2017, szeptember 6 - 09:13 Sajtószemle

Hétfőn jelentette be a Fortepan, hogy Urbán Tamás fotóslegenda nyolcvanas években készült képei felkerültek az archívumba. A Fortepan munkatársai így írnak a páratlan anyagról:

„Végignéztem. Nem tudom leírni a hatását.”

 

https://kepek.444.hu/2017/09/05/vegigneztem-nem-tudom-leirni-a-hatasat

 

Prezi-alapító: Ezt a rendszert a gyerekek és a szülők fogják szétszedni

 

Halácsy Péter, a világhírű Prezi egyik alapítója három másik családdal együtt 2015-ben két mikroóvodát nyitott. Idén szeptemberben már az ötödik mikroiskola, és egy 500 fős szervezet várja a tanév kezdetét. Halácsy nem pártokban, nem jobb- vagy baloldali nézetekben gondolkozik, csak az érdekli, hogy valahogy színvonalasabb legyen a begyöpösödött, poros, 200 éves rossz rutinokat cipelő oktatás. Szeretné, ha csütörtökön az egész ország klubokba járna, optimizmusát pedig semmi sem bizonyítja jobban mint hite abban, hogy egyszer Mészáros Lőrinc is elkezdi szétosztani vagyonát. Szerinte ha az embereket tényleg annyira érdekelné az oktatás, már rég tüntetnének a tanárokért. Fontosnak tartja, hogy gyötörjük magunkat, és azt is, hogy Balatonakarattyán végre jó kávét lehet inni. Interjú.

 

http://24.hu/kozelet/2017/09/05/prezi-alapito-ezt-a-rendszert-a-gyerekek-es-a-szulok-fogjak-szetszedni/

 

Magyarországig érnek a 745 milliárd forintos azeri pénzmosási ügy szálai

 

A jelek szerint magyar vonatkozása is van annak a korrupciós ügynek, amelynek során két év alatt több milliárd dollárt mosott tisztára észtországi bankokon keresztül az azerbajdzsáni elit. Megmutatjuk, mit érdemes tudni a nagy azeri pénzmosásról.

 

http://24.hu/fn/gazdasag/2017/09/05/magyarorszagig-ernek-a-745-milliard-forintos-azeri-penzmosasi-ugy-szalai/

 

Azeri guruló dollárok Budapesten a baltás gyilkos kiadása idején

Pontosan öt éve, hogy Magyarország nagy nemzetközi megrökönyödést keltve kiadta Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot, a baltás gyilkost. A hála nem politikai kategória, nem is pörgött fel különösebben a két ország gazdasági kapcsolata a gesztus nyomán. Mégis mutatunk ezekből az időkből egy különös tranzakciót: egy szoros bakui kormánykapcsolatokkal rendelkező offshore cég dollármilliókat kapott a magyar MKB bankban vezetett bankszámlájára Safarov kiadása után.

Orbán Viktort is fogadta Jakub Ejjubov

Az Átlátszó birtokában lévő irat szerint a Nothingham Holding az azeri Orkhan Ejjubov megbízásából szállt be a Velascóba, mint bizalmi vagyonkezelő.

Az Ejjubov-család befolyásos bakui dinasztia, a lehető legközelebb az Alijev-klánhoz. A családfő, Jakub Ejjubov az ország Alijev által kinevezett első miniszterelnök-helyettese. Ebben a minőségében fogadta Orbán Viktortis a magyar kormányfő 2012 június végi hivatalos látogatásakor. Ez a látogatás előzte meg Ramil Safarov kiadatását Bakunak. A Velasco International valódi tulajdonosa, Orkhan Ejjubov az Orbánt fogadó azeri miniszterelnök-helyettes fia.

 

https://atlatszo.hu/2017/09/05/azeri-gurulo-dollarok-budapesten-a-baltas-gyilkos-kiadasa-idejen/

 

Juncker felsorolta Orbánnak, mit ajánlott fel az EU

Reagált az Európai Bizottság elnöke a levélre, amiben a magyar miniszterelnök a határvédelemre fordított pénz felét kérte.

 

A Politico által megszerzett válaszlevélben Juncker felsorolta az összes segítséget, amelyet a bizottság az elmúlt időszakban nyújtott, illetve felajánlott Magyarország számára. A főbiztos emlékeztette a magyar miniszterelnököt, hogy 2015-ben elutasította, hogy a többi tagállam 54 ezer menedékkérőt vegyen át Magyarországtól, és visszaadta azt a csaknem négymillió eurónyi forrást, amit a bizottság előre kifizetett Magyarországnak.

Juncker azt is felrótta, hogy a bizottság három alkalommal, összesen 6,26 millió euró értékben tett elérhetővé rendkívüli segélyt Magyarországnak, amely ennek nagy részét nem hívta le. Ugyanakkor Magyarország továbbra is hozzáfér az EU belső biztonsági alapjából a részére határvédelemre elköltött összeghez, ami a 2014-2020-as költségvetési ciklusban több mint 40 millió eurót tesz ki.

http://24.hu/kozelet/2017/09/05/juncker-felsorolta-orbannak-mit-ajanlott-fel-az-eu/

 

A Carnegie Intézet szerint a magyar és a lengyel kormány tönkreteszik az EU-t

Az utóbbi, európai témákra specializálódott irodája jelentette meg hétfőn Az EU értékeinek védelme Lengyelországban és Magyarországon című tanulmányát. A cikk egyik szerzője Stefan Lehne, aki korábban az osztrák kormány befolyásos diplomatája volt, illetve az Európai Tanácsban irányította a Közép-Európával és a Nyugat-Balkánnal foglalkozó főigazgatóságot. A másik szerző Heather Grabbe, aki a Nyílt Társadalom Intézet európai politikával foglalkozó részlegét vezeti, korábban pedig az EU bővítési biztosának volt főtanácsadója.

A szerzők felszólítják az EU tagállamainak a vezetőit, hogy egységesen és keményen menjenek neki a magyar és a lengyel kormánynak, mert ha engedik őket tovább rombolni a jogállamiságot, akkor maguk is az EU széteséséhez járulnak hozzá.

Azt javasolják, hogy

https://444.hu/2017/09/05/carnegie-intezet-a-magyar-es-a-lengyel-kormany-tonkreteszik-az-eu-t

A lista: bemutatjuk Soros külföldi propagandistáit

888

A Magyarországról tudósító nemzetközi médiamunkások a szakmaiság leple alatt Soros és egyéb megbízóik érdekeit képviselik. A magát függetlennek, objektívnek, mértéktartónak és mértékadónak titulált nemzetközi sajtó valójában elfogult, megbélyegző, előítéletes, már-már propagandisztikus jellegű.

 

https://888.hu/article-a-lista-bemutatjuk-soros-kulfoldi-propagandistait##

 

Tetézi a Debreceni Egyetem: ingyenes orosz nyelvoktatást hirdet a diákoknak

 

A szakmai németen és angolon kívül minden más nyelvoktatás fizetős a Debreceni Egyetemen.

 

http://hvg.hu/itthon/20170905_Tetezi_a_Debreceni_Egyetem_ingyenes_orosz_nyelvoktatast_hirdet_a_diakoknak

 

Még a kormány támogatói közül is sokan ellenzik Putyin díszpolgári címét

 

A Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék a Debreceni Egyetem egyik legnagyobb tanszéke, ezért Fábián István egy titkos szavazásra bocsátotta a kérdést. Miután az Alkotmányjogi Tanszék már kiállt az ügyben, ők már „csak” annyit tettek, hogy a szavazás eredményének megfelelően kimondták, egyetértenek az alkotmányjogisok nyilatkozatával.

Fábián István úgy látja, nagyon sokan nemtetszésüket fejezik ki a döntés miatt, de az is szembetűnő, hogy sokan nem merik vállalni a véleményüket, félnek a megtorlásoktól.

Sokan nem értenek ezzel egyet, a döntést sok kormányoldalhoz húzó ember sem támogatja

– jelentette ki a tanszékvezető.

http://24.hu/belfold/2017/09/05/meg-a-kormany-tamogatoi-kozul-is-sokan-ellenzik-putyin-diszpolgari-cimet/

 

Putyin Bajnoka-díjat kapott a Debreceni Egyetem

A European Values Think Tank tizennyolcadik alkalommal adományozta a Putyin Bajnoka-díjat, ezúttal pedig a Debreceni Egyetem kapta azt. Mint ismeretes, a Paks II. beruházás miatt szavazott meg az egyetem Szenátusa díszpolgári címet Vlagyimir Putyin orosz államfőnek.

 

https://oktatas.atlatszo.hu/2017/09/04/putyin-bajnoka-dijat-kapott-a-debreceni-egyetem/

 

Libanoniak kezébe került a Köztársaság téri legendás pártház

 

Lenyűgöző lakóépületet ígérnek a volt kommunista és szocialista pártszékház helyére az ingatlant megszerző libanoni üzletemberek.

 

http://hvg.hu/kkv/20170905_Libanoniak_kezebe_kerult_a_Koztarsasag_teri_legendas_parthaz

 

Észak-Korea sötétbe borítaná az Egyesült Államokat

 

"A multifunkciós termonukleáris bombának nagy a pusztító ereje, nagy magasságban felrobbantva pedig akár szupererős elektromágneses támadásra is használható" - írta az észak-koreai rezsim hivatalos közleményének is tekinthető beszámolójában a vasárnap reggeli kísérleti termonukleáris robbantásról az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA. A sajátos, zavarbaejtőn konkrét fenyegetés a Wall Street Journal szerintadhat okot némi aggodalomra. Azt biztosan tudjuk, hogy Észak-Koreának van atomfegyvere és már az Egyesült Államok kontinentális részét is elérő rakétája, tehát elvben képes lehet egy elektromágneses támadásra. Aminek akár pusztító hatása is lehet.

 

https://444.hu/2017/09/05/eszak-korea-sotetbe-boritana-az-egyesult-allamokat

 

Vlagyimir Putyin 5 pontos és racionális állítása Észak-Koreáról

 

Ha hideg, racionális és pontos helyzetértékelésre vágyunk a világ eseményeivel kapcsolatban, nem Vlagyimir Putyin lesz az első ember, aki eszünkbe fog jutni. Most meglepő módon mégis az történt, hogy az orosz elnök elmondott egy csomó pontos és racionális állítást az észak-koreai konfliktussal kapcsolatban.

 

http://24.hu/kulfold/2017/09/05/vlagyimir-putyin-5-pontos-es-racionalis-allitasa-eszak-korearol/

 

Még több pénzt költhetnek hit- és erkölcstanra

Engedélyezte Orbán Viktor miniszterelnök, hogy akár közel 1,7 milliárd forinttal is túl lehessen lépni a hit- és erkölcstan oktatására és tankönyvtámogatására szánt keretet – vette észre a Magyar Nemzet.

 

https://mno.hu/belfold/meg-tobb-penzt-kolthetnek-hit-es-erkolcstanra-2415826

 

Több mint 17 milliárdból fejlesztik a lőtereket

Megjelent a lőtérfejlesztési program indításáról szóló kormányhatározat. A Honvédelmi Sportközpontok fejlesztésével összefüggő program első két üteme több mint száz lőtér kialakításáról szól.

 

https://mno.hu/belfold/tobb-mint-17-milliardbol-fejlesztik-a-lotereket-2415828

Közel a megállapodás a CEU ügyében

Nem módosítanak a felsőoktatási törvényen, a szabályokat mindenkinek be kell tartania– tette egyértelművé lapunknak nyilatkozva Palkovics László államtitkár

Magyar Hírlap

Két kérdés maradt a CEU működése kapcsán, ha ezeket sikerül tisztázni, létrejöhet a megállapodás a kormány és New York állam között – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Palkovics László oktatási államtitkár.

Lassultak a CEU-ról szóló tárgyalások, most New York állam válaszára várunk – mondta lapunknak Palkovics László oktatásért felelős államtitkár. Hangsúlyozta: továbbra is zajlanak az egyeztetések, sőt, már formálódik a megállapodás a kormány és New York állam között. Alapvetően két tisztázandó kérdés maradt: az egyik az amerikai campus létrehozásának, a másik az amerikai képzés elindításának kérdése. Az amerikai képzés az, amellyel kapcsolatban még nem tudnak dűlőre jutni, kérdés, hogy utóbbi mikortól és hogyan induljon el. Palkovics ugyanakkor emlékeztetett, ez év végéig kell létrejönnie a megállapodásnak, amely tarthatónak tűnik, amennyiben az amerikai félnek is ez a szándéka. 

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/97217/Kozel_a_megallapodas_a_CEU_ugyeben

 

Korompay Csilla Szubjektív szakértelem

Álláspont. Száz ismeretlen szakértő dolgozik az új Nemzeti alaptanterven – harsogta tegnap címlapján a Népszava

Magyar Hírlap 

Tetszenek érteni? Is-me-ret-len szakértők! Márpedig, ha nem ismerjük őket név szerint, mind a százat, akkor nyilvánvalóan nem is értenek hozzá. Vagyis nem szakértők. A szakértőket mindnyájan ismerjük. Ott van pél­dául a Nahalka István meg a Törley Katalin meg a Pukli, na és persze a Mendrey. Na, ők igazi szakértők. Ezt onnan lehet tudni, hogy – bár többségüknek nincs említésre méltó tudományos munkássága – a Népszava, a Magyar Nemzet, az ATV rendszeresen megkérdezi őket, hogy milyenek az új tankönyvek, és mi a véleményük az oktatási rendszerről, és akkor ők feldúltan elmondják, hogy az új tankönyvek rettenetesek, és az oktatás a szakadék széle felé halad, sőt már ott is van s bármikor belepottyanhat, legalábbis ha nem kérik fel azon nyomban Nahalka Istvánt, hogy szakértelmével rántsa onnan vissza.

http://magyarhirlap.hu/cikk/97211/Szubjektiv_szakertelem

Salátatörvénybe rejtett mondattal titkolnák el végleg, hogyan áramlanak a tao-pénzek a magyar fociba

Sok unalmas adózási változtatás közé dugta a kormány azt az egy mondatot a július végén megjelent új adóeljárási törvény tervezetében, amivel végleg eltitkolná, hogy mennyi tao-támogatást ad mondjuk a Mol, és mennyit kap mondjuk Mészáros Lőrinc vagy Garancsi István focicsapata. Az állam már több pert elvesztett az ügyben, ezért inkább átírja a törvényt.

 

http://index.hu/gazdasag/2017/09/05/adotitok_torveny_eloterjesztes_tao/

 

Újra Keletre: Orbán Viktor Szingapúrba és Vietnamba utazik

 

Orbán Viktor szeptember 24-26. között hivatalos látogatást tesz Vietnamban és Szingapúrban – erősítette meg az atv.hu-nak Havasi Bertalan. A miniszterelnök három éve Tusnádfürdőn Szingapúrt is azon illiberális államok között említette, ahol sikeres a közösségépítés és a gazdaság.

 

http://www.atv.hu/belfold/20170905-ujra-keletre-orban-viktor-szingapurba-es-vietnamba-utazik

 

 

 

RON WERBER: SZÉL BERNADETT KOMPETENS, TUDJA, MIT BESZÉL

 

Lenyúlja az LMP a korábban a szocialistáknak tanácsot adó izraeli kampánygurut, Ron Werbert – mondta az Azonnalinak Ungár Péter, a párt elnökségi tagja. Hogy mennyibe fog ez kerülni a pártnak, és kit fognak lejáratni, nem árulják el egyelőre. Közben Szél Bernadett is nyilatkozott az ügyben a 168 órának. Megkérdeztük Ron Werbert, igaz-e a hír. Csak annyit mondott: Szél megbízható és tudja, mit beszél.

 

http://azonnali.hu/cikk/20170905_az-lmp-hez-szegodik-ron-werber

 

Különös fordulatot vett a Mészáros Lőrinc közeli színházfelújításból származó hulladék miatti botrány

 

Elég gyorsan tárta szét kezét a rendőrség, pedig látták, kik vitték oda az illegális sittet. Ilyen még a NER-ben is ritka.

 

http://m.magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/kulonos-fordulatot-vett-a-meszaros-lorinc-kozeli-szinhazfelujitasbol-szarmazo-hulladek-botrany-106256

 

Tele a falu nyomorult szegény emberekkel, akik nem tudnak kifizetni semmit, érveltek a nyaraló menekültek fogadása ellen Esztergályhorvátiban

 

A héten kezdte meg a Migration Aid a Magyarországon élő menekült családok táboroztatását. Ezek olyan menekültek, akik jogszerűen vannak az országban, a civil szervezet pedig úgy gondolta, hogy segítheti a családok integrációját és javíthat a közérzetükön, ha egy hetet valahol a Balaton közelében tölthetnek el. 

Ebből aztán komoly botrány lett, mivel a környékbeli fideszes polgármesterek sorra háborodtak fel az ötleten, hogy az országban jogosan tartózkodó emberek csak úgy odamenjenek a Balaton mellé. 

Végül a Zala megyei Esztergályhorvátiba kapott meghívást a szervezet, egy osztrák orvosnő hívta meg ide a menekülteket és segítőiket. Összesen 7-8 menekült érkezik a településre.  A Magyar Nemzet már hétfőn arról írt, hogy a helyiek nem örülnek a hírnek, a polgármester, Rékasi Csabáné arról beszélt, hogy 

tavaly az is felkavarta a helyiek hétköznapjait, mikor egy külföldi átutazóban járt a faluban, ezért másnap már arról beszéltek, hogy Esztergályhorvátiban is megjelentek a migránsok. 

 

https://444.hu/2017/09/05/tele-a-falu-nyomorult-szegeny-emberekkel-akik-nem-tudnak-kifizetni-semmit-erveltek-a-nyaralo-menekultek-fogadasa-ellen-esztergalyhorvatiban

Hamarosan vádat emelhetnek Netanjahu felesége ellen

 A Haaretz információi szerint a miniszterelnök felesége ellen 110 ezer dollár értékű csalás miatt indulhat eljárás. 

A lap úgy tudja, hogy Sara Netanjahút a miniszterelnöki rezidencia körül felmerült költségtúllépések miatt gyanúsíthatják meg. A rezidencián jelentős költségtúllépések történtek az elmúlt években, állítólag például Netanjahu felesége séfektől rendeltet ételt, amit tilt a szabályzat, majd letagadta ezt. A miniszterelnök és felesége szerint az elnöki rezidencia korábbi főgondnoka, Meni Naftali felelős a költségtúllépésekért.

https://444.hu/2017/09/05/hamarosan-vadat-emelhetnek-netanjahu-felesege-ellen

Vecsei H. Miklós: A finnek így csinálják – tényleg, mi miért nem erre törekszünk?

Tanulmányok szerint a finn kisiskolások a világ legjobban teljesítő tanulói, annak ellenére, hogy kevesebb időt töltenek iskolában, mint más országok tanulói, és maximum 30 percnyi házi feladatot kaphatnak egy nap.

14+1 OK, AMIÉRT BEÍRATNÁD A GYEREKED EGY FINN ISKOLÁBA

Akinek nem ugrana be elsőre, hogy ki is ez a fiatalember, néhány száraz adat:

Junior Prima díjas magyar színész.  2010-ben felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol 2015-ben végzett, Marton László, Hegedűs D. Géza és Forgács Péter osztályában. Játszik, rendez, dramaturgként dolgozik, verset ír.

https://zarojel.hu/vecsei-h-miklos-finnek-igy-csinaljak-tenyleg-mi-miert-nem-erre-torekszunk/

 

Nagyot nyert a magyar állam Strasbourgban

Nem kaphat valaki egyszerre nyugdíjat és dolgozhat a közszférában a mostani döntés után.

Másodfokon érvénytelenítette az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a Magyarországot a nyugdíjtörvény egyes rendelkezései miatt korábban elmarasztaló ítéletet, kimondva, hogy a vitatott szabályok nem jogsértőek – közölte a strasbourgi törvényszék kedden.

Az ügy előzménye, hogy az öregségi nyugdíjban részesülő, de ezzel párhuzamosan a közszférában dolgozó Fábián Gyulának a törvény módosítása után, 2013. július 2-tól felfüggesztették a nyugdíja folyósítását.

http://24.hu/kozelet/2017/09/05/nagyot-nyert-a-magyar-allam-strasbourgban/

 

Uniós milliárdokból készül titokban az új alaptanterv

Már írják az új NAT-ot: az uniós forrásból fedezett, 2,4 milliárdos projekten a nyilvánosság kizárásával száz ismeretlen szakértő dolgozik

 

Az új NAT koncepciójának összeállítása már megkezdődött, ám a milliárdokat kóstáló projekt szinte teljes titokban, a nyilvánosság kizárásával zajlik, a jelentősebb oktatási és pedagógus szakszervezetek nem vesznek részt benne, ahogy a több mint félszáz szakmai szervezetet tömörítő Civil Közoktatási Platform (CKP) szakértői sem. Annyit tudni, hogy a munka Csépe Valéria, a köznevelés tartalmi megújításáért felelős miniszteri biztos vezetésével, száz szakember bevonásával indult meg. Egy áprilisi kormányhatározat előírta a széleskörű társadalmi egyeztetést is, ám ez a mai napig nem történt meg. Bár a köznevelési törvény előírja, a koncepció kidolgozásának megkezdése előtt a 2012-ben elfogadott NAT hatékonyságáról sem készült elemzés.

 

http://nepszava.hu/cikk/1139569-milliardokert-titokban-keszul-az-uj-alaptanterv

Együtt: Az MNB alelnök fizesse vissza 43 milliós kedvezményes hitelét!

Matolcsynak le kell állítania a lakáshitel panamát és tisztáznia kell magát Polt Péternek is! - teszi hozzá a címben idézett felszólításhoz a párt közleménye. 

A közelmúltban Spät Judit közérdekű adatigénylései nyomán derült ki, hogy nemcsak Vajda Zita, Matolcsy György jegybankelnök újdonsült felesége jutott korábban több tízmilliós kedvezményes munkáltatói hitelhez az MNB-ben, hanem sokan mások is.A legnagyobb kedvezményes hitelek 43, 46 és 50 millió forintosak és a hitelfelvevők között szerepel az MNB-nek két alelnöke és egy ügyvezető igazgatója is. Matolcsy elnöksége alatt eddig összesen 3,6 milliárd forint közel ingyenes hitelt osztogattak szét, 402 főnek.

 

http://nepszava.hu/cikk/1139625-egyutt-az-mnb-alelnok-fizesse-vissza-43-millios-kedvezmenyes-hitelet

N.Kósa Judit Bal Klik

A Klik-rendszer egy nagy lehetőség, és szégyen, hogy továbbra is a krétaelosztással meg az igazgatók vegzálásával foglalkozik. Ideje volna végre jó célra használni.

 

http://nepszava.hu/cikk/1139548-bal-klik

Fogjunk össze, vagy inkább ne? - A DK megszavaztatja tagjait

Molnár Csaba keddi, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, két kérdés vár megszavazásra.

A két kérdés szövege: Egyetért-e azzal, hogy a Demokratikus Koalíció a Fidesz legyőzése érdekében folytasson tárgyalásokat más demokratikus ellenzéki pártokkal mind a 106 egyéni országgyűlési választókerületi jelölés összehangolásáról?

És: Egyetért-e azzal, hogy a Demokratikus Koalíció ne kössön megállapodást mást párttal közös választási listán való indulásról, ha ennek az a feltétele, hogy Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke ne szerepeljen a közös listán? 

http://nepszava.hu/cikk/1139624-fogjunk-ossze-vagy-inkabb-ne---a-dk-megszavaztatja-tagjait

Tudta? - A munkahelyi levelezését nem "kukkolhatja" a főnök

A munkáltatók kizárólag előzetes értesítés után figyelhetik meg az alkalmazottak munkahelyi levelezését - mondta ki keddi másodfokú ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egy román panaszos ügyében.

http://nepszava.hu/cikk/1139620-tudta---a-munkahelyi-levelezeset-nem-kukkolhatja-a-fonok

A hitelezők fizetnek a magyar államnak, hogy kölcsön adhassanak neki

 

Elértük a negatív hozamot az állampapír-aukción.

Mióta a magyar állam hitelt vesz fel, sohasem volt példa arra, ami most megtörtént: a kölcsönért az államnak fizetnek a hitelezői. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentette be a gazdaságtörténeti rekordot, vagyis azt, hogy az Államadósság Kezelő Központ negatív értéktartományban, -0,02 százalékos hozamon adott el 15 milliárd névértékű Diszkont Kincstárjegyet.

Az adósságkezelő több mint háromszoros kereslet mellett értékesítette az állampapírt: a befektetők összesen 49,6 milliárd forint értékben tettek ajánlatot.  A nemzetgazdasági miniszter szerint az elmúlt hetek tendenciája alapján arra lehet számítani, hogy a mai aukción elért negatív hozam a következő aukciókon is megismétlődhet.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20170905_A_hitelezok_fizetnek_a_magyar_allamnak_hogy_kolcson_adhassanak_neki

Így tisztességtelen: Az alanyi jogon járó béremelésből lecsíphetnek az igazgatók

 

Az évekkel ezelőtt minden pedagógusnak beígért 50 százalékos béremelés utolsó részletét idén sem mindenki kapja meg, de jövőre meg aztán arra sem lesz garancia, hogy bárki megkapja. Közben a tanárhiány egészen bizarr, és alighanem törvénytelen helyzeteket eredményez.

 

http://hvg.hu/itthon/20170905_pedagogus_beremeles_tanari_fizetesek_oktatas

Kommunista pártdallal köszöntötték a Viktor-Lőrinc-névnapot Balázsék a Vajna-féle rádióban videó

Sziasztok, reggel Balazsek a Radio1en a mai Lorinc es Orban nevnapokat A parttal a neppel egy az utunk c dallal koszontottek. :) a hallgatok folyamatosan kuldik a koszonto verseket, amit beolvasnak :) finoman fogalmazva alaznak :)

 

https://444.hu/2017/09/05/kommunista-partdallal-koszontottek-a-viktor-loric-nevnapot-balazsek-a-vajna-fele-radioban

 

A NAGY SVINDLI

Sitkei Levente Magyar Idők

 

Amíg Kim csillogó és veszélyesnek kinéző, de egy komolyabb tűzijátéknál nagyobb kárt nem okozó játékszerekkel szórakoztatja magát és népét, addig nagy baj nincs. A baj akkor kezdődik, ha ezeket a fegyvereket használni is akarja, de erre azért figyelnek a fontos szereplők. Észak-Korea ugyanis jelen­legi helyzetében sokkal több hasznot hajt mindenkinek, mintha változna a világ. Kína számára a Phenjan jelentette fenyegetés azt jelenti, hogy Amerika kicsit le van kötve, az ország rejtélyessége miatt rá­adásul nem is tudni, mennyire.

Mindenesetre Kínának tiszta haszon, még úgy is, ha Peking nem feltétlenül örül annak, ha az ifjú Kim túlságosan is nagy zakót vesz magára, és az indokoltnál is harsányabban kiáltja a világ felé önnön veszélyességét. Amerika számára a régi szövetséges, Dél-Korea fontos, no meg Guam szigete, a flotta egyik bázisa és az 1953-as tűzszünet óta tartó status quo fenntartása.

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/a-nagy-svindli-2170231/

 

HÉTVÉGI AGGODALMAK

Pilhál György Magyar Idők

 

Elégedetlen a Népszava a Fidesz szombaton megtartott kötcsei találkozójával. „Lehet, úgy gondolják, tavasszal megint elég lesz a »folytatjuk«. Mert ennél alig több, hogy a választás legfontosabb tétje, meg tudják-e védeni a kerítést, az országot (…), az elmúlt hét év eredményeit, a családpolitikát, a munkahelyek biztonságát” – méltatlankodik a számonkérő írás szerzője, Friss Róbert. Majd feddőleg hozzáteszi: „Ezeken a nemzet elé öklendezett »célokon« már mosolyogni sincs kedve a polgárok többségének.”

Gondolom, a cikkíró előzőleg kint járt a terepen, reprezentatív felméréseket végzett, majd azok gondos elemzése után jutott arra, hogy a magyar lakosság zöme „öklendezik” a Fidesz dögunalmas vesszőparipái hallatán

 

http://magyaridok.hu/paca/hetvegi-aggodalmak-2171698/

EZ LENNE A SELYEMZSINÓR ORBÁNNAK?

Magyar Idők Online

 

Elszólta magát, vagy már Martin Schulz is csak egy lépésre van a magyar megoldás elfogadásától? Idézzük:

„…a külső határok lezárása helyett egy közös, uniós bevándorlási jogi rendszert kell kialakítani, kanadai, amerikai és ausztrál mintára, amely lehetőséget ad a legális bevándorlásra, aki pedig illegálisan lépi át az EU határát, azt vissza kell utasítani.”

Magyarország 2015 óta azt álláspontot képvisel, hogy az illegális bevándorlókat visszautasítja, határain kívül tartja. Kerítéssel, mert másképp nem lehet. Persze, ha Görögország, vagy az EU visszatartaná…

Mindenesetre Ujhelyi István úrnak, az MSZP alelnökének, EP-képviselőnek a Merkel-Schulz vitáról – a fenti mondat ellenére is – selyemzsinór, Orbán és Fidesz távozásának ködös álma (reménye?) derengett fel egy sebtében összekalapált közleményben.

 

http://magyaridok.hu/belfold/ez-lenne-selyemzsinor-orbannak-2170525/

Lehet népszavazni a korrupcióról

 

A Kúria hitelesítette a Vágó Gábor által benyújtott, a korrupciós cselekmények hosszabb elévülési idejéről szóló népszavazási kérdést. Két másik kérdést viszont elutasítottak.

A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi döntését helybenhagyva hitelesítette a korrupciós cselekmények jelenleginél hosszabb, legalább 12 éves elévülési idejéről szóló népszavazási kérdést, továbbá az NVB döntését helybenhagyva elutasított két további kezdeményezést kedden – tudatta a legfelsőbb bírói fórum közleményben a honlapján.

http://mandiner.hu/cikk/20170905_lehet_nepszavazni_a_korrupciorol

Szijjártó: Európa országai önkényesen válogatnak a szolidaritás elemei között

 

 „Az a szolidaritás, amely aláássa a kontinens biztonságát, az nem szolidaritás, és káros Európa számára” – nyilatkozta Szijjártó Péter kedden, a Bledi Stratégiai Fórumon való részvételét követően.

http://mandiner.hu/cikk/20170905_szijjarto_europa_orszagai_onkenyesen_valogatnak_a_szolidaritas_elemei_kozott

Újnáci csoportok készülhettek terrortámadásra Nagy-Britanniában

2017. szeptember 5. 14:22

A National Action nevű nemzetiszocialista ifjúsági szervezet tagjait vették őrizetbe Nagy-Britanniában. A gyanú szerint terrortámadásra készültek.

Betiltott újnáci csoport tagjait vették őrizetbe kedden Nagy-Britanniában, mert a gyanú szerint terrorcselekményre készültek. A brit védelmi minisztérium keddi bejelentése szerint mind a négy gyanúsított a brit hadsereg katonája. Életkoruk 22 évtől 32 évig terjed. Hármat közülük Anglia középső térségében, egyet Walesben vettek őrizetbe.

http://mandiner.hu/cikk/20170905_ujnaci_csoportok_keszulhettek_terrortamadasra_nagy_britanniaban

Merkel: Az EU-nak át kell gondolnia kapcsolatait Törökországgal

Az Európai Uniónak át kell gondolnia a kapcsolatait Törökországgal, napirendre kell venni a törökök uniós csatlakozási tárgyalásainak végleges leállítását is – mondta Angela Merkel a Bundestagban kedden.

http://mandiner.hu/cikk/20170905_merkel_az_eu_nak_at_kell_gondolnia_kapcsolatait_torokorszaggal

 

Nem enged Matolcsy volt neje

 

Semmilyen bíróságot nem tart illetékesnek az új község alakítására vonatkozó, népszavazással érintett területről Matolcsy Gyöngyi, Balatonakarattya polgármestere, Matolcsy György MNB-elnök volt felesége.

 

Hiába dönt Balatonkenese vagy Balatonakarattya javára a két település terület- és vagyonmegosztási perében a Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, nem fogja elfogadni a határozatot Matolcsy Gyöngyi, az utóbbi település Fidesz-támogatással megválasztott független polgármestere

 

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nem_enged_matolcsy_volt_neje.646746.html

mfor.hu Meghökkentő, hogy mikkel kereskedünk Észak-Koreával!

Valószínűleg nem sokan vannak, akik el tudják azt képzelni, hogy a technikailag nem túl fejlett Észak-Koreától nem is annyira régen még televíziós kamerákat is vásároltunk.

 

http://mfor.hu/cikkek/makro/Ime__a_termeklista__ezekkel_kereskedunk_Eszak_Koreaval_.html?utm_source=mforfooldal&utm_medium=Direct

Hibázott a Fradi, amikor összeállt a Heinekennel?

mfor.hu

Lázár Jánosnak láthatóan nem tetszik az együttműködés.

Lázár nem vonta vissza az általa is jegyzett előterjesztését, kitart mellette. Éppen ezért kíváncsiak voltunk arra, mit szól a Fradi és a Heineken megállapodásához. A miniszter szavaiból az derült ki számunkra, hogy nem repes az örömtől.

"Meglátjuk, hogy marad-e rajta vörös csillag" - mondta portálunknak, mikor megkérdeztük mit szól ahhoz, hogy az állítólag a nemzet csapatának tartott FTC sörét a Heineken gyártja.

Emiatt egyébként nyugodt lehet a miniszter, ugyanis a terméken nem szerepel a Heineken logója, csak a Ferencvárossal kapcsolatos díszítő elemek.

Abból is nyilvánvaló, hogy Lázárnak baja van a megállapodással, amit ezután mondott.

"A foci sok mindent fölülír, ezzel kapcsolatban van véleményem, de azt inkább megtartom magamnak. Nyilván a futballklubnak kell eldöntenie, hogy mi és mennyit ér."

 

http://mfor.hu/cikkek/makro/Hibazott_a_Fradi__amikor_osszeallt_a_Heinekennel_.html?utm_source=mforfooldal&utm_medium=Direct

Félmilliárdból épül múzeum az egykori kistarcsai internálótábor területén

Félmilliárd forintos kormányzati támogatással épül múzeum, kiállítóhely a volt kistarcsai internálótábor területén a Gulág-emlékév keretében, amely a városi könyvtárnak is helyet ad majd – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

A múzeum a volt tábor parancsnoki épületében lesz. A beruházás jövő őszre készülhet el, az államtitkár elmondása szerint szeretnék, ha minél több rendhagyó történelemórát tartanának majd a múzeumban – írja az MTI. Rétvári Bence azt mondta, hogy az épületegyüttesnek három korszakát lehet megkülönböztetni: az első, amikor a nyilasok idején megkülönböztették, a második amikor a kommunista rendszer kiépítésének idején csúcsra járatták és a harmadik, amikor az '56-os forradalom leverése után ismét használták az épületeket. Egyszerre több ezer embert zsúfoltak be ezekbe az épületekbe embertelen körülmények közé – idézte fel.

http://magyarnarancs.hu/kultura/felmilliardbol-epul-muzeum-az-egykori-kistarcsai-internalotabor-teruleten-106263

Szél Bernadett is bejelentkezett Orbán ellen

Szél Bernadett az ATV Egyenes beszéd című műsorában jelentette be, hogy pártja őt jelölte miniszterelnöknek. A politikus igen aktív időszakot tudhat maga mögött, ennek néhány kiemelkedő momentumáról írtunk mi is

 

http://magyarnarancs.hu/belpol/megvan-az-lmp-miniszterelnok-jeloltje-106259

Törvénysértő módon akarta börtönbe küldeni a fideszes mutyi ellen tiltakozó Horváth gazdát a kormányhivatal

Döntött a másodfokú bíróság, szabad marad a bábonymegyeri gazda.

015. november 23-án, Kaposváron, a környező állami földek árverése elleni tiltakozásul Sallai R. Benedek néhány aktivista jelenlétében (köztük Horváth János bábonymegyeri gazdálkodó passzív részvételével) egy billenőplatós járműről három köbméternyi trágyát borított az úttestre és a járdára. (Az esetről itt írtunk részletesebben.) A rendőrség garázdaság címén eljárást indított Horváth János ellen is, ekkor még tévesen azzal vádolva őt, hogy ő volt az elkövető. Később a vád úgy enyhült, hogy Horváth segédkezett az LMP-s képviselőnek a trágyaborításban. Emiatt 15 ezer forintos szabálysértési bírságot szabtak ki rá, amit azonban Horváth nem fizetett be, hiszen nem ismerte el vétkességét. Bírósághoz fordult, és a Siófoki Járásbíróság 2016. októberi ügydöntő határozatában azt mondta ki: a bábonymegyeri gazda nem követte el a terhére rótt szabálysértést, tehát nem kell fizetnie.

 

http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/torvenyserto-mod-akarta-bortonbe-kuldeni-a-fideszes-mutyi-ellen-tiltakozo-horvath-gazdat-a-kormanyhivatal-106251

Nagyvonalúnak kell lenni – Molnár Csaba: Zárjuk le a tárgyalást tíz nap alatt! Interjú