2017, szeptember 30 - 08:37 Sajtószemle

Megtalálhatták a Mona Lisa meztelen vázlatát

Francia szakértők most úgy vélik, hogy a Conde Múzeumban őrzött szénrajz "legalább részben" Leonardo sajátkezű műve lehet. Mathieu Deldicque kurátor szerint "ahogy az arc és a kezek vannak megrajzolva, az igazán figyelemreméltó".

 

https://444.hu/2017/09/29/megtalalhattak-a-mona-lisa-meztelen-vazlatat

 

Kidobta a Semmelweis Egyetem a homeopátia tantárgyat

 

A Semmelweis Egyetemen többé nem indul a Bevezetés a homeopátiába tantárgy - közölte az egyetem rektora, Dr. Szél Ágoston. A hírt a lassan igazi Facebook-sztárrá váló, népszerű áltudomány-ellenes gyerekorvos, Dr. Novák Hunor osztotta meg az oldalán.

A rektor sietett leszögezni, hogy az orvosképzésben eddig sem volt homeopátiás tantárgy, csak a védőnőket, dietetikusokat és hasonló szakembereket képző Egészségtudományi Karon, ott is választható formában, egy kreditért. A tárgy néhány évente indult el, így idén is, de most, az európai tudományos akadémiák közös állásfoglalásának tükrében ezt is leállítják, és többé nem is indítják el.

 

http://index.hu/tudomany/2017/09/29/kidobta_a_semmelweis_egyetem_a_homeopatia_tantargyat/

 

Navracsics: Csak kampányfogás a Fidesz Soros-terve

 

A Fidesz politikusa, egyben uniós biztos csak kampányfogásnak tartja, hogy a kormány a Soros-terv beteljesítőjeként állítja be az Európai Bizottságot.

Navracsics a HírTV-nek azt mondta, az unióban nem téma Soros György. „Én ezt a választási kampány retorikájának tartom, az Európai Bizottságban nincsen ilyen, nem beszélünk ilyenről, és a bizottság munkatervében nem szerepel ilyen feladat” – állította

http://hvg.hu/itthon/20170929_Navracsics_Csak_kampanyfogas_a_Fidesz_Sorosterve?s=hk

 

"Nonszensz, hamis, alaptalan, légből kapott" – Sorosék válaszoltak Orbánék "kérdéseire"

 

Végigvettük a sorosozó nemzeti konzultációs kérdéseket a Soros Alapítvány, a Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations – OSF) budapesti szóvivőjével, Csontos Csabával. Hányféleképpen lehet elmondani, hogy hazugság?

 

http://hvg.hu/itthon/20170929_soros_nemzeti_konzultacio_osf_csontos

 

Juncker válaszolt: Orbán sorosozó konzultációját kiemelten kezelik

 

Kiemelten kezeli a magyar nemzeti konzultációt a Soros-tervröl az Európai Bizottság – válaszolta Jean-Claude Juncker EB-elnök Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő levelére.

 

http://hvg.hu/itthon/20170929_juncker_konzultacio?s=hk 

 

Magyarország ellenzi, 20 tagállam támogatja az Európai Ügyészség létrehozását

Csütörtökön zöld jelzést adott az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága is 

a határokon átnyúló korrupciós és csalási bűnesetek felgöngyölítését végző Európai Ügyészség létrehozásához. 

Az EP sajtószolgálatának közleménye szerint az új szerv bizonyos feltételek mellett jogosult lesz a nyomozások és vádhatósági eljárások lefolytatására a strukturális alapokat érintő csalások és áfacsalások, valamint az unió pénzügyi érdekeit sértő egyéb bűncselekmények esetében. A cél: az uniós pénzek hatékonyabb védelme. A tervek szerint az Európai Ügyészség kiegészíti majd az OLAF, az unió csaláselleni hivatalának, és az Eurojust, az uniós ügyészségi együttműködési szervezetnek a munkáját. 

https://444.hu/2017/09/28/magyarorszag-ellenzi-20-tagallam-tamogatja-az-europai-ugyeszseg-letrehozasat

Megvan az engedély, terjeszkedhet Mészáros vadásztársasága

Mészáros vadásztársasága kibővítené a meglévő vadaskertet és egy újat is létrehozna. Ehhez kapták meg most a környezetvédelmi hatóság engedélyét.

Az nem titok ma már, hogy számos terület mellett a felcsúti polgármester a vadászat területén is igyekszik megvetnie a lábát. 2016 februárjában hozta létre a Vért Vadászati Kft., majd pár hónappal később létrehozta a Vál-Völgye Vadásztársaságot, melynek elnökévé egyik lányát, Mészáros Ágnest nevezte ki. Bár eredetileg 17 ezer hektárnyi területen végzett a Kft. vadászati tevékenységet, ez kevésnek bizonyult Mészáros Lőrincnek, hiszen 2017. július 12-én és 14-én egy-egy engedélykérelmet nyújtott be az illetékes környezetvédelmi hatósághoz, melyből kiderült, jelentős terjeszkedésben gondolkozik, melyek állami és magántulajdonban lévő földterületeket is érintenek.

 

http://mfor.hu/cikkek/vallalatok/Megvan_az_engedely__terjeszkedhet_Meszaros_vadasztarsasaga.html

 

Megvan a kampusz is, már csak a pecsét hiányzik a CEU-megállapodásról

 

A kormánynak most már csak azon főhet a feje: hogyan adja el a nyilvánosság felé, hogy mekkora engedményeket tett a főellenség, Soros György egyetemének.

A CEU információink szerint a New York állambeli Annandale-On-Hudson-i székhelyű Bard College-dzsal kötött olyan együttműködési megállapodást, amely alapján az ott folytatandó képzéseit a kormány – az intézmény elleni korábbi kirohanásaival éles ellentétben – betudja az anyaországban folytatott oktatási tevékenységnek.

 

http://hvg.hu/itthon/20170929_Mar_csak_a_pecset_hianyzik_a_CEUmegallapodasrol

 

Schmitt Pál lánya konzul lehet az Egyesült Államokban

 

24.hu információi szerint a Külgazdasági és Külügyminisztériumban hamarosan döntés születik Schmitt Petra kinevezéséről.

Schmitt Petra teniszösztöndíjasként az Egyesült Államokban járt egyetemre, Spanyolországban szerzett posztgraduális üzleti diplomát. Évekig válogatott teniszező volt, majd nagy sportrendezvények marketingeseként dolgozott.

 

http://24.hu/belfold/2017/09/29/schmitt-pal-lanya-konzul-lehet-az-egyesult-allamokban/

 

Itt a 270 milliárdos számla, amit Orbán benyújtott az EU-nak

 

A magyar rendőrség 99,6 milliárd, a büntetés-végrehajtás pedig 84 milliárd forintnyi kiadást könyvelt el a 2015-ös menekültválság óta a migrációs helyzet kezelésével összefüggően. Ezek a legnagyobb tételek abban a számlában, amit Orbán Viktor az Európai Unióval akar felerészben kifizettetni Európa megvédése címén. A Belügyminisztérium által összeállított kiadáslistában a határkerítés építési költségeit egyáltalán nem tüntették fel.

 

http://24.hu/fn/gazdasag/2017/09/29/itt-a-270-milliardos-szamla-amit-orban-benyujtott-az-eu-nak/

 

Felcsútra vinne menekülteket a Migration Aid

 

A Migration Aid nevében Siewert András reagált az Őcsényben történtekre a szervezet honlapján.

Mert mától én is menekült vagyok. A hozzám hasonlóan elszánt társaimmal menekülni fogunk az országban városról városra, faluról falura. Mindenhol megállunk egy időre, beszélgetünk és ismerkedünk. És szeretnék a szemébe nézni azoknak, akik tőlem és a menekülttársaimtól elvitatják a jogot, hogy szabadon járjunk-keljünk az országban. Eszünk és zenélünk, felülünk a kisvasútra, megnézzük a Felcsút-Ferencváros meccset. Mi, a menekültek.

Siewert András azt írja, Őcsény példája intő jel: a helyzet súlyosabb, mint gondoltuk.

Messze kerültünk a menekült kérdéstől, látszólag. Pár száz csüggedt, elüldözött, menekültként nyilvántartott emberrel riogatva tart sakkban egy egész országot a kormánypropaganda.

A Migration Aid arra kéri a magyar polgármestereket, hogy kezdjenek el a rájuk bízott települések lakóival arról konzultálni, megszállhatnak-e náluk néhány éjszakára.

 

http://24.hu/belfold/2017/09/29/felcsutra-vinne-menekulteket-a-migration-aid/

Orbán szerint semmi kivetnivaló abban, hogy egy magyar falu fellázadt néhány menekült gyerek ellen

 

A miniszterelnök szerint annyit hazudtak már a magyaroknak migránsügyben, hogy nem hiszik el, ha azt mondják nekik, csak gyermekek érkeznének.

A tallinni uniós csúcsra érkező Orbán Viktor magyar újságíróknak nyilatkozva arra kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy Tolna megyei Őcsényben a helyiek tiltakoztak migráns gyermekek táboroztatása ellen, kijelentette: "semmi kivetnivalót" nem talált benne.

Nem akarnak az emberek migránsokat befogadni, "nem akarnak az országba és nem akarnak a falujukba". "Annyit hazudtak már nekik migránsügyben, hogy nem hiszik el, hogy csak gyerekek fognak jönni" – monta.

http://hvg.hu/itthon/20170929_Orban_Viktor_Ocseny_menekultek_migrans

 

A Fidesznek már az orvosi titoktartás sem szent

 

Eldurvultak a dolgok Dunakeszin, egy jobbikos képviselő kezdte el védeni a beteg DK-st.

Egészen meghökkentő történetről számol be Facebookon Varga Zoltán Péter, jobbikos dunakeszi képviselő. Varga Facebook-bejegyzése szerint a helyi fideszes képviselők eljutottak arra a szintre, hogy már azt sem hiszik el, ha egy ellenzéki képviselő orvosi igazolással hiányzik egy testületi ülésről.

 

http://index.hu/belfold/2017/09/29/dunakeszi_jobbik_fidesz_dk/

 

Másfél évet kapott Hagyó Miklós

Az elsőfokú döntést megváltoztatva jogerősen másfél év, három évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta Hagyó Miklóst, Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettesét a Szegedi Ítélőtábla pénteken - írja az MTI.

Reagált a Fidesz

Budai Gyula felháborítónak tartja a döntést. Fővárosi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Hagyó Miklós és társai szétlopták Budapestet és a BKV-t.

A kormánypárti országgyűlési képviselő ezért túl enyhének tartja az ügyben született ítéletet. Kifogásolta, hogy a terhelő körülmények ellenére sok év után a másodfokú bíróság jogerősen 1 év 6 hónap felfüggesztett börtönre ítélte Hagyó Miklóst.

http://24.hu/belfold/2017/09/29/masfel-evet-kapott-hagyo-miklos/

Orbán bejelentette, hogy kibékültünk a hollandokkal

 

Orbán Viktor azt mondta, hogy tulajdonképpen kedvelik egymást a holland miniszterelnökkel.

Lezárták a konfliktust a holland miniszterelnökkel, visszatérhet a magyar nagykövet Hollandiába – mondta Orbán Viktor miniszterelnök magyar újságíróknak pénteken Tallinnban.

Az EU soros elnökségét betöltő Észtország fővárosában rendezik meg az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőinek csúcstalálkozóját, Orbán Viktor ott egyeztetett Mark Rutte holland miniszterelnökkel.

http://hvg.hu/itthon/20170929_orban_bejelentette_hogy_kibekultunk_a_hollandokkal

A bulinegyedben érdekelt üzleti körök fúrták ki posztjáról a Fidesz legodaadóbb képviselőjét

 

Helyére az Orbán család milliárdos kormányzati megbízásokkal kitömött ügyvédje kerül a VII. kerületben. A harc persze túlnyúlik Erzsébetvároson: Kövér László – Pesti Imre: 2:0.

Hiába osztja meg Facebook-oldalán nap mint nap a fidesz.hu és a kormany.hu közleményeit, hiába tart fenn kerületi újságnak álcázott, Orbán Viktort és a kormányt méltató propagandalapot, és hiába szervezett felcsúti kirándulást is „a gyönyörű és igényesen gondozott Puskás Akadémiára”, a hvg.hu információi szerint mégis leváltották posztjáról a VII. kerületi Fideszt vezető Rónaszékiné Keresztes Monikát.

 a politikus ugyanis a lakók mellé állt, míg utóda, a befolyásos, erős gazdasági, kormányzati és pártkapcsolatokkal bíró Bajkai István – finoman szólva – nem rúgná össze port a működésük után a kerületben évi 8 milliárd forintnyi adóbevételt hagyó vállalkozókkal.

 

http://hvg.hu/itthon/20170929_bulinegyed_viikerulet_fidesz_ronaszekine_keresztes_monika_bajkai_istvan

Az MSZP válaszolt Tarjányinak: ezzel a Fideszt segítik

 

A mozgalom csütörtökön lépett színre, a hvg.hu ott volt a bemutatón, kiderült, ők úgy látják, Botkával nem lehet nyerni, civil jelölt kell, pártokon fölött álló.

„Tarjányi Péternek, a Magyar Progresszív Mozgalom alapítójának mai nyilatkozata nem a kormányváltást, hanem a Fidesz hatalomban tartását szolgálja. Az MSZP és miniszterelnök-jelöltje, Botka László ajánlata a többi ellenzéki párt számára továbbra is érvényes, várjuk a tárgyalásokat. Mi ugyanis Orbán Viktor kormányát akarjuk megbuktatni, nem az ellenzéket.”

 

http://hvg.hu/itthon/20170929_Az_MSZP_valaszolt_Tarjanyinak_ezzel_a_Fideszt_segitik

TGM: A Jobbik-kérdés

 

Nem az a kérdés, hogy miből telik a Jobbiknak óriásplakátokra, hanem az, hogy mi áll azokon a plakátokon. Ugyanakkor azt is meg kell említeni, hogy a Jobbikkal való kollaborálást elítélők némelyike megfeledkezik arról az apróságról, hogy ma a Fidesz-KDNP politikája jobbra áll a Jobbikétól.

 

http://hvg.hu/itthon/20170928_tgm_jobbikkerdes_vona_gero_szelsojobb

Öveges Program - Se pénz, se felelős

A 14 milliárd forintos tanterem felújítások során elkövetett visszaélések felelőseit 2014 óta nem találja se az ügyészség, se a NAV. A vádhatóság nem jeleskedik az OLAF-jelzések utáni feltárásokban sem.

A Hadházy Ákos LMP-s képviselő feljelentése nyomán ismertté vált ügy egyike azoknak a lezáratlan nyomozásoknak, amelyeket uniós források ésszerűtlen, törvénysértő felhasználása miatt indítottak, de a felelőseit sosem tudták megtalálni. A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítását célzó 14 milliárd forintos programban 52 iskola, 44 vidéki, 8 fővárosi vett részt. Hadházy két szekszárdi tanterem felújítását találta gyanúsnak, mivel a támogatás jó részét nem a kijelölt dolgokra költötték. Az I. Béla Gimnáziumban 157 millió forintból 44 milliót fordítottak a terem kialakítására, 45 milliót a felszerelésére, a többit a pályázat előkészítésére, lebonyolítására, szoftver- és munkaanyag-fejlesztésre. A Garay Gimnáziumban 177 millióba került ugyanez, ebből 35 millió volt a terem, a költségvetés kétharmadát egyéb megbízások tették ki. Veszprémben hasonló arányban fogyasztották az uniós pénzeket. Az Ipari Szakközépiskola és Gimnázium természettudományos kutató-laboratóriumára elnyert 336 millió forintból 103 milliót költöttek a tanteremre, 175 milliót egyéb szolgáltatásokra. A Vetési Albert Gimnáziumban 247 millióból alakítottak ki új labort, a terem 125 millióba került, az egyéb szolgáltatások 44 millióba, a projektmenedzsment 26 millióba, a szakmai megvalósítás 23 millióba.

 

http://nepszava.hu/cikk/1141711-oveges-program---se-penz-se-felelos

Balog miniszter az üldözött keresztények menedékévé tenné Magyarországot

Magyarország az üldözött keresztények menedéke szeretne lenni - az MTI tudósítása szerint ezt jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Szent István-bazilikában, ahol azt a 72 közel-keleti keresztény fiatalt köszöntötte, aki a magyar állam ösztöndíjasaiként szeptemberben kezdte meg tanulmányaikat különböző magyar egyetemeken.

 

http://nepszava.hu/cikk/1141786-balog-miniszter-az-uldozott-keresztenyek-menedekeve-tenne-magyarorszagot

 

A KÖZÉLET DEMENTORAI

Gajdics Ottó Magyar Idők

 

Bizonyára emlékeznek még olvasóink arra a kifejezésre, hogy unortodox gazdaságpolitika. Ez volt az a jelzős szerkezet, amellyel meg lehetett különböztetni egymástól azokat a gazdasági folyamatokat, amelyek 2010 óta ténylegesen történtek hazánkban, és amelyeket a közéleti dementorok próbáltak elhitetni velünk. Hogy az meg mi? J. K. Rowling Harry Potter-regénysorozatában azok a koszlott, szakadt lópokróchoz hasonlító lények, akik köröznek fölöttünk, elsötétítve az eget.

Ahol járnak, ott elsorvad az élet, a víz jéggé dermed, és kiszáll az emberekből minden remény és boldogság, bele a lópokrócba. Ilyen közéleti dementorok azok a tudós közgazdászok, akik kutatásaik során mindig összeomlást vizionálnak, ha jobboldali kormány irányít, és még soha nem találtak el semmilyen gazdasági mutató tekintetében egyetlen számot, adatot sem. No meg az őket követő politikusok.

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/a-kozelet-dementorai-2276359/

 

IGENIS VAN SOROS-TERV (4. RÉSZ)

Lovas István Magyar Idők

 

A Soros-tervre vonatkozó Soros-cikkek sorozatában 

 

http://magyaridok.hu/kulfold/igenis-van-soros-terv-4-resz-2279839/

 

LIBERÁLIS NYUGDÍJASALÁZÁS

A SAJTÓSZABADSÁG ŐRKUTYÁI ÉS A KERESZT NÉLKÜLI LIDL

Apáti Bence Magyar Idők

 

Mindig jól szórakozom a sajtószabadság utolsó őrkutyáin. Watchdogs. Angolul. Szeretik is így mondani. Mármint az őrkutyusok. A haladás egyik legfontosabb eleme a mucsai magyar nyelv fokozatos elhagyása.

Az őrkutyák, akik saját maguk szerint az objektivitást olyan magas szinten művelik, hogy arra már-már szavak sincsenek, időről időre képesek felülmúlni magukat. Vagy alul. Végül is mindegy. Az Index kócos lázadóit láthatóan a legkevésbé sem zavarják a tények.

 

http://magyaridok.hu/velemeny/liberalis-nyugdijasalazas-2270407/

"Joggal félnek"

 

Demeter Márta, az LMP új parlamenti képviselője ellenzékről, kormányzati botrányokról és széteső nemzetbiztonságról

Az LMP frakciójához frissen csatlakozott volt MSZP-politikus szerint létrejöhet az együttműködés a 2010 utáni ellenzéki pártok között, mert az LMP már nem zárkózik el ettől.

A határozott ellenzéki politikát váró választók azt látják, hogy az MSZP megmagyarázhatatlanul hallgat, vagy akár együtt is működik a Fidesszel olyan ügyekben – például a plakáttörvény kapcsán –, amelyek különösen fontosak a Fidesznek a hatalma megtartása szempontjából. Ennél konkrétabb eseteket mondani vagy kifejteni, hogy ez pontosan hogyan működött belülről, nem szeretnék.

Nem lenne jobb az országnak, ha kiderülne, kik azok a „kollaboránsok”, akikre már többen is utaltak a pártból?

DM: Konkrét neveket nem mondok, az MSZP politikusai és vezetői pontosan tudják, kikről van szó, ha akarnák, akkor meg tudnák oldani ezt a problémát. Arra, hogy ez miért nem történik meg, hogy ennek hatalomtechnikai, személyes vagy más oka van, ugyancsak nekik kell magyarázatot adniuk. Nekem az a feladatom, hogy a munkámmal és a személyes döntésemmel is megmutassam, hogy hol találják meg helyüket azok a baloldali szavazók, akik joggal csalódtak a 2014-es összefogásban.

 Az egyik kötvényes cégnél felbukkant Garamvölgyi Balázs, akiről azt mondják, korábban Mesterházy Attilának dolgozott.

DM: Erről őket kell megkérdezni.

MN: Ez a kapcsolat lenne a hallgatás oka?

DM: A válaszból ez is kiderülhet.

http://magyarnarancs.hu/belpol/joggal-felnek-106405

Donald Trump elől valószínűleg eltorlaszolták a kommunikációs eszközöket: a Fehér Ház logisztikai okokra hivatkozik

Kis spéttel, négy nap után Donald Trump is felhívta Angela Merkelt, hogy gratuláljon.

"Se egy tweet, se egy szó négy napig" – írja a die Welt. "Bár Trumpnak általában nem esik nehezére az azonnali reakció, a német választás után más vezetőkkel szemben napokig hallgatott. A gratuláló telefonhívást ma sikerült megejtenie, amikor is sok sikert kívánt Merkelnek, és hangsúlyozta az USA és Németország közti kapcsolatok fontosságát. Hogy miért volt a szokatlanul hosszú várakozási idő, arra a Fehér Ház a "logisztikai dolgok" magyarázatot adta. A telefonbeszélgetés során az észak-korei helyzet is szóba került: Merkel hangsúlyozta, hogy a megoldáshoz az összes békés eszközt fel kell használni, s a két kormányfő egyet értett abban, hogy intenzívebben kell diplomáciai és gazdasági nyomást gyakorolni Észak-Koreára.

 

 

http://magyarnarancs.hu/kulpol/donald-trump-elol-valoszinuleg-eltorlaszoltak-a-kommunikacios-eszkozoket-106728

 

Végre itt van a rendszerellenes, kézzel hímzett NER-kabát, és hát gyönyörű

 

A kabát, ami görbe tükröt tart a rendszernek, és van rajta egy darab Orbán ingéből is.

 

Na jó, nem Orbán Viktor ingéből, hanem Orbán egyik legkedvesebb ingéhez megszólalásig hasonlító ingből — ebből lett a NER-kabát hátán díszelgő (csonka) Magyarország térkép, körülölve a szegecsekből kirakott Nagy-Magyarországgal.

A jobb válllapnál fekete alapon fehér "ERŐS ÉS BÜSZKE" felirat, alatta egy igazán lényegre törő hímzés, ami egyetlen szóban összefoglalja a NER lényegét: „szüljél!“.

És hát ki ne szeretné a felkarján hordani az orbinázmus önképét kristálytiszán definiáló, minden idők legjobb Orbán-idézetét, a „na hello röfik“-et?!

http://magyarnarancs.hu/kepzomuveszet/vegre-itt-van-a-rendszerellenes-kezzel-himzett-ner-kabat-es-hat-gyonyoru-106727

 

Zenével üzenünk a széteső MSZP-nek!

Stumpf András

 

Összecsap a két miniszterelnök-jelölt, Botka László és Vona Gábor az RTL Klub egyik műsorában, Baló Györgynél. A felvétel – a jelenlegi tervek szerint – jövő hétfő este kerül adásba. Ez a volt a hír szerdán. S hogy mi történt közben? Dióhéjban:

·         Lattmann Tamás: Én voltam az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. 

·         DK: Az MSZP szólt, hogy Lattmann a jelöltje, de nem tárgyaltunk róla, mert közben lecserélték Botkára.

·         MSZP: Lattmann sosem volt az MSZP jelöltje.

Mindennek örömére a következő dallal kedveskedünk a 9 százalékos szocialistáknak

Ha engedelmeskednek a refrénbe írt felszólításnak, igazán szórakoztató és egyszeri alkalom lesz olyan miniszterelnök-jelölti vitát nézni hétfőn, amelyben az egyik, Botka, már nem is miniszterelnök-jelölt. 

 

 

http://valasz.hu/itthon/kedveskedjunk-a-szeteso-mszp-nek-125719

 

Ez nem 2014

 

Botka László szocialista miniszterelnök-jelölt hétfői javaslata sokaknak eszébe juttatta a 2014-es baloldali összefogást, aminek résztvevői aligha lehettek elégedettek az eredménnyel. A résztvevők közül csak az MSZP-nek lett frakciója, a Fidesznek pedig ismét kétharmados többséget szerzett a parlamentben. 

Amikor 2013-ban elkezdődött a mostanihoz látszólag hasonló üzengetés, akkor arról írtam, hogy az ellenzéki összefogásnak nincs értelme. Az akkori, leginkább az MSZP-nek hasznos közös listát úgy rakták össze, hogy nem ígért a választóknak semmi érdekeset az előző évekhez képest. Az addig kormányzó baloldali pártok teljes összeomlása is túlságosan friss élmény volt. A közös indulás helyett jobb forgatókönyvnek tűnt, hogy a 2014-es választást használják arra a formálódó, újabb pártok, hogy a parlamentbe jutva felépítsék magukat, és 2018-ra kiderüljön, hogy ki képes a legjobban politizálni ezen az oldalon. 

https://444.hu/2017/09/29/ez-nem-2014

 

 

Kilométerenként 2,8 milliárdba kerül a Hódmezővásárhelyt elkerülő út

Az RTL Klub Híradójának stábja a csütörtöki sajtóbejáráson próbált a végére járni, hogy

miért kerül kilométerenként 2,8 milliárdba a Hódmezővásárhelyt elkerülő 2x1 sávos út.

Emlékeztetnek: a két éve Mórahalom mellett épült hasonló elkerülő harmadáron, kilométerenként 800 millióból készült. Pedig Lázár János szerint 

az mégsem normális dolog, hogy magyar adófizetői pénzből egymilliárd helyett mondjuk négymilliárd forintból épüljön egy kilométer út. 

Igaz, ezt még akkor mondta, mikor Simicska Lajostól kartelezési vádak miatt elvették az M4-es kivitelezését. 

https://444.hu/2017/09/28/kilometerenkent-28-milliardba-kerul-a-hodmezovasarhelyt-elkerulo-ut

 

Lázár szerint a magyar állam teljesítménye csak a rossz számítási módszer miatt került egy szintre Libériával

Amikor tavaly Magyarország a versenyképességi mutatói alapján 6 helyet esett vissza a Világgazdasági Fórum rangsorán (a 69. helyre), Varga Mihály még azzal hárította el a rossz eredményt, hogy nehezen vehető komolyan az elemzés, mert az nagyobb részben a megkérdezett néhány tucat vállalatvezető szubjektív véleményét tükrözi.

Amikor idén sikerült visszakapaszkodnunk a 60. helyre, a nemzetgazdasági miniszter már úgy nyilatkozott, hogy a Világgazdasági Fórum rangsorában az ország komoly előrelépést mutatott fel a pénzügyi és tőkepiacok intézményrendszerének változásában.

https://444.hu/2017/09/28/lazar-szerint-a-magyar-allam-teljesitmenye-csak-a-rossz-szamitasi-modszer-miatt-kerult-egy-szintre-liberiaval

 

 

Másfél magyarországnyi ember 500 magyarországnyi pénzen ül

 

Több mint egymillióval nőtt a világ nagy vagyonnal rendelkező személyeinek száma 2016-ban, így a szupergazdagok populációja 8,2 százalékkal nagyobb lett, derül ki a Capgemini üzleti tanácsadócég friss éves vagyonjelentéséből. A világon így már összesen 16,5 millió nagy vagyonnal rendelkező személy (high net worth individual, HNWI) él,

az összvagyonuk 63,5 billió dollár (nem tévedés:
63 500 000 000 000 dollárról van szó).

Az elemzők azokat az embereket tekintik HNWI-nek, akiknek saját használatban lévő lakóingatlanjukon és annak tartalmán felül minimum egymillió dollár vagyonuk van.

https://zoom.hu/2017/09/28/masfel-magyarorszagnyi-ember-500-magyarorszagnyi-penzen-ul

 

Vásárhelyi Mária: Szemfényvesztők

 

 

Szép és tartalmas programot bonyolított le az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottsága Magyarországon az elmúlt hét első három napján. Zakatoltak Felcsúton, és megtekintették a három takaros állomást Orbán Viktor álomvasútján, bort kóstolgattak Szekszárdon, sétálgattak Baján és Budapest belvárosának szívében, és kipróbálták a pazarul és pocséklóan kivitelezett 4-es metrót. Programjuk végeztével pedig sajtótájékoztatót tartottak, ahol a küldöttség vezetője úgy summázta a látottakat, hogy bár vannak még hibák, de alapvetően „minden nagyon szép, minden nagyon jó, nagyon meg vannak elégedve”.

 

1947-ben természetesen más volt a világpolitikai helyzet, más volt a közhangulat, mint napjainkban. A második világháború katasztrofális pusztítása után mindenki egy jobb, tisztességesebb világra vágyott. Nyilván a Marshall-segélyből is sok pénzt loptak el, használtak fel tisztességtelenül, és jó néhányan lehettek, akik ebből gazdagodtak meg. Azt azonban – szemben a hazai elittel – egyetlen kedvezményezett ország politikai és gazdasági vezetői sem tévesztették szem elől, hogy vagy a segélyből sikerül újjáépíteniük hazájukat, vagy végleg elsüllyed országuk és vele együtt ők is. Az Egyesült Államok politikai elitje pedig tisztában volt azzal, hogy ha – kicsinyes egyéni politikai és gazdasági érdekeiket félretéve – nem tartják rajta szigorúan a szemüket azon, hogy a támogatást arra használják, amire szánták, akkor azzal nemcsak Európa, hanem Amerika gazdasági jövőjét is kockára teszik.

 

http://168ora.hu/vasarhelyi-maria-szemfenyvesztok/

 

 

Jön a 14. havi fizetés - döntöttek Ficóék

 

Döntött a szlovák kormány: lesz minimálbér-emelés, 13. és 14. havi fizetés, a nyugdíjasok pedig járulékfizetés nélkül kereshetnek havi 200 eurót. A jövő éves költségvetés főbb számait is rögzítették: a hiány 1 százalék alatt marad, az államadósság pedig 50 százalék alá esik - írja az ujszo.com.

 

 

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/jon_a_14_havi_fizetes_dontottek_ficoek.648295.html

 

Figyelmeztetés jött - Veszélyben a pénzkiadó automaták!

 

Egyre több, a korábbinál kifinomultabb módszerrel támadják a bűnözők a pénzkiadó automatákat - figyelmeztet az Europol. Hatalmas piacot érintenek a támadások: Európa-szerte 1447 billió forint értékű tranzakciót bonyolítottak az ATM-ek. Nem csak a pénz van veszélyben, hanem az adatok is.

 

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/figye