2017, szeptember 28 - 08:41 Sajtószemle

Emlékszik még a kitiltási botrányra? Itt a legújabb fejezet

 

Megkezdődött a megismételt elsőfokú büntetőper T. Viktor András ellen hivatali befolyással üzérkedés miatt szerdán a Fővárosi Törvényszéken. A férfi a vád szerint azt mondta a Bunge Zrt. lobbistájának, pénzért el tudja intézni, hogy csökkentsék az étolaj áfáját. A vádlottat az ügy miatt kitiltották az USA-ból.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20170927_kitiltasi_botrany_per

Ez a 7 kérdés lesz az új nemzeti konzultációban

 

http://index.hu/belfold/2017/09/27/ez_a_7_kerdes_lesz_az_uj_nemzeti_konzultacioban/

 

Egy átlagos nap a megyei lapok politika rovatában

 

Riporterünk, Rényi Pál Dániel épp a magyar média nagy őszi összejövetelén, az Internet Hungary konferencián jár (beszámolónk tavalyról itt), ahol kezébe akadt a Mediaworks összes megyei lapja. A fenti képen így nem ugyanannak az újságnak különböző példányai láthatók

 

https://444.hu/2017/09/27/egy-atlagos-nap-a-megyei-lapok-politika-rovataban?utm_source=mobile%2Bapp&utm_medium=android

 

Soros embere elárulja, milyen a valódi Soros-terv

Hazug a nemzeti konzultáció, az újabb plakátok pedig a 30-as évek Berlinjének gyűlöletkeltésére emlékeztetik Soros György alapítványának budapesti szóvivőjét. Interjú Csontos Csabával.

 

Nincs Soros-terv, ez a kormány kitalációja, az erről szóló nemzeti konzultáció célja pedig csupán a figyelemelterelés és a gyűlöletkeltés – mondta a Zoom.hu-nak adott interjúban Csontos Csaba. A Nyílt Társadalom Alapítvány budapesti szóvivője szerint vállalhatatlan, hogy a XXI. században Budapestet ellepjék a Soros-plakátok, és úgy nézzen ki a város, mint a múlt század 30-as éveiben Berlin. Azt is elárulta, hogy készülnek az őszre, de nem zavargások szításával, amit a Fidesz vizionál, hanem a szegénységben élőkön segítő támogatási programokkal.

 

https://zoom.hu/2017/09/27/soros-embere-elarulja-milyen-a-valodi-soros-terv

Markó Béla szerint sem szerencsés a határon túli magyarok szavazati joga

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt elnökének, Markó Bélának a véleménye szerint nem helyes olyasmiről szavazni, aminek aztán nem érzi a következményét a saját bőrén valaki. Mindezt a határon túli magyar kettős állampolgárok magyarországi választáson való szavazásáról mondta a Népszavának adott hétvégi interjújában, amelyben magyar belpolitikai kérdések is szóba kerültek.

 

http://sztarklikk.hu/kozelet/marko-bela-szerint-sem-szerencses-a-hataron-tuli-magyarok-szavazati-joga/294445

Installáció, tüntetés a Városházán - És mégis "átment" a mobilgát

Megerősítette korábbi döntését a római-parti védműről szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.  A testület nem támogatta a Lányi András író, filozófus által készített, a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmére vonatkozó, a római-parti tervezett védmű part menti változatát ellenző javaslatot, és kimondta azt is, hogy változatlanul fenntartja a korábbi, a part menti nyomvonalat támogató határozatát.  

 

http://nepszava.hu/cikk/1141573-installacio-tuntetes-a-varoshazan---es-megis-atment-a-mobilgat

 

Tarlós Gy Némethnek: Hiába mosolyog úgy, mint egy hód

 

Elképesztő hangnemben zajlott le a közgyűlés egyébként. Tarlós például Gy. Németh Erzsébetnek azt mondta,

hiába mosolyog most úgy mint egy hód.

 

http://24.hu/belfold/2017/09/27/tarlos-hiaba-mosolyog-ugy-mint-egy-hod/

 

Lányi András a mobilgátról

A műsorvezető Rónai Egon.

 

http://www.atv.hu/videok/video-20170927-lanyi-andras

Simicska Lajos: a hatalom a nyílt, leplezetlen erőszak útjára lépett

A vállakozó, üzletember, a 2014-es választásokig Orbán Viktor bizalmasa és barátja, majd a 2015 február 6-i emlékezetes "G-nap" után már ellensége, közleményt adott ki a plakátügy kapcsán.

Mint ismeretes, a hatalom az érdekeivel ellentétes politikai vélemények közterületi megjelenésének megakadályozása végett, az elmúlt hónapokban – jogalkotásnak csúfolt folyamatban – egy abszurd szabályrendszert alkotott, amely meggyőződésem szerint súlyosan alkotmánysértő. Miután mindez kevésnek bizonyult, a tegnapi napon, mindezt félretolva, a hatalom a nyílt, leplezetlen erőszak útjára lépett.  ( lásd: A kormányhivatal leszedette a Jobbik plakátjait - a szerk.) A kialakult helyzetre figyelemmel, minden további anyagi és személyes kockázatvállalást, mind a magam, mind a társaságaim vezetői részéről lehetetlennek tartok. Ezért a mai napon a jelzett körülmények fennálltáig közterületi cégeim vezetőit arra kértem, hogy politikai és közéleti tárgyú hirdetés közzétételére vonatkozó megrendelést ne vegyenek fel, illetve ne teljesítsenek.

dr. Simicska Lajos

http://nepszava.hu/cikk/1141590-simicska-lajos-a-hatalom-a-nyilt-leplezetlen-eroszak-utjara-lepett

 

Európában háború van, és Orbán áll az egyik oldalon

 

Macron kedden elmondta a világnak, mit gondol pontosan Európa következő tíz évéről. Furcsa beszéd volt, mert az elmúlt pár évben kevés olyat lehetett hallani, hogy egy politikus mert volna nagyobbat álmodni az európai projekttel kapcsolatban. Még azok sem feltétlenül mernek, akiknek ez lenne a munkájuk, elég ehhez csak megnézni Jean-Claude Juncker évértékelő beszédeit.

Macron tervei között szerepelt, hogy

 • az eurózónának közös pénzügyminisztere, költségvetése és parlamentje legyen. Ez lenne a sokszor emlegetett kétsebességes (Macron szerint mag-) Európa egyik alapja.
 • A másik alapja lehetne az, hogy csak 15 tagból állna az Európai Bizottság. Jelenleg 28 fős, mert minden tagállam ad uniós biztost is. Macron azt szeretné, ha ez megszűnne.
 • A nagyobb európai egyenlőségért szeretné, ha az európai államok adópolitikáját összehangolnák, és megadóztatnának olyan nagy techcégeket is, mint az Apple és a Facebook. Ehhez az kell, hogy ott adózzanak, ahol pénzt termelnek, ne ott, ahol regisztrálva vannak.
 • Szeretné, ha létrejönne egy gyorsreagálású európai akciócsoport, amely a nemzeti hadseregekkel együtt tudna működni, de beszélt arról is, hogy közös európai hadseregre és védelempolitikára van szükség. Támogatná egy közös európai hírszerzési akadémia létrehozását, hogy még hatékonyabban tudjanak a terrorizmus ellen      harcolni.
 • Azt is szeretné, ha lenne közös uniós minimálbér, és innovatívabb lenne az európai gazdaság.
 • A menekültekkel kapcsolatban azt mondta, szeretné, ha Európa olyan hely lenne, ahol otthonra találnak azok, akik az életüket kockáztatják, hogy ide jöjjenek. Támogatná a közös menekültkérelmi rendszert és a közös menekültügyi hatóság létrehozását, és szeretné, ha közös európai dokumentumokkal lehetne igazolni a személyazonosságot.
 • Megígérte, hogy hajlandó elgondolkodni az agrártámogatások reformján, ami a francia agráripar mérete és az erős agrárlobbi miatt régóta fontos Franciaországnak. Főleg, hogy az uniós költségvetés több mint egyharmada az agrártámogatásokból áll.
 • Macron szeretné, ha 2024-re valódi európai egyetemek jönnének létre, a diákok többet tanulnának külföldön, és minden egyeteimsta legalább két európai nyelven beszélne az anyanyelvén kívül.
 • A kétsebességes Európa mellett megjegyezte, hogy szeretné, ha ebben a rendszerben Nagy-Britannia is újra megtalálná a helyét valamikor.

http://24.hu/kulfold/2017/09/27/europaban-haboru-van-es-orban-all-az-egyik-oldalon/

Mészáros Lőrinc kezébe kerülhet a bicskei malom

 

Mészáros Lőrinc érdekkörébe kerülhet a bicskei malom – állították az Agrárszektornak iparági források. Az üzletember a csődbe ment tatabányai Sikér Malomipari Zrt. felszámolási eljárásában vásárolja meg az üzemet. 

Érvényes és eredményes pályázat érkezett a bicskei malomra, de a szerződéskötés még folyamatban van, és annak megtörténtéig egyéb információt nem áll módunkban adni – mondta a lapnak Várday Zsuzsanna, a Nemzeti Reorganizációs Kft. felszámolóbiztosa.

 

http://index.hu/gazdasag/2017/09/27/meszaros_lorinc_kezebe_kerulhet_a_bicskei_malom/

Befogadókat keres Brüsszel

Ötvenezer nemzetközi védelemre szoruló ember Európába való áttelepítését fogja szorgalmazni az Európai Bizottság szerdán – értesült a Népszava. A tagállamok önként tehetnek felajánlásokat, hogy hány menekültet szeretnének befogadni.

A legális migrációt elősegítő kezdeményezésnek semmi köze a magyar kormány által is elszabotált “kvótadöntéshez”, amely során az uniós országokat két éven át kötelezték bizonyos számú menedékkérő befogadására. 

http://nepszava.hu/cikk/1141560-befogadokat-keres-brusszel

Perelik a kormányt Paks 2 miatt

Nem tudja dokumentumokkal igazolni az Orbán-kabinet, hogy miért csak az orosz Roszatomra lehetett bízni (az évekig előkészített nemzetközi tender elhagyásával) a paksi bővítési beruházást – derült ki annak a pernek a tegnapi tárgyalásán, amelyet az Energiaklub indított a Miniszterelnökség ellen a szükséges papírok megismerhetősége érdekében. Mint a szervezet emlékeztet rá, az Európai Bizottság a korábbi kötelességszegési eljárásában – amely épp a tender elmaradása miatt indult - a magyar kormány arra hivatkozott, hogy csak és kizárólag a Roszatom alkalmas Paks 2 megépítésére, vagyis olyan technológiai kizárólagosság állt fönn, amely indokolttá tette a potenciális pályázók megversenyeztetésének kikerülését. Az indokokat az Energiaklub korábban háromszor is próbálkozott megtudni közérdekű adatigénylés keretében. Mindháromszor sikertelenül, a Miniszterelnökség ugyanis cinikusan kikerülte a tényleges válaszadást.

 

http://nepszava.hu/cikk/1141533-perelik-a-kormanyt-paks-2-miatt

Atomlog: paksi szálak Lévai Anikó családjához

 

Újabb paksi ingatlanforgalmazó céget alapított az az üzleti kör, amely több ponton is kapcsolódik Orbán Viktor kormányfő feleségének családjához.

Az Atomlog Kft. székhelye ugyanaz a paksi cím, ahol a Gesztenyés lakóparkot építő EPI Első Paksi Ingatlanfejlesztő Kft. is található. Pakson már most is nagy a kereslet az ingatlanok iránt.

Az Atomlognak több tulajdonosa is van, közük egyharmad-egyharmad arányban az Amalfi Hungária Kft., valamint a budapesti Thales Procurator Vagyonkezelő Kft. (Az Amalfi most nyerte el a paksi városközpont köztereinek felújítását 89 millió forintért.) Ugyanez a kör ugyanezen a címen hozta létre egy évvel ezelőtt az Atompark Kft.-t, szintén ingatlanforgalmazásra.

A Gesztenyés lakópark ingatlanjait Budapestről értékesítik, abból a Centrál-Ing Ingatlanirodából, amelynek cégcsoportjában Lévai Anikó testvérének, Gizellának az élettársa, Ökrös Imre is tulajdonos.

http://hvg.hu/itthon/201739_atomlog_paksi_szalak_alevai_csaladhoz

Egy ördögi terv része Lattmann színre lépése?

 

Az MSZP elnöke, Molnár Gyula szerint soha nem hangzott el olyan felkérés, hogy Lattmann Tamás legyen a miniszterelnök-jelölt. "Súlyos félreértésben van", a magyar nyelvet nem érti megfelelően – tette hozzá. Csak szakpolitikai együttműködésről volt szó.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász január végén maga jelentkezett be baloldali miniszterelnök-jelöltnek – pár héttel azután, hogy Botka László maga is közölte ilyen irányú ambícióját.

http://hvg.hu/itthon/20170927_lattmann_mszp_botka_tarjanyi_molnar

Medián: Mélyponton az MSZP, a Jobbik közel kétszer olyan erős

 

Innen szép összefogni – mondhatnánk a Medián e havi mérését látva. A demokratikus ellenzék közül egyedül az LMP ugrott nagyot, már lehagyta a parlamenti küszöb alá került DK-t, és az MSZP-t is megközelítette. A szocialisták közben olyan rosszul állnak, ahogy negyed század óta soha.

 

http://hvg.hu/itthon/20170927_Median_Melyponton_az_MSZP_a_Jobbik_kozel_ketszer_olyan_eros

Egyetlen épülettel sem készült el a tanuszodák építésének bajnoka

 

Csodálatos áprilisa volt tavaly a Hanley Service Kft.-nek. Három héten belül összesen hét szerződést írt alá a közvélemény számára ismeretlen cég a Nemzeti Sportközpontokkal. Volt olyan nap, amikor négyet. Tanuszodák és tornacsarnokok építését csípte meg a Hanley, ezekre 1,7 milliárd forintért szerződött. Különösen szép teljesítmény ez úgy, hogy előtte soha nem nyert közbeszerzést, erős nyitásként rögtön hetet is besöpört. 

A Lacza Zsolt tulajdonában lévő cégnek korábban volt némi off-shore háttere, derítette ki még akkor az mfor. De mire kaszált a közbeszerzéseken, addigra eltűnt a Seychelles-szigeteki szál a Hanley-ből.

 

https://tldr.444.hu/2017/09/27/egyetlen-epulettel-sem-keszult-el-a-tanuszodak-epitesenek-bajnoka

Sosem volt még ilyen vidám a kormányzati gyűlöletkampány

T‌ejhatalom alakított egy picit sorosozós-migránsozós reklám képi világán.

 

https://444.hu/2017/09/27/sosem-volt-meg-ilyen-vidam-a-kormanyzati-gyuloletkampany

Későn kezdett ömleni a pénz a magyar egészségügybe

abzúg.hu

Százmilliárdokat tol a kormány 2015 óta az egészségügybe, mégis elképzelhető, hogy három év múlva már egymillió embernek nem lesz háziorvos a közelében. Hiába ugyanis a beinduló béremelés: az utóbbi tíz évben a főváros költségvetésének hatszorosával egyenértékű pénz tűnt el az ágazatból, ez pedig már a halálozási adatokon is meglátszik.

Egészségügy és szociális biztonság – az utóbbi másfél év felmérései szerint a magyarok ezen a két területen látják a legtöbb problémát az országban. Ezzel az ország egy szűk csoportba került, az Európai Unió lakói ugyanis jellemzően a munkanélküliséget tartják az országuk legnagyobb problémájának. Magyarországan ugyanakkor már másfél éve az egészségügy helyzete vezeti a listát.

https://abcug.hu/keson-kezdett-omleni-penz-magyar-egeszsegugybe/

Még egy hónapig hideg lesz a Semmelweis gyerekklinikán

Nemcsak a János kórházban, de a VIII. kerületi SOTE gyerekklinikán sem működik a fűtés, számolt be az RTL Klub.

A tévések rejtett kamerával keresték fel az intézményt, miután egy nézőjük panaszkodott a hideg radiátorokra. A folyosókon a gyerekek és a szülők kabátban, sapkában várakoztak.

https://444.hu/2017/09/27/meg-egy-honapig-hideg-lesz-a-semmelweis-gyerekklinikan

Ferencvárosban a Fidesz és az MSZP parkolási pénzzel temeti be az árkokat

Mi történt? Félreértés? Nagykoalíció? Konstruktív ellenzékiség? Nem egészen. Van egy téma Ferencvárosban, amivel kapcsolatban a szocialisták és a fideszesek rendszeresen egy húron pendülnek, ez pedig a parkolás. Amiről pont a múlt héten derült ki, hogy valami bizonyosan nem stimmel vele. 

 

https://444.hu/2017/09/27/ferencvarosban-a-fidesz-es-az-mszp-parkolasi-penzzel-temeti-be-az-arkokat

Brüsszeli pénzeső Matolcsy Ádám bútorgyárának

Minden jel szerint van oka az ünneplésre Matolcsy Ádámnak. A jegybankelnök fiának érdekeltségébe került Balaton Bútorgyár ugyanis éppen egy hete közel félmilliárd forintnyi uniós támogatást nyert el – értesült a Magyar Nemzet. Az ifjú Matolcsy közvetett tulajdonában álló gyár az Európai Unió Versenyképes Közép-Magyarország operatív programjának (Vekop) forrásaiból részesül összesen 498 millió forintban. A nagy összegű támogatás azért is figyelemre méltó, mert a 2015 végén Matolcsy Ádám érdekeltségébe került veszprémi társaság tavaly mindössze 266 ezer forint nyereséget tudott elérni, míg egy évvel korábban – az előző tulajdonosok idején – még 110 milliós nyereséggel zárta az évet.

 

https://mno.hu/belfold/brusszeli-penzeso-matolcsy-adam-butorgyaranak-2418844

Az MSZP-ben a Gyurcsány-kérdés nem akadály

Nem lehet akadálya a kormányváltásnak, hogy veszekszenek Gyurcsány Ferenccel – ezt Molnár Gyula szocialista pártelnök nyilatkozta az Atv.hu-nak. Ebből kiderül, a politikus nem zárja ki, hogy Gyurcsány Ferenc is rajta legyen egy Botka vezette közös listán, ha egyéniben is indul a DK elnöke.

https://mno.hu/belfold/az-mszp-ben-a-gyurcsany-kerdes-nem-akadaly-2418899

Megvezették

Kitálal a független miniszterelnök-jelölt. Az MSZP kérte fel – állítja a nemzetközi jogász. A szocialisták szerint ez súlyos félreértés. Ő vajon mit gondol erről? Vendégünk volt Lattmann Tamás

 

http://hirtv.hu/egyenesen/megvezettek-1404305

 

Az „érintett” pártokat meglepte Lattmann kijelentése

 

Ahogyan azt megírtuk, Lattmann Tamás maga jelentette be tegnap az Egyenes Beszédben, hogy eredetileg ő volt az ellenzék civil miniszterelnök-jelöltje, majd 2016 végén jött Botka László és aktivizálódott. Elmondása szerint tavaly november környékén született egy terv, mely miszerint négy ellenzéki párt: az MSZP, a DK, az Együtt és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje lesz. Lattmann tegnapi bejelentése meglepetést keltett.

 

http://www.atv.hu/belfold/20170927-az-erintett-partokat-meglepte-lattmann-kijelentese

 

Tarjányi Péter

A műsorvezető Rónai Egon.

A királycsinálásról

 

 

http://www.atv.hu/videok/video-20170927-tarjanyi-peter

Fordulat 

Mégsem kizárt a közös lista Gyurcsánnyal. Az MSZP elnöke szerint a Botka-Gyurcsány vita nem lehet akadálya a kormányváltásnak. Erről is beszélgetett Kálmán Olga Kuncze Gáborral és Debreczeni Józseffel.

 

http://hirtv.hu/egyenesen/fordulat-1404306

Váczi Zoltán: Korrupciós háló szövi át a magyar futballt

Szépek az új stadionok, de előbb futballt kellett volna csinálni. Ahogy például a 90-es évek elején a bolgárok, tizedannyiból, mint mi most. Világbajnoki 4. hely lett az eredménye. Miközben az akadémiákba milliárdokat ölünk, egyetlen nemzetközi mércével is kiemelkedő játékos sem jön ki onnan. A taós pénzek szépen csengenek, de azért a futballban dolgozók pontosan tudják, hogy előfordul: ha valaki sportcélra kap társasági adót, akkor egyesek visszaosztanak 25-30 százalékot oda, ahonnan jön. A pénz egy része így el is folyik.

 

https://mno.hu/foci/vaczi-zoltan-korrupcios-halo-szovi-at-a-magyar-futballt-2418512

Fideszes képviselő fia lesz a pekingi nagykövet

Pesti Imre fideszes parlamenti képviselő fia, Pesti Máté lesz Magyarország következő pekingi nagykövete – tudta meg lapunk. A Kínában, illetve Lettországban, Bosznia-Hercegovinában és Montenegróban működő magyar misszióvezetők személyéről keddi zárt ülésén hozott döntést az Országgyűlés külügyi bizottsága, s lapunk értesülései szerint a jelöltek dolgát nem nehezítette meg a testület. A bizottság 12 tagjából ugyanis mindösszesen öten voltak jelen, mások mellett maga a testület elnöke, Németh Zsolt is távol maradt. Pedig Pesti Máté például több szempontból is érdekes választás.

 

https://mno.hu/kulfold/fideszes-kepviselo-fia-lesz-a-pekingi-nagykovet-2418826

 

SIMICSKA UNOKAÖCCSE ÁLL A JOBBIK LEJÁRATÓ PLAKÁTKAMPÁNYA MÖGÖTT

Magyar Idők Online

 

·         Simicska Lajos unokaöccse, Nagy Ajtony Csaba rendelte meg a jobbikos, kormánylejárató plakátokat

·         Az ügyben a plakátok eltávolítását megkezdő Kormányhivatal szerkesztőségünkhöz közleményt juttatott el

·         A Jobbik még a Simicska-médium szerint is sajátos módon játszotta ki a kormánytöbbség által elfogadott plakáttörvényt

 

http://magyaridok.hu/belfold/simicska-unokaoccse-jobbik-lejarato-plakatkampanya-mogott-2269948/

 

UKRÁN BARBÁROK

Bayer Zsolt Magyar Idők

 

A CIA által kinevezett ukrán kormány az áldozat pózában tetszeleg szerte az elhülyült világban, és ezen áldozati pózba merevedve úgy gondolja, bármit megtehet.

Nyilván emlékeznek – dehogy emlékeznek! – arra a karikatúrára, ami még valamikor 2010 vége táján jelent meg, a második Orbán-kormány hajnalán, valamelyik nagyon liberális, nagyon befolyásos, nagyon független és természetesen nagyon „európai” lapban, s amelyen egy szőrös, állatbőrökbe bugyolált, kezében bunkót szorongató ősember volt látható, amint „jelentkezik” az unió „pultjánál”.

Magyarország volt az az ősember.

Az ok? Pontosan már nem emlékszem, de valami sajtóügy. Azt hiszem, a Klubrádió éppen nem kapott ezercsilliárd forint állami támogatást, és nem Bolgár György lett kinevezve tájékoztatásügyi miniszternek.

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/ukran-barbarok-2265811/

 

IGENIS VAN SOROS-TERV (2. RÉSZ)

LOVAS ISTVÁN MAGYAR IDŐK

 

„Az EU-nak el kellene köteleznie magát, hogy a külső határok mentén fekvő országoknak még legalább 8 – 10 milliárd eurót adjon úgy, hogy a hiányzó összeg a világ többi országától jöjjön.”

 

http://magyaridok.hu/kulfold/igenis-van-soros-terv-2-resz-2269534/

 

AZ AFD KOMOLY SIKERT ÉRT EL

 

Georg Spöttle Magyar Idők

 

Max Otte, Németország egyik vezető közgazdásza nem sokkal a vasárnapi választás előtt otthagyta a CDU-t. Mint kifejtette, nem azért, mert náci, vagy mert egy ultrajobboldali párthoz szeretne csatlakozni, hanem mert szerinte az AfD-ben még van szabad véleménynyilvánítás és diskurzus, ami a CDU-ban már tilos. A legerősebb fegyver az AfD ellen a náci titulus volt vagy a jobboldali populizmus – utóbbit sajnos ismerjük a nyugati sajtó részéről Magyarország kormányával kapcsolatban.

A migránsok nemhogy nem lesznek hazaküldve, hanem csak jövőre 390 000 családegyesítő vízumot akar a német kormány kiadni. Ez alapjáraton újabb egymillió muzulmánt jelent.

Ezek után nem csoda, hogy a nagy pártok szavazókat vesztettek, főleg a CDU, és az emberek inkább jobbra szavaztak, voksukat az AfD-re leadva.

 

http://magyaridok.hu/velemeny/az-afd-komoly-sikert-ert-el-2259571/

 

Újabb meghökkentő titok: Észak-Korea segítséget keres

 

Donald Trump az USA elnöke zavarba ejti az észak-koreai sztálinista rezsim vezetését. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy az utóbbi időben a Republikánus Párt holdudvarába tartozó szakértők, tanácsadók körében puhatolóznak arról: mit kell komolyan venni abból, amit mond.

 

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/ujabb_meghokkento_titok_eszak-korea_segitseget_keres.648151.html

 

Jó hírt kapott Magyarország

 

Magyarország kilenc hellyel került előrébb a világ országainak versenyképességi rangsorában, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan az idén is Svájc vezet a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum - WEF) kedden éjjel közzétett jelentése szerint, amelyet az MTI ismertet.

 

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/jo_hirt_kapott_magyarorszag.648105.html

 

Mutatunk egy megrendítő térképet a magyar oktatás helyzetéről

 

A pedagógushiány nem országos, hanem helyi léptékű jelenség, amelyet az egyes tanintézmények helyettesítéssel kezelnek.

Ezt mondta Rétvári Bence, az oktatásért is felelős minisztérium, az Emmi államtitkára a Magyar Időknek. És azt is, hogy

 • a kormány számos intézkedést hozott a tanárszakos hallgatók létszámának növelése érdekében, így számuk az elmúlt években fokozatosan nőtt, 2013-ról 2017-re 79 százalékkal,
 • az oktatási rendszerbe a pedagógus-utánpótlás biztosítására 2011 óta több ösztönzőleg ható eszközt is beépítettek.

több mint 180 olyan magyar települést találtunk, ahol jelenleg is keresnek tanítót vagy különböző szakos tanárt.

Az eredmény térképen még látványosabb, mutatjuk is:

http://24.hu/belfold/2017/09/27/mutatunk-egy-megrendito-terkepet-a-magyar-oktatas-helyzeterol/

ITT A NAGY SZAVAZÁS: BOTKA LÁSZLÓ VAGY LATTMANN TAMÁS LEGYEN AZ ELLENZÉK MINISZTERELNÖK-JELÖLTJE?

 

http://nyugatifeny.blog.hu/2017/09/27/itt_a_nagy_szavazas_botka_laszlo_vagy_lattman_tamas_legyen_az_ellenzek_miniszterelnok-jeloltje

Marosán György A "nyikorgó bicikli" stratégia

Az 1960-as években volt egy árulkodó vicc északi szomszédunknál: „Csehszlovákiában nem lehet nevetni, csak Novotny”. Nos, az idők folyamán – figyelmünket mindig az éppen legnyikorgóbb területekre összpontosítva - nagyjából ugyanide jutottunk. Gyermekeink és magunk munkát és boldogulást, esélyt és lehetőséget keresve mindig Orbán Viktorba ütközünk. Ez önmagában zavaró, de a nyikorgó bicikli stratégiából az is következik, hogy fokozatosan sokasodnak a gondok, és a szétesés felé sodródik a rendszer. Valódi gyógyulást csak egy új rendszerváltás hozhat. Ám ez nem csupán frissen képzett orvosokat, más kórházakat, de új - következetesen, ugyanakkor óvatosan alkalmazott -, összetett terápiát is igényel.

Ehhez pedig elengedhetetlen a most széteső demokratikus ellenzék összefogása és közös munkája.

http://nepszava.hu/cikk/1141516-a-nyikorgo-bicikli-strategia

 

Mégsem mondott le az őcsényi polgármester a menekültbotrány miatt

 

Munkatársunk a helyszínen megtudta, hogy Fülöp János csak felajánlotta lemondását, azt szeretné, hogy sorsáról a képviselő-testület döntsön. Estére rendkívüli ülést hívtak össze, de információink szerint a polgármester maradni szeretne a falu élén, a célja az, hogy megerősítsék pozíciójában, és ezzel fölé kerekedjen helyi ellenlábasának, az alpolgármesternek.

Beszéltünk a panziótulajdonossal is, aki

végleg letett arról a tervéről, hogy menekülteket szállásoljon el.  Hozzátette, bár a helyiek terrortól tartanak,

valójában az a terror, amit vele csináltak,

amikor az éjszaka, egy feszült légkörű falugyűlés után, a megfélelemlítés szándékával kiszúrták az autójának a kerekeit.

http://24.hu/belfold/2017/09/27/megsem-mondott-le-az-ocsenyi-polgarmester-a-menekultbotrany-miatt/

Az elnökért, az elnök ellen megy harcba Trump magyar extanácsadója

Harcot hirdet a washingtoni „mocsárlakók” ellen, könyvet ír, új politikai mozgalma pedig éppen tegnap érte el első sikerét, méghozzá Donald Trump ellenében. Pontosabban: Donald Trumpért. A terrorellenes fehér házi tanácsadó pozíciójából augusztus végén távozott Gorka Sebestyén „az elnökség megmentésére” esküdött fel, Steve Bannonnal együtt. Mi történik Trump (ex)emberei között?

 

http://valasz.hu/vilag/gorka-sebestyen-steve-bannon-trump-maga-125654

Itt a bizonyíték: a Fidesz-holdudvar rákapott az offshore-ozásra

Bár a Fidesz – még ellenzékben – hadat üzent az offshore-nak, a párt holdudvara mára rákapott a tulajdonosrejtegetésre. Nemrég olyan cég jelent meg például a TV2 pénzei körül, amely szerepel a Panama-aktákban. Neve is van: Fides Limited. Exkluzív háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

 

http://valasz.hu/itthon/itt-a-bizonyitek-a-fidesz-holdudvar-rakapott-az-offshore-ozasra-125652

 

Mondvacsinált indokkal költöttek egymilliárdot a paksi bővítés népszerűsítésére

 

A kormány szerint biztos a bővítés, vagyis elvileg nem nagyon van mit reklámozni. 2014 és 2016 között mégis elköltöttek egymilliárdot kommunikációra, főleg Fidesz-közeli cégeknél.

Egy szóban összefoglalva transzparenciával indokolta a paksi bővítés lebonyolításáért felelős projektcég, az MVM Paks II. Zrt. a Zoom.hu-nak, hogy miért költ közvélemény-kutatásokra, PR-ra, vagy sajtómegjelenésekre. A kérdést annak apropóján tettük fel, hogy a Közérdekvédelmi Központ letölthető formában elérhetővé tette a Paks II. 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban kötött szolgáltatási és beszerzési szerződéseit. Ezek összesítéséből (ami közbeszerzés hatálya alá tartozott, korábban is nyilvános volt) kiderült, a Paks II. 2014 és 2016 között egymilliárdot költött kommunikációra, főleg Fidesz-közeli cégeknél.

A pénz elköltésének indokoltságát az alábbi okok erőteljesen megkérdőjelezik:

https://zoom.hu/2017/09/27/mondvacsinalt-indokkal-koltottek-egymilliardot-a-paksi-bovites-nepszerusitesere

 

Nem vicc: elkeresztelnek egy orchideát Orbán Viktorról

 

Tárt karokkal várják Orbán Viktort Szingapúrban – derül ki a helyi sajtó tudósításából. A magyar miniszterelnököt fogadja az ország államfője és miniszterelnöke, és részt vesz egy üzleti fórumon. Van azonban programjának egy olyan pontja, amely még ezeknél is emlékezetesebb lehet.

 

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/nem_vicc_elkeresztelnek_egy_orchideat_orban_viktorrol.648033.html

 

Simicska Lajos bizalmasa rendelte meg a Jobbik-gyanús plakátokat

A kormányhivatal megnevezte Nagy Ajtony Csabát, aki az Index igazgatótanácsának is tagja.

 

„A kormányhivatalok bekérték a jogsértő plakátkihelyezéssel kapcsolatos dokumentumokat” – írja az MTI Pest Megyei Kormányhivatal közlése nyomán. Mint az Ismert, azokról a friss "Gengszter"-plakátokról van szó, amelyek meglehetősen hasonlítanak a korábbi jobbikos plakátokra (Ti dolgoztok - ők lopnak pl.)

Ám a közlemény igazán érdekes rész csak most jön: a Pest Megyei Kormányhivatal tudomására jutott, hogy „a Publimont, óriásplakát helyeket tulajdonló cég ügyvezetője írásban kereste meg a kormányhivatalokat, és közölte, hogy azokat a plakátokat, amelyek eltávolítását korábban a kormányhivatalok a jogsértő kihelyezés miatt elrendelték, Nagy Ajtony Csaba magánszemély rendelte meg.” Tegnap amúgy a Pest Megyei Kormányhivatal közölte, hogy elrendelte a „tiltott pártfinanszírozásba” ütköző, „jogsértő módon” a Publimont és a Mahir felületeire kihelyezett plakátok eltávolítását.

http://magyarnarancs.hu/belpol/simicska-lajos-bizalmasa-rendelte-meg-a-jobbik-gyanus-plakatokat-106709