2017, szeptember 13 - 10:29 Sajtószemle

A Getty Images kihirdette az idei fotóriporteri díj legjobbjait. Közel ötszáz pályázatból választotta ki a zsűri az öt nyertest, akik különböző témájú sorozatokkal pályáztak. Paula Bronstein A háború ára című fotóesszéjében az állandó harcok sújtotta Afganisztánban élő civilek életét mutatja be.

 

http://valasz.hu/vilag/haboru-elelmiszerhiany-spermacsempeszet-menekultek-es-haloszobak-125448

 

Gulyás megtalálta a bűnöst: Göncz Árpádot

 

Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke szerint Göncz Árpád akkori köztársasági elnöknek és az Alkotmánybíróságnak "negatív értelemben vett súlyos történelmi felelőssége", hogy az 1989-90-es rendszerváltás után nem léphetett hatályba az igazságtételi törvény.

Ha kíváncsi arra, kik szavaztak akkor nemmel a törvényjavaslatra, akkor nézze meg itt! Gulyás Gergely meg fog lepődni.

 

http://hvg.hu/itthon/20170912_Gulyas_megtalalta_a_bunost_Goncz_Arpadot?s=hk

Merkel októberben előveszi Orbánt a kvótaper

 

A német kancellár szerint elfogadhatatlan, hogy valaki ne vegye figyelembe a kvótaperben hozott ítéletet.

Angela Merkel szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar kormány nem fogadja el az Európai Bíróság ítéletét a kvótaperben – a német kancellár erről egy, aBerliner Zeitungnak adott interjújában beszélt.

 

http://hvg.hu/itthon/20170912_Merkel_oktoberben_eloveszi_Orbant_a_kvotaper_miatt

Kovács Zoltán nekiment a "limuzinliberális" New York Timesnak

 

Továbbra sem értik a New York Times (NYT) szerkesztői a menekültválságot – reagált Kovács Zoltán kormányszóvivő a lap Magyarországot bíráló szerkesztőségi állásfoglalására. Szerinte a kényelmes Manhattanből nehéz felfogni a problémát, a NYT pedig saját "limuzinliberális" olvasótáborának tetsző kijelentéseket tesz.

http://hvg.hu/itthon/20170912_kovacs_zoltan_nyt

 

Bútorokat, könyveket és egy Orosz Központot is kapott a Debreceni Egyetem Putyin alapítványától

 

Az oroszok nem a Debreceni Egyetem (DE) küszöbén vannak, hanem már bőven az intézmény falain belül

– derül ki az intézmény közérdekű adatigénylésünkre adott válaszából.

Az korábban is tudott volt, hogy a Debreceni Egyetem együttműködik  a Russzkij Mir (jelentése: orosz világ) Alapítvánnyal, a 24.hu most megkapta a vonatkozó megállapodásokat.

A szerződések tartalma különösen érdekes, ha megjegyezzük, hogy 2007 júniusában Vlagyimir Putyin elnök írta alá a Russkij Mir Alapítvány létrehozásáról szóló rendeletet, melynek célja „az orosz nyelv népszerűsítése, valamint az orosz nyelvű oktatási programok támogatása külföldön”.

Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik szerint ennél fontosabb feladatai is vannak az alapítványnak. A DGAP cikkében azt írja, az alapítvány látszólag az orosz nyelv és a kultúra előmozdítását szolgálja, elősegíti a kulturális párbeszédet a külföldi országokkal, és megalapozza az orosz kulturális politika alapját. Ám

az alapítványnak más törekvései is vannak, például hangsúlyozni egy “elképzelt közösséget” – egy “orosz világot”, amely nemzeti és kulturális szempontból meghatározza Oroszországot, és az állampolgárainak külföldön való részvételét.

A lengyel sajtó NATO források alapján pedig arról ír, hogy

http://24.hu/belfold/2017/09/12/butorokat-konyveket-es-egy-orosz-kozpontot-is-kapott-a-debreceni-egyetem-putyin-alapitvanyatol/

 

Putyin díszpolgársága: szabálytalanul ítélhették oda az elismerést a Debreceni Egyetemen

 

24.hu azután fordult az egyetemhez, hogy a hvg.hu megírta, az orosz elnöknek szóló elismerés odaítéléséről elektronikus formában szavaztak.

Az intézmény szervezeti és működési szabályzatában (15. paragrafus) ugyanis az áll:

Ha olyan sürgős döntésre van szükség, mely nem teszi lehetővé az ülés időben történő összehívását, vagy a sürgősen megtárgyalandó téma nem indokolja az ülés összehívását, személyi kérdéseket kivéve, elektronikus úton is lehetőség van a Szenátus tagjai véleményének beszerzésére.

Hogy egy élő ember kitüntetése mi okból ne minősülne személyi kérdésnek, és miért csak a közalkalmazotti jogviszony számítana annak – vagyis az, ha Putyint főállású oktatónak nevezik ki –, azt nem részletezte az egyetem, amelytől egyébiránt azt kérdeztük: miként kerülhetett sor az ügyben szabálytalan szavazásra, tervezi-e az egyetem vezetése, hogy felülvizsgálja a döntést az elkövetett szabálytalanság miatt, illetve ki a felelős azért, hogy személyi ügyben elektronikus úton szavaztak a szenátus tagjai?

http://24.hu/belfold/2017/09/12/putyin-diszpolgarsaga-szabalytalanul-itelhettek-oda-az-elismerest-a-debreceni-egyetemen/

 

Mészáros embere százmilliókért segít közbeszerzéseket ellenőrizni az Emmi-nek

Három Fidesz-közeli cég nyerte meg a minisztérium 480 milliós közbeszerzését.

Három, erős fideszes kötődésekkel rendelkező cég nyerte meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának 480,4 millió forintos közbeszerzését, derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből. A nyertes cégek keretszerződés alapján szakértői tanácsadással és minőségbiztosítási szolgáltatásokkal segítik majd az Emmi-t a 2014-2020 közötti uniós finanszírozási ciklus EFOP-os támogatásainak ellenőrzésében.A pályázaton három cég indult, három cég nyert konzorciumban:

  • Provital Fejlesztési Tanácsadó Zrt.,
  • Ész-Ker Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.,
  • Csendes Consulting Kft.

Mészáros Lőrinc válogatottja

 

https://zoom.hu/2017/09/12/meszaros-embere-segit-kozbeszerzeseket-ellenorizni-az-emmi-nek

Magyar milliárdosok nyüzsögnek a külügy befektetési támogatásai körül

A legtöbb támogatást, 6,2 milliárd forintot Mészáros Lőrinc keményítőgyárára ítélte meg a kormány.

Augusztusra kiürült a Külgazdasági és Külügyminisztérium 30 milliárd forintos beruházásösztönzési célelőirányzata, ami a tárca egész éves kerete volt. Idén eddig 22 beruházás támogatásáról döntött a kormány, ezek közül

a legtöbb pénzt, 6,2 milliárd forintot Mészáros Lőrinc Visonta Projekt Kft.-je kapja.

 

https://zoom.hu/2017/09/12/magyar-milliardosok-nyuzsognek-a-kulugy-befektetesi-tamogatasai-korul

 

Balog Zoltán: a romák azért jutnak be kevésbé az egészségügyi ellátórendszerbe, mert "eltérő az életmódjuk"

 

Balog Zoltán ma ismételten hihetetlen éleslátásáról tett tanúbizonyságot, amikor is felszólalt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális bizottságának négynapos budapesti ülésén.

Az emberminiszter empatikusan indított és közölte: "mindenkinek egyenlő hozzáférést kell biztosítani az egészségügyi ellátáshoz Magyarországon." Ezzel eddig rendben is volnánk. Na, de nem olyan egyszerű ez mifelénk, mert tudniillik "szakadék van a szegények és a jobban keresők között, ez pedig meghatározza a hozzáférést az egészségügyi ellátáshoz." Még ezzel is egyet tudunk érteni.

Viszont itt jön a probléma, mert hogy vannak ezek a romák – és itt tessék csak figyelni –, akik "közül sokan az eltérő életmódjuk miatt nem tudják átlépni azt a "küszöböt", ami az ellátórendszerben való részvételhez szükséges." Ezért nem elég, hogy az egészségügynek plusz forrás kell, meg erőforrás, de ki kell alakítani "egy olyan "szociokulturális hátteret" is a romáknak, ami átlendítheti őket az akadályokon."

 

http://magyarnarancs.hu/villamnarancs/balog-zoltan-szerint-a-romak-azert-jutnak-el-kevesbe-az-egeszsegugyi-ellatorendszerbe-mert-eltero-az-eletmodjuk-106392

 

 

Feljelentették Bienerth Gusztávot

 

Sós Csaba is indokolatlanul kapott százezreket, állítja Tóth István, a Honvéd Kossuth Lajos SE elnöke.

 

Tóth konkrét szerződésekről is ír, így például arról, hogy a szövetség jutalék fizetéséről rendelkezett W. J.-nak 14,5 millió forint értékben; Bienert „a vele egyedi kapcsolatban lévő” Sz. K.-t kérte fel a MÚSZ operatív igazgatójának havi bruttó 750.000 forintért; Sz. L. belsőépítészeti tanácsadói tevékenységéért pedig havi bruttó 500 ezer forintban részesült.

Tóth azt írja, Bienerth „állítólag a D céget kérte fel a múlt vizsgálatára. A D-tal kötött szerződés a szeptember 2-ai iratbetekintésemkor még nem állt a szövetség rendelkezésére, ennek ellenére a MÚSZ Bienerth jóvoltából és határozott utasítására a D-nak 2017. április 5-én bruttó 7, 6 millió forintot, majd június 26-án 6,5 millió és 1 millió forintot átutalt. A D vizsgálati anyagával a MÚSZ nem rendelkezik”, állítja a feljelentő.

Tóth arra is kitér, hogy Bienerth május 31-én szerződést kötött az Aquavarázs Kft-vel, „melynek alapján Sós Csaba havi 762 ezer forintért, mint az edzőbizottság és a parabizottság elnöke, a MÚSZ javára szakmai tanácsadást végezzen.” Tóth szerint „a szóban forgó kifizetés eleve megmagyarázhatatlan”, emellett azonban sem a Közgyűlésnek, sem a MÚSZ elnökségének sem volt róla tudomása.

 

http://www.atv.hu/belfold/20170911-gyalazatos-visszaelesek-feljelentettek-bienerth-gusztavot

 

Kósa Merkelről: Ne csak bennünket "maceráljon" a kancellárasszony!

 

Mi az összes jogi lehetőséget kihasználjuk, "de a végén a döntéseket végrehajtjuk. Így kvótaügyben az EU bíróságának a döntését is. Akkor is, ha a kormány számára a kötelező kvóta elfogadhatatlan" – deklarálta Kósa Lajos az atv.hu kérdésére a frakcióinfón. Viszont felszólította Angela Merkel német kancellárt: Ne csak bennünket "maceráljon".

 

http://www.atv.hu/belfold/20170912-kosa-merkelrol-ne-csak-bennunket-maceraljon-a-kancellarasszony

 

Dömötör Csaba: Brüsszel felpörgeti a betelepítési programot

"A magyar kormány elutasítja a betelepítést és minden eszközzel fellép ellene"

MH/MTI – 2017.09.12. 12:21 

Az elmúlt napok nyilatkozataiból jól látszik, hogy a kvótaperben hozott döntés csak az első lépés, Brüsszel ugyanis szintet lép, és felpörgeti a betelepítési programot - mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

http://magyarhirlap.hu/cikk/97727/Domotor_Csaba_Brusszel_felporgeti_a_betelepitesi_programot

 

Bogár László Egy másik kvóta

Át kell szervezni Európa védelmi rendszerét, utána jöhet az utolsó kísérlet, amely csak arra irányulhat, hogy földrészünk saját erejéből állítsa helyre „testének” épségét és egészségét

Magyar Hírlap

Ahogyan az várható volt, az Euró­pai Bíróság elutasította Magyarország és Szlovákia keresetét, amelyben a bevándorlók kvóta szerinti kötelező elosztását sérelmezték. A bíróság az Európai Unió jogrendjével teljesen összeegyeztethetőnek vélte a rendelkezést, és állásfoglalása azt jelenti, hogy kötelességszegési eljárás indulhat minden olyan tagország ellen, amelyik nem akarja az abban foglaltakat végrehajtani. A döntés értelemszerűen elfogadhatatlan Magyarország számára, így ezzel a konfliktus újabb szakasza kezdődik el.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/97794/Egy_masik_kvota

 

Babucs Zoltán Kutyakölykök

Néhány politikus egyre vérlázítóbb módon fejezi ki magát, s még eljöhet az az idő, amikor megbánja ostoba kijelentését, ha éppen koraszülött gyermeke életéért küzdenek az orvosok

Magyar Hírlap

Igaz, valóban ellenőrizni kell a közpénzek felhasználását, de az is tény, hogy néhány politikus egyre vérlázítóbb módon fejezi ki magát, s még eljöhet az az idő, amikor százszorosan megbánja ostoba kijelentését, ha éppen koraszülött gyermeke, unokája életéért küzdenek az alapítványi mentők és orvosok, vagy ő szorul olyan szakember segítségére, aki koraszülöttként jött a világra. Jusson eszébe akkor, hogy a koraszülöttek nem kutyakölykök, nem tejeszacskók, hanem EMBEREK!

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/97793/Kutyakolykok

 

Ki a legbefolyásosabb magyar az Európai Parlamentben?

A magyarok közül a fideszes Szájer József végzett első helyen.

Összetettben a 49. lett, ami szép teljesítmény a 751 képviselő közül.

 

http://index.hu/kulfold/eurologus/2017/09/12/ki_a_legbefolyasosabb_magyar_az_europai_parlamentben/

 

CEU-ügy: a kormány most már törvényben is Marylandet lobogtatja jó példaként

 

Pedig a történet nem ilyen egyszerű.

 

valószínűleg annyira a CEU ellehetetlenítésére összpontosítottak, hogy nem figyeltek arra: más amerikai egyetemek is érintettek lehetnek. De miután ez világossá vált, elhatározták, hogy a sokkal egyszerűbb esetet szembeállítják a bonyolulttal, Maryland lesz a jó példa, amelyet lobogtatni lehet, és ennek érdekében figyelmen kívül hagyják a saját maguk által beiktatott, teljesíthetetlen szabályt.

 

http://hvg.hu/itthon/20170912_ceu_ugy_a_kormany_most_mar_torvenyben_is_marylandet_lobogtatja_jo_peldakent

 

 

A Bátor Tábor büszke rá, hogy felkerült a kormány feketelistájára

 

Hangos tiltakozás és szégyenkezés helyett csavartak egyet a civil törvény értelmezésén, és büszkén vállalják, hogy mára sok milliós támogatást kapnak idegen országokból. A tizenhat éve működő Bátor Tábor évente 1500 gyereknek nyújt ingyenes terápiás rekreációt, a működéshez pedig elengedhetetlenek a külföldről érkező adományok. Tartanak a következményektől, ezért egyetlen megoldást látnak: ha szembe úsznak az árral. Interjú Tóth Katával, a Bátor Tábor Alapítvány adományszervezési igazgatójával.

 

http://24.hu/belfold/2017/09/12/a-bator-tabor-buszke-ra-hogy-felkerult-a-kormany-feketelistajara/

 

Észak-Korea: Amerikának hamarosan soha nem tapasztalt szenvedésben lesz része

 

Visszautasította kedden Észak-Korea az ENSZ Biztonsági Tanácsának újabb, ellene hozott szankciós határozatát, és azt üzente az Egyesült Államoknak, hogy hamarosan soha nem tapasztalt szenvedésben lesz része.

A washingtoni rezsim szítja a politikai, gazdasági és katonai konfrontációt, megszállottja a vad játszmának, és vissza akarja fordítani a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság atomerejének fejlődését, amely már elérte végső szakaszát

– hangoztatta az ENSZ védnöksége alatt zajló genfi leszerelési konferencián Han Te Szong észak-koreai nagykövet. Hozzátette, hogy az általa vezetett küldöttség a legkeményebben és leghatározottabban visszautasítja a BT “törvénytelen” határozatát.

http://24.hu/kulfold/2017/09/12/eszak-korea-amerikanak-hamarosan-soha-nem-tapasztalt-szenvedesben-lesz-resze/

 

Navracsics Tibor: Tiszta a lelkiismeretem

 

A magyar uniós biztos exkluzív interjút adott a Zoom.hu-nak a kvótaperről, a Juncker-Orbán vitáról, a hetes cikkely alkalmazásáról és arról is, mit gondol a közigazgatási és igazságügyi miniszterként végrehajtott reformjairól.

Közel áll ahhoz az Európai Tanács, hogy az Európai Unió történetében először elindítsa az atombombaként is emlegetett hetes cikkely alkalmazásáról szóló párbeszédet egy tagállammal, Lengyelországgal kapcsolatban – többek közt erről is beszélt Navracsics Tibor a Zoom.hu-nak adott interjúban. Az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosa hasznosnak látja az Orbán Viktor és Jean-Claude Juncker között kialakult vitát az uniós szolidaritásról, de biztos benne, hogy pikáns helyzetbe kerül majd a magyar választási kampányban. A 2010 utáni kormányzati tevékenységét ért kritikákat nem tartja jogosnak, de a mai magyar belpolitika már nem hiányzik neki.

 

https://zoom.hu/2017/09/12/navracsics-tibor-tiszta-a-lelkiismeretem

Az LMP szkeptikus a római-parti népszavazás ügyében

Tarlós István korábban kampányízűnek nevezte a referendum ötletét, most mégis maga kezdeményezi azt. Csárdi Antal szerint azonban a végső szót úgyis a fideszes többség mondja majd ki.

https://zoom.hu/2017/09/12/az-lmp-szkeptikus-a-romai-parti-nepszavazas-ugyeben

Ebbe még a fideszes politikus is belevörösödött

Miután kiderült, hogy Ferencvárosban a fideszes politikusok, rokonaik, illetve kerületi hivatalnokok beköltöztek a legvonzóbb önkormányzati lakásokba, az ügyészség nyomozást indított. A vizsgálat jelenleg is tart, a sajtóban pedig továbbra is egymás után kerülnek napvilágra a lakásügy újabb és újabb fordulói.

6-án a ferencvárosi gazdasági bizottság döntött a kerület egyik legértékesebb házának, a Tűzoltó utca 66. lakásainak a sorsáról. Ezt az épületet a kerületben csak úgy emlegetik, hogy a „védett ház”, mivel számos kerületi képviselő, hivatalnok és rokon költözött be a legjobb lakásokba. Az épület több szintes, illetve tetőtéri lakásai mindenkit lázba hoznak, akik tudnak a létezéséről. Hatalmas tetőteraszáról ellátni egészen a Gellért-hegyig.

 

https://444.hu/2017/09/11/ebbe-meg-a-fideszes-politikus-is-belevorosodott

Zárt ülésen vitatták meg a nemzetbiztonsági bizottságban, hogy milyen fenyegetést jelent Gulyás Márton, Schilling Árpád és Vágó Gábor a magyar demokráciára

Az történt ugyanis, hogy a bizottsági ülésen a kormánypárti képviselők nagyon ütötték ezt a forró ősz narratívát, ami leegyszerűsítve arról szól, hogy szerintük ellenzéki csoportok illetve aktivisták ősszel erőszakos zavargásokkal akarják eltávolítani a kormányt.

 

https://444.hu/2017/09/12/zart-ulesen-vitattak-meg-a-nemzetbiztonsagi-bizottsagban-hogy-milyen-fenyegetest-jelent-gulyas-marton-schilling-arpad-es-vago-gabor-a-magyar-demokraciara

 

Reagált Gulyás, Schilling és Vágó, a „három zavargó” Németh Szilárd vádjaira

Büszkék magukra, a fideszesek pedig paranoiások és félnek.

http://magyarnarancs.hu/belpol/reagalt-gulyas-schilling-es-vago-a-harom-zavargo-nemeth-szilard-vadjaira-106396

„Titkolózni akar” - Rogán nem vállalta a kínos kérdéseket

Rogán Antal, Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter nem jelent meg a nemzetbiztonsági bizottság ülésén, nem adott választ Magyarország nemzetbiztonságát érintő kérdésekben - ezt Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke nyilatkozta a bizottsági ülés után, ahol - mint mondta - botrányos ügyekről, többek között az azeri ügyekről, terroristákhoz köthető hamis szír útlevelekről és az állítólagosan őszre tervezett utcai zavargásokról tárgyaltak.

 

http://nepszava.hu/cikk/1140247-titkolozni-akar---rogan-nem-vallalta-a-kinos-kerdeseket

Honnan derülne ki, ha életveszélyes szmog lenne Budapesten, ha egyszer 25 napja nem továbbít adatokat a légszennyezettségmérő hálózat?

Budapest egyetlen mérőállomásáról sem érkeznek légszennyezettségi adatok augusztus 18-a óta. A Levegő Munkacsoport elfogadhatatlannak tartja, hogy 25 napja a 12 automata mérőállomás egyikétől se juthatnak semmiféle adathoz a fővárosi levegő minőségéről sem a hivatalos szervek, sem az állampolgárok, sem civil szervezetek. Szükség esetén az önkormányzat se tud intézkedéseket hozni.

 

https://444.hu/2017/09/12/honnan-derulne-ki-ha-eletveszelyes-szmog-lenne-budapesten-ha-egyszer-25-napja-nem-tovabbit-adatokat-a-legszennyezettsegmero-halozat

Szlovákia inkább tartana az új EU-val, mint a lengyel-magyar ellenálló szövetséggel

Peter Kazimir szlovák pénzügyminisztert azok között tartják számon, akik eséllyel próbálkozhatnak az Eurogroup elnöki posztjának megszerzésével. Pénteken egy brüsszeli kutatóintézetben olyan beszédet adott elő, ami egyszerre javasolta az EU-s intézmények erősítését, és a zóna eladósodott országainak segítését is. 

 

https://444.hu/2017/09/12/szlovakia-inkabb-tartana-az-uj-eu-val-mint-a-lengyel-magyar-ellenallo-szovetseggel

 

PALKOVICS LÁSZLÓ: NAGY UGRÁST VÁROK AZ OKTATÁS MINŐSÉGÉBEN

ÚJ MÓDSZERTANI ESZKÖZÖKKEL ÉS TÖBB PÉNZZEL SEGÍTIK A TANULÁSI HÁTRÁNYOK LEKÜZDÉSÉT

Csejk Miklós Magyar Idők

 

A pedagógus-életpályamodell egyik tapasztalata az, hogy növekedett a tanári pálya attraktivitása – mondta a lapunknak adott interjúban Palkovics László. Az oktatási államtitkár arról is beszélt, hogy a két fő cél a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentése és a mindenki számára hozzáférhető minőségi oktatás feltételeinek megteremtése. Az előbbit támogatja a nemrég indult Koala program, amelynek részeként 1500 iskola pedagógusainak adnak új módszertani eszköztárat a tanulási hátrányok leküzdésére.

 

http://magyaridok.hu/interju/palkovics-laszlo-nagy-ugrast-varok-az-oktatas-minosegeben-2197540/

 

MODERN DIPLOMÁCIA

Kottász Zoltán Magyar Idők

 

A diplomáciai finomkodások ideje pedig – láthatóan – lejárt. Ahogy bennünket sem kímélnek „partnereink”, úgy nekünk sem kell mindig kesztyűs kézzel bánnunk velük.

A mostani magyar kormány éppen abban különbözik elődeitől, hogy a diplomácia minden eszközét képes és hajlandó is felhasználni érdekei érvényesítéséért. Tapasztalhattuk ezt akkor, amikor Orbán Viktor vétót emelt Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökké választása elé, vagy akkor is, amikor Magyarország az Európai Bíróságon támadta meg a kötelező uniós kvótarendszert. A magyar ellenzék eközben – szokásához híven – csak sodródik az eseményekkel: a kormány diplomáciai lépései után szólítja fel a kormányt diplomáciai lépések megtételére.

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/modern-diplomacia-2200759/

 

SZIJJÁRTÓ PÉTER: IDEJE A LEGKEMÉNYEBB ESZKÖZÖKHÖZ NYÚLNI

MTI

 

Ideje a legkeményebb eszközökhöz nyúlni a Kárpátalján élő magyar kisebbség védelme érdekében – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

 

http://magyaridok.hu/belfold/ukran-oktatasi-torveny-szijjarto-ideje-legkemenyebb-eszkozok-nyulni-2203729/

 

Vagyonnyilatkozati eljárást indítottak Czeglédy Csaba ellen

A szombathelyi önkormányzat jogi és társadalmi kapcsolatok bizottsága vagyonnyilatkozati eljárást indított a költségvetési csalás gyanújával előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csabával, az MSZP-DK-Együtt-frakció önkormányzati képviselőjével szemben – idézi az MTI a bizottság elnökének, Takátsné Tenki Máriának a mai sajtótájékoztatón elhangzott szavait.

Hogy miről is szól a Czeglédy-ügy, azt alábbi cikkünkből részletesen megtudhatják.

http://magyarnarancs.hu/belpol/vagyonnyilatkozati-eljarast-inditottak-czegledy-csaba-ellen-106394

A "kasztrált" ATV

Attól tartok, vége a baloldali véleményvezér ATV-nek. Beteljesedett a Habony-Vajna-Németh Sándor és Hajdú Péter találkozó eredménye. Igen, így is ki lehet csinálni egy médiumot, nem kell rögtön megölni, mint a Népszabadságot. A tulajdonos, Németh Sándor átszelídítette a jobboldali igényeknek megfelelően az ATV-t. A legutóbbi nagy szerzemény Demcsák az Egyenes beszéd műsorvezetői székében. Pontosan megfelel a habonyi-hajdúi színvonalnak. Már csak az a tény, hogy egy hetet mindig Demcsák vezet, elégséges lesz a nézettség csökkentéséhez, Rónai Egon meg majd csak talál valamit magának idővel. Úgy érzem, ezzel megkezdődött az agónia, vége annak az ATV-nek, amelyet a demokratikus, baloldali és a józan jobboldali, konzervatív beállítottságú emberek néztek. Bulvárrá vált azzal hogy az egyik húzós műsorukat egy celebre bíztak.

 

http://nepszava.hu/cikk/1140106

Ezzel a kutatással érvelnek majd az összefogás mellett

 

A Kantar–Hoffmann (TNS) piackutató cég által végzett kutatásban közel ezer olyan választót kérdeztek meg, akik LMP-, Együtt-, Momentum- vagy Párbeszéd-szavazók, vagy akiknek az átlagnál szimpatikusabbak az új, kisebb pártok. Vagyis nem az összes magyar választó véleményét, hanem az úgynevezett új pólus potenciális szavazóinak álláspontját tükrözi a felmérés (ez az összes szavazó nagyjából 10-15 százaléka lehet).

Lássuk először a kis pártok sorrendjét. Az Indexhez is eljutott felmérés szerint az új ellenzék pártjainak támogatói és szimpatizánsai körében a legnépszerűbb párt az LMP (33%), utána következik az Együtt (16%), a Momentum (11%), a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (8%), majd a Párbeszéd (7%). Az új ellenzéki pártok szimpatizánsainak 4 százaléka nem válaszolt a pártpreferencia-kérdésre, és 21 százalék volt a bizonytalanok aránya.

 

A politikusok iránti szimpátiát is vizsgálta a kutatás. Egy ötfokú skálán kellett megjelölni, mennyire szereti a választó az adott politikust. Az LMP itt is nyert, ezeknek a szavazóknak Szél Bernadett a legszimpatikusabb (3,7), őt követi Karácsony Gergely és Fekete-Győr András (3,5), majd Hadházy Ákos és Szigetvári Viktor (3,2) és Juhász Péter (3).

 

http://index.hu/belfold/2017/09/12/ezzel_a_kutatassal_ervelnek_majd_az_osszefogas_mellett_felmeres_az_kis_partok_szavazoirol

 

„Hosszú életet, jó egészséget kívánok Botka Lászlónak!” – megszólalt az újságíró, akitől retteg az MSZP

Csak nem bírnak leállni a szocialisták. Molnár Gyula kezdte múlt pénteken: rendkívüli sajtótájékoztatót tartott arról, hogy a Fidesz fizikailag akarja megsemmisíteni Botka Lászlót. Mindezt a pártelnök egy Echo TV-s műsorban elhangzott mondatra alapozta, amely egy újságíró, a Pesti Srácok főszerkesztő-helyettesének száját hagyta el.

„Hány Botka László él Magyarországon? Egy él, de az is sok. Tehát egynek sem kell élnie.”

Hiába jelezték többen (mi is, a Hvg is), hogy ez gyengécske lesz új köteles beszédnek, tegnap a szintén szoci Bangóné Borbély Ildikó tájékoztatott sajtót és mondott olyan meredekeket, hogy „az MSZP szerint bizonyíték van arra, hogy Botka Lászlónak, a szocialisták miniszterelnök-jelöltjének megfenyegetését a Fidesz rendelte meg”.