2017, október 9 - 07:33 Sajtószemle

A New York-i metró elleni merényletet akadályozott meg egy fedett FBI-ügynök

 

"A következő 9/11-re" készült egy terrorista sejt, amit az amerikai hatóságok beszámolója szerint tavaly egy fedett FBI-ügynöknek hála sikerült felszámolniuk, írja a BBC. Az ügynök az ISIS támogatójának állította be magát, derült ki pénteken, amikor az amerikai ügyészek nyilvánosságra hozták vádemelésüket a csoport három tagja ellen, akik közül a kanadai állampolgárságú, 19 éves Abdulrahman El Bahnasawyt New Yorkban, az amerikai állampolgárságú, szintén 19 éves Talha Harront Pakisztánban, a 37 éves Russell Salicot pedig a Fülöp-szigeteken fogták el.

 

https://444.hu/2017/10/08/a-new-york-i-metro-elleni-merenyletet-akadalyozott-meg-egy-fedett-fbi-ugynok

 

Kövér László: A Fidesznek még szüksége van 4-8 évre, hogy teljesen rendbe tegye az országot

 

„Szükségünk lenne további egy, vagy akár még egy ciklusra, hogy a hazánk sorsát hosszú távon meghatározó, az ország morális és gazdasági rendbetételét követően elindított intézkedéseket programokat megerősítsük”

– fogalmazott Kövér László házelnök a Magyar Hírlapnak adott nagyinterjúban.

Kövér szerint még mindig sok az ellenség a rendszeren belül, akik akadályozzák a Fidesz hatékony működését, ezért kell tovább bontani a rendszert:

https://444.hu/2017/10/07/kover-laszlo-a-fidesznek-meg-szuksege-van-4-8-evre-hogy-teljesen-rendbe-tegye-az-orszagot

 

Kiszáll a Momentum mögül eddigi fő támogatója, mert nem az ország történelmi érdekét tartják szem előtt

 

Bojár Gábor nagyot csalódott az ellenzéki pártban. 

A Momentum mögött álló támogatók közül eddig ketten vállalták nyilvánosan a nevüket.

·         Az egyikük Raskó György mezőgazdasági vállalkozó, korábbi államtitkár (vele itt közöltünk interjút).

·         A másikuk Bojár Gábor informatikai vállalkozó, a Graphisoft alapítója.

Az utóbbi most nyilvánosan jelentette be, hogy kiszáll a Momentum mögül. Bojár a 168 órának nyilatkozott:

A Momentum nagy csalódást okozott azzal, hogy elzárkózik mindenféle együttműködéstől. Ez számomra azt jelenti, hogy a 2018-as kormányváltásról már lemondtak, és a párt vélt hosszú távú érdekeit fontosabbnak tartják, mint az ország történelmi érdekét.

 

http://b1.blog.hu/2017/10/08/kiszall_a_momentum_mogul_eddigi_fo_tamogatoja_mert_nem_az_orszag_tortenelmi_erdeket_tartjak_szem_elo

Polyák Gábor: nincs könnyű helyzetben, aki rajtunk segíteni akar

Szimbólum, ami a Népszabadsággal történt tavaly ilyenkor, de az nem az eleje és nem a vége egy folyamatnak – állítja Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője.

 

http://nepszava.hu/cikk/1142480-polyak-gabor-nincs-konnyu-helyzetben-aki-rajtunk-segiteni-akar

 

Uniós pénzből majdnem 4 milliárdért népszerűsítjük az országot külföldön

Nettó 3,92 milliárd forintért fogja elvégezni a Magyarország nemzetközi kommunikációját a Balásy Gyula érdekeltségébe tartozó New Land Media Kft. és a Lounge Design Kft. – olvasható a közbeszerzési adatbázisban található összefoglalóban. A pénteken nyilvánosságra hozott csütörtöki összegzés szerint Balásyék Lengyelország, Románia, Németország, Oroszország, az Arab-öböl menti országok, az Amerikai Egyesült Államok, Kanada és Kína területén fogják elvégezni kreatív és tartalomfejlesztési, médiaügynökségi, PR és online szolgáltatási feladatokat, vagyis az ország nemzetközi szintű népszerűsítéséért felelnek majd. A tenderen egyedüliként a New Land és a Lounge Design indult, így nem volt sok konkurensük.

 

https://mno.hu/gazdasag/unios-penzbol-majdnem-4-milliardert-nepszerusitjuk-az-orszagot-kulfoldon-2420439

 

Németh Szilárd már azt is elhitetné, hogy nem volt gumiszurkálás Őcsényben

 

Újságírói kérdésre azt mondta:

Nem hiszek abban, hogy ott emberek szaladgáltak és szurkáltak kifelé mindenféle gumikat, meg minden.

De a fideszes Németh Szilárd még azt is mondta - azon túl, hogy itt is minden provokáció volt, mint minden, mindenhol szerinte -,hogy:

Azt gondolom, hogy az emberiességességünkről, a humanitásról nem lehet lemondani, de csak akkor tudjuk gyakorolni, ha olyan helyzetben vagyunk, hogy mi ezt gyakoroljuk

Bármit is jelentsen ez az értelmetlen mondat.

 

http://index.hu/belfold/2017/10/08/nemeth_szilard_mar_azt_is_behazudna_hogy_nem_volt_gumiszurkalas_ocsenyben/

 

Karácsony Gergely: Megmondtam, hogy nem veszek részt Botka megpuccsolásában

 

Elugrana-e az MSZP miniszterelnök-jelölti megkeresése elől, és miért nem a főpolgármesteri posztra készül – kérdeztük a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjétől.

Önnek szavazók kellenek, az MSZP-nek pedig miniszterelnök-jelölt.

Olyan helyzetben van jelenleg az ellenzék, hogy semmilyen forgatókönyvre nem lehet azonnal nemet mondani. Nem tolakszom, de nem is ugrom el a feladat elől. Az MSZP stratégiáját azonban neki kell megalkotnia, nem dönthetek helyette, ahogy azt is kijelentettem korábban, hogy nem veszek részt Botka megpuccsolásában. Nem őt, hanem Orbánt tekintettem ellenfelemnek.

http://hvg.hu/itthon/201740__karacsony_gergely__uzengetesekrol_politikai_ongyilkossagrol__nem_leszek_diszpinty

 

Karcag polgármestere nem válaszolt a Hír Tv-nek, hogy mit tervez a Sámándobbal, inkább bezárta a riportert a vécébe

 

Sárkány Sándor, a milánói expo magyar pavilonjának, a Sámándobnak főépítésze nem szeretné, ha művét újra fölállítanák Karcagon. A sok vitát kiváltott, és rengeteg közpénz fölemésztett épület tartószerkezetét, fém elemeit jelentős költséggel Karcagra szállították, ott akarják fölállítani. A Sámándob nagyrész fából készült, de a fa anyagok gyenge minőségűek voltak, szétrohadtak, ezeket újra le kellene gyártani.

Sárkány a Hír Tv Célpont című műsorának nyilatkozott, és azt mondta, hogy már ő sem szeretné, ha épületét újra felállítanánk, mert eddig is rengeteg mocskot raktak az épületre, átverték vele az adófizetőket, és most is csak alibinek használnák, hogy  költhessék az emberek pénzét, hogy valaki sokat keressen a Sámándob felépítésén.

 

https://444.hu/2017/10/08/karcag-polgarmestere-nem-valaszolt-a-hir-tv-nek-hogy-mit-tervez-a-samandobbal-inkabb-bezarta-a-riportert-a-vecebe

 

Hatalmas tömeg vonult Barcelona utcáira, nem akarnak katalán függetlenséget

 

Spanyolország egységéért tüntetők tömege töltötte meg Barcelona utcáit vasárnap, egy héttel a rendőri erőszakba torkollott katalán függetlenségi népszavazást követően, amelyet az alkotmánybíróság felfüggesztő határozata ellenére rendeztek meg.

 

http://hvg.hu/vilag/20171008_Hatalmas_tomeg_vonult_Barcelona_utcaira_nem_akarnak_katalan_fuggetlenseget

 

Felfüggeszthetik Katalónia autonómiáját

 

A spanyol miniszterelnök nem zárja ki, hogy az alkotmány adta lehetőségekkel élve Madrid felfüggeszti Katalónia autonómiáját.

Mariano Rajoy az El País című baloldali napilapban vasárnap megjelent interjúban beszélt erről. Arról kérdezték, hogy alkalmazná-e Katalóniával szemben az alkotmány 155-ik cikkelyét, amivel lényegében felfüggesztené az autonómiáját.

Egyáltalán nem zárok ki semmit, amire a törvény lehetőséget ad… Idejekorán kell megtenni azt, ami a legfontosabb az adott pillanatban

 

http://24.hu/kulfold/2017/10/08/felfuggeszthetik-katalonia-autonomiajat/

 

Először kap arcot – Lelepleztük az igazi Soros-tervet

 

– Miért kapott arcot a „gonosz” – Beszélgetés Csontos Csabával, a Nyílt Társadalom Alapítványok magyarországi szóvivőjével

„Mantraszerűen újra és újra el kell mondani az igazságot” – sűríti küldetését egy mondatba a Nyílt Társadalom Alapítványok magyarországi szóvivője. Csontos Csabának nem lesz könnyű dolga: ismételhet és ismételhet a végtelenségig, hiszen a kormány az általa Soros-tervnek becézett összeesküvéselméletre építi kampányát. Csontos Csaba azonban bizakodó: hiszi, hogy a Brexit és az amerikai elnökválasztás után visszafelé billen az inga, az EU polgárai józansága visszatért, és kevésbé adnak hitelt a – részben orosz ihletésű – összeesküvés-elméleteknek.

 

https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/eloszor_kap_arcot_interju_csontos_nyilt_tarsadalom

 

A képtelenségek hazája - Kárpátaljai riport

 

Az Ukrajnában élő magyarok számára sokkal összetettebb kérdés az oktatási törvény változása, mint azt az anyaország felháborodott vezetői gondolják. A kárpátaljai magyarság sok mindent túlélt már, a legtöbben úgy gondolják, hogy ez a lépés sem morzsolja fel őket.

 

https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/a_keptelensegek_hazaja

 

Kihűlt katedrák - Ki marad az iskolában? Komoly működési zavarokat okoz a munkaerőhiány

 

- Csak becslések vannak arra vonatkozóan, hogy mennyi tanár hiányzik a közoktatásból, a tanévkezdés után egy hónappal 180 településen keresnek pedagógusokat 
- A legégetőbb hiány informatikatanárból van 
- Az iskolák szükségmegoldásokhoz nyúlnak, és a szülőkhöz fordulnak segítségért

 

https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/kihult_katedrak_oktatas_fszk_fokusz

 

KÉT KARTONDOBOZ

Budai Tamás Magyar Idők

 

A minap robbant a bomba, hogy az Állami Számvevőszék feljelentette a Jobbikot, mert a nemrég még nyíltan antiszemita, újabban cukiskodó-polgárosodó párt nem működött együtt a számvevőkkel és akadályozza az ellenőrzés lefolytatását. Az ÁSZ nem sokat vacakolt, átadta az ügyet az ügyészségnek, amely közölte: feljelentésként értékeli a számvevőszék bejelentését. A Jobbik néhány óra elteltével a gazdasági igazgatója által jegyzett, terjengős és meglehetősen nehezen követhető, kommunikációs szempontból értékelhetetlen közleményben reagált. A zavaros szövegből annyit lehetett kihámozni, hogy a Jobbik ugyan együttműködne a számvevőszékkel, bár magát az ellenőrzést politikai támadásnak tartják és nem értik, miért akarják ellenőrizni a 2017-es gazdálkodásukat is. Amikor ugye, minden rendben volt. Persze. Tudjuk.

Végül Varga-Damm Andrea, a Jobbik képviselőjelöltje szeptember 27-én beszélt arról egy sajtótájékoztatón, hogy a Jobbik gazdálkodásával kapcsolatos információkat „majd akkor lehet megtudni, ha az Állami Számvevőszék kikéri a dokumentumokat.” Kérték, de nem adták, mondhatnánk.

Azt hiszem, nincs több kérdés. Talán csak egy.

Vajon mi lehetett abban a két kartondobozban?

 

http://magyaridok.hu/velemeny/ket-kartondoboz-2298592/

 

GYURCSÁNY LESÖPÖRTE A SAKKTÁBLÁT

Apáti Bence Magyar Idők

 

Az ellenzéki összefogás ma úgy néz ki, hogy Gyurcsány összekapaszkodik a 2006-ban általa lövetett egykori gárdaalapítókkal, a Simicska-párttal és a Soros által pénzelt kispártokkal. Így akarják megbuktatni az Orbán-kormányt. Innen üzenem: nem fog sikerülni nekik.

A szerző táncművész és publicista

 

http://magyaridok.hu/velemeny/gyurcsany-lesoporte-sakktablat-2303281/

 

VERBÁLIS VÖRÖSTERROR

Csontos János Magyar Idők

 

„Nem biztos, hogy egy kormánnyal nem szimpatizáló újságolvasó számára érdekes, mit írt a néhai Seszták Ágnes vagy a sajnálatos módon még élő Bayer Zsolt” – jelentette ki Bajomi-Lázár Péter médiakutató egy szerdai konferencián. A Friedrich Ebert Alapítvány és a Political Capital által pénzelt rendezvény a Média és politika új viszonya – független újságírás és álhíripar címet viselte, s olyan közreműködőket nyert meg magának a liberális médiaértelmiség krémjéből, mint Krekó Péter, Wessenauer Veszna, Magyari Péter, Orosz Márta, Ungár Ágnes, Bátorfy Attila, Gidai Judit, Murányi András, Nimmerfroh Ferenc és Zgut Edit. Ők kivétel nélkül kukamód hallgattak, midőn Bajomi-Lázár nyilvánosan azon sajnálkozott, hogy a Magyar Idők publicistájáért mindezidáig még nem jött el a kaszás.

 

http://magyaridok.hu/velemeny/verbalis-vorosterror-2308153/

Molnár: "Az MSZP él", nem szakad és nem könyörög tovább

 

Rendkívüli választmányi ülést tartottak a szocialisták, miután Botka László hétfőn visszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől. Botka távozásának okait innentől kezdve nem firtatják, legdurvább érveit a szőnyeg alá söpörték. Az LMP-nek és a Momentumnak nem könyörögnek tovább.

"Értelmes és kemény vita folyt" az MSZP választmányi ülésén - mondta a testület elnöke, Hiller István. Két táborra "szakadt" a párt: egy részük az egyedül indulás mellett érvelt, másikuk pedig széleskörű együttműködést akar a demokratikus ellenzék pártjaival. A szélsőjobboldalal való együttműködést ismét kizárták. Hiller szerint az együttműködést akarók - akik közé ő is tartozik - döntő többségben vannak.  "Nem lépett ki senki, nem mondott le senki, a szocialista párt összezárt."

http://hvg.hu/itthon/20171007_Molnar_mszp_valasztmany_botka_hiller

 

Majtényi: A büszke roma nem változtatja máról holnapra az azonosságát

 

Az emberi jogokért vonultak fel Budapesten az Idetartozunk Egyesület szervezésében a Roma büszkeség napján szombaton, ahol a volt ombudsman is felszólalt.

 

http://hvg.hu/itthon/20171007_majtenyi_a_buszke_roma_nem_valtoztatja_marol_holnapra_az_azonossagat

A NER-elit akkor is bízvást számíthat állambácsira, ha vadászni akar

 

Egyre nő az oligarchák kedvtelésére elzárt terület Orbán Viktor szűkebb pátriájában. Újabban a Mészáros Lőrinc neve alatt futó vadaskertek gyarapodtak, miközben a hatóságok nem mindenki esetében ilyen engedékenyek.

 

http://hvg.hu/kkv/201740__orban_szomszedai__elzart_teruletek__oligarchak_egymas_kozt__nagyvadak_rezervatuma

 

Semjén Zsolt: Malmőtől Marseille-ig égni fognak a külvárosok

 

Szerinte a migrációs válság kiinduló oka a szabadkőművesség, amelynek volt "jakobinus, bolsevik verziója", és a "sokadik leágazása ez a Soros-féle szélsőliberális dolog", amely "szívéből gyűlöli a keresztény hagyományokat", és ha lehetséges, még jobban gyűlöli a nemzetállamokat.

Navracsics Tibornak kéne a legjobban tudnia, hogy a kollégái és a környezete, emberek és szervezetek is, "nemcsak a kezében vannak Soros Györgynek, hanem a zsebében is", mondta a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Ezután arra szólította Navracsicsot, hogy gondolja át a hűség fogalmát, hogy a hazájához hű, vagy a munkaadójához lojális. De még adott némi menekülőutat az uniós biztosnak, megengedte, hogy Navracsics szavait talán csak az újságíró magyarázta túl.

https://444.hu/2017/10/08/semjen-zsolt-bebeefelte-navracsics-tibort

Murányi András: Egy évvel a Népszabadság kivégzése után

Azóta tudjuk: a rezsim immár nyíltan, röhögve, kíméletlenül csap oda azoknak, akik kívül esnek világán.

Itt tapicskolunk nyakig a kocsmai alapú abszolutista hatalomgyakorlás világában, ahol – akkor vegyük át még egyszer – leomlottak a korlátok, kiiktatódtak a fékek, az egyensúly legföljebb mérlegek sajátja, s ahol az új arisztokrácia szerencsés dinasztiáinak mókázásaival és lopásaival telik az idő. Ami nem tetszik, azt megszüntetjük, ami hazugság, azt az arcodba nyomjuk; közjogi méltóságokat vattacukorárusokká lényegítünk, közérdekű adatok kiszolgáltatásánál bújócskázunk, a kommunistázó párttársainkkal párttitkári, MSZMP-funkcionáriusi, ügynöki múltat retusálunk, tíz perc alatt összehányt jogszabályt az alaptörvényről csíkot szívva nyomjuk; a magunk alá gyűrt szakmákkal, osztályokkal, csoportokkal, ellenőrző szervekkel kiszorítósdit játszunk, a szegényeket arcba rúgjuk, a dolgozó népet, a hazát kicsit rettegés alatt tartjuk, a menekültek és a terroristák közé egyenlőségjelet teszünk, Brüsszelt gyűlöljük, de Moszkvát imádjuk, Berlinnél cicegünk, ám Bakuval seftelünk, plakátokat, nem mindegy?, izomból kapartatunk. És természetesen Lovasberényig, Taktaszadáig, Ankaráig kisvasutat hosszabbítunk, lagúnaügyi mátrixokban gyilkossal pózolunk, óvónők, tanárok, tűzoltók pénzén magángépezünk, helikopterezünk, jachtozunk, miközben nyelvünkkel szájszélt nyaldosva, nyakkendőt igazítva, zsebkendőt lapogatva élvezzük ki a verbális orgazmust, elharapva a mondat végét:

Szemöldökcsipeszt használj, te kis buzi!

 

https://zoom.hu/2017/10/08/muranyi-andras-egy-evvel-a-nepszabadsag-kivegzese-utan

 

 

"Lefizethették Orbánt az azeriek"

Nincs olyan ok, amiért Európa keresztény bajnoka, Orbán Viktor cserben hagyná a Föld első keresztény országát, Örményországot, hacsak nem neki és kormányának fizettek azért, hogy így cselekedjen - nyilatkozta Frank Engel a Fideszt is magába foglaló Európai Néppárt (EPP) luxemburgi tagja a Budapest Beaconnak a „baltás” néven elhíresült Ramil Safarov 2011-es magyar kiadatásáról. 

 

http://nepszava.hu/cikk/1142486-lefizethettek-orbant-az-azeriek

A tényfeltárás éhbére

A baranyai megyeszékhely alighanem egyetlen pártoktól független orgánumának, a Szabad Pécsnek meg vannak számlálva a napjai. Legalábbis ez derül ki az országos lapok által gyakran hivatkozott internetes újság alapítójának, Babos Attilának a szavaiból.

 

http://nepszava.hu/cikk/1142447-a-tenyfeltaras-ehbere

Kacsoh Dániel Óda a baloldalhoz

Álláspont. Beismeréssel felérő kiáltványt, szinte ódát tett közzé tegnap a pártja lelkét már korábban elvevő, egyesek szerint eladó Vona elnök úr

Magyar Hírlap

A pátoszosnak szánt szózat címe: Tisztelt baloldali Honfitársaim! Szép kis fordulat ez, nem sokkal a holokauszt-emlékmű meg-gyalázása és az uniós zászló nyílt színi elégetése után. Persze, a gárdamellény helyett immár a kiscica az új vizuális kellék az egykor a Betyársereggel és hasonszőrű militáns, félillegális szervezetekkel cimboráló pártvezérnél, meg hát nemrég éppen egy liberális elitklub zárt ajtaja mögött magyarázta a genderbizonyítványt. Szóval, kezdjük már szokni, ahogy Kálmán Olga is hamar idomult a Simicska-tévéhez, és viszont. Ám ahhoz mégiscsak kell némi bőrvastagság az arcon, hogy éppen a kistelepüléseken masírozgató alakulatok rettegett szervezője ígérjen rögeszmés háborúskodás helyett nyugalmat, továbbá a józan ész uralmát.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/99891/Oda_a_baloldalhoz

„A schengeni övezet túléléséhez meg kell védeni a külső határokat”

Szijjártó Péter: A határvédelem kérdésében fontos szövetségesünk Ausztria és Sebastian Kurz külügyminiszter

A miniszter telefonon adott nyilatkozatában elmondta, a külső határok védelme nemcsak biztonsági, hanem gazdasági kérdés is. Emlékeztetett, hogy az áruk kiszámítható fuvarozása miatt az unióban keveset kell költeni a raktározásra, ami növeli az EU versenyképességét a világban. 

Rámutatott, jelenleg a migrációs válságról szóló viták zajlanak az Európai Unióban. Emlékeztetett, a magyar kormány álláspontja a kezdetektől egyértelmű és változatlan, a külső határokat meg kell védeni. Ebben a vitában fontos szövetséges Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, aki világossá tette, a külső határok védelme kell, hogy a legfontosabb szempont legyen a migrációs válság kezelésében. Ausztria Magyarországnak és a nyugat-balkáni országoknak is támogatást nyújtott a határvédelemben - tette hozzá.

http://magyarhirlap.hu/cikk/99932/A_schengeni_ovezet_tulelesehez_meg_kell_vedeni_a_kulso_hatarokat

Bojár Gábor: Orbán nem tudja elfogadni azt az integrációt, előbb-utóbb az Európai Unión kívülre kerülünk

OKTÓBER 8. 07:35 - SZERZŐ: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA

A jövőkutatás nem érdekli, de a jelen nagyon is: szeret a tengeren vitorlázni, motorcsónakázni. Szereti a tengeri vízi életet, szenvedélye az osztriga és a politika, így aztán a vele készült interjúban nem kerülhettük meg a legfrissebb politikai eseményeket sem. A Széchenyi- és Gábor Dénes-díjas Bojár Gábor fizikus-üzletembert, a Graphisoft alapítóját kérdeztük.

 

http://168ora.hu/bojar-gabor-graphisoft-magyarorszag-politika-szoftver-jovo-eurpai-unio-momentum/

Példa nélkül áll a világon, amire Magyarországon rákényszerítenék a betegeket és az orvosokat

 

Azt a kifejezést, hogy ,,nagyon hasonló” gyógyszer, nem ismeri orvostudomány.

Közleményben reagált ma a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) arra a portálunkon is megjelent hírre, miszerint novembertől kizárólag az ár számít a legkorszerűbb gyógyszerek támogatásában. Ebben többek között azt írják, hogy két területet vizsgáltak és ott, ahol ,,nagyon hasonló” gyógyszerekről van szó, egy új beteg kezelésének megkezdésekor nem lehet különbséget tenni, hogy melyik gyógyszerrel érhető el jobb eredmény, nem indokolt a magasabb ár.

A szakma szerint viszont ilyen orvosi fogalom, hogy „nagyon hasonló” nem létezik, a NEAK teljesen megalapozatlan döntést hozott.

http://168ora.hu/pelda-nelkul-all-vilagon-amire-magyarorszagon-rakenyszeritenek-betegeket-es-az-orvosokat/

„Nem! A kőszegi Fidesz nem ijen” – írták fel egy Soros-plakátra

 

Fülig Jimmy kőszegi utódai valószínűleg féltik a Fidesz városi szervezetét a pártközpontból áradó hülyeségtől – vonhatjuk le a következtetést a felirat alapján, amely egy kőszegi Soros-plakáton jelent meg nemrég. Olvasói fotónk tanúsága szerint az új nemzeti konzultációt kísérő gyűlöletkampány egyik darabjára valakik a „Nem! A kőszegi Fidesz nem ijen” feliratot fújták fel. Hogy kik, az nem világos, de köszönjük a képet. És még az is el tudjuk képzelni, hogy az a helyesírási hiba csak egy fricska volt. Önök mit gondolnak?

 

http://168ora.hu/nem-koszegi-fidesz-nem-ijen-irtak-fel-egy-soros-plakatra/

 

Európai Makro(n)gazdaságtan

Világgazdaság

 

„Mi áll a makro(n)ökonómiai tankönyvben, és az megvalósítható-e a gyakorlatban?” – teszi fel a kérdést György László, a Századvég vezető közgazdásza.

Angela Merkel nincs kellemes helyzetben, hiszen a szeptemberi választások után koalíciós alkudozások következnek. Emmanuel Macron francia államfő viszont annyiban Merkel segítségére sietett, hogy már múlt héten előadta nézeteit Európa jövőjéről, bejelentkezve európai vezető szerepére és remélve, hogy majd a koalíciós tárgyalások is az ő álláspontjának kedvezően alakulhatnak. De mi is áll a makro(n)ökonómiai tankönyvben, és megvalósítható-e a gyakorlatban?

 

https://www.vg.hu/velemeny/europai-makrongazdasagtan-2-639629/

A szegvári polgármester a fiával és vadászokkal vett üldözőbe két bevándorlót

délmagyar.hu

 

Szegvárnak is lett migránstörténete. Ott két moldáv járt illegálisan a nyár végén. Vadászok, polgárőrök és rendőrök vették őket üldözőbe. A polgármester szerint a jövőben is előfordulhatnak hasonló esetek. Ezért és a külterületi javak megvédéséért is mezőőrséget hoznának létre.

 

http://www.delmagyar.hu/szentes_hirek/vadaszok_polgarorok_es_rendorok_uldoztek_a_ket_moldav_migranst/2535107/

 

Az utolsó pillanatban fújta le a MÁV a cigány hős táblájának avatását

Elég kellemetlen helyzetbe hozta a MÁV a Roma Büszkeség Napjának szervezőit, akik egy emléktáblát szerettek volna kihelyezni a Nyugati Pályaudvarra, de a vasúttársaság az utolsó pillanatban közölte, hogy nem lehet. Pedig az emléktábla már el is készült.

A Roma Sajtóközpont és az Ide Tartozunk Egyesület Puczi Béla marosváráshelyi cigány hősnek akart emléktáblát állítani. Puczi egyike volt azoknak a marosvásárhelyi romáknak,  akik az 1990-es marosvárárhelyi pogrom idején "ne féljetek magyarok, itt vannak a cigányok!" kiáltással a magyarok segítségére siettek. Ezért Romániában elítélték és börtönbe zárták.

 

http://index.hu/belfold/2017/10/07/mav_roma_buszkeseg_napja/

 

Gyalogosokat gázolt egy autó Londonban

 

A londoni rendőrség azóta megerősítette a BBC-nek, hogy nem a baleset nem terrorakció volt.

http://index.hu/kulfold/2017/10/07/gyalogosokat_gazolt_egy_auto_londonban/

Luxuskerületek Budapesten: ilyen lakásokat vesznek a kőgazdag magyarok

Rakétaként száguld a budapesti újépítésű lakóingatlanok piaca: a gombamód szaporódó fejlesztéseken túl az árak is a csillagok felé törnek. A Pénzcentrum számításai szerint egy átlagos újépítésű lakás négyzetméterenként 794 ezer forintba kerül a fővárosban, de a budai kerületek többségében már nem lehet egymilliós négyzetméterár alatt vásárolni. A prímet pedig, bő 1,5 milliós fajlagos árával, az V. kerület viszi.

https://www.penzcentrum.hu/otthon/luxuskeruletek-budapesten-ilyen-lakasokat-vesznek-a-kogazdag-magyarok.1060109.html

 

Tüntettek a szülinapos Putyin ellen, száz embert vettek őrizetbe

 

Alekszej Navalnijt leültették már, ő nem tudott részt venni a tüntetésen. Nehezen lesz belőle orosz elnök.

Nagy tüntetések zajlottak Oroszország-szerte az orosz kormány által folyamatosan elnyomott Alekszej Navalnij ellenzéki aktivistáért – írja a BBC News. A 80 városban megrendezett demonstrációkon összesen több mint 100 főt vettek őrizetbe.

A tömeg azt akarja, hogy engedjék a jövő évi elnökválasztáson indulni Navalnijt is. Több tüntetés, így a moszkvai és a szentpétervári is illegális, nem engedélyezték a hatóságok. Navalnij épp a gyülekezési törvény megsértéséért ül jelenleg, 20 nap elzárást kapott ezért. Idén már harmadszorra csukták le őt.

http://24.hu/kulfold/2017/10/07/tuntettek-a-szulinapos-putyin-ellen-szaz-embert-vettek-orizetbe/

 

Trump Észak-Koreáról: “Sajnálom, de csakis egyetlen dolog fog működni”

 

Donald Trump szerint Washington az elmúlt két és fél évtizedben hiába tárgyalt, Észak-Korea csak a bolondját járatta vele, ezért csak egyféleképpen lehet jobb belátásra bírni a kommunista rezsimet, de hogy hogyan, azt az amerikai elnök nem árulta el.

Az elnök szombaton Twitter-bejegyzésben fogalmazta meg véleményét.

“Elnökök és kormányzataik 25 éve tárgyaltak Észak-Koreával, megállapodásokat kötöttek és rengeteg pénzt költöttek” – írta bejegyzésében, majd hangsúlyozta: “ez nem működött, a megállapodásokat még azelőtt megszegték, hogy a tinta megszáradt volna rajtuk, bolondot csinálva az Egyesült Államok tárgyalóiból. Sajnálom, de csakis egyetlen dolog fog működni!”.

http://24.hu/kozelet/2017/10/08/trump-eszak-korearol-sajnalom-de-csakis-egyetlen-dolog-fog-mukodni/

 

Miért nem veszik el a Nobel-békedíjat a kormányfőtől, aki épp végignéz egy népirtást?

 

 Aun Szan Szu Kji, a Nobel-békedíjas, Szaharov-díjas de facto kormányfő nemhogy nem tesz semmit, de a buddhista többség erőszakját relativizálja, és azt mondja, mindkét oldalon történt erőszak.

Szan Szu Kji kiborította a világot. Malala Juszufzaj, az eddigi legfiatalabb Nobel-békedíjas – akit afganisztánban fejbelőttek a tálibok, mert tanulásra bíztatta a lányokat – keményen nekiment Szan Szu Kji-nek. Azt a kérdést tette fel, hogy

meri-e nyilvánosan kritizálni egy díjazottját a Nobel-bizottság.

Már tavaly figyelmeztetett 11 Nobel-békedíjas arra, hogy fennáll a népirtás lehetősége. A Nobel-bizottság viszont, úgy tűnik, nem fog semmit tenni.

http://24.hu/kozelet/2017/10/07/miert-nem-veszik-el-a-nobel-bekedijat-az-allamfotol-aki-epp-vegignez-egy-nepirtast/

 

Zatykó László atya: A kereszténység legyen a kreatív kisebbség

Zatykó László Kárpátaljáról, ketrecharcról és Petri György istenkereséséről

Legkisebb testvérként lépett be a Kisebb Testvérek Rendjébe, több mint negyed évszázadon keresztül volt magiszter. A rendszerváltás után a kárpátaljai Nagyszőlősön épített templomot és közösséget, büszke rá, hogy nem csak római katolikusok jártak a misékre. Zatykó László testvér meggyőződése, hogy elemi keresztény kötelességünk támogatni a bajbajutottakat, ugyanakkor rendkívüli bölcsességre és fegyelemre van szükség ahhoz, hogy jól tudjunk segíteni.

https://mno.hu/nagyinterju_magazinban/zatyko-laszlo-atya-a-keresztenyseg-legyen-a-kreativ-kisebbseg-2420334

Jobbik: Orbán Viktor egy Rákosi-diktatúrát akar kiépíteni Magyarországon

A Jobbik harcolni fog az Orbán Viktor vezette gengszterkormány diktatúrája ellen – jelentette ki szombaton Szilágyi György, a Jobbik képviselője arra a Varga Mihály által jegyzett módosító rendeletre reagálva, amely a pártok gazdálkodását szigorítaná, amennyiben a gazdálkodásukban törvényt sértettek. A gazdasági miniszter által írt dokumentum éppen azután jelent meg, hogy a Jobbik ellen ügyészségi vizsgálat indult az állami számvevőszék bejelentése után, az ÁSZ szerint a Jobbik akadályoztagazdálkodásának ellenőrzését. A párt országgyűlési képviselője szerint azért próbálják ellehetetleníteni őket, mert a Jobbik a kormány egyetlen lehetséges kihívója a jövő évi választáson.