2017, október 11 - 07:54 Sajtószemle

Megjelenek a koktéllal, és látom az arcukon, hogy örülnek

Ha hétfő, akkor koktél: a Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályán tizenegy éve mindenki ismeri ezt a szabályt. Kulai Szabolcs bármixer 2006-ban határozta el, hogy heti egyszer gyümölcsitalokat fog keverni az osztáyon fekvő gyerekeknek. Eleinte nem mindenki örült neki, de ma már csapattagként tekintenek rá, a gyerekeknek pedig jól esik, ha fehérköpenyes nővérek helyett Szabolcs kopog be hozzájuk, piros itallal a kezében. 

Kulai Szabolcs tizenegy éve minden hétfőn reggel tízkor megjelenik a Szent László Kórházban, bemegy az orvosi szobába, egy ideig készülődik, vált néhány szót a nővérekkel, aztán körbejárja a kórtermeket. Szabolcs nem orvos, nem ápoló, az égvilágon semmi köze az egészségügyhöz, mégis úgy kezelik a Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályon, mintha ő is a csapat tagja lenne. A folyosón mindenki ismerősként üdvözli, Kriván Gergely főorvos pedig önálló intézményként beszél róla, aki nélkül nem lenne minden hétfő koktélos nap.

https://abcug.hu/megjelenek-koktellal-es-latom-az-arcukon-hogy-orulnek/

 

Katalónia még nem szakad el Spanyolországtól

 

A katalán miniszterelnök beszédet mondott a helyi parlament előtt, amiben bejelentést tett. Felfüggesztik a függetlenség felé való vágtatást, hogy párbeszédet kezdjenek a madridi kormánnyal.

 

http://24.hu/kozelet/2017/10/10/katalonia-nem-szakad-el-spanyolorszagtol/

 

Kemény csörtét vívott a kormányszóvivő a BBC-vel

 

Van Soros-terv? Miért hasonlít Soros sok ötlete a magyar kormányéra? Mi volt ez Őcsényben? Komoly kérdéseket kapott a kormányszóvivő.

Nick Thorpe, a BBC News budapesti tudósítója merészet vállalt, bemerészkedett a kormány barlangjába, hogy megérdeklődje Kovács Zoltán kormányszóvivőtől, mi ez a Soros-terv, mi értelme ennek az egész demagóg nemzeti konzultációnak, ahol a kormány nem is állít, hanem kérdez, illetve mi végre bánunk úgy a menekültekkel, ahogy.

 

http://24.hu/kozelet/2017/10/10/kemeny-csortet-vivott-a-kormanyszovivo-a-bbc-vel/

Egyedül hagyták Orbánt az egyházak az őcsényi véleményével

 

Megkerestük a nagyobb magyar egyházakat, hogy állásfoglalást kérjünk tőlük az Őcsényben történtekkel kapcsolatban. A reformátusok, az evangélikusok és a zsidók is elítélték az őcsényi erőszakot, és aggodalmukat fejezték ki a társadalmat veszélyeztető gyűlölet miatt. Erdő Péter továbbra sem nyilvánul meg a kérdésben, míg a Nyíregyházi Katolikus Egyházmegye inkább nem kívánt állást foglalni.

 

http://index.hu/belfold/2017/10/10/ocseny_es_az_egyhazak/

 

Lázár: Sorost sátánozni népszórakoztatás

 

Előfordulhat, hogy az EU és a kormány kapcsolatát elemezve egy miniszter elfeledkezik a Soros-tervről? Elő. Lázár Jánost a parlament EU-ügyi bizottsága hallgatta meg, de a miniszter két órán keresztül ki sem ejtette a száján Soros György nevét. Mintha a jelenlegi kormányzati kampány nem is létezne. Utána az Indexnek azt mondta: sátánnak nevezni Sorost csupán népszórakoztatás.

http://index.hu/belfold/2017/10/10/lazar_janos_veletlenul_elfeledkezett_a_satani_soros-tervrol/

Orbán: Ipari parkokkal fogjuk lefedni Magyarországot

 

 

Az 1992 óta Magyarországon működő, több mint ezer embert foglalkoztató német Kühne+Nagel logisztikai szolgáltató tavaly bejelentette, hogy állami támogatással új nagy autóalkatrész-raktárat épít Pátyon. Ezt most befejezték és meghívták Orbánt is az átadóra. 

Orbán el is ment, és elmondta, hogy ha egy nagy  külföldi cég Magyarországra jön, az neki azt jelenti, hogy javul a versenyképesség. Bár mondjuk pont a Kühne+Nagel 26 éve van Magyarországon, de ez őt egy másik irányból nyugtatja meg. 

 

http://index.hu/gazdasag/2017/10/10/orban_ipari_parkokkal_fogjuk_lefedni_magyarorszagot/

 

Orbán elmondta, mire teremtette a Jóisten Magyarországot

 

A kormányfő szerint a kontinens „szívében” lévő Magyarországot „a Jóisten is arra teremtette”, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtson a logisztikai iparban.

 

http://24.hu/kozelet/2017/10/10/orban-elmondta-mire-teremtette-a-joisten-magyarorszagot/

 

Bojár Gábor: 2020-ban már fegyveres konfliktust okozhat a kormány ellenségkeresése

 

Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója, a Széchenyi- és Gábor Dénes-díjas fizikus-üzletember az utóbbi időben politikaügyben szerepelt többször is a hírekben: előbb nyíltan felvállalta, hogy pénzzel támogatja a Momentumot, majd azt mondta, nagyobb összeggel is támogatna egy Orbán-ellenes összefogást, végül arra jutott, csalódott a Momentumban, éppen azért, mert nem akarnak összefogni a kormányváltásért.

Bojár most a Hír tévé Egyenesen című műsorában azt mondta:

 

„A legkisebb esélyt is meg kell ragadni a kormányváltásra, olyan mértékű fenyegetést jelent a Fidesz hatalmon maradása.”

 

https://444.hu/2017/10/10/bojar-gabor-2020-ban-mar-fegyveres-konfliktust-okozhat-a-kormany-ellensegkeresese

 

99 ezer egy szoba ára abban az épületben, amit 126 ezerért bérel Zsidai Roy az önkormányzattól

 

Juhász Péter, az Együtt elnöke a várban található, Zsidai Roy érdekeltségébe tartozó Pest-Buda Hotelben kivett egy szobát, hogy bizonyítsa: Zsidai cége borzalmas drágán értékesíti tovább az ingatlan egyes részeit, amit az önkormányzattól havonta 126 ezerért bérel. Juhász bejelentette, hogy hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz.

 

http://index.hu/belfold/2017/10/10/juhasz_zsiday_roy_var_ingatlan/

 

Kifütyülték és alázták a magyar válogatottat a szurkolók - videó

 

Ugyan nem alázták annyira a magyar válogatottat, mint az andorrai csúfos vereség után, de a Feröer elleni meccs után is kifütyülte őket a közönség, és tudtukra adták, ez gyenge volt. A magyarok 1-0-ra nyertek, a csoportban harmadikok lettek.

 

http://hvg.hu/sport/20171010_Kifutyultek_es_alaztak_a_magyar_valogatottat_a_szurkolok__video

 

Trump IQ-párbajra hívta ki a külügyminiszterét

 

Donald Trump nehezen viseli, ha leidiótázzák, pedig az NBC News szerint pont ez történt, ráadásul épp a külügyminisztere, Rex Tillerson szájából hangzott el ez a sarkos vélemény. Az elnök a Forbes magazinnak adott interjúban az egyik kedvenc szóhasználatával – fake news – élve álhírnek nevezte az NBC News értesülését, de azért érezhetően mélyen megérintette még így is, ugyanis IQ-párbajra hívta ki a külügyminiszterét. Amit természetesen megnyerne – mondta ő.

 

http://hvg.hu/elet/20171010_Trump_IQparbajra_hivta_ki_a_kulugyminiszteret

 

Schilling Árpád: Stohl jobban tenné, ha inkább nem mondana semmit

 

Németh Szilárd szerint nemzetbiztonsági kockázat, ő viszont azt mondja, a kormány tudatosan gerjeszti az infantilizmust, aminek következtében Magyarország egy agresszív, idegengyűlölő, gyáva közösséggé válik. Schilling Árpád idejének negyedét a politika tölti ki, pedig sikeres rendező. Interjú.

 

Nem mindenki a politikán keresztül nézi a világot. Lehet, hogy csak szeretne egy nézett vasárnap esti tévéműsorban vicceseket mondani.

Az önzés természetes emberi dolog: segít a túlélésben. De amikor ez túlzásba kerül, akkor megszűnik a szolidaritás, és az ember olyanokat mond, mint Stohl András, hogy „ordítanék, de nem tehetem…”

De ha így érzi éppen?

Jobban tenné, ha inkább nem mondana semmit. A magyar egy autonómiahiányos társadalom. Hiányoznak az ismert, felelős és bátor arcok. Alföldi Róbertet vagy Fischer Ivánt jó példának látom, akik elismert művészek, és mernek függetlenül, éretten gondolkodni és cselekedni. De nagyon sok ember, aki megtehetné, még azt sem teszi meg, hogy pénzzel támogasson fontos ügyeket. Folyamatos megúszás van.

http://24.hu/kozelet/2017/10/10/schilling-arpad-stohl-jobban-tenne-ha-inkabb-nem-mondana-semmit/

 

Az őszödi beszédben gyökerezik a Momentum

 

 A kutatások szerint vannak olyan közegek, így az iskola, a család és a kortárs csoportok, amelyek lenevelnek a politizálásról, ezért izgalmasak a szociológusok és politológusok számára az új szerveződések – mondta a 24.hu-nak Fényes Csongor. A szociológus, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Metropolitan Egyetem végzett hallgatója két corvinusos PhD-hallgatóval, Angyal Emesével és Fellner Zitával azt kutatja, milyen tényezők játszottak szerepet abban, hogy a politika felé fordult a Momentum alapítóinak érdeklődése.

 

http://24.hu/kozelet/2017/10/10/az-oszodi-beszedben-gyokerezik-a-momentum/

 

A Kúria hitelesítette a népszavazási kérdést a római-parti mobilgát megépítéséről

 

Megváltoztatta a Kúria a Fővárosi Választási Bizottság döntését és hitelesítette a római-parti mobilgát megépítésével kapcsolatos népszavazási kérdést kedden – derül ki a Kúria internetes oldalán közzétett végzésből.

 

http://24.hu/belfold/2017/10/10/a-kuria-hitelesitette-a-nepszavazasi-kerdest-a-romai-parti-mobilgat-megepiteserol/

 

Hadházy feljelenti Orbánt, mert korrupcióval vádolta meg

 

Hadházy Ákos feljelenti Orbánt, mivel korrupcióval vádolta meg a képviselőt, miután az a kétszeres áron beszerzett lélegeztetőgépekről kérdezte hétfőn a parlamentben,

Nem tehetek egyebet, kénytelen vagyok feljelenteni a miniszterelnököt, ő sem vádolhat senkit alaptalanul, márpedig engem korrupcióval vádolt

– mondta el Hadházy. 

 

http://index.hu/gazdasag/2017/10/10/hadhazy_feljelenti_orbant_mert_korrupcioval_vadolta_meg/

 

Matolcsy: Botrány, hogy botrányosnak tartják a jegybanki fizetéseket

 

Kedden az országgyűlés gazdasági bizottsága elfogadta a Magyar Nemzeti Bank 2016-os jelentését és beszámolóját. Az ülésre eljött Matolcsy György jegybankelnök is, hogy élőben ismertesse a beszámoló lényegi pontjait és kérdésekre válaszoljon.

 

A családjának sikereit firtató felvetésre Matolcsy a szokásos választ adta: Magyarországon senkit nem érhet hátrány a neve miatt, így az ő rokonai is ugyanúgy elindulhatnak uniós pályázatokon, mint bárki más, felesége pedig önszántából lemondott minden jegybanki alapítványi tisztségéről a házasságkötésük után. 

 

http://index.hu/gazdasag/2017/10/10/matolcsy_mnb_2016_beszamolo_gazdasagi_bizottsag/

 

Ő váltja Fekete Györgyöt az MMA élén

 

Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmestert választották a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) új elnökévé a szervezet keddi közgyűlésén a Pesti Vigadóban.

Vashegyi György a legfiatalabb jelöltként lett az MMA új elnöke, a 226 érvényes voks közül 140 szavazatot kapott. Mellette Marton Éva Kossuth-díjas operaénekest, a nemzet művészét és Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színészt, rendezőt jelölték a tisztségre. Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező, a nemzet művésze az ülésen jelentette be, hogy egy nappal korábban visszalépett az elnökjelöltségtől.

 

http://www.atv.hu/belfold/20171010-o-valtja-fekete-gyorgyot-az-mma-elen

 

EGY „ÓCSKA MŰBALHÉRÓL”

Pilhál György Magyar Idők

 

Jó három éve tart már, de még mindig nincs gyanúsítottja az SZDSZ székházügyének. Ismert, az időközben kimúlt, nagyvonalú liberális gyülekezet irodavásárlási céllal még 2008-ban 415 milliós hitelt kért és kapott – állami kezességvállalással – a Magyar Fejlesztési Banktól. (Az MSZP–SZDSZ-ámokfutás idején persze.) Annak ellenére kaphattak hitelt – volt hitelük (?) –, hogy sejteni lehetett: aligha fognak bejutni a parlamentbe.

Nem is jutottak, 2010-ben elbúcsúzhattak a parlamenttől – az állam pedig alighanem a pénzétől…

Kóka János úgy nyilatkozott, neki „kevés emléke van” a hitelfelvételek részleteiről, Fodor Gábor azt fejtegette, hogy a meglévő pártingatlanok biztosítják a fedezetet, vagyis nem történt károkozás. Kuncze Gábor nemes egyszerűséggel „ócska műbalhénak” minősítette az ügyet. A kormánypártok azt javasolták a tenyérbe mászó elnököknek, netán fizessék vissza maguk a tartozást. Az arcátlanságnak is van határa.

Félmilliárddal jönnek a fiúk, nehogy már ezt is a magyar emberek vállára tegyék.

 

http://magyaridok.hu/paca/egy-ocska-mubalherol-2319199/

 

A GYURCSÁNYI ZÁRADÉK

Fábián Tibor

Csak záradékkal volt hajlandó aláírni Gyurcsány Ferenc az ellenzéki pártok választási törvényjavaslatáról szóló megállapodást. A Demokratikus Koalíció (DK) nem ért egyet azzal, hogy azok a magyar állampolgárok is szavazhassanak, akik nem élnek életvitelszerűen Magyarországon.

Egy későbbi, pártszóvivői magyarázatban még hozzáteszik, hogy a kikötést a DK nem azokra vonatkoztatja, akik tartósan külföldön dolgoznak, hanem a határon túl élő magyar állampolgárokra. Helyben vagyunk. Vannak emberek, akik saját rossz döntéseik fogságában vergődnek.

http://magyaridok.hu/velemeny/a-gyurcsanyi-zaradek-2270524

 

Itt a figyelmeztetés: újabb gazdasági világválság közeleg

Erősen borúlátó a leköszönő német pénzügyminiszter.

Fontos interjút adott a Financial Times-nak Wolfgang Schäuble, aki a német pénzügyminiszteri pozíciót cseréli a Bundestag (szövetségi Parlament) elnöki székére.

A berlini – és egyben az európai – politika egyik legtapasztaltabb politikusának szavára érdemes odafigyelni: majd’ nyolc éven keresztül felelt a világ egyik legerősebb gazdaságának pénzügyeiért és ennek megfelelően döntő szava volt az euróválság kezelésében. (Még ha ezért rengeteg bírálat is érte, elsősorban a rideg költségvetési fegyelemre kényszerített dél-európai országok részéről.)

http://valasz.hu/uzlet/itt-a-figyelmeztetes-ujabb-gazdasagi-vilagvalsag-kozeleg-125815

 

Becsapós a kerítésegyenlet

A kabinet nem tud elszámolni a valós költségeivel, így az Európai Bizottsághoz is egy hevenyészett számlát nyújtott be.

Miközben a magyar kormányfő Európa védelméről regél, könnyen előfordulhat, hogy "határvédelmi költségek" címszóval még a rendőrség fejlesztését is az unióval fizettetné ki.

 

http://nepszava.hu/cikk/1142706-becsapos-a-keritesegyenlet

 

Letakarják a DK plakátjait? - Bírósághoz fordul a párt

A Demokratikus Koalíció EP-képviselői bíróságon támadják meg azokat a kormányhivatali határozatokat, amelyek értelmében országszerte le kell takarni az "Orbán vagy Európa? Válassz!" feliratú plakátjaikat.

 

Molnár Csaba keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta hogy a kormányhivatalok döntésükkel hivatali visszaéléseket követnek el. A politikus azzal érvelt, hogy plakátjaik nem esnek a "fideszes plakáttörvény" hatálya alá, mert azokat nem a DK, hanem két EP-képviselőjük rendelte meg és fizette ki. Véleménye szerint miután a megrendelő nem magyar költségvetésből finanszírozott szervezet, ezért nem vonatkozik rájuk a jogszabály.

 

http://nepszava.hu/cikk/1142735-letakarjak-a-dk-plakatjait---birosaghoz-fordul-a-part

 

Még több pénzt visz az Orbán Viktor számára kinézett karmelita kolostor felújítása

Hónapról hónapra folyamatosan drágul az Orbán Viktor számára kinézett karmelita kolostor felújítása a budai Várban – derül ki a Miniszterelnökség által közzétett szerződésekből. Május óta már négyszer, minden hónapban módosítani kellett a költségeket. Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.-vel kötött, eredetileg 233 millió forintos szerződést legutóbb szeptember 30-án módosították, eszerint a végösszeg már 350 millió forintra rúg majd. A kiválasztott cég feladata a karmelita kolostor felújításához kapcsolódó teljes körű, minden szakágra kiterjedő tervellenőrzés és műszaki ellenőrzés.

 

a Napi.hu szerint 2015–2017-ben összesen 21 milliárd forint költségvetési forrást fordítanak a kormányfő és hivatala költözésére.

 

https://mno.hu/belfold/meg-tobb-penzt-visz-az-orban-viktor-szamara-kinezett-karmelita-kolostor-felujitasa-2420813

 

Völner Pál: Brüsszel valódi embervásárt akar

Az európai egyesült államok kikiáltásához vezető út egyik fontos állomása lenne a kötelező betelepítési kvóta, nagyobb számú idegen csoportok szisztematikus beköltöztetésével ugyanis gyorsan szét lehetne zilálni Európa ma még egységes nemzeteit – mondta a Magyar Idők keddi számában megjelent interjúban Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Megfogalmazása szerint a kvótarendszer a gyakorlatban egyfajta embervásárként működne, s hozzátette: „a magyar kvótaper azonban megakasztotta a folyamatot, a mostani nemzeti konzultáció pedig újabb nehézséget okozhat a Soros-terv végrehajtóinak”.

 

https://mno.hu/belfold/volner-pal-brusszel-valodi-embervasart-akar-2420819

Csak látni ne kelljen őket: Európa pénzén kínozzák a menekülteket Afrikában

A 2015-ös menekültválság után az európai politikusok rájöttek, hogy ha hatalmon akarnak maradni, ez még egyszer nem történhet meg. Öntik a pénzt Afrikába, hogy inkább mindenki otthon maradjon, de ennek vagy nincs semmi eredménye, vagy súlyos károkat okoz

 

A 2015-ös európai menekültválság, amely Magyarországon is átsöpört, egyetlen egy dolgot tanított meg a kontinens vezetőinek: ha hatalmon akarnak maradni, meg kell akadályozniuk, hogy ez még egyszer megtörténjen. Abban az évben minden korábbinál több, 1,3 millió ember érkezett illegálisan Európába, olyan indulatokat és gyűlöletet felkorbácsolva Budapesttől Berlinen át Brüsszelig, hogy az politikai földindulással veszélyeztetett.

https://444.hu/2017/10/10/csak-latni-ne-kelljen-oket-europa-penzen-kinozzak-a-menekulteket-afrikaban

 

Heltai Péter: Magyarország segít az üldözötteknek

 

A Hungary Helps Program fogja össze az ország összes külföldhöz köthető fejlesztési és humanitárius projektjét. „Abban hiszünk, hogy a segítséget a problémák gyökeréhez, a válságrégiókba kell vinni ahelyett, hogy tüneti kezelési végeznénk” – mondja Heltai Péter, a magyar segélyprogramok utazó nagykövete a Mandinernek. Interjúnk.

http://mandiner.hu/cikk/20171010_heltai_peter_hungary_helps_interju

 

Nincs megállás: a Duna Aréna medencéi miatt még 50 millióval drágult a vizes vébé

Nem a Valtonnak odagurított 72 millió forint volt az egyetlen tétel, amivel hétfőn tovább nőttek az augusztusban véget ért vizes vébé költségei. Ugyanis egy másik közlemény szerint a vébét szervező Bp2017 Kft. 

a  Duna Aréna és a FINA Market üzemeltetése kötött szerződést is feljebb tornázta 50 millió forinttal.

Ezzel a két tétellel hétfőn már összesen 122 millióval drágult a nyári vizes vébé.  

https://444.hu/2017/10/10/a-duna-arena-medencei-miatt-meg-50-millioval-dragult-a-vizes-vebe

 

2017. október 10. kedd

Kipereltük és közzétesszük a felcsúti kisvasút uniós pályázatát

Tavaly nyáron kikértük az NGM-től a felcsúti kisvasút uniós pályázatát, de a minisztérium nem adta ki a dokumentációt, ezért pert indítottunk. Az első tárgyalás előtt néhány órával azonban az NGM átadta részünkre az iratanyagot. Most közzétesszük a 225 oldalas hatástanulmányt, amivel Mészáros Lőrinc focialapítványa 600 millió forint EU-s támogatást kért és kapott a kormánytól.

https://atlatszo.hu/2017/10/10/kipereltuk-es-kozzetesszuk-a-felcsuti-kisvasut-unios-palyazatat/

 

Szivek Norbert bírósági úton szerzett vissza 50 ezer eurót Csipak Pétertől

50 ezer euró kölcsönnel maradt adósa Szivek Norbert MNV-vezérnek Csipak Péter, az egykor Fidesz-közeli, de azóta kegyvesztetté vált, hírhedt ingatlanvállalkozó. Az Átlátszó birtokába került irat szerint az üzletember azzal érvelt, hogy a szerződés színlelt volt, valójában „ügyleti jutalékot” kapott Szivektől, és nem számított arra, hogy vissza kell fizetnie az összeget. Az elszámolási vitából per lett, amit Szivek jogerősen megnyert.

 

https://blog.atlatszo.hu/2017/10/szivek-norbert-birosagi-uton-szerzett-vissza-50-ezer-eurot-csipak-petertol/

 

Nekiment a magyar szurkolóknak egy svájci lap – Gulácsi és a védelem is a célkeresztben

A szombati világbajnoki selejtező negatívumai között kétszer is érintett a magyar válogatott, illetve szurkolótábora. Utóbbinak egyik csoportja csapta ki a biztosítékot azzal, ahogyan az utcákon viselkedett.

“Talán említést sem érdemelnek, talán jobb lenne eltakart arccal, némán elsétálni mellettük. Fontos először is megjegyezni, hogy az alábbiakban a megjelent és fantasztikusan drukkoló magyar szurkolók talán mintegy 10 százalékáról van szó. Ugyanakkor fontos megjegyezni az egy sporteseményen megjelenő szélsőséges csoport felbukkanását.

Néhányan ugyanis ostoba és mocskos viselkedésükkel hívták fel a figyelmet magukra Bázel utcáin, elkeserítő és felháborító módon még náci üdvözlő mozdulatokat is használva, miközben néhány színesbőrű embert zaklattak, sőt, egy mozgássérültet is kifiguráztak.

Ez a kisebb szurkolói csoport szolgáltatta a szombati nap legrosszabb “élményét” – írják.

 

http://www.csakfoci.hu/magyar-foci/valogatott/nekiment-magyar-szurkoloknak-egy-svajci-lap-gulacsi-es-vedelem-celkeresztben