2017, október 10 - 07:45 Sajtószemle

Republikánus szenátor: Trump a III. világháború felé kormányozhatja az USA-t

 

Elmérgesedett a szópárbaj Donald Trump amerikai elnök és az egyik befolyásos republikánus szenátor, a szenátus külügyi bizottságának elnöke, Bob Corker között, akivel korábban az elnök állítólag lehetséges külügyminiszterként is számolt.

 

http://index.hu/kulfold/2017/10/09/republikanus_szenator_trump_a_iii._vilaghaboru_fele_kormanyozhatja_az_usa-t/

 

Orbán: „Póráz van Vona nyakán”

 

Ellenzéki képviselők sorozzák kérdéseikkel Orbánt. A miniszterelnök mindenkit kiosztott, de őt sem kímélték, beszólt a szocialistáknak és Vona Gábornak is, sokadjára. Matolcsy György és Soros György rokonok? Felmerült ez is.

 

 Hadházy Ákos is kérdezte Orbánt, ő az egészségügyben ellopott milliárdokból, lélegeztetőgépekről. A miniszterelnök elismerte, hogy ebben az ügyben közbeszerzési vita van, de üzent Hadházynak, szégyellje magát, hogy nyíltan lobbizik egy cég mellett.

Itt ülök már jó ideje, de ennél korruptabb dolgot még nem láttam. Hogy képzeli?

Orbán végül vizsgálatot kért Hadházy ellen, vizsgálják ki, hogy történhet meg, hogy valaki nyíltan lobbizik egy külföldi cégért a parlamentben.

 

http://hvg.hu/itthon/20171009_Orban_szerint_nyakorv_van_Vona_nyakan

 

Orbán a Soros-tervről az atv.hu-nak: "Én tudom jól, nem Navracsics"

 

"Én tudom jól", azaz Navracsics Tibor téved - nyilatkozta az atv.hu-nak Orbán Viktor miniszterelnök, akinek az ATV főmunkatársa a parlamenti folyosón tett fel egy villámkérdést.

 

http://www.atv.hu/belfold/20171009-orban-a-soros-tervrol-az-atv-hu-nak-en-tudom-jol-nem-navracsics

 

Most már lehet tudni, mennyiért ad energetikai tanácsokat Orbánnak Mr. Russia

 

2016 végén még titkolta a kormány, hogy milyen ügyben és mennyiért ad tanácsot Klaus Mangold német üzletember a kormánynak, most közzétették két szerződésének összegét.

http://index.hu/kulfold/eurologus/2017/10/09/most_mar_lehet_tudni_mennyiert_ad_energetikai_tanacsokat_orbannak_mr._russia/

 

"Ezért nem szeretem" - páros lábbal szállt bele Mesterházyba az MSZP-s nagyágyú

 

A párt egykori elnökének sírni lenne kedve az MSZP belügyei kapcsán, de a remény hal meg utoljára. Pozíciót nem kér, csak annyit szeretne, hogy hallgassák meg a véleményét.

 

Kovács azt mondta, a választmány után abban megnyugodott, hogy a pártszakadás veszélye megszűnt. A 2014-es választásról szólva elmondta, az MSZP ott rontotta el szerinte, hogy megfúrták Bajnai Gordont, és helyette Mesterházy Attila miniszterelnökségét erőltették

http://www.atv.hu/belfold/20171009-ezert-nem-szeretem-paros-labbal-szallt-bele-mesterhazyba-az-mszp-s-nagyagyu

 

Kuncze: az MSZP feltartotta a kezét, és a megszűnés útjára lépett – interjú

A politikai életbe nagy valószínűséggel vissza nem térő Kuncze Gábor nem látja reális esélyét egy fél év múlva esedékes kormányváltásnak. Az egykori SZDSZ kétszeres elnöke és négyszeres parlamenti frakcióvezetője fejében megvan a szerinte ideális miniszterelnökjelölt-jelölt. A volt belügyminiszter az értékalapú politizálást hiányolja a Momentum esetében. Kuncze úgy látja: az őcsényi félpogrom Orbán Viktor részéről történt kommentálása megszólalásait tekintve miniszterelnökségének a mélypontja, „a Marianna-árok feneke”. Egyik énjével egyetért a kormányzatot rendszeresen lefasisztázó Bokros Lajossal, a demokrata pártoknak a Jobbikkal történő bármilyen együttműködését viszont az összes énjével ellenzi.

 

http://hu.budapestbeacon.com/kiemelt-cikkek/kuncze-az-mszp-feltartotta-kezet-es-megszunes-utjara-lepett-interju/

 

Botka után villámgyorsan tárgyalóasztalhoz ült az MSZP és a DK

 

Az MSZP választmányi elnöke és a DK ügyvezető alelnöke is biztos abban, lesz megállapodás a két párt között. Egyelőre az egyéni körzetekben, de később a szocialisták szerint a lista is szóba kerülhet.

 

http://hvg.hu/itthon/20171009_Botka_mszp_dk_targyalas_valasztas

 

A KDNP már a sátánhoz hasonlítja Soros Györgyöt

 

A hétfői plenáris ülésen napirend előtt szólalt fel a kereszténydemokrata Aradszki András, felszólalásának címe pedig az volt, hogy „A sátán/Soros terv ellen küzdeni keresztény kötelesség”.

A KDNP-s politikus azonban megoldási javaslattal is előállt, kijelentette, hogy:

a rózsafüzér a legerősebb fegyver a gonosz ellen, és képes a történelem megváltoztatására, ezt Soros György is meg fogja tapasztalni.

 

„Ma már tudjuk, hogy a fatimai harmadik titok szerint (...) a sátán legnagyobb és legvégső támadása /azaz a Soros-terv/ az egyház ellen a családok elleni támadás lesz” – mondta napirend előtti felszólalásában a KDNP politikusa, Aradszki András, energiaügyi államtitkár.

 

http://hvg.hu/itthon/20171009_A_KDNP_mar_a_satanhoz_hasonlitja_Soros_Gyorgyot#rss

 

A Fidesz frakcióvezetője szerint nem szerencsés a sátán támadásának nevezni a Soros-tervet

 

Gulyás Gergelyt, a Fidesz frakcióvezetőjét Aradszki András KDNP-s országgyűlési képviselő hétfői napirend előtti felszólalásáról kérdezték, amelyben  "a Soros-tervet a sátán legvégső támadásaként" értékelte. Gulyás szerint nem szerencsés ilyen jellegű minősítéssel illetni sem Soros Györgyöt, sem mást.

http://hvg.hu/itthon/20171009_gulyas_gergely_soros_gyorgy_soros_terv_semjen_zsolt

L. Simon László nem érti, mi köze a rózsafüzérnek és a Sátánnak a migrációhoz

Nem olvastam Semjén Zsolt hét végi interjúját, de el fogom olvasni érdeklődéssel – hárította el az újságírók kérdéseit L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő, akit azzal kapcsolatban próbáltak szóra bírni, hogy mit gondol a miniszterelnök-helyettes Vasárnapi Újságnak adott interjújáról.

 

https://mno.hu/belfold/l-simon-laszlo-nem-erti-mi-koze-a-rozsafuzernek-es-a-satannak-a-migraciohoz-2420683

 

Nagy Ervin A nemzet ellenségei

Haldoklanak a hőseink, s mi fogjuk megölni őket, ha engedjük tovább folydogálni azt a latrinaszagú szennyet, amit rájuk borítanak „értéksemleges” felebarátaink

Magyar Hírlap

Nem nézhetjük ezt a folyamatot békés kíváncsisággal, sem karba tett kézzel, mert vagy közösen győzünk, vagy egyenként fogunk eltűnni ebben az egyre inkább kifordított, bizonytalanul hömpölygő világban.

Vannak pillanatok, mikor szükségszerű annak felismerése, hogy minden politikai vita felett áll, hogy a nemzeti közösség megerősítése a gyermekeink jó, biztonságos és boldog létének előfeltétele. Ellenkező esetben valóban elveszünk.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/100059/A_nemzet_ellensegei

 

„Aki elhiszi, hogy előre megnyerte a választást, el fogja azt bukni”

Gulyás Gergely el tud képzelni koordinációt a baloldal és a Jobbik között

MH/MTI – 2017.10.09. 19:15 

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint a kormánypártoknak nem szabad elhinniük, hogy előre megnyerték a jövő évi parlamenti választást. Véleménye szerint semmilyen jel nem mutat arra, hogy Botka László visszalépése az MSZP miniszterelnök-jelölti tisztségétől a centrális erőtér végét jelentené. A fideszes politikus elképzelhetőnek tart valamiféle együttműködést, koordinált kampányt a baloldal és a Jobbik között a választáson, de az szerinte semmiképp nem lesz formális szövetség.

http://magyarhirlap.hu/cikk/100040/Aki_elhiszi_hogy_elore_megnyerte_a_valasztast_el_fogja_azt_bukni

 

Matolcsy a rokonai ügyeiről: „Nekünk, hívőknek 7,5 milliárd rokonunk van a Földön”

 

A szocialista Bárándy Gergely kérdezte hétfőn az elmúlt félév botrányairól a jegybank elnökét. Az MSZP-s képviselő listája Matolcsy György unokatestvérének ügyeitől fia hitelein át egészen feleségéig, Vajda Zitáig tartott. A Magyar Nemzeti Bank elnöke nem szeppent meg, válaszát azzal kezdte, hogy feltette a kérdést: ki számít egyáltalán rokonnak?

 

„Mert neki, mint hívő embernek 7,5 milliárd rokona van, minden ember, aki a Földön él.”

 

https://444.hu/2017/10/09/matolcsy-bevallotta-75-milliard-rokona-el-a-foldon

 

Amikor a rektor úr nagyon hálás a kormánynak

 

A Putyint egyetemi díszpolgárrá avató Debreceni Egyetem rektorának példája jól mutatja, milyen az, ha a kormány egy neki megfelelő embert tesz egy egyetem élére, és ő folyamatosan igyekszik meghálálni ezt. Szilvássy Zoltánt 2013-ban a szenátus nem támogatta, Balog Zoltán miniszter mégis őt javasolta rektornak. A rektor aztán segített professzori címhez juttatni a kormány által gründolt Testnevelési Egyetem vezetőjét, majd az egyetem vezetése kiállt a kormány mellett a CEU-ügyben is. Portré

 

http://index.hu/belfold/2017/10/09/debreceni_egyetem_szilvassy_zoltan_rektor_vlagyimir_putyin_diszpolgari_cim/

 

A „töketlen ellenzék” esélyei számokban

 

Megnéztük, hogy a győzelemről áradozó, Horváth Csaba MSZP-s politikus szerint "töketlen" ellenzék milyen esélyekkel vág neki a választásnak. Elemeztük az eddig emlegetett forgatókönyvek előnyeit és hátrányait.

 

A 2014-es választási eredményeket és a közvélemény-kutatási adatokat elemezve Bánovics Attila, az elektor.hu elemzője arra jutott, a 40 egyéni körzet megnyerésének közelében sincs a baloldal. Az előző választáson – az időközikkel együtt – 11 helyen nyert baloldali, vagy a baloldal általa támogatott jelölt. Bánovics szerint 2018-ban ezeken a körzeteken kívül további ötben érdemes a legerősebb kampányt folytatniuk, mert itt lehet esélyük a győzelemre. További 12 helyen érdemes erőteljesen próbálkozni, bár ez utóbbi körzetekben csak földindulásszerű változás esetén lenne lehetőségük megszorítani a Fidesz indulóját.

 

http://hvg.hu/itthon/20171009_valasztasi_eselyek_ellenzek_fidesz

 

Megduplázódtak a vezetői bérek Matolcsy jegybankjánál

 

A dolgozók létszáma pár év alatt közel a két és félszeresére nőtt. A monetáris tanács tagjainak díjazása pedig hétszer annyiba kerül, mint öt éve. Így gyarapodik a jegybank.

 

http://24.hu/fn/gazdasag/2017/10/09/megduplazodtak-a-vezetoi-berek-matolcsy-jegybankjanal/

 

Orbán Viktor testvére benne van egy offshore-hátterű cégben, amely Kazahsztánban és Csecsenföldön is feltűnt

direkt36

Az már régóta ismert, hogy a miniszterelnök apjának és testvéreinek vállalkozásai érdekeltek a kőbányászatban és a betontermékek gyártásában, néhány éve pedig a szállítmányozásban is egyre erősebb pozíciókra tettek szert. Az egyik testvér, ifjabb Orbán Győző ugyanakkor időközben érdekeltté vált egy olyan vállalkozásban is, amely tulajdonosi szerkezetével és piaci múltjával is kilóg a család vállalkozásainak sorából.

Egy, a miniszterelnök idősebbik öccsének résztulajdonában lévő cég ugyanis tavaly december óta egy Brit Virgin-szigetekre bejegyzett, Adrere Limited nevű offshore céggel együtt birtokol egy eddig elsősorban külföldre dolgozó műszaki vállalatot. Ezt a céget Yntergy Zrt.-nek hívják, és saját üzleti beszámolói szerint a cégnek korábban az egyik legnagyobb megrendelője a kazahsztáni LKZ vonatösszeszerelő üzem volt, de megjelentek az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldön, valamint voltak nigériai megbízásaik is.

https://444.hu/2017/10/09/orban-viktor-testvere-benne-van-egy-offshore-hatteru-cegben-amely-kazahsztanban-es-csecsenfoldon-is-feltunt

Mészáros Lőrinc megszerzett egy céget, gondolkodás nélkül, nekifutásból vágtak hozzá 44 milliárd forintot

A Magyar Nemzet a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól 27 egyedi kormánydöntés alapján kötött szerződést kért ki közérdekű adatigényléssel, ezek közül választott ki néhány nagyon aránytalant.

A legkirívóbb példa ki másról is szólna, mint Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterről. A Kall Ingredients Kft.-ben (korábban Tisza-TK Projekt Kft.) különböző vállalkozásokon keresztül a miniszterelnök jó barátja, Mészáros Lőrinc polgármester a kisebbségi tulajdonos. Egy-egy támogatáshoz szigorú feltételeknek kell megfelelni, de a Kall Ingredientsnek csont nélkül ment minden, olyannyira, hogy állami szereplők támogatták az egész beruházást.

https://444.hu/2017/10/09/meszaros-lorinc-megszerzett-egy-ceget-gondolkodas-nelkul-nekifutasbol-vagtak-hozza-44-milliard-forintot

 

Az NB III-as Makó 402 milliós stadionjának avatóján Kubatov arról beszélt, hogy aki nem elég jó tanuló, még mindig lehet focista

 

Befejeződött Makón az Erdei Ferenc téri sportkomplexum rekonstrukciója. A 402 millió forintos (70 százalékban tao-támogatásból megvalósult) beruházást a Makó-FTC barátságos focimeccsel adták át.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az ünnepségen azt mondta, a pálya felújítása 30 éve, vagy még hosszabb ideje váratott magára. A térség országgyűlési képviselőjeként megígérte, hogy a város sportinfrastruktúrájának fejlesztése folytatódni fog – írja az MTI.

https://444.hu/2017/10/08/az-nb-iii-as-mako-402-millios-stadionjanak-avatojan-kubatov-arrol-beszelt-hogy-aki-nem-eleg-jo-tanulo-meg-mindig-lehet-focista

Lázár megerősítette: akármi is lesz, 3 százalékkal emelik a nyugdíjakat jövőre

Nézzük, miről van szó. Mint tegnapi cikkünkben megírtuk, a nyugdíjasok a mostani év végén három különböző jogcímen is pótlólagos bevételhez jutnak. Egyrészt a tervezettnél magasabb infláció miatt jár nekik a kiegészítés novemberben. Aztán a vártnál magasabb gazdasági növekedés miatt jutnak törvény szerint prémiumhoz.

Eddig jogszabályokban rögzített kifizetésekről esett szó: ha beállnak a törvényi feltételek, akkor ezekre jogosulttá válnak az idősek. A kormány azonban itt nem áll meg, és tavalyhoz hasonlóan Erzsébet-utalványokkal lepné meg karácsony előtt a nyugdíjasokat. Erre már nincs törvényi kötelezettsége, de Lázár János ezt azzal magyarázta kérdésünkre, hogy az időseknek részesedniük kell a gazdasági növekedés eredményeiből.

http://mfor.hu/cikkek/makro/Lazar_megerositette__akarmi_is_lesz__3_szazalekkal_emelik_a_nyugdijakat_jovore.html

Visszacsábítanák az őcsényiek a kiebrudalt polgármesterüket

abzúg.hu

Az őcsényiek többsége bármit megadna azért, hogy ne menjen több újságíró a faluba, legyen végre nyugalom, Fülöp János pedig üljön vissza a polgármester székbe. A lemondott faluvezető viszont egyelőre lebegteti, hogy újraindul-e, miközben megindultak a találgatások, ki lehetne az új polgármester. Fülöp ellenlábasa, az alpolgármester egyelőre hallgat, a 2014-es második helyezett viszont fontolgatja az indulást. Van, akinek még a szekszárdi trafikmutyis, Fajszi Lajos is az eszébe jutott. 

https://abcug.hu/visszacsabitanak-az-ocsenyiek-kiebrudalt-polgarmesteruket/

LIBERÁLIS APOKALIPSZIS A KÚRIÁN

Nagy Áron magyar Idők

 

Ceausescu román diktátorhoz hasonlította Orbán Viktort a The New York Timesban Rév István (képünkön), a CEU professzora. Ő nehezményezte azt is, hogy a kormány inkább fogadna be „magyarul beszélő ukránokat”, mint muszlimokat. És ő tart ma délután előadást a Kúria klubjában arról, hogy az internetes közösségi média nyújtotta lehetőségek veszélybe sodorták a liberális világrendet.

Soros egyeteméről, a CEU-ról igazolt vendégelőadót a Kúria – tudtuk meg a Tűzfalcsoport blogról, némi utánajárással pedig kiderítettük: Rév István történelem- és politológiaprofesszor, az Open Society Archivum igazgatója ma délután „A politika vége? Politikai és etikai kérdések az adat-tengerek korában” címmel tartja meg expozéját a bíróság klubjában.

http://magyaridok.hu/belfold/liberalis-apokalipszis-kurian-2314582/

SIKERES A MAGYAR MODELL

Kottász Zoltán Magyar Idők

Közép-Európa az elmúlt években az ideológiáktól mentes, történelmi sérelmeken túllépni képes, pragmatikus együttműködés sikeres modelljét állította fel. Régiónk ma a gazdasági lendület jelképe és a keresztény gyökerek védelmezője. A visegrádi négyek és szomszédaink egyre inkább megkerülhetetlen erőt képeznek az uniós politika alakításában. Ezt egyre többen elismerik, egyre többen tisztelik. Ha pedig egy hasonszőrű, néppárti vezetésű Ausztria valamilyen formában részesévé válik ennek az együttműködésnek, az nem csupán a mi, hanem egész Európa előnyére válik.

http://magyaridok.hu/ahelyzet/sikeres-a-magyar-modell-2315857/

 

HATVANMILLIÓ AFRIKAI FENYEGETI EURÓPÁT

Kárpáti András Magyar Idők

 

Mérvadó nemzetközi tanulmányok szerint százmilliós tömegek kelhetnek útra a következő évtizedekben. NATO- és ENSZ-jelentések pedig azzal számolnak, hogy Fekete-Afrikából 2020-ig 60 millió migráns veszi útját Európa irányába. Századunk közepéig készített előrejelzésében az Egyesült Királyság kormányzati dokumentuma hosszabb távon akár félmilliárd ember elvándorlását vetíti elénk. A problémára belátható időn belül nincs megoldás az elemzések szerint.

 

http://magyaridok.hu/belfold/hatvanmillio-afrikai-fenyegeti-europat-2315410/

 

Nem volt közbeszerzés, szabálytalan lehet a mobil gátat tervező cég megbízása

A vízépítő szakmában a legtöbben értetlenül fogadták a Tér-Team Kft. év eleji megbízását: a cégnek lényegében nincs a római-partival összevethető referenciája hasonló védmű tervezéséről, és sem a törzstőkéje, sem a felelősségbiztosítása nem mérhető a megbízás értékéhez. Most az a gyanú is felmerült, hogy a cég a munkát a közbeszerzési szabályok kijátszásával kaphatta meg – igaz, a főváros vezetése előrelátóan kiszervezte a projektet, így a várható botrány is a csatornázási műveken csattan.

 

https://atlatszo.hu/2017/10/09/kikerulhettek-a-kozbeszerzest-szabalytalan-lehet-a-mobil-gatat-tervezo-ceg-megbizasa/

 

Több mint 41 ezren használják majd a nemzeti K-vonalat

 

A fél évszázados működés után, 1998-ban végleg kimúlt K-vonalat használó mintegy 3 ezer pártállami vezető, pártfunkcionárius, vállalatvezető és más kiváltságos, fontos ember helyett hamarosan ennél csaknem tizenötször többen,

41 ezren lesznek az Orbán-kormány által tervbe vett új, XXI. századi zártkörű kormányzati és közigazgatási telefonrendszer felhasználói.

 

A vörös telefonként vagy K-vonalként ismert rendszert két olyan, augusztus közepén kelt kormányhatározat éleszti újjá, amelyeket Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes írt alá, miközben Orbán Viktor kormányfő Horvátországban nyaralt.

https://zoom.hu/2017/10/09/tobb-mint-41-ezren-hasznaljak-majd-a-nemzeti-k-vonalat

 

Miért Soros nevet a végén?

JAKSITY GYÖRGY, A CONCORDE ÉRTÉKPAPÍR ZRT. IGAZGATÓSÁGÁNAK ELNÖKE

 

Az elmúlt hónapokban a 'Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén' feliratú plakátok “tartották lázban” az országot. Valószínűleg az átlag magyarnak fogalma sincs, ki (valójában) Soros György, mint ahogy az élete folyamán “migránssal” sem találkozik, legyen az illető illegális vagy legális. Így azt sem tudjuk, miért kell ezen “súlyos” veszélyekkel riogatni a magyar embereket.

Nos, ebben a kérdésben nem is a mi tisztünk állást foglalni, ezért az alábbi írás is inkább azzal foglalkozik, hogy a végén miért mégis Soros és a hozzá hasonló befektetők, azon belül is a Soros által is művelt makro hedge fund műfaj képviselői nevetnek és miért a magyar, vagy éppen brit, maláj és más országok átlagemberei lesznek kormányaik vagy saját rossz döntéseik miatt (időnként) szomorúak.

 

http://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2017/10/09/miert_soros_nevet_a_vegen/##

 

Alföldi: "Rendes fasisztoid irányba mennek a dolgok az országban

A színész-rendező aktuális színházi bemutatója kapcsán adott interjút, ám a címben idézett mellett mondott még néhány cifrát a hazai közállapotokról.

Az Alföldi rendezte Hegedűs a háztetőnt szeptemberben mutatták be, ennek kapcsán készített vele a HVG interjút.

http://hvg.hu/kultura/20171009_Alfoldi_Rendes_fasisztoid_iranyba_mennek_a_dolgok_az_orszagban

Polt Péter szégyelli a Kúriát

Polt Péter fővárosi főügyész butaságnak, hisztinek és valótlanságnak tartja a Kúria döntését, miszerint fideszes lenne a Legfőbb Ügyészség.

https://zarojel.hu/polt-peter-szegyelli-a-kuriat/

Trump zöld utat adott: lehet diszkriminálni a melegeket

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma a vallási szabadságról szóló útmutatót tett közzé, ami alapján a vállalkozások szabadon visszautasíthatnak akár LMBTQ vásárlókat, akár egyedülálló anyákat is – a listának csak az adott személy hitelvei szabhatnak határt.

http://humenonline.hu/trump-zold-utat-adott-lehet-diszkriminalni-melegeket/

Ezért nincs amerikai nagykövet Budapesten

A 28 uniós tagállam közül 17 még várja az új misszióvezető megnevezését. Térségünkben csak Észtország, Horvátország és Csehország kapott újonnan kinevezett nagykövetet. Miért?

A kritikákkal szemben az adminisztráció azzal védekezik, hogy a kinevezések többsége nem a Fehér Háznál akadt el, hanem a szenátusi demokraták obstruálnak – ami tény és való. Trump jelöltjeinek átlagosan hatvan nap kell, hogy átverekedjék magukat az egyébként republikánus többségű szenátuson; ez Obama esetében 44, Clinton és George W. Bush esetében 32 nap volt.

Több mint kétszáz elnöki kinevezett, köztük harminc nagykövet vár kongresszusi jóváhagyásra, s ha a demokraták kihasználják a belső procedurális kiskapukat, akkor Tillersonnak több évébe telik, mire feláll a teljes nagyköveti és minisztériumi stáb.

Egyelőre, ha tetszik, ha nem, a legtöbb helyen marad a robotpilóta üzemmód, a nagyköveti találkozók helyett pedig Trump Twitter-üzeneteinek tanulságai.

http://valasz.hu/publi/miert-nincs-amerikai-nagykovet-budapesten-125764

Török Gábor: mérföldkő, hogy Orbán nem ítélte el az őcsényi erőszakot

„A köztelevízió vezetőinek, a propaganda irányítóinak felelősségük van, amivel szembe kellene nézniük” – mondja a migránsellenes kampány gyűlöletkövetkezményeiről Török Gábor politológus. Közéleti párbaj a Heti Válasz csütörtöki lapszámában!

Újra egy asztalhoz ültettük Mráz Ágoston Sámuel és Török Gábor politológusokat, hogy átbeszéljük a hónap legfontosabb témáit. Az újabb Soros-kampányra és az őcsényi menekültüdültetési botrányra térve Török Gábor azt mondja: „A kormány jól döntött a kerítés megépítésével, a határvédelem megerősítésével, de propagandára ehhez nem lenne szüksége […] A szállást kínáló magyar panzióst valakik megfenyegették, kárt tettek az autójában. A miniszterelnök szó szerint azt mondta, semmi kivetnivalót nem talált ebben. Az erőszakról egy szót sem szólt. Szerintem ez mérföldkő.”

http://valasz.hu/itthon/torok-gabor-merfoldko-hogy-orban-nem-itelte-el-az-ocsenyi-eroszakot-125747

Magyar menekülteket fogadtak be

Kanada jelentős számú magyar menekültet fogadott be 1956-ban. Érdi Tamás és az Anima Musicae Kamarazenekar koncertje a tengeren túli ország előtt tiszteleg.

http://valasz.hu/kultura/magyar-menekulteket-fogadtak-be-125798

Két művészeti akadémia - Az egyik a hatalom kitartottja

Magyar Művészeti Akadémia, Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia. Csak az első él milliárdokból, csak a másodiknál elvárás a művészi szabadság.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) nem akadémia, hanem egy végrehajtó hatalmat gyakorló politikai képződmény, homogén és retrográd ideológia mentén megszervezve, már a létezése sem szimmetrikus a SZIMA-éval – mondják a köztestület felpumpálását elutasító szakértők.

http://nepszava.hu/cikk/1142587-ket-muveszeti-akademia---az-egyik-a-hatalom-kitartottja

 

Zsoldos Ákos politológus Visegrád: itt a vége

A tavaly márciusi választásokra Fico még a menekültválság politikai napirenden tartásával hangolt, „Megvédjük Szlovákiát” kampánya ugyanakkor csúfos kudarccal zárult, míg a burkoltan fasiszta „Mi Szlovákiánk Néppárt” a semmiből tört fel 10 százalékos párttá. A pragmatikus Ficonak hangnemet kellett váltania, így lecsapott a Dzurindáék után üresen tátongó Európa-párti űrre. A váltás nem okozott nehézséget: most is a társadalom megfélemlítése a cél, csak éppen a menekültválság helyett a mag-Európából való kimaradástól kell félni – attól, hogy Szlovákia számára a kimaradás csak súlyos társadalmi-gazdasági károk esetén valósulhat meg.

 

http://nepszava.hu/cikk/1142569-visegrad-itt-a-vege

 

Elmarad a magyar csoda? Kilengett a mutató

 

A legfrissebb LeadING HUBE indikátorok alapján a magyar GDP-növekedés talán mégsem volt annyira erős a harmadik negyedévben, mint korábban sokan gondolták.