2017, november 9 - 07:47 Sajtószemle

Így drogozta be egy gyógyszergyár Amerikát

 

A Sackler család a fájdalomra épített gyógyszerbirodalmat, és több évtizeden keresztül elhitette az amerikaiakkal, hogy az opioid fájdalomcsillapítók szedésével semmit sem kockáztatnak. A család birtokában lévő Purdue Pharma ellen most egymás után indulnak a perek az opioidválságban játszott szerepe miatt. Hogy tette függővé Amerikát egy elképesztően hatékony marketingkampánnyal egy gyógyszergyár?

 

Az Amerikai Járványügyi Központ (CDC) már 2011-ben hivatalossá tette, hogy az Egyesült Államokban opioidjárvány van, és a helyzet azóta csak romlott. Jelenleg 2,6 millió gyógyszerfüggő van, és naponta 91-en halnak meg opioid-túladagolásban az országban. Ma tízből négy amerikainak van fájdalomcsillapító-függő ismerőse, minden ötödik embernek érintett egy családtagja. 2015-ben 33 ezren, 2016-ban 52 ezren haltak meg opioidok miatt. Az amerikai orvosok évente 250 millió receptet írnak fel, vagyis minden amerikaira jut valamivel több mint egy doboznyi opioid fájdalomcsillapító. Vannak olyan amerikai városok, ahol a tűzoltókat több túladagoláshoz hívják ki, mint tűzesethez.

 

http://hvg.hu/elet/20171108_Igy_drogozta_be_egy_gyogyszergyar_a_vesztebe_rohano_Amerikat

 

Szexuális zaklatás miatt kirúgták az ELTE dékánját

 

Az ELTE honlapján közölte, hogy egy panasz nyomán etikai eljárást folytatott le „egy vezető státuszú oktatóval szemben”, méghozzá azért, mivel

visszaélt valós hatalmi helyzetével, megsértette a panaszos emberi méltóságát és az egyenlő bánásmód követelményét. A folyamatos és megengedhetetlen testi közeledés, a szexuális tartalmú verbális és fizikai megnyilvánulások (anélkül is, hogy azok kifejezetten erőszakosak lettek volna) a panaszosban félelmet és szégyenérzetet kelthettek.

Az egyetem a „legsúlyosabb etikai szankciókat” alkalmazta, és – megalapozottnak tartva a panaszt - elbocsátotta a vádolt oktatót. Az ELTE nem közölte az érintett szervezeti egységet, illetve az oktató nevét, de korábbi, sajtóban is megjelent információk alapján lehet tudni, hogy

Mikonya Györgyről, a Tanító- és Óvóképző Kar dékánjáról van szó

 

http://index.hu/belfold/2017/11/08/zaklatas_hatalommal_valo_visszaleles_menesztettek_mikonya_gyorgy_elte_dekan/

 

Az ELTE megnevezte a zaklató dékánt

 

A Központi Etikai Bizottság a megállapított vétségek súlyára tekintettel kezdeményezte Mikonya György vezetői megbízatásának visszavonását és valamennyi testületi tagságától való megfosztását. Az egyetem közölte: eddig azért nem hozhatták nyilvánosságra a határozatot és Mikonya nevét, mert jogorvoslati jog illette meg a volt dékánt, aki azonban erről szerdán lemondott.

hvg.hu szerdán több női oktatót és egyetemi dolgozót is megszólaltatott, akik arról beszéltek, hogy Mikonya zaklatta őket. Úgy tudják, egy tanárnak úgy kellett lelöknie magáról a dékánt, amikor az leteperte egy díványon. A dékáni hivatal egy dolgozója arról beszélt, hogy folyamatosak voltak a nyúlkálások, a hatalmat éreztető beszólások és az ellentmondást nem tűrő közeledés.

http://24.hu/belfold/2017/11/08/az-elte-megnevezte-a-zaklato-dekant/

 

Kiverte a biztosítékot az EP-ben a Fidesz sorosozó konzultációja

Ujhelyi István úgy tudja, Tajani elnök magához rendeli a magyar nagykövetet és telefonon beszél Orbán Viktorral, akit még a Néppárt sem vett védelmébe.

 

http://24.hu/belfold/2017/11/08/kiverte-a-biztositekot-az-ep-ben-a-fidesz-sorosozo-konzultacioja/

 

Egyik áldozata válaszolt Kerényi Miklós Gábornak

 

Mint korábban megírtuk, Maros Ákos egykori színész-táncos és televíziós műsorvezető arccal és névvel vállalta, hogy Kerényi Miklós Gábor, az Operettszínház művészeti vezetője és volt igazgatója molesztálta.

Maros Ákos kedden este egy Facebook-posztban azt írta, nagyon köszöni a túláradó szeretetet és mérhetetlen támogatást.

A kör bezárult. Számomra a dolog további haknizásra nem alkalmas.

Hozzátette:

Kerényi Miklós Gábor nevetséges bocsánatkérését – már amennyiben ez a bagatellizált nyilatkozat annak tekinthető – annyival mindenképpen kommentálnám, hogy egy fiatal táncos vállfával történő elfenekelése nálam nem tartozik sem a “művészi érzékenység és a teljes belefeledkezés”, sem pedig “a mérhetetlen művészi szabadságvágy okán” elfogadható viselkedésbe.

 

http://24.hu/belfold/2017/11/08/egyik-aldozata-valaszolt-kerenyi-miklos-gabornak/

 

Kiszivárgott egy hangfelvétel a dühöngő Kerényiről – így alázta meg a taxis diszpécsert

Az Operettszínház volt művészeti vezetőjének neve vezetett konfliktushoz.

Vágó István Facebook-oldalán jelent meg egy hangfelvétel, amelyen a taxit rendelő Kerényi Miklós Gábor a taxis diszpécserrel szemben emeli fel a hangját.

A szexuális zaklatásokkal megvádolt és ezek hatására tegnap az Operettszínház alkalmazásából is felmentett KERO idegesen oktatja ki a diszpécsert, amiért az nem a teljes nevét olvasta be a telefonba.

Íme a hangfelvétel:

https://www.startlap.hu/kiemelt-hirek/kiszivargott-egy-hangfelvetel-a-duhongo-kerenyirol-igy-alazta-meg-a-taxis-diszpecsert__startlap__

 

VILÁGHÍRŰ MAGYAR ORGONAMŰVÉSZ IS ÉRINTETT A ZAKLATÁSI BOTRÁNYBAN?

 

hitradio.hu tudósítása szerint egy máig elismert, számos kitüntetést magának tudó, híres magyar orgonaművész zaklatott egy fiút, aki már a negyvenes éveiben jár és kétgyermekes édesapa.

a férfi tinédzser éveiben, amikor – mint mondja – még képtelen volt kezelni azt a traumát, amely érte, és a félelem miatt fel sem merült benne, hogy akár még a szüleivel is beszéljen döbbenetes élményéről.

Az eset akkor történt, amikor a híres orgonaművész külföldi tartózkodásából hazatérve koncertet adott egy vidéki városban.

 

http://www.figyelo.hu/szoveg/v/vilaghiru-magyar-orgonamuvesz-is-erintett-a-zaklatasi-botranyban/

 

Orbán Gáspár: Aki belép, annak a térde megremeg. De nem tőlünk, hanem Jézustól

 

Nagyot szólt a hír, hogy Orbán Viktor fia a Felház nevű keresztény mozgalom vezetője lett, miután derékba tört focistakarrierje. Most először adott interjút a három vezető, Orbán Gáspár, Prekopa Donát és Ember Illés a Felházról a világi sajtónak. A fiúk őszintén beszéltek hitükről, Istennel való személyes kapcsolatukról, és arról is, hogyan képes Jézus Szent Szelleme csodákat tenni rajtuk keresztül: például rákot gyógyítani vagy meddő nőket termékennyé tenni. A Felház pénzügyei és konfliktusai mellett az is szóba került, hogy nem csak azért járnak-e egy-kétezren az eseményekre, mert sokan inkább jóképű fiúkra kíváncsiak Jézus helyett. Illetve az is kiderül, hogy fogadta az Orbán család Gáspár megtérését. Cikksorozatunk első és második része itt olvasható.

 

http://24.hu/belfold/2017/11/08/orban-gaspar-aki-belep-annak-a-terde-megremeg-de-nem-tolunk-hanem-jezustol/

 

Lázár Jánossal együtt fotózták le egy belvárosi étteremben Tiborcz Istvánt

 

Az Azonnali közölt egy fotót, amin Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal iszogatott a belvárosi Börze étteremben. A lap szerint a két Orbán-közeli férfi annyira nem próbált elbújni, hogy egyből az ajtó mellé, az ablakba ültek, és Lázár távozott először, míg Tiborcz fizetett.

Hogy ezzel kinek és mit akartak üzenni, nem világos, mindenesetre furcsa, hogy Tiborcz István alig több mint hete nyilatkozta le az Origónak adott, máris legendássá vált interjújában, hogy:

„A miniszterelnök családtagjaként távol kell maradni az állami, vagy önkormányzati ügyektől, ezt meg kellett tanulnom és el kell fogadni.”

Úgy látszik, Orbán Viktor veje nehezen tanul.

https://444.hu/2017/11/07/lazar-janossal-egyutt-fotoztak-le-egy-belvarosi-etteremben-tiborcz-istvant

 

Lázár János elárulta, miért találkozott Tiborcz Istvánnal

 

Ez egy magántalálkozó volt, amit azért bonyolítottam, mert hétfőn a parlamentben Szilágyi György képviselőtársam megkérdezett Tiborcz István gazdasági tevékenységével kapcsolatban a véleményemet. Én pedig megkérdeztem az illetékestől, akire ez tartozik.

 

http://24.hu/belfold/2017/11/08/lazar-janos-elarulta-miert-talalkozott-tiborcz-istvannal/

Nincs több titok: ő Tiborcz társa a BDPST luxusingatlan-kereskedőben

Eddig senki sem akart betekinteni a BDPST nevű luxusingatlan-kereskedő zrt. részvénykönyvébe – állította az Origónak másfél hete Tiborcz István, s egyben elismerte, ő az egyik tulajdonos a cégben. Már az interjú megjelenésekor jeleztük: mindez nem igaz, a Heti Válasz épp tíz nappal korábban kért betekintési lehetőséget a részvénykönyvbe a vállalat vezérigazgatójától.

Azóta létre is jött a találkozó Tóth Judittal, aki előzetesen e-mailben rögzítette: nem járul hozzá, hogy a megismerendő adatokat nyilvánosságra hozzuk. Az Index ugyanígy járt, lapunk azonban több jogásszal, valamint Péterfalvi Attilával, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökével is konzultált, így bizton állítjuk: a részvénykönyvi bejegyzések közérdekből nyilvános személyes adatnak minősülnek.

icsoda Hamar Endre?

Milyen egyéb közös ügyletei voltak Tiborcz Istvánnal?

Hogyan lett Hamaré az ország (egyik) legelegánsabb ügyvédi irodája a Gellérthegyen?

 

http://valasz.hu/itthon/nincs-tobb-titok-o-tiborcz-tarsa-a-bdpst-luxusingatlan-kereskedoben-126193

Török hídfőállás lesz Budapest: a Közvágóhíd területét már felvásárolták

Hullanak a keleti nyitás kulcsfigurái, Adnan Polat azonban talpon maradt. A török milliárdos épp Erdoğan-párti csúcsgazdagokból szervez üzleti koalíciót – ők máris megvásárolták a pesti Közvágóhíd épületegyüttesét. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Az Orbán-kormány kereskedőházi partneréről, Adnan Polatról nemrég azt írta a Forbes magazin török kiadása, hogy új üzleti korszakot készül nyitni, melynek kulcsa Magyarország. A Magyar Narancs világossá tette, hogy Polat egyebek mellett gigantikus naperőműparkot akar építeni hazánkban. Továbbá – mint az isztambuli üzletember a Forbesnak elárulta – euró-százmilliókat szán budapesti ingatlanfejlesztésekre.

http://valasz.hu/itthon/torok-hidfoallas-lesz-budapest-a-kozvagohid-teruletet-mar-felvasaroltak-126194

 

Bemondta az államtitkár: tovább kell butítani a képzéseinket

 

Cseresnyés Péter NGM-es államtitkár bejelentette, hogy  szakképzett és szakképzetlen fizikai dolgozókból van épp hiány a gazdaságban, írja MTI. Ezért most, ahogy 15 évefolyamatosan, ismét bemondták, hogy "keresletvezérelt" képzés kell. Csak az most épp azt jelenti, hogy még közelebbről fogja az állam vizsgálni, hogy pillanatnyilag mi kell a vállalatoknak, és ahhoz igazítják a mostani gyors képzéseket. 

Ezt olyan szintre viszik, hogy törvényben rögzítik a "rész-szakképzést", vagyis adott esetben nem kell egy egész szakmunkás szakmát sem megtanulni,

csupán egy-egy modult, amire éppen szüksége van a gazdasági szereplőknek.

Persze az államtitkár szerint aztán később megtanulhat bármi mást is az adott ember, ha úgy látja jónak. Akár a szakmáját is. "Példaként említette: ha egy vállalkozásnak ívhegesztőre van szüksége, erre néhány hónap alatt ki lehet képezni a munkavállalót, nem kell végigtanulnia három évig az összes hegesztési formát, amit persze később elsajátíthat."

 

http://index.hu/gazdasag/allas/2017/11/08/bemondta_az_allamtitkar_keresletvezerelt_szakkepzes_kell/

 

Ennél tökéletesebb stadionavató nem lehet: Mészáros Lőrinc vejének a csapata játszik Mészáros Lőrinc horvát csapatával

 

Szóba került, hogy az olasz Laziót hívják meg Szombathelyre az új stadion szerdai avatására. Aztán megkeresték Dárdai Pál csapatát, a berlini Herthát. Hívták a Dinamo Zagrebet is. Végül olyat húztak, aminél tökéletesebben semmi sem mutatja meg, mi veszi körül ma a magyar labdarúgást.

Az új stadion avatóján Mészáros Lőrinc horvátországi csapata, az Eszék játszik a házigazda Szombathellyel. Aminek az elnöke Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt.

 

https://444.hu/2017/11/08/ennel-tokeletesebb-stadionavato-nem-lehet-meszaros-lorinc-vejenek-a-csapata-jatszik-meszaros-lorinc-horvat-csapataval

 

A magyar kormány négyszázmillió forinttal támogatja négy iskola és egy kórház újjáépítését – Nigériában

 

Szeptemberben Orbán Viktor jelentette be, hogy Magyarország 500 ágyas onkológiai kórházat épít Vietnamban. Most pedig Balog Zoltán közölte az MTI-vel, hogy a kormány több mint négyszázmillió forinttal támogatja négy iskola és egy kórház újjáépítését a nigériai maiduguri katolikus egyházmegyében.

 

https://444.hu/2017/11/08/a-magyar-kormany-negyszazmillio-forinttal-tamogatja-negy-iskola-es-egy-kozhaz-ujjaepiteset-nigeriaban

 

A magyarokat nem érdekli, mit mond a tudomány, a 44 százalékuk szilárdan hisz a homeopátiában

444.hu megbízásából a Medián készített felmérést arról, hogy a magyarok milyen mértékben tulajdonítanak gyógyító erőt a homeopátiának, és kiderült, hogy a téma élesen kettéosztja a társadalmat, amíg ugyanis a magyarok 44 százaléka hisz benne, 41 százaléka viszont  megtévesztésnek tartja az egészet. A többi 15 százalék bizonytalan, nem tudja, mit gondoljon róla.

 

http://168ora.hu/itthon/a-magyarokat-nem-erdekli-mit-mond-a-tudomany-a-44-szazalekuk-szilardan-hisz-a-homeopatiaban-12258

 

Matolcsy megmagyarázta, miért nem sok 23 millió négy (4) darab szőnyegre.

„Ön szerint helyes, hogy az MNB alapítványa 23 millió forintot költött négy gyapjúszőnyegre?” – kérdezte meg az MSZP-s Bárándy Gergely a jegybankelnöktől. 

Aki erre kifejtette, hogy azok egy jegybanki alapítvány tulajdonában álló épületbe kerültek, a „800 éves múltra visszatekintő épület oktatási és közösségi térként nyílik meg, melyben magas színvonalú angol nyelvű doktori képzés is működik. Az épületnek mind a múltjához és jelenéhez, mind az unikális közgazdász-képzéshez méltó berendezési tárgyakkal kell rendelkeznie.”

http://168ora.hu/itthon/matolcsy-megmagyarazta-miert-nem-sok-23-millio-negy-4-darab-szonyegre-12281

Dömötör Csaba: Az a Guy Verhofstadt támadja a konzultációt, aki korábban a betelepítés mellett kampányolt

Az államtitkár az Európai Parlament liberális frakcióvezetőjének nyilatkozatára reagált

MH/MTI – 2017.11.08. 18:11 

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint Guy Verhofstadtnak, az Európai Parlament (EP) liberális frakcióvezetőjének a nemzeti konzultációt támadó nyilatkozata a szokásos nyomásgyakorlás része. Dömötör Csaba szerdán az MTI-nek azt mondta: a sértő mondatok célja is egyértelmű, azt akarják elérni, hogy Magyarország változtasson bevándorláspolitikáján.

http://magyarhirlap.hu/cikk/102593/Domotor_Csaba_Az_a_Guy_Verhofstadt_tamadja_a_konzultaciot_aki_korabban_a_betelepites_mellett_kampanyolt#

Navracsics TiborKezdjük az alapokkal

Amint a közelmúltban, az unió helyzetéről tartott értékelő beszédében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke megállapította: „Európa hajójának vitorláit újból jó szelek dagasztják”

Magyar Hírlap

Kétségtelen tény, hogy valamennyi tagország visszatért a gazdasági növekedés pályájára, hogy minden eddiginél több, összesen kétszázharmincötmillió európai rendelkezik munkahellyel, és ami még ennél is fontosabb: hogy újra az optimizmus és a bizalom uralja a közhangulatot. 

A Bizottság Oktatási és Képzési Figyelőjének legújabb kiadása alapján az uniós tagállamok éves oktatási körképében is tükröződnek bizonyos pozitív eredmények. A korai iskolaelhagyók aránya igen közel került a tízszázalékos európai célkitűzéshez. Emellett más kulcsfontosságú területeken – így a koragyermekkori nevelés és gondozás, illetve a felsőoktatási arányszámok terén is – kedvező fejlemények figyelhetők meg az uniós tagállamokban. Javulnak a frissdiplomások foglalkoztathatósági adatai, és a több éve tartó költségvetési megszorítások után újra nőttek az oktatási beruházások. 

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy akár oktatási rendszereink, akár gazdaságaink újra biztos mederben, sikeres pályán haladnának.

http://magyarhirlap.hu/cikk/102628/Kezdjuk_az_alapokkal

Boros Imre Soros milliárdjai

Nemrég arról szállított hírt a nemzetközi média, hogy Soros György vagyona nagyobb részét – mintegy 18 milliárd dollárt – alapítványokban helyezte el

Magyar Hírlap

Az alapítványok létesítéséhez általában pozitív érzések kapcsolódnak, az alapítók nemes szívű, karitatív emberek. Kevésbé ismert, hogy az igazán gigantikus vagyonok egy része régóta alapítványi formát öltött, és szigorúan az alapító családok érdekeit szolgálja, mert már ennek megfelelően fogalmazták meg az alapítványi célokat.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/102627/Soros_milliardjai

 

Senki ne mondja, hogy Schmidt Mária egymilliárdos Kertész Intézete nem csinált még semmit

Már felcsavaroztak egy emléktáblát.

Jó, túloztunk, nemcsak az emléktáblát tudja felmutatni a Kertész Intézet​. Készítettek egy honlapot és egy elegáns logót is a tavaly év végén létrehozott, 2017-ben közel egymilliárd forintból működő, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány alá tartozó intézetnek.

Hogy komoly honlap helyett miért csak egy három bekezdéses ígéretcsokor olvasható a kerteszintezet.hu-n november 8-án, tíz hónapnyi működés után, arról ezúttal​ nem sok minden derül ki.

 

http://magyarnarancs.hu/narancsblog/senki-ne-mondja-hogy-schmidt-maria-egymilliardos-kertesz-intezete-nem-csinalt-meg-semmit-107549

 

Az ifjú herceg leszámol a dúsgazdag és népes rokonságával

A hétvégén őrizetbe vettek Szaúd-Arábiában a monarchia királyi családjához tartozó tizenegy herceget, négy jelenlegi és mintegy harminc volt minisztert a frissen létrehozott korrupcióellenes bizottság utasítására. Úgy tudni, az olajmonarchia személyzeti döntései mögötti hajtóerőt a júniusban koronahercegnek kinevezett Mohamed bin Szalmán ténykedése adja. A rijádi Ritz-Carlton hotelt kiürítették, és ott helyezték el a királyi család letartóztatott tagjait.

N. Rózsa Erzsébet Közel-Kelet-szakértő szerint a lépés viszonylag váratlanul jött, nyilvánvalóan az érintettek sem számítottak rá, hiszen nem hagyták el az országot. Vélhetően ezzel áll összefüggésben, hogy a rendelet kiadása előtt a hírek szerint a magánrepülőgépek által használt reptereket is lezárták.

Pozíciója megerősítésén fáradozik a koronaherceg

https://mno.hu/kulfold/az-ifju-herceg-leszamol-a-dusgazdag-es-nepes-rokonsagaval-2426346

 

Sokan igen, a Momentum azonban nem vesz részt Gulyás Mártonék nagygyűlésén

“November 18-án új fejezetet nyitunk az ellenzéki együttműködésekben, és minden erőnkkel arra fogunk koncentrálni, hogy a magyar polgárok döntő többsége által vágyott változás bekövetkezzen 2018 tavaszán” – nyilatkozta a Mércének Gulyás Márton. Arra a kérdésre, hogy mi lenne a választási nagygyűlés legnagyobb eredménye, Gulyás azt válaszolta:

“Az, ha közössé tett felismeréssé válna: együttműködés nélkül nincs előrelépés egy, a NER utáni világ irányába. “

Mára pedig az is biztossá vált, hogy az, amit október 23-ára nem sikerült összehozni, november 18-án az megvalósul: csaknem az összes ellenzéki párt részt vesz a KOM nagygyűlésén, ahol a tervek szerint közösen határozzák meg “az együttműködésnek azt a módját, ami a jelenlegi igazságtalan rendszer leváltásához, a civilek követeléseinek teljesítéséhez, a közös országhoz vezető út első lépése lesz.”

https://merce.hu/2017/11/08/az-ellenzeki-partok-is-reszt-vesznek-a-kozos-orszag-mozgalom-ellenzeki-valasztasi-nagygyulesen/

 

A Rádió 1 után a Class FM sávja is Andy Vajna közelében landolhat

 

Ahogy arra számítani lehetett, mindössze két cég jelentkezett be az egyetlen országos kereskedelmi rádióért, és ezek közül az egyik erősen kötődik Andy Vajna filmügyi kormánybiztoshoz. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) tájékoztatása szerint a keddi határidőig csak az országos frekvenciát korábban is használó, Class FM-et működtető Advenio Zrt, és egy, a szektorban is kevésbé ismert vállalat, a Hold Rádiós és Televíziós Reklám Kft. adta be ajánlatát a hatóság által kiírt pályázatra.

Az Advenio indulása nem meglepetés, a kezdetektől mindenki kész tényként kezelte, hogy a frekvenciájától megfosztott társaság nekifut a tendernek. A Hold Kft. bejelentkezése ugyanakkor elsőre akár furcsa is lehet, de csak addig, amíg meg nem nézzük, kik állnak a társaság mögött.

https://g7.24.hu/allam/20171108/a-radio-1-utan-a-class-fm-savja-is-andy-vajna-kozeleben-landolhat/

Becsület: Lakner Zoltán kíméletlenül kirohant a Jobbikkal kokettáló Medgyessy ellen

 

A politikai elemzőket általában csendes, visszafogott és a politika bugyrait hosszasan elemző, számokkal bíbelődő figuráknak képzeljük. De mostanában mintha fordulna a kocka. Legalább erről tanúskodik Lakner Zoltán tüzes kirohanása a korábbi miniszterelnök, Medgyessy Péter ellen.

 

http://ellenszel.hu/2017/11/07/lakner-zoltan/

A Komjádi lelátóján öltöznek az úszók az elfuserált beléptetőrendszer miatt

Verrasztó Zoltán, a Jövő SC elnöke azt mondta a lapnak, úgy tudják, hogy  a cég nem készítette még el azokat a kártyákat, amivel egyszerre több gyereket is be lehetne ellenőrzötten léptetni és amely megnyugtatóan biztosítja az uszoda és az egyesület közti elszámolást is. 

"Miközben a felújított öltöző üresen tátong, az egészen kicsi gyerekektől a felnőtt sportolókig bezárólag mindenki a lelátón öltözik, ott tárolják a cuccukat."

A felnőtt sportolók között értendő többek között a  rövidpályás Európa-bajnokságra készülő Gyurta Dániel és Kapás Boglárka, akik szintén a lelátón kénytelenek hagyni a cuccukat edzés előtt. A klubok egyelőre úgy jutnak be, hogy a biztonságiak a vészkijáraton beengedik őket és spirál füzetbe vezetik, melyik klub nevében hányan léptek az uszodába. Bónusz: kifelé a biztonságiak egyesével csempészik ki a sportolókat a vészkijáraton. Üzemeltető cég első reakciója az újságírók felé:

„Mi köze a sajtónak ahhoz, hogyan működik a rendszer?"

 

https://444.hu/2017/11/08/a-komjadi-lelatojan-oltoznek-az-uszok-az-elfuseralt-beleptetorendszer-miatt

Beázott a milliárdokból felújított Hajós Alfréd uszoda

mfor.hu

Rengeteg pénzből újították fel a Hajós Alfréd uszodát a vizes vb előtt, többek között a légtechnikai rendszert is, mely a fűtési szezon indulásával egyből el is romlott, ami miatt a tető is beázott.

http://mfor.hu/cikkek/vallalatok/Beazott_a_milliardokbol_felujitott_Hajos_Alfred_uszoda.html

Kerényi és Marton László botrányáról ír a világsajtó

Az egyik legnagyobb hírügynökség, az Associated Press is beszámolt Kerényi Miklós Gábor kirúgásáról. A hírben megemlítik Maros Ákos nyilatkozatát a fenekelésről, és felidézik, hogy Kerényi már a második elismert színházi rendező, akit zaklatási vádak miatt rúgnak ki Magyarországon. 

Az AP cikkét átvette sok egyéb lap mellett a New York Times és a Washington Post is. Marton Lászlóról korábban a kanadai sajtóban írtak sokat, mivel egy torontói színházban volt molesztálási ügye.

https://444.hu/2017/11/08/kerenyi-es-marton-laszlo-botranyarol-ir-a-vilagsajto

 

VÉNDIÁK-LÁZADÁS

Pilhál György Magyar Idők

 

2015-ben született az a törvénymódosítás, amely négy évre korlátozza a hallgatói önkormányzatok elnökének mandátumát. A paragrafus érdekessége, hogy az egész országra érvényes, kivéve a Szegedi Tudományegyetemet – legalábbis a 2009 óta ott elnökösködő Török Márk értelmezésében.

Hősünk ugyanis úgy értelmezi, hogy a törvény visszamenőleg nem érvényes, vagyis ő minden további nélkül újra indulhat. Törököt az sem zavarja, hogy az intézmény vezetése már tavaly is fölkérte, távozzon a tisztségből, mert az egyetemet járatja le, ha itt hepciáskodik. (Meg persze önmagából is bohócot csinál, ámbár az legyen az ő baja.) Csakhogy a harmincegy éves diák – aki mellesleg tizenhárom éve végzi az egyetemet (egy ízben ki is csapták) – nem az a fajta, aki csak úgy lemond a hatalomról. De nem ám! Meg aztán már úgy belejött… Mellesleg a tavalyi vita során Török egy nyílt levelet is közzétett.

 

http://magyaridok.hu/paca/vendiak-lazadas-2428165/

 

SOROS GYÖRGY A CIVIL SZERVEZETEK TÁMOGATÁSÁVAL KERÜLI EL AZ ADÓT

Nagy Áron Magyar Idők

 

Soros Györgyöt és a Soros-hálózatot védő akciónak tartják a kormánypártok a Momentum újabb népszavazási kezdeményezését, amelynek célja a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságát célzó törvény eltörlése. A tőzsdespekuláns nemrég 18 milliárd dollárral tömte ki az általa létrehozott Nyílt Társadalom Alapítványok hálózatát. Az összegből bőven juthat a migránspárti és kormányellenes magyarországi egyesületeknek, alapítványoknak. Ugyanakkor az akció Soros számára legalább annyira szolgálta az adóelkerülést, mint a politikai céljait.

 

http://magyaridok.hu/belfold/soros-gyorgy-civil-szervezetek-tamogatasaval-keruli-el-az-adot-2427010/

 

POLITIKAI PÓTCSELEKVŐK

Ircsik Vilmos Magyar Idők

 

Javaslom, hogy nevezzük őket ezentúl pótcselekvőknek. Mármint az összes ellenzéki pártot és pártocskát. Éspedig azért, mert a célratörő, szívós munkálkodás helyett kivétel nélkül valamennyi a látványra, a látszatra építi politikáját, és mint jól tudjuk, a látszat csal. Akárcsak ők. A pótcselekvés mint program nagyjából a 2010-es megsemmisítő vereség óta tart, és ha az eredetét kutatjuk, névadási mágiával, illetve osztódásos szaporodással kezdődött, amikor az MSZP-ből kivált szekta a Demokratikus Koalíció nevet vette fel, holott nem volt közöttük sem igazi demokrata, sem koalícióra nem léptek senkivel.

 

http://magyaridok.hu/velemeny/politikai-potcselekvok-2375134/

 

Fradi-ügy: szervezett támadás történt az arénában

 

24.hu úgy tudja, a férfira 30-50 csuklyás alak rontott rá egyszerre – vélhetően szervezett támadásban.

Az ügynek egyébként két gyanúsítottja van, információink szerint egyikük a húszas, a másik támadó pedig a harmincas évei elején jár. Mindkét szurkolónak súlyos testi sértés bűntette miatt kell felelnie, miután két embert bántalmaztak. Kedden a bíró úgy döntött – egyetértve az ügyészséggel –, hogy lakhelyelhagyási tilalmat rendel el velük szemben, illetve mindketten nyomkövetőt kapnak és nem járhatnak sportrendezvényekre.

Könnyen lehet, hogy hamarosan több gyanúsítottja is lesz az ügynek. A Budapesti Rendőr-főkapitányság ugyanis még hétfőn arról tájékoztatott, hogy

http://24.hu/sport/foci/2017/11/08/balhezo-fradistak-szervezett-tamadas-tortent-az-arenaban/

 

Fészerlakó vagy kapuőr lesz Leninből - most a ˝libás asszony˝ mellett pihen

délmagyar.hu

 

Szeged - Néhány hónapja visszatért Szegedre, és hanyatt döntve várja sorsát Vlagyimir Iljics Lenin szobra a Móra-múzeum Cserje sori raktárbázisán. Illusztris társaságban helyezte el a városi közgyűjtemény: a Tanácsköztársaság-emlékmű, közkeletűbb nevén ,,libás asszony" mellé.

Lenin szobrát, Kiss István szobrászművész robusztus műalkotását a nagy októberi szocialista forradalom ötvenedik évfordulóján, vagyis ötven esztendeje avatták fel. A Rákóczi téri megyei pártközpont épülete előtt állították fel, és Szirmai István, az MSZMP központi bizottságának tagja mondott az alkalomra ünnepi beszédet.

 

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/feszerlako_vagy_kapuor_lesz_leninbol_-_most_a_libas_asszony_mellett_pihen/2538421/

Charles Gati: A porondmester

Most ünnepli tízéves évfordulóját a Washington Post népszerű rovata, a Fact Checker, magyarul a Tényellenőr. Nagy szükség van rá, mert ebben a politikától átitatott városban bizony sokan ködösítenek, füllentenek, csúsztatnak, sőt hazudnak. A tényellenőr négy osztályzatot használ.

Egy Pinokkiót az kap, aki túloz, de nem hazudik. Amit mond, az „nagyjából igaz.” Két Pinokkióval azt minősítik, aki lényeges tényeket mellőz. Amit mond, az „félig igaz.” Három Pinokkiót érdemel, aki tényeket hamisít, vagy nyilvánvaló ellentmondásokat elhallgat. Amit mond, az „főleg megtévesztő.” A szemenszedett hazug – akár tudatosan teszi, akár nem - négy Pinokkiót kap.

Trump elnök most négy Pinokkiót ért el. Januári beiktatása óta több mint húsz alkalommal úgy jellemezte az adócsökkentésről benyújtott törvényjavaslatot, mint a „legnagyobb adócsökkentés Amerika történelmében.” Az elmúlt héten ezt naponta többször elismételte. Azt is, hogy a törvényjavaslat a középosztálynak és nem a gazdagoknak kedvez.

http://nepszava.hu/cikk/1144958-charles-gati-a-porondmester

Pénzt dugdos a zsebekbe a kormány a választás előtt

Olyan egyszerű taktika, és mégis gyakran annyira bejön...Két választás között nyugodt szívvel kivéreztetnek kisebb, hangjukat nehezen hallató, csekély tiltakozó-potenciállal rendelkező, leginkább amúgyis hátrányban lévő csoportokat, majd a választások közeledtével hirtelen mélyen emberbaráttá válik a kormány, amelynek hirtelen eszébe jut az eddig gond nélkül az út szélén hagyottak, különféle szociális csapdákban vergődők hada. Hogyhát segíteni kéne. Persze nem a szavazatokért, hanem puszta humanizmusból. 

MTI hír: 

itt vannak a példák

 

http://nepszava.hu/cikk/1145031-penzt-dugdos-a-zsebekbe-a-kormany-a-valasztas-elott

 

Már a Jobbik szavazói is ellenzéki összefogásra vágynak

 

Az, hogy a baloldali-liberális ellenzékkel szimpatizálók többsége a Fidesz legyőzésének módját az összefogásban látja, nem újdonság. Az már inkább, hogy egyharmaduk a Jobbikkal való együttműködést is szükségnek tartja. Még meglepőbb lehet, hogy a Jobbik szavazóinak fele is úgy gondolja, pártjuknak célszerű lenne együttműködni a baloldallal, sőt a Republikon Intézet friss, a 24.hu megbízásából készült kutatása alapján majdnem 40 százalékuk szerint Gyurcsány Ferencre is szükség van a kormányváltáshoz.

 

http://24.hu/kozelet/2017/11/08/mar-a-jobbik-szavazoi-is-ellenzeki-osszefogasra-vagynak/

Pusztába száműzik a fogyatékosokat

Integráció ahogy a kormány képzeli: a nagy "tömegintézményekből" vidéki falvak határába tervezett otthonokba száműzhetik a fogyatékkal élőket.

Elkezdődött a fogyatékkal élők több száz fős "tömegintézményeinek" kiváltása, ám az uniós pénzből fedezett, úgynevezett kitagolási program szakmai hibáktól hemzseg, olykor még az eredeti célkitűzéssel, a társadalmi integráció alapelvével is ellentétes.

A Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület hétfő esti szakmai beszélgetésén elhangzott például az: noha az Európai Unió több tízmilliárd forintot ad a programra, a kormány csak azokon a településeken hajlandó kisebb, 10-12 fős lakásotthonokat építeni a fogyatékkal élőknek, ahol ingyen kapnak telket a helyi önkormányzatoktól. A kistelepülések azonban jobbára a kevésbé értékes, a központtól távolabbi telkeiket ajánlják fel, így sok esetben a falvak, kisvárosok határába költöztetik a fogyatékkal élőket. A szakmai beszélgetés egyik résztvevője hallott olyanról, hogy egy alig ötszáz fős településen terveznek kialakítani lakóotthont, ahonnan a legközelebbi városig legalább egy órát kell buszozni. Csak emlékeztetőül: a fóti Gyermekváros különleges ellátást igénylő, mozgássérült gondozottjai számára Hatvan szélén, egy gyártelep területén terveznek lakóotthont építeni.

http://nepszava.hu/cikk/1144981-pusztaba-szamuzik-a-fogyatekosokat

 

Trump figyelmeztette Észak-Koreát

 

Donald Trump arra figyelmeztette szerdán Észak-Koreát, hogy ne becsülje alá, és ne tegye próbára a civilizált világot. Az amerikai elnök fogadkozott, hogy országa megvédi önmagát és szövetségeseit a phenjani nukleáris fenyegetéstől.

 

http://24.hu/kulfold/2017/11/08/trump-figyelmeztette-eszak-koreat/

 

Orbánéknak beletörik a bicskája egy cégfelvásárlásba

 

Többször is meg akarta venni és most is megvásárolná az a kormány a Dunaferrt, de eddig egyszer sem sikerült.

A kormány akár teljes egészében megvásárolná a Dunaferrt, a tulajdonosok azonban egy megkeresésre sem jelezték eladási szándékukat - mondta Seszták Miklós nemzetgazdasági miniszter kedden, a parlament fenntarthatósági bizottsága előtt.

Volner János jobbikos bizottsági tag felvetésére reagált, aki aggasztónak nevezte a dunaújvárosi Dunaferr helyzetét.

http://hvg.hu/kkv/20171108_dunaferr_kormany

 

Kötelező olvasmányok: ez az ötlet nagy felháborodást váltana ki

 

Szűkítené a kötelező olvasmányok listáját, és a jelenkor felé húzná a kötelezőket Fenyő D. György, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke.

"Jókait és a Bánk bánt levenném a kötelezők listájáról, Az ember tragédiájának is csökken a népszerűsége, izgalma, olvashatósága. A Csongor és Tünde is teljesen élvezhetetlenné vált a középiskolások zöme számára" – mondta az Eduline.hu-nak adott interjújában Fenyő D. György, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola tanára, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke.

Fenyő D. György szerint szerint most a lassúságot, a figyelmes, az elmélyülő olvasást kell „megtanítani” a diákoknak. A kötelező olvasmányokról azt mondta, szűkíteni kellene a listát, és a jelenkor felé húzni.

"A mai iskolákban Örkény, Ottlik, ameddig biztosan eljutnak, ez azért szörnyű, mert az azt jelenti, hogy 50-60 évvel ezelőtti műveket ismernek legújabbakként. Nem volt ekkora a távolság a hatvanas években, akkor egy 5-6 éves művet már olvastak" – magyarázta.

http://hvg.hu/kultura/20171108_kotelezo_olvasmanyok

 

Igaza van Orbánnak, Magyarország nem sikersziget

 

Magyarország nem sikersziget, hanem Közép-Európa része, amelynek országai együtt emelkednek fel

– mondta Orbán Viktor október végén a Bridgestone gumiabroncsgyár bővítése alkalmából mondott beszédén Tatabányán. A miniszterelnök méltatta a négy visegrádi ország (V4) kiemelkedő gazdasági teljesítményét. „Ha országaink teljesítőképességét nem számoljuk, az Európai Unióban szinte nincs növekedés” – állította, és Európa legbiztonságosabb, leggyorsabban fejlődő térségének nevezte Közép-Európát.

De mennyire érdemes Közép-Európát és azon belül a V4-es államokat egy lapon emlegetni a gazdaság szempontjából, és mennyire tekinthető Magyarország fejlődési pályája tipikusnak a térségben? Egyáltalán hogy állunk a lehetőségeinkhez képest? Ennek megvizsgálásához megnéztünk néhány fontos érték változását az elmúlt évtized folyamán a visegrádi országokban, valamint a szintén EU-tag Romániában, ami az utóbbi időben a kelet-közép-európai régió bezzeggyerekévé nőtte ki magát.

 

http://index.hu/gazdasag/2017/11/08/kozep-europa_gazdasagi_adatok_osszehasonlitas/

 

Milliós fizetéssel távozik az Operettszínháztól Kerényi

 

Bár a legtöbb lap úgy interpretálta az Operettszínház közleményét, hogy Lőrinczy György főigazgató kirúgta Kerényi Miklós Gábort, nem ez történt. Csupán felmentette a munkavégzés alól a nyugdíjazást kérő művészeti igazgatót.

Ezzel pedig nyolchavi fizetését egyszerűen ajándékba adta. Színházi forrásaink szerint vezetői és egyéb pótlékokkal együtt legkevesebb 800 ezer–1 milliós havi fizetéssel lehet számolni, ami összesen mintegy nettó 6,5-8 millió forintos lelépési pénzt jelent. Ha az Operettszínház nem csak szavakban ítélte volna el Kerényi magatartását, akkor lehetősége lett volna fegyelmivel, azonnali hatállyal megszüntetni a munkaviszonyát.

http://hvg.hu/itthon/20171108_Millios_fizetessel_tavozik_az_Operettszinhaztol_Kerenyi

 

Kornis Mihály: „Az egész társadalom egy roncstelep”

 

A magyar szamizdat, a szabad nyilvánosság első hosszabb távú vállalkozását, a Naplót negyven éve, 1977. november 15-én indította el Kornis Mihály. A HVG ennek apropóján készített vele interjút.

 

http://hvg.hu/kultura/20171108_Kornis_Mihaly_Az_egesz_tarsadalom_egy_roncstelep

Az európai iszlám legnagyobb sztárja a legújabb zaklató

A Charlie Hebdónál pedig megint támadástól retteghetnek.

A világ (és Magyarország) két kedvenc beszédtémáját, a szexuális zaklatásokat és a migránsokat egyesítette egyetlen karikatúrában a francia Charlie Hebdo, amely amúgy időnként nagyon is vicces tud lenni. A rajzon az európai iszlamizmus legismertebb képviselője, az egyiptomi származású, de svájci állampolgárságú Tariq Ramadan látható erős izgalmi állapotban, mellette a felirat, hogy ő az iszlám hatodik oszlopa. (A hagyományos öt pillér ugye a hit megvallása, az imádkozás, a szegényeknek adott alamizsna, a ramadáni böjt és a mekkai zarándoklat.)

 

http://valasz.hu/vilag/az-europai-iszlam-legnagyobb-sztarja-a-legujabb-zaklato-126186

 

ORBÁN VIKTOR NYAKKENDŐJE ÉS  ZSEBRE DUGOTT KEZE

gépnarancs

 

A történet több mint húsz éves. 1994-ben a frissen megválasztott parlamenti képviselők tiszteletére rendezett fogadáson Haraszti Miklós SZDSZ-képviselő odalépett Orbánhoz – aki a Fidesz frakció többi tagjához hasonlóan, ezúttal rendesen föl volt öltözve –, és megigazította a nyakkendőjét. Orbán elvörösödött, és láthatóan dühös lett. (Forrás: Paul Lendvai: Új honfoglalás.) 

Talán a nyakkendő-igazítás is hozzájárult engesztelhetetlen gyűlöletéhez a liberalizmussal szemben. Valószínűleg legbelül ma is érzi, hogy tudása elmarad a többgenerációs értelmiségi családból származókétól. Kisebbségi komplexusa lehet, amit sokszor furcsa viselkedéssel próbál palástolni. A zsebre dugott kéz, a kínos, akár bárgyúnak is mondható mosolyok – zavarát, esetleges műveltségbeli hiányosságait leplezik. Nincs senki a családjában, aki felvilágosítaná, hogy nemcsak a pocakos tábornokokon lehet jókat élcelődni. A kihízott öltönyben, vasalatlan,  libegő szárú nadrágban gőgösen feszítő miniszterelnökök sem mutatnak túlságosan jól a fotókon, a televízió képernyőjén.  Ahogyan egyszer Popper Péter fogalmazott az akkor még bukott miniszterelnökről:

„hiányos volt a nevelése, vagy ahogy polgári körökben mondani szokták nem volt gyerekszobája.”

Ki tudja, esetleg ezzel is magyarázható, kínosan vigyázz arra, hogy alacsony intelligenciájú, szerény képességű hajbókolókkal vegye körbe magát. Németh Szilárd, Lali király és a többiek között zseninek érezheti magát.

http://gepnarancs.hu/2017/11/orban-viktor-nyakkendoje-es-zsebbe-dugott-keze/#.WgIBRl2Vqe8.facebook

 U.S. hearing on Russia points the finger at Hungary

„A Washingtoni kongresszusi vizsgálatok új bizonyítékokkal szolgálnak arról, amelyekről először Göllner András, montreáli Professzor 6 hónappal ezelőtt írt a Hungarian Free Press oldalain. A kongresszus által e hét elején kibocsájtott 243 oldalas dokumentum azt bizonyítja, hogy az Orbán kormány, Szemerkényi Réka nagykövet közbenjárásával, nyaking benne volt abban, az Oroszok által szervezet műveletben, amely aláásta Hillary Clinton választási esélyeit, és Trumpot a Fehér Házba repítette.”

 

https://hungarianfreepress.us14.list-manage.com/track/click?u=5202c6ebefb82c2e80815fbd3&id=11b3676044&e=c8e9952e6b