2017, november 6 - 07:59 Sajtószemle

Feladta magát a volt katalán elnök

 

Feladta magát a belga rendőrségen Carles Puigdemont volt katalán elnök – jelentette a VRT holland nyelvű belga közszolgálati televízió hatósági forrásokra hivatkozva.

Spanyolországban lázadással, zendüléssel és hűtlen kezeléssel vádolják Katalónia menesztett, korábbi kormányfőjét, miután a térség vezetése az október eleji, alkotmányellenes névszavazást követően egyoldalúan kinyilvánította Katalónia függetlenségét.

A spanyol hatóságok európai elfogatóparancsot adtak ki Puigdemont és négy társa ellen, akik Brüsszelbe utaztak, miután a madridi kormányzat rendkívüli intézkedésként menesztette őket és előrehozott helyi választásokat írt ki Katalóniában.

http://24.hu/kozelet/2017/11/05/feladta-magat-a-volt-katalan-elnok/

Lövöldözés egy texasi templomban, legkevesebb 27 halott

A hatósági szóvivők megerősítették, hogy a támadó meghalt, azt azonban nem tudni, hogy a kiérkező rendőrök lőtték-e agyon vagy öngyilkos lett.

Az elkövető a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint 27 emberrel végzett és több mint húsz ember megsebesített.

A helyszínre nagy erőkkel vonult ki a rendőrség, de több mentőhelikopter is leszállt a templom mellett. A támadó indítékát egyelőre nem tudni.

A miséken a helyiek szerint általában körülbelül ötvenen szoktak részt venni.

http://24.hu/kozelet/2017/11/05/lovoldozes-egy-texasi-templomban/

Minden szereplő retteg a következő színházi zaklatási ügyben

 

Az Index három olyan emberrel beszélt, akik egymástól függetlenül azt mondták: az igazgató valamilyen problémára hivatkozva azt mondta, meg kell, hogy büntesse őket,

 

a büntetés pedig mindig az volt, hogy elverte vagy el akarta verni a meztelen feneküket.

Beszéltünk két olyan egykori munkatárssal, akik – szintén egymástól függetlenül – nyúlkálásról, fogdosásról, kéretlen szexuális közeledésről számoltak be, és két olyan színésszel, akik jelen voltak ilyen alkalmakon, és megerősítették, hogy történtek ilyen esetek. Viszont minden interjúalanyunk fél a következményektől: paradox módon az áldozatok vagy a vád tanúi azok, akik minden áron próbálnak névtelenek maradni, mert rettegnek attól, hogy a megvádolt hatalma és befolyása tönkreteszi őket vagy akár a barátaikat, rokonaikat.

 

http://index.hu/kultur/2017/11/05/szinhaz_szexualis_zaklatas_elfenekeles_aldozatok/

 

Újabb nagyvad bukott bele a zaklatási vádakba Magyarországon: lemondott Kerényi Miklós Gábor

http://magyarnarancs.hu/bun/tavozik-az-operettszinhaz-elerol-kerenyi-miklos-gabor-akit-szinten-zaklatassal-vadoltak-107460

 

Felmentését kérte Kerényi Miklós Gábor

 

A Budapesti Operettszínház Igazgatósága ezúton kinyilvánítja, hogy a leghatározottabban elítéli a szexuális zaklatás minden formáját, különös tekintettel azokra az esetekre, amelyek hatalommal való visszaéléssel együtt valósulnak meg. Egyben kijelenti, hogy elkötelezett a zaklatási ügyek felderítésében, a zaklatást elszenvedett áldozatok minden lehetséges eszközzel történő megsegítésében, továbbá kéri, hogy az érintettek az igazság törvényes keretek között történő tisztázása végett a megfelelő jogi lépéseket is tegyék meg.

 

http://24.hu/kultura/2017/11/05/felmenteset-kerte-kerenyi-miklos-gabor/

 

„Ha már felhúztál, be kell fejezned” – gyermekeket molesztálnak, következmény nélkül

 

A kiskorúakat „megrontó” férfi máig szabadlábon van. Forrásaink szerint valószínű, hogy el sem jut a ceglédi ügy a vádemelésig;  éppúgy büntetlen marad, mint a legtöbb szexuális zaklatás. Próbáltuk megfejteni, miért.

 

24.hu cikkei nyomán bejárta a sajtót a sztori: egy fiatal ceglédi nő augusztus közepén akart feljelentést tenni egy férfi ellen, akire már egy ideje gyűjtött terhelő bizonyítékokat. A férfi minden jel szerint kiskorúakkal szexelt, több mint egy tucat gyermeket zaklatott, fenyegetett, főleg labilis lelkiállapotú tinikre vadászott. A nőt megalázó megjegyzések kíséretében küldték el a kapitányságról, a bejelentését sem rögzítették, holott a rendőrségnek kellett volna értesítenie a gyámhivatalt. A média nyomására később megindították a nyomozást. A rendőrök eljárása ellen a nő tiltakozott a Független Rendészeti Panasztestületnél, de a panaszát elutasították.

Elvileg a férfi többrendbeli szexuális visszaélés, megrontás vádjával éveket is kaphatna, de erre az általunk megkérdezett szakértők szerint nagyon kicsi az esély. 

http://24.hu/belfold/2017/11/05/ha-mar-felhuztal-be-kell-fejezned-gyermekeket-molesztalnak-kovetkezmeny-nelkul/

 

Direkt36

 

Befolyásos magyarok üzleteiről is kiderülnek részletek az újabb nagy offshore-kiszivárogtatásból

 

A több millió dokumentumban feltűnik Orbán svájci nagykövete, Andy Vajna néhány régi offshore érdekeltsége, és kiderülnek részletek egy magyar luxusingatlanos projektről is.

Másfél évvel a Panama-iratok ügyének kirobbanása után újabb hatalmas mennyiségű bizalmas irat és eddig rejtett információ vált hozzáférhetővé több tízezer úgynevezett offshore cégről. A több mint 13 millió kiszivárgott dokumentumban ismét feltűnnek magyar szereplők is, bár politikusok most nincsenek köztük. Az iratok révén ugyanakkor megismerhetővé vált több befolyásos, közéletileg is aktív üzleti szereplő eddig rejtett vagy csak részben ismert tevékenysége.

A dokumentumokból többek között a következők derültek ki:

https://444.hu/2017/11/05/befolyasos-magyarok-uzleteirol-is-kiderulnek-reszletek-az-ujabb-nagy-offshore-kiszivarogtatasbol

 

Médiatanács: a közmédia annyi kormánypropagandát sugároz, amennyit csak akar

 

  • M1: a hírek 91 százalékában támogatták a kormány álláspontját
  • TV2: a hírek 83 százalékában támogatták a kormány álláspontját
  • ATV: a hírek 65 százalékában támogatták a kormány álláspontját
  • RTL: a hírek 42 százalékában támogatták a kormány álláspontját
  • HírTV: a hírek 36 százalékában támogatták a kormány álláspontját

Az a tény, hogy jelenleg Simicska Lajos tévéje, az a HírTV - ami a Gecigate előtt a Fidesz kézi vezérlése alatt működő különbejáratú szócső volt ugye - lett a legellenzékibb, az maga egy agyrém. A 91 százalékos (csak a Híradót tekintve egyébként 95) arány egészen elképesztő, a kádárista tévé legsötétebb napjaihoz sem hasonlítható szervilizmus és csököttség, a kormány seggében derékig való kéjes elmerülés netovábbja.

A Vastagbőr úgy volt vele, hogy meg is kérdezi a Médiatanácsot, hogy mégis ezt így most akkor hogy, és kaptak is választ, kereket. Ezt:

http://comment.blog.hu/2016/11/04/mediatanacs_a_kozmedia_annyi_kormanypropagandat_sugaroz_amennyit_csak_akar

 

Szintet lépett a kormánypropaganda: kamu oldalra hivatkozva állítják, Soros terroristákat pénzel

 

"Soros szervezete terroristákat pénzel" címmel adta ki az MTI azt a szemlét, amit a Habony-médiához tartozó 888.hu-tól vett át. A portál a sokak által álhíroldalként számon tartott Daily Caller alapján számolt be arról, Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa több amerikai alapítvánnyal együtt több millió dollárt adományozott olyan muzulmán egyesületeknek, amelyeket azzal vádolnak, hogy radikális iszlám mozgalmakkal vagy terroristának minősülő szervezetekkel is összeköttetésben állnak.

A The Daily Caller a Middle East Forum elnevezésű aktivista csoport kutatásaira alapozva számolt be erről. A neten rákeresve kiderül, hogy a Middle East Forum alapítója Daniel Pipes, aki korábban azt állította, Obama gyakorló muszlim. Pipes a "no go zóna" kifejezés atyja is, bár e kifejezését szerinte félreértették, és már nem is használja. Mindezek ellenére Pipes az egyik legelismertebb közel-kelet szakértő.

http://hvg.hu/itthon/20171105_soros_mti_888_terrorista_daily_caller

 

Miért szedeti le a francia Államtanács a keresztet II. János Pál szobráról?

 

A magyar konzervatív és vallásos közösségeket megdöbbentette a hír, hogy a francia Államtanács leszedeti a keresztet II. János Pál pápa Ploërmelben található szobráról. Úgy hírlik, a lengyel kormányfő mellett egy magyar iskola is felajánlotta, hogy befogadná az eltávolítandó szimbólumot. De miről van szó? A liberális Franciaország multikulturális, píszí őrületével van dolgunk, ahogy azt sokszor olvashatjuk, vagy pedig valami egészen másról? 

Az 1905-ös, 112 esztendővel ezelőtt elfogadott jogszabály a 28. cikkben világosan megfogalmazza, hogy a törvény hatályba lépésétől kezdve tilos köztereken és középületeken vallási jeleket vagy jelképeket elhelyezni.

A tiltás alól kizárólag a templomok, az imahelyek, a felekezeti temetők és a múzeumok jelentenek kivételt – viszont értelemszerűen a törvény hatályba lépése előtt épített emlékműveket és jelképeket, így az 1905 előtti feszületeket sem érinti az eltávolítás kötelezettsége. Ha ott van a falu végén, akkor természetesen maradhat. Annak sincsen akadálya, hogy napjaink vallási közösségei – magánpénzből – új templomokat, zsinagógákat és mecseteket emeljenek, és azokon elhelyezzék a számukra fontos vallási jelképeket.

2017-ben viszont, egy olyan közterületnek számító téren, mint ahol esetünkben II. János Pál pápa újonnan emelt szobra található, a kereszt nyilvánvalóan törvénybe ütköző jelkép (II. János Pál pápa személye történelmi, kulturális és politikai szerepe miatt nem volt kérdés az Államtanács számára, csak a kereszt eltávolítását rendelte el).

http://tev.hu/miert-szedeti-le-francia-allamtanacs-keresztet-ii-janos-pal-szobrarol/

 

Ez kell ahhoz, hogy a befektetésünkhöz kapjunk kétmilliárd forintot az államtól

 A hazai szállodaipar egyik ásza korábban Mészáros Lőrinccel boltolt, most is kitűnően időzített Lepencefürdő megszerzésével: ő kap egy gigászi összeget az államtól, egy a kormányfő vejéhez közel álló üzleti kör szállodája pedig tőle kap majd termálvizet.

 

 

http://hvg.hu/gazdasag/201744__dunakanyar__lepencei_strand__jol_ertesultek__szep_kilatasok

 

Orbán három éve így tüntette ki a korrupció miatt elvitt szaudi herceget – videó

 

Lapértesülés szerint Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz al-Szaúd herceget is letartóztatták korrupció miatt. Ő az a herceg, akit Orbán Viktor miniszterelnök 2014-ben kitüntetett a Magyar Érdemrend középkeresztjével. Nézze meg Orbán elismerő szavait.

 

http://hvg.hu/kkv/20171105_orban_kituntetes_al_valid_korrupcio

 

LEGYŐZHETETLENÜL

Megyeri Dávid Magyar Idők

 

a megszálló szovjet csapatokkal kollaboráló, saját hazájuk ellen forduló kommunista vezetők még szimbolikusan sem nyerhették el méltó büntetésüket.

Nekik és mai utódaiknak az lett a kínszenvedésük, hogy tehetetlenül kénytelenek elviselni, nézni az ország fejlődését, gazdasági sike­reit. Pedig mindezt annak ellenére érte el a magyar lakosság, hogy az álbaloldal továbbra is a pártállam levitézlett csődkultúráját, a külső érdekek maximális, gerinctelen kiszolgálását vitte tovább, míg hatalomban volt, s vinné tovább ma is, ha lenne erre módja.

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/legyozhetetlenul-2414506/

 

A HVG ÉS A KARAKTERGYILKOSSÁG

Teveli Zoltán Magyar Idők

 

Hosszú elemzésben mutatja be a HVG-ben a Political Capital két szakértője a politikai karaktergyilkosságokat. Az írás tartalma teljes mértékben HVG-kompatibilis, külön érdekessége, hogy Bajnai Gordont is „karaktergyilkosság” áldozatának állítja be (a „libajnaizást” felhozva példaként) miközben a károsult libatenyésztők az áldozatok.

De a lényeg mégis az alábbi két mondat: „A videós műfaj mellett kedvelt eszköz a hangfelvételek manipulációja is, egyes mondatok kiragadása kontextusukból, tudatos félreértelmezése. Gondoljunk csak Kövér László ”köteles beszédére„, amely a szocialisták talán legsikeresebb karaktergyilkos kampánya volt, vagy az őszödi beszédre, amely Gyurcsány Ferenc személyét azonosította a hazugsággal.” Ezt a ballib maszlagot már senki nem veszi be.

 

http://magyaridok.hu/belfold/hvg-es-karaktergyilkossag-2413375/

 

Balog utasítást adott a Hospice Ház támogatására

 

Az emberi erőforrások minisztere utasítást adott az egészségügyért felelős államtitkárnak, hogy biztosítsa a Magyar Hospice Alapítvány működéséhez szükséges forrást – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szombaton, az MTI-vel.

A tárca közleményében hangsúlyozta továbbá, hogy a miniszter egyúttal az alapítvány figyelmét is felhívta a felelős működésre.

Az Emmi egészségügyi államtitkársága csütörtökön azt közölte, hogy vizsgálják az alapítvány támogatási kérelmét. Úgy fogalmaztak, elismerik a Magyar Hospice Alapítvány szakmai munkáját és társadalmi jelentőségét, éppen ezért az elmúlt három évben már 25 millió forint támogatást kapott az alapítvány.

http://24.hu/kozelet/2017/11/04/balog-utasitast-adott-a-hospice-haz-tamogatasara/

 

Fradi-tábor: A pokol lassan, de biztosan megérkezett

 

Szombaton visszatért a Fradi-tábor a lelátóra. A ferencvárosi focicsapat ultrái három és fél év után mentek ismét hazai meccsre, az együttes új otthonában, a közel 15 milliárd forintból felépített Groupama Arénában először voltak.

Bent hamar rázendített a tábor arra, hogy ők a Ferencváros, majd látványos pirózással dobták fel a kezdést, pedig korábban azt írták a Green Monsters Facebook-oldalán, hogy „a különböző petárdák/hanggránátok használata és behozatala TILOS!”. A Hajrá, Fradi! után rég szólt ennyire hangosan a „mocskos lilák” a Fradi stadionjában. Kifeszítettek egy molinót, amin az állt:

A pokol lassan, de biztosan megérkezett. Visszatértünk!

http://24.hu/sport/foci/2017/11/04/fradi-tabor-a-pokol-lassan-de-biztosan-megerkezett/

Előkerült egy videó a Fradi-meccsen kirobbant verekedésről

Egy videó is előkerült arról a verekedésről, ami szombat este tört ki, amikor három és fél év után visszatértek az Fradi-ultrák a Groupama Arénában. A verekedésben ketten sérültek meg súlyosan. 

 

https://444.hu/2017/11/05/elokerult-egy-video-a-fradi-meccsen-kirobbant-verekedesrol

 

Késelés és lincselés a Fradi-stadionban

 

Nem sikerült súlyos balhé nélkül letudni a ferencvárosi ultrák visszatérését a Groupama arénába. Mint ismeretes, a vénaszkenner (és egyebek) miatt a hazai meccseket az új stadion átadása óta nem látogató B-közép (azaz "a Tábor") nemrég megegyezett Kubatov Gáborral a visszatérés feltételeiről, így a Debrecen elleni bajnokin közel telt ház fogadta a csapatokat.

 

http://index.hu/sport/2017/11/04/verekedes_a_fradi-stadionban_ketten_sulyosan_megserultek/

 

Totális központosítást tervez a turizmusban az Orbán-kormány

 

Nemzeti rendezvényszervező, nemzeti kongresszusszervező, sportrendezvény divízió – hamarosan a teljes turizmust maga alá gyűrő új szervezet jöhet létre, ha megvalósul a hvg.hu birtokába került titkos kormányelőterjesztés. Állami hivatal fog világbajnokságot szervezni? Tényleg jönnek az állami városnéző buszok? De mit szól ehhez a piac?

http://hvg.hu/itthon/20160203_uj_turizmus_szervezet_orban_kormany

 

Újabb erősen demokratikus Fidesz-döntés: itt márpedig mecset nem lehet

 

Gulyás Gergely frakcióvezető Bayer Zsoltnak fejtegette ezt, miután elbeszélgettek arról, hogy a mecsetekből indul a radikális iszlamizmus.

Magyarországon nem lesz mecset – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője pénteken az Echo Tv Mélymagyar műsorában. Bayer Zsolttal beszélgetve Gulyás Gergely különösebb kertelés, és mindenképpen szégyenkezés nélkül kimondta: „Van ilyen kezdeményezés, egész egyszerűen világosan azt ki kell mondani, hogy a jelenlegi helyzetben mi úgy gondoljuk, hogy ez a saját biztonságunk szempontjából negatívumokkal járna. Sajnáljuk azt, aki ennek vesztese, de nem tudunk változtatni ezen az állásponton, mert ez nem csupán vallásszabadság kérdése, hanem egy ország biztonságának a kérdése is”. (A felvételen a 16. percnél láthatják ezt a részletet.) Bayer Zsoltról pedig megtudtuk: örömmel hallotta ezeket a szavakat.

 

http://hvg.hu/itthon/20171104_Ujabb_erosen_demokratikus_Fideszdontes_itt_marpedig_mecset_nem_lehet

 

Kihúzta a gyufát a Fidesz frakcióvezetője a Magyar Iszlám Jogvédő Egyesületnél

 

A szervezet emlékeztetett arra, hogy Gulyás Gergely tavaly még jelenlétével tisztelte meg az iszlám magyarországi elismerésének 100. évfordulójára rendezett konferenciát. Most viszont számos nemzetközi egyezményben és európai uniós jogszabályban, továbbá az Alaptörvény VII. cikkében garantált szabadságjog korlátozására tett utalást. Ez utóbbi szerint a vallás szabadságához való jog magában foglalja azt is, hogy az adott vallást “akár másokkal együttesen, nyilvánosan vagy a magánéletben kinyilvánítsa…gyakorolja vagy tanítsa”.

 

http://24.hu/kozelet/2017/11/05/kihuzta-a-gyufat-a-fidesz-frakciovezetoje-a-magyar-iszlam-jogvedo-egyesuletnel/

 

1800 milliárdos kasszát fosztogatnak

 

Szerző: Munkatársunktól | Megjelent a 2017. október 28.-i lapszámban

Szabálytalanul költik az adófizetők pénzét, igy rendre bírságokat is fizetni kell adóforintokból. Egymilliárd forintos többletköltséget jelent, hogy beszállt a belügy cége. Módszeresen lerabolják a lerohadó egészségügyet.

Vizsgálattal fenyegette meg Hadházy Ákost Orbán Viktor, amikor az LMP-s politikus a parlamentben tette szóvá, hogy a kormány 800 millióval fizetne többet kórházi lélegeztetőgépekre, mint amennyiért azokat a piacról be lehetne szerezni. Hadházy igazát dúcolja alá, hogy a közbeszerzési hivatal szerint a beszerzés nem volt fair: a feltételeket egyetlen adott cégre írták ki. A miniszterelnök ekkor azzal próbálta elkenni az ügyet, hogy az LMP-s honatya külföldi cégeknek lobbizik. Ugyan Orbán „fedősztorija” abszurd, de úgy tűnik, a miniszterelnök kényszerpályán mozog, ugyanis a lélegeztetőgépek ügyénél egy sokkal összetettebb problémát kell kitakarnia, nevezetesen azt, hogy az 1800 milliárd forintos (és ez csak az állami pénz) egészségügyi ágazatot módszeresen lerabolják. Most éppen a mentőautók drágultak – egy kocsi ára 5,7 millió forinttal hízott egy év alatt. Hogy miért, arra a mentőszolgálat egyelőre nem válaszolt az okokat firtató Magyar Nemzetnek.

 

https://www.vasarnapihirek.hu/friss/1800_milliardos_kasszat_fosztogatnak

Guardian: 2019. március 29-éig tarthatják meg a britekkel azonos jogaikat a külföldi munkavállalók Nagy-Britanniában

A lap szerint az ennél korábbi határnap megállapítására irányuló szándékokat elsöpörték a külföldi EU-munkaerő beáramlásának összeomlását jelző friss statisztikák.

 

https://444.hu/2017/11/04/guardian-2019-marcius-29-eig-tarthatjak-meg-a-britekkel-azonos-jogaikat-a-kulfoldi-munkavallalok-nagy-britanniaban

 

Bandó: Lebukott a nagykőrösi fideszes szarkeverő

Hol DK-snak, hol LMP-snek adva ki magát aljaskodik egy névtelen kormánypárti aktivista.

 

November 15-ére Nagykőrösre hívtak egy beszélgetős estre, a Jobb Nagykőrösért Egyesülethez. Mint megtudtam, eredetileg Vágó István lett volna a vendég, de lemondta a fellépést. Én viszont szívesen vállaltam, hiszen olyan barátom ajánlotta ezt a kört, egy nyitott gondolkodású, párthoz magát soha nem elkötelező, kecskeméti férfiú, akivel évtizedek óta ismerjük egymást. (Tudta, hogy előtte napon a városban leszek, délben a helyi hajléktalanok vendégeként, este pedig föllépek egy értelmiségi, kormánybarátnak nem mondható társaság szervezésében.)

Tegnap e-mailt kaptam egy álnév mögé rejtőző valakitől, s miután elolvastam, fölhívtam a kecskeméti barátomat, mert biztos voltam benne, hogy a levélben írtak alaptalanok. A barátom döbbenten mesélte, hogy Vágó István egy hasonló levél miatt visszakozott.

A két e-mail lényegében azonos, a különbség csupán annyi, hogy névtelen aláírójuk a Vágó Istvánnak küldött szöveget DK-szavazóként írta alá, a nekem küldöttet LMP-sként.

 

http://24.hu/poszt-itt/2017/11/04/bando-lebukott-a-nagykorosi-fideszes-szarkevero/

Markó Beáta: A halál kormánya

 Amerikai Népszava

 Ma már nem kell meglepődnünk, ha valamelyik kórház iszonyatos bűzt árasztó – mert takarításra, fertőtlenítésre sincs pénz – mellékhelyiségéből ötnapos hulla dől ki. Valószínűleg egyre kevesebb sebész csodálkozik, ha a műtőben operáció közben váratlanul egy orvostudomány iránt érdeklődő patkány zuhan a fejére az álmennyezetből. Az is teljesen normálisnak tekinthető, ha hetek óta nincs fűtés az egyik budai ispotályban, és a betegek 6-8 fokos hidegben fagyoskodnak a százéves vaságyakban, a kiálló rugók között, a rongyos ágyneműben.

https://nepszava.us/marko-beata-a-halal-kormanya/

 

Szili Katalin és Gyurcsány Ferenc egy 13 éves vitát kezdett megint

 

Szili Katalin és Gyurcsány Ferenc egyszer már, 13 éve, összeütközésbe kerültek a határon túliak ügyében, most, 2017-ben megint ugyanezt láthatjuk. 

A téma, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció aláírásgyűjtésbe kezda határon túli magyarok szavazati jogának megvonásáért. Szili szerint ezzel Gyurcsányék egyedül maradnak a politikai palettán. A határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízottat az M1 közszolgálati csatornán elhangzottak alapján idézte az MTI. 

Szili Katalin úgy fogalmazott: aki ezek után szövetkezik ezzel a politikai erővel, annak vállalnia kell, hogy "nemzetietlenséggel" vádolják.

 

http://index.hu/belfold/2017/11/05/szili_katalin_gyurcsany_hataron_tuliak_szavazat/

 

Hol van az agyban a politika?

 

A társadalomtudósok már régóta kísérleteztek azzal, hogy alapvetően liberális beállítottságú önkéntesekből konzervatívokat faragjanak. Viszonylag egyszerű dolguk volt: csak meg kellett ijeszteni a résztvevőket.

A Yale pszichológiaprofesszora, John Bargh új könyvében (Before You Know It: The Unconscious Reasons We Do What We Do) kifejti, hogy a liberális világnézetű emberekből is előjön a vaskalapos konzervatív, ha fenyegetik vagy megijesztik őket. Hasonló jelenség játszódott le 2001. szeptember 11-e után; még a liberálisok is támogatták George W. Bush republikánus elnököt, valamint a katonai kiadások növelését.

A jelenséget a legjobban ez a 2003-as summázat foglalta össze:

 

Az emberek azért szeretik a politikai konzervativizmust (legalábbis részben), mert ez csökkenti a félelmet, idegességet és bizonytalanságot; a változások, bizonytalanságok és kétségek elkerülését; és magyarázatot ad a különböző egyének és csoportok közti egyenlőtlenségekre.

 

Tudományos bizonyíték is van rá, hogy a félelem szerepet játszik a konzervatív gondolkodásban.

 

 http://index.hu/tudomany/2017/10/31/hol_van_az_agyban_a_politika/

 

A budai kórház bejárata előtt ütöttek el egy idős nőt, de az orvosok nem látták el, inkább mentőt hívattak hozzá

 

Az egyik olvasónk, Richárd küldött beszámolót egy pénteki balesetről, amikor a II. kerületi Frankel Leó utcában, pont a Budai Irgalmasrendi Kórház bejárata előtt egy tolató autó elütött egy idős nőt. A nő nagyot esett, miután elterült az úton a fejéből elkezdett szivárogni a vér. 

Olvasónk odarohant a nénihez, a kiszálló sofőrnek pedig mondta, hogy azonnal hívjon ki valakit a kórházból. A legnagyobb meglepetésére a férfi fél percel később egyedül jött ki az épületből, ahol csak annyit mondtak neki, hogy hívjon mentőt. 

Erre Richárd is berohant a kórházba, hogy kihívjon egy orvost, de a recepción neki is csak annyit tanácsoltak, hogy mentőt kell hívni. Erre már felháborodva mondta, hogy ez egy kórház, sebészettel, azonnal küldjenek ki valakit.

https://444.hu/2017/11/05/a-budai-korhaz-bejarata-elott-utottek-el-egy-idos-not-de-az-orvosok-nem-lattak-el-inkabb-mentot-hivattak-hozza

 

A strasbourgi bírósághoz fordul Paks II környezetvédelmi engedélye miatt az Energiaklub

 

Miután 2016-ban eldőlt, hogy a hatóságok megadják Paks II környezetvédelmi engedélyét, a Greenpeace Magyarország és az Energiaklub fellebbezést nyújtott be. A két szervezet szerint a kiadott engedély alapjául szolgáló környezeti hatástanulmány egy sor fontos kérdést nem tisztázott: nem derült ki belőle, hol tárolnák véglegesen a kiégett fűtőelemeket, ahogy az sem, hogy az erőmű hőtermelése hogyan hathat a Duna élővilágára. 

Miután a két civil szervezet fellebbezését a hatóságok elutasították, bírósághoz fordultak, itt viszont formai hibára hivatkozva dobták vissza a beadványukat.

Az Energiaklubnál úgy látják, hogy a bíróság kifejezetten méltánytalanul járt el ügyükben, ráadásul az eljárás során jogszabálysértések is történtek, ezért Strasbourgba viszik az ügyet.

 

https://444.hu/2017/11/05/a-strasbourgi-birosaghoz-fordul-paks-ii-kornyezetvedelmi-engedelye-miatt-az-energiaklub

 

"Rosszabb a helyzet, mint amikor az asztalra csaptam a tévében"

 

Fodor Éva, a CEU rektorhelyettesét elkeseríti, ami egyetemével történik, és a mai közhangulatban előfordul, hogy nem genderkutatóként, hanem szociológusként mutatkozik be. HVG-portré.

 

http://hvg.hu/itthon/201744_fodor_eva

 

Trump Japánban golfozással kezdi ázsiai turnéját, de beszél Putyinnal is

 

Az Abe Sindzó japán kormányfő elleni meccs után szóba kerül Észak-Korea és a kereskedelem is. Megy Dél-Koreába, Kínába, Vietnamba, és a Fülöp-szigeteken tárgyal az orosz elnökkel.

 

Donald Trump amerikai elnök vasárnapra virradóra megérkezett Japánba, hivatalos ázsiai körútjának első állomására – írja az MTI. Az Jokota amerikai légi támaszponton mondott beszédében Japánt az Egyesült Államok megbecsült partnerének és kulcsfontosságú szövetségesének nevezte.

 

https://zoom.hu/2017/11/05/trump-japanban-golfozassal-kezdi-azsiai-turnejat-de-beszel-putyinnal-is

 

Strauss-Kahn: A szocialistáknak nincs jövőjük, Macron jól csinálja a dolgát

2017. november 5. 16:10

A szexbotrányai miatt a közélettől visszavonult Dominique Strauss-Kahn, az IMF egykori főigazgatója egy gazdasági konferencián üdvözölte Emmanuel Macron pártok feletti politikáját, és meggyőződését fejezte ki, hogy a francia Szocialista Pártnak, amelynek maga is tagja, „nincs jövője”.

http://mandiner.hu/cikk/20171105_strauss_kahn_a_szocialistaknak_nincs_jovojuk_macron_jol_csinalja_a_dolgat

 

Rogán Antal minden bizonnyal az ország leggyávább fideszes politikusa

Sokkal többnek tűnik szimpla pletykánál, hogy Rogán Antal nem indul egyéniben az V. kerületet is magában foglaló választókerületben. A hvg.hu megkereste a miniszter által vezetett Miniszterelnöki Kabinetirodát, de eddig még nem kaptak választ arra a kérdésükre, hogy Rogán vállalja-e a megmérettetést. Azonban a kormányközeli Magyar Idők már októberben arról írt, hogy a politikus tényleg nem indul egyéniben, mert a kormányfő kampányát irányítja.

Elég nehéz elhinni, hogy a botrányai miatt totálisan hiteltelenné vált Rogán Antalt azért nem vetné be a Fidesz, mert a miniszternek sok a dolga. Ha ez így lenne, akkor Lázár János, Seszták Miklós vagy éppen Varga Mihály is búcsút inthetne szertett választókerületének. Sokkal inkább az állhat a háttérben – ahogy erre a hvg.hu is felhívja a figyelmet –, hogy Rogán mára az egyik legnépszerűtlenebb fideszes politikus lett. Ehhez egyebek közt hozzájárulhattak az V. kerület ingatlanmutyijai vagy Rogánék látványos urizálása, így nem meglepő, hogy a közelmúltban volt olyan mérés, amely szerint még Gyurcsány Ferenc is népszerűbb Rogán Antalnál.

 

http://magyarnarancs.hu/villamnarancs/rogan-antal-minden-bizonnyal-az-orszag-leggyavabb-fideszes-politikusa-107447

 

"Senki se higgye el, hogy nem lehet forrást találni a teljes akadálymentesítésre"

Ha vizes vébére volt pénz, erre is illene költeni.

Hamarosan indul a 3-as metró felújítása, ezzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót az LMP-s Pongrácz Gergely, aki szerint szakmai hiba, hogy a városvezetés csak a buszokra bízza a metrópótlást. Véleménye szerint az is hiba, hogy a felújítást az északi szakasszal kezdik, mert a középső vagy a kőbányai rész rekonstrukciója alatt meg lehetett volna hosszabbítani a 14-es villamost a Deák Ferenc térig, ami jelentősen tehermentesítette volna a buszos pótlást.

A vasárnapi sajtótájékoztatón Csárdi Antal, a párt fővárosi képviselője felhozta az akadálymentesítés problémáját is, ugyanis ezen spórol a főváros. „Senki se higgye el, hogy nem lehet forrást találni a teljes akadálymentesítésre, ha az olimpia, vagy a vizes világbajnokság megrendezésére van pénze az országnak és a fővárosnak” – mondta Csárdi.

http://magyarnarancs.hu/lokal/lmp-a-harmas-metrorol-senki-se-higgye-el-hogy-nem-lehet-forrast-talalni-a-teljes-akadalymentesitesre-107458

 

Zsíros állami melóhoz juthatsz: mutatjuk, mi kell hozzá

·         pénzcenrum

Nap mint nap olvashatunk cikkeket a hazánkat sújtó munkaerőhiányról, egyesek már azt vetették fel, hogy közel- és távol-keleti vendégmunkások szerződtetésével lehetne orvosolni a bajokat. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mi a helyzet a közigazgatásban, amihez a Belügyminisztérium teljes közszférára kiterjedő adatbázisában merültünk el. Lássuk, mekkora a hiány a közszférában és mi kell, hogy már holnap az államnak dolgozhass.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/zsiros-allami-melohoz-juthatsz-mutatjuk-mi-kell-hozza.1060921.html

“Kero úr! Menjen a búsba!” – ezt a cikket nem fogják betiltani, mint az előzőt

Az Ellenszel.hu oldalon nemrégiben megjelent egy cikk, ahol Kerényi Miklós Gábor volt asszisztense írta le a tapasztalatait arról, hogy milyen volt a “tanár úrral” dolgozni. Ezt az írást aztán másnap levettem. Sajnos az okát nem írhatom le, hiszen ha megteszem, lecsap rám a hatalom ökle. Aki miatt ez a cikk lekerült, precízen és pontosan vigyázott rá, hogy ne tudjam leírni még az okát sem. Azt azonban leírhatom: ezt az írást levetették. Mások. Velem. Ultimátummal.

http://ellenszel.hu/2017/11/05/kero-ur-elmegy/

 

Összeomlóban van a nyugati kultúra

Hétértékelő. Túl sok az eszkimó, és kevés a fóka – így jellemezte Boros Bánk Levente Juhász Péter és Fekete-Győr András felbukkanását ugyanabban a belvárosi választókerületben

Magyar Hírlap

Az egyértelmű üzenetekre vágyó baloldali szavazókat akarja megszólítani legújabb javaslatával Gyurcsány Ferenc – mondta lapunknak Boros Bánk Levente politológus.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/102323/Osszeomloban_van_a_nyugati_kultura

 

Ulicza Tamás Egy amerikai Ázsiában

Álláspont. Vigyázó szemünket vessük hát Délkelet-Ázsiára, mert nemcsak a térség, hanem a világ szempontjából is fontos dolgok dőlhetnek el ott a következő másfél hétben

Magyar Hírlap

Ázsiai körútra indult Donald Trump. Hogy pontosabbak legyünk: az amerikai elnök inkább csak körüljárja Észak-Koreát és a Dél-kínai-tengert, azt a két gócpontot, amelyek mentén a következő években a térség sorsát meghatározó események történhetnek. Trump elmondta már, hogy kiemelt szerepet kap majd az észak-koreai nukleáris program, ugyanakkor a legtöbb megbeszélés kereskedelmi kérdések körül forog. 

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/102320/Egy_amerikai_Azsiaban

 

Ludwig Emil Ki- vagy bevándorlók?

A tömeges, illegális migráció és számos káros következménye tabutéma az unió nyugati felén

Magyar Hírlap

Ez itt a kérdés – Shakespeare-t megidézve. Kifelé az országból, egy új, idegen hazába? Otthon maradni, vagy elmenekülni kényszerből, szegénységtől, üldöztetés miatt, egy másik, befogadó államba, mesés hatalomba? Nekünk, magyaroknak volt jussunk mindebből, másfél évszázad alatt. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/102310/Ki_vagy_bevandorlok

 

Újabb lépés a rendőrállam felé

Terrorveszélyre hivatkozva jövőre lényegében bárki lakásába betörhet a rendőrség, akinek engedéllyel tartott fegyvere van. Ez több százezer embert érinthet, s jogilag - de praktikusan is - meglehetősen aggályos.

 

http://nepszava.hu/cikk/1144789-ujabb-lepes-a-rendorallam-fele