2017, november 30 - 07:42 Sajtószemle

60 ezer eurót fizetne egy svájci falu azoknak, akik odaköltöznének

A több, mint 18 és fél millió forintot akkor kapják meg az új lakók, ha elkötelezik magukat, hogy legalább 10 évig ott maradnak.

Érdekes módját választotta a fennmaradásnak egy apró svájci falucska, Albinen . A valais-i kommunben fekvő, festői kilátással megáldott település ugyanis lassan, de biztosan a kihalás szélére sodródik, ha sürgősen nem tesznek valamit ez ellen. Jelenleg 240-en élnek a faluban, ez a szám azonban folyamatosan csökken. Csak tavaly három család költözött el, ami 8 gyerekkel rövidítette meg a helyi közösséget – annyira, hogy a helyi iskolát már be is kellett zárni. A házak közül sokat csak nyaralóként használnak, vagyis az év nagy részében üresen állnak.

A Leukerbad-tól és a Loèche-les-Bains termálfürdőtől alig 6 km-re fekvő település lakói ezért úgy döntöttek, olyan ajánlattal állnak elő, amely új életet lehet a faluba. Minden ideköltöző családnak pénzt adnak: felnőttenként 25 ezer svájci frankot – vagyis 6,7 millió forintot – és minden gyereknek 10 ezer frankot, vagyis 2,6 millió forintot. Ez egy négy tagú családra vetítve összesen 60 ezer euró – vagyis 18,7 millió forint.

http://hu.euronews.com/2017/11/23/60-ezer-eurot-fizetne-egy-svajci-falu-azoknak-akik-odakoltoznenek

 

A SPÁRTAIAK VALÓJÁBAN NEM DOBÁLTAK LE CSECSEMŐKET A TAJGETOSZRÓL

 

A történészek szerint a Tajgetosz legendájának alapja az, hogy a gyenge, beteg, vagy egyszerűen nem kívánt gyerekektől szokás volt megszabadulni az ókori Görögországban (főleg, mivel a városállamok nagy része túlnépesedéssel küzdött). Ez azonban nem csecsemőgyilkosságokat jelentett, hanem hogy ezeket a gyerekeket egyszerűen kitették a város falain kívülre, és a sorsukra hagyták őket. Általában rabszolgakereskedők szedték össze őket, ami mondjuk éppen csak egy fokkal jobb annál, mintha tényleg ledobták volna őket a szakadékba.

2007-ben aztán egy görög régészeti expedíció oszlatott el minden kérdést. Öt éven át kutattak a hegy körül, és összesen 46, a spártai korból származó emberi maradványt találtak. A csontok azonban egytől egyik felnőttekhez tartoztak, jellemzően 18 és 35 év között. A történészek úgy vélik, a Tajgetosz szakadéka kivégzőhely lehetett, ahol bűnözők lelték a halálukat.

 

http://index.hu/tudomany/til/2017/11/29/a_spartaiak_valojaban_nem_dobaltak_le_csecsemoket_a_tajgetoszrol/

 

Orbán utasítására vegzálták, most a Miniszterelnökség kitüntetését kapta meg a norvég civil pénzek kezeléséért az Ökotárs Alapítvány

az Ökotárs beszámolója szerint a Miniszterelnökség illetékes főosztályvezetője elismerően nyilatkozott a brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda és a magyar civilek által kezelt NCTA eredményeiről is. A beszámoló kitért arra is, hogy a Miniszterelnökség meghívására Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója a konferencián be is mutathatta az NCTA pár eredményes projektjét is.

Majd azzal folytatódik a beszámoló, hogy 

„a rendezvényen az NCTA eredményes lebonyolításáért a Miniszterelnökség által adományozott díjat a lebonyolító Autonómia, DemNet, Kárpátok és Ökotárs alapítványok képviseletében Móra Veronika vette át”.

Érdemes felidézni, hogyan zajlott a norvég támogatási keretet osztó civil szervezetek elleni fellépés: 2014-ben indultak be a hatósági vegzálások,

 

 

https://444.hu/2017/11/29/orban-utasitasara-vegzaltak-most-a-miniszterelnokseg-kitunteteset-kapta-meg-a-norveg-civil-penzek-kezeleseert-az-okotars-alapitvany

A NATO szerint egyre nagyobb esély van a háborúra

Egyre nagyobb kihívást jelent Kína fegyverkezése és Oroszország erőfitogtatása, írja négyévenként esedékes helyzetértékelő jelentésében a NATO. A jelentés szerint az, hogy a NATO ezekre a kihívásokra válaszul saját képességei fejlesztésébe kezdett, a hidegháború korszakára emlékeztető fegyverkezési versenyt indíthat el.

A NATO négyévenként szokott jelentést készíteni a szervezetre váró kihívásoktól. Ezt a jelentést egy másik szokta követni arról, hogy hogyan kéne reagálni ezekre a kihívásokra, ez jövő tavaszra készülhet el. A két jelentés alapján dolgozzák majd ki 2019-re a NATO új terveit.

https://444.hu/2017/11/29/a-nato-szerint-egyre-nagyobb-esely-van-a-haborura

Navracsics Junckerrel közös cikkben üzen Orbánnak és a magyaroknak

 

Közös cikket jelentetett meg a Berliner Zeitung nyomtatott kiadásában Navracsics Tibor oktatásért is felelős uniós biztos és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Az európai identitás erősítése című cikk szemlélete homlokegyenest szembemegy azzal, amit a nemzeti konzultációt folytató magyar kormány most éppen képvisel.  

 

http://index.hu/kulfold/ep/2017/11/29/navracsics_junckerrel_kozos_cikkben_ir_a_populizmus_legyozeserol/

 

Próbálják titkolni, de a balatoni gigaberuházásnál is feltűnik Orbán apjának cége

Direkt36

Helyi források szerint a dél-balatoni vasútfelújításra is érkeznek kövek Orbán apjának bányájából. Hivatalos csatornákon is próbáltunk erről információt szerezni, de elég volt egy utalás a miniszterelnök családjára, hogy mindenki elnémuljon.

https://www.direkt36.hu/2017/11/29/probaljak-titkolni-de-a-balatoni-gigaberuhazasnal-is-feltunik-orban-apjanak-cege/

„Ne verjétek szét az EU-t!” – üzeni Wałęsa Orbánéknak

A volt lengyel államfő az interjúban arról is beszél, hogy – látva a populista erők mai térnyerését – mit csinált volna másképp 30 éve. Ahhoz képest, hogy az 1998-as választások előtt még együtt kampányolt Orbán Viktorral a Fidesz győzelméért, Wałęsának ma igen markáns véleménye van a magyar (és a lengyel) kormány tevékenységéről. 

 

http://valasz.hu/vilag/ne-verjetek-szet-az-eu-t-uzeni-walesa-orbaneknak-126466

 

Itt tartunk: az emberek már csak magukra és a Fideszre számíthatnak

 

Soros György, Soros György, Soros György – mondta Hollik István szerdai sajtótájékoztatóján. 

Kicsit bővebben: Brüsszel, New York, a nemzetközi sajtó, az LMP, az MSZP, a DK, a Jobbik egyszerre támadja a nemzeti konzultációt.

Az ellenzék szerepvállalása különösen aggasztja a KDNP-s országgyűlési képviselőt, nincs ugyanis egyetlen olyan ellenzéki párt sem, amely képes lenne felülemelkedni saját hatalmi érdekein, és amelyre számíthatnának az emberek az ország megvédésében.

 

http://index.hu/belfold/2017/11/29/itt_tartunk_az_emberek_mar_csak_magukra_es_a_fideszre_szamithatnak/

 

Sorosozással végződött egy kiselőadás egy magyar középiskolában

 

Az egyik tanár sorosozással reagált egy diákja gyűlölet-bűncselekményekről szóló kiselőadására egy vidéki, egyházi középiskolában, számolt be az Amnesty International egy blogposztban.

A szervezet idei táborában részt vett egy középiskolás, aki annyira izgalmasnak találta az egyik esti fakultatív program témáját, a gyűlölet-bűncselekményeket, hogy később úgy döntött, egy iskolai kiselőadás formájában mesél róla az osztálytársainak.

Az Amnesty megpróbált minden segítséget megadni a 11. osztályos lánynak, aki az előadása végén levetítette a szervezet egyik kapcsolódó videóját, amely két percben magyarázza el a gyűlölet-bűncselekmény fogalmát. A diák beszámolója szerint az osztálytársai érdeklődőek voltak, az órát tartó tanár reakciója azonban váratlanul érte.

 

http://index.hu/belfold/2017/11/29/amnesty_sorosozas_gyulolet-buncselekmeny_kozepiskola_kiseloadas/

 

Kínzással kényszerítik vallomásra a kínai jogvédőket

 

Bár Kína igyekszik egyre haladóbb szellemű jogállamként feltüntetni magát, nemcsak azt nem szereti, ha Tibet függetlenségét emlegetik fel, de az emberi jogi aktivistákkal is kemény kézzel bánik.

 

https://24.hu/kulfold/2017/11/29/kinzassal-kenyszeritik-vallomasra-a-kinai-jogvedoket/

 

Debreceni Putyin-ügy: „Örülnek, hogy valaki kiállt a nép nevében”

 

agyon sok pozitív visszajelzést kaptam ismerősöktől és oktatóktól egyaránt

– mondta a 24.hu-nak Barna Eszter, a Debreceni Egyetem szociológia szakos hallgatója, akit az intézmény még augusztusban letiltott Facebook-oldaláról. Emiatt – ahogy vasárnap megírtuk – az Egyenlő Bánásmód Hatóság  eljárást indít az egyetem ellen.

A diákot azért tiltották le egyébként a Facebookon, mert miután kiderült, hogy az egyetem díszpolgári címet adományoz Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, kiírta az intézmény üzenőfalára: „Nem adom hozzá a nevem”. Az ügyben eljáró TASZ közölte, hogy egy állami intézmény nem diszkriminálhat senkit a politikai véleménye miatt:

Ha Eszter politikai véleménye az, hogy Oroszország jelenlegi elnöke nem méltó a díszpolgári címre, akkor jogszerűtlen, hogy ő pusztán ezért ne fejezhesse ki a véleményét, miközben az egyetem mindenki más számára egyenlően biztosítja a kommentelési lehetőséget.

 

https://24.hu/belfold/2017/11/29/debreceni-putyin-ugy-orulnek-hogy-valaki-kiallt-a-nep-neveben/

 

A CÖF elnökét nem érdekli, az nem közpénz

A Fővárosi Törvényszék ítélete és Lázár János kancelláriaminiszter véleménye ellenére sem tartja közpénznek az MVM-től kapott támogatást a CÖF elnöke.

Csizmadia László a kormányközeli Magyar Időknek azt mondta, egy állam által alapított cég alaptőkéje közpénz, az általa megtermelt bevétel szerinte azonban már nem. Az elnök azt is mondta, a Magyar Villamos Művektől kapott 500 millió egyetlen fillérjét sem fordították politikai célokra, a pénzt elsősorban civil missziójuk kiteljesítésére és népszerűsítésére költötték.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/a-cof-elnoket-nem-erdekli-az-nem-kozpenz-2430656

Kínos gerincprobléma – miért hajlong Orbán Viktor keleti diktátorok előtt?

 

Szervilis gesztusokat tesz a legbizarrabb keleti autokratáknak a magyar miniszterelnök. Ez csak azért nem vicces, mert közben nyugati partnereinket, ha úgy látja jónak, habozás nélkül küldi el melegebb égtájakra.

Kísérteties felvétel járja be Európát, sőt az internetet, épp a kínai elnök budapesti látogatásának napjaiban: Orbán Viktor látható rajta, amint a megállítandó Brüsszelben, az EU keleti partnerség csúcstalálkozóján lényegében földig hajol Ilham Alijev előtt. A Hír Tv felvételén a magyar miniszterelnök nem egyszerűen besétál, de kifejezetten tisztelettudóan közeledik az azeri diktátorhoz, olyan mélyen meghajolva, mintha a cipőfűzőjét akarná megkötni, majd barátságosan kezet ráznak, és kissé mesterkélten, de másodpercekig small talk-oznak.

 

http://hvg.hu/itthon/20171129_orban_viktor_szervilizmus_keleti_nyitas_autokratak_kina_oroszorszag_putyin

 

Az ellenállást hirdető orvos szerint csak a forradalom segíthet a magyar betegen

 

Drajkó Zsombor bojkottot hirdetett a Magyar Orvosi Kamara ellen, mert szerinte nem képviselik az érdekeit és nem tesznek semmit a hálapénz ellen. Petíciót indított, amihez már közel hétszázan csatlakoztak. A hvg.hu elérte a szakembert, aki saját bevallása szerint látja a magyar egészségügyi rendszer összeomlásának jeleit.

 

http://hvg.hu/itthon/20171129_drajko_zsombor_magyar_orvosi_kamara

 

Már meg is szűnt a 80 millióval kibélelt kutatóműhely a közszolgálati egyetemen

 

Nagyon úgy fest, mintha direkt Paczolay Péterre, az Alkotmánybíróság volt elnökére és Magyarország egykori római nagykövetére szabták volna azt a kutatóműhelyt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, amelynek az intézmény az Európai Unió pénzéből 80 millió forintot ítélt meg. 

Ilyen olvasata (is) van ugyanis annak, hogy az év elején két év időtartamra, tehát elvileg 2018 végéig létrehozott műhely pár héttel az után meg is szűnt, hogy szeptember elején Paczolay lemondott a műhelyvezetői posztjáról.

Már a létrehozás körülményei (az olasz állam előtt tornyosuló kihívások elemzésére kapott pénzt az amúgy a magyar kormányzat fejlesztésére szolgáló uniós forrásból a Paczolay vezette kutatóműhely, és akkor hozták létre a csapatot, amikor Paczolay még római nagykövet volt) is arra engedtek következtetni, hogy a most már a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának bírájaként tevékenykedő volt alkotmánybírósági elnök személye főszerepet játszhatott a 80 millió forintos keretösszeggel megtámogatott műhely megalakításában. Ezt a magyarázatot látszik erősíteni az, hogy mint a 24.hu megtudta a kutatóműhely egyik tagjától, a műhely szeptember utolsó napjaiban megszűnt.

https://24.hu/kozelet/2017/11/29/mar-meg-is-szunt-a-80-millioval-kibelelt-kutatomuhely-a-kozszolgalati-egyetemen/

 

Jordán hotelkirálynál landolt a telek, amit még Rogán adott el

 

Mazen Al Ramahi Budapesten élő jordániai üzletember kezébe került az V. kerület legértékesebbnek kikiáltott üres telke néhány hete.

Bástya utca 1-11. alatti, 1728 négyzetméteres, most nagyobbrészt parkolónak használt ingatlan tulajdoni lapjára a Maz Investment Idegenforgalmi és Szolgáltató Kft. neve került október közepén, ezt pedig Ramahi alapította. A jordán szállodakirály másfélszer annyiért vette meg a telket, mint amennyiért korábban a Rogán Antal vezette belvárosi önkormányzat eladta a Jászai Gellért nevével fémjelzett SCD-csoport cégének. Pedig akkor még nem volt építési tilalom a telken, most csak mélygarázst lehet építeni rajta – legalábbis a szabályozási terv szerint.

https://24.hu/belfold/2017/11/29/jordan-hotelkiralynal-landolt-a-telek-amit-meg-rogan-adott-el/

 

Gyurcsány vállalhatatlan – Werber fejtágít az LMP-nél

 

Reálisan összejöhet a legnagyobb ellenzéki párt szerepe, ha pedig minden összeáll, akár kormányváltás is lehet – egyebek mellett erről beszélt egy november közepén tartott LMP-s fejtágítón a korábban az MSZP-t segítő izraeli kampányguru, Ron Werber. A tanácsadó szerint a siker alapja a hálózatépítés, amiben az LMP eddig nem volt túl erős.

A DK-tól nagyon óvja az LMP-t

A többi ellenzéki pártot értékelve Werber elmondta, szerinte az MSZP lecsúszik, támadható lett, és már az jól jelzi a szocialisták gyengülését, hogy kormányfőjelöltjét nem a párton belül, hanem a sajtón keresztül próbálta meg építeni – végül pedig az egész kudarcba fulladt. Ez viszont Werber szerint azért jó az LMP-nek, mert szavazókat tudnak elcsábítani a szocialistáktól. 

A tanácsadó beszélt a DK-ról is, szerinte Gyurcsány Ferenc pártja kemény dió, de semmiképpen sem szabad összeállni vele, mert a pártot vezető

Gyurcsány mérgező, vállalhatatlan jelenség.

A kisebb pártokról azt mondta, aranyosak ugyan, vannak gondolataik is, de a belvárosi közegben mozognak csak jól, vidéken nem léteznek. Ráadásul sem pénzük, sem hátországuk nincs. 

 

http://index.hu/belfold/2017/11/29/fejtagitokon_varazsolja_el_ron_werber_az_lmp-seket/

 

Gyurcsány: Nem kívánok kormányon működni

Megnőtt-e a Demokratikus Koalíció étvágya Botka László távozása után? – kérdeztük a pártelnöktől.

 

- Ha győzünk, akkor a frakció tagja leszek. Ha ellenzékben leszünk, akkor a frakció vezetője.

- Nyolc hónapos szocialista miniszterelnök-jelölti időszaka alatt Botka László elvszerűen meggyötörte önt, mint a DK elnökét. Nem személyes viszonyukról, érzelmekről beszélek, hanem arról, hogy a 2010 előtti korszak megtagadásával egy látens szövetséges párt elnökét kitiltotta a közös listáról: a DK választóira szüksége van az ellenzéknek, de a vezetőjére nincs. Lehet, azt remélte, így más pártokat maga mellé állít, de ez a szövetségi politika nem jött be. Botka lemondott, a szocialista párt gyengült. A külső szemlélő most azt látja: a DK elkezdte felzabálni az MSZP-t. Ami bosszúnak sem elegáns, bár elismerem, politikailag racionális érzelmi kielégülés.

- Nincs ilyen szándék. Úgy viselkedünk, ahogyan egy politikai pártnak viselkednie kell. Azokról az ügyekről beszélünk, amelyek az országnak fontosak. Mit csinálunk a devizahitelesekkel, a Quaestor-károsultakkal, a határon túliak szavazati jogával, a nyugdíjjal. Politizálunk. Az MSZP tétlenségéhez képest tűnik ez végtelenül aktívnak és meggyőzőnek, de őszintén szólva nincs benne semmi különleges. Ha pedig az egyéni körzetekre gondol, azokról a nagyjából ismert támogatottsági arányoknak megfelelően, arányosan, méltányosan és tisztességesen meg kell állapodnunk. Amint azt Hiller István választmányi elnök mondta, nincsenek bérelt helyek. Mi is ezt gondoljuk.

http://nepszava.hu/cikk/1146714-gyurcsany-ferenc-nem-kivanok-kormanyon-mukodni

Elúszhat az MSZP kongresszusa

Pénteken Molnár Gyula kiállhat és bejelentheti: megvan az egyezség a Demokratikus Koalícióval. Az más kérdés, mindez sikernek minősül-e. Az MSZP országos elnökségének hétfő esti ülésén ugyanis úgy tűnt, sokan nem érzik magukénak a megállapodást, és a helyzet olyannyira elmérgesedett, hogy már a december 9-ei kongresszus sem biztos – több forrásunk szerint sem tartják meg. A tanácskozásra a többség már eleve azzal a szándékkal érkezett, hogy átírja a kongresszus tervezett napirendjét, és kihúzza a lista- és jelöltállítási programpontot. Épp ezért rendkívül érzékenyen érintette a tanácskozókat, amikor az atv.hu-n megjelent a választókerületek tervezett elosztási rendje, vagyis az: hol indít jelöltet az MSZP és hol a DK.

 

http://nepszava.hu/cikk/1146747-eluszhat-az-mszp-kongresszusa

 

"Megvan az emberünk" – újra rendőrök akadályozták a Tibetért tiltakozó aktivistát

 

6-8 készenlétis kellett az igazoltatáshoz, amelyre most az Andrássy úton került sor. Valószínűleg a legdrágább két igazoltatás lesz idén.

Vasárnap után ma újra rendőrök akadályozták Hendrey Tibort, hogy a kínai delegációnak felmutassa a tibeti zászlót az Andrássy úton, írja a Klubrádió, amelynek tudósítóját szintén igazoltatták a rendőrök. Hendreyt már a kocsijából kiszállása után elkezdte igazoltatni 6-8 készenlétis, és arra kérték, ne vegye elő a zászlóját. Be is szóltak a központba "megvan az emberünk". Hendreytől annyi tellett, hogy párszor felkiáltott: "Free Tibet".

A Klubrádió riporterét is igazoltatta négy készenlétis, majd a kínai konvoj elhaladtával a rendőrök is távoztak.

http://hvg.hu/itthon/20171129_Megvan_az_emberunk__ujra_rendorok_akadalyoztak_a_Tibetert_tiltakozo_aktivistat

 

Galsai Dániel Zaklatás (2.)

Csak éppen ez a történet is olyan, akár a hegy tetejéről elinduló aprócska hólabda, amely a völgybe érve lavinaként mindent elsöpör, ami az útjába kerül

Magyar Hírlap

Andy Warhol klasszikus mondása szerint a jövőben mindenki híres lesz tizenöt percre. Ahhoz pedig még csak színház közelinek sem kell lennie valakinek, hogy tudja: a sértett, sikertelen, önmaga szerint meg nem értett művésznél nincs szörnyűbb emberfajta. Ki tudja megjósolni, hogy vajon hányan lesznek közülük olyanok, akik egy évtizedekkel ezelőtt meg nem kapott szerepért így állnak bosszút? Elvégre egy simogatást sokféleképpen lehet értelmezni, minden az idő távlatába vész és igazából bizonyítani nem kell és nem is lehet semmit.

Tenni persze mindenképpen kellett volna valamit. Talán szigorú belső vizsgálatokat kierőszakolni, megdönthetetlen bizonyítékokat szerezni, házon belül összefogni – nem az én tisztem ebben tanácsot adni. Egy bizonyos: amit Sárosdi Lilláék, Kalmár Péter és a többiek tettek, az nem old meg semmit, ráadásul átüt rajta a politikai „szájszag” – hogy a jeles szerzőt idézzem.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/104448/Zaklatas_2

Kacsoh Dániel Listaháború

Álláspont. Megint kitört a ribillió a szocialisták főhadiszállásán – már ha nevezhetünk így egy belvárosi bérház földszintjén megbúvó irodácskát

Magyar Hírlap

A hajdan az élet minden területén taroló utódpárt fejesei nemrég még vérbő határozottsággal fogadkoztak, hogy a gazdagokat megadóztatják, Gyurcsánnyal pedig nem fognak össze. A bukott kormányfővel nem, nem, soha – harsogták, az ezzel szembemenők árulók lettek. Igaz, mostanság már a Jobbik sem annyira büdös nekik, ám Vonáék legalább nem akarnak nyerő balos körzeteket elszedni tőlük.

Nem úgy a Demokratikus Koalíció! A Gyurcsány-féle szektapárt ugyanis, miután levette a sakktábláról Szeged durcás polgármesterét, az MSZP „örök reménységét”, nekiállt learatni a több hónapos aknamunka eredményét.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/104454/Listahaboru

Ételosztás - Uniós pénzzel magyarázkodik az Emmi

A humántárca nem cáfolta tegnapi közleményében lapunknak azt a múlt szombaton megjelent értesülését, hogy a közterületeken történő ételosztás lehetőségéből ki akarják zárni a civil szervezeteket.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a széles körű felháborodás hatására kénytelen volt megszólalni az ételosztásból a civileket kiszorító értesüléseinkre, de mindössze arra futotta, hogy megismételjék egy korábbi, szintén lapunk kérdéseire adott válaszukat.

Még májusban érdeklődtünk, hol tart a „Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program keretében az élelmiszerosztás megszervezése, mely településeken hányan kaptak élelmiszersegélyt az uniós pénzből. A tárca akkori válasza szerint „a programban több mint 34 milliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre a rászorulók segítésére. Öt projektje egymás után, fokozatosan indul el, melyből a hajléktalanokat támogató négymilliárd forintos projekt megvalósítása 2016 decemberében megkezdődött”.

http://nepszava.hu/cikk/1146741-etelosztas---unios-penzzel-magyarazkodik-az-emmi

 

Kevesek kezében összpontosul a magyar föld nagyja

 

Valahogy visszaáll a múlt, mint mindig

– összegzett Kovách Imre vidékszociológus, az MTA doktora a magyar birtokszerkezet rendszerváltás utáni koncentrációjáról tartott előadásában az Eötvös Csoport rendezvényén kedden este.

A Debreceni Egyetem professzora arról beszélt az eseménynek helyet adó jezsuita Párbeszéd Házában, hogy a magyar földhasználat jelenleg kevesek kezében összpontosul, és ennek sokkal mélyebb történelmi hagyományai vannak Magyarországon, mint azt gondolnánk.

https://24.hu/kozelet/2017/11/29/kevesek-kezeben-osszpontosul-a-magyar-fold-nagyja/

 

Tudományegyetemen terjesztik a legalantasabb propagandalapot

Egyre több ELTE-s karról kaptunk olyan információkat, mely szerint a Habony-közeli, pártsemlegesnek kevéssé mondható Lokál napilapot rendszeresen terjesztik az egyetemen, sőt van ahol külön újságtartó állványt is fenntartanak neki. Feltehetőleg valamilyen szerződéses viszonyban áll a kormányközeli újság, és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, ugyanis – mint azt több olvasónk is jelezte – a korábban külön a Metropolnak fenntartott helyeken ma már a Lokál példányai találhatóak meg.

olyan címeket találni a Lokálban, mint 

·         Megint hazudott a Soros-egyetem

·         Orbán: Nevetséges a brüsszeli bürokraták beadványa

·         Nyomozás indul a Jobbik ellen

·         Tarlós: Sikeres a főváros

·         A KDNP azt követeli Gyurcsánytól, hogy tisztázza magát

·         Egészoldalas Nemzeti Konzultáció

·         Csalódás a Momentumban

·         Egyre több a pedagógus, a béremeléseknek hála

·         Berkes Gabriella jó anyósnak tartja magát + 5 oldal további bulvár

·         Horoszkóp

·         Egész oldalas „Magyarország erősödik” plakát

 

https://oktatas.atlatszo.hu/2017/11/29/tudomanyegyetemen-terjesztik-a-legalantasabb-propagandalapot/

 

KELETI VIZEKEN

Tóth Loretta Magyar Idők

 

„A globális bizonytalanság korában élünk, ezért felelősségünk, hogy a lehető legtöbb szinten növeljük az országaink közötti partnerkapcsolatokat. (…) Kormányunk készen áll arra, hogy az Egy övezet, egy út projekt részeként szorosabbra fűzzük a kereskedelmi és gazdasági együttműködésünket Kínával, illetve tovább mélyítsük a kétoldalú kapcsolatokat.”

Nem, a fent idézett mondatokat nem Orbán Viktor mondta a minap, miután Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel az oldalán megnyitotta a tizenhat kelet-közép-európai ország és Kína együttműködését elősegíteni hivatott 16+1 fórumot, hanem a mindenkor követendőnek tartott nyugati értékrendideált egy személyben megtestesítő Angela Merkel, amikor idén júniusban vendégül látta Hszi Csin-ping kínai elnököt.

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/keleti-vizeken-2509144/

 

JOBBIK-ÖRÖMHÍR

Pilhál György Magyar Idők

 

Nagy a boldogság a Jobbik háza táján. Megérkezett a rendőrségi határozat: a Nemzeti Nyomozó Iroda elutasítja Mirkóczki Ádám pártszóvivő feljelentését Soros György ellen. Nem indul nyomozás alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása, illetve alkotmányos rend elleni szervezkedés gyanújával. (Mindjárt megmagyarázom, miért jó hír ez arrafelé.)

 

http://magyaridok.hu/paca/jobbik-oromhir-2510860/

FELNYERÍTETT SOROS ÁLLATORVOSI LOVA

Magyar Idők Online

Az Amnesty Internatiolnal portugál tagja ócsárolta a magyar és lengyel kormányt.

 

Pontosan felmondta házi feladatát a magyar közmédiának nyilatkozó portugál szocialista EP-képviselő, Ana Gomes, a haladó szellemű, brüsszelita.

Tehát, „Magyarországon megszűnőben van a demokrácia, Orbán Európa-ellenes és antihumánus módon cselekedett a 2015-ös migránsválság idején, az Európai Néppártnak ki kéne zárnia soraiból a magyar kormánypártot, mellesleg a lengyel kormány náci és fasiszta.”

 

http://magyaridok.hu/belfold/felnyeritett-soros-allatorvosi-lova-2508877/

 

Jönnek a kínaiak, és letarolják a magyar lakáspiacot

mfor.hu

40 százalékkal nőtt meg idén a hazai ingatlanokat célzó, Kínából érkező kereslet.

 

A kínai miniszterelnök Li Ko-csiang magyarországi látogatása eredményeként több nagyvolumenű beruházás indulhat el, és szorosabbá válhat a gazdasági kapcsolat Magyarország és Kína között. Emiatt a magyarországi lakóingatlanok iránt érdeklődő kínai vevőjelöltek száma tovább emelkedhet. A számuk már eddig is nőtt: az idén már 40 százalékkal több érdeklődés érkezett Kínából a magyarországi lakóingatlanokra, mint 2016-ban - derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

 

http://mfor.hu/cikkek/makro/Jonnek_a_kinaiak__es_letaroljak_a_magyar_lakaspiacot.html?utm_source=mfor&utm_medium=Direct

Megegyeztek: Nagy-Britannia kész kifizetni a brexitpénzt

Ez ugyanakkor csak elvi egyesség, és az összegről még nem is volt szó. Becslések szerint nettó 50 milliárd euró is lehet.

http://mfor.hu/cikkek/makro/Megegyeztek__Nagy_Britannia_kesz_kifizetni_a_brexitpenzt.html?utm_source=mfor&utm_medium=Direct

Nemzeti kisgömböc: egy nap alatt 323 ezer konzultációs válasz érkezett

 

Hogy hitelt adjon a majd’ kétmillió nemzeti konzultációs válaszról szóló bejelentésének, a kormány napra lebontva közétette a visszaküldött válaszok számát. Volt olyan nap, amikor 323 ezernél is több válaszlevél érkezett, a netes kitöltéseknél viszont csak 7351 volt a napi rekord.

 

https://zoom.hu/hir/2017/11/28/nemzeti-kisgomboc-egy-nap-alatt-323-ezer-konzultacios-valasz-erkezett/

Újabb Matolcsy-húzás: itt egy MNB-szuperalapítvány

Pallas Athéné Domus Innovationis (PADI) és a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (PAGeo) összeolvadásából a több mint 71 milliárd forint jegyzett tőkéjű Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány (PAIGeo) jön létre.

Az alapítványi célok között szokásosan szép szándékokat említenek; úgy mint a tudományos, kutatás-fejlesztési, innovációs és modernizációs tudásközpont létrehozása, működtetése, a tudásteremtés ösztönzése, a magas hozzáadott értékű foglalkoztatás erősítése vagy a magyar szellemi örökség gazdagítása.

Ahogyan e cikkben már említettük: tavaly ilyenkor egészen hasonló lépést tett az MNB két másik alapítványa esetében. Akkor a Pallas Athéné Domus Scientiae (PADS) és a Pallas Athéné Domus Concordiae fúziójáról döntöttek.

https://zoom.hu/hir/2017/11/29/ujabb-matolcsy-huzas-itt-egy-mnb-szuperalapitvany/

 

SCHMIDT MÁRIA: „IDEOLÓGIAI KOLONIZÁCIÓT” KÍSÉRELTEK MEG AZ OBAMA-KORSZAKBAN

MTI MAGYAR IDŐK

 

A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint Barack Obama elnöksége alatt az Egyesült Államok elsősorban „ideológiai kolonizációt” kísérelt meg a közép-európai régióban, és ez a szándék egybeesett Soros György üzletember alapítványainak törekvésével.

 

http://magyaridok.hu/belfold/schmidt-maria-ideologiai-kolonizaciot-kisereltek-meg-az-obama-korszakban-2517574/

 

Schmidt Mária: Már küldtünk interjúfelkérést Sorosnak, de nem válaszolt

Egészen elképesztő szöveg jelent meg Schmidt Mária saját közmédiás blogján, a Látószögön. Egyrészt betekintést enged abba a gondolati és érzelmi hálózatba, ami Schmidt Mária fejében van, másrészt élesben figyelhetők meg Schmidt érvelési képességei. De árulkodó az is, hogy már a szöveg publikálása is egyfajta átverés eredménye, és máig nem világos, hogy ezen a beszélgetésen valójában ki kérdezett kit és miért.

A szereplők két régi ismerős, Schmidt Mária és Anne Applebaum Kelet-Európa-kutató, történész, újságíró, a Washington Post rendszeres szerzője. 

Érdemes Applebaum hűvös közbevetéseire rápillantani, mert igen árulkodóak, körberajzolják Schmidt alaptéziseit, és ellenpontozzák ideges, sértett stílusát.

·         „Soros alapítványa befolyásolta Obamát vagy fordítva? Vagy a kettő ugyanaz?”

·         „Támadod az amerikai elnököt. De hogy jutottál innen oda, hogy Soros ellenőrzi a baloldalt?”

·         „Tényként hivatkozol egy szatirikus programra, a Saturday Night Live-ra?”

·         „Soros le akarja rombolni Európát? És Magyarországot?”

·         „Érdekelne, honnan veszed az információidat.”

·         „És abban nem látsz hasznot, ha olyan hetilapod van, ami független?”

Az egyik csúcsponton Schmidt Mária megmagyarázza, miért fontos az, hogy a szatirikus Saturday Night Live-ban Sorost úgy mutatták be, mint az amerikai Demokrata Párt tulajdonosát. Applebaum kijelenti, „ez csak vicc volt”, amire Schmidt kifejti:

„Nyilván. De ha ezzel szórakoznak Amerikában, akkor ennek oka van, ez nem véletlen, ez egy közszájon forgó állítás. Valamiért nem mást vittek oda, hanem őt, és nem mást állítottak, hanem ezt. És nem hallottam, hogy Soros tiltakozott volna, vagy kikérte volna magának. Miért nem jelentek meg erről cikkek, hogy azért ez mégis túlzás…”

 

http://magyarnarancs.hu/feketelyuk/schmidt-maria-mar-kuldtunk-interjufelkerest-sorosnak-de-nem-valaszolt-107947

A műemlékeket nagyon szereti a NER, de a műemlékvédelmet tudatosan szétverték

Magyarország konzervatív kormánya szereti a műemlékeket, de rühelli a műemlékvédelmet. Európában élen jár abban is, hogy lassanként eltűnik az egységes műemlékvédelmi szemlélet, és maga a műemlékvédelem is. A nagy előd ebben Románia, ahol a Conducator 1977-ben egy tollvonással eltörölte a műemlékvédelmi hivatalt. Ez nálunk hosszadalmasabb folyamat. 2011 óta tart, és csak most érünk a végére.

A megszüntetett műemlékvédelem nem áll egyedül. Úgy is mondhatnánk, jó társaságba került. Olyan százados intézményekkel együtt számolták fel, mint az ÁNTSZ, a gyámügy, a vérellátó-szolgálat, az epidemiológia. Lázár János a bürokráciacsökkentés jegyében először hetven intézményről beszélt, közülük tizenhárom jogutód nélkül múlt ki. A többi terület gazdája korábbi minisztériuma, főleg a karácsonyfaként körülaggatott konglomerátumot alkotó Emmi. Így szűnt meg a jogköreinek zömét már elveszítő Forster intézet is a Várban, a Táncsics utcában.

 

http://168ora.hu/itthon/a-muemlekeket-nagyon-szereti-a-ner-de-a-muemlekvedelmet-tudatosan-szetvertek-13200

Uniós támogatást vett fel ingyen dolgoztatott diákok után egy fideszes polgármester

29 millió forintos uniós támogatást kapott „gyakornoki programjára” Szilhalom fideszes polgármestere, Bóta József, aki éttermében fizetés nélkül dolgoztatta ingyen a Szent Lőrinc Vendéglátó- és Idegenforgalmi Szakközépiskola diákjait. Bóta amúgy polgármestersége előtt ennek az iskolának volt az igazgatója.

 

http://168ora.hu/itthon/unios-tamogatast-vett-fel-ingyen-dolgoztatott-diakok-utan-egy-fideszes-polgarmster-13223

Varga Mihály: Kína hídként használja Magyarországot Európához

Megállapodás született a Magyar Bankszövetség és az Ázsiai Pénzügyi Együttműködési Szövetség (AFCA) között, amely Magyarországot hídként használja Európához – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a szervezet regionális pénzügyi konferenciájának magas szintű vezetői fórumán.

 

http://168ora.hu/itthon/varga-mihaly-kina-hidkent-hasznalja-magyarorszagot-europahoz-13217

 

Bulvárlapokat is rendelnek a minisztériumoknak

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság évi 120 millió forintért rendel újságokat a minisztériumok részére. A listán bulvár- és sportlapok is szerepelnek, de nem is ez az igazán érdekes, hanem az, ahogy a KEF húzta az időt a vonatkozó adatigénylésünk megválaszolásával.

 

https://blog.atlatszo.hu/2017/11/bulvarlapokat-is-rendelnek-a-miniszteriumoknak/

 

Testi sértés miatt büntetett apával konferenciázik a kormány

 

Miközben a kormány kihátrálni látszik a nőkkel és gyermekekkel szembeni erőszak áldozatainak védelméről szóló Isztambuli Egyezmény ratifikálása mögül, olyan szervezet kap kormányzati támogatást a „szülői elidegenítés” elméletéről szóló rendezvényéhez, amelynek elnökét tartási kötelezettség elmulasztása miatt két év próbára bocsátották, testi sértés vétsége miatt pedig pénzbüntetésre ítélték – tudta meg a 24.hu.

Az általunk látott dokumentumokból kiderül, hogy az Apák az Igazságért Egyesület elnökét, Szaniszló Csabát 2015 novemberében

két év próbára bocsátották, pártfogó felügyelet elrendelése mellett, tartási kötelezettség elmulasztása miatt,

 

https://24.hu/kozelet/2017/11/29/testi-sertes-miatt-buntetett-apaval-konferenciazik-a-kormany/

 

Nyugdíjemelés és egyebek - sokkoló listát kap Merkel

 

Durva számlát nyújthatnak be Angela Merkel német kancellárnak a szociáldemokraták az esetleges koalíciós együttműködés feltételeként, ám a kancellár asszony máris megelőző csapással válaszolt. A konzervatív pártokat sokkolhatja a nyugdíj- és béremelést is tartalmazó lista.

 

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/nyugdijemeles_es_egyebek_sokkolo_listat_kap_merkel.652018.html

Bristoli falra fújta fel az erdélyi Tomi, hogy Orbán egy geci

Tomi Erdélyből az Egyesült Királyság egyik legmagyarabb városában alkotott: kedden fújta fel a falra, hogy Orbán egy geci. A szégyenfalnak nevezett rész egyik felét a híres tacskó, Jancsika gazdája, a zenész Bobafett posztolta Facebookra, ő hívta fel a figyelmünket arra is, hogy a graffiti egy másik, szintén a falon található műalkotással együtt az igazi.

 

https://444.hu/2017/11/29/bristoli-falra-fujta-fel-az-erdelyi-tomi-hogy-orban-egy-geci

Jeszenszky Géza: Én nyugati vagyok, európai vagyok, Európának drukkolok

Jeszenkszky Géza volt Rónai Egon vendége a keddi Egyenes beszédben, melyben szokatlanul sok olyan dologról volt szó, melynek semmi értelmét nem látja. Ilyen például a gazdasági kapcsolatok erősítése Kínával. Jeszenkszky arra is emlékeztetett, hány amerikai vállalatot tett tönkre korábban a filléres kínai dömpingáru. Úgy véli, Trump is azért tudott nyerni, mert azt ígérte, tesz valamit ez ellen a folyamat ellen. „ Nem biztos, hogy ez a gazdasági szerelem, ez jó.”

„Az, hogy a Keletnek áll a csillag, Keleté a jövő, még ha így lenne, akkor sem örülnék, én nyugati vagyok, európai vagyok, én Európának drukkolok.”

Ahogy a Kínához dörgölőzést, úgy a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítését sem érti, pláne, hogy utóbbit a magyar állam fizeti, ráadásul hitelből. A déli nyitás sikertelenségéről és a kereskedőházak bezárásáról azt mondta, már maga az ötlet is nevetséges volt. 

https://444.hu/2017/11/29/jeszenszky-geza-en-nyugati-vagyok-europai-vagyok-europanak-drukkolok

Csak a kommunisták féltek úgy Sorostól, mint most a Fidesz

Érdekes sztorit szedett elő a Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára kedden. Posztjukban a BM III/III-7. osztály 1987. november 25-én kelt jelentését idézik, melyben arról írnak, Soros György felfüggeszti a kapcsolatait a magyar állammal. A jelentésben az áll, erről maga a magyar származású üzletember értesítette a vele kapcsolatban lévő állami szerveket és intézményeket. 

Ennek okaiként jelölte meg, hogy a HVG-nek nem tették lehetővé, hogy nyilvánosságra hozza az MTA-Soros Alapítvány bizottsági döntéseit, illetve hogy a Művelődési Minisztérium körlevélben kérte fel saját intézményeit, hogy mielőtt az MTA-Soros Alapítvány Bizottságához benyújtanák pályázataikat, azt jelentsék be a minisztériumnak. Soros György hiába tiltakozott ezek ellen, nem történt változás. 

https://444.hu/2017/11/29/csak-a-kommunistak-feltek-ugy-sorostol-mint-most-a-fidesz

Egy kollégája lebuktatta Putyin lányát, aztán megpróbálta visszavonni a nyilatkozatát

Manfred Mohab, a Rock'n'Roll Világszövetség jogi ügyekért felelős alelnöke véletlenül beismerte, hogy a szervezet másik alelnöke, Katyerina Tyihonova valóban Vlagyimir Putyin lánya. "Igen. Ismerem őt. Természetesen igen" - válaszolta a kérdésre, hogy Tyihonova valóban Putyin lánya-e. Biztos, ami biztos, a Reuters meg is ismételte a kérdést, amire Mohab ismételten bólíntott és igennel felelt.

Katyerina Tyihonováról, aki apja neve helyett nagyanyja családnevét használja, évek óta pletykálják, hogy valójában Putyin lánya. A 31 éves nő az akrobatikus rock'n'roll egyik világsztárjából lett a szövetség meghatározó figurája. Emellett Kirill Samalov férje, Samalov pedig Putyin egyik legközelebbi barátjának a fia. Aki, nem mellesleg, Wilbur Ross, Donald Trump kereskedelmi miniszterének üzlettársa, mint az a Paradise Papers néven kiszivárogtatott off-shore-iratokból kiderült.

Vagyis ezek alapján az amerikai kormány egyik minisztere közvetlen üzleti kapcsolatban állt Vlagyimir Putyin legszűkebb családjával.

https://444.hu/2017/11/29/egy-kollegaja-lebuktatta-putyin-lanyat-aztan-megprobalta-visszavonni-a-nyilatkozatat

Világcsúcs! Több mint 2,2 millióan vettek rész a nemzeti konzultációban

Eddig több mint 2,2 millióan küldték vissza a nemzeti konzultációs kérdőívet - közölte Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

 

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/vilagcsucs-tobb-mint-22-millioan-vettek-resz-a-nemzeti-konzultacioban/331468

Nem egy bonyolult ügy ez” – Heller Ágnes arról, miért kell együttműködni a Jobbikkal

Vagy akar az ellenzék választást nyerni, vagy nem.

Magyar Narancs: Azt nyilatkozta a Mandinernek, hogy minden ellenzéki pártnak, a Jobbiknak is össze kell fognia a Fidesz ellen, mert a Fidesz nem egy párt, hanem egy zsarnokság összeesküvése.

Heller Ágnes: Alapvető kérdés, hogy melyik párt akar egyáltalán választást nyerni. Most úgy tűnik, a Fideszen kívül egyik sem. Mindenki pontosan tudja – ha máshonnan nem, hát Tóth Zoltán választási szakértő véleményéből –, mi a győzelem, vagy legalább a fideszes kétharmad megakadályozásának feltétele: két ellenzéki listánál több nem lehet, és mind a 106 egyéni választókerületben egy ellenzéki jelöltnek kell indulnia a fideszessel szemben. Mégis minden ellenzéki párt azt hangoztatja, kivel nem fogna össze. Ez azt jelenti, hogy nem akarnak választást nyerni. Akkor viszont ne hazudjanak, ne mondják azt, hogy le fogják váltani a Fideszt. Vallják be őszintén, hogy elbújnak a felelősség elől. Olyan nincs, hogy a kecske is jóllakik, meg a káposzta is megmarad. Vagy a kecske, vagy a káposzta.

http://magyarnarancs.hu/belpol/nem-egy-bonyolult-ugy-ez-heller-agnes-arrol-miert-kell-egyuttmukodni-a-jobbikkal-107900

A 106 választókörzet mítosza

Keszthelyi András

A Fidesz legyőzéséhez nem szükséges, hogy egy ellenzéki jelölt legyen minden körzetben. Ennek sulykolása hamis látszatot kelt, és lenézi a választókat is.

A nyilvánosságban egyre jobban meggyökeresedő toposz, hogy valamennyi, azaz mindegyik választókerületben szükséges az ellenzéki koordináció, az egyetlen ellenzéki jelölt, aki megküzd a Fidesz és a Jobbik sötét erőivel. Legutóbb Gulyás Márton kezdeményezése kapcsán hallottuk, hogy 106 körzetre kiterjedő közvélemény-kutatással kellene megtudnunk, hogy ki a legalkalmasabb jelölt, de folyamatosan ezt hallani az MSZP–DK-tárgyalások kapcsán is.

Ezzel a követelménnyel két gond van. Egyfelől szükségtelen az ellenzék győzelme szempontjából. Másfelől hamis látszatot kelt, ráadásul – az elmúlt hét évben nem először – ismét lenézi a választókat.

Szükségtelen a győzelem szempontjából, mert nem csak, hogy nem kell 106 helyen győzni, de minden bizonnyal nem is lehet. Szigetvári Viktor és Vető Balázs alapvetése óta tudjuk, hogy 28 választókerületben szinte lehetetlen balról nyerni, különösen a választókerületek innovatív átrajzolása után. A budapesti 12. kerületben, Sopronban vagy Tapolcán a példa okáért körülbelül annyi esélye van a baloldalnak, mint a Jobbiknak Újlipótvárosban. Gyakorlatilag semmi. Az elektor.hu kimutatása szerint 2014-ben 26 olyan körzet volt, ahol a Fidesz több szavazatot szerzett, mint az ellenzéki összefogás, az LMP és a Jobbik együttesen.

 

http://magyarnarancs.hu/politicalanimal/a-106-valasztokorzet-mitosza-107899

A Magyar Orvosi Kamara tagdíjat emelne, az orvosok tiltakoznak és számon kérik a szervezetet

Már hétszázan írták alá a petíciót.

 

Egyre inkább tiltakoznak az orvosok a Magyar Orvosi Kamara (MOK) tervei ellen, miszerint a kötelező tagság díját a jelenlegi 27 ezerről 48 600 forintra emelnék fel. Drajkó Zsombor fogorvos petíciót is indított, amit eddig közel hétszázan alá is írtak. Ebben azt követeli, hogy:

 

·         legyen a MOK gazdálkodása transzparens

·         legyenek az éves beszámolók és a költségvetés minden tag számára hozzáférhető

·         álljon ki a MOK a hálapénz ellen

·         és legyen végre a kamara valódi érdekvédő szervezet.

 

http://magyarnarancs.hu/belpol/a-magyar-orvosi-kamara-tagdijat-emelne-az-orvosok-tiltakoznak-es-szamon-kerik-a-szervezetet-107907

 

A multik és az állami támogatások

„Mindenki elmegy a falig”

Három évig kellett pereskednie Szél Bernadettnek, az LMP miniszterelnök-jelöltjének, hogy megtudhassa, mely multik kaptak adókedvezményeket a magyar kormánytól 2012 és 2014 között. De miért titkolózik a kormányzat?

 

Öt multinacionális cég osztozott 80 milliárd forintnyi adókedvezményen – ez idén augusztusban derült ki, miután a Kúria kimondta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nem hivatkozhat adótitokra, a magyar társadalomnak joga van megtudni, mely cégek profitálnak a társasági adó után járó adókedvezményből. 

http://magyarnarancs.hu/belpol/mindenki-elmegy-a-falig-107352

Fekete-Győr András: Engem átvert a Fidesz

 

2010-ben a Fideszre szavaztam, de fél év alatt teljes mértékben kiábrándultam – erről Fekete-Győr András beszélt az ATV Egyenes Beszédcímű műsorában.

„Engem átvertek, én abban bíztam, hogy sok emblematikus figurája volt a Fidesznek. Pokorni Zoltánok, Áder Jánosok, Navracsics Tiborok, tehát sok olyan ember, akiben azt láttam, hogy van bennük erő, van bennük felkészültség, van ott kompetencia, ezt én nem láttam a baloldalon. Ráadásul olyan családból jövök, amely fideszeses, antikommunista érzületű volt” – mondta Fekete-Győr a műsorban.

 

http://mandiner.hu/cikk/20171129_fekete_gyor_andras_engem_atvert_a_fidesz

Sophia in 't Veld: Magyarként büszke lennék arra, hogy hazám migránsokat fogad be

 

Ha magyar lennék, büszke lennék arra, hogy a hazám már képes hozzájárulni a migránsok befogadásához – mondta Sophia in 't Veld, az Európai Parlament (EP) Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért képviselőcsoportja alelnöke kedd este az M1 aktuális csatornán sugárzott interjúban.

A politikus úgy vélekedett, a magyar emberek különlegesek, „csodálattal adózom előttük”, hatalmas mértékben hozzájárultak a világ kultúrájához. Hozzátette, nem kellene lezárni a határokat, mert az „Európa mint bevehetetlen erőd” koncepciója nem működik. Falak és kerítések nem tartják távol az embereket, csak több lesz a szenvedés, és a bűnözés, és rosszabb lesz a biztonság. 

Közös, európai menekültügyi rendszernek kell létrejönnie

 

http://mandiner.hu/cikk/20171129_sophia_in_t_veld_magyarkent_buszke_lennek_arra_hogy_hazam_kepes_hozzajarulni_migransok_befogadasahoz

 

Milliárdos beruházásokat eredményeztek a Kínával folytatott tárgyalások

ORIGO

Tovább erősödtek a kínai-magyar kapcsolatok, a közép-európai térségben Magyarország versenypozíciója kifejezetten erős - értékelte és összegezte Orbán Viktor miniszterelnök a Li Ko-Csiang kínai kormányfővel folytatott tárgyalássorozatot. Kína felemelkedése a miniszterelnök szerint egy új világgazdasági korszak kezdete.

 

http://www.origo.hu/itthon/20171129-milliardos-beruhazasokat-hoz-kina-magyarorszagra.html#

Orbán Viktor megköszönte a budapestieknek a türelmet

 

A kormányfő a Li Ko-Csiang kínai kormányfővel folytatott tárgyalása utáni sajtónyilatkozatban, a Parlamentben azt mondta:

az 1990 óta Budapesten megrendezett nemzetközi találkozók sorában a mostani Kína-Közép-Kelet Európa csúcstalálkozó a 4-5. legnagyobb volt,ami komoly logisztikai kihívásokat jelentett. A miniszterelnök ezért külön megköszönte a fővárosiak türelmét és megértését.

 

http://www.origo.hu/itthon/20171128-orban-viktor-megkoszonte-a-budapestieknek-a-turelmet.html

Zsidógyűlölő a Jobbik nyugdíjas tagozatának élén

 

A Jobbik nyugdíjas tagozatának alelnöke, Erős Erzsébet zsidógyűlölő megjegyzéseivel van tele az internet, újabb bizonyítékaként annak, hogy a Jobbik baloldali fordulata közepette ugyanolyan rasszista, antiszemita párt maradt, mint volt. A Pesti Srácok találta meg elképesztő bejegyzéseit: szerinte a zsidóknak nem szabadna politizálniuk, hiszen ők az ország rákfenéi, ők tehetnek a holokausztról (bár Erős Erzsébet szerint nem is biztos, hogy volt), valakik pedig haditervet készítenek, hogy vegyszerekkel irtsák ki a magyarságot.

 

http://www.origo.hu/itthon/20171129-zsidogyulolo-a-jobbik-nyugdijas-tagozatanak-alelnoke.html

A nagy Belgrád-Budapest átverés

A naiv álmodozó Orbánt lehúzzák a kínaiak.

 

Pillanatnyilag ott tartunk, hogy Kína épít egy vasutat Belgrád és Budapest között, amelynek a magyar adófizetőkre jutó költsége 750 milliárd forint + kamatok, és ezt

·         a magyar miniszterelnök nagy eredménynek tartja,

·         a kínai miniszterelnök pedig udvariasan win-win szituációnak nevezi.

És ez jól is el is mondja, ki nyer valójában az üzlettel.

Magyarországnak és Szerbiának lesz egy, a két fővárost összekötő vasútja, ami most is van, és ami nincs összekötve semmivel, mert nem is lehet. Tekintetbe véve, hogy a vasút nem folytatódik egyik végpontból sem, mert nem is lenne értelme, mert tengeren hatodannyiba kerül az áruszállítás, mint szárazföldön, továbbá hogy mind Belgrád, mint Budapest áruáteresztő-képessége és a térség árufelvételi kapacitása világgazdasági mércével mérve jelentéktelen, elmondható, hogy

építünk egy vasutat a semmiből a semmibe, de legalább drágán.

 

http://b1.blog.hu/2017/11/27/a_nagy_belgrad-budapest_atveres

Vádat emelt az ügyészség Mondok József ellen

baon

A közlemény szerint az ügy elsőrendű vádlottjának családi cége az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alaptól kapott 2014-ben és 2015-ben, két részletben 35 millió forint támogatást egy vadászház építésére, azonban kiderült, hogy házban valójában saját maga és felesége lakik. Az ügy másodrendű vádlottja a cég menet közben bejegyzett képviselőjeként – okiratok aláírásával és benyújtásával – szándékosan segítséget nyújtott hozzátartozója bűnös tevékenységéhez.

 

https://www.baon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/vadat-emelt-az-ugyeszseg-mondok-jozsef-ellen-1128279/

 

Charles Gati - Amerika hangja

Kár, hogy a magyar közvélemény egy része Thomas O. Meliát nem úgy ismeri, mint a külpolitikával foglalkozó amerikaiak. Tom Melia itt kitűnő elemző és megfontolt diplomata hírében áll. A magyar olvasók azonban talán csak Deutsch Tamáson keresztül hallottak róla. „Ki a f*sz az a Thomas Melia?” tette fel a kérdést 2011-ben Deutsch, kifogásolva, hogy a nevezett hozzá mert szólni a magyar politikához. Aztán kiderült, hogy Melia Budapesten járt az átkos bukása után, és választási szakértelmét arra használta fel, hogy a kis Fideszt, a ma illiberális, akkor liberális pártot segítse.

Nehéz megérteni a magyar kormány amerikai politikáját. Lehetséges, hogy a nacionalista belpolitika és az oroszbarát külpolitika amerikai ellenséget igényel. Ilyen „ellenség” volt már a múltban is Nancy Brinker, Hillary Clinton, Victoria Nuland, André Goodfriend és Tom Melia. Az ellenük folytatott személyeskedő, pimasz, gyakran alattomos támadások eredménye viszont nulla. Még egyszer: nulla. Amerika hangja néha eltompul, van, amikor hipokrita, de a lényeg alig változik.

A nyilvánvaló kudarc egy felelős kormányt arra késztetne, hogy változtasson a politikáján. A legújabb támadások David Kostelancik ellen sajnos azt sugallják, hogy a magyar kormány képtelen tanulni a hibáiból.

http://nepszava.hu/cikk/1146720-charles-gati---amerika-hangja

 

Letiltott az Emmi egy riportalanyt Alinda műsorából

 

A riporter egy színháztörténészt hívott meg az adásába, de az annak munkahelyét fenntartó Emmi közölte, nem támogatja a szereplését.

Cenzúra címmel tett ki posztot a Facebookra Veiszer Alinda. A műsorába hívott volna meg egy színháztörténészt, aki a nők színházi helyzetéről írt egy tanulmányt. Alina még írt az Emminek is, amely fenntartója a riportalany munkahelyének, az Országos Színháztörténeti Intézetnek, hogy mit szólnak az interjúhoz. A mnisztérium azt válaszolta: nem támogatja azt, azaz letiltotta a színháztörténészt a szereplésről.

"Ez nem az első ilyen esetünk. Szóval azt szeretném megkérdezni Balog Zoltán miniszter úrtól, hogy őszerinte ez segíti e a kultúra terjesztését, amiért nyilván mindketten dolgozunk, használ e a minisztérium által(mindenki forintjaiból!) fenntartott Országos Színháztörténeti Intézetnek, hogy munkatársai nem nyilvanulhatnak meg szakemberként , valamit a minisztérium ezirányú gyakorlata hogyan viszonyul a sajtó- és szólasszabadsághoz" írja Veiszer Alinda.

 

http://hvg.hu/kultura/20171129_Letiltott_az_Emmi_egy_riportalanyt_Alinda_musorabol

 

Jó szándékú tudós tévedését ismétlik meg a pézsmakacsamáj őrült hígításában hívő homeopaták

 

Az első tudós tévedésből „gyógyította” pézsmakacsamájjal az influenzát, mégis hisznek benne a homeopaták, csakúgy, mint a profitot behúzó francia gyógyszergyár.

 

http://magyarnarancs.hu/hamis_dilemma/higagyu-tudos-bakloveset-ismetlik-meg-a-pecsmakacsamaj-orult-higitasaban-hivo-homeopatak-107927

 

SORON KÍVÜL 3 MILLIÓ FORINTOT KAPNAK A FOGORVOSOK

 

Még az idén egyszeri, hárommillió forintos plusz támogatást kap minden közpénzből finanszírozott alapellátást biztosító fogorvosi szolgálat. Ez összesen 7,6 milliárd forint soron kívüli forrást jelent – értesült a Magyar Idők.

 

http://magyaridok.hu/belfold/soron-kivul-3-millio-forintot-kapnak-fogorvosok-2513893/

 

 Csak médiakatonák a tartalékos tisztté avatott kormánymegbízottak, be sem lehet hívni őket, a lényeg, hogy néha egyenruhában fotózzák őket

 

Időről időre visszatérő hír, hogy az eredeti munkája megtartása mellett tartalékos katonatisztté avatnak egy újabb megyei kormánymegbízottat, a legutóbbi ilyen a Csongrád megyei Juhász Tünde volt a napokban, akiből ezredes lett. 

Miután megjelent a hír a kinevezéséről, egy rakás kétkedő vélemény és komment jelent meg arról, hogy milyen katona lehet a gyakorlatban egy megyei kormánymegbízott, hogy miként tudja ellátni az elvileg igen fontos alapmunkáját, ha közben bármikor behívhatják, illetve hogy mi van, ha egy esetleges vészhelyzetben egyszerre két minőségében kellene helytállnia, és nem kevesen eleve megkérdőjelezték, hogy ezek a tisztek például részt vettek-e egyáltalán bármiféle kiképzésen, vagy totál operettkatonák.

https://444.hu/2017/11/29/csak-mediakatonak-a-tartalekos-tisztte-avatott-kormanymegbizottak-be-sem-lehet-hivni-oket-a-lenyeg-hogy-neha-egyenruhaban-fotozzak-oket 

 

Para-Kovács Imre: A Kisvárda-kísérlet

Szerző

 Amerikai Népszava

Összeültek Magyarország tudósai és csak ültek. Elkötelezettek és elhivatottak voltak, bár gyanakodtak, hogy ez a két dolog ugyanazt jelenti. Ők voltak a Fidesz-kormány krémje, és bár nem maradtak sokan, mert hazaáruló társaik nem voltak hajlandóak a haza érdekében behatóan tanulmányozni az antigravitációt, az energiacellákat, az ima hatását a költségvetésre vagy a méltán népszerű homeopátiás nyelvtanítást, de mindenre készen álltak és tudták, a választások előtt még valami nagyot kell alkotniuk, mert az ország vezetése ezt kívánja tőlük. Megdörzsölték zsebükben az amulettet és azon gondolkoztak, mivel járulhatnának hozzá leginkább a Párt választási győzelméhez (amihez kétség nem férhet ugyan, de a kétharmad még bizonytalan), mi lenne az a tudományos felfedezés, ami megszilárdítaná a nemzeti keresztény és még egyszer nemzeti kormány hatalmát. – Mi?! – tette fel a kérdést egyikük és a többiek bólogattak.

 

 

https://nepszava.us/para-kovacs-imre-a-kisvarda-kiserlet/