2017, november 14 - 07:35 Sajtószemle

Több mint száz Fideszhez köthető korrupciós ügy eltussolásával vádolják Polt Péter ügyészségét

§  az áron alul eladott több V. kerületi ingatlan ügye, amelyben Juhász Péter, az Együtt elnöke szerint nem hallgatták ki sem az önkormányzat munkatársait, sem az értékbecslőt, nem kerestek tanúkat, akik ilyen ingatlanokhoz jutottak, hanem a papírok alapján, amelyekből egyébként független jogászok szerint megállapítható a bűncselekmény ténye, hoztak egy elutasító határozatot,

§  a januárban meghalt szaúdi üzletember, Ghaith Pharaon ügye, aki úgy kapott magyarországi vízumot, hogy közben az FBI és az Interpol is körözte

§  és hogy a magát Orbán Viktor „kötélbarátjaként” aposztrofáló Garancsi István cége, az ESMA két éven át ingyen használhatta a fővárosi villanyoszlop-hirdetési helyeket.

Ami Polt Pétert illeti, a legfőbb ügyész enyhén szólva kiváltságos helyzetet élvezhet a többi európai országban működő kollégáihoz képest. A legfőbb ügyészt gyakorlatilag nem lehet elmozdítani a posztjáról:

§  a tevékenységét nem ellenőrzi senki,

§  nem indíthatnak ellene nyomozást, amíg fel nem függesztik a mentelmi jogát, a mentelmi jogát viszont kizárólag ő maga jogosult felfüggeszteni,

§  a törvény szerint mindaddig hivatalban maradhat, amíg az utódját nem sikerül kétharmados többséggel megválasztani.

 

http://168ora.hu/itthon/tobb-mint-szaz-fideszhez-kotheto-korrupcios-ugy-eltussolasaval-vadoljak-polt-peter-ugyeszseget-12408

 

Polt: az ügyészségnek nincs köze a Fideszhez

Szeptemberben az Együtt politikusa, Szigetvári Viktor jogerősen is megnyert egy pert, amelyet Polt Péter legfőbb ügyész indított ellene, amiért fideszesnek, és a Quaestor-ügyben bűnsegédnek nevezte az ügyészséget. A Kúria ezzel kimondta, lehet fideszesnek nevezni a Polt Péter vezette ügyészséget.

Az Index ma a parlamentben rákérdezett a legfőbb ügyésznél, mit gondol erről, aki a közel egyperces válaszában a következőket találta mondani:

 

https://444.hu/2017/11/13/polt-peter-az-ugyeszsegnek-semmi-koze-sincs-a-fideszhez

 

Leszavazta az arányos választási rendszert a Fidesz

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvényjavaslat tárgysorozatba vételét tárgyalta. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője azonban az ülés után jelezte, hogy az indítványt nem vette tárgysorozatba a bizottság, mert szerinte a Fidesznek nincs bátorsága ahhoz, hogy egy arányos választási rendszerben mérettesse meg magát.

 

 

http://nepszava.hu/cikk/1145488-leszavazta-az-aranyos-valasztasi-rendszert-a-fidesz

A helyiek drágállták a benzint, Tállai András rászólt a MOL-ra

Az adóügyekért felelős államtitkár és NAV-elnök Facebook-oldalán számolt be róla még szombaton, hogy állampolgári megkeresést kapott, hogy Mezőkövesden és a térségben bizony túl drága a benzin. 

 

https://444.hu/2017/11/12/a-helyiek-dragalltak-a-benzint-tallai-andras-raszolt-a-mol-ra

 

Tömegesen juthatnak koldusbotra a vidéki nyugdíjasok

 

Mostanában érik el a nyugdíjkorhatárt Ratkó-gyerekek, köztük több százezer őstermelő, közmunkás és napszámos. Most szembesülnek azzal, hogy fillérekből kell majd tengődniük nyugdíjaséveikben.

„Negyvenhárom évet dolgoztam, tavaly 18 ezer forinttal mentem nyugdíjba” – Dudás Zoltán üllési őstermelő úgy véli, hogy most nagyon sokan járnak hasonló cipőben, hiszen a jelenleg nyilvántartott csaknem 300 ezer őstermelő harmada éri el ezekben az években a nyugdíjkorhatárt.

A főként mezőgazdasági térségekben élők az állami gazdaságok és a téeszek felszámolása után cégeket alapítottak vagy őstermelőként próbáltak boldogulni, az egykori traktorosok, állatgondozók meg elszegődtek napszámosnak. Most tömegek állnak nyugdíjazás előtt, pár tízezer forintos megélhetésre számíthatnak.

http://hvg.hu/gazdasag/20171113_foglalkoztatas_minimalber_nyugdij_ostermelok_termelok_munkaerohiany_nyugdijas

 

A tanú újratöltve: az Origo előre megírta Gyurcsány feleségének kihallgatását

 

A Czeglédy-ügy újabb fordulatáról írt szombaton az Origo, amely tényként állította, hogy "két hét múlva kihallgatja az ügyészség Dobrev Klárát a Czeglédy-Gyurcsány-botrány ügyében". A lap azt is tudni vélte, hogy Gyurcsány Ferenc feleségének azért kell az ügyész kérdéseire válaszolni, mert a tulajdonában lévő Altus Zrt. több kölcsönt is adott Czeglédynek. Az Origót szemléző Magyar Idők feltételes módban azt is tudni véli, hogy a Csongrád Megyei Főügyészségnek szándékában áll Dobrevet beidézni.

Dobrev Klárát is megkerestük, aki az Indexnek megerősítette, hogy semmilyen idézést nem kapott.

Ezek szerint az ügyészség úgy működik, hogy az Origótól kapja a feladatokat. Kíváncsi vagyok, milyen szófogadóan teljesít.

 

http://index.hu/belfold/2017/11/13/az_origo_elore_megirta_gyurcsany_felesegenek_kihallgatasat/

 

 

Lerészegesezték, lebutázták az államtitkárt a parlamentben

Nem nyugszik a zöld Hadházy Ákos.

Ahogy írtuk, ma már harcolt egyet a saját mentelmi joga ellen, most meg Tállai András NAV-vezérrel és belügyi államtitkárral csattant egy interpelláció ketrecharcában.

Méghozzá úgy, hogyalig burkoltan lerészegesezte és lebutázta Tállait.

Hadházy a szociális szövetkezetekkel kapcsolatban kért szót, s arról beszélt, hogy az LMP megvizsgálta a szociális szövetkezetek 2013 és 2016 közötti tevékenységét: a zöldek adatai szerint ebben az időszakban 984 cég üzletviteli tanácsadást, 869 cég pedig munkaerő-kölcsönzést vett föl tevékenységi körébe.

Hadházy szerint ez az egész kamu, adóelkerülés, arra szolgál, hogy közpénzhez jussanak kormányközeli figurák.

ez az egész szövetkezetesdi kamu, adóelkerülés, arra szolgál, hogy közpénzhez jussanak kormányközeli figurák.

 

http://24.hu/belfold/2017/11/13/lereszegeseztek-lebutaztak-az-allamtitkart-a-parlamentben/

Kerényi a zaklatásról: Elővettem egy ceruzát, és bedugtam a szájába

 Kerényi Mikós Gábor volt az Egyenes Beszéd vendége, a zaklatási ügyéről kérdezte Rónai Egon. Az Operettszínház volt művészeti vezetőjét több színésze is zaklatással vádolta meg (erről itt olvashat bővebben), egyikük nevét is vállalva azt mondta, Kerényi elfenekelte.

Kerényi a műsorban elmondta, hogy volt, hogy egy vállfa feszítővasával ütötte egy színészét, és volt, akinek ceruzát dugott a szájába. A vállfás fenekelést azzal indokolta, hogy a színész elkésett, a ceruzát pedig azért kellett szájba dugni, hogy így ösztönözze a színészt arra, hogy jobban ki tudja énekelni az R-hangzókat.

https://444.hu/2017/11/13/kerenyi-szeretem-a-piros-pacsit

„Aggodalommal tölt el bennünket, ami a rádiós piacon zajlik”

 

Magyar családok megélhetését veszélyezteti a Médiatanács rádiós pályázatai körüli helyzet, mondta a 24.hu-nak adott interjúban Radetzky András, a Helyi Rádiók Országos Egyesületének elnöke, egyben a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettese és a Médiatanácsot nemrégiben eredményesen beperlő Fehérvár Rádió tulajdonosa. Szerinte a médiapluralizmus kerül veszélybe, ha a helyi rádiósok ellehetetlenülnek, a Médiatanács lemondását ugyanakkor a folyamatos botrányok ellenére sem tartja valószínűnek.

 

http://24.hu/media/2017/11/13/aggodalommal-tolt-el-bennunket-ami-a-radios-piacon-zajlik/

 

Pálfi György mutyizással vádolja Andy Vajnát

 

Pálfi György Veiszer Alinda műsorában árulta el, hogy végül miért nem lett a Toldi-filmből semmi. A teljes adás kedd este tizenegytől lesz majd látható, ám a műsorvezető már hétfőn megosztott egy velős részletet az adásból a Facebook-oldalán.

A rendező ebben elmondja, hogy Andy Vajna filmipari kormánybiztos a Toldiról szóló nagyszabású történelmi eposz tíz százalékát az üzlettársaival akarta finanszírozni, cserébe azonban igényt tartott volna a film összes jogára.

 

http://index.hu/kultur/cinematrix/2017/11/13/palfi_gyorgy_andy_vajna_toldi-film/

 

Újra kiderült: a Mediaworks jogsértően záratta be a Népszabadságot

 

munkaügyi bíróság döntése után újabb bírósági ítélet mondta ki, hogy jogsértően működött a Mediaworks, amikor a Népszabadságot bezáratta tavaly októberben, áll a TASZ hétfői közleményében.

 

http://index.hu/kultur/media/2017/11/13/tasz_mediaworks_nepszabadsag/

Ismerd meg a cseh Donald Trumpot, aki Orbán mintájára építené újra Csehországot

A szlovák származású, 63 éves Babis 2011-ben indította el politikai mozgalmát: kifejezetten a "megállás nélkü rabló és hazudozó" politikai elittel szemben határozta meg magát és minden nagygyűlésen az államot szétfeszítő korrupcióról beszélt. ( Az ANO, azaz az Elégedetlen Polgárok Akciója csehül rövidítve egyébként igent jelent.Amikor Babis bevállalta a forgatást, még rutintalannak számított a politika világában, ma már talán másként döntene, de a népszerűségének ez sem ártott. 

 

https://444.hu/2017/11/13/ismerd-meg-a-cseh-donald-trumpot-aki-orban-mintajara-epitene-ujra-csehorszagot

 

Magyar radikálisokkal is találkozott a párizsi merénylő

  • Allah Abdeslam, a 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletsorozat szellemi vezetője 2016 januárjában a Magyar Nemzeti Arcvonal embereivel tárgyalt Magyarországon.
  • Nyomozati érdekekre hivatkozva a hatóságok nem árulják el, tudják-e, miről beszélgettek az Iszlám Állam propagandavideóját magyarosító MNA-sok az ISIS katonájával.
  • A magyar szolgálatok megfigyelték Abdeslamot (akit egy soproni cukrászdában felismert egy osztrák nő), de meg sem kísérelték az elfogását. Állítólag ebben állapodtak meg a franciákkal és a belgákkal.
  • Az Iszlám Állam terroristái hatástalanított, de könnyen visszaélesíthető szlovák gépfegyverekkel követték el a Charlie Hebdo elleni 2015 januári támadást, és ilyen fegyvereket használtak a novemberi párizsi merényleteknél is.
  • Ugyanilyen visszaélesített szlovák fegyvereket találtak annál a két idős szélsőségesnél, akik az elsődleges gyanú szerint meg akarták ölni Orbán Viktor magyar miniszterelnököt.
  • Hatástalanított szlovák fegyvereket találtak a hatóságok állítólag az MNA-nál is, de azok (még) nem voltak visszaélesítve.

https://zoom.hu/2017/11/13/magyar-radikalisokkal-is-talalkozott-a-parizsi-merenylo

Mészáros Lőrincék elbuktak egy balatoni kempinget

Áprilisban Mészáros Lőrinc cége felvásárolta a balatoni kempingek nagy részét. A Balatontourist megvételével a legértékesebb tóparti kempingek a Konzum Nyrt. résztulajdonában álló BLT Group Zrt. kezébe kerültek. Hogy miért jövedelmező ez, azt segíthet megérteni, hogy a kormány tavaly decemberben úgy döntött, ötmilliárd forintot ad a balatoni kempingek fejlesztésére.

Ez az első olyan eset, amikor egy Mészáros Lőrincék által üzemeltetett kempinget úgy adnak el, hogy azt nem a szédületes ütemben gazdagodó felcsúti polgármester érdekeltsége vásárolja meg. Megkerestük a Balatontouristot is, kíváncsiak voltunk arra, hogy a Retro Motors Company megvásárolta-e az üzemeltetés jogát, és ha igen, akkor mennyiért.

 

http://24.hu/belfold/2017/11/13/elbukta-egy-balatoni-kemping-uzemelteteset-meszaros-lorinc/

Összeszedtük az összes tao-támogatást: hat éve minden kilencedik adóforintról lemond az állam

Összesítésünk szerint több mint 330 milliárd forintnyi társasági adó áramlott a tao-támogatási rendszer bevezetése, azaz 2011 óta az államkassza helyett különböző sportszervezetekhez. A tao-támogatás ugye az az állami juttatás, amiről a kormány hat évig próbálta elhitetni, hogy nem közpénz, de október közepén a Transparency International Magyarország által indított perben a Kúria is kimondta, hogy az. Persze a többség számára ez korábban is nyilvánvaló volt, hiszen a rendszer lényege, hogy a cégek a nyereségük után fizetett közteher, a társasági nyereségadó (tao) egy részét vagy egészét nem a költségvetésbe fizetik be, hanem odaadják azt egy számukra szimpatikus sportklubnak (vagy kulturális szervezetnek).

 

https://g7.24.hu/allam/20171113/osszeszedtuk-az-osszes-tao-tamogatast-hat-eve-minden-kilencedik-adoforintrol-lemond-az-allam/

 

Mega-giga-összefogás Solymáron

 

Öt ellenzéki párt (DK, Együtt, LMP, MSZP, Párbeszéd) támogatja Solymár 6-os választókerületben a december 10-ei időközi önkormányzati választáson függetlenként induló Kárpáti Zsuzsannát – írja közleményében a DK.  A Momentumot hiába keresi bárki a jelölt támogatói sorában, az új párt tartja magát ahhoz az elvéhez, hogy nem közösködnek senkivel. A választást az országgyűlési képviselővé vált KDNP-s Gaal Gergely lemondása miatt kell megtartani.

Tehát míg országosan t,nem lesz összefogás  addig Solymáron egy jelentéktelen választáson az LMP-t is sikerült berántani az összefogósdiba. Tanulság: nincs.

 

http://24.hu/belfold/2017/11/13/mega-giga-osszefogas-solymaron/

 

Kacsoh Dániel Kevesek

Álláspont. Aligha meglepő, hogy az ellenzéknek nem tetszett Orbán Viktor hétvégi kongresszusi beszéde

Magyar Hírlap

Érkeztek a szokásos fordulatok, talán az egyik közös pont a reakciókban ismét az volt, hogy a Fidesz tönkretette az országot, és nem érdekli az emberek véleménye. Nyilván: ezért indul a választáson. A magyar társadalom legfeljebb egy százalékát képviselő, „demokratikus” szempontból mégis potenciális kormányváltó Juhász Péter szerint Orbánnak már fogalma sincs arról, mitől lesznek Magyarország polgárai boldogabbak.

Biztos nem ugyanazt a filmet nézzük. Lehet, túlzásnak tűnik, ettől még igaz: Európában példa nélküli, hogy egy kormányzó párt mögött az emberek ilyen széles, stabil, hosszan tartó támogatása álljon. Egyes elemzők részéről arról szokás értekezni, hogy a Nézőpont Intézet legújabb felmérése által is megerősített, immár elsöprő Fidesz-előny oka „csupán” annyi, hogy a bevándorlás kérdése mindent visz. Márpedig ebben a témában a kormányzati válaszok a nyerők, nincs mese. Csakhogy a migrációs krízis kirobbanása előtt volt már nagyjából öt évnyi kormányzás, közben meg három nyertes választás is, mindez minimum árnyalja az önfelmentő tézist. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/103041/Kevesek

A választás, ami alapvetően megváltoztathatja Ázsia jövőjét

 

Ha Japán szakít a pacifizmussal, és nyílt fegyverkezésbe kezd, az csúnya reakciókat válthat ki Kínában és Észak-Koreában.

Látszólag nem hoztak változást a nemrég rendezett japán alsóházi választások. Abe Sinzó miniszterelnök Liberális Demokrata Pártja (LDP), ami amúgy konzervatív, illetve szövetségese, a Komeito, ami pedig buddhista, akármi legyen is ez a politikában, megőrizte kétharmados szupertöbbségét. A kormány összetétele és programja nem változott. Mégis lehet, hogy ez a választás alapvetően megváltoztatja Ázsia jövőjét.

 

http://valasz.hu/publi/a-valasztas-ami-alapvetoen-megvaltoztathatja-azsia-jovojet-126209

 

Valószínűleg a katalán elnököt fotózták le feltartott kézzel

Ez volt a hét képekben.

 

http://valasz.hu/vilag/valoszinuleg-a-katalan-elnokot-fotoztak-le-feltartott-kezzel-126258

 

Igenis van dizájnbűnözés – még több milliárdért építi Garancsi cége a MOME-t

 

A kormány 19,4 milliárd forintot adott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem campusfejlesztésére, ami három részben valósul meg. Mindhárom ütem kivitelezését a Garancsi István tulajdonában álló Market nyerte, az új épületekből a városlakók az utcafronton csak egy magas fekete falat láthatnak. Drónvideón mutatjuk a helyszínt.

 

https://atlatszo.hu/2017/11/13/igenis-van-dizajnbunozes-meg-tobb-milliardert-epiti-garancsi-cege-a-mome-t/

 

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal hagyta jóvá a CÖF félmilliárdos támogatását

 

Az ellene indított perünkben maga az MVM terjesztette be a bíróságra azt a bizonyító iratot, amivel egyértelműen elismerték, hogy közpénzből támogatták a kormányközeli civileket.

 

https://blog.atlatszo.hu/2017/11/a-nemzeti-kommunikacios-hivatal-hagyta-jova-a-cof-felmilliardos-tamogatasat/

 

A MOMENTUM AZ OLIMPIA PÁRTJÁN

Megyeri Dávid Magyar Idők

 

Kész csoda, de nem figyelt fel eddig senki arra, hogy a Momentum a jelek szerint csupán a hazai olimpia ellen harcol, a külföldieket ellenben jótékonyan segíti a háttérből. Mit tesz az élet és a véletlen, Fekete-Győr Andrást (közkeletű nevén Fegyőr) és baráti társaságát Párizsból igen magasságos helyről támogatják. Emmanuel Macron elnök és az ő pártja pártfogolja az olimpiaűző ifjoncokat, amivel büszkén, bőségesen el is hencegnek a momentumosok minden létező médiafelületen, képben és szóban.

 

http://magyaridok.hu/velemeny/momentum-az-olimpia-partjan-2440318/

 

VERHOFSTADT, SOROS ÜGYVÉDJE

Ádám Attila Magyar Idők

 

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament (EP) liberális képviselőcsoportjának vezetője a napokban teletoporzékolta az internetet, azt követelve, hogy Brüsszel avatkozzon be a magyar belpolitikába.

Az ok: a nemzeti konzultáció véleménye szerint Soros György személye ellen irányul. Twitter-bejegyzésben tájékoztatta a közvéleményt, hogy az Európai Parlament elnöki értekezletét felhasználva eredményesen követelte Antonio Tajani EP-elnöktől, hogy rendelje magához a magyar nagykövetet a „Soros elleni” nemzeti konzultáció leállítása érdekében. Más internetes közösségi oldalakon is kifejezte személyes aggodalmát amiatt, hogy a magyar kormány a minden háztartásba eljuttatott kérdőívvel „Soros urat veszi célba”.

Guy Verhofstadt látványosan igazolta, hogy megbízható szövetségese Soros úrnak, ahogyan azt a Nyílt Társadalom Európai Politikai Intézete számára készített, nyilvánosságra került belső dokumentum tartalmazza. Ebben a 751 uniós képviselőből 226-ot azonosítanak olyanként, mint akik bizonyítottan vagy valószínűsíthetően a Soros György által finanszírozott Nyílt Társadalom hálózatának szövetségesei. Verhofstadtot az EP legmagasabb szintű döntéshozó testületének szövetséges tagjaként tartják nyilván.

 

http://magyaridok.hu/velemeny/verhofstadt-soros-ugyvedje-2440186/

 

A Fidesz jolly jokere

 

Érettségi után belépett a Fideszbe, a párt iránti hűsége lassan harminc éve megkérdőjelezhetetlen. Vezetett az USA-ból pénzelt civil szervezetet itthon, nemzetközi NGO-hálózatot Strasbourgban, álomállása volt az Európa Tanácsban, de otthagyta, hogy közelebb kerülhessen a tűzhöz a Fideszben. Amikor kellett, Matolcsyt védte, ha arra volt szükség, beült pár hónapra a parlamentbe, majd elévülhetetlen érdemeket szerzett a második kétharmad megszerzésében. Most épp a Fidesz kommunikációs igazgatója, ami néha kelt benne némi intellektuális feszültséget, de azért jól bírja. Portré Hidvéghi Balázsról.

 

http://index.hu/belfold/2017/11/13/portre_hidveghi_balazs_fidesz_kommunikacios_igazgato/

 

Ukrán cég? Ijesztőbb, mint az offshore

 

Az elmúlt évek offshore botrányait nézve talán nem is meglepő, hogy az ezekhez az országokhoz köthető cégek a legkockázatosabbak között vannak. Ukrajna azonban még ezeket az országokat is veri a felszámolási listákon, derül ki az Opten elemzéséből.

Természetesen nem lehet általánosítani, önmagában az offshore érdekeltség nem jelent törvényszegést. Ennek ellenére a hazai tényadatok azt mutatják, hogy az offshore érdekeltség rendkívül erős kockázati tényező. Elég csak a felszámolás alatt álló cégek arányát a tulajdonosok országa szerint megnézni.

Hazai cégek külföldi érdekeltség szerint – legmagasabb felszámolási arányok

 

http://index.hu/gazdasag/2017/11/13/ukran_ceg_ijesztobb_mint_az_offshore/

 

Nagykövet lesz Altusz Kristóf, a kormány CEU-főtárgyalója

 

Újabb nagykövetjelölteket hallgat meg hétfőn a parlament külügyi bizottsága, többek között Orbán Viktor miniszterelnök volt kabinetfőnökét és a kormány Lex CEU-ügyi főtárgyalóját, értesült az Index. Az alábbi jelöléseket két, egymástól független forrásunk is megerősítette:

·         Nagy Andort bécsi nagykövetnek,

·         Altusz Kristófot koppenhágai nagykövetnek,

·         Kovács Tamás Ivánt brüsszeli nagykövetnek,

·         Timaffy Juditot pedig havannai nagykövetnek jelölik.

 

http://index.hu/belfold/2017/11/13/nagykovet_lesz_altusz_kristof_a_kormany_ceu-fotargyaloja/

 

Gábor György: Keresztényvédelem – keresztényüldözőkkel

Miután a francia államtanács úgy határozott, hogy a bretagne‑i kisváros, Ploërmel főterén álló, II. János Pált ábrázoló szobor tetejéről el kell távolítani a keresztet, a magyar kormányzat rég nem látott bel- és külpolitikai aktivitásba kezdett. A kormány bejelentette, hogy – vállalva az összes felmerülő költséget, az adminisztrációs terheket és a szállítási nehézségeket – Magyarországra hozza a keresztet. A külügy már megtette a lépéseket, s immár csak azon folyik a vita, hogy egy budaörsi iskola, avagy Csepel legyen a befogadó.

Szijjártó Péter külügyminiszter bántó felkészületlenségről tanúskodva, ámde mély felháborodással utalt arra az 1905-ös francia törvényre, amelyre hivatkozva – legalábbis szerinte – eltávolíthatóvá vált a kereszténység legfontosabb jelképe. Csakhogy a helyzet nem ilyen egyszerű. 

http://168ora.hu/velemeny/gabor-gyorgy-keresztenyvedelem-keresztenyuldozokkel-12406

 

Tajani új Marshall-tervvel akadályozná meg az „afrikai exodust”

2017. november 13. 11:44

 

Megduplázná az EU éves költségvetését az Európai Parlament elnöke és a tömeges elvándorlás megakadályozása érdekében egy uniós „Marshall-tervvel” segítené Afrika országait.

http://mandiner.hu/cikk/20171113_tajani_uj_marshall_tervvel_akadalyozna_meg_az_afrikai_exodust

 

Így enyhíthető Magyarország legégetőbb problémája

 
 

 Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója

 

A magyar gazdaság legfőbb problémája jelenleg a munkaerőhiány, és egyelőre nem látszik a kiút, ugyanis nagyon alacsony a születésszám, ez ráadásul csak hosszú távon oldaná meg a kérdést. Rövid távon ható megoldásra van szükség, a magyar államnak ezért érdemes azon gondolkodnia, hogy közelebbi kultúrkörből miként tudjuk pótolni a hiányzó dolgozókat, de a cégek előtt is nagy feladat áll. 

 

http://www.portfolio.hu/gazdasag/igy-enyhitheto-magyarorszag-legegetobb-problemaja.3.267447.htm

 

Toroczkai László: Bohócot csinálhatnék a bizottságból

Még nem döntötte el Toroczkai László, hogy elmegy-e a nemzetbiztonsági bizottság ülésére, ahol a szélsőséges és paramilitáris szervezetekhez való kapcsolatát firtatnák. A Jobbik alelnöke a Magyar Nemzet megkeresésére azt mondta, hogy személy szerint neki lenne kedve ahhoz, hogy „a bizottság szemébe nézzen, és gyakorlatilag bohócot csináljon belőlük”, ugyanakkor részvételével szerinte asszisztálna ehhez a – szavai szerint – bohózathoz. Arról, hogy végül mit tegyen, még a Jobbik elnökségével is konzultálni fog.

 

https://mno.hu/belfold/toroczkai-laszlo-bohocot-csinalhatnek-a-bizottsagbol-2427210

 

Orbán "mosolygós kávézásra" készül Tajanival

Orbán Viktor "mosolygós kávézásra" készül Tajanival, a miniszterelnök visszalőhet, ha az Európai Parlament elnöke a Soros-ellenes konzultáció miatt felelősségre vonja az EU-csúcson – mondta az atv.hu-nak egy kormányközeli forrás.

 

http://www.atv.hu/belfold/20171113-orban-mosolygos-kavezasra-keszul-tajanival-visszalohet-ha-soros-miatt-felelossegre-vonja/hirkereso

 

 

Orbán már a Nyugatot, a "globális elitet" akarja legyőzni

 

Orbán Viktor jövő tavasszal már nemcsak az "önmarcangolásba" süllyedt baloldalt és a "nemzeti alakulatból cicapárttá" változott Jobbikot akarja legyőzni, hanem a Nyugatot és a globális elitet is. Orbán Viktor, a Fidesz nemrégiben zárult kongresszusán mondott beszédében - hatalmas kivetítőkön a piros-fehér-zöld nemzeti színek jelentek meg, amikor a színpadra lépett, a küldöttek állva tapsolták és Viktoroztak - gyakorlatilag a két évvel ezelőtti kongresszusi beszédének 2.0-ás változatát adta elő középpontban a biztonság, a rend, a hagyomány, a nemzetállam és a mindennapi megélhetés érzését ígérve. Beszédét "befelé" a régi európai jobboldali európai kereszténydemokrata nagyságok által megfogalmazott tézis hatotta át: tőlünk jobbra lehetőleg csak a fal lehet, "kifelé" pedig a káoszt teremtő, a bevándorlást elősegítő, az európai identitást megsemmisítő erők elleni harc.

 

http://www.atv.hu/belfold/20171112-orban-mar-a-nyugatot-a-globalis-elitet-akarja-legyozni

 

Elégedetlenek a nyugdíjasok - Kevesebbet kaptak az ígértnél

A kormány ígéreteinél kevesebb kiegészítést és prémiumot kaptak a 123 ezer forintos átlagnál kevesebb pénzből élő idősek és járadékosok. A panaszáradat megindult, a tájékoztatást a Fidesz-KDNP a hivatalokra bízza, nekik a választáshoz elég néhány szlogen.

 

http://nepszava.hu/cikk/1145402-elegedetlenek-a-nyugdijasok---kevesebbet-kaptak-az-igertnel

 

Gulyás Erika Nyugdíjblöff

Szépen felépített kommunikációs csomag ez. A 2,7 millió érintett közül utánaszámol vagy hatszázezer, hogy miért kapott kevesebbet a megígért 24 ezer forintnál, minden harmadik nyomoz, panaszol, levelez - már csak kétszázezer elégedetlen, egy hivatalnok lehiggasztja a felét és ott vagyunk, hogy örülni kell, hisz kapnak valamit a nyugdíjasok. Üveggyöngyöt, bonbont, de mégis. Aki meg elmagyarázná, hogy az egészet egy ballib kormány Bajnai nevű vezetőjének köszönhetik, aki a gazdasági válság mélyén álmok helyett ezeket a kötelező nyugdíjszabályokat hagyta az utódaira, vagy, hogy aki nem éri el a 123 ezer forintos nyugdíjat, az sokkal kevesebbet kap, nos ezek huhogó, rosszindulatú baglyok, sőt kommunista Soros-bérencek. Ilyen egyszerűen működik a propaganda, csak azt nem értem, ha Erzsike a szikkadt zsömléje mellé lenyeli az ilyen üzeneteket, mikor tanulják már meg végre az ellenzékben is.

 

http://nepszava.hu/cikk/1145420-nyugdijbloff

 

Keresztbe tehet a hazai BL-döntőnek Lázár javaslata

Hatalmas blama lenne, ha a lex Heineken miatt nem lehetne BL-döntőt rendezni a 200 milliárd forintból felújított Puskás Ferenc stadionban. A miniszter nem tudja, milyen joghatásai lehetnek, ha betiltják az önkényuralmi jelképek effajta használatát.

Nem adott választ arra a kérdésre Lázár János, hogy Magyarország miképpen rendezhetné meg a labdarúgó-Bajnokok Ligája döntőjét, amennyiben az Országgyűlés megszavazza a kancelláriaminiszter lex Heinekenként emlegetett javaslatát, amely tiltaná az önkényuralmi jelképek – például a holland sörgyártó logójában szereplő vörös csillag – haszonszerzési céllal való felhasználását, hiszen az európai kupasorozat egyik fő támogatója a Heineken. Lázár annyival odázta el a válaszadást, hogy a javaslatáról még nem szavazott a Ház, „így a joghatása még nem ismert”.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/keresztbe-tehet-a-hazai-bl-dontonek-lazar-javaslata-2427225

 

Megszólalt a Valutaalap - ebben téved a magyar kormány

 

Minden európai gazdaság növekedési pályára állt és az öreg kontinens a globális kereskedelem motorjává vált - derül ki a Nemzetközi Valutaalap legfrissebb, európai regionális elemzéséből (Regional Economic Outlook - REO). Az örömhírhez viszont az IMF hozzáteszi: nem ártana kihasználni ezt az időszakot arra is, hogy a rosszabb időkre felkészüljenek ezek az országok, miután már középtávon is szép számmal vannak kockázatok.

 

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/megszolalt_a_valutaalap_ebben_teved_a_magyar_kormany.651020.html

 

Külföldi sajtó: Orbán harmadik elsöprő győzelme előtt áll

 

Kívülről nézve az Európai Unióval kialakult konfrontáció, illetve a jogszolgáltatás és a média ellenőrzése tartoznak azok közé az eredmények közé, amelyek megőrzését pártja céljaként jelölte meg Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz újraválasztott elnöke.

 

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/kulfoldi_sajto_orban_harmadik_elsopro_gyozelme_elott_all.651063.html

 

Nyugdíjjal ismerik el a tartós ápolást

azenpenzem.hu

 

A héten kezdi tárgyalni a parlament azt a törvénycsomagot, amelyben számos változás érinti a családok életét. Új időskori szociális támogatást vezethetnek be 2018-ban, a jogszabályokban lefektetik, hogy kormányrendelet alapján adhatók egyszeri juttatások, kiterjesztik az anyasági juttatás körét, az apák is kaphatnak majd csecsemőgondozási díjat.

 

http://azenpenzem.hu/cikkek/nyugdijjal-ismerik-el-a-tartos-apolast/4475/

 

 

Bajban a kormánysajtó: teljesítőképességük határáig növelték az Orbán-idézetek betűméretét

 

Nyilván komoly szakmai kihívás egy-egy Fidesz-gyűlés vagy Orbán-beszéd után a miniszterelnök szavaihoz mért címlapot összehozni a kormánybarát sajtótermékeknél, ezt a feladatot oldotta meg most a Magyar Hírlap különösen látványosan.

Főszerkesztőtől tipográfuson át itt mindenki kitett magáért, hogy megfelelően közvetítséK Az Üzenetet.

http://magyarnarancs.hu/feketelyuk/bajban-a-kormanysajto-teljesitokepesseguk-hataraig-noveltek-az-orban-idezetek-betumeretet-107610

 

Már most nagyot buktak a katalánok a „népszavazással“

Egy hónap alatt 2400 cég hagyta el a régiót a bizonytalanság miatt.

 

Az október 1-én tartott illegális népszavazás és a rendőrség kemény fellépése óta rengeteg katalán székhelyű cég vonult ki a térségből. Az első héten 219 cég helyezte át a székhelyét máshova Spanyolországon vagy az Európai Unión belül, az ok a jogi környezet bizonytalansága. Október közepén hét nap alatt 670 cég lépett le, írja a Blommberg.

Például Valenciába ment a CaixaBank SA, a legnagyobb katalán bank.

A trend azóta megfordult, most már csökken a szám, de még a múlt héten is 236 cég helyezte át székhelyét.

A folyamatot egyébként Madrid is segítette, október 6-án úgy alakították a vonatkozó szabályozást, hogy a cégeknek a lehető leggyorsabb és legkönnyebb legyen a székhelyköltöztetés.

(Bloomberg)

 

http://magyarnarancs.hu/kulpol/mar-most-nagyot-buktak-a-katalanok-a-nepszavazassal-107612

 

Simicska Vonán keresztül üzent Orbánnak: Poltról olyat tud, hogy kezdhetnek csomagolni

 

A Jobbik elnöke olyat tud, amitől szerinte Polt Péter nem tölti ki 2019-ig szóló mandátumát, és magától lemond. „Van egy ilyen megérzése” – mondja Vona.

Mivel mindezt a Simicska jobbról balra állt lapjában, a Magyar Nemzetben adott interjújában szellőztette, joggal feltételezhetjük, hogy a „főnök”, Simicska üzent Orbánnak – jobb kipakolni a budai várba szánt ezüstöt és keresni lassan egy felcsúti cipészműhelyt a nyugdíjas évekre.

MERT POLTRÓL OLYAT TUD(HAT), AMITŐL BORUL(HAT) AZ ORBÁN-BIRODALOM.

Legalábbis Vona Gábor így reagált arra a felvetésre, hogy a Legfőbb Ügyésznek kötött mandátuma van, és nem kerül addig más a helyére, amíg kétharmados többséggel nem sikerül valakit erre a posztra megválasztani.

http://pestibulvar.hu/2017/11/12/simicska-vonan-keresztul-uzent-orbannak-poltrol-olyat-tud-hogy-kezdhetnek-csomagolni/

Vágó István fantasztikus kérdésekkel bombázta Orbán Viktort

Vágó István fantasztikus kérdésekkel bombázta Orbán Viktort és mi elvárhatnánk Magyarország miniszterelnökétől, hogy válaszoljon is. Na ez utóbbit hiába is várjuk, de legalább olvashatjuk Vágó úr kérdéseit.

https://zarojel.hu/vago-istvan-fantasztikus-kerdesekkel-bombazta-orban-viktort/

 

Az egészségügyi államtitkár szerint a hospice háznak azért fogyott el a pénze, mert rosszul gazdálkodott

Hospice-ellátás: felháborító a segítségkérés?

A szakma nagy része fel van háborodva azon, hogy valaki volt annyira erős, hogy külön kért és kapott pluszfinanszírozást a hospice-ellátásra, miközben Magyarországon 600-nál több ágyon folyik ilyen típusú ellátás, és mindenki ugyanazt a tevékenységet végezve, ugyanazt az ellátást nyújtva, ugyanannyi finanszírozást kap – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán. Az egészségügyi államtitkárt a közelmúlt botrányai után egy konferencián faggattuk a hospice-ról, azaz a gyógyíthatatlan betegek életvégi ellátásáról és annak finanszírozásáról. Kijelentésével a Magyar Hospice Alapítvány által működtetett hospice-ház ügyére utalt, amelyről a sajtóban az utóbbi hetekben jelent meg, hogy forráshiány miatt januárban bezárhat. A botrány miatt végül Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere utasítást adott Ónodi-Szűcsnek, hogy biztosítsa a működéséhez szükséges forrást. Egyébként 50 millió forintra van szükségük, egyelőre azonban nem tudni, hogy mekkora összeget kapnak majd, és rendszeresen-e. Ez az országban az egyetlen fekvőbeteg-ellátást nyújtó, alapítványi működtetésű felnőtt hospice-ház.

 

https://mno.hu/belfold/hospice-ellatas-felhaborito-a-segitsegkeres-2427193

 

Muszbek Katalin: A hospice halála lenne, ha a betegektől kérnénk pénzt

26 éve forrásért és elfogadtatásért küzd a Magyar Hospice Alapítvány igazgatója, aki az egész mozgalom szóvivője akar lenni a segítségkérésben. Muszbek Katalinnak eszébe sem jut a betegektől pénzt kérni, viszont egy valamiben felelősséget érez. Az interjút múlt hét pénteken vettük fel, azóta kiderült, hogy az Emmi 40 millió forinttal támogatja a Magyar Hospice Alapítványt.

 

http://24.hu/belfold/2017/11/13/muszbek-katalin-a-hospice-halala-lenne-ha-a-betegektol-kernenk-penzt/

Az Orbán-kormány 500 ágyas kórházat épít Vietnamban, de soknak tartja támogatást, amelyet a Magyar Hospice Alapítvány kér

Ami a magyar egészségügy prioritásait illeti, Ónodi-Szűcs Zoltán nyilatkozata kissé visszatetsző annak a fényében, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a nemrég újra elővette a magyar pénzügyi támogatással Vietnamban építendő 500 ágyas onkológiai kórház ötletét. Ezt a kórházat 60 millió euró (átszámítva hozzávetőlegesen 20 milliárd forint) segélyhitelből építenék meg a dél-vietnami Can Taóban.

 

http://168ora.hu/itthon/az-orban-kormany-500-agyas-korhazat-epit-vietnamban-de-soknak-tartja-tamogatast-amelyet-a-magyar-hospice-alapitvany-ker-12420

 

A Magyar Művészeti Akadémia valami életbe vágót akar mondani az ultrahangvizsgálatokról

A Magyar Művészeti Akadémia kulturális folyóiratára mindig is érdemes volt odafigyelni – innen származik például a legendás „kinyílott a pitypang, megírom” is.

Amikor már éppen az lehetett az érzése az embernek, hogy a lap eltűnt a süllyesztőben, jött ez a váratlan húzás: a jeles nemzetihagyomány-őrző Krónika novemberi címlapja.

 

http://magyarnarancs.hu/katasztrofa/a-magyar-muveszai-akademia-valami-eletbevagot-akar-mondani-az-ultrahangvizsgalatokrol-107613

 

Mi is történik a magyar jogállamisággal? – Decemberben tart meghallgatást az EP

 

Az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) december 7-én tart meghallgatást a magyar helyzetről – írja az MTI. Szijjártó Péter fogja képviselni a magyar kormányt, s az MTI értesülései szerint az ülésen a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), az Amnesty International, illetve az Alapjogokért Központ képviselői is részt vesznek majd.

A meghallgatás utáni magyarországi különjelentés elkészítésével Judith Sargentini holland zöldpárti EP-képviselőt bízták meg, s a több lépcsőben elfogadott dokumentum jövő szeptemberben kerülhet az EP plenáris ülése elé. A testület ennek alapján kezdeményezheti az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását Magyarországgal szemben, s dönthetnek arról, hogy „fennáll-e a veszélye annak, hogy Magyarországon csorbulnak az EU alapértékei”.

http://magyarnarancs.hu/belpol/mi-is-tortenik-a-magyar-jogallamisaggal-meghallgatast-tart-az-ep-107619

 

„A politikai döntések nem ránk tartoznak”

Az afrikai és ázsiai népességrobbanásra, a migrációs válságra egyfajta új Marshall-tervvel kell válaszolnia a fejlett világnak – mondta Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, akivel Jordániában készítettünk interjút a Tudományos Világfórumon (WSF). A Széchenyi-nagydíjas matematikus beszélt a „Soros-tervről”, az agyelszívásról és arról, hogy a tudományos világot elérheti-e a szexuális zaklatási botrány.

 

https://mno.hu/kulfold/a-politikai-dontesek-nem-rank-tartoznak-2427425

 

Több mint négyszáz halálos áldozata van az Irak és Irán határán történt földrengésnek

Legkevesebb 407 ember vesztette életét az Irán és Irak határvidékét sújtó vasárnapi földrengésben – írja a BBC.

 

https://mno.hu/kulfold/tobb-mint-140-halalos-aldozata-van-az-irak-es-iran-hataran-tortent-foldrengesnek-2427196