2017, november 10 - 08:08 Sajtószemle

200 millió forintot költene független helyi sajtóra az amerikai külügyminisztérium Magyarországon

 

November 7-én pályázati felhívás jelent meg az amerikai külügyminisztérium oldalán.

Az objektív média támogatása Magyarországon ( Supporting Objective Media in Hungary)

címmel jövőre összesen akár 700 ezer dollárral (187 millió forinttal) támogatná az amerikai külügy a fővároson kívüli nyilvánosságot.

Az amerikai külügyben működő demokrácia és emberi jogok hivatala a kiírás szerint javítani szeretné a magyar állampolgárok hozzáférését objektív információkhoz hazai és nemzetközi témákban. A cél a Budapesten kívül működő "tény-alapú" lapok / rádiók / weboldalak közönségének növelése, és a pénzügyi fenntarthatóságuk javítása.

„A projektnek javítania kell a hozzáférést a megbízható, elfogulatlan hírekhez (...) arra kell törekednie, hogy demokratikus reformokhoz vezessen”

A dokumentum szerint 2018 májusától megvalósított projekteket támogatnának 500-700 ezer dollár közötti összeggel, azaz a magyar országgyűlési választások után érkezne a pénz, ami így valószínűleg kevésbé fáj a Fidesznek, mintha az év elején utalnának, és a 2018-as eredményeiket közvetlenebbül veszélyeztetné az amerikai sajtótámogatás. A kiírás szerint egy darab nyertes lesz, az kapja a teljes összeget.

https://444.hu/2017/11/09/200-millio-forintot-koltene-fuggetlen-helyi-sajtora-az-amerikai-kulugyminiszterium-magyarorszagon

 

Felavatták Kertész Imre emléktábláját, de se az író kiadóját, se a barátait nem hívták meg

csütörtök délben, Kertész születésének 88. évfordulóján, az emléktábla avatásán is. Balog miniszter olykor személyes hangú beszédet mondott, de azt nem felejtette el megemlíteni, hogy Kertész élete végén  meglátta az Európát érintő migrációban azt a fenyegetést, amely "nemcsak életformánkat, hanem végső soron az európai szabadságot is veszélyezteti". Ezek után arra is felhívta a figyelmet, hogy Kertész emléke nem kisajátítható. 

Ehhez képest az eseményre nem hívták meg se Kertész Imre kiadóját, a Magvetőt, se a Kertészt tagjai között tudó Szépírók Társaságát és Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiát. Kertész emléktábláját először fideszes politikusok koszorúzták meg: Balog miniszter és Schmidt Mária után Láng Zsolt II. kerületi polgármester. Őket követte Prőhle Gergely korábbi államtitkár, a PIM igazgatója, majd a Kertész Intézet irodalomtörténésze, az író szerkesztője, Hafner Zoltán, végül pedig a Magyar Írószövetség képviseletében Ács Margit.

https://444.hu/2017/11/09/felavattak-kertesz-imre-emlektablajat-de-se-az-iro-kiadojat-se-a-baratait-nem-hivtak-meg

Lázár: Soros napokon belül az EP-be megy a képviselőket csatasorba állítani Lengyelország és Magyarország ellen

 

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter – aki Kovács Zoltán kormányszóvivővel tarja a 103. Kormányinfót – beszélt az elmúlt hetek szexuális zaklatási ügyeiről. Mint mondta, a kormány és a Fidesz is fontosnak tartja, hogy állást foglaljon: az emberi méltóságot tartják a legfontosabbnak, ami ebben az esetben az áldozatok védelmét jelenti. Egyebekben a kormány magánviszonyokba nem tud és nem is kíván belefolyni.

https://444.hu/2017/11/09/lazar-soros-napokon-belul-az-ep-be-megy-a-kepviseloket-csatasorba-allitani-lengyelorszag-es-magyarorszag-ellen

Élő adásban nevezték meg az újabb zaklatással vádolt rendezőt

 

Szikora János, a székesfehérvári Vörösmarty Színház rendezője évekkel ezelőtt nyilvános helyen fogdosott egy színitanodás lányt – legalábbis ezt állítja Kátai István színész. A színművész az ATV Egyenes Beszéd című műsorában nevezte meg a rendezőt és mondta, hogy ennek az esetnek többen is szemtanúi voltak.

 

http://www.atv.hu/belfold/20171109-elo-adasban-neveztek-meg-az-ujabb-zaklatassal-vadolt-rendezot

 

Egyetért Orbán számonkérésével az Európai Néppárt

Az EP elnökéből és politikai csoportjainak vezetőiből álló Elnökök Értekezlete úgy döntött, hogy a jövő heti ülésén visszatér a témára: pontos információkat kér a “Soros-tervet” bíráló kampányról, továbbá beszámoltatja Tajanit a magyar illetékesekkel folytatott konzultációja részleteiről. “Az Európai Néppárt támogatja, hogy Tajani elnök felvegye a kapcsolatot a magyar vezetéssel, és egy hét múlva beszámoljon a grémiumnak” – mondta érdeklődésünkre Manfred Weber frakcióvezető szóvivője. A vezető testület szerdai ülésén a Néppárt részéről Esteban González Pons frakcióvezető-helyettes vett részt, mert Weber Portugáliában tartózkodott.

Forrásaink szerint a szerdai ülésén Verhofstadt “kifakadt” az újabb magyar nemzeti konzultáció miatt, amelynek angolra lefordított kérdőívei csak néhány napja jutottak a birtokába. Ezért csak most, és nem korábban javasolta a témát napirendre tűzni. A belga liberális politikus a tanácskozás végén vetette fel, hogy az EP elnöke vonja kérdőre a magyar illetékeseket a “sokkoló” kampány miatt. Erről nem volt szavazás, Tajani azonnal “felvette a kesztyűt”, és maga ajánlotta fel, hogy konzultál Orbán Viktorral.

http://nepszava.hu/cikk/1145192-egyetert-orban-szamonkeresevel-az-europai-neppart

 

Orbán Viktor az elismerés és a tisztelet jelének tartja az országgal szembeni nemzetközi támadásokat

 

Csak azokat támadják, akik valami olyasmit képviselnek, ami észrevehető, amihez érdemes viszonyulni

- erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén, a kormányzásának szimbólumának nevezett Várkert Bazárban. Orbán azt mondta, hogy

az elismerés és a tisztelet jelének tartja az országgal szembeni nemzetközi támadásokat, kritikákat.

A kormányfő most is előadta, hogy „amikor Magyarország védi határait és ragaszkodik szuverenitásához, akkor Európát és a nyugati kultúrát is védi.” Ennek az állításnak az igazságtartalmával itt foglalkoztunk bővebben.

https://444.hu/2017/11/09/orban-viktor-az-elismeres-es-a-tisztelet-jelenek-tartja-az-orszaggal-szembeni-nemzetkozi-tamadasokat

Lázár után Tállai is titokban találkozgat

A Hír Televízió birtokába került felvétel szerint az adóügyi államtitkár szerdán az egyik budapesti hotelben találkozott és tárgyalt négyszemközt a miniszterelnök kötélbarátjával, Garancsi Istvánnal.

Nemcsak Lázár János találkozik a nyilvánosság kizárásával üzletemberekkel, hanem Tállai András is. Azt nem tudni, miről volt szó, de a kormányközeli üzletember több olyan területen is érdekelt, amiről szót ejthetett a NAV-ot felügyelő politikussal. Az egyik ilyen téma lehetett az online kasszák kérdése, amely a Garancsi érdekeltségeknek is profitot jelent. A másik pedig a tao ügye, a miniszterelnök barátja ugyanis a Videoton tulajdonosa.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/lazar-utan-tallai-is-titokban-talalkozgat-2426592

 

Mészáros Lőrincnél landolt egy auchanos vezető

 

Kiskereskedelmi vonalon jelentős erősítések figyelhetők meg Mészáros Lőrinccégbirodalmában – a jeleket pedig az iparágban többen úgy olvassák, ebben a szektorban is nagyot akar domborítani Orbán Viktor kormányfő jó barátja.

A múlt hét írtunk arról a fél szakmát foglalkoztató hírről, hogy az Auchan nyáron váratlanul megvált az addigi terjeszkedési, illetve kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatójától, Csűrös Alíztól. Róla az iparágban az terjedt el, hogy a Mészáros-birodalomba tart – ha ugyan még nincs ott. Férje, Csűrös Sándor az egyik legnagyobb Mészáros-cég, az R-Kord ügyvezetője tavaly tavasz óta. Egyébként a cikk megjelenése óta eltelt bő egy hétben sem érkezett cáfolat sem Mészároséktól, sem Csűröstől.

Így pedig felértékelődik egy másik, komoly auchanos múlttal rendelkező szakember leigazolása is.

Szikla Péter sokáig a francia hátterű hiperlánc beszerzési igazgatója volt, három éve elhagyta az Auchant. Onnan a 24.hu információi szerint Romániába, a Profi ottani leányvállalatához ment, de tavaly hazatért. És épp Mészáros Lőrinc céghálózatának egyik kulcsfontosságú vállalatának élére került.

http://24.hu/kozelet/2017/11/09/meszaros-lorincnel-landolt-egy-auchanos-vezeto/

Kamutanulmányokra költhette a Debreceni Egyetem az uniós támogatásokat

Az egyik, új információkat nem nagyon tartalmazó tanulmányban arról van szó, hogy a fogyáshoz zsírégető programban kell részt venni.

Nem létező vagy áltudományos publikációkra költötte több tízmillió forint értékű uniós támogatást a Debreceni Egyetemhez tartozó Kisvárda Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ – közölte a 91. korrupcióinfón Hadházy Ákos, az LMP társelnöke. A politikus szerint több mint 20 millió forint ment el egy újszerű elemet egyáltalán nem tartalmazó tudományos applikációra is.

http://24.hu/fn/gazdasag/2017/11/09/kamutanulmanyokra-kolthette-a-debreceni-egyetem-az-unios-tamogatasokat/

Kálomista-, és Habony-közeli cégek milliárdokért gyártanak műsorokat a közmédiának

 

Halkó Habony Árpád jóbarátja, Jáksó László egykori élettársa és bizalmas kapcsolatban áll a tanácsadó volt feleségével, Kaminski Fannyval is. A tanácsadó befolyásának köszönhetően lett Halkó az Andy Vajna tulajdonába került tévétársaság fontos vezetője. Halkó vezette azt a Brand Lab Kft.-t is,amely furcsa körülmények között bérelt festményeket a Szépművészeti Múzeumtól. 

https://444.hu/2017/08/02/kalomista-es-habony-kozeli-cegek-milliardokert-gyartanak-musorokat-a-kozmedianak

Mikonya György: Viszonylag tiszta a lelkiismeretem

– Egy személlyel szemben követtem el sérelmet, és tőle már nagyon régen bocsánatot kértem – erről beszélt lapunk megkeresésére Mikonya György, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Tanító- és Óvóképző Karának napokban elbocsátott dékánja. Az interneten vele kapcsolatban megjelentekről azt mondta: „az olyan sok és olyan bonyolult és annyira hamis, hogy csak szomorúan nézem”.

https://mno.hu/belfold/mikonya-gyorgy-viszonylag-tiszta-a-lelkiismeretem-2426531

Közszolgák a plakátháborúban

 

Jól járhattak azok a kormányhivatalnokok, akik nyár közepén részt vettek az óriásplakátok összeírásában: a Népszava biztos forrásokból úgy értesült, hogy fejenként több százezer forintos célprémiumot kaptak a napokban. Ugyanakkor a kormányhivatalokat felügyelő Miniszterelnökség cáfolta a hírt. Így szerintük a kormányhivatalokban sem célprémiumot, sem más juttatást nem kaptak a dolgozók. Egyelőre tehát rejtélyes, hogy ha igen, akkor pontosan honnan kaphattak kormányzati dolgozók prémiumot. Forrásaink ugyanis határozottan állítják: többeknél az átutalás már meg is történt és az októberi fizetéssel együtt megjelent a számlájukon a több százezer forintra rúgó összeg. Mindez azt jelenti, hogy a kormány alighanem közpénzen végeztette el azt a munkát, amely a Fidesz politikai érdekeinek megfelelően, segítette a kabinetet bíráló plakátok visszaszorítását.

http://nepszava.hu/cikk/1145167-kozszolgak-a-plakathaboruban

Szabadlábra helyezik a katalán parlament volt elnökét

 

Szabadlábon védekezhet Carme Forcadell, a feloszlatott katalán parlament elnöke, 150 ezer eurós (46,8 millió forint) óvadék ellenében, döntött csütörtök este a madridi legfelsőbb bíróság. Forcadellnek azonban börtönbe kell vonulnia ameddig nem fizeti ki a megszabott összeget, írja az MTI.

http://index.hu/kulfold/2017/11/09/katalan_valsag_carme_forcadell_spanyolorszag/

A jóisten tudja, mit művel a gyerekeink agyával a Facebook

 

Élesen kritizálta a Facebookot és Mark Zuckerberg vezérigazgatót, sőt önmagát is Sean Parker, aki a mára gigantikussá nőtt cég első elnöke volt – írja a Business Insider.

Isten tudja, mit művel a gyerekeink agyával

– mondta például az Axiosnak.

Parker szerint a Facebook és az azt követő hasonló szolgáltatások megalkotásának célja már eredetileg is az volt, hogy a felhasználók minél több idejét és tudatos figyelmét lekössék. Arról is beszélt, hogy a posztokra érkező lájkok és kommentek olyan dopaminlökettel jutalmazzák a felhasználókat, ami miatt még többet fognak posztolni, amit további jutalmazási mechanizmus követ, és így tovább.  "Ez egy közösségi-igazoló visszacsatolási hurok [...] pontosan olyasmi, amivel egy olyan hekker, mint én magam is, előállna, mert ezzel egy sebezhetőséget használ ki az emberi pszichológiában."

 

http://index.hu/tech/2017/11/09/a_joisten_tudja_mit_muvel_a_gyerekeink_agyaval_a_facebook/

 

Nyakunkon maradhat az atomhulladék

 

Már elkezdte költeni a kormány a tízmilliárdokat a két új paksi atomrektor építésére, miközben még a már működő atomerőmű leszerelése során keletkező erősen sugárzó nukleáris hulladékok végleges elhelyezésről sem gondoskodott – jelentette ki lapunknak Jávor Benedek. A Párbeszéd európai parlamenti képviselője szerint a radioaktív szemét kezelése néhány éven belül óriási műszaki, pénzügyi és társadalmi gondokat okoz a magyar lakosságnak. – Azoknak az embereknek, akiket azzal hiteget a kormányzat, hogy az atomenergia a legolcsóbb és környezetbarát – tette hozzá. Az atomerőművek életciklusa során az egyik legkritikusabb feladat azok elbontása és a leszerelés során keletkező erősen sugárzó anyagok, illetve a működés alatt kiégett fűtőelemek elhelyezése.

https://mno.hu/gazdasag/nyakunkon-maradhat-az-atomhulladek-2426577

„A Felházban van valami, amire a teremtés óta mindenki vár”

Nagyot szólt a hír, hogy Orbán Viktor fia a Felház nevű keresztény mozgalom vezetője lett, miután derékba tört focistakarrierje. Azonban a nagy érdeklődés ellenére kevesen vannak tisztában azzal, hogy mi az a Felház – azon túl, hogy Orbán Gáspár benne van.  Cikksorozatunk eddigi részeiben kiderült, hogy történnek „bibliai csodák" a belvárosban, hogy milyen a Felház és különböző gyülekezetek viszonyaA Felház vezetőivel készült interjúnkból pedig az is kiderül, hogy miért csinálják a fiúk a Felházat és milyen pénzből. A cikkek mellett egy videót is forgattunk a Felházról. A mozgalom egyik önkéntese mesélt nekünk arról, hogy segített neki a Felház elmélyíteni a kapcsolatát Istennel, hogy lett részese ő is csodáknak. illetve hogy mit csinálnak a Felházban, amikor Orbán Gáspár miatt éri őket támadás.

http://24.hu/belfold/2017/11/09/a-felhazban-van-valami-amire-a-teremtes-ota-mindenki-var/

Csúcsbűnözőként vitték el a parkolóból az apát, pedig csak a látássérült fiára várt

Zoltán hiába magyarázta a rendőröknek, hogy a fia, akinek a nevére parkolókártya szól, hároméves, születése óta súlyosan fogyatékos, alig lát, szóval inkább ő szokott helyette vezetni, a három rendőr ragaszkodott ahhoz, hogy elő kell állítaniuk a súlyos bűncselekmény miatt.

Magyarázta, hogy pár perc múlva odaért a családja, és láthatják, hogy tényleg a fiára vár, a rendőrök nem hittek neki, és figyelmeztették, hogy ha nem működik együtt, kényszerintézkedést kell alkalmazniuk. Zoltán egyszerűen nem tudta elhinni, hogy tényleg ez történik vele, de a rendőrök nyomására elismerte, hogy bűncselekményt követett el.

https://444.hu/2017/11/09/csucsbunozokent-vittek-el-a-parkolobol-az-apat-pedig-csak-a-latasserult-fiara-vart

RÉSZÉRŐL LEZÁRTA…

Pilhál György Magyar Idők

 

Az elegánsan hűvös, kívülálló – ugyanakkor kivételes szakértő – államférfit alakította Medgyessy Péter korábbi miniszterelnök, amikor a minap a hazai politikáról kérdezgette az Index.hu. Persze mesterkélt, sőt röhejes volt a szerep, legföljebb annyi alappal, hogy emberünk momentán nem vesz részt a napi dagonyázásban, így aztán kívülről mondhatja meg a frankót… Dacára ennek, most nem csak szamárságokat mondott.

Kijelentette például, hogy újra a Fidesz nyeri majd a választást, csak a győzelem aránya kérdéses. Meg hogy az ellenzék hajítófányit sem ér; ha nyerni akarnak, össze kell állniuk a Jobbikkal. (Bár ezzel vitába szállnék.)

 

http://magyaridok.hu/paca/reszerol-lezarta-2432626/

MAGYARORSZÁG ARRA TÖREKSZIK, HOGY JÓ ANYAORSZÁG LEGYEN

MTI

 

Magyarország arra törekszik, hogy jó anyaország legyen, vagyis minden magyar otthona lehessen – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Magyar Diaszpóra Tanács VII. plenáris ülésén, Budapesten, a Várkert Bazárban.

·         az egymilliomodik magyar „visszahonosított” állampolgár éppen december 5-én tehet majd esküt

·         ma már mintegy 4,4 millió magyar dolgozik

·         a családokat támogatni nemzeti létkérdés 

·         A kormányfő úgy fogalmazott: a diaszpóra a nemzeti büszkeségnek egyszerre forrása és erőtartaléka is

·         A diaszpóra magyarsága egységesen, „kőkeményen” kiállt Magyarország mellett

 

·         http://magyaridok.hu/belfold/magyarorszag-arra-torekszik-hogy-jo-anyaorszag-legyen-2435506/

 

Csak megkapta a 130 milliós állami támogatást a csalásért elítélt nőgyógyász

abzúg.hu

Hiába ítélték el csalásért és magánokirat-hamisításért Vereczkey Attila  szülész-nőgyógyászt, ez sem volt elég indok, hogy végül ne kapja meg a nevéhez köthető cég a 130 milliós állami támogatást. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal arra hivatkozik, hogy nincs jogalapja a támogatás megvonására, ugyanakkor a gyakorlattal ellentétben csak utólag hajlandó kiutalni a korábban megítélt összeget. 

https://abcug.hu/csak-megkapta-130-millios-allami-tamogatast-csalo-orvos/

A SOROS-FÉLE PARTNERI HÁLÓZAT

A NYÍLT TÁRSADALOM IDEOLÓGIÁJA NEM ÖSSZEESKÜVÉS-ELMÉLET, HANEM ÖSSZEESKÜVÉS-GYAKORLAT

Szánthó Miklós Magyar Idők

 

Világos tehát, hogy a szuverenitás megóvása érdekében tett lépések nemcsak a területi integritás biztosítására terjedhetnek ki, hanem ugyanígy a népesség (egy bizonyos civilizációs sávon belül maradó) homogenitásának, összetételének, lényegében alkotmányos-nemzeti identitásának megóvására is.

És itt lépnek a képbe Soros György barátai, a nyílt társadalom eszmerendszerének hálózata. A mélyebb összefüggések tisztázására természetesen indítható kormányzati vizsgálat, de több dolog nyilvánvaló. Ugyanis már Karl Popper, a nyílt társadalom egyik eszmei atyja is úgy gondolta: „A nemzeti lét, a nemzeti állam elve egy nem alkalmazható mítosz csupán. Irracionális, romantikus és utópikus álom.„

Soros, aki bevallottan Popper eszméit vette át alapítványi hálózata létrehozásakor, kifejezetten arról beszél, hogy „a szuverén államok hanyatlása üdvözlendő fejleménynek minősül (…), az államellenes hozzáállások teljes mértékben helyénvalóak. 

 

http://magyaridok.hu/velemeny/soros-fele-partneri-halozat-2408089/

A távolmaradás fideszes forgatókönyve

Nyilvánosan vallotta be Szűcs Lajos, az Országgyűlés költségvetési bizottságának fideszes képviselője: ő szólt a kormánytagoknak, nem kell megjelenni a testület ülésén. A bizottság elnöke, Mesterházy Attila MSZP-s politikus kedden már sokadik alkalommal hívta meg Pintér Sándor belügyminisztert, Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert és Barcza Györgyöt, az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgatóját, hogy beszámoljanak a márciusban felfüggesztett letelepedésikötvény-program elmúlt négyéves működésének eredményeiről. 

https://mno.hu/gazdasag/a-tavolmaradas-fideszes-forgatokonyve-2426659

Szél Bernadett elment Brüsszelbe, mire a Fidesz úgy kérte számon, mint egy körözött bűnözőt

„A Fidesz szerint Szél Bernadett, az LMP társelnöke és a párt miniszterelnök-jelöltje olyan biztosokkal is találkozott Brüsszelben, akiket

Soros György megbízható szövetségeseiként tartanak számon

és Magyarországot támadták” – írja az MTI, és tévedünk, ha azt hisszük, abbamarad a sorosozás.

A kormánypárt ugyanis arra reagálva közölte sorosozós gondolatait, hogy Szél Bernadett szerdán azt mondta, egyes uniós biztosokkal történt tárgyalása után számára olyan kép rajzolódik ki, amely szerint a biztosok között sincsen egyetértés azzal kapcsolatban, hogy az uniós források visszatartása lehetséges-e vagy sem, ha jogállamiságot sért egy adott ország.

http://magyarnarancs.hu/villamnarancs/szel-bernadett-elment-brusszelbe-mire-a-fidesz-ugy-kerte-szamon-mint-egy-korozott-bunozot-107569

Befutott a nap vicce: a Putyint kitüntető Debreceni Egyetem közleményben nyilvánította ki a politikasemlegességét

Miután mai korrupcióinfóján Hadházy Ákos, az LMP társelnöke olyan megkérdőjelezhető tartalmú tanulmányokat mutatott be, amelyek a Debreceni Egyetemen (DE) EU-s pénzből készültek, az intézmény parádés közleményt jutott el az MTI-hez. Az egészben nincs amúgy semmi érdekes, egy szokásos közlemény csupán, ám az utolsó mondat mégiscsak meglepő, ez ugyanis „kinyilvánítja az egyetem politikasemlegességét”. Mindez csak azért furcsa, mert a Debreceni Egyetem adományozott doktori kitüntetést Vlagyimir Putyinnak, és ennek az intézménynek a rektora mondottolyanokat, hogy akik e tett ellen tiltakoztak, azok „szerencsétlen, világtalan, tehetetlen balfácán” emberek.

Aki kíváncsi az egyetem fideszes megszállásának történetére, annak nemrég megjelent cikkünket ajánljuk, amelyben részletesen végigvettük a történéseket:

http://magyarnarancs.hu/belpol/befutott-a-nap-vicce-a-putyint-kitunteto-debreceni-egyetem-kozlemenyben-nyilvanitotta-ki-a-politikasemlegesseget-107568

A kormánymédia megkérdezte Farkas Flóriántól, hogy nem viselték-e meg szegényt a támadások

Híd a munka világába program csalással vádolt vezetője, Orbán Viktor romatámogatásokat felügyelő biztosa végre előbújt a sötétből, hogy a kormánypárti Demokrata olyan kérdéseket tegyen fel neki, amelyek hallatán rögtön leizzad. Nagyon fogós és nagyon kemény kérdéseket kapott a roma vezető, aki anno még

azt is eljátszotta a parlamentben, hogy telefonál, csak ne kelljen a sajtóval beszélnie.

Volt azonban egyetlen kérdés, ami a leginkább fájhatott Farkasnak, ugyanis ez olyan egyenes volt, hogy nem lehetett kibújni a válasz alól. A Demokrata újságírója nem cicózott, nem köntörfalazott, nem kerülgette a kényes témát, hanem belemondta Farkas Flórián szemébe a kérdését:

„Az elmúlt napokban keveset szerepelt a sajtóban, a nyilvánosság előtt. Megviselték a támadások?”

 

http://magyarnarancs.hu/belpol/a-kormanymedia-megkerdezte-farkas-floriantol-hogy-nem-viseltek-e-meg-szegenyt-a-tamadasok-107565

 

Kerényi Miklós Máté: akkor is ő az apám

Kerényi Miklós Máté az Operettszínházban vár, épp nyolchónapos gyermekére vigyáz. A jelek szerint ez segít neki elkerülni az összeomlást.

 

http://nepszava.hu/cikk/1145093-kerenyi-miklos-mate-akkor-is-o-az-apam/

Kovács Zoltán nyílt levele: Soros és társai antidemokratikusak és elnyomóak

 

A liberális EP-képviselő Guy Verhofstadtnak Kovács Zoltán államtitkár, kormányszóvivő írt nyílt levelet. Szerinte a nemzeti konzultációval semmi baj nincs, a politikus azért kritizálja, mert kiderült, hogy a Soros-féle szervezetekhez kötődik. "Soros agresszív migrációpárti álláspontját kritizálni nem antiszemitizmus, ahogy arra a zsidó közösség prominensei és Netanjahu miniszterelnök is rámutatott".

 

http://hvg.hu/itthon/20171109_Kovacs_Zoltan_nyilt_levele_Soros_es_tarsai_antidemokratikusak_es_elnyomoak

 

Sárosdi Lilla: Egy ideje arról álmodom, mennyit szenvedhet most Marton

 

Nagyon sajnálja Sárosdi Lilla, hogy olyasmiért is meghurcolta a média Marton Lászlót, amit nem követett el. A színésznőt – aki nem akar a szexuális zaklatást elszenvedett áldozatok szószólója lenni – eddig közel négyszázan keresték meg azzal, hogy őket is abúzus érte. Férje, Schilling Árpád szerint, ha egy színházon belül skandallum történik, akkor az intézmény nem zárkózhat el a bűnével. A művészházaspár elmeséli, hogyan bolydult föl az életük, mióta Sárosdi a nyilvánosság elé állt a történetével. Kiderül, miért orrolt meg a színésznőre az egyik legnevesebb színházi rendező, Zsámbéki Gábor, de azt is elárulják, megbocsátanak-e Kevin Spacey-nek, illetve elmennek-e megnézni a Vígszínházba Marton legutóbbi sikerrendezését, A Pál utcai fiúkat. Páros interjú Sárosdi Lillával és Schilling Árpáddal.

 

http://168ora.hu/itthon/sarosdi-lilla-egy-ideje-arrol-almodom-mennyit-szenvedhet-most-marton-12290

 

Mecsetvonás: jó kezekben a nemzet biztonsága

 

Előre odavetve, preventív jelleggel mecsettilalmat bevezetni nonszensz. Mármint jogállamban. (Vélemény)

 

Miközben ez az ország olyan, hogy az egyik, TEK által megvizsgált nemzetbiztonsági kockázat (Jordánia tiszteletbeli konzulja) ide hívhatja a másik, TEK által megvizsgált nemzetbiztonsági kockázatot (al-Kaida finanszírozó szaúdi milliárdos, akit az FBI és az Interpol is köröz), akiért még eltartási garanciát is vállal; és miközben nyolcadik éve itten dekkol nálunk közpénzen egy volt al-Kaida-tag, akinek nem mondtunk le a társadalmi integrációjáról, addig a kormánypárt központilag akarja előírni, épülhet-e új mecset Budapesten. Ezúton is gratulálunk.

 

http://hvg.hu/itthon/20171109_Mecset_Gulyas_Gergely_iszlam_nemzetbiztonsag_kockazat_cinizmus

 

Haragáradat az új Vajna-rádió indulása miatt

 

Értetlenség, szomorúság és düh – így fogadták a szegedi Európa Rádió korábbi rajongói, hogy kedden 17 órakor elhallgatott a kedvenc adójuk. Vannak viszont, akik örülnek a Vajna-rádiónak. 

 

„Ez szégyen”, „Ez fájdalmas!!!! nagyon fájdalmas!!!!”, „Kifosztott bennünket a kormány strómanja”, „Nem tudom miért van az hogy ahova a fityesz politika beteszi a lábát, az szarra megy” – ilyen és ehhez hasonló hozzászólásokat írtak a Facebookra azok a hallgatók, akiket felháborított a Rádió 1 megjelenése Szegeden és Csongrád megyében.

 

https://zoom.hu/2017/11/09/haragaradat-az-uj-vajna-radio-indulasa-miatt

 

Viszlát, kétharmad? Az egyik legkiszámíthatatlanabb választás előtt állunk.

 

Politikai elemzők szerint a jelenlegi Fidesz-fölény ellenére sem tekinthető lefutottnak a 2018-as voksolás. Az ellenzéki összefogásnak több változata is elképzelhető.

Van-e esély rá, hogy az eddig passzív, de elégedetlen tömegek úgy döntenek, hogy 2018-ban élnek alkotmányos jogukkal és elmennek szavazni? – sok más mellett ezt a kérdést is feltették a Viszlát, kétharmad! civil szerveződés aktivistái politikai elemzőknek szerdán este egy budapesti kocsmában tartott kerekasztal-beszélgetésen.

Mint azt a szervezők is jelezték az esemény FB-oldalán, „Bár pontos válaszaink még nem lehetnek, az időközi választások eredményéből és a legújabb kutatási adatok alapján számos következtetés levonható.” Ebben vannak a résztvevők segítségére az est politikai elemző vendégei: Böcskei Balázs (IDEA Intézet), Ember Zoltán Levente (Iránytű Intézet) és Tóth Csaba (Republikon Intézet). A moderátor Pápay György publicista volt.

https://zoom.hu/2017/11/09/viszlat-ketharmad-az-egyik-legkiszamithatatlanabb-valasztas-elott-allunk

 

A kormány százmilliókból toboroz határon túli szavazókat

 

A kormány összesen 325 millió forintot csoportosít át a költségvetés rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékából, a pénzből „egyes határon túli magyar szervezetek egyszerűsített honosítási programjának megvalósítását” támogatják – derül ki egy friss kormányhatározatból. A támogatott szervezetek többek közt határon túli magyaroknak nyújtanak segítséget a magyar állampolgárság (és azzal a magyarországi választójog) megszerzéséhez.

2018 tavaszán, vagyis körülbelül fél év múlva Magyarországon parlamenti választások lesznek.

A támogatott szervezetek és a nekik juttatott pénz:

https://zoom.hu/2017/11/09/a-kormany-szazmilliokbol-toboroz-hataron-tuli-szavazokat

 

Húszmillió forintos Teslát bérel a külügy Kumin Ferenc főkonzulnak New Yorkban

A New York-i magyar konzulátusnak tavaly március óta bérelnek havi 829 dollárért egy Teslát. Sikerült lefotóznunk a körülbelül 20 millió forintos csodaautót, amit Kumin Ferenc főkonzul használ.

Az 1956-os forradalom kitörésének évfordulóján, október 23-án New Yorkban a manhattani 56-os emlékműnél tartott megemlékezést a magyar kormány. A rendezvényen Kumin Ferenc mellett beszédet mondott Seszták Miklós fejlesztési miniszter, Vizi E. Szilveszter, az MTA korábbi elnöke, valamint Nicole Malliotakis republikánus képviselőnő, és Colleen Bell, korábbi budapesti amerikai nagykövet is.

Az 56-os megemlékezés másnapján közadatigénylésben kértük ki a Külügyminisztériumtól a New York-i Főkonzulátus által használt autók listáját, hogy megtudjuk, mióta használja Kumin Ferenc a csodaautót, és mennyibe kerül ez a magyar adófizetőknek.

 

https://atlatszo.hu/2017/11/09/huszmillio-forintos-teslat-berel-a-kulugy-kumin-ferenc-fokonzulnak-new-yorkban/

 

Fidelitas-káderek osztják a hátrányos helyzetű gyerekek pénzeit a Jövő Uniója Alapítványnál

Az 1990-es évek végén az Ifjú Szocialisták Mozgalma környékén burjánzottak olyan jótékony, a fiatalokat így-úgy segítő civil szervezetek, amelyek a szoft költségek kreatív könyvelésével juttattak jelentős összegeket a Zuschlag János körül összeverődött ifjú pártközelieknek. Nem állítjuk, hogy ez történik a nemrég alapított Jövő Uniója Alapítványnál is, hiszen lehet, hogy csak a nehéz sorssal induló fiatalok iránt érzett empátia a közös a két történetben. A Jövő Uniója Alapítványt 2015-ös indulásakor a Fidelitas akkori alelnöke irányította, és az alapítvány körüli Fidelitas-káderek között felbukkan az Új Nemzedék Központ korábbi ügyvezetője, valamint egy, az üzleti életből hosszú évekre kitiltott menedzser is.

 

https://atlatszo.hu/2017/11/08/fidelitas-kaderek-osztjak-a-hatranyos-helyzetu-gyerekek-penzeit-a-jovo-unioja-alapitvanynal/

 

Befellegzett a jól ismert világnak

 

Szenved az arany árfolyama az elmúlt időszakban, az emberek a jelek szerint inkább bitcoint szeretnének vásárolni. A fiatalok is egyre inkább a kriptodevizában hisznek, mint a részvényekben, vagy az aranyban.

A Bloomberg összeállítása szerint valószínűleg a kriptodevizák növekvő népszerűsége is szerepet játszik abban, hogy az arany kezdi nem betölteni hagyományos menedékeszköz szerepét a tőkepiacokon.

Az összefoglaló felhívja a figyelmet, hogy például a Google keresésekben mostanra a "buy bitcoin" előfordulása messze túllépte a "buy gold" kifejezést, mutatva, hogy a nagyközönség mi iránt érdeklődik igazán.

Eközben szintén a Bloomberg tudósítása szerint a Blockchain Capital nevű kockázatitőke-társaság friss felmérése szerint a 18-34 éves korosztály immár 30 százaléka válaszolja azt, hogy sokkal szívesebben birtokolna 1000 dollárnyi bitcoint, mint 1000 dollárnyi állampapírt vagy részvényt.

http://www.napi.hu/tozsdek-piacok/befellegzett_a_jol_ismert_vilagnak.650840.html

 

Gigantikus siker: Pozsonyé lehet a brexit legzsírosabb falatja

 

Elképesztő siker kapujába került a szlovák főváros: szakértők szerint valószínűleg Pozsonyba vagy Milánóba költözik át az Európai Gyógyszerügynökség Londonból. Ez a legnagyobb a kontinensre települő intézmények közül, amely ráadásul évente több tízezer vendéget fogad szerte a világból.

 

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/gigantikus_siker_pozsonye_lehet_a_brexit_legzsirosabb_falatja.650872.html

 

Tarlós: Nem vagyok "gyalog" a sakktáblán!

 

Szövetségben dolgozom a miniszterelnök úrral. Nem vagyok megbízhatatlan szövetségesnek, de "gyalog" sem a sakktáblán – mondta az atv.hu-nak adott interjúban Tarlós István. A főpolgármester "szíve szerint" már nem vállalna még egy ciklus. Azt még nem tudja, hogy az EU-tól pontosan mennyi pénzt kapnak a 3-as metró felújítására. Tarlós István nem érti, hogy a volt BKK-vezér Vitézy Dávidot miért és hogyan akarták volna "kiszaszerolni" az oroszok a 3-as metró miatt, de úgy tudja: Vitézynek nem az oroszok miatt kellett távoznia.

 

http://www.atv.hu/belfold/20171109-tarlos-nem-vagyok-gyalog-a-sakktablan/hirkereso

 

Vége a "rendezett udvar" terrornak? - Sarkára állt az Alkotmánybíróság

 

Ha nem nyerte meg az ellenőrök tetszését a porta, tovább lehetett sanyargatni az amúgyis nehéz helyzetben lévőt. Az ombodsman jelzésére most lépett az Alkotmánybíróság, és fellépett a közfoglalkoztatottak rejtett diszkriminációja ellen. 

 

http://nepszava.hu/cikk/1145125-vege-a-rendezett-udvar-terrornak---sarkara-allt-az-alkotmanybirosag

 

Sebes György Víziók

Anne Applebaum amerikai történész meg a 100. évfordulón "az új jobboldal neobolsevikjeinek" nevezi Donald Trumpot, Marine Le Pent és - jaj - Orbán Viktort. Mivel - szerinte - ők "a múlt hamis és megtévesztő vízióját ajánlják".

Lesz még itt tennivaló.

http://nepszava.hu/cikk/1145085-viziok

 

Nélkülünk a Néppárt már nem lenne néppárt – Szájer József a Mandinernek

 

Az Európai Néppárt pártjainak jól jön a Fidesz, hiszen a saját szavazói előtt tudják demonstrálni, hogy nem adták még fel teljesen a liberális nyomásra az egykori eszméiket” – mondja Szájer József a Mandinernek. A Fidesz európai parlamenti képviselőjét, a Néppárt frakcióalelnökét a tavasszal a Fideszre nehezedő európai nyomásról, a Magyarországot elítélő európai parlamenti határozatról, Navracsics és Stumpf István megjegyzéseiről is kérdeztük többek között. Interjúnk.

http://mandiner.hu/cikk/20171109_szajer_jozsef_interu

 

Kivágták Kevin Spacey-t az új filmjéből

 

Kivágták Kevin Spacey jeleneteit a decemberben megjelenő „All the Money in the World” című krimiből. A végső döntést Ridley Scott rendező hozta meg – közölte a Yahoo

Kevin Spacey helyett Christopher Plummert kérték fel a szerepre, az érintett jelenetek forgatását pedig azonnal kezdik, ugyanis nem szeretnék elhalasztani a december 22-i megjelenést. Mindazonáltal az, hogy egy színészt a film végső változatából vágjanak ki igen ritka – írja az oldal. 

http://mandiner.hu/cikk/20171109_kivagtak_kevin_spacey_t_az_uj_filmjebol

 

Egy évvel Donald Trump megválasztása után

 

Donald Trump győzelme a fennálló hatalmi struktúrákkal szembeni lázadás győzelme volt. Mi elsősorban nem Trump győzelmének, hanem Hillary Clinton vereségének örülünk.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetőjének írása

 

http://mandiner.hu/cikk/20171109_gulyas_gergely_egy_evvel_donald_trump_megvalasztasa_utan