2017, június 8 - 10:23 Sajtószemle

Egy új felfedezés megváltoztatja, amit a modern emberről gondoltunk

 

Egy friss felfedezés gyökeresen megváltoztathatja a homo sapiensről kialakult képet: a Szaharában kutakodó tudósok 300 ezer évesre becsült korú fosszíliát találtak, holott eddig úgy hitték, a modern ember mintegy százezer évvel később, és a kontinens másik részén alakult ki – írja az USA Today.

Mostanáig a legöregebb felfedezett homo sapiens egy 200 ezer éves lelet volt, amelyet Kelet-Afrikában ástak ki a paleontológusok. Az új, Marokkóban előkerült leletet (három fiatal felnőtt, egy kamasz, és egy 7-8 éves korában meghalt gyerek maradványait) viszont 300 ezer évesnek mondják a tudósok a Nature-ben megjelent cikkükben. Ez cáfolhatja azt a népszerű elméletet is, miszerint Kelet-Afrika kvázi a bibliai Édenkertnek, vagyis az emberiség bölcsőjének felel meg. Ehelyett inkább azt támasztja alá, hogy a modern ember evolúciója párhuzamosan több helyen is zajlott a kontinensen belül. "Nincs Édenkert Afrikában... vagy ha van, akkor az maga a teljes Afrika"  - mondta a Nature-cikk egyik szerzője, Jean-Jacques Hublin, a német Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet munkatársa. 

 

http://index.hu/tudomany/2017/06/08/egy_uj_lelet_megvaltoztatja_amit_a_modern_emberrol_gondoltunk/

 

Ezt kapják enni a kismamák a pécsi szülészeten – fotók

Újabb megrázó fotósorozat került fel a Kórházi Koszt Facebook-csoport oldalára a pécsi kórház szülészetéről, ahol ezeket adják enni egy szoptatós kismamának.

 

http://www.nlcafe.hu/egeszseg/20170607/korhazi-koszt-pecs-szuleszet/

 

Gyártson egy kattintással Fidesz-sajtóközleményt! ☺

 

Feltűnt önnek, hogy a Fidesz mostanában minden kicsit is érzékeny témára vagy kifogásra ugyanazokkal a panelekkel reagál? Soros, migránsok, bezzeg Vona, bezzeg Gyurcsány, eredményeinket támadják, Botka Simicska, Soros, Spéder, nyugdíjak vásárlóértéke és persze Soros. Szinte ordított az egész egy jó kis Fidesz-közlemény-generátorért.

Legalábbis azt hittük, hogy ez könnyű lesz. Aztán beleestünk a Hírcsárda csapdájába: nem lehet már egyértelműen eltávolítani a viccet a valóságtól, amit ma poénnak mondunk, az simán megvalósulhat holnap. Amit viccnek szánunk, az nemsokára valódi Fidesz-közleményben köszönhet vissza. Így lehet, hogy a kormánypárt közleményeit parodizáló generátorral valójában nem is egy vicces dolgot hoztunk létre, hanem egy komoly segédeszközt, ami akaratunkon kívül nagyban támogatja majd Hidvéghi Balázs kommunikációs igazgató munkáját (reméljük, azért nem így lesz). Mindenesetre próbája ki, és nevessen! Vagy próbálja ki, és sírjon!

 

http://index.hu/belfold/2017/06/07/fidesz_sajtokozlemeny_generator/

Nyilvános az FBI volt igazgatójának beszéde, amelyben kitálal Trumpról

Egy nappal szenátusi meghallgatása előtt az Axios és a Szenátus hírszerzési bizottsága is teljes egészében nyilvánosságra hozta James Comey, az FBI Donald Trump által leváltott igazgatójának beszédét. A dokumentumban Comey részletesen számol be az amerikai elnökkel folytatott megbeszéléseiről.

http://24.hu/kulfold/2017/06/07/nyilvanos-az-fbi-volt-igazgatojanak-beszede-amelyben-kitalal-trumprol/

Jogerős: Rogánról lehet mondani, hogy bűnöző

Szerdán másodfokon is elutasította a bíróság Rogán Antal kabinetminiszter Juhász Péterrel, az Együtt elnökével szemben benyújtott keresetét.

Rogán azt kifogásolta, hogy az V. kerület korábbi ellenzéki önkormányzati képviselője azt állította:

Rogán Antal bűnöző, és bűnözőkkel üzletel.

Juhász a 24.hu-nak azt mondta, az ítélőtábla lényegében helyben hagyta a korábbi elsőfokú ítéletet, amelyben megállapították, hogy a Fidesz politikusának volt kapcsolata bűnözőkkel, így ő joggal fogalmazhatott meg olyan véleményt, amelyeket bizonyítékok támasztanak alá.

http://24.hu/belfold/2017/06/07/jogeros-roganrol-lehet-mondani-hogy-bunozo/

A jelentés, ami miatt a NATO háborúba mehet

Néhány nappal ezelőtt senki nem gondolt arra, hogy az NSA-nél dolgozik egy Reality Winner nevű 25 éves jógaoktató, akinek szigorúan titkos iratokhoz is hozzáférése van. Egészen addig nem gondolt erre senki, amíg Reality Winnert le nem tartóztatta az FBI.

A nőt azért kapták el, mert kiszivárogtatott egy elemzést az Intercept nevű oldalnak, ami leginkább arról híres, hogy az Edward Snowdent először, még guardianos újságíróként felfedező Glenn Greenwald alapította. Az Intercept le is hozta a sztorit, ami aztán bejárta a világot. Ez a cikk a későbbiekben erről fog szólni, de a világért se menjünk el amellett, hogy ebben a történetben

mindenki mennyire hülyén viselkedett volt.

Hülyén viselkedett a 25 éves NSA-szakértő is, akiről korábban elég lekezelően azt írtam, hogy jógaoktató. Mert ezt egyébként csak szabadidejében csinálja, amúgy hat éve kriptográfusként dolgozik a légierőnek és az NSA-nek, előbbi helyen még ki is tüntették. Emellett anyanyelvi szinten beszél pastóul, dariul és fársziul, ami nem elhanyagolható tudást feltételez, hiszen ezeket beszélik Afganisztánban, Pakisztánban és Iránban. Szóval hülyén járt el, mert miután kinyomtatta a jelentést, lefotózta, és a céges emailjéről írt az Interceptnek.

Na de mi volt ebben a jelentésben, hogy ekkora áldozatokat kellett érte hozni?

http://24.hu/kozelet/2017/06/07/a-jelentes-ami-miatt-a-nato-haboruba-mehet/

A menekültkvóta miatt jöhet az újabb kötelezettségszegési eljárás

 

Heteken belül megkezdődhet a következő kötelezettségszegési eljárás Magyarországgal szemben a menekültügyi megállapodás megszegése miatt. A 2015-ös megegyezés szerint 160 ezer menekültet kellene szétosztani az EU-ban, de Magyarország és Szlovákia erre nem hajlandó, illetve Csehország is leállította a programot.

 

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/ujabb-eljarast-indit-az-eb-magyarorszag-ellen-1396782

 

Németh Szilárd szerint ő maga a garancia

 

A birkózókat és a sportot támadja, aki problémát lát abban, hogy Németh Szilárd magánalapítványa kapott kétmilliárd forintot egy birkózó akadémia létrehozására – mondta Németh Szilárd parlamenti meghallgatásán. Az ellenzék szerint nincs garancia arra, hogy a fideszes politikus nem fogja ellopni a pénzt, az ügyészség ugyanis nem foglalkozik azzal, ha kormánypárti képviselők lopnak.

„Bárki bejelentést tesz, hogy ez így nem jó, akkor az ügyészség vizsgálatot indít. És akkor megnézik, loptak, nem loptak, hazavitték, elásta a Buksi, vagy nem tudom.”

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/nemeth-szerint-a-jogallami-garanciat-a-szemelye-adja-1396786

 

Horváth: Orbán háborút indított a budapestiek ellen

SZA, KK, 2017. június 7., szerda 21:00, frissítve: szerda 21:05 

 

Nem ad több pénzt a hármas metró felújítására a kormány, a még hiányzó 37 milliárd forintot a fővárosnak kell előteremtenie. A főpolgármesterrel ezt a kormányülésen közölhették, Tarlós István nem nyilatkozott, de csütörtökön rendkívüli sajtótájékoztatót tart.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/horvath-orban-haborut-inditott-a-budapestiek-ellen-1396768

 

Carl Lewis sem éri utol Mészáros Lőrincet és Andy Vajnát

 

Röpködnek a milliárdos osztalékok a tavalyi mérlegek zárása után. A HVG a politikához közeli bizniszekben nézett szét.

http://hvg.hu/gazdasag/20170607_Carl_Lewis_sem_eri_utol_Meszaros_Lorincet_es_Andy_Vajnat

Török Gábor: ez kell az Orbán-kormány megdöntéséhez

 

Az Orbán-kormány leváltására akkor van esély, ha a kormánypártok a 106 egyéni választókerületből 40-et elveszítenek - közölte Török Gábor politológus.

Azok, akik Magyarországon változásban reménykednek, vagy akik változástól félnek, egyszerűen matekozniuk kell - mondta Török Gábor egy konferencián, amelyről a Gazdaság TV készített felvételt.

Az előadásában közölte, változás akkor lesz, ha a Fidesz nagyjából kétmilliós tábora apad, "és/vagy" az ellenzéki oldalon valamiféle koncentráció megy végbe.

http://hvg.hu/itthon/20170607_torok_gabor_valasztasok

Újraéledhet a letelepedési kötvény

○ Imádják a kínaiak, hogy elnézők a magyar hatóságok ○ Sokat veszít a programon hazánk

Rossz példaként szerepelt tegnap a magyar letelepedésikötvény-program az üzletág legjelentősebb szereplőit felvonultató genfi konferencián. Az Investment Migration Forum rendezvényén a világ szinte minden országából képviseltették magukat mindazok, akik az üzleti migráció, vagyis a tartózkodásra jogosító befektetések terén tevékenykednek. A magyar kezdeményezés azért kapott kiemelt figyelmet, mert a szervezők és az iparági szereplők is egyetértettek abban, hogy úgy nem szabad letelepedési programot működtetni, ahogyan az hazánkban történik. Ennek azért van nagy jelentősége, mert a magyar kormány azzal érvel a korrupciógyanús kötvényprogram mellett, hogy más országokban is van hasonló kezdeményezés. Ez abból a szempontból nem igaz, hogy egy állam sem rakott össze olyan programot, amely során az adott ország költségvetése csak veszít az ügyleten. A magyar letelepedési program azonban teljes bukás volt, miután a büdzsét legalább ötmilliárd forintos veszteség érte csak a kötvények után fizetett magas kamat miatt. (A letelepedési állampapírok ugyanis négyszer-hatszor magasabb hozamot fizetnek, mintha színtiszta piaci körülmények között bocsátanának ki ugyanilyen feltételekkel államkötvényt.)

https://mno.hu/gazdasag/ujraeledhet-a-letelepedesi-kotveny-2402158

Ki nem találná, ki hívta fel a sarokba szorított katari emírt

 

Oroszország elvi álláspontja, hogy a válsághelyzeteket párbeszéd útján kell rendezni – mondta a katari emírnek kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Vlagyimir Putyin a nap folyamán telefonon beszélt Tamím bin Hamad ász-Száni emírrel és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel is – közölte a Kreml sajtószolgálata. Az orosz elnök és a katari uralkodó szót ejtett a gazdaság, a kereskedelem és a beruházások terén folytatott kétoldalú együttműködésről is. 

http://hvg.hu/vilag/20170607_katar_emir

Mára már kőgazdag lehet, aki előre beszállt a Mészáros-cégekbe

Óriási áremelkedést produkált a Konzum Nyrt. részvénye a Budapesti Értéktőzsdén rövid idő alatt. Ez az egyik olyan, tőzsdére bevezetett, tehát nyilvános cég, amelyikbe – februárban – bevásárolta magátMészáros Lőrinc.

A Konzum-részvények csak idén több mint tízszeresükre drágultak.

Legutóbb pár napja kaptak lendületet, miután az derült ki, hogy a Konzum alapkezelő cégén keresztül Mészárosék a privatizált MKB Bank 49 százalékos tulajdonrésze felett gyakorolják a tulajdonosi jogokat. Csak ma 20 százalékkal érnek többet a Konzum-papírok, mint tegnap.

http://24.hu/fn/uzleti-tippek/2017/06/07/mara-mar-kogazdag-lehet-aki-elore-beszallt-a-meszaros-cegekbe/

Balásy Gyula cégei nyerték a májusi közbeszerzési versenyt a nemzeti tőkésosztályban

Májusban a kormányzati kommunikáció többet hozott a konyhára, mint az állami építkezések, de az éves összesítést továbbra is Mészáros Lőrinc üzlettársai vezetik.

Balásy Gyula

Két cége, a New Land Media Kft. és a Lounge Design Kft. az utóbbi hónapokban sorra kapja a milliárdos megrendeléseket Rogán Antal propagandaminisztériumától. Nemrégiben közel 10 milliárd forint értékű szerződést kötött a vállalkozásokkal a Miniszterelnöki Kabinetiroda, és február végéig el is ment 3 milliárd a “Magyarország erősödik” c. kampányra.

Májusban az ’56-os emlékévért is felelős Schmidt Mária alapítványa bízta meg Balásy cégeit az első világháborús emlékév reklámozásával félmilliárd forintért, és a Rogán minisztériuma alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal közzétette, hogy az állami cégek idei 25 milliárd forintos reklámkeretéből bő 14 milliárd kerül Balásy érdekeltségeihez.

https://blog.atlatszo.hu/2017/06/balasy-gyula-cegei-nyertek-a-majusi-kozbeszerzesi-versenyt/

Harc a tudomány ellen: az amerikai nagyipari lobbik esete az ENSZ rákkutatási ügynökségével

Mióta 2015-ben rákkeltőnek minősítette a világ legelterjedtebb gyomirtóját, a Monsanto által jó negyven éve piacra dobott glifozátot a WHO Rákkutatási Ügynöksége (IARC), addig soha nem tapasztalt támadások indultak meg ellene. A Le Monde újságírói részletesen is megpróbálták feltárni az Ügynökség ellen több fronton zajló offenzívát, melynek tétje nem csupán egyetlen nagy presztízsű intézmény sorsa, hanem általában véve a szakpolitikai döntéseket meghatározó tudományos kutatás független és transzparens jellege. Cikkünk első részében arról lesz szó, hogyan próbálja módszeresen aláásni az IARC hitelét az elsősorban amerikai nagyipari lobbi, élén a Monsantóval.

https://vilagterkep.atlatszo.hu/2017/06/07/harc-a-tudomany-ellen-az-amerikai-nagyipari-lobbik-esete-az-ensz-rakkutatasi-ugynoksegevel/

Nem használt, sőt nem létező szellemirodákat számol el a költségtérítésben számos EP-képviselő

Az Európai Parlament (EP) minden képviselője havi 4.342 eurót kap általános költségtérítésként, főleg arra célra, hogy irodát tarthasson fent hazájában. Ám egy újságírói kutatás most azt találta, hogy 249 EP-képviselőnek vagy egyáltalán nincs, vagy nem fellelhető az EP felé ily módon elszámolt irodája. A vizsgálódó európai újságíróknak a 748 jelenlegi EP-képviselő közül mindössze 133 árulta el, hogy mennyit költ irodabérlésre.

https://atlatszo.hu/2017/06/07/nem-hasznalt-sot-nem-letezo-szellemirodakat-szamol-el-a-koltsegteritesben-szamos-ep-kepviselo/

A külügy cége és az Orbán rokonaihoz kötődő vállalat is titkolózik a tavalyi évéről

Háromszor is nagy botrány kerekedett a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete alá tartozó MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. körül.

Most pedig úgy fest, itt a negyedik, magyarázkodásra okot adó eset.

Az állami cégnek – az összes, több tízezernyi magáncéghez hasonlóan – múlt szerdáig, május 31-ig nyilvánosságra kellett volna hoznia a beszámolóját a tavalyi gazdálkodásáról. Azonban az MNKH Zrt. ezt lassan egy héttel a határidő lejárta után sem tette meg.

http://24.hu/fn/gazdasag/2017/06/07/a-kulugy-cege-es-az-orban-rokonaihoz-kotodo-vallalat-is-titkolozik-a-tavalyi-everol/

Gyurcsány: Kormányzásra készülünk

Bátran kijelentette, pedig még a baloldalon sincs egyezség. Újbudai fórumán többször odaszúrt Botkának, szerdán pedig a levelét is elküldi neki.

A DK elnöke feleségével, Dobrev Klárával érkezett, majd rögtön a közepébe vágott: azzal kezdte, Budapest őrzi európai, szabad lelkületét, aki itt sikeres tud lenni 2018-ban, az nagy lépéselőnnyel indul országos szinten is.

Az ellenzék nyerni fog a fővárosban, azon dolgozunk, hogy ez máshol is így legyen. Ránk férne már a győzelem.

 

http://24.hu/belfold/2017/06/07/gyurcsany-kormanyzasra-keszulunk/

Gyurcsány levélben kérte együttműködésre Botkát

A levél tartalmát az MTI-nek ismertető Vadai Ágnes emlékeztetett, hogy pártjuk elnöke a múlt héten felhívta a miniszterelnök-jelöltet, aki akkor elutasította a tárgyalásokat, ehelyett azt kérte, hogy Gyurcsány Ferenc írjon inkább egy levelet. A DK alelnöke szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy ők az együttműködésben látják a kormány leváltásának lehetőségét, ehhez viszont párbeszédre és tárgyalásokra van szükség. A független képviselő hozzátette, hogy Botka László korábban megfogalmazott feltételeit eddig egyetlen demokratikus ellenzéki párt sem fogadta el, sőt a DK az egyetlen olyan párt, amelyik egyáltalán hajlandó lenne tárgyalni az MSZP-vel.

A kormányváltásnak sokféle útja van, de a DK nem hisz abban, hogy kizárólag Botka László "ultimátumának" elfogadása lenne az egyetlen megoldás - jelentette ki Vadai Ágnes.

A nyílt levelet Molnár Gyulának, a szocialisták elnökének, Hiller Istvánnak, az MSZP választmányi elnökének és Tóth Bertalan frakcióvezetőnek is elküldték.

http://nepszava.hu/cikk/1131436-gyurcsany-levelben-kerte-egyuttmukodesre-botkat

Gyurcsány levele Botkának: Itt az MSZP válasza

 

Nyílt levelet írt Gyurcsány Ferenc Botka Lászlónak. Az MSZP azt közölte, nem foglalkoznak Gyurcsány Ferenc üzeneteivel.

 

http://www.atv.hu/belfold/20170607-gyurcsany-levele-botkanak-itt-az-mszp-valasza

Ulicza TamásTizenhétre lapot húzni

Álláspont. Még az is elképzelhető, hogy eltaktikázta magát Theresa May brit kormányfő, amikor belement a játékba, és bejelentette áprilisban az előre hozott választások megtartását

Magyar Hírlap 

Elsőre mindenképpen érdekes taktikai húzásnak tűnt, mert a Munkáspárt úgy járt, mint a látványosan ugató kutya, amikor elfogy a kerítés: May legitimációját kétségbe vonva követelték folyamatosan az előre hozott választásokat, majd amikor May eleget tett a kérésüknek, megszeppenve és kétségbeesve álltak. Nem is ők voltak azok, akik annyira jó üzenetet tudtak megfogalmazni, hogy magukhoz csábítsák a szavazókat néhány kérdésben jobbra kacsingató ígéreteikkel 

http://magyarhirlap.hu/cikk/89986/Tizenhetre_lapot_huzni

DE HÁT TUDTUK… (2.)

Bayer Zsolt Magyar Idők

Míg muszlim terroristák ölik az európai bennszülötteket, az európai sajtó, no és a liberálisok meg anarchisták olyasmiken örvendeznek, hogy például „indiai származású, meleg, konzervatív kormányfője lesz Írországnak”, meg hogy „nőnek született, férfiként esett teherbe, gyermeket vár egy amerikai nemváltó férfi. A hajdani hölgy és párja, egy homoszexuális férfi két örökbefogadott gyermek után a sajátjának örülhet.”

Valóban. Mi is roppantul örülünk.

Illetve nem örülünk. Mert mi nemcsak azt tudtuk előre, hogy ez megint meg fog történni, de azt is tudjuk, hogy ameddig ilyesmiben véljük megtalálni az élet értelmét és az örömöt, addig elpusztíthatók vagyunk.

Mi azt is tudjuk, hogy előbb-utóbb a vádlottak padjára kell ültetni minden bűnös és felelős európai politikust, aki hagyta mindezt, és minden őket pártoló liberális, anarchista, szélsőbalos idiótát.

Ideje felvetni az európai bennszülöttek élethez való jogát.

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/de-hat-tudtuk-2-1790938/

GULYÁS GERGELY: TÁMOGATJUK A VELENCEI BIZOTTSÁG AJÁNLÁSAINAK NAGY RÉSZÉT

MTI

A Fidesz-frakció támogatni fogja a Velencei Bizottság javaslatainak nagy részét, amelyeket a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslathoz fűzött – erősítette meg Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

A politikus a velencei bizottsági jelentés legfontosabb részének azt nevezte, hogy a testület legitim célnak ismerte el a különböző társadalmi szervezetek külföldi finanszírozásának megismerhetőségét.

http://magyaridok.hu/belfold/gulyas-tamogatjuk-velencei-bizottsag-ajanlasainak-nagy-reszet-1795429/

Súlyos bundagyanú a magyar kézilabda NB I.-ben

 

A Magyar Kézilabda Szövetség közleménye szerint a Budapesti Nyomozó Ügyészség munkatársai 2017. június 7-én, szerdán házkutatást tartottak a MKSZ egyik irodájában, és ott dokumentumokat, okiratokat foglaltak le. Az intézkedés oka, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján vesztegetés és vesztegetés elfogadása bűntettének gyanúja merült fel.

http://index.hu/sport/kezilabda/2017/06/07/sulyos_bundagyanu_magyar_kezilabda_nb_i.-ben/

A Fidesz azt javasolja, hogy kampányidőszakon kívül ne lehessen politikai plakátot kihelyezni

A Fidesz azt javasolja, hogy választási kampányidőszakon kívül ne helyezhessenek ki plakátot se a pártok, se a kormány– közölte egy budapesti sajtótájékoztatón Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, a népszavazási kezdeményezések és a vitázás nagy ellensége, aki szerint a Fidesz az egyetlen kormányképes alternatíva.

Gulyás most azt mondta, a burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról és az átlátható kampányfinanszírozás biztosításáról szóló, kétharmados támogatást igénylő, Halász János frakciószóvivő által – a Fidesz egyetlen ideológiájához szépen illeszkedően – „lex csicskának” nevezett javaslat kizárja azt a korrupciós veszélyt, amit most a Jobbik plakátkampányával kapcsolatban látni, így aki megszavazza az előterjesztést, az a korrupció ellen foglal állást.Magyarul eszerint a korrupció ellen foglal állást az, aki segít a minimum 4 éve permanens kampányt folytató kormánynak elintézni, hogy senki más ne kampányolhasson kampányidőszakon kívül.

https://444.hu/2017/06/07/a-fidesz-azt-javasolja-hogy-kampanyidoszakon-kivul-ne-lehessen-politikai-plakatot-kihelyezni

SZIGORÍTJA A TERRORIZMUS ELLENI TÖRVÉNYEKET A SVÉD KORMÁNY

 

A közelmúltbeli európai terrortámadásokra válaszként szigorítja a terrorizmus elleni törvényeket a kormányzó balközép svéd kormány, miután ezzel kapcsolatban sikerült megállapodásra jutnia a fő ellenzéki pártokkal – közölte Anfers Ygeman belügyminiszter szerdán.

http://magyaridok.hu/kulfold/szigoritja-terrorizmus-elleni-torvenyeket-sved-kormany-1798414/

Schmidt Mária nem titkolózik tovább a milliárdokról?

Nagyon bízom abban, hogy '56-ot el tudtuk helyezni a magyar emberek szívében - fogalmazott Schmidt Mária történész, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának megünneplésére létrehozott emlékbizottság társelnöke egy sajtóbeszélgetésen. A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint a - botrányairól híres - '56-os Desmond Child-dal hallatlan népszerűséget hozott, majd valamicskét arról is elárult, hogy mire is kötötték el a forradalom 60. évfordulójának lebonyolítására kapott 13,5 milliárdot.

http://nepszava.hu/cikk/1131453-schmidt-maria-nem-titkolozik-tovabb-a-milliardokrol

Kocsis Máté újabb "emberbarát" rendelete - Fizessen, ha játszana

Óriási salátarendeletet nyújtott be Kocsis Máté önkormányzata a képviselői elé, hogy azzal szabályozzák a „közösségi együttélést- vette észre a Kettős Mérce.

http://nepszava.hu/cikk/1131429-kocsis-mate-ujabb-emberbarat-rendelete---fizessen-ha-jatszana

Durva - Orosz hekkerek okozhatták a katari válságot

Exkluzív riportban foglalkozott vele az amerikai CNN, hogy a diplomáciai kapcsolatok megszakítására Katarral azért kerülhetett sor a többi Perzsa-öböl menti ország részéről, mert orosz hekkerek megpróbálták aláásni az eddigi jó kapcsolatokat - tudósít az Euronews.

http://nepszava.hu/cikk/1131441-durva---orosz-hekkerek-okozhattak-a-katari-valsagot

Két merénylet is történt Teheránban

Rövid időn belül két merényletet is elkövettek az iráni fővárosban szerdán: a törvényhozás épületében tüzet nyitottak a biztonsági őrökre, többen meghaltak, köztük az egyik őr - tudósít az Euronews.

http://nepszava.hu/cikk/1131442-ket-merenylet-is-tortent-teheranban

Révész Sándor Kölcsönkalács visszavág

 

Újabb szép nagy adósságválság. Ez lesz az Orbán-éra egyik legsúlyosabb öröksége. Ennek az örökségnek kétféle áldozata lesz. Akik tehetnek róla, meg akik nem.

A múlt héten a Magyar Matolcsy Bank nyilvánosságra hozta az első negyedévi adatokat a háztartások hitelállományának alakulásáról. Ez már a harmadik negyedév, amelyben a hitelfolyósítás összege meghaladja a tőketörlesztését. 2016 közepe óta van ez így. Előtte sok-sok évig másképp volt. Ezelőtt három-öt évvel egy-egy negyedévben jellemzően 150-170 milliárd forint hitelt folyósítottak. Ez az összeg a tavalyi harmadik negyedévben ugrott 300 milliárd fölé, és ott is maradt. Aki föltételezi, hogy a háztartások teherviselő képessége pár év alatt a duplájára nőtt, az ne olvassa tovább ezt a cikket, hanem forduljon orvoshoz.

http://hvg.hu/gazdasag/20170607_kolcsonkalacs_visszavag_hitelezes_eladosodas

Megint hozzávágott 1,7 milliárdot Századvéghez az NFM

 

A kormányközeli think tank már így is közel 7 milliárdnyi megbízást kapott 2015 óta, de úgy tűnik, soha nem elég a tanácsaiból.

Meglévő, bruttó 6 milliárdos keretösszegű tanácsadási szerződése és annak 790 milliós későbbi kiegészítése után újabb 1,78 milliárd forint értékben adott megbízásokat a Századvég Gazdaságkutatónak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) – derült ki a tárca frissen közzétett szerződéslistájából.

Mindkét új szerződést május 18-án, ”szakpolitikai kutatással alátámasztott tanácsadási, valamint tanulmánykészítési feladatok elvégzése" címszóval kötötte a céggel a minisztérium: az egyiket a homályos „nagymintás társadalomkutatás három nevesített témában” megjelöléssel, 1 híján nyolcszázmillió forintért, a másikat pedig szintén általános „EU28 kutatás 2017” meghatározással, 1 forint híján 990 millió forintért.

http://hvg.hu/gazdasag/20170607_Szazadveg_szerzodes_NFM

 

Nem biztos, hogy a világ felkészült a facebookozó Németh Szilárdra

A tusnádfürdői medveészlelésekről szóló, Főtér.ro-tól átvett tegnapi cikkünket Németh Szilárd Fidesz-alelnök így osztotta meg:

https://444.hu/2017/06/07/nem-biztos-hogy-a-vilag-felkeszult-a-facebookozo-nemeth-szilardra

Orbán becsapta az ajtót, hergeli szövetségesét

 

Futhat a 3-as metró felújításához szükséges pénz után Tarlós István főpolgármester, miután Orbán Viktor megüzente, hogy kormánya nem ad többet az eddig megígért 137,5 milliárd forintnál. Kéne még két focistadionnyi összeg.

 

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/orban_becsapta_az_ajtot_hergeli_szovetsegeset.640339.html

 

Százmilliárdok párologtak el a büdzséből

 

A jövő évi költségvetési törvény azt tartalmazza, hogy 2018-ban 908 milliárd forint adókedvezményt hagy az állam a lakosságnál, és a cégeknél. A vállalkozásokat érintően ebből a legnagyobb tétel: 210 milliárd forint a társasági adó leírásának lehetősége. A Policy Agenda azt nézte meg, hogy 2010 óta hogyan alakult a társasági adó (tao) leírásának a lehetősége, és ezen belül is különösen a sportcélú támogatások szerepe.

 

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/szazmilliardok_parologtak_el_a_budzsebol.640349.html

Mitől száguld a magyar gazdaság? Kiderült!

 

A magyar GDP 2017 első negyedévében nem is 4,1, hanem egyenesen 4,2 százalékkal ugrott meg - adta hírül a KSH a második becslését.

 

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/mitol_szaguld_a_magyar_gazdasag_kiderult.640333.html

Bruck András: A futball vége

 

Amikor hétfő este a válogatott tagjai a Himnusz eléneklésével ünnepelték meg az oroszok elleni sima vereségüket, a magyar futball végzetes elzüllése pillanatainak voltunk szemtanúi.

 

Orbán alatt a néptől a focira elorzott tíz- és százmilliárdok ellenére a magyar futball színvonala tovább süllyed, amit vizuális tapasztalatainkat megerősítve egzakt módon is jelez az UEFA legfrissebb pontszámítása: eszerint a magyar klubokat már a liechtensteiniek is megelőzik. Válogatottunk ékességét, Kleinheislert német klubcsapata már ingyen is átadja, de a jobb külföldi csapatokban próbálkozó többi magyar játékos közül is csak kevesen viszik valamire.
A magyar futball körül nincs egyetlen reménykeltő fejlemény sem, és nem is lesz, szeméttelepen se jó játékosok, se jó csapatok nem nőnek fel.
Aki látott már életében két jó meccset, és én láttam vagy kétezret, az tudja, hogy annak, ami a hazai pályákon folyik, semmi köze ahhoz, amit máshol futballnak neveznek.
De talán a Himnusz még segíthet, meg kéne próbálni a mérkőzések szünetében is elénekelni.

http://huppa.hu/bruck-andras-a-futball-vege/

KOPASZ MUNKÁSŐRSÉG

 

A Fidesz nagy mestere a dolgok összekuszálásának, a jogilag szinte kibogozhatatlan helyzetek előállításának. Ez az egyik erőssége és büntetlenségének záloga. Orbánisztában nehéz megmondani, hogy mi micsoda, mert semmi sem az, aminek látszik.

| Szerző: Andor Mihály

Ennek egyik példája őfelsége csőcseléke, amely „békeidőben” focidrukkerek és biztonsági őrök bőrébe bújik. Nehéz megmondani, hogy mi ez, mert még neve sincs, pedig igencsak jól szervezett és kiképzett alakulat. Talán a Békeidős Biztonsági Őr elnevezés megfelelő lenne, aminek rövidítése legyen BÉBIŐR. Mivel a miniszterelnök bevallotta népének, hogy viszket a tenyere, a propagandaminiszter pedig kifecsegte azt a belső információt, hogy ősszel provokációkat fognak szervezni, előreláthatóan nőni fog a BÉBIŐR jelentősége.

A BÉBIŐR sok hasonlóságot mutat az egykori Munkásőrséggel, bár a különbségek is számottevőek.

http://gepnarancs.hu/2017/06/kopasz-munkasorseg/

Fegyveresek támadták meg az iráni parlamentet és Khomeini mauzóleumát

2017. június 7. 10:41

Összehangoltnak tűnő támadás történt Irán fővárosában szerdán: fegyveresek támadtak rá a parlament épületére és Khomeini Ajatollah mauzóleumára is. Többen megsérültek, és a legfrissebb hírek szerint legalább heten meg is haltak.

http://mandiner.hu/cikk/20170607_fegyveresek_tamadtak_meg_az_irani_parlamentet_es_khomeini_mauzoleumat

Trump: Lehet, hogy a katari blokáddal kezdődik a terrorizmus vége

 

Donald Trump ontja magából Twitteren a Katarral kapcsolatos üzeneteket. Az egyik bejegyzésében a Szaúd-Arábia és egyes Öböl-menti államok Katar köré vont blokádjáról azt írta: lehet, hogy ezzel kezdődik a terrorizmus rémségének vége.

http://mandiner.hu/cikk/20170607_trump_lehet_hogy_a_katari_blokaddal_kezdodik_a_terrorizmus_vege

A mostani brit választásokat (is) egy verekedésnek köszönhetjük

2012 februárjában igazi vadnyugati hangú verekedés tört ki a londoni parlament egyik bárjában. (A nyolcból.) Eric Joyce munkáspárti képviselő este tíz körül már eleve nem szomjasan érkezett, és hangosan énekelni kezdett, amit mások rossz néven vettek. A volt katonatiszt Joyce erre lefejelte egy konzervatív képviselőtársát, egy közbeavatkozni kívánó munkáspárti politikust meg még két másikat pedig leütött. Joyce-nak nem ez volt az első (és nem is az utolsó) botránya, azonnal felfüggesztették a párttagságát, majd gyorsan ki is lépett a pártból. Nyilvánvaló volt, hogy a következő választásokon valaki mást kell keresni a képviselői helyére. Meg is indult a helyezkedés, amely azonban elfajult. Egy szakszervezeti vezető ugyanis a szakszervezet pénzén elkezdte százasával beléptetni a helyi pártszervezetbe embereit és ezzel befolyásolni a választást. Az esetből országos pártügy lett, vizsgálat indult, amely javaslatokat fogalmazott meg arról, miként lehetne a jövőben elkerülni az ilyen eseteket. Ennek szellemében alakították át aztán a Munkáspártban az egész vezetőválasztást. Addig ugyanis a párt elnökének személyébe ugyanakkora, azaz egyharmadnyi beleszólásuk volt a mezei párttagoknak, a képviselőknek és a szakszervezeteknek. Ezt a rendszert alakították át az egy ember egy szavazat elve alapján, azaz minden hatalom a párttagok kezébe került.

http://valasz.hu/vilag/a-mostani-brit-valasztasokat-is-egy-verekedesnek-koszonhetjuk-124121

Ungár: „Megrohant az érzés, hogy Bogár Lászlónak mindenben igaza van”

Schmidt Mária fia, a CEU-ra járt, a genderisták mégis kihozzák a sodrából, s a melegházasságot sem pártolja. Az LMP elnökségi tagja, de nemmel voksolt a betelepítési kvótákra. Nagyinterjúnk Ungár Péterrel a csütörtöki Heti Válaszban.

„Azt a másfél évet a megszállottak elleni pufogással töltöttem” – meséli a Heti Válasznak adott interjúban Ungár Péter arról az időszakról, amíg a CEU-n tanult. „Amikor megjelent például a »menstruációs kanapé«, és fölötte ott volt a felirat, hogy »menstruáló nőknek«, amit aztán valaki áthúzott és kijavította »menstruáló embereknek«-re. Mert kirekesztő a nőkre korlátozni ezt, hát nehogy megsértsük a nem nőtudatú menstruátorokat! Akkor megrohant az érzés, hogy Bogár Lászlónak mindenben igaza van: tényleg vége a nyugati civilizációnak. Tragédia az a jóemberkedés-olimpia is, amelyet egyesek nap mint nap megrendeznek.”

A huszonöt éves Ungárt látszólag életkora és társadalmi helyzete is a momentumosságra predesztinálná, ám, mint a csütörtökön megjelenő interjúból kiderül, több gondja is van a friss párttal. Mindemellett az alábbi kérdésekre is válaszol:

Miért hagyta ott a Fidelitast?

Milyen feltétellel venné vissza az LMP-be Karácsony Gergelyt?

Miért tartja langyosnak a Jobbikot?

Milyen a viszonya édesanyjával, mit gondol örökségéről, vagyonáról?

http://valasz.hu/itthon/ungar-megrohant-az-erzes-hogy-bogar-laszlonak-mindenben-igaza-van-124029

Az LMP feljelentést tesz az állami reklámköltések miatt

2017. június 7. 11:54

Szél Bernadett és Hadházy Ákos közleménye szerint a Ripost kiszivárgott reklámbevételei alapján újfent bebizonyosodott, hogy a Fidesz az adófizetők pénzéből építi propagandabirodalmát, amikor a piaci ár többszöröséért vásárol értéktelen hirdetési felületeket a kormányközeli lapokban. Az LMP hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tesz az ügyben.

http://media.mandiner.hu/cikk/20170607_az_lmp_feljelentest_tesz_az_allami_reklamkoltesek_miatt

Eltüntetik vagyonnyilatkozataikat

A szombathelyi Fidesz kedd délelőtt kiadott közleménye szerint Szuhai Viktor, a Demokratikus Koalíció szombathelyi elnöke, szombathelyi városi képviselő, a baloldali frakció tagja valótlanságot állított vagyonnyilatkozatában. Ott ugyanis azt írta, hogy nincs érdekeltsége gazdasági társaságban, a Fidesz szerint azonban tulajdonosa és ügyvezetője egy Szlovákiában bejegyzett cégnek.

Szuhai a nyilatkozatát egyébként azóta javította, és beleírta a céget. A Nyugat újságírója ezt ellenőrizte is, eközben megdöbbentő felfedezést tett: a képviselői vagyonnyilatkozatok hiányosak.

Arról van szó, hogy 2014-ben a Fidesz törvénymódosításának következményeként a korábbi vagyonnyilatkozatok eltűnnek a nyilvánosság elől, csak az éppen aktuálisak vannak fent a város hivatalos oldalán.

Ezzel pont a lényegük vész el, egy politikus vagyonnyilatkozatában nem az a legfontosabb, ami éppen szerepel benne, hanem az, hogyan változik a vagyona politikusi pályafutása alatt. Ami úgy derül ki, ha a nyilatkozatot összehasonlítjuk a korábbi években leadottakkal. A törvénymódosítás éppen ezt a lehetőséget veszi el az állampolgároktól.

http://nepszava.hu/cikk/1131432-eltuntetik-vagyonnyilatkozataikat

Charles Gati: Kína vagy az özönvíz?

A világ egy része tapsolt, beleértve a Fehér Ház meghívott vendégeit. A párthű hallgatóság előtt Amerika elnöke lejáratta Amerikát, amikor az elmúlt héten csatlakozott a párizsi klímaegyezményt elutasító két országhoz - Szíriához és Nicaraguához. Trumpot nem érdekli, hogy a többi 195 ország mit csinál, környezetvédelmét Amerika a maga módján, egyedül kívánja kezelni. Az elnök ezúttal már nem tagadta, hogy egy globális időjárás és egyéb természeti változások közepette élünk, s a helyzet csak rosszabbodhat, de az együttműködést mégis elutasította. Túl drága és túl komplikált. Egy héttel korábban kiderült, hogy Trump a NATO-t sem kedveli. Az is túl drága. Kész átengedni a katonai-politikai szövetség vezetését a felkészületlen, de felelősségteljes országoknak, elsősorban Németországnak.

Ekkora szakadás még nem fordult elő a hetven éves transzatlanti szövetségben. Már-már ott tartunk, hogy Trump Amerikája a szuverenitás nevében elzárkózik a multilaterális megoldásoktól.

http://nepszava.hu/cikk/1131354-charles-gati-kina-vagy-az-ozonviz

Sebes György Mi mennyi?

Távol álljon tőlünk, hogy bárkinek a zsebében próbáljunk turkálni, de azért bennünket is érdekel, mennyi pénzt kaphat az MSZP miniszterelnök-jelöltje azért, hogy lebontsa a határkerítést. Ezt a nagyon is jogos kérdést a Fidesz frakcióvezetője vetette fel és ahány fórumot csak talált rá, mindenütt megismételte. Kósa Lajosnak tehát lehetnek olyan információi, amilyenek egyszerű halandóknak nem. Legalábbis ha azt a következtetést vonta le Botka László nyilatkozataiból, hogy a szegedi polgármester veszélyezteti édes hazánk biztonságát. Ez pedig nem vicc. Nemzetbiztonsági ügy, ezért a fideszes politikusnak kötelessége lenne komolyabb lépéseket tenni, mint hogy csak a levegőbe beszéljen róla.

http://nepszava.hu/cikk/1131355-mi-mennyi

Fantom képzőközpont - Fél méterrel túltolták

Hiába készült el százmilliós nagyságrendű uniós támogatásból, nem használhatják a volt Türr István Képző és Kutató Intézet központját a Baranya megyei Vajszlón.

Pedig csak fél méteren múlt a dolog: az épület, igaz 32 méter hosszan, de ennyivel lóg be az állami közútkezelő területére. Márpedig ezen múlt, ezért nem kapott a képzőközpont használatbavételi engedélyt. A vajszlói beruházás egy országos program része, és az uniós szabályok szerint több milliárd forintot kell visszafizetni, ha nem teljesül a program – áll az RTL tavalyi riportjában. Időközben az országos programot gründoló intézet is megszűnt.

Ám ettől a projekt még működik, az EMMI alá tartozik. Mármint az ország többi részén. A vajszlói épület körül viszont ma is éppen olyan csend honol, mint egy éve. A kisváros polgármestere ennek ellenére optimista. Horváth István lapunknak elmondta: a küszöbön áll, hogy az ingatlan megkapja a fennmaradási engedélyt. Mint megtudtuk: végig kellett csinálni a félméteres sáv miatt a rendezési terv módosítását, a belterületbe vonást, a telek megosztását, hamarosan megvásárolják a területet, és indulhatnak a programok.

http://nepszava.hu/cikk/1131437-fantom-kepzokozpont---fel-meterrel-tultoltak

Annyira béna lett a Horthy-szobor, hogy alkotója sem vállalja

Kiderült, miért titkolózott az MTI.

A cikk szerzője megjegyzi, “a szobor készítője egyébként azt kérte, ne említsék a nevét az avatóünnepségen, így személye, legalábbis egyelőre, titok.”

Az alkotást elnézve mindez egyértelműen az önkritika kifejezést juttatja eszünkbe, bár az sem lenne nagy meglepetés, ha utóbb kiderülne: a művész az “üldöztetést” elkerülendő maradt inkognitóba.

http://magyarnarancs.hu/feketelyuk/annyira-bena-lett-a-horthy-szobor-hogy-alkotoja-sem-vallalja-104582

Napi abszurd: érettségiző fiatalt állított elő a rendőrség, mert az Oktogonról a Terror Háza elé ment demonstrálni

Civil ruhás rendőr követte, igazoltatták az éjszakai buszon, majd az érettségije napjára beidézték.

Egy érettségiző fiúnak kell hatóság elé állnia azért, mert egy spontán tüntetés alkalmával azt javasolta, hogy álljanak néhány száz méterrel arrébb, mindezt egy megafonba bemondva. Atrocitás nem történt, a fiú még a demonstráció vége előtt hazament, feltehetőleg civil ruhás rendőrök követték, az igazoltatás után pedig idézést kapott a XIII. kerületi rendőrségtől.

Simon Botondnak az érettségije napján kellett volna megjelennie a kerületi rendőrkapitányságon, mert az április 13-i, Gulyás Márton és Varga Gergő melletti tüntetésen a Kossuth térről a Nyugatihoz, majd az Oktogonhoz vonult sokadmagával, ahol a fiú is beszélt a hangosbemondóba nagyjából egy percet, majd azt javasolta, menjenek át pár száz méterrel odébb, a Terror Házához, mert az mégiscsak egy szimbolikus helynek tekinthető. Így is lett, ott különösebben fontos esemény már nem történt, a fiatal fiú haza is indult.

http://magyarnarancs.hu/belpol/napi-abszurd-erettsegizo-fiatalt-allitott-elo-a-rendorseg-mert-az-oktogonrol-a-terror-haza-ele-ment-demonstralni-104577

„Aki nincs velük, az egyszerűen nem létezik” – interjú Dés Lászlóval

MN: A Pesti Színháznak nem kellett ez a produkció?

DL: Azt mondták, hogy szeretnék leépíteni a külsős dolgokat, ezért nem tudnak már minket fogadni. De nem hívnak vidékre sem, hiába lenne rá érdeklődés. Sokfelől azt hallom, hogy a művelődési házak vezetői nem akarják miattunk kockáztatni az állásukat. Nagyon örülök annak, hogy amikor még élt Esterházy, egy ilyen irodalmi négyest saját költségen felvettünk a Pesti Színházban. Megvan nekem, csak össze kell vágni. Biztos vagyok benne, hogy egyszer majd eljön az idő, amikor egy Esterházy–Parti Nagy–Spiró–Závada estet le lehet majd adni a Magyar Televízióban. Mert az egy őrület, hogy minden olyan művész vagy tudós, vagy bárki, aki még nem is politizál, csak köztudottan szabadgondolkodó, nem szerepelhet a közmédiában. Ami most van, már nem is a Kádár-korszakot idézi, amikor az volt a jelszó, hogy aki nincs ellenünk, az velünk van. Most ez úgy van, hogy aki nincs velünk, az egyszerűen nem létezik.

http://magyarnarancs.hu/kultura/aki-nincs-veluk-az-egyszeruen-nem-letezik-interju-des-laszloval-104578

Orbán Viktor egy 1,74 magas, 54 éves színész

 

Egy kedves kommentelőnk hívta fel a figyelmünket Deák Kristóf hollywoodi leszerződtetése kapcsán, milyen pofás kis oldala van Magyarország miniszterelnökének a világ legnagyobb filmes adatbázisában, az IMDB-n.

És tényleg, már az életrajz első sora is szenzációs, amelyben minden kétely nélkül szerepel a "He is an actor" mondat. Ez áll az IMDB-n Orbánról, aki közszereplőként valóban feltűnt pár filmben:

Viktor Orbán was born on May 31, 1963 in Székesfehérvár, Hungary. He is an actor, known for Kopaszkutya Kettő (2011), A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció (2008) and Szegény Dzsoni és Árnika (1983). He is married to Anikó Lévai. They have five children.

De az igazi filmrajongók számára még olyan infók is elérhetők a színészről, mint a magassága, focirajongása, meg az a kis színes információ is, hogy egyébként ő Magyarország miniszterelnöke.

 

http://index.hu/mindekozben/poszt/2017/06/06/orban_viktor_egy_1_74_magas_54_eves_szinesz/

Külföldi nyugdíjasok tízezrei élnek nálunk, a magyar kasszából

Ma Magyarországon csaknem 44 ezren tartoznak azon kivételesek közé, akik valamely szociális egyezmény alapján kapják a nyugdíjukat. Bár hazánkban az állampolgárság nem számít a nyugdíjak megállapításakor, de néhány kivételes esetben magyar, ukrán, orosz vagy esetleg koszovói állampolgárok akkor is kaphatnak magyar nyugdíjat, ha nem hazánkban szerezték meg a hozzá szükséges szolgálati éveket.

https://www.penzcentrum.hu/nyugdij/kulfoldi_nyugdijasok_tizezrei_elnek_nalunk_a_magyar_kasszabol.1056215.html

Jobbik: “10-12 ezret ér egy cigány” + videó!

A jobbikos Apáti István belső információra hivatkozva kijelentette, a cigány szavazatok miatt kötött megállapodást Orbán Viktor famulusa Farkas Flóriánnal.

 

https://zarojel.hu/10-12-ezret-er-egy-cigany/

Szegvári Katalin