2017, június 7 - 09:21 Sajtószemle

Egy kutató felismerte Raoul Wallenberget egy korabeli híradófelvételen, és ezzel megtalálta az első mozgóképeket a vészkorszakban magyar zsidókat mentő svéd diplomatáról – jelentette vasárnap a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap.

Az 1940-ben forgatott filmkockákon az embermentő hős utasításokat ad egy lőgyakorlaton a céltáblával szemben fekvő polgári védelmi katonáknak, majd szemügyre veszi lövéseik eredményét.

Az archívumából származó felvételt egy hónappal ezelőtt mutatta be egy kulturális műsorában a svéd közszolgálati televízió (SVT) , de egy kutató csak a múlt héten ismerte fel az egyik szereplőben Wallenberg alakját.

http://izraelinfo.com/2017/05/28/elokerult-egy-raoul-wallenberget-mutato-archiv-filmreszlet/

 

Kinyílt az út Hollywood felé az Oscar-díjas Deák Kristóf előtt

 

A Mindenki című rövidfilmjéért Oscar-díjat kapott rendező leszerződött egy neves amerikai ügynökséggel.

 

http://hvg.hu/kultura/20170606_Kinyilt_az_ut_Hollywood_fele_az_Oscardijas_Deak_Kristof_elott

 

Nem érdemelte ki a ballagást, nem ballaghat

 

Egy jó nevű, belvárosi iskolában eltiltották az egyik végzős diákot a ballagástól, édesanyja jogi útra tereli az ügyet.

 

A fiú Asperger-szindrómás (ez az autizmus enyhébb formája), akinek a kapcsolatépítése eltér az átlagostól, és érzékenyebb is másoknál. Egyéni elbánást érdemelne, sokkal több támogatást kellett volna kapnia az iskolában, hogy ne szigetelődjön el. Az iskolában évekig – inkább csak eltűrve, mint támogatva – az osztályával tanult, de nyolcadikban a felelősséget a szülőkre hárították: tanítsák ők otthon, hiszen az iskolában sem kapacitás, sem szakértelem nincs egy sajátos nevelési igényű gyermekhez.

http://hvg.hu/elet/20170606_Nem_erdemelte_ki_ballagast_nem_ballaghat

Civilek szerint jogsértő a Taigetosz-törvény

Tanárok, diákok, szülők demonstráltak kedd este a Sándor-palota előtt, azt kérve Áder János államfőtől, ne írja alá a lex Taigetoszként elhíresült törvénymódosítást, ami a TASZ szerint több pontban is sérti a diákok jogait.

http://nepszava.hu/cikk/1131414-civilek-szerint-jogserto-a-taigetosz-torveny

 

Itt a lista, kiknek adott a kormány pénzért letelepedési engedélyt

A kínaiak és az oroszok után ukránok, pakisztániak, irakiak, irániak és törökök a legaktívabb érdeklődők a magyarországi befektetési és tartózkodási, valamint letelepedési engedély iránt.

A január óta független, előtte szocialista országgyűlési képviselő, Demeter Márta kérdésére Pintér Sándor belügyminiszter közzétette azt a listát, hogy a letelepedési kötvényprogram beindítása, vagyis 2013 óta milyen nemzetiségű kérvényezők voltak, és közülük hányan kaptak tartózkodási, illetve letelepedési engedélyt.

http://hvg.hu/itthon/20170605_Itt_a_lista_kiknek_adott_a_kormany_penzert_letelepedesi_engedelyt?s=hk

 

Napi problémákat okoz Magyarországon a gyógyszerhiány

Hiába kommunikálja a gyógyszerhatóság, hogy biztosítva van a betegek hazai ellátása, valójában több, életminőséget meghatározó termékből is hiány mutatkozik. Ráadásul ez évek óta fennálló probléma, ami komolyan megnehezíti a betegek és a gyógyszerészek mindennapjait – mondta lapunknak Patrik Zsuzsanna szakgyógyszerész. A szakember úgy véli, annak ellenére, hogy sokkal több gyógyszer érhető el most, mint 15 éve, jóval nagyobb a hiány, mint akkor, és sok a konfliktus abból is, hogy a beteg nem akar helyettesítő terméket venni.

 

https://mno.hu/belfold/napi-problemakat-okoz-magyarorszagon-a-gyogyszerhiany-2401979

Molnár Oszkár neje uniós forrásból építhetett családi házat

 

Uniós forrásból épített házat a borsodi Edelényhez tartozó szőlőhegyen a település polgármesterének, Molnár Oszkárnak a felesége - írta a Magyar Nemzet.

Molnárné Kristóf Adrienn az épületre fordított összeget a pályázat szerint szörpház megépítésére nyerte el 2013-ban - közölte a Magyar Nemzet. A 25,7 millió forintot a Darányi Ignác-terv keretében használták fel.

Az egykori fideszes, jelenleg független polgármester neje vállalta, hogy egyéni vállalkozóként öt éven át fenntarthatóan üzemelteti a szörpfőzdét, de a lap tapasztalatai szerint termékeikkel sehol sem lehet találkozni, az épületet pedig hétvégi, illetve családi házként használják.

Molnár Oszkár a valós működést firtató kérdésre a lapnak azt mondta, felesége készíti a termékeket, de ő betegség miatt kórházba került és a ház kulcsai is nála maradtak, ezért nem tudta megmutatni a manufaktúrát.

http://hvg.hu/itthon/20170607_edeleny_molnar_oszkar

Egy kalapácsos férfi támadt rendőrökre a Notre Dame-nál, lelőtték

 

Pánik tört ki Párizsban a Notre Dame-nál, miután két lövés dördült a katedrális előtt az utcán. A Le Figaro írta meg először, hogy egy férfi kalapáccsal támadt egy rendőrre a Notre Dame közelében. Egy másik rendőr rálőtt a támadóra, a golyó a mellkasát találta el. A megsebesült támadót, aki egy ideig a katedrális előtti téren feküdt mozdulatlanul a földön, a mentők kórházba szállították. Állapotáról egyelőre nem adtak tájékoztatást a hatóságok, írja az MTI. A megtámadott, 22 éves rendőrt a fején találta el a kalapács, de csak könnyebben sérült meg.

A rendőrség megerősítette az újságíróknak, hogy a kalapácsos férfinak nem voltak társai. Estére az is kiderült, hogy egy 22 éves algériai diák a tettes, pontosabb információkat későbbre ígértek.

 

http://index.hu/kulfold/2017/06/06/lovoldozes_parizs_panik_notre_bame/

 

32 milliárdos ajándékot ad a kormány a nyugdíjasoknak

 

Több mint 32 milliárd forint juthat nyugdíjprémiumra 2018-ban. Most először szerepel ilyen forrás a költségvetés tervezetében, mondta el az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján kedden. A Portfolio korábban úgy számolt, fejenként nagyjából 12 ezer forint prémium járhat a nyugdíjasoknak.

http://index.hu/gazdasag/2017/06/06/32_milliardos_ajandekot_ad_a_kormany_a_nyugdijasoknak/

Orbánék megbízottja havi 28 millióért lobbizik az USA-ban

Connie Mack immár rendszeres hírlevélben számol be a magyar kormány álláspontjáról és működéséről a washingtoni elitnek - derül ki az amerikai igazságügy-minisztérium honlapjáról. Ezek többsége arról szól, hogy az Orbán-kormány milyen lelkesen támogatja Donald Trump elnököt.

A magyar kormány lobbistája, volt republikánus kongresszusi képviselő körbeküldte kapcsolatainak Orbán Viktor Trumpnak szóló gratuláló levelét, és arra is többször felhívta a figyelmüket, hogy a magyar miniszterelnök már tavaly nyáron, hónapokkal az elnökválasztás előtt Trump mellé állt. Azt az MTI-hírt is lobogtatta Washingtonban a lobbista, amely szerint Orbán „neurotikusnak” minősítette az európai államok reakcióját, miután Trump elnöki rendeletben tiltotta meg hét, zömében muzulmán ország polgárainak a beutazást. (A rendeletet azóta számos bíróság ítélte el, alkalmazását felfüggesztették.)

Mack szerint a keresztények védelme és a muzulmán szélsőségesek elleni harc is "eladható" az amerikai fővárosban.

http://nepszava.hu/cikk/1131372-orbanek-megbizottja-havi-28-millioert-lobbizik-az-usa-ban

Teniszstadion a Margitszigeten? - Cáfolták a Palatinus beépítését

Cáfolta a teniszszövetség lapunk kérdésére azt, hogy a pénteken kormányrendeletben kiemelt beruházássá nyilvánított „Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont” miatt beépíttetnék a népszerű és frissen felújított Palatinus strandot, illetve egy részét, vagy érintetné a beruházás a műemléki védettségű Szent Mihály-kápolnát. Valóságban a Palatinus melletti, az évek óta kihasználatlanul álló, mára rozsdatemetővé lett egykori Dózsa teniszstadiont építené újjá a kormány az erre a célra átcsoportosított 10 milliárd forintból.

http://nepszava.hu/cikk/1131404-teniszstadion-a-margitszigeten---cafoltak-a-palatinus-beepiteset

Öntik a CÖF-be a pénzünket

Egyre kevesebben támogatják egyszázalékos felajánlásokkal a kormánypárti Civil Összefogás Fórumot (CÖF), de aggodalomra nincs ok: a magánadományokat közpénz százmilliókkal pótolják.

http://nepszava.hu/cikk/1131359-ontik-a-cof-be-a-penzunket

Szigorú kontroll alá venné Balog Zoltán a pszichológusokat

Egy felülről irányított kamara döntené el, ki praktizálhat – Orbán Viktor mondhatja ki a végső szót

Hiába tiltakoznak a szakemberek, kritizálta az Igazságügyi Minisztérium (IM) és a Miniszterelnökség, továbbra sem tett le Balog Zoltán arról, hogy az összes hazai pszichológust egy nagy, felülről irányított szervezetbe terelje. Lapunk kormányzati forrásokból úgy értesült, az Emberi Erőforrások Minisztériuma folyamatosan napirenden tartja a Magyar Pszichológuskamaráról (MPK) szóló, tavaly kidolgozott törvénytervezetet. Információink szerint a szaktárcánál azt szeretnék, ha az a Császár-Nagy Noémi vezetné a szervezetet, akinek cége, a Pszichoszomatikus Ambulancia Kft. korábban 13 millió forint értékben szerződött az Emmivel. Úgy tudjuk, a tárca arra készül, hogy „mini nemzeti konzultációval” győzze meg a pszichológusokat: igenis szükség van a kamarára.

https://mno.hu/belfold/szigoru-kontroll-ala-venne-balog-zoltan-a-pszichologusokat-2401976

Az oroszok meghekkelték az amerikai szavazógépek egyik gyártóját, és talán magát a szavazatszámlálást is

Megszerezte az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozás valós mélységeit feltáró titkosszolgálati jelentést az Intercept. Ez a május 5-én elkészült NSA-dokumentum az eddigi legrészletesebb elemzése annak, hogy mekkora volt az orosz beavatkozás valós mértéke a választás előtti hónapban. 

A rövid válasz: minden eddig elképzeltnél durvább.

A dokumentum legfontosabb megállapítása, hogy az orosz katonai hírszerzés sikeresen meghekkelt legalább egy olyan céget, ami szavazógépek hardvereit és az azokhoz való szoftvereket gyártotta. Ezen felül adathalász emailekkel árasztottak el legalább 122 választási biztost és irodát.

https://444.hu/2017/06/06/az-oroszok-meghekkeltek-az-amerikai-szavazogepek-egyik-gyartojat-es-talan-magat-a-szavazatszamlalast-is

Az oroszok még mélyebben belenyúlhattak az amerikai választási rendszerbe, mint ami a hétfőn kiszivárgott NSA-dokumentumokból látszott

A szenátus hírszerzési bizottságának alelnöke, Mark Warner demokrata szenátor arról beszélt az USA Today-nak kedden, hogy az orosz támadások az amerikai választási rendszer ellen még annál is széleskörűbbek lehettek, mint amit az Intercept által nyilvánosságra hozott NSA-anyagokból látszott. 

Warner ugyanakkor nem gondolja azt, hogy az orosz támadás ténylegesen befolyásolta a választások kimenetelét, csak arról beszélt, hogy a beavatkozás mértéke jóval nagyobb volt és több állam volt érintett, mint ami kiderül az internetre kikerült anyagokból. Elmondása szerint próbálta rávenni a hírszerzési ügynökségeket, hogy oldják fel az érintett államok neveit, ezzel segítve, hogy érdemi biztonsági lépéseket lehessen tenni a 2018-as képviselői választások előtt. 

https://444.hu/2017/06/06/az-oroszok-meg-melyebben-belenyulhattak-az-amerikai-valasztasi-rendszerbe-mint-ami-a-hetfon-kiszivargott-nsa-dokumentumokbol-latszott

Nagyvonalúan támogatta a kormány a fundamentalista családkonferenciát

Múlt hétvégén zajlott a Családok Világtalálkozója nevű gyűjtőrendezvény Budapesten, ennek egyik eleme volt a Családok Világkongresszusa. A világkongresszust az amerikai és az orosz fundamentalistákat két évtizede összefogó World Congress of Families (WCF) nevű amerikai mozgalom rendezi, amit az egyik legismertebb amerikai jogvédő szervezet gyűlöletcsoportként tart nyilván

https://444.hu/2017/06/06/nagyvonaluan-tamogatta-a-kormany-a-fundamentalista-csaladkonferenciat

Kacsoh Dániel Szivárványszínű heccvideó

Álláspont. Úgy tűnik, ez a korán kezdődő, igen durva kampány egyre meglepőbb fordulatokkal hozakodik elő

magyar Hírlap

„Mekkora baj lehet a választási rendszerrel, ha a Zagyva Gyula eljött a Gulyás Márton videójába szerepelni? Semmi keresnivalóm nem lenne itt. Semmi. Ennek ellenére itt vagyok, és elmondom, hogy ez a választási rendszer úgy igazságtalan, ahogy van” – mondja nekünk, a túlmozgásos aktivista által összegründolt videót hüledezve néző, egyszeri választóknak a jobbikos exképviselő. Tudják, az a fazon, aki az Index riporterének még parlamenti honatyaként azt mondta, apostoli királyságot szeretne, ám ezt, mivel liberális, úgysem értheti a kérdező. Később a Magyar Narancs vélhetően 

inkább Gulyás Mártonnal és hasonszőrű barátaival szimpatizáló újságírója azt állította, Zagyva karikás ostorral fenyegette meg, szintén az említett okból.

http://magyarhirlap.hu/cikk/89891/Szivarvanyszinu_heccvideo

„Itt csak az történhet, amit én akarok, Botka pedig azt csinálja, amit én mondok neki”

Pistrui László, a Szeviép-vezér erős kézzel fogta a gyeplőt Szegeden

Magyar Hírlap

Egyre kínosabb Botka Lászlónak és a szegedi szocialista városvezetésnek a csődbűncselekménnyel vádolt Szeviép-vezérekkel folytatott egykori kapcsolatuk, ezért tiltakoznak kézzel-lábbal, hogy nekik semmi közük a cég csődjéhez és vezetőihez sem – mondta lapunknak Nógrádi Tibor, a Fidesz szegedi elnöke.

http://magyarhirlap.hu/cikk/89894/Itt_csak_az_tortenhet_amit_en_akarok_Botka_pedig_azt_csinalja_amit_en_mondok_neki

Niedermüller a PS-nek: “Lebontanám a kerítést, jöjjenek csak hozzánk a menekültek!”

Niedermüller Péter Brüsszelben a PestiSrácok.hu kérdésére válaszolva kijelentette: lebontaná a határkerítést, mert nem tartja helyénvalónak, hogy ne Magyarországra, hanem más országokba érkezzenek a migránsok.

Niedermüller Péter (DK) képviselő szerint nagyon fontos, hogy minden ország egyenlő részt vállaljon a menekültek befogadásából, így Magyarország is. Portálunk kérdésére válaszolva kifejtette: ő bizony lebontaná a határkerítést, mert így nem hazánkba jönnek a bevándorlók, hanem más országokba, Niedermüller Péter ezt egyébként nem tartja nemzetellenes cselekedetnek. Kifejtette: a terrorizmus és a bevándorlás között nincs összefüggés. A migrációval kapcsolatban elmondta: szó sincs arról, hogy “bárkit be akarnánk engedni, fogadni.”

Az embernek néha elszorul a torka a menekülteket látva”

– hangsúlyozta Niedermüller, majd hozzátette: most kezdik látni, hogy az integráció valóban hiányzik, nem valósult meg eddig. 

http://pestisracok.hu/niedermuller-lebontanam-keritest/

Lázár a saját pénzügyeivel sincs tisztában, nemhogy Mészároséval

mfor.hu

A tavalyi évről szóló céges beszámolók is arról árulkodnak, hogy ma Magyarországon nagy üzletet úgy lehet csinálni, ha megvannak az összeköttetések a megfelelő emberekhez. Kiépülőben van az új tőkés elit, a polgári kormány egyik legfőbb támasza. Vagy már a végére értünk? Mi nem tudjuk a választ, ezért Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszterhez fordultunk felvilágosításért a csütörtöki kormányinfón. Lázár azzal a vallomással kezdte, hogy ő még életében egyetlen cégnek a beszámolóját sem nézte meg. Van ugyan tulajdona néhány részvény erejéig különböző – családi hátterű - vállalkozásokban, de azoknak a számait csak a nagybátyja unszolására volt kénytelen tanulmányozni. A beszámolókból azonban semmit nem értett meg, azt sem tudta, hogy melyik sort kell néznie.

http://mfor.hu/cikkek/makro/Lazar_a_sajat_penzugyeivel_sincs_tisztaban__nemhogy_Meszaroseval.html

150 milliót kaptak a költségvetésből Garancsi természetjárói

mfor.hu

Miközben idén a kormány feleannyi pénzzel támogatja a kormányközeli kapcsolatokkal rendelkező Garancsi szövetségét, a sportegyesületeknek majdnem duplája jut a korábbinak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által közzétett dokumentum szerint idén 150 millió forintot adtak a Garancsi Istvánhoz köthető Magyar Természetjáró Szövetségnek. Az összeg pontosan a fele az előző évinek, hiszen akkor még 300 millió forinttal segítette ki az EMMI az éves szakmai programokhoz, és a megvalósításukkal összefüggő működési költségeket.

http://mfor.hu/cikkek/makro/150_milliot_kaptak_a_koltsegvetesbol_Garancsi_termeszetjaroi.html

Vona szemtől szembe kommunistázta le Orbánt – percről percre

azonnali kérdések a Parlamenben

http://hvg.hu/itthon/20170606_Parlament_Orban_utoljara_a_T_Hazban_a_nyari_szunet_elott__percrol_percre

Matolcsy akkor is amerikai támadásról beszél, ha nem arról kérdezik

 

Az MSZP-s Mesterházy Attila az MKB Bank tulajdonosváltásáról kérdezte a jegybank elnökét, akinek erről teljesen más ügy jutott eszébe.

Eredetileg az MKB Bank tulajdonosváltásáról kérdezte Matolcsy György jegybankelnököt az MSZP-s Mesterházy Attila a parlamentben. Ám a Magyar Nemzeti Bank elnöke maga terelte át a beszélgetést a korábbi, sokat boncolgatott állítására, miszerint egy nagy NATO-szövetségesünk kormány elleni puccsot tervezett 2014-ben.

 

http://index.hu/gazdasag/2017/06/06/matolcsy_akkor_is_amerikai_tamadasrol_beszel_ha_nem_arrol_kerdezik/#

 

Egy marokkói-olasz férfi a harmadik londoni terrorista

 

A Corriere della Sera értesülései szerint egy marokkói-olasz származású 22 éves férfi lehet a londoni terrortámadás harmadik elkövetője. A Scotland Yard a cikk megjelenése után nem sokkal megerősítette ezt az információt. Állításuk szerint Youssef Zaghbanem hívta fel magára sem a Scotland Yard, sem pedig az MI5 figyelmét.

Az olasz lap - amit az MTI idézett - úgy tudja,  hogy a férfi 1995-ben született a marokkói Fezben, majd Bolognában és London keleti részén élt. 2006-ban az olasz hatóságok feltartóztatták, amikor Törökországba akart repülővel eljutni, hogy onnan Szíriába utazzon tovább. Lefoglalták útlevelét és telefonját, amelyen nem találtak szélsőséges tartalmat, csak vallásos üzeneteket és oldalakat. Nemzetközi terrorizmus gyanújával feljelentették, de nem emeltek ellene vádat. Az olasz hatóságok az esetet a marokkói és a brit hatóságoknak is jelezték.

 

http://index.hu/kulfold/2017/06/06/london_terror_marokko_terrorista/

Több mint 130 brit imám jelentette ki: nem fogja eltemetni a londoni támadókat

 

Az imámok közleményükben leszögezik: a terroristák nem az iszlámot képviselik.

Több mint 130 Nagy-Britanniában élő imám döntött úgy: megtagadja az iszlám temetkezést attól a három embertől, akik elkövették a szombati londoni terrortámadást. A muszlim vezetők felszólították a többi imámot és vallási hatóságot, hogy ők is vonják meg tőlük ezt a kiváltságot. Az imámok szerint a Korán azt mondja ki, hogy az emberi élet sérthetetlen, és aki ezt megszegi, az nem lehet része a muszlim közösségnek.

http://mandiner.hu/cikk/20170606_tobb_mint_130_brit_imam_jelentette_ki_nem_fogja_eltemetni_a_londoni_tamadokat

Németh Szilárd megfejtette, miért kilincselt együtt Soros és Botka

 

Várható volt, hogy a Fidesz a parlamentben is reagál a londoni terrorcselekményre, illetve rugózik még Soros György brüsszeli megjegyzésén („maffiaállam” működik Magyarországon), Botka László MSZP-s miniszterelnök-jelölt brüsszeli látogatásán és a kerítéses megjegyzésén. 

A Németh Szilárd, Dömötör Csaba páros hétfőn napirend előtt mindezt egy narratívába zsúfolta, és a fideszes politikusok egy előre kitervelt összeesküvés létezését is levezették.

Németh Szilárd Fidesz-alelnök azt a sokat sejtető címet adta felszólalásának, hogy „Soros megtámadta Magyarországot”, majd megdicsérte magát rögtön, hogy „már a címben is óriási igazság” rejlik. Németh szerint a londoni merénylet is bizonyítja, hogy a bevándorlás és a terrorizmus „kéz a kézben jár”. És magyar emberek már többször is nyilvánvalóvá tették: „nem akarjuk, hogy ránk erőltessék a migránsokat”, akiket nemcsak azért küldenek, hogy megcsapolják a szociális ellátásokat, hanem némelyeket azért, hogy „egyre kiszámíthatatlanabb terrorcselekményeket” hajtsanak végre.

Ennek ellenére Soros nem fér a bőrébe, Botka Lászlóval kilincselt Brüsszelben, hogy brutális nyomást tudjanak gyakorolni Magyarországra.

 

http://index.hu/belfold/2017/06/06/nemeth_szilard_megfejtette_miert_kilincselt_egyutt_soros_es_botka/

Valami nagyon nem stimmel a Voldemort-ügyben

 

Egymásnak ellentmondó tanúvallomást tett a helyettes államtitkár és a kabinetfőnök, de az ügyészség nem akadt fenn ezen. Bár maguk a csalásra készülő gyanúsítottak állítják: fentről súgtak nekik arról, hogy lehallgatják őket, a nyomozók szerint erre nincs bizonyíték. Úgyhogy le is zárták gyorsan az ezzel kapcsolatos nyomozást.

Egyelőre nincs felelőse a minisztériumon belül a Voldemort-ügynek. Bár minden jel arra mutat, hogy valaki fülest adott a pályázati pénzek lenyúlására készülő, Mengyi Roland fideszes képviselővel összejátszó társaságnak arról, hogy lehallgatják őket, a Központi Nyomozó Főügyészség szerint nem állapítható meg, hogy bárki minősített adattal visszaélt volna.

 

http://index.hu/gazdasag/2017/06/06/valami_nagyon_nem_stimmel_a_voldemort-ugyben/

Kétszer is rárepült az EU pénzére Orbán kedvenc egyeteme, az EU mindkétszer kérdezősködni kezdett

Főhet a feje Patyi Andrásnak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorának (aki a Nemzeti Választási Bizottság elnöke is), mert az általa vezetett egyetem mindkét, uniós pénzt felhasználó projektje felkeltette az uniós pénz elköltése felett őrködő Európai Bizottság szakembereinek kíváncsiságát. Az NKE-t Orbán Viktor kormányfő kedvenc egyetemeként szokás emlegetni, de Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter befolyása is nagy az intézményben.

http://24.hu/fn/gazdasag/2017/06/06/ketszer-is-rarepult-az-eu-penzere-orban-kedvenc-egyeteme-az-eu-mindketszer-kerdezoskodni-kezdett/

Áder beszólt Trumpnak

Erkölcsileg elfogadhatatlannak nevezte az Egyesült Államok kilépését a párizsi klímaegyezményből a köztársasági elnök kedden a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjainak tartott előadásában.

Áder János ezt azzal indokolta, hogy az ipari forradalom óta az Egyesült Államoknak a legnagyobb a történelmi felelőssége a légkörbe jutó szén-dioxid mennyiségének növekedésében, másrészt Amerika az egy főre eső légszennyezésben is messze mindenkit megelőz.

A döntés “a jövő generációival szembeni tiszteletlenség és felelőtlenség”, hiszen nemcsak az Egyesült Államok következő nemzedékeit, hanem a Föld más részén élőket is súlyosan érinti – tette hozzá.

http://24.hu/kozelet/2017/06/06/ader-beszolt-trumpnak/

Szijjártó: Jó hír, hogy Trumpnak a nemzeti érdek az első

MTI2017.06.06. 10:51

Magyarországnak és a világnak is jó hír, hogy Donald Trump amerikai elnök politikája abban foglalható össze, hogy a nemzeti érdek az első - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Századvég Alapítvány által Új Amerika születik? címmel rendezett konferencia nyitóelőadásán. Ezzel szerinte egy természetellenes állapot szűnt meg, amikor szégyellni kellett, "szemlesütve lehetett kimondani", hogy a saját nemzetünk az első.

http://www.origo.hu/itthon/20170606-szijjarto-magyarorszagnak-es-a-vilagnak-is-jo-hir-hogy-trumpnak-a-nemzeti-erdek-az-elso.html

Százmilliók tűntek el hirdetési formában Habony egyik újságjánál

 

Már nyílt titok, hogy a Fidesz háborút indított minden nem kormányközeli médiafelület ellen, miközben durva piaci terjeszkedésbe kezdett, hol már létező és befuttatott felületek felvásárlásával (Origo, Figyelő, TV2, megyei lapok) vagy bezáratásával (Népszabadság), hol teljesen új portálok vagy újságok elindításával.

Utóbbiakhoz tartozik a Ripost.hu is, egy alig két éve indult online bulvároldal, amit a Story magazintól az útközben a Tények hírszerkesztőségének vezetéséig jutó Szalai Vivien miatt távozó Ómolnár Miklós alapított. A Ripost a nagyon rövid működése alatt leginkább arról lett ismert, hogy ennek az oldalnak jutott a legdurvább kormányzati propaganda, így Volner János állítólagos prostitúciós ügye, Vona Gábor melegbulis élményei vagy éppen a legutóbbi eset, amikor minden sajtóetikai normát eltaposva előrángatták Gulyás Márton aktivista privát profilját egy zárt társkeresőről.

 

A Riposton elhelyezett állami költések mérete annak tudatában indokolatlanul nagy, hogy az oldal alapvetően nem számít piaci szinten értékes felületnek. A hirdetési adatbázis alapján a 2016 januárja és novembere között a Riposton megjelenő hirdetések több mint 96 százaléka állami cégektől vagy a Miniszterelnöki Kabinetirodától származott.

http://index.hu/kultur/media/2017/06/06/ripost_talicska_kozpenz_omolnar_miklos_fidesz_allami_hirdetes_mvm/

VAN, AKI FORRÓN SZERETI

Orbán János Dénes Magyar Idők

Azt már töredelmesen bevallottam, hogy egyike vagyok azon kevés perverz humanoid lénynek, aki Tamás Gáspár Miklós minden sorát el szokta olvasni. Valószínűleg azért van ez, mert imádom a Monty Pythont, és TGM publicisztikája a Repülő Cirkuszra emlékeztet, azaz roppant abszurdnak és mulatságosnak találom. Minap a Terrorrsajtó című produkciójával örvendeztetett meg bennünket a nagyszerű HVG-ben. Ebből megtudhattam, hogy én – kollégáimmal egyetemben – a szupraállam paraállami újságírója vagyok, de nem igaz, hogy a hatalom gyáva kiszolgálója is egyben. Hanem a hatalom legfontosabb funkcionáriusa. Nem szolga. Úr.

Mindig jólesik, ha az embert úrnak tartják, még akkor is, ha emellett elnyomó terroristának is minősítik. Ilyenek vagyunk mi, Orbánok: elnyomjuk a népet.

http://magyaridok.hu/velemeny/van-aki-forron-szereti-1780582/

GULYÁS A JOBBIK LEGÚJABB CSODAFEGYVERE

Magyar Idők Online

Egy 2016. augusztus 26-i hír szerint: „Lapátolni küldte a Tiszavasváriban önkéntes közmunkát végző Gulyás Mártont Zagyva György Gyula. Az aktivista szerint teljesen értelmetlen az a munka, amit vele végeztettek.”

2017. június 5-i Gulyás-féle (vagy jobbikos?) kampányvideóból: „Mekkora baj lehet a választási rendszerrel, ha a Zagyva Gyula eljött a Gulyás Márton videójába szerepelni?”

Minden bizonnyal most éppen Zagyva György Gyula végez teljesen értelmetlen munkát Gulyásnak, ahogy a sorba beálló, szebb időket megélt Pörzse Sándor is…

 

http://magyaridok.hu/belfold/gulyas-jobbik-legujabb-csodafegyvere-1790386/

A cikisedés kockázata

TÖRÖK GÁBOR-MRÁZ ÁGOSTON SÁMUEL 
Heti Válasz

A nevetségességnek is van politikai haszna. A lényeg, hogy a kifejezés (Soros György) használatban van, befolyásolja a gondolkodást, helyettesíti az immár elévült „kommunistázást”. Interjú.

http://mandiner.hu/cikk/20170606_torok_gabor_mraz_agoston_samuel_a_cikisedes_kockazata

Alakul egy új EU, amiből Orbán ki akar maradni

 

Egyre reálisabb, hogy Németország és Franciaország nagyon komolyan átalakítaná az EU-t, és az eurózóna országait a föderáció, az Európai Egyesült Államok irányába mozdítaná.

„Egyre reálisabb, hogy Németország és Franciaország nagyon komolyan átalakítaná az EU-t, és az eurózóna országait a föderáció, az Európai Egyesült Államok irányába mozdítaná.

Ebből a mostani magyar kormány ki akar maradni.

Az eurózóna átalakulása egyszerre kényszer a britek kilépése és az USA elfordulása miatt, de lehetőség is, hogy Németország és Franciaország globális nagyhatalommá lépjen elő. 

Egy ilyen előrelépéshez azonban gazdaságukat és hadseregüket is egyesíteniük kell.

A francia–német törekvésekkel szemben a magyar kormány inkább a lazítaná az EU-t, és a nemzeti kormányok hatalmát növelné. Ehhez a keleti tagállamok között keres szövetségeseket.”

https://tldr.444.hu/2017/06/06/alakul-egy-uj-eu-amibol-orban-ki-akar-maradni

May: Ha a netszolgáltatók nem lépnek, a kormány blokkolhatja a szélsőséges tartalmakat

 

A brit miniszterelnök a The Daily Telegraph-nak nyilatkozva kijelentette: azt a megoldást részesítené előnyben, ha a szélsőséges eszmék online terjesztése ellen nemzetközi megállapodás alapján bevezetett szabályozással lehetne fellépni, de ha ez nem sikerül, London egyedül is kész a cselekvésre.

http://mandiner.hu/cikk/20170606_may_ha_a_netszolgaltatok_nem_lepnek_a_kormany_blokkolhatja_a_szelsoseges_tartalmakat

Hozzávágtak még hétmilliárd forintot a közmédiához

 

Az NMHH elnöke utalt még 7 milliárd forint pluszpénzt, és a vártnál nagyobb lett a reklámbevétel és a médiaszolgáltatási díjakból származó bevétel is.

Az Országgyűlés által korábban megszavazott 69,86 milliárd forint közszolgálati költségvetési támogatáson felül 7 milliárd forint pluszpénzt utalt a médiatörvény alapján Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke a közmédiának 2016-ban – írja a 24.hu az NMHH tavalyi gazdálkodásának zárszámadásáról szóló törvényjavaslata alapján.

 

De ezen a 7 milliárdon felül is volt ok a váratlan boldogságra a közmédiánál. Az eredetileg előirányzott 1,09 milliárd forint, kereskedelmi médiumokból származó médiaszolgáltatási díj helyett végül 1,16 milliárd forintot kaptak, másrészt a reklámbevételük az eredetileg 2016-ra előirányzott 6,67 milliárd forint helyett 9,32 milliárd forint lett, írja a 24.hu, megemlítve, hogy az MTVA reklámidejét a Habony Árpád hitelezőjeként és az Orbán-kormány volt főtanácsadójaként is ismert Tombor András cége, az Atmedia értékesíti. Az Atmediának amúgy is elég jól ment: tavaly megháromszorozta a bevételeit.

http://index.hu/kultur/media/2017/06/06/leesett_meg_tizmilliard_meg_egy_kis_apro_a_kozmedianak/

Az Intercept még a legalapvetőbb óvintézkedéseket se tette meg forrása védelmében

Kicsit furcsálltam, hogy az Intercept hétfőn a birtokába került szupertitkos NSA-dokumentum oldalait is beillesztette az amerikai választási regisztrációs rendszert feltörő orosz katonai hírszerző hackerekről szóló, az NSA titkos jelentésén alapuló cikkébe. Egyrészt azért, amit a hírszerzői oldal, például az egykori NSA-elemző, John Schindler is kifogásolt, hogy a leírásból egy ellenséges hírszerzés következtethet az amerikaiak hírszerző módszereire.

https://444.hu/2017/06/06/az-intercept-meg-a-legalapvetobb-ovintezkedeseket-se-tette-meg-forrasa-vedelmeben

Gulyás Márton: A választási rendszer brutálisan igazságtalan

– Hogy sikerült ilyen különböző helyről érkező embereket meggyőznie arról, hogy érdemes ezért az ügyért közösen kiállni?
– Igazából ezért a Fidesznek jár az elismerés: ők voltak azok, akik meggyőzték ezeket az embereket arról, hogy olyan brutális az igazságtalanság Magyarországon a választási rendszert illetően, hogy az egy pillanatra még a súlyos világnézeti különbségeket is képes felfüggeszteni. Nem arról van szó, hogy ezek az emberek bármi másban is közösséget tudnának vállalni, sőt: egyértelmű, hogy az egyenlőség, az emberi jogok, a szociális jogok kapcsán, vagy a legalapvetőbb demokratikus kérdéseket tekintve radikálisan különböző véleményen vannak. De abban egyet tudtak érteni, hogy igazságtalan a választási rendszer, és ez veszélyezteti azt, hogy 2018-ban szabad és demokratikus választásokat tudunk tartani. 

https://mno.hu/belfold/gulyas-marton-a-valasztasi-rendszer-brutalisan-igazsagtalan-2402038

Egymilliárd dolláros váltságdíjat fizethetett Katar a terroristáknak

Doha mintegy 1 milliárd dollár (290 milliárd forint) összegű váltságdíjat fizetett áprilisban az Irakban elhurcolt katari királyi család tagjaiért – közölte a Financial Times című brit üzleti napilap az ügyre rálátással bíró katari kormányzati és katonai forrásokra hivatkozva.

https://mno.hu/kulfold/egymilliard-dollaros-valtsagdijat-fizethetett-katar-a-terroristaknak-2401982

Farkas Flórián üzent Sváby Andrásnak

 

A Lungo Drom elnöke lapunk kérdésére azt is elmondta, miért nem tehertétel a személye a Fidesz számára.

„Nézze, semmi olyan nincs, ami miatt én bármilyen szinten is elmarasztalható lennék”, ezt a parlament folyosóján mondta Farkas Flórián az atv.hu-nak, amikor azt kérdeztük tőle, nem érzi-e, hogy személye tehertétel a Fidesz számára. Amikor munkatársunk sorolta, hogy milyen büntetőügyekben nyomoznak az Országos Roma Önkormányzat pénzköltésével kapcsolatban – költségvetési csalás, hivatali visszaélés, stb. – Farkas Flórián csak azt hajtogatta, hogy „semmi nincs, semmi nincs"!Arra, hogy ha semmi nincs, miért nem vállalta a szereplést az ATV Heti Napló című műsorában a hétvégén, Farkas Flórián azt mondta: egész napos kihelyezett elnökségi ülésen volt, azért nem tudott rendelkezésre állni. De „szimpatizál” Sváby Andrással, a műsor vezetőjével – tette hozzá.

http://www.atv.hu/belfold/20170606-farkas-florian-uzent-svaby-andrasnak/hirkereso

Orbán az atv.hu-nak: ezért kötöttünk szövetséget Farkas Flóriánnal videó

 

Amíg a Lungo Drom megválasztja Farkas Flóriánt elnöknek, addig a Fidesz és a miniszterelnök is bízik benne – annak ellenére, hogy a roma politikust számos visszaélés-gyanús üggyel hozták összefüggésbe.

„az elmúlt évek azt mutatják, hogy sok eredményt sikerült elérnünk közösen". 

Az eredményeket konkrétan nem sorolta. Arra a kérdésre, nem zavarja-e, hogy Farkas Flórián vezetésével 1,6 milliárdot „tapsoltak el”, Orbán Viktor úgy reagált:

„A cigány közösség maga eldönti, mit gondol erről, mi pedig elfogadjuk az ő véleményüket.

A Lungo Drommal való együttműködést sikeresnek ítélem és folytatandó"

 

http://www.atv.hu/belfold/20170606-orban-az-atv-hu-nak-ezert-kotottunk-szovetseget-farkas-floriannal

Orbán megüzente Tarlósnak: nem ad több pénzt a 3-as metróra

 

Nem ad több pénzt Orbán Viktor Tarlós Istvánnak a 3-as metró felújítására. A miniszterelnök az atv.hu-nak azt mondta: a kormány a szükséges pénzt már odaadta, "annyiból kell megcsinálni".

 

http://www.atv.hu/belfold/20170606-orban-az-atv-hu-nak-nem-ad-tobb-penzt-tarlosnak-a-3-as-metrora

 

Hová vezet a Soros-Orbán konfliktus?

 

Új lendületet adhat a kormány Soros György elleni kampányának a milliárdos nyilatkozata – ezt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában mondta Juhász Attila.

 

http://www.atv.hu/belfold/20170606-hova-vezet-a-soros-orban-konfliktus

Ezért nem fognak új dolgozókat felvenni a cégek

2017. június 06., 15:55

Privátbankár.hu, MTI

A cégek harmada döntött úgy, elhalaszja a létszámbővítést. Megvan, miért.

A minimálbér és a garantált bérminimum emelése miatt a vállalatok közel egyharmada elhalasztja a tervezett létszámfelvételt, míg kisebb részük emeli a minimum felett keresők bérét, vagy elhalasztja a tervezett beruházásokat - derül ki az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) által készített legfrissebb felmérésből.

A több mint 3200 vállalat megkérdezésével készített felmérés szerint a cégek 29 százaléka elhalasztja a tervezett létszámbővítést az idén a minimálbér, illetve a szakképzetteknek járó garantált bérminimum 2017. januári emelése miatt, 26 százalékuk a minimum felett keresők bérét emeli a bérfeszültségek elkerülése érdekében, 24 százalékuk pedig úgy döntött, hogy a tervezett beruházásokat halasztja el.

 

http://privatbankar.hu/kkv/ezert-nem-fognak-uj-dolgozokat-felvenni-a-cegek-308274

Marosán György: A szuper­normális kioldás

 

Az ausztrál díszbogár hímje ellenállhatatlan vágyat érez, hogy sörösüveggel párosodjon. Eredetileg a nagy, barna és csillogó hátú nőstényért bolondult, de a sörösüveg nagyobb, barnább és csillogóbb, így hát azt tünteti ki szerelmével. A jelenséget a tudomány a szupernormális kioldás fogalmával írja le. Az élőlények viselkedését evolúciós program irányítja. Amint feltűnik a környezetben a kulcsinger, a lény „beindul”, és megállíthatatlanul végigmegy a program lépésein. Ám ha a korábbinál erősebb ingerforrás bukkan fel, az eltéríti vágyainak normális tárgyától. Ilyenkor a lény „természetellenesen” kezd viselkedni.

Szerte a világon számtalanszor vetődik fel a kérdés, vajon normálisak-e a politikusok. Át nem gondolt követeléseket közölnek a médián keresztül. Teljesíthetetlen ígéreteket tesznek. Nem létező veszélyekkel riogatják a társadalmat, légből kapott híreket tálalnak fel. Mintha a mikrofon hatására elvesztenék józan ítélőképességüket.

Hovatovább a politikában az az új normalitás, hogy a résztvevők legorombítják, megfenyítik, készakarva megszégyenítik egymást.

Ilyen hibát persze mindenki hajlamos elkövetni. Ám a barátai ilyenkor azt tanácsolják, hogy higgadjon le, aludjon egyet a történtekre, csendben nézzen utána a tényeknek. A politikában viszont a követők nem visszatartanak, inkább feltüzelnek. 

http://168ora.hu/marosan-gyorgy-szuper%C2%ADnormalis-kioldas/

„Olyanok vezetik az országot, akiknek semmiféle értékrendjük nincs”

JÚNIUS 6. 13:00 - SZERZŐ: SÁNDOR ZSUZSANNA

Kerékgyártó István jogot, majd filozófia szakot végzett, a rendszerváltás után pri­­vatizá­­ciós tanácsadó céget alapított, a Horn-kormány utolsó évében az Országos Rádió és Televízió Testület főigazgatójának nevezték ki. Belülről élte meg, hogyan zajlottak le nálunk a politikai, gazdasági átalakulások. Amióta kiszállt a közéletből, több regényt és drámát is írt a magyar vadkapitalizmus nyerteseiről és veszteseiről. Nemrég jelent meg A rendszerváltó című kötete, amelynek főhőse vidéki értelmiségiként csöppen bele a kilencvenes évek sorsfordító eseményeibe. Morális aggályai nincsenek, a politikától csupán gyors meggazdagodást vár, s a pénzért bárkit bármikor elárul. Az írótól azt is megkérdeztük: ilyen figurák működtetik a jelenlegi Orbán-rendszert?

http://168ora.hu/arulasok-kora-kerekgyarto-istvan-politika-haszonlesoirol/

Botka tizedszer nyert a "fideszes hazugsággyár" ellen

Az Origo és a Ripost után ma a Lokál is pecsétet kapott arról, hogy hazugsággyár - jelentette az MSZP lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletében kimondta, hogy ezek a „lapok” hazudtak Botka László vagyonával kapcsolatban - ismertette a döntést a szocialista párt, hozzátéve: nincs kétségünk: a Fidesz tovább fogja terjeszteni rágalmait, nem tántorítja el az, hogy sorra veszíti el a pereit. De az igazság ezután is győzni fog egy hazug párt hazug médiájának rágalmai fölött - írták.

http://nepszava.hu/cikk/1131352-botka-tizedszer-nyert-a-fideszes-hazugsaggyar-ellen

Megerőszakoltak és megkínoztak muszlim kamaszok egy lányt Párizsban, mert francia

ORIGO

A lehető legmagasabb büntetést, 30 év börtönt kapott az a fiatalember, aki három társával példátlanul kegyetlenül megkínzott és megerőszakolt egy 18 éves lányt Párizs egyik elővárosában. Pusztán azért, mert a lány francia volt. Ezt a bíróságon is elismerték. Három barátja is sokévnyi börtönt kapott,a fiatalok javítóintézetében. A legidősebb bűnöző, aki 30 évet kapott, 17 éves volt. A legfiatalabb 13. A bíró szerint rasszista erőszak történt: franciaellenes rasszizmus.

 Fehér lány vagy, disznóhúst zabálsz, ezért megerőszakolunk! Éjfél után volt, az utca üres, senki nem tudott a lánynak segíteni.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20170605-megeroszakoltak-es-megkinoztak-muszlim-kamaszok-egy-lanyt-mert-francia.html

Gulyás Márton Kicsoda Soros György? videó

https://www.youtube.com/watch?v=pi5hmK9Rils

Élőben, interaktív térképen közvetítjük, hogyan pörgeti ki a kormány a Széchenyi 2020 program uniós forrásait

Elkészült az Átlátszó EU-térképének frissítése, az eszköz a Széchenyi 2020-program 2015 és 2017 közötti kifizetéseit mutatja be településekre lebontva, és a program lejártáig hetente frissül majd a frissen közzétett adatokkal. Böngéssz az adatok között, keress rá a lakóhelyedre, nézd meg, ki és mire kapott uniós támogatást, és ha valami gyanús dolgot észlelnél, jelezd nekünk, mi utánanézünk.

https://atlatszo.hu/2017/06/06/eloben-interaktiv-terkepen-kozvetitjuk-hogyan-porgeti-ki-a-kormany-a-szechenyi-2020-program-unios-forrasait/

Magához édesgette a Fidesz az erdélyi magyar online sajtót

Egyre nagyobb szerepet játszanak az erdélyi magyar online piacon a magyarországi közpénzek, a legnagyobb portálok bevételeit 2016-ban kisebb-nagyobb mértékben meghatározták ezek a támogatások. Bár eddig az erdélyi médiában nem volt jellemző a magyarországi kormánypropaganda, kérdés, hogy a választások közeledtével ez változik-e.

https://erdely.atlatszo.hu/2017/06/05/magahoz-edesgette-a-fidesz-az-erdelyi-magyar-online-sajtot/

Tudta? Magyarország erős és büszke!

2017. június 6. 08:28

Ha nem tudta volna, a Pöttyös utcai megállónál bizonyosan fejébe vésheti. A lépcső másik oldalán ugyanígy sorakoznak plakátok.

http://mandiner.hu/cikk/20170606_tudta_magyarorszag_eros_es_buszke

Szép csöndben eltörölt Lázár egy munkaszüneti napot - meglepődtek a köztisztviselők

 

Idén már nem zárnak be hivatalok a köztisztviselők napján, ugyanis a munkaszüneti kedvezményt tavaly Lázár János és Balog Zoltán eltörölte. Lázár szerint köztisztviselők napja „perverz hagyatéka a szocialista államrezsimnek”.

 

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/szep_csondben_eltorolt_lazar_egy_munkaszuneti_napot_meglepodtek_a_koztisztviselok.640227.html

Megdöbbentő kijelentést tett az amerikai ENSZ-nagykövet

 

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerint országa felülvizsgálja tagságát az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában. Nikki Haley (képünkön) szerint az ok a tanács "krónikus Izrael-ellenes elfogultsága".

 

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/megdobbento_kijelentest_tett_az_amerikai_ensz-nagykovet.640267.html