2017, június 15 - 07:40 Sajtószemle

Németországban dolgozik kamionosként? Olaszországba készül nyaralni? Kismartonba jár át takarítani? Vagy egyszerűen az EU-n belül, de egy másik országban használja a mobilját? Összeszedtük, mire is kell ügyelnie, mielőtt megállás nélkül telefonálni kezd.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20170614_megszuno_roamingdijak_roaming_mobiltelefon_adatforgalom_mobilinternet

Láttam embereket ugrani

Csapdába estek. Nem tudtak lejönni, főként a legfelső emeletről... Megégtek emberek. A saját szememmel láttam. És láttam embereket ugrani

 

Kigyulladt egy londoni toronyház: 6 halott

64 embert szállítottak környékbeli kórházakba, közülük 20 életveszélyes állapotban van.Tovább

– mondta a BBC-nek a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyházban éjjel kitört, legalább hat áldozatot és 50 sebesültet követelő tűzvész egyik szemtanúja, Daniel.

A torony negyedik emeletén élő Zoe azt mesélte, hogy valaki dörömbölni kezdett az ajtaján azzal, hogy tűz van, meneküljön. "Amikor a lépcsőházba értem, sűrűn állt a füst, de a füstérzékelők nem riasztottak, ami elég ijesztő volt. Aztán csak lerohantam a lépcsőn. Látszott, hogy a tűz az egyik lakásban van" – mondta. Azt hallotta, hogy a tüzet egy hűtőgép fagyasztója okozta, de nem tudja, ebből mi igaz, de rémülten nézte, ahogy a tűz terjedt felfelé a negyedikről. Amikor leértek, látták, ahogy a fent rekedtek kapcsolgatják a villanyt konyhában és a fürdőszobában, hogy felhívják magukra a figyelmet.

http://index.hu/kulfold/2017/06/14/london_torony_tuz/

Schulz válaszolt Orbánnak: Ha nem fogadnak be menekülteket, nem kapnak támogatást

Ha kancellár leszek, nem fogom elfogadni, hogy megkérdőjelezzék a szolidaritás eszméjét."

Ezt mondta kedden Martin Schulz, a német szociáldemokraták kancellárjelöltje egy üzleti konferencián. Schulz egyértelművé tette, hogy kancellárként azért állna ki, hogy 

az EU vonja meg a támogatást azoktól, akik nem fogadnak be menekülteket. 

Ezzel a kvótarendszerrel szembeni magyar, cseh és lengyel álláspontra válaszolt. Orbán Viktorra pedig (aki hétfőn azt mondta a parlamentben, "nem enged a brüsszeli zsarolásnak") külön is kitért:

https://444.hu/2017/06/14/schulz-valaszolt-orbannak-ha-nem-fogadnak-be-menekulteket-nem-kapnak-tamogatast

Súlyos százmilliókat tett félre Mészáros a Népszabadság megszüntetésére

mfor.hu

Ahogy a többi cég, úgy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mediaworks Hungary Zrt. is elkészítette a tavalyi évről szóló üzleti beszámolóját. Mivel hazai viszonylatban hatalmas vállalatról van szó, amelyik ráadásul az elmúlt időszakban több kisebb céget bekebelezett, így nem könnyű nyomon követni az üzleti folyamatokat, mint ahogy a gazdálkodás eredményességéről sem egyszerű helytálló következtetéseket levonni pusztán a számok alakulásából kiindulva.

Van azonban egy tétel, ami sokat elárul az előző év egyik, ha nem a legfontosabb sajtópiaci eseményének hátteréről. Természetesen a Népszabadság bezárásáról van szó. Az országos politikai napilap kiadását október elején, minden előjel nélkül függesztette fel az akkor még nem Mészáros tulajdonában lévő médiapiaci vállalat. (Mészároshoz pár héttel később került a kiadó, így a pénzügyi következményekkel már az Orbán Viktor kormányfőhöz közel álló vállalkozó tulajdonlása idején szembesült a Mediaworks.)

A személyi jellegű kifizetésekre félretett céltartalék a 2015 végi 44,7 millió forintról a következő év végére 319,7 millióra duzzadt. A kiadó közlése szerint a növekedés azon dolgozók várható kifizetései miatt keletkezett, akiknek a társaság 2016-ban felmondott.

Vagyis legalább annyi megállapítható, hogy a szerkesztőség szélnek eresztése, illetve a kiadói struktúra átalakítása százmilliós nagyságrendű kifizetési kötelezettséget rótt a kiadóra, amire nem lett volna szükség, ha a lap kiadását nem szüntetik meg. Tekintettel arra, hogy a volt főszerkesztő, Murányi András közlése szerint a tavaly nyári hónapokban a Népszabadság már közel nullszaldós volt, felvetődik a kérdés, hogy vajon milyen gazdasági megfontolások miatt vállalta mégis a tulajdonos a Népszabadság leépítését?

http://mfor.hu/cikkek/vallalatok/Sulyos_szazmilliokba_kerult_Meszarosnak_a_Nepszabadsag_megszuntetese.html

Megdöbbentő számok: ennyire gazdag a magyarok felső 10 százaléka

portfolio.hu

A magyar háztartások leggazdagabb 10%-a rendelkezik a pénzügyi eszközök 66%-ával, övék a készpénz és a betétek 39%-a, a biztosítások 54%-a, illetve a részvények, céges részesedések 92%-a. A családok egyik fele rendelkezik a megtakarítások mindössze 10%-a, a másik fele pedig a 90%-a fölött. Ezekhez hasonló érdekességek derültek ki az MNB új kiadványából. 

 

http://www.portfolio.hu/befektetes/ongondoskodas/megdobbento_szamok_ennyire_gazdag_a_magyarok_felso_10_szazaleka.253397.html#.

Magángéppel jött Hongkongból Habony és Demján

Illusztris vendégekkel a fedélzetén landolt egy magángép pénteken a ferihegyi repülőtéren. Az újonnan 16,5 milliárd forintba kerülő, Bombardier Global 6000-es típusú luxusrepülőgépből Demján Sándor nagyvállalkozó mellett nem más, mint Habony Árpád, a miniszterelnök informális tanácsadója szállt ki. A fedélzeten volt Békés Balázs nemzetközi adótanácsadó és ügyvéd, továbbá Csányi Sándor OTP-elnök és Demján Sándor közös vállalatának, a Granit Polus Groupnak a jogi alelnöke, Sallay András is.

Nagy kérdés, hogy hol volt és mit csinált az illusztris társaság a Távol-Keleten. A Flightradar adatai alapján a gép Makaóból érkezett, információink szerint a letelepedésikötvény-programmal kapcsolatban jártak Habonyék a Makaó mellett fekvő Hongkongban. 

 

https://mno.hu/gazdasag/magangeppel-jott-hongkongbol-habony-es-demjan-2403184

Uniós pénzből épült „családi” házak Edelényben

Összesen 34,7 millió forint uniós támogatást kapott Garainé Bajnok Ildikó, hogy felépítse vendégházát az Edelényhez tartozó Császta-hegyen. Férje, Garai Bertalan az edelényi Fidesz szervezetének alelnöke, jelenleg a szomszédos Lak község polgármestere. A Kemencés Vendégház épp Molnár Oszkár – egykor fideszes – edelényi polgármester feleségének „szörpháza” mellett áll, amelyről egy hete írtuk meg, hogy gyümölcsfeldolgozó manufaktúra helyett inkább családi, illetve hétvégi ház benyomását kelti, termékeinek híre sincs a településen. Szintén uniós pénzből épült.

 

https://mno.hu/belfold/unios-penzbol-epult-csaladi-hazak-edelenyben-2403222

Ilyen amikor egy öntelt idióta az Egyesült Államok elnöke

Amerikai Népszava

Tegnap, azaz hétfőn ülésezett először teljes létszámban Donald Trump kormánya Washingtonban. Elég kínosra sikeredett, amit a fenti videó is jól szemléltet. Ez az inkompetens pojáca ül a világ sorsát meghatározó egyik legfontosabb államvezetői székében, akinek a gazdagság olyannyira az agyára ment, hogy nem győzi azzal győzködni a derék amerikai választókat, hogy ő a szegények megmentője. Trumpon szemmel látható, hogy súlyos nárcisztikus személyiségzavarban szenved. Hiába lett az egyik leghatalmasabb ország elnöke, lelke mélyén tudja, hogy buta és műveletlen, ezért folyamatosan szüksége van környezete elismerésére, szeretetére. Sosem lesz belőle egy méltósággal rendelkező államférfi, marad egy felkapaszkodott, full bunkó, ám gazdag ingatlanos.

 

http://nepszava.us/ilyen-amikor-egy-ontelt-idiota-az-egyesult-allamok-elnoke/

Nekiment Trumpnak tizenegy szövetségi állam

 

New York, Kalifornia és további kilenc állam beperelte a Trump adminisztrációt, mivel az elmulasztotta kihirdetni a légkondícionálókra, boilerekre, fagyasztókra, kompresszorokra és egyéb elektronikus berendezésekre vonatkozó energiahatékonysági limiteket, amelyeket még Barack Obama kormánya irányzott elő. 

 

http://www.portfolio.hu/vallalatok/nekiment_trumpnak_tizenegy_szovetsegi_allam.3.253547.html

 

Nem hagyták nyilatkozni a Dózsa László-plakátért felelős történészt, végül közös megegyezéssel távozni kényszerült

Folytatódik a magyar politika egyik legszimbolikusabb ügye: Schmidt Mária még mindig nem ismerte el, hogy Pruck Pál van a híres 1956-os fotón, de a közalapítvány maximálisan támogatja, és találtak egy felelőst a botrányért.

Nem nyilatkozhatott, de a szerződését meghosszabbították, végül mégis távozni kényszerült

Az Origo cikke után újból írtunk Horváth Miklósnak, hogy ha már abban nem nyilatkozott, esetleg a 444-nek szeretne-e reagálni a leírtakra. Horváth válasza:

„Professzor Schmidt Mária főigazgató Origóban megjelent nyilatkozatára mindössze annyiban szeretnék reagálni, hogy ahogy Kovács András, úgy a médiák részéről más sem mutatott érdeklődést e szakmai – hangsúlyozom kizárólag szakmai – kérdéssel kapcsolatos véleményemre.

A Közalapítvány vezetése – holott erre lett volna lehetősége – sem látta szükségét annak, hogy a véleménynyilvánítás feltételeit megteremtse.

https://444.hu/2017/06/14/red-star-wars-iii-revenge-of-the-schmidt

Hivatalos: most egy metróépületet privatizálnak Habony izraeli barátainak

A főváros jóváhagyta a BKV üzleti tervét, mely azzal számol, hogy a Princess pékséglánc grúz-izraeli tulajdonosaié (Habony Árpád közeli barátaié) lesz a Puskás Ferenc Stadion metróállomás feletti irodaház. Az ingatlan-nyilvántartásba máris bejegyezték a vételi jogukat.

 

http://valasz.hu/itthon/hivatalos-most-egy-metroepuletet-privatizalnak-habony-izraeli-baratainak-124239

Norvég minta: ilyen lesz a „puha Brexit” May gyengülése után

A Theresa May vezette brit konzervatívok kénytelenek lesznek finomítani a keményre tervezett Brexiten. A választás meggyengítette a kormányfőt, akinek így politikai jövője is kétségessé vált. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

 

http://valasz.hu/vilag/norveg-minta-ilyen-lesz-a-puha-brexit-may-gyengulese-utan-124230

 

Figyelték a magyarok a halálfurgon bandáját, mégsem léptek

 

Valószínűleg meg lehetett volna akadályozni annak a 71 menekültnek a halálát, akik 2015 augusztusában megfulladtak egy magyar rendszámú hűtőkamionban Ausztriában, írja a Süddeutsche Zeitung (SZ) című német lap és két német regionális közszolgálati médiatársaság, a Norddeutscher Rundfunk (NDR) és a Westdeutscher Rundfunk (WDR) közös tényfeltáró munkacsoportja. A magyar hatóságok lehallgatták az embercsempész banda telefonjait, de nem léptek közbe, mert a beszélgetéseket későn fordították le és értékelték ki.

Az egyik lehallgatott beszélgetés

Az ARD-hez tartozó NDR közli azt a lehallgatott telefonbeszélgetést, amely az egyik embercsempész kamion kísérője és az embercsempész banda főnöke, Samsoor L. között zajlott le. A 168 óra korábbi cikke szerint a 30 éves Samsoor L. már 4 éve élt Magyarországon. A menekülteket szállító teherautót saját BMW-jével követte.

Samsoor L.:  Szervusz, testvérem!

Metodi G.:  Samsoor! Meg tudnád mondani az embereknek a teherautóban, hogy fejezzék be a dörömbölést, mert a sofőrnek meg kellene állnia tankolni. A sofőr megnézi, hogy adhatna vizet az embereknek. Azt mondja, fél kinyitni a hátsó ajtót, mert azonnal ki fognak ugrálni.

Samsoor L.: Nem, nem, nem! Elő nem fordulhat, hogy kinyitja az ajtót! Ha kinyitja, mindenki ki fog ugrálni.

Metodi G.: Tudom. De hogyan adjon akkor vizet nekik?

Samsoor L.: Nem tud vizet adni nekik. Mondd meg neki, hogy csak menjen tovább. És ha meghalnak, tegye ki őket valahol Németországban az erdőben. 

-

A teherautó nem állt meg tankolni, a szállítmány előfutója állt be kocsijával az egyik benzinkúthoz, és két kanna gázolajat vett. Amikor a leállósávban várakozó hútőkocsiba beletöltötték az üzemanyagot, a raktérben ülő menekültek már nem kiabáltak, addigra valószínűleg megfulladtak. Samsoor L. a tragikus eset után újabb fuvart szervezett. Másnap 67 embert zsúfoltak be egy zárt hűtőkocsiba Mórahalomnál. A bezárt emberek ebben ki tudták rúgni a kamion rakterének ajtaját, így senki sem halt meg. 

Süddeutsche Zeitung ezt írja:  

·         A magyar hatóságok a tragédia előtt 13 nappal, 2015. augusztus 13-án kezdték el lehallgatni az embercsempészek telefonjait.

·         A nyomozati aktákban több száz oldalon olvasható a lehallgatott beszélgetések leirata. 

·         A lap szerint a teherautó bolgár sofőrjei már a tragédia előtti "fuvaroknál" is többször arra panaszkodtak a telefonban, hogy kiáltozást és dörömbölést hallanak a teherautó szállítóteréből. Az egyik ilyen hívásnál a sofőr bepánikolva ezzel hívta fel egyik ismerősét: "Lécci, szólj az embereknek, mert szét fogják verni az autót. Nagyon hangosan dörömbölnek". Ismerőse erre azt mondta neki: előre megmondták a menekülteknek, hogy ne dörömböljenek, de a szállítótérben lévő emberek valószínűleg nem kapnak levegőt.

 

http://index.hu/belfold/2017/06/14/nemet_oknyomozas_regota_figyeltek_a_magyar_rendorok_a_halalfurgon_bandajat_megsem_leptek/

 

USA: a megbélyegző civil törvény elrettentő hatással lesz a magyarok önszerveződésére

 

Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége határozott hangú nyilatkozatban szólalt fel a kedden elfogadott civilellenes törvénnyel szemben, a megbélyegezni kívánt civil szervezetek védelmében. A Fidesz nem mond igazat, amikor amerikai példára hivatkozik – hangsúlyozzák.

 

http://index.hu/belfold/2017/06/14/usa_a_megbelyegzo_civil_torveny_elrettento_hatassal_lesz_a_magyarok_onszervezodesere/

 

Miniszter a civileknek: Számomra nem ismeretes a polgári engedetlenség

 

Az alkotmány biztosítja azokat a jogi eszközöket, amelyekkel egy polgár vagy szervezet kifejezheti elégedetlenségét egy jogszabállyal szemben, de a polgári engedetlenséget a jog nem ismeri - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter az M1-nek szerdán.

 

http://index.hu/belfold/2017/06/14/trocsanyi_laszlo_miniszter_a_civileknek_szamomra_nem_ismeretes_a_polgari_engedetlenseg/

 

Tóta W.: Így gondozd a civiledet

 

Igaz történet a TASZ-ról és Zsiga Marcellről. Ha nincsenek civilek, győznek a segédhernyók.Az űrlap teteje

Az űrlap alja

 

Magyarországon a civil szféra híresen gyenge, csak a legkirívóbb esetekre elég a kapacitása. Nem tudnak mindenkit megvédeni, sőt mostantól az önvédelem is leköti őket. De pusztán a jelenlétük határt szab a segédhernyóknak. Az ellenük vezetett támadás a hernyók érdekeit szolgálja. Ezt a hernyók nem fogják ráírni a kiadványaikra, de attól még tudjuk. Érezzük a nyálkát.

http://hvg.hu/itthon/20170614_tota_w_igy_gondozd_a_civiledet

 

Kósa óriási poént sütött el Habonyék ázsiai útjáról – videó

 

"Ez megjelent a sajtóban, hogy elmentek a Demjánnal meg a Csányival kártyázni. Makaóra, stílszerűen biztos makaóztak" – mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője az ATV által rögzített sajtótájékoztatóján.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20170614_Kosa_oriasi_poent_sutott_el_Habonyek_azsiai_utjarol__video

 

Így hallgattatta el Putyin az ellenzéket

 

Csak a hétfői korrupcióellenes tüntetések alatt több mint 1500 embert tartóztathattak le a hatóságok Oroszországban. Felvásárlás, megfélemlítés, fenyegetés – így hallgattatta el Putyin az ellenzékét. Vajon a mostani sztár, Navalnij inkább Vona Gábor vagy Fekete-Győr András?

 

http://24.hu/kulfold/2017/06/14/igy-hallgattatta-el-putyin-az-ellenzeket/

 

Negyedmilliárdos sikerdíj vár a közrádió volt elnökére, a parlament főigazgatójára

 

274 millió forintot tartalékolt Such György megbízási díja címen a közmédia. Such a Gyurcsány-Bajnai kormányok alatt, az SZDSZ, az MSZP és a Fidesz megegyezésének köszönhetően lehetett a Magyar Rádió elnöke. Jó fideszes kapcsolatai révén jelenleg az Országgyűlés Hivatalának főigazgatójaként dolgozik. Hamarosan valószínűleg fizetni is kell a számára, mert a kapcsolódó perek egyikét már megnyerte.

273 millió 766 ezer forint céltartalékot képzett kötelezettségként Such György megbízási díja címszó alatt a közmédia ernyője alá tartozó Duna Médiaszolgáltató. Ennyi ütheti a Magyar Rádió volt elnökének, az Országgyűlési Hivatala jelenlegi főigazgatójának markát.

Az összeg nagyságrendjét jól mutatja, hogy ez 2147 ember havi bruttó 127.500 forintos minimálbérével egyezik meg.

 

http://24.hu/media/2017/06/14/negyedmilliardos-sikerdij-var-a-kozradio-volt-elnokere-a-parlament-foigazgatojara/

 

A Jobbik tévéjének beszélt először nyaralásáról Botka László

ORIGO2017.06.14. 14:15

 

Érdekes és sokatmondó videóra bukkant a SZEGEDma.hu, amelyen a Jobbik-közeli Nemzeti1TV-nek nyilatkozik a nyaralásáról az MSZP-s Botka László, aki egy hónapja hirdetett bojkottot a kormánypárti, illetve fideszesnek mondott médiával szemben. Botka elárulta, hogy a tengerparton nyaral majd, de azt nem, hogy melyiken. A szocialista miniszterelnök-jelölt luxusnyaralásai és vagyona körül meglehetősen sok botrány volt az utóbbi hónapokban. 

A jobboldali radikális Alfahír hírportál közölt hétfőn egy cikket, benne az N1TV videójával, melyen politikusokat kérdeznek arról, hogy töltik a nyarat, fognak-e dolgozni is, és hová mennek pihenni.

A szegedma.hu cikke szerint érdekesség, hogy a hét nyilatkozó közül az egy szem LMP-s Sallai R. Benedek mellett három jobbikos (Vona Gábor, Gyöngyösi Márton és Lukács László) és három MSZP-s (Gúr Nándor, Tóbiás József és Botka László) tűnik fel. Azaz: Botka a radikális tévén szívesen nyilatkozott a nyaralásáról, amiről korábban hallgatott. 

http://www.origo.hu/itthon/20170614-botka-laszlo-jobbik-teve-nyaralas.html

Dopping nélkül

Szél Bernadett: A jelenlegi parlamenti erők közül senkivel nem kívánunk együttműködni a választáson

Magyar Hírlap

„Azt javasolnám minden ellenzéki pártnak, ne egymással, hanem a választókkal foglalkozzanak, mi is ezt tesszük” – mondta a lapunknak adott interjúban Szél Bernadett. Az LMP társelnöke ezt annak kapcsán jegyezte meg, hogy az MSZP lényegében 2010 óta lát bennük szövetségest, mindig úgy akar megújulni, hogy a korábbiak helyett újabb pártokkal próbál együttműködni.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/90548/Dopping_nelkul

Korompay CsillaIngyenebéd a Taügetoszon

Álláspont. A tények azonban csöppet sem zavarják a kockás inges szakértőkkel felvértezett ellenzéket

Magyar Hírlap

„A pap felterjesztette, az Országgyűlés megszavazta, az icike-picike morállal sem rendelkező köztársasági elnök pedig aláírta” – így kezdődik a Tanítanék Mozgalom által a „Tajgetosz-törvény” ügyében írott levél, majd hasonló stílusban, Balog Zoltán miniszter és Áder János államfő mellett Aáry-Tamás Lajos oktatási biztost is gúnyolva folytatódik. Az, hogy milyen példaként szolgál ez a cinikus pofátlanság a diákok számára, még a kisebb probléma, nagyobb baj, hogy tisztán politikai céllal keltenek zavart és ijesztenek rá szülők tízezreire.

http://magyarhirlap.hu/cikk/90543/Ingyenebed_a_Taugetoszon

Hargitai Miklós Üldözési mánia

Magyarországon Balog Zoltán erőforrás-miniszter ért a legjobban a keresztényüldözéshez – így történhetett, hogy (amint az Átlátszó nyomán a 24.hu kiszúrta) személyesen őt jelölte ki a kormány „keresztényüldöztetési szakhatóságnak”. Szerintünk mondjuk Semjén Zsolt is esélyes lett volna, ha csak megszólal a témáról, mindenki, aki legalább minimális mértékben komolyan veszi a keresztény tanítást, sikítva menekül, de a lényeg mégiscsak az, hogy az Orbán-kabinet keresztényüldözés-ügyben amolyan epicentrummá, vonatkoztatási ponttá és tudásközponttá tenné Magyarországot.

Őszinte drukkerként szeretnénk egy praktikus jó tanáccsal ellátni az érintetteket: ahogyan a fociban mondani szokás, nézzenek a táblára.

https://nepszava.hu/cikk/1131997-uldozesi-mania

 

Elbukott a Fidesz plakáttörvénye

 

Nem sikerült kétharmados támogatást szereznie a Fidesznek, ezért a parlament nem szavazta meg a plakáttörvényt – 131 képviselő szavazott igennel, 67 pedig nemmel a parlament szerdai plenáris ülésén. Az ellenzékből nem vett részt a szavazáson a DK-s Oláh Lajos, aki szerda reggel vesegörcsöt kapott és mentőt kellett hívni hozzá.

A Fidesz azt javasolta, hogy választási kampányidőszakon kívül ne helyezhessenek ki plakátot se a pártok, se a kormány, ugyanis szerintük a burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról és az átlátható kampányfinanszírozás biztosításáról szóló javaslat kizárta volna azt a korrupciós veszélyt, amelyet szerintük most a Jobbik plakátkampányával kapcsolatban látni.

http://24.hu/kozelet/2017/06/14/elbukott-a-fidesz-plakattorvenye/

Kósa: A teljes ellenzék a korrupció pártjára állt

"A teljes ellenzék a korrupció pártjára állt azzal, hogy nem szavazta meg az átlatható párt- és kampányfinanszírozással kapcsolatos törvénymódosítást szerdán a parlamentben."

Így értékelte Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője azt, hogy az ellenzék egységes ellenállása miatt nem sikerült átvinni a kétharmados törvényjavaslatot, ami megtiltotta volna, hogy a kampányidőszakon kívül a piaci ár alatt vagy ingyen adjanak ki plakátfelületet a pártoknak.

Kósa szerint ők  csak "be akarták zárni azt a kiskaput, hogy a pártok egyes szolgáltatásokhoz mélyen a piaci ár alatt jussanak hozzá".

https://444.hu/2017/06/14/kosa-a-teljes-ellenzek-a-korrupcio-partjara-allt

Őrizetbe vette a NAV Czeglédy Csaba szombathelyi MSZP-s képviselőt

 

Őrizetbe vette a csongrádi NAV bűnügyi igazgatósága - az MSZP-nek és a DK-nak is jogi képviseletet adó - Czeglédy Csaba, szombathelyi MSZP-s képviselőt, ügyvédet, tudta meg a Pestisrácok. Az őrizetbe vétel tényét szocialista forrásaink is megerősítették: tegnap este házkutatást tartottak a szocialista politikusnál, majd elvitték, jelenleg is őrizetben van. A cikk megjelenése után közleményben reagált az MSZP: felfüggesztik Czeglédy ügyvédi irodájával a keretszerződéseket, az etikai bizottság pedig vizsgálja az ügyet.

A lap úgy tudja, a Csongrád Megyei NAV Bűnügyi Igazgatósának nyomozói öt helyszínen – Szombathely, Sümeg, Budapest, Csabrendek – tartottak házkutatást és hat embert vettek őrizetbe, és költségvetési csalás miatt gyanúsítottként hallgatták ki őket. "A gyanú szerint a tettesek Czeglédy Csabához köthető iskolaszövetkezet működése során követhették el a csalást" - írják és hozzáteszik, hogy úgy tudják, az illetékes ügyészség mind a hat gyanúsított esetében kezdeményezte az előzetes letartoztatást.

 

http://index.hu/belfold/2017/06/14/orizetbe_vette_a_nav_czegledy_csaba_szombathelyi_mszp-s_kepviselot/

Botka megszólalt az őrizetbe vett MSZP-s ügyében

 

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje megerősítette, hogy a párt politikusát őrizetbe vették, és etikai vizsgálatot rendelt el. Felvetette azonban, hogy ez is egy lehet "a korábbi évek és a közelmúlt politikailag megrendelt rendőrségi akciói közül".

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje felkérte a párt etikai bizottságát, hogy vizsgálja ki a költségvetési csalás gyanújával őrizetbe vett Czeglédy Csaba szocialista politikus ügyét.

Botka László közleményben reagált a fentiekre: Czeglédy Csaba ügyvéd, szocialista politikus őrizetbe került, és "amennyiben ez is egy a korábbi évek és a közelmúlt politikailag megrendelt rendőrségi akciói közül, akkor azoknak kell felelniük, akik ebben részt vettek". "De amíg ez kiderül, felkérem az MSZP Etikai Bizottságát, hogy vizsgálja ki az ügyet. A párt vezetését pedig arra kérem, hogy függessze fel az ügyvédi irodával kötött keretszerződését, amíg az ügy nem rendeződik."

A kormánypárti Origo alapján 2016 végén írtunk arról, hogy Czeglédy Csaba egyik cégével, a Human Operátor Kft.-vel kapcsolatban csalás gyanúja miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen a Nemzeti Nyomozó Iroda. Czeglédy ezt tagadta, a hatóság azonban megerősítette az információt.

Czeglédy Csabáról érdemes tudni, hogy ő volt az, aki 2013-ban, a helyi MSZP frakcióvezetőként felvételt adott át a hatóságoknak állítása szerint arról, hogy Lazáry Viktor, a város fideszes alpolgármestere kokaint fogyaszt. Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda indított eljárást, de Lazáry végül nem bizonyult bűnösnek az említett vádban.

http://hvg.hu/gazdasag/20170614_botka_czegledy_csaba_reakcio

Panelek visszabontása: 402 millióval indul a buli Hódmezővásárhelyen

mfor.hu

Egyeztetések, a német program vizsgálata, számos felmerülő kérdés a mikortól a hogyanig. Nagyjából ennyit lehetett tudni a panelek visszabontásának ötletéről. Egészen mostanáig.

Információdömpingre most sem kell számítani, viszont úgy tűnik, hogy kicsit komolyabb a panelek visszabontásának ötlete, mint az a sajtóban megjelent nyilatkozatokból tűnik. Legelőször, nagyjából egy évvel ezelőtt Lázár János dobta be az ötletet a közösbe, hogy aztán Orbán Viktor május végén a hódmezővásárhelyi Modern Városok-turnéján felelevenítse azt. Azt vetette fel egészen pontosan, hogy a panelek visszabontásával lehetne élhetőbbé tenni a lakótelepeket és ha a lakók közül mindenki beleegyezik, akkor Hódmezővásárhelyen próbálkozhatnak vele először.

Erre rá pár héttel Lázár János a kormányinfón lapunk kérdésére elmondta: nemcsak a bontás jöhet szóba, hanem a felújítás is, viszont utóbbiba be kellene szállnia az érintett lakónak is. Ha pedig egyetlen egy személy is nemet mond az ötletre, akkor azon a szinten vagy tömbben nem kerülne sor a munkálatokra.

http://mfor.hu/cikkek/makro/Panelek_visszabontasa__402_millios_koltseggel_indul_a_buli_Hodmezovasarhelyen.html

Mégsem adja el a főváros a Bálnát

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes visszavonta a Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központ nyílt pályázati eljárás lefolytatása útján történő értékesítéséről szóló javaslatát.

 

Az ülés kezdete előtt mintegy húsz aktivista, a "Római-part megmaradásáért küzdő civilek" a HelloRómai - Lángos vagy beton című újságját osztogatta a közgyűlésen megjelenteknek. Közben olyan transzparenseket lehet látni, amelyekre az volt írva: "elérhető, nyilvános dokumentumokat, terveket, igazolásokat!"; "Meg kell hallgatni a helyiek véleményét!"; "Mobilgát = Havária".

 

http://mfor.hu/cikkek/makro/Megsem_adja_el_a_fovaros_a_Balnat.html

 

Nógrádi György: Boldogan megyek, ha az MSZP hív

 

Az ország legismertebb biztonságpolitikai szakértője Hajdú Péter vendége volt az ATV Esti Frizbi vasárnapi adásának, a felvételen pedig a 24.hu is ott volt. Nógrádit a backstage-ben szembesítettük korábbi kijelentésével is, amely szerint a tűzparancs lenne a megoldás a menekültek ellen. Még mindig így gondolja.

Hajdú már a beszélgetés elején megpróbált rájönni arra, mi Nógrádi titka, mitől ilyen sikeres.

Tartalom kell. Én csak arról beszélek, amihez értek.

Hát ennyi lenne, Nógrádi szerint sokkal több nem kell a sikerhez. De azon túl, hogy szerény és tisztában van saját maga képességeivel, mindazonáltal korlátaival is, még egy oldaláról megismerhettük Nógrádit – ez pedig a bizalmatlan, ami lehet szakmai ártalom. Hajdú Péter vendége ugyanis nem adta ki a kezéből a táskáját a színfalak mögött, bevitte magával a stúdióba és gondosan a kanapé mögé rejtette.

http://24.hu/kozelet/2017/06/14/nogradi-gyorgy-boldogan-megyek-ha-az-mszp-hiv/

Orbán apjával volt jövedelmező üzlete, de olyan vita lett belőle, amit kilenc éve képtelen megfejteni a bíróság

Direkt 36

Egy olyan embert neveznek kontárnak a perben, aki évekig jól fizetett partnere és alkalmazottja is volt az Orbán család egyik cégének, a Gánt Kő Kft-nek. A férfit Kosztolányi Józsefnek hívják és a cég az ő receptje alapján kezdett el építőipari ragasztókat gyártani a Gánton bányászott dolomit felhasználásával. A közös üzlet nagyon jól ment, Orbánék több év alatt több tízmillió forintot fizettek ki Kosztolányinak a receptért, de az értékesített ragasztó után járó bevétel nagyobb részét a Gánt Kő kapta. A jövedelmező üzlet váratlanul mégis megszakadt.

Kosztolányi szerint a Gánt Kő egy idő után kijátszotta őt, a cég a megkerülésével kezdett el üzletelni, és máig az ő receptje alapján gyárt ragasztókat, azaz ellopták az ötletét. Orbánék viszont azt állítják, hogy Kosztolányi ragasztója nem új találmány, csak erre évekig nem jöttek rá, mert nem volt szakirányú tapasztalatuk. Amikor pedig mégis rájöttek, akkor inkább saját receptet fejlesztettek ki, és azóta olyan terméket árulnak, amihez Kosztolányinak semmi köze.

 

https://444.hu/2017/06/14/orban-apjaval-volt-jovedelmezo-uzlete-de-olyan-vita-lett-belole-amit-kilenc-eve-keptelen-megfejteni-a-birosag

A paksi bővítésről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök az orosz Roszatom vezetőivel

„áttekintették a paksi beruházás állását, és egyeztettek a következő időszakban elvégzendő munkáról.”

https://444.hu/2017/06/14/a-paksi-bovitesrol-targyalt-orban-viktor-miniszterelnok-az-orosz-roszatom-vezetoivel

Felcsúti cég végzi az egészen különös, 2 milliárdos paksi stadionépítést

mfor.hu

Egész furcsa helyzet alakult ki a paksi stadion építése körül, melyet végül egyedüli ajánlattevőként a hasonló munkákban jártas Pharos 95 Kft. végezhet el.

Az ajánlati felhívást még idén január 4-én tette közzé az ajánlatkérő, a paksi önkormányzat, az érdeklődőknek pedig nagyjából egy hónapjuk volt ajánlatuk összeállítására és benyújtására. Végül aztán egyetlen cég érdeklődött a munka iránt, a felcsúti székhellyel is rendelkező, helyi stadion pályáját megépítő Pharos 95 Kft.

Az építés mellett a cégnek a meglévő stadion bontását is el kell majd végezni, hogy aztán egy új, 4500 férőhelyes fedett lelátókkal rendelkező arénát húzzon fel. A folyamatos működés biztosíthatósága érdekében a létesítmény 4 építési ütemben valósul meg és a használatbavétel is ütemezetten fog lezajlani.

http://mfor.hu/cikkek/vallalatok/Paksi_stadion__szo_nelkul_megkapja_a_Pharos_a_tobbletpenzt.html

Trump blokkolta Stephen Kinget a Twitteren

      Trump blokkolt, nem tudom olvasni a tweetjeit. Lehet meg kell ölnöm magam"

- közölte rezignáltan a horroszerző a Twitteren, aki egyébként nem nagy barátja az amerikai elnöknek, sőt, egyszer azt találta posztolni, hogy ha az amerikai emberek többet olvasnának, nem Kinget feltétlenül, csak úgy általában, akkor nincs az az isten, hogy a New York-i ingatlanmágnás elfoglalja Amerikát. 

         https://444.hu/2017/06/13/trump-blokkolta-stephen-kinget-a-twitteren

   ELVITTÉK A SUKORÓI BALHÉT

Bencze Izabella Magyar Idők

Isten és a magyar igazságszolgáltatás malmai néha lassan őrölnek. De őrölnek, és ez megnyugtató. Tudom, egyesek harsány véleménye szerint a Sukoró-ügyben a múlt héten jogerősen elítélt két valamikori MNV Zrt.-vezető ártatlan, és az ügyészek, valamint a bírák a bűnösök. Hogy mi is történt valójában, és kik voltak a résztvevői az elhíresült ügynek, az lényegében megtalálható a 2009 tavaszán, a Magyar Hírlapban közreadott emlékeztető jegyzőkönyvben, amely a Nándorfehérvári teremben készült egy tervezett turisztikai, kaszinóval is megspékelt gigaberuházásról, még 2008 májusában. Az kiabál a leghangosabban, akinek a háza ég. Ahhoz, hogy ennek a szólásnak az igazsága mérlegelhető legyen Sukoró-ügyben is, csak vissza kell nyúlni ehhez a jegyzőkönyvhöz. Ez az emlékeztető ugyanis véleményem szerint egyértelműen megmutatja, hol is kellene keresni az igazi bűnösöket.

 

http://magyaridok.hu/velemeny/elvittek-a-sukoroi-balhet-1819324/

 

A KIS GÖMBÖC

Bayer Zsolt Magyar Idők

Egy szép napon a kis gömböc leugrott a budi faláról, ahová kitették száradni, és nekiindult a nagyvilágnak. Felfújta kicsike kis pofácskáját, „Hú, huhúúú, de mennyire nemzeti radikális kis gömböc vagyok én!” – mondta, és nekifogott dulifuli-mód nézni, ahogy egy rendes nemzeti radikális kis gömböchöz illik. Nézett dulifuli-mód a felfújt kicsike pofája mögül, varratott gárdamellénykét, oroszlánost, radikálisost, és megtanult egy csomó szót, hogy „csak a nemzet”, meg „pfuj, cigány”, meg „csúnya zsidó”, meg hogy „ki kell lépni az unióból”, és ezeket mondogatta, pattogtatta, úgy jött-ment, és a felfújt kicsike pofája meg a dulifuli nézése mögött egyszer csak elhitte, hogy ő lesz itten a főnök, de azonnal ám!

Aztán jött a választás, és nem ő lett a főnök. Ebből levonta a következtetést, hogy még ennél is sokkal jobban fel kell fújnia a kicsike kis pofácskáját, és még ennél is sokkal dulifulibban kell néznie, és nekifogott járőrözni a falucskákban, csösztetgette a cigányféléket, elégette a kék-csillagos zászlócskákat, és elhitte, most már tényleg ő lesz itt a nagyfőnök.

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/a-kis-gomboc-1820461/

Vona Gábor pert nyert Bayer Zsolt ellen

Bayer Zsoltnak háromszázezer forint sérelemdíj és kamatai megfizetése mellett sajnálkozó levelet kell küldenie Vona Gábor számára – így döntött szerdán a Fővárosi Törvényszék abban a személyiségi jogi perben, amit a Jobbik pártelnöke indított a publicista ellen, amiért az "gecinek" és "szarkupacnak" nevezte egy blogbejegyzésben. 

 

https://mno.hu/belfold/vona-gabor-pert-nyert-bayer-zsolt-ellen-2403256

 

FOHÁSZ A POFONÉRT

Pilhál György Magyar Idők

Nemzetfroclizó továbbképzést tartottak a napokban a Civil Kollégium Alapítvány kunbábonyi központjában. Az utcai randalírozásokra szakosodott bajnokok az őszre ígért, újabb balhésorozat miatt határozták el a közös felkészülést – mégse mindegy, milyen szisztéma szerint dúlják majd föl a különféle intézményeket.

A Soros-jogvédők (Magyar Helsinki Bizottság, Migration Aid stb.) mellett a kapcsolati hálón persze felbukkan az Ökotárs, a TASZ, a Mérték Médiaelemző Műhely és a Háttér Társaság is. (Külön kuriózum a K-Monitor portál, amelynek alapítója az a pajkos Léderer Sándor, aki társaival annak idején lefűrészelte a városligeti Regnum Marianum-templom helyén álló emlékkeresztet.) Kell egy csapat!

Mindnyájuk leghőbb vágya: pofozza már végre fel őket egy fölzrikált magyar rendőr.

 

http://magyaridok.hu/paca/fohasz-a-pofonert-1821514/

Milyen közbeszerzéseket szeretnek a miniszterelnök barátai és azoknak a barátai?

Versenyerősség és családi gazdaság – II. rész

 

Két héttel ezelőtt kezdtük el történetünk mesélését (http://bit.ly/2sVi0zb). Többen írtak aztán, ötleteket adtak hogyan folytassuk, mit kellene jobban megvilágítani, mi volt félreérthető. Sőt, külön kérések is megfogalmazódtak: jó lenne látni, hogy mit is szeretnek a miniszterelnök barátai és azoknak a barátai: a nagy közbeszerzéseket inkább, vagy a kisebbeket? Az újraiparosítás kitűzött célja értelmében az ipari projekteket, vagy inkább mást? Az EU pénzeket, vagy a magyar adófizetők pénzét? Bár nem így terveztük, de most a történet folytatásaként igyekszünk megfelelni ezeknek a kéréseknek (http://bit.ly/2sVeuVq). Igyekszünk olyan adatokkal szolgálni, amelyek önmagukért beszélnek.

https://crcb.atlatszo.hu/2017/06/13/milyen-kozbeszerzeseket-szeretnek-a-miniszterelnok-baratai-es-azoknak-a-baratai/

Sólyom Lászlóék megírták az AB-nek, miért védhetetlen a lex CEU

 

 Írásos jogi véleményt (amicus curiae) írtak június 12-én Sólyom László volt köztársasági elnök, Lévay Miklós volt alkotmánybíró, valamint Jakab András és Szente Zoltán egyetemi tanárok és MTA-doktorok a lex CEU-ról az Alkotmánybíróságnak (AB), mely kiemelt ügyként kezeli a törvényt. Hogy Sólyom László durván alkotmányellenesnek tartja a törvényt, nem újdonság, az Eötvös Csoport rendezvényén ezt szóban korábban el is mondta.

http://index.hu/belfold/2017/06/13/solyom_laszloek_megirtak_az_ab-nek_miert_vedhetetlen_a_lex_ceu/

Ez Matolcsyéknak is sok – Visszaköveteli az MNB-alapítvány a kamudoktorhoz vágott milliókat

Kamuzás, kamuzás és kamuzás. Közel 8 és fél milliót kell visszafizetni, a felszólítás már kiment.

 

Többször foglalkoztunk az elmúlt másfél évben a nemegyszer szélhámosnak nevezett Kertész-Bakos Ferenccel, aki úgy használta korábban a dr. minősítést, hogy azt egy kamuegyetemen szerezte; azaz olyan helyen, amelynek nincs akkreditációja például nálunk sem. Kertész-Bakos Ferenc hatalmas életművét – már amennyire megismerhettük azt – röviden így foglalnánk össze:

http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/visszakoveteli-az-mnb-alapitvany-a-kamuprofesszorhoz-vagott-milliokat-104712

Magyarország erős és büszke – és milyen ország még?

Kell még egy aprócska kiegészítés.

 

Egy szerény photoshopos trollkodásnak köszönhetően megszületett egy újabb csodás plakát, minden idők legsikeresebb nemzeti konzultációjáról. Bizonyára nem 4,2 milliárd forintba került, bár ezt egészen biztosan nem tudhatjuk.

http://magyarnarancs.hu/feketelyuk/magyarorszag-eros-es-buszke-es-milyen-orszag-meg-104714

Élmény nézni, ahogy a kormány politikusai a kötelezettségszegési eljárást magyarázzák

Szijjártó szerint a kötelezettségszegési eljárás szimpla zsarolás, Kósa szerint minek betartani, ha más sem teszi?

 

"Szimpla zsarolás az Európai Bizottság részéről, hogy azon tagállamok ellen, amelyek nem hajlandóak végrehajtani az illegális bevándorlók kötelező betelepítéséről szóló kvótadöntést, Magyarország ennek ellenáll, és egyetlen illegális bevándorlót sem enged be" – így reagált ma Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter ma reggel az M1-en a tegnapi hírre, miszerint kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Bizottság Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen, amiért nem hajtják végre a kötelező uniós menekültkvóták felállításáról szóló korábbi döntést.

Szijjártó szerint ezzel a Bizottság semmi mást nem akar, mint elfedni azt a tényt, hogy a koncepciójuk megbukott, hogy senki sem hajtotta végre teljesen az uniós döntést, ahogy Magyarország sem. 

http://magyarnarancs.hu/villamnarancs/kotelezettsegszegesi-104713

Hosszú kínra ítélik a lex Taigetosszal a tanulási zavarral küzdő diákokat

Nincs nyugalom a pedagógusoknál, Galló Istvánné, a PSZ elnöke szerint a hamu alatt izzik a parázs. Interjú

https://mno.hu/belfold/hosszu-kinra-itelik-a-lex-taigetosszal-a-tanulasi-zavarral-kuzdo-diakokat-2403080

Alig látható a vizes vb kampánya külföldön

Nem sikerült megtudnunk még azt sem, hogy így egy hónappal a világbajnokság rajtja előtt elindult-e már egyáltalán a nemzetközi promóció. Borsa Miklós, a Bp2017 Kft. szóvivője még kedden sem tudott választ adni erre a kérdésünkre. Mint mondta: ezeket a feladatokat a világbajnokság kommunikációjával megbízott Trinity International Communications Kft. koordinálja. A Szijjártó Péter külügy- és Seszták Miklós fejlesztési miniszterrel is jó kapcsolatot ápoló Kuna Tibor ügynöksége azonban nem túl közlékeny a témában. 

 

https://mno.hu/belfold/alig-lathato-a-vizes-vb-kampanya-kulfoldon-2403189

Megoldódott a rakoncátlan metróajtók rejtélye

 

Információink szerint az oroszok ugyan máig nem ismerik el, hogy hibásak lennének a múlt heti, éppenhogy balesetet nem okozó Kálvin téri ajtónyitódásban, a BKV mérnökei egy huszárvágással megoldották a helyzetet:

beépítettek egy faék egyszerűségű, kétállású kapcsolót a felújított metrókba, ami vagy csak az egyik oldalon, vagy csak a másik oldalon engedi kinyitni az ajtókat.

 

http://index.hu/belfold/budapest/2017/06/14/megoldodott_a_rakoncatlan_metroajtok_rejtelye/

Habony lapja hadat üzent a konzervatív értelmiségnek – itt a nagy jobboldalvita

Páros interjúban képeztük le a magyar jobboldal sajátos helyzetét: a kormánynak nemcsak balos, hanem konzervatív kritikája is van. Ami ellen ugyanúgy hadba megy a hatalmi médiaarzenál, mintha maga Soros György rontana a Fidesznek. Pusztuljon az értelmiség? A kritika az új ellenség? Számít-e még a polgári Magyarország? Botos Máté és Megadja Gábor vitája a csütörtöki Heti Válaszban!

A 888.hu – mely a Lokállal együtt a Habony Árpád által gründolt Modern Media Group tulajdona – élen jár az értelmiséggel vívott csatározásban; nemrég Lovász László MTA-elnököt vették elő amerikai állampolgársága miatt, miután az Akadémia kiállt a CEU mellett. Itt jelent meg Megadja Gábor A lázadó értelmiség című írása is, mely szerint a konzervatív kritika szószólói gyáva Stockholm-szindrómások, akik lényegében szellemi „maszturbációs maratont” tartanak. Botos Máté, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem korábbi dékánja Facebook-vitákban kelt ki a kormánymédia eljárása ellen, a CEU-ügyben pedig az egyetem melletti állásfoglalást tett közzé.

 

http://valasz.hu/itthon/habony-lapja-hadat-uzent-a-konzervativ-ertelmisegnek-itt-a-nagy-jobboldalvita-124228

Egy gyönyörű példa a kvóta alkalmatlanságára

Most, hogy Brüsszel tényleg kötelességszegési eljárást indított Magyarország ellen, mert nem vagyunk hajlandók befogadni 1294 embert, érdemes megnézni az amúgy a nyitott társadalom zászlóshajójának számító Time magazin riportját arról, miért nem működik és nem is működhet a kvótarendszer. A Time újságírói ehhez egy olyan volt szocialista országba látogattak, amely fogadott be menekülteket, sőt nem csak hogy befogadta őket, de tényleg megpróbált mindent megtenni a sikeres integrációjuk érdekében. Vagyis nem azt csinálta, amit végszükség esetén vélhetően a magyar kormány tett volna, azaz kénytelen-kelletlen beengedi a menekülteket, majd csendben szabotálva érezteti velük, mindenkinek az a legjobb, ha távoznak.

„Észtországba kerülni olyan, mint amikor egy lányt az akarata ellenére adnak férjhez” – ad tökéletes hasonlatot a riportban szereplő egyik család nőtagja, Ijman, amint éppen fejkendőben főz valamit egy kis észtországi városkában, Polvában, nem messze az orosz határtól. A legközelebbi komolyabb város, Tartu 45 kilométerre van, ide kell bejárniuk képzésre. A távolsági buszon természetesen ő és sógornője az egyetlen muszlim. De hát pont ez a lényege az egész kvótának: hogy ne mindenki Berlinbe vagy Stokcholmba menjen, ahol már úgy is túl sok a bevándorló, hanem minél egyenletesebben szórják szét a menekülteket az ötszázmilliós EU-ban.

Csakhogy éppen ezzel sikerül végképp boldogtalanná tenni mindenkit. 

http://valasz.hu/vilag/egy-gyonyoru-pelda-a-kvota-alkalmatlansagara-124233

Brüsszel nevelni próbál, de kizárólag Orbánékat segíti

azt megírtuk már tegnap, amikor Borbás Barna kollégám a kötelezettségszegési eljárás lehetséges megindítását úgy kommentálta, hogy Brüsszel összefog Luxemburggal a Fidesz 2018-as győzelméért, hiszen a két európai intézmény (a bizottság és a bíróság) tálcán kínálja a kormánynak azt a szabadságharcot, ami átélhetővé teszi a szuverenitásháborút az unió vezetésével, és pont egy olyan ügyben ad lehetőséget a kormánynak a kurucos ellenállásra, amelyben a társadalom döntő többsége a kormány érveivel azonosul.

Amit annyival egészíthetnénk ki, hogy az egész kérdés tisztán szimbolikus politizálás – mindkét oldal számára. 

http://valasz.hu/itthon/brusszel-nevelni-probal-de-kizarolag-orbanekat-segiti-124227

 

Merkel és Orbán új közös vonása, ami választásokat dönthet el

Georg Paul Hefty

 

Mindketten úgy szeretnék a következő választási győzelmüket biztosítani, hogy egy-egy amerikaihoz képest határozzák meg önmagukat.

 

Minél zavarosabb a helyzet, annál tisztább fogalmakra és fogalmazásra van szükség. Angela Merkel német kancellár remek érzékkel szimatolja ki, mikor szükséges nyelvileg is új helyzetet teremteni. De hirtelen szófordulatai a valóságot nem tükrözik, és akaratlanul is félrevezetik a német nyilvánosságot.

 

http://valasz.hu/publi/merkel-es-orban-uj-kozos-vonasa-ami-valasztasokat-donthet-el-124130

Maga alá gyűrte a nyócker a momentumost

 

Fekete-Győr András Momentum-elnök nem igazán ismeri ki magát a pesti kerületekben.

A Rákóczi téren kívül nem tudott más józsefvárosi teret mondani Fekete-Győr András az Azonnalinak. A VIII. kerületben lakossági fórumot tartó Momentum-elnök a lapnak elmondta: bevonzaná a nyugdíjasokat, konzultálna Dopemannel, kompromisszumot keresne a csendrendelet ügyében, és mindenhova ingyen wifit rakna. De a kerülethatárokon nemigen igazodik ki.

 

http://mandiner.hu/cikk/20170614_maga_ala_gyurte_a_nyocker_a_momentumost

 

AMERIKA ÜZLETE ROMÁNIÁVAL

Pataky István Magyar Idők

Több fővárosban is irigykedve tekintenek ezekben a napokban a román diplomáciára, miután Klaus Johannis, Románia szász származású elnöke Kelet-Közép-Európából elsőként kapott lehetőséget arra, hogy államfői munkalátogatást tegyen a Donald Trump által fémjelzett Egyesült Államokba. A bukaresti vendég annak rendje és módja szerint kitüntetést kapott a korábban Angela Merkel német kancellárt is díjazó, befolyásos Amerikai Zsidó Bizottságtól, s találkozott a CIA főnökével is, aki megdicsérte a román hírszerzést sikeres nemzetközi szerepvállalásaiért. Pedig Johannis politikusként nagyon távol áll az új republikánus elnök mentalitásától. Bár a román államfő mély hallgatásba burkolózott szimpátiáit illetően, közvetlen környezete, az őt támogató sajtó, a korábban általa vezetett ellenzéki Nemzeti Liberális Párt szószólói az amerikai elnökválasztási kampány idején egymást túlharsogva rémüldöztek az egyébként szintén német felmenőkkel rendelkező Trump győzelmének lehetőségétől. 

 

http://magyaridok.hu/velemeny/amerika-uzlete-romaniaval-1814566

Válaszolt az Emmi házi trollja ügyében

 

Az andorrai diadal után a hvg.hu-n Hont András tollából megjelent publicisztikát követően pró és kontra záporozni kezdtek a kommentek. Mint megírtuk, az egyik leginfantilisebb egyenesen az Emberi Erőforrások Minisztériumából érkezett. Az egyik főosztályvezető az alábbi módon gondolta méltónak megnyilvánulni:

 

http://hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20170614_emmi_valasz_troll_hont_andorra_foci

 

Máris vizsgálja a tegnap elfogadott civiltörvényt az Európai Bizottság

Brüsszel továbbra sem mutatja a megállás jeleit.

Az Európai Bizottság vizsgálja, hogy a magyarországi civiltörvény összhangban van-e az Európai Unió belső piaci szabályaival és az alapjogi chartával – közölte a brüsszeli testület illetékes szóvivője szerdán.

Alexander Winterstein a Bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján kijelentette: továbbra is figyelemmel követik az ügyet, és a Velencei Bizottsággal, az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testületével együttműködve elemzik, hogy a magyar hatóságok figyelembe vették-e a törvénytervezettel kapcsolatban korábban megfogalmazott aggályaikat.

Ezt amúgy kapásból meg tudjuk mondani: a Velencei Bizottság előzetes véleményéről kiadott közleményében foglalt lényegtelenebb pontokon engedett a Fidesz, a törvény szellemiségén azonban mit sem változtatott.

 

http://magyarnarancs.hu/belpol/maris-vizsgalja-a-tegnap-elfogadott-civiltorvenyt-az-europai-bizottsag-104758

 

Ezt látnod kell: fideszes nyuggerek plakátrongálás közben!

Nem lesz könnyű dolguk Vonáéknak, ha fel akarják venni a kesztyűt a Fidesz keménymagjával.

A Reflektor Facebook-oldalán bukkantunk az alábbi fotóra. A főkolompos mama zoknált (zokni+szandál) visel, ami önmagában nagyobb hatósugarú fegyver az agykiégetés frontján, mint egy vállról indítható rakéta. A mindenre elszánt nyuggerkommandó tagjai kettesével-hármasával járnak, s tépkedik a jobbikos plakátokat. Fényes nappal, mindenféle szégyenérzet nélkül. 

http://zsurpubi.hu/cikk/1238-ezt-latnod-kell-fideszes-nyuggerek-plakatrongalas-kozben/

A választókat nagyon félrevezették - Új Brexit-népszavazást kell kiírni?

David Cameron és Theresa May felelőtlen politikai taktikázásával veszélybe sodorta az ország jövőjét, most ugyanis minden korábbinál valószínűbbnek tűnik, hogy a szigetországnak nem sikerül kedvező Brexit-megállapodást kötnie az Európai Unióval - írja véleménycikkében Martin Wolf, a Financial Times vezető gazdasági újságírója. A szakértő szerint jelenleg nincs esély újabb EU-s népszavazás kiírására, a végső határidő közeledtével azonban, miután kiderül, hogy milyen - valószínűleg nagyon rossz - megállapodást sikerül kötnie az Egyesült Királyságnak, sor kerülhet egy újabb, mindent eldöntő referendumra. Kérdés, hogy akkor nem-e lesz már túl késő hozzá. 

 

http://www.portfolio.hu/gazdasag/a_valasztokat_nagyon_felrevezettek_uj_brexit-nepszavazast_kell_kiirni.12.253511.html

 

Még három év, és lejár Trianon

 

Az első világháború győztes nagyhatalmai, Franciaország, Olaszország és Nagy-Britannia 1920. június 4-én, 16 óra 30 perckor íratták alá a trianoni békeszerződést. Kilencvenhét éve elkeseredés és tehetetlen düh járta át a magyarságot vallásra, társadalmi állásra és lakóhelyre való tekintet nélkül, egy emberként. Egy csokorba gyűjtöttük a legismertebb tévhiteket

 

http://24.hu/tudomany/2017/06/04/meg-harom-ev-es-lejar-trianon/

-