2017, június 15 - 07:39 Sajtószemle

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Alap társfinanszírozásával valósult meg, köszike.
https://mno.hu/marabu/epulo-orszag-2403329

 

Kisemmizettek - Törlik a dolgozni képteleneket
Hónapok óta jogtalanul törölnek a kormányhivatalok az álláskeresők nyilvántartásából betegeket, akik így elesnek még a 22 800 forintos foglalkoztatást helyettesítő támogatástól is.
http://nepszava.hu/cikk/1132124-kisemmizettek---torlik-a-dolgozni-kepteleneket

 

Kétmilliárdot küld a kormány a nagyváradi püspöki palota felújítására
Közel 37 milliárd forinttal támogatta a kormány tavaly a határon túli egyházi szervezetek ingatlan- és dologi beruházásait, és a jelek szerint ezzel még nincs vége.
https://mno.hu/belfold/ketmilliardot-kuld-a-kormany-a-nagyvaradi-puspoki-palota-felujitasara-2402989
 

Ki segít rajtuk? - Virágzik az uzsora a statisztikák mögött
Tizedére csökkent az uzsora-bűncselekmények száma, de a javulás statisztikai. Ma pénz helyett élelmiszert adnak hitelre, feljelentés alig, a rendszert a piaci igény tartja életben.
http://nepszava.hu/cikk/1131898-ki-segit-rajtuk---viragzik-az-uzsora-a-statisztikak-mogott
 

Már évi 250 milliót is kereshetnének a focisták és az edzők hazánkban
Még pénteken, épp a magyar futballválogatott Andorra elleni veresége előtt tett be egy módosítást a parlament törvényalkotási bizottsága a kormány legújabb adócsomagjába – szúrta ki az Index.
https://mno.hu/foci/mar-evi-250-milliot-is-kereshetnek-a-focistak-es-az-edzok-hazankban-2403124

 

Válaszolt a kormány

Mikor rendezik végre a Magyar Honvédségnél dolgozó közalkalmazottak illetményét? Jobbik: Mikor juthatunk el az M49-es úton a csengeri börtönhöz? Mekkora béremelést kapnak jövőre a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkatársak az oktatásban? Mit jelentenek a TOP-os források a megyék életében? Mit kíván tenni a kormány a Gyöngyös térségében keletkezett jégkár elszenvedőinek kárpótlása érdekében? Újabb sporttelep tűnik el a Római parton? Meddig várat magára a külföldi magyar iskolák helyzetének rendezése?
https://gondola.hu/cikkek/105986-Valaszolt_a_kormany.html

 

Legalább 700 milliárd forintnyi pluszpénzre lenne szükség az egészségügyben
Legalább 700 milliárd forintos többletfinanszírozásra lenne szükség az egészségügyben, ennek felét pedig a dolgozók bérére kellene fordítani. Így megoldható lenne a hálapénz problémája és a hiányzó orvosok és szakdolgozók pótlása is – hangzott el egy, az érdekképviseletek által tartott sajtótájékoztatón.
https://mno.hu/belfold/legalabb-700-milliard-forint-pluszpenzre-lenne-szukseg-az-egeszsegugyben-2403242
 

Ellenzéki konszenzussal az egészségügy megjavításáért
Mivel a Fideszt látják az egészségügyi reform és konszenzus gátjának, megegyeznének az ellenzéki pártok.
http://magyarnarancs.hu/belpol/eu-konf-104762
 

Nem a migránsozás érdekli a magyarokat, hanem hogy miért halnak meg túl korán
Konkrét választ nem adott ugyan saját kérdésére a Gyógyítható-e az egészségügy? címmel megtartott szerdai konferencia, de pontosította a magyar egészségügy helyzetéről eddig ismert diagnózisunkat, így például kiderült: a kormány hiába költött milliárdokat a migránsozó, brüsszelező plakátkampányokra, a közvélemény az egészségügy helyzetét tartja Magyarország legfontosabb problémájának
http://hvg.hu/itthon/20170614_egeszsegugy_friedrich_ebert_stiftung_political_capital_halalozas
 

Brutális különbségek a várható élettartamban
Az egészségügy kihívásaira a politikai szereplők csupán részleges válaszokat adnak, jelentős reformra továbbra sincs sok esély. A kormányoldalon ugyanis az egészségügy háttérbe szorítása a legfőbb politikai törekvés – hangzott el ma, a Friedrich-Ebert-Stiftung és a Political Capital Gyógyítható-e az egészségügy? című konferenciáján.
https://mno.hu/belfold/brutalis-kulonbsegek-a-varhato-elettartamban-2403315
 

Van-e remény meggyógyítani az egészségügyet
Az egészségügy a legsúlyosabb probléma, a kormány mégis eltolja magától. Reformra nincs remény, de nem feltétlenül milliárdok pumpálásával lehet javítani a drámai helyzeten. Már az is érzékelhető javulást hozhat, ha az orvosok megtanulnak köszönni - olvasható a 24.hu-n.
http://www.weborvos.hu/lapszemle/van_e_remeny_meggyogyitani_az/239424/
 

Bátor a magyar, de halandó
Kormányzati bátorságként értékelte Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár azt, hogy most először készült az egészségügyi rendszer teljesítményéről szóló mintegy 1100 oldalas értékelés.
http://nepszava.hu/cikk/1132142-bator-a-magyar-de-halando
 

Nagyot emelkedett hazánkban a legsúlyosabb ráktípus előfordulása
Ugrásszerűen nőtt a bőr daganatos elváltozásainak gyakorisága az elmúlt egy évtizedben, ezen belül a legsúlyosabb ráktípus, a melanóma előfordulása emelkedett a legnagyobb mértékben, csaknem másfélszeresére – olvasható a Semmelweis Egyetem (SE) MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
https://www.vg.hu/vallalatok/nagyot-emelkedett-hazankban-legsulyosabb-raktipus-elofordulasa-538322/
 

Hogyan váltam mumussá?
Közel 25 éve vezetem a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Intézet (OSF) budapesti irodáját. Az elmúlt hónapok eseményei arra késztettek, hogy a sok téves állítás helyett elmondjam, mivel is foglalkozik az Alapítvány. Korábban úgy hittem, hogy az általunk támogatott ügyek világosan láttatják azokat a célokat, amelyekért dolgozunk, ám a körülmények radikálisan megváltoztak A ránk és a civil szervezetekre zúduló támadások arra indítanak,
hogy én is a nyilvánosság elé lépjek.
http://nepszava.hu/cikk/1131790-hogyan-valtam-mumussa
 

Az élettársi közös vagyon megosztása
Az élettársi közös vagyon megosztásának nem feltétele, hogy a felek a perben valamennyi közös vagyonukba tartozó ingó vagyontárgy megosztását és az ingatlanon fennálló közös tulajdon megszüntetését kérjék. Amennyiben a felek nem kívánnak igényt érvényesíteni az élettársi közös vagyonukba nem tartozó, csak közös tulajdonukban álló ingatlanukkal kapcsolatban, ez nem gátolhatja az élettársi közös vagyonba tartozó vagyontárgyak és követelések megosztását.
http://jogaszvilag.hu/rovatok/szakma/az-elettarsi-kozos-vagyon-megosztasa
 

Pénzbeli ellátás keresőképtelenség esetén
2017. január 01-jétől módosultak a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvényben valamint e törvény végrehajtására kiadott 217/1997. (XII.1) kormányrendeletben foglalt az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival, a baleseti táppénzzel, kapcsolatos rendelkezések.
http://ado.hu/rovatok/tb-nyugdij/penzbeli-ellatas-keresokeptelenseg-eseten
 

Megszűnő roamingdíjak: kihámoztuk az apró betűs részeket
Németországban dolgozik kamionosként? Olaszországba készül nyaralni? Kismartonba jár át takarítani? Vagy egyszerűen az EU-n belül, de egy másik országban használja a mobilját? Összeszedtük, mire is kell ügyelnie, mielőtt megállás nélkül telefonálni kezd.
http://hvg.hu/gazdasag/20170614_megszuno_roamingdijak_roaming_mobiltelefon_adatforgalom_mobilinternet