2017, június 14 - 06:28 Sajtószemle

– Aztán mi történt? – kérdezte Rizsa a 8888-as Italboltban. H. Kovács vállat vont: – Ahogy lenni szokott.

https://mno.hu/marabu/nemzeti-sport-2403023

 

Tízezrek halnak meg a rossz egészségügy miatt
Baranyában majdnem egy évbe telik bejutni egy szürkehályog-műtétre, de csípőprotézisre is hónapokat kell várni. Tízezreket menthetnénk meg
egy jobb egészségügyi rendszerrel, mégis egyre kevesebbet költünk rá, miközben a háziorvosaink elöregednek, már ahol egyáltalán még vannak. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ vaskos jelentést adott ki az egészségügyi rendszerünk állapotáról, és az eredmény nem lett valami hízelgő. Most főleg a rendszer bajairól olvashat, egy másik cikkünkben pedig összeszedtük, hogy mennyire tunyák és túlsúlyosak a magyarok.
https://abcug.hu/tizezrek-halnak-meg-rossz-egeszsegugy-miatt/
 

Döntött az Alkotmánybíróság a bírák nemzetbiztonsági ellenőrzéséről

Alkotmányellenesség miatt megsemmisítette a bírák nemzetbiztonsági ellenőrzésére vonatkozó egyes rendelkezéseket az Alkotmánybíróság.

http://hvg.hu/itthon/20170613_alkotmanybirosag_nemzetbiztonsagi_atvilagitas
 

Ab-verdikt: alkotmányellenességet idézett elő az Országgyűlés
Az Országgyűlés alkotmányellenességet idézett elő azzal, hogy nem szabályozta a szabadságvesztésre átváltoztatott pénzbüntetés végrehajtásának elévülését; a mulasztást év végéig pótolnia kell - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) kedden kihirdetett határozatában.
http://nepszava.hu/cikk/1131990-ab-verdikt-alkotmanyellenesseget-idezett-elo-az-orszaggyules

„A magyar oktatás történetében még nem hangzott el ilyen durva, tudásellenes kijelentés”
Minden adat azt mutatja, hogy aki gimnáziumban végez, jobb esélyekkel indul az életben.
az iparkamara elnöke hétfő reggel a Lánchíd Rádióban bővebben is kifejtette álláspontját, miszerint a gimnáziumok „érdekérvényesítő ereje” miatt egyre többen tanulnak gimnáziumokban, és kevesebben a szakképzésben. „Én azt gondolom, hogy ez helytelen (…)” – magyarázta Parragh, akiről úgy tartják: ő a magyar oktatáspolitika egyik legbefolyásosabb alakítója, noha a partvonalon kívülről diktál.
http://magyarnarancs.hu/belpol/ha-parragh-laszlo-akarata-szerint-bezarjak-a-gimnaziumokat-azt-nemcsak-a-diakok-de-az-egesz-orszag-megsinyli-104700
 

Szakpolitikai Taigetosz
Balog Zoltán, a területet irányító miniszter is igyekezett pedagógusnapi köszöntőjében leszögezni: „Mostanra jól láthatjuk azt is, kik maradtak meg a szakma talaján, s kik igyekeztek a politikai mezőben hasznosítani az átalakítás nehézségeiből származó feszültségeket.” Az ünnepi szavakból minden érintett kihallhatta, hogy a jó pedagógus tűr és támogat, de nem tiltakozik a nyilvánvalóan csak átmeneti nehézségek idején.
https://mno.hu/vezercikk/szakpolitikai-taigetosz-2403217
 

Iskolákban alakítana ki lőteret a KLIK
Levélben érdeklődik az iskoláknál a Klebelsberg Központ arról, hogy van-e olyan alkalmas hatszor tizenöt méteres terület az iskolán belül, vagy az iskola mellett, ahol lőteret lehetne kialakítani, számolt be híradójában az RTL.
http://index.hu/belfold/2017/06/13/iskolakban_alakitana_ki_loteret_a_klik/
 

Mintaelfekvőt kap a kormánytól Kelet-Magyarország
Orbán Viktor felszólította az emberi erőforrások miniszterét, hogy "tegye meg a  szükséges intézkedéseket a  szakápolási központ mintahelyként, Kelet-Magyarország területén, egy intézmény keretében 150 férőhellyel, zöldmezős beruházással történő megvalósítása érdekében" - ez áll a hétfői Magyar Közlönyben szereplő kormányhatározatban.
http://index.hu/belfold/2017/06/13/mintaelfekvot_kap_a_kormanytol_kelet-magyarorszag/
 

Magyarország a Balkán szintjére jutott - szomorú térkép
Luxemburg volt az EU leggazdagabb tagállama tavaly is. Magyarország a sereghajtók között van, három balkáni ország előtt helyezkedik el a toplista végén.
http://hvg.hu/gazdasag/20170613_gdp_aic
 

Készülnek-e a háborúra a megbélyegzett civilek?
Van, aki a törvény előírásainak megfelelően regisztrálni fog, van, aki nem. Van, aki az Alkotmánybírósághoz fordul, és nem rest Strasbourgig is elmenni – és van, aki még konzultál egyet az ügyvédjével. Civil szervezeteket kérdeztünk, mit szólnak a megbélyegző jogszabályhoz. "Sokfélék vagyunk, ezért többféleképpen reagálunk" – mondta az egyik érintett.
http://hvg.hu/itthon/20170613_civilek_civiltorveny_polgari_engedetlenseg_alkotmanybirosag
 

Külföldön folytatják a kéményseprők
Beszüntette tevékenységét a csaknem 70 évig talpon maradt állami tulajdonú Békés Megyei Tüzeléstechnikai Kft. Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnöke szerint "halálát" az okozta, hogy a rezsicsökkentés során szerzett sérüléseiből már nem tudott felépülni.
http://nepszava.hu/cikk/1132013-kulfoldon-folytatjak-a-kemenyseprok
 

Izgulhat a nyugdíj miatt? Agyonterhelt állami hivatal váltja ki a nyugdíjfolyósítót
A Magyar Államkincstárnál már így is iszonyú a tempó, de a főigazgató szerint nem lehet gond, hogy a nyugdíj elszámolásokat is át kell venniük november 1-jéig.
http://hvg.hu/gazdasag/20170612_nyugdij_folyosito_allamkincstar_atallas
 

Nyaralni küldte Orbán a kormánypárti képviselőket
A miniszterelnök igazán nem hajtja szét nyáron a fideszeseket: augusztus 20-ig pihi van, aztán viszont nagyüzem.
http://hvg.hu/itthon/20170613_Nyaralni_kuldte_Orban_a_kormanyparti_kepviseloket
 

Nyugdíj, árvasági ellátás, emelés méltányosságból: ezek a feltételek
Megállapítható nyugdíj, illetve árvasági ellátás azok számára is, akik nem teljesítik az ellátások folyósításához szükséges általános előírásokat.
Ugyanakkor a méltányossági megállapítás és emelés szintén feltételekhez kötött.
http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Nyugdij_arvasagi_ellatas_emeles_meltanyossa_YO06GI
 

Ellehetetlenítik a székhelyszolgáltatókat
Egy július 1-től hatályos minisztériumi rendelet várhatóan ellehetetleníti Magyarországon a legtöbb, professzionálisan működő székhelyszolgáltató működését – írja a Jalsovszky Ügyvédi Iroda sajtóközleményében. Az új szabályozás előírja, hogy székhelyszolgáltatás alapjául a jövőben csak olyan ingatlan szolgálhat, amely a szolgáltató cég kizárólagos tulajdonában áll, de a legtöbb professzionális székhelyszolgáltató ma Magyarországon bérelt irodában működik.
http://index.hu/gazdasag/2017/06/13/ellehetetlenitik_a_szekhelyszolgaltatokat/
 

A dinnye egészséges és finom, de erről valahogy senki nem beszélt eddig!
A dinnye egy nagyon egészséges nyári gyümölcs, ezért ha naponta csak egy szeletet is megeszünk, nagyon sokat tettünk testi egészségünkért. Pár hét és a boltok polcain a dinnye! Kezdheted is a „kúrát”.
http://otletdivak.hu/a-dinnye-egeszseges-es-finom-de-errol-valahogy-senki-nem-beszelt-eddig/