2017, június 13 - 11:13 Sajtószemle

Több mint 32 ezer haláleset, az összhalálozás 26 százaléka elkerülhető lett volna jobb egészségügyi ellátórendszerrel és hatékony népegészségüggyel 2014-ben Magyarországon. Bár a lakosság egészségi állapota javuló tendenciájú, de óriásiak a regionális és az iskolázottsággal összefüggő különbségek és több területen nő az uniós tagállamoktól való lemaradás - állapítja meg többek között az első magyar egészségügyi teljesítményértékelés.

 

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ezert_hal_meg_rengeteg_magyar_mutatjuk_a_meghokkento_statisztikat.640791.html

 

Fizetett korábbi ellenségének a Fidesz, hogy megvalósuljon a Hosszú Katinka úszóakadémia

 

Az állam felhagy a pereskedéssel, és inkább fizet Rácz Péternek, az Magyar Úttörőszövetség egykori elnökének, hogy őszre ténylegesen visszaszerezhesse a csillebérci tábort. Az első Orbán-kormány idején, csaknem két évtizede indult rendőrségi, ügyészségi vizsgálatok, majd bírósági eljárások hétfőn peren kívüli egyezséggel értek véget – értesült a 24.hu.

A 24.hu információja szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. emberei azért kaptak felhatalmazást a Fidesz által korábban sokat támadott „főúttörővel” való megegyezésre, mert a drága budai ingatlanon egy Hosszú Katinka nevével fémjelzett úszóakadémia létesítését tervezi a kormány.

A megállapodás tényét maga Rácz Péter erősítette meg lapunknak.

http://24.hu/belfold/2017/06/12/hosszu-katinkanak-szanja-a-kormany-csillebercet/

 

Megkérdezték Orbánt, le kell-e mondania Bernd Storcknak

 

A péntek esti andorrai fiaskó után arról kérdezte az atv.hu riportere a képviselőket a Parlamentben, hogy le kell-e mondania a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának, Bernd Storcknak.

Az a véleményem, hogy az a lehetőség van most a kezünkben, hogy az MLSZ élén olyan emberek vannak, akik komoly vezetői tapasztalattal rendelkeznek a futballvilágon kívül is

– kezdte kitérő válaszát Orbán Viktor. Hozzátette: ez a vezérkar a 8-1-es amszterdami vereség után is megtalálta a helyes utat, úgyhogy „mindannyian abban bízhatunk, hogy Csányi Sándor elnök úr és csapata kellő mérlegelés után bölcs döntést hoz”.

http://24.hu/kozelet/2017/06/12/megkerdeztek-orbant-le-kell-e-mondania-bernd-storcknak/

 

Orbán Viktor éppen az Andorra elleni meccs előtt beszélt a hamarosan világszínvonalú magyar fociról

A múlt hétfőn készült interjúban Orbán több erős kijelentést is tesz. Ami még tökéletesebbé teszi Orbán mondatait, hogy a magazin most vasárnap, az Andorra elleni meccs után került adásba. 

Az orbáni alap:

„A magyar futballban ma azért mennek jobban a dolgok, mert vannak akadémiák.”

https://444.hu/2017/06/12/orban-viktor-eppen-az-andorra-elleni-meccs-elott-beszelt-a-hamarosan-vilagszinvonalu-magyar-focirol

Többet nem pályázhat Budapest az olimpiára, csak ha meghívják

Új terveket forral a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a 2024-es olimpiai pályázat sorozatos leégései után. Boston, Róma és Hamburg után Budapest is visszalépett a pályázástól az otthoni tiltakozások miatt, mivel ezen városok polgárai látták a korábbi példákon, milyen elképesztően felelőtlen, közpénzégető húzás ilyen rendezvényt szervezni.

A rendezés tehát válságba került, ezért példátlan lépésre készül a NOB, értesült a Financial Times. A 2024-es játékokat, valamint a 2028-as olimpia rendezési jogát is kioszthatják már most, előbbit Párizs, utóbbit Los Angeles kaphatja. És ami a folytonosan olimpiát rendezni készülő magyar kormány szempontjából még fontosabb:

a jövőben meghívásos alapon lehet majd pályázni a rendezésre, a NOB ezzel küszöbölné ki, hogy alkalmatlan, pénzügyileg nem elég erős helyszínek nyomorítsák meg magukat a rendezéssel, vagy költsenek el rengeteg pénzt esélytelen pályázataikra.

 

https://444.hu/2017/06/12/tobbet-nem-palyazhat-budapest-az-olimpiara-csak-ha-meghivjak

 

"Magyar Magyarországot akarunk" - Orbán Viktor felszólalt napirend előtt

Még Orbán Viktortól is elképesztő Brüsszel-ellenes vádaskodás-dörgedelmek zengtek a jobb sorsra érdemes falak között: 

Brüsszel nyíltan a terroristák pártjára áll - jelentette ki a kormányfő az ország házában. Mindezt azzal vélte igazolni, hogy szerinte Ahmed H. nyilvánvalóan képtelen hazugságai fontosabbak Brüsszelnek, mint a magyarok biztonsága. Orbán egyébként a Brüsszel-ellenes kirohanások során - noha nem egyszerű - igyekezett azt bizonygatni, hogy mindezek egyszersmind nem Unió-ellenes megnyilvánulások a részéről, ezt olyanfajta érvekkel próbálta alátámasztani mint:  

- Az Európai Unió nem Brüsszel, hanem független európai nemzetek önkéntes szövetsége

- Magyarország nem Európa-ellenes, sosem volt az 

- Nem a magyarok (?) álláspontja változott meg, "Brüsszel váltott gúnyát"

Már hiányoltuk: Soros ( egyszerre kap Brüsszel és a volt mentor)

Orbán Viktor azt is abszurdnak nevezte, hogy Brüsszelben ma egy pénzügyi spekuláns szabja meg, merre van az előre. Európai vezetők hajbókolnak Soros György előtt, aki megmondhatja, mit kell tennie Európának.

Amíg én vagyok Magyarország miniszterelnöke és itt állhatok, addig a kerítés a déli határon is állni fog - jelentette ki a miniszterelnök, majd folytatva Brüsszel ócsárolását, nyomatékosította: amíg a Fidesz és a KDNP kormányozza az országot, addig nem engednek Brüsszel zsarolásának és elutasítják a kötelező betelepítési kvótát.Amíg a polgári nemzeti oldal adja a derékhadat, addig a haza is védve lesz - vágta ki az aduászt, azt, ami mindig megdobogtat sokezer magyar szívet.

 

http://nepszava.hu/cikk/1131862-magyar-magyarorszagot-akarunk---orban-viktor-felszolalt-napirend-elott/

 

Valójában börtön a tranzitzóna, ahol a terhes nőket is bilincsbe verik

 

·         A magyar kormány tranzitzónákat állított fel a határon, hogy a háború elől menekülők itt kérjenek védelmet.

·         A tranzitzónák senki földjeként működnek, mintha a magyar állam törvényei ott nem lennének teljesen érvényesek. Eddig nem tudhattuk, mi zajlik a rácsok mögött, mivel a nyilvánosság képviselői ki vannak tiltva.

·         Szerbiában találtunk két családot, amelyek a tranzitzónából menekültek vissza. A családfők, Labib (L) és Mohamed (M) megalázó bánásmódról, börtönkörülményekről, éhes csecsemőkről vallottak.

·         Megbilincselt terhes nőkről beszélt a Helsinki Bizottság ügyvédje, Kovács Tímea (KT – Helsinki), aki a tranzitzóna egyik konténerében találkozhat a menekültekkel.

·         A zónában dolgozhatnak az ENSZ menekültügyi szervezetének munkatársai. Simon Ernő (SE – UNHCR) sajtós is segített, hogy rekonstruáltuk, mi zajlik a pengedrótok mögött.

 

http://index.hu/belfold/2017/06/12/tranzitzona_roszke_tompa_borton_menekultek_terhes_no_hatosagi_tulkapas_gyerekek/

 

Parlament percről-percre

 

http://index.hu/belfold/2017/06/12/parlament_juni_12_orban_viktor/

 

Áprilisban 4,2 milliárd forintot költött a kormány az “Állítsuk meg Brüsszelt!”-kampányra

De ezt csak azután mondták meg Rogán Antalék, hogy kifizettettek velük 25 ezer forint költségtérítést az adatigénylésünkért. 

 

https://blog.atlatszo.hu/2017/06/aprilisban-42-milliard-forintot-koltott-a-kormany-az-allitsuk-meg-brusszelt-kampanyra/

 

Hiller István: Erősen kapaszkodtam, amikor Orbán megdicsért

 

nzulinért kiált, olyan édeset puncsolt önnek az imént a napirend előtt felszólaló Orbán Viktor. Szent Lászlóról szólva jegyezte meg „kellő szerénységgel” a miniszterelnök, hogy „ül az MSZP-frakcióban történész, különb, mint bármelyikünk”. Ez még egy jogásztól is derekas dicséret.

Az.

Jólesett?

Erősen kapaszkodtam a padba.

Az állandóan egymás lábán taposó szoci frakciótársai mit szóltak a haverkodáshoz?

Kétségtelen, hogy a körülöttem ülők mind felém fordultak.

http://24.hu/kozelet/2017/06/12/hiller-istvan-erosen-kapaszkodtam-amikor-orban-megdicsert/

 

130 millió közpénzt adott az állam az ország egyik legzűrösebb, csaló orvosának

 

A támogatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal adta a Humán Reprodukciós Intézet Kft.-nek „a meddőség hatékonyabb kezelését szolgáló orvos-szakmai protokoll szolgáltatásfejlesztésére”. A teljes projektköltség 200 millió forint. A pályázat neve úgy hangzott, hogy „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása”.

A nyertes cég Vereczkey Attila nőgyógyászhoz köthető. A cégadatok szerint ő az ügyvezető, a cég tulajdonosa pedig egy másik cég, amit papíron Vereczkey 80 éves édesanyja és Vereczkey testvére visz.

Vereczkey Attila az elmúlt években az alábbi ügyekkel került be a hírekbe:

 

http://index.hu/belfold/2017/06/12/130_millio_kozpenzt_adott_az_allam_az_orszag_egyik_legzurosebb_csalo_orvosanak/

 

Megszólalt Soros alapítványa: A civil törvény támadás a demokrácia ellen

 

A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény el akarja fojtani a demokratikus hangokat Magyarországon, éppen akkor, amikor azokra a legnagyobb szükség lenne - állítja a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF). A parlament holnap szavaz aciviltörvény módosításáról - a Fidesz ugyanis látványosan elfogadta a Velencei Bizottság javaslatainak egy részét, enyhítettek a szankciókon, a sajtótermékek megjelölését viszont magyarázat nélkül benne hagyták a törvényben. 

 

http://index.hu/belfold/2017/06/12/megszolalt_soros_alapitvanya_a_civil_torveny_tamadas_a_demokracia_ellen/

Fidesz: A Jobbik korrupciós párt, veszélyezteti az ország biztonságát

"Zagyva György Gyula és a plakátkorrupciós botrány aláássa az ország nemzetbiztonsági helyzetét"

MH/MTI – 2017.06.12. 14:03 

Németh Szilárd Fidesz-alelnök szerint a Jobbik maga a korrupciós párt, és veszélyezteti Magyarország biztonságát.

http://magyarhirlap.hu/cikk/90280/Fidesz_A_Jobbik_korrupcios_part_veszelyezteti_az_orszag_biztonsagat

ry MariannMacron-mánia

Álláspont. Mint tudjuk liberális polgártársainktól, a kétharmad a totalitárius diktatúra előszobája

Magyar Hírlap

Mértékadó értelmiségiek és jogvédő szervezetek a francia parlament lerombolását és Emmanuel Macron elnök fejét követelik, a címlapokon mosolygó ifjú vezető ugyanis totalitárius diktatúrát épít. E sorok gépelésekor ez még nem történt meg, de mértékadó értelmiségiek hasonló, Magyarországgal kapcsolatos kinyilatkoztatásai alapján kénytelen vagyok azt hinni, hogy bátran leírhatom, mert mire nyomdafestékig jutnak a szavaim, ez elkerülhetetlenül megtörténik.

Pusztán azért várom izgatottan a liberális felhorgadást, mert a Macron mögött álló párt és annak szövetségese a francia nemzetgyűlési választások első fordulójában összesen 32 százalékot szerzett, és ez alapján várhatóan a parlamenti mandátumok 75 százalékát fogja megszerezni, de mindenképpen meglesz a kétharmad.

http://magyarhirlap.hu/cikk/90341/Macronmania

 

Több száz fiatalt tartóztattak le, miközben Putyin gyerekkel fényképezkedett irodájában

 

Az orosz belügyminisztérium hivatalos közlése szerint Moszkvában több mint 200, Szentpéterváron pedig félezer embert vettek őrizetbe az hétfői megmozdulásokon. Ezzel szemben az OVD-info jogvédő szervezet szerint a fővárosban 600, Szentpéterváron pedig 300 embert állítottak elő. Más források szerint még ennél is több embert vittek be: 750, illetve 900 a két városban letartóztatottak száma, akiknek 

nagyobb része fiatal, gimnazisták és egyetemisták. 

A becslések szerint Szentpéterváron 15 ezren, Moszkvában 7 ezren demonstráltak Putyin és a korrupció ellen. A két nagyváros mellett Kalinyingrádban, Velikij Novgorodban, Norilszkban, Szocsiban, Lipeckben, Tambovban, Mahacskalában, Vlagyivosztokban, Blagovescsenszkben és Kazanyban is történtek őrizetbe vételek. 

 

https://kepek.444.hu/2017/06/12/tobb-szaz-fiatalt-tartoztattak-le-mikozben-putyin-gyerekkel-fenykepezkedett-irodajaban

 

A Fehér Ház az ártatlanul letartóztatott tüntetők szabadon bocsátását követeli Moszkvától

 

Szokásos napi sajtóértekezletén ítélte el az Oroszországban történteket Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője. Kijelentette, hogy az orosz nép 

 

 "olyan kormányt érdemelnek, amely támogatja a törvény előtti egyenlőséget és az emberek azon jogát, hogy félelem és megtorlás nélkül gyakorolhassák jogaikat".

A Fehér Ház a korrupció-ellenes tüntetéseken résztvevő letartóztatottak azonnali szabadon engedését követeli Moszkvától, tette hozzá. Spicer hangsúlyozta, hogy 

 

 "békés tüntetők, emberi jogi megfigyelők és újságírók fogvatartása ellentmond az alapvető demokratikus értékeknek".

 

https://444.hu/2017/06/12/a-feher-haz-az-artatlanul-letartoztatott-tuntetok-szabadon-bocsatasat-koveteli-moszkvatol

 

Voldemort-ügy: Balog gyakorlatilag elismerte, hogy hazudott az egykori államtitkára

 

Figyelmeztettem a területért felelős államtitkárt

– mondta Balog Zoltán erőforrásminiszter a Parlamentben a szocialista Harangozó Tamás kérdésére, aki Mengyi Roland korrupciós botrányával kapcsolatban érdeklődött. Ezzel lényegében cáfolta korábbi államtitkárát, Köpeczi-Bócz Tamást, aki tanúvallomásában az ügyészségnek azt vallotta, őt nem értesítették arról, hogy csalók készülnek pályázni, nem tudott semmiről.

 

http://index.hu/gazdasag/2017/06/12/balog_zoltan_beismerte_hazudott_az_allamtitkara_a_voldemort-ugyben/

 

Putyin néhány ipponért Budapestre jöhet

 

Augusztusban Budapestre látogathat az orosz elnök, a sport mellett arra is lehet ideje, hogy Paksról tárgyaljon Orbán Viktorral.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20170612_Putyin_nehany_ipponert_Budapestre_johet

 

Üzent Friderikusz: A TV2 még mindig vállalhatatlan

 

Nem tér vissza a TV2-höz Friderikusz Sándor – ezt közölte a Magyar Nemzettel a műsorvezető, riporter egyik munkatársa. Ezzel cáfolta Bors hétfőn közétett értesülését, amely szerint korábbi nyilatkozatai ellenére Friderikusz állítólag mégis munkát vállal a TV2-nél. A lap azt is tudni vélte, hogy már építik az Összezárva Friderikusszal című műsor díszletét a Róna utcában.  

Friderikusz Andy Vajna filmügyi kormánybiztos illetve Kökény-Szalai Vivien hírigazgató érkezése után szakította meg a kapcsolatot tavaly márciusban a TV2-vel, mert vállalhatatlannak érezte a csatorna irányváltását.

http://hvg.hu/kultura/20170612_uzent_friderikusz_a_TV2_meg_mindig_vallalhatatlan

 

Alkotmánybíróság elé kerül a Taigetosz-törvény

Valamennyi ellenzéki párt támogatja a Lehet Más a Politika (LMP) beadványát, így az Alkotmánybíróság (Ab) elé kerülhet a köznevelési törvény lex Taigetoszként elhíresült módosítása - tudtuk meg Szél Bernadettől. 

 

http://nepszava.hu/cikk/1131881-alkotmanybirosag-ele-kerul-a-taigetosz-torveny

 

Zagyva feljelenti Orbánt

Hivatali visszaélésért feljelenti Orbán Viktor miniszterelnököt Zagyva György Gyula volt jobbikos képviselő, amiért a miniszterelnök arra kérte Pintér Sándor belügyminisztert, hogy „a törvény teljes szigorával lépjen fel” a Zagyva által elkövetett állítólagos „gyalázatos antiszemita bűncselekménnyel” szemben. Zagyva a napokban telefonon vitába keveredett korábbi eszmetársával, Varga B. Tamás szélsőjobboldali zenésszel, aki azt kifogásolta, hogy a jobbikos politikus együtt szerepelt Gulyás Márton aktivistával a választási rendszer megváltoztatásáról szóló videón. Varga B. szerint Zagyva őt lezsidózta és megfenyegette, míg a volt képviselő szerint ő csak futólag említette a „zsidó tempót”, s nem fenyegetett meg senkit.

 

http://nepszava.hu/cikk/1131938-zagyva-feljelenti-orbant

Hargitai Miklós Futballreform

Kezdjük azzal, hogy Csányi Sándor megköveti a magyar adófizetőket és futballszurkolókat, majd világossá teszi, hogy miután az általa is fémjelzett labdarúgásfejlesztési modell a magyar foci történetének legnagyobb kudarcát produkálva megbukott, nincs morális alapja rá, hogy további bizalmat kérjen, ezért lemond az MLSZ-elnöki pozícióról, és viszi magával Bernd Storckot is, akinek vállalnia kell a felelősséget a történtekért. Mindannyian tudjuk persze, hogy ha a valódi felelőst keressük, Orbán Viktornak kellene bejelentenie a távozását, de mi – vele ellentétben – nem keverjük össze a sportot a politikával, ezért tőle beérjük annyival, hogy deklarálja: mostantól tartózkodni fog a hazai labdarúgás belügyeibe történő beavatkozástól, és azzal foglalkozik, amiért a fizetését kapja tőlünk, vagyis a miniszterelnöki teendőire koncentrál, a hobbiját pedig szigorúan csak magánemberként, a szabadidejében űzi.

Ez lenne a nulladik pont, a minimális elvárás Andorra után, ha egy civilizált európai országban élnénk, ahol a szavaknak súlya, a tetteknek pedig következménye van.

http://nepszava.hu/cikk/1131890-futballreform

 

TALPRA AGYAR!

Haraszti Gyula Magyar Idők

 

Egy fegyveres harcba torkolló tüntetéssorozat jelen pillanatban reálisnak tűnik – jelentette ki nemrég Kemény Zsófia írónő a HVG-nek a Rabok tovább című regényének megjelenése kapcsán. A Petőfi nyomán csetlő-botló, a tüntetőket versekkel buzdító, forradalmi hevületben élő ifjú tehetség megnyilatkozásából is jól látszik: már fenik az agyaraikat az önmagukat civil aktivistának álcázó Soros-fiúk/lányok a háttérben, akik legfőképpen arra vágynak, hogy végre elindulhasson Budapesten az idei táncpartiknál komolyabb akciókkal fűszerezett zavarkeltés.

A George Soros által támogatott szervezetek szabadcsapatait az sem zavarja, hogy minden valószínűség szerint senki nem akar itt fegyveres harcot rajtuk kívül, már kiképzőtáborban is gyakorolják az úgynevezett „erőszakmentes” provokáció egyes elemeit, hergelik egymást rendesen, mint a ketrecbe zárt pankrátorok.

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/talpra-agyar-1817356/

 

TITOKBAN KÉPEZTÉK KI SOROS RADIKÁLISAIT

GŐZERŐVEL ZAJLIK A FELKÉSZÍTÉS AZ ŐSZRE TERVEZETT KORMÁNYELLENES AKCIÓKRA

Magyar Idők

 

Polgári engedetlenségi képzést tartottak titokban radikális aktivistáknak a Civil Kollégium Alapítvány kunbábonyi központjában – értesült a Magyar Idők. A résztvevők egyebek között azt is megtanulhatták, hogyan provokálhatnak ki rendőrségi beavatkozást, vagy miként viselkedjenek egy intézményfoglalás alkalmával.

 

http://magyaridok.hu/belfold/titokban-kepeztek-ki-soros-radikalisait-1814875/

 

Schmidt Mária mutatta be L. Simon László legújabb kötetét

"az esszékötet erejét is éppen az adja meg, hogy L. Simon László egyszerre gazdálkodó, közéleti ember, aki ezerféle dologgal foglakozik."

L. Simon maga felidézte, hogy "az avantgárd iránti vonzódása valójában mindig a saját konzervativizmusa elleni lázadás volt." Elárulta, hogy eddig mindig maga szerkesztette könyveit, akár versekről, akár esszékről volt szó, most viszont Békés Márton végezte ezt a munkát. Schmidt Mária kiemelte, hogy 

"L. Simon Lászlóban azért van összhangban a politikus és az alkotó, mert meggyőződése, hogy a kultúra a legfontosabb dolog a politika számára is."

 

https://444.hu/2017/06/12/schmidt-maria-mutatta-be-l-simon-laszlo-legujabb-kotetet

  

 

Eladja egy teljes üzletágát a kormány egyik stratégiai partnere, magyar üzemek is érintettek

 

A General Electric Ligthning elnök-vezérigazgatója levélben értesítette a magyarországi üzemek dolgozóit: megkezdték a tárgyalásokat a fényforrás üzletág eladásáról. A GE mint stratégiai partner 3 milliárd forint közpénzt kapott a kormánytól. Fényforrás üzletágában a cég 5000 embert foglalkoztat.

 

http://hvg.hu/kkv/20170612_general_electric_fenyforras_uzletag_dontes

A románok után a lengyelek is elénk furakodtak

A legendásan dörzsölt román diplomácia újfent emlékezeteset húzott, amikor – Bukarestnek az amerikai elnökválasztási kampányban vállalt Clinton-pártisága dacára – kijárta, hogy a régiónkból elsőként Románia államfőjét fogadja az amerikai elnök. Donald Trump ráadásul nem fukarkodott a szóvirágokkal: pénteken, a Fehér Ház Rózsakertjében azt mondta a mellette álló Klaus Iohannisnak, hogy az Egyesült Államok és Románia népei közötti szerinte olyan rokon vonások vannak, mint például a szabadságszeretetet és a kulturális gyökerek tisztelete.

Az elnök persze nem mond ingyen ilyesmit. Szombaton a jobboldali Evenimentul Zilei című lap vezércikkében azt írta: „Trump Iohannishoz intézett szép szavai hatmilliárd dollárjába kerülnek Romániának, ennyibe kerül ugyanis az, hogy Románia hét hosszabb és 21 rövidebb hatótávolságú légvédelmi rakétarendszert szerezzen be az Egyesült Államoktól”.

http://valasz.hu/vilag/a-romanok-utan-a-lengyelek-is-elenk-furakodtak-124207

 

Nyomás alatt az Európai Parlament a képviselői költségtérítések kreatív könyvelése miatt

 

Május utolsó hete nem csupán egy szokásos hét volt a 750 európai parlamenti képviselő számára: Olaszországtól Svédországig több tucat médium számolt be egy eddig példa nélkül álló oknyomozás eredményeiről. A projekt során feltárt esetek alapján kijelenthető, hogy egyes képviselők az európai adófizetők pénzéből önmaguktól vagy pártjuktól bérlik az irodájukat. Fény derült arra is, hogy Hollandiától Bulgáriáig vannak olyan EP-képviselők is, akik nem hajlandóak elárulni, mire fordítják az Európai Parlamenttől kapott általános költségtérítésüket.

 

https://atlatszo.hu/2017/06/12/nyomas-alatt-az-europai-parlament-a-kepviseloi-koltsegteritesek-kreativ-konyvelese-miatt/

 

Információs hadviselés: Magyarország régiós kakukktojás

Miközben mind Nyugat-Európa, mind a közép-kelet-európai régió egyre inkább tudatában van az információs hadviselésből származó veszélyeknek, és tenni is hajlandó ez ellen, Magyarország ignorálni látszik a kérdést. Vendégszerzőnk, Tölgyesi Beatrix írása. 

 

https://pcblog.atlatszo.hu/2017/06/12/informacios-hadviseles-magyarorszag-regios-kakukktojas/

 

A SZÍV, AZ ÉSZ ÉS A KÉZ

Kis Ferenc Magyar Idők

 

Újabb miniszterelnök-jelölt jelentkezett be hivatalosan is a jövő évi parlamenti választásokra Vona Gábor személyében. A néppárti vezető szerepében tetszelgő Jobbik-elnök a párt hét végi kongresszusán arról beszélt, hogy hidakat kell építeni a szakadékok fölé, miközben a választást egy törzsi háborúhoz hasonlította, ahol az egyik fél meg akarja semmisíteni a másikat, és ennek érdekében manipulálja a társadalmat. Aki csak most csöppent a magyar politikai élet sűrűjébe, annak rokonszenves is lehet ez a megközelítés, de a Jobbik eddigi szereplését felidézve már sokkal árnyaltabb a kép.

Vona ostorozza a „törzsi háborúskodást” az ellenfél megsemmisítésének szándékát, miközben milliárdos támogatójának fia ordenáré szavakkal ecsetelte nemrég, hogy milyen módon fognak elbánni Orbánékkal. 

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/sziv-az-esz-es-kez-1812835/

 

EGY FOGADOTT PRÓKÁTOR

Pilhál György magyar Idők

 

Néhány nappal azután, hogy Botka (Rolex) László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje szívélyes, baráti látogatást tett Brüsszelben, arról érkezett hír, hogy eddigi kirendelt ügyvédje helyett a jövőben Bárándy Péter védi a tavaly novemberben terrorizmus vádjával magyar bíróság által első fokon elítélt Ahmed H. szír kerítésszaggatót.

Bárándy felkéréséről állítólag a haramia családja döntött, bár erre ne vegyük be a ciánkálit, mert van olyan verzió is, miszerint a gáláns MSZP ajánlotta fel a sztárügyvédet. (Aki mellesleg épp ma ünnepli fennállásának 68. évét – Isten éltesse!)

 

http://magyaridok.hu/paca/egy-fogadott-prokator-1811341/

 

LEGFŐBB ÜGYÉSZSÉG: PÉLDÁTLAN A BÍRÁK ÉS ÜGYÉSZEK MEGTORLÁSSAL FENYEGETÉSE

MTI

 

Példátlannak nevezte a Legfőbb Ügyészség az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt a politikusi kijelentést, amely megtorlással fenyegeti a bírákat és az ügyészeket a jogszerű, törvényes tevékenységük miatt.

 

http://magyaridok.hu/belfold/legfobb-ugyeszseg-peldatlan-birak-es-ugyeszek-megtorlassal-fenyegetese-1814626/

Egy amerikai-magyar hídember: Christopher Ball a Mandinernek

2017. június 12. 10:27

„Nagyon megtisztelő lenne, ha engem választanának. Úgy vélem, az Egyesült Államoknak többet kellene foglalkoznia Közép-Európával. Azt hiszem, tudnék segíteni” – mondja a budapesti amerikai nagyköveti pozícióról és annak esélyeiről Christopher Ball a Mandinernek. Az amerikai közgazdász-üzletember több mint két évtizede a magyar-amerikai kapcsolatokban él, erről szól az élete a tudománytól a diplomácián át a személyes székely kötődéseiig. Interjúnk.

http://mandiner.hu/cikk/20170612_amerikai_magyar_hidember_christopher_ball_a_mandinernek

Franciák, nagy a baj!

BENCSIK GÁBOR 
Mandiner

Macronék a francia választók kevesebb mint felének kevesebb mint egyharmadának támogatásával érhetnek el végül kétharmados többséget.

Ez a választási rendszer úgy igazságtalan, ahogy van!

Kedves Bánfalvi Eszter, Csintalan Sándor, Gálvölgyi János, Hajós András, Kiss Imre, Kóbor Andrea, Kornis Mici, Kovács Luca, Misetics Bálint, Pörzse Sándor, Stohl András, Thuróczy Szabolcs, Törley Katalin és Zagyva Gyula! Ne álljanak meg félúton.

Mentsék meg Franciaországot is!

http://mandiner.hu/cikk/20170612_bencsik_gabor_franciak_nagy_a_baj

Osztrák védelmi miniszter: Végső megoldásként a határzár is bevethető

2017. június 12. 12:18

„Nem ismétlődhetnek meg a 2015–ös év eseményei” – nyilatkozta az osztrák védelmi miniszter a Kuriernek. Hans Peter Doskozil úgy véli, hiába érkeznek ismét többen a földközi–tengeri útvonalon, mindez csak keveseket érdekel Brüsszelben. Ausztria ugyanakkor készen áll az újabb menekültáradatra, hiszen a Brenner-hágónál felépített határzár bármikor bevetésre kész – tette hozzá.

http://mandiner.hu/cikk/20170612_osztrak_vedelmi_miniszter_keszen_allunk_a_menekultaradatra

Népszavazást írna ki a menekültek befogadásáról a lengyel elnök

2017. június 12. 10:07

A menekültek befogadására ma nagyon egyszerű a válasz: a lengyel kormány semmiképpen sem egyezik bele a menekültek átirányításába – jelentette ki Andrzej Duda egy hétfői interjújában. A lengyel államfő ezzel kapcsolatban elmondta: 2019-re népszavazást írna ki a menekültek befogadásáról.

http://mandiner.hu/cikk/20170612_nepszavazast_irna_ki_a_menekultek_befogadasarol_a_lengyel_elnok

Nem nyomoznak a „halszagú dal” ügyében

SZP, 2017. június 12., hétfő 10:39, frissítve: hétfő 12:14 

 

Az 1956-os emlékév szervezői ötvenmillió forintot fizettek ki a műért, annak ellenére, hogy a dal szerzője, Desmond Child azt állította, hogy ingyen adta át a szerzeményét, és a dal előadói sem kértek honoráriumot.

„Két ügyészség is vizsgálta, az egyik a VI–VII. kerületi ügyészség, amely feljelentéskiegészítést rendelt el, miközben a XI. kerületi ügyészség a bejelentést, tartalmát tekintve feljelentést, bűncselekmény hiányában elutasította” – számolt be a korábbi Fidesz-tag, aki szerint ha a kormánypártokat negatívan érinti egy ügy, azt gyorsan az asztalfiók mélyére rejtik, viszont ha egy ügy hasznos, fontos, érdekes nekik, akkor azt erőltetik akkor is, ha a bűncselekmény gyanúja nem áll meg vagy nem állna meg.

 

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/nem-nyomoznak-a-halszagu-dal-ugyeben-1397080

 

Szijjártó barátja gazdagodott a reklámpénzeken

 

Megháromszorozta a profitját tavaly Szijjártó Péter barátjának egyik reklámügynöksége.

A Kuna Tibor érdekeltségébe tartozó Trinity Communications Kft. nettó árbevétele közel négyszeresére nőtt 2016-ban, ennek megfelelően adózott eredménye 640 millió forintról 1,9 milliárd forintra ugrott. A Trinity gyakori nyertese az állami közbeszerzéseknek, a pályázatokon a cég többnyire együtt indul a rendezvényszervezéssel foglalkozó Young and Partners Kft.-vel, amely szintén Kuna Tibor érdekeltsége. A Young and Partners is jobb üzleti évet zárt tavaly, mint 2015-ben, de a profitja messze elmarad a Trinity Kft.-étől. A két cég dolgozik – egyebek mellett – a Magyar Villamos Műveknek és a vizes-vb-t szervező cégnek is.

 

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/szijjarto-baratja-gazdagodott-a-reklampenzeken-1397098

 

Lecsapott Farkasék Lungo Dromjára az Anonymous

romnet.hu

„Túszul ejtette” a Farkas Flórián romaügyi miniszterelnöki biztos által vezetett Lungo Drom szervezet domainnevét az Anonymous magyarországi csoportja – szúrta ki a RomNet.

A hackercsoport Facebook-oldalán azt írta, „Farkas és brigádja” nyilván elfelejtette meghosszabbítani a lungodrom.hu domaint, „nem akadt 3 ezer forint a milliárdokból, amit lenyúltak, de szemfüles barátunk lecsapott a lehetőségre így már a domain hozzánk tartozik”.

„T Flóris! Ha érdekel a domain, egyezzünk meg: egy szép összeg az általunk választott hátrányos helyzetű gyermekeket segítő alapítványnak, és újra csinálhatjátok a weboldalt” – olvasható az Anonymous bejegyzésében.

http://www.romnet.hu/hirek/2017/06/09/az_anonymus_lecsapott_a_lungo_dromra

 

Szabolcsi belharc a fideszes Döbrögik vidékén

Új főigazgatót kapott februárban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal. Polgári András kinevezése látszólag mínuszos hír, még az állami távirati iroda sem foglalkozott vele. Pedig az eseménynek önmagán túlmutató jelentősége volt: az önkormányzatokat ellenőrző, a helyi polgármestereket felügyelő, a törvényesség őreként működő megyei hivatalban csaknem egy hónapon keresztül totális fejetlenség uralkodott.

 

https://mno.hu/belfold/szabolcsi-belharc-a-fideszes-dobrogik-videken-2402830

 

Nőhetnek az épületek a Kopaszi gáton

Elindult Orbán Viktor barátja, Garancsi István újabb, több százmilliárdos beruházása.

 

Letették a BudaPart beruházás alapkövét Budapesten, új városnegyed épül a Kopaszi gátnál található egykori ipartelep 56 hektáros területén - jelentette be Árendás Gergely, a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón.

 

http://nepszava.hu/cikk/1131874-nohetnek-az-epuletek-a-kopaszi-gaton

 

Moszkva forrong - Az ellenzéki Navalnijt őrizetbe vették

Őrizetbe vette az orosz rendőrség Alekszej Navalnij ellenzéki politikust hétfőn, röviddel az általa meghirdetett moszkvai korrupcióellenes tüntetés kezdete előtt.   Az eseményről Navalnij felesége a Twitteren számolt be, hozzátéve, hogy a tervezett tiltakozást így is meg fogják tartani.  Navalnij vasárnap éjjel jelentette be váratlanul, hogy a hatóságok által korábban engedélyezett távolabbi helyszínről a Moszkva központjában lévő Tverszkaja utcára viszi át a megmozdulást.

 

http://nepszava.hu/cikk/1131876-moszkva-forrong---az-ellenzeki-navalnijt-orizetbe-vettek

 

Zsebesi Zsolt: Orbán rémálmát Emmanuel Macronnak hívják

 

A francia szavazók keményen megbüntették a hagyományos parlamenti pártokat, azt üzenve a republikánusoknak és a szocialistáknak is, hogy elegük van az eddigi váltógazdaságból és új szereplőket akarnak látni az ország politikai színpadán. A változás irányába fújú erős szelet csak a szélsőjobboldali Marie Le Pen Nemzeti Frontja (+3,76 százalék) és Macron baloldali liberális középpártja a Köztársaság Lendületben tudta a vitorlájába fogni. Azzal, hogy utóbbi alig több mint egy évvel a megalakulása után hozta a 30 százalék fölötti eredményt, vagyis a semmiből lett a köztársaság legnagyobb politikai ereje.

 

http://nepszava.us/zsebesi-zsolt-orban-remalmat-emmanuel-macronnak-hivjak/

 

Czene Attila: Lennék az úszószövetség elnöke

A vizes-vb úszóversenyeinek leendő szakkommentátora az emberekre bízza, hogy Gyárfás Tamás vagy Bienerth Gusztáv-e a jobb, de arról határozott véleménye van, mi kellene ahhoz, hogy valaki jól vezesse a Magyar Úszó Szövetséget. Például, hogy ismerje a sportágat és össze tudjon fogni egy valódi civil szervezetet. 8 úszóérmet jósol nyárra. Hosszú Katinka FINA-t érő bírálatáról árnyalt véleménye van.

 

 

https://mno.hu/sport/czene-attila-lennek-az-uszoszovetseg-elnoke-2402448

Az év cikke a Bayer Zsolt utáni univerzumban

GAZDA ALBERT

 

A minap elemeztem azt a különleges jelenséget – A Bayer Zsolt utáni univerzum sajátosságai című szövegemben –, amely az utóbbi néhány évben ütötte fel a fejét, és jobb híján kormánymédiának nevezem. Tamás Gáspár Miklós, az éles eszű és aranytollú gondolkodó terrorsajtónak titulálta a képződményt. Ez beszédes ugyan, de annyiban pontatlan, hogy a terror mindig félelmetes, ez ellenben mérhetetlenül és mindenestül röhejes. A terminológiai dilemmák, igaz, végső soron másodlagosak. A lényeg, hogy amivel dolgunk van – már ha van –, az egyrészt nem kormánypárti, hiszen ez a jelző önálló identitást feltételezne, hanem valójában a kormány tulajdona, amennyiben annak 100 százalékos befolyása alatt áll. Másrészt és mindenekelőtt nem sajtó.

 

https://mno.hu/gkozep/az-ev-cikke-a-bayer-zsolt-utani-univerzumban-2402787

 

PALKOVICS LÁSZLÓ: EGYRE TÖBB GYERMEK AKAR PEDAGÓGUS LENNI

AZ ÁLLAMTITKÁR SZERINT A 2005-BEN BEVEZETETT RENDSZER MIATT KEVÉS A SZAKTANÁR

Csejk Miklós

 

Régen lehetett évtizedekig is tanítani egy tankönyvből, ma már nem lehet – mondta a Magyar Időknek adott interjújában Palkovics László oktatási államtitkár arra utalva, hogy az oktatási rendszernek folyamatosan meg kell újulnia. Beszélt a tanárképzés 2005-ben elhibázott átalakításáról, hogy elegendő pénzt fordít-e a kormányzat a területre, és arról, miként valósítható meg, hogy akárcsak a finneknél, Magyarországon is egyformán jó és hatékony legyen az oktatás minden iskolában.

 

http://magyaridok.hu/belfold/palkovics-laszlo-egyre-tobb-gyermek-akar-pedagogus-lenni-1812316/

 

Palkovics László már tudja, hogyan lehet az összes iskola egyformán jó

Interjút adott a Magyar Időknek Palkovics László oktatásért felelős államtitkár; nem nagyon kellett törnie magát, hogy meggyőzze a riportert, aki végső elragadtatásában ezt kérdezte Palkovicstól:

"Az imént azt mondta, a cél, hogy minden magyar iskolában egyformán jó legyen az oktatás. Mik a gyakorlati lépések ez ügyben?"

Nos, az államtitkár csipőből felskiccelte a lényeget,

amely valóban pofonegyszerűnek tűnik.

"Elsősorban az új Nemzeti alaptanterv, amelynek az egyik lényegi eleme a lexikális tudás és a kompetenciafejlesztés helyes arányának kidolgozása. A tanárképzést is azért alakítjuk át, hogy hatékonyabb és színvonalasabb legyen az oktatás, de ezért kapnak egyformán digitális eszközöket az iskolák, valamint emiatt épülnek tornatermek országszerte" – mondta Palkovics László.

http://magyarnarancs.hu/belpol/palkovics-laszlo-mar-tudja-hogyan-lehet-az-osszes-iskola-egyforman-jo-104690

 

Javaslat a tagoknak – Kálmán C. György írása

Ha maguknak a tagoknak is kínos, hogy a semmiért pénzt kapnak (MMA, MTA), volna egy ötletem, hogy mire költsék egy csekély töredékét.

 

A minap olyan emberekről írtam, akiket az a megtiszteltetés ér, hogy beválasztják őket egy elit klubba, és ráadásul – pusztán azért, mert tagok lettek – havonta csinos summa üti a markukat. A cehet pedig nem a klub, hanem az állam állja. Nem sok ilyen klub lehet a világon, hazánkban két nagyobb efféle társaság van: az MTA és az MMA. Minthogy az MTA esetében elég átlátható és szigorú szabályai vannak annak, hogy ki, mikor, milyen lépések után kerülhet a tagok közé, és a bekerülés motivációja is világos – az MMA az, amelynek esetében minduntalan megfogalmazódik az a kínzó kérdés, hogy némelyeket vajon nem éppen a pénztelenség hajt-e, amikor tagok akarnak lenni.

Többen ingerülten reagáltak erre az írásra – dühük azok ellen irányult, akik a megtiszteltetésen kívül havi apanázst fogadnak el (azért, mert tagok), valamint az olyan intézmények ellen, amelyek (állami pénzből) tetemes összegekkel segítenek olyanokat, akik erre egyáltalán nem szorulnak rá.

Csitítanám őket, tegyünk különbségeket, találjunk megoldást.

Lenne egy javaslatom

http://magyarnarancs.hu/elso_valtozat/javaslat-a-tagoknak-104686

 

Orbánt a visszavonulásáról kérdezték

 

23 évvel ezelőtt. Akkor azt mondta, ügyvédként jobban keresne, de talált magának feladatot. Például az uniós csatlakozást. Előkerült egy régi interjú.

 

http://24.hu/kozelet/2017/06/11/orbant-a-visszavonulasarol-kerdeztek/

 

Az MLSZ már tárgyalhat az új kapitányjelölttel

A jelek szerint az MLSZ már döntött, csak még nem hozzák nyilvánosságra.

Egy olyan történelmi vereség után, mint amilyen az andorrai volt (1-0), valakinek el kell vinnie a balhét.

http://24.hu/sport/foci/2017/06/12/az-mlsz-mar-targyal-az-uj-kapitanyjelolttel/

Kuncze: A magyar kormány lélekben már nem tagja az uniónak

Kardos Ernő interjúja az egykori pártelnökkel

Ha az ellenzéki pártok az okos együttműködés helyett egymás ócsárlásával próbálják saját erejüket, fontosságukat demonstrálni, akkor csúfos kudarcot vallanak a következő választásokon is – nyilatkozza a B1 blognak Kuncze Gábor. A liberális párt egykori elnöke szerint hosszabb távon a Momentum a legígéretesebb politikai szerveződés, különösen azért, mert velük együtt az elégedetlen fiatalok tömegei is megjelentek az Orbán kormány politikája elleni tüntetéseken. Kuncze egyébként úgy gondolja, hogy az ellenzéknek még a választások előtt közös miniszterelnök-jelöltet kéne választani, akiről emberek elhiszik, hogy le tudja győzni Orbán Viktort. 

 

http://b1.blog.hu/2017/06/12/a_magyar_kormany_lelekben_mar_nem_tagja_az_unionak

Már most is nyugodtan le lehetne állítani a brüsszeli támogatásokat a magyar és a lengyel jogsértések miatt

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje, 2017. június 12.

http://b1.blog.hu/2017/06/12/mar_most_is_nyugodtan_le_lehetne_allitani_a_brusszeli_tamogatasokat_a_magyar_es_a_lengyel_jogsertese