2017, július 7 - 12:01 Sajtószemle

Szociális célú humán szolgáltatások maradványösszegének átcsoportosítása sporttevékenység támogatására. Határidő: azonnal.
https://mno.hu/marabu/tulelesi-technikak-2406616

 

Ezer sebből vérzik a hazai felsőoktatási rendszer
Azon túl, hogy az elmúlt 10 évben egyetlen kormányzat sem emelte a hallgatók ösztöndíjat, számtalan más probléma is nehezíti a felsőoktatásban tanuló fiatalok életét. Például az állam által biztosított 44 400 kollégiumi férőhely több mint 85 százaléka nem felel meg a jogszabályi minimumfeltételeknek – derül ki a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) lapunk által megismert jelentéséből.
https://mno.hu/belfold/ezer-sebbol-verzik-a-hazai-felsooktatasi-rendszer-2406442
 

Megalázó - Jön a választási rokkantsegély
Januártól kivételes ellátást kérhet a dolgozni képtelen betegeknek az a köre, amelyik az utóbbi időben már egy fillért sem kapott az államtól.
http://nepszava.hu/cikk/1134041-megalazo---jon-a-valasztasi-rokkantsegely
 

Élesedik a verseny a magánegészségügyben

Magyarországon is egyre többen vesznek igénybe magánegészségügyi szolgáltatásokat, és ez igencsak kiélezi a versenyt a privát orvosok, rendelők között. Egy, a szektorban végzett friss felmérés szerint a páciensek főleg a világhálóról tájékozódnak a betegségekről és a szakorvosokról.
http://magyaridok.hu/belfold/elesedik-verseny-maganegeszsegugyben-1900900/
 

Nincs CT a kardiológián
Olykor akár nyitott mellkassal is, de másik intézménybe kell szállítani az országos kardiológiai intézetből a szívbeteg gyerekeket, ha komputertomográfiára (azaz CT-re) van szükség, mert a kórháznak nincs ilyen eszköze
http://nepszava.hu/cikk/1134040-nincs-ct-a-kardiologian
 

Álhírt emleget az egészségbiztosító
Álhírnek minősítette a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a lapunk által nemrég közölt tényeket a várólisták alakulásával kapcsolatban, miközben valójában saját adatait próbálja kozmetikázni.
https://mno.hu/belfold/alhirt-emleget-az-egeszsegbiztosito-2406599
 

Javulhatna a tüdőrákosok túlélési esélye
Ha a tüdőrákos betegek kemoterápia helyett elsőként immuno-onkológiai terápiában részesülnének, évente közel ezer beteg túlélési esélye javulna – becsülte meg a Világgazdaságnak Csutora Péter, az MSD Pharma Hungary Kft. orvosigazgatója.
https://www.vg.hu/vallalatok/javulhatna-tudorakosok-tulelesi-eselye-2-546132/
 

Lázár szerint a felcsúti kisvasút megtérülő beruházás
20 ezer eladott jeggyel Lázár János szerint megtérülő beruházás a felcsúti kisvasút, változtatnának a csok feltételein, és a panellakók számára is készül program.
http://hvg.hu/itthon/20170706_Lazar_kormanyinfo_plakat_orban
 

Lázár lefagyott a Kormányinfón
Lázár János meglepő módon lefagyott szokásos csütörtöki Kormányinfóján, amikor a Fidesz plakátköltségei kerültek szóba. A Miniszterelnökséget vezető miniszter nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy valóban 23 millió forintért rendelt-e Simicska Lajos cégétől plakátokat a kormánypárt.
http://nepszava.hu/cikk/1134011-lazar-lefagyott-a-kormanyinfon
 

Lázár elárulta, miért nem működhet tovább békében a CEU
Itt mi békében megvoltunk egymás mellett CEU – Fidesz-kormány az elmúlt években, a változás ebben akkor állt be, amikor Soros György egy
programot hirdetett arra nézve, hogy Európa határait meg kell nyitni, és évente egymillió bevándorlót kell Európába behívni– mondta Lázár, aki
később újra visszatért ehhez a témához és azt mondta, hogy Soros pénzügyi, gazdasági tevékenységei
http://index.hu/belfold/2017/07/06/lazar_elarulta_miert_nem_mukodhet_tovabb_bekeben_a_ceu/
 

Földárverés: hagyták, hogy Mészáros nevessen a végén
Mint az Átlátszó új cikkében kiderítette, a privatizáció legnagyobb nyertese Mészáros Lőrinc családja volt, a família összesen 1550 hektárnyi földet vásárolt meg.
https://mno.hu/belfold/foldarveres-hagytak-hogy-meszaros-nevessen-a-vegen-2406499
 

Utolsó esély: aki eddig nem szerez diplomát, elveszíti a lehetőséget
Az államtitkárság egy "nagytakarítás" keretében kisöpri azokat a hallgatókat, akik valójában már feladták tanulmányaikat, de erről nem nyilatkoztak. A döntés több tízezer egykori hallgatót érinthet, de közülük nem mindenki fog oklevelet szerezni az új határidőig, 2018-ig.
http://eduline.hu/felsooktatas/2017/7/4/diplomaszerzes_hatarido_2018_T1TTBD
 

A vevő is csúnyán ráfázhat a közösköltség-tartozásra
Óriási zsákbamacska, mire megy a bíróságon, aki lakásvásárlás után azzal a kellemetlen meglepetéssel találja szemben magát, hogy van némi közösköltség-hátralék. Nemrég fejezte be a munkát a Kúria által felállított joggyakorlat-elemző csoport, amely a társasházi jogviták ítélkezési gyakorlatát vizsgálta. Azt derítették ki, hogy egyáltalán nincs megegyezés arról: kitől lehet követelni a hátralékot, az eladótól vagy a vevőtől.
Összefoglaló vélemény a 2016.El.II.JGY.P.1. számon a társasházi jogviták egyes eljárási és anyagi jogi kérdéseinek vizsgálatára alakult joggyakorlat-elemző csoport tevékenységéről
http://index.hu/belfold/2017/07/06/kozos_koltseg_lakas_vasarlas_es_eladas_tartozas_jogi_kaosz/
http://kuria.birosag.hu/sites/default/files/joggyak/vegleges_es_javitott_tarsashazi_joggyak._osszefoglalo.pdf
 

Fölöttük a béka
Huszonnégy helyet rontott pozícióján a magyar válogatott a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, amelyen a 33.-ról az 57. helyre esett vissza.
http://nepszava.hu/cikk/1134072-folottuk-a-beka
 

Veszélyes szúnyogfaj telepedett meg Magyarországon

Az ázsiai bozótszúnyog már stabil populációt hozott létre nálunk.
http://hvg.hu/elet/20170705_Veszelyes_szunyogfaj_telepedett_meg_Magyarorszagon?s=hk