2017, július 6 - 06:54 Sajtószemle

Az Argentin Zenekritikusok Szövetsége Fischer Iván karmesternek ítélte oda a legjobb külföldi karmesternek szóló kitüntetést, a Budapesti Fesztiválzenekarnak pedig a legjobb külföldi szimfonikus zenekarnak járó elismerést. A szövetség több kategóriában adott át kitüntető oklevelet az elmúlt év legkiemelkedőbb művészeinek. A BFZ 2015 júniusában két nagysikerű koncertet is adott a Buenos Aires-i Colón Színházban.

 

http://fidelio.hu/klasszikus/2016/07/04/fischer_ivan_lett_a_legjobb_kulfoldi_karmester/

 

 

Reklám helyett irodalom – novellák árasztják el a budapesti buszmegállókat

Szokatlan módját választotta az irodalom népszerűsítésének a JCDecaux médiacég. Irodalompályázatot hirdetett ötperces tárcanovellákra, a legjobbakat pedig a busz- és villamosmegállók citylight hirdetésein tette közzé. Így ha nem feltétlenül rakjuk el reggel olvasnivalót a táskánkba, a buszra várakozva kitölthetjük az üresjáratokat egy rövid sztorival.

https://welovebudapest.com/elmeny.kultura/reklam.helyett.irodalom.novellak.arasztjak.el.a.budapesti.buszmegallokat

Garancsiék cége 13 800 forintért bérel egy 45 négyzetméteres lakást a Várban

Még a kerület saját átlagos árszabásához képest is a töredékéért bérel lakásokat az I. kerületi önkormányzattól a Hernádi Zsolt Mol-vezető, Csányi Sándor OTP-vezér és Orbán Viktor miniszterelnök barátjának számító Garancsi István üzletember tulajdonában álló CD Hungary Zrt. A budai Várnegyed frekventált részén található Úri utcában a cég egy 45 négyzetméteres lakásért havonta csak 13 800 forintot, egy 340 négyzetméteres lakásért pedig 220 ezret fizet Budavár önkormányzatának – derült ki a kerület független (korábban DK-s) képviselője, Veres Dávid közérdekűadat-igényléséből. Nem ez az első eset a kerületben, hogy egyesek sokkal kedvezőbb körülmények között bérelnek ingatlanokat, mint az átlagemberek. Korábban a Magyar Nemzet derítette ki, hogy az I. kerületben, a főváros egyik legelőkelőbb részén, a Várnegyedben jutott hozzá egy 71 négyzetméteres önkormányzati lakáshoz Nagy Gábor Tamás, a városrész polgármestere.

https://mno.hu/gazdasag/olcson-berel-lakasokat-garancsiek-cege-a-varnegyedben-2406352

900 ezerért igazgató két budavári cégben a cégvezetéstől eltiltott fideszes képviselő

Nem váltották le a Várkert Bazárt és a környékét üzemeltető cégek igazgatóságából Sikota Krisztinát, a Fidesz politikusát, pedig a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága a felhalmozott köztartozásai miatt 2022-ig eltiltotta őt a cégvezetéstől. A XII. kerületi önkormányzatban az ellenzék felvetette, hogy méltatlansági eljárást kellene kezdeményezni a képviselőnő ellen, de a Fidesz is hasonló lépést lengetett be az MSZP-s Tüttő Kata ellen, aki a 4-es metró tender előkészítésében játszott szerepe miatt a kormánysajtó gyakori szereplője lett. Az eljárások elmaradtak.

http://24.hu/belfold/2017/07/05/900-ezerert-igazgato-ket-budavari-cegben-a-cegvetestol-eltiltott-fideszes-kepviselo/

Orbán Viktor levelet küldött a sztrájkra készülő közszolgáknak

mfor.hu

 A szakszervezet kereste meg a miniszterelnököt, Orbán Viktor válaszolt is nekik.

A munkabeszüntetés előkészítése azonban nem áll le

http://mfor.hu/cikkek/makro/Orban_Viktor_levelet_kuldott_a_sztrajkra_keszulo_kozszolgaknak.html

Kövér szerint Soros György hamarosan nyíltan kísérletet tesz a demokratikus intézményrendszer megdöntésére

 

Az ősszel leplezetlen koalíció jöhet létre a magyarországi ellenzék és a Soros-féle szervezetek között, hogy utóbbiak a demokrácia intézményrendszere elleni nyílt támadásokkal, utcai zavargásokkal gerjesszenek hangulatot a választások előtt - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán a Martosi Szabadegyetem fővédnöki fórumán, tudósít az MTI.

https://444.hu/2017/07/05/kover-szerint-soros-gyorgy-hamarosan-nyiltan-kiserletet-tesz-a-demokratikus-intezmenyrendszer-megdontesere

Parragh: Zárják csak be a gimnáziumokat, a magyar iparnak szakemberek kellenek

"Tudom, hogy én vagyok a fekete ördög"

Mfor.hu

Igen, fenntartom, hogy csökkenteni kell a gimnáziumi férőhelyek számát - mondta portálunknak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt követően, hogy egy nálunk publikált belső kormányzati jelentésben a szakképzés iránti érdeklődés lanyhulását, ezzel párhuzamosan pedig a gimnáziumi képzés népszerűségének növekedését állapították meg. Pedig a kormány - Parragh László javaslataira is épülő - oktatáspolitikája épp ellenkező irányt szabna a középszintű iskolarendszernek.

"Mire jó, ha a gyerek kívülről fújja az Árpád-házi királyok születési dátumát?" - teszi fel a kérdést. Ennél sokkal hasznosabb lenne, ha a lehető legkorábban megtanulnának legalább egy idegen nyelvet, és készségszinten a számítógép használatát. Az Excel-tábla használata a mindennapi életben is jól jön - mondja.

http://mfor.hu/cikkek/makro/Parragh_Laszlo___Tudom__hogy_vagyok_a_fekete_ordog_.html

Jogerős a melegeket és romákat verő gárdisták börtönbüntetése

 

A Háttér Társaság adott ki közleményt arról, hogy a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék is bűnösnek találta közösség tagja elleni erőszak bűntettében azt az öt férfit, akik a 2013-as Budapest Pride felvonulás után homofób és rasszista megjegyzések közepette bántalmaztak három férfit. 

https://444.hu/2017/07/05/jogeros-a-melegeket-es-romakat-vero-gardistak-bortonbuntetese

Édesanya, majd mi eldöntjük, hogy a gyereke tovább élhet-e

 

Charlie Gard kedden volt tizenegy hónapos, de minden bizonnyal nem éri meg az egy éves kort. Egy nagyon ritka, örökletes genetikai betegsége, úgynevezett mitokondriális dns-depléciója van, ami nála úgy jelenik meg, hogy nem kap elég energiát az izom, az agy és néhány belső szerv. Hónapok óta kórházban van, csak gépek tartják életben, süket és vak. Nem tud önállóan mozogni, lélegezni, és a betegség előrehaladtával hamarosan a mostani gyenge agyfunkciói is teljesen leállnak.

A sorsa Ferenc pápától az amerikai elnökig milliókat érintett meg. A Charlie Gard-ügy egy rendkívül tragikus, de könnyen érthető példa lett arra a nagyon súlyos kérdésfelvetésre, hogy 

ki dönthet egy gyerek életéről: az orvostudomány, vagy a szülők?

 

http://index.hu/kulfold/2017/07/05/charlie_gard_halalos_beteg_brit_gyermek_trump_papa/

 

A közmédia rádióit hallgatja az egész ország

 

Az Inspira Media Research kutatócég április után ismét közzétette a rádiós piacra vonatkozó méréseit, aminek alapján a közmédia rádióit hallgatja a felnőtt lakosság 43 százaléka. És még csak nem is ez volt a legmeglepőbb adatuk.

http://index.hu/kultur/media/2017/07/05/a_kozmedia_radioit_hallgatja_az_egesz_orszag/

Új szintre lépett Észak-Korea fenyegetése

 

Észak-Korea sikerrel tesztelt egy interkontinentális ballisztikus rakétát, ami becslések szerint az Egyesült Államok területét is elérhetné. Ettől még erősen kérdéses, hogy Phenjan mikor tudna célba juttatni egy atomtöltettel felszerelt rakétát, de a jelek szerint erre akár éveken belül képessé válhat. A helyzetet súlyosbítja, hogy az amerikai rakétavédelmi rendszer nem százszázalékos, az Észak-Korea elleni bármilyen megelőző csapásnak borzasztó következményei lennének, és a térségbeli országok amúgy is inkább elkerülnék a beavatkozást. Az újabb gazdasági szankciók már Kína érdekeit is sérthetnék. Ezzel viszont a fennmaradása zálogát az atomban és a rakétaprogramban látó phenjani rezsim időt nyer, és másra nincs is szükségük.

http://index.hu/kulfold/2017/07/05/uj_szintre_lepett_eszak-korea_fenyegetese/

Ez tök komoly: Lázár János miniszteri biztost nevezett ki a Római Birodalom határainak védelmére

Megvan az Orbán-kormány 65. miniszteri biztosa félmilla bruttóért – szúrta ki a Bors online.
Most kapaszkodjon meg mindenki, nevezett Visy Zsolt régészprofesszor a Római Birodalom határát, úgy bizony, a limest védi. Ne mondják erre, hogy mindennek van határa, hisz biztosra vesszük, hogy lesz hamarosan 66., sőt 166. miniszteri biztos is. De a következő elnevezésével ezek után tutira bajban lesznek a kinevezői.

Visy ugyanis „A Római Birodalom határai – A dunai limes magyarországi szakasza elnevezésű világörökségi várományos helyszínnek a Világ­örökség Jegyzékébe történő jelölésével összefüggő teendők ellátásáért, valamint a Hajógyári-szigeten fekvő helytartói palotának, a magyarországi limes egyik legjelentősebb elemének bemutatásával összefüggő feladatok koordinációjáért felelős miniszteri biztos”.

Aki ennél jobb nevet tud, az alighanem hamiskártyás.

 

 http://magyarnarancs.hu/villamnarancs/ez-tok-komoly-lazar-janos-miniszteri-biztost-nevezett-ki-a-romai-birodalom-hatarainak-vedelmere-99707#.WVvt2FOmX0o.facebook

Gyurcsány Ferenc „nagyjából 1 millió eurót” ajánlott az állítólagos Orbán-dokumentumokért

A korábbi kormányfő azt mondta, hogy neki ennyit megérnek azok a papírok, amelyekkel szerinte lebuktathatja Orbánt.

A friss Narancsban hosszú interjút olvashatnak Gyurcsány Ferenccel, aki már több hónapja ígéri: megszerzi azokat a dokumentumokat, amelyek nyilvánosságra hozatala után – legalábbis a DK elnöke szerint – Polt Péter legfőbb ügyész „nem lesz abban a helyzetben, hogy ne indítson büntetőeljárást”. Ha a politikus végül nem tudja alátámasztani az állításait, és nem mutat be semmit, azzal a választások előtt nagyon nehéz helyzetbe hozhatja saját magát és a pártját is.

MN: Ha tényleg léteznek ezek a dokumentumok, nem tart attól, hogy másnak is kínálgatják őket? Nincs semmilyen garanciája arra, hogy kifizet egymillió eurót, rá fél napra pedig valaki más előjön a papírokkal?

GYF: Ez már nem is érdekel. Az országnak és személy szerint nekem ez ennyit megér. Itt nem az elsőség a kérdés, hanem az, hogy nyilvánosságra kerülnek-e vagy sem.

MN: Tehát akkor leperkál  1 millió eurót, valamivel több mint 300 millió forintot?

GYF: Ha hitelesek az információk, akkor igen.

MN: Nem merültek fel önben aggályok azzal kapcsolatban, hogy ez a pénz vajon hová kerülhet? Tudja egyáltalán, hogy kinek adja majd át, ha úgy alakul?

GYF: Olyannyira nem, hogy a nyitva maradt kérdések közül az a második kör, hogy kivel tárgyalok, és kinek az érdekét képviseli az a személy.

MN: Ezt neki kötelező lesz elmondania?

GYF: Ha azt akarja, hogy megállapodjunk, akkor igen.

MN: Miből fizet ki több mint 300 millió forintot?

GYF: A pénzemből.

http://magyarnarancs.hu/belpol/gyurcsany-ferenc-nagyjabol-1-millio-eurot-ajanlott-az-allitolagos-orban-dokumentumokert-105136

Jövőre hatalmas összeget költ a kormány „Mészárosfejlesztésre”

 

Korábban jól bevásárolt szállodákból is, így nagyot profitálhat a pályázatokon.

Közel 300 milliárd forintos keretösszeggel indul el a Kisfaludy turisztikai fejlesztési program, amiben vidéki szálláshelyek fejlesztésére lehet pályázni 2030-ig – jelentette be Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter néhány nappal ezelőtt.

Erre reagált Tordai Bence a Párbeszéd szóvivője mai sajtóközleményében, miszerint "most, hogy Mészáros Lőrincnek több szállodája van, mint alsógatyája, a Fidesz-kormány elindítja „minden idők legnagyobb” turisztikai támogatási programját.

http://magyarnarancs.hu/belpol/jovore-hatalmas-osszeget-kolt-a-kormany-meszaros-lorinc-fejlesztesere-105139

A Fidesz azt firtatja, jutott-e Czeglédy áfacsalásából az MSZP-nek

"A baloldal látványosan összezár Czeglédy mögött"

MH/MTI – 2017.07.05. 15:43 

A Fidesz szerint, ha az MSZP átláthatóbbá szeretné tenni a kampányfinanszírozást, akkor válaszolnia kell arra a kérdésre, hogy mennyi pénz jutott a párt kasszájába Czeglédy Csaba ügyvéd 3 milliárdos áfacsalásából.  A fideszes Budai Gyula szerint a Czeglédy-ügyben létrejött a Botka-Gyurcsány-koalíció, mivel mindkét politikus "mentegeti" a szombathelyi önkormányzati képviselőt

http://magyarhirlap.hu/cikk/92189/A_Fidesz_azt_firtatja_jutotte_Czegledy_afacsalasabol_az_MSZPnek

Attól félnek, hogy Trump látogatása felbátorítja Orbánt

 

Egy korábbi magas rangú európai tisztviselő szerint félő, hogy Donald Trump európai turnéja lökést adhat a kontinens szélsőjobboldali politikusainak.

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke szerdán indult útjára, és előbb Lengyelországba, majd Németországba utazik a G20-csúcstalálkozóra.

Trump Wroclawban részt vesz majd a Három Tenger Kezdeményezés konferenciáján is, ahol az elsődleges cél, hogy felélénkítsék a lengyel-horvát kereskedelmet és erősítsék a politikai együttműködést kelet-közép-európai államok között.

A kezdeményezés egyik magas rangú tisztviselője a Politiconak arról beszélt, hogy Trump lengyelországi látogatása egyfajta pluszt adhat Jarosław Kaczyńskinek, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökének, valamint szélsőjobboldali társának, Orbán Viktornak.

http://24.hu/kulfold/2017/07/05/attol-felnek-hogy-trump-latogatasa-felbatoritja-orbant/

Faggyas Sándor Az Óperencián innen

Álláspont. Ha bátrak, okosak és kitartóak vagyunk, a rossz emlékű „komp-országból” a Keletet és a Nyugatot összekötő fontos híddá, tartós stratégiai csomóponttá válhatunk

Magyar Hírlap

Bármi is az igazság, nekünk, magyaroknak nemcsak mesebeli, hanem valóságos tengerünk is volt Könyves Kálmán király óta, mégpedig az Adria. Sőt, a romantikus nemzettudatban máig makacsul él, hogy volt idő, midőn három tenger mosta Magyarország partjait, még Petőfi is azt írta: hajdan „Magyar tenger vizében húnyt el / Éjszak, kelet s dél hullócsillaga.” De bár Nagy Lajos magyar király egy személyben Lengyelország uralkodója is volt, s később Jagelló Ulászló is lengyel és magyar király volt, a perszonálunióval Lengyelország (Horvátországgal szemben) nem került a magyar Szent Koronához, így a Balti-tenger nem vált „magyar tengerré”. Miként a Fekete-tenger sem, annak ellenére, hogy a havasalföldi és a moldvai fejedelmek sokáig a magyar királyok vazallusai voltak.

http://magyarhirlap.hu/cikk/92251/Az_Operencian_innen

Margaret Thatcher extanácsadója megmutatja Soros György igazi arcát

Miben pozitív és miben negatív hős Soros György? Mi a baja az állami televízióval? Van-e visszaút a Brexitből? Interjú John O’Sullivannel, a Danube Institute igazgatójával, Margaret Thatcher egykori tanácsadója a csütörtöki Heti Válaszban.

„Soros György olyan nekem, mint az Éj királynője Mozart Varázsfuvolájában. A darab első részében, a kommunista rezsim alatt pozitív karakter, a vélemény- és szólásszabadság megteremtését óriási összegekkel támogatja – ez nagyszerű, tiszteletre méltó. A térség demokratizálódása óta viszont mintha elfelejtette volna, hogy egy demokratikus ország kormánya nem ugyanaz, mint a kommunistáké. Egészen addig, amíg azért tart fenn intézményeket, hogy a vélemények tárházát szélesítse, rendben van, amint viszont kvázipártok létrehozásán fáradozik anélkül, hogy ezt nyíltan vállalná, az már elfogadhatatlan” – nyilatkozza a Heti Válasznak John O’Sullivan.

http://valasz.hu/vilag/margaret-thatcher-extanacsadoja-megmutatja-soros-gyorgy-igazi-arcat-124564

Soros György totális támadásra készül Magyarország ellen

origo

Konferenciát rendeztek Budapesten a Soros-hálózat magyarországi tagjai. A rendezvényen világossá vált, hogy a Soros finanszírozta szervezetek három fronton kezdenek majd hadműveletekbe: bojkottálni fogják a civiltörvényt, 220 szervezet bevonásával átláthatóság elleni propaganda-hadjáratba kezdenek, valamint nemzetközi kapcsolataikra támaszkodva gyakorolnak nyomást Magyarországra - olvasható a tuzfalcsoport.blogstar.hu bejegyzésében. A Helsinki Bizottság, ami szintén támogatta a konferenciát, az elmúlt években több mint negyedmilliárd forintot kapott a Soros-féle alapítványoktól. Soros szervezetei egyébként a bíróságok befolyásolásával is minél nagyobb teret szeretnének nyerni a magyar belpolitikában, de titkos kiképzéseket is támogatnak. A végcél, hogy megbuktassák 2018-ban a jelenlegi kormányt.  
Majtényi központosítaná a szervezeteket

A konferencia megnyitóján Majtényi László EKINT-elnök azt mondta, rájuk nem vonatkozik a civiltörvény: az csak egyesületekre és alapítványokra ró kötelezettségeket, az EKINT pedig egy nonprofit közhasznú kft. Majtényi világossá tette egyúttal azt is, hogy kft.-jük tárt karokkal fogadja azokat a „civileket", akik nem akarnak eleget tenni az új jogszabályban foglalt szigorúbb elszámolási kötelezettségeknek. 

http://www.origo.hu/itthon/20170705-soros-gyorgy-alcivilek-baloldal-tamadas-magyarorszag.html#

Megszólalt KGBéla: belelépett valamibe

 

Regénybe illő történetet adott elő Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő arról, hogy miért nem jelent meg június végén a gyanúsítotti kihallgatásán. Az orosz kémügyei miatt csak KGBélaként emlegetett politikus azzal védekezett, hogy az abháziai tengerparton belelépett valamibe, amitől elfeketedett a lába. Ezzel azt is elismerte, hogy az orosz ügynökparadicsomként számontartott Abháziában kúráltatta magát. Az ügyészség egy költségvetési csalás kapcsán idézte be, a jobbikos képviselő most megígérte, hogy legközelebb megjelenik a kihallgatáson.  

http://www.origo.hu/itthon/20170705-kovacs-bela-azert-nem-jelent-meg-az-ugyeszsegen-mert-elfeketedett-a-laba.html

délmagyar.hu

822 milliót kell visszafizetnie a kisteleki gyógyszálló építőjének

A Royal Casa már biztosan nem fejezi be a Kistelek határában két éve torzóként álló gyógyszállót. A minisztérium ugyanis szerződést bontott a szegedi alapítású céggel, amelynek vissza kell fizetnie a 2012-ben elnyert 822 millió forint uniós és állami támogatást.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/822_milliot_kell_visszafizetnie_a_kisteleki_gyogyszallo_epitojenek/2525079/

Ha kinyitod a szád, beverjük

 

Mi a baj a törvényeinkkel?

Gajduschek György, az MTA tudományos főmunkatársa több fejezetet is írt a témában a részben általa szerkesztett, az MTA Jogtudományi Intézeténél tavaly megjelent, A magyar jogrendszer állapota című kötetben. Van egy kedvenc példája, ami csodásan modellezi, miért véreznek annyi sebből a magyar törvények: a vita a parlamentben a vasárnapi boltzárról. Az ellenzék azzal vádolta a kormányt, hogy hatásvizsgálatot készített. A kormány ezt a durva inszinuációt azzal cáfolta, hogy hatásvizsgálat nem készült, és csak az ellenzék vádaskodik.

A vita teljesen abszurd, hiszen a hatásvizsgálatot minden új törvény esetében kötelező elvégezni: törvény írja elő.

 

http://index.hu/belfold/2017/07/05/torveny_minoseg_hatasvizsgalat_jogalkotas/

 

Térképre tettük az eladott állami ingatlanokat

 

Adatigényléssel elkértük, és – pereskedés nélkül – meg is kaptuk a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től a 2014 eleje óta értékesített állami ingatlanok listáját. A folyamatban lévő és lezárt (döntően utóbbi) állami ingatlanértékesítések alapján kirajzolódó kép szerint számottevő eladások csak Budapesten és pár Balaton környéki településen történtek az utóbbi években.

2014 óta országos szinten összesen öt tranzakció értéke érte el a milliárdos nagyságrendet, ami meglehetősen kevés. Mindez csak tovább erősíti a kormányzat gazdaságpolitikai hozzáállásáról más ügyekben kialakult képet, miszerint nem túl intenzív az állam privatizációs étvágya.

 

http://index.hu/gazdasag/2017/07/05/nemzeti_vagyonkezelo_ertekesitett_ingatlanok_listaja/

 

22 milliárdot szán a kormány öt egyházi iskolára

 

Bruttó 22 milliárd forintot adna a kormány a Piarista Rend Magyar Tartományának öt iskola felújítására – derül ki egy kormánynak szóló előterjesztéséből. Az Indexhez eljutott dokumentum szerint a következő intézményeket újítanák fel és bővítenék állami pénzből:

·         Göd: Piarista Szakközépiskola, Szakgimnázium és Kollégium korszerűsítése és bővítése – 3,8 milliárd forint

·         Kecskemét: Piarista Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda korszerűsítése és bővítése – 8,65 milliárd forint

·         Mosonmagyaróvár: Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda új iskolaépület, tornaterem építése – 5,7 milliárd forint

·         Nagykanizsa: Piarista Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Boldog Donáti Celesztina Óvoda korszerűsítése, tornaterem, ebédlő és konyha átalakítása, bővítése – 2,3 milliárd forint

·         Sátoraljaújhely: Kossuth Lajos Középiskolai Piarista Kollégium felújítása – 1,55 milliárd forint

·          

http://index.hu/belfold/2017/07/05/22_milliardot_szan_a_kormany_ot_egyhazi_piarista_fenntartasu_iskolara/

Egyre nagyobb a feszültség az olasz-osztrák határon, Ausztria kivezényelné a katonaságot

 

Az osztrák védelmi miniszter Hans Peret Doskozil bejelentette, hogy kivezénylik a katonaságot a Brenner-hágóhoz, hogy ezzel akadályozzák a menekültek átjárását Ausztria Tirol tartománya és Olaszország Dél-Tirol régiója között. Az olasz kormány a bejelentés után bekérette Ausztria nagykövetét, írja a BBC.

Az osztrák fél eltökéletnek tűnik, a védelmi miniszter azt mondta a sajtónak, hogy a katonaság kivezénylése "elkerülhetetlen, amennyiben nem enyhül a beáramlás Olaszországba", utalva ezzel arra, hogy a kelet-európai határzárak, kerítések után az egyik legforgalmasabb migránsútvonal a Földközi-tengeren át, Olaszország déli partjain keresztül halad.

 

http://index.hu/kulfold/2017/07/04/tirol_ausztria_olaszorszag_katonasag_hatar/

 

Hogyan trollkodjuk meg Európát?

 

Itt a lehetőség Orbán Viktor számára, hogy egy sajtótájékoztatóval megállítsuk Brüsszelt, ami egyaránt okozna megdöbbenést az unióban és a hazai ellenzék körében – írja véleménycikkében Bartha Dániel, az Euroatlanti Integrációért és Demokráciáért Alapítvány igazgatója.

 

Szóval, úgy áll a helyzet, hogy Európa vezetői kétsebességes Európát akarnak, amelynek egyik része a jelenlegi értelmezés szerint a schengeni zónán belül található, euróövezethez tartozó országokat takarja. Aki tehát Schengenen kívül van, duplán bajban van (Románia, Bulgária, Horvátország, bár ez a kritérium Ciprus és Írország még háttérbe szorulhat, hiszen ez utóbbi kettő sem tagja a schengeni övezetnek, de már bevezette az eurót). Ráadásul a franciák ennek a belső övezetnek külön költségvetést szeretnének, ám az, hogy erre újabb forrásokat fordítanának, igencsak valószínűtlen. Röviden tehát: a mostani költségvetéshez fognak nyúlni, vagyis az EU-ból érkező kohéziós és agrárpénzeink is veszélybe kerültek.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20170705_Hogyan_trollkodjuk_meg_Europat

 

Százmilliókkal segítették a rokonok Matolcsy Ádámot

 

Több százmillió forint közpénzzel és milliárdos hitelekkel segítették rokonai Matolcsy Ádámot. Az e heti HVG részletesen bemutatja, hogyan egyengették a 31 éves vállalkozó útját az Origo megvásárlásáig.

 

Nem igazolják a nyilvános dokumentumok azt, amit Matolcsy Ádám állít az Origo megszerzésének körülményeiről – derítette ki a HVG. Úgy tűnik, a történet bonyolultabb, mint az első nyilatkozatok alapján, a Magyar Stratégiai Zrt. a kiadó megvásárlása mellett hiteleket is átvállalt, csakhogy ennek egyelőre sem a cégbírósági adatokban, sem a hitelbiztosítéki nyilvántartásban nincs nyoma.

A négymilliárdos hitel átvállalása előtt a jegybankelnök fiának két cége már egymilliárdos adósságot cipelt – ezt pedig éppen Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a bankja, az NHB Bank folyósította nekik.

http://hvg.hu/gazdasag/20170705_Szazmilliokkal_segitettek_a_rokonok_Matolcsy_Adamot

 

Szépen épül a vazallus vállalkozói réteg Magyarországon

 

Nem elég egyszerűen magyarnak lenni, kormányhűség is kell a helyzetbe kerüléshez.

A G-nap, azaz a 2015 elején történt Simicska–Orbán-szakítás óta felgyorsult a vazallus válllakozói réteg tudatos kialakítása Magyarországon – írja az e heti HVG. Mostanában már nem egyszerűen szimpatizáns nemzeti vállalkozókra vágyik a kormány, hanem tőle függő, és így akár gyorsan cserélhető politikailag súlytalan szolgai követőkre. Olyanokra, akik állami megrendeléseken gazdagodnak, és terjeszkedésüket köztulajdonú bankok segítik.

Ezzel párhuzamosan azonban számos neves magyar vállalkozó vált meg a saját maga által felépített cégétől, külföldiek kezében van már az ismertebbek közül a Szentkirályi, a Sziget vagy a Fornetti, újabban pedig a tőzsdére bevezetett Waberer’s is.

http://hvg.hu/kkv/20170705_Szepen_epul_a_vazallus_vallalkozoi_reteg_Magyarorszagon

 

Térképekre és ábrákra tettük a földárverések eredményeit

2015-ben és 2016-ban hatalmas földprivatizáció zajlott le Magyarországon. Az állam 290 ezer hektár földet kínált eladásra, és ennek kétharmadát el is adta. A legnagyobb nyertesek Mészáros Lőrincék lettek: a felcsúti polgármester és családtagjai összesen több mint 1550 hektár állami földet vettek meg. Hosszú hónapok munkája után térképeken és különböző grafikonokon mutatjuk be a földárverések eredményeit.

 

https://atlatszo.hu/2017/07/05/terkepekre-es-abrakra-tettuk-a-foldarveresek-eredmenyeit/

 

4,5 millió forintot adott az MVM egy rejtőzködő alapítványnak

A Patrónus Pro Futuro – Pártfogó a Jövőért Alapítványnak nincs honlapja, tevékenységének nincs nyoma sehol, bírósági beszámolói üresek, mégis 4,5 millió forintot kapott az állami tulajdonú Magyar Villamosművek Zrt.-től a céljaira.

 

https://blog.atlatszo.hu/2017/07/45-millio-forintot-adott-az-mvm-egy-fura-alapitvanynak/

 

KGBÉLA ÚTON VAN

Bayer Zsolt Magyar Idők

 

Megírtuk, hogy a kémkedés gyanújába keveredett Kovács Béla Abháziában van gyógykezelésen. Aztán Kovács Béla feltett egy fotót magáról az arckönyvére, miszerint Brüsszelben újságot olvas. Ennek örömére a balliberális sajtó örömünnepet ült, hogy a Magyar Idők már megint hülyeségeket beszélt (hazudott). Ebben a kárörvendezésben és gúnyolódásban Soros lapja, a 444, és Simicska lapja, az mno.hu vitte a prímet. (Érdekes, e két orgánum nem talált eddig időt arra, hogy beszámoljon a CNN folyamatos és tudatos hazudozásáról Trump és az oroszok dolgában…)

Ami viszont biztos, az az, hogy Bélát és a pártját összeköti egy szenvedély: ellopni azt, amihez hozzáférnek. Egyelőre még frakciótámogatásokat, brüsszeli zsozsókat, apróságokat. De a nagy álom már megszületett. Kár, hogy álom marad.

A gúnyolódó balliberális sajtó pedig rákattanhatna Béla ügyeire, ahelyett, hogy megint hülyét csinál magából.

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/kgbela-uton-van-1907338/

 

ORBÁN-PÁSZTOR TALÁLKOZÓ: TÖRTÉNELMI ÁTTÖRÉS A VAJDASÁGI NEMZETRÉSZ TÁMOGATÁSÁBAN

MTI

 

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán az Országházban fogadta Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökét, akivel a gazdaságfejlesztési program eredményein kívül nemzetstratégiai kérdéseket is megvitattak – tájékoztatta Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI-t.

A találkozón összegezték a Prosperitati Alapítvány által az elmúlt másfél évben elvégzett munkát, ami nélkül – mint fogalmaztak – reménytelen lett volna a szociális-gazdasági leszakadás megállítása. Kiemelték, hogy történelmi áttörésre került sor, hiszen ilyen mértékű gazdasági illetve agrártámogatásban soha nem részesült a vajdasági nemzetrész.

 

http://magyaridok.hu/belfold/oban-pasztor-talalkozo-tortenelmi-attores-vajdasagi-nemzetresz-tamogatasaban-1911031/

 

MÁS EZ A LAJOS

Pilhál György Magyar Idők

 

Bokros Lajos sem akar kimaradni a napi kormánymószerolásból. Most éppen ez kívánkozott ki a MoMa-elnökből: „Ki kell mondani végre, ezért kimondom: Magyarország miniszterelnöke fasiszta.” Így, velősen mondta – írta – közösségi oldalán. Rövid eszmefuttatást is tett mellé: az Orbán-kormány Soros-plakátkampánya „hazugságon alapuló nyílt antiszemita propaganda = fasizmus”. (Miközben ő nevezi zsidó bankárnak Soros Györgyöt. Bokros zsidózik…)

Valahogy nem tudok igazán haragudni erre a kétségbeejtő Lajosra. Megvan szegénynek a maga keresztje. Rögös pályáján volt ő már minden, csak népszerű ember nem.

http://magyaridok.hu/paca/mas-ez-lajos-1907638/

 

Hogy miért hagytam el Magyarországot?

 kriurb  svéd  2017-07-02 9 Minutes

Aki a Twitteren követ, az tudja, nem hirtelen felindulásból hagytam el az országot. Orvos vagyok. Ezt hallva mindenki azt gondolja, hogy nem lehetnek megélhetési problémáim, mert ”az orvosok jól keresnek és egyébként is kapnak egy csomó hálapénzt”.

Talán kevesen tudják, de az elmúlt 10-15 évben felnőtt egy olyan orvosgeneráció, amely megveti a hálapénzt. És ez a generáció kényelmetlenül érzi magát, amikor borítékot akarnak a zsebébe nyomni. Persze, kívülről jól hangzik, hogy valaki a képesítésének megfelelő munkát végezve – a fizetésén felül – rendszeresen kap valami mellékest és a legtöbb nem-orvos ismerősöm azt mondja, hogy ő biztosan elfogadná azt a pénzt, de nem ilyen egyszerű ez. Bizonyára személyiségfüggő, hogy egyesek miként kezelik az ilyen helyzeteket, én megalázottságot és kiszolgáltatottságot éreztem. Van képzettségem és munkám, a fizetésemből akarok megélni és nem a betegek által adott hálapénzből.

https://kriurbblog.wordpress.com/2017/07/02/miert-hagytam-el-magyarorszagot/

 

Micsoda nap: Szijjártó Péter legkedvesebb barátunk, Vlagyimir Putyin országába utazott

Nemrég Kazahsztánba ment, most meg Oroszországba. Felkészül: Észak-Korea?

Szijjártó Péter külügyminiszter a magyar–orosz kormányközi gazdasági együttműködési bizottság ülésén vesz részt Moszkvában, ahol találkozott a Gazprom orosz állami gázipari monopólium vezérigazgatójával, Alekszej Millerre is. Mindent elmond erről ez a kép.

 

http://magyarnarancs.hu/nagytotal/micsoda-nap-szijjarto-peter-legkedvesebb-baratunk-vlagyimir-putyin-orszagaba-utazott-105113

 

Szijjártó többet jár Moszkvába, mint saját minisztériumába

UNGÁR PÉTER 
LMP

A magyar kormány már többször bizonyította: amikor Moszkvában vannak, évtizedekre eladósítják Magyarországot, titkos paktumokat kötnek, Putyin kutyáit simogatják, miközben felveszik az épp aktuális rendelést, tisztelegve.

 

http://mandiner.hu/cikk/20170705_ungar_peter_szijjarto_tobbet_jar_moszkvaba_mint_sajat_miniszteriumaba

 

Ha végig kordon lesz, elképzelhető, hogy lefújják a Pride-ot

 

A július 8-i Budapest Pride szervezői határozottak abban, hogy nem vonulnak kordonokkal hermetikusan lezárt területen. Azt mondják, az elmúlt években a felvonulás résztvevői ellen nem történt jelentős atrocitás, így nem tartják indokoltnak a ketrecet. Habár a rendőrség szorosan együttműködik a Pride szervezőivel, egyelőre nem mondták meg nekik, szükség van-e a teljes lezárásra. Így csak szombaton derül majd ki, hogy tíz év kihagyás után idén először a sokezres tömeg vonulhat-e szabadon, kordonok nélkül a Pride-on.

 

http://index.hu/belfold/2017/07/05/ha_kordon_lesz_elkepzelheto_hogy_lefujjak_a_pride-ot/

 

„Ne hagyjuk, hogy erős és büszke európai ország” – Itt vannak a plakátversenyünk legerősebb indulói

https://kepek.444.hu/2017/07/05/ne-hagyjuk-hogy-eros-es-buszke-europai-orszag-itt-vannak-a-plakatversenyunk-legerosebb-induloi

 

Darák: a Kúria is elítéli a bírák, ügyészek fenyegetését

Elítélte Varju László, a Demokratikus Koalíció politikusának a Sukoró-ügyben megfogalmazott fenyegetéseit a Kúria elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Darák Péter ezzel a Legfőbb Ügyészség június 12-én nyilvánosságra hozott álláspontjához csatlakozott.

 

A Kúria politikai tartalmú kommentárokra továbbra sem reagál, ugyanakkor az ügyben kifejtett ügyészségi állásponttal teljes mértékben egyetért - mondta a bíróság elnöke.

Június 8-án, a sukorói ítélet napján Varju László sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy kormányra kerülésükkor börtönbe záratnák az érintett ügyészeket, bírákat, valamint a legfőbb ügyészt és az Országos Bírósági Hivatal elnökét. A sukorói telekcsere miatt a Kúria jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélte hűtlen kezelés kísérlete miatt Tátrai Miklóst és Császy Zsoltot, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egykori vezetőit.

https://hir.ma/belfold/darak-a-kuria-is-eliteli-a-birak-ugyeszek-fenyegeteset/720000

 

Nem követett el kényszerítést a csecsen Magomed

Bűncselekmény hiányában megszüntette a Komáromy Gergővel szemben elkövetett kényszerítés gyanújában indított eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság – tudta meg a Magyar Nemzet a birtokába kerülő dokumentumokból. A Tényi István által ismeretlen tettes ellen benyújtott feljelentés értelemszerűen Magomed Daszajevre irányult.

 

Daszajev azzal szerzett ismertséget, hogy egy furcsa hangulatú videóban vette rá bocsánatkérésre Komáromy Gergely aktivistát, hogy kérjen nyilvánosan bocsánatot, amiért festékkel dobta meg a budapesti Szabadság téren álló szovjet hősi emlékművet – amiért egyébként pénzbüntetésre ítélték. A felvételt felkapta az orosz nyelvű sajtó is, amely részletesen beszámolt az emlékmű megrongálásáról.

 

https://mno.hu/belfold/nem-kovetett-el-kenyszeritest-a-csecsen-magomed-2406386

 

Eltűnt az 1984 a Magyar Elektronikus Könyvtárból

Az alapján, amit eddig sikerült megtudnunk, valószínűleg annyi történhetett, hogy a Momentum és más megosztások keltette felhajtás miatt szúrták ki, hogy elérhető volt a két mű, melyhez a jogtulajdonos, az Európa Kiadó korábban nem járult hozzá.

 

https://444.hu/2017/07/05/eltunt-az-1984-a-magyar-elektronikus-konyvtarbol

 

Orbán kihagyja Trumpot?

Küldemény jött szerkesztőségünkbe a Köztársasági Elnöki Hivataltól. Amiből az derül ki, hazánkat - legalábbis hivatalosan - nem Orbán Viktor miniszterelnök, hanem Áder János államfő képviseli.

 

A Három tenger elnevezés arra utal, hogy a Fekete-, a Földközi- és a Balti-tenger által körbefogott uniós tagországok szorosabb együttműködésre törekednek. A 2016. augusztus 25-én aláírt kezdeményezés nyilvánvaló célja Közép- és Kelet-Európa szerepének erősítése az EU-n belül. Továbbá, hogy a hagyományos Nyugat és Kelet közötti együttműködés mellett rámutassanak az Észak és Dél kooperációjának fontosságára. Ami a Trump-látogatást illeti, ennek nyomán Varsó a várakozásai szerint még nagyobb önbizalommal szállhat szembe "Brüsszellel", ám elemzők szerint erősen kétséges, beválnak-e a lengyel kormány számításai.

 

http://nepszava.hu/cikk/1133884-orban-kihagyja-trumpot

 

Elhalmozott egyházak

Több felekezet tavasszal is ingyen kapott ingatlanokat az államtól. Van közöttük pince, de palota is, mégse mindenki elégedett.

 

http://nepszava.hu/cikk/1133858-elhalmozott-egyhazak

Egyházi trend Hargitai Miklós

Bár az én hittársaimról van szó, hívőként sem érzem teljesen korrektnek, amit a kormány a tágabban értelmezett egyházfinanszírozásban művel. A közpénzből felújított, majd ingyenesen átadott ingatlanok, az eredeti mértékükön és funkciójukon sokszorosan túlterjeszkedő jóvátételek, a kiemelt állami normatívák beleütköznek a méltányosság és az igazságosság küszöbébe – elbuknak egy olyan teszten, ahol a morális vezető szerepre igényt tartó szervezeteknek kizárólag az eminensek közé lenne szabad tartozniuk. Állampolgárként, adófizetőként és szavazóként azonban sokkal súlyosabb kifogásokat is találok a Fidesz által kialakított, egyházi részről pedig tudomásul vett gyakorlatban. Jogelméleti értelemben a nagy egyházakat legfeljebb a koruk különbözteti meg – mondjuk – a TASZ-tól: civil szerveződés mindegyik, kívül az államműködés keretein. Ha az egyiknek nem nézzük el, hogy beleavatkozik úgymond a politikába, a másikat miért tüntetjük ki miatta?

 

http://nepszava.hu/cikk/1133822-egyhazi-trend

 

Újra megőrülnek a magyarok a hitelért?

2017. július 05., 11:47

Privátbankár.hu

Mintegy 35-50 százalékkal emelkedett a bankok hitelkihelyezése a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Olyan erőteljes volt a hitelkereslet 2017 májusában, amire legutóbb 2008-ban volt példa: lakáshitelből közel 60 milliárd forint értékben, személyi kölcsönből 30 milliárd forint értékben helyeztek ki a bankok. Vajon bajt hozhat a hitelfelvétel erőteljes növekedése, vagy ma teljesen más a hitelpiac, mint a válság előtt?

 

http://privatbankar.hu/szemelyes_penzugyek/ujra-megorulnek-a-magyarok-a-hitelert-309343

 

Páriák – egymás közt

Ara-Kovács Attila

 

„Bármilyen ellentmondásos is Netanjahu budapesti útja, bár befelé tompíthatja a szélsőjobb irányába hallatott orbáni szirénhangokat, kifelé azonban a magyar miniszterelnök épp Netanjahuval igazolhatja, hogy az ő politikája nem antiszemita, s kikérheti magának azokat a vádakat, melyekben ellenfelei fasisztának nevezik őt.”

 

https://arakovacs.wixsite.com/jegyzet/single-post/2017/07/05/Pariak--egymas-kozt

 

PLUSZ PÉNZ LESZ A JUTALMA AZOKNAK A HÁZIORVOSOKNAK, AKIK EZUTÁN KEVESEBB LABOR-BEUTALÓT ÍRNAK!

 

Ez szerepel abban az új rendelettervezetben, amelyről elsőként a Népszava írt. Az alapellátó orvosok szövetsége szerint a betegeket veszélyezteti a javaslat, ezért elfogadhatatlannak tartják. A minisztérium szerint azonban csökkenhet a várakozási idő, ha a betegeket nem küldik feleslegesen a laborba. 

 

http://tudathalo.blogspot.hu/2017/07/uj-rendelettervezet-plusz-penz-lesz.html

 

Összefogás indult a kormány gyűlöletkeltő plakátkampánya ellen, egyre többen utasítják el a propagandát

 

 egy petíció is elindult a gyűlöletkeltés minden formája ellen. A kezdeményezés elindítója, Dárdai Zsuzsa azt írja: „Ti, akiket ugyanúgy megdöbbent a Soros György ellen szétszórt gusztustalan plakátfergeteg, mint engem, akik zsigerből elutasítjátok a gyűlöletkeltés minden formáját, akik úgy érzitek, hogy az ország gazdasági és társadalmi vezetői ezzel a plakáttal és a sok előzővel túllépték az emberi- és politikai tisztesség-minimum legalsó szintjét is, írjátok alá ezt a petíciót! Tiltakozzunk!”

http://magyarnarancs.hu/belpol/szervezkedes-indult-a-kormany-gyuloletkelto-plakatkampanya-ellen-egyre-tobben-utasitjak-el-a-propagandat-105107

 

Most jöhet az igazi botrány: a német nyomozók megszerezték a Panama-papírokat

 

Megszerezte a német bűnügyi hivatal a több százezer offshore cégről szóló adatbázist, most vizsgálódnak, hol találnak törvénytelenségeket.

http://hvg.hu/gazdasag/20170704_Most_johet_az_igazi_botrany_a_nemet_nyomozok_megszereztek_a_Panamapapirokat

 

Putyin nagy győzelem kapujában áll

 

A nemzetközi kapcsolatokhoz értő amerikai szakértők attól tartanak, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő meg fogja vezetni amerikai kollégáját, Donald Trumpot négyszemközti találkozójukon. Titkosszolgálati múltja és 20 éves tapasztalata a Kreml ura mellett szól.

 

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/putyin_nagy_gyozelem_kapujaban_all.643083.html

 

Ungváry: Orbán egy pöcegödör meztelen királya

 

Az író szerint feltalálták a demokráciának álcázott fasizmust, ami rosszabb minden korábbi diktatúránál.

Magyarország nyolc éve fuldoklik egy politikai hazugságokra épülő pöcegödörben, ahol már csak a hatalomnak vannak jogai, mégse születik közmegegyezés arról, hogy ez ami van,

nemhogy diktatúra, hanem valami ennél is sokkal rosszabb.

Így reagált Ungváry Rudolf a Klubrádióban arra, hogy Bokros Lajos még nála is továbbment és nemcsak fasisztoidnak nevezte Orbánt és rendszerét – ahogy azt ő évek óta mondja – hanem egyenesen fasisztának.

http://24.hu/belfold/2017/07/05/ungvary-orban-egy-pocegodor-meztelen-kiralya/

Hagyták, hogy a hazaáruló Széchenyi nevessen a végén

 

A Kossuth által legnagyobb magyarnak nevezett grófról ellenzői azt állították, hogy egy nagytőkés csicskája és hazaáruló lett, aki a magyar emberek ellen tör.

Nyáry Krisztián emlékeztet friss bejegyzésében arra, hogy nincs új a nap alatt. A mai Soros-elleni kampány kottája – bár Nyáry nem nevezte meg ezt a párhuzamot – már a 19. században is működött.

Mint írja, „mivel a külföldi pénzember és hazai ügynöke nem tettek le a magyar hagyományokat veszélyeztető, és az emberek akaratát semmibe vevő terveikről, sőt nemzetközi bankárok (például a Rotschild Bankház) bevonásával végső ütközetre szánták el magukat, lépni kellett”. Elindult a kampány.

http://hvg.hu/kultura/20170705_Hagytak_hogy_a_hazaarulo_Szechenyi_nevessen_a_vegen?s=hk

 

Megdöbbentő: 2 milliárdból egy fillért sem kaptak a vörösiszap-károsultak

Hiába fogott össze az ország és gyűjtött össze rengeteg pénz a vörösiszap-katasztrófa után, egy jogszabály miatt nem juthattak hozzá a károsultak.

A Miniszterelnökség államtitkára, Kovács Zoltán szombaton jelentette be: döntött a kormány a károsultak jogerős vagyoni kárának megtérítéséről, amelynek összege mintegy 70 millió forint. A kormányzat által vállalt, a vagyoni károk megtérítésére vonatkozó állami segítségnyújtás több mint tíz családot érint.

Eddig egy forintot sem kaptak a károsultak

„Ez tipikus esete az eső után köpönyegnek, de jó, hogy van” – reagált a hírre Magyar György az ATV Start című műsorában. A károsultak képviseletét ellátó ügyvéd emlékeztetett: sokáig úgy tűnt, hogy az ügyfelei nem kapnak egy fillért sem, mert a Mal Zrt. fizetésképtelenné vált. Közben gyűjtés indult a károsultak részére – ahogy Magyar fogalmazott – Soros is beletett izgalmában 1 millió dollárt. A káralapba így összesen több mint 2 milliárd forint gyűlt össze.

 

http://www.atv.hu/belfold/20170705-megdobbento-2-milliardbol-egy-fillert-sem-kaptak-a-vorosiszap-karosultak/hirkereso