2017, július 16 - 06:25 Sajtószemle

Készen állsz a csobbanásra? Merülj el az élményekben! Buzdítsd a lelátókról a víz legendáit! (Lécci, lécci, lelkesülj már.)

https://mno.hu/marabu/viziparade-2407780
 

A tehetetlenség mocsara
Orbán Viktortól nem lehet elvitatni, hogy jobban érti az országot, mint az ellenzék....Így lett a nagyvárosi kispolgárságból a politikai közbeszédben panelproli,a kisvárosokban és falvakban élőkből meg rossz értelemben vett vidéki szavazó.Az, hogy kinél mitől telik be a pohár, sokkal összetettebb kérdés annál, minthogy néhány száz kérdőívből ki lehessen olvasni. Emlékeznek még az elmúlt évek legnagyobb magyar tömegtüntetésére? Nem az egészségügy tarthatatlan állapota, nem az oktatás romlása, nem az uniós pénzek felháborító elherdálása vitte ki a legtöbb embert – zömében tanult fiatalokat – az utcára, hanem az  internet valószínűtlen mértékű megadóztatásának terve. Ezzel tényleg a szavazók tyúkszemére taposott a kormány. A miniszterelnök végül kitért a népharag elől,
dobta az ötletet. Az oktatás, az egészségügy, a korrupció pedig maradt a régi.
https://mno.hu/velemeny/a-tehetetlenseg-mocsara-2407975
 

Mészáros Lőrincé lett egy szép hosszú balatoni vízicsúszda
A Mészáros Lőrinc Konzum Nyrt.-jének érdekeltségébe tartozó BLT Group felszámolásból vásárolta meg a Balatonakalin lévő óriáskempinget. A 3,6 hektáros Strand-Holiday Kempinghez a hivatalos promóanyagok szerint „extra hosszú partszakasz, parti parcellák, szabadtéri színpad, éttermek és üzletek, főszezonban napozó és horgászstégek” tartoznak. Itt működik az északi part egyik leghosszabb vízicsúszdája is.
http://index.hu/gazdasag/2017/07/15/meszaros_lorincce_lett_egy_szep_hosszu_balatoni_vizicsuszda/

 

Elúszó állami milliárdok nyomában
Ha minden jól megy, a két hónapja bevallott (az első becslésnél ötször nagyobb) nettó 130 milliárdos büdzsébe már belefér a ma rajtoló vizes világbajnokság. Biztosat azonban még mindig nem lehet mondani, ugyanis a megnyitó előtti napokban is kerültek elő olyan többmilliárdos tételek, amelyekről korábban nem esett szó, illetve akad még néhány kihirdetés előtt álló közbeszerzés is.
https://mno.hu/belfold/eluszo-allami-milliardok-nyomaban-2407781
 

Leálltak a CT-vizsgálatok az ajkai kórházban
a betegeket átvevő veszprémi kórház igazgatója pedig azt mondta az RTL-nek: a hír igaz, az ajkai kórházban egy külső szolgáltató biztosította a CT-vizsgálatokat, de az eszköz a minimumfeltételeknek nem felelt meg ezért az OTH felfüggesztette a készülék működését.
http://index.hu/belfold/2017/07/15/lealltak_a_ct-vizsgalatok_az_ajkai_korhazban/
 

Varga: Kiemelkedően jól teljesít a gazdaság
A magyar kormány mindig külön gondolt és gondol a kárpátaljai magyarokra, tudva, hogy milyen nagy gondokkal kell szembenézniük, de tudniuk kell, hogy a kormány mindig tekintettel van az érdekeikre - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szombaton a kárpátaljai Tiszapéterfalván, a IV. Turul Expo kiállítást megnyitó beszédében.
http://www.hirado.hu/2017/07/15/varga-mihaly-a-magyar-kormany-mindig-tekintettel-van-a-karpataljai-magyarok-erdekeire/
 

Újabb elképesztő kamuberuházás: 436 millió uniós forrást adtak egy makettparkra, amit aztán 50 millióért el kellett árverezni
Valamivel több mint két éve adták át Mórahalmon a Mini Hungary Parkot, az 1910-es Nagy-Magyarország területét mintázó területen ötven hazai és határon túli műemlék kicsinyített mását lehet megnézni. A nem csak elsőre túlzónak tűnő 650 millió forintos beruházásból 436 milliót az Európai Unió állt, a pénzt ki is fizették a Bornemzet Kft.-nek, a park megálmodójának.
http://magyarnarancs.hu/belpol/ujabb-elkepeszto-kamuberuhazas-az-unio-436-millio-adott-egy-makettparkra-amit-most-50-millioert-el-kellett-arverezni-105304
 

Tartalmában és minőségében újult meg az államigazgatás
A polgári kormány tartalmában és minőségében megreformálta a közigazgatási rendszert, az államigazgatásban és a kormányzati működésben az ügyfélközpontúság és a közcélok szolgálata valósul meg - mondta Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár szombaton Budapesten.
http://www.hirado.hu/2017/07/15/tartalmaban-es-minosegeben-ujult-meg-az-allamigazgatas/
 

Jogállamot álmodnak az evangélikusok
 Nem történhet meg egy jogállamban, hogy a kormány a neki nem tetsző egyházi nyilatkozatokat pénzelvonással bünteti – vallják az evangélikusok.
http://nepszava.hu/cikk/1134791-jogallamot-almodnak-az-evangelikusok
 

Az életminőséget védené a kormány új akcióterve

A magyar emberek életminőségét védi a kormány húszpontos élelmiszer-biztonsági akcióterve, elősegítve az élelmiszerek minőségének javítását, a vásárlói tudatosság fejlesztését és a hatósági tevékenység hatékonyságának növelését – mondta a földművelésügyi miniszter szombaton a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaderzsen.
https://mno.hu/gazdasag/az-eletminoseget-vedene-a-kormany-uj-akcioterve-2407955

 

Nem szedhetik szét a tanárt a diákok – A legegyházibb iskolának tartják az állami zseniképzőt

Az egész ország felkapta a fejét, amikor a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium egyik végzős osztályának érettségiátlaga 4,98 lett. Nem is olyan csapnivaló a hazai közoktatási rendszer, vagy minden szempontból kivételről van szó? Mi zajlik ennek az iskolának a falai között, és vajon meddig? Gál Béla iskolaigazgatóval beszélgettünk.

http://168ora.hu/nem-szedhetik-szet-tanart-diakok-legegyhazibb-iskolanak-tartjak-az-allami-zsenikepzot/

 

Nem tolonganak a minősítésért a pedagógusok

Harmincötezer pedagógusnak lenne lehetősége rá, hogy idén részt vegyen a minősítési eljárásban és így jövőre magasabb fizetési kategóriába lépjen, ám csak 13 423-an pályáztak. A Magyar Hírlap megkeresésére az Oktatási Hivatal közölte, a jövő évi eljárásokra ennél is kevesebben, 10 502-en jelentkeztek.
http://24.hu/belfold/2017/07/15/nem-tolonganak-a-minositesert-a-pedagogusok/
 

Nem ad esélyt a kiemelkedésre az átalakított szakképzés – Összeterelik az összes problémás gyereket
Szakemberek szerint az új szakképzési rendszerben sem az iskolák, sem a képzési centrumok nem érdekeltek abban, hogy a kudarcokkal küszködő, hátrányos helyzetű gyerekeket olyan tudáshoz (végzettséghez) juttassák, amellyel képesek kikerülni a mélyszegénységből.
http://168ora.hu/nem-ad-eselyt-kiemelkedesre-az-atalakitott-szakkepzes-osszeterelik-az-osszes-problemas-gyereket/
 

Alámerülsz, megfulladsz
Aki most alámerül, nem bekkeli ki. Nem azért, mert nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba merülni, hanem azért, mert az akkor, ott állóvíz volt, ez viszont most erős sodrású folyó.
http://nepszava.hu/cikk/1134604-alamerulsz-megfulladsz

 

Itt a nagy kefirteszt: ezek a legjobbak és legegészségesebbek
A Nébih tesztsorozatának következő állomása a kaukázusi kefirek vizsgálata volt, ahol összesen 18 natúr terméket teszteltek laboratóriumi körülmények között. Jó hír, hogy a vizsgáltak közül csak 1-et készítenek Magyarországon kívül, ám számos termék nem felelt meg a szigorú Magyar Élelmiszerkönyv szabályainak, igaz, egyik sem veszélyes az egészségre, ezt közölte a Nébih a Privátbankár.hu-val.
http://privatbankar.hu/vasarlo/itt-a-nagy-kefirteszt-ezek-a-legjobbak-es-legegeszsegesebbek-309687
 

A legkeményebb lakógyűlés Magyarországon
Aki már volt lakógyűlésen tudja, hogy ezek a hungarikum-rendezvények a pokol legmélyebb bugyraihoz hasonlóak. És most képzeljen el a kedves olvasó egy olyan lakógyűlést, ahol több száz, esetenként a remegésig ideges, többnyire idős ember arról panaszkodik, hogy évek óta nem tud aludni a zajtól, és nem bírja tovább, hogy a lépcsőházba hozzák be a kuncsaftjaikat a kurvák, az eldobált kotonoktól pedig lépni sem lehet. És ez egy olyan lakógyűlés ám, ahova a gyáva közös képviselő, az egyetlen, aki megoldhatná a problémákat, pofátlan módon még el sem megy. Na, egy ilyen lakógyűlésre került sor csütörtökön este a Király utcában, ahol a Belső-Erzsébetváros bajairól lehetett panaszkodni.
https://444.hu/2017/07/14/a-legkemenyebb-lakogyules-magyarorszagon
 

A Rosette-i kő és a hieroglifák megfejtése
1798-ban Napóleon egyiptomi hadjáratában nem kizárólag katonák vettek részt. Egy  tudósokból, kutatókból és művészekből álló bizottság is velük tartott, hogy feltérképezzék, összegyűjtsék és katalogizálják Egyiptom elfeledett kincseit. Az expedíció 1801-ben sikeresen zárult. Rengeteg régészeti lelettel gazdagodtak, az eredményeket pár évvel később adták ki a többkötetes Description de l’Égypte című összefoglaló műben.
https://tortenelem.444.hu/2017/07/14/a-rosette-i-ko-es-a-hieroglifak-megfejtese
 

8 ötlet, hogy mit tegyél az asztal alá berúgott régi számítógépeddel
Az asztali számítógépeket már kevesen használják, pedig tíz éve még azok uralták mindennapjainkat. Sok porosodik otthon, mielőtt végleg elavulnak, nem árt velük valamit kezdeni. Nem érdemes kidobni, még sok mindenre lehet használni.
http://privatbankar.hu/szemelyes_penzugyek/8-otlet-hogy-mit-tegyel-az-asztal-ala-berugott-regi-szamitogepeddel-309701