2017, július 14 - 08:06 Sajtószemle

 A kormány kitart amellett, hogy a struktúra megváltoztatása - tehát leépítés - nélkül nem lehet szó béremelésről.
Lázár felhívta a figyelmet arra, hogy csak az állami tisztviselőkéhez hasonló egyezség jöhet szóba. A 30-50 százalékos béremelések mellett
ugyanis az érintett dolgozók elfogadták például a cafeteria juttatások megvonását. Ez történt a vízügyesek esetében is - rögzítette a miniszter.
http://mfor.hu/cikkek/makro/Nem_lesz_megallapodas__johet_a_sztrajk_.html
 

Lázárhoz küldte a zúgolódó közszolgákat a belügyminiszter
A kormány 15 százalékos béremelést adna az önkormányzati dolgozóknak.
http://mfor.hu/cikkek/134772.html
 

Forintosított ellenállás – Kormányzati sikerpropaganda az egészségügyben

Álhírnek tartja Balog Zoltán miniszter az egészségügy rossz állapotáról szóló sajtóinformációkat, az Emberi Erőforrások Minisztériumának illetékes államtitkára pedig hónapok óta egyre látványosabban törekszik nemcsak a politikailag rizikós helyzetek felszámolására, például a bérkövetelések részleges teljesítésére, hanem arra is, hogy meggyőzze a közvéleményt a kormányzati egészségpolitika sikeréről. A kilátásba helyezett pénzeső ellenére nincs biztos válasz arra, a jövőben növekszik-e a közfelelősség részesedése az egészségügy finanszírozásában, vagy továbbra is nagy teher hárul az állampolgárokra, amikor az egészségükről van szó.
http://168ora.hu/forintositott-ellenallas-kormanyzati-sikerpropaganda-az-egeszsegugyben/
 

Így vélekednek a szakápolók mesterképzéséről
A nővérek szerint már most nehéz a szakdolgozói kompetencián belül dolgozniuk.
http://www.weborvos.hu/lapszemle/igy_velekednek_a_szakapolok_mesterkepzeserol/240016/
 

Tanuszodák: félszáz újat ígérnek, pedig a vállalt huszonnégyből csak egy készült el
A kormány 2014-ben 45 ezer diáknak és 700 ezer lakosnak ígért sportolási lehetőséget, ám a megígért 24 tanuszodából eddig egy épült meg. Két településen pedig még egy kapavágást se ejtettek. A megálmodott tornatermeknek is csak kevesebb mint a fele készült el.
https://mno.hu/belfold/tanuszodak-felszaz-ujat-igernek-pedig-a-vallalt-huszonnegybol-csak-egy-keszult-el-2407650
 

Egyre több a pénzes külföldi diák, egyre kevesebb a szakközépből érkező magyar hallgató
Rövid idő alatt megduplázódott a hazánkban tanuló külföldi egyetemisták száma. Közülük is a németeknél vagyunk a legnépszerűbbek. Tavaly viszont kevesebb mint 6900 szakképző intézményből érkező diák kezdett felsőoktatási tanulmányokat, ami néhány év alatt hatszázalékos visszaesést jelent. Pedig a gimnáziumok számának csökkentéséért lobbizó Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke még meg is könnyítené a szakgimnazisták továbbtanulását a sima gimnáziumokból érkezőkével szemben.

https://mno.hu/belfold/egyre-tobb-a-penzes-kulfoldi-diak-egyre-kevesebb-a-szakkozepbol-erkezo-magyar-hallgato-2407716

 

Kémszoftver: Péterfalvi adós a vizsgálati eredménnyel
Újabb szoftverbotrány borzolja az ellenzéki pártok kedélyeit, miután az index.hu-t egy névtelen forrás úgy tájékoztatta, hogy a pénteken induló vizes VB alatt egy azeri hátterű cég szolgáltatja az ingyen wifit a résztvevőknek. Ennek kapcsán viszont kiderült, hogy a NAIH alaposan megcsúszott a nemzeti konzultáció során használt orosz szoftverrel kapcsolatos eljárás lezárásával.
http://www.atv.hu/belfold/20170711-nemzeti-konzultacios-orosz-kemszoftver-peterfalvi-ados-a-vizsgalati-eredmennyel
 

Nemzetbiztonsági kockázat miatt nem lesz azeri ingyenwifi a vizes vb-n
A nemzetbiztonsági szolgálat jelzése alapján végül nem kötött szerződést az Antenna Hungária Zrt. (AH) azzal az azeri hátterű céggel, amely a budapesti nyilvános wifihálózat szoftveres hátterét biztosította volna – értesült a Magyar Nemzet.
https://mno.hu/gazdasag/nemzetbiztonsagi-kockazat-miatt-nem-lesz-azeri-ingyenwifi-a-vizes-vb-n-2407715
 

Nyitott könyv lesz a beteg előélete az orvosnak, ideje barátkozni az e-recepttel
Huszonkét gyógyszertárral elindult a digitális receptek próbaüzeme, két év múlva pedig már csak külön kérésre fognak papírreceptet kiadni.
http://hvg.hu/gazdasag/20170713_Nyitott_konyv_lesz_a_beteg_eloelete_az_orvosnak_ideje_baratkozni_az_erecepttel
 

Kúria: jogtalanul dobtak vissza egy bérplafonról szóló népszavazási kérdést
A népszavazásra szánt kérdés így hangzott: „Egyetért-e Ön azzal, hogy köztulajdonban álló gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló személy onnan származó éves jövedelme a köztársasági elnök tiszteletdíjának éves összegét ne haladhassa meg?”
https://mno.hu/belfold/kuria-jogtalanul-dobtak-vissza-egy-berplafonrol-szolo-nepszavazasi-kerdest-2407622
 

Kúria: Kevés elbocsátott dolgozó lesz pernyertes
A munkaügyi perek 70 százalékában munkaviszonyuk megszüntetését támadják a munkavállalók jogellenességre hivatkozva, ám csupán húsz százalékuk lesz pernyertes. A bíróságok ilyen arányban ítélik meg úgy, hogy a dolgozó elbocsátásakor a munkáltató megvalósította a joggal való visszaélést, vagy megsértette az egyenlő bánásmód követelményét. Ennek a meglepően alacsony számnak pedig leginkább a hibás jogértelmezés miatt rosszul megfogalmazott keresetlevelek nagy száma és a bizonyítás nehézsége az oka – derül ki a Kúria ez
irányú joggyakorlat-elemzéséből.
http://jogaszvilag.hu/rovatok/szakma/kuria-keves-elbocsatott-dolgozo-lesz-pernyertes
 

Kritikus a helyzet, szétesés előtt áll a csatornahálózat
A víz negyede elfolyik valahol, mielőtt a fogyasztókhoz eljuthatna, a teljes rendszer alig ötöde számít megfelelőnek. Drámai helyzetet mutat be egy jelentés a magyar víz- és csatornahálózatról.
http://hvg.hu/gazdasag/20170713_Kritikus_a_helyzet_szeteses_elott_all_a_csatornahalozat
 

Adóváltozások 2017-2018.
A Magyar Közlöny 2017. június 19-én megjelent, 93. számában került kihirdetésre az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2017. évi LXXVII. törvény. Cikksorozatunkban a legfontosabb változásokat mutatjuk be, az első részben a személyi jövedelemadó változásokról lesz szó. http://ado.hu/rovatok/ado/adovaltozasok-2017-2018
 

Így is lehetett volna reklámozni a vizes vb-t, de mi inkább sorosoztunk
Tajpej ad otthont augusztus 19-30 között a 29. nyári Universiade-nak, melyen egyetemi sportolók versengnek egymással. Itt egy fantasztikus húzással egész egyszerűen felmatricázták a helyi metró padlóját. Ennyi volt az egész, de az eredmény egészen lenyűgöző, így néz ki például az úszást népszerűsítő szerelvény:
http://mfor.hu/cikkek/134785.html
 

Megtörtént a tragédia: levált az óriásjégtömb az Antarktiszról
Óriási, hatezer négyzetkilométer kiterjedésű jégtömb vált le az Antarktiszról - írta a BBC hírportálja. Az eseményt már májusban megjósolták.
http://www.origo.hu/tudomany/20170712-larsen-c-megtortent-a-tragedia-levalt-az-oriasjegtomb-az-antarktiszrol.html