2017, július 13 - 07:53 Sajtószemle

Most egy olyan jelenséggel foglalkozunk, amely nem fordulhat elő, így tehát nem is fordul elő.
https://mno.hu/marabu/jogosultsag-2407444
 

A román közszférában már jobban keresnek, mint itthon, be is telt a pohár
...ha a rendvédelmet (honvédség, rendőrség), igazságszolgáltatást kivesszük e területből, akkor a „klasszikus” közigazgatás esetében a béremelkedés mértéke kisebb, csak 19 százalék volt Ez pedig jóval elmarad a védelem mögött, és a nemzetgazdasági átlagtól is.Ez az évi nagyjából 1,5 százalékkal kisebb béremelkedési ütem azt jelentette, hogy egy átlagos keresettel rendelkező, általános közigazgatási területen dolgozó ember tavaly havonta nettó 18 ezer forint bértől esett el. Azaz ennyivel többet keresett volna, ha a nemzetgazdasági átlagnak megfelelően emeli a közigazgatásban dolgozók keresetét a kormányzat.
http://168ora.hu/roman-kozszferaban-mar-jobban-keresnek-mint-itthon-telt-pohar/
 

Bősz Anett: Alázásalapú társadalom
„Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az
alkotás izgalmát és megtalálja azt a munkát, amelyet szeretni fog.” Amikor ezt a mondatot leírta világhírű Nobel-díjasunk, Szent-Györgyi Albert, még nem sejthette, hogy mondandója a 2010-es évek magyar iskolarendszerére egészen bizonyosan nem lesz igaz. Az ugyanis éppen hogy megaláz, földbe döngöl, bünteti a kreativitást és az egyéniségek útkeresését, vagyis mindent elkövet annak érdekében, hogy kudarcfélő, szorongó, hierarchikus viszonyokban és büntető értékelési rendszerben gondolkodó felnőtteket teremtsen a gyerekekből.
http://168ora.hu/bosz-anett-alazasalapu-tarsadalom/
 

Miközben az államiakat kivérezteti, az egyházi iskolákat teletömi pénzzel a kormány
„A mai magyar állam meggyőződése, hogy az oktatás legfontosabb szereplői az egyházi fenntartású intézmények” – mondta tavaly év végén Lázár János, majd azt is hozzátette gyorsan, hogy a kormány szerint „a legtöbb, amit egy diáknak adni lehet, hogy jó keresztényt, illetve keresztyént és jó magyart nevelnek belőle”. Nagyon úgy tűnik, hogy a kormányzat valóban a kancelláriaminiszter által megfogalmazott elv szerint szervezi az oktatást, és próbálja minél jobban helyzetbe hozni az egyházi fenntartású intézményeket.
http://magyarnarancs.hu/belpol/mikozben-az-allamiakat-kiverezteti-az-egyhazi-iskolakat-teletomi-penzzel-a-kormany-105230
 

Meghalt a kislány, akit nyitott mellkassal szállítottak egyik kórházból a másikba
Meghalt az a kislány, akit nyitott mellkassal szállítottak át a gyermekszív klinikáról a Heim Pál Gyermekkórházba, mert előbbiben nem volt CT. A halálhírt a kislány nagymamája közölte a Klubrádió betelefonálós műsorában. A gyereket péntek délelőtt szállították át, este 9-re meghalt. A nagymama elmondása szerint az orvosok 16 napot küzdöttek a kislány életéért.
http://hvg.hu/itthon/20170712_Meghalt_kislany_korhaz_kardiologia_ct
 

Engedély nélkül dolgozhatnak az ukrán ápolók Magyarországon
A szerb és az ukrán vendégmunkások engedély nélkül is vállalhatnak munkát Magyarországon, a kormány főként az informatika, az elektronika, a feldolgozóipar és az építőipar, sőt az egészségügy területén várja a szomszédos, de nem EU-tag országokból érkező munkaerőt.
https://mno.hu/gazdasag/engedely-nelkul-dolgozhatnak-az-ukran-apolok-magyarorszagon-2407450
 

Ápoló mesterképzés indul három egyetemen
A másfél éves képzés nyomán az ápolók olyan, egyébként orvosok által végzett feladatokat is elláthatnak, elsősorban krónikus betegségek kezelésekor, amelyek sürgős szakorvosi beavatkozást nem igényelnek - közölte a népegészségügyi és egészségügyi rendszer hatékonyságának növelése érdekében  kiterjesztett hatáskörű szakdolgozói ellátási modell fejlesztésének koordinációjáért felelős miniszteri biztos.
http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/apolo-mesterkepzes-indul
 

Áthárított tűmentesítés - A kórházaknak, rendelőknek jut a feladat
Véget vet a kormányzat a használt injekciós tűk gyógyszertári begyűjtésének. E feladat a továbbiakban kizárólag a kórházakra és a szakrendelőkre hárul. Ezzel negyedére-ötödére csökken azon helyek száma, ahol a lakosság biztonságosan megszabadulhat az otthon használt ilyen eszközöktől.
http://nepszava.hu/cikk/1134565-atharitott-tumentesites---a-korhazaknak-rendeloknek-jut-a-feladat
 

Botrány! Ezrek életét kockáztatják a következő pár hétben Orbán nagyzolása miatt
Nincs elegendő számú, jó állapotban lévő mentőkocsi Budapesten, ezért a vizes vb idejére a legmodernebb esetkocsikat felrendelik a vidéki nagyvárosból – tudósított a HírTV. Debrecenben például nem marad tartalék autó, így ha a következő három hétben valamelyik lerobban, akkor marad az ima.
http://pestibulvar.hu/2017/07/12/botranya-vizes-vb-miatt-fognak-hianyozni-videkrol-a-mentoautok/
 

Többet nem pályázhat Budapest az olimpiára, csak ha meghívják
a jövőben meghívásos alapon lehet majd pályázni a rendezésre, a NOB ezzel küszöbölné ki, hogy alkalmatlan, pénzügyileg nem elég erős helyszíneknyomorítsák meg magukat a rendezéssel, vagy költsenek el rengeteg pénzt esélytelen pályázataikra.
https://444.hu/2017/06/12/tobbet-nem-palyazhat-budapest-az-olimpiara-csak-ha-meghivjak?
 

A rákbetegek kezelését is romba döntheti a Brexit
Alapvető fontosságú a Brexit előtt álló szigetország számára annak tisztázása, hogy a közös európai atomügynökség, az Euratom milyen mértékben kötődik az Európai Unióhoz. Ha ugyanis Nagy-Britannia a Brexittel az Euratomnak is hátat fordít, akkor onnan nem kap többé radioaktív izotópokat rákbetegek kezelésére.
http://inforadio.hu/tudositoink/2017/07/12/a_rakbetegek_kezeleset_is_romba_dontheti_a_brexit/
 

„Magyarország nem létezik, egy lázálom tölti ki a helyét"
Megrázó és kijózanító interjú Schein Gáborral a holnapi Narancsban.
http://magyarnarancs.hu/konyv/magyarorszag-nem-letezik-egy-lazalom-tolti-ki-a-helyet-105235
 

Felzárkóztatás egyenlő szegregáció
Nyolc éve nem készült állami megrendelésre átfogó szegregációs kutatás. Ujlaky András, a CFCF kuratóriumi elnöke szerint a szegregált intézmények felszámolására sincs kormányzati program.
http://nepszava.hu/cikk/1134476-felzarkoztatas-egyenlo-szegregacio
 

Egy szép kert itt olyan, mint oázis a sivatagban
A poros, lomokkal telepakolt udvarok vagy az áthatolhatatlan gaztenger megszokott látvány bármelyik magyarországi szegregátumban – pedig a rendezett, haszonnövényekkel beültetett kert, amellett, hogy szép, épp a leginkább rászoruló családoknak lehetne fontos élelemforrás.  Riportunkban olyan szegényeket mutatunk be, akik viszont büszkén kalauzoltak minket virágokkal vagy zöldségekkel teleültetett kertjeikben, ahol azért is szeretnek időzni, mert minden szögletét a magukénak érzik. A kertészkedés pedig, legyenek bármilyen fáradtak is egy munkanap után, mindkettejüknek a kikapcsolódást jelenti.
https://abcug.hu/egy-szep-kert-itt-olyan-mint-oazis-sivatagban/
 

Így lehetett Mészáros Lőrinccel és Orbán Viktorral meggazdagodni

Mesés történet játszódott le alig egy év leforgása alatt a Budapesti Értéktőzsdén. Két kis elfeledett tőzsdei társaság részvényei megsokszorozták árfolyamukat, s úgy tűnik, ehhez csak az kellett, hogy Mészáros Lőrinc feltűnjön a tulajdonosok között. Kérdés, indokolt-e a mesés szárnyalás, amit a Konzum és az Opimus észvények mutatnak be az elmúlt hónapokban.
http://www.napi.hu/tozsdek-piacok/igy_lehetett_meszaros_lorinccel_es_orban_viktorral_meggazdagodni.643461.html
 

Magyarországra kerültek a Seuso-kincsek
Szerda délben harangozták be, hogy bejelentést tesz Orbán Viktor a kormányülés szünetében. A köztévé élő közvetítéséből az furcsamód nem derült ki, hogy ő mit mondott (később leadták a miniszterelnök beszédét is), de Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója is jelen volt az eseményen, és bejelentette, hogy a Seuso-kincsek maradék hét darabja a magyar állam tulajdonába került.
https://mno.hu/belfold/magyarorszagra-kerultek-a-seuso-kincsek-2407473

 

Bilik a járdán - Bizarr tüntetés két minisztérium előtt is Budapesten
Budapesten alig 80 db közvécé van több mint másfél millió emberre. Ráadásul nagyon kevés olyan nyilvános illemhely van, ami ingyenes és akadálymentes. A Város Mindenkié, a Bennfentes Kívülállók Közkórusa (BKK) és az Önállóan lakni – közösségben élni csoport közös megmozdulást szervezett a Belügyminisztérium és az EMMI elé, hogy felhívja a figyelmet erre a helyzetre és azonnali, átfogó megoldást követeljen.
http://nepszava.hu/cikk/1134542-bilik-a-jardan---bizarr-tuntetes-ket-miniszterium-elott-is-budapesten
 

A halászlé-kapitalizmus elárasztja Magyarországot
Magyarország fellélegezhet: megúszta a „szegény részeg bajai halászleves riporter”. A bajai halászléfőző-versenyről élőben bejelentkező Bencze Péter – saját bevallása szerint is pálinka hatása alatt – felejthetetlent alakított a köztévé képernyőjén, de nem rúgják ki: három hónapos szilencium a büntetése.
https://mno.hu/atutazo/halaszle-kapitalizmus-2407429