2017, július 11 - 07:40 Sajtószemle

Soros. Soros. Soros. Soros? Soros. Soros?! Soros! Soros!!! Remélem, eddig világos, tudják követni a gondolatmenetet.
https://mno.hu/marabu/a-hangulatember-2407069
 

Az Orbán-kormány lenézi a kultúrát, a közművelődésben mindenkire a külföld vagy a lassú éhhalál vár
A könyvtárosok, levéltárosok, múzeumok és művelődési házak munkatársai tizenöt éve kaptak idehaza utoljára érdemi béremelést. A súlyos bérfeszültségeket a pár ezer forintos bérpótlék nem oldja meg.

http://168ora.hu/az-orban-kormany-lenezi-kulturat-kozmuvelodesben-mindenkire-kulfold-vagy-lassu-ehhalal-var/
 

22 év után küldik el a makói iskolaigazgatót, aki kritizálni merészelte az oktatáspolitikát
Az Emberi Erőforrások Minisztérium egyszerűen érvénytelenítette a makói József Attila Gimnázium igazgatói posztjára kiírt pályázatot, pedig arra egyetlen jelölt, a posztot 22 éve betöltő Rója István pályázott - írja a Délmagyar.
https://444.hu/2017/07/10/22-ev-utan-kuldik-el-a-makoi-iskolaigazgatot-aki-kritizalni-mereszelte-az-oktataspolitikat
 

Bevetik a honvédséget is a vizes vébé védelmére
A kormány döntése a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi törvényen alapszik.
http://hvg.hu/itthon/20170710_Bevetik_a_honvedseget_is_a_vizes_vebe_vedelmere
 

Kiszállt Hegedűs Zsuzsa mellől a CBA
Mindhárom alapítója otthagyta az Orbán Viktor főtanácsadója által elnökölt Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványt.Az alapítvány 2008. december 8-án jött létre a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a CBA Kereskedelmi Kft. és a Commitment Zrt.-nek köszönhetően. Az alapítók célja volt széles társadalmi összefogással biztosítani a leginkább veszélyeztetett helyeken az éhes és alultáplált gyermekek számára a megfelelő ennivalót. Az alapítványhoz beérkezett támogatásból a többgyerekes családoknak kishaszonállatokat, zöldség és gyümölcs vetőmagcsomagokat osztottak. Az élelmiszer-elosztás logisztikai feltételeit a CBA és a MAGOSZ, az alapítvány működéséhez szükséges feltételeket a Commitment biztosította.
http://nepszava.hu/cikk/1134365-kiszallt-hegedus-zsuzsa-mellol-a-cba

 

Kúria: A közmédiában nem bűncselekmény egymás lehallgatása
Az ügy pikantériája, hogy a nemzetbiztonsági védelem alá eső szervek és létesítmények körét meghatározó 2009/2015. (XII. 29.) Kormányhatározat alapján az MTVA teljes szervezete védelem alá esik, így minden objektuma védett objektumnak minősül.
http://index.hu/belfold/2017/07/10/kuria_a_kozmediaban_nem_buncselekmeny_egymas_lehallgatasa/
 

Cafeteria 2018: így változik jövőre az adózás

A parlament megszavazta pár napja a tavaszi adócsomagot, amely két ponton jelent „egyelőre” változást a cafeteriában 2018-ra. Azért jogos az „egyelőre”, mert tavaly négy adócsomag volt, és még a novemberi is tartalmazott olyan változást, amely hatással volt a juttatásokra, illetve azok adózására. Azt pedig még nem tudjuk, hogy idén is hasonló lesz-e a forgatókönyv. Amit most tudunk, hogy kedvezőbb feltételekkel lehet majd adni lakhatási támogatást, és hogy az egyes meghatározott juttatások adóterhelése csökkenni fog.
https://www.hrportal.hu/hr/cafeteria-2018-gy-vltozik-jvre-az-adzs-20170706.html
 

Mind jól ráfizetünk a leült pénzbüntetésekre
Naponta 2603 forintba kerül fogva tartani valakit a büntetés-végrehajtás adatai szerint. Ennek a nagyobb részét még akkor is az állam, azaz mi fizetjük, ha a rab dolgozik. Könnyű belátni, mi történik, ha valakit a 105 ezer forintos büntetése be nem fizetése miatt 348 napra bezárunk.
http://index.hu/belfold/2017/07/10/penzbuntetes_helyett_szabadsagvesztes_rafizetes/

Se idő, se pénz, se ember nem jut az állami gondozattak védelmére
A gyermekjogi képviselők elvileg azért vannak, hogy képviseljék a gyerekek jogait. Képviselnék is, de tizenkilencen vannak húszezer gyerekre, és vajmi keveset ér a szavuk a gyámhivatallal szemben. Alig tudnak bizalmat ébreszteni a gyerekekben, és ha segítenek is, rengeteg jogsértés még mindig titokban marad. Ráadásul január óta közvetlenül az illetékes minisztérium alá tartoznak, és van, aki szerint ezzel oda a függetlenségük.
https://abcug.hu/se-ido-se-penz-se-ember-nem-jut-az-allami-gondozattak-vedelmere/
 

Eltapsol a kormány 22 milliárdot
Július hetedikén egyetlen kormányhatározattal 22,4 milliárd forintot költött el a kormány - írta a Magyar Közlönyre hivatkozva a napi.hu.
http://nepszava.hu/cikk/1134369-eltapsol-a-kormany-22-milliardot
 

Jogszabályfigyelő 2017 – 27. hét
Alábbi cikkünkben a 2017/107–111. számú Magyar Közlönyök legfontosabb újdonságai közül válogattunk.
http://jogaszvilag.hu/rovatok/szakma/jogszabalyfigyelo-2017-27-het
 

Pécsen is megjelent a zikavírust terjesztő szúnyog
Tömegesen jelent meg Pécs környékén a koreai szúnyog, amely a zikavírust vagy az agyvelő-gyulladásos betegséget is terjesztheti – egyes városrészeken tíz befogott szúnyog közül nyolc ehhez a fajhoz tartozik.
https://mno.hu/belfold/pecsen-is-megjelent-a-zikavirust-terjeszto-szunyog-2407169

 

Ha ezeket a tüneteket észleli, forduljon orvoshoz!
Hazánkban a szív-és  érrendszeri betegségek okozzák a halálozások több, mint felét. Jó tudni, hogy a megelőzés, vagy időben történő beavatkozás életet menthet.. Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusa azokról a tünetekről beszélt, amelyek okát feltétlenül ki kell vizsgáltatni. 
http://nepszava.hu/cikk/1134336-ha-ezeket-a-tuneteket-eszleli-forduljon-orvoshoz
 

Az Auróra ágyúi, Ibiza vendégei
Csattanós választ kaptak a huhogók. Hangosan csattanót méghozzá, ráadásul nem először, hanem megint! Úgy is mondhatnánk, hogy a múlt héten a jövő elkezdődött. Az a jövő, amelynek az alapjait a 2013-ban elfogadott nemzeti drogstratégiában rögzítették, jelesül, hogy Magyarországnak 2020-ra kábítószermentes országgá kell válnia. A sok sivalkodó mindezt utópiának meg hagymázas fantazmagóriának gondolta, a lábszagúházmester-tempó legvegytisztább megnyilvánulásának, de tessék, az Auróra kioszk és kert bezáratásával felvillant a remény: lehet, hogy nem is kell várnunk 2020-ig arra, hogy drogmentes legyen édes, határzárral ölelt kis hazánk. Ráadásul az Auróra nem akármilyen hely, hanem „hírhedt liberális klub”, „Soros magyarországi főhadiszállása” és „drogtanya”!
https://mno.hu/magazinpublicisztika/az-aurora-agyui-ibiza-vendegei-2407017
 

Titkos erő, árnyékos világ és rab oroszlán – mit olvassunk nyáron?
Nemcsak a fagyizásra, a szabadtéri kalandokra vagy a balatoni nyaralásra ad jó alkalmat a diákoknak a nyári szünet, hanem arra is, hogy életre szóló könyvélményekkel gazdagodjanak. Hogy 2017-ben milyen könyveket érdemes elolvasniuk a kis és nagy diákoknak, arról Szabó T. Anna és Térey János írókat, illetve a gyakorló pedagógusok részéről Arató Lászlót, a Magyartanárok Egyesületének elnökét kérdeztük.
https://mno.hu/belfold/titkos-ero-arnyekos-vilag-es-rab-oroszlan-mit-olvassunk-nyaron-2407075