2017, december 6 - 07:46 Sajtószemle

Az óvodások minden vágya, hogy közmunkások legyenek

 Turós Balázs a Capa-nagydíj 2018 finalistái közé került sorozatával, amelynek témája a magyar vidék. A fiatalok, ha tehetik, elhagyják ezeket az országrészeket, ha maradnak, akkor egyetlen lehetőségük a közmunka marad.

 Sorozatommal Magyarország perifériára szorult területeinek problémáira szeretném felhívni a figyelmet, többek között a közmunkaprogram visszásságaira, a fiatalok abszolút perspektívátlanságára és a roma lakosság helyzetére. Olyan mértékűre nőtt a társadalmi egyenlőtlenség, hogy teljesen párhuzamos valóságok alakultak ki, amelyek között egyáltalán nincs interakció.

 http://index.hu/nagykep/2017/12/05/az_ovodasok_minden_vagya_hogy_kozmunkasok_legyenek/

 Amit az ember nem ért, attól fél

 2017 van, és több ezer évnyi technikai és tudományos fejlődés csúcsteljesítményeit arra használják az emberek, hogy okostelefonról mobilneten át a közösségi oldalakon arról értekezzenek, hogy valójában lapos a Föld, a védőoltások egy globális népirtó kampány részei, és úgy általában a tudósok az emberiség ellenségei. Hogyan jutottunk idáig, és mit lehetne tenni a tudományellenesség, az áltudományok hódítása ellen? Erről beszélgettünk a Magyar Tudományos Akadémia elnökével, Lovász Lászlóval.

 http://index.hu/tudomany/2017/12/05/amit_az_ember_nem_ert_attol_fel/

 ÍGY KAP 300 EZRES NYUGDÍJAT MAGYARORSZÁGON EGY UKRÁN FÉRFI. OTTHON 20 EZER FORINT ILLETNÉ MEG. ŐSZINTÉN ELMONDTA A MÓDSZERT

 A trükk az, hogy Ukrajnában kisebb összegekért megveszik a magas jövedelmet igazoló papírokat, amelyekért Magyarországon kiemelten magas nyugdíjat lehet kapni. A magyar állam egy 1963-as, szovjet- magyar szociális egyezményre hivatkozva fizet jóval az átlag fölötti nyugdíjat azoknak, akik egyetlen percet sem dolgoztak itt és egy fillért sem adóztak Magyarországon. Ehhez magyar lakcím is kell, amelyet már 40 ezer forintért kínálnak az interneten.

A műsorban arról is szó esik, hogy drasztikusan nőtt Szabolcs- Szatmár – Beregben az ukrán határ közeli apró falvak lélekszáma, így drasztikusan nőtt a szavazásra jogosultak száma is. Például az elmúlt hat évben Beregsurányban, Botpaládon és Lónyán megkétszereződött, Kispaládon megháromszorozódott a szavazásra jogosultak száma.

http://otpercpiheno.blogspot.hu/2017/12/igy-kap-300-ezres-nyugdijat.html

 Sorosozva intettünk be az EU-nak a civiltörvény ügyében

 Nem engedünk: alaptalannak tekinti a kormány a civiltörvény ügyében folyó kötelezettségszegési eljárást, ez áll Magyarországnak az EB-nek adott válaszában. Amúgy pedig Soros. Megyünk a bíróságra.

Alaptalannak tartja a kormány a külföldről támogatott civilszervezetek ügyében folyó kötelezettségszegési eljárást, és ezt kedden közölte az Európai Bizottsággal a szervezetnek küldött válaszban – jelentette be Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

 http://hvg.hu/itthon/20171205_Sorosozva_intettunk_be_az_EUnak_a_civiltorveny_ugyeben

 Politico: Merkel látni sem akarja Orbánt

 

Orbán Viktor kétségbeesetten próbálja javítani német kapcsolatait – olvasható a Politicón.

Orbán Viktor regionális szintű német vezetők barátságát keresi, hogy ellensúlyozza, megromlott a viszonya Angela Merkellel – írja Bayer Lili a Politicón megjelent cikkében. Ezzel a stratégiával sikerülhet elérnie Orbánnak, hogy erősödjön a pozíciója Európa legbefolyásosabb országában annak ellenére, hogy „illiberális demokráciát” épít.

Szükség is van a kapcsolatok építésére, mert az EU elindította a hetes cikkely szerinti eljárást és egyéb kérdésekben – mint a menekültkvóták, vagy a civil szervezetek szabályozása – is jogi konfliktus van az EU és Magyarország között tudósítja az európai olvasóközönséget Bayer Lili.

2015 óta nem volt állami szintű Orbán Merkel találkozó, ami szintén arra utal, hogy a német kancellár kerüli Magyar kollégáját. Orbánnak viszont komoly érdeke, hogy jó kapcsolatai legyenek Németországban, hiszen a külföldi befektetések Magyarországon mintegy negyedrészben német vállalatokhoz köthetők – derül ki a Politico cikkéből.

http://mandiner.hu/cikk/20171205_bayer_lili_merkel_latni_sem_akarja_orbant

Áder János professzort csinált Polt Péterből

A kinevezést az teszi pikánssá, hogy nyáron megírtuk, hogy az ELTE ÁJK Kari Tanácsa nem szavazta meg Polt egyetemi magántanári címét.

Polt 1980-ban diplomázott az ELTE jogi karán, 1985-ben egyetemi adjunktus lett, 2006-ban címzetes egyetemi tanár, 2011-ben megszerezte a doktori, azaz Ph.D. címet, 2012-ben pedig docens lett. Professzori címre azonban eddig nem volt jogosult, mert hiába habilitált, nem oktatott főállásban.

Áder Jánosnak hála, most minden akadály elgördült azelől, hogy a volt Fidesz-tag legfőbb ügyész használhassa ezt a titulust.

https://24.hu/belfold/2017/12/05/ader-janos-professzort-csinalt-polt-peterbol/

 Magyar álcivil-határozó: itt a legnagyobbak listája, hogy ne nézzék hülyének

 Az álcivil olyan személy vagy szervezet, amely látszólag társadalmi ügyekre szakosodott igazi civilként viselkedik, csak éppen a kormány működteti azért, hogy független palástban propagálja a kormány nézeteit.

A naiv újságolvasó, tévénéző azt gondolja, hogy a nyilatkozatban, műsorban, rendezvényen független véleményt hallgat. A színfalak mögött azonban a civilnek gondolt szervezettel is a kormány propagandistái báboznak.

http://index.hu/belfold/2017/12/05/alcivil_szervezetek_civil_szervezetek_cof_bekemenet_migraciokutato_alapjogokert_kozpont/

Interjú

„Nem jön a jobb világ”

Kornai János közgazdász a NER-ről és kilátásairól

A világhírű magyar közgazdász, több nagy hatású könyv szerzője most Látlelet címen állított össze egy kötetet azon tanulmányaiból, amelyek a NER kiépülésére reflektáltak. Az új tekintélyuralmi rendszer sajátosságairól, a magyar autokráciáról és az Orbán-rendszer felváltásának esélyeiről is beszélgettünk.

http://magyarnarancs.hu/belpol/nem-jon-a-jobb-vilag-107640

 Oroszország nem indulhat a téli olimpián, "tiszta" sportolói olimpiai zászló alatt igen

 

Meghozta döntését a NOB: Oroszország nem indulhat a 2018-as pjongcsangi téli olimpián. Az igazoltan doppingmentes sportolók olimpiai zászló alatt indulhatnak. Jön az orosz bojkott?

Az ártatlanságukat bizonyító orosz sportolók a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) zászlaja alatt indulhatnak Dél-Koreában.

döntést azután hozta meg a NOB, hogy a 2014-es szocsi olimpián államilag támogatott doppingolás folyt, és ezt kivizsgálta a nemzetközi doppingellenes szervezet, a WADA. Oroszország kizárása nyomatékosítja, hogy ez az epizód mennyit rombolt a sport megítélésén, áll a NOB közleményében.

http://hvg.hu/sport/20171205_Eldolt_Oroszorszag_nem_indulhat_a_teli_olimpian

Mészáros-lapokban húzták le a finn iskolákat, megszólalt a finnugor tanszék

 „Őszintén szólva nem értjük, mi szükség volt egy ilyen lejárató hangvételű, a tényeket teljesen figyelmen kívül hagyó írás megjelentetésére az ország több vidéki hírportálján, ráadásul a független Finnország ünnepe előtt néhány nappal. Viszont szeretnénk kijelenteni a nyilvánvalót: nem, Finnországban nem gyújtogatnak katedrálisokat és nem rendeznek tömegmészárlásokat az iskolás gyerekek. A finn iskolarendszer mind a PISA-felmérések, mind a legismertebb felsőoktatási rangsorok alapján komoly eredményeket ért el” – olvasható az ELTE Finnugor Tanszékének Facebook-oldalán kedden közzétett posztban.

 http://hvg.hu/itthon/20171205_meszaros_lapokban_huztak_le_a_finn_iskolakat_megszolalt_a_finnugor_tanszek

Ebbe a budai iskolába menekíti gyermekeit a magyar elit: licitálnak a helyekre

pénzcentrum.hu

Az iskolák Horn György szerint alapvetően katonai intézményekhez hasonlóan jöttek létre, és ilyenek is maradtak a 20. században. Az állami intézményekhez képest alternatívaként hozták létre a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnáziumot, az AKG-t, ami a pedagógiai vezető szavai szerint, szándékaiktól függetlenül elit gimnáziummá vált. A két legidősebb évfolyamon kívül minden gyerek előtt laptop van az órákon, a digitális táblával viszont már nem sokáig szemeznek, azok mennek a levesbe. Vannak dolgok, amelyeket tőlük tanult meg a közoktatás, de tudomásul kell venni: a jó iskolához több pénz kell, ezt pedig adományokból nem, csak a szülőktől lehet összeszedni. Interjú Horn Györggyel, az 1988-ban alapított Alternatív Közgazdasági Gimnázium pedagógiai vezetőjével, aki elmondta véleményét az iskola szerepéről a gyerekek életében, a digitalizációról, és arról is, hogy valóban a munkaerőpiacra való felkészítés-e az iskola elsődleges feladata.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/ebbe-a-budai-iskolaba-menekiti-gyermekeit-a-magyar-elit-licitalnak-a-helyekre.1061849.html

Úgy kapott papíron 12 százalékos béremelést a magyar egészségügyi dolgozók jó része, hogy nem vihetnek haza több pénzt

Hogyan lehetséges ez?

Korábban az egészségügyben bevezettek egy garantált bérminimumot. Ekkor tényleg több pénzt vihettek haza, mert olyan alacsony volt a fizetésük, hogy pusztán azzal, hogy például az egészségügyben szakképesítéssel dolgozók fizetését a szakmunkások bérminimumához igazították, már sokkal többet kerestek. Ezek azért még mindig nem óriási pénzek, szakképesítéssel dolgozóknál 161 ezer forint. 

De már itt is volt egy trükk. Mert nem egyszerűen felemelték az illetményüket, hanem kiegészítést kaptak, amivel kipótolták az illetményük és a fizetésüket messze meghaladó garantált bérminimum közötti rést. 

És most jött a még nagyobb trükk. A kormány által most bejelentett 12 százalékos béremelésnél emelték ugyan az illetményeket, de ez sok esetben még így sem éri el a bérminimumot. Így aztán papíron annyi történik, hogy az állam továbbra is kipótolja az illetményeket, csak most már kisebb mértékben, mint eddig. Így aztán azok az egészségügyi dolgozók, akiknek a fizetése még így sem éri el a bérminimumot, pont ugyanannyit visznek haza decemberben is, mint novemberben. 

https://444.hu/2017/12/05/ugy-kapott-papiron-12-szazalekos-beremelest-a-magyar-egeszsegugyi-dolgozok-jo-resze-hogy-nem-vihetnek-haza-tobb-penzt

A miniszter, aki a feleségekre is odafigyel

A frakcióvezetés után hiába csináltak minisztert Kósa Lajosból, két hónapja gyakorlatilag eldugták a nyilvánosság elől. Így pont azt nem csinálhatja, amit a legjobban szeret és amiben a legjobbnak is érzi magát: nem tud szerepelni. De mivel foglalkozik akkor? Kósa azt mondja, munkája komolyabb, mint Paks2, de szűkebb körben már jóval szerényebben beszél újdonsült feladatáról. Bár levették a pályáról, politikai értelemben egyáltalán nem bukott meg, sőt! Ha Pintér Sándor úgy dönt, Kósából még valódi miniszter is lehet.

http://index.hu/belfold/2017/12/05/kosa_lajos_miniszter_mit_csinal/

Macron személyesen kérte Trumpot, hogy gondolkozzon el

 

A francia elnök is inti Donald Trumpot attól, hogy egyoldalúan elismerje Jeruzsálemet Izrael fővárosaként - írta kedd hajnalban a BBC. Emmanuel Macron leszögezte az amerikai elnöknek, hogy szerinte a vitatott státuszú város helyzetét Izrael és a palesztin hatóságok közti tárgyalásnak kell eldöntenie.

A rettentő bonyolult, és rettentő közel-keleti probléma lényege, hogy Izrael Jeruzsálemet a saját "egységes és oszthatatlan" fővárosának tartja, vezető állami intézményeit is egytől-egyig oda telepítette. Csakhogy közben a világ talán legfontosabb vallási gócpontjának számító várost a palesztinok is sajátjuknak tartják, és a nemzetközi jog az 1967-ben megszállt Kelet-Jeruzsálem tekintetében igazat is ad nekik. Az 1993-as békemegállapodás ráadásul nem terjedt ki a város státuszának tisztázására, csak előírta az izraeli és palesztin feleknek az erről szóló tárgyalások folytatását.

 

http://index.hu/kulfold/2017/12/05/trump_jeruzsalem_izrael_fovarosa_macron/

 

Kacsoh Dániel Hiteltelenségi rangadó

Álláspont. Az ember szinte napról napra kapkodja a fejét az újabb fordulatok nyomán. Soros, Iványi, Heller, Vona – Együtt 2018?

Magyar Hírlap

Ezt talán még ők is érzik, ettől függetlenül megírták levelüket Oslóba, a kérelem tehát hivatalos. Érveik: a milliárdos pénzember segítette a demokratikus átalakulást, sőt, ez ma is így van, alapítványi hálózata működik közre ebben világszerte. Iskolája a „demokrácia által elkötelezett” diákok ezreit képzi, és részletes, írásban is rögzített terve van a migrációs válság kezelésére.

Túl azon a persze kikerülhetetlen tényen, hogy a nevezett spekulációs manőverei, profitvadász pénzügyi hadjáratai aligha tartoznak a béketeremtés kategóriájába, Iványiék kvázi szívességet tettek a kormányzatnak. Az ellenzék és a „független” sajtó részéről ugyanis folyton azt szajkózzák, hogy a Fidesz csúsztat, nincs is semmiféle Soros-terv. Most meg itt ez a hivatalos levél, benne annak rögzítése: igenis létezik a terv. Még a konkrét hivatkozást is megadják. Aztán ugye arról is hallunk gyakorta, hogy Soros nem szervez semmiféle hálózatot, ez megint egyfajta diktatórikus rágalom. És tessék! Még Gyurcsány jó barátja szerint is működik ilyen szerveződés – igaz, szerinte ez inkább a boldogság forrása.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/104967/Hiteltelensegi_rangado

 

Lovas István Soros lázálma

A spekuláns rémhírterjesztésével külföldi megítélésünknek árt, ám komoly mértékben segíti a választásokat

Magyar Hírlap

George Soros néhány nappal ezelőtt többrészes videóüzenetben fordult magyarországi kiirtója felé. A harmadik részben azt mondta, „Orbán… ki akar minket irtani”, majd jobban behatárolta az Orbán-kormány által kiirtandók körét, amikor elmagyarázta, „ottani embereit” akarják kiirtani. 

Közéjük tartozik a videóüzenetben is említett és a kiirtás ellen megvédésre külön bejelentett Soros-egyetem, a CEU, nyilván rektorával, Michael Ignatieff-fel együtt. De természetesen a kiirtandók között van a Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság, a Transparency International Magyarország és a többi, a kiirtással már-már alig megbirkózó számos Soros-féle NGO, amelyekhez képest a világon éppen kiirtás alatt álló népek sorsa egyszerűen nevetségesen jó.

Képzeljük el azt, hogy a magyar kormány beperelné Sorost e mondatáért. Mint ahogyan a Helsinki Bizottság perelte be az őt folyamatosan kiirtó, zsarnoki magyar kormányt

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/104955/Soros_lazalma

 

TGM: A Spinoza Ház fantomja

 

A Jobbik-szövetség tiszteletre méltó és jó szándékú pártolói abból a hibás hipotézisből indulnak ki, hogy itt normális pártok közötti szabad választási küzdelem lesz, és a diktatúra még csak veszedelem, nem pedig valóság – s ebben az is félrevezeti őket, hogy a nyilvánosság félreeső zugaiban még szabadon beszélünk. Megtehetjük, mert ez az apró kisebbséget elérő közbeszéd irreleváns politikailag – akkor is, ha az Orbán-rezsim bizonyos aspektusaival szemben nagy a diffúz, főleg apolitikus elégedetlenség.

A győzelemre esélytelen „koalíciós” politika azért nem érdekes és nem helyes, mert eljátssza a következetes kritikai beszéd, a politikai tisztánlátás esélyét. Márpedig egyebünk nincsen.

 

http://hvg.hu/itthon/20171205_tgm_spinoza_haz_fantomja

 

Robbanás fenyegeti az Orbánék által csodált ázsiai modellt

Az ok az egyenlőtlen fejlődés. Kínában és Indonéziában az emberek 90, a Fülöp-szigeteken valamivel több, mint 50%-a véli úgy, hogy valamit tenni kell a társadalmi egyenlőtlenség fokozódása ellen- írja a Világbank friss jelentése, mely a globális gazdaság legsikeresebb régiójával, Ázsia keleti részével foglalkozik.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20171205_Robbanas_fenyegeti_az_Orbanek_altal_csodalt_azsiai_modellt

A szava is elakadt a Fidesznek Soros György Nobel-díjra jelölésétől

 

Érdemben nem reagált a Fidesz arra, hogy mások mellett Iványi Gábor lelkész Nobel-békedíjra jelölte Soros Györgyöt. A miniszterelnök egyelőre hallgat, hétfőn a parlamentben Csepreghy Nándor államtitkár annyival kommentálta a hírt, hogy "idén már volt április 1., 2018 pedig még messze van." Bánki Erik fideszes politikus ugyanott annyit mondott, a felvetés komolytalan, miután a résztvevők alárendeltjei Soros György alapítványainak.

Németh Szilárd Fidesz-alelnöktől pedig a Facebook-oldalán is csak annyira futotta: "No comment! Soros Györgyöt Nobel-békedíjra ajánlják magyarországi lekötelezettjei!"

A rövid, velős üzenetekben kommunikáló Deutsch Tamás EP-képviselő a Facebookon még nem mondott véleményt, az ATV-ben viszont annyi kommentárja volt, hogy a Nobel-békedíjat nem lehet megvenni, márpedig Soros György mindent vásárlással így szokott megszerezni.

http://hvg.hu/itthon/20171205_A_szava_is_elakadt_a_Fidesznek_Soros_Gyorgy_Nobeldijra_jelolesetol

"Nem sz...t be" az MSZP Gyurcsányéktól, megjött a válasz

 

Hiába válaszoltak Gyurcsány Ferencék az MSZP múlt heti, jelöltállításról szóló ajánlatára, a szocialisták szerint túl nagy a távolság a két elképzelés között, így nem számolnak azzal, hogy idén létrejöhet a megállapodás a DK-val. A DK megküldte viszontválaszát az MSZP múlt pénteken tett ajánlatára - írta a Magyar Idők. A szocialisták elnöksége tegnap meg is vitatta Gyurcsány Ferencék javaslatát, amelyet elnökségi forrásaink távolságtartónak neveztek, ezért azt valószínűsítették, hogy idén már nem jön létre megállapodás a 106 egyéni választókerület felosztásáról - közölte a lap. "Az MSZP nem sza…t be a DK-tól" – fogalmazott az egyik elnökségi tag, arra utalva, hogy Gyurcsányék a megállapodás keretében olyan körzeteket is maguknak akarnak, ahol korábban magabiztosan nyertek a szocialisták.

http://hvg.hu/itthon/20171205_Nem_szt_be_az_MSZP_Gyurcsanyektol_megerkezett_a_valasz

Befutó helyen van, mégsem ül be a Parlamentbe Gémesi György

 

 

Az Új Kezdet együttműködik az LMP-vel, a szinte ismeretlen csoportosulás vezetője, Gödöllő polgármestere, Gémesi György is felkerült az országos listára, ráadásul biztos befutó helyre, harmadikként.

Nekem lenne a legkényelmesebb hátradőlni és a harmadik helyről bekerülni a parlamentbe, kihúzni négy évet, aztán elmenni nyugdíjba. Nem ezt választottam, a munkát választottam, azt választottam, hogy ebben az országban változásra van szükség, előkészített változásra, rendszerváltoztatásra van szükség, annak a feltételeit meg kell teremteni, és azt helyben lehet először fölépíteni.

http://hvg.hu/itthon/20171205_Befuto_helyen_van_megsem_ul_be_a_Parlamentbe_Gemesi_Gyorgy

Mintha mi sem történt volna: Lévai Anikó megint kiállt a volt besúgó mellé fotózkodni

Elindult az Ökumenikus Segélyszervezet országos adventi pénzgyűjtő akciója, amelynek bevételéből egész évben segítik a rászorulókat. Az adventi adománygyűjtés hagyományait követve az ünnepi összefogás az első adventi gyertya közös meggyújtásával kezdődött, a gyertyát idén is Lehel László elnök-igazgató, Lévai Anikó jószolgálati nagykövet és Kovács Koko István jószolgálati nagykövet gyújtotta meg - írja az MTI. 

https://444.hu/2017/12/05/mintha-mi-sem-tortent-volna-levai-aniko-megint-kiallt-a-volt-besugo-melle-fotozkodni

Moszkva újra tiltólistára tette a Szabad Európát

Miután az elnökválasztási kampány manipulálása miatt külföldiügynök-státuszt kapott Amerikában az orosz állami RT America televízió, valamint a Sputnik rádió és hírügynökség, az oroszok is léptek. Az orosz igazságügyi minisztérium kilenc állami finanszírozású amerikai tömegtájékoztatási eszközt minősített külföldi ügynöknek. Az oroszok az Amerika Hangja rádión, a vele közösen üzemeltetett Nasztojascseje Vremja (Current Time) televízión, valamint a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió szerkesztőségén, illetve annak hat regionális részlegén álltak bosszút.

Washningtonban az RT kongresszusi belépőjét is visszavonták, az orosz parlament alsóháza még kedden, a felsőház pedig december 15-én kitilthatja az amerikai újságírókat.

https://444.hu/2017/12/05/moszkva-ujra-tiltolistara-tette-a-szabad-europat

 

 Az Eximbank stafírozza ki Gyurcsány egykori kincstárnokát

 

 

A Magyar Export-Import Bank Zrt. kuncsaftja lett egy olyan cég, amelyik a világra szóló offshore-botrány máltai szálában bukkant fel.

Az idén márciusban létrehozott VPP Project Kft.-ről van szó, amely a máltai székhelyű, Ta’Xbiex, il-Prinjolata triq címen bejegyzett Apium Media Holding Ltd. érdekeltsége. Az Eximbank jelzálogjoga november 13-án került a VPP Project üzletrészeire, csupán néhány nappal azután, hogy napvilágot látott a Direkt36 oknyomozó portál cikke a máltai kapcsolatokról.

Első ránézésre az ügylet nem feltétlenül illik az Eximbank profiljába,  az állami bank dolga elméletileg magyar vállalkozások (kül)piacra jutásának megolajozása hitelekkel. Közpénzes ügyleteknél pedig a partner tulajdonosi hátterének átláthatónak kell lennie. Az offshore kiszivárogtatások pedig zömmel nem ilyen cégekről szólnak.

https://24.hu/belfold/2017/12/05/az-eximbank-stafirozza-ki-gyurcsany-egykori-kincstarnokat/

 

Matolcsyék luxuslakásokat építhetnek a Váci út környékére

 

Úgy tűnik, sínen van a jegybanki alapítványok Váci úti ingatlanüzlete, Budapest egyik legnagyobb ingatlanberuházása. A XIII. kerületi önkormányzat a Matolcsy-alapítványok bevásárlása után rögvest módosította az építési szabályzatát, mégpedig úgy, hogy lakások is épülhessenek a volt Csavargyár helyén. A kormány gyorsítandó az ügymenetet a tervezett ingatlanfejlesztést nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a múlt héten. Most a fővároson a sor, ha jóváhagyja, akkor 90 méteres magasház is lesz a Váci út 160-168. szám alatti területen.

A három telekből álló ingatlanegyüttest annak idején több mint 17 milliárd forintért (55,2 millió euróért) vette meg az Optima Zrt., a Pallas Athéné Alapítványok vagyonkezelője. S az ingatlanon az egyik legnagyobb budapesti fejlesztést tervezik: közel 200 ezer négyzetméteren építhet irodákat, kereskedelmi ingatlanokat és lakásokat az Optima, jelentették be a vásárlás után, még tavaly szeptemberben. Üzleti és pénzügyi negyed jön létre, és arra számítanak, hogy Nagy-Britannia EU-ból való, 2018-2019-re tehető kilépése miatt ide tudnak csábítani pénzügyi profilú cégeket, azok pénzügyi központjai telepednek le a Váci úton – vázolták a terveket.

https://24.hu/fn/gazdasag/2017/12/05/matolcsyek-luxuslakasokat-epithetnek-a-vaci-ut-kornyekere/

 

Lendvai Ildikó: le lehet esni a színpadról, de nem is az MSZP fennmaradása az igazi tét

inforádió

Nem az MSZP fennmaradása a jövő évi választás igazi tétje, hanem az, hogy marad-e politikai erő, amely a társadalmi igazságosságot képviseli Magyarországon - vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában a szocialista párt egykori elnöke, Lendvai Ildikó.

A 2018-as választás tétje az is, hogy milyen konstrukcióban folytathatja a magyar baloldal - ismerte-el az MSZP jelenlegi elnöke, Molnár Gyula szavaira reagálva az InfoRádió Aréna című műsorában a szocialisták egyik korábbi vezetője, Lendvai Ildikó. 

http://inforadio.hu/belfold/2017/12/05/lendvai_ildiko_le_lehet_esni_a_szinpadrol_de_nem_is_az_az_igazi_tet/

 

MÉG KIVÁR VONA GÁBOR BELSŐ ELLENZÉKE

A PÁRTBAN EGYRE TÖBBEN ÁLLNAK MORVAI KRISZTINA MELLÉ

Gabay Dorka Magyar Idők

Lavinát indított el a Jobbikban Morvai Krisztina kijelentése, miszerint 2019-ben szakít a Jobbikkal, a párt több tagja ugyanis immár nyíltan kiáll az EP-képviselő mellett. Novák Előd után Dúró Dóra, Toroczkai László és Gaudi-Nagy Tamás is arról beszél, Morvai nélkül nem képzelhető el a Jobbik. Lapunk úgy tudja, a pártban érzékelhető törés ellenére Vona Gábor belső ellenzéke egyelőre kivár.

http://magyaridok.hu/belfold/meg-kivar-vona-gabor-belso-ellenzeke-2533942/

MÉDIA(V)ISZONYOK

Bayer Zsolt

Ha nagyon egyszerűen, közérthetően – vagyis egybitesen, szóval korszerűen – akarjuk elmagyarázni Jacques Le Goff és Georges Duby mester alapvetését a mentalitástörténetről, akkor azt mondhatjuk, többet megtudsz egy korról, ha a kor néplelkét, mondáit, pletykáit vizsgálod, mint ha elolvasod a hivatalos történetírás száraz adathalmazát, s még inkább többet tudsz meg, ha az adott kor sajtóját olvasgatod.
Már ha az adott kornak van sajtója.

Mindenesetre két évvel ezelőtt eléggé összerogytunk, és el sem hittük, hogy valaha helyükre kerülhetnek a dolgok. De helyükre kerültek. A Hír TV az Echo tévén, a Magyar Nemzet a Magyar Időkben él tovább, ahol egykor én ültem, ott most Kálmán Olga ül meg Puzsér Róbert, ahol én írtam, ott meg Hegyi Gyula, hogy rosszabbat ne említsek. És ahogy mondani szokás, mégis minden stimmel.

Már hogyne stimmelne? Hát ez is csak egy mentalitás…

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/mediaviszonyok-2532982/

 

NINCS DEMOKRÁCIA AZ EU-BAN

Nagy Árpád Magyar Idők

Kilenc százalék nevében diktál az uniós politikai elit.

A Chatam House – ha már a magyar kormányon kívül más nem meri megtenni – megkérdezte az embereket arról, mit is gondolnak az EU törekvéseiről.

A kutatást elemző cég 5 csoportba osztotta az európaiakat:

http://magyaridok.hu/kulfold/nincs-demokracia-az-eu-ban-2527840/

 

Hét helyet javítottak a magyar diákok a nemzetközi olvasási vizsgálatban

 

A negyedikes diákok jobban olvasnak, mint öt éve, ez viszont nem feltétlenül ok az örömre, hiszen a gyakorlati tudásuk évek óta folyamatosan romlik.

https://zoom.hu/hir/2017/12/05/het-helyet-javitottak-a-magyar-diakok-a-nemzetkozi-szovegertesi-vizsgalatban/

 

Ausztriában is házasodhatnak a melegek

Diszkriminatívnak minősítette az osztrák alkotmánybíróság kedden az azonos nemű személyek összeházasodásának tilalmát, és ezzel megnyitotta az utat azelőtt, hogy a jövőben ilyen házasságokat kössenek. 

Ausztria az első európai ország, ahol bíróság döntött a melegházasságról; más országok a politikai utat választották.

Ausztriában 2010-ben lépett életbe az azonos nemű párok élettársi kapcsolatát engedélyező törvény, idén áprilistól az élettársi kapcsolatot anyakönyvvezető előtt is megerősíthetik. Azonos nemű párok 2013 óta örökbe fogadhatják partnerük vér szerinti gyermekét, 2015-től pedig nem vér szerinti gyermek közös örökbefogadása is lehetővé vált.

https://zoom.hu/hir/2017/12/05/ausztriaban-is-hazasodhatnak-a-melegek/

Észak-Korea: ez az, ami boríthat mindent

 A hidegháború vége óta stabil a status quo a Koreai-félszigeten, legfeljebb egy "nagyon váratlan fejlemény" esetén kell számolni a helyzet eszkalációjával - nyilatkozta az M1-en Csoma Mózes szakértő.

A szakértő szerint az a hónapokkal korábban beterjesztett kínai-orosz javaslat hozhatná el a feszült helyzet megoldását, de legalább enyhülését, amely szerint Észak-Koreának le kellene állítania a nukleáris kísérleteket, Dél-Koreának és az Egyesült Államoknak pedig a félszigeten folytatott hadgyakorlatokat. (Észak-Korea már bontja a pezsgőt - Hawaiin atomtámadásra készültek.)

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/eszak-korea_ez_az_ami_borithat_mindent.652447.html

Már naperőműve is van a magyar sikercégnek

Az ALTEO Group lezárta azt az ügyletet, amelynek révén a Domaszék 2MW Kft. megvásárlásával annak közel 2 megawattos domaszéki, már működő naperőművének tulajdonosa lett. Az ügylet zárásával bekerült az első működő fotovoltaikus egység az ALTEO Csoport erőművi portfóliójába. A megtermelt áramot az erőmű a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal engedélye alapján 25 évig a KÁT keretein belül értékesíti.

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/mar_naperomuve_is_van_a_magyar_sikercegnek.652454.html

Kampány a szószékről és a gólyabálban

A választásokhoz közeledve egyre aktívabb Ovádi Péter, a Fidesz veszprémi választókerületi elnöke, helyi frakcióvezetője: tavasszal óvodásoknak, nemrég templomban, a múlt hét végén pedig a Pannon Egyetemen, a hallgatói önkormányzat gólyabáljának fővédnökeként mondott beszédet.

Aktuális szereplése egyébként nem lóg ki a sorból, hiszen mint arról már írtunk, nemrégiben templomi szószékről mondott beszédet. A veszprémi Szent Mihály-székesegyházban, az 56-os ökumenikus templomi rendezvényen Isó Zoltán evangélikus lelkész nem tudott jelen lenni, helyettesítésére pedig Ovádi Pétert ítélte alkalmasnak, ő olvasta fel a szövegét. Tavasszal Veszprém kádártai városrészének református templomában mondott beszédet huszárcsákós óvodások előtt Ovádi.

http://nepszava.hu/cikk/1147238-kampany-a-szoszekrol-es-a-golyabalban

Ezer sebből vérző sürgősségi centrum

Annyi szabálytalanság kísérte a Korány-projektet, hogy nyomozást indított a Fővárosi Főügyészség - értesült a Népszava. Uniós pénzek kerülhetnek veszélybe.

A budapesti Korányi-projekt a 2007-2013-as uniós finanszírozási időszak egyik legnagyobb egészségügyi beruházásaként indult egy 2011-ben elnyert, 100 százalékos, mintegy 8,1 milliárd forintos EU-támogatással. Az Üllői úti klinikai tömbben lévő sürgősségi centrum építését már 2013-ban be kellett volna fejezni, ám az épületet csak 2017 januárjában adták át, és az eredetileg tervezett költségek is megduplázódtak.

http://nepszava.hu/cikk/1147246-ezer-sebbol-verzo-surgossegi-centrum

Beakadt a morális pánikgomb

A magyarok egymást sem szeretik, pesszimisták, gyanakvóak és sok félelem van bennük – magyarázza Sik Endre, szociológus, hogy miért hatásos a kormány gyűlöletkampánya.

- Őcsényben oltalmazott menekültek üdültetése ellen keltek ki a lakosok, Kömlőn mindenszentek napján helyieket, Perbálon külföldi egyetemistákat, Pécsen pedig vízilabdásokat néztek migránsnak. Miért vagyunk barbárok?

- Régóta mérem az idegenellenességet, ez mindig magasabb volt más országokhoz képest, most pedig folyamatosan nő. Ebből viszont nem következik a lakosság részéről erőszakos, militáns viselkedés a migránsokkal szemben. A mostani esetek kapcsán sem kell embertelenséget feltételezni, a morális pánik egyik lehetséges változata, ami történik. Mindenkiben van bestia, mindig is bennünk volt. Erre épült rá a civilizáció, amely a bestiát kordában tartja. Nem egyforma azonban a civilizáció védőmáza, sem az emberekben, sem a kultúrákban. Vannak olyan jelek, amelyek azt mutatják, hogy a magyarokban több barbárság maradt meg, mint más népekben.

http://nepszava.hu/cikk/1147209-beakadt-a-moralis-panikgomb

 

Tovább titkolják, mennyit költött Rogán egy offshore cégnél propagandára

Nem árulta el a parlamentben hétfőn Lázár János, hogy mennyi pénzt kapott a propaganda minisztériumtól az offshore hátterű Odex Kft, amely cég a Volánbuszokra kihelyezett kormányzati hirdetéseket menedzselte.

http://nepszava.hu/cikk/1147203-tovabb-titkoljak-mennyit-koltott-rogan-egy-offshore-cegnel-propagandara

A spanyolok visszavonták az európai elfogatóparancsot Carles Puigdemont ellen

Pablo Llarena bíró döntését egyebek mellett azzal indokolta, hogy a politikusoknak, úgy tűnik, szándékukban áll visszatérni Spanyolországba, mivel jelöltek a december 21-ei katalán parlamenti választásokon. Illetve, hogy az európai elfogatóparancsot még a spanyol központi büntetőbíróság adta ki november 2-án, az ügy azonban azóta onnan átkerült a legfelsőbb bíróságra, ő maga pedig egységes eljárást szeretne lefolytatni.

https://mno.hu/kulfold/visszavontak-az-europai-elfogatoparancsot-carles-puigdemont-ellen-2431895

Kitörni a Soros-csapdából

SZERETŐ SZABOLCS

Valójában Soros György már rég beszállt a kampányba, de ez nem az ő, hanem a Fideszt irányító informális kampányközpont döntése volt: plakátkampány arca, nemzeti konzultáció témája, ürügye lett. Most arra tesz kísérletet, hogy a saját verzióját is elmesélje a magyar választóknak. Meglátjuk, mire megy vele. Az ő esete nagyon más, mint André Goodfriend egykori amerikai ideiglenes ügyvivőé, aki a diplomáciai szokásokat félretolva egy időre – kis túlzással – helyettesítette a 2014-ben újra súlyos vereséget szenvedett magyar ellenzéket. Vagyis maga jelentkezett be – pontosabban: az országa jelölte ki – a Fidesz mumusának szerepére, míg Soros nem kereste ezt a reflektorfényt.

 

https://mno.hu/velemeny/kitorni-a-soros-csapdabol-2431871

 

Vitatja cége tartozását Garancsi István

Vitatja Garancsi István, hogy a tulajdonában álló reklámcég, az ESMA tartozna a Fővárosi Önkormányzatnak, amiért már két éve ingyen használ budapesti villanyoszlopokon elhelyezett reklámfelületeket. Orbán Viktor barátjának cégét a Fővárosi Közgyűlés egy előterjesztése kötelezné visszamenőleg bérleti díj megfizetésére.

Több önkormányzati cég összesen mintegy 120 millió forintot kérne Garancsi István cégétől, illetve megállapítanák, hogy a jövőben mennyiért használhatja a cég ezeket a felületeket. A villanyoszlopokon elhelyezett reklámokat 2012-ben betiltották, majd 2015-ben, miután Garancsi felvásárolta az ESMA-t, ismét engedélyezték, ám az ESMA azóta nem fizetett az oszlopok használatáért.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/vitatja-cege-tartozasat-garancsi-istvan-2431900

„Orbán egy inkompetens, primitív ember”

Nyílt levélben bírálja politikáját a Szabadság Határai elnevezésű, konzervatív amerikai intézet első alelnöke. Az alapítvány konzervatív értékrendet valló, de független a mindenkori amerikai kormányzattól.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/orban-egy-inkompetens-primitiv-ember-2431757

A tárgyalás, ami megmutatta, hogyan kínozzák a bíróságon az áldozatot

„Lassan öt éve minden nap ezzel kell foglalkoznunk, reggel, este kezelnünk kell a sérüléseket a mai napig. Ha akarnánk közös gyereket, az nem lehet, nem élhetünk normális szexuális életet”

- Attila könnyek között válaszolt az ügyész kérdésére, hogy tudnak-e Erikával „teljes értékű életet” élni. Attila három hónapja volt együtt Erikával, mikor a nőt 2013 márciusában megtámadták a lakásánál, műtéti altatókkal elkábították, és a nemi szervére maró lúgot öntöttek.

A mai tárgyalás minden korábbinál világosabban megmutatta, hogyan kínozza egy ilyen eljárás az áldozatot és az ő környezetét.

A vádlott, Bene Krisztián ügyvédje például arról kérdezgette Erikát, hogy szedett-e nyugtatókat a támadás előtti napokban (nem), hogy a támadás után mikor mélyültek ki a sebei, hogy pontosan milyen érzelmei vannak a vádlott iránt, haragszik-e rá. A legsúlyosabb pillanatban a teremben lévő tévé kamerák és a hallgatóság előtt részleteket olvasott fel az Erikáról készült egyik pszichológiai jellemzésből, hogy e szerint a nő énfejlődése korlátozott, hogy a vágyai vezérlik, hogy önálló döntésekre nem mindenben képes, majd megkérdezte az áldozatot, hogy mi a véleménye a róla elmondott megalázó dolgokról. Ezen a ponton lépett közbe a tárgyalást vezető bíró, hogy erre Erikának egyáltalán nem kell reagálnia.

https://444.hu/2017/12/05/a-targyalas-ami-megmutatta-hogyan-kinozza-a-birosagi-eljaras-az-aldozatot

Visszavonul Hoffmann Rózsa

Visszavonul Hoffmann Rózsa a KDNP politikusa, volt oktatási államtitkár, így neve már nem szerepel majd a Fidesz-KDNP országos választási listáján, nem lesz parlamenti képviselő a választások után. A KDNP-sek marasztalták, de időben szólt, ha 70 éves lesz, nem politizál tovább – tudtuk meg

http://www.atv.hu/belfold/20171205-visszavonul-hoffmann-rozsa

 

Brutális képek: Elszabadultak az indulatok Kijevben, kiszabadították Szaakasvilit

 

Hívei kiszabadították a rendőrségi mikrobuszból kedden Kijevben Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzót és egykori georgiai elnököt helyszíni ukrán médiajelentések szerint.

Az UNIAN ukrán hírügynökség azt jelentette, hogy Szaakasvili támogatói feltörték annak a mikrobusznak az ajtaját, amelybe a hatóságok ültették, majd kiszabadították a járműből - írja az MTI. A NewsOne hírtelevízió helyszíni élő közvetítésében arról számolt be, hogy Szaakasvili hívei gyűrűjében elindult az ukrán parlament épülete felé.

 

http://www.atv.hu/kulfold/20171205-brutalis-kepek-elszabadultak-az-indulatok-kijevben

 

Kovács Kétfarkú Gergely: "A földönkívüli magyarokat is képviseljük" – videó

 

Standup comedy-st hívtak, standup comedyt kaptak a politikusi beszélgetéssorozat hétfői állomásán a Spinoza Házban: Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke volt a vendég, és olykor próbált komolyan beszélni.

„Sokan ezért csinálnak pártot, hogy ellopják a pénzt, aki normálisan kampányol, az elkölti. Mi nem akarjuk ellopni, abban nincs poén, értelmes dolgokra költjük.”

Kampánypénz akkor jár, ha van országos lista. Ehhez 27 jelöltre van szükség, a kutyapártnak most 60 embere van, bár ezt is poénosan oldották meg: van, ahol láthatalan ember indul, máshol a Mikulás, nevezik a savköpő – és nem savlekötő, ahogy tévesen elterjedt – menyétet is.

http://hvg.hu/itthon/20171205_Kovacs_Gergely_A_foldonkivuli_magyarokat_is_kepviseljuk__video

Fájdalmas tockost kapott barátaitól Theresa May

 

Jelentős csapás érte a Nagy-Britannia és az Európai Unió között zajló Brexit-tárgyalásokat hétfőn, amikor Theresa May egyik legfőbb szövetségese, egy keményvonalas északír párt az utolsó pillanatokban úgy döntött, kihátrál az Egyesült Királyság és Írország elszakadás utáni határáról szóló egyezség mögül.

A váratlan lépés alaposan megkavarta a kártyákat, mert emiatt a britek és az EU között nem is született meg a megállapodási tervezet, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy a tárgyalások a következő szakaszba léphessenek.

https://24.hu/kulfold/2017/12/05/fajdalmas-tockost-kapott-barataitol-theresa-may/

 

Most jött el az idő, hogy Nógrádi György beszálljon a hazai hadibizniszbe

Egy olyan cégben lett vezető a kormány kedvenc biztonságpolitikai szakértője, amely űrhajókat is javíthat!

Egy idén nyáron alapított magyar haditechnikai cégbe szállt be Nógrádi György, a kormány egyik legkedvesebb biztonságpolitikai szakértője, a közmédia és a fideszes fórumok mindig szeretve látott vendége, a Tanár úr.

Mindezt teljesen véletlenül, az Optenben szúrtam ki, ott áll feketén-fehéren Nógrádi György új céges érdekeltsége: a Magyar Haditechnikai Fejlesztő és Gyártó Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MHFGY Zrt.). Itt lett vezető tisztségviselő és igazgatósági tag Nógrádi még szeptemberben.

Űrhajószerelés

A cég felvett tevékenységi körei között olyan kevésbé érdekes tételek is szerepelnek, mint a konferenciaszervezés, illetve az üzletviteli tanácsadás, viszont olyanok is, mint a repülőgép, űrhajó javítása! Ami mindjárt olyan izgalmasnak tűnt, hogy gyorsan fel is hívtam Nógrádit, hogy mi ez az új biznisz, tényleg javítanak-e majd a vezetésével űrhajókat, és nem utolsósorban az is érdekelt, indul-e majd az új cége valami jó kis közbeszerzésen. Csakhogy Nógrádi valahol nagyon messze, épp külföldön tartózkodik, és csak annyit mondott, mielőtt letette a telefont:

„…most két hétig nem vagyok Magyarországon. Ha megjöttem, akkor írjon rosszat rólam.”

 

http://magyarnarancs.hu/belpol/most-jott-el-az-ido-hogy-nogradi-gyorgy-beszalljon-a-hazai-hadi-bizniszbe-108017

 

A VÁLASZTÁSI RENDSZERREL NINCS BAJ

SIKERE REMÉNYÉBEN AZ ELLENZÉK SAJÁT POLITIKAI ÉRDEKEIHEZ HAJLÍTANÁ HOZZÁ A SZISZTÉMÁT

Deák Dániel Magyar Idők

A jelek szerint az arányos választási rendszer bevezetésének kivívásával kívánják elérni a Soros György által támogatott politikai csoportok Magyarországon, hogy olyan kormánykoalíció kerüljön az ország élére, amelynek legalább egyik pártja bevándorláspárti álláspontot képvisel.

Azt, hogy a választási rendszer miként befolyásolja a választói magatartást és ezáltal a pártrendszert, Maurice Duverger fogalmazta meg öt évtizede a ma már klasszikusnak számító Politikai pártok című könyvében, és a kérdés azóta is a választásokkal és pártrendszerekkel foglalkozó politológiai viták középpontjában áll. Duverger bebizonyította, hogy a választási rendszer és a pártrendszer között mindkét irányban korrelációs összefüggés tapasztalható.

http://magyaridok.hu/velemeny/valasztasi-rendszerrel-nincs-baj-2523739

Az ügyészség nem nyomoz Tállai benzinárcsökkentése miatt, mert szerintük a NAV elnöke „a köz érdekében járt el”

Azért azt mégsem lehet, hogy végleg banánköztársaság legyünk. Feljelentettem Tállai elvtársat, a Nagy Benzinárcsökkentőt hivatali visszaélés miatt

- írta november 16-án Szél Bernadett a Facebookon. Az LMP elnöke azután lépett, hogy Tállai András fideszes képviselő, államtitkár és NAV-elnök eldicsekedett vele, hogy „állampolgári megkeresésre” „eljárt” „a Mezőkövesden és térségében tapasztalható üzemanyagárak tekintetében”, és ennek „eredménye” az lett, hogy a MOL csökkentette a benzin és a gázolaj árát a városban.

https://444.hu/2017/12/05/az-ugyeszseg-nem-nyomoz-tallai-benzinarcsokkentese-miatt-mert-szerintuk-a-nav-elnoke-a-koz-erdekeben-jart-el

Túl rózsaszín képet fest a statisztikai hivatal

Meglepőnek és nagy arányúnak találták az MTI-nek nyilatkozó elemzők a harmadik negyedévi GDP növekedési adat 0,3 százalékpontos pozitív korrekcióját 3,9 százalékra, és továbbra is kételkednek abban, hogy az idei gazdasági növekedés üteme elérné a 4 százalékot. 

http://nepszava.hu/cikk/1147261-tul-rozsaszin-kepet-fest-a-statisztikai-hivatal

Molnár Gyula: A végeredmény dönti majd el, kinek volt igaza

Hozzá vagyok szokva a ritkább levegőhöz, ezért nem veszem észre, hogy az fogyna körülöttem. Ki fogom bírni, ugyan nem vagyok serpa, de elég magasra tudok jutni kevés levegővel, így most sem izgulok – fogalmazott a Népszavának Molnár Gyula. A szocialisták elnökéről a Magyar Hírlap tegnapi címlapján azt írta: „Gyula mindenkinek mindent megígér”, ráadásul „Molnár hintapolitikája megosztja az MSZP-t”.

Arra a kérdésünkre, jelenleg, hogy áll az MSZP-DK paktum, Molnár azt felelte: látszik a megoldás és mindkét fél minden pillanatban kinyilvánítja, hogy meg akarnak állapodni. Nagyjából öt-tíz választókörzet elosztásában van még nézeteltérés a két párt között.

http://nepszava.hu/cikk/1147267-molnar-gyula-a-vegeredmeny-donti-majd-el-kinek-volt-igaza