2017, december 5 - 08:29 Sajtószemle

25 éve küldték el az első SMS-t, tudja mi volt az első üzenet?

1992. december 3-án küldte el egy 22 éves brit-kanadai informatikus mérnök a világ első rövid szöveges üzenetét (SMS) személyi számítógépéről az angol Vodafone vállalat igazgatója, Richard Jarvis Orbitel 901 típusú GSM telefonkészülékére.

"Merry Christmas" (Boldog karácsonyt) - írta Neil Papworth, aki - mivel az akkori mobilnak nevezett, táska méretű készülékek csak számbillentyűzettel rendelkeztek - a karácsonyi jókívánságot számítógépről küldte és az sikeresen meg is érkezett a címzetthez, ma ezt tartják az SMS (Short Message Service) világpremierjének.

http://mfor.hu/cikkek/mesel_a_mult/25_eve_kuldtek_el_az_elso_SMS_t.html?utm_source=mfor&utm_medium=Direct

 

Nobel-békedíjat adnának Sorosnak

„Az antidemokratikus aktivitásukról elhíresült kormányok – mint a fehérorosz, vagy a 2014 utáni magyar – Soros György személyét központba helyező propagandakampányukkal csak megerősítik a demokratikus oldal meggyőződését Soros személyének szimbolikus súlyáról" – írták neves magyar közéleti személyiségek a díj odaítéléséről döntő bizottságnak.

Még november 6-án döntött arról a Wesley János Lelkészképző Főiskola öt professzora: Iványi Gábor lelkész, Lukács Péter oktatáskutató, Majsai Tamás theológus, Nagy Péter Tibor szociológus, valamint Szilágyi Gál Mihály filozófus, hogy levélben kezdeményezik a Nobel-békedíj odaítélését Soros Györgynek. A 168 Óra birtokába került, a díj odaítéléséről határozó bizottságnak, illetve annak elnökének címzett, s a napokban elküldött levelüket az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük:

http://168ora.hu/itthon/nobel-bekedijra-jeloltek-soros-gyorgyot-13287

Végleg szakított az LMP Schiffer Andrással?

„Az utolsó schifferista is távozott az LMP vezetéséből" – értékelte a 168 Órának egy zöldpárti forrás a hírt, miszerint az LMP-ből kilép Jancsó Andrea, az ellenzéki párt IX. kerületi képviselője. A Magyar Nemzet értesülését a politikus is megerősítette, s amint arról a 168 Óra is beszámolt, Jancsó azt nyilatkozta, azért döntött így, mert szerinte megváltozott a párt irányvonala.

http://168ora.hu/itthon/vegleg-szakitott-az-lmp-schiffer-andrassal-13500

Hiába güriznek az észtek egy közös uniós menekültpolitikáért, a magyar kormány nem kér belőle

A Reuters hétfőn számolt be róla, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter egy sajtótájékoztatón az észt javaslattal kapcsolatban azt mondta, Magyarország határozottan ellenzi az illegális migrációt, az Európai Uniónak pedig a határvédelemmel kellene törődnie.

Az észt terv központi eleme, hogy az Európai Bizottság - jórészt a népességi és gazdasági adatok alapján - megállapítaná, hogy az egyes országoknak hány menedékkérőt kell befogadnia. Ha azonban ennél többen érkeznek hozzájuk, akkor ebben a többi ország segítséget nyújtana nekik - akár úgy, hogy átvesz menedékkérőket. Akik viszont ezt nem akarják, azok más eszközökkel - pénzzel, adományokkal, emberi erőforrással - támogathatnák a befogadó országokat (minderről itt olvashat bővebben).

https://444.hu/2017/12/05/hiaba-guriznek-az-esztek-egy-kozos-unios-menekultpolitikaert-a-magyar-kormany-nem-ker-belole

 

Egy gyászoló fiú volt a bicskei gyermekotthon vezetőjének első áldozata

Hétfőn kezdte tárgyalni a Székesfehérvári Törvényszék a bicskei gyermekotthon volt igazgatójának és nevelőjének ügyét. Az ügyészség az igazgatót 10 gyerek szexuális bántalmazásával vádolja a nevelőt 4 gyerek bántalmazásával - számol be róla az RTL Klub Híradója. A korábban állami kitüntetést is kapó igazgató nem nyilatkozott a tárgyalás előtt a sajtónak.

A vádirat szerint az igazgató legfiatalabb áldozata tíz éves volt, és a férfi akkor közeledett hozzá először, amikor elmondta neki, hogy meghalt az édesanyja. “Gyászát és megilletődöttségét kihasználva úgy tett, mintha vigasztalná, ehelyett azonban szexuális cselekményt végzett vele” - olvasta fel az ügyész a vádiratból. Benyúlt a nadrágjába, később pedig a nemiszervét is megfogta.

https://444.hu/2017/12/04/egy-gyaszolo-fiu-volt-a-bicskei-gyermekotthon-vezetojenek-elso-aldozata

Az amerikai legfelsőbb bíróság rábólintott Trump beutazási tilalmára

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntést hozott Donad Trump beutazási tilalmának ügyében, és életbe lépette a tilalmat hat, többségében muszlimok lakta országgal szemben. A kilencből hét bíró támogatta, hogy függesszék fel azokat a határozatokat, amelyeket még az alacsonyabb rendű amerikai bíróságok hoztak a beutazási tilalmak ellen (ettől függetlenül a jogi eljárások folytatódhatnak tovább).

A tilalom így jelenleg Csádra, Iránra, Líbiára, Szomáliára, Szíriára és Jemenre vonatkozik. Ezen kívül az elnök korábban korlátozta a beutazást az Észak-Koreából érkezők és egyes venezuelai kormánytisztviselők számára is.

https://444.hu/2017/12/04/az-amerikai-legfelsobb-birosag-rabolintott-trump-beutazasi-tilalmara

Szél: Fideszes hívogatta a polgármestert, akivel kávéztam

Polgármestereket és közmunkásokat fenyeget a Fidesz, amely erőszakszervezet lett - mondta napirend előtt Szél Bernadett. Az LMP frakcióvezetője válaszként azt kapta: ő Soros támogatottja. Parlamenti hétfő.

http://index.hu/belfold/2017/12/04/szel_fideszes_hivogatta_a_polgarmestert_akivel_kaveztam/

Helyreigazításra kötelezték a Fideszt, mert hazudtak

Erre lehozták újra az inkriminált közleményt, amelynek terjedelme hosszabb, mint a sajnálkozás.

http://magyarnarancs.hu/belpol/helyreigazitasra-koteleztek-a-fideszt-mert-hazudtak-108020

Elmentünk a „kolduló faluba”, ahol közmunkásfizetés jár a gyárigazgatónak

Saját két kezükkel építették fel maguknak a tejüzemet a közmunkások Magyardombegyházon. Fél év múlva olyan munkahelyük lehet, ahol rendes fizetést fognak kapni.

http://hvg.hu/gazdasag/20171204_magyardombegyhaz_dus_ildiko_tejuzem_sajtgyar

Orbán nagykövete bicskanyitogató stílusban és kínos bakikkal hirdeti a magyar arroganciát

 

Túlvan első afrikai útján a magyar segélyprogramot képviselni hivatott utazó nagykövet, Heltai Péter. Miután a hvg.hu kérdéseire nem válaszolt, kénytelenek voltunk a Twitter-üzeneteiből értékelni sikereit. Otrombaságban meglehetősen erős, szemben az angol nyelvtudással.

Képzeljük el André Goodfriend amerikai ügyvivőt az alföldi tanyavilágban, ahogy egy ottani család mellett pózol, és azt írja hozzá: most mentem vissza az időben több évtizedet. Talán ebből a perspektívából mindenki érti, miért elfogadhatatlan, amikor Magyarország utazó nagykövete, aki elvileg az állam fejlesztési pénzeinek elköltését szervezné és ellenőrizné, egy nigériai faluból azt kürtöli a Twitteren keresztül angolul világgá:

Most mentem vissza „néhány” évszázadot.

A szöveg elhallgatja: mihez is hasonlítja az évszázados lemaradást. Honnan néz Heltai nagykövet az ottaniakra? Mi az a mérce, amely szerint kijelölhető a képen mutatott közösség helye a magyar diplomata szemében?

http://hvg.hu/itthon/20171204_Orban_nagykovete_bicskanyitogato_stilusban_es_kinos_bakikkal_hirdeti_a_magyar_arroganciat

Amikor a politika leépíti a társadalmi normákat

Egy ország vezetőinek nyilvánvaló felelősségük van a társadalmi normák alakításában. Sokan úgy vélik, hogy ezek a normák csak lassan változnak. Friss kísérleti eredmények jelzik, hogy Donald Trump megválasztása milyen szédítő sebességgel változtatta meg, hogy mi számít elfogadható viselkedésnek az amerikai társadalomban.

http://index.hu/gazdasag/defacto/2017/12/05/amikor_a_politika_leepiti_a_tarsadalmi_normakat/

 

Orbánék csaknem 350 milliárd forintot költenek stadionokra

Harminckét stadion épül fel, újul meg 2010 és 2020 között állami forrásokból. Minderre elmegy 342 milliárd forint, amiből 200 milliárd jut egyetlen stadionra, az új Puskásra. Ha végignézzük a folyamatot, látni kell, voltak fontos, és vannak kevésbé fontos beruházások.

https://zoom.hu/hir/2017/12/04/orbanek-csaknem-350-milliard-forintot-koltenek-stadionokra/

Az atompárti Lázár János városában a napenergiában hisznek

mfor

Alacsonyabb adót fizettetnének Hódmezővásárhelyen a kiserőművek után 2018-tól.

A magas napsütéses órák számával, illetve a napelemes kiserőművek népszerűségével magyarázza a hódmezővásárhelyi önkormányzat, hogy miért vezetne be januártól az eddiginél alacsonyabb telekadót az ilyen létesítményeknél.

http://mfor.hu/cikkek/makro/Az_atomparti_Lazar_Janos_varosaban_a_napenergiaban_hisznek.html?utm_source=mfor&utm_medium=Direct

Tiborczék több mint félmilliárdos hitelből vettek földet

  • Nagyon bátran adósították el magukat a miniszterelnök környezetéhez tartozó családok, amikor állami termőföldeket vásároltak.
  • Tiborcz Istvánék hatalmas birtokot alakítottak ki Tükröspuszta körül, és mindent hitelből fizettek.
  • A Mészáros család tagjai 1,1 milliárd forintot vettek kölcsön az OTP-től.
  • A “nagy állami földet nagy állami támogatású hitelből” receptnek nincs kockázata, mert a bankban is többet kamatozik a milliárdosok pénze, mint amennyit havi részletben ki kell fizetniük.
  • Egy átlagos magyar háztartás a felcsúti milliárdos földhitelének 217-ed részét meri bevállalni 2017-ben.

https://24.hu/belfold/2017/12/04/tiborczek-tobb-mint-felmilliardos-hitelbol-vettek-foldet/

Milliárdok mennek a sportklubokhoz a közbeszerzések sztárjaitól

(Sorozatunkban előbb bemutattuk a tao-rendszert, majd a jégkorong, a vízilabda–, a kézilabda–, a labdarúgó– és a kosárlabda-szervezetek támogatásait, illetve, hogy mely nagyvállalatoktól áramlik a legtöbb pénz ezen a csatornán keresztül a sportba. Most a kormányközeliként számon tartott cégek támogatásairól lesz szó.)

https://g7.24.hu/allam/20171204/milliardok-mennek-a-sportklubokhoz-a-kozbeszerzesek-sztarjaitol/

Hatmilliárdért megcsinálták az új remízt, de nem férnek be a villamosok

Hatmilliárd forintért építették meg Albertfalván az új remízt EU-s pénzből, de a villamosok nem férnek be pihenőhelyükre. Az Újbuda másként blog szerint ennek oka, hogy az új felsővezeték tartó oszlopokat sikerült a szerelvények útjába építeni.

Az Indexnek egy BKV-közeli forrása részben megerősítette a történteket. Mint mondta, a remíznél van egy rossz helyen lévő oszlop, emiatt az egyik, a Forgalmi utcával párhuzamos, rövid vágányra nem lehet bemenni.

https://24.hu/belfold/2017/12/04/hatmilliardert-megcsinaltak-az-uj-remizt-de-nem-fernek-be-a-villamosok/

Szélsőjobboldaliak megverték az Együtt keszthelyi aktivistáját

Közleményt adott ki az Együtt, melyben azt írják

péntek este Molnár Tibornak, az Együtt Ajka-Tapolca-sümegi képviselőjelöltjének folytatott kampányolása után a párt egyik keszthelyi aktivistáját egy szórakozóhelyről kiérve két szélsőjobboldali, magát az Erő és Elszántság párt tagjának mondó fiatal „liberális köcsög” felkiáltásokkal megverte. Előzőleg beszélgetésbe elegyedtek, melyek során kiderült, hogy az Együtt aktivistája nem gyűlöli a cigányokat és a zsidókat. Az aktivista sérüléseiről orvosi látlelet készült és könnyű testi sértés miatt feljelentést tett az ügyben.

Az Együtt szerint a Fidesz és Jobbik által szított gyűlölködés felelős az ilyen esetekért.

https://24.hu/belfold/2017/12/04/szelsojobboldaliak-megvertek-az-egyutt-keszthelyi-aktivistajat/

Beleszállt Gyurcsányba egykori párttársa, aki megorrolt rá

Az adófizetők évi sok tízmilliárd forintjaiból fenntartott köztévén az M1-en az a Szili Katalin osztotta ki Gyurcsány Ferencet, aki sokáig Gyurcsány párttársa volt az MSZP-ben, sőt, a szocialista párt legfelső vezetői közé tartoztak mindketten. Csak hát Szili Katalin 2005-ben, amikor már Gyurcsány volt az MSZP elnöke és a kormányfő is egyben, elbukott a köztársaságielnök-szavazáson (az akkori koalíciós partner SZDSZ ellenállásán), ezt nehezen emésztette meg Szili. Aki aztán 2010-ben kilépett a kormányzást elveszítő MSZP-ből, sőt, egy jobbkanyarral 2015-ben Orbán Viktor kormányának miniszterelnöki megbízottja lett.

Szili a határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízottként most az M1-en azt mondta, hogy Gyurcsány és pártja, a Demokratikus Koalíció egyedül maradt a határon túli magyarok szavazati jogának megvonásáért indítandó aláírásgyűjtéssel. Szili a nemzetietlenséget, meg a nemzet újbóli megosztását is Gyurcsányék fejéhez vágta.

https://24.hu/kozelet/2017/11/05/beleszallt-gyurcsanyba-egykori-parttarsa-aki-megorrolt-ra/

Kettészakadt a magyar családpolitika: a tehetősebbekre öntik a pénzt, a szegényebbeket egyre inkább magukra hagyják

Ha azt nézzük, hogy GDP-arányosan az egyes országok mennyit fordítanak a családok támogatására, akkor Magyarország az Európai Unió élmezőnyében van: nálunk a GDP 3,57 százaléka megy el családpolitikai célokra, míg ez az arány a régióban Ausztriában 2,6 százalék, Szlovákiában 2 százalék, Lengyelországban pedig 1,61 százalék. 

Ennyiben igazak azok a kormányzati állítások, hogy nálunk nőttek az ilyen típusú kiadások, illetve hogy a régióban mi költünk legtöbbet ezekre a célokra. De Szikra Dorottya szerint a teljes kép megértéséhez azt is meg kell néznünk, hogy ezek a támogatások milyen elemekből állnak össze, kiket céloznak, milyen családokat érnek el. 

 https://tldr.444.hu/2017/12/04/ketteszakadt-a-magyar-csaladpolitika-a-tehetosebbekre-ontik-a-penzt-a-szegenyebbeket-egyre-inkabb-magukra-hagyjak

Trump ügyvédje szerint ő írta a tweetet, amiben az elnök gyakorlatilag bűnösnek vallotta magát

Felgyorsultak az úgynevezett események Donald Trump amerikai elnök körül, amióta néhány napja kiderült, hogy egykori nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn bűnösnek fogja magát vallani, amiért hazudott az FBI-nak.

Maga az elnök a szokásos módon, a Twitteren tombolva reagált a hírre, ahol szombaton többek közt azt állította, hogy azért kellett kirúgnia Flynnt, mert hazudott az FBI-nak és Mike Pence alelnöknek:

Ezzel az a gond, hogy amennyiben tényleg tudott tanácsadója hazugságáról, maga az elnök is bűnt követett el, amikor arra kérte James Comey-t, az FBI akkori vezetőjét, hogy fejezze be a Flynn elleni nyomozást.

Trump tweetjének annyira rossz az üzenete, hogy ügyvédjei kénytelenek voltak közbelépni. Egyikük, John Dowd most azt állítja, hogy a problémás tweetet valójában ő írta, és sajnos nem fogalmazott pontosan. D

https://444.hu/2017/12/04/trump-ugyvedje-szerint-o-irta-a-tweetet-amiben-az-elnok-gyakorlatilag-bunosnek-vallotta-magat

Havas: Deutsch megint be volt baszva, vagy lehet, hogy keverte az anyagot a piával

Havas Henrik interjút adott a jobbikos N1TV-nek abból az alkalomból, hogy megjelent a Vona Gáborról szóló könyve. A könyv miatt már megkapta a magáét Deutsch Tamás fideszes EP-képviselőtől, aki azt írta:

„Havas “Tanárúr” Henrik: Horn Gyula hóna alól Vona Gábor segge lyukáig - egy nagyon haladó liberális éttermiségi szigorúan értékalapú útja a posztkomcsiktól a szalonnáci néppártosodásig. Ennyi.”

A műsorban rákérdeznek erre Havasnál, aki azt mondja:

„Megint be volt baszva szerintem. Lehet, hogy keverte az anyagot a piával, abszolút benne van. A Deutsch azért ennyire általában nem hülye.”

Beszél arról is, hogy Vona szerinte rejtvény, amit nem biztos, hogy meg tudott fejteni, és arról is, hogy bármit is mondanak a kritikusai, szerinte nem legitimálja ezzel a könyvvel Vonát.

https://444.hu/2017/12/04/havas-deutsch-megint-be-volt-baszva-vagy-lehet-hogy-keverte-az-anyagot-a-piaval

Belháború dúl a Jobbikban, alakul a Vona-ellenes front

Komoly félelmeket eredményez a párton belül, hogy a megfogyatkozott bázis valószínűleg kevesebb mandátumra lesz majd elég 2018-ban – véli Deák Dániel

Magyar Hírlap

A Jobbik támogatottságának apadásával magyarázta lapunknak nyilatkozva Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője, hogy egyre többen mennek neki nyíltan a Vona-féle irányvonalnak. Rámutatott: a nyilvánosság előtti üzengetés eddig a szocialistákra volt jellemző, de most felzárkózott ebben a Jobbik is.

http://magyarhirlap.hu/cikk/104867/Belhaboru_dul_a_Jobbikban_alakul_a_Vonaellenes_front

Kíméletlen boszorkányüldözés folyik Magyarország ellen

Kovács Zoltán szerint ki fog derülni, hogy a felhozott vádak legtöbbje kettős mércén alapul, illetve politikailag motivált támadás

MH/MTI – 2017.12.04. 13:17 

Az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) csütörtökre tervezett, Magyarországgal foglalkozó brüsszeli meghallgatása egy kíméletlen boszorkányüldözésnek és egy, a kommunista időkből ismert koncepciós pernek a keveréke - jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő Brüsszelben tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján hétfőn.

http://magyarhirlap.hu/cikk/104800/Kimeletlen_boszorkanyuldozes_folyik_Magyarorszag_ellen

HOSSZÚ KÉSEK VÁLASZTÁSA

Kis Ferenc Magyar Idők

Komoly tétje van a 2018-as országgyűlési választásnak a baloldal számára, de ez nem a kormányváltás. Jövő tavasszal eldőlhet az MSZP és a Demokratikus Koalíció közötti harc, egészen konkrétan az, hogy Gyurcsány Ferenc eléri-e célját, képes lesz-e bedarálni a szocialista pártot. Ádáz küzdelem zajlik köztük, amelynek terepe jelenleg az egyéni választókerületi helyek leosztása. Hetente újabb listák kerülnek nyilvánosságra, hol az MSZP, hol a DK szivárogtat ki információkat az éppen aktuális, vélt érdekeinek megfelelően. Az MSZP igyekszik az erősebb fél szerepében diktálni, de ellenfele nemcsak a hazudozásban jártas, hanem a zsarolás és a puccsok nagymestere is.

Erről Medgyessy Péter egykori miniszterelnök sokat tudna mesélni.

http://magyaridok.hu/ahelyzet/hosszu-kesek-valasztasa-2530150/

ARCA VAGY KUDARCA?

Pilhál György Magyar Idők

Miniszterelnök-jelöltje még nincs, de „arca” már van a Magyar Szocialista Pártnak. Molnár Gyula elnök javaslatára ezentúl Kunhalmi Ágnes kölcsönzi majd skatulyamosolyát a fáradt gyülekezet különféle marhaságaihoz. (Molnár szerint erre a tűzrőlpattant Ágnes asszony a legalkalmasabb.) A döntés még szombaton, a párt budapesti választási koordinációs ülésén született, ahol Hiller István választmányi elnök bejelentette: Tegyünk igazságot! címmel programot indítanak az igazság, a demokrácia és az európai Magyarország komálósainak gyámolítására – ennek keretében kell majd meggyőzően nevetgélnie Kunhalmi delegáltnak. (Az ülésen arról is döntöttek, hogy a hét végére tervezett kongresszust átteszik vízkereszt utánra. Farsang környékén biztosan jobb lesz a hangulat…)

Nem kis terhet kapott a vállára a törékeny asszonyka. Persze máris érkeztek a különféle kritikus vélemények. Volt, aki úgy látta, Kunhalmi Ágnes nem az arca, inkább a kudarca a szocialistáknak. Többek szerint előbb az eszét kellett volna megtalálnia a pártnak, nem Kunhalmi Barbie-t. Akadt, aki úgy vélte, a párt arca „el fog mindent röhögni”, és az ciki. (Tavaly ilyentájt egy teljes sajtótájékoztatót nyihogott végig önfeledten a szocialista asszonyka. Állítólag nem volt szomjas…)

http://magyaridok.hu/paca/arca-vagy-kudarca-2529532/

NÉZŐPONT INTÉZET: GIANNI PITTELLA FELMONDTA A „SOROS-TERVET”

Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának vezetője felmondta a „Soros-tervet”, amikor arról nyilatkozott, hogy a magyar kormány ellenállása miatt nem működik a kvótarendszer – jelentette ki a Nézőpont Intézet ügyvezetője az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Fodor Csaba hangsúlyozta, a magyar kormánynak valóban fontos célja, hogy ne működjön a „teljesen értelmetlen és átgondolatlan” kvótarendszer. Ezzel szemben Pittella és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is azon dolgozik, hogy legálissá tegye a ma még illegális migrációt, ami megdöbbentő – tette hozzá.

http://magyaridok.hu/kulfold/nezopont-intezet-gianni-pittella-felmondta-soros-tervet-2531434/

A KÍNAI–MAGYAR KAPCSOLAT

JELENTŐS DIPLOMÁCIAI ÉS KÜLGAZDASÁGI CSÚCSTALÁLKOZÓ HÁZIGAZDÁJA VOLT BUDAPEST

Matura Tamás Magyar Idők

Az évtized egyik legnagyobb diplomáciai és külgazdasági eseménye volt Budapesten november 27–28-án, amikor hazánk rendezte a Kína és a Kelet-Közép-Európa közötti együttműködés idei miniszterelnöki csúcstalálkozóját és üzleti fórumát. Érdemes összefoglalni, hogy mit is hoztak nekünk a kínaiak, miért volt szükségszerű a sok fővárosit bosszantó útlezárás, és hogy merre is haladnak a Pekinghez fűződő kapcsolataink.

http://magyaridok.hu/velemeny/kinai-magyar-kapcsolat-2528305/

Egyre többen mondják: most kéne lépnie a kormánynak

A GKI szerint egyre kevésbé tűnik reálisnak a kormány által várt 4 százalék feletti növekedés elérése, a gazdaságkutató az idén és jövőre is 3,8 százalékos bővülést vár, és azt hangsúlyozza, egyre több nemzetközi intézmény hívja fel a magyar kormány figyelmét arra, hogy a mostani, viszonylag jó években kellene megalapozni a tartósan fenntartható növekedést - írja az MTI.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/egyre_tobben_mondjak_most_kene_lepnie_a_kormanynak.652364.html

Lenyúlják a nagy kínai bizniszt a szerbek

A szerb sajtó lelkesen számol be arról, milyen zsíros üzleteket kötött Szerbia Kínával, amelynek kegyeiért versenyt futnak a régiós országok.

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/lenyuljak_a_nagy_kinai_bizniszt_a_szerbek.652100.html

Brüsszeli köldökzsinóron lóg a magyar oktatás

A Magyarország éves oktatási kiadásai több mint ötödének megfelelő összeget, közel négyszázhatvanmilliárd forint európai uniós forrást kap a következő két évben a hazai oktatási rendszer – derült ki elnyert uniós pályázatok összesítéséből. A támogatott programok jelentős része infrastruktúra-, tananyagfejlesztési és kutatási célú. Emellett olyan fontos feladatok ellátására is forrást ad Brüsszel, mint a felzárkóztatást célzó tanodák támogatása, tehetséggondozás, iskolai közösségépítés, illetve életvezetési tanácsadás. Ám érdemes figyelembe venni, hogy a 2020-ban záródó uniós finanszírozási ciklus után jelentős mértékben csökkennek majd a vissza nem térítendő támogatások, miközben emelkedik a projektekben vállalandó önrész mértéke. Tehát ha a közeljövőben érdemi fejlesztéseket, illetve felzárkóztatást szeretne elérni Magyarország az oktatás területén, akkor a következő kormánynak jelentősen – százmilliárdokkal – növelnie kell a költségvetésben az oktatási rendszer finanszírozását, hogy pótolja a kieső uniós forrásokat.

https://mno.hu/belfold/brusszeli-koldokzsinoron-log-a-magyar-oktatas-2431623

Human Operator: akadályozták volna a diákok kifizetését?

Aznap utalták volna az előzetes letartóztatásban lévő MSZP-s önkormányzati képviselő, Czeglédy Csaba vezette Human Operator Zrt.-hez köthető diákszövetkezettel szerződésben álló diákok bérét, amikor Czeglédyt őrizetbe vették. Többségük azért jutott hozzá mégis pénzéhez, mert – értesüléseink szerint – a politikus a szokottnál korábban utalt. Czeglédyt és társait mintegy hárommilliárdos költségvetési csalással gyanúsítják, az ügyészség szerint a Human Operatorhöz kötődő cégek nem fizették meg az adókat és járulékokat a diákmunkások után. Hankó Faragó Miklós, Czeglédy Csaba ügyvédje lapunknak megerősítette: június 13-án, kedden, azaz Czeglédy őrizetbe vételének napján indította volna el ügyfele a bérek átutalását.

https://mno.hu/belfold/human-operator-akadalyoztak-volna-a-diakok-kifizeteset-2431587

Állami pénzek után csalás miatt per jöhet

Befejezte a nyomozást, és költségvetési csalás miatt vádemelést javasol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) annak a főként vagyonvédelemmel foglalkozó cégnek az ügyében, amely egyebek közt csaknem 8,5 millió forintért őrizte a 2016-os érettségi-feladatlapokat és azok javítási útmutatóit – értesült lapunk. Azt, hogy a feladatlapokat a T.O.M. Controll 2001 Vagyonvédelmi Zrt.-re bízta az Oktatási Hivatal, azért volt különösen pikáns, mert – mint megtudtuk – a szerződéskötés idején már javában zajlott a nyomozás a társaságnál.

https://mno.hu/belfold/allami-penzek-utan-csalas-miatt-per-johet-2431606

Lasszóval kénytelen dolgozókat fogni az állam

Bár az állam mindent megtesz annak érdekében, hogy eltitkolja a munkaerőhiány mértékét a közszférában – a Központi Statisztikai Hivatal már 2016 első negyedéve óta nem tud friss adatot közölni, mert az üres álláshelyekről szóló adatok nem érkeznek be a hivatalhoz –, a lapunk által átböngészett állásportálok, valamint állami cégek és szervek állásajánlatai alapján úgy tűnik: a közszférát is megbéníthatja a munkaerőhiány. A kormányportálon például 2014 júniusától mostanáig összesen 766 álláspályázatot hirdettek meg; főleg a Nemzetgazdasági Minisztérium keres állandóan új kollégákat, hiszen 247 pozícióra várták a reménybeli jelentkezőket, de a Földművelésügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium is állandó munkaerőhiánnyal küszködik a jelek szerint.

https://mno.hu/belfold/lasszoval-kenytelen-dolgozokat-fogni-az-allam-2431585

Okozhat még meglepetéseket Európában a szélsőjobb

Van, ahol a piaci rést töltötték be, máshol a szavazóknak lett elegük a politikai elitből, a tendencia ráadásul a jövőben is folytatódhat. Körképünk az európai szélsőjobboldali pártokról. 

https://zoom.hu/hir/2017/12/04/okozhat-meg-meglepeteseket-europaban-a-szelsojobb/

Sokan elveszíthetik az egészségügyi ellátást - figyelmeztetést küldött a NAV

Annak a diáknak, akinek a diákigazolványa október végén lejárt és nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el, és orvosi ellátásra más jogcímen sem jogosult, be kell jelentkeznie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, és december 16-tól egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.

https://zoom.hu/hir/2017/12/04/sokan-elveszithetik-az-egeszsegugyi-ellatast-figyelmeztetest-kuldott-a-nav/

Trump adventi üzenete: keresztény hitvallás vagy az ideológiai háború új fejezete?

Happy Holidays vagy Merry Christmas? E két jókívánság mögé sorakozik fel Amerika, és vívja a maga ideológiai harcát. Aki az ateistáknak akar gesztust tenni, az a politikailag korrekt Happy Holidays!-szel (Boldog Ünnepeket!) köszön. Akinek a karácsony még mindig vallásos és hagyománytisztelő ünnep, az Merry Christmas!-t (Boldog Karácsonyt!) kíván.

Az ideológiai háborúk mestere, Donald Trump elnök ebbe a harcba is beszállt. Már a kampányban is azt ígérte, hogy ha ő lesz az elnök, akkor visszatér a karácsony a Fehér Házba. Persze, mint a legtöbb Trump-megjegyzésben, ebben is van túlzás. Merthogy nem volt teljesen száműzve a karácsony: Barack Obamát ugyan lehet azzal vádolni, hogy hanyagolta a vallási tartalmat, sőt egyházellenes rendeleteket is hozott, de Ronald Reagan és a két Bush elnök hívő keresztények voltak, akik megadták a karácsony rangját.

http://valasz.hu/vilag/trump-adventi-uzenete-kereszteny-hitvallas-vagy-az-ideologiai-haboru-uj-fejezete-126549

„Nem az alacsony bérekkel kell versenyezni, hanem a tudásiparba befektetni”

Továbbra is ötletszerű a kormány gazdaságpolitikája Csaba László közgazdász szerint. Az egyetemi tanár a Magyar Nemzet hétfői számában olvasható interjúban azt mondja, veszélyesek a Budapest-Belgrád vasútvonalon most bejelentett építkezéshez hasonló beruházások: „A tervezéstől a működtetésig legalább nyolc-tíz olyan stádium van, ahol a közpénz el tud áramlani […] Ez a beruházás jó példája az önkényes fejlesztéseknek. Az útvonalhoz kapcsolódó államok gazdasági fejlettségét tekintve pedig erős kétségek vetődnek fel a megtérüléssel kapcsolatban.”

A közgazdász szerint nem segíti a bérek emelését, hogy a kormány a tőkeigényes fejlesztéseket részesíti előnyben a tudásigényes fejlesztésekkel szemben. „Nem az alacsony bérekkel kell versenyezni, hanem a tudásiparba befektetni. Enélkül elképzelhetetlen a versenyképesség emelése” – mondja.

http://valasz.hu/uzlet/nem-az-alacsony-berekkel-kell-versenyezni-hanem-a-tudasiparba-befektetni-126550

Nature: A hatalmat nem merik kritizálni, de a tudománypolitikával elégedettek a magyar kutatók

A magyar tudománypolitikáról közölt hangulatjelentést november 23-i számában a világ egyik vezető természettudományos szakfolyóirata, a Nature.

A lap kiemeli, hogy a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) több tagja tavaly lemondott tagságáról, mivel a köztestület nem emeli fel a szavát elég erélyesen a kormány szerintük antidemokratikus intézkedései ellen. A magyar tudósok nem szívesen nyilatkoznak politikai kérdésekről, a folyóiratnak több fiatal kutató arról számolt be, hogy a kormány kritizálása veszélybe sodorhatja karrierjüket. Eközben azonban korszerű, versenypályázatokra épülő kutatásfinanszírozási infrastruktúra épült ki az országban, és kutatás-fejlesztésben Magyarország a többi közép-európai ország előtt jár.

http://valasz.hu/kultura/nature-a-hatalmat-nem-merik-kritizalni-de-a-tudomanypolitikaval-elegedettek-a-magyar-kutatok-126491

Kifinomult kizsákmányolás és poszt-apartheid nyomor Dél-Afrikában

25 évvel az apartheid-rezsim összeomlása után továbbra is a fehérek kezében van a gazdaság Dél-Afrikában – a fekete lakosság nagy része ugyanazokban a bádogvárosokban lakik, mint egykor. Az óriási társadalmi különbségek ellenére sokan dolgoznak a feketék felemelkedéséért. Sipos Zoltán helyszíni riportja.

https://atlatszo.hu/2017/12/01/kifinomult-kizsakmanyolas-es-poszt-apartheid-nyomor-del-afrikaban/

Épp most szórnak el 77 milliárdot a férőhelyek kiváltására, de ettől nem lesz jobb az intézetben élők helyzete

A legrosszabb feltevések látszanak megvalósulni a fogyatékkal élő emberek társadalmi befogadását célzó ún. kitagolási programmal kapcsolatban.

Előzmények

22 milliárd forintból, plagizált tanulmányokra támaszkodva alakítják át a fogyatékosok ellátórendszerét

Több helyen is tiltakoznak a helyiek a fogyatékossággal élő emberek beköltöztetése ellen

Földi pokol a gödi fogyatékos otthonban: kikötözik, ketrecbe zárják és éheztetik a bentlakókat

https://szocio.atlatszo.hu/2017/12/04/epp-most-szornak-el-77-milliardot-a-ferohelyek-kivaltasara-de-ettol-nem-lesz-jobb-az-intezetben-elok-helyzete/

Konzervatív össztűz Orbán Viktorra

A harmadik Orbán-kormány és a Trump-adminisztráció kapcsolatainak eddigi története valójában a Fehér Házba szóló amerikai elnöki meghívásra való meddő magyar várakozás története.

A magyar kormány a jelek szerint a republikánus kormányzattól ugyanazt kapja jutalmul, amit a demokratáktól büntetésül. Amikor január 20-án Donald Trump, az Egyesült Államok republikánus elnöke Washingtonban letette a hivatali esküt, budapesti kormánykörökben kirobbanó derűlátással várták, hogy a demokraták hosszú kormányzása után végre olyan politikai elit veszi át Amerika irányítását, amely megértéssel viseltetik, sőt jórészt azonosul is az „illiberális” rendszert meghirdető Orbán Viktor politikájával. A magyar kormányfőt azonban mindmáig nem fogadta az elnök az Ovális Irodában.

http://nepszava.hu/cikk/1147127-konzervativ-ossztuz-orban-viktorra

A Szentatya látja a veszélyeket – Márfi Gyula vatikáni látogatásáról

veol.hu

Nagyon egyoldalúan hozzák le a Szentatya nyilatkozatait, mondta Márfi Gyula veszprémi érsek, aki vatikáni látogatását összegezte.

– Magam is azt hittem, hogy a pápa nem látja a problémát. De most meggyőződtem, hogy nem így van. Nem annyira egyoldalú az ő állásfoglalása, mint ahogyan azt a média lehozza. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek felvetette, vajon hogyan látja a Szentatya Európa jövőjét. A Szentatya látja a veszélyeket, például a globalizáció veszélyét. Világosan megmondta, hogy az egységet nem szabad összetéveszteni az egyformasággal. 

https://www.veol.hu/vezeto-hirek/szentatya-latja-veszelyeket-marfi-gyula-vatikani-latogatasarol-2178415/

Nagy bajban van Harkány, de a hitlerezős alpolgármester is nagy jutalmat kap

Harkány önkormányzata szeptember 30-án úgy döntött, az úgynevezett önhiki (önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok kiegészítő költségvetési támogatása) forrásból 25 millió forintot pályáz meg. A települések rendkívüli önkormányzati támogatása az a forrás, amelyből a bajba jutott települések anyagi gondjait segíti megoldani a kormány.

November 11-ére nagyot fordulhatott a világ a fürdőváros körül. Ekkor az önkormányzat szakbizottságai már arra tettek javaslatot, hogy a fideszes városvezetés, vagyis Baksai Endre Tamás polgármester hat-, Remmert Ferenc alpolgármester háromhavi illetményének megfelelő jutalmat állapítson meg a képviselő-testület. Mégpedig a 2016 december elejétől 2017 november végéig tartó eredményes munkájuk elismeréseként.

A támogatásra szoruló város kasszájából Baksai mintegy 3,3, Remmert 1,1 milliós jutalmat kaphat. Arról, hogy mennyire volt eredményes a két városvezető munkája, ha önhikire szorult Harkány, már nem is érdemes beszélni – írja a Pécsi Stop.

http://nepszava.hu/cikk/1147175-nagy-bajban-van-harkany-de-a-hitlerezos-alpolgarmester-is-nagy-jutalmat-kap

Tudatlan gazemberség vagy újabb fideszes lopás? – Vita a dél-alföldi koraszülötteket segítő projektről és mentorházakról Gyulán

A szerző kérdéseket tett fel a Lázár János feleségéhez is köthető alapítványról, de válaszokat nem kapott.

Visszataszítónak nevezte Görgényi Ernő gyulai fideszes polgármester, hogy Hadházy Ákos (LMP) országgyűlési képviselő túlárazottnak jellemezte a koraszülöttek megsegítését célzó Korábban Érkeztem Alapítvány egyik projektjét. Gyula – Szeged és Kecskemét mellett – program egyik színhelye lesz, ahol mentorház létesül. Noha a projekt céljait senki nem vitatta, a fideszesek durván támadják azokat, akik a Lázár János kancelláriaminiszter feleségével megterhelt ügy részleteit firtatják. A konkrét felvetésekre azonban nincs válaszuk.

Az ügy

Hadházy Ákos a kritikája miatt az egyik kedvezményezett helyszínen, Gyulán is felhördültek: a kormánypárti polgármester, Görgényi Ernő „visszataszítónak” értékelte Hadházy akcióját, míg fideszes alpolgármestertársa, Alt Norbert „úriembernek nem nevezhető” figuraként beszélt az LMP-s politikusról a legutóbbi, november végi testületi ülésen. Hadházy ezzel még olcsón megúszta, hiszen Csepreghy Nándor miniszterhelyettes „tudatlan gazembernek” titulálta az ügy kipattanásakor. Csepreghy harciassága persze azzal is magyarázható, hogy közvetve a főnökét, Lázár Jánost érte a „támadás”. A kancelláriaminiszter pedig, mint hírlik, munkatársaitól feltétlen engedelmességet követel.

http://magyarnarancs.hu/publicisztika/tudatlan-gazemberseg-vagy-ujabb-fideszes-lopas-vita-a-del-alfoldi-koraszulotteket-segito-projektrol-es-mentorhazakrol-gyulan-108008

Orbán Viktor nagy európai kritikusa is aláírt a Momentumnak

Guy Verhofstadt ezzel a párt újabb népszavazási kezdeményezéséhez csatlakozott.

A Momentum Mozgalom elnöke, Fekete-Győr András saját Facebook-oldalán közölt egy videót vasárnap, amelyen a volt belga miniszterelnök, Guy Verhofstadt a párt civiltörvény elleni népszavazási kampányában szignózik egy aláírásgyűjtő ívet. Az Európai Parlament liberális frakcióvezetője persze mindezt csak szimbolikusan tette, hiszen nem magyar állampolgár, így az ő aláírása nem számít majd a végelszámoláskor.

http://magyarnarancs.hu/belpol/orban-viktor-nagy-europai-kritikusa-is-alairt-a-momentumnak-108001

„Rettenetes harag él bennem” – Még ketten vádolják szexuális zaklatással a könyvkiadó házaspárt

·      Follinus Anna költő egy interjúban számolt be arról, hogy egy kiadót vezető házaspár éveken át kényszerítette szexuális együttlétre

·      Bár Follinus nem mondta ki az elkövetők nevét, a közösségi médiában sokan megnevezték őket

·      A Stádium Kiadót vezető házaspár, Kárpáti Kamil és Lőkös Margit a kiadó honlapján tagadott mindent

·      A hétvégén a Szépírók Társasága közölte, hogy olyan fórumok létrehozását kezdeményezték, amelyek alkalmasak lehetnek a hasonló esetek megelőzésére, feltárására és kezelésére

·      Mostanra két újabb érintett szólalt meg az ügyben

https://zoom.hu/hir/2017/12/04/egyre-tobben-szolalnak-meg-az-irodalmi-kiado-zaklatasi-ugyeben/

Rétvári: Ha az MSZP nem zárt volna be négy kórházat, nem kéne most annyit várni a mammográfiai vizsgálatokra

November végén számolt be arról az RTL Klub Híradója, hogy Budapesten öt kórháznak is elromlott a mammográfiai vizsgálatot végző gépe, a szűrésre várókat a Szent Margit Kórházba irányítják. Az intézmény egyik ügyeletese szerint

a túlterheltség miatt csak januári időpontokat tudnak adni a bejelentkezőknek, de azok sem tarthatóak, mert az ő gépük is gyakran meghibásodik.

"Mennyit kell várni egy mammográfiai vizsgálatra?" tette fel a kérdést az Emmi vezetőjének hétfőn a Parlamentben a szocialista Kunhalmi Ágnes, aki megerősítette: érdeklődésére a nagyobb kórházak, szűrőállomások elismerték,

a most szűrésre jelentkezők január középére kapnak időpontot. 

https://444.hu/2017/12/04/retvari-ha-az-mszp-nem-szuntetett-meg-volna-negy-korhazat-nem-kene-most-annyit-varni-a-mammografiai-vizsgalatokra

"Békén kellene hagyni a tanárokat"

Minden vizsgálat bebizonyította, hogy aktivitás közben lehet tanulni, és így fejlődik az idegrendszer is. Ma egy tanóra 70 százalékában a tanár aktív, tehát az iskolában leginkább a pedagógus fejlődik, nem a gyerek – véli Gyarmathy Éva pszichológus. Hogy jön a digitális kultúrához az ősember-gondolkodás? Miért nincs értelme az alaptantervnek? Miben van igaza Csépe Valéria miniszteri biztosnak? Interjú.

http://hvg.hu/kultura/20171201_Van_aki_meg_pont_olyan_mint_Hoffmann_Rozsa_volt_gyerekkoraban

Nagy ErvinA Jobbik latrinája

Hamarabb szakad az a bizonyos buditető Vona fejére trónján csücsülve, mint hogy leváltaná elnöki tisztségéből valamelyik belső ellenzéki csoportosulás pártjában

Magyar Hírlap

Ne hitegessük a még bizakodó, jóhiszemű, jobb sorsra érdemes, nemzeti érzelmű, egyébiránt aljas módon kihasznált lelkes és naiv párttagokat! Vona, legalábbis a választásokig, ha kitart a pénz és Simicska őrült víziója, mindenképpen maradni fog. Hacsak maga nem áll fel a rádőlő falak rettentő súlyától megrettenve – hisz történészként ismernie kell I. Béla legendáját, aki hasonlóan járt. Csupán azzal a különbséggel, hogy az egykori uralkodóval szemben Vona maga verte le a vakolatot az egyre kellemetlenebb szagú ülőalkalmatossága körül. A Jobbik már nem az a párt, aminek látszik – írtam, nyilatkoztam jó pár évvel ezelőtt, többek közt a Magyar Hírlapban is. 

Akkor persze áruló voltam, aki politikai lúzerségét igyekezett leplezni egyesek szerint. Olyanok szerint, akiket vagy elvakított a hirtelen, leginkább a Gyurcsány-kormány tetteinek ellenhatásaként felfutó Jobbik sikere; és olyanok is, akik a semmiből jöttek a pénz és a hatalom terjengő szaga miatt. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/104860/A_Jobbik_latrinaja

Nagy a baj a Richternél, májkárosító lehet az egyik gyógyszerük

Májkárosodást okoz az Esmya?

Az európai gyógyszerügyi hatóság (EMA) vizsgálatot rendelt el a Richter egyik zászlóshajójával, az Esmyával kapcsolatban miután a Világgazdaság információi szerint négy, a készítménnyel kezelt betegnél is akut májgyulladást fedeztek fel, hármuknál májátültetésre volt szükség. Az EMA adatai szerint 670 ezer nőt kezeltek mindeddig a nőgyógyászati készítménnyel.

https://www.vg.hu/vallalatok/majkarosodast-okoz-az-esmya-699359/

Bayer Zsolt show-műsorral jelentkezik

Reszkess, Puzsér! Reszkess, Hajdú Péter! Így újul meg Mészáros Lőrinc tévéje.

Mától új székházból, megújult díszletekkel és műsorstruktúrával jelentkezik az Echo Tv ­– írja Blikk. A bulvárlap szerint Mészárosné Kelemen Beatrix, a csatornát működtető Echo Hungária Tv Zrt. igazgatóságának elnöke a jeles esemény kapcsán elmondta:

„Nagyon kemény munka előre eltervezett eredménye a megújulás”,

és hogy „a mai kiélezett versenyben a legjobbat, a legmodernebbet kínálónak van esélye a sikerre”. Mészáros (Lőrinc)né fontosnak tartotta azt is elmondani, hogy „a csatorna küldetése, hogy a polgári értékrendet erősítse Magyarországon, az embereket érdeklő témákat keresve, azokra valódi válaszokat adva”.

Blikk cikkéből kiderül az is, hogy „a magas szakmai színvonal elérése érdekében egy év alatt nyolcvanról háromszáz közelébe emelték a létszámot, a stáb összetétele pedig garancia a minőségre”.

A legújabb műsorstruktúrát Szikszai Péter vezérigazgató-helyettes ismertette. Mint mondta, Bayer Zsolt műsora, a Mélymagyar megszűnik, helyébe a vasárnaponként jelentkező

 

Bayer-show lép,

http://magyarnarancs.hu/feketelyuk/bayer-zsolt-showmusorral-jelentkezik-108016

Hihetetlen levelet írt Orbánnak a kínai miniszterelnök a repülőről

 

Orbán Viktorhoz címzett táviratban fejezte ki szívből jövő köszönetét a magyar miniszterelnöknek, kormányának és a magyar népnek a "melegszívű és baráti fogadtatásért" Li Ko-csiang, Kína miniszterelnöke, aki a hét elején Budapesten hivatalos állami látogatáson, valamint a Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozón vett részt - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szombaton az MTI-vel.

 

http://www.atv.hu/belfold/20171202-hihetetlen-levelet-irt-orbannak-a-kinai-miniszterelnok-a-repulorol

 

Gréczy megerősítette: Az MSZP tárgyalódelegációja is elfogadta az atv.hu által közölt listát

 

Az MSZP tárgyalódelegációja – Molnár Gyula is Hiller István – is elfogadta azt egyéni jelöltekről szóló listát, amit az ATV főmunkatársa szerzett meg hétfőn. A DK szóvivője most mégis arról beszélt, a szocialisták előálltak egy teljesen másik javaslattal.

 

 

http://www.atv.hu/belfold/20171203-greczy-megerositette-az-mszp-targyalodelegacioja-is-elfogadta-az-atv-hu-altal-kozolt-listat