2017, december 4 - 07:57 Sajtószemle

Egyre többünket riogat a magyar ember mumusa

Amerikai kardiológusok 140/90-ről 130/90-re vitték le a magasvérnyomás-betegség határértékét. Ezzel az egyetlen „tollvonással” az érintettek száma 37 százalékkal ugrott meg, nem kizárt, hogy hazánk is átveszi az ajánlást. A miértre kerestük a választ.

https://24.hu/tudomany/2017/12/03/egyre-tobbunket-riogat-a-magyar-ember-mumusa/

 Űrközpont Szabolcsban? Ugyan! Jön az alföldi raftingpálya!

Nem vicc: nem kell többé Szlovéniáig vagy Ausztriáig menni egy vadvízi kalandért, két év múlva elég lesz elugrani Kiskörére.

Nagy felhördülést keltett február közepén a hír, hogy a kormány 1-3 milliárdos beruházással űrközpontot építene a keleti határ-közeli Gyulaházán. Bár a Farkas Bertalan szülőhelyén létrehozandó látványosság ötlete még nem jutott előrébb a hatástanulmánynál, most újra mer nagyot – legalábbis meghökkentőt - álmodni a kormány: információink szerint ugyanis hamarosan forrásokat csoportosít át egy az Alföldön létesítendő raftingpálya – igen, jól olvassák, vadvízi evezőspálya - tanulmánytervének elkészítéséhez.

A szó szoros és elvont értelmében is meredek ötlet, úgy tudjuk, régóta dédelgetett elképzelése a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek (MKKSZ), a szervezet 1,5 hónappal ezelőtti konferenciáján azonban már megvalósítható-megvalósítandó lehetőségként vetődött fel. Jó ideje tudható ugyanis, hogy a kormány 80-100 milliárd forintot tervez az aktív turisztika fejlesztésére fordítani az elkövetkező években. 

http://hvg.hu/kkv/20171202_Urkozpont_Szabolcsban_Ugyan_Jon_az_alfoldi_raftingpalya

Fideszes képviselőt reklámoztak a budapesti ételosztáson

Bajkai István fideszes választókerületi elnök nevével felmatricázott dobozban adták át a tojást a rászorulóknak a VI. kerületi önkormányzati ételosztáson.

https://mno.hu/belfold/fideszes-kepviselot-reklamoztak-a-budapesti-etelosztason-2431510

Orbánékat a köztévében osztotta ki Gianni Pittella

 Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának vezetője szerint nem a magyar nép, hanem a magyar kormány a felelős, amiért megbuktatott egy 160 ezer menedékkérő áthelyezésére vonatkozó tervet, pusztán azért, mert nem volt hajlandó ezer menedékkérőt befogadni.

http://hvg.hu/itthon/20171203_Orbanekat_a_kozteveben_osztotta_ki_Gianni_Pittella

Német lap: Orbánnak a kínai üzlet több egy vasútvonalnál

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című konzervatív német lap a Belgrád-Budapest vasútvonal korszerűsítésével, illetve Kína és a kelet- és közép-európai térség 16 országának budapesti csúcstalálkozójával kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.

Orbán Viktor számára többről van szó, mint egy vasúti pálya felújításáról, a magyar kormányfő ugyanis már 2010 óta a keleti nyitás politikáját követi, és joggal hangsúlyozza, hogy országa a visegrádi államok körében egyértelműen az első helyen áll a Kínával folytatott kereskedelmet illetően - írta a lap.

A budapesti csúcstalálkozóval összefüggésben kiemelték, hogy egyelőre még csak spekulálni lehet arról, vajon Peking céljai között szerepel-e "az Európai Unió megosztása vagy gyengítése", de már vannak arra utaló jelek, hogy a Kínával szorosan együttműködő országok hajlandóak a pekingi vezetés érdekeinek megfelelően eljárni.

http://hvg.hu/kkv/20171203_nemet_lap_orbannak_a_kinai_uzlet_tobb_egy_vasutvonalnal

 Moszkva Orbánt akarja

Miközben a kormányoldal bagatellizálja az orosz befolyást Magyarországon, a Political Capital és a Friedrich Ebert Stiftung közös, 33 oldalas friss tanulmánya arra mutat rá: hazánk Oroszországtól való függősége egyre inkább hasonlatossá válik a posztszovjet térség államaiéhoz. Az intézetek szerint a kelet-közép- európai államok még a „meghekkelt” nyugatiaknál (USA, Németország) is kiszolgáltatottabbak Putyin Oroszországának a magas fokú politikai és gazdasági függés miatt. Moszkva azt is nyilvánvalóvá tette, hogy az információs fegyver alkalmazásával a számára kedvező oroszbarát politikusokat, pártokat, köztük Orbán Viktort, vagy Heinz-Christian Strachét szeretné hatalomra juttatni vagy hatalomban tartani, ezáltal egy Kreml-barát uniós politikai blokkot létrehozni a krími agresszió elfogadtatására, illetve a szankciók feloldására.

 

http://nepszava.hu/cikk/1146960-moszkva-orbant-akarja

Holland miniszterelnök: Mit keres még Orbán az Európai Néppártban?

Emmanuel Macront és Orbán Viktort is bírálta a liberális Mark Rutte egy fórumon. A francia államfőt azért, mert reformtervei szerinte nem konkrét célok elérést szolgálják: az integráció az integrációért nem old meg semmilyen problémát. A magyar miniszterelnököt és pártját pedig az Európai Néppártnak szánt „oldalvágásban” említette.

http://hvg.hu/vilag/20171203_Holland_miniszterelnok_Mit_keres_meg_Orban_az_Europai_Neppartban

Tony Blair, korábbi angol miniszterelnök újra szavazna a brexitről

Tony Blair, az angol Munkáspárt korábbi miniszterelnöke megpróbálja visszafordítani a brexitet, írja a Guardian. Blair azért lobbizik, hogy új népszavazást írjanak ki az EU-ban való maradásról.

http://index.hu/kulfold/2017/12/03/blair_tony_brexit_uj_szavazas_nagy-britannia/

Keleti járadékturizmus: hogyan kapnak ukrán nácik szülei magyar nyugdíjat?

Nehéz arra a kérdésre választ kapni, hogy pontosan hányan is laknak a Szabolcs-Szamár-Bereg megyei Kispaládon. Egyrészt mert az ukrán–magyar határon fekvő község tényleg kicsi: három utcája van mindössze, a Fő utca, az Új utca és az Újabb utca. Másrészt dacára annak, hogy Kispaládnak is bőven kijut a magukra hagyott északkelet-magyarországi települések problémájából, a falu lakossága valamiért folyamatosan növekszik. Míg 2010-ben 536 lakosa volt, addig idén már 1347-en mondhatták magukat kispaládinak. A jelenség nem egyedi egyébként a keleti végeken, mintegy harminc település vallhatja magáról, hogy ott nem okoz gondot az elvándorlás. Több ezer fővel nőtt az ukrán határhoz közel fekvő Szabolcs-Szamár-Bereg megyei falvak lélekszáma, de a 151 százalékos növekedést produkáló Kispalád az, amely közöttük a legjobban teljesít. Erről kérdezősködtünk, először az Újabb utcában.

https://mno.hu/belfold/keleti-jarulekturizmus-hogyan-kapnak-ukran-nacik-szulei-magyar-nyugdijat-2431296

Ukrán nyugdíjbiznisz: Gyurcsányra mutogat a Fidesz

Hangulatkeltésnek tartja a Fidesz kommunikációs igazgatója, hogy a Célpontbeszámolt arról, hogy magyarországi lakcímmel rendelkező ukrán nyugdíjasok időskori juttatást kaphatnak a magyar államtól.

Korábban a Magyar Nemzet is beszámolt róla, hogy az utóbbi években több ezer fővel nőtt az ukrán határhoz közel fekvő Szabolcs-Szamár-Bereg megyei falvak lélekszáma, és a 151 százalékos növekedést produkáló Kispalád az, amely közöttük a legjobban teljesített. A településen van olyan lakcím, ahova több mint 90 ukrán állampolgárt jelentettek be az állandó lakókon kívül – a ház tulaja ezeket a határon túli „lakókat” még soha sem látta, csak a rengeteg kiküldött nemzeti konzultációs ív jelzi, hogy hivatalosan számon tartják őket.

https://mno.hu/belfold/ukran-nyugdijbiznisz-gyurcsanyra-mutogat-a-fidesz-2431504

 

z SZDSZ-t idézi a DK

Hétértékelő. „George Soros a kormánynak tesz szívességet, és segíti a kormánypártok kampányát”

Magyar Hírlap

George Soros nemcsak véleményt formál Magyarországról, hanem Magyarországot akarja formálni – mondta lapunknak az aktivizálódó milliárdosról Boros Bánk Levente politológus, aki szerint Gyurcsány Ferenc lépésről lépésre darálja be a szocialistákat.

http://magyarhirlap.hu/cikk/104777/Az_SZDSZt_idezi_a_DK

Dippold Pál Gyűlölnek, tehát vannak

Álláspont. Napjainkban habzó szájú agit-provokátorok ordítják bele a világba, hogy „Magyarországot végletesen és végzetesen megosztja a gyűlölet, amit a neobolsevik miniszterelnök és korrupt kormánya szít”

Magyar Hírlap

Mi, liberálisok pedig képtelenek vagyunk kimondani, amit szerintem valójában érzünk, hogy ti. mi még sokkal jobban: gyűlölünk titeket mint ti minket – fogalmazta meg sokszor idézett mondatát Vannak-e a szeretetnek határai? című művében, az 1993. december 2-án megjelent Beszélő című hetilap 48. számának 4. oldalán  a talán jobb sorsra érdemes Kornis Mihály, akit még napjainkban is sokan írónak tartanak. Kinek sovány életmű ez a mondat, kinek pedig a lét értelmét meghatározó teljesség. Kornis az úgynevezett szélsőjobboldalról nyilatkozott annak idején, ám az a gondolkodásmód, ami egymás mellé rakatta szavait, évezredek óta jól ismert. Ez a gyűlöletbeszéd. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/104768/Gyulolnek_tehat_vannak

Egy ellenzéki és a töredékszavazatok

Kinek kell egy pártonkívüli? – avagy a Fideszben csalódott Mellár Tamás esete az ellenzéki összefogással.

A Fidesz tőmondatos, hazugságra, szorongásra, beszűkült gondolkodásra – mostanság főleg migránsozásra és sorozosára - építő érvei széles tömegeket aktivizálnak, vajon Mellár Tamás a fiskális és monetáris gazdaság kutatója tud-e erre olyan üzenettel válaszolni, ami őszinte, tartalmas és jövőbemutató, s emellett érthető és hatékony a választók mozgósítása szempontjából? Mellár azt ígéri, hogy igen, mert „falusi gyerekként” vérében van az egyszerű fogalmazás. Hozzáteszi azonban, hogy azokat nincs esély megszólítani, akikre hat a kormány lebutított érvrendszere, ő a kormányváltásra várókat akarja meggyőzni, hogy igenis van alternatíva.

http://nepszava.hu/cikk/1147126-egy-ellenzeki-es-a-toredekszavazatok

Ragadj tollat! - Levélíró kampányt indít az Amnesty International

December 15-ig tart a világ legnagyobb emberi jogi kampánya, a Levélíró Maraton. Ebben az évben öt ember vagy közösség ügyében kéri az Amnesty International a segítséget.

„A Levélíró Maraton egy kiváló eszköz arra, hogy kiálljunk a jogsértések áldozatai mellett, és erősítsük Magyarországon is a globális szolidaritás eszméjét. A magyarok gyakran nem hiszik el, hogy egy petíció aláírása számít, de a Levélíró Maraton évről-évre bebizonyítja, hogy milyen ereje van, ha emberek milliói fognak össze egy közös ügy érdekében" - mondta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatój

http://nepszava.hu/cikk/1147125-ragadj-tollat---leveliro-kampanyt-indit-az-amnesty-international

Mezőkövesd Brooklynja – Gettósodás Tállai András városában

Tállai András nagyon odafigyel választókerülete központjára, Mezőkövesdre. A minap például a helyben különösen magas benzinárak miatt intézkedett, aminek hírértéke lett, még a Bloomberg is foglalkozott a matyó település üzemanyagáraival. Kevesebb szó esett viszont arról, hogy nemrég rendőröket vertek Mezőkövesd közepén. Abban a városrészben, ahol találkoztunk rongylábú szipusokkal és rettegő nyugdíjasokkal, láttunk drótra hajított csipketangát és kukából lakmározó macskát. Pedig ezeken a girbegurba utcákon egy gyönyörű skanzent sem lenne nehéz elképzelni.

https://mno.hu/hetvegimagazin/mezokovesd-brooklynja-gettosodas-tallai-andras-varosaban-2431210

Mást mutat a létra – Másodfokra kerül Váradi András halálának ügye

Az elsőfokú ítélet szerint a gázoló sofőr nem tudta volna elkerülni a balesetet. Váradiék ügyvédje szerint továbbra is sok a tisztázatlan kérdés.

A baleset ügyében nyomozás indult, de a rendőrség szerint nem történt bűncselekmény, így a Váradiékat képviselő Magyar György ügyvéd pótmagánvádas eljárást kezdeményezett. 

Magyar György szerint három évvel a halálos baleset után, több tárgyalás és újabb szakértői kiegészítések után eljutott oda az ügy, hogy nem is úgy történt a baleset, ahogyan azt az elejétől kezdve hitték. Több jel is arra utal, hogy Váradi Andrást nem biztos, hogy ott ütötték el, ahol az a nyomozati dokumentumokban áll. Utóbbira a legutóbbi tárgyalási napon tett is utalást az a műszaki szakértő, aki a közelmúltban elvégzett egy vizsgálatot azzal a tanúval, aki a Váradi András mögötti autót vezette (azt, amelyik ütközött a létrával). A Székesfehérvári Törvényszék sajtóosztálya az elsőfokú ítélet napján kiadott egy közleményt, amelyben több más mellett az szerepel, hogy „az ügyben beszerzett szakértői vélemények alapján kétséget kizáró bizonyossággal megállapítható az, hogy a baleset a vádlott forgalmi sávjában következett be”.

http://magyarnarancs.hu/belpol/mast-mutat-a-letra-107507

Németh Szilárdék Jézust is bevetik egy csepeli Lidl-áruház megtisztulásáért

Vasárnap délután kőkeresztet avatnak Csepelen, az Ady Endre utcában található Lidl-áruházzal szembeni közterületen – ezt Németh Szilárd Fidesz-alelnök, volt kerületi polgármester jelentette be Facebook-oldalán.

http://magyarnarancs.hu/feketelyuk/nemeth-szilardek-jezust-is-bevetik-egy-csepeli-lidl-aruhaz-megtisztulasaert-107995

Egy pécsi alapítvány több mint 130 millió forintot kapott Soros Györgytől, a Fidesz szerint ebből kerítést bontanak

Mintegy 500 ezer dollárt, azaz 130 millió forintot kapott Az emberség erejével elnevezésű alapítvány Soros György alapítványától – hangzott el az M1 szombat esti Híradójában.

Nyirati András, a pécsi alapítvány elnöke az MTI beszámolója szerint elmondta: a pénzt a dunántúli régió civil szervezeteinek megerősítésére kapták; a támogatási szerződést már alá is írták. „Törvényileg sem tehetjük, hogy politikai tevékenységet folytassunk. Tehát bennem ha bármi ilyen veszély felmerült volna, hogy ez a program ilyet valósítana meg, akkor nem is írhattam volna alá” – fogalmazott az alapítvány elnöke.

Ezen a héten már nyilvánosságra került, hogy a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítvány a dél-dunántúli és észak-alföldi régióban indít programokat, ahol több százezer dollárt fognak szétosztani civil kezdeményezések között.

Híradóban idézték Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkárt, aki a műsorban ismét pörgött egyet a hülyeségkörhintán: szerinte Soros György vidéki civil központjai az üzletember céljait segítenék, vagyis a bevándorlás erősítését, a kerítés lebontását és azt, hogy bevándorláspárti kormány legyen Magyarországon.

 

http://magyarnarancs.hu/belpol/egy-pecsi-alapitvany-tobb-mint-130-millio-forintot-kapott-soros-gyorgytol-a-fidesz-szerint-ebbol-keritest-bontanak-107994

 

2 301 463 – a Fidesz szerint ennyien vettek részt a Soros-tervről szóló konzultáción

 

A pénteki összesítés szerint 2 301 463-an vettek részt a „Soros-tervről” szóló nemzeti konzultáción, ez minden eddigi rekordot felülmúl – mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója. Hidvéghi Balázs hozzátette, ebből is látszik, hogy pártokon átívelő ügyről van szó, amit az ellenzéknek is érdemes lett volna elfogadni támadás helyett.

Alighanem arra célzott, hogy Hadházy Ákos, az LMP társelnöke megkérdőjelezte a kormány által közölt adatok valóságát – és akkor még finoman fogalmaztunk, a konzultációs ívek gyűjtőhelyének felkeresése után Hadházy irtózatos kamunak minősítette a kabinet számait.

https://24.hu/kozelet/2017/12/03/2-301-463-a-fidesz-szerint-ennyien-vettek-reszt-a-soros-tervrol-szolo-konzultacion/

 

AZ UNIÓ SORSA FOROG KOCKÁN

DEMOKRÁCIAFÓBIA ÉS BEVÁNDORLÁS EURÓPÁBAN · A NÉP ÉS AZ ELIT HARCA

Szájer József Magyar Idők

A fóbia kifejezés a magyar Wikipédia szerint „indokolatlan viszolygás vagy ösztönös félelem meghatározott tárgyaktól, helyzetektől vagy személyektől, amely(ek) igazolhatatlan voltát a személy is felismeri, de szabadulni nem tud tőle”. A szócikkből, amely e definíció után jó pár tucat fóbiafajtát is felsorol, hiányzik egy manapság egyre divatosabb variáns, a Roger Scruton angol konzervatív filozófus által elkeresztelt demofóbia, a néptől, a demokráciától való félelem. A brexitszavazás és Donald Trump amerikai elnökké választása óta ez a lelki betegség egyre rohamosabban terjed a világban.

A modern demofób fél a néptől.

http://magyaridok.hu/velemeny/az-unio-sorsa-forog-kockan-2500015/

VÉGSŐ JELENTÉSTELENSÉG

Bayer Zsolt Magyar Idők

Beszéljünk őszintén: nem az a baj, hogy ön egy elaggott, elbutult vénember, ó nem, korántsem! Az elaggottságnak, agyalágyulásnak van és lehet méltósága, és mindenképpen van helyi értéke. Arról nem beszélve, hogy az ezzel szembesülőt eleve lefegyverezi, mert együttérzésre, szánalomra, megértésre, türelemre kényszeríti. Ön azonban egy cégéres gazember. Az volt mindig. Önben nincs, de bennem van annyi méltóság, hogy ne idézzem ide újra pontosan az ön saját szavait… Miről is? Hát bármiről. Sorsról, felelősségről, elhurcolt vagy elhurcolásra kijelölt zsidók vagyonának „összegyűjtéséről”, a jótékonykodás önfelmentő, önigazoló, búcsúcédulás álságosságáról és persze Istenről és önmagáról, illetve e kettő összemosásáról.

Önnek is van kórképe: moral insanity. Így hívják azt a tünetegyüttest, amelyet ön egymaga hordoz a kezdetektől – ma már bizonyossággal kimondhatjuk – a végig. De még csak nem is ez az ön legfőbb bűne. Hiszen ez is határos már a betegséggel, ami felmentést jelenthet, még ha csak részlegeset is. De az ön és az önhöz hasonlatosak legnagyobb bűne a jelentésnélküliség piedesztálra emelése.

http://magyaridok.hu/ahelyzet/vegso-jelentestelenseg-2524804/

GULYÁS A PÁCBAN

Pilhál György magyar Idők

Gondterhelten vakarózik a Közös Ország Mozgalom frontembere, Gulyás Márton sztárprovokátor, amióta kiderült, nem akar összejönni az ellenzéki pártok áhított technikai nagykoalíciója. Úgy fest ugyanis, hogy sem a Momentum, sem az Együtt, sem az LMP nem kívánja visszaléptetni saját jelöltjét az esélyesebb javára a bravúr helyszínéül kinézett 1. számú körzetben. (A két „nagy”, a DK és az MSZP eleve nem indít jelöltet.)

Zavaros a kép. Vagy inkább röhejes. Az LMP pár hete a Kossuth téren járatta le magát, amikor hívei – 50-90 piros fejű ember – azt ordítozták a placcon: „Putyin, haza!”.

http://magyaridok.hu/paca/gulyas-a-pacban-2525344/

Felfüggesztették az ABC News újságíróját

Ross pénteken jelentette, hogy Donald Trump amerikai elnök a választási kampány idején megbízta Michael Flynnt, hogy lépjen kapcsolatba az orosz kormány képviselőivel. Mint kiderült, nem pont ez a helyzet. Trump csakugyan megbízta Flynnt a kapcsolatfelvétellel, de ez már az elnökké választása után történt. Flynnt ugyan elítélték, amiért az ügy kapcsán hazudott az FBI-nak, de Trumpot ezzel nem sikerült besároznia

http://index.hu/kulfold/2017/12/03/felfuggesztettek_az_abc_news_ujsagirojat/

Az öt legtutibb név az LMP országos listájáról

 

Az LMP kongresszusán elfogadott névsor elején

1.    Szél Bernadett áll, majd

2.    Hadházy Ákos

3.    Ungár Péter

4.    Schmuck Erzsébet

5.    Keresztes László Lóránt

Aztán jönnek Kanász-Nagy Máté, Demeter Márta, Lengyel Szilvia, Ferenczi István, a tizedik helyen pedig Ábrahám Júlia indul.

A többiek a linken találhatók.

 

http://index.hu/belfold/2017/12/03/orszagos-lista_lmp/

 

Az USA kilép az ENSZ menekültügyi egyezményéből

 

Donald Trump amerikai elnök döntése értelmében az Egyesült Államok kilép annak az ENSZ-megállapodásnak az előkészítő munkálataiból, amely a menekültek és migránsok helyzetén segítene. Trump a megállapodást összeegyeztethetetlennek tartja saját bevándorlási politikájával.

Az amerikai ENSZ-misszió ma tájékoztatta a világszervezet főtitkárát, hogy az Egyesült Államok befejezi a részvételét a migrációs világegyezmény előkészületeiben.

– közölte szombati közleményében az amerikai képviselet.

 

http://index.hu/kulfold/2017/12/03/az_usa_kilep_az_ensz_menekultugyi_egyezmenyebol/

 

És akkor a soproniak berágtak az alföldi migránsokra

 

Havi százezer forintból kell megélnie egy átlagos magyarnak - a KSH adatai szerint. A kormány bejelentette a nyugdíjemelést és a kínai kapcsolatok megerősítését, a silány élelmiszerek elleni harcban viszont meghátrált. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

http://hvg.hu/gazdasag/20171203_Es_akkor_a_soproniak_beragtak_az_alfoldi_migransokra

 

Trump Londonba készül, de nem a királynő vendégeként

Vasárnapi londoni sajtóértesülés szerint február végén várják Donald Trump amerikai elnököt Londonba, de az eredeti tervekkel ellentétben nem állami látogatásra, vagyis nem az uralkodó vendégeként.
 

A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lap név nélkül idézett forrásai szerint Trump február 26-án érkezne egy napra Londonba, és látogatásának időzítése egybeesne az Egyesült Államok új londoni nagykövetségének megnyitásával. 

A lapnak nyilatkozó bennfentesek úgy tudják, hogy az időpont már tíz napja szerepel Trump programjában, és nem módosították azután sem, hogy az amerikai elnök a minap komoly diplomáciai vihart kavart az Egyesült Államok legszorosabb európai szövetségesének számító Nagy-Britanniában, miután a Twitter üzenőportálon újraközölte a Britain First nevű radikálisan muszlimellenes brit csoport három videóját. A csoport egyik vezetője ellen, akinek Twitter-oldaláról Trump átvette a videókat, büntetőeljárás folyik Nagy-Britanniában szélsőséges gyűlöletkeltő kijelentései miatt.

http://hvg.hu/vilag/20171203_Trump_Londonba_keszul_de_nem_a_kiralyno_vendegeken

Havi nettó 750 ezerért csábítják a magyar villanyszerelőket Németországba

Az energiaipari cégek is egyre nagyobb munkaerőhiánnyal küzdenek, egyre több villanyszerelő szakemberre lenne szükség. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület felmérése szerint évente legalább 600 villanyszerelőre volna szükség, 45 százalékkal többre, mint ahány végzős diák jelenleg van.

http://hvg.hu/enesacegem/20171203_Havi_750_ezerert_csabitjak_a_magyar_villanyszereloket_Nemetorszagba

Visszaszólt a szalonnácizó Deutsch Tamásnak a Jobbikhoz átpártolt olimpikon

 

Nem tetszik Kovács Tamásnak, amit Deutsch Tamás üzent neki, miután a Jobbik mellé állt.

„Szalonnáci vagyok?...Kikérem magamnak!...Aki elpártol tőletek az mind szalonnáci?” Ezt válaszolta a Jobbik képviselőjelöltjévé vált Kovács Tamás Deutsch Tamásnak. A Fidesz EP-képviselője még pénteken üzent a kétszeres olimpiai bronzérmes vívónak: „Kardcsörtetés a szalonnácik mellett. Előbb-utóbb mindenki hazatér. Szebb jövőt, Tamás. Ennyi.”

Kovács Tamás tavasszal nyílt levelet írt Orbán Viktornak: szerinte 2014-ben megváltozott a Fidesz politikája, morálja, becsülete, tovább fokozta a társadalmi kettészakítottságot, pedig ő 1994 óta a Fideszre szavazott, mint "nemzeti érzelmű polgár". A héten bejelentették, hogy jövőre a Jobbik képviselőjelöltje lesz.

http://hvg.hu/sport/20171202_Visszaszolt_a_szalonnacizo_Deutsch_Tamasnak_a_Jobbikhoz_atpartolt_olimpikon

Révész: A brüsszeli pávák haláltánca

Az EU-s alapelvek felrúgásával szerzett gazdasági és politikai monopóliumával a Fidesz Brüsszelben fizetőképes. EP-szavazatokkal és exkluzív üzleti lehetőségekkel tud fizetni. Vélemény.

Miért engedi az EU, hogy teljesen szétverjék egy tagállamának a jövőjét az ellenségei? A múlt hét óta erről kicsit többet tudunk, de nem eleget. A frissen előásott dokumentumokból kiderült: az energiaügyi EU-biztos üzente Putyinék sötétben bujkáló, illegális lobbistáján keresztül a magyar pávatáncosoknak, hogy hivatkozzanak a technika kizárólagosságra. Hazudják azt, hogy az új atomerőművet kizárólag az orosz diktátor kegyencei tudják megépíteni. A brüsszeli illetékesek pedig majd úgy tesznek, mintha ezt elhinnék, s mintha ez elegendő ok lenne, még ha igaz lenne is, valamennyi uniós alapelv felrúgására, ami itt felrúgásra kerül. Ez kellett ahhoz, hogy Magyarországot sok évtizedre eladósíthassák, kiszolgáltathassák az EU szétverésén munkálkodó nagyhatalomnak

http://hvg.hu/itthon/20171201_Revesz_Brusszel_pavatanc_Paks_koltesegek_oroszok_paktum_E

Van még hova fejlődni: nem volt 100%-os a nemzeti konzultáció

 

A legsikeresebb konzultációt tudhatja maga mögött a kormány, de a válaszadási arány így is csak 28,7 százalékos, ami egy népszavazáshoz például még édeskevés. A Fidesz szerint most jön még csak a neheze, ráadásul itt van Soros is.

https://zoom.hu/hir/2017/12/03/van-meg-hova-fejlodni-nem-volt-100-os-a-nemzeti-konzultacio/

 

Kiemelt beruházásként építhet felhőkarcolót az MNB-alapítványok vagyonkezelője

 

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a Váci úti irodaház-beruházást.

Még tavaly jelentette be az MNB alapítványainak vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt., hogy 17 milliárd forintért megvette a volt Csavargyár területét a budapesti Váci úton.

 

https://zoom.hu/hir/2017/12/01/kiemelt-beruhazaskent-epithet-felhokarcolot-az-mnb-alapitvanyok-vagyonkezeloje/

 

Sikerélmény nélkül - Van, ahol egy orvos három helyen helyettesít, és van, ahova egy sem jut

Szerző: Kövesdi Péter | Megjelent a 2017. december 02.-i lapszámban

Egyfelől minden a legnagyobb rendben van: épül-szépül az ország, sorra újítják fel a kórházakat, rendelőket. Másfelől van olyan része az országnak, ahol egy orvos egyszerre három helyen helyettesít, és van, ahova egy sem jut. Arra voltunk kíváncsiak, miért nem képes megtartani az orvosokat az ország két legszegényebb megyéje, miközben milliárdokat áldoz kórházai és rendelői felújítására, az egészségügyi infrastruktúrára.

 

https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/sikerelmeny_nelkul_

 

Menekültek és zsigeri érzések – Joseph P. Forgas világhírű szociálpszichológussal beszélgettünk

Szerző: Kertész Anna | Megjelent a 2017. december 02.-i lapszámban

Sem elismerni, sem kezelni – Orbán Viktor a menekülthelyzetre adott válaszával nyeri meg a következő választást, mert a magyarok (ahogy általában az emberek) számára is az egyik legfontosabb kérdés a biztonság. A baloldal nem mer beszélni a migrációról és a lehetséges megoldásáról, így mélyen gyökerező, evolúciós motivációkat hagy figyelmen kívül – mondja a világhírű szociálpszichológus. Joseph P. Forgas, azaz Forgács József hét éve tanulmányozza a magyar kormánypártok politikáját. Budapesten beszélgettünk vele.

https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/sem_elismerni_sem_kezelni__joseph_p_forgas_interju_ka

 

Avar János: Kowtow Kínának

Szerző: Avar János | Megjelent a 2017. december 02.-i lapszámban

Felejthetetlennek legfeljebb a – közlekedési káoszért káromkodó – budapestiek tarthatják az e heti Kína–Kelet-Európa csúcstalálkozót, ahogyan csupán a magyar kormánymédiában volt a világpolitika központi eseménye. Hiszen hiába kerestük a mérvadó nemzetközi sajtó címoldalain, de még a pekingi tálalása is lekezelő volt, ami – lévén pártállami tájékoztatás – eligazító üzenetnek is tekinthető.

https://www.vasarnapihirek.hu/szerintem/avar_janos_kowtow_kinanak

 

Shane Tusup megölelte Kiss Lászlót, majd ellene fordult

„Nincs az úszósportban olyan versenyző vagy edző, Hosszú Katinkát kivéve, aki ne hívott volna fel” – állítja Kiss László a tavaly tavasszal kirobbant botránya utáni időszakról. Az úszók korábbi szövetségi kapitányáról akkor kiderült, hogy 1961-ben, 21 évesen csoportos nemi erőszakban vett részt, ami miatt 21 hónapot ült börtönben.

2016. április 7-i lemondása után most nyilatkozott először nagyobb terjedelemben, a napokban megjelent Sportsorsok című interjúkötet egyik alanyaként. Ebben elmondja többek között, hogy Hosszú Katinkát mindig is támogatta, semmi rosszat nem tett ellene. „Az ő viselkedése velem szemben teljességgel érthetetlen. Különösen, amikor az apukája is felhívott, és azt mondta, hogy Katinka szeret engem. Hát mi lenne, ha nem szeretne?”

Kiss azt állítja: az ő közbenjárására utazhatott ki Hosszúval a 2012-es londoni olimpiára a magyar edzői papírokkal nem rendelkező párja, Shane Tusup. Aztán utal arra is, hogy a szövetségi kapitány és a mára háromszoros ötkarikás bajnok versenyzője közti kommunikációt megszüntető, elmérgesedett viszonyuk mögött alapvetően ő áll.

„Talán nyomasztja, hogy végül is, akár tetszik, akár nem, edzőként hat olimpiai aranyérmem van, kettő pedig kapitányként”

https://mno.hu/sport/shane-tusup-megolelte-kiss-laszlot-majd-ellene-fordult-2430976

Gyűlöletkarmesterek

GAZDA ALBERT

Az elmúlt hónapok izgalmasabb belpolitikai híreinek egyike volt, hogy a Lehet Más a Politika leigazolta Ron Werbert. Az izraeli kampánytanácsadót másfél évtizede dobogós pozíció illeti meg mifelénk a legmumusabb mumusok között. Különösen a Fidesz berkeiben emlékeznek fájó szívvel teljesítményére, minthogy kifejezetten a nevéhez köthető a 2002-es sokkoló vereség, amikor a negatív kampány addig hírből sem ismert tökélyre vitelével vezette győzelemre az egyébként meglehetősen gyámoltalan miniszterelnök-jelölttel ringbe szálló szocialistákat. Ez roppant hosszú és fájdalmas hatalomtalanságot jelentett Orbán Viktor és köre számára, emiatt sincs okunk álmélkodni azon, hogy helyzetbe kerülvén mekkora vehemenciával vetették magukat a különféle javak közé

https://mno.hu/magazinpublicisztika/gyuloletkarmesterek-2431424

Nézőpont: Július óta duplázott az LMP

2017. december 3. 10:49

A kormánypártok és az LMP is erősödni tudtak novemberben a Nézőpont közvélemény-kutatása alapján. A felmérés szerint a Jobbik sok szavazót elvesztett, az MSZP és a DK pedig lassan fej-fej mellett halad.

Októberhez képest nőtt a kormánypártok, és az LMP támogatottsága, a többi párt tábora azonban nem tudott bővülni – derül ki a Nézőpont Intézet szombaton nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásából.

A Fidesz-KDNP kormánykoalíció egy hónap alatt a teljes népességen belül négy százalékpontot tudott erősödni: ez most 35 százalékot jelent számukra. A biztos szavazók körében is tetemes a kormánypártok előnye – itt már majdnem a választók fele, 48 százalékuk adná le a voksát a regnáló kormányra.

A baloldalon továbbra sem történt komolyabb átrendeződés: az MSZP a teljes népességben 5 százalékon, a DK pedig szorosan mögötte 4 százalékon áll, a választási részvételüket biztosra ígérők körében pedig a szocialisták 9 százalékos, a Gyurcsány-párt pedig 8 százalékos eredményt könyvelhetne el.

 

http://mandiner.hu/cikk/20171203_nezopont_julius_ota_duplazott_az_lmp

Molnár Gyula: Az MSZP közös listán alapuló ellenzéki szövetség része szeretne lenni, nem akar „pártszépségversenyen” részt venni

Az MSZP azt üzeni, hogy él, és tudja, mi a feladata.

 

Kizárólag közös listán alapuló ellenzéki szövetségben lehet győzelmet aratni a 2018-as választáson az MSZP szerint. Molnár Gyula, a szocialisták elnöke pártja budapesti választási koordinációs ülését követően úgy fogalmazott, az ellenzéki pártok szétaprózódott választási indulása „pártszépségversenyhez” vezetne, amelyben nem szeretnének részt venni.

Kritikus időszakon van túl a párt. Az MSZP azt üzeni, hogy él, és tudja, mi a feladata – mondta a párt vezetője, hozzátéve, az elmúlt időszak bebizonyította, hogy a szocialista szavazók „nem pártolnak át oda, ahova értelmiségi műhelyek gondolják”.

Molnár hamisnak nevezte azokat a híreket, hogy az MSZP vezetésében stratégiaváltás történt volna, hiszen szerinte továbbra is le akarják váltani a kormányt.

Ez a stratégia.

http://magyarnarancs.hu/belpol/molnar-gyula-az-mszp-kozos-listan-alapulo-ellenzeki-szovetseget-szeretne-nem-akar-partszepsegversenyen-reszt-venni-107992

Ellenzékpótló szerepet tölt be Soros György

MTIORIGO

Soros György ellenzékpótló szerepet tölt be a mai magyar politikában, beszállt a kampányba, a vidéki irodák nyitása potens szavazatvásárlási lehetőség – mondta Galló Béla politológus vasárnap az M1 aktuális csatornán.

A választási kampány kapcsán Galló kiemelte, hogy külön küzdelem zajlik az MSZP és a DK között, előbbi előbb-utóbb a Gyurcsány-féle alakulatban fogja végezni. A politológus úgy látja, hogy az elmúlt években az MSZP bázisa erősen megcsappant, a szocialista párt nem tud alternatívát kínálni a társadalomnak, kormányzati képességét már korábban elveszítette.

Szerinte Kunhalmi Ágnes - akit Molnár Gyula pártelnök felkért, hogy legyen az MSZP arca - megbízhatatlan kommunikátor, és ahhoz a politikuscsoporthoz tartozik, akiknek elemi érdeke a DK-val való együttműködés.

http://www.origo.hu/itthon/20171203-gallo-bela-soros-beszallt-a-valasztasba.html

Puccsra készülnek a Jobbikban Vona ellen

ORIGO

A párt tönkretevőjének és árulójának nevezik a Jobbik alapszervezetei Vona Gábort, a Jobbik elnökét. A Ripost titkos pártdokumentumokat, belső levelezéseket és jegyzőkönyveket szerzett meg – ezekből az derült ki, hogy Vona leváltására készülnek.

http://www.origo.hu/itthon/20171203-puccsra-keszulnek-a-jobbikban-vona-ellen-titkos-partdokumentumok-kerultek-elo.html

DK: Orbán Ráhel rámutatott, apja pedig megveszi neki közpénzen

A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktor a saját lányának veszi meg a Bálnát. A Gyurcsány-párt fővárosi képviselője azt mondta, ha már a főpolgármester elkótyavetyéli a fővárosi ingatlant, akkor az épület eladásának bevételéből oldja meg a 3-as metró akadálymentesítését.

„A tervezett funkciótól eltérően hagyta kocsmává zülleni, és most megfosztja azzal is a budapestieket, hogy a Bálnát elkótyavetyéli. Árulkodó, hogy a megvásárolandó épületet a kormány a magyar turisztikai ügynökségnek szánja, mint ismeretes, Orbán Ráhel elsősorban idegenforgalmi és turisztikai ügyekben nyomul, nehéz tehát szabadulni attól a gondolattól, hogy a miniszterelnök lánya rámutatott az épületre, a kedves papa pedig közpénzből megoldja neki ezt a lehetőséget, színlelt, valamilyen stróman cégnek átjátszva az üzemeltetést” – mondta Gy. Németh Erzsébet.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/dk-orban-rahel-ramutatott-apja-pedig-megveszi-neki-kozpenzen-2431247

Venne Orbán Viktor-formájú adventi gyertyát?

Rocksztárokkal vagy színészekkel mindent el lehet adni, ez viszont egészen új: a Facebookon Orbán Viktort mintázó gyertyákat kezdtek el hirdetni. Az „elnöki mellszobor” – ami persze valójában miniszterelnöki, hacsak a Hegyvidéki Manufaktúra nem tud már valamit, amit mi még nem – arany, bronz és neon színben is elkészült, de még egy rózsaszín verzióról is felkerült kép.

http://hvg.hu/kkv/20171201_Venne_Orban_Viktorformaju_adventi_gyertyat