2017, december 1 - 08:21 Sajtószemle

Egy modernkori rabszolgaságról szóló magyar film írhat történelmet Amerikában

 

A tíz éven át fogva tartott nőről szóló, az A Woman Captured című dokumentumfilm az egyik legrangosabb fesztiválon, a Sundance-en premierezik.

A dokumentumfilm egy magyar nőt követ, aki tíz év után megpróbál kitörni rabszolgatartói fogságából, miután az őt fogva tartó család az identitását is elvette. Az alkotók ezzel már történelmet írtak, hiszen magyar egész estés film ezelőtt még sohasem szerepelt a fesztivál versenyprogramjában (a korábban beválogatott magyar filmek más szekciókban kaptak helyet).

http://hvg.hu/kultura/20171130_a_woman_captured_sundance_magyar_dokumentumfilm

 

Arany-verset ilyen menőn még nem dolgoztak fel

 

Papírmadarakkal és papírfákkal teli erdőben forgatott a Margaret Island: az először nálunk, a 24.hu-n megjelenő új klipjükben Arany János A rab gólya című versét dolgozták fel az Arany János Emlékév keretein belül. A dal további Arany-feldolgozásokkal CD-n is megjelenik az Arany Albumon.

 

https://24.hu/szorakozas/2017/11/30/arany-verset-ilyen-menon-meg-nem-dolgoztak-fel/

Totális agyhalál a Karc FM-en

 

A Paláver az a műsor, ahová a meztelen migráncshordák elől menekülnek azok a szerencsétlenek, akik ugyan szavazhatnak, de szövegértési képességük nem haladja meg egy közepes méretű talicskányi aprómajomét. Jó, a műsorvezetői négyes is rém erős, a Bayer-Huth-Jurák-Stefka fedzetsorral azért legalább annyi agysejtet meg lehet nyomorítani, mint Pumped Gabóval. A tegnapi adásba egy eléggé zaklatott telefonálónak sikerült komplett hülyét csinálnia magából, de ami ennél sokkal ijesztőbb, Jurák Katából is.

Pedig róla ha túl sokat nem is, de azt azért feltételeztem volna, hogy a betelefonáló kijelentésre, miszerint a Soros-tervben szerepel az, hogy 

a Három Végső Csapás: a drogok kötelezővé tétele, a pedofília bátorítása és az SZDSZ felélesztése és kormányra juttatása,

szóval ezen a ponton csak megjegyzi, hogy asszonyom, ez itten nagyon nem stimmol, ez egy Hírcsárda-poszt, ez egy ún. vicc, TESSÉK MÁR ÉSZHEZ TÉRNI, de ez elmaradt, maradt viszont az elképesztőzés és hihetetlenkedés a posztból idézett másik mondat hallatán (ami a biztonság kedvéért kétszer is elmondatott):

A szabad sajtó, mint Origo, 888 és Pesti Srácok elhallgattatása.

Az az elképesztő, hogy Juráknak nem esik le az első mondatnál (a felvételen az 5. percben), hogy a néniben valami túltolta a sorosozást, amikor az azzal kezdi a mondandóját, hogy megjelent a Mein Plan című kötet, amiben Soros ismerteti a terveit. Sőt, még akkor sem, amikor a telefon másik végéről ez jött be: Magyarországot automatikusan külföldiek vásárolják fel, de a pénzt, amiért felvásárolták, nem Magyarországnak fizetik ki, hanem saját maguknak. Soros ezen az üzleten saját bevallása szerint már most keresett 200 ezer milliárd dollárt.

http://comment.blog.hu/2017/11/30/totalis_agyhalal_a_karc_fm-en

Több száz NER-lovag szerzett százmilliókat

I. rész

2010 és 2017 között nagyon sok szerencsés magyar, köztük egészen fiatal ügyvédek, üzletemberek, rokonok és barátok gazdagodtak meg Magyarországon. Ez a csapat elsősorban a politikai bizalomnak köszönheti anyagi sikereit. Hogyan szerzik, hogyan költik, illetve hogyan fektetik be ezek az emberek a pénzüket? Többrészes sorozatunk bevezető felvonásában az elmúlt öt évtized vagyonosodási útjait vizsgáltuk.

 

http://index.hu/gazdasag/2017/11/30/tobb_ezer_ner-lovag_szerzett_szazmilliokat_i._resz/

 

Bíróság: Jogellenes volt az online kaszinók letiltása

 

Pert nyert a magyar állammal szemben az Unibet, az egyik online szerencsejátékkal foglalkozó cég, amely hátrányba került a magyar kormány online kaszinók működését ellehetetlenítő szabályozása miatt. A kormány jogszabályokkal gyakorlatilag minden online szerencsejáték-szolgáltatót betiltott Andy Vajna online kaszinóján kívül, amely megnyerte az állami koncessziót. Az Unibet (amely azóta Trannel Ltd.-re változtatta nevét) és sok száz másik online szolgáltató oldalát először a NAV, majd később a Szerencsejáték Felügyelet blokkolta a szabályozásra hivatkozva, egyúttal súlyos, esetenként több százmilliós bírságokat szabtak ki a szolgáltatókra. Ez a cégek szerint diszkriminatív volt, és most már egy magyar bírósági döntés is kimondja ezt.

 

http://index.hu/gazdasag/2017/11/30/unibet_online_kaszino/

 

Az történt, amit megjósoltunk: Lázár államtitokra hivatkozik Soros-ügyben

kormányinfó

 

A kormány a titkosszolgálatoktól kért információkat Soros György tevékenységével kapcsolatban, de ahogy arról korábban írtuk, valószínűsíthetően semmilyen konkrétumot, ami miatt a milliárdos nemzetbiztonsági kockázatot jelentene, nem kaptak. Korábban azt írtuk, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter valószínűleg a Kormányinfón sem tud majd konkrétumokat mondani, ezért államtitokra fog hivatkozni. A csütörtöki Kormányinfón pontosan ez történt. 

 

http://index.hu/belfold/2017/11/30/kormanyinfo/

 

 

Paks 2 - A kormány kezére csapott a Bizottság

Salátatörvényben elrejtve próbálta áthágni a nukleáris beruházások engedélyezésének szabályait a kormány.

A jövő héten kerül a parlament törvényalkotási bizottsága elé az az energetikai salátatörvény, amelynek részeként a kormány megkísérelte megváltoztatni a nukleáris beruházások engedélyezésének szabályait. Eddig az szerepelt az atomtörvényben, hogy új reaktorblokkok engedélyezésénél az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) hivatalból kell felkérnie független szakértőt, a változtatás nyomán viszont a kivitelező maga hozhatta volna a saját szakértőjét, megkérdőjelezve a hatósági függetlenség és objektivitás alapelvét.

 

http://nepszava.hu/cikk/1146918-paks-2---a-kormany-kezere-csapott-a-bizottsag

 

Adóparadicsomba buszoztatott kvótaszázmilliók

Nagyon titkolták a „Volán-társaságok”, hogy a kvótakampányban egy luxemburgi cégen keresztül kaptak hirdetéseket a Miniszterelnöki Kabinetirodától. Hallgattak a kedvezményről is.

Egyéves procedúra és féltucatnyi per nyomán sikerült csak kideríteni azt, hogy a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodából irányított 2016-os kvótakampányban pontosan hány plakátot, mennyiért és mekkora kedvezménnyel helyeztek el távolsági buszok oldalán. Az ügyet Harangozó Tamás vitte végig, akit közben azzal is megvádoltak, hogy visszaél a joggal – csak azért, mert adóforintok sorsáról bátorkodott érdeklődni. A cégek trükközése érthető: féláron adták a hirdetési felületet a kormányzati propagandához.

Egyetlen fillért sem költött náluk az állam a népszavazással kapcsolatos tájékoztató hirdetésekre – hárított kezdetben a hét regionális Közlekedési Központ Zrt. (köznyelven: Volán-társaság) Harangozó Tamásnak.

http://nepszava.hu/cikk/1146851-adoparadicsomba-buszoztatott-kvotaszazmilliok

 

Csak az OTP 47 milliárdnyi taó-t utalt sportszervezeteknek

g7.hu

 

Több mint 47 milliárd forintot fizetett az államkassza helyett látványcsapatsport szervezeteknek az OTP az elmúlt hat évben. Ezzel egészen biztosan a bank a legnagyobb tao-donor, hiszen minden hetedik adóforint tőlük érkezett a sportba. Korántsem a pénzintézet azonban az egyetlen olyan cég, amely milliárdos tételben adta társasági adóját sportszervezeteknek a tao-rendszer bevezetése óta.

Az elmúlt bő két hétben bemutattuk, hogy összesen mennyi pénz áramlott a sportba ezen a csatornán keresztül, illetve, hogy az öt kedvezményezett sportágban (a labdarúgásban, a kézilabdában, a jégkorongban, a vízilabdában és a kosárlabdában) mely klubok kapták a legtöbb támogatást, és mire fordították ezt. Következő három cikkünkben arra teszünk kísérletet, hogy legalább részben a pénz forrását is felderítsük. Most a hazai és külföldi nagyvállalatok támogatásait vizsgáljuk meg alaposabban, majd az állami és a közbeszerzéseken kiugróan jól teljesítő kormányközeli cégekkel foglalkozunk.

Tao támogatás sportáganként

https://g7.24.hu/allam/20171130/csak-az-otp-47-milliardnyi-tao-t-utalt-sportszervezeteknek/

Egy ábrán mutatjuk, miért jó Mészáros Lőrincnek lenni

 

 öbb mint tíz százalékkal nőtt a termőföld ára 2016-ban. A területek értéke átlagosan 11,2 százalékkal haladta meg az előző évi szintet, így egy egy hektár szántó országos átlagban már 1,22 millió forintot ért – derül ki a Takarék Termőföldindexből. A drágulás gyorsult az előző évhez képest, de elmaradt a 2012-2014 közötti időszaktól. Előzetes számításaik szerint további áremelkedés következett be, a 185 ezer hektárnyi tranzakció országos átlagára 1,4 millió forint/hektár volt.

A bankcsoport adatai szerint az elmúlt öt évben megduplázódtak a hazai földárak, ám még mindig nem túlzott az árszint. A termőföldindex elemzése szerint a mostani szint duplája, 2,5 millió forint/hektár körül van az a szint, ami felett egy átlagos adottságú hazai földnél már megkérdőjelezhető a megtérülés.

A TAKARÉK Termőföldindex értéke 2016-ra 180,5-re emelkedett az egy évvel korábbi 162,4-es szintről, míg a inflációval korrigált érték 147,7-re a korábbi 133,4-ről.

http://hvg.hu/kkv/20171130_Egy_abran_mutatjuk_miert_jo_Meszaros_Lorincnek_lenni

 

Dobhatja az EU a kötelező betelepítési kvótát

 

A dublini rendszer a jövőben sem tartalmazna állandó, kötelező jellegű áthelyezési kvótákat az Európai Unió soros észt elnöksége által a közös menekültügyi szabályozás reformjáról benyújtott javaslatok értelmében.

 

http://hvg.hu/vilag/20171130_Dobhatja_az_EU_a_kotelezo_betelepitesi_kvotat

 

Vége a "nincs kvóta" hazugságnak: Juncker legalizálni akarja a migrációt

origo

 

Kivételesen csodálatos interjút adott az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker a Deutsche Welle nevű német közszolgálati médiának. Hála istennek, ebben nem csak a politikus, hanem az újságíró is meg tudta mutatni, mekkora legendák ültek is le egymással kvaterkázni. Utóbbi, Max Hofmann például megfejtette, hogy Líbiában azért árulnak rabszolgákat, mert túl nehéz bevándorolni Európába, a páratlan felfedezést pedig Juncker úr azzal fejelte meg, hogy hitet tett az Európába irányuló legális migráció növelése mellett. A nirvánához már csak annyi kell, hogy ez az üzenet a hazai ballib tömböt is utolérje.

 

http://www.origo.hu/itthon/20171130-csodalatos-interju-jelent-meg-a-deutsche-welle-ben-az-europai-bizottsag-elnokevel.html

 

Üres ülésteremben számolt be tavalyi tevékenységéről Polt Péter

Az ülésnap reggel 9 órakor kezdődött, a képviselők elsőként a Kúria elnökét hallgathatták volna meg, majd elmondhatták volna a véleményüket a beszámolójáról. A program szerint Darák Pétert az OBH elnöke követte, Handó Tünde után pedig a legfőbb ügyész következett, Polt Péter a többi vezetőhöz hasonlóan fél órában ismertethette az általa vezetett szervezet 2016-os működését az Országgyűlés plénuma előtt.

A helyszíni képek tanúsága szerint azonban az igazságszolgáltatás vezetői a csaknem teljesen üres parlamenti ülésteremben beszéltek.

https://mno.hu/belfold/ures-ulesteremben-szamolt-be-tavalyi-tevekenysegerol-polt-peter-2431031

 

Czibere Károly szerint alig maradt szegény ember Magyarországon

Mérce

 

800,000 fővel csökkent a szegények száma Magyarországon 2012 vége óta – mondta el Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára ma délután a Magyarország és a fenntartható fejlődési célok című konferencián Budapesten. Czibere a kormány szerinte szegénységet felszámoló politikájából külön kiemelte előadásában a rezsicsökkentésnek, a devizahitelek forintosításának, és a foglalkoztatás, azon belül is a közmunka bővítésének hatását.

Az államtitkár ehhez hozzátette, a magyar kormány évente a GDP 4,7%-át fordítja a szegénység felszámolására az országban.

Czibere Károly győzelmi jelentésének nagyban ellentmond az a kutatás, amelyet a Policy Agenda idén tavasszal készített a Friedrich Ebert Alapítvány és a Magyar Szakszervezeti Szövetség megbízásából. A kutatás során másodszorra határozták meg Magyarországon a reális létminimumot, miután a Központi Statisztikai Hivatal 2015-ben felhagyott ezzel.

https://merce.hu/2017/11/30/czibere-karoly-szerinte-alig-maradt-szegeny-ember-magyarorszagon/

 

Varga: Azért kell a vasút, hogy megvámolhassuk a kínaiakat

 

A magyar vámosok átlagosan 23 perc alatt végzik a vámkezelést, míg máshol ez órákba vagy akár napokba is telik, így Magyarországnak jó esélye van arra, hogy Kína nálunk akarja majd elvámoltatni, amit behoz az EU-ba, mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Időknek.

 

http://index.hu/gazdasag/2017/11/30/varga_azert_kell_a_vasut_hogy_megvamolhassuk_a_kinaiakat/

Sorosék vidéken szállnak szembe a kormánnyal

abcúg

Vidéki terjeszkedésbe kezd a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány, amely hamarosan több százezer dollárt fog szétosztani dél-dunántúli és észak-alföldi civil kezdeményezések között. Ez is illeszkedik az új stratégiába, amely aktívabban lép fel a kormányzati támadásokkal szemben. Kineveztek egy szóvivőt, Soros Györgyöt filantrópként mutatják be, közelebb mennek az emberekhez, és népszerűségre hajtanak. 

 

https://abcug.hu/sorosek-videken-szallnak-szembe-kormannyal/

Ömlenek a sztorik a 112-ről

 

Nem csitul a vita arról, jó ötlet volt-e bevezetni a rendőrség, a tűzoltóság és most már a mentők hívásait is egységesen kezelő 112-es segélyhívó számot. Nemrég a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete foglalt állást a központi segélyhívó ellen, szerdai cikkünkben pedig egy ügyeletes orvos írta le rossz tapasztalatait. Mindketten azzal érveltek, hogy a 112-es beiktatása lassíthatja a mentést, ezért szerintük jobb közvetlenül hívni a mentők vagy a tűzoltók helyi mentésirányító központját. Jöttek levelek újabb rossz tapasztalatokról, írtak nekünk operátorok, és olvashat egy kisokost is arról, mit kell és mit nem kell mondani, ha gyorsan akar segítséget.

 

http://index.hu/belfold/2017/11/30/112-es_segelyhivo_operator_mentok_tuzoltok_hivoszam_surgosseg_rendorseg/

21,5 milliárdot ad a kormány a katolikus kongresszusra

 

A tervezettnél is többe kerül majd a 2020-ban, Budapesten megrendezendő Eucharisztikus Kongresszus: a Magyar Közlönyben megjelent rendelkezés szerint a kormány 21,5 milliárd forintnyi közpénzt különített el a katolikus világeseményre, amelyet egyébként nyolcvankét év után tartanak meg újra Magyarországon.

 

https://mno.hu/belfold/az-isten-penze-sem-eleg-21-milliardba-kerul-a-katolikus-kongresszus-2430804

Kamu bírói álláshirdetéssel hekkelték meg a kormánypárti Lokált

Kamu bírói álláshirdetéssel hekkelte meg Habony lapját az Együtt – ezzel a címmel hirdetett sajtótájékoztatót csütörtökre Vajda Zoltán, a párt elnökségi tagja. 

És ott is van a csütörtöki Lokálban az álapróhirdetés. „Magyar bírói testületekbe keresünk főállású bírókat, akik képesek a lojális munkavégzésre, irányított csapatmunkára, kreatív jogértelmezésre. Jogi végzettség hiánya nem akadály.”

 

https://mno.hu/belfold/trollakcio-kamu-biroi-allashirdetessel-hekkeltek-meg-a-kormanyparti-lapot-2430924

Orbánhoz fordultak az Alindától eltiltott színháztörténész miatt

Közérdekű bejelentést tettek Orbán Viktornál, miután az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megtiltotta, hogy egy színháztörténész részt vegyen a Hír TV-n futó Alinda című műsorban – tudta meg a Magyar Nemzet. Az esetről szerdán számolt be közösségi oldalán az érintett műsorvezető, Veiszer Alinda. Mint jelezte, a szakember a műsor előtt írt egy levelet a munkahelye, az Országos Színháztörténeti Intézet fenntartójának, az Emminek. Onnan viszont indoklás nélkül azt a választ kapta, hogy a szereplést „nem támogatják”. 

 

https://mno.hu/belfold/orbanhoz-fordultak-az-alindatol-eltiltott-szinhaztortenesz-miatt-2430922

Megálljt parancsolt az Alkotmánybíróság Handó Tünde utasításainak

Az Alkotmánybíróság (Ab) részben megsemmisítette az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének integritási utasítását, mert az több ponton is alkotmányellenes – olvasható az Ab honlapjára csütörtökön feltett közleményben.

Handó Tünde, az OBH elnöke tavaly adta ki a bíróság jogszerű, befolyásmentes, feddhetetlen működéséről és a bírák ennek megfelelő magatartásáról szóló, úgynevezett integritási szabályzatát, amely a bírók elleni eljárásokat is rögzítette. A szabályzat szerint az OBH elnöke nem kötelező jellegű ajánlásban is megfogalmazhat olyan magatartási előírást, amelynek megsértése esetén a bírókkal szemben eljárás indítható

 

https://mno.hu/belfold/megalljt-parancsolt-az-alkotmanybirosag-hando-tunde-utasitasainak-2430915

 

Médiacsata Szegeden: Botka Lászlóék egy hosszú házasságot szakítottak meg Andy Vajna bevonulásakor

A csongrádi megyeszékhelyen hozta a legmarkánsabb változást Andy Vajna feltűnése.

 

Bár évekig jelentették meg közleményeiket, hirdetéseiket a Délmagyarország napilapban a szegedi önkormányzat és a tulajdonában álló városi cégek, a szeptember 22-i közgyűlésen a Botka László vezette városvezetés szakított a múlttal: már nem hirdet milliókért a Vajna-féle médiabirodalom Csongrád megyei lapjában.

Azaz nem a napi 16 ezer szegedi előfizetővel bíró Délmagyarországban, hanem a 75 ezer példányban megjelenő önkormányzati lapban, a Szegedi Tükörben hirdetnek majd a jövőben. A közgyűlési döntéssel párhuzamosan a Szegedi Tükör megjelenési számát évi 10-12-ről heti megjelenésre emelték.

 

http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/mediacsata-szegeden-botka-laszloek-egy-hosszu-hazassagot-szakitottak-meg-andy-vajna-bevonulasakor-107956

A Fidesz szerint a választók túl hülyék, hogy felfogják Soros ellenkampányát

 

Egyáltalán nem tart a Fidesz attól, hogy Soros György hamarosan induló "valóságkampánya" ront majd a vele szembeni kormánypropaganda hatásfokán, sőt, szinte jól is jön: segíthet forrón tartani a témát. A kormánypárti stratégák szerint az emberek egyébként is túl ostobák, hogy megértsék a milliárdos üzeneteit, vagy megítéljék, igazat állít-e egyáltalán lassan két éve tartó lejárató kampányában a kormány.

 

http://hvg.hu/itthon/20171130_fidesz_orban_kormany_soros_kampany_valosagkampany

 

Választókerületi egyeztetésre hívják az MSZP-t

 

A Demokratikus Koalíció, az Együtt és a Párbeszéd elnökei közös levelet írtak Molnár Gyulának, az MSZP elnökének, amelyben egyeztetésre hívják a Magyar Szocialista Pártot a 106 egyéni választókerületről való koordinációról – olvasható az Együtt csütörtöki közleményében.

Azt írták: a pártvezetők szerint Orbán Viktor rendszere megdönthető 2018-ban, amennyiben egy választókerületben csak egy ellenzéki jelölt száll szembe a Fidesz és a Jobbik jelöltjeivel.

Minden ellenzéki pártnak az a felelőssége, hogy legyen együttműködés az egyéni választókerületek szintjén, miközben önálló pártlistákon lehetőséget biztosítanak a választóknak, hogy kifejezzék, melyik demokratikus alternatívát támogatják.

A DK, az Együtt és a Párbeszéd ezért egyeztetést kezdeményez a Magyar Szocialista Párttal, de bíznak abban, hogy a későbbiekben az LMP és a Momentum is csatlakozni fog az egyéni választókerületekről szóló megállapodáshoz.

https://24.hu/kozelet/2017/11/30/valasztokeruleti-egyeztetesre-hivjak-az-mszp-t/

Riadót fújtak a ligetvédők: vágják a fákat a Városligetben

 

Elindultak a Liget-projekt szimpatikus fejlesztései, azonban megint a favágás az, ami először feltűnik a ligeti munkavégzésből.

 

http://hvg.hu/itthon/20171130_Vagjak_a_fakat_a_Varosligetben

Balavány: És még mit adott nekünk a Viszkis?

 

Szó sincs arról, hogy ezek bűnösök, akiknek megbocsátunk. Az összekacsintó közmegegyezés szerint, mondjon bármit a törvény (amit úgyis a hatalmasok találtak ki), ez a zsiványtípus eleve makulátlan.

Már a csapból is a Viszkis folyik, no nemcsak a film, azzal nem is volna gond, hanem a vita, miszerint szabad-e „piedesztálra emelni” egy „bűnözőt”, avagy nem szabad. És ahogy mifelénk – meg hát másfelé is – szokás, az álláspontok radikalizálódnak. Az egyik szerint ez komoly erkölcsi kérdéseket vet fel: a bűnöző mégiscsak bűnöző, nehogy már sztároljuk, hovatovább példaképpé nemesítsük! A másik szerint nehogy már az egyik ossza az észt, micsoda marhaság, tele vannak a nyugati epikus művek rokonszenves bűnözői karakterekkel, ott van ugye Robin Hood, Till Eulenspiegel, Vincent Vega meg a többiek.

Ambrus Attila, az eredeti Viszkis legszívesebben leverné Tvrtko sapkáját, jó néhányan legszívesebben levernék Ambrust, bonyolódik a cselekmény, miközben szépen fut a film.

http://hvg.hu/elet/20171130_Balavany_Es_meg_mit_adott_nekunk_a_Viszkis

Emmanuel Macron végre leszámolna a gyarmati múlttal

Nem kezdődött túl jól Emmanuel Macron háromnapos afrikai körútja, ugyanis Burkina Fasóban hétfőn gránátot dobtak a francia elnököt kísérő katonák buszára, majd később követ hajítottak az elhaladó konvojra. Macron nem volt jelen az utóbbi incidens idején, mert éppen az elnökkel tárgyalt, majd a rá jellemző módon először nem a helyi vezetőkkel és üzletemberekkel váltott szót, hanem a fiatalságnak adott elő az ouagadougoui egyetemen. Sőt, a kérdéseikre is válaszolt. De ekkor jött a következő, nem várt fordulat. A líbiai emberkereskedelemre vonatkozó kérdés után igencsak ingerülten, emelt hangon kérdezett vissza a hallgatóságnak. – Ezt a kérdést magatoknak tegyétek fel. Ez elképesztő! Hogy kik az embercsempészek? Az afrikaiak, kedves barátaim. Az afrikaiak. Mutasson valaki egy franciát, egy belgát, egy németet, aki embereket visz. Ilyen ember nem létezik – fakadt ki.

 A francia választási kampányban, idén februárban Algériában járva kijelentette, hogy

emberiesség elleni bűntett volt a francia gyarmatosítás,

így húzva meg azt a morális vonalat, amelyhez most politikai lépéseit igazítania kell. Útjának célja partnerségi viszony felépítése, de ennek hirtelen olyan akut problémák megoldására kell kiterjednie, mint a Líbiában rabszolgaságba taszított szerencsétlenek kiszabadítása, az embercsempész-hálózatok kiiktatása.

 

https://mno.hu/kulfold/emmanuel-macron-vegre-leszamolna-a-gyarmati-multtal-2430811

 

A ZSOLDOS VISSZATÉRT

Kis Ferenc Magyar Idők

 

Új szelek fújnak az LMP háza táján, miután a párt a közelmúltban leigazolta az izraeli kampánygurut, Ron Werbert. A gyűlölet karmesterének is nevezett tanácsadó régi ismerős Magyarországon, elég, ha csak a 2002-es választási kampányra emlékezünk, amelynek felvezetéseként a 2001. végi Orbán–Nastase-egyezmény, az úgynevezett státusztörvény kapcsán 23 millió román bevándorlóval riogattak a szocialisták, minden bizonnyal Werber ötletére. Szintén neki tulajdonítják Orbán Viktor démonizálását és a Fidesz fasisztázását.

Mostanában annak a pártnak tart fejtágítókat, amely megalakulása óta fennen hirdeti, hogy szakítani kell a 20. századi pártokkal, mert ugye lehet más a politika, amit ők majd meg is mutatnak.

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/a-zsoldos-visszatert-2516218/

 

SZIJJÁRTÓ PÉTER: A MIGRÁCIÓNAK KIMERÍTHETETLEN FORRÁSAI VANNAK AFRIKÁBAN

MTI MAGYAR IDŐK

 

Az illegális bevándorlás kimeríthetetlen utánpótlással rendelkezik Afrikában, és az ezt bátorító, bíztató uniós, brüsszeli politika teljes zsákutca, amely veszélyezteti Európa biztonságát – húzta alá az MTI-nek telefonon nyilatkozva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Abidjanból, ahol az EU-Afrika csúcstalálkozón képviseli a magyar kormányt.

 

http://magyaridok.hu/kulfold/szijjarto-peter-migracionak-kimerithetetlen-forrasai-vannak-afrikaban-2518192/

 

EGYSZER MAJD ELŐVESZIK?

Pilhál György Magyar Idők

 

Azon mindig jókat nevetek, ha olvasom valahol, hogy most aztán majd jól előveszik és elszámoltatják Demszky Gábor egykori főpolgármestert, hiszen ő is felelős azért a sok disznóságért (itt egy hosszú lajstrom szokott következni), ami az ő húsz éve alatt történt Budapesten.

Eleinte persze nem nevettem, magam is úgy gondoltam, egyszer tényleg biztosan előveszik majd, kikérdezik, sőt elszámoltatják, mit művelt ezzel a jobb sorsra érdemes fővárossal. De hát ez régen volt. Akkortájt, amikor a szadeszos ember még tojászáporral dacolva mondta ünnepi beszédeit, meg a 4-es metró vájataiban szelfizett a fúrópajzzsal…

Sok BKV-bérlet lejárt már azóta, de semmi nem történt. A nagyváros disznóságai máig itt vannak elvarratlanul, az obsitos vezér meg valahol a távolban (tán a kies Isztrián) írja emlékiratait. Hajszálai görbületlenek.

 

http://magyaridok.hu/paca/egyszer-majd-eloveszik-2515699/

Lázár János bizalmasa milliárdokért felügyeli a közbeszerzéseket

 

Eredetileg egy kis hódmezővásárhelyi cégként indult az Ész-Ker Kft., amely Lázár János felemelkedésével robbantott és a közbeszerzési tenderek szakmai tanácsadójaként ma már milliárdos megbízásokat kap a Miniszterelnökségtől. De Kárpáti Péter György rendezvényszervező vállalkozását is nagyon kedveli a Lázár-féle tárca.

Igazi magyar sikertörténet Kárpáti Péter Györgyé és cégeié, hiszen alig néhány év leforgása alatt az egyik legsikeresebb magyar tanácsadó vállalkozássá nőtte ki magát Ész-Ker Kft. (újabban Ész-Ker Zrt.) nevű vállalkozása – legalábbis, ha a megbízások értékét nézzük. Ha pedig a megbízók listáját, akkor az Ész-Ker gyakorlatilag a Miniszterelnökség közbeszerzési tanácsadócégévé vált. Különösen érdekes a történet abból a szempontból, hogy Kárpáti korábban szinte kizárólag a vendéglátás környékén tevékenykedett, majd egyszer csak átnyergelt a közbeszerzésekkel foglalkozó tanácsadási szektorba.

 

https://zoom.hu/hir/2017/11/30/lazar-janos-bizalmasa-milliardokert-felugyeli-a-kozbeszerzeseket/

Hadházy a már 2,2 milliós nemzeti konzultációról: “Ez egy vicc”

 

“Hiszem, ha látom” – mondta Hadházy Ákos, az LMP társelnöke az immár 2,2 millió választ elérő nemzeti konzultációról. A Zoom.hu írta meg, hogy a kormány által közzétett napi statisztika független forrásból továbbra sem ellenőrizhető, ráadásul óriási kilengések vannak: volt olyan, amikor egy nap alatt 323 ezernél több válasz érkezett.

https://zoom.hu/hir/2017/11/29/hadhazy-a-mar-22-millios-nemzeti-konzultaciorol-ez-egy-vicc/

Százmilliárd forint tűnik el a magánegészségügyben

 

A munkáltatói hozzájárulást ösztönző adókönnyítéseket és szigorúbb ellenőrzéseket szorgalmaz a Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége és a Primus Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesülete a orvosi magánpraxisokban.

Stratégiai megállapodást kötött a Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) és a Primus Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesülete; a két szervezet célja a magán egészségügyi szolgáltatók szürkezónájának kifehérítése – jelentették be a két szervezet közös sajtótájékoztatóján. A magánegészségügy az elmúlt években fordulóponthoz érkezett, egyre nagyobb szerepet kapnak a magánszolgáltatók. Láthatóságuk is megnőtt az elmúlt tíz évben, ám még mindig a lakásrendelőknél fordul meg a betegek 90 százaléka, míg a 10-20 legnagyobb szolgáltató adja a piac 10 százalékát – mondta Leitner György, a Primus ügyvezető igazgatója.

 

https://zoom.hu/hir/2017/11/30/szazmilliard-forint-tunik-el-a-maganegeszsegugyben/

Parragh László: Tettestársak voltunk a kormánnyal

Kevés a pályakezdő szakmunkás, túl sok a lébecoló gimnazista, a gazdaság fejlődését krónikus munkaerőhiány lassítja – hangoztatja jó ideje Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének és Orbán Viktornak a nézetei néha megdöbbentően egybecsengenek, mondatról mondatra egyeznek. A NER előbb a tankötelezettség korhatárát szorította le, újabban gimnáziumbezárásokról, középiskolai felvételiről értekeznek. A tét nem csekély: az egyetemek után sikerül-e a középfokú oktatást is a rendszer társadalomképébe illeszteni? A dolog pikantériája, hogy Parragh a fiatalokat abba a szakoktatásba terelné, amely szétesőben van. A nagy cégek profitérdekein túl vajon mi ebben a logika? Egy új kasztrendszer felé tartunk?

http://168ora.hu/itthon/parragh-laszlo-tettestarsak-voltunk-a-kormannyal-13254

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el.

Már nem „metélt farkincázna”, mint tette hét éve, időközben ugyanis bölcsebb lett – mondja Morvai Krisztina a Heti Válasznak. A Jobbik EP-képviselője abban azonban nem biztos, hogy az őt jelölő párttal is csak ennyi történt: szerinte Vona Gábor feladja az eredeti jobbikos értékeket, hogy az átmosott agyú és szívű baloldali választóknak udvaroljon. Morvai hozzáteszi: három éve nincs kapcsolata a párt vezetésével, nem kérték ki a véleményét a béruniós kampánynál sem. „Nőként talán bevallhatom, hogy fáj” – így a politikus, aki ennek ellenére azt mondja, nem hiúsági kérdés van annak hátterében, hogy már nem biztos a Jobbikban. Magát nem tartja árulónak, s szerinte ez a kiállása nem is hűségeskü a Fidesz mellett.

„Nem lennék mondjuk államtitkár egy Fidesz-kormányban. Az tényleg árulás lenne” – mondja Morvai, aki egy alkotmánybírói jelölés elől viszont nem ugrana el. „Amellett lehet tanítani, s az nem is párttisztség.”

http://valasz.hu/itthon/morvai-krisztina-ez-nem-husegesku-a-fidesz-mellett-126374

A Jobbik összefogott az LMP-vel – Brüsszelben

Milyen az, amikor a Jobbik az Európai Parlamentben rendez konferenciát, és baloldali üzeneteket fogalmaz meg, azt követelve, hogy a Nyugattal történt „árunió” után jöjjön el a bérunió is? Brüsszelben néztük meg a párt átfazonírozásának következő felvonását. 

 

http://valasz.hu/itthon/a-jobbik-osszefogott-az-lmp-vel-brusszelben-126477

Politikaközeli vállalkozások is részesülnek a GINOP uniós fejlesztési pénzekből

Tiborcz István ügyvédje, a Fidesz debreceni frakcióvezetője – az ő érdekeltségeik is százmilliós-milliárdos nagyságrendben részesültek a gazdaságfejlesztésre és innovációra kiosztható uniós pénzből. A kedvezményezettek között van egy volt SZDSZ-es államtitkár által vezetett oktatási alapítvány, s a hozzá kötődő könyvelőcég is, de a fémilliárd uniós forintból kifejlesztett felesleges vakszoftver készítője is kapott pénzt a rugalmas foglalkoztatási formák bevezetésére.

 

https://atlatszo.hu/2017/11/30/politikakozeli-vallalkozasok-is-reszesulnek-a-ginop-unios-fejlesztesi-penzekbol/

 

Parkolóházat és balett-termet építenek Mészáros Lőrincék

1,7 milliárd forintos tendert nyert Győrben a WHB és az Euro Generál Zrt.

Az önkormányzat tulajdonában lévő Győr-Szol Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. július elején írt ki közbeszerzést az Árpád parkolóház és balett-terem építésére, és november 30-án jelent meg a tender eredménye az EU-s közbeszerzési értesítőben.

Nettó 1,67 milliárd forintos ajánlattal a West Hungária Bau Kft. és az Euro Generál Zrt. (W-E 2017 Konzorcium) nyerte a megbízást, amit Győr cége nettó 1,78 milliárdra becsült.

A számlát az EU fizeti, ugyanis a beruházás a “Kerékpáros és parkolási infrastruktúrafejlesztés Győrben” című TOP-6.4.1-15-GY1-2016-00001 számú európai uniós pályázat keretében valósul meg.

 

https://blog.atlatszo.hu/2017/11/parkolohazat-es-balett-termet-epitenek-meszaros-lorincek/

 

Lantos Gabriella: Nem építeni, hanem bezárni kell kórházakat

 

Az egészségügy átalakításához nemcsak pénz és új kórház kell, hanem bátorság is. Mert ki kell mondani, hogy nem mindenhol lesz háziorvos, hogy börtön jár a hálapénzért, és hogy be kell zárni a felesleges kórházakat. A Róbert Károly Magánkórház operatív igazgatója már több javaslatot is letett az asztalra, most úgy látja, ha a politika továbbra is gyáva marad, akkor az orvosok és a betegek alkalmazkodnak a változáshoz, mint ahogy teszik már most is. Interjú Lantos Gabriellával.

 

https://24.hu/kozelet/2017/11/30/lantos-gabriella-nem-epiteni-hanem-bezarni-kell-korhazakat/

 

Quaestor-botrány: öt gyanúsítottat hallgattak ki

 

A megalapozott gyanú szerint a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. két vezető tisztségviselője 2004 októbere és 2010 áprilisa között bűnsegédként segítséget nyújtott a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet két vezetőjének abban, hogy vagyonkezelői kötelezettségeiket megszegve, színlelt szerződésekkel pénzt utalhassanak a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-nek.

Az átutalások céljaként megjelölt értékpapír-vásárlások nem voltak valósak, nem is állt szándékukban, hogy azokat teljesítsék, a tranzakciók célja ugyanis az volt, hogy egyrészt a Quaestor-cégcsoport gazdálkodását segítsék, másrészt az egyik takarékszövetkezeti vezető érdekeltségébe tartozó vállalkozást anyagilag támogassák.

Az említett időszakban a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet értékpapír-vásárlás címén összesen több mint 3 milliárd forintot utalt át a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-nek, ebből a zrt. több mint 600 millió forintot utalt tovább, vagy fizetett ki készpénzben az érintett kft.-nek.

https://24.hu/kozelet/2017/11/30/quaestor-botrany-ot-gyanusitottat-hallgattak-ki/

Nem minden nap történik olyan, ami a Népszavánál

mfor

Egy hajszál híján megduplázta eladásait a piac egyetlen baloldali napilapja, a Népszava.

Elképesztő növekedést produkált a Népszava az elmúlt egy évben, hiszen a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség harmadik negyedévre vonatkozó adatai szerint a piac egyetlen talpon maradt baloldali napilapja 19 986 példányt tudott átlagosan eladni, ami előző év azonos időszakához képest 93,6 százalékos (!!!) növekedést jelent. A trend a tavalyi utolsó negyedévben kezdődött, miután a Népszabadságot az előző negyedévben vitatott körülmények között beszántották. A lap olvasóinak a nyomtatott lappiacon sok alternatívája nem maradt, így minden bizonnyal nagyon sokan pártoltak át a Népszavához, ami az adatokban is megmutatkozott. A növekedés pedig még a mai napig kitart, hiszen még most is képes volt 3 hónap alatt 2,7 százalékot bővülni az értékesítés.

 

http://mfor.hu/cikkek/makro/Ilyet_se_tegnap_lattunk_utoljara__mint_ami_a_Nepszavanal_zajlik.html

FÉL AMERIKA LEGALIZÁLTA A MARIHUÁNÁT, DE A GAZDASÁGI CSODA MÉG VÁRAT MAGÁRA

Évi 6,6-6,7 milliárd dollárt tettek ki 2016-ban a legális kannabiszpiac bevételei az Egyesült Államokban – ez 30 százalékkal több, mint a 2015-ös adat. Az új piaci szegmens ezzel az amerikai gazdaság második legnagyobb növekedést produkáló területévé vált. A bevételek 71 százaléka, 4,7 milliárd dollár a gyógyászati célú marihuána (medical use) forgalmából származik, a maradék, 1,9 milliárd dollár a rekreációs fogyasztásból (adult, illetve recreational use) jön össze.

A New Frontier Data elemzése az évi 16 százalékos becsült átlagos éves növekedési ütem mellett 2025-re 24,1 milliárd dollárra jósolja a szektor bevételeit (összehasonlításként: ennyit termelnek egy évben a bárok és az éjszakai mulatók az Egyesült Államokban a Statista adatai szerint). 

https://qubit.hu/2017/11/30/fel-amerika-legalizalta-a-marihuanat-de-a-gazdasagi-csoda-meg-varat-magara

Brüsszel megkezdte a Soros-terv végrehajtását: betiltanák a dönert

Az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága nem engedélyezné, hogy a mélyfagyasztott dönerhúshoz foszfátot adjanak, amennyiben decemberben az Európai Parlament követi a bizottság döntését, az a ma ismert dönergyártás végét jelentheti.

 

http://www.portfolio.hu/vallalatok/brusszel-kinyirna-a-donert.12.269597.html

Három év alatt 488 garanciális javítást kértek a Vártkert Bazárra

Ahhoz képest, hogy 20 milliárd forintot költöttek rá, a 2014-es átadás óta jelentősen leromlott a Várkert Bazár állapota. Orbán Viktor itt szokta tartani az évértékelőit, az első ilyen alkalommal ezt azzal indokolta, hogy a Vártkert Bazár a kormányzásuk szimbóluma is lehetne. 

Miután az Index arra jutott, hogy kezd szétesni az épület, a jobbikos Staudt Gábor megkérdezte Lázár Jánostól, hogy mi ennek az oka. 

Lázár azzal kezdi a választ, ami kétségtelenül igaz, hogy a korábbi romhalmaznál jobb az, ami most van. A miniszter a megjelent cikkek miatt kérte a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft .-t, hogy vizsgálja ki, hogy milyen hibák, problémák merültek fel. És jó híreket kapott: „Az üzemeltetési feladatokat ellátó Várgondnokság jelezte, hogy a társaság minden szükséges állagmegóvási és karbantartási munkálatot elvégzett, valamint elvégeztetett minden olyan garanciális munkafolyamatot, amelyek kivitelezési hibákból adódtak.”

Az már meghökkentően magas számnak tűnik, hogy  

„három év alatt 488 garanciális bejelentést tett a Várgondnokság".

 

https://444.hu/2017/11/29/harom-ev-alatt-488-garancialis-javitast-kertek-a-vartkert-bazarra

Polgár Judit: Nem csak a férfiak a hibásak abban, hogy a nőket nem veszik komolyan

A sakktörténelem legjobb női játékosa 2014-ben vonult vissza, és azóta talán még elfoglaltabb, mint addig. Szervezi a világsakkfesztivált, népszerűsíti az iskolai sakkoktatást. A Sakkpalota program után – amely szerepel a Nemzeti alaptantervben, és csaknem háromszáz iskolában alkalmazzák – az idén óvodások részére kidolgozta a Sakkjátszótér programot. Újabban pedig az ENSZ egyenjogúságot szorgalmazó programjának egyik arcaként járja a világot.

 

https://mno.hu/grund/polgar-judit-nem-csak-a-ferfiak-a-hibasak-abban-hogy-a-noket-nem-veszik-komolyan-2430658

Feljelenti a kormányt a Jobbik a sorosozás miatt

 

Nincs Soros-terv, amit a kormány csinál, az rémhírterjesztés és agymosás – ezt Mirkóczki Ádám mondta a Hír TV-ben.

http://mandiner.hu/cikk/20171129_feljelenti_a_kormanyt_a_jobbik_a_sorosozas_miatt

A magyar üzletét is titkolhatja a letartóztatott orosz oligarcha

 

Minden erővel próbálja elrejteni a vagyonát, benne Dunaferr-részesedését is Szulejman Kerimov. A Kremlhez közeli oligarchát Franciaországban mégis letartóztatták adócsalás és pénzmosás vádjával.

 

http://hvg.hu/kkv/20171130_A_magyar_uzletet_is_titkolhatja_a_letartoztatott_orosz_oligarcha

 

Az Origo azt írta, „lehet”, hogy Róna Péternek köze van a Momentumhoz, de hülyeséggel érvelt, és a pert el is vesztette

 

„Lehet, hogy Róna Péternek köze van a Momentum titkolt irodájához” – írta az Origo, azt állítva, hogy a Momentum pártközpontja nem is a VII. kerületi pincehelyiség, hanem egy titokban használt 130 m2-es, 3 szobás lakás a Bajcsy-Zsilinszky úton, és azt az LMP-közeli szakembertől bérlik. Ez nem igaz, Rónának van egy ennél kisebb lakása, de abban ő lakik.

Az Origót védő Kontra-Végső Judit azzal érvelt, ők „meglévő sajtóértesülésből dolgoztak”, és leírták azok Róna általi tagadását is. „Két álláspontot ütköztettünk. A sajtó feladata az álláspontok ütköztetése” – mondta Kontra-Végső, aki szerint ők csak az igazságot próbálták kideríteni.

A Rónát védő Schiffer András viszont elmondta, hogy nem értesülés kérdése, kié egy ingatlan, hanem nyilvános adatbázisból ellenőrizhető ténykérdés, így nincs is relevanciája, hogy Róna Péter éppen cáfol-e vagy nem.

https://444.hu/2017/11/30/az-origo-azt-irta-lehet-hogy-rona-peternek-koze-van-a-momentumhoz-de-hulyeseggel-ervelt-es-a-pert-el-is-vesztette

 

Senki nem érti, hogy juthatott méreghez az öngyilkos horvát háborús bűnös

Teljességgel érthetetlen, hogy hogyan került mérget tartalmazó fiola a háborús bűnökkel vádolt Slobodan Praljak kezébe a hágai bíróságon, az ítélethirdetés előtt miért nem motozta meg őt és a tárgyalására érkező hozzátartozókat a személyzet, valamint miért nem állt mellette biztonsági őr. Pedig az a tegnap napvilágra került drámai videofelvételen is jól látható, hogy a volt boszniai horvát katonai vezető az ítélet kimondásának pillanatában hosszú pillanatokig tartogat valamit a kezében, matat vele, megszólal, majd szájához emeli az üvegcsét. A törvényszék elnöklő bírája, Jean-Claude Antonetti éppen a másodfokú ítéletet olvasta fel, mellyel megerősítették a nyugalmazott tábornokra első fokon kiszabott 20 éves börtönbüntetést, amikor Praljak azt kiáltotta, hogy „nem vagyok háborús bűnös”, és kiitta az ismeretlen folyadékot tartalmazó üveget. Az ülést azonnal berekesztették, és orvost hívtak a férfihoz. Később mentőhelikopter is érkezett a törvényszék épületéhez, de mint kiderült, hiába, a háborús bűnös a kórházban életét vesztette.

 

https://mno.hu/kulfold/senki-nem-erti-hogy-juthatott-mereghez-az-ongyilkos-horvat-haborus-bunos-2430921

 

Cserhalmi György: „Eltapsoltunk huszonvalahány évet

 

A Nemzetiben Csörgheő Csuli szerepét próbálja. Harmadéves kaposvári színinövendékeit igazmondásra tanítja. A színházi szakmát felborzoló zaklatási ügyekről az a véleménye, hogy a színek palettáján nem csak a fekete és fehér létezik. A nagybetűs férfi színész egy tragikus veszteség és több műtét után tér vissza. Törzshelyén, a Centrál Kávéházban ültünk le beszélgetni a jelen abszurditásairól, a múlt emlékeiről, a jövő kérdőjeleiről.

 

 Eltapsoltunk huszonvalahány évet a rendszerváltás óta mindenféle perspektívát kipróbálva. Egyik rosszabb volt, mint a másik. És ezt nagy indulattal nézi az ember, látva, hogy az én életemben már nem fog megváltozni. De mi lesz a gyerekemmel, az unokáimmal?

Epizodisták játsszák a főszerepeket bármelyik oldalt nézem. Egyenként kiváló figurák vannak, de együtt rettenetesek. Kihaltak vagy nyugdíjba vonultak azok, akikre még valahogy lehetett számítani. Az elitkör amolyan kívánságműsor-szerűen el szokta mondani, ki lenne jó miniszterelnöknek, de mindig nagyon mellélőnek. Beszélgettem ez ügyben néhányukkal, de lenéznek az álláspontom miatt, miszerint nem lesz változás.

hvg.hu: Miben változtatták meg az elmúlt évek lelki-fizikai megpróbáltatásai?

Cs. Gy.: Felborult a régi értékrend, minden megváltozott. A feleségem halálának az árnyékában maga az élet vált fontos ténnyé. Az, hogy élni egy baromi nagy, a testet, a lelket, időnként az agyat is igénybe vevő dolog. Nem a teher, hanem egy isteni állapot értelmében, ami minden nap megismétlődik attól, hogy feljön a nap.

 

http://hvg.hu/kultura/20171129_Cserhalmi_Gyorgy_interju

 

Fél fogunkra sem elég a fogorvosoknak adott pluszpénz

 

Nagyon jól jön az állami ellátásban dolgozó fogorvosoknak a praxisonkénti évi hárommillió forint pluszpénz, de még így is saját zsebből kell majd fizetniük a kezelések, a rendelők fenntartási költségeinek legalább a harmadát.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20171130_Fel_fogunkra_sem_eleg_a_fogorvosoknak_adott_pluszpenz

 

Ideje belenyugodni, hogy Észak-Korea atomhatalommá vált

 

Észak-Korea kedden egy új típusú, a jelek szerint az eddigieknél jóval nagyobb hatótávolságú rakétával végzett kísérletet. A rakéta ugyan a kilövés helyétől 950 kilométerre, még Japánon innen hullott a tengerbe, de röppályája csúcsán 4475 kilométer magasban is járt. Amiből arra következtettek a szakértők, hogy akár az Egyesült Államok keleti partvidékét, így akár a pénzügyi központ New Yorkot, vagy a politikai központot, Washingtont is elérheti. Ez a tény a New York Times külpolitikai elemzőrovata, az Interpreter szerint néhány alapigazság újragondolására kényszeríti az amerikai politikacsinálókat.

 

https://444.hu/2017/11/30/ideje-belenyugodni-hogy-eszak-korea-atomhatalomma-valt

 

London polgármestere szerint Trump nem szívesen látott vendég az Egyesült Királyságban

 

Miután Donald Trump amerikai elnök a szélsőjobboldali Britain First párt második emberének, a gyűlölet-bűncselekményért elítélt Jayda Fransen posztjait kezdte el retweetelgetni, Theresa May brit miniszterelnök figyelmeztette, nem okos dolog egy brit szélsőjobbos szervezet videóit megosztania, de Trump erre csak annyit írt: „Ne velem foglalkozz, foglalkozz inkább az Egyesült Királyságban zajló radikális iszlám pusztításával!”

 

https://444.hu/2017/11/30/london-polgarmestere-szerint-trump-nem-szivesen-latott-vendeg-az-egyesult-kiralysagban

Lóránt Károly A háttérhatalom szerkezete

Ma már kevesen kérdőjelezik meg, hogy a hivatalos hatalmi struktúra mögött létezik egy másik, kevéssé átlátható struktúra – háttérhatalom –, ahol a legfontosabb döntések megszületnek

Magyar Hírlap

E felfogásunkat különösen megerősíthette az amerikai elnökválasztás, amikor részben a kampány során, de különösen az új elnök hivatalba lépése után nyilvánvalóvá vált, hogy van egy pártok feletti hatalmi szerkezet – vagy ahogy ezt az angolszász szakirodalomban hívják, mély állam (deep state) –, amely sok szempontból meghatározza a demokratikusan megválasztott vezetők politikai mozgásterét. Lehet, hogy amióta világ a világ, és politika a politika, ez mindig is így volt, csak erre a jelenségre válságosabb, sorsalakító időkben szoktunk jobban odafigyelni.

http://magyarhirlap.hu/cikk/104543/A_hatterhatalom_szerkezete

Lázár János: Soros szervezetei bevándorláspártivá akarják tenni az országot

„A szuverenitás garantálása nemzetbiztonsági kérdés”

MH/MTI – 2017.11.30. 14:19 

A Soros György által támogatott szervezetek az elmúlt két évben mindent elkövettek Budapesten, Brüsszelben és Berlinben azért, hogy megváltoztassák Magyarország migrációval kapcsolatos álláspontját, és bevándorláspártivá tegyék az országot - mondta a Miniszterelnökséget vezető Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

http://magyarhirlap.hu/cikk/104498/Lazar_Janos_Soros_szervezetei_bevandorlaspartiva_akarjak_tenni_az_orszagot

 

Solymáron teljes az összefogás a független jelölt mögött

Valóban modell lehet Solymár, hiszen már hat ellenzéki párt támogatja a településen önkormányzati időközi választáson induló független jelöltet. Kárpáti Zsuzsanna mögé ugyanis ma este beállt a Momentum is. Szemző Áron a párt országgyűlési képviselő-jelöltje a Facebookján bejelentette: „a december 10-én tartandó időközi önkormányzati választáson teljes mellszélességgel beállok Kárpáti Zsuzsanna független jelölt mögé. Beszélgetéseink során Zsuzsát kiváló jelöltnek ismertem meg, így nem is kérdés, hogy a Momentum egységesen támogatja indulását. Aktivistáink a héten segítettek plakátjai kiragasztásában is” – írta. Kárpátit korábban már – ahogy lapunk is megírta – az MSZP, a DK, az LMP, az Együtt-Párbeszéd sőt még az LMP is támogatásáról biztosította. A Jobbik pedig nem indít jelöltet a körzetben.

 

http://nepszava.hu/cikk/1146952-solymaron-teljes-az-osszefogas-a-fuggetlen-jelolt-mogott

 

Kövér újra lecsapott Szél Bernadettre

Az LMP rászoruló családokat támogató alap létrehozását kezdeményezi a házelnök által önkényesen kiszabott büntetésekből - írja közleményében a párt. 

Újra lecsapott Kövér László: Szél Bernadettre a maximális, a fizetés egyharmadát jelentő büntetést szabta ki, míg Hadházy Ákosra százezer forintos megrovást kapott. Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy Kövér László által saját hatáskörben kiszabott büntetésekből befolyt összeget később a Kövér László által vezetett Országgyűlés költheti el szintén saját hatáskörben. Az LMP azt kezdeményezi, hogy a büntetésből származó pénzekből rászoruló családokat támogassanak.

Kövér László jelentős büntetéssel sújtotta Hadházy Ákost és Szél Bernadettet, amiért az LMP társelnökei egy "hazudik" felíratot tartott fel az Országgyűlésben, miközben Németh Szilárd hazugságokat beszélt

http://nepszava.hu/cikk/1146896-kover-ujra-lecsapott-szel-bernadettre