2017, augusztus 7 - 08:50 Sajtószemle

Elég rosszul tette, hogy hazajött

NYÁRY KRISZTIÁN

 

A kortársak leírása szerint egyáltalán nem volt vívóalkat az alacsony, rövid karú Fuchs Jenő, mégis a magyar kardvívás kimagasló egyénisége, négyszeres olimpiai bajnok lett. Örök kívülálló volt: sport- és civil teljesítményét ritkán ismerték el, megjárta a munkaszolgálatot és a fogházat, szinte elfeledve halt meg. Nyáry Krisztián a BBC History júliusi számában rajzolta meg a portréját.

 

http://index.hu/tudomany/tortenelem/2017/08/05/eleg_rosszul_tette_hogy_hazajott/

Új módszert fedeztek fel a kötőszöveti meszesedés megakadályozására az MTA kutatói

Évtizedek óta igaznak hitt állítást cáfolt meg az MTA Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézet Váradi András által vezetett kutatócsoportja. Felfedezésük nyomán új, nagyon egyszerű és alacsony költségű terápiával lehet megelőzni a kötőszöveti meszesedést. A módszerrel kezelhetők lehetnek azok is, akik különben 40-50 éves korukban elveszítenék a látásukat.

 

http://mta.hu/tudomany_hirei/uj-modszert-fedeztek-fel-a-kotoszoveti-meszesedes-megakadalyozasara-az-mta-kutatoi-107901

 

És mégis lapos a Föld?

 

A Balaton vize vízszintes, tehát a Föld is – állítják a laposföld-hívők. A mozgalom magyarországi vezetőivel beszélgettünk, de megkérdeztünk igazi kutatókat is. Felkavaró tartalom!

 

http://24.hu/belfold/2017/08/06/es-megis-lapos-a-fold/

 

Amíg ön lubickolt, ez történt a nagyvilágban

 

http://index.hu/napinapi/2017/08/06/hetvege_kanikula_adatvedelem_halalesetek_atletikavb_hirek/

 

Tízezrével vesznek el a diplomák a nyelvvizsga hiánya miatt

 

44 ezer diploma ment veszendőbe 2006-tól – ez a Diplomamentő Program egyenlege. A mintegy 2,5 milliárd forintos állami pénzen megvalósult program azért indult, mert 2014-es adatok szerint 2006–2013 között mintegy 50 ezer végzett diák nem tudta átvenni a diplomáját a végzettséghez szükséges – általában egy középfokú – nyelvvizsga hiányában. A kormány ezért azt találta ki, hogy ingyenképzéseket ad ezeknek a diákoknak. Nagy részüket azonban ez a lehetőség sem érdekelte, alig tízezren jelentkeztek a nyelvi képzésekre, s közülük is csupán 6363-an szerezték meg a diplomához szükséges nyelvvizsgát.

 

http://hvg.hu/itthon/201731__diplomamentes__nyelvvizsga__nyelvoktatas__szint_alatt

  

Tovább harcol az LMP a birkózócsarnok miatt

 

Hiába nem indít a rendőrség nyomozást a Németh Szilárd-féle birkózószövetség ügyében, az LMP panaszt tesz a döntés ellen – írta szombati közleményében az ellenzéki párt.

Az LMP-nek meggyőződése, ha az ügynek nem volna vastag pártpolitikai vonatkozása, akkor ez a büntetőeljárás nemcsak hogy megindul, de elmarasztalással is ér véget.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az LMP hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett azzal kapcsolatban, hogy Németh Szilárd Fidesz-alelnök magánalapítványa 2 milliárd forintot kapott egy csepeli birkózócsarnokra.

http://24.hu/kozelet/2017/08/05/tovabb-harcol-az-lmp-a-birkozocsarnok-miatt/

 

Németh Szilárdnál már a Kurucinfó is jobb

Németh Facebook oldalán diadalmasan közzétette a határozatot, melyen azonban olvasható a feljelentők lakcíme is. Ezzel a főbirkózó, a Fidesz alelnöke, parlamenti képviselő minden bizonnyal szándékosan megsértette a személyes adatok védelméről szóló törvényt, ami az ilyen magatartást akár szabadságvesztéssel is büntetheti.

De ha jogi értelemben nem találják is vétkesnek, morálisan a Kurucinfó színvonala alá süllyedt. A szélsőséges lap a nekik nem tetsző politikusok, bírák, ügyészek, újságírók lakcímét tette közzé, hogy szélsőjobboldali híveik zaklathassák őket.

Ám, míg a kuruc tettei mögött névtelenségbe burkolózó, felderítetlen ismeretlenek állnak, Németh Szilárd maga vállalta, hogy ezt a súlyos indiszkréciót elköveti.

http://nepszava.hu/cikk/1136841-nemeth-szilardnal-mar-a-kurucinfo-is-jobb

Itt van Németh Facebook posztja

https://444.hu/2017/08/05/visszautasitotta-a-rendorseg-a-nemeth-szilard-birkozoalapitvanya-miatt-feljelentest

 

A magyarok 3 százalékának jut eszébe Soros György, ha civil szervezetekről van szó

 

Ahhoz képest, hogy mennyit szerepelt a sajtóban, a civiltörvény nem váltott ki nagy visszhangot a közvéleményben. Amikor a Medián kutatói június végén arról kérdezték az embereket, hogy mi az az esemény, amely az elmúlt hónapban felkeltette az érdeklődésüket, akkor magától csak kevesebb mint 3 százaléknyi válaszadó említette a civiltörvényt.

A megkérdezettek 48 százaléka állította, hogy hallott a civiltörvényről, mégis csak 27 százalékuk válaszolt arra a kérdésre, hogy konkrétan mely szervezetekre vonatkozik a törvény - és mindössze 4 százaléknyian tudták helyesen megnevezni a törvény hatálya alá tartozó szervezetet. 

https://444.hu/2017/08/06/a-magyarok-3-szazalekanak-jut-eszebe-soros-gyorgy-ha-civil-szervezetekrol-van-szo

 

Fabiny Tamás: Az anyagi korrupció a lelki korrupcióval kezdődik

Nem szorulhatunk rá olyan eszközökre, mint a félelemmel vagy az ellenségképpel való riogatás – mondja Fabiny Tamás. Az Északkeleti Egyházmegye evangélikus püspökével a politika, a migráció és a Soros-plakátok mellett azért emelkedettebb témákról, így elsősorban az ötszáz éves reformáció 21. századi üzeneteiről is beszélgettünk, s szóba került az is, milyen kérdést venne szívesen Orbán Viktortól.

 

https://mno.hu/nagyinterju_magazinban/fabiny-tamas-az-anyagi-korrupcio-a-lelki-korrupcioval-kezdodik-2411068

A világ királya lehet Mészáros Lőrinc

 

Hét év múlva nemcsak az ország, hanem akár az egész világ leggazdagabb embere lehet Mészáros Lőrinc, számolta ki az Index. Legalábbis ha vagyongyarapodásának ütemét meg tudja őrizni. A Hír TV-nek nyilatkozó közgazdász azt mondja, nem reális, ami a felcsúti gázszerelővel történik.

 

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/a-vilag-kiralya-lehet-meszaros-lorinc-1400800

 

Amikor a letaglózó hőség találkozik az öltönyös Tállai Andrással, és VESZÍT

 

Az átadások világrekorderét, Tállai Andrást nem fogja megállítani holmi kánikula, ha arról van szó, hogy választókörzetében valahol felállítanak egy színpadot. És természetesen mindezt úgy, hogy a csak rá jellemző eleganciából sem enged egy nyakkendőlazításnyit sem. Egyetlen nap krónikája. 

 

https://444.hu/2017/08/05/amikor-a-letaglozo-hoseg-talalkozik-az-oltonyos-tallai-andrassal-es-veszit

 

Horvátország megtörte Mészáros Lőrincet

 

A sikeres magyar vállalkozó, felcsúti polgármester horvát társasága csak veszteséget termel, a zadari nyaralóját is birtokló cégnek óriási hitele van. Tavaly hiába nyaraltak nála sztárok, forgalma jelentősen visszaesett. Másik helyi érdekeltsége, az eszéki focicsapat viszont jól teljesített.

 

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/horvatorszag_megtorte_meszaros_lorincet.644888.html

 

Autósok, figyelem: Így futhat bele könnyen egy több tízezres bírságba!

 

Bár a főpolgármester, a belügyminiszter és a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának vezetője is jogtalannak ítélte a gyakorlatot, mégis büntetnek.

 

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/autosok_figyelem_igy_futhat_bele_konnyen_egy_tobb_tizezres_birsagba.645014.html

 

„Az eredmények még nem jönnek”

Nem akart igazságot tenni az MSZP elnöke az elmúlt időszakban Botka László és Molnár Zsolt között lezajlott vitában, de azért odaszólt mindkettőjüknek. Molnár Gyula a Magyar Nemzetnek adott interjújában kitartott amellett, hogy Gyurcsány Ferenccel nem szabad megegyezniük, ugyanakkor arra már nem vázolt forgatókönyvet, mi történik majd, ha egymás ellenfelei lesznek. Állította, nincsenek kollaboránsok az MSZP-ben, és szerinte senki sem gondolhatja komolyan, hogy Botka László nélkül nekivághatnak 2018-nak.

 

https://mno.hu/belfold/az-eredmenyek-meg-nem-jonnek-2411201#comments

 

Balog Zoltán szerint isteni segítséggel működik a minisztériuma

 

A magyar baptisták fontosak Magyarországnak, a magyar nemzetnek, mondta Balog Zoltán a magyar baptisták 4. világtalálkozójának záró istentiszteletén a debreceni Főnix Csarnokban. A miniszter  mindenekelőtt az imádságért mondott köszönetet a baptistáknak. Kijelentette: senki ne gondolja, hogy egy olyan minisztériumnak a működtetése, ahol együtt van az oktatás, a kultúra, az egészségügy, a szociális szféra, a családügy, a társadalmi felzárkózás, a sport, az egyház, a nemzetiség, megoldható lenne "fenti segítség nélkül". "Hogy meglegyen a segítség, az az imádság dolga," tette hozzá. Tudják, hogy nem csinálnak mindent jól, mondta, 

"sőt, sok mindent nem jól csinálunk, de akik imádkoznak, arra kérik a mindenható Istent, a megváltót, hogy igazítsa ki, adjon jó tanácsokat, hogy jó irányba menjenek a dolgok". 

Balog Zoltán szerint ez a prófétai imádság, a kritikus szolidaritás, amivel azt akarják, hogy a nemzet ügye jó irányba menjen. 

https://444.hu/2017/08/06/balog-zoltan-szerint-isteni-segitseggel-mukodik-a-miniszteriuma

Baranya Róbert Bilincset ígérnek

Álláspont. Kétségbeesésében már minden alkalmat megragad az ellenzék, hogy belekössön a kormányba, miután képtelen arra, hogy akár csak egy százalékkal közelebb kerüljön a Fideszhez

Magyar Hírlap

A legújabb hiszti a közigazgatási bírói pályázatok pontrendszere körül alakult ki, a 444.hu cikke után Gyurcsányék, majd a Jobbik is azonnal elkezdte kongatni a vészharangot, hogy már megint vége a demokráciának. A tény az, hogy a rendszer átalakításával szükség van új közigazgatási bírókra, és mivel ez igen speciális terület, ezért nem árt az itt szerzett tapasztalat. Ezzel egyébként a jelenlegi bírók többsége is rendelkezik. Az egyik legkézenfekvőbb megoldás pedig az, ha éppen a szakterület legjobb ismerői hoznak döntést ilyen ügyekben – kitanulva természetesen a bírói szakmát.

http://magyarhirlap.hu/cikk/94841/Bilincset_igernek

 

Ne keressen tovább, ennél nagyobb politikai pofátlanságot úgysem talál már a héten: Rétvári a magyarok nekiszabadult nyaralási kedvéről beszél

Csodálatos nyilatkozattal lepte meg a 40 fokos hőségben kornyadozó országot a minap Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. „Évről évre egyre többen engedhetnek meg maguknak legalább egyhétnyi nyaralást, a jobb eredmények mögött elsősorban a családok javuló jövedelmi viszonyai állnak” – mondta a fideszes vezető az MTI-nek. S persze arról sem feledkezett meg, hogy mindezt számokba öntse, miszerint „az elmúlt 5 évben 15,6 százalékkal nőtt azoknak a magyaroknak az aránya, akiknek van fedezete a nyaralásra”, s most tessék megkapaszkodni, mert ez „a növekedés az uniós átlagot messze meghaladja: a 28 tagállam közül Magyarország produkálta a hatodik legnagyobb emelkedést, 22 tagállamban nálunk gyengébb mértékű a változás” – emelte ki az államtitkár.

A pofátlanság csúcsa

azonban az, hogy mindezt az Eurostat alig egy hete publikált felmérési adataira hivatkozva vezette elő ez a szélhámos.

 

http://magyarnarancs.hu/narancsblog/ne-keressen-tovabb-ennel-nagyobb-politikai-pofatlansagot-ugysem-talal-mar-a-heten-retvari-a-magyarok-nekiszabadult-nyaralasi-kedverol-beszel-105716

 

 

"Kié legyen a zsé?" - Folyamatábrára vitték a

 

Egyes rosszindulatú vélemények szerint magasabb értelem szervezi a gazdaság működését a nemzeti együttműködés rendszerében, mégpedig úgy, ahogy az alábbi ábra mutatja. NER működését

 

http://hvg.hu/itthon/20170806_folyamatabra_ner_kleptokracia

 

Avar János: Diktátor dilettánssal

 

Régóta retteg a világ egy koreai (atom)háborútól, de eddig a kiszámíthatatlan phenjani diktátor okán. Januártól a kockázatokat négyzetre emelte, hogy a washingtoni Fehér Ház lakója egy dilettáns. Aki elemi világpolitikai, sőt földrajzi tényekkel sincs tisztában, viszont azokról kioktatni is szinte lehetetlen, mert hosszabb szöveget nem olvas el. S nemcsak racionális megfontolásokra fittyet hányva twitterezik mániákusan, hanem sejthetően a világról is csak távmondatokban gondolkodik

 

https://www.vasarnapihirek.hu/szerintem/avar_janos_diktator_dilettanssal

 

Jogászszemmel: Újabb próbálkozás

Szerző: Sándor Zsuzsa 

 

A Fidesz – ha jól számolom – immár negyedik alkalommal próbálja meg a bíróságot a saját képére formálni. Kezdte öt évvel ezelőtt, amikor a Fideszhez erősen kötődő Handó Tündét nevezte ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) élére és igencsak széles körű jogosítványokat biztosított számára. Még ugyanabban az évben a bírák korábbi 70 éves kötelező nyugdíjkorhatárát egyik percről a másikra 62 évre szállította le és egy év alatt 200 bírótól szabadult meg. Ez a két akció csak részben lett sikeres, a bírák elbocsátását mind az Európai Bíróság, mind az Alkotmánybíróság Alaptörvény-ellenesnek ítélte, ezért azon módosítani kellett. Handó hatáskörét is kénytelenek voltak szűkíteni, megszüntetve az ügyek áthelyezésének önkényes lehetőségét.

 

https://www.vasarnapihirek.hu/szerintem/jogaszszemmel_ujabb_probalkozas

Röntgenbe szorul az ország

 

- Gigászi adatbázist épít a kormány: a sztrádafényképektől a titkosszolgálati felvételekig mindent egybetol 
- Hiteltelen, amikor a hatalom azt ígéri, hogy diszkréten kezeli az adatokat 
- Gazdasági előnyök, politikai beelőzés, össznépi megfélemlítés – ez a hozadéka az új salátatörvénynek

 

https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/rontgenbe_szorul_az_orszag

Seres László: Központi paranoia

 

 

„A rádió és a sajtó többet ér, mint a puska” – jelentette ki Orbán Viktor néhány napja Tusnádfürdőn. Ja nem ő, hanem Kádár János, 1957. november 21-én, az MSZMP Ideiglenes Intéző Bizottságának ülésén, hűen ahhoz, amit még az év januárjában mondott, hogy a párt központi lapja, a Népszabadság „rögtön a puskák után jön, és így is kell neki dolgoznia”.

"Amíg arról vitázunk, antiszemita-e a plakátkampány, addig bezáratnák a gimnáziumokat, a gyerekeinket lebutított szakiskolákba terelik, lenyúlják az EU-s fejlesztési pénzeket és egész generációk jövőjét. Amíg az értelmiséget kultúrharcra bírják, a szemünk láttára lopják szét az országot a kormányhű stróman-oligarchák, ránk hagyva emlékül az értelmetlen gigaberuházásokat, tízcentis kilátókat, senki által nem látogatott helyi kisvasutakat, egy bizarr és paranoiás hatalom mementóit. Valójában ezekkel szemben kell állnunk a sarat."

 

http://hvg.hu/velemeny/201731_kozponti_paranoia

Gyárfás Tamás nyílt levelet írt Bienerthnek

 

Nyilvános vitára hívta az úszószövetség régi elnöke az újat. Csak előbb legyenek túl a Masters vébén - kérte.

"Ne veszítsük el a teljes úszó világ általános megbecsülését, amit nem csekély erőfeszítések árán, ezrek és ezrek példás összefogása, áldozatvállalása révén sikerült kivívni" - írta Gyárfás, majd "tisztelettel" arra kérte a szövetség elnökét, hogy a Masters vb befejezésének másnapján, augusztus 21-én tartsanak nyilvános vitát a Duna Arénában. Ne üzengessünk egymásnak, a legcsekélyebb alap nélkül ne keltsük egymás rossz hírét, hiszen eközben nemcsak magunkat, hanem az úszást, netán a magyar sport egészét járatjuk le. Márpedig ez a csodálatos közeg nem ezt érdemli" - zárta levelét Gyárfás.

http://hvg.hu/sport/20170805_gyarfas_bienerth_nyilvanos_vita

Nem kellett volna meghalnia a hőségriadóban futtatott focibírónak

 

Állítólag a mentősök is jelezték, hogy nem jó ötlet délben a napon futni.

Rangado.hu-nak egy borsodi játékvezető elmesélte, ő hogy látta azt az esetet, amikor kollégáival együtt pénteken a hőségriadó kellős közepén kellett lefutniuk egy tesztet, és egy bíró meghalt.

A játékvezetők tesztfutását péntek délelőtt 11.30-tól tartották meg, ennek során halt meg K. Lajos. Azt mondja, ő is dühös volt, hogy ilyen nagy melegben kell futniuk, és már a tragédia előtt is jelezték néhányan futás közben, hogy rosszul érzik magukat A megyei vezetők azonban csak azt mondták, hogy a mérkőzésen is ugyanilyen meleg lesz.

http://hvg.hu/sport/20170805_Nem_kellett_volna_meghalnia_a_hosegriadoban_futtatott_focibironak

 

Hogyan halt meg Váradi András, az igazmondó juhász?

Feloldásra váró ellentmondások

A hiányos és ellentmondásokkal teli, ám hamar lezárt nyomozás után az áldozat családja pótmagánvádas eljárásban derítene fényt Váradi András halálának pontos körülményeire. Ám az ügy a Fejér megyei bíróságokon alig halad előre: mintha senki sem szeretné, hogy a baleset helyszínén próbálják rekonstruálni azt a végzetes októberi estét.

Az újabb, mind ez idáig utolsó tárgyalási napot június végén tartották. A műszaki, orvos és nyomszakértők meghallgatása után sem sikerült feloldani az ellentmondásokat, ezért a bíró elrendelte, hogy a műszaki szakértő hallgassa meg a Váradi mögött megálló tanút, hogy megállapíthassák, mit láthatott a visszapillantó tükörben – de ehhez sem kell a helyszínre vonulni. A bíró elrendelte azt is, hogy a nyomszakértő is vizsgálja meg létrát, hátha vannak még rajta festéknyomok a gázoló autójáról, vagy guminyom arról a járműről, amely átment rajta – bár közel három év elteltével kétséges az eredmény. Magyar György ismét kérte a helyszíni bizonyítási eljárást, ismét hiába.

 

http://magyarnarancs.hu/belpol/feloldasra-varo-ellentmondasok-105373

Milliárdokat ad a kormány erdélyi egyházi óvodákra

 

Kilencmilliárd forinttal támogatja a kormány erdélyi és partiumi óvodák létrehozását. Huszonhét településen építenek óvodát vagy bölcsődét a történelmi egyházak, később pedig a nem egyházi intézmények pályázhatnak nyolcmilliárd forintra.

Igen keveset lehet tudni a kormány által elindított óvodaprogramról. Egyelőre csak a sikeresen pályázó egyházak és települések listái nyilvánosak, de az odaítélés szakmai hátteréről kevés derült ki eddig. Várható, hogy legalább az egyik épülő óvoda a roma kisebbséget segítené. Erre szükség is van, az integrációval ugyanis vannak gondok.

A magyar gyerekeknek épülő óvodák is több kérdést vetnek fel. „Van abban valami, hogy az óvodáktól érdemes kezdeni, de a mi vizsgálataink szerint az óvodák tekintetében a lefedettség elég jelentős, tehát nagyjából annyi gyerek jár magyar óvodákba, ahány magyar gyerek van, tehát ez a szám nem növelhető” – jelentette ki a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet szociológusa, Kiss Tamás.

 

http://hirtv.hu/hirtvkulfold/milliardokat-ad-a-kormany-erdelyi-egyhazi-ovodakra-1400786

 

TUSVÁNYOS TÖRTÉNELMI TÁVLATBAN

A KLASSZIKUS NYUGAT ÉRTÉK, AMIT FENN KELL TARTANI AKKOR IS, HA ÖNMAGA ERRE MÁR NEM KÉPES

Fricz Tamás Magyar Idők

 

A magyar kormányfő nem pusztán azért kiemelkedő európai politikus, mert pontos, önálló és szuverén külpolitikai stratégiája van a nemzeti érdekek érvényesítésére, hanem azért is, mert – szinte egyedülálló módon – magas színvonalú politikai elemzőként is megállja a helyét. Ezt tette az ez évi, szokásos tusnádfürdői beszédében is, amely messze több volt, mint egy kampánybeszéd – miközben annak is megfelelt. Fontosabbnak tartom azonban, hogy a miniszterelnöknek Európa, Közép-Európa és a világ helyzetével, konfliktusaival kapcsolatos legfontosabb következtetéseit emeljük ki.

 

http://magyaridok.hu/velemeny/tusvanyos-tortenelmi-tavlatban-1996720/

 

FÁBÓL FARAGOTT SZABOTÁZS

Csontos János Magyar Idők

 

A szabotázs kifejezést a rendszerváltozás után hivatalos fórumon Csete György szájából hallottam először. A kiváló építész a budapesti expó sajtótájékoztatóján felindulva egy dossziéval csapkodta az asztal lapját: szemlátomást elégedetlen volt azzal, ahogy az Antall-kormány a világkiállítás előkészületeit kezelte.

Később megtapasztalhatta, hogy a valódi szabotázs az, amikor MSZP–SZDSZ-kormányok kerülnek hatalomra. A rókatekintetű Horn Gyula örömest engedett az agresszív SZDSZ-es nyomásnak, hogy lemondják az expórendezést; a liberális tétlenség kormányzati filozófia lett.

 

http://magyaridok.hu/velemeny/fabol-faragott-szabotazs-2043826/

Apának mindig igaza van – Csányi Vilmos választásról, politikáról és az egyszemélyes csoportokról

AUGUSZTUS 5. 08:06 - SZERZŐ: BARÁT JÓZSEF

Miképp lehetséges, hogy szegény és kiszolgáltatott emberek nem olyanokra szavaznak, akik azt ígérik nekik, hogy nagyobb részt kaphatnak majd a közösből, hogy bőségesebb lesz a közös kosár, hiszen a gazdagok többet tesznek majd bele? Miért állnak a nélkülözők azok mellé, akik az amúgy is tehetőseknek ígérnek adócsökkentést? E kérdéseket tette fel magának néhány éve Jonathan Haidt amerikai szociálpszichológus, és a választ az evolúció során szabálykövető közösségi lénnyé vált ember természetében találta meg. Arra jutott, hogy a morális, igazságos viselkedésről vallott véleményünk alapjai genetikusan programozottak. A gondoskodásra való készség az utódok felnevelésének feltétele. Az igazságosság elve segít a közösségeknek a haszonleső potyautasok kiszűrésében. Ezt tudják a jobboldaliak és a balliberálisok is. A konzervatív elvekre hivatkozó politikai oldal azonban mást is felismert: szabálykövetés nélkül nincsen emberi társadalom. Genetikusan adott a lojalitás, a tekintélytisztelet és a szentség iránti igény is. Csányi Vilmos humánetológus szerint nagyot tévednek azok a politikusok, akik ezen adottságokat szeretnék meghaladni.

 

http://168ora.hu/apanak-mindig-igaza-van-csanyi-vilmos-valasztasrol-politikarol-es-az-egyszemelyes-csoportokrol/

 

Mátyás Győző: Egy kutatás tükrében

 

Nemrégiben napvilágra hozták egy közvélemény kutatás eredményeit.

Nem lenne ebben semmi különös, hiszen napjainkban csak úgy hemzsegnek az objektívabbnál tárgyilagosabb műhelyek, amelyek sorra publikálják, hogy a Fidesz éppen 97 vagy már 102 százalékos népszerűségnek örvend a lakosság körében. Vagy amelyek például alapos munkával,

a tudományos módszertant mintegy megújítva kikutatják, hogy minden magyarok legnagyszerűbb miniszterelnöke a nép szerint jobban képviseli a magyar nemzetet, mint Kossuth, Széchenyi, Petőfi és Farkas Bertalan együtt. De talán még Dzsudzsák Balázsnál is jobban.

Nevezett kutatást viszont egy amerikai műhely, az International Republican Institute (IRI) készítette – magyarokról. Mint nevéből is kitűnik, ez egy republikánus intézmény: az igazgatóságban konzervatív képviselők, üzletemberek, sőt szenátorok vannak, a nemzetközi tanácsadó testületben pedig egyaránt megtalálható John Howard, korábbi konzervatív ausztrál miniszterelnök, vagy éppen Mikulás Dzurinda és Vlagyimir Klicsko is – utóbbi Kijev polgármestereként. Talán csak az ad okot némi gyanúra, hogy a szervezet elnöke John McCain, akinek nincs a legjobb véleménye minden magyarok legnagyszerűbb miniszterelnökéről. De ennek arrafelé nincs jelentősége, mert egy ilyesfajta amerikai intézet nem propagandát, hanem kutatómunkát akar folytatni. (Persze azért az eredményeket látva, nem oszlathatjuk el a gyanút, hogy Soros keze ide is betette a lábát.)

A kutatásról néhány hazai orgánum is ejtett szó, főként a fiatalok jövőjét illető részt kiemelve.

De rejtezik ott más is!

http://168ora.hu/matyas-gyozo-egy-kutatas-tukreben/

Sebes György Nincs szükség háborúra

Valóban nincs szükség újabb médiaháborúra, még talán arra sem, hogy egyenként vadásszák le - ősszel, vagy bármikor - az újságírókat. A sajtó és a média jelentős része az övék. Talán még Kósa Lajos is igazat mondott, amikor azt állította, „egyetlen magyar sajtóterméket sem szerkesztenek pártirodából”. A hatalmat kiszolgáló tévék, rádiók, újságok munkatársai tisztában vannak vele, mit várnak el tőlük, s ennek megfelelően működnek. Volt már ilyen (is), a pártállam idején. Aztán remélni lehetett, azok az idők elmúltak. Ám szép lassan visszatértek.

Ahogy Bródy megénekelte: ezek ugyanazok.

http://nepszava.hu/cikk/1136723-nincs-szukseg-haborura

 

Döbbenet - Egy édesapa küzdelme a külföldön kómába esett lányáért

Autóbaleset után kómában fekszik egy bulgáriai kórházban egy 19 éves szegedi lány. Szülei lassan három hete nem tudják elérni, hogy hazahozhassák: az orvosok nem kommunikálnak sem velük, sem az egészségbiztosítóval, de még a lányt fogadni kész szegedi klinikával sem.

Édesapja két és fél hete küzd azért, hogy kómában lévő gyerekének gyógyulását biztos kezekben tudhassa, de a szülők Bulgáriában ragadtak, és csak magukra számíthatnak. Ha a tengerparton kell aludnunk és a kukából ennünk, akkor sem megyünk haza, amíg a lányunkat nem szállítják Szegedre - jelentette ki az apa.  A fiatal lánynak kétoldali agyi ödémája van, gégemetszést kellett rajta végrehajtani, és két nyaki csigolyája is eltört.

 

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/a_burgaszi_korhaz_orvosai_nem_beszelnek_sem_a_csaladdal_sem_az_orvosokkal_-_nem_tudjak_hazahozni_komas_lanyukat/2528559/

 

Válaszolt a külügy: Újabb részletek a szegedi lány tragikus bulgáriai balesetéről

 

http://www.atv.hu/belfold/20170806-valaszolt-a-kulugy-ujabb-reszletek-a-szegedi-lany-tragikus-bulgariai-baleseterol

 

Beismerte bűnösségét a zsarolóvírust semlegesítő brit informatikus

 

Beismerte bűnösségét, kártékony adathalász programok írását és terjesztését Marcus Hutchins angol informatikus, aki kulcsszerepet játszott abban, hogy sikerült leállítani a májusban világszerte hatalmas károkat okozó WannaCry nevű zsarolóvírust terjedését - írta szombatra virradóra a The Daily Telegraph című brit napilap ügyészségi forrásokra hivatkozva.

 

http://www.atv.hu/kulfold/20170805-beismerte-bunosseget-a-zsarolovirust-semlegesito-brit-informatikust

 

Megszólalt a férfi, aki végignézte a halállal végződő rendőri intézkedést

 

Nyilatkozott az ATV-nek az a férfi, aki a rendőri igazoltatás közben elhunyt autós mellett ült tegnap Újpesten. A szemtanú részletesen elmondta, hogy mi történt péntek délután, de a történet nem egyezik meg azzal, ami a rendőri közleményben olvasható. Megrázó riport következik.

 

http://www.atv.hu/belfold/20170805-ujpesti-tulkapas-nem-egyezik-a-szemtanu-es-a-rendorok-tortenete

 

A jelölt és a pártja: túl sok volt a szöveg

Botka hibázott, amikor hagyta, hogy ebből nyilvános vita legyen.

Leáldozóban az MSZP miniszterelnök-jelöltjének a csillaga. Eleinte úgy tűnt, hogy Botka a szocialista párt potens embere: rendelkezik egy világos, koherens üzenetrendszerrel, a népszerűsége elég magas és még a pártot is képes volt maga mögé állítani. Ma viszont már egyre kevesebbet hallunk a programjáról, a népszerűsége visszaesett, a párt kihátrálni látszik mögüle. Az elmúlt hetek hírei leginkább ez utóbbiról, illetve az MSZP-s belháborúkról szóltak: Botka egy interjúban hadat üzent a szocialisták soraiban megbúvó „árulóknak” és „kollaboránsoknak”, aminek a nyomán aztán az MSZP-sek nekiestek a szegedi polgármesternek a nyilvánosságban és – ha lehet hinni a sajtóértesüléseknek – nekiestek a háttérben is.

Öngyilkos stratégiának tűnik Botkától, hogy bő fél évvel a választások előtt nekiesik a saját pártjának, valójában viszont a konfliktus nem új keletű, és a folyamatok eme fázisában már nem is volt kikerülhető. Amikor Botka nyilvánosan megtámadta a pártját, az csak tünete volt egy hosszabb ideje húzódó és nem megfelelően kezelt, belső vitának. Ez a vita pedig nem más, mint a szövetségi politikákról szóló két, széles körben osztott narratíva harca.

 

http://magyarnarancs.hu/republikon/a-jelolt-es-a-partja-tul-sok-volt-a-szoveg-105703

 

TYIRITYÁN ZSOLT: ROMOKBAN A RADIKÁLIS OLDAL

A BETYÁRSEREG VEZETŐJE SZERINT JOBBIKOSOK IS TÁMOGATJÁK AZ ÚJ MOZGALMAT

Gabay Dorka Magyar Idők

 

Ha párttá alakulunk, a jövő évi országgyűlési választáson is megméretjük magunkat – mondta a lapunknak adott interjúban a nemrég alakult Erő és Elszántság mozgalom egyik alapítója, a Betyársereg vezetője. Tyirityán Zsolt szerint a mozgalomra azért van szükség, mert a nemzeti radikális oldal a Jobbik néppártosodása óta romokban hever.

 

http://magyaridok.hu/belfold/tyirityan-zsolt-romokban-radikalis-oldal-2036065/

 

BOTKA LÁSZLÓ ISMÉT ÖNKÉNYESEN DÖNTÖTT

KETTŐS IRÁNYÍTÁS LEHET AZ MSZP BUDAPESTI KAMPÁNYÁBAN

Bákonyi Ádám Magyar Idők

 

A fővárosi MSZP a Botka László által javasolt Tóth József helyett Kunhalmi Ágnest nevezte ki a fővárosi választási bizottság élére. Az alapszabály szerint is a helyi vezetőknek kell irányítaniuk a választási bizottságokat. A párt budapesti elnöke jó döntésnek nevezte, hogy Botka külön feladatra kérte fel a XIII. kerületi polgármestert.

 

http://magyaridok.hu/belfold/botka-laszlo-ismet-onkenyesen-dontott-2044723/

Manningerek

 

Oltalmazotti státuszban lévő emberek nyaralnának a Keszthelyhez közeli Zalaváron. Olyan családok, akik nemhogy nem terroristák, de még csak nem is gazdasági bevándorlók. Emberek, akiknek menekülniük kellett szülőhazájukból. Nem jó kedvükben hagyták ott a lakóhelyüket, nem kalandvágyból döntöttek úgy, hogy feladják megszokott életüket, hátrahagyva mindent, ami fontos volt nekik az életükben: rokonaikat, barátaikat, javaikat. Az iskolát, ahol a gyerekek tanultak, a munkahelyet, ahol a szülők dolgoztak, az éttermet, ahol vasárnaponként ebédeltek.

Itt lépett a képbe Manninger Jenő fideszes politikus, a térség országgyűlési képviselője. Amint hírét vette, hogy három faházban menekültek pihennének, nem sokat hezitált – ha valaki, ő tudja, hogy a tett halála az okoskodás. Azonnal a tettek mezejére lépett, és a Facebookon hergelte honfitársait. Azt írta ez a Manninger nevű, hogy a három faházban nyaraló családok a Soros terv részei, és ő mindent el fog követni, hogy ezt megakadályozza.

Manninger Jenő egy magát kereszténynek és konzervatívnak mondó párt színeiben képviselő, így azt kell gondolnunk róla, hogy ő maga is az erkölcsre nagyon ügyelő, mélyen hívő ember. Olyan valaki, aki tudja, hogy mi a jó, és mi a rossz, mit szabad tenni, gondolni és mi az, ami isten ellen való.

http://fuhu.hu/manningerek/

 

A menekültek után a kommentelőkkel is felveszi a harcot a hévízi önkormányzat

 

Figyelem: „bérkommentelők”, „bértollnokok” megpróbálnak provokáló és mocskolódó beírásokkal operálni

– hívják fel a figyelmet az adminisztrátorok és Papp Gábor (Fidesz-KDNP) polgármester a hévízi önkormányzat Facebook-oldalán. Nem műtéti beavatkozásról van szó, hanem arról, hogy a városvezetésnek nem tetsző hozzászólások jelentek meg annál a posztnál, amelyben a polgármester kikel az ellen, hogy a térségbe menekülteket költöztessenek be.

http://24.hu/belfold/2017/08/06/a-menekultek-utan-a-kommentelokkel-is-felveszi-a-harcot-a-hevizi-onkormanyzat/