2017, április 8 - 07:54 Sajtószemle

 Egy teherautó hajtott a tömegbe Stockholm belvárosában.

·         A rendőrség szerint 3 halott és 8 sérült van. 

·         Lövések is dördültek. 

·         A teherautót rakodás közben rabolta el egy ismeretlen. A sofőrt nem vitte magával.

·         A rendőrség terrorcselekményre figyelmezteti a helyieket.

Cikkünk folyamatosan frissül.

 

http://index.hu/kulfold/2017/04/07/svedorszag_stockholm_gazolas/

 

Szíria ügyében is talált külön utat Orbán / más országok reakciói /

 

„Az éjszakai világpolitikai fejlemények aláhúzzák annak jelentőségét, hogy a biztonság és a rendezettség milyen fontos. Magyarországnak – legyen szó háború, fegyverkezés, béke vagy migráció kérdéséről”.

 

http://index.hu/kulfold/2017/04/07/nato_reakciok_sziria_valaszcsapas/

 

Trump már öt éve elárulta, hogy miért fogja megtámadni Szíriát

 

Donald Trump 2012-ben, a szír válság kezdetén még sokkal távolságtartóbban gondolkodott egy esetleges szíriai beavatkozásról. Sőt, ez volt Trump egyik legfőbb vonzereje, mert az alt-right azt gondolta, hogy Hillary Clinton Szíria megtámadásával a harmadik világháborút fogja elindítani.

Aztán Trump támadta meg őket. Hogy miért, arra egy 2012-es tweetje adhat választ.

Ebben azt írja, hogy Obama nagyon népszerűtlen, ezért akar háborúba kezdeni Líbiával,v agy Iránnal.

Csak megjegyeznénk, hogy Trump támogatottsága 35 százalék körül van, ami rekordalacsony.

http://24.hu/kulfold/2017/04/07/trump-mar-ot-eve-elarulta-hogy-miert-fogja-megtamadni-sziriat/

 

Kritizálják és dicsérik Trumpot az ENSZ-ben

 

http://index.hu/kulfold/2017/04/07/trump_biztonsagi_tanacs_sziria_tamadas/

 

23 csúcsegyetem üzent Orbánnak a CEU miatt

 

23 európai és észak-amerikai csúcsegyetem írt közös levelet Orbán Viktornak, amiben kifejezték támogatásukat a CEU mellett, valamint az aggodalmukat a felsőoktatási törvény módosítása miatt. Olyan egyetemek vezetői adták a nevüket a levélhez, mint a Yale, az Oxford, a Stanford vagy a Princeton. 

 

http://index.hu/kulfold/2017/04/07/23_csucsegyetem_ceu_orban_viktor_nyilt_level_stanford_oxford_yale/

 

Egy év szükségállapot: eljön az Orbán–Simicska-atomháború kora?

 

Épp egy év múlva választunk. A várakozások szerint Áder János köztársasági elnök a lehető legkorábbi időpontra írja majd ki a választásokat, és az április 8-a. Mi vár ránk az előttünk álló 365 napban? Lengyel László legyen a lábán, aki tippelni mer. Mi azért felöltöttük a szürke kardigánt, és számba vettük a lehetőségeket.

 

http://hvg.hu/itthon/20170407_Egy_ev_a_voksolasig_Eljon_az_OrbanSimicska_atomhaboru_kora

 

A Néppárt szóvivője szerint inkább arról kéne konzultálni a magyarokkal, hogy akarnak-e további sok milliárd eurónyi uniós támogatást

Mureșan most bedobta a nukleáris eszközként is ismert 7-es cikkelyt, melynek értelmében akár fel is függeszthetnék Magyarország szavazati jogát az EU-ban. Az Eurológus értékelése szerint ehhez egyhangú szavazata kellene a többi kormánytól is, és Orbán korábban már jelezte, hogy ha lengyelek ellen indulna ilyen eljárás, akkor vétózna, ezért feltehető, hogy ez fordítottan is működne. 

Ugyanakkor elfogadása nélkül is erős üzenet lenne az eljárásnak a megindítása, amire még sosem volt példa az EU-ban, az pedig különösen erős, hogy a Fidesz saját pártcsaládja pedzegeti ezt. 

Mureșan a nemzeti konzultációt is kritizálta. Szerinte inkább azt a kérdést kéne feltenni a magyaroknak, hogy 

továbbra is szeretnék-e élvezni az előnyöket, amelyeket az EU-tagság hozott nekik, beleértve a jogot, hogy bárhol Európában élhessenek, hogy szabadon utazhassanak, hogy tanulhassanak, ahol akarnak és sokmilliárd eurónyi uniós támogatást.

 

https://444.hu/2017/04/07/a-neppart-szovivoje-szerint-inkabb-arrol-kene-konzultalni-a-magyarokkal-hogy-akarnak-e-tovabbi-sok-milliardnyi-unios-tamogatast

 

450 ezerből töltötték fel Farkas Flórián hűtőjét

 

A romaügyek miniszterelnöki biztosa már hosszú ideje rejtőzködő üzemmódban működik, hivatali hűtőjében mégis nagy a forgalom.

A szinte illegalitásban tevékenykedő, a nyilvánosságot kerülő Farkas Flórián Vidoven szerint 2015-ben közel 200 ezer, 2016-ban pedig 240 ezer forintot költött a hűtőjére. Igaz, idén egyelőre csak 20 ezer forintot számoltak el erre a célra.

 

http://24.hu/belfold/2017/04/07/farkas-florian-hivatali-hutojet-450-ezer-forintbol-toltottek-fel/

 

Tízezer ember jelezte, tüntet a CEU-ért vasárnap

 

Tele lesz zsúfolva a Clark Ádám tér vasárnap, ha a Facebookon ígéretet tevők zöme tényleg elmegy tüntetni a Közép-európai Egyetemért.

 

http://24.hu/kozelet/2017/04/07/tizezer-ember-jelezte-tuntet-a-ceu-ert-vasarnap/

 

 

Pénzeket szedett be a VIII. kerület fideszes képviselője, ezért kellett lemondania

 

Több tízezres tételekben vett fel kölcsönöket VIII. kerületi magánszemélyektől Balogh István Szilveszter, aki januárban mondott le képviselői mandátumáról a józsefvárosi képviselő-testületben. Eddig titkolták, miért kellett időközi önkormányzati választást kiírni Kocsis Máté kerületében.

 

http://24.hu/belfold/2017/04/07/penzeket-szedett-be-a-viii-kerulet-fideszes-kepviseloje-ezert-kellett-lemondania/

 

Fideszes ingatlanmutyi miatt tettek feljelentést Józsefvárosban

A Jobbik feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen egy józsefvárosi korrupciógyanús ügyben -  jelentette be Dúró Dóra, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus az N1 TV riportjára hivatkozott, amelyben azt állították, hogy Balogh István Szilveszter, volt fideszes önkormányzati képviselő -  akinek lemondása miatt most időközi választást kell tartani Józsefvárosban - 20-40 nm-es házmesterlakások kiutalásáért kért pénzt.   

A Jobbik politikusa közölte: az ügyben vesztegetés és befolyással üzérkedés miatt ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést. Kérdésre válaszolva elmondta: néhány tucat esetről lehet szó. Megjegyezte: Balogh István Szilveszter évekig párhuzamosan volt újságíró és önkormányzati képviselő, így akár korrupciós ügyekkel kapcsolatban is kérdezgethette a politikusokat, miközben a helyiek elmondása alapján ilyen korrupciós ügybe keveredett maga is.

http://nepszava.hu/cikk/1126011-fideszes-ingatlanmutyi-miatt-tettek-feljelentest-jozsefvarosban

 

Kilép a KDNP-ből a CEU-ügy miatt

 

Nem kis vívódás árán - a Ferenc pápa elleni kormányközeli vélemények, a Népszabadság ügye után - a CEU elleni támadás adta meg a végső lökést döntéséhez.

„Nem akarsz félszívű követőt. Énekeltük tegnap Felházon. Fontos lépést tettem meg tegnap, életem egy fontos szakaszát zártam le, nem kis vívódások után. Tegnap kiléptem az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetségből és kilépek a Kereszténydemokrata Néppártból is, ahová az elmúlt négy és öt évben életem energiáinak jelentős részét fektettem be” – írja a Facebookon Lukácsi Katalin. Lukácsi projektmenedzserként dolgozott a KDNP-s Barankovics István Alapítványnál, nagyrészt az ő nevéhez fűződött az IKSZ Holokauszt Emlékéve is.

Három okot jelöl meg kilépése okaként. Egyrészt a Ferenc pápával szembeni tavaly nyári kormányközeli vélemények sokkolták, aztán „a Népszabadság megszüntetése tette számomra egyértelművé, hogy az én demokráciafelfogásom gyökeresen eltér a pártométól”, az utolsó csepp viszont a CEU-ügy lett, amely – ahogy írja – „sürgetővé tette a következtetések levonását”.

Levelének végén Lukácsi így fogalmaz:

http://valasz.hu/itthon/kilep-a-kdnp-bol-lukacsi-katalin-a-ceu-ugy-tette-be-nala-a-kaput-123314

 

Csalódott ősfideszes édesanya nyílt levele Orbán Viktorhoz

 

Anno, 1990-ben lelkes fiatalként beléptem a Fiatal Demokraták Szövetségébe. Jártam plakátozni, voltam telefonügyeletes választások éjszakáján, mindezt úgy, hogy még nem voltam 18 éves sem. Lelkes voltam és boldog, hogy végre történik valami változás. Az életem középpontja volt a szövetség és a politika.

 

egyszer csak szép lassan elkezdett valami megváltozni. Közeledtek a választások, Önök megváltoztatták a választási törvényt (ekkor még ez nem tűnt fel, hogy baj lenne…) és egyre többször hallottam azt a FIDESZ irodában, hogy „lehet, hogy ez egy kicsit nem törvényes, de ezt az ország érdekében tesszük, azért, hogy a következő ciklusban is meglegyen a 2/3, hiszen vannak még fontos dolgok az ország érdekében”.Ez már kezdett kicsit nem tetszeni, de még elviseltem.

A választások után azonban úgy érzem elszabadult a pokol. Mutyi mutyit követett, egy kisvárosi gázszerelőről megtudtuk, hogy tehetségesebb Mark Zuckerbergnél is, stb…

Amit most csinálnak, azonban már minden határon túlmegy.

 

http://24.hu/belfold/2017/04/07/csalodott-osfideszes-edesanya-nyilt-levele-orban-viktorhoz/

 

“Orbán nem ura önmagának” – elemez a CEU professzora

 

Bozóki András szerint ijesztő irányba fordította az országot a kormányfő.

Ijesztő irányba fordult hazánk. Statáriális eljárással egyetlen hét elég volt a Közép-európai Egyetem (CEU) ellehetetlenítéséhez. Az etnikai és kulturális homogenitást hirdető Orbán-rezsim új törvényével olyan teljesíthetetlen feltételeket szabott a CEU számára, amelyekkel egyértelművé tette valódi szándékát: az egyetem betiltását. A rezsim ugyanis nem tűrhetett egy olyan egyetemet, amelyik kritikus, globális, multikulturális és független. Nálunk az egyetem nem lehet egyetemes, egyetlen intézmény sem lehet autonóm. Felülről lefelé szervezett hierarchikus rendbe kell illeszkedniük. A szabad gondolkodás kereteit államközi egyezmények jelölik ki. Önkényuralmi rendszerekben nem maradhatnak fenn független intézmények.

 

http://24.hu/belfold/2017/04/07/orban-nem-ura-onmaganak-elemez-a-ceu-professzora/

 

BUBORÉK

Kis Ferenc Magyar Idők

 

 Fővárosi Ítélőtábla szerdán hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet – amely felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a vádlottra –, és új eljárásra kötelezte a törvényszéket. Semmilyen bizonyíték nincs a korrupcióra, csupán egy állítás – Torba Tamásé – áll szemben Tábor Viktor András vallomásával, miközben Heim Péter, a Századvég akkori elnöke tanúként a vádlottal egybehangzóan állította: soha semmilyen kapcsolatban nem álltak egymással. A táblabíróság előírta, hogy a megismételt eljárásban tisztázni kell, mi is történt valójában 2014 májusában. Minden jel arra utal tehát, hogy a hatalmas korrupciós ügy csupán egy termetes buborék, ahogy Goodfriend úr mondaná: a Huge Bubble. Arra azonban tökéletes volt, hogy a kormány népszerűségét megtépázza, nemzetközi tekintélyét aláássa. A Fehér Ház budapesti ügyvivője a maga szempontjából profi munkát végzett, a semmiből kreált nemzetközi botrányt.

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/buborek-1555051/

 

HUMANISTA ZSAROLÓK

Pilhál György Magyar Idők

 

Ábrázatot váltott a nyájas tekintetű Magyar Helsinki Bizottság. „Ha nem megy szép szóval, perelünk” – közölte a magyar kormánnyal a szervezet társelnöke az Index hírportálon közzétett írásában. Jó lesz vigyázniuk Orbán Viktoréknak! Az ultimátumot jegyző Kádár András Kristófnak azért dagadhatott be a feje, mert a Fidesz azt kérte a kormánytól, egy megveszekedett vasat se fizessen ki abból a Strasbourg­ban kiszabott milliós büntetésből, amit két kiutasított – a helsinki aggodalmaskodók által képviselt – bangladesi migráns ügyében ítélt meg a bíróság. A hívatlan jövevényeket gyámolító humanisták viszont úgy vélik, az ügy költségei igenis a magyar államot terhelik, vagyis az ügyvédi munkadíjat („helsinki” ügyvédről van szó, persze) is az országnak kell fizetnie. Ha pedig ez szép szóval nem megy – mennydörgi a szamaritánus gyülekezet vezérembere –, számukra nem marad más, mint a pör. 

 

http://magyaridok.hu/paca/humanista-zsarolok-1553629/

 

ORBÁN VIKTOR: MAGYARORSZÁG TOVÁBBRA IS A TÉRSÉG TERMELÉSI MOTORJA AKAR LENNI

MTI

Magyarország célja, hogy továbbra is Közép-Európa termelési motorja legyen, az Apollo Tyres pedig az egyik henger ebben a motorban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a indiai cég gyöngyöshalászi abroncsgyárának ünnepélyes átadásán.

http://magyaridok.hu/gazdasag/orban-viktor-magyarorszag-tovabbra-terseg-termelesi-motorja-akar-lenni-1557124/

 

Lejár az árfolyamgát, megnőnek a törlesztőrészletek

 

Tömegek számára okoz majd hatalmas gondot az árfolyamgát április és június közötti kifutása.

 

http://24.hu/fn/penzugy/2017/04/07/lejar-az-arfolyamgat-megnonek-a-torlesztoreszletek/

 

Kék Bálna: több tucat magyar fiatal van életveszélyben

 

Már biztos, hogy Magyarországot is elérte a fiatalokat öngyilkosságra buzdító hálózat. Bár a rendőrség azt állította, nem kaptak erről lakossági ejelentést, ez már biztosan nem így van.

 

z Oroszországból indult, szuicid hajlamú fiatalokat megszólító, és őket sok esetben öngyilkosságba kergető Kék Bálna nevű csoporthoz bizonyíthatóan ötvennél is több magyar fiatal csatlakozott – tudtuk meg egy neve elhallgatását kérő forrásunktól, aki a mai napon bejelentést tett a rendőrségen.

Forrásunkat elkísértük a 7. kerületi rendőrkapitányságra, ahol  képernyőfotókat adott át bizonyítékként magyar fiatalok csatlakozásáról.

Közülük hárman már egyértelműen a belső körben vannak, ahol megkapták az első úgynevezett „kihívásokat.”

A „játszma” ötven napig tart, és minden kihívás teljesítését – például hogy kék bálnát rajzolnak a testükre, megnéznek valamilyen speciális tartalmat, vagy megvágják magukat – videofelvétellel kell bizonyítaniuk. Ezért a megfigyelőként való beépülés nagyon nehéz. Az utolsó kihívás maga az öngyilkosság. Eddig a becslések szerint 130 halálos áldozata van a „mozgalomnak”.

http://24.hu/belfold/2017/04/07/kek-balna-tobb-tucat-magyar-fiatal-van-eletveszelyben/

 

Dippold PálBosszúcska

Álláspont. Nem nehéz a sarokba vágni a politikailag korrekt beszédmódot, amikor felbőszítenek valakik valakit

Magyar Hírlap

Az egykor nemzeti radikális maszkot viselő, mára a baloldallal szinte erotikusan kézen fogva járó Jobbik úgynevezett plakáthadjáratának első darabját meglátván könnyen ilyen helyzetbe kerülhet az ember. Mondjuk, elkezd csúnyán beszélni. Rövid idő elmúltával azonban inkább mégsem beszél csúnyán, mert ez a Jobbikot a zsebébe vagy valami másába dugó Simicska Lajos előjoga, akihez kitűnően csatlakozott Ádám nevű fia. A bucifejű fiatalember milliméterről milliméterre vágná le a neki nem tetsző emberek hímtagját. Nem tudni, honnan vette az ötletet, bizonyos népeknél létezik ilyenféle milliméterezés, azt körülmetélésnek nevezik, és nem a nemes szervet, hanem annak csupán az előbőrét, a fitymát távolítják el. Ez a kedves Simicska család, úgy tűnik, szellemi-lelki fitymaszűkületben szenved. Fáj az agyuk, az legalábbis, ami megmaradt belőle, mert úgy gondolják, elvették tőlük azokat a javakat, amelyek szerintük járnak nekik. 

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/84820/Bosszucska

 

Lendvai Ildikó Pasiügyekkel nem foglalkozom

Szemerkényi Réka nem a legfontosabb nagyköveti poszt betöltője, hanem nő. Nőci. Kiscsaj. Az ügye „nőügy”, (lásd még a vaskosabb szinonímát: „bugyiügy”), így aztán a miniszterelnök nem foglalkozik vele. Sajnos vannak, akik ezt képtelenek felfogni, és egyszerűen letahózzák a magyar kormány fejét. Itt a Népszavában N. Kósa Judit úgy véli, Orbán azt a benyomást akarja kelteni, hogy „a mi kormányfőnk szakasztott olyan ember, mint maga, Lajos bácsi”, a célcsoport tehát „a kőbunkónak pozicionált átlagos választó”. Nem tudom, mi a baj a kőbunkóval, igazán férfias fegyver. Tamás Gáspár Miklósnak meg az nem tetszik, hogy ebben a szemléletben „a nő nem közjogi és politikai tényező, hanem élőhús”.

Jó vicc, mi más lenne? Hiszen a „nőügy” emlegetése azt is sugallja, hogy az illető csakis valami zaftos nőügy, egy kis férfiúi kalandozás szereplőjeként, valakinek a „nőjeként” juthatott előre, és nem saját jogon. Nők arra nem is igen képesek.

http://nepszava.hu/cikk/1126024-pasiugyekkel-nem-foglalkozom

 

Magyar Bálint: ez háború, amit Orbán Viktor hirdetett meg

A mostani CEU-melletti kiállások nem mentik fel az egyetemek eddigi vezetését és a rektori konferenciát annak a bűnnek a súlya alól, hogy az utóbbi hét évben szó nélkül hagyták a magyar felsőoktatás tönkretételét, és Orbán Viktor akarata alá rendelését - mondja Magyar Bálint. A volt oktatási miniszter szerint a miniszterelnök alapjában nem változott a ’90-es évekhez képest, „vezérlő elve nem az ideológia, hanem a hatalomkoncentrációt és a személyes vagyonosodást célzó haszonelvűség”.

 

http://nepszava.hu/cikk/1125998-magyar-balint-ez-haboru-amit-orban-viktor-hirdetett-meg

 

Veszélyt szimatolt a BKV: ezért tiltották le a Jobbikot

Reklámetikai és személyiségi jogi aggályai voltak, gazdasági érdekeit is veszélyben látta – ezért nem engedte a BKV, hogy járműveire kitegyék a Jobbik plakátjait. Mindez cikkünk nyomán, a Népszavának adott válaszból derült ki.

 

http://nepszava.hu/cikk/1126028-veszelyt-szimatolt-a-bkv-ezert-tiltottak-le-a-jobbikot

 

Három ilyen súlyos konfliktust még nem kellett 2010 óta egyszerre kezelnie Orbánnak, mint most

Több fronton egyszerre kaphat nagyon súlyos sebeket a régi barátaival háborúzó Orbán. Simicska, a Néppárt és Trump – nem sok ez egy kicsit?

 

Mivel Orbán Viktornak máig kitűnő politikai szimata van, a hétvégét biztosan nem azzal fogja tölteni, hogy azon aggódjék, hányan lesznek a Clark Ádám téri, CEU melletti tüntetésen. 10 ezren, 20 ezren? Vagy többen?

Ez manapság sokadrendű kérdés a magyar miniszterelnök számára, tekintettel arra, hogy nagyon rövid idő, csupán pár nap alatt, három komoly konfliktussal szembesült, és ha ezeket nem kezeli, az már rövid távon is komoly veszteségeket okoz neki. Főleg akkor kerül nagy bajba, ha egyik frontot se tudja kezelni.

http://magyarnarancs.hu/narancsblog/harom-ilyen-sulyos-konfliktust-meg-nem-kellett-2010-ota-egyszerre-kezelnie-orbannak-mint-most-103403

 

Ezeket hazudta az arcomba Lázár János és Kovács Zoltán csütörtökön CEU-ügyben

Lázár János miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő minden csütörtökön sajtótájékoztatót tart arról, miben sántikál épp a magyar kormány. Ilyenkor minden újságíró kérdezhet tőlük. Mi is el szoktunk járni ezekre a sajtótájékoztatókra, már amikor épp beengednek bennünket a parlamentbe.

Lázár Jánossal interjúszituációban, szemtől szemben is nagyon nehéz lépést tartani, és nemcsak azért, mert intelligenciáját, ravaszságát, magabiztosságát és kommunikációs készségeit tekintve is messze kimagaslik a kormányzati mezőnyből, de azért is, mert soha nem csinál gondot abból, ha kamuznia kell. Lázár és Kovács Zoltán CEU-ügyben adott válaszai azonban minden eddigi határon túlmentek, gyakorlatilag nem volt olyan mondatuk, ami ne lett volna hazugság, vagy ne alapult volna hazug állításon. Íme:

 

https://444.hu/2017/04/07/ezeket-hazudta-az-arcomba-lazar-janos-es-kovacs-zoltan-csutortokon-ceu-ugyben

 

CEU-ügy: elszólta magát a kormány?

„A jó szándék fogja vezetni a magyar kormányt, és bizonyára az Amerikai Egyesült Államok kormányát is, tehát nincs ok arra, hogy bárki ideges legyen” – mondta a Parlamentben Orbán Viktor a CEU ellehetetlenítését célzó törvényről. Azóta Kovács Zoltán kormányszóvivő, Palkovics László felsőoktatási államtitkár és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is beszélt arról: a kormány nem akarja bezáratni az egyetemet Budapesten, „csak” annyit szeretnének, hogy szüntessék meg azokat a „törvénytelenségeket”, amelyeket az Oktatási Hivatal feltárt.

Másról szól azonban a Magyar Nemzet birtokába került anyag, amelyet a Miniszterelnöki Kabinetirodán készítettek. Ezt afféle sorvezetőnek szánták, elmagyarázandó a kormányzati politika lényegét. 

 

https://mno.hu/belfold/ceu-ugy-elszolta-magat-a-kormany-2393784

 

Az Európai Tanács és a NATO is jogosnak tartja az amerikai csapást

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke üdvözölte a Szíriában végrehajtott amerikai légicsapásokat, szerinte azok határozott választ jelentettek a korábbi barbár vegyifegyver-támadásokra. Az amerikai fellépést indokoltnak tartja NATO Jens Stoltenberg főtitkár is.

 

https://mno.hu/kulfold/az-europai-tanacs-es-a-nato-is-jogosnak-tartja-az-amerikai-csapast-2393799

 

CEU-ügy: helyettes államtitkár jön Amerikából

Az amerikai diplomáciában szokatlanul hosszú, két napos látogatásra érkezik hétfőn Budapestre Hoyt Yee – értesült a Magyar Nemzet több forrásból is. A washingtoni külügyminisztérium eurázsiai és európai ügyekért felelős külügyi államtitkár-helyettese Szabó László külügyminiszter-helyettessel, Szemerkényi Réka hazahívott nagykövet leendő utódjával tárgyal majd.

 

https://mno.hu/belfold/ceu-ugy-helyettes-allamtitkar-jon-amerikabol-2393806

Kapaszkodjanak: a Lex CEU után készül a Lex Jordán!

 a színházigazgatói kinevezések elvárásrendszerét kormányrendeleti szintre vinnék, a miniszter pedig felmentést adhatna mondjuk olyan elvárások alól, hogy a színházigazgatónak szakirányú végzettségre van szüksége. Már ha a pályázó rendelkezik előadó-művészeti szervezetben szerzett legalább ötéves vezetői gyakorlattal.

Azon, hogy ezt az öt évet is csökkentsék három évre, értesüléseink szerint megy még a brusztolás, de ha mondjuk a három év lesz a befutó, az újabb jó hír: a személyre szabott, célzott jogszabályok szerelmeseinek mindenképp.

Az ötlet hallatán legalábbis nem nehéz a kaposvári igazgatói posztot Rátóti Zoltán lemondása után betöltő Fülöp Péter menedzserre gondolni, akinek a kinevezhetőségével így például nem lenne gond.

A kinevezések viszont alapvetően változhatnak meg. A kormányrendelet-terv ugyanis két változatban készült el. A tervezet „B” változata a nyílt pályázati eljárás mellett megteremti meghívásos pályázati eljárás meghirdetésének lehetőségét is: ha verebeink igazat csiripelnek, ezt a változatot az MMA nyomja nagy erőkkel, mert hát minek is bindzsizni mindenféle pályázatokkal, ha van remek jelöltje a politikának.

http://valasz.hu/kultura/a-lex-ceu-utan-keszul-a-lex-jordan-123305

 

"Hecckampány a lex CEU" - Iványi üzent Áder Jánosnak

Dr. Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke levelet írt Áder Jánosnak, amiben arra kérte az államfőt, ne írja alá a CEU-t ellehetetlenítő felsőoktatási törvénymódosítást, amit a Ház kedden már megszavazott. A lelkész levelét az alábbiakban közöljük:

 

http://nepszava.hu/cikk/1126002-hecckampany-a-lex-ceu---ivanyi-uzent-ader-janosnak

 

Együtt: miért hallgat a kormány az Asszad-rezsim támadásai ügyében?

Nem hallgathat tovább a Fidesz-kormány a szíriai vegyifegyver-támadás ügyében! Az Együtt mélyen elítéli a jelenlegi információk alapján szaringáz-támadásnak is tekinthető vegyifegyver-használatot a szír rezsim részéről. A nemzetközi közösségnek új megoldásokkal és sok eszközzel kell kikényszerítenie az Asszad-rezsim meghátrálását. Az Együtt érthetetlennek tartja, hogy a magyar kormány mind ez idáig mélyen hallgat az Asszad-rezsim támadásai ügyében - írja a közleményében a párt..

 

http://nepszava.hu/cikk/1125987-egyutt-miert-hallgat-a-kormany-az-asszad-rezsim-tamadasai-ugyeben

 

EGYENESEN

„Orbán adja át a kormányzást Navracsicsnak”

 

Orbán Viktor miniszterelnök „elfáradt”, a CEU-ügy is azt mutatja, hogy elveszítette a realitásérzékét – erről Solymosi Frigyes akadémikus beszélt Egyenesen Kálmán Olgával című műsorunkban.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/orban-adja-at-a-kormanyzast-navracsicsnak-1392468

 

Újabb milliárdokat emészt fel a Puskás átépítése

 

Máris drágult az új Puskás Stadion. Nettó 2,3 milliárd forintért vállalta el a rekonstrukció ellenőri és mérnök tanácsadói feladatait egy konzorcium. A szerződést március második felében írták alá velük.

A Puskás Stadion átépítésével két olyan vállalkozást bízott meg az állam, amelyek összefonódtak a miniszterelnök egyik milliárdos bizalmasának, Mészáros Lőrincnek a cégbirodalmával. A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja februárban jelentette be, hogy kiválasztotta a kivitelezőket. Arról nem ejtettek szót, hogy a munkálatok ellenőrzése további pénzeket emészt fel. A Puskás Stadion rekonstrukciója nettó 140 milliárd forintba kerül.

 

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/ujabb-milliardokat-emeszt-fel-a-puskas-atepitese-1392482

 

A Nemzeti Konzultáció reklámozásával támogatják a Fidesz-médiát

Nem azért van Nemzeti Konzultáció, mert valóban vannak eldöntendő kérdések, amikben a Fidesz / Orbán Viktor valóban kíváncsi az emberek véleményére, hanem azért, hogy a reklámozására elköltött milliárdokból finanszírozhassák a hozzájuk tartozó médiát.

 

https://vastagbor.atlatszo.hu/2017/04/07/a-nemzeti-konzultacio-reklamozasaval-tamogatjak-a-fidesz-mediat/

 

Elmarad a sztrájk: Tarlós visszautasíthatatlan ajánlatot tett a BKV-nak

 

Januárig visszamenőleg 10+5%-os béremelési ajánlatot kaptak a BKV szakszervezetei szóban a főpolgármestertől. A szakszervezetek felfüggesztik a sztrájkot, amíg az ajánlatot a tárgyalásokon részletesen megismerik, tudtuk meg az egyik szakszervezeti vezetőtől.

Megkapják a kért béremelést a BKV dolgozói - ezt az ajánlatot tette Tarlós István főpolgármester a két legnagyobb BKV-s szakszervezet vezetőinek, akik átgondolják, hogy lefújják-e a húsvét utánra mehirdetett sztrájkot. Legalábbis ez hangzott el a főpolgármester pénteki tájékoztatóján.

 

http://index.hu/belfold/budapest/2017/04/07/tarlos_kamera_bkv_sztrajk/

 

Brüsszelben akar rendet tenni a lex CEU körül Palkovics

Privátbankár.hu

Kedden tárgyal az Európai Bizottságban az új felsőoktatási törvényről.

Kedden Brüsszelbe utazik Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, hogy tárgyaljon az új felsőoktatási törvénymódosításról, a lex CEU-ról - írja az Eurológus. Találkozik az Európai Bizottság első alelnökével, Frans Timmermans-szal, valamint az oktatási biztossal, Navracsics Tiborral.

Az Európai Bizottság vizsgálja a törvényt, eddig a nem hivatalos vélemény az, hogy az EU-nak nincs hatásköre a kérdésben, viszont a lépés korlátozza a tanszabadságot, de a Magyarország által is jóváhagyott Európai Unió Alapjogi Chartája hangsúlyozza az oktatáshoz való jogot, valamit a művészetek és tudományok szabadságát.

 

http://privatbankar.hu/makro/brusszelben-akar-rendet-tenni-a-lex-ceu-korul-palkovics-306036

 

Kiakadtak a nemzetközi lapok Orbánra

Privátbankár.hu, MTI

A felsőoktatási törvénymódosítás miatt veszik célba a kormányfőt.

Két cikkben is foglalkozott pénteken a Politico a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) kapcsolatával, amely a brüsszeli hírportál szerint meglehetősen feszültté vált a magyar felsőoktatási törvény módosítása miatt, az ugyanis sokak szerint bezárással fenyegeti a Közép-európai Egyetemet (CEU).

 

http://privatbankar.hu/makro/kiakadtak-a-nemzetkozi-lapok-orbanra-306033

 

A kamara pénzügyeit firtatta, etikai eljárást kapott a nyakába az orvos

 

Kunetz Zsombor szerint meg akarják félemlíteni az eljárással, amiért szóvá tette, hogy szerinte több szempontból is aggályos az orvosi kamara gazdálkodása. Az oxiológus szakorvos nem egyszer élesen kritizálta a MOK elnökét, Éger Istvánt, ami az etikai kódex alapján akár vétségnek is minősülhet.

 

Hivatalos indoklás még nincs, hogy pontosan miért indult etikai eljárás Kunetz Zsomor oxiológus szakorvos, egészségügyi szakértő ellen. Mindössze annyit sikerült megtudakolnia az orvosnak, hogy a sajtóban tett nyilatkozataival húzhatta ki a gyufát feljelentőnél, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökségénél.

 

http://hvg.hu/itthon/20170407_A_kamara_penzugyeit_firtatta_etikai_eljarast_kapott_a_nyakaba_az_orvos

 

Kunetz Zsombor "A szakmát köpjük szembe, ha ezek az orvosok újra beteget fogadhatnak"

 

Ha a budapesti olimpiai pályázatot sikerült megfúrni, akkor szívós munkával a hálapénz ügyében is kicsikarható a változás, véli Kunetz Zsombor korábbi mentős, baleseti sebész. A hálapénz ellen hívott háború fontos lépésének tartja, hogy a sürgősségi császárért pénzt kérő SOTE-s orvos esete miatt végre számonkérték a botrányokban látványosan hallgatag orvosi kamarát is.

 

http://hvg.hu/itthon/20170310_kunetz_zsombor_halapenz_magyar_orvosi_kamara

 

Hajós András: "Megértem a kollégáimat, akik a Tényeknél dolgoznak, és hisznek benne"

 

Az itthoni televíziózás félős, és csak külföldi műsorötleteket másol gondolkodásmód helyett - állítja a Dalfutárral szakmai és közönségsikert arató Hajós András, aki állampolgárként rohamot kap a Tényektől, de szerinte ettől még nem kell állatokként kezelni a máshogy gondolkodókat. Hajós szerint az ország most olyan állapotban van, hogy a politikusok helyett helytelenül a tévésektől vagy művészektől várjuk a megoldásokat.

 

http://hvg.hu/elet/20170407_hajos_andras_interju_dalfutar_tv2_televizio

 

Fotók: Orbánéknak üzen az utca embere az átírt kormányplakátokon

 

Most, amikor a Gyakorikérdések.hu-n is érdeklődnek a könnyű, gyors kormányváltás mikéntjéről, a nép a kék kormányplakátokon is üzenni kezdett. Tegnapi összeállításunkat a Facebookról szedtük össze, az alábbi válogatáshoz olvasóink küldték a muníciót. Köszönjük nekik!

 

http://hvg.hu/itthon/20170407_kormanyplakatok_atirasa_fotok

 

Megvan, mikor dönthet a Fidesz kizárásáról az Európai Néppárt

 

Az Európai Parlament legnagyobb frakciójának tagjait a Lex CEU elfogadása dühítette fel, ám egyáltalán nem biztos, hogy ennyi elég a szakításhoz.

Április 29-én, legközelebbi ülésén dönthet az Európai Néppárt vezetése arról, hogy kizárják-e a Fideszt a jobboldali pártcsaládból – írja a Politico. Az Európai Parlament néhány nappal korábban tart vitanapot Magyarországról.

http://hvg.hu/gazdasag/20170407_Megvan_mikor_donthet_a_Fidesz_kizarasarol_az_Europai_Neppart

 

Vigasztaló levél 
Ürge-Vorsatz Diána elvtársnőnek

nyest.hu

 

Az ideológiai elkötelezettség többet ér annál, mint hogy apró-cseprő személyes kellemetlenségek miatt feladjuk. Az ideológiailag elkötelezett ember az alternatív boldogulási lehetőségek egész sorával vigasztalódhat.

 

Kedves Ürge-Vorsatz Elvtársnő!

Sietek megnyugtatni: Rákosi elvtárs nem haragszik. Viszont Rákosi elvtárs csalódott. Hiába tüntette el az üzemi faliújságról villámgyorsan ideológiai tévedésektől hemzsegő meggondolatlan levelét, azt ellenségeink továbbra is terjesztik, kárt okozva ezzel pártunknak, kormányunknak, és az egész munkásosztály ügyének.

Pedig azt az elvtársnő sem tagadja, hogy a proletárdiktatúra építése eddig megvalósult álomnak tekinthető. Hát szép dolog nyíltan szembefordulni a Párt és elsősorban Rákosi elvtárs Sztálin elvtárs iránymutatásai alapján meghozott döntéseivel csak azért, mert az személyes egzisztenciánkat kérdőjelezi meg? 

 

https://www.nyest.hu/hirek/vigasztalo-level-urge-vorsatz-diana-elvtarsnonek

 

Egyszerűen borzalmas, amit egy rakás ellenzéki művel Ürge-Vorsatz Diánával

 

Egy-két órával azután, hogy Ürge-Vorsatz Diána, a CEU saját bevallása szerint világ életében Fidesz-szavazó, hét gyermekét keresztény-nemzeti értékrendek alapján nevelő és egyházi iskolába járató, világhírű oktatója kirakta a Facebookra mára legendássá vált levelét, a magyar Tumblr leghisztisebb balos júzerei már úgy köpködték, mintha ő lenne a Kövér László-altestű, Mészáros Lőrinc-felsőtestű, Orbán-fejű, patás lábait Habony-féle sztreccsnadrágba bújtató démon. Ennek azonban nem tulajdonítottam nagyobb jelentőséget, hiszen az ismert mikroblogszolgáltató felületén ez a reflektálatlan, törzsi hisztizés teljesen megszokott jelenség.

 

https://444.hu/2017/04/07/egyszeruen-borzalmas-amit-egy-rakas-ellenzeki-muvel-urge-vorsatz-dianaval

 

Benyújtották a civil szervezetekről szóló törvényjavaslatot

A törvényről szerdán ötpárti egyeztetést tartottak, azt egyetlen ellenzéki párt sem támogatja. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke akkor azt mondta, hogy

sárga csillagként bélyegzi majd meg a kormánnyal kritikus szervezeteket.

Az egyeztetés után Gulyás Gergely, az Országgyűlés fideszes alelnöke a 444-nek azt állította, hogy a törvény elkészítésében nem működött közre, ehhez képest a parlamenti rendszerben megjelent verzióban Kósa Lajos és Németh Szilárd mellett ő szerepel a jogszabály benyújtójaként.

Az orosz és izraeli mintára készült javaslat várható hatásáról itt lehet bővebben olvasni.

https://444.hu/2017/04/07/benyujtottak-a-civil-szervezetekrol-szolo-torvenyjavaslatot

 

Legkeményebb rajongói sorban fordulnak el Trumptól a szíriai légicsapás miatt

Komolyabb felzúdulást okozott a Donald Trump-keménymagban, hogy Amerika rakétacsapással válaszolt Aszad vegyi támadására. Egymás után fejezik ki, hogy eddig tartott a rajongás.

 

https://444.hu/2017/04/07/legkemenyebb-rajongoi-sorban-fordulnak-el-trumptol-a-sziriai-legicsapas-miatt

 

„Az ilyen part igen ritka. Elpusztítja: Tarlós Pista.”

Csatát vesztettünk, de a háború most jön, mondják a partvédő civilek.

 

Szerdán szavazta meg a Fővárosi Közgyűlés, hogy a római-parti és a Nánási–Királyok útjai nyomvonalak közül az előbbit támogatja. Ezzel alighanem megpecsételődött a főváros utolsó természetes partszakaszának és így a parti fák sorsa, igaz, nem először. A javaslat úgy ment át simán, hogy a helyszínen több civil és zöld szervezet demonstrált a parti gát ellen.

A hivatalos szakértői vélemény szerint (amit persze más szakértők nem tartanak megalapozottnak) a part menti változat 7 milliárd forinttal kerülne kevesebbe, mint a Nánási úti gát.

A természetes partszakasz megőrzéséért küzdő civilek egyik hangadó csoportja, a Maradjanak a FÁK a Rómain Facebook-oldal így reagált a döntésre:

 

http://magyarnarancs.hu/lokal/az-ilyen-part-igen-ritka-elpusztitja-tarlos-pista-103397

 

Ez van: nem jött össze a 200 tanár, nem lesz oktatási sztrájk

Bárány Tibor más utat választ, hogy visszavonják a lex CEU-t.

 

Bárány Tibor kritikus, a BME tanára a következőt írta ki a Facebook-ra nemrég: „Két nappal ezelőtt egy Facebook-bejegyzésben közzétettem egy felhívást: amennyiben megfelelő számú oktató csatlakozik a kezdeményezéshez, 2017. április 10-étől kezdődően polgári engedetlenség keretében megtagadom a munkavégzést az egyetememen mindaddig, amíg az Országgyűlés meg nem semmisíti a lex CEU néven elhíresült törvényt. A kezdeményezéshez péntek délelőttig 11 egyetem közel 40 oktatója csatlakozott, mivel viszont számuk 200-nál kevesebb, úgy döntöttem, hogy hétfőtől a polgári engedetlenség helyett egyelőre a tiltakozás és a nyomásgyakorlás más formáit fogom alkalmazni.

 

http://magyarnarancs.hu/feketelyuk/ez-van-nem-jott-ossze-a-200-tanar-nem-lesz-oktatasi-sztrajk-103400

 

"A magyar foci Orbán Viktor lélegeztetőgépén vegetál" - Feljelentést tesz a Párbeszéd

Bűncselekmény-gyanús a magyar focira költött újabb 19 milliárd. Legalábbis a PM szerint.

 

Közel 19 milliárd forintot költ a következő öt évben magyar labdarúgásra a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) - értesült a Magyar Nemzet pár napja. Igen, 19 milliárd forint magyar foci közvetítésre! Ez egyes idényenként közel 3,8 milliárdos közvetítési díjat jelent, ez 250 millió forinttal több, mint a 2012-ben kötött megállapodás szerint kifizetett pénz, de ez csak hab a tortán, a lényeg az, hogy a magyar foci újabb állami támogatást, magyarán közpénzt szív magába.

http://magyarnarancs.hu/belpol/a-magyar-foci-orban-viktor-lelegeztetogepen-vegetal-feljelentest-tesz-a-parbeszed-103398

 

Legális útja lesz az előrébbjutásnak a kórházi várólistákon

ÁPRILIS 7. 15:36 - SZERZŐ: KUN J. VIKTÓRIA

A hosszú műtéti várólisták kikerülésével, előresorolással „jutalmazza” hamarosan az egészségügyi rendszer, ha elmegyünk a szűrésekre. Ez az első kézzel fogható intézkedés, amivel motiválni szeretnék az embereket, hogy a valóban sokszor életmentő vizsgálatokra menjenek el. A legfrissebb felmérés szerint évente 33 ezer ember életét lehetne megmenteni népegészségügyi intézkedésekkel.

 

http://168ora.hu/legalis-utja-lesz-az-elorebbjutasnak-korhazi-varolistakon/

 

Ettől rettegett Merkel: elérkezett a fordulat?

 

Egy friss felmérés szerint a németek többsége először mondta ki azt, hogy Németország nem bír el több menekültet – számol be a Telegraph.

Bár a Bertelsmann Alapítvány kutatása szerint a németek többsége még mindig szívesen látja a migránsokat és menekülteket, immár 54 százalék mondja azt, hogy az ország egyszerűen nem tud befogadni több menekültet. Ez a szám 2015-ben még csak 40 százalék volt.

 

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/ettol_rettegett_merkel_elerkezett_a_fordulat.633479.html

 

Orbánt zsarolják? A volt miniszter szerint össze kell hívni a nemzetbiztonsági bizottságot

 

Szilvásy György volt titokminiszter több, a sajtóban megjelent hír kapcsán úgy véli, hogy komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent, hogy meg akarják-e zsarolni Orbánt.

 

http://www.atv.hu/belfold/20170407-orbant-zsaroljak-a-volt-miniszter-szerint-ossze-kell-hivni-a-nemzetbiztonsagi-bizottsagot

 

Lenácizták a kormányszóvivőt a CEU-n

 

Igaz, ez évekkel ezelőtt történt a CEU-n, de Kovács Zoltán azt állítja, azóta tudja, hogy rossz irányba mennek a dolgok az egyetemen.

 

Nagy összeget tenne arra, hogy kevesen olvasták el a CEU átalakításával kapcsolatos törvény szövegét az ellene tiltakozók közül – mondta Kovács Zoltán az Egyenes Beszédben. A kormányszóvivő cáfolta, hogy a kormány egyetemet akarna bezárni. Szerinte részben az ellenzék tehet arról, hogy a világon sokan nem a valóság alapján tájékozódnak. Kovács Zoltán, aki a CEU diákja volt, Orbán Viktor nyilatkozatára utalva azt mondta: reméli, őt nem csapta be az intézmény. Elmondta: látta párttársai megnyilatkozásait az elmúlt napokban, és sok igazságot talált bennük.

Azt is mondta, hogy Soros György az utóbbi években bevallottan politikai fordulatot hajtott végre, többször nyilatkozott is ezzel kapcsolatban. A kormányszóvivő úgy látja: mindennek az eredőjében Soros György migrációval kapcsolatos felfogása áll, ami teljes mértékben ellentmond az európai és a magyarországi jognak is. Szerinte Soros Györgynek más felfogása van a demokratikus működésről, mint a kormánynak. A kormányszóvivő egyébként felidézte, hogy évekkel korábban egy feminista nácinak nevezte őt a CEU-n, s ezóta tudja, hogy rossz irányba mennek a dolgok az egyetemen.

 

http://www.atv.hu/belfold/20170407-nacinak-minositettek-a-kormanyszovivot-a-ceu-n

 

Kenesei István Élet és Irodalom

A CEU A VILÁG BÚS TENGERÉN

A CEU sorsa egy mellékjátszma abban a küzdelemben, amelyet a kormányfő a hatalom megtartásáért vív. Számára az érdekes kérdés csak az, hogy mit nyer vagy mit veszít. Azt a néhány szavazatot, amit a nagyközönség számára eddig ismeretlen és a vitrinszakértő tanácsára Soros nevével „megbélyegzett” CEU bezárásával elveszít, nyilván megfelelő mértékben ellensúlyozza az értelmiségellenesség felkorbácsolása és a vélt előnyök, amit a Trumphoz dörgölőzéstől vár. Utóbbiak egyelőre még váratnak magukra, de azért ne feledjük: akármilyen nagy legyen is a külföldi tudósok és intézmények szolidaritása, ők nem szavaznak a jövő évi választásokon. Más szóval nekik egyetlen hadosztályuk sincsen, ahogy ezt az orosz elnök egyik, ha nem a legnagyobb mestere mondta volt hajdan.

Mindezen jelek ellenére – és teljesen tudománytalanul – azt jósolom, hogy a Lex CEU-t, még ha simán elfogadták is a mostani sürgősségi eljárásban a kormányfő által már húsz éve ismételten saját kezűleg kiválasztott parlamenti mamelukok, suba alatt szépen vissza fogják vonni, vagy úgy „lebutítják”, hogy az anyukája sem ismer majd rá. De még ha így történik is, ne gondoljuk, hogy ettől megnyugodhatunk.

http://www.es.hu/cikk/2017-04-07/kenesei-istvan/a-ceu-a-vilag-bus-tengeren.html

 

Bűzre panaszkodnak Mészáros Lőrinc szomszédai Videó

 

A Fejér megyei Göbölpusztán élők szerint a gyerekek nem tudnak a szabadban játszani, ruhát sem lehet teregetni, és vendégeket sem szívesen hívnak, amióta a felcsúti polgármester cége szarvasmarha- és sertés telepet épített ott. A kormányhivatal szerint a telep szabályosan működik – tudósított pénteken az RTL Híradó.

 

http://hvg.hu/kkv/20170407_buzre_panaszkodnak_meszaros_lorinc_szomszedai

 

 

Várszegi Asztrik: A jó vezető nem uralkodik, hanem szolgál + FOTÓK

 

A bencés regula a valós életben is jól alkalmazható – Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát szegedi előadásában a másfél évezredes szabályzaton keresztül mutatta be az életünk, nevelésünk, oktatásunk szempontjából fontos értékeket. Szólt arról, hogy milyen a jó vezető, hogyan zajlik a döntéshozatal, miként kell fordulni a fiatalok, a diákok felé.

 

http://szegedma.hu/hir/szeged/2017/04/varszegi-asztrik-a-jo-vezeto-nem-uralkodik-hanem-szolgal.html