2017, április 7 - 07:53 Sajtószemle

Valíd Moallem szíriai külügyminiszter csütörtökön tagadta, hogy Damaszkusz vegyi fegyvereket vetett be Idlíb tartományban vagy bárhol másutt a szíriai konfliktus során, a gáztámadást Ferenc pápa is elítélte. 

A támadás után szíriai gyerekek tiltakozásul leragasztották szájukat, és földön fekvő társaik felett állnak, így tiltakoznak a “nemzetközi csend ellen”. Vagyis az ellen, hogy nem kap kellő figyelmet ez a borzalmas támadás, a világ tétlenül nézi végig, miközben 86-an vesztették életüket, és az áldozatok egyharmada gyerek.

http://24.hu/kulfold/2017/04/06/leragasztott-szajjal-tiltakoznak-sziriai-gyerekek-hogy-a-vilag-tetlen-maradt-a-gaztamadas-utan/

 

Világszerte kézen fogva sétálnak a férfiak a megvert meleg pár tiszteletére

 

A hollandiai Arnhemben vert meg a hét végén öt tinédzser két meleg férfit, azért, mert vasárnap reggel egy buliból hazafelé kézen fogva merészeltek sétálni.

 

Azóta meleg és nem meleg, holland és nem holland férfiak vonulnak egymás kezét fogva a párral vállalt szolidaritás jegyében – írja az USA Today.

Ez a két heteroszexuális holland politikus például kézen fogva érkezett egy hágai tárgyalásra:

 

http://propeller.hu/nagyvilag/3276182-vilagszerte-kezen-fogva-setalnak-ferfiak-megvert-meleg-par

 

ÓRIÁSI BAJNOK LETT A DOWN-SZINDRÓMÁS MAGYAR FIÚBÓL

 

Egy évvel ezelőtt még elküldték egy edzőteremből, a hétvégén pedig végigcsinálta a Spartan Race-t Mikó Attila. A 34 éves, Down-szindrómás fiú tavaly ilyenkor még a lépcsőn sem tudott lemenni kapaszkodás nélkül, most pedig példát mutatott az embereknek küzdeni tudásból. Edzője, Szalmásy Balázs az Origónak elmesélte, hogyan jutottak el idáig egy év alatt. Fantasztikus emberi történet következik.

 

http://www.origo.hu/sport/tomegsport/20170404-a-down-szindromas-miko-attila-teljesitette-a-spartan-race-t.html

 

Norvég Alap - Újabb vita a kormánnyal

Veszélybe kerülhet a Norvég Alap soron következő támogatási ciklusának 60 milliárd forintos pénzkerete, mivel az Orbán-komány nem hajlandó a civilekre bízni a társadalmi szervezeteknek szánt juttatások odaítélését – hangzott el az eddigi támogatások felhasználását értékelő tegnapi konferencián. Az eseményen az is kiderült, hogy az alap jövőjére a civil törvény kormánypárti módosításának szándéka is árnyékot vet.

 

http://nepszava.hu/cikk/1125931-norveg-alap---ujabb-vita-a-kormannyal

 

Lex CEU: levelet írt a néppárti frakcióvezetőnek Orbán

 

Orbán Viktor az Európai Néppárt frakcióvezetőjének, Manfred Webernek, a fideszes EP-képviselők pedig frakciótársaiknak írtak levelet a lex CEU védelmében. A kormányfő levelében Soros-egyetemnek nevezi a CEU-t, és arra kéri Webert: kellő körültekintéssel járjon el az ügyben.

http://mandiner.hu/cikk/20170406_lex_ceu_levelet_irt_a_nepparti_frakciovezetonek_orban

 

Juncker szerint a nemzeti konzultáció a szerzőjét minősíti

 

 

Az Európai Bizottság elnöke kérdésre válaszolva elmondta: olvasta már a nemzeti konzultáció kérdőívét, de még szeretné megismerni Orbán Viktor szándékait is. Juncker szerint ugyanakkor a konzultáció többet árul el a kérdőív szerzőjéről, mint az EU állapotáról.

http://mandiner.hu/cikk/20170406_juncker_szerint_a_nemzeti_konzultacio_a_szerzojet_minositi

Hiába lett elnök Trump, a magyar kormány nem áll jobban Washingtonban

Több, a magyar diplomácia ügyeit közelről ismerő emberrel beszéltünk, és mindannyian úgy látják, hogy Orbán Viktor tényleg nagyon dühös Szemerkényire, és szerintük tudatosan akarta megalázni a nagykövetet, de nem a CEU miatt. 

A háttérben részben fideszes belső rivalizálások és furkálódások vannak, illetve az a tény, hogy az USA kormánya nem kért eddig Orbán Viktor barátságából. Pedig a Fidesz vezetése teljesen biztos volt benne, hogy Donald Trump elnökké választásával Magyarország a Fehér Ház kedvence lesz. Ebben a balítéletben Szemerkényinek is lehetett szerepe, és úgy tűnik, hogy ő lett a bűnbak, most hogy kiderült, hogy Washingtonban még mindig hasonló fenntartásokkal kezelik a magyar kormányt, mint tették ezt Obama idejében.

 

https://444.hu/2017/04/06/hiaba-lett-elnok-trump-a-magyar-kormany-nem-all-jobban-washingtonban

Lassan az egész világot sikerült megtéveszteni a CEU ügyében, de szerencsére akad még néhány koponya, aki átlát a szitán

Látva az elmúlt hét során keletkezett nyilatkozati káoszt, gondoltuk egy táblázattal segítünk összefoglalni, kik azok, akiket már megtévesztettek azzal kapcsolatban, hogy mi is a magyar kormány célja a CEU működéséről szóló törvény elfogadásával, és kik azok, akiket nem lehetett ilyen megvezetni. 

Íme: 

 

https://444.hu/2017/04/06/lassan-az-egesz-vilagot-sikerult-megteveszteni-a-ceu-ugyeben-de-szerencsere-akad-meg-nehany-koponya-aki-atlat-a-szitan

A CEU rektora végigturnézta fél Amerikát, miközben a magyar kormány hiába teper

A Közép-európai Egyetem közleményben tudatta, hogy az elnök-rektora, Michael Ignatieff a Fehér Ház, az Egyesült Államok Külügyminisztériumának és Kongresszusának alábbi magas rangú tisztviselőivel és újágírókkal találkozott az Egyesült Államokban:

A közlemény szerint Ignatieff „örömmel tapasztalta, hogy milyen mértékben támogatja a CEU tanszabadságának védelmét az Egyesült Államok Kormányzata és Kongresszusa”, aminek „számos tagja fejezte ki felé aggodalmát az új magyar felsőoktatási törvény magyar-amerikai kapcsolatokra gyakorolt negatív hatásával kapcsolatban”. Mint közölték, Ignatieff hétfőn Berlinbe utazik, hogy ismertesse a CEU helyzetét a német politikusokkal, egyetemi vezetőkkel, alapítványokkal és a médiával, és ha visszatér, tájékoztatja az egyetem közösségét és a sajtót utazása eredményeiről.

 

https://444.hu/2017/04/06/a-ceu-rektora-vegigturnezta-fel-amerikat-mikozben-a-magyar-kormany-hiaba-teper

Kormányinfó 84: CEU, CEU, CEU - össztűz irányult a kormányra

 

Forró hangulatú Kormányinfónak indult, de végül nem lett olyan erős. Lázár egyértelművé tette, hogy Soros Györggyel van bajuk, a CEU-val nem. Balog Zoltán Emmi-miniszter tévedett, amikor azt mondta, a törvénymódosítás a CEU ellen irányult. A CEU-"habverés" egyébként valójában a menekültkvóta elleni harc leplezett eszköze. Simicska Lajos támadásaival nem foglalkozik a kormány, Orbán pedig belátta, hogy mégis foglalkozik nőügyekkel (Szemerkényi Réka amerikai nagykövet visszahívását kommentálta korábban így), mert az ország fele nő. Bocsánatot nem fog kérni - ez történt azon a Kormányinfón, ahol még egy Magyar Idők-újságíró is rosszul lett.

 

http://hvg.hu/itthon/20170406_Kormanyinfo_84_CEU_CEU_CEU__ossztuz_varhato

 

LÁZÁR JÁNOS: SOHA NEM LÁTOTT EREJŰ VITÁK LESZNEK BRÜSSZELLEL

Magyar Idők Online

 

A kormány arra számít, hogy májusban és júniusban soha nem látott erejű vitái lesznek Brüsszellel a bevándorlók szétosztásának kérdésében – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Lázár szerint elfogadhatatlan, hogy a Soros által pénzelt NGO-k meg akarják szervezni a bevándorlást, és ennek érdekében perbe szállnak a magyar állammal. Elmondta, hogy a kormány az oktatás területén egyenlő esélyeket akar, világos versenyszabályokkal.

 

http://magyaridok.hu/belfold/lazar-janos-soha-nem-latott-ereju-vitak-lesznek-brusszellel-1552525/

Három ok, amiért nem rúgják ki Magyarországot az EU-ból. És három, amiért szeretnék

 

Az Európai Unióból való kilépésnél csak egy dolog nehezebb: a kizárás. Nyilván tudja ezt a magyar kormány is, ahogyan azt is, meddig feszítheti a húrt.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20170406_3_ok_amiert_nem_rugjak_ki_Magyarorszagot_az_EUbol_Es_3_amiert_szeretnek

 

Orbán volt tanácsadója: Épelméjű ember ilyet nem mondhat

 

A CEU nagyjából olyan szintű szabálytalanságokat követett el, mintha nem nyújtotta volna be a tűzvédelmi szabályzatot. A mostani törvény számon kéri, hogy a 25 évvel ezelőtti akkreditáció nem felel meg a mostani elvárásoknak. Ez visszamenőleges törvénykezés, mondja Csaba László, a CEU tanára, az Orbán-kormány volt tanácsadója a Heti Válasznak adott interjúban.

Kamudiplomát nem adunk ki. Hallgatóink száz százaléka elhelyezkedik, a nemzetközi egyetemi rangsorokban az én tanszékem például a 39., illetve 42., miközben magyar egyetem nincs az első 350-ben. Akkor milyen csalásról beszélnek?

– mondja Csaba. Szerinte az nem igaz, hogy két diplomát adnának ki.

http://24.hu/belfold/2017/04/06/orban-volt-tanacsadoja-epelmeju-ember-ilyet-nem-mondhat/

 

Soros György: A CEU nem akarja elhagyni Budapestet

 

A Közép-európai Egyetemnek (CEU) nem áll szándékában távozni Budapestről – tudatta az egyetemet alapító Soros György egyik szóvivője csütörtökön New York-i keltezésű közleményében az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint.

A szóvivő arra reagált, hogy Christian Kern osztrák kancellár a nap folyamán felhívta telefonon Soros Györgyöt, és felajánlotta neki, hogy a CEU Bécsbe tehetné át a székhelyét, miután a magánegyetem a magyar felsőoktatási törvény módosítása következtében a túlélésért és a Budapesten maradásért kénytelen küzdeni.

Egy ilyen döntést csak a CEU hozhat meg

– közölte a szóvivő, kiemelve, hogy Soros György úgy látja, a CEU nem akarja elhagyni Budapestet

http://24.hu/belfold/2017/04/06/soros-gyorgy-a-ceu-nem-akarja-elhagyni-budapestet/

 

Még az Economist is belerúgott az illiberális Orbánba

 

Most már a gazdaság iránt érdeklődő angol olvasókat is felvilágosították, mi zajlik Magyarországon. És ennek nem szabad örülnünk.

 http://24.hu/belfold/2017/04/06/meg-az-economist-is-belerugott-az-illiberalis-orbanba/

 A tranzitzóna első áldozata: MSZMP-s múltjáról faggattuk Pintér Sándort - videó

 Pintér Sándort saját minisztertársa, Lázár János szavaival konfrontálta kollégánk a magyar-szerb határon. A belügyminisztertől szerette volna megtudni, miért lépett be az MSZMP-be, és tettével felesküdött-e az ország ellen. Egy dolog kiderült, Pintér nem érez bűntudatot.

"Aki a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) tagja volt, az 1989-ig arra esküdött, hogy megakadályozza a magyarok szabadságát, önrendelkezését. Ennek ellenére volt 7-7,5 millió ember, aki nem lett párttag, mégis tudott boldogulni – mondta március közepén Lázár János az Emlékpont "Kádár-huszárok és pártkatonák – Munkásőrök Hódmezővásárhelyen, 1957-1989" című kiállításának megnyitóján.

Így zajlott le a beszélgetés:

 http://hvg.hu/itthon/20170406_A_tranzitzona_elso_aldozata_az_MSZMPs_multjarol_faggatott_Pinter_Sandor

 Galsai DánielSoros-tézis, antitézis, szintézis

Felnőttünk Soros úr, ez a nagy helyzet, sokat megéltünk az elmúlt 27 év alatt, középkorúak lettünk mi is, az ország is

Magyar Hírlap

Felnőttünk Soros úr, ez a nagy helyzet, sokat megéltünk az elmúlt 27 év alatt, középkorúak lettünk mi is, az ország is. Már rég nem hordjuk haza a Gorenje hűtőket, már rég nem hisszük el, hogy ha a nyugati reklám azt harsogja, hogy „férfiasan tökéletes”, akkor az úgy is van. Ez a biznisz nem jött be, ahogy Csehországban, Szlovákiában, de Amerikában sem… És ennek még véletlenül sincs köze a CEU sorsához!

Bár vélhetőleg ezt nem Önnek kellene mondanom, hanem sokkal inkább azoknak, akik düledező eszmerendszerük romjait Orbán Viktor egykori havi tízezer forintos apanázsával akarják befoltozni!

http://magyarhirlap.hu/cikk/84715/Sorostezis_antitezis_szintezis

 Őry MariannKultúrharc

Álláspont. Muszáj lobbitevékenységgel, nyomásgyakorlással és erőfölény fitogtatásával harcolni a törvény ellen, a tét ugyanis sokak számára nem a CEU, hanem a kormány

Magyar Hírlap

„Hagyjuk a dumát. Tudjuk, hogy mi történik és miért. Miért nem húztok csak el mind a néppártból, mind az EU-ból saját magatoktól?” – így csapott vissza Frank Engel luxemburgi képviselő arra a levélre, amelyet a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációja írt a CEU-üggyel kapcsolatban. Engel egyike az értelemszerűen létszámában nem különösebben jelentős luxemburgi néppárti delegációnak. Személye végtelenül érdektelen lenne a magyar olvasó számára, hacsak nem vonná magára a figyelmet újra és újra párttársai kedvenc elfoglaltságával, ami Magyarország vegzálása.

Ehhez képest aki vért kívánt, egy kicsit biztos csalódott szerdán, amikor Manfred Weber néppárti EP-frakcióvezető nem selyemzsinórt küldött Szájer József irodájába, hanem kiírta a Twitterre: az Európai Bizottság vizsgálja meg a törvényt, aztán lesz, ami lesz. Ezzel pedig – idézném Schöpflin György professzort – „taccsra tette” az ügyet. Hiszen az oktatás ugyebár – ahogyan arra liberális barátaink oly kéjesen mutattak rá pár éve, amikor Navracsics Tibor ezt a tárcát kapta Brüsszelben – tagállami hatáskör.

 http://magyarhirlap.hu/cikk/84725/Kulturharc

 

Konrád György:válaszlevél Magyarország miniszterelnökének

Kossuth-díjas magyar író is állást foglalt a CEU ellehetetlenítését célzó felsőoktatási törvénymódosítás ügyében. Orbán Viktornak címzett levelét az alábbiakban közöljük:

részlet:

Mennyit adott a gonosz Brüsszel? És mennyit adott a jó Oroszország?

Mennyit az ördögi Soros, és mennyit az angyali Orbán?

A külföldi pénz büdös, ha a „civilekhez” megy, és jó szagú ha a kormányfő családjához.

Az előbbiek „kitartottak”, mint a kurvák, utóbbiaknak jár?

Nemzeti függetlenségünket és biztonságunkat valóban Brüsszel veszélyezteti, és nem Ön, akinek sikerült ledolgoznia országunkat az „új demokráciák” ranglistájának aljára?

Ön húsz évvel ezelőtt lett kormányfő, tizenegy évet töltött hatalomban, vagy annak a közelében. Nem volt elég?

Meggyőződésem, hogy a rendszerváltozás óta Ön volt a legkártékonyabb magyar politikus.

Senki másnak nem sikerült annyi megalapozatlan állítást és igaztalan rágalmat felhalmoznia, Ön a bajnok.

A legderekabb hazafias cselekedete az lenne, uram, ha lemondana az állásáról.

Nyugdíjas éveiben szórakozzon a játék-vonatocskájával meg a stadionkájával, és rugdossa egyedül a labdát az üres kapuba.

Üdvözlettel, Konrád György

http://nepszava.hu/cikk/1125942-konrad-gyorgyvalaszlevel-magyarorszag-miniszterelnokenek

Charles Gati: Az ellenség keze

Az átkosban, még Rákosi idején, sok szó esett a Nyugatról. Nincs kenyér vagy cukor? Az imperialisták bűne. „Éberség, elvtársak!” „Az ellenség nem alszik.” Erről szólt a rádió, a sajtó, a plakátok. Titokban nevettünk ezen. „Az ellenség keze betette a lábát,” mondtuk. Aztán vége lett a többpártrendszernek, megszűnt a majdnem szabad sajtó, az egyetemek és a színházak is beálltak a sorba. A hatalom minden eszköze a rendszer rendelkezésére állt, de a katasztrofális helyzetért továbbra is a nyugati ellenséget hibáztatták.

A mai Amerikában a probléma sokkal komplikáltabb. Szinte minden nap új titkok derülnek ki, de az máris biztos, hogy a Kreml emberei hallatlan szakértelemmel avatkoztak be a választásokba, sőt az előválasztásokba is.

http://nepszava.hu/cikk/1125735-charles-gati-az-ellenseg-keze

ERŐS FIDESZ, GYENGÜLŐ JOBBIK

NÉZŐPONT

 

Az egy év múlva esedékes országgyűlési választás kapcsán,közvélemény-kutató cégek részvételével tartott ma rendezvényt a Nézőpont Intézet által működtetett Közvélemény-kutatók.hu portál.

A márciusi kutatások kalapján a legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve a Fidesz-KDNP a voksok 49 százalékát kapná meg a 2014-es 44 százalékkal ellentétben, míg az egykori baloldali összefogás pártjai 25százalékos eredményt érnének el (az MSZP 16, a DK 6, az Együtt, a Párbeszéd és a Liberálisok 1-1százalékon állnak). Az LMP eközben egyre több mérésben a parlamenti bejutási küszöb alatt van, a márciusban publikáló öt cég közül csak a Nézőpont Intézet és a Republikon Intézet mérése alapján kerülne be a párt az Országgyűlésbe.

http://magyaridok.hu/belfold/eros-fidesz-gyengulo-jobbik-1556002/

Aggasztó jövőt lát Magyarország előtt a Mol-vezér

 

Mielőbb sebességet kell váltania az országnak, aggasztóak a hosszú távú versenyképességünk kilátásai – nyilatkozta Hernádi Zsolt.

Tíz éve jobb volt Magyarország versenyképessége – nyilatkozta Hernádi Zsolt a Figyelőnek. A Mol csoport elnök-vezérigazgatója szerint nem csak most van baj: a hosszú távú versenyképességünk kilátásai aggasztják, ezért tartja fontosnak, hogy mielőbb sebességet váltsunk. Igaz, most még kevés problémát látunk, a makrogazdaság terén kimagaslóan teljesít szerinte Magyarország, de a hosszú távú kilátások sokkal problémásabbak.

http://hvg.hu/kkv/20170406_Aggaszto_jovot_lat_Magyarorszag_elott_a_Molvezer

 

Financial Times: a magyar társadalom atomjaira hullik

 

Távoli lehetőségnek tűnik, hogy Magyarország visszatérhet a liberális demokráciához – közölte a Financial Times.

 

Amikor Magyarország 1989-ben levetette magáról a kommunizmust, a liberális demokrácia felépítésének kilátásai ragyogóbbak voltak, mint – talán Lengyelország kivételével – bárhol másutt a közép- és kelet-európai térségben – írta a Financial Times véleménycikke.

 

http://hvg.hu/itthon/20170406_ft_ceu

 

Áder János lánya is OLYAN egyetemre jár

 

Nem csak Orbán Ráhel, hanem Áder János lánya, Áder Orsolya is egy olyan egyetemre jár, ami európai országban működik, de az Egyesült Államokban akkreditált diplomát ad. 

 

https://444.hu/2017/04/06/ader-janos-lanya-is-olyan-egyetemre-jar

CEU-ügy: lakásukon paráztatott tüntetők, leszakadt jelvények

Az egyetem ellehetetlenítése elleni tiltakozást súlyos hatósági túlkapások gyanúja lengi körül.

 

„Szürkezónás paráztatás” – ezt mondta a vele történtekről a 24.hu-nak az a CEU-s hallgató, akinek a lakásánál kedden reggel egy rendőrnek látszó férfi járt. A lány részt vett azoknak a tüntetéseknek a szervezésében, amelyeket vasárnap és kedden az egyetemet ellehetetlenítő törvény ellen tartottak.

Egy másik hallgatónál is csengetett hétfőn éjjel tizenegy óra után feltehetően ugyanaz a férfi. A külföldi diák, bár nem szervezőként, de szintén részt vett a vasárnapi demonstráción, a menet elején haladt, így sok fényképen szerepelt. Ő ezt írta:

Kinyitottam az ajtó melletti ablakot, ekkor a férfi mondott nekem valamit magyarul. Közben egy telefonba, vagy walkie-talkie-ba beszélt, amiből egy nő hangját hallottam. Ezután azt mondta nekem, hogy „passport”. Kinyújtottam az útlevelem az ablakon, de nem vette el, csak nézett rám. Aztán megértettem, hogy azt akarja, nyissam ki az ajtót. Megkérdeztem: „are you police?”, mire csak annyit felelt, hogy „police”. Kinyitottam az ajtót, odaadtam neki az útlevelem és a tartózkodási engedélyem. Megvizsgálta, majd lebetűzte a nevem és gondolom, az útlevelemen lévő számokat is bemondta a walkie-talkie-ba.

 

http://24.hu/belfold/2017/04/06/ceu-ugy-lakasukon-paraztatott-tuntetok-leszakadt-jelvenyek/

 

Médiatanács: Kiegyensúlyozatlan volt az M1 és a TV2

 

Megsértette a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét az M1 és a TV2, állapította meg a Médiatanács eheti ülésén, ahol emellett a Mária Rádiót hozták ki egy frekvenciapályázat győzteseként.

 

http://24.hu/media/2017/04/06/mediatanacs-kiegyensulyozatlan-volt-az-m1-es-a-tv2/

 

Durvul a keleti nyitás: Iránnal egyezünk meg atomerőmű-építésről

Erős hetet rendez Magyarország a Nyugattól elfordulásban. Kedden a parlament elfogadta azt a törvénymódosítást, ami a gyakorlatban lehetetlenné teszi a legnagyobb és legjobb amerikai egyetem működését Közép-Európában.

Szombaton pedig Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és az iráni Atomenergia Hivatal vezetője, Ali Akbar Salehi fog aláírni egy szerződést a két ország együttműködéséről a nukleáris energetika területén, legalábbis a TehranTimes cikke szerint.

Konkrétan az a terv, hogy egy kicsi, 25 megawattos atomerőművet fejlesztünk közösen Iránnal, amit aztán Ázsiában és Afrikában fogunk értékesíteni. 

 

http://24.hu/belfold/2017/04/06/hetfon-bezarattuk-a-ceu-t-szombaton-irannal-alairunk-egy-megallapodast-kozos-atomeromu-fejleszteserol/

Putyin bezsarolta Orbánt az iráni atomprogramba, gyanús nukleáris terjeszkedéshez

 Amerikai Népszava

 Kezd körvonalazódni az orbáni Magyarország új szövetségi rendszere. Putyin Oroszországa mellett Irán lesz Magyarország egyik erős politikai és gazdasági kapcsolata. Méghozzá nem is akármilyen területen, hanem a a nukleáris együttműködés terén.

Az orbáni bunkokratikus diktatúrára jellemző, hogy a magyar közélet és a nyilvánosság az iráni sajtóból, a Tehran Times-ból értesül arról, hogy szeretett vezére az oroszok kérésére és feltehetően az oroszok pénzével atomerőművek közös készítésére és eladására vonatkozó szerződést köt Iránnal. Azzal az Iránnal, amely a terrorizmus egyik legfőbb támogatója, és atomprogramjának békés jellege erősen vitatott.

http://nepszava.us/putyin-bezsarolta-orbant-az-irani-atomprogramba-gyanus-nuklearis-terjeszkedeshez/

 

Vajnával az oldalán keresne milliárdokat a játékfüggőkön a kormány

 

Háborút indított az online fogadóirodák ellen a kormány. Évente variálják a szerencsejáték-törvényt, hogy a Magyarországon élő legalább százezer függő inkább az állami cégnél vagy Andy Vajnánál játssza el a pénzét. Közben az unió bírósága a szabályozás alapjait kérdőjelezheti meg.

 

http://24.hu/fn/gazdasag/2017/04/06/vajnaval-az-oldalan-keresne-milliardokat-a-jatekfuggokon-a-kormany/

 

KINCSES KALENDÁRIUM

Bayer Zsolt Magyar Idők

 

Mindenesetre rögzítsük: Vona Gábor elkövette újabb penetráns árulását. Vonához fogható gazembert nagyjából Gyurcsány óta nem láttunk a hazai közéletben.Persze, ha nem számítjuk Simicskát!

Simicska egy kibelezés, egy „coming outoltatás”, valamint a f…unk milliméterenkénti levágása után (Figyelj! El ne felejtsd! Ők a polgárok!), elhelyezte a nyilvánosságban, miszerint Orbán a 2014-es választási győzelem éjszakáján közölte vele, hogy az RTL Klubot majd megveteti magának a Roszatommal.

És hogy ezt igazából a Reutersnek mondta ám, de a Reuters cenzúrázni akarta őt. Na most, azért egy pillanatra mindenki töprengjen el azon, mennyire életszerű, hogy a Reuters cenzúrázza Simicskát, főleg, ha Orbánra tesz „terhelő vallomást”.

Na ugye… Nem arról lehet inkább szó, hogy Simicska belemondta a Reuters mikrofonjába, hogy bizony ő pénzeli a Jobbikot, mire a Reuters felhívta a Jobbikot, megérdeklődni, mi a helyzet ez ügyben, ebből meg olyan hangzavar lett Vonáéknál, hogy Simicska is kijjebb józanodott a zajra, és letiltotta az anyagot?

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/kincses-kalendarium-1549312/

Az olimpiai bajnok úszó bocsánatot kért Gyárfástól

Ezúton kijelentem, elismerem, hogy a 2016. év november hó 22.-én az eredetileg a fullank.hu internetes oldalon megjelent, majd több sajtóorgánum által is átvett, velem készült interjúban a Gyárfás Tamással, mint a Magyar Úszó Szövetség – korábbi – elnökével kapcsolatban tett állításaim hamisak voltak, azok minden ténybeli alapot nélkülöztek.
Így – többek között – az általam megfogalmazottakkal szemben: nem felel meg a valóságnak, hogy Gyárfás Tamás a közel 24 éves elnöksége alatt fizetést kért, vagy kapott volna; valótlan, hogy Gyárfás Tamás bármikor is kitiltotta Széchy Tamást az uszodából; minden alapot nélkülöz, hogy Czene Attilának egy francia szponzor támogatása azért hiúsult meg, mert Gyárfás Tamás abból magának jutalékot kért volna; nem igaz, hogy Gyárfás Tamás valamikor is egy tízmilliós ajánlatot elutasított, mondván, hogy harminc millió alatt nem kell szponzor.
Az előadottakra figyelemmel, sajnálatomat fejezem ki, amiért az általam közölt valótlanságok Gyárfás Tamás becsületét, jó hírnevét sértették, és így hozzájárultam ahhoz a lejárató kampányhoz, amely ellene irányult. Mindezekre való tekintettel Gyárfás Tamástól ezúton is elnézést kérek!
Szabó József olimpiai bajnok úszó”

 

http://index.hu/sport/uszas/2017/04/06/szabo_joe_vs_gyarfas/

Nem jön vissza a régi szocialista politika – Botka László a Mandinernek

 

Feleségére is luxusadót vetne ki, Soros Györgyöt pedig az európai jogállamiság és szabadság megtestesítőjének tartja, és elhatárolódik a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok politikájától Botka László, az MSZP várható miniszterelnök-jelöltje. Gyurcsányt pártlistán nem, de egyéniben szívesen látná elindulni, és tart attól, hogy a kispártok ismét az MSZP hátán kapaszkodnak fel. Nagyinterjúnk Szeged polgármesterével.

 

http://mandiner.hu/cikk/20170406_botka_laszlo_interju_nem_jon_vissza_a_regi_szocialista_politika

Ki kell állni a CEU-ért?

JESZENSZKY ZSOLT 
Mandiner

 

Egy egyetem megszüntetéséért marhára nem rajonganék, még akkor sem, ha az enyémmel ellentétes szellemiséget képvisel. Ne szűnjön meg a CEU.

http://mandiner.hu/cikk/20170406_jeszenszky_zsolt_ki_kell_allni_a_ceu_ert

Arad is várja a CEU-t

Arad román polgármestere felajánlotta, hogy a partiumi városba, egész pontosan az aradi várba költözhetne a CEU.

http://mandiner.hu/cikk/20170406_arad_is_varja_a_ceu_t

Taó: félmilliárd forintot használtak fel jogosulatlanul

Az említett összeget valamivel több mint harminc sportszervezet hozta össze, durván 95 százaléka azonban mindössze hat – sőt, ha szigorúak vagyunk, inkább csak öt – egyesülethez, illetve céghez kötődik. Az abszolút rekorder a Debreceni Cívis Póló Vízilabda SE, amely a tulajdonában álló Vízisport Üzemeltető Kft.-vel együtt 325 millió forintnyi támogatással nem tudott megfelelően elszámolni.

Bár már a jogosulatlanul felhasznált támogatás aránya is döbbenetes, az igazán ijesztő, hogy a szaktárca tétlensége miatt ezeknek az ügyeknek egyelőre semmilyen következményük nem volt. Ilyen esetekben ugyanis tényleges szankciókra csak akkor kerülhet sor, ha az Emberi Erőforrások Minisztériuma lezárja az ellenőrzést. Ez esetben viszont a renitens sportszervezetnek – amellett, hogy egy-három évre kizárják a támogatási rendszerből – a rosszul elköltött összeg másfélszeresét kell visszafizetnie.

https://mno.hu/sport/tao-felmilliard-forintot-hasznaltak-fel-jogosulatlanul-2393634

 

Az MKB Bank és a Laveco offshore-gyár neve is felmerült a sokmilliárd dolláros orosz pénzmosási ügyben

 

A magyar MKB Bank neve is felmerült az orosz-amerikai Pavel Szemjonovics Flider amerikai büntetőügyében. Flidert az Egyesült Államokban ellenőrzött technológiák csempészetével és pénzmosással vádolják. A vádirat szerint az FSZB fedőcégével is üzletelő Flider perirataiban felbukkan régi ismerősünk, a Welsz-sztoriban is érintett Laveco offshore-közvetítő neve is.

 

https://atlatszo.hu/2017/04/06/az-mkb-bank-es-a-laveco-offshore-gyar-neve-is-felmerult-a-sokmilliard-dollaros-orosz-penzmosasi-ugyben/

 

A rettegett Orbán Viktor

GAZDA ALBERT

Urbán László közgazdász válasza arra az indexes kérdésre, hogy mit várt a 2010-es Fidesz-győzelemtől: „Azt gondoltam akkoriban sokakkal együtt, hogy nem lesz szükség ilyen komoly rezsimváltásra. Abban bíztunk, hogy az a korrekció, ami a Medgyessy- és Gyurcsány-korszak vitathatatlan katasztrófája után a Bajnai-kormánnyal elkezdődött, folytatódhat anélkül, hogy egy alapjaiban új rezsim jöjjön létre.” Urbánt ismerjük, tudjuk róla, hogy ott volt a Fideszben és közelében a kezdetektől, 1998-ban az első Orbán-kormány pénzügyminiszter-jelöltjeként is emlegették. Látszólag okkal vetődik fel tehát, hogy szerinte 2010-ben megvolt-e még a lehetőség Orbán Viktor személyiségében, hogy ne központosított-illiberális irányba forduljon. „Így utólag lehet okosnak lenni. Orbán politikai ellenfelei szimpla félelemből ezt a kimenetet már akkoriban is kivetítették. Én viszont nem gondolom, hogy ami itt történt, az szükségképpen az ő személyiségéből következett” – mondja a közgazdász.

Érdemes elolvasni az egész interjút. Nemcsak a Fideszről, a miniszterelnökről, a magyar gazdaság és az egész ország állapotáról tanulhatunk belőle sokat, hanem arról is, hogy miként gondolkodnak mostanában a konzervatív értelmiség legjavának végletesen-véglegesen kiábrándult szereplői

 

https://mno.hu/gkozep/a-rettegett-orban-viktor-2393596

Közpénzt kap a magántulajdonú Design Terminál

Bár a volt háttérintézmény már nincs állami kézben, mégis ugyanannyi támogatást kap, mint korábban Ez azért érdekes, mert a Design Terminált számos állami céggel együtt a bürokráciacsökkentés jegyében szüntette meg a kormány. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter észszerűsítéssel, költségcsökkentéssel és spórolással magyarázta az intézkedést. Bár több háttérintézmény jogutód nélkül megszűnt, és beolvadt valamely minisztériumba, a Design Terminál átalakult, és magántulajdonú szervezetként folytatja munkáját. Tavaly szeptember óta a cég tulajdonosai Csák János, Magyarország volt londoni nagykövete, valamint Böszörményi-Nagy Gergely, aki Navracsics Tibor korábbi közigazgatási és igazságügyi miniszter főosztályvezető-helyettese volt.

https://mno.hu/belfold/kozpenzt-kap-a-magantulajdonu-design-terminal-2393563

Brutális hiány keletkezett az államháztartásban

 

Márciusban soha nem látott 378,5 milliárd forintos hiánnyal gazdálkodott a magyar államháztartás, így az első kéthavi szuficit után a háromhavi hiány 198,1 milliárd forint volt - ez viszont még bőven a tolerálható sávon belül van.

 

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/brutalis_hiany_keletkezett_az_allamhaztartasban.633293.html

 

Végleg eldőlt: júniustól vége a roamingnak

 

Megszavazta az Európai Parlament csütörtökön a roamingdíjak jövőbeli nagykereskedelmi árairól szóló határozatot, és ezzel az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy az állampolgárok júniustól a belföldi feltételekkel megegyezően telefonálhassak, küldhessek SMS-t és használhassák az adatkeretüket az Európai Unió területén.

 

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/vegleg_eldolt_juniustol_vege_a_roamingnak.633315.html

 

Újabb tévés hagyta el a közmédiát

A szír-magyar származású riporter dermedten nézte, „ahogy a kormányzat kommunikál” a menekültválságról.

 

Al Ghaoui Hesna 12 év után távozott a közmédiából, a külpolitikai újságírónő a wmn.hu oldalon terjedelmes interjúban mesélt döntéséről.

 

http://magyarnarancs.hu/interaktiv/ujabb-teves-hagyta-el-a-kozmediat-103383

 

Gyurcsány Ferenc: Én vagyok a galamb

 

Senki nem kérdőjelezheti meg a DK önállóságát, a mi belügyünk, hogy ki vezeti a pártot – állítja Gyurcsány Ferenc, aki nem enged, nem lép hátrébb, listán akar indulni a választáson. Szerinte vissza kell térni az ellenzéki tárgyalóasztalhoz, de ha ez nem sikerül, nincs összefogás, akkor saját jelölteket indítanak. Tisztában van azzal, hogy ez a baloldal számára öngyilkos taktika lenne, de szerinte éppen ezért az MSZP-nek nagyobb felelősséggel kellene programokat hirdetnie. A DK elnöke szerint ha ő nem állítja le az embereit, még keményebb nyilatkozatok hangzottak volna el a lapunkban megjelent Botka-interjú után, amelyben a politikus bejelentette, feltételek teljesítése esetén vállalja a miniszterelnök-jelöltséget.

 

https://168ora.hu/en-vagyok-galamb-gyurcsany-ferenc-ha-megszelidited-rokat-felelosseggel-tartozol-erte/

A kormány ötletel, a piac haldoklik

A kormány 9 százalékra tervezi emelni a reklámadó kulcsát, ami végzetes lehet azon médiavállalatok számára, amelyek már most is a működőképesség határán vannak. Urbán Ágnes összefoglalója.     

 

https://mertek.atlatszo.hu/a-kormany-otletel-a-piac-haldoklik/

Bruck András: A nő, aki semmit se látott

 

Ürge-Vorsatz Diána sztorijával van tele minden.
Az asszony a CEU oktatója, neves klímakutató… A többit meg mondja el ő maga: „Világéletemben FIDESZ szavazó voltam, kormánytisztelő polgárokként férjemmel keresztény-nemzeti értékrendek alapján neveljük hét gyermekünk, egyházi iskolába járatjuk őket.”
Most viszont az történt, hogy Ürge-Vorsatz Diána két napja, április 4-én óriásit csalódott a Fideszben. Valamennyien tudjuk, miért. És sajnáljuk is érte a jeles kutatót.
Vagy ne?
Hiszen a Fidesz a CEU elpusztítását megszavazó törvény előtt egy órával még ugyanaz az a jogtipró, agresszív, undorító párt volt, ami egy órával később. Hogy lehet, hogy amit Ürge-Vorsatz Diána hatvan perc lefogása alatt felfedezett, abból a megelőző hét évben semmit nem látott?
Klímakutatóként hogy nem vette észre, hogy pártja miként akadályozza a szélturbinák és napelemek hazai elterjedését, olyan álnok érvekkel, hogy „nem fúj mindig a szél és éjjel nem süt a nap.”

 

http://huppa.hu/bruck-andras-a-no-aki-semmit-se-latott/

“Basszátok meg az egyetembezárásotokat. Basszátok meg az erősödő Magyarországotokat” – durva videón üzent be az ismert zenész a rendszernek

“Nem, barátom… rohadtul nem érted.

Játszuk itt a kis szaros Patyomkin-álmunkat, amiben Magyarország erősödik. Csak elmenekülnek a legjobbjaink, a fiatalok kétségbeesve szedik magukra az angol akcentust amíg az itthon maradó 18 év alattiak kb két százaléka akar demokráciában élni. Miért is akarna? Azt se tudja, mi az!

Az ugye megvan, hogy a rendszerváltás óta eltelt 28 évből lassan 12-t volt hatalmon a mostani miniszterelnök? Ő maga a megtestesült állandóság. Mint Kádár volt apámnak.
Apám gyerekkoromban sokat mesélt arról a korról, amikor az embereket nem a teljesítményük, hanem a párttagkönyvük alapján választották ki munkákra, amikor nem volt szabad sajtó, amikor mindenki tapsolt és félt elmondani a véleményét, nehogy megüsse a bokáját. Azt mondta, örül, hogy ezt már nekem nem kell megtapasztalnom.

Basszameg, apa! Ezek megint itt vannak! Fojtogatnak, a bőrünk alá bújnak és az arcunkba nevetnek. A barátaimat lassan csak skypeon érem el, de most éppen Brüsszelt kéne megállítani. Frászt! Brüsszelnek kéne megállítani ezt a legvidámabb szovjet utódállamot.
Mert magzatunk miatt már megint magzatunk hamvvedre vagyunk.

http://pestibulvar.hu/2017/04/05/basszatok-meg-az-egyetembezarasotokat-basszatok-meg-az-erosodo-magyarorszagotokat-durva-videon-uzent-be-az-ismert-zenesz-a-rendszernek/

 

Polgármestereket fenyeget a Fidesz-iroda: fizessenek elő a Magyar Időkre

Több mint 20 Nógrád megyei település polgármestere kapott nemrég levelet a balassagyarmati Fidesz-irodától. A párt megyei képviselője sarkos stílusban kéri számon, miért nem fizettek eddig elő a kormányszócső Magyar Idők napilapra. A feladó, Percsina Norbert, Balla Mihály országgyűlési képviselő bizalmasa szerint viszont éppen a településvezetők kérésének tett eleget, amikor úgymond segítséget nyújtott az előfizetés intézéséhez. Mi lehet az igazság? Döntsék el Önök.

https://blog.atlatszo.hu/2017/04/polgarmestereket-fenyeget-a-fidesz-iroda-fizessenek-elo-a-magyar-idokre/

 

Hát tán csak nem vesztek meg kendtek?!

 

Kanadai Magyar Hírlap

Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a minap megjegyezte: a Magyarországon létező és külföld által (is) finanszírozott huszonhét felsőoktatási intézmény közül csak egy van, amelyik a szabályoknak megfelelően működik, a többinél szabálytalanságok állapíthatóak meg.

Ha ez így van, úgy felmerül a kérdés: miképp lehetséges, hogy ennyire elsokasodtak e téren a rendellenes jelenségek, miért nem léptek közbe az illetékes hatóságok már korábban és folyamatosan? Avagy az is lehetséges volna, hogy azokat a szabályokat, amelyek betartását most számon kérik, csak utólag hozták meg az orbáni rezsim jogalkotói? Akkor viszont indokolatlan a számonkérés.

Ez a kérdés csak az egyik (és a legkevésbé fontos) ama kérdések közül, amelyeket e napokban, a felsőoktatási törvény galoppban keresztülhajszolt módosítása kapcsán méltán feltehetünk.

http://kanadaihirlap.com/2017/04/06/hat-tan-csak-nem-vesztek-meg-kendtek/