2017, április 20 - 07:09 Sajtószemle

Minden idők legdrágább kerékpáros patakhídja épül a Rákos-patakon az új úszóaréna mellett. Az elmúlt hónapokban mind az árát, mind a szükségességét megkérdőjelezték. Megadtuk az esélyt a beruházónak, hogy elmagyarázza: miért kell nekünk egy ilyen drága híd.

A Rákos-patak torkolatánál, az úszóaréna mellett épülő új gyalogos-kerékpáros híd hírére akkor kapta fel a fejét mindenki, amikor kiderült, hogy az eredetileg becsült nettó 198 millió forint helyett nettó 308 millióért vállalták a kivitelezését. Azaz több mint ötven százalékkal drágábban építik, mint amire a főváros számított.

 

http://index.hu/belfold/budapest/2017/04/18/a_400_millios_kerekparos_hid_titka/

 

Kézi gránátvetőt és elfogóhálót kap Kövér házőrsége

 

A Belügyminisztérium kedden nyilvánosságra hozott egy rendelettervezetet, amivel bővítenék az országgyűlési őrök által használható kényszerítő eszközök listáját. A tárca magyarázata szerint „az országgyűlési őrség által használható kényszerítő eszközök arzenálját időről időre felül kell vizsgálni abból a célból, hogy a technikai-tudományos fejlődés hatására létrejött legkorszerűbb és NATO-kompatibilis eszközök használata biztosított legyen”.

A meglévő, hatályos rendelet mellékletében felsorolt eszközlista a terv szerint ezekkel fog kiegészülni:

 

http://index.hu/belfold/2017/04/19/uj_kenyszerito_eszkozok_kover_fele_hazorseg/

 

Meghekkelték a kormányközeli Századvég oldalát

 

Érdekes új "kutatás" jelent meg a Századvég oldalán. Egy csalódott fideszes idézeteit illesztette be valaki a honlapra.

 

http://24.hu/belfold/2017/04/19/meghekkeltek-a-kormanykozeli-szazadveg-oldalat/

 

Kovács Gergő: Az orosz himnusz és a Fidesz kedvenc zenéi szólnak majd a Kétfarkúak békemenetén

 

A Kétfarkú Kutya Párt által szervezett szombati békemenetet orosz pénzből finanszírozzák, szól majd az orosz himnusz és a Fidesz kedvenc slágere, a Listen to Your Heart, és végre visszaveszik az Oktogont a sorosistáktól – árulta el Kovács Gergely az ATV-ben.

"Úgy gondoljuk, most már igazán szükség van egy békemenetre. Az elmúlt hetek tüntetései azt a hamis látszatot keltik, hogy itt valamiféle tömeg szembeszáll a kormánnyal, miközben mindannyian tudjuk, hogy pár tíz emberről van szó, akiket ugye repülővel utaztatnak ide, és őket is csak azért, hogy a több százezer migránst Magyarország befogadja" – ezzel a felütéssel kezdte keddi interjúját az Egyenes beszédben az ATV-n Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke, aki békemenetet szervez szombatra a kormányért és Oroszországért.

http://hvg.hu/itthon/20170419_Az_orosz_himnusz_es_a_Fidesz_kedvenc_zenei_szolnak_majd_a_Ketfarkuak_bekemenen

Kósa Lajos válasz helyett fogalmakon és Dzsordzsibácsin lovagolt

Kósa Lajos: Palkovics úr nyilatkozata nem jelenti semminek az alapját

 

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője és Halász János frakciószóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján sajnos nem tehettünk fel érdemi kérdést a civiltörvénnyel kapcsolatban, a CEU-ról azonban még pont belefért néhány mondat a rendezvénybe.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy hogyan kell értelmezni a Fidesz korábbi nyilatkozatait, amikben a CEU csaló működését emlegették, most, hogy Palkovics László felsőoktatási államtitkár a múlt héten azt pedzegette, hogy a CEU kerülje meg a törvény rendelkezéseit a licenszszerződésének bővítésével.

Kósa Lajos a válaszában rengeteg dolgot érintett, sokszor nem is volt teljesen világos, miről is beszél. 

https://444.hu/2017/04/19/kosa-lajos-palkovics-ur-nyilatkozata-nem-jelenti-semminek-az-alapjat

 

Tényi István olyan ravasz csapdát állított a folyamatosan sorosozó kormánynak, amiből nem lehet jól kijönni

A jobbikos Alfahír írta meg, hogy Tényi István, a legnagyobb magyar feljelentő szerdán küldött bejelentést az ügyészségre ismeretlen elkövető ellen, amelynek indoklásában arra hivatkozott, hogy a külügyminiszter januárban Putyin propagandatévéjének, a Russia Today-nek adott interjújában azt mondta:

„tudunk róla”, hogy Soros György számos szervezetet támogat: teljesen nyilvánvalóak a szándékai, nyíltan nyilatkozott arról, hogy a jelenlegi magyar kormány bukását és távozását akarja, mert nem helyesli politikai irányvonalát. 

Tényi az indoklásban azzal érvelt, hogy ha Soros György tényleg meg akarja dönteni a kormányt, indítsanak ellene eljárást, de ha nem, akkor ne játszanak politikai színjátékot. A volt fideszes Tényi szerint ugyanis egy demokráciában elfogadhatatlan, ha egy vezető politikai szervezet az emberek biztonságérzetét veszélyeztetve valótlan kijelentésekkel, állításokkal „kampányol”.

 

https://444.hu/2017/04/19/tenyi-istvan-olyan-ravasz-csapdat-allitott-a-folyamatosan-sorosozo-kormanynak-amibol-nem-tudnak-jol-kijonni

 

Nem talált fogást a multikon, a kormány inkább meghátrál

 

A kormány inkább nem nyújtaná be a kereskedelmi törvény módosítását, mert rájöttek, hogy a kisebb boltoknak is ártana.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20170419_Nem_talalt_fogast_a_multikon_a_kormany_inkabb_meghatral

 

Videó: Lezsák egyszerűen lekapcsolta Szél Bernadettet a felszólalása közepén

 

Lezsák Sándor szerint "tiltott szemléltetést" alkalmazott a képviselő, amikor felmutatta a CÖF bevallását.

A civiltörvény szerdai vitájában Szél Bernadett LMP-s képviselő és frakcióvezető a felszólalásában felmutatta a kormányhű Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF) egyszerűsített beszámolóját és közhasznúságú mellékletét, amelyet gyakorlatilag ki sem töltöttek, majd mellérakta a kormány által Soros György által finanszírozottnak kikiáltott egyik szervezet ugyanezen beszámolóját, amelyet azonban rendesen kitöltöttek, és amelyben részletesen szerepeltek az adatok is.

http://hvg.hu/itthon/20170419_Video_Lezsak_egyszeruen_lekapcsolta_Szel_Bernadettet_a_felszolalasa_kozepen

 

Agyonverték Putyin egyik legnagyobb kritikusát

 

Szerda reggel a kórházban elhunyt Nyikolaj Andruscsenko, a Novij Petyerburg (Új Pétervár) című lap újságírója, akit még március 9-én ismeretlenek támadtak meg és vertek agyba-főbe Szentpéterváron. A 73 éves zsurnalisztát súlyos fejsérülésekkel szállították korházba, majd több műtét után mesterséges kómába helyezték.

Andruscsenko újságíróként bűnüldözésre és jogvédelemre szakosodott, tevékenysége sok vitát váltott ki Oroszországban. Többek között rágalmazás, uszítás, illetve a hatóságok megsértése miatt is folyt ellene eljárás. Vlagyimir Putyin elnök egyik leghangosabb kritikusaként tartják számon: egyik elhíresült kijelentése szerint Putyin a szovjet időkben felhalmozott feketepénzekből épített multinacionális cégbirodalmat, segítségével pedig Oroszországban a titkosszolgálat vette át a hatalmat.

http://hvg.hu/vilag/20170419_Egy_honapig_kuzdottek_a_meghurcolt_orosz_ujsagiro_eleteert

 

Őry MariannCivilblokád

Álláspont. A többség megnyeréséhez ideje lenne oda is figyelni a többségre

Magyar Hírlap

Csuda jó a móka, festéket dobálnak – derült ki a BBC tavalyi cikkéből, ahol kedélyesen egy népszerű, gyerekeknek szóló tévés vetélkedőhöz hasonlították a szkopjei kormányellenes tüntetéseket. A tudósítót láthatóan meghatotta a macedón ellenzék önfeledt mókázása, de azért a cikkbe csak befért a színes forradalom kifejezés, ha idézőjelben is. A már számunkra is ismerős, menőnek, ötletesnek, szellemesnek tartott tüntizést aligha a szociáldemokrata párt sokat látott káderei honosították meg Macedóniában, akik Lendvai Ildikót idéző kedves őszinteséggel mondanák a kamerába, hogy ők Soros miatt vannak itt. Mert hiszen tényleg, nem véletlenül forrt össze Soros alapítványának helyi szervezete személyi szinten is a szocdemekkel, meg úgy általában, nem véletlenül tartja kezében a civil szféra 95 százalékát. Erre tavaly év végén hívta fel a figyelmet Nikola Gruevszki konzervatív kormányfő, amikor meghirdette a „sorostalanítás” programját, mert rájöttek, hogy életveszélyes felelőtlenség volt hagyni Sorosnak, hogy gyarmatosítsa az országukat.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/85690/Civilblokad

 

LENGYELORSZÁGGAL EZERÉVES BARÁTKÉNT TEKINTÜNK EGYMÁSRA

MTI

A visegrádi együttműködés tengelyének nevezte a kiváló lengyel-magyar kapcsolatokat Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Beata Szydlo lengyel miniszterelnökkel tartott szerdai varsói megbeszéléséről nyilatkozva – tájékoztatta az MTI-t Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke.

 

http://magyaridok.hu/belfold/kover-laszlo-lengyelorszaggal-ezereves-baratkent-tekintunk-egymasra-1600321/

 

Orosz szájbertámadás magyar szállal

Különösebben se a hazai domain-bejegyző cégeket, se a kémelhárító-nyomozó szerveket nem hozta lázba, hogy 2014-ben vélhetőleg orosz titkosszolgálatok egy magyar webcímről is adatkicsaló támadást indítottak a honvédelmi tárca ellen. Az oldal akkori tulajdonosaként egy olyan bolgár névre bukkantunk, amely más, orosz titkosszolgálati szájbertámadásokkal foglalkozó kutatásokban is feltűnt.

 

http://nepszava.hu/cikk/1127026-orosz-szajbertamadas-magyar-szallal

 

Alstom-ügy - Időt kér a magyar ügyészség

Május végén kezdődik Angliában annak a három Alstom-vezetőnek a büntetőpere, akiket azzal gyanúsít a brit csalásellenes hatóság, a Serious Fraud Office (SFO) hogy 2006-2007 körül komoly, eurómilliókban mérhető kenőpénzeket fizettek magyar politikusoknak azért, hogy az Alstom nyerje meg a budapesti M2 és M3-as vonalra kiírt metrókocsi-tendereket.

 

http://nepszava.hu/cikk/1127043-alstom-ugy---idot-ker-a-magyar-ugyeszseg

 

Trump és Erdogan találkozik – reszkethet a NATO?

Privátbankár.hu

 

Reuters cikke szerint a tárgyalásra még a májusi NATO-csúcs előtt kerül sor, ezt közölte a török külügyminiszter, Mevlut Cavusoglu. Trump egyébként az elsők között hívta fel a török államfőt, hogy személyesen gratuláljon neki a hatalma megszilárdításáért, amit a népszavazás eredményével ért el. Ezt az eredményt azóta egyébként vizsgálják, könnyen lehet, hogy érvénytelen szavazatokkal győzött, erről korábban itt írtunk bővebben.

Mindeközben a török elnök teljhatalmi törekvéseit megkoronázó népszavazás megmutatta, hogy miként állnak a világ vezetői az aggasztó folyamatokhoz. Míg Németországban politikai vihart váltott ki Erdogan lépése, Putyin hallgatott, Orbán pedig titkos hódoló levelet írt. Az EU-Ankara kapcsolatok további romlása borítékolható. Káncz Csaba jegyzete. >>>

 

http://privatbankar.hu/makro/trump-es-edogan-talalkozik-reszkethet-a-nato-306430

 

Kifordult az LMP-s gyomra a kormánypárti sorosozástól

 

A Fidesz szerint az átláthatóságot szolgálja az új civiltörvény, amely listázná a külföldről támogatást kapó szervezeteket. A KDNP Soros György befolyásolási kísérletét is indokként említette, és hogy ezek nem is civil szervezetek. A baloldal visszautasítja a megbélyegzést, az MSZP szerint ezzel a "putyini diktatúrához közeledik az ország", az LMP szerint pedig a fideszesek a külföldről finanszírozott politikusok. A Jobbik a CÖF-öt is átláthatóvá tenné. Vita a parlamentben.

 

http://index.hu/belfold/2017/04/19/a_civiltorveny_vitaja_a_parlamentben/

 

Faképnél hagyták volna az országot a külföldi tanácsadók, ha Pálinkás nem szól be Orbánnak

 

Lemondással fenyegette meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vezetőjét saját nemzetközi tanácsadó testülete, ha az nem áll ki egyértelműen a CEU mellett. A testület egyik tagja, Sierd Cloetingh, az Academia Europaea elnöke korábban, még a felsőoktatási törvény módosítása előtt maga is írt levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy elmagyarázza: Európa tudósai meg vannak győződve arról, hogy az egyetem nagy hasznára van Magyarországnak, kár lenne tönkretenni.

 

http://24.hu/belfold/2017/04/19/fakepnel-hagytak-volna-az-orszagot-a-kulfoldi-tanacsadok-ha-palinkas-nem-szol-be-orbannak/

„Állítsuk meg!” – Szörényi Levente betiltaná a politikai hirdetéseket

Továbbra is teljes mellszélességgel áll ki a határkerítés mellett, de az „Állítsuk meg Brüsszelt!” plakátokból már Szörényi Leventének is elege van.

Bayer Zsolttal ellentétben Szörényi Leventének semmi baja sincs azzal, ha emberek tüntetnek. „Teljesen rendben van, ha az emberek gyülekeznek, tüntetnek, elmondják a véleményüket, ha bármilyen kormány bármilyen intézkedésével szemben hallatják a hangjukat. Épp ezért »küzdöttünk« mi is annak idején a magunk eszközével, a zenével. Röviden: a szabadságért” – fogalmaz a zenész. Szörényi ezzel együtt ellenszenvvel figyeli az „alapítványnak álcázott, világot behálózó szervezetek” tevékenységét, amelyeket bármelyik pillanatban lehet mozgósítani, hogy felfordulást provokáljanak.

 

http://valasz.hu/itthon/allitsuk-meg-szorenyi-levente-betiltana-a-politikai-hirdeteseket-123437

 

Gáz van: már Mészáros Lőrinc cége is lefitymálja a magyar gazdaságot

 

Aggasztó a GDP, gyengélkedik az ipar, lassul a növekedés, mert nem tudjuk jól felhasználni az uniós forrásokat – ilyen sötét képet fest a magyar gazdaság állapotáról Mészáros Lőrincék tőzsdén jegyzett részvénytársasága az éves beszámolójában. Vagy nem esett le a számviteli szabályokat pontosan betartó könyvelőnek, milyen ciki, ha a nemzet gázszerelőjének céges beszámolójába a valóságot írja, vagy egy valódi comingoutra bukkantunk a tőzsde honlapján.

 

http://hvg.hu/itthon/20170419_Amikor_Meszaros_Lorincek_ceg_is_lefitymalja_a_magyar_gazdasag_teljesitmenyet

 

Hamarosan ezrével szűnnek meg a munkahelyek Magyarországon

portfolio.hu

 

Félreértjük Magyarország helyzetét, ha a látványosan emelkedő munkahelyszámból arra következtetünk, hogy minden rendben van a kilátásokkal. A rekord foglalkoztatási számok ugyanis elfedik azt a borús jelenséget, hogy egyre csak csökken a munkaképes korúak száma. A magyarok munkakínálata ténylegesen sokat javult a válság kiheverése után, de a foglalkoztatási rátánk nem emelkedhet örökké, miközben a népességcsökkenés tartós lehet. Számításaink szerint középtávon már csak stagnálhat, azt követően pedig eshet a munkahelyek száma itthon, még úgy is, hogy 2022-ig fokozatosan emelkedik a nyugdíjkorhatár, illetve látunk további teret a munkakínálat bővülésére. Amennyiben a kormányzat nem lesz képes az olyan mélyen gyökerező problémákra választ találni, mint például az alacsony termékenységi ráta, akkor idővel újra terítékre fog kerülni a nyugdíjkorhatár emelése. 

 

http://www.portfolio.hu/gazdasag/nyugdijrendszer/hamarosan_ezrevel_szunnek_meg_a_munkahelyek_magyarorszagon.247475.html

 

Az Origo Tévé rovatának újságírója is felmondott

 

Távozik Vajda Judit, az origo.hu portál újságírója. Azért döntött így, mert nem kíván egy levegőt szívni olyan emberekkel, akik kiszolgálói ilyesfajta lejáratókampányoknak, mint ami az Origón a Ripost cikke nyomán Gulyás Mártonról a múlt héten megjelent. Azt is írta egy nem széles nyilvánosságnak szánt Facebook-bejegyzésben, hogy nem a Gulyás-cikk volt az első, ami komoly ellenérzéseket váltott ki benne, de mostanra telt be nála a pohár.

Vajda annak ellenére megy el a portáltól, hogy ő a Tévé rovat újságíró munkatársa, vagyis neki nem volt szerepe a lejárató cikk megjelenésében.

http://24.hu/media/2017/04/19/az-origo-teve-rovatanak-ujsagiroja-is-felmondott/

 

Súlyos büntetést kockáztatva szabotálja a bírósági ítéletet a fideszes Bánki Erik

 

Nem kell tartania a fideszes Bánki Eriknek attól, hogy rendőrökkel megerősített bírósági végrehajtók szállják meg az Országgyűlés gazdasági bizottságának irodáit, mert nem adják ki a letelepedési kötvényeket forgalmazó cégek adatait. Pénztárcája azonban jelentősen megcsappanhat, ha sokáig rejtegeti a tulajdonosok listáját.

 

http://24.hu/belfold/2017/04/19/sulyos-buntetest-kockaztatva-szabotalja-a-birosagi-iteletet-a-fideszes-banki-erik/

 

Akkora szabálytalanságot követtünk el, hogy a teljes uniós támogatást visszakéri Brüsszel

 

Az uniós pénzek pályáztatásának és szétosztásának informatikai rendszerére kapott 18 milliárd forint visszafizetését helyezheti kilátásba az EU:  Brüsszelben durva hibákat találtak a magyar projektnél. Külön kínossá teszi a történetet, hogy ezt a rendszert azóta a kormány kidobta az ablakon, és egy másikat fejlesztett ki. Pár éve a magyar állam kivásárlással szerezte meg az informatikai szoftvert kidolgozó céget. A vállalkozás egyik tulajdonosa a szerződéskötés utáni napokban meghalt.

 

http://24.hu/fn/gazdasag/2017/04/19/akkora-szabalytalansagot-kovettunk-el-hogy-a-teljes-unios-tamogatast-visszakeri-brusszel/

 

Bródy János is üzent Orbánnak

Bródy János az alábbi videót tette közzé hivatalos Facebook oldalán. Egyre több művész, közéleti személyiség, orvos és tanár érzi úgy, hogy már nyilvánosan is véleményt kell nyilvánítaniuk. Bár Bródy, mindössze annyit írt a bejegyzéséhez, hogy “Üzenet a jövő számára” egyértelmű, hogy ez Orbánnak, Orbánról szól. Úgy véljük, ehhez nem szükséges semmilyen kommentár.

 

http://pestibulvar.hu/2017/04/18/brody-janos-is-uzent-orbannak/

 

Az Origo fotórovatának vezetője is felmondott

 

Ostyáni János vállalhatatlanak tartja, hogy átnyúltak a fejük felett, és a Hősök terén tartott tüntetésről szóló cikkben az Origo fotósának képeit kicserélték egy ismeretlen forrásból származó, erősen manipulatív képsorozatra. Kovách Márta szerkesztőségi asszisztens ugyancsak felmondott kedden.

 

http://24.hu/media/2017/04/19/az-origo-fotorovatanak-vezetoje-is-felmondott/

Orbán se tudta volna jobban megostorozni őket

 

Baloldali vezetők arra keresték a választ egy kedd esti beszélgetésen, mi oka a népszerűtlenségüknek. Az MSZP, az LMP, az Együtt, a Párbeszéd és a Momentum politikusai ezúttal nem egymással vitáztak, nem üzengettek, hanem csoportos terápia keretében önmagukat ostorozták.

Én már nem szeretem nézni saját magunkat sem.

Ez a kijelentés két hosszú óra után hangzott el azon az ellenzéki beszélgetésen, ahol baloldali vezetők a jelenlegi baloldali pártok mérsékelt népszerűségének okait boncolgatták.

Mielőtt a megfejtéseket közölnénk, érdemes először alaposabb névsorolvasást tartani, a résztvevők listája mellett ugyanis nem kevésbé mellékes a hiányzók sora. A beszélgetésen az MSZP, az LMP, az Együtt, a Párbeszéd, illetve a Momentum egy-egy vezetője vett részt. Amiből következik, hogy a DK és a Jobbik nem.

Ez nem véletlen. Pogátsa Zoltán közgazdász, a beszélgetés moderátora, az egyik szervező Új Egyenlőség társadalomelméleti magazin főszerkesztője elárulta, hogy mivel csak "progresszív pártokat hívtak", a Jobbik és a DK nem ment át a szűrőn. (Az este másik szervezője a Friedrich Ebert alapítvány volt.) Az együttes Szigetvári Viktor be is trollkodta a kérdést, amikor kiderült, hogy sok szék van a pódiumon, hogy "Gyurcsány jön?". Mert ő örült volna, ha ott a DK.

 

http://index.hu/belfold/2017/04/19/baloldal_ellenzek_tanacskozas_mszp_lmp_orban_egyutt_pm_momentum_keserges/

Gulyás József: A hatalom szorongása azt mutatja, hogy van félnivalója

 

Magyarország trójai falóként tör éket az orosz érdekérvényesítő politikának, amely az európai kohézió felbomlasztására és a szövetségi rendszer meggyengítésére törekszik – vallja Gulyás József, a nemzetbiztonsági bizottság volt szabaddemokrata tagja, majd az LMP-t segítő külső szakértője. A volt politikus szerint naponta történnek korábban elképzelhetetlen dolgok. Kovács Bélától Pakson át a Yandex-botrányig megannyi bizonyíték jelzi a kormányzati pálfordulást.

 

http://hvg.hu/itthon/20170419_Gulyas_Jozsef_A_hatalom_szorongasa_azt_mutatja_hogy_van_felnivalojuk

 

KONRÁD: JÓ A BULI

Pilhál György Magyar Idők

 

A remek hangulat sokáig fenntartható, bár az is elképzelhető, hogy így sem lehet „jobb belátásra” kényszeríteni a csökönyös kormányt.

A Kossuth-díjas író tovább zsidózik. Hét hete sincs, hogy Konrád György, az egykori SZDSZ-alapító Orbán Viktorhoz intézett nyílt levelében ekképpen fogalmazott: „Az ön propagandagépezete göbbelsi lendülettel a zsidó Sorosban mutatja fel a nemzetnek és a világnak minden bajok okozóját (…), ön a hatalmának önkényes meghosszabbítása érdekében a ravasz és képmutató politikai antiszemitizmus szólamtárából két marokkal merít.”

Konrád ember azt is elmondta a műsorvezetőnek, úgy látja, az elmúlt napok egymásba érő tüntetései olyanok, mint egy jól sikerült, fergeteges buli. A remek hangulat sokáig fenntartható, bár az is elképzelhető, hogy így sem lehet „jobb belátásra” kényszeríteni a csökönyös kormányt. Akkor pedig – itt egy kis hatásszünetet tartott a látnok – „egy erőszakosabb dolog jöhet”.

Vajon mi? Gyuri bácsi is kimegy a flaszterre rendőröket lökdösni? Tovább zsidózik?

 

http://magyaridok.hu/paca/konrad-jo-buli-1593775/

 

KINEK LOBBIZOTT MEDGYESSY UTAZÓ NAGYKÖVETKÉNT?

Baranyai Gábor Magyar Idők

 

Korábbi vélekedésekkel szemben nem fenyeget az Alstom-ügy büntetőjogi elévülése. Egy átlagos állampolgárral szemben a vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés esetében akár 10 év börtönt is kiszabhat a bíróság, az elévülési idő is ilyen hosszú lehet, ráadásul többször újra is indulhat. Medgyessy Péter egykori szocialista kormányfő a metrókocsi-beszerzések idején hivatalosan utazó nagykövet – „Magyarország lobbistája” – volt, de ezzel párhuzamosan az Alstom járműipari cégtől kapott jó tanácsaiért 180 millió forintot.

 

http://magyaridok.hu/belfold/kinek-lobbizott-medgyessy-utazo-nagykovetkent-1595230/

 

Óriási csúszásban a vizes vb

Még a 2024-es olimpia előkészületei is jobban álltak, és nem időarányosan, hanem mindent figyelembe véve – így foglalta össze röviden, vélhetően némi túlzással élve egy forrásunk, mi a helyzet a budapesti vizes világbajnoksággal (vb) szűk három hónappal az esemény kezdete előtt. Bár a hasonló rendezvényeknél mindig felmerül, hogy csúszásban vannak a szervezők, és végül jellemzően sikerül erre rácáfolni, ezúttal kivétel nélkül minden ügyre rálátó informátorunk azt mondta: komoly gondok vannak. Arról eltértek az álláspontok, hogy az utolsó, vagy az utolsó utáni pillanatban járunk egyes projekteknél, de az biztosnak tűnik: hatalmas hajrára lesz szükség a hátralévő 12 hétben. Hallottunk olyan véleményt, miszerint ahhoz, hogy minden tipp-topp legyen, mostantól még egy év kellene.

 

https://mno.hu/belfold/oriasi-csuszasban-a-vizes-vb-2395108

 

65 milliós kártérítést követel a CEU-tól egy kétdiplomás cigány asszony

 

S. Ágnes azért perel, mert megítélése szerint hátrányos megkülönböztetése miatt nem vették fel az intézménybe. Szerinte egyrészt kora miatt diszkriminálták, mivel dötően csak fiatalokat vettek fel a programokba, másrészt “túlképzettsége” is hátrányt jelentett a felvételiben. A felvettek többsége csak alapdiplomával rendelkezett, míg ő két mesterszakos diplomával jelentkezett a CEU-ra. S. Ágnes úgy látja: politikai alapon is hátrány érhette.

S. Ágnes szerint 2013-ban kimondatlan elvárárás volt, hogy tanulmányait a CEU-n folytassa, ő azonban nem ezt az utat akarta választani, ez is hátrányos megkülönböztetéshez vezethetett. A nő szerint az intézmény rosszallását válthatta ki az is, hogy korábban a Balog Zoltán által annak idején vezetett Polgári Magyarországért Alapítványnál kapott kutatói ösztöndíjat, illetve Járóka Líviánál, a Fidesz egyik volt EP-s képviselőjénél végzett munkát.

Az asszony a lapnak úgy nyilatkozott:

Soros György Kelet-Európa legszegényebb térségeiből válogatja ki a legtehetségesebb és politikailag formálható cigány alapdiplomás fiatalokat, akik a CEU-n magukba szívják a Soros-féle eszmeiséget, politikai irányvonalat, majd ezt követően visszatérnek a vagy a saját vagy más szegény régiókba, ahol közép- és felső vezetőként szolgálják ki Soros György érdekeit.

 

http://24.hu/kozelet/2017/04/19/65-millios-karteritest-kovetel-a-ceu-tol-egy-ketdiplomas-cigany-asszony/

Szombaton Budapest utcáin elszabadulhat a pokol

A "magyarok" utcára vonulnak a Soros-hadsereg ellen - hirdetik az április 22-re meghirdetett esemény szervezői. A Szabadság téri tüntetésen is feltűntek, és az ott felszólaló Gulyás Mártonnal is szóváltásba keveredtek többen azok közül, akik most így fogalmaznak felhívásukban: Foglaljuk vissza az utcákat, hogy Magyarország és Budapest ismét a magyaroké legyen!

Az esemény leírásában a következő szöveg olvasható:

"(...)nagyon unjuk már ezt ami lassan hetek óta megy gyönyörű fővárosunk utcáin. Elég volt ezekből az SZDSZ gyanús álcivil szervezetektől, akik mindentől és mindenkitől függetlenek csak Soros Györgytől és a pénztárcájától nem! 

Nem érdekel minket a CEU, ez a Soros janicsárképző és nem hisszük, hogy ez akkor volumenű dolog lenne amiért hetekig meg kell bénítani a belvárost.

Elég volt ebből az előrehozott Prideból, ebből a liberális Woodstockból! Élhető és békés fővárost akarunk!

 

http://sztarklikk.hu/kozelet/szombaton-budapest-utcain-elszabadulhat-a-pokol/323212

 

Százmilliárdokat csoportosított át a kormány - itt vannak a nyertesek

 

Kormányzati döntések nyomán csak az idén 1263 milliárd forinttal költhetnek többet a minisztériumok annál, mint amit a parlament a költségvetési törvény megszavazáskor elfogadott. A pénz többsége az előző évi költségvetési maradványokból jött össze, de már az idei többletbevételekből is osztogattak. A többletköltések követhetetlenek – egy az államkincstár honlapján elrejtett táblázatból derülnek ki.

 

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/szazmilliardokat_csoportositott_at_a_kormany_itt_vannak_a_nyertesek.634485.html

 

Váratlan helyről kapott támogatást a CEU

 

A Közép-európai Egyetemnek Budapesten kell maradnia, mert ott értékes kutatások folynak - mondta Pálinkás József, az első Orbán-kormány volt oktatási minisztere a Hír TV-nek.

 

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/varatlan_helyrol_kapott_tamogatast_a_ceu.634509.html

Annyira felpörgették a letelepedési kötvénybizniszt, hogy az MKB még hitelezéssel is beszállt

Bár 2017. március 31-ig lehetett magyar letelepedési kötvényeket vásárolni, izzik a program, mert a jelentkezőknek 45 napjuk van kifizetni a 300 ezer eurót, írja az Index. A lap szerint annyira sokan akartak vásárolni, hogy az MKB három hónapnyi előkészület után, több hazai partner bevonásával, egy összetett hitelterméket dolgozott ki arra, hogy a nagyrészt kínai vásárlónak nem kell a kötvények teljes árát rögtön kifizetniük, hanem 

"hanem elegendő 120-150 ezer euró saját erő, a többit pedig pénzügyi szolgáltató cégek adják össze, amennyiben azt az ügyfél igényli."

Az Index szerint az érdeklődök száma olyan magas, hogy komoly méretű üzletről van szó: a hitelkihelyezés összege állítólag több 31 milliárd forint. Az MKB Bank elnöke, Balog Ádám megerősítette a lapnak, hogy valóban van ilyen termékük, de sem a kihelyezett összegről, sem az ügyfelek számáról nem adott felvilágosítást. 

https://444.hu/2017/04/18/annyira-felporgettek-a-letelepedesi-kotvenybizniszt-hogy-az-mkb-meg-hitelezessel-is-beszallt

Orbán már arra sem tud egyenesen válaszolni, hogy Soros-ösztöndíjasként érte-e politikai befolyás, és ezt jelentette-e

A fenti írásbeli kérdéseket Hadházy Ákos, az LMP társelnöke tette fel Orbán Viktornak. A miniszterelnök helyett Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszolt, de csak ennyire futotta neki:

„Fontosnak tartom egyértelművé tenni, hogy az Oxfordi Egyetemet nem Soros György alapította.”

Illetve még két bekezdésben bevándorlózott, itt olvashatja el, aki akarja.

https://444.hu/2017/04/19/orban-mar-arra-sem-tud-egyenesen-valaszolni-hogy-soros-osztondijaskent-erte-e-politikai-befolyas-es-ezt-jelentette-e

L. Ritók Nóra Apró civil kérdések

 

Gyerekszemüveg Soros-pénzből mehet? Farkasflóriánok elszámoltatása?

Jó lenne tudni a szervezeti keretét is ennek az egésznek. Lesz majd egy „Civileket Minősítő Bizottság” (vagy esetleg államtitkárság?), ami dönt, ki kapja meg a bélyeget a civil szervezetek közül, és ki nem? Kik lesznek a tagjai, és milyen szempontok alapján? Pályázni lehet rá, vagy felkérik a tagjait? Lehet-e tagja civil is, persze olyan, aki garantáltan nem nemzetellenes, és a külföldi támogatásokat elutasító, igaz, keresztény civil? Vagy nem is kell efféle bizottság, mert csupán az számít, meghaladja-e a külföldi támogatás a 7, 2 millió forintot? De már hallani, hogy nem egyszerű a dolog…. mert sokan használnak fel ennél jóval több külföldi támogatást azok közül is, akik belül vannak a körön, és fel sem merül az elszámoltatásuk. Kik lesznek a kivételek és mi alapján? Kik hozzák meg ezeket a felmentő döntéseket? Nyilvánosak lesznek-e ezek az indoklások?Ha mondjuk ez a külföldi támogatás Sorostól jön, és pl. szabadidős tanodafoglalkozásokra, esetleg gyerekszemüvegekre fordítjuk, akkor az veszélyezteti Magyarország nemzetbiztonságát és szuverenitását? Vagy nem? Az most hova tartozik?

http://hvg.hu/itthon/20170419_Apro_civil_kerdesek

Rendőröknek kellett bemenni Kassaiék öltözőjébe

 

Kassai Viktorról ír a világsajtó. A Bajnokok Ligája-kiesést jelentő vereség után a Bayern Münchennél akkora volt a felháborodás, hogy Robert Lewandowski, Arturo Vidal és Thiago Alcantara a mérkőzés után Kassai Viktor után ment. A magyar bíró partjelzői Ring György és Tóth Vencel voltak. 

A spanyol Marca az El Chiringuitóra hivatkozva írja, hogy már az öltözőbe menet kiabálást lehetett hallani, aztán a három játékos bement arra területre, ami kizárólag a bírói stábnak van fenntartva, ezt egyébként a Marca is megerősítette. Nagy volt a feszültség, és sok káromkodást lehetett hallani, írják.

 

Annyira elfajult a helyzet, hogy rendőröknek kellett közbelépniük, és kivezetni a Bayern-futballistákat Kassaiék öltözőjéből. 

A mérkőzés után a sajtótájékoztatón és a közösségi médiában folytatódott a balhé. A mérkőzésen kiállított Arturo Vidal azt mondta a vegyes zónában, hogy ilyen rablás egyszerűen nem történhet meg a Bajnokok Ligájában.

 

 http://index.hu/sport/futball/2016/bl/2017/04/19/kassai_viktor_espn_kritika/

 

A török elnökválasztás megmutatta, milyen a rossz bevándorlás. Meg azt is, milyen a jó

Sztankóczy András  Heti Válasz

A bevándorlás kapcsán gyakran elhangzik, hogy a bevándorlók – ahelyett, hogy integrálódnának – inkább magukkal hozzák a kultúrájukat. Eddig azt lehetett látni, mit jelent ez a nőkkel vagy a melegekkel szembeni viselkedésben, vagy éppen a vallási toleranciában. A hétvégi török népszavazásnál kiderült, hogy az értékek átmentése tökéletesen működik a politikai kultúrában is. Németországban, Franciaországban és Hollandiában is nagyjából az ott élő török szavazók kétharmada voksolt arra, hogy Erdoğan elnöknek még több hatalma legyen. Csak azért nem igaz az az állítás, hogy a Nyugat-Európában élő törökök között több híve van a diktatúrának, mint otthon – ahol ugye 51 százalék volt az igenek aránya –, mert a választási részvétel sokkal alacsonyabb volt. A Németországban élő török (vagy kettős) állampolgárok több mint fele el sem ment szavazni, míg Törökországban majd’ mindenki.

Akik viszont elmentek, azok simán leszavaztak az egyszemélyi erős vezetőre, aki nemcsak legyőzni akarja a politikai ellenfeleit, hanem megsemmisíteni, akár fizikailag is. Bizony, hiába élnek évtizedek óta ezek a törökök Németországban, mégis teljesen máshogy vélekednek a demokráciáról, mint a németek. Viselkedésükkel a legrosszabb előítéleteket bizonyítják, azt, hogy törökökkel leginkább olyan demokráciát lehet csinálni, amilyen Törökországban van. (És félő, hogy ez nem csak a törökökre igaz, vagyis a magyarokkal meg olyat, amilyen Magyarországon.)

 

http://valasz.hu/vilag/a-torok-elnokvalasztas-megmutatta-milyen-a-rossz-bevandorlas-meg-azt-is-milyen-a-jo-123438

Több tucat büntetőeljárás indult Magyarországon az OLAF kezdeményezésére az elmúlt években

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 2012 óta összesen 30 igazságügyi ajánlást tett a magyar Legfőbb Ügyészség felé, többségében olyan, az uniós támogatások magyarországi felhasználását érintő ügyekben, amelyekben a saját vizsgálatuk alapján bűncselekmény gyanúja merült fel. Ezen felül az OLAF 4 olyan jelzéssel is élt, ami bűncselekményre utaló adatok, iratok továbbítását jelentette a magyar vádhatóság felé, büntetőeljárás indítására vonatkozó ajánlás nélkül – közölte a Polt Péter vezette szervezet az Átlátszó megkeresésére. Míg a büntetőeljárás minden ilyen esetben megindult, vádemelésig csak 6 esetben jutott a nyomozás, jogerős ítélet pedig még csak 1 esetben született. 

https://atlatszo.hu/2017/04/19/tobb-tucat-buntetoeljaras-indult-magyarorszagon-az-olaf-kezdemenyezesere-az-elmult-evekben/

Péterfalvi Attila újabb címkéket ajánlott

felmerülhet, hogy a “külföldről támogatott szervezet” kategóriához hasonló módon nyilvánosságot kellene biztosítani a “gazdasági szereplő által finanszírozott szervezetekre”, illetve “a kormányzat által támogatott szervezetekre” vagy “politikai párt által támogatott szervezetekre” vonatkozó információknak is.

A törvényjavaslat hatálya nem terjed ki a vallási tevékenységet végző szervezetekre. Ezzel kapcsolatban célszerű lenne figyelembe venni azt, hogy a vallási tevékenységet végző szervezetek éppúgy felhasználhatók a közvélemény rejtett manipulálására, illetve befolyásszerzésre, mint a civil szervezetek, ezért a külföldről származó finanszírozásukra vonatkozó információk nyilvánosságához ugyanolyan közérdek fűződik, mint a civil szervezetek esetében.”

 

https://vastagbor.atlatszo.hu/2017/04/19/peterfalvi-attila-ujabb-cimkeket-ajanlott/

Összeomlik a globális civil társadalom? – itt az Átlátszó nagy illiberális körképe

A modern civil társadalom világszerte komolyabb támadás alatt áll, mint korábban bármikor. Mind több országban kell szembenézni független civil csoportoknak azzal, hogy elhallgattatnák őket, és ennek keretében megfosztanák külföldi finanszírozásuktól is. Afrikától Kelet-Európán és Ázsián át Dél-Amerikáig autoriter vezetők egybehangzóan állítják: a külföldi befolyás és az ellenük forduló nemzetközi és hazai tiltakozók ellen harcolnak. De valóban ez a helyzet?

https://vilagterkep.atlatszo.hu/2017/04/19/osszeomlik-a-globalis-civil-tarsadalom-itt-az-atlatszo-nagy-illiberalis-korkepe/

 

Bayer Zsolt elárulta, közép-európai uniós frakciót alapíthatnak a V4-ek, ha a néppárt kizárja a Fideszt

Hazánk vezetésével közép-európai néppárti frakciócsoportot alakíthatnak az Európai Parlamentben a visegrádi országok (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia), ha az Európai Néppárt kizárja a soraiból a Fideszt – árulta el a hétfői Sajtóklubban Bayer Zsolt. A Fidesz alapító tagja, a Magyar Idők publicistája, a Karc FM és az Echo Tv műsorvezetője hozzátette, az uniós néppárt hiába fenyegeti kizárással Orbán Viktorékat, a Fideszhez hasonló jobboldali pártok nélkül már semmiben nem különbözne egy liberális pártcsoportosulástól. Bayer Zsolt szerint az unió mindenképpen rá akarja erőltetni migrációs politikáját Magyarországra, és a liberális sajtó még attól sem riad vissza, hogy álhíreket gyártson migránsokról, akiket állítólagosan magyar határőrök vertek volna meg a szerb oldalon.

http://pestisracok.hu/bayer-zsolt-elarulta-kozep-europai-unios-frakciot-alapithatnak-v4-ek-ha-neppart-kizarja-fideszt/

 Minden számban megverték Hosszú Katinkát

 

Amint az várható volt, a debreceni országos bajnokság első napján a férfi 200 pillangó hozta a legnagyobb csatát, amelyet Kenderesi Tamás nyert meg a világ idei harmadik legjobb eredményével. Világrangsor Top 10-es idővel győzött Bernek Péter 200 háton, míg 1500 gyorson a Kapás Boglárka mögött második Késely Ajna kiharcolta a vb-csapattagságot.

Gyurta Gergely 800 gyorson aratott sima győzelmével kezdődtek a debreceni országos bajnokság döntői, majd Kapás Boglárka nyert 1500 gyorson
– mindkettő papírforma eredmény. Igazán örömteli, hogy a leghosszabb távon kiharcolta a vb-részvételt Késely Ajna: a Kőbánya SC 16 éves junior Európa-bajnoka jobb időt úszott Hosszú Katinka korábbi eredményénél, így teljes jogú csapattagként készülhet a nyári csúcseseményre.

 

http://index.hu/sport/uszas/2017/04/20/minden_szamban_megvertek_hosszu_katinkat/#