2017, április 19 - 06:43 Sajtószemle

A hasonló térképekre szakosodott halfabluesky nevű felhasználó töltötte fel a Redditre a következő képet, amely Európa országainak leghíresebb festményeit gyűjti egybe. Van egy-két elég egyértelmű választás, de azért érdemes beleolvasni a kép alatti kommentfolyamba is, mert sokan vitatják a térkép részleteit. Van, aki Hollandiánál Van Gogh Csillagos éj c. alkotását hiányolja, míg más szerint megtévesztő, hogy Picasso Guernicája valójában Franciaországban készült, és csak később került Spanyolországba. Magyarországot Csontváry Kosztka Tivadar Az öreg halász című festménye képviseli.

http://hvg.hu/elet/20170418_europa_terkep_hires_festmenyek

 

Spiró György / Élet és Irodalom

ALBINA

Kertész Imre első feleségéről

 

http://www.es.hu/cikk/2017-04-13/spiro-gyorgy/albina.html

 

Lenyűgöző lett a megújult Google Earth

 

Mindenképp érdemes ráközelíteni a nagyobb városokra, ahol a nevezetességeket 3D-ben láthatjuk és járhatjuk körbe, az egyre jobb műholdas felvételeknek köszönhetően pedig tényleg egészen lenyűgöző a látvány.

 

http://index.hu/tech/2017/04/18/lenyugozo_lett_a_megujult_google_earth/

 

Elárulták, hányan válaszoltak Orbán kérdőívére

 

Több mint 100 ezer választópolgár küldte vissza a nemzeti konzultációs kérdőívet eddig – közölte Hollik István KDNP-s képviselő. A kormány szerint a mostani rezsicsökkentős kérdőívre arányaiban többen válaszoltak, mint a 2015-ös bevándorlásosra.

 

http://hvg.hu/itthon/20170418_nemzeti_konzultacio_valasz

 

Megint pofára esett a Tv2: közzé nem tett közlemény miatt sorosoztak

 

Nem is létezett olyan nyilvánosan közzétett CÖF-közlemény, mint amire hivatkozva a Tv2 nekiment a hétvégén több független szerkesztőségnek. A CÖF kérdésünkre kénytelen volt elismerni, hogy direktben küldték meg a Soros György-specialista Tv2-nek állításaikat, de persze csak a húsvét miatt. A CÖF így a Békemenet után feltalálta a nyilvánosságra nem hozott közleményt.

„Támad a Soros médiabirodalom” címmel lendült a tőle megszokott módon támadásba Andy Vajna állami támogatással megszerzett tévéje a húsvéti hosszúhétvégén: független médiumok szerkesztőségeit reagáltatták arra a CÖF közleményre, amely leleplezte, hogy kapcsolatban állnak az Orbán-kormány aktuálpolitikailag felfestett patás ördögével, Soros Györggyel. Egy apró malőr azonban úgy tűnik, becsúszott: a CÖF elfelejtette közzétenni a „közleményt”.

http://hvg.hu/itthon/20170418_Megint_pofara_esett_a_Tv2_igy_jatszottak_ossze_sorosozo_COFfel

 

"Orbán túl sok Csillagok háborúját nézett" - ez volt ma a parlamentben

Újságírókat hiénázott le Kósa Lajos

·         Kunhalmi Ágnest szexista megjegyzéssel intette meg az ülést vezető Latorczai János.

·         Az MSZP szerint a múlt heti tüntetések azt mutatják, az embereknél kezd betelni a pohár. A kormány szerint viszont kampányfőpróba zajlott és a baloldal bátorítja az agressziót.

·         A lex CEU miatt egymásnak ment Hiller István és Rétvári Bence.

·         Kontrát Károly államtitkár állította, hogy nincsenek korábbi ügynökök a kormányban. A Jobbik az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát követelte.

·         Lázár János szerint jó döntés volt a paks ügyi miniszter kinevezése.

·         A kormány szerint a vizes vb költségei is rendben vannak, alaptalanok az ennek ellenkezőjéről megjelent hírek.

http://hvg.hu/itthon/20170418_parlament_nemeth_szilard_soros_gyorgy_ugynoklista/2?isPrintView=False&liveReportItemId=0&isPreview=False&ver=1

 

Kisebb büntetést szabtak ki a szovjet emlékmű, mint a Sándor-palota megdobálásáért

 

Komáromy Gergely és Kiripolszky Csongor elismerte a szabálysértést, első fokon mindkettejükre 30 ezer forintos bírságot szabtak ki.

A két férfit – akik húsvéthétfőn vízben feloldott arcfestékkel töltött lufikkal dobálták meg a Szabadság téri szovjet emlékművet – garázdasággal vádolta meg az ügyészség. A tényállás hasonló volt ahhoz, amit Gulyás Márton és Varga Gergely ellen hozott fel a bíróság a múlt hétfőn a Sándor-palota előtt lezajlott események miatt.

http://hvg.hu/itthon/20170418_komaromy_kiripolszky_szabadsag_ter_szovjet_emlekmu

 

Kerülik Orbánt a vezető nyugati politikusok

Úgy tűnik, hogy egyre jobban elszigetelődik Orbán Viktor Nyugat-Európában. És ehhez kevés lesz a belföldi híveket hülyíteni olyan feltűnően lelkes beszámolóval, mint amit az Origó természetesen névtelen szerzője írt az európai néppárt március végi, kétnapos máltai közgyűléséről, ilyen valószínűtlen mondatokkal:

„Külföldi újságírók között is téma volt, hogy a magyar miniszterelnök egyetlen nap alatt hány politikussal tárgyalt. Őszintén meglepődtek, hogy hogyan lehet végigcsinálni ennyi tárgyalást, fontos politikusokkal, nehéz és aktuális témákról.” 

 

https://444.hu/2017/04/18/kerulik-orbant-a-vezeto-nyugati-politikusok

 

Kaposváron rendelettel szabnának gátat a Kétfarkú Kutya Párt járdaszínezésének

 

Napok óta másról sincs szó Magyarországon, mint középületek összefestéséről, az eminens Kaposváron viszont ennél is messzebb mentek. Az önkormányzat megelégelhette, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt olyan lelkesen festegeti a járdákat, mintha egyenesen Soros Györgytől kapnák hozzá a festéket.

 

https://444.hu/2017/04/18/kaposvaron-rendelettel-szabnanak-gatat-a-ketfarku-kutya-part-jardaszinezesenek

 

Nagy ErvinSoros kiskátéja

»Sose válj unalmassá!«, mert a radikális aktivisták is elunják magukat, így mindig új és új balhét kell kiötölni

Magyar Hírlap

A kormányellenes kirohanások tapasztalatai bizonyítják, hogy a részt vevő „civil” szervezetek, a spontán bekapcsolódó csalódott vagy naiv emberek – ha sokszor nem is tudnak róla – szinte lépésről lépésre követik a radikális amerikai „közösségépítő”, Saul Alinsky néhány évtizeddel ezelőtt kidolgozott anarchista stratégiáját, amely mára a Soros-hálózat újraértelmezett „kiskátéja” lett. A huszonegyedik századi történések tanulsága az, hogy nem csupán bombákkal lehet megbuktatni egy szuverén állam demokratikusan megválasztott kormányát, hanem más, úgynevezett „soft power” eszközökkel is.

http://magyarhirlap.hu/cikk/85577/Soros_kiskateja

 

Kacsoh Dániel Marci új barátai

Álláspont. Sok meglepő változást lehet fordulópontként emlegetni az elmúlt évekből, hónapokból vagy akár hetekből a Jobbik kapcsán, de azok inkább amolyan egyoldalú manőverek voltak

Magyar Hírlap

 a Jobbik táborában aligha arat osztatlan tetszést és elégedettséget ez a kaméleontempó, amire már egyre több jel utal. Például Borbély Zsolt Attilának, a párt egykori nemzetpolitikai kabinetvezetőjének váratlan kirohanása, aki szerint Vona Gábor mostani politikájával a baloldal szavazóbázisát szeretné megnyerni, ezzel viszont szembekerül a szimpatizánsok magjával, azzal pedig, hogy nem szavazták meg a kvóták elutasításáról szóló alkotmánymódosítást, egyenesen nemzetárulást követett el. De valószínűleg nem sokáig lesz csendben a Soros-egyetem sóval behintését szorgalmazó Toroczkai László alelnök sem.

Mindegy, gondolhatják az új irányba evező pártvezetők, majd akkor Gulyás Marci megvigasztalja őket. Bármit is jelentsen ez.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/85579/Marci_uj_baratai

 

ÚJABB NÉPSZAVAZÁSI KÉRDÉSEK HITELESÍTÉSÉT TAGADTA MEG AZ NVB

MTI

Újabb, a paksi atomerőmű bővítésének megakadályozását célzó népszavazási kérdések hitelesítését tagadta meg keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A hét kérdést magánszemélyek nyújtották be.

http://magyaridok.hu/belfold/ujabb-nepszavazasi-kerdesek-hitelesiteset-tagadta-meg-az-nvb-2-1594513/

 

Az elitiskolák kilógnak a sorból? Vigyék őket inkább az egyházak!

 

Mindenkinek jobb lesz, ha lázadozás helyett elfogadják az iskolafenntartónak jelentkező egyházat – ajánlotta az államot képviselő hivatalnok a szülőknek az egyik budapesti „elitiskolában” egy alig ismert miniegyház képviselői mellett állva. Lehet nemet mondani, de akkor Damoklész kardjaként lóg az iskola felett a kötelező körzetesítés. A kormányhivatal egyházi fenntartásba adással oldaná meg az ex lex állapotot.

 

http://24.hu/belfold/2017/04/18/az-elitiskolak-kilognak-a-sorbol-vigyek-oket-inkabb-az-egyhazak/

 

150 ezres bírságot kaphat, aki egy nap alatt egy óránál tovább ül a kakucsi padon

 

A Pest megyei Kakucs 2700 lakójának észnél kell lenni, hiszen az önkormányzat március végén rendeletet alkotott, amiben szigorúan szabályozták, meddig lehet a megállóban tartózkodni.

A probléma nem azzal van, ha valaki azért ül le, mert a buszt várja, hanem azzal, ha “csak úgy” leül oda, például beszélgetni. A rendelet szerint

akár 150 ezer forintos bírság is kiszabható akkor, ha valaki 24 órán belül összesen több mint egy órán át tartózkodik ugyanabban a megállóban.

 

http://24.hu/belfold/2017/04/18/150-ezres-birsagot-kaphat-aki-egy-nap-alatt-egy-oranal-tovabb-ul-a-kakucsi-padon/

 

Féligazságok háborúja

Azzal még nem lenne gond, hogy a kormány tiszta képet szeretne arról, milyen érdekek mozgatják a közügyekbe beleszóló civil szerveződéseket. A külföldi, célzottan a Soros Györgytől érkező támogatásokra kihegyezett javaslat azonban álságos, és olyasmit akar leplezni, ami eddig sem volt rejtve. Az érintett szervezetek általában maguk is közölték, hogy milyen pénzekből gazdálkodnak, így a fideszes képviselők indítványa nem az igazság feltárását, hanem a megbélyegzést, a kritikus hangok tompítását szolgálja. De ha mégis tiszta a szándék, nem szabad megállniuk félúton. Rántsák le mindenkiről a leplet! Ha a sajtóban egy politológus, elemző, közgazdász vagy éppen biztonságpolitikai szakértő nyilatkozik, legyen feltüntetve, hogy az illető vagy az őt alkalmazó szervezet melyik minisztériummal, állami intézménnyel, netán jegybanki alapítvánnyal áll szerződésben. S ennek fényében lehetne értékelni a közvéleményt befolyásoló, a kormányt vagy a Matolcsy-féle unortodoxiát dicsérő véleményeket. Lássunk tisztán, ki a civil, ki az álcivil!

Végtére is: az adóforintjainkból működtetett háttérhatalom is háttérhatalom, nem csak a Sorosé.

https://mno.hu/vezercikk/feligazsagok-haboruja-2395107

Tüntifeszt

 

Fesztivál hangulatú tüntetésen hirdettek mozgalmat az arányos választási rendszer visszaállításáért. Kálmán Olga egyebek mellett ezt is megbeszélte Gulyás Mártonnal és Varga Gergővel.

 

http://hirtv.hu/egyenesen/tuntifeszt-1393191

 

Polgár, háború

Véleménycikkben tálalt ki a Fideszről és – a többi között - Habony Árpádról a kormánypárt volt képviselője. Miért törte meg a hosszú hallgatást? Körömi Attila volt a vendégünk.

 

http://hirtv.hu/egyenesen/polgar-haboru-1393188

 

Ügyes - Látszatreformok fednék a látszategyeztetést

Köznevelés-stratégiai Kerekasztal néven folytatja a kormány által létrehozott Köznevelési Kerekasztal, lényegi változás azonban sem a szervezet összetételében, sem működésében nem lesz - derült ki a lapunk birtokába jutott, az "egyes köznevelési szakmai testületekről" szóló előterjesztésből. A Pedagógusok Szakszervezete szerint a kerekasztalt továbbra sem lehet majd legitim egyeztetési fórumnak nevezni. Szakmai vitákra amúgy sem kíváncsi az a kormány, amely épp Húsvét ünnepnapjait jelöli ki egy gyerekek tízezreit érintő döntés véleményezésére.

 

http://nepszava.hu/cikk/1126928-ugyes---latszatreformok-fednek-a-latszategyeztetest

 

Kuncze Gábor: most is az ország sorsa a tét

A világban sokáig mi voltunk a példa arra, hogyan kell demokráciát építeni vér nélkül. Most avítt eszmék ülnek tort fölöttünk, szétlopják az országot, tombol az össznépi hazudozás, az emberek hülyítése - fogalmaz Kuncze Gábor. Az egykori SZDSZ volt elnöke borúsnak látja a közeli jövőt, szerinte ahogyan a rendszerváltáskor, most is az ország sorsa a tét, csak most nem rendszert kell váltani, hanem azokat, akik elrontották ezt a rendszert.

 

http://nepszava.hu/cikk/1126916-kuncze-gabor-most-is-az-orszag-sorsa-a-tet

 

Orbán helyett Navracsics?

Solymosi Frigyes akadémikus, a Stádium 28 akadémiai társaság tagja

Miniszterelnök Úr! Nincs értelme ezt a politikát folytatni, a külföldi és hazai ellenérzéseket fokozni. Tudomásul kellene vennie, hogy a sok értelmetlen és érthetetlen intézkedéssel és ezzel a törvénnyel nemzetközi elismertsége elérte a mélypontját, ami ártalmas pártja, kormánya és az ország számára is. Ezért bátorkodtam a Hír Tv április 6-i Egyenesen! adásában visszavonulását és helyette Navracsics Tibor kinevezését javasolni, aki brüsszeli megbízatása miatt mentes volt az utóbbi évek belpolitikai csatározásaitól, és lehet, hogy ő még pártja megtépázott népszerűségét is képes lenne helyreállítani. Mindenesetre meggyőződésem, hogy a mostaninál barátságosabb, nyugalmasabb, békésebb időszak köszöntene hazánkra.

 

http://nepszava.hu/cikk/1126821-orban-helyett-navracsics

 

Vallási kiadók terjesztenek egy könyvet, amiben technikai tanácsok vannak arra, hogyan verd meg a kisgyerekedet

 

 elhangzik, hogy mindig négyszemközt verjünk, hogy némely férfi keze túl nagy a nyom nélküli veréshez, illetve hogy fakanalat vagy más kemény tárgyat nem érdemes használni, meg az is, hogy kétévesnél fiatalabb és hat-hétnél idősebb gyereket ne verjünk. Az indoklás az, hogy ha elég kicsi korában verjük, nem fog emlékezni rá. A legperverzebb tanács talán az, hogy minden verés után azonnal részesítsük szeretetélményben az áldozatot.

„A Szentírás is azt mondja, hogy ne vond meg a vesszőt a te fiadtól” – reagált az Advent kiadó vezetője. „A magyar törvények szerint tényleg bűncselekmény a gyerekverés?” – kérdezett vissza az Első hét évet kiadó alapítvány embere.

https://444.hu/2017/04/18/vallasi-kiadok-terjesztenek-egy-konyvet-amiben-technikai-tanacsok-vannak-arra-hogyan-verd-meg-a-kisgyerekedet

Orbán az unióból elsőként gratulált a teljhatalomra törő Erdogannak

Noha a hazai médiában nem jelent meg, a török Anadolu Agency hírügynökség azt írja, Orbán Viktor magyar miniszterelnök is gratulált Recep Tayyip Erdogannak a hétvégi alkotmányos népszavazás eredményéhez. Az első a sorban llham Aliyev azerbajdzsáni elnök volt, aki még vasárnap hívta fel a török államfőt, s mivel úgy érezte, ez nem önmagában nem elég, később írásban is jelezte elismerését. Orbán Viktor mellett a fehérorosz elnök, Alexander Lukasenko is hétfőn vetette papírra gratulációját. A hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva számolt be arról továbbá, hogy külügyminiszteri szinten szintén kifejeztük gratulációnkat a török félnek, ugyanígy tettek a macedónok, a szaúd-arábiaiak, az irániak, a szudániak, a kenyaiak és a britek is. A gratulálók közt találjuk az amerikai mellett Mahmúd Abbász palesztin elnököt és a katari emírt is, Pakisztán esetében pedig az államfő és a miniszterelnök is jelezte a török államfőnek abbéli meggyőződését, hogy a referendum eredménye egyértelműen jelzi, a törökök egy erős Törökországot szeretnének.

https://mno.hu/kulfold/orban-is-gratulalt-a-teljhatalmra-toro-erdogannak-2394978

Trump gratulált Erdoğannak

 

Donald Trump amerikai elnök felhívta telefonon Recep Tayyip Erdoğan török államfőt, hogy gratuláljon neki az elnöki hatalom kiterjesztéséről tartott törökországi népszavazáson elért győzelméhez – írta az MTI a Fehér Ház hétfő esti közleménye nyomán.

Trump és Erdoğan megvitatták az amerikai elnöknek azt a döntését is, hogy egy szíriai légi támaszpont bombázásával torolta meg a Washington vádjai szerint a szíriai rezsim légiereje által végrehajtott Hán Sejkún-i mérgesgáz-támadást, amely több mint nyolcvan halálos áldozatot követelt.

 

http://index.hu/kulfold/2017/04/18/trump_gratulalt_erdogannak/

Bécs szerint meg kell szakítani az EU-s csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal

 

Vezető osztrák politikusok szerint meg kellene szakítani a harminc éve akadozó uniós csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal a megkérdőjelezhető eredményű vasárnapi népszavazás után, írja az MTI. Christian Kern kancellár meglehetősen keményen nyilatkozott:

Azzal, ami tegnap történt, Törökország tagsági próbálkozásai el lettek temetve. Most egy új korszakba lépünk.

 

http://index.hu/kulfold/2017/04/17/becs_szerint_meg_kell_szakitani_az_eu-s_csatlakozasi_targyalasokat_torokorszaggal/

 

Előrehozott választást jelentett be a brit miniszterelnök

 

May azzal magyarázta a választások kiírásának szükségességét, hogy az országnak a Brexitről szóló referendum után erős vezetés kell. A miniszterelnök rövid beszédében hangsúlyozta, hogy a parlamentben továbbra sincs egyetértés az Európai Unióból való kilépés hogyanjáról, ez pedig veszélyezteti a tárgyalások sikerét. Hozzátette: nem lát más módot az ország jövőjének és biztonságának garantálására, mint új választások megtartását.

Korábban May és hivatala is többször közölte: nem terveznek 2020, a jelenlegi kormány mandátumának lejárta előtt választásokat kiírni.

 

http://hvg.hu/vilag/20170418_elorehozott_valasztasok_theresa_may

 

 

 Így maradhatnak Nagy-Britanniában az ott dolgozó magyarok

 

Két évre szóló, 18 és 30 közötti EU-s fiatalokat megcélzó új vízumtípussal csábítaná az országba a fiatal EU-s munkavállalókat Nagy-Britannia a Brexit után.

 

https://168ora.hu/igy-maradhatnak-nagy-britanniaban-az-ott-dolgozo-magyarok/

 

 

A miskolci püspök szerint a modern világunk az ellenségkép fokozásával teszi eladhatóvá óriásplakátjait. Jézus Krisztus pedig nem azt akarja, hogy egymás ellenségei legyünk

Orosz szerint a húsvéti örömhírnek etikai következményei is vannak. A feltámadás által a gyűlölködőknek is meg kell bocsátani, írja az egyházi elöljáró. Majd hozzáteszi, hogy

"modern világunk az ellenségkép fokozásával, színezésével és elsötétítésével teszi eladhatóvá óriásplakátjait és izgalmassá napjainkat. Jézus Krisztus pedig nem azt akarja, hogy egymás ellenségei legyünk, mert ő kereszthalálával nemcsak a halált győzte le, hanem az ellenségeskedést is. A Sátán az, aki az ellenség-képet fokozza, az ellenségeskedést szítja. Pártok és országok, népek, vallások és földrészek között. Az ellenség-kép egy ideig-óráig összetartásra késztethet egy közösséget, de nem biztosít tartós közösséget és boldogságot."

 

https://444.hu/2017/04/18/a-miskolci-puspok-szerint-a-modern-vilagunk-az-ellensegkep-fokozasaval-teszi-eladhatova-oriasplakatjait-jezus-krisztus-pedig-nem-azt-akarja-hogy-egymas-ellensegei-legyunk

 

KACAJ A TERROR HÁZÁNÁL

Pilhál György

A nemzetközivé lett budapesti anarchista show színes programjainak egyikét bizonyos Magonyosi Árpád mutatta be még csütörtökön az Andrássy úti Terror Háza Múzeum előtt. A vállalkozó szellemű szabadságharcos megismételte a Sándor-palotánál fellépő Gulyás Márton korábbi attrakcióját, azzal a különbséggel, hogy – az ügyetlenkedő sztárprovokátorral szemben – az ő festékes flakonja eltalálta az épületet. A Magonyosi-kunszt több szempontból is kilógott a spartakiád addigi menetéből. Részben megmutatta, nem csak kétbalkezes anarchisták alkotják a brigádot, részben jelezte, mindenféle ötlet helyet kaphat az ifjak repertoárjában. Határ a csillagos ég… („Megpróbálom rekonstruálni azt, amit a Marciék csináltak” – közölte fellépése előtt a dobóatléta.) Hogy Magonyosi előadó csak szimpla elmebeteg, esetleg magányos elkövető, nem tudni. Az Andrássy úti felkelőknek mindenesetre határozottan tetszett a produkció, kacajjal, vastapssal jutalmazták a festékhajigáló embert.

A Soros-műsorba simán belefért a Terror Háza meggyalázása

 

http://magyaridok.hu/paca/kacaj-terror-hazanal-1590343/

 

FELADOTT ÖRÖKSÉG

Bakodi Péter Magyar Idők

A török nép döntött, a nép szava meghallgattatott, folytatódhat hát a török nemzetállamot megalapító, sokak által a mai napig szinte félistenként tisztelt Mustafa Kemal Atatürk örökségének lebontása. A „törökök atyja” a nyugati hatalmakkal folytatott honvédő háború győzelmét követően nem az Európától való elzárkózás mellett döntött, hanem éppen azoknak az országoknak a társadalmi normáit igyekezett meghonosítani a saját népe körében, amelyek kezdetben egy „kis-ázsiai Trianonnal” kötötték volna gúzsba az egykor rettegett Oszmán Birodalom anatóliai törzsterületeit. 

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/feladott-orokseg-1590430/

 

Fellázadt a Balkán Soros ellen

 

A civil ellenállás joggal tölti el félelemmel a hatalmat birtokló politikai elitet. A kritikus tömeg fiatalokból, jól képzettekből áll, és az információs technológiának köszönhetően a kommunikációhoz nincs szüksége az államilag uralt médiafelületre.

 

A kormány felsőoktatási törvényjavaslata széleskörű tiltakozást váltott ki nemcsak civil, hanem tudományos berkekben is. A kezdeti szimpátiatüntetések hamar kormány-ellenes demonstrációkká váltak, ám az ilyen történések korántsem számítanak egyedinek Magyarország közvetlen közelében. Macedóniában már több mint egy éve, Szerbiában pedig április óta zajlanak nagyszabású tüntetések. Miben hasonlítanak egymásra ezek a tiltakozások? Kormányellenesek? Valóban Soros György gerjeszti a feszültséget?

A tüntetések közös pontja, hogy míg (az elsősorban városi fiatalokból álló) tüntető tömeg a regnáló kormányok ellen fejezi ki nemtetszését, addig a kormányzó pártok külföldről pénzelt ügynökökként kezelik az egyre aktívabb kritikus tömeget. A hatalmi megnyilvánulások mellett érdemes azonban áttekinteni azt is, hogy az Orbán-kormány milyen kapcsolatot ápol a két ország vezetésével.

http://24.hu/kulfold/2017/04/18/fellazadt-a-balkan-soros-ellen/

 

Varga Gergő: "A NER koffeinmentes sztálinizmus"

. Gyurcsánytól tudja, milyen ízű a könnygáz, Orbán megmutatta neki a Gyorskocsit belülről, Áder miatt aktív politikai szereplő lett.

Szerintem a NER koffeinmentes sztálinizmus. A mai magyar állam nem egy állam, csak annyit tesz, hogy az uniós pénzeket megpróbálja elosztani, az adófizetők pénzét pedig a saját zsebe felé irányítani, emellett finanszíroz egy médiavalóság-kreáló gépezetet, amivel a konszenzust megpróbálja megalkotni és felmutatni, hogy van. És ennyi. Ezek lopnak, és mivel semmilyen értelmes politikai tevékenységük nincs, nagyon cinikus módon gyűlöletet szítanak. A liberális demokráciában és ebben a választási rendszerben az a csapda, hogy nincs szükség ötven százalékos támogatottságra, hogy kiegyezzünk több réteggel, hanem épp elég, ha egy tömbünk van, és ha az nagyobb, mint a többi, nyertünk. A Fidesz még mindig abból él, hogy a szocialista kormányok mennyire elkúrták. Kitermeltek egy olyan politikai réteget, amire senki nem fog szavazni – bár, ahogy látjuk, Botka László megpróbálja visszafordítani az MSZP hajóját, és lassan még a tőke szót is a szájára emeli, ami nagyon bájos –, erre a Fidesz azt mondja, hogy a menekültek, a liberálisok, szoftosan már zsidóznak, aztán ott vannak a melegek, kiemelik, hogy ezek nem magyarok, és ez elég ahhoz a 30 százalékhoz, ami megadja a jelen választási rendszerben a pártnak a kétharmadot. Ez nem egy állam. Ez nem értünk van, hanem ellenünk.

 

http://magyarnarancs.hu/belpol/ez-meg-csak-a-nyitany-volt-interju-varga-gergovel-aki-festekkel-dobta-meg-a-sandor-palotat-103609

 

Simicska Lajos az agrárcégében is kijött a fényre

Simicska Lajos fb-tag, Vida Ildikó igazgató lett Simicskáék központi agrárcégében, a Mezort Zrt.-ben. Nyerges távozott.

Adótanácsadót fölösleges fizetnie a sárvári Mezort Általános Befektetési Zrt.-nek. Két volt NAV (APEH) elnök is az agrárcég fontosembere lett a napokban. Vida Ildikó, aki eddig a felügyelő-bizottságot erősítette, igazgató-elnök titulust kapott, az fb-be pedig beválasztották az eddig háttérbe húzódó tulajdonost, Simicska Lajost. Abba az fb-be, amelyben 2008-2008-ban sportállásra talált Tarlós István jelenlegi budapesti főpolgármester is.

Az igazgatóságból pedig távozott a Simicskától egyébként is eltávolodott valahai szövetséges, Nyerges Zsolt. A váltás annyira friss, hogy a Mezort honlapján még fel sem tüntették.

https://blog.atlatszo.hu/2017/04/simicska-lajos-az-agrarcegeben-is-kijott-a-fenyre/

 

Orbán kézbe veszi az EU-t - íme, a ravasz terv

 

A két magyar jobboldali párt belülről akarja átalakítani az EU-t úgy, hogy abban növekedjen Magyarország befolyása és több uniós forrás zúduljon be az országba - véli egy szakértő. Mások szerint független jogállamiság-ellenőröket kellene küldeni Magyarországra.

 

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/orban_kezbe_veszi_az_eu-t_ime_a_ravasz_terv.634425.html

 

Trumpnak megint eljárt a szája

 

Kissé zavaros az USA kommunikációja a hét végi török népszavazással kapcsolatban: miközben Trump elnök gratulált a győztesnek, szóvivője arról beszélt, hogy megvárják a voksolás tisztaságával kapcsolatos vizsgálat eredményét.

 

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/trumpnak_megint_eljart_a_szaja.634459.html

 

Ismerje meg a magyar átlagembert! Meghökkentő adatok

 

Mennyit ér egy átlagember lakása és autója, miből él és meddig? Bemutatjuk a magyar átlagembert

 

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ismerje_meg_a_magyar_atlagembert_meghokkento_adatok.633649.html

 

Emberi tragédiákon át vezet az út Orbánék leváltásához

 

Interjú Sallai Róbert Benedekkel (Lehet Más a Politika)

„Amíg nem látja be a társadalom, hogy kollaborálás és megalkuvás helyett változásra van szükség, az ellenzék magányos harcosait a hatalom tönkreteszi.” „A Fideszt 2018-ban nem lehet legyőzni, utána pedig hiába fogy el a lenyúlt EU-s pénz, Orbánék a politikai hatalmat átváltják gazdaságira, és bármikor visszatérhetnek, mint 1989 után a kommunisták.” Mióta politikus, vegzálják az ő egyesületét is, szétesik a gazdasága, nincs ideje a családjára: úgy döntött, kiszáll, mert egy élete van. Schiffer András és Pápa Levente után egy újabb ellenzéki politikus, az LMP-s Sallai Róbert Benedek jelenti be visszavonulását az Indexen.

http://index.hu/belfold/2017/04/18/sallai_robert_benedek_srb_interju_lmp/

Lázár János viccelt párat

 

Lázár János szerint a mezőgazdaságba öntött 3500 milliárd forintnyi uniós pénz 

nem sok fejlődést eredményezett,

 ami gond, ez „jövedelemkiegészítésként funkcionált a válságból kievickélő ágazat számára” – ismerte fel a Világgazdaságnak adott interjújában a pénz szétosztásáért felelős miniszter. Pár mondattal később viszont Lázár elmondta, hogy milyen hatékony pénzosztó rendszert épített fel, „profi munkát” végeztek, talán a legprofibbat.

 

http://index.hu/gazdasag/2017/04/18/lazar_janos_viccelt_parat/

 

Szijjártó: A kormány továbbra is tárgyalna az USA kormányával CEU-ügyben

 

Szijjártó azt mondta, múlt héten Magyarországon járt az amerikai külügyminisztérium egyik helyettes államtitkára, aki azt az álláspontot közvetítette, hogy az Egyesült Államok nem kíván beavatkozni a CEU jövőjét illető tárgyalásokba. Ezt egyelőre magasabb szintről még nem erősítette meg senki, mondta az MTI tudósítása szerint. Hoyt Brian Yee, az Egyesült Államok külügyminisztériumának helyettes államtitkára egyébként arról beszélt, hogy az USA szövetségi kormánya nem fog, mert nem szokott bilaterális megállapodást kötni, Orbánéknak az egyetemmel kell megállapodnia.

http://index.hu/belfold/2017/04/18/szijjarto_a_kormany_tovabbra_is_targyalna_az_usa_kormanyaval_ceu-ugyben/

Dárdai Pál: Kidobott pénz az infrastruktúrára és az utánpótlásra költeni

 

Dárdai Pál a Világgazdaságnak adott interjújában kíméletlen őszinteséggel beszélt arról, hogy miért teljes tévedés a jelenlegi rendszerben milliárdokat önteni a magyar futballba. A Hertha edzője emellett elmondta, hogy mit gondol gyerekei jövőbeli labdarúgó-pályafutásáról, és szavai mintha arra engednének következtetni, hogy legidősebb fia a német válogatottság felé húz.

http://index.hu/sport/futball/2017/04/18/dardai_kidobott_penz_az_infrastrukturara_es_az_utanpotlasra_kolteni/

„Egy migránsot elfogtam”

Közbeszédünk régóta nem volt olyan gyermeteg és leegyszerűsítő, mint manapság. Napszemüveges, gépfegyveres, rendőrruhát viselő kisfiú pörlekedik egy fejkendős, babahordozóban játék babát pesztráló kislánnyal. Szerepük szerint valahol az erdélyi éjszakában találkoznak, a kislány migráns, aki Székelyföldön szeretne megállapodni, és mint szavaiból kiderül, a családját is hozná magával. A talpraesett legény azonban megakadályozná ebben, annál inkább, mert a helyzet nem ismeretlen előtte. „Az éjjel es dolgoztam, egy migránsot elfogtam, fegyverét elkoboztam, szinte meg es pofoztam” – szavalja például a közönség nagy derültsége közepette. Karakánsága egészen addig tart, míg a menekült anyukát játszó kislány a testét borító lepel alól elő nem varázsol egy köteg eurót. Erre a rendőr egy picit még húzódozik – „én becsületes vagyok, az államnak dolgozok”, kántálja –, ám végül enged, és a migráns mehet, amerre lát.

https://mno.hu/velemeny/egy-migransot-elfogtam-2394961

Új Péter Olvasóinkhozhöznak

A 444.hu-n megjelenő tartalmakat kizárólag a lap munkatársai alakítják. Minden cikk és videó a miénk, és lelkiismeretünk szerint így szolgálják legjobban az olvasóinkat.

„Az alábbiakat szeretnénk leszögezni, hogy mindenki értse (hátha…):

1.      A 444.hu-n megjelenő tartalmakat kizárólag a lap munkatársai alakítják. Minden cikk és videó a miénk, és lelkiismeretünk szerint így szolgálják legjobban az olvasóinkat.

2.      Ezt a teljes és feltétel nélküli szerkesztőségi szabadságot biztosítja a lap tulajdonosi struktúrája is.

3.      A 444-et kiadó Magyar Jeti Zrt. kisebbségi tulajdonosa a Digital News Ventures nevű amerikai befektetési alap, a Media Development Investment Fund (MDIF) fiókalapja. Az MDIF eddig a világ 39 országának 111 médiavállalkozásába fektetett be. Az alap befektetői és támogatói itt ismerhetők meg. A kisebbségi tulajdonos tartalmi kérdésekben nem illetékes.

4.      A 444.hu egyedülálló szabadságot és önállóságot élvez a magyar sajtópiacon e tulajdonosi struktúrának köszönhetően. Csak rajtunk múlik, hogy mit olvashat a 444-en.

Korszerű és népszerű szakkifejezéssel élve: ennyike.

Ha a közeljövőben megjelenne egy olyan, általános hatályú törvény, amely magyar-klingon államközi szerződéshez és felsőfokú jódlitudáshoz kötné a nevükben 445-nél kisebb és 443-nál nagyobb számot tartalmazó híroldalak működését, kérni fogjuk olvasóink szíves részvételét egy vidám szimpátiatüntetésen.”

https://444.hu/2017/04/18/olvasoinkhozhoznak

Nem kértek Erdoğan hatalomkiterjesztéséből a magyarországi törökök

 

A Magyarországon élő törökök háromnegyede Erdoğan hatalomkiterjesztése ellen szavazott a vasárnapi népszavazáson. A Belgiumban, Németországban élő törökök azonban az elnök hatalmának növelése mellett voksoltak – így az a faramuci helyzet állt elő, hogy a demokráciában élők nagyobb diktatúrahívők arányaiban, mint az otthoniak.

http://mandiner.hu/cikk/20170417_nem_kertek_erdo_an_hatalomkiterjesztesebol_a_magyarorszagi_torokok

 

Botka üzeni Lázárnak, ne merje fenyegetni a szegedi egyetemet

 

Ezúttal azért számolunk be egy Fidesz-MSZP csörtéről, mert Lázár János és Botka László eddig nem nagyon kóstolgatta egymást, sőt, a miniszter sokszor hangoztatta, milyen korrekt a viszonya Szeged MSZP-s polgármesterével. Hiszen amikor a szomszédos Hódmezővásárhely polgármestere volt, sok regionális ügyben kellett együttműködniük.

Ezúttal viszont Lázár megjegyzést tett a Szegedi Tudományegyetem vezetőire, mivel CEU-t támogató nyilatkozatot tettek közzé. A miniszter a  Vásárhelyi Televíziónak azt mondta, "nehéz józan ésszel belátni, hogy a szegedi egyetem életét hogyan befolyásolja a külföldi egyetemek egységes szabályozása, vagy a vásárhelyi mezőgazdasági karon tanuló diákok helyzetét miként javítja, ha Soros György egyeteme átláthatatlanul és kiváltságokkal működhet Budapesten".  Lázár szerint a kiállás valójában csupán egyetlen dologról szól: 

megmutatja, hogy a Szegedi Tudományegyetemnek komoly politikai elkötelezettsége van, markánsan és aktívan kormányellenes politikát képvisel. 

Lázár szerint márpedig kár az egyetemet politikai vitákba és politikai akciókba vinni, "nem azt várják az intézménytől az ott tanuló diákok vagy a szüleik."

 

http://index.hu/belfold/2017/04/14/botka_uzeni_lazarnak_ne_merje_fenyegetni_a_szegedi_egyetemet/

Az elvárások csökkentésével próbálják orvosolni a pedagógushiányt

A jövőben már nemcsak gyógypedagógus oktathatna bizonyos tantárgyakat az enyhén, illetve középsúlyosan értelmi fogyatékos tanulóknak – derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) törvényjavaslatából. A tervezet számtalan ponton módosítaná a köznevelési, illetve a felsőoktatási törvényt. Ezek alapján az érintett fogyatékos diákoknak rajzot, testnevelést, informatikát, technikát, ének-zenét, etikát, illetve „az egyes kerettantervek által tartalmilag ezekkel egyenértékű tantárgyakat” szaktanári végzettséggel rendelkező pedagógus is oktathatna. Vagyis nem lenne kikötés a gyógypedagógusi végzettség. A változásokat a tervezet részletes indoklásában azzal magyarázza az Emmi, hogy jelenleg bizonyos esetekben „teljes gyógypedagógus-kényszer” van, és a módosítás segíthet a gyógypedagógus-hiány enyhítésében.

 

https://mno.hu/belfold/az-elvarasok-csokkentesevel-probaljak-orvosolni-a-pedagogushianyt-2394791

„Orbán a gyűlölet és az ámítás embere” 

Ennek a kormánynak már semmi használható mondanivalója nincsen – fogalmazott az Egyenesen stúdiójában Róna Péter. A közgazdász szerint az országnak már nincs szüksége Orbán Viktorra se.

 

Róna Péter szerint a kormány nem érti, hogy a világ egy nagyon összefüggő valami 2017-ben, hogy Oxford egyáltalán nincs messze, nincsenek már távolról jövő emberek, együtt élünk, és egy világhálózatnak vagyunk a tagjai. Olyan összefüggések vannak, amelyek ezt a „szerencsétlen társaságot, Orbánt és sleppjét” – inkább előbb, mint utóbb – egyszerűen elsöprik – fogalmazott a közgazdász az Egyenesen Kálmán Olgával stúdiójában.

„Igen, óriási probléma a menekültkérdés. Igen, a határokat védeni, ellenőrizni kell. Igen, vannak közöttük terroristák és bűnözők is. Igen. De azt mondani, hogy a háború borzalmaitól menekülő minden egyes ember gazember, akinek nem jut semmi, aki nem kaphat semmit… Ez egy keresztény ember? Van valaki, aki ezt elhiszi? Hát ilyen nincs…” – fogalmazott a közgazdász.

 

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/orban-a-gyulolet-es-az-amitas-embere-1393118

Polgári társadalom vagy Kádár-rendszer

Körömi Attila a rendszerváltáskor lépett be a Fideszbe, két cikluson át volt parlamenti képviselő, majd otthagyta Orbán pártját. Orbán tehát kijelentette, győzött a Kádár-rendszer. Tényként jelentette ki. És erre a következtetésre építik a stratégiát.

Emlékszik, megfordult vele a világ, légszomj kerülgette.

http://24.hu/kozelet/2017/04/18/kilepett-a-fideszbol-amikor-orban-azt-mondta-gyozott-a-kadar-rendszer/

 

Az elnök magára maradt győzelmével

|

Ara-Kovács Attila

 „A Törökország számára legfontosabb két referencia-térség egyre határozottabban vonja le a Brexit és Trump megválasztásának tanulságait, s az a rossz érzés, mely Marine le Pen esélyeit Franciaországban körbelengi, ma már inkább dühös ellenállásban jut kifejezésre, semmint önmegadó belenyugvásban.

 

 

Még akár egy-két hónappal korábban is mindenki azt gondolta, a beharangozott, most vasárnap megtartott törökországi referendum, illetve a mögötte álló politikai szándék szerves része egy olyan általános, de Európát és Amerikát mindenképp érintő trendnek, amely kivezethet minket a jogbiztonság és a demokratikus kultúra világából. Néhány hét telt el csupán, s ma már mégis azt látjuk: Erdoğan győzelme sokkal inkább az erősödő trendekkel ellentétes, semhogy azok része lenne.

 

https://arakovacs.wixsite.com/jegyzet/single-post/2017/04/17/Az-elnok-magara-maradt-gyoelmevel

Marosán György A globális paradigmaváltás küszöbén?

„Minden nemzetnek - jelentette ki hivatalba lépésének estéjén, D. Trump - joga van ahhoz, hogy saját magát tegye az első helyre”. „Nagy dolog ez, nagy szabadság, nagy ajándék” – reagált szavaira miniszterelnökünk az MNB konferenciáján. Az amerikai elnök szavaiból alapvető paradigmaváltást vélt kiolvasni, amely alapvetőn átformálja a nemzetek életfeltételeit. Ebből pedig azt a következtetést vonta le: ebben az új helyzetben, mi magyarok – lévén, „nem vagyunk gyarmat” – habozás nélkül megtehetjük azt, amit jónak látunk. Kérdés azonban, hogy a „mindenki nyugodtan tegye csak magát az első helyre” elvet követve, mire jutunk, ha behelyettesítjük a globális „képletbe”.

 

http://nepszava.hu/cikk/1126600-a-globalis-paradigmavaltas-kuszoben

 

Megszólalt az amerikai pénzügyminiszter - ennek nem örülnek majd a befektetők

 

Mindenki az adórendszer reformjára vár, de a Kongresszus leragadt az Obamacare-nél.

Az amerikai pénzügyminiszter szerint az egészségügyi ellátórendszerről folyó kongresszusi viták miatt egyelőre késik az adórendszer nagyszabású átalakításról szóló tervek végrehajtása. Robert Mnuchin szerint ugyanakkor az Egyesült Államok nem kíván valutaháborúba keveredni más gazdaságokkal, annak ellenére sem, hogy Donald Trump elnök túl erősnek tartja a dollárt.

Mnuchin a Financial Timesnak adott interjúban kijelentette: "jelenleg nem reális" az a cél, hogy az adóreform-tervezet augusztus előtt túljusson a Kongresszuson és Trump asztalára kerüljön aláírásra, mivel egyelőre az egészségügyi rendszer átalakítása van napirenden. Hozzátette azonban, hogy továbbra is számít az adóreform idei végrehajtására.

 

http://privatbankar.hu/reszveny/megszolalt-az-amerikai-penzugyminiszter-ennek-nem-orulnek-majd-a-befektetok-306396

A brüsszeli sajtó épp azon gondolkozik, mit lehetne csinálni Orbán Viktorral

Válasz.hu

Öt út, ahogy az EU üzenhetne Orbán Viktornak. Ezzel címmel írt a magyar miniszterelnök április 29-i európai parlamenti szereplésére hangolódó cikket a Politico. S hogy miért gondolkoztak el ezen? Többek között a CEU-ügy, a civiltörvény vagy a már nem is titkoltan EU-ellenes nemzeti konzultáció miatt. A Magyarország ellen folyamatban lévő 66 mellé nemrég belengetett újabb kötelezettségszegési eljárás csak hab a tortán.

Szóval az öt út.

http://valasz.hu/itthon/a-brusszeli-sajto-epp-azon-gondolkozik-mit-lehetne-csinalni-orban-viktorral-123424

Így néz ki egy nem titkolt diktatúra

Válasz.hu

Robusztus katonai parádéval és erőfitogtatással ünnepelték meg Phenjanban szombaton az államalapító Kim Ir Szen születésének 105. évfordulóját, mely az ország legfontosabb ünnepe.

http://valasz.hu/vilag/igy-nez-ki-egy-nem-titkolt-diktatura-123423

Ürge-Vorsatz Diána: Minden kormány maga alatt vágja a fát, ha ellöki az értelmiséget

Válasz.hu

Hétgyermekes keresztény Fidesz-szavazóként állt ki munkahelye, a CEU mellett Ürge-Vorsatz Diána. „Soha nem vontak kérdőre az istenhitem miatt” – mondja a klímakutató a Harrach Péter által „ideológiai tiszti iskolának” nevezett egyetemről. Nagyinterjúnk a csütörtökön standokra került Heti Válaszban.

 

http://valasz.hu/itthon/urge-vorsatz-diana-minden-kormany-maga-alatt-vagja-a-fat-ha-elloki-az-ertelmiseget-123351

 

Naponta ábrándulnak ki újabb és újabb Fidesz-szavazók Orbánból – Itt a lista!

 

Micsoda lavina indult meg itt a CEU-balhé közben, vegyük sorjában a különböző eseteket!

 

http://magyarnarancs.hu/belpol/naprol-napra-akadnak-ki-ujabb-es-ujabb-fidesz-szavazok-orban-miatt-itt-a-lista-103613

 

Kihasználható nép, agresszív társadalom - Keményen odaszólt Orbánéknak a röszkei plébános

A menekültpolitika kapcsán emelte fel szavát Liszkai Tamás.

Szombaton tüntetést tartottak Röszkén a menekülteket segítő MigSzol szervezésében, ezen az eseményen pedig a helyi plébános is felszólalt. Liszkai Tamás beszédét a Szemlélek nevű blog forradalminak nevezte, ami – hamarosan látni fogjuk - tulajdonképpen nem is túlzás, ismerve a hazai egyház viszonyait.

 

http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/kihasznalhato-nep-agressziv-tarsadalom-kemenyen-odaszolt-orbaneknak-a-roszkei-plebanos-103611