2017, április 17 - 08:03 Sajtószemle

A politikai gazdaságtan már elavult tantárgy, felváltotta a politikai meggazdagodástan.
https://mno.hu/marabu/vallalkozoi-kornyezet-1388576
 

Így kezdi elveszteni közvagyonjellegét a zánkai gyerektábor
Közpénzmilliárdokból puccos nyaralóhellyé alakítja egy Fidesz-közeli alapítvány az egykori zánkai úttörőtábort, ahol kerítéssel szűkítik a gyerekek felségterületét. Aligha ők lesznek az új létesítmények fő haszonélvezői.
http://hvg.hu/gazdasag/201715__hazafias_gyerekudultetes__csonka_zanka__l_simon_korei__tabortuz_melegen
 

Szegénylegények, bujdosók, dezentorok - így születtek a betyárok
Társadalmon és törvényen kívül álló emberekkel, csoportokkal minden korban találkozhatunk. A 19. századi Magyarországon ezt az embercsoportot betyároknak nevezték. A betyárok egy-két kivételtől eltekintve nem különböztek az őket körülvevő társadalmi rétegtől. Mégis legendák hőseivé váltak, s alakjukra gazdag folklórhagyomány épül. Dalok, mondák, balladák és számtalan irodalmi, képzőművészeti, népművészeti ábrázolás kötődik hozzájuk. De kik is voltak ők valójában?
https://tortenelem.444.hu/2017/04/14/szegenylegenyek-bujdosok-dezentorok-igy-szulettek-a-betyarok
 

Román magyart, magyar románt ölt: '48-unk csúfságai
Bokáig állt a vér a zalatnai katolikus templomban, ahol a betörő románok lemészárolták a falu magyar lakosait. Nagyenyeden 800 magyarral végeztek, a lelkész kezeit fűrésszel vágták le, menekülő gyermekei kézenfogva fagytak halálra: az 1848/49-es erdélyi etnikai polgárháború borzalmait magyar szemszögből mutatja be egy új dokumentumfilm. Többet is tehetett volna.
http://index.hu/tudomany/tortenelem/2017/04/16/roman-magyar_pogromok_erdelyben/
 

Ahonnan a legjobban lehetett bámulni a pesti nőket
A Duna-korzó fizetős széksoraiból valaki legendásan meggazdagodott
A Duna-korzó időtlen idők óta szerepel a bédekkerek kötelező budapesti látnivalói között, sokaknak a sétányról nyíló panoráma jelenti a fővárost. De az ősbudapestiek közül is csak kevesen tudják, hogy száz éve még milyen veszélyes hely volt. Andalgás a Duna mellett, kilátás a hidakra, a Gellérthegyre, a Várhegyre – csak a látszat. Megannyi szemvillanás, flört és kokettálás pedig a veszélyes valóság. Vajon az okos mamák joggal féltették serdült leányaikat a korzózástól és a Buchwald-székeken eltöltött percektől?
http://index.hu/urbanista/2017/04/15/duna-part_flort_csajozas_regi_pest_rakpart_budapest100/
 

„Alapvetően téves és rosszindulatú” – volt híve válaszolt Orbánnak CEU-ügyben
A hazai jogi felsőoktatás egyik legtekintélyesebb tanára, Dr. Király Miklós egyetemi tanár, az ELTE jogi karának tanszékvezetője Facebook-oldalán válaszolt Orbán Viktor vasárnapi rádióinterjújára.
https://444.hu/2017/04/17/alapvetoen-teves-es-rosszindulatu-volt-hive-valaszolt-ceu-ugyben-orban-vasarnapi-radiointerjujara