2017, április 13 - 03:59 Sajtószemle

Robbanás a Dortmund-Monaco BL-negyeddöntő előtt, elhalasztották a meccset

Egy robbanás következtében megsérült Marc Bartra a Borussia Dortmund – Monaco BL-negyeddöntő előtt. A spanyol játékost kórházba kellett szállítani – számol be a eurosport.com.

A hatóságok tájékoztatása szerint három robbanószerkezetet dobtak a Borussia csapatbusza elé, nem sokkal azután, hogy a jármű elhagyta a szálloda parkolóját. A busz két helyen sérült meg.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartomány rendőrsége közölte, hogy a három robbanótöltetet a szálloda kijáratánál rejtették el, és akkor hozták működésbe, amikor a busz elhaladt mellettük.

http://24.hu/sport/foci/2017/04/11/robbanas-a-dortmund-bl-meccse-elott-a-nemet-csapat-jatekosa-korhazba-kerult/

Megrázó felvételeket jutalmaztak Pulitzer-díjjal

Az ausztrál szabadúszó fotóriporter, Daniel Berehulak „Lemészárolnak bennünket, mint az állatokat” című sorozata nyerte az idei Pulitzer-díjat hírfotó kategóriában. A The New York Timesban közölt fotóesszé a Fülöp-szigeteken zajló, Rodrigo Duterte elnök által meghirdetett tisztogató akciót mutatja be. Eddig legalább 3500 áldozata van a kábítószerfogyasztók és dealerek elleni brutális harcnak. A fotós 35 nap alatt 57 áldozatot fényképezett le 41 helyszínen Manilában. A sorozatot a World Press Photo versenyén is díjazták.

http://valasz.hu/vilag/megrazo-felveteleket-jutalmaztak-pulitzer-dijjal-123334

Dortmundi robbantás: találtak egy levelet a helyszínen

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartomány rendőrsége Twitter-oldalán közölte, hogy találtak egy levelet a Dortmund csapatbuszát ért támadás helyszínén. Próbálják beazonosítani az írás szerzőjét, de arról nem tájékoztattak, hogy mi állt benne.

http://24.hu/sport/palyan-kivul/2017/04/11/dortmundi-robbanas-talaltak-egy-levelet-a-helyszinen/

Lökdösődés volt a tüntetők és a rendőrök közt a Gyorskocsi utcai fogdánál

Mint arról korábban beszámoltunk, gyorsított eljárásban állítják bíróság elé a 72 órára őrizetbe helyezett Gulyás Mártont, akit a hétfő esti, Sándor palotánál tartott spontán demonstráción állítottak elő a rendőrök, amiért festékes palackot dobott az épület felé.

Kedden 17 óra 30 percre tüntetést szerveztek a Budapesti Nyomozó Ügyészség épülete előtt, Gulyás fogvatartása elleni tiltakozásul, illetve előzetes letartóztatása ellen.

http://24.hu/belfold/2017/04/11/gulyas-marton-mellett-tuntetnek-az-ugyeszsegnel-elo/

CEU-rektor: Nagy hiba ultimátumot adni az Egyesült Államoknak

·         A CEU-törvény aláírásának másnapján interjút készítettünk az egyetem rektorával. 

·         Michael Ignatieff szerint a CEU nem magyar ügynek számít Washingtonban, a kérdés az USA nemzetközi egyetemeinek biztonságáról szól.

·         A CEU nem fog elköltözni Budapestről, de a törvényeket betartják.

·         A rektor szerint a tüntetők kormányzati támadása sértés a magyarokra nézve. 

http://index.hu/belfold/2017/04/11/ceu_lex-ceu_michael_ignatieff/

Az USA kormánya teljesen a CEU mögé állt

·         A Közép-Európai Egyetemre látogatott és a magyar kormánnyal is tárgyalt Hoyt Yee, az Egyesült Államok helyettes külügyi államtitkára, akivel Budapesten interjúztunk. 

·         Szerinte a magyar fél tudja, mi forog kockán, és a tízezres demonstráció is megmutatta, fontos a magyaroknak a CEU. Az Áder János által aláírt törvény az USA szerint a CEU-t célozza és fenyegeti.

·         Az USA szövetségi kormánya nem fog, mert nem szokott bilaterális megállapodást kötni, Orbánéknak az egyetemmel kell megállapodnia.

·         Yee kimondta: a CEU bírja az Egyesült Államok kormányának teljes támogatását. Fiona Hill, Donald Trump oroszügyi nemzetbiztonsági tanácsadója is követi a fejleményeket, és a vezetést is tájékoztatják.

http://index.hu/kulfold/2017/04/11/trump_oroszugyi_tanacsadoja_is_koveti_a_ceu_sorsat/

12 elmélet: miért szálltak rá a CEU-ra?

A lex-CEU végül könnyen és gyorsan csusszant át a hazai törvényhozáson. Áder János köztársasági elnök sem látott jogi, alkotmányossági okot arra, hogy lassítsa az úthengert. Kérdések ugyanakkor akadnak bőven: miért volt fontos ez az egész, mire jó és mi jöhet ezután? A kormánypárti nyilvánosság képviselői közül sokan kénytelenek beszélni ezekről az elemekről, de hamar kiderül, hogy hiányzik náluk a megalapozott és valós tudás, vagy érvrendszer. Pár lehetséges értelmezést összeszedtünk, szavazzon, ön melyiket mennyire hiszi? (1: biztos, hogy nem erről van szó, 10: biztos, hogy erről van szó)

http://index.hu/belfold/2017/04/11/12_elmelet_miert_szalltak_ra_a_ceu-ra/

A Nobel-díjas Mario Vargas Llosa a CEU mellett

A perui író, Mario Vargas Llosa 2010-ben kapta meg az irodalmi Nobel-díjat. A CEU honlapjára ma felkerült az üzenete, melyben teljeskörű támogatásáról biztosítja a CEU-t a mostani a nehéz helyzetében. 

http://index.hu/belfold/2017/04/11/a_nobel-dijas_mario_vargas_llosa_a_ceu_mellett/

Bayer Zsolt üzenete a tüntetőknek: "majd megtapasztaljátok, milyen érzés üldözöttnek és fenyegetettnek lenni"

A békemenetek egyik szervezője azt is ígéri, hogy utcára fognak vonulni.

 

Bayer Zsolt a blogjában kimondta az elhallgatott igazságot, miszerint Donald Trump külügyminisztériumát egyelőre még Soros György irányítja. De "remélhetőleg ez záros határidőn belül megváltozik" - írja a kormánypárti véleményvezér. Majd így folytatja:

"Miképpen azt is leszögezhetjük, hogy szintén záros határidőn belül utcára fogunk mi is vonulni, mindannak védelmében, ami nekünk fontos és szent. És dühösek leszünk. Úgyhogy egy darabig még őrjönghettek az utcákon, megpróbálhatjátok feldúlni a Parlamentet, a minisztériumokat, a Fidesz székházat, a köztársasági elnöki hivatalt, neki mehettek a rendőröknek, megtámadhatjátok az újságírókat – még egy darabig.

Aztán majd nem.

Aztán majd megtapasztaljátok, milyen érzés üldözöttnek és fenyegetettnek lenni. Mondom: már mi is nagyon dühösek vagyunk. Világos?"

http://magyarnarancs.hu/belpol/bayer-zsolt-uzenete-a-tuntetoknek-majd-megtapasztaljatok-milyen-erzes-uldozottnek-es-fenyegetettnek-lenni-103465

Hont: Zsoca dühös, a keringésem leállt, annyira megijedtem

Záros határidőn belül utcára fogunk mi is vonulni, mindannak védelmében, ami nekünk fontos és szent. És dühösek leszünk.

Amikor az ember ilyet olvas Orbán láncos tengerimalacától, akkor kissé fölmegy benne a pumpa, és mivel amúgy is mindent elural az izomszag, a tesztoszteronversengés, kedve támad visszaszólni a Valaha Volt Legmocskosabb Szájú Állami Kitüntetettnek: "Drága Rengő Potrohú Zsoca, ne Buda környéki süppedős fotelod kényelmében legyél már ilyen kemény, és ne is állampénzen utaztatott kritikátlan tömeg és bárgyúságig hiszékeny szentfazekak karéjában, hanem intézzük el már fész tu fész (a G. Fodort is hozhatod). Ne hidd már magad hős forradalmárnak, a Világgal bátran szembeszálló lázadónak, elorzott pénzből tartott szolga vagy, aki zökkenőmentesen vette át Szabó Lászlók dicstelen szerepét, és aki életének egyetlen kockázatát akkor vállalta (ne gyere a Fidesz-alapítós, hatféleképpen elmesélt műmítoszoddal, mert röhögni fogok), amikor a Népszabadságtól a Magyar Nemzethez igazolt (vagy tán, amikor a 168 órától a Népszabadsághoz?)".

http://hvg.hu/velemeny/20170411_zsoca_duhos_a_keringesem_leallt_annyira_megijedtem

Trump: Nem vonulunk be Szíriába

Az amerikai elnök állatnak nevezte a szíriai elnököt, az orosz elnökről pedig azt mondta, hogy egy gonosztevőt támogat.

http://hvg.hu/vilag/20170412_trump_nem_vonulunk_be_sziriaba

Nagy ErvinGodot-ra várni és kiabálni

Demokráciát! Szabad ország, szabad egyetem – skandálták a Soros-egyetem mellett, illetve a kormány ellen tüntetők vasárnap este

Magyar Hírlap

Ha csak a pozitív követeléseket emeljük ki a mocskolódások közül. Majd megdobálták a rendőröket, megtéptek egy-két riportert, újságírót, megitták a megmaradt sörüket, végül diadalittasan, a szabadságtól megrészegülve hajnalban hazamentek. De ismét eljönnek majd, és megint tüntetnek bejelentve vagy bejelentés nélkül, mondják a magukét nyilvánosan, betörnek néhány ablakot, leköpnek egy-két rendőrt, összefirkálnak néhány plakátot, és megint féltik majd a demokráciát. Ad infinitum. Míg Godot meg nem érkezik.

És mindezt megtehetik, és meg is fogják, mert demokrácia van, és Godot még mindig sehol.

http://magyarhirlap.hu/cikk/85115/Godotra_varni_es_kiabalni

PALKOVICS LÁSZLÓ: KÖZELEDTEK AZ ÁLLÁSPONTOK AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGGAL

MTI MAGYAR IDŐK

Közeledtek az álláspontok az Európai Bizottsággal a felsőoktatási törvény előző heti módosításáról – tájékoztatta az MTI-t kedden Brüsszelben Palkovics László oktatási államtitkár, aki Frans Timmermansszal, a bizottság első alelnökével tárgyalt. Az államtitkár szerint az Európai Bizottság alelnöke megértette a magyar kormány érvelését.

http://magyaridok.hu/kulfold/palkovics-laszlo-kozeledtek-az-allaspontok-az-europai-bizottsaggal-1575457/

Választások manipulálására alkalmas információk juthattak orosz kézre

A választások manipulálására alkalmas információk juthattak orosz kézre – véli Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő, miután a Nemzeti Konzultáció weboldalán olyan kódrészlet üzemelt, amelynek segítségével a Yandex orosz internetes cég képes volt elemezni az oldal forgalmát, és ezáltal hozzájuthatott a felhasználók személyes adataihoz. Ez sérti az oldal adatvédelmi nyilatkozatában írtakat. A kódot gyorsan eltüntették, ám arra nem válaszoltak, kerültek-e orosz vagy más, harmadik fél kezébe adatok, illetőleg a korábbi konzultációkon futott-e hasonló kód?

https://mno.hu/belfold/valasztasok-manipulalasara-alkalmas-informaciok-juthattak-orosz-kezre-2394267

Közösség elleni uszítás miatt feljelentik Bayert

„Elég volt! Bayer Zsoltot közösség elleni uszítás miatt feljelentjük. Ez való neki, nem a kitüntetés! Elég, elég, elég!” – írta Facebook-oldalán Szél Bernadett, az LMP társelnöke.

https://mno.hu/belfold/kozosseg-elleni-uszitas-miatt-feljelentik-bayert-2394401

Minden nap Orbánról olvas a Néppárt vezére

"Tisztelt Manfred Weber elnök úr! A Magyarországon tapasztalt helyzet, valamint a Közép-Európai Egyetem (CEU) politikailag motivált ellehetetlenítése kapcsán a Twitter-oldalán azt írta: ’a gondolat, a kutatás és a szólás szabadsága alapvető részei az európai identitásnak’, amelyet a ’Néppárti frakció minden áron meg fog védelmezni’. Azóta eltelt immár 5 nap és mi még mindig nem tudjuk, hogy az Európai Néppárt képviselőcsoportja még mindig védelmezi-e az egyre autoriterebb Orbán Viktort és a Fidesz-kormányt, amely nyíltan semmibe veszi mind az európai, mind pedig a kereszténydemokrata értékeket. Itt az ideje az egyenes beszédnek és annak, hogy kizárják soraik közül azokat, akik elárulják az európai közösségünket. Többet kell tennie egyszerű Twitter-üzenetek írásánál. Cinkos, aki néma". Ezt a levelet küldi el az Európai Néppárt EP-frakciója német elnökének, Manfred Webernek már ötödik napja újra és újra Ujhelyi István. 

http://nepszava.hu/cikk/1126308-minden-nap-orbanrol-olvas-a-neppart-vezere

Magyar Roszatomot épít az Orbán-kormány

Mesterterv, vagy csak a szokásos orbáni kavarás – mindkét magyarázat válasz lehet arra a kérdésre, hogy miért bízná tárca nélküli miniszterre a kormányfő a tervezett paksi bővítést, és Süli János jelenlegi paksi polgármester mindkét esetben ideális jelölt a posztra. Az új „nem-minisztérium” ugyanakkor riasztóan emlékeztet arra az orosz mintára, amiről másolják.

http://nepszava.hu/cikk/1126415-magyar-roszatomot-epit-az-orban-kormany

Lemondott konzul - Hellam: Autokrata vezetés felé halad Magyarország

Huszonhárom év után a CEU elleni hadjárat miatt mondott le Magyarország tallinni tiszteletbeli konzulja. A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével 2002-ben kitüntetett Mall Hellam magyarul mesélt akadémiai szabadságról, civilek vegzálásáról és orosz befolyásról.

http://nepszava.hu/cikk/1126410-lemondott-konzul---hellam-autokrata-vezetes-fele-halad-magyarorszag

Ilyen nincs: a Dózsa László-fotó ügyében vizsgálatot kezdeményező Schmidt Mária nem fogadja el a vizsgálat eredményét, és nem kér bocsánatot a Pruck családtól

Újabb hihetetlen fordulatot vett a tavaly ősz óta tartó mikrobotrány. Mint ismert, az 1956-os emlékévre készített plakátok egyikén Dózsa László színész-rendező neve szerepel az egyik fegyveres fiatal képénél, holott valójában az azóta elhunyt Pruck Pál van a fotón. Ezt állította régebben ő maga, a családja is most, és minden képes bizonyíték is erre utalt, például a képet készítő fotós is Pruck Pál nevét írta a kép alá.

https://444.hu/2017/04/11/ilyen-nincs-a-dozsa-laszlo-foto-ugyeben-vizsgalatot-kezdemenyezo-schmidt-maria-nem-fogadja-el-a-vizsgalat-eredmenyet-es-nem-ker-bocsanatot-a-pruck-csaladtol

Magától az orosz program sem küldi haza a nemzeti konzultáció adatait, ezt valakinek külön be kellett állítania

A magyar kormányzati weboldalon viszont a Google mellett az orosz Yandex nevű cég kódja futott, ők kb. a Google oroszországi megfelelői. Az orosz piacon nagyon sokan méretik magukat velük, itthon nem elterjedtek. A Yandex nyújt bizonyos szolgáltatásokat, amiket a Google a nem, szigorúan szakmai alapon, mindenféle összeesküvés nélkül is lehet őket választani. Az egyik ilyen extra szolgáltatás, hogy Yandex monitorozza: hogyan töltik ki a látogatók az oldalt, a magyar kormányzati website esetében mit írnak a név, az email és az életkor mezőkbe.

Ez a szolgáltatás viszont alaphelyzetben ki van kapcsolva, a kód beillesztése előtt külön be kell állítani, hogy ezeket a dolgokat is rögzítse az orosz rendszer.

A dolog így néz ki használatban, ezen a videón látszik, hogy a felhasználók egérmozgásától az általuk beírt szövegekig mindent vissza lehet nézni, ha valaki így állítja be a rendszert.

https://444.hu/2017/04/11/magatol-az-orosz-program-sem-kuldi-haza-a-nemzeti-konzultacio-adatait-ezt-valakinek-kulon-be-kellett-allitania

Frank Engel: A nemzeti konzultáció kretén kérdései azt szolgálják, hogy Magyarország örökre Fidesz-felségterület legyen

„Ami történik, az Magyarország átalakítása kleptokratikus és autoriter kliensállammá. Ez a folyamat már régóta tart, a mostani három fejlemény pedig csak hozzájárul ahhoz, amit Orbán azóta épít, hogy visszatért a miniszterelnöki székbe” – írta Engel.

Ez a három fejlemény Engel szerint a következő:

„A nemzeti konzultáció a kretén kérdéseivel, és a legalább olyan kretén irányított válaszaival, az új civil törvény, ami szinte egy az egyben olyan, mint ami Oroszországban működik, és a felsőoktatási törvénymódosítás, ami egyetlen intézményt vesz célba – ezek mind ugyanazt a célt szolgálják, hogy Magyarországból örökre Fidesz-felségterületet csináljanak.”

https://444.hu/2017/04/11/frank-engel-a-nemzeti-konzultacio-kreten-kerdesei-azt-szolgaljak-hogy-magyarorszag-orokre-fidesz-felsegterulet-legyen

Az utolsó atlantistától is megszabadult Orbán

Hivatalos fegyelmi egy interjú miatt, csendes gyűlölet a külügyminiszterrel, konfliktusos vezetési stílus, eltartott kisujj, elmaradó amerikai–magyar összeborulás: ezek vezettek az utolsó atlantista mohikán, Szemerkényi Réka washingtoni nagykövet leváltásához.

A magyar–amerikai viszony alakításában részt vevő vagy azt közelről követő szereplőkkel folytattunk háttér-beszélgetéseket, hogy megtudjuk, mi vezetett odáig, hogy Orbán Viktor „nőügynek″ minősítse régi tanácsadója és egyik legfelkészültebb nagykövete leváltását. Kerestük Szemerkényi Rékát is, de a nagykövet, akit nemrég egy interjúja miatt is a szőnyeg szélére állított a külügy, nem kívánt nyilatkozni. 

Szemerkényi lojalitása ugyan sosem kérdőjeleződött meg, ennek ellenére a Szijjártó-féle KKM-ben mégis úgy látták, hogy „nem tudott száz százalékban azonosulni a kormány Amerika-politikájával a demokrata adminisztráció alatt", eltartott kisujjal képviseli azt. Egy volt diplomata ezt az Indexnek úgy kommentálta:

épp az a különbség egy pártkatona és egy diplomata között, hogy utóbbi képes árnyaltan és címzettre szabottan képviselni a politikai üzeneteket.

A másik kifogás, amit hallottunk, hogy bár Szijjártó Péter igazán nyitott az „unortodox" kinevezésekre és diplomáciai megoldásokra, de ezek az új emberek és megoldások közben mindig illeszkednek a struktúrába. Azaz betartják a hivatalos lépésrendet, elfogadják a hierarchiát, vagyis végső soron azt, hogy a külügyminiszter a főnök. Szemerkényit viszont a KKM vezetése sosem érezte százszázalékosan a saját beosztottjának.

http://index.hu/belfold/2017/04/11/szemerkenyi_reka_szijjarto_peter_usa_nagykovetseg_nougyek/

Több százmilliárdot kell előteremtenie Varga Mihálynak

Hiába lesz erős a gazdasági növekedés, és keletkezik plusz 1100 milliárd forint többletbevétel az államkasszában, így is növekszik majd a költségvetési hiány jövőre. Ezért több százmilliárdot kellene találni valahol ahhoz, hogy tartsuk magunkat korábbi vállalásunkhoz – ezt lehet kiolvasni abból a 2018-as költségvetésre vonatkozó kormányzati előterjesztésből, amelyet az Index megszerzett. A „Magyarország 2018. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat benyújtásával kapcsolatos döntést igénylő kérdésekről” szóló előterjesztés szerint

a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) most 3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol jövőre,

http://index.hu/gazdasag/ado_es_koltsegvetes/2017/04/11/koltsegvetes_2018/

Kósa: A CEU csak mellékhadszíntér

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője a TV2 Mokka című műsorában azt mondta, hogy

a CEU ügye mellékhadszíntér a kormány és Soros György üzletember vitájában. A végső vita mégiscsak a migrációs kérdés.

Mint Kósa elmondta, ebben feszül egymásnak a magyar kormány és a Soros György által irányított birodalom, ilyen értelemben a CEU mellékvágány vagy mellékhadszíntér. Közölte, hogy a CEU-t nem akarják bezárni, nem is tudják, hiszen egy amerikai szervezetre a magyar államnak nincsen joghatósága. Kósa szerint az egyetemről, ha szándék van, lehet megegyezni, csupán annyit kell tudomásul venni, hogy eddig ez a konstrukció minden szabályozáson kívül működött,

de Magyarországon a szabályokat Soros Györgynek is be kell tartania.

http://index.hu/belfold/2017/04/11/kosa_ceu_soros/

Kihátráltunk egy nemzetközi akcióból, mert a kormány török barátai ellen szólt

Mostanáig teljesen észrevétlen maradt, hogy a magyar bírók furcsa módon kimaradtak egy nemzetközi akcióból, amelyben európai társaik a bebörtönzött török bírák mellett álltak ki. Először a magyarok is menni akartak, aztán váratlanul meggondolták magukat. A visszakozásnak a magát függetlennek való, legfőbb bírói testület szerint természetesen semmi köze az Orbán-kormány törökbarát politikájához.

http://hvg.hu/itthon/20170411_torokbarat_orban_kormany_magyar_birak_szemben_a_nemzetkozi_szervezettel

Tóta W.: Az elnök, aki ott se volt

„Szomorú sors, ha az embernek gazdája van, és nem a maga ura.” – Orbán Viktor

Régen leveleztünk, János, tisztelt elnök úr, ha ugyan el nem takarodsz, mire ez megjelenik. Nem volna rossz döntés. Mégis mit vársz még az élettől egy ilyen rossz döntés után?

Ó, értem én, nem sikerült fogást találni. Hát nem lehet mindenki Sziszifusz, azon a sziklán sincs fogás, de azért próbálkozik az ember, ha valamit igazán akar. És még az lett volna az óvatosabb megoldás.

Mert lehet úgy csavarni az alkotmányt, hogy megengedje ezt a gyalázatot. Bele lehet látni, hogy a tanszabadság, az pont az, amikor kinyírunk egy egyetemet, mert nem tetszik a pofája. És tök alkotmányos a testre szabott törvényhozás, a teljesíthetetlen feltételek kiírása rövid határidővel, a hivatali packázás.

http://hvg.hu/itthon/20170411_Az_elnok_aki_ott_se_volt

Az Orbán által üldözött Transparency korrupcióellenes kurzusára járt Orbán Gáspár

Újabb vicces, de jellemző apróság derült ki arról, hogy amit a Fidesz vezetői a nyilvánosság előtt üldöznek, azt a színfalak mögött prímán elfogadják családi használatra. Korábban megírtuk, hogy mind Orbán Viktor miniszterelnök, mind Áder János köztársasági elnök legidősebb lánya olyan felsőoktatási intéznénybe jár külföldön, amelyik pontosan olyan konstrukcióban működő egyetem, mint a CEU, és éppen az a vonzerejük, amit Orbán csalásnak nevezett a CEU-ról nyilatkozva.

Most több olvasónk küldte el nekünk a Bibó Szakkolégium weboldalának egyik linkjét, ami a szakollégisták szakmai tevékenységét mutatja be. A joghallgató Orbán Gáspárnál többek között ez szerepel:

Főbb kurzusok, amit elvégeztél: Alkotmányjogi érveléstechnika, Korrupcióellenes kurzus – Transparency International

https://444.hu/2017/04/11/az-orban-altal-uldozott-transparency-korrupcioellenes-kurzusara-jart-orban-gaspar

Princeton-professzor: Orbán belülről bomlasztja az uniót, és ezt eltűrik neki

A Princeton Egyetem politológia professzora szerint Orbán Viktor lassan, de biztosan bomlasztja belülről az Európai Uniót, de az európai kereszténydemokraták egyelőre nem mernek lépni ellene.

Az európai kereszténydemokraták egy része jól tudja, mekkora veszélyt jelent Orbán Viktor, de semmit sem mernek tenni azért, hogy kizárják a pártját az Európai Néppártból. Félnek ugyanis, hogy ezzel szavazatokat veszítenének az Európai Parlamentben. És attól is tartanak, hogy az ilyesfajta büntetés kifejezetten rossz üzenet lenne a Brexit árnyékában – írja a Financial Times véleményrovatában Jan-Werner Müller a Princeton Egyetem politológia professzora.

http://hvg.hu/gazdasag/20170410_orban_belulrol_bomlasztja_az_uniot_es_ezt_elturik_neki

Bejelentette Kósa, mire készülhet a kormány az üzletekben

Ismertette a vasárnapi szabadnappal és bérpótlékkal, a minimális eladói létszámmal és az áruk minőségével kapcsolatos kereskedelempolitikai javaslatokat Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője. Azt mondta, döntés egyik kérdésben sincs, de várható, hogy még áprilisban előterjesztik az indítványt.

Felmerült a kéretlen reklámok kérdése is – mondta Kósa Lajos, de jelezte, hogy ő nem támogatja a reklámra fordítható összeg korlátozásának tervét, mert ez sérthetné a gazdálkodás szabadságát.

http://hvg.hu/kkv/20170411_kisker_kosa

A szíriai gáz megmérgezte Trump és Putyin barátságát is

Hétfőn a kormánypárti orosz lapok már olyan címlapokkal jelentek meg, mint például a Novaja Gazeta teljes oldalt betöltő címe: "Bíztunk benned Trump elvtárs, de most már csak magunkban bízunk". Trump kedvenc hírtévéje, a Fox News pedig hétfőn közölte, hogy egy névtelen titkosszolgálati forrástól úgy értesültek, hogy az oroszok aktívan segítették múlt hétfőn a szír hadsereget, amikor szarin gázzal gyilkoltak meg civileket. A bizonyíték erre az, hogy a túlélőket ápoló kórház felett egy orosz drónt észleltek az amerikai radarok, majd nem sokkal később egy szír gép lebombázta a kórházat is. Az akcióra az amerikai szolgálatok szerint azért volt szükség, hogy gyorsan eltüntessék a nyomokat, azaz ne készülhessenek képek a haldoklókról.

https://444.hu/2017/04/11/a-sziriai-gaz-megmergezte-trump-es-putyin-baratsagat-is

A Debreceni Egyetem vezetése petícióban kéri saját magát, hogy ne csináljon semmit, és ne álljon ki a CEU-ért

A Debreceni Egyetemen néhány napja diákok, oktatók és dolgozók egy csoportja petícót indított, amiben arra kérik az egyetem vezetését, hogy álljon ki a CEU mellett, és ítélje az az egyetem elleni támadást. Ezt az egyetem vezetői nem hagyhatták. Kedden reggel ez a Neptun-üzenet várta az egyetem több tízezer diákját:

„Kedves hallgatótársaink!

https://444.hu/2017/04/11/a-debreceni-egyetem-vezetese-peticioban-keri-sajat-magat-hogy-ne-csinaljon-semmit-es-ne-alljon-ki-a-ceu-ert

Áder Orsolya egyeteme is kiállt a CEU mellett

A CEU mellett nyilvánosan kiálló Nobel-díjasok, kutatók és szervezetek listáján ott található az Association of American International Colleges and Universities nevű szervezet. Ennek tagja az a Richmond University nevű fizetős magánegyetem, aminek a magyar köztársasági elnök nagyobbik lánya is a hallgatója.

A dolog azért igazán pikáns, mert a CEU-rendszerű egyetem előnyeit élvező lány apja most írta alá azt a törvényt, ami a nem ennyire gazdag magyar diákok elől elveszi a lehetőséget, hogy esetleg itthon járjanak színvonalas amerikai diplomát adó egyetemre.

https://444.hu/2017/04/11/ader-orsolya-egyeteme-is-kiallt-a-ceu-mellett

DÜHÖS EMBEREK

Gajdics Ottó Magyar Idők

Ki nem kényszerített beismerése ez annak a rég köztudott ténynek, hogy a globalista, migránspárti politikusok Soros pénzén, Soros kottájából játszanak. Vagyis az álcivil megmozdulás igazi célja nem volt más, mint a nemzeti kormány gyengítése, végső soron a megdöntése.

A kifogásolt viselkedésű antidemokraták nem tettek mást, csak a feladatukat végezték. Legfeljebb elkapkodták, amikor már vasárnap, ráadásul erőszakkal akartak behatolni a Parlament épületébe.

De előre szólunk, hátrább az agarakkal! Dühös emberek, mint említettük, a kormányoldalon is vannak. Szerencsére nehezebben vetkőznek ki emberi mivoltukból, ám azt ők sem tűrik, ha csikket akarnak elnyomni az arcukon.

http://magyaridok.hu/ahelyzet/duhos-emberek-1569370/

SOROS SOK PÉNZT KÖLT A „POPULISTÁK” VISSZASZORÍTÁSÁRA

Lovas István Magyar Idők

Az amerikai jobboldali konzervatív portál e címmel ismerteti a bizonyítékokat hosszabb cikkében:

„A kiszivárogtatott dokumentumok mutatják, hogy Soros komoly összegeket költ a populistáknak a hatalomból való kinn tartására Európában”.

Aki a cím láttán kényelmesen hátradől, ne tegye: noha a magyar kormány a hatalmon belül van, de rá is vonatkozik a cikk, mint populistára.

http://magyaridok.hu/kulfold/soros-sok-penzt-kolt-populistak-visszaszoritasara-1571911/