2016.május 7. Sajtószemle

A kereskedelmi tévé péntek este közölte, hogy az asszony nyilatkozott nekik. Az interjút szombat este tűzik műsorra, de egy rövid, félperces részletet már közzétettek a beszélgetésből.

A péntek este közzétett félperces interjúrészletben bemutatkozott, és elmondta: ő az áldozata az 1961-es ügynek, ő tett annak idején feljelentést, illetve annak ellenére, hogy halálhírét keltették, él. Mást egyelőre nem tudni a beszélgetésről, amely szombat este 18 óra 55-től kerül adásba.

 

http://hvg.hu/elet/20160506_megis_eletben_van_a_no_akit_megeroszakoltak_annak_idejen_kiss_laszloek_rtl

 

15 meseszép város, ahova el kellene utazni

 

http://lajk.startlap.hu/2016/05/04/15-meseszep-kisvaros-ahova-egyszer-az-eletben-el-kell-utazni/

 

 Megszólalt az offshore-botrányt kirobbantó szivárogtató

 

John Doe közleményében arról ír, hogy miért döntött a kiszivárogtatás mellett. Mint írja, a vagyoni egyenlőtlenségekhez a világban nagyban hozzájárul a korrupció, a panamai Mossack Fonseca ügyvédi iroda pedig nem egyszerűen az adóelkerülést segítette, hanem számos bűncselekményt hajtott végre. "Azért döntöttem úgy, hogy kiadom a Mossack Fonsecát, mert azt gondoltam, hogy az alapítóknak, a munkatársaknak és az ügyfeleiknek felelniük kell ezekben a bűncselekményekben játszott szerepükért, amelyekből eddig csak néhányra derült fény" - írta.

A szivárogtató leszögezi, hogy nem dolgozik és soha nem is dolgozott semmilyen kormánynak vagy hírszerzésnek, ezért kizárólag a saját döntése volt az is, hogy átadja a kérdéses anyagokat a Süddeutsche Zeitungnak és az oknyomozó újságírók szövetségének. Mint írja, nem politikai célok vezették, hanem csak megértette, hogy milyen szintű igazságtalanságokról van bennük szó.

http://hvg.hu/gazdasag/20160506_Megszolalt_az_offshorebotranyt_kirobbanto_szivarogtato

 

Kitiltási botrány a budai Várban

 

Kiakadtak az idegenvezetők, amiért a miniszterelnöki rezidencia kivitelezési munkálatai miatt kitiltják a turistabuszokat a Várnegyedből. A kormány engedni látszik. A határidőt elhalasztották, az ígéretek szerint a forgalmat nem szüntetik meg teljesen, csak korlátozzák. Tesztidőszak is lesz, próbálnak valahogy kompromisszumra jutni.

 

http://nol.hu/belfold/kitiltasi-botrany-a-budai-varban-1614555

 

Vérciki, amit Matolcsy könyveivel csináltak, a neveket pedig kitakarták

 

Nagy tételben vásároltak fel a Magyar Nemzeti Bank alapítványai olyan könyveket, amelyeknek a kiadását is finanszírozták. A kötetek szerzői ugyancsak kuratóriumi tagok a jegybanki alapítványokban – például maga Matolcsy György.

 

Összesen 2500 példányt vásárolt a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) Matolcsy György jegybankelnök a Heti Válaszban 2002 és 2013 között megjelent írásainak válogatásából.

A publicisztikagyűjtemény iránti fokozott érdeklődés kézenfekvő magyarázata, hogy a jegybanki alapítvány kuratóriumának elnöke maga Matolcsy.

A testület a közzétett jegyzőkönyvek szerint előbb 2014 júliusában rendelt ötszáz példányt 4 millió 170 ezer forintért – vagyis nagyjából 8340 forintért darabonként –, majd szeptemberben újabb kétezer példányt vásárolt nagyjából tízmillió forintért azzal a céllal, hogy a kiadványokat átadja felsőoktatási intézményeknek, továbbá hogy bővítse saját referenciakönyvtárát. Ekkor a darabonkénti ár már csak ötezer forint volt.

 

http://nol.hu/gazdasag/verciki-mit-csinaltak-matolcsy-konyveivel-1614535

 

Lázárt simán meghazudtolta a rendőrség, nem is létezik a jelentés

 

Nem létezik olyan rendőri jelentés, amelyre hivatkozva Lázár János a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, a migránsok betörték az ablakokat, ezért a lányoknak abba kellett hagyni az edzést a körmendi rendészeti szakközépiskolában – erősítették meg lapunknak egybehangzó rendőrségi és belügyi források.

 

http://nol.hu/belfold/lazart-siman-meghazudtolta-a-rendorseg-nem-is-letezik-a-jelentes-1614505

 

Körmendi botrány: a polgármester a rémhírterjesztők felkutatását kéri

Körmend polgármestere szerint a helyi rendészeti szakközépiskolában történtekkel kapcsolatban az ATV internetes portálján megjelent híradások nem a valóságot tükrözték, rémhírkeltőek és alkalmasak arra, hogy a város jó hírét, valamint a körmendiek biztonságérzetét is rontsák.

http://nol.hu/belfold/kormendi-botrany-a-polgarmester-a-remhirterjesztok-felkutatasat-keri-1614487

 

Khan hódított Londonban

 

 Először került London élére muzulmán hitű főpolgármester. A munkáspárti Sadiq Khant tory ellenfele végig a származásával és vallási nézeteivel támadta, ennek ellenére fölényes győzelmet aratott a Nagy-Britanniát kormányzó konzervatívok jelöltje, Zac Goldsmith felett.

 

http://nol.hu/kulfold/egy-muzulman-all-london-elen-1614547

 Matolcsy baráti hatmilliárdja

 A TV2 mintegy egymilliárd forinthoz juthatott abból a hatmilliárdból, amivel 2014 elején a Matolcsy György vezette jegybank kitömött egy Simicska-közeli médiaügynökséget. Akkor még annak volt ott az ideje.

 

 http://nol.hu/gazdasag/matolcsy-barati-hatmilliardja-1614425

 

Nem akar fizetni a nyugdíjasoknak a kormány, négymilliárdba kerülhet az időhúzás

 

 Nem akar fizetni az állam azoknak a nyugdíjra jogosult közszolgáknak, akiket továbbfoglalkoztattak, de közben megvonták a nyugellátásukat. Az emberi jogi bíróság döntése szerint nekik kártérítés jár, de a kormány fellebbezett. Szeptemberre várható a végső verdikt. Ha a kabinet bukja az ügyet, az akár négymilliárdba fájhat.

 

 

 

http://nol.hu/belfold/huzza-az-idot-a-kormany-negymilliardot-bukhat-1614503

 

Nagy a kavarás Balog Zoltán méretes ígérete körül

 

Nagy a bizonytalanság, hogy teljesíti-e a kormány az ígéretét, hogy az idősebb pedagógus-korosztályt automatikusan átsorolja a pedagógus II. kategóriába.

 

 

http://nol.hu/belfold/az-idosebb-tanarokat-mentesitik-a-minosites-alol-vagy-nem-1614417

 

Csillag István A látszat törvénye

 

Ahogy Márton László írja kitűnő könyvében, az Árnyas főutcában: „Törvényszerűvé vált a törvényekkel előkészített törvénytelenség.” Ha valaki otthon ehhez szokott, ha így került törvényesen asztal, szék, rádió, zongora a birtokába, ha ezt szüleitől, rokonaitól, a falubeliektől, a szomszédoktól jól eltanulta, akkor felnőttként, új állásában ezt fogja nagy léptékben, szervezetten – ha tetszik –, nagy léptékű bűnszervezetben folytatni. Ha van rá törvény, akkor törvényes minden.

Most sincs ez másként. Mert…

 

Törvényes volt a magán-nyugdíjpénztári vagyon elorzása, törvényes volt a trafikok elvétele és az új trafikkoncessziók szétosztogatása a politikai család tagjainak; törvényes volt az állami földek szétosztogatása ugyanebben a szellemben. De törvényes volt a banki „elszámoltatás”, a bankok rákényszerítése a tehetős adósokat sokmilliós anyagi előnyhöz juttató végtörlesztésre, a kivételesen magas bankadóra, a tranzakciós illetékre, a devizahitelek forintosításából eredő veszteségek viselésére.

 

 

http://nol.hu/velemeny/a-latszat-torvenye-1614473

 

 Bayer Zsolt Levél

Álláspont. Kedves amerikai választók! 

Mi marad Amerikából, ha nem vettek véget a birodalmi Amerika és a nemzetállami Amerika közötti antagonisztikus ellentétnek?

Muszáj racionálisan döntenetek, és persze jól teszitek, ha nem hagyjátok otthon a dühötöket sem.

Először is tudnotok kell: ha valaki azt mondja nekem akár csak tíz évvel ezelőtt is, hogy lesz idő, amikor teljes szívemből az oroszoknak fogok drukkolni, rólatok pedig pontosan azt fogom gondolni, amit hosszú, sivár évtizedeken át gondoltam a Szovjetunióról, nos, nem hittem volna el.

És lám, eljött ez az idő.

Szomorú is ez, és örömteli is.

 

Ha visszatérnétek a nemzetállami Amerika sáncai mögé, és békén hagynátok végre a világot, ha végre megfosztanátok bennünket önmagatoktól.

A festett hajú arc ezt ígéri.

Remélem, hisztek neki. Egy próbát megér. Nektek is, nekünk is.

Hiszen morális iránytűtök szinte soha sem volt, úgyhogy ezzel kár próbálkozni…

Próbáljatok hát végre valami mást. Valamit, ami még soha sem volt. Ugyan mit veszíthettek? Semmit.

Szóval: hajrá, Trump!

 

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/54686/Level

 

Cinizmusból csillagos ötös

Egyszer önérték a nemzeti kultúra, máskor meg csak akkor, ha hasznosul?

R. Kiss Kornélia, Magyar Nemzet

Nincs elég pénz folyóirat-támogatásra, de a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) vezetése közölte: ők mossák kezeiket, akkor is, ha esetleg sorra dőlnek be nagy múltú irodalmi és művészeti lapok, mert az idei támogatás a fele az eddiginek. Ha nem éppen nulla forint. Vidéki városok és egész határon túli régiók szellemi műhelyeiről van szó többek között, de nem gond. Ennyi pénz van, tessék már tudomásul venni, és különben is: a folyóiratok nem igyekeznek. Csak tartják a markukat, ahelyett, hogy ötvenezer példányban értékesítenék például az Alföld irodalmi lapot vagy a Színház folyóiratot. De ők nem értékesítik, csak nyolcszázban vagy ezerötszázban, nyilván azért, mert tök bénák, meg lusták is. Nem csoda, az állam fizette őket, kiszámíthatóan, évről évre. De most majd másképp lesz.

Sajnos némiképp hiteltelenné teszi a pénzhiányról szóló érvelést, hogy például a Kerényi Imre-féle Nemzeti Könyvtár köteteire, amelyeket ingyen és számolatlanul osztogattak, bőséggel áldozott közpénzt a kormány. Szintúgy a Magyar Krónikára, amely egyébként – hoppá! – nem más, mint egy folyóirat. 

http://mno.hu/velemeny/cinizmusbol-csillagos-otos-1341066

Nagyvizit

György Zsombor, Magyar Nemzet

 

 A szakemberek között már téma, hogy a felsőoktatáshoz hasonlóan az egészségügyi intézményekben is be lehetne vezetni a kancellária-rendszert, most pedig az Állami Számvevőszék ellenőrzés-vezetője nyilatkozta azt: elkerülhetetlen, hogy a „kórházak pénzügyeinek irányítását is megerősítse az állam”. Merthogy, fejtette ki, súlyos gazdálkodási hiányosságok, közbeszerzési anomáliák jellemzik az egészségügyet. Kérdés persze, hogy egy gazdasági szakember miként jut majd egyezségre az orvosokkal, akik meg azt mondhatják: nekik a gyógyítás az első. A változtatás – legyen bármilyen – tényleg nem járhat azzal, hogy a szolgáltatásokat eleve nehezebben elérő emberek egy része még távolabb kerül attól, amit kissé naivan esélyegyenlőségnek hívunk. De a feneketlen zsák modellen is sürgősen változtatni kell, és a szigorúbb ellenőrzés a viták dacára viszonylag könnyen bevezethető. Ha a kormányzat akarja, lesz. De a neheze, a rendszer bátor megújítása csak utána következik. Abba pedig eddig mindenki belebukott.

 

http://mno.hu/vezercikk/nagyvizit-1341191

 

 Lendvai Ildikó Magyarország titkosítva

Én nem értem, miért kell a dolgokat így elaprózni. Mit vacakolnak azzal, hogy hol ezt, hol azt vonják ki a hozzáférhető információk köréből, hol az egyik, hol a másik állami intézmény pénzügyeit függönyözik el gondosan kíváncsi szemeink elől. Pedig mennyivel rosszabb, ha az ember lábát centinként amputálják. Ha már muszáj, essünk túl rajta gyorsan, vágják le az egészet. Nyissz. Hát nem egyszerűbb lett volna, ha ahelyett, hogy kínosan magyarázgatták, miért lesz a közpénzből magánpénz a Nemzeti Bank alapítványaiban, rögtön kimondják: nálunk ezentúl minden közpénz magánpénz. Információszabadság, átláthatóság, szintén - nyissz. Csak csukjuk be a szemünket, szorítsuk össze a fogunkat, katonadolog, kár a hisztiért. Kaphatunk némi érzéstelenítőt is: kvótás népszavazás, olimpia, aki allergiás a gyógyszer valamelyik alkotóelemére, annak persze pechje van.

De még jobb, ha az egész országot egy az egyben titkosítják

http://nepszava.hu/cikk/1093286-magyarorszag-titkositva

A halk szavú nagykövet, Colleen Bell

Nem bírált élesen, de kemény elvi alapot vázolt a magyar-amerikai kapcsolatok megtartása érdekében Colleen Bell az Országgyűlés külügyi bizottságában. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetének csütörtöki meghallgatása kormánypárti szavazatok nyomán a nyilvánosság kizárásával zajlott, ám Bell beszédét közzétette a nagykövetség, amely a protokolláris udvariasság ellenére is fajsúlyos mondanivalóval szolgált. A magyar-amerikai kapcsolatokat természetesen eltérően értékeli a kormányoldal, illetve az ellenzék és a szakértők.

 

 

http://nepszava.hu/cikk/1093291-a-halk-szavu-nagykovet-colleen-bell

 

 Gallóné: ez kőkemény politika

"Elbuktuk a dolgot, mert szakmai oldalról közelítjük meg a problémát, miközben ez kőkemény politika" - jelentette ki Galló Istvánné egy csütörtök esti, a közoktatás jövőjével foglalkozó kerekasztal-beszélgetésen.

 

http://nepszava.hu/cikk/1093315-gallone-ez-kokemeny-politika

 

SOROS GYÖRGY A FESZTIVÁLZENEKAR MÖGÖTT

MAGYAR IDŐK, DAILY MAIL, MANDINER.HU, MTI

Magyar Idők Online

A Fischer Iván vezette Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) honlapján nagyon érdekes nevekre bukkantunk az alapítvány vezetésében.

A Budapesti Fesztiválzenekar alapítványának elnöke, az a Simor András, aki a szocialista kormányok alatt töltötte be a Magyar Nemzeti Bank elnöki tisztét, és 2009-ben derült ki, hogy egy offshore paradicsomban tartotta a százmillióit. További érdekes nevekre bukkantunk a zenekar honlapján. A felügyelő bizottság elnökét például László Csabának hívják, aki a Gyurcsány-kormányban volt pénzügyminiszter.

NICSAK, KI BÚJIK MEG A HÁTTÉRBEN!

Ám nem ők ketten a legérdekesebb nevek, hanem a kuratórium egyik tagja: Tamiko Soros Bolton, aki a magyar származású tőzsdecápa, és nagy migránsbarát Soros György felesége.

 

 http://magyaridok.hu/belfold/soros-gyorgy-fesztivalzenekar-mogott-647212/

 

BALOG ZOLTÁN: SZEPTEMBERBEN INDUL A MAKOVECZ IMRE-PROGRAM

 

A magyar kormány által támogatott program keretében 300 külhoni és magyarországi egyetemi hallgató kap lehetőséget ahhoz, hogy öt hónapig egy másik kárpát-medencei magyar egyetemen tanuljon.

Balog Zoltán elmondta, „a magyar Erasmus-programot” a Makovecz család beleegyezésével nevezték el Makovecz Imre építészről. A programba minden olyan kárpát-medencei egyetemet bevonnak, amelyen magyar nyelven lehet tanulni.

 

http://magyaridok.hu/kulfold/balog-zoltan-szeptemberben-indul-makovecz-imre-program-648472/

 

 

Az Index tulajdonosa nyíltan szembement Orbán Viktorral – Lázár szerint ez nincs rendben

Semmiképpen nem tartom egészségesnek, ha egy nagyvállalkozó nyíltan szembe megy Orbán Viktor miniszterelnök akaratával, mint ahogy az sem egészséges, ha egy magyar vállalkozó adóelkerülési szempontból külföldre menekül – válaszolta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a PestiSrácok.hu azon kérdéseire, amelyek az Index tulajdonosának, az állammal is üzletelő Spéder Zoltánnak a gyanús és érdekes ügyleteire, üzleti lépéseire vonatkoztak. A tárcavezető ugyan előrebocsátotta, hogy ő nem Spéder Zoltán, ezért nem tud minden kérdésünkre válaszolni, de megígérte, hogy beszél az Index tulajdonosával és hogy portálunk betekintést nyerhet azokba a szerződésekbe, amelyekkel Spéder a Magyar Posta bizonyos szolgáltatásaira, cégeire tehette rá a kezét.

 

http://pestisracok.hu/az-index-tulajdonosa-nyiltan-szembement-orban-viktorral-lazar-szerint-ez-nincs-rendben/

Gyuri-muri: valóban példátlan, csak nem siker

 

Ez nem unortodoxia, hanem rablás. Vélemény.

"Miért van politikai támadás a Magyar Nemzeti Bank és a Pallas Athéné Alapítvány ellen?” – tette fel magának a kérdést Matolcsy György egy győri fórumon, majd megválaszolta: "Mert olyasmit tud Magyarország, olyan modellt mutatott Európának és a világnak, ami példaértékű. A siker hírnöke és tükörben megjelenő képe az, hogy bennünket ilyen mértékben megtámadnak."

Akkor most tegyünk helyre néhány dolgot.

Nem, kedves Gyuri, nem azért van támadás a Magyar Nemzeti Bank és alapítványi ellen, mert túl sikeresek, hanem azért, mert széthordjátok a vagyont, és lebuktatok vele. Normális helyeken, de még a titeket jóval bénábban másoló Lengyelországban is az a gyakorlat, hogy a jegybank a nyereségét befizeti a költségvetésbe. 

http://hvg.hu/gazdasag/20160506_Gyurimuri_valoban_peldatlan_csak_nem_siker_matolcsy_kzpenz_mnb_alapitvanyok

Ez az a betört ablak, ami miatt a miniszterelnök a belügyminisztert riadóztatta

http://444.hu/2016/05/05/ez-az-a-betort-ablak-ami-miatt-a-miniszterelnok-a-belugyminisztert-riadoztatta

300 milliót kampányol el a Fidesz-közeli médiában az MVM

Habony, Kuna és Rákosi cége is kap a pénzből, amit a következő egy hónapban a szemünk előtt vernek majd el a TV2-n, a Lokálon és az összes kormánybarát portálon.

http://444.hu/2016/05/06/300-milliot-kampanyol-el-a-fidesz-kozeli-mediaban-az-mvm

Kubatov Gábor, az ember

Rónaszékiné Keresztes Monika Mária, a Fidesz 2014-es újabb nagy győzelme idején a kevés vesztes egyike a Fidesz pártigazgatóját és negyedik alelnökét, Kubatov Gábort hívta meg a VI. kerületi Nagykörúti polgári estek csütörtök esti rendezvényére.

Azt is elmesélte, hogy az Alaptörvény szövegezésnél végig ott volt (az evolúciója is megvan otthon, hogy majd megmutathassák az unokáknak), és annyira büszke erre, hogy amikor a preambulumot fel akarta olvasni a gyerekeknek, a meghatódottságtól képtelen volt rá, a feleségének kellett átvennie.

 

http://444.hu/2016/05/05/kubatov-gabor-az-ember

 

ARCFELISMERÉS A TÖMEGBEN!! KATTINTS A KÉPRE KÉTSZER ÉS HOZD TELJESEN KÖZEL AZ EMBEREKET!

Nézz ki egy személyt, kattints a képre kétszer, és megint kétszer, majd mindaddig, amíg tisztán kivehető lesz az arc.  (A kattintások után várj 1-2 másodpercet, amíg beélesít!) Az egérrel jobbra-balra, le és fel is mozgathatod a képet!
Azért elképesztő, nem? És hidd el, ma már bárkit, bármikor, bárhol fel lehet ismerni, meg lehet találni egy ekkora nagy tömegben is! Hiába… a műholdas felvételek, és a gigapixeles technológia már csak ilyen! 

 http://utoskutyak.eu/arcfelismeres-a-tomegben-kattints-a-kepre-ketszer-es-hozd-kozel-a-embereket/

Itt az új lista! Ők a leggazdagabbak és a legbefolyásosabbak Magyarországon

 

Ismét Csányi Sándor vezeti a Napi.hu gondozásában megjelent A 100 leggazdagabb 2016-os listáját, ahová idén tíz új nábob érkezett. A Befolyásbarométer dobogójára pedig Orbán Viktor, Csányi Sándor és Lázár János került.

 

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/itt_az_uj_lista_ok_a_leggazdagabbak_es_a_legbefolyasosabbak_magyarorszagon.614247.html

Orbán Viktor: Ez lórúgás Brüsszeltől, gyomorszájra mért ütés!

Elsősorban a menekülthelyzetről, a kvótás népszavazásról és az EU menekültügyi javaslatairól beszélt Orbán Viktor a Kossuth rádióban.

A népszavazás nem jogi vita

A miniszterelnök üdvözölte, hogy a Kúria úgy döntött, lehet népszavazást tartani a menekültügyi kvótáról, és úgy látja: „a népszavazás a kvótáról nem jogi vita”. Szerinte azért kell az egész népszavazás, hogy Brüsszelt meg tudják állítani.

A népszavazás eredménye a jövőre nézve tartalmaz kötelezettséget. A múltat a bíróságon próbálják rendezni, a jövőt pedig a népszavazással alakítják – mondta a kormányfő. Orbán kijelentette, azt várja, hogy a baloldal sorakozzon fel a népszavazás mögött. 

Lórúgás a 250 ezres javaslat

Orbán megismételte a korábbi gondolatait arról, hogy hibás a brüsszeli menekültügyi politika. Szerinte először a határokat kellene megvédeni, és a menekülttáborokat az EU határain kívül kell fenntartani. A migránsokról azt mondta:

kívül kell tartani őket! Az, hogy bent vannak, és itt várják a döntést, elfogadhatatlan!

 

http://index.hu/belfold/2016/05/06/orban_viktor_ez_lorugas_brusszeltol_gyomorszajra_mert_utes/

Így dob ki a kormány 45 milliárdot az ablakon

 

És az ajtón, a tetőn meg a falakon át. Össze-vissza magyarázzák, miért pazaroljuk el a vissza nem térítendő energiahatékonysági EU-támogatás felét.

Többször írtunk már róla, hogy az állam magára költené a valódi rezsicsökkentő uniós támogatást. Tavaly októberben jelentette be Lázár János, hogy középületek ráncfelvarrására fordítják a pénzt, amit lakóépületek energiahatékonysági felújítására címkézett az uniós operatív program.

Mindenki nyugodjon meg, továbbra is az utcát fűtjük

Magával is szembe megy a kormány lakossági lakásszigetelésre szánt 90 milliárd átjátszásával a közintézményeknek. Az intézkedés okai homályosak, a minisztériumok nem valódi akadályokra hivatkoznak. Az viszont biztos, hogy így könnyebb lesz mutyizni. Energiaügyi szakértők szerint nem lesz még egy ilyen lehetőség, és nemzetstratégiai hibát követünk el.

 

http://index.hu/kulfold/eurologus/2016/05/06/igy_dob_ki_a_kormany_45_milliardot_az_ablakon/

 

Az állami tulajdonú ATEV Zrt. a NAIH felszólítása ellenére is titkolja szerződéseit

 

Az állami tulajdonú ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. megtagadta az adatigénylésünket, nem adta ki az 5 millió forintot elérő szerződéseinek listáját. Bepanaszoltuk a NAIH-nál, és bár a hatóság nekünk adott igazat, a cég a hatóság felszólítására sem adta ki a kért adatokat. Az egyik megtagadási indokuk például az, hogy az ORFK nyomozást folytat náluk hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt. Többek közt ezért is szeretnénk látni a szerződéseiket, úgyhogy bíróságra megyünk.

 

http://blog.atlatszo.hu/2016/05/az-allami-tulajdonu-atev-zrt-a-naih-felszolitasa-ellenere-is-titkolja-szerzodeseit/

Borókai Gábor Válasz Kocsis Máténak

Kocsis Máté ítéletet hirdetett felettem, ami elég riasztó tény. A Fidesz kommunikációjáért felelő egyik legfontosabb ember azt írta rólam Facebook-bejegyzésében, hogy beléptem a leggátlástalanabb médiamunkások klubjába, mert a miniszterelnök fiát a Heti Válasz címlapjára tettük.

Szégyellném magam, ha Orbán Gáspárt – vagy a miniszterelnök bármelyik gyermekét – ocsmány politikai játékba rángatnánk. De ennek még az árnyéka sem vetülhet ránk. Orbán Gáspár neve hetek óta forog a magyar sajtóban, mert egy ügyet, a történelmi- és a szabadegyházak egységének ügyét vállalta és képviseli a Felház elnevezésű kezdeményezésben. Néhányan támadták érte, sokan pedig védelmére keltek emiatt.

Mi az utóbbiak közé tartozunk.

 Szerintük az ügy jó, senkinek sem árt, miközben fiatalokat nyer meg a hitnek. Ezért annak képviseletét nem hogy bűnként, de erényként értékeltük. Ezt a véleményünket kívántuk tükröztetni friss számunk címlapképében és cikkünkben – amit most mindenki számára elérhetővé teszünk a Válasz.hu-n.

http://valasz.hu/publi/valasz-kocsis-matenak-118494

Miért lett közellenség a sajtó?

Balla Eszter (San Francisco)

Az újságírók a legtisztességtelenebb, leggyalázatosabb, leghazugabb emberek” – mondja Donald Trump a kampánygyűlésein. A nép pedig egyetértését kifejezve éljenzi a Republikánus Párt elnökjelöltjét, aki példátlan módon használja és manipulálja a médiát.

Hogyan jutottunk el odáig, hogy a sajtó közellenség lett, az újságírók pedig közutálatnak örvendenek? – tették fel többen a kérdést május 3-án, a Sajtószabadság Napján, amikor a demokrácia egyik legnagyobb vívmányát és annak bátor harcosait kellett volna méltatni.

A teljesség igénye nélkül néhány lehetséges ok:

http://valasz.hu/vilag/miert-lett-kozellenseg-a-sajto-118469

Orbán csak simán lekommunistázta, pedig bayerzsolti stílusban is elküldhette volna kalandos helyekre

Orbán Viktor a ma reggeli rádióinterjúban – az Európai Bizottság „büntetéses” javaslata mellett – reagált Javier Solana szerdai cikkére is, amelyben a volt NATO-főtitkár, az Európai Unió korábbi kül- és biztonságpolitikai főképviselője azt írta: ha Magyarország ma kérné felvételét az Európai Unióba, el lenne utasítva. És ehhez még hozzátette: véleménye szerint a magyar Fidesz, ahogy a lengyel Jog és Igazságosság párt, a nemzeti szuverenitás védelmének ürügyén erodálja a demokratikus berendezkedést és a jogállamiságot.

A magyar miniszterelnök elég röviden elintézte Solana cikkét: „Na jó, de hát ismerjük a volt NATO-főtitkárt, nem?” – kérdezte, majd hozzátette: „Ez a spanyol emberről beszélünk…” Kocsis Éva riporter igenlő válaszára már csak annyit tette hozzá: „ez egy öreg kommunista”.

http://valasz.hu/itthon/orban-csak-siman-lekommunistazta-pedig-bayerzsolti-stilusban-is-elkuldhette-volna-kalandos-helyekre-118489

 

Bayer Zsolt "Nem akarok többet beszélni Magyarországról, rosszul vagyok tőle"

 

Javier Solana úgy fogalmazott, "nem akarok többet beszélni Magyarországról, mert rosszul vagyok tőle", és "borzolja az idegeit" a téma. "Többek között én voltam az, aki beengedte Magyarországot (az Európai Unióba)" - írta az eseményről a tárca.”

Rendben van, de azért tisztázzunk pár dolgot.

1.: A Javier Solana nevű kretén fasz senkit nem engedett be az EU-ba. Ez a demens geci a fingszagot képes kiengedni a hálószobájából, erre van képessége, ereje és felhatalmazása.

2.: Javier Solana jobban tenné, ha vetne egy pillantást maga köré, és eltöprengene, ez vajon tényleg az az EU, amire vágytunk?

3.: Javier Solana nem fog eltöprengeni semmin sem, mert nincsen hozzá se agya, se becsülete, se tisztessége.

Úgyhogy: Kuss!

 

http://badog.blogstar.hu/2015/09/24/hirek-16-/21151/

 

SZŐNYEG

Sitkei Levente Magyar Idők

A németek hatvan százaléka szerint az iszlámnak nincs helye Németországban. Mert fenyegető, erőszakos, hatalomra tör, gátlástalan. Vagyis az iszlám rossz?

Ez a lehető legbutább, legegyszerűbb magyarázat korunk bajára. Mivel Mohamed próféta ezt vagy azt írta, Salah Abdeslam elrendelte a vérengzést? Nem, ez nem egy ilyen játék. Nem az iszlám rossz. Az iszlám olyan vallás, amelynek követője lehet jó és rossz ember. Kifacsarhatja a hitelveket, újraértelmezheti a szent szavakat, s így a békét háborúnak, az együttműködést ellenségeskedésnek olvassa.

Ha sok ilyen gazember jön ugyanarról a helyről, kulturális közegből, akkor könnyen azt mondhatjuk, az egész kultúra rossz, veszélyes, és ne engedjük be őket, mert rajta fogunk veszteni. Igen, voltak olyan események, amikor nagy tömegben kijött az állat az emberből. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az iszlám vallás vagy az iszlám világ rossz lenne.

De azt se, hogy jó. Mert ilyen nincs. Nincsenek jobb és rosszabb kultúrák, vallások. Van viszont a miénk, amely semmi módon nem hasonlítható össze másokéval, hiszen az hozzánk kötődik. 

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/szonyeg-644035/

A FIDESZ SZERINT VONA GÁBOR BRÜSSZEL MEGRENDELÉSÉT TELJESÍTI

MTI

A Fidesz-frakció szerint Vona Gábor, a Jobbik elnöke „a hatalomért és pénzért mindenre képes”, most a népszavazás ügyében tagadja meg korábbi politikáját.

A nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciója arra reagált pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében, hogy Vona Gábor a nap folyamán sajtótájékoztatón azt mondta: megkésett, drága és bizonytalan eszköznek tartja a kormány által kezdeményezett kvótaellenes népszavazást, szerinte az időszerű, ingyenes és biztos megoldás az lenne, ha az alaptörvényben rögzítenék a betelepítési kvóták elutasítását.

http://magyaridok.hu/belfold/fidesz-szerint-vona-gabor-brusszel-megrendeleset-teljesiti-646852/

Török és az MNB

Török Gábor azt mondja, hogy az MNB alapítványai őrült költekezésének leleplezése bizonyos Fidesz-köröknek áll érdekében. De mi áll Török érdekében?

Török Gábor MLSZ-közeli politikai szakértő nagyot mondott. Azt, hogy amit látunk, azt nem jól látjuk – vagy legalábbis nem jól értelmezzük. Nem az van, hogy újságíróknak sikerült kiperelniük az MNB alapítványainak döbbenetes pénzköltéseinek dokumentációját, és kiderült, hogy csókosok, rokonok és válogatott hülye projektek kaptak igen nagy pénzeket. Hanem viszont az van, hogy ezt a dolgot „napirenden tartják”, mert „néhány kormányközeli csoport”, bizonyos „gazdasági és politikai körök érdekeltek abban, ha »nagyobb figyelem irányul arra, miképpen építgeti a hátországát Matolcsy, miként szerez egyre nagyobb befolyást. Ahogy az sincs ellenükre, ha a háttérfolyamatok nyilvánosságra kerülése miatt az elnök veszít erejéből«”.

Vagyis.

Nem az a lényeg, ami történik, még ha az a 260 milliárd valahogy el lett is költve, hanem hogy ennek a kiszivárogtatása, a botrány meg a botrány életben tartása bizonyos körök meg csoportok érdeke. Török Gábor szerint ez az érdekes igazán. Hogy tehát volnának a Fideszen belül – vagy a Fideszhez közel – olyanok, akik „üzleti-hatalmi versengésben” le szeretnék győzni, de legalábbis meggyengíteni a MNB elnökét.

Huhh, de izgalmas.

http://magyarnarancs.hu/elso_valtozat/torok-es-az-mnb-99263

 

Tovább folyik a független színházak kivéreztetése

Idén még kevesebb pénz jut a független színházi szférára. Évről évre egyre kevesebb

Ahogy tavaly, úgy idén is kevesebb pénz jutott a minősítéssel nem rendelkező színház- és táncművészeti előadó-művészeti szervezetek támogatására: míg 2014-ben 1,23 milliárd, addig 2015-ben 1,067 milliárd volt, 2016-ban pedig 1,028 milliárd forint a keretösszeg, vagyis két év alatt 16,4 százalékot csökkent a dotáció mértéke. Ezen a támogatáson osztozik a Színház I., a Színház II., a Táncművészeti, a Forgalmazói, a Szabadtéri és a Nemzetiségi kategória valamennyi pályázója.

 

http://magyarnarancs.hu/szinhaz2/tovabb-folyik-a-fuggetlen-szinhazak-kivereztetese-99258

MNB-alapítvány zártkörű partiján jártunk

 

Bejutottunk az egyik MNB-alapítvány zártkörű rendezvényére, ahol végül mégsem mondott köszöntőt Matolcsy György, de kiváló minőségű volt a catering. Az előadások fő üzenete a tudásmegosztás, a sajtó pedig megkapta a magáét.

 Csizmadia Norbert, az alapítvány kuratóriumának elnöke kezdett beszélni az elmúlt időszakban az alapítványt ért támadásokról. Ezek alatt természetesen azt értette, hogy kiderült, a jegybanki alapítványok milliárdokat költöttek el vitatható módon úgy, hogy ezeket a költéseket még meg is kísérelték eltitkolni. 

Sőt, a támadásokra már abban a kinyomtatott köszöntő szövegben is kitért Csizmadia, amelyet minden vendég székén elhelyeztek előzőleg a szervezők. “A sajtó az elmúlt napokban szakmaiatlan és etikátlan lejáratást indított a magyar tudományos élettel szemben. A szakma teljes kizárásával megírt riportokban csak a finanszírozást vizsgálták, miközben az akadémiai munkát, számos neves szaklapban megjelenő tanulmányt, cikkeket és a régió legfontosabb konferenciáit kifelejtették” – állt az írott szövegben, amelyben azt is felrótták a sajtónak, hogy “bár néhány kutató megkereste őket, de interjúlehetőségeket, beszámolóikat is elutasították. Nagy presztízsű kutatási területeiket érdektelennek tartották.” (A hvg.hu-nak több érintett kutató isnyilatkozott, beszámolva kutatási területeiről és az eredményeiről is.)

 

http://hvg.hu/itthon/20160506_matolcsy_gyorgy_titkos_partijan_jartunk_mnb

Seres: Migránsveszély a Tescóban és a temetőben

Jönnek. Megint jönnek. Már itt vannak köztünk. Legalábbis Körmenden egészen biztosan, lévén a belügy napokban befejezett sátortáborába már megérkezettaz első pár tucat menedékkérő, ám nincsenek magukra hagyva: a helyiek, és így: mindannyiunk biztonságára katonák tucatjai és járőrőző rendőrek figyelnek. Szükség is van az odafigyelésre, hiszen máris betörtek egy ablakot, elvégre nyílt befogadóállomásról van szó, értsd: ezek oda mennek, ahová akarnak. Most mind körmendiek vagyunk.

A magyar állami híradóban percenként átlagosan 17-szer migránsoknak nevezett emberek – az ablak berúgásától eltekintve – eddigi megnyilvánulásaik alapján úgy viselkednek, mint mi: lődörögnek, sétálgatnak, vásárolnak, megbízható szemtanúk pl. négy afgánt láttak egy Nemzeti Dohányboltban, mint elmondták, "kaptak tanácsot arra vonatkozóan, hogy ne szemeteljenek és ne hangoskodjanak és ezt be is tartják." Höhö, hiszi a pc. Mi, körmendiek inkább veszünk gázsprayt is preventíve, szárazon tartjuk a migrációs puskaport. Biztos ami biztos.

http://hvg.hu/itthon/20160506_Seres_migransok__menekultugy_Kormend_kvota_nepszavazas

 Három nap alatt lesöpörték az MNB-alapítványok miatti feljelentéseket

 Hűtlen és hanyag kezelés gyanúja miatt tettek feljelentést április 25-én, mert a párt szerint feltűnő értékaránytalanság történt, amikor a jegybank alapítványai több mint félmilliárd forint értékben vásároltak szponzorált médiatartalmakat a New Wave Kft.-nél - idézte fel Szigetvári Viktor

Az Együtt elnöke szerint szintén feljelentést tettek, mert Matolcsy György jegybankelnök Sakk és póker című könyvét a Kairosz kiadónál, több nyelven, nyelvenként több mint kilencmillió forintért adták ki.

Szigetvári a feljelentés elutasítását felháborítónak nevezte. Szerinte az ügyészség nem hogy nyomozni nem hajlandó, de kevesebb mint három napot szántak a tájékozódásra, ugyanis az elutasító határozat már április 28-án megszületett.

http://hvg.hu/itthon/20160506_mnb_alapitvanyok

 Média-toplista: Vajna és Habony dobogós, felkerült a vs.hu vezetője is

 Idén is Vidus Gabriella, az RTL vezérigazgatója vezeti a médiaipar legbefolyásosabb szereplőinek toplistáját, amelyet a Marketing & Média állít össze minden évben. Visszatért a listára Dirk Gerkens, aki most a TV2 vezérigazgatója, és bekerült a rangsorba Száraz István, az Origót és a vs.hu-t is kiadó New Wave Media vezetője is, aki az utóbbi időben az MNB-alapítványok botrányával kapcsolatban szerepelt a hírekben.

http://hvg.hu/itthon/20160506_legbefolyasosabb_szereplok_media

Túl sokan élnek a létminimum alatt, átírják a számítás szabályait

2016. 5. 6. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 5. 6. 09:24|Gazdaság

Ősszel lehet kész az új modell, amely jóval alacsonyabbra viszi le a megélhetéshez szükséges minimumjövedelmet. Erről a szakszervezetek hallani sem akarnak.

 

http://www.vg.hu/gazdasag/tul-sokan-elnek-a-letminimum-alatt-atirjak-a-szamitas-szabalyait-469712

 

Százmilliós BFZ-nyereség és milliárdos megtakarítás – erről hallgat Fischer Iván

Írta: Stumpf András

 

Milliárdos megtakarítás értékpapírokban (állampapírokban, kötvényekben, Mol- és OTP-részvényekben), 300 millió forintos éves nyereség – két, egyáltalán nem elhanyagolható tényre bukkantunk a Budapesti Fesztiválzenekar legfrissebb, 2014-es közhasznúsági jelentésében, amelyekről a zenekar nem tartotta fontosnak tájékoztatni a közvéleményt minapi, pénzügyi helyzetét tisztázni hivatott közleményében. Főleg annak fényében nem mellékes a két adat, hogy a zenekar vezetője, Fischer Iván a fővárosi támogatáscsökkentésre hivatkozva közölte: kénytelenek lemondani koncerteket.

Mint ismert, a fővárosi közgyűlés múlt hét szerdán döntött arról, hogy a tavalyi 260 millió forint helyett idén 60 millióval támogatja a Budapesti Fesztiválzenekart. Erre a bejelentésre tromfolt rá Fischer Iván karnagy, az együttes vezetője egy, a közönségnek szóló üzenetben. A Beethoven VII. szimfóniájának II. tételével gyászhatásúvá tett felvételen Fischer kifogásolja, hogy hirtelen, konzultáció nélkül, az évad közepén vették el tőlük a kétszáz milliót, tiltakozásképpen pedig flashmobot is szervez a Vörösmarty térre május 7-ére, szombatra, ahová elhívta Tarlós Istvánt, hogy „magyarázza el a felelőtlen döntés célját, értelmét”. Fischer még személyeskedett is kicsit: „Budapest többet érdemel. Olyan városvezetést, amely jó gazdaként gondoskodik a város kultúrájáról.”

Pénz számolva, hisztéria keltve jó

A főpolgármester erre hisztériakeltésnek nevezte Fischer szavait, és hasonló hangnembenbelengette, hogy a maradék hatvanmilliót is elvehetik, valamint felhívta a figyelmet, mennyiből gazdálkodik a zenekar. Legalábbis arra, amiről ő tudott: az állam több mint egymilliárddal támogatja ugyanis a BFZ-t, ráadásul százmillióval többel, mint tavaly. Ha a főváros most hatvanat ad, azaz elvon kétszázat, az összesen mínusz százmilliót jelent tavalyhoz képest.

 

http://mandiner.blog.hu/2016/05/06/szazmillios_bfz-nyereseg_es_milliardos_megtakaritas_errol_hallgat_fischer_ivan

 

Kácsor Zsolt interjúja

 

Tarlós: Fischer úr hisztérikus viselkedése magyarázatra szorul

Vannak saját kulturális intézményeink, amelyeket hivatalból támogatnunk kell. Szívesen dotáljuk a Fesztiválzenekart, de csak amennyire képesek vagyunk – nyilatkozta lapunknak Tarlós István azzal kapcsolatban, hogy a főváros csökkentette a Budapesti Fesztiválzenekar idei támogatását.

– Milyen számok, adatok alapján csökkentették a Budapesti Fesztiválzenekarnak nyújtott támogatást?

– Először is szeretném tisztázni: nem mi fenyegettük a zenekart és Fischer karnagy urat. Az első nyilatkozatában ő jelentette be indulatosan, hogy a városvezetés kiásta vele a csatabárdot. Ez eléggé agresszív mondat, és különösen szokatlan annak tekintetében, hogy a fővárosnak nem is kötelező feladata támogatni a Fesztiválzenekart, az ugyanis nem a mi intézményünk, mi önkéntes támogatást adunk.

 

http://nol.hu/kultura/tarlos-fischer-ur-hiszterikus-viselkedese-magyarazatra-szorul-1614413

 

Kenesei István

Élet és Irodalom

 

AZ EGYETEM CSENDES, ÚJRA CSENDES...

Történt, hogy államtitkári kezdeményezésre eldöntetett, hogy a Kecskeméti és Szolnoki Főiskolát „integrálják”, gyakorlatilag Kecskemétre, és az új intézménynek, mint ún. „alkalmazott tudományok egyeteme” rangot kapott szervezetnek, Kecskeméti Egyetem lesz a neve, amint azt az oktatók is megszavazták, és abba a közvélemény is beleegyezett. Annak rendje és módja szerint a törvénymódosítást beterjesztették, végigvezették a szokásos parlamenti folyamaton, majd november végén a plenáris ülés elé került. Itt azonban két szolnoki képviselő azt javasolta, hogy legyen inkább a neve Pallasz Athéné Egyetem, és e váratlan módosítást a jelenlévők egyből megszavazták. Ismétlem, ha nem lenne világos: volt egy megegyezés az érintettek között, amelyet a népképviselet legmagasabb szerve egyszerűen sutba dobott. Így lehetett egy felsőoktatási intézményt – azt hiszem, a világon egyedülálló módon – görög istennőről elnevezni, akinek a személyéhez, illetve tetteihez persze az ott induló duális és más képzések tartalmának semmi köze, csak azt tudjuk róla, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökét megmagyarázhatatlan érzelmek fűzik hozzá. (Aminek pedig talán az az oka, hogy az MNB egyik első épületvásárlása az a várbeli régi budai városháza volt, melynek sarkán ott áll a Ráday Mihály hajdani műsorából ismert városvédő névadó szobra.)

A lényeg pedig, hogy ügyeinket így intézik a fejünk fölött, szakmai megfontolásokra fittyet hányva, akaratunkat semmibe véve. Nyitó történetünk tehát ezt a tanulságot előlegezi meg, melyet még számos példával fogunk illusztrálni.

http://www.es.hu/kenesei_istvan;az_egyetem_csendes_ujra_csendes;2016-05-05.html

Elpárolgott az MNB devizatartaléka

 

Áprilisban tovább csökkentek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) devizatartalékai, a múlt hónap végi 26 432 milliárd euró 1,119 milliárddal alacsonyabb az egy hónappal korábbinál.

 

http://propeller.hu/itthon/3215204-elparolgott-mnb-devizatartaleka

A DK feljelentette Lázár Jánost közveszéllyel való fenyegetés miatt

 

A Demokratikus Koalíció közveszéllyel való fenyegetés miatt feljelentést tesz Lázár János ellen. A DK mindenkit figyelmeztet: a kormány megkezdte a gyűlöletkampányt az Európa-ellenes népszavazás előkészítésére. A DK szerint a kormány a következő hónapokban minden gyomorforgató hazugságot megenged majd magának, hogy a menekültek ellen hergelje a társadalmat.

A DK szerint Orbán kampánya akkor fog végleg elbukni, amikor a többség távolmaradással nyilvánítja majd ki, hogy nem kér a hazugságból és gyűlöletből épített Európa-ellenes népszavazásból. Aki aznap otthon marad, az Európára szavaz. – áll az ellenzéki párt közleményében, melyet Molnár Csaba jegyez.

 

http://propeller.hu/itthon/3215183-dk-feljelentette-lazar-janost-kozveszellyel-valo-fenyegetes-miatt

 

Nem az agyelszívástól, agyleépítéstől kell tartanunk

Nagy átalakításokra készül a kormány az oktatásban, erre az utóbbi hónapok megmozdulásai is hatással lehetnek. Csakhogy, míg a rendszer alapjait érintő kérdésekben a kabinet nem hajlandó gyökeres változtatásokra, azon átalakítások, amelyeket a következő egy-két évben terveznek, ellentétesek azokkal a kritikákkal és megoldási javaslatokkal, amelyeket a hatalomtól független szakértők megfogalmaztak, kidolgoztak. A szakma tiltakozik, a civilek újabb akcióval készülnek.

http://nepszava.hu/cikk/1093219-nem-az-agyelszivastol-agyleepitestol-kell-tartanunk

Dr. Sándor Zsuzsa Égszakadás-földindulás

 

Egyszer – még az „átkosban” – kollégáimmal azt játszottuk, ki tud több olyan bűncselekményt felsorolni, amelyet egy állam is elkövethet. Ma már látom, milyen szegényes volt a fantáziánk. Én igazán azt sem tudnám most hirtelenjében felsorolni, hogy Matolcsy hány törvényt és EU jogot sértett meg azzal, hogy a jogellenesen létrehozott alapítványokon keresztül „rokonainak, barátainak és üzletfeleinek” osztogatta el a mi, de főként a devizahitelesek pénzét.

http://jog-asz.blog.hu/2016/05/05/egszakadas-foldindulas_914

Cseri Péter írása

Felcsúti cégtörténet – leszámolás magyar módra

Amihez csak hozzányúl Mészáros Lőrinc, arannyá válik a kezében. A felcsúti gázszerelőnek például sikerült felélesztenie haló poraiból egy csőd szélén táncoló céget, az R-Kord Kft.-t. A vállalatot – Femol 97 Kft. néven – 19 évvel ezelőtt a szintén felcsúti Molnár Csaba alapította, aki évekig kiváló viszonyt ápolt Orbán Viktorral, ám kapcsolatuk idővel megromlott. A viszony elhidegülésének következtében a többmilliárdos árbevételű, a közbeszerzéseken addig rendre sikeres cég látványos hanyatlásnak indult: megrendelői elfordultak tőle, 214 milliós környezetvédelmi bírságot szabtak ki rá, számláit zárolták, így hitelhez sem juthatott. Ekkor jött Mészáros Lőrinc, megvásárolta Molnár családi cégét, s most újra száguld az R-Kord. Ezt azonban az eredeti tulaj már nem érhette meg.

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester alaposan bevásárolt az állami termőföldekből. A Székesfehérváron megtartott árverésen egy alcsúti származású ügyvéd, Vörös József licitált a földekre Mészáros nevében. Ez azt jelenti, hogy Vörös bizalmi viszonyban van a felcsúti gázszerelő-nagyvállalkozóval, amit az is bizonyít: hosszú ideje ő a Puskás akadémia jogi képviselője.

Mindez történetünk szempontjából azért fontos, mert Vörös József volt az, aki 2013 márciusában Mészáros oldalán segédkezett az R-Kord Kft. adásvételi szerződésének létrehozásában: ekkor vásárolta meg a céget a felcsúti polgármester az addigi tulajdonosától, Molnár Csabától. Az igazán érdekes momentum azonban az, hogy az adásvétel előtt alig néhány hónappal ugyanez a Vörös József képviselte a bíróságon az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőséget, amely 214 millió forintos hulladékgazdálkodási bírságot szabott ki az R-Kord Kft.-re. Ha a bíróság utóbb nem semmisíti meg a bírságról szóló határozatot, az R-Kord azonnal lehúzhatta volna a redőnyt. Nincs bizonyíték arra, hogy Mészáros Lőrinc bármilyen módon befolyásolta volna a hatóság fellépését az ügyben, ám az tény, hogy a felcsúti polgármester bizalmi embere előbb abban segédkezett, hogy az R-Kord Kft. tönkremenjen, pár hónappal később pedig akörül bábáskodott, hogy minél olcsóbban Mészáros tulajdonába kerüljön.

http://www.168ora.hu/itthon/felcsut-se-felcsut-femol-97-kft-meszaros-lorinc-r-kord-kft-molnar-csaba-helmeczy-laszlo-voros-jozsef-ferenci-krisztina-orban-viktor-orban-gyozo-145163.html

 

 

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.