2016.május 5. Sajtószemle

Ha Magyarország ma kérné felvételét az Európai Unióba, elutasítanák - írta Javier Solana volt NATO-főtitkár, és az Európai Unió korábbi kül- és biztonságpolitikai főképviselője az El País című madridi napilapban megjelent véleménycikkében.

 

http://hvg.hu/vilag/20160504_Volt_NATOfotitkar_Magyarorszagot_most_nem_vennek_fel_az_EUba

 

Offshore-botrány: Magyarország leggazdagabbjai is érintettek

Panama-iratok: előkerül Csányi, Spéder, Gattyán és még Matolcsy unokatestvére is

 

Magyarország leggazdagabb emberei közül többen is szerepelnek a Panama-iratokként ismertté vált offshore-dokumentumokban. A Direkt36 legújabb cikkéből kiderül, hogy az iratokban feltűnik Csányi Sándor bankvezér, a szintén bankár Spéder Zoltán, Gattyán György internetmilliárdos és Kovács Gábor műgyűjtő is.

Volt offshore-kötődése Matolcsy György egyik unokatestvérének, Szemerey Tamás üzletembernek is, aki az MNB-alapítványok körül kirobbant botrányban is érintett. Szemerey offshore-kötődése azért is figyelemre méltó, mert Matolcsy épp néhány hete jelentette ki, hogy sem neki, sem családtagjainak nincs ilyen érdekeltsége.

A Direkt36 cikke teljes egészében elsőként a Forbes legfrissebb számában jelenik meg. Ennek a cikknek az alapját is azok a dokumentumok adták, amelyeket a Süddeutsche Zeitung szerzett meg, majd megosztott az ICIJ nemzetközi tényfeltáró hálózattal.

 

http://www.direkt36.hu/2016/05/04/panama-iratok-elokerul-csanyi-speder-gattyan-es-meg-matolcsy-unokatestvere-is/

Svájci kisvárosban érnek össze Csányi Sándor üzleti körei

 

Kis magyar milliomoskolóniára bukkant a Világgazdaság egy svájci városkában, Appenzellben. A kívülről turistaparadicsomnak látszó településhez több magyar nagyvállalat vezetője is kötődik, a szereplőkből egy Csányi Sándorhoz köthető hálózat látszik kirajzolódni.

A lap 1500 cégre bukkant a svájci cégadatbázisban, amelyek székhelye a 6000 lakosú Appenzell – ezek közt van néhány magyar érdekeltség is.

 

http://index.hu/gazdasag/2016/05/04/svajci_kisvarosban_ernek_ossze_csanyi_sandor_uzleti_korei/

 

„Bűnben fogant” – bevallották, hogy Gyurcsány miatt kinyírnák a lapot

 Kínos helyzetbe hozta a kulturális alap alelnökét, Doncsev Andrást a Szépirodalmi Kollégium egyik tagja, Csontos János. Miután Doncsev mai sajtótájékoztatóján elmagyarázta, hogy az NKA csak szakmai döntéseket hoz, Csontos közölte: amíg ő kurátor, addig nulla forintot javasol a Mozgó Világnak, mert szerinte az „Gyurcsány Ferenc politikai felépítményének háttérintézménye”. Az alelnök azonnal visszautasította Csontos magánvéleményét.

 

http://nol.hu/kultura/bunben-fogant-bevallottak-hogy-gyurcsany-miatt-kinyirnak-a-lapot-1614159

 

Bokros: Bolond likból bolond szél fú, a lik pedig a Fidesz-kormány

 

Népszavazást kezdeményezni olyan kérdésben, amit Európa nem akar ránk kényszeríteni, ami Európában nincs napirenden, aminek az égvilágon semmi értelme, mutatja „az önmaga csalhatatlanságába belecsavarodott vezér bamba őrületét” – ezt állítja Bokros Lajos.

„Van-e mégis valami mögöttes sunyi szándék? Van: felkészíteni a magyar társadalmat arra, hogy előfordulhat: kiraknak bennünket az Európai Unióból. Nyugat-Európa megunta az eszelős keleti törpe diktátorok nevetséges ugrabugrálását” – fogalmaz a politikus. Azt gondolja, az unió megbánta a keleti bővítést, hiszen van elég globális kihívás: Kína, Oroszország, a terrorizmus, a menekülthullám, az adósságválság, a klímaváltozás, a munkanélküliség stb.

 

http://nol.hu/belfold/torpe-diktatorok-acsarkodo-kelet-szabadsag-nelkul-nincs-kenyer-ilyen-kemeny-dolgokat-allit-bokros-1614245

 

Paks–Roszatom: Enyhül Brüsszel?

„Lehet megoldás. Enyhül Brüsszel” – így értékelte a lengyel Elżbieta Bieńkowska belső piaci biztos és Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter keddi brüsszeli találkozóját egy magas rangú uniós forrás.

A Népszabadsághoz eljutott információk szerint a biztos álláspontja már nem olyan merev, mint korábban, így végül akár Brüsszel rá is bólinthat, hogy a Roszatom – mint fővállalkozó és generálkivitelező – tender kiírása nélkül nyerte el a Paks 2 projektet.

http://nol.hu/belfold/paks-roszatom-enyhul-brusszel-1614249

 

Kiakadtak az önkormányzatok: 'A kormány nem tanult a bukásból'

A kormány nem tanult a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) hároméves tevékenysége eredményeként bekövetkezett bukásából, és továbbra sem támaszkodik az önkormányzatok tapasztalataira, együttműködésére és segítő támogatására - olvasható abban a több önkormányzati szövetség által jegyzett közleményben, amelyben felháborodva írnak az iskolák tervezett államosításáról.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) is elfogadhatatlannak tartja az Orbán-kormány elképzelését, miszerint teljesen állami kézbe vennék az iskolákat, ezért azonnali konzultációt kezdeményeznek az oktatásért felelős tárca vezetőjével.

http://nol.hu/belfold/a-kormany-nem-tanult-a-klik-bukasabol-1614223

 

„Semmiféle háttérhatalom nincs”

 

A nyílt és a háttérhatalmak olyan rendszert építettek fel, amely az agyelszívást is szolgálja – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlésén hétfőn. Tudósokat kérdeztünk a tudományosnak nem nevezhető kijelentésről.

 

http://nol.hu/belfold/semmifele-hatterhatalom-nincs-1614103

 

Marnitz István Luxusjobboldal

 

Egy Matolcsy-alapítvány 280 ezer forintos négyzetméteráron vásárolt szőnyegeket. Nem tudni pontosan, mekkorát, de azt elárulják, hogy hivatalos termeikbe lesz. Hogy mégis mi kerül egy négyzetméternyi szőnyegen 280 ezer forintba? A gyártó szinte kikéri magának a kérdést. Hisz valamennyi milliméterenként születik szűz lányok finom ujjai között. Ezeken a műalkotásokon pihenteti majd sajgó lábfejét Matolcsy György, ezen könyöröghet pótvizsgáért a matolcsyzmusból bukásra álló diák a Matolcsy-egyetem dékánjánál. És igen, tőlünk vásárol szőnyeget a királynő is, bár, gondolom, csak a fontosabb helyekre, mert azért Erzsébet biztosan fogja a pénzt. Mindenesetre tény: Magyarországon létezik négyzetméterenként 280 ezer forintos szőnyeg.

 

http://nol.hu/velemeny/luxusjobboldal-1614133

Aki nem dolgozik, tényleg nem is eszik

A gyermekvállalás luxus, az egyedülálló szülők egyre rosszabbul élnek.

Szociális védelmi kiadásokra ma az uniós átlag felénél is kevesebbet költ a kormány, az összeg 1,5 százalékkal alacsonyabb a 2010-es adatnál, a segélyekhez kevesebben jutnak hozzá, mint akkor, a nem dolgozó magyarok 11 százalékáról pedig semmilyen információja nincs az államnak, nem tudni, miből élnek, ők azok, akik már kiestek mindenféle statisztikából. Nem igazak tehát a gondoskodó Fidesz-államról szóló kormányzati kijelentések, bár a KSH a tavalyi országjelentésben és a parlament Népjóléti Bizottságának szerdai ülésén is ezt próbálta igazolni.

 

http://nepszava.hu/cikk/1093111-aki-nem-dolgozik-tenyleg-nem-is-eszik

Közelebb a Kennedy-rejtély megoldása?

Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt a Fox Newsnak adott interjújában azt állította, republikánus riválisa, Ted Cruz apja, Rafael Cruz kapcsolatban állt azzal a férfivel, aki meggyilkolta az egykori legendás elnököt, John F. Kennedyt. Trump ezzel nem saját történelmi kutatásainak adott hangot, hanem a közelmúltban a National Enquirerben megjelent cikket idézte.

 

http://nepszava.hu/cikk/1093054-kozelebb-a-kennedy-rejtely-megoldasa

Közelről még szörnyűbb az egészségügy

Újabb ellenzéki politikus hívta fel a figyelmet az egészségügy tarthatatlan helyzetére. A segédápolónak állt PM-es Szabó Tímea után most Oláh Lajos, a DK parlamenti képviselője töltött el múlt kedden kilenc órát a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház sürgősségi osztályának folyosóján, a tapasztaltakat összegző kisfilmje futótűzként terjed a Facebook-on. 

 

http://nepszava.hu/cikk/1093110-kozelrol-meg-szornyubb-az-egeszsegugy

Somfai Péter Mészáros Lőrinc parkolója

A felcsúti polgármestert mostanában többet látni Budapesten, mint fatornyos falujában, a Panco Aréna szomszédságában. Legalábbis amikor a különféle tévé stábok keresik, akkor éppen házon kívül van.

Az ország első számú gázszerelőjének nagyon sok dolga van a fővárosban. Hol a belügyminiszterrel tárgyal, hol a földművelésügyi tárca államtitkárával kávézik az ország legpuccosabb presszójában, a Gresham-palotában lévő Four Seasons Hotelben. Nem titkos randevú volt, magyarázta az államtitkár, mert ha az lett volna, akkor nem ülnek az üvegablak mellé. Ez tényleg mindent megmagyaráz, azt is, hogy Mészárossal csak a fociról beszéltek. Meg talán a nőkről, de ez nem került szóba az államtitkári sajtótájékoztatón. Akkor senki nem kapta lencsevégre a felcsúti polgár Merci terepjáróját, feltehetően a mélygarázsban parkolta le.

Elvégre mégsem parkolhat minden budapesti kávézása alkalmával a belügyminiszter fenntartott helyén. Ezt csak akkor teszi, ha Pintér Sándor titkárnője szervírozza a kávét. Amióta a parkolása ügyében megszólalt maga a miniszter, azóta azt is tudjuk, hogy ez a jog megillet minden polgármestert, aki a BM közelébe téved, mivel ő a kormány önkormányzatokért és a közfoglalkoztatásért felelős tagja.

http://nepszava.hu/cikk/1093077-meszaros-lorinc-parkoloja

Sebes György Időjáték

Alázat, szolgálat, szerénység, munka. E négy ismérvet említette a 2014-es önkormányzati választásokon aratott fideszes győzelem után a kormányzó párt alelnöke. Hogy megőrizhessék a választók bizalmát. Minthogy azonban az illető politikus ma már frakcióvezető, pozíciója változásával a jelek szerint feledésbe merült az iránymutatás is. Vagy ha úgy tetszik, jött hozzá egy ötödik. Ha gond van, tessék visszafelé mutogatni.

Így aztán Kósa Lajostól megtudhattuk, hogy a jelenlegi hatalom újabb témáért okolja a szocialistákat. Szerinte ők a felelősek azért, hogy a kormány - és hű parlamenterei - egyelőre nem szabályozzák a vasárnapi munkavégzést. Majd talán az ősszel. Kósa közölte, addig nem nyúlhatnak a kérdéshez, amíg az ellenzéki párt aláírásokat gyűjt az ügyben tartandó népszavazásért.

http://nepszava.hu/cikk/1093003-idojatek

99-re lapot húzni

Pápay György, Magyar Nemzet

 

Tizenkilencre húzott lapot a kormánypárt, amikor Németh Szilárd még februárban a postatörvény módosítását kezdeményezte, hogy az állami többségi tulajdonban lévő Magyar Posta szerződései ne minősüljenek közérdekű adatnak. A vállalkozás kockázatos voltát mutatta, hogy Áder János köztársasági elnök jóvoltából a törvényjavaslat az Alkotmánybíróság asztalán landolt, az MNB alapítványainak költekezéseit titkosítani kívánó jogszabállyal egyetemben. Csakhogy míg az utóbbit közismert módon elkaszálta, addig a Magyar Posta „matolcsyzálásának” valamilyen oknál fogva nem állta útját a taláros – vagy inkább talányos – testület. A Fidesz pedig jól láthatóan úgy viselkedik, mint a szerencsejátékos, aki ha egy pillanatra is úgy érzi, hogy Fortuna a kegyeibe fogadta, rögtön nagy tétekben kezd játszani.

 

http://mno.hu/vezercikk/99-re-lapot-huzni-1340829

Újabb országba tört be az Iszlám Állam

Indiában is megjelent az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet, de nincs esélye arra, hogy kiterjessze befolyását, mivel az ország muszlim lakossága nyíltan fellép a radikálisok ellen – mondta Rádzs Nath Szingh belügyminiszter szerdán az államok tanácsa (az indiai felsőház) meghallgatásán.

 

http://mno.hu/kulfold/ujabb-orszagba-tort-be-az-iszlam-allam-1340792

Hadházy: Milliárdok csorogtak el feleslegesen

10 milliárdot fizetett szervezetfejlesztésre a megszűnő Klik – állítja az LMP antikorrupciós szakszóvivője.

Hadházy Ákos szerint a pénzből olyan szerződéseket is kötöttek, amelyek csak nevükben különböznek, de a leírást tekintve ugyanazt tartalmazzák. A Klik költségvetési tanácsadásra 30 millió forintot költött, amelyből egy 60 oldalas tanulmány született. Hozzátette, az LMP várhatóan feljelentést tesz az ügyben.

 

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/hadhazy-milliardok-csorogtak-el-feleslegesen-1340769

 

Hadházy Ákos

Az Egyenes Beszéd műsorvezetője: Kálmán Olga

 

http://www.atv.hu/videok/video-20160504-hadh

Hecckampány tárgya a jegybank

Az alapítványok nem elköltötték, hanem gyarapították a vagyont, és hiába követeli az ellenzék, nem mond le Matolcsy György

Szajlai Csaba Magyar Hírlap 

Politikai hecckampány folyik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ellen, jóllehet a Pallas Athéné Alapítványok nem elköltötték, hanem gyarapították a rájuk bízott vagyont – fejtette ki megkeresésünkre Hidvéghi Balázs, a Magyar Nemzeti Bank szóvivője. Szerinte a megalapozatlan vádak nem csupán az MNB-nek, hanem az egész országnak ártanak.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/54446/Hecckampany_targya_a_jegybank

Bayer ZsoltVégjáték

Álláspont. El tudták volna képzelni, hogy az Európai Unió megadja a törököknek a vízummentességet is – minden pénz mellé, amit a törökök követelnek?

Persze, hogy nem tudták elképzelni. Ugyanis ez elképzelhetetlen. És mégis igaz. Vízummentességet kap az uniótól az a Törökország, ahol újságírókat börtönöznek be, és ahol egyszerűen nincsenek semmiféle jogai például a kurdoknak. Az a Törökország fog vízummentességet kapni, amelynek legfőbb bel- és külpolitikai prioritása, hogy megakadályozza bármiféle kurd államiság vagy akár autonómia létrejöttét, s hogy megszabaduljon saját kurd kisebbségétől.

Ha megkapják a vízummentességet, első körben a nagyjából tizenhárommilliós kurd kisebbségüket fogják elküldeni Európába, és soha többé nem is engedik vissza őket. Lesz hozzá indok. Például a terrorveszély. Európa pedig majd szétosztja a tizenhárommillió kurdot, és jó pofát vág hozzá. S ha valaki majd nem akar befogadni néhány százezer kurdot, azt jól megbüntetik. Mondjuk, be nem fogadott kurdonként kétszázötvenezer euróra.

http://magyarhirlap.hu/cikk/54454/Vegjatek

Gyurcsány „az ördöggel is összeállna”

Volner János: A DK elnöke csupán hataloméhségéről tesz tanúbizonyságot

Pindroch Tamás – 2016.05.05. 00:56 

Bár Gyurcsány Ferenc és pártja a „mostani” Jobbikkal még nem szövetkezne, egy mérsékeltebb változatával már igen. Volner János Jobbik-alelnök szerint részükről a szövetség fel sem merülhet.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/54457/Gyurcsany_az_ordoggel_is_osszeallna

 

SZIJJÁRTÓ PÉTER: A MAGYAR KORMÁNY NEM ZSAROLHATÓ

Magyar Idők

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a magyar kormány nem zsarolható kvótaügyben sem. Szijjártó Péter szerdán Prágában egy sajtótájékoztatón az Európai Bizottság azon javaslatára reagált, miszerint az uniós tagállamok fejenként negyedmillió euróért megtagadhatnák a migránsok befogadását.

http://magyaridok.hu/belfold/szijjarto-peter-magyar-kormany-nem-zsarolhato-640717/

 

AZ INDEXNEK IS KÍNOS AZ OFFSHORE-BOTRÁNY

Szikszai Péter Magyar Idők

Csak azért, hogy rögzítsük.

Ez az offshore-sztori nem jött jól az Indexnek sem. Kiderült ugyanis, hogy az Index kiadójának tulajdonosa korábban egy Seychelles-szigeteken bejegyzett vállalkozás volt, amelynek a Direkt36 cikke szerint Spéder Zoltán médiavállalkozó volt a meghatalmazottja.

Spéder érdekeltségi körébe tartozik az Index hírportál is.

Eddig a liberális online lap spanyol inkvizítorokként üldözte a bűnt, és nagy hangon számolt be például arról, hogy az MNB offshore cégtől vett ingatlant, de ez az info most felért nekik egy öntökönszúrással.

A szerkesztőség igyekszik Csányi Sándor OTP-vezérre kifuttatni a sztorit, de szőr mentén azért beszámolt néhány „gazdag magyar”offshore-ozásáról is.

http://magyaridok.hu/belfold/az-indexnek-kinos-az-offshore-botrany-641140/

Török Gábor szerint a Fideszben sokan örülnek az MNB-botrányoknak

Török Gábor és Mráz Ágoston elemzők szokásosnak mondható havi páros interjújából közölt rövid részletet a Heti Válasz, aminek egyik fontos témája az MNB-alapítványok kifizetései miatt kipattant felháborodás.

Török azt mondja, hogy vannak szép számmal olyan kormánybarát csoportok, amelyek egyáltalán nem bánják, ha végre kellő figyelem összpontosul arra, micsoda hátországot épít Matolcsy György jegybankelnök. Többen kimondottan szívesen látják, hogy a botrány kipattanásával az Orbán Viktor egyik legfontosabb gazdasági támaszának és bizalmasának számító elnök veszít befolyásából, erejéből.

http://444.hu/2016/05/04/torok-gabor-szerint-a-fideszben-sokan-orulnek-az-mnb-botranyoknak

Két és fél évre kell börtönbe menned, ha bosszúból egy életre megcsonkítod a volt barátnődet

Első fokon négy év börtönre ítélte a bíróság szerdán délután B. Krisztiánt, a Budai Irgalmasrendi Kórház volt főigazgatóját aljas indokból elkövetett, maradandó károsodást okozó testi sértés és kifosztás miatt.

Az ítélet szerint B. Krisztán bosszút akart állni volt barátnőjén, Erikán, aki szakított vele, ezért 2013. márciusában maszkban megtámadta a nőt, aki éppen a kutyáját akarta levinni sétálni. Egy injekcióval elkábította, majd lúgot öntött a nemi szervére.

Az erősen maró hatású lúg miatt Erika maradandó sérüléseket szenvedett, az orvosok szerint már sosem élhet normális nemi életet, nem tudni, hogy lehet-e gyereke.

Ha a mai döntés válik majd jogerőssé, akkor a férfi a büntetés letöltésének kétharmada után szabadulhat, azaz 2 év 8 hónapot kell leülnie. A vádlott fellebbezett az ítélet ellen, és szabadlábon maradt.

http://444.hu/2016/05/04/ket-es-fel-evre-kell-bortonbe-menned-ha-bosszubol-egy-eletre-megcsonkitod-a-volt-baratnodet

Mióta a miniszternél kell pályázni, az igazgatók inkább politikai programokat adnak le tantervek helyett

Az iskolák államosítása óta az Emberi Erőforrások Minisztériuma központilag nevezi ki az iskolaigazgatókat, és ehhez egyáltalán nem kell figyelembe vennie azt sem, hogy az adott intézményben bárki támogatja-e a jelöltet.

Az új köznevelési törvény bevezetése óta sorra jöttek a kinevezési botrányok, az iskolákban dolgozók és tanulók többször hangosan tiltakoztak az ellen, hogy a minisztérium semmibe vette a jelöltjüket, akaratukat; elég csak a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumra vagy a budafoki Budai Nagy Antal Gimnáziumigazgatóváltására vagy a kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumnál rendezett diáktüntetésekre gondolni.

Közben az igazgatójelöltek is gyorsan rájöttek arra, hogy a programjukkal nem feltétlenül helyben kell meggyőzniük a tantestületeket, bőven elég, ha a végső döntést kimondó miniszter felé elég megbízhatónak mutatják magukat.

http://444.hu/2016/05/04/miota-a-miniszternel-kell-palyazni-az-igazgatok-inkabb-politikai-programokat-adnak-le-tantervek-helyett

Élesedik a szocik harca: Botka és Hiller összecsap

 

Újra indul az MSZP második legfontosabb posztjáért, a választmányi elnöki tisztségért Botka László. A posztra már bejelentkezett Hiller István volt pártelnök, így komoly harc várható a két ismert politikus között. Botka kitérő, de nem elutasító választ adott arra a kérdésre, lenne-e a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

 

http://index.hu/belfold/2016/05/04/elesedik_a_szocik_harca_botka_es_hiller_osszecsap/

Botka beleáll – a minimum cél a választmányi elnökség

 

Újra indul az MSZP országos választmányi elnöki posztjáért Botka László – ezt a szocialista politikus nyilatkozta a csütörtökön megjelenő 168 Órának. Azt is mondta, „annál inkább szerepet vállal” a pártjában, minél erősebb lesz a szocialistákban a szemlélet, hogy nem túlélésre kell játszani. Botka kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy ez azt jelenti-e, hogy ellenzéki kormányfőjelölt szeretne lenni. A demokratikus ellenzéki oldalnak azt üzeni: felesleges az árnyékbokszolás, most akkor sem tudnák a győzelemre legesélyesebb listát összeállítani, ha összeadnák valamennyi emberüket.

http://www.168ora.hu/itthon/botka-beleall-145286.html

Én oda nem megyek vissza, az biztos

 

Két és fél éve vár egy néhány éve még jól futó orosz étteremlánc tulajdonosa arra, hogy politikai menedékjogot kapjon Magyarországon. Hiába igazolták őt a hatóságok két EU-s országban is, mégis oda vetették az EU szabályok, ahová nem köti semmi. Története nemcsak az illiberális Oroszország vállalkozóinak mindennapi kiszolgáltatottságát mutatja be, de az európai és magyarországi bürokrácia reménytelen útvesztőibe is bevilágít, és elég aggasztó, amit ott látunk. Még az sem számít sokat, hogy Torubarov ügye iránt a Nagy-Britanniában polóniumos teával megmérgezett Litvinyenko megölésével gyanúsított Andrej Lugovoj is érdeklődött.

 

http://index.hu/belfold/2016/05/04/torubarov_menedekkerelem/

Pusztul az egész Nagykörút, és a Várat akarják felújítani

 

Sehol a világon, még Párizsban sincs olyan több ezer tömbből álló, historizmus korabeli épületegyüttes, mint a Nagykörút és környéke. Miközben itt folyamatosan pusztulnak el eredeti belső terek, a kormány egy már rég nem létező palotát és enteriőrt építene újjá. A Vár felújításához kapcsolódó Hauszmann-bizottság nemrég kilépett két tagjával, Lővei Pál művészettörténésszel és Csomay Zsófia Ybl-díjas építésszel beszélgettük. A kilépett tagok szerint az emlegetett 200 milliárd forint nem reális, a Vár felújítása Hauszmann tervei alapján több ezermilliárdba kerül.

Nemrég hárman léptek ki a Hauszmann-bizottságból, mely elvileg a Vár fejlesztésével kapcsolatos szakmai vitákat volt hivatott lefolytatni. Önök mellett most távozott még Schneller István is a testületből. A belépés másfél éve egyértelmű volt?

 

http://index.hu/kultur/2016/05/04/pusztul_az_egesz_nagykorut_es_a_varat_akarjak_felujitani/

Orbán Gáspárék összebékítenék a történelmi és a szabadegyházakat

Elszipkázza a történelmi egyházaktól a fiatalokat? Hipszterszekta? Netán cezaropapizmus újprotestáns köntösben? Kérdések és válaszok a csütörtöki Heti Válasz címlapsztorijában az Ugandában hitében újjászületett Orbán Gáspár által ismertté tett Felházról.

A Heti Válasz kétszer is részt vett az Orbán Gáspár által híressé tett Felházon, és ennek, illetve a mozgalmat, valamint a kormányfő fiának hitéletét ismerő forrásaink alapján feltérképezte a felekezetközi szerveződés működését.

 

http://valasz.hu/itthon/orban-gaspar-a-szuzesseg-ertekeirol-vallott-118424

Hoppá! Orbán-hű milliárdosok tartják el az ellenzéki média egy részét

Az MNB-alapítványok körüli botrányban világossá vált, hogy a kormánykritikus médiumok egy része is közpénzből él. Miért van szüksége saját – akár ellenzéki hangvételű – sajtóra az egymással versengő, hatalomközeli befektetőknek? Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.

 

http://valasz.hu/itthon/hoppa-orban-hu-milliardosok-tartjak-el-az-ellenzeki-media-egy-reszet-118425

Merkel úgy gyengül, hogy erősödik!

 

Még márciusban három német tartományban rendeztek választásokat, de a kormányok nagyrészt most álltak fel, ami azt jelenti, hogy mostanra látszik a helyzet igazi abszurditása. A márciusi választások lényege ugyanis az volt, hogy meggyengültek a hagyományos nagy pártok és előretört a radikális jobboldali Alternatíva Németországnak. Mivel azonban a szélsőségeseket partnerként mindenki elutasítja, ezért az AfD megerősödése legalábbis rövidtávon csak még jobban bebetonozza a hatalomba a hagyományos pártokat. Vagyis például hiába gyengült mindhárom tartományban a kereszténydemokrata CDU, az eddigi egy helyett most már két tartományi kormányban lesz benne.

 

http://valasz.hu/vilag/merkel-ugy-gyengul-hogy-erosodik-118426

Minden szabályt felülírt, minden ellene szólt, mégis elnökjelölt lett Donald Trump

Amennyire valószínűtlennek tűnt tavaly ősszel a bajnokság kezdetén, hogy Leicester legyen az angol bajnok, annyira esélytelen volt a republikánus előválasztások rajtján Donald Trump a végső győzelemre. Ehhez képest tegnap a legnagyobb ellenfele is feladta a küzdelmet, ezzel az utolsó akadály is elhárult Trump jelöltsége elől.

Ted Cruz tényleg mindent megpróbált: összefogott a harmadik helyen álló John Kasichcsal, bejelentette az alelnökjelöltjét, egy nőt a női szavazókért, de hiába. Tegnap ugyanúgy simán kikapott Indiánában, mint egy héttel korábban az észak-keleti tagállamokban. Pedig még az eddigieknél is keményebben ütötték egymást Trumppal. Az ingatlanmilliárdos meglebegtette, hogy Cruz apjának köze volt a Kennedy-gyilkossághoz. Mindezt egy újságcikk alapján, amely elővett néhány hatvanegynéhány éves fotót. Ezeken egy mindmáig azonosítatlan férfi áll a szórólapokat osztogató Lee Harvey Oswald mellett. Állítólag ez volna Cruz apja, de persze éppúgy lehet bárki más is. Mire Cruz beteges hazudozónak és sorozatos házasságszédelgőnek nevezte Trumpot, „aki a nemi betegségekkel folytatott küzdelmeit úgy írja le, ahogy más a vietnámi harcait”.

http://valasz.hu/vilag/minden-szabalyt-felulirt-minden-ellene-szolt-megis-elnokjelolt-lett-donald-trump-118421

78 millió forintot bukhat Magyarország menekültenként

 

Hatalmas, 250 ezer eurós ún. szolidaritási bírság sújtaná azokat az uniós tagországokat, amelyek nem fogadnak be menekülteket. Ezt nem kifizetni kellene, hanem az uniós támogatások összegéből vonnák le. A tavaly szeptemberi uniós belügyminiszteri csúcson elfogadott számok alapján Magyarországnak ezt 1294-el kellene beszoroznia. Számoljon velünk és a kormánnyal, hogyan lehetne ebből jól kijönni!

 

http://hvg.hu/itthon/20160504_77_milliot_fizethetunk_egyetlen_menekultert__matekozzon_a_kormannyal

Petíciót küld Lázárnak, Rogánnak az Uber, több mint 20 ezren írták alá

 

"Most nagy a tét, mert be akarják tiltani az Ubert. Ezért arra kérünk, mondjátok el a döntéshozóknak, hogy támogassák a szolgáltatást, amit szerettek és használtok nap mint nap. Mondjatok Ti is, és a politikusok is IGEN-t a fejlődésre és IGEN-t az Uberre" - szól az Uber felhívása.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20160504_uber_peticio

Tarlós: "Fischer Iván karnagy úr kezdi elveszíteni az önkontrollját"

 

A főpolgármester közleményében azt is mondta, hogy a csökkentett támogatást is megvonhatják a Budapesti Fesztiválzenekartól, ha a karmester "nem képes befejezni a követelőző hisztériát, fenyegetőzést és zavarkeltést".

 

http://www.origo.hu/itthon/20160504-tarlos-fischer-ivan-fejezze-be-a-hisztit.html

Ceglédi: Mi nem ők vagyunk

 

Ez egy kegyelmi pillanat: a maszatolás és riogatás paravánja ledőlt, világosan látszik, kik állnak előtte és mögötte. Ki kéne használni.

Lassan konszenzus alakul ki arról, hogy a Fidesz nem tud kormányozni:oktatás, egészségügy, szegénység, ugye; valamint abban is, hogy üzemszerűenlopja a közpénzeket. Releváns, de alapvetően működésbeli ügyek ezek. Azt, hogy miből következnek, illetve milyenek az elkövetők és az elszenvedők, ez a kritika még nem írja le. Holott ez a különbségtétel mindennek az alapja: az öndefiníció és a versenytárs/ellenfél meghatározása, alternatívák elhatárolása nélkül nem beszélhetünk demokráciáról, nem számíthatunk fejlődésre, sőt, gyorsuló leépülés és kontraszelektált elit a jutalmunk.

 

http://hvg.hu/itthon/20160503_Cegledi_Mi_ok_valasztas_

Hazánk a világ húsz legnagyobb vesztesének egyike

Pogátsa Zoltán közgazdász a hétköznapi offshore-lovagokról

Kíméletlen ítéletet mond a magyar gazdaságpolitika társadalmi vetületeiről Pogátsa Zoltán közgazdász. Az ismert szakember szerint a hazai intézmények, mindenekelőtt a rossz iskolák nem csökkentik, sokkal inkább növelik az egyébként is meglévő különbségeket. Szerinte bőven lenne keret a bérek növelésére is, ha a cégek javítanának termelékenységükön, és nem ömlene ki a pénz az országból.

A Transparency International egy nemrégiben közétett publikációja szerint a világ százhúsz legnagyobb multija még azt sem árulja el, hol van telephelye, hol tevékenykedik. Egyáltalán nem átlátható a működésük. Magyarország nagyon erősen épített ezekre a transznacionális cégekre, ebből következően nagyon sokat veszített. Az offshore világ másik nagy szereplő körét a nemzetközi irodalomban magas értékűnek nevezett személyek alkotják, gyakorlatilag a gazdasági elit. Van olyan becslés, miszerint a magyar GDP két-három százaléka megy ki a két nevezett kör pénzkihelyezéseivel az országból. A sajtóban jó néhány név megjelent már. Én közgazdászként egyes személyekkel nem tudok és nem is akarok foglalkozni, az adóhatóságnak meglenne erre a lehetősége.

 

http://mno.hu/nagyinterju_magazinban/melegebb-eghajlat-1340007

 

A Liget Budapest projekt épületeinek élethű látványtervei

http://ligetlatvany.hu/

Az észtek pár év alatt a semmiből építették fel a jövőt

 

Az észt kormány úgy vezeti az országot, mintha nagyvállalat lenne, amelynek a lakosok az ügyfelei. A gyógyszerrecepttől kezdve az öt perc alatt elkészíthető adóbevallásig minden online módon történik, mert így hatékony, de az egész játék végső soron nem erre megy ki, hanem valami egészen másra. Kalle Palling parlamenti képviselő segítségével megmutatjuk, hogy mire.

álljon itt pár irigylésre méltó eredményük:

·         Ingyenes wifi fedi le az ország nagy részét (vidéken is)

·         Régóta mindenki online adja be az adóbevallását, amely 5 perc alatt (tényleg) elkészíthető

·         2007 óta választani is lehet online, a szavazatot a világ bármely részéről le lehet adni

·         A kormány ülésein már 2000 óta nincs papír, és lényegében az egész parlament sem használ papírt a működéséhez

·         A gyógyszerreceptek és az egészségügyi bürokrácia is teljesen digitális, ott sem papíroznak

·         Az iskolákban az osztálynapló és minden kommunikáció digitális

·         A tervek szerint 2020-ra nem lesz készpénzhasználat az országban

·         Minden gyerek 7 éves korától kezdve tanul programozni

·         Az alkotmányban szerepel az internethez való jog, mert az a demokrácia egyik fontos csatornája

·         A megosztásos gazdasági modelleket (Uber, Airbnb stb.) nem ellenzik, inkább támogatják, beillesztik a jogrendbe  

·         A világon bárki igényelhet digitális észt tartózkodási engedélyt.

http://hvg.hu/gazdasag/20160502_eszt_gazdasagi_modell_kalle_palling_atlathatosag_ekormanyzat

Huth most a Liget-projekttel is lebukott

23 cikkben népszerűsítette a Liget-projektet a Gerilla Press Kft. 1,8 millió forintért

A Huth Gergely tulajdonában lévő cég 2015. szeptemberében kötött fél évre szóló szerződést a Városliget Zrt.-vel. A Gerilla Press átlagosan havi négy cikket jelentetett meg a Liget-projektről a Nullahetegy.hu-n havi nettó 300 ezer forintért cserébe. Az átlagosan 75 ezer forintba kerülő bejegyzések között megtalálható Baán László több közleménye, némelyik cikk pedig vélhetően szó szerinti átvétele egy-egy MTI-hírnek. 

 

http://blog.atlatszo.hu/2016/05/23-cikkben-nepszerusitette-a-liget-projektet-a-gerilla-press-kft-18-millio-forintert/

 

A vádiratban konkrétan nincs is benne, hogy ki mit csinált – Fazekas Tamás ügyvéd a röszkei perről

Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje szerint a magyar menekültügyi rendszert már szinte teljesen szétrohasztották, bár vannak még olyan bírák, rendőrök és BÁH-ügyintézők, akik nem szolgálják ki elvtelenül a menekültellenes politikát. A röszkei perrel példát akar statuálni a magyar rendőrség, de az ügyvéd bízik benne, hogy a bíróság helyes döntést fog majd hozni az ügyben, ahol ő három, súlyos beteg embert véd.

 

http://blog.atlatszo.hu/2016/05/a-vadiratban-konkretan-nincs-is-benne-hogy-ki-mit-csinalt-fazekas-tamas-ugyved-a-roszkei-perrol/

 

BÍZNAK A NEMZETKÖZI MULTIMOZGALOMBAN

Megyeri Dávid Magyar Idők

Sokatmondó, hogy az MSZP politikusai egyre kevésbé bocsátkoznak részletekbe, mihez gyűjtenék be az állampolgárok aláírásait. Csupán gyűlöletet gerjesztő frázisokat pufogtatnak, úgymond Fidesz-ellenes népszavazást, lopásgátló referendumot emlegetnek.

http://magyaridok.hu/velemeny/biznak-a-nemzetkozi-multimozgalomban-632656/

 

BRÜSSZEL MIATT KOMOLY A TÉT

Kis Ferenc Magyar Idők

Két ellentétes világkép, eltérő társadalomszemlélet és ezekkel összefüggésben különböző felfogás Európa jelenéről, de főként jövőjéről – ez a lényege a migráció kérdésében zajló vitának Magyarországon és a kontinens egészén.

Ennek a folyamatnak jelentős hazai eseménye lesz az a népszavazás, amelynek kedden adott zöld jelzést a Kúria. Érdemes szó szerint idézni a referendum kérdését: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” Erre kell majd válaszolniuk az ősszel esedékes népszavazás résztvevőinek.

Fontos a bíróság indokolása is, amely egyértelművé tesz olyan jogi aggályokat, amelyekkel egyes ellenzéki politikusok hozakodtak elő. A Kúria szerint jelentősége van annak, hogy a kérdés valójában az uniós jogot és nem a csatlakozási szerződéseket érinti.

http://magyaridok.hu/ahelyzet/komoly-a-tet-637990/

Az MNB-alapítványoknak nyilvánosan kellett volna dönteni – Kósa Lajos a Mandinernek

írta Stumpf András

Nyilvánosan kellett volna dönteniük a támogatásokról a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak Kósa Lajos szerint, viszont ezzel együtt megszavazzák Varga Mihály legújabb, szintén titkolózós javaslatát. A Fidesz frakcióvezetője szerint a sajtó ma egyre inkább Lenin elveit követi és az osztályharc eszköze. Az újságírók ráadásul nem köszönnek és be sem mutatkoznak. Kósa azt is elárulta, mi a különbség közte és Mick Jagger között. Interjúnk.

 

http://mandiner.hu/cikk/20160504_az_mnb_alapitvanyoknak_nyilvanosan_kellett_volna_donteni_kosa_lajos_a_mandinernek

A Századvég-paradoxon

Lehet, hogy jobban jártunk volna, ha hasznosulnak a kormányzati agytröszt tanácsai

Pápay György, Magyar Nemzet

Aki látott már készülő közvélemény-kutatást, az tudja, hogy a nyers adatok önmagukban nehezen értelmezhetők, és olyan összefüggések is kiolvashatók belőlük, amelyek tényszerűek ugyan, de nem túl informatívak (ilyen például az, hogy a háromszobás lakásban élők nagyobb arányban hallottak a Magyary Zoltán közigazgatás-fejlesztési programról, mint a kétszobás lakásban élők). A VS.hu előbb ezekből az adatokból szemezgetett, majd közreadott egy csokorra valót a Századvég által adott tanácsokból is. Ezekről már nehéz lenne azt állítani, hogy nevetségesek lettek volna. Legfeljebb feleslegesek, legalábbis annyiban, hogy a kormány nem fogadta meg őket. Pedig a Századvég felhívta rá a figyelmet, hogy a Klik egy időzített bomba; hogy a korrupció árnyéka rávetül a Fidesz politikájára; hogy indokolatlanul sok stadion épül; vagy hogy a Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémia (MMA) a jobboldal szellemi hátországát is megosztja. Sokan érezzük úgy, hogy nem jártunk volna rosszul, ha lett volna némi foganatjuk ezeknek a baráti intéseknek, de – mint arra nemrég Lázár János volt szíves emlékeztetni – nem a Századvég kormányozza az országot.

 

http://mno.hu/velemeny/a-szazadveg-paradoxon-1340734

 

Török Gábor Közjogilag érvénytelen, de politikailag használható kvótareferendum

 

Újabb fejezet a népszavazásokról szóló hazai irodalomban: amikor nem a közjogi siker a cél (mert az nem reális), hanem a kommunikációs hatás (ami elérhető).

http://mandiner.hu/cikk/20160504_torok_gabor_kozjogilag_ervenytelen_de_politikailag_hasznalhato_kvotareferendum

Ügyes: Vasárnapi pótlék csak annak jár, aki nemigen dolgozik vasárnap

 

A kiskereskedelemben dolgozók vélhetően nem tapsoltak a vasárnapi zárva tartás eltörléséhez. A vasárnapi bérpótlékra éppen csak azok nem jogosultak, akik rendszeresen dolgoznak hétvégén is. Nagyon úgy fest ugyanis, hogy pont ők nem kapnak egy petákkal sem többet azért, mert vasárnap dolgozniuk kell. A vasárnapi boltzárral együtt ugrott a 100 százalékos bérpótlék is, amely az addig engedélyezett öt, rendkívüli vasárnapra járt, most, hogy bárki kinyithat, a kereskedelemben vasárnap dolgozni már nem számít kivételesnek.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20160504_vasarnapi_potlek_csak_annak_jar_aki_nem_igen_dolgozik_vasarnap

 

 

 Amerikai Népszava

BARTUS LÁSZLÓ: MI A KÖRTE?

Magyarország megszállottja már több ízben bizonyította, hogy az emberiség teljesen feleslegesen fecsérelte az idejét filozófiára, történettudományra. Arisztotelész és John Locke nyugodtan tölthette volna az idejét pecázással vagy stróman államelnökként, mint Áder János, mert Felcsút nagy gondolkodója lendületből vágja kukába az összes tudományos felismerést. Régen ezt még felismerték, a kocsma közepére állították, hogy beszéljen, és röhögtek rajta, mint a falu bolondján. Ma a Magyar Tudományos Akadémia professzorai hallgatják az ezzel egyenértékű eszmefuttatásokat. Bizonyságát adva annak, hogy a nagy tudású professzorok jellemben alulmúlják a kocsma népét is.

 

https://nepszava.us/blogs/news/106127110-bartus-laszlo-mi-a-korte

Népszavazás a betelepítési kvótákról — A politikai cinizmus netovábbja

Christopher Adam Kanadai Magyar Hírlap

 

Az a legnagyobb gond, hogy Magyarország kormánya oly mértékig erkölcsileg hulla, hogy folyamatos politikai hasznot próbál kifacsarni az amúgy is kiszolgáltatott, bajbajutott emberekből. És ezt nem csak kiszolgáltatott “idegenekkel” teszi, hanem a kiszolgáltatott magyarokkal is.

 

http://kanadaihirlap.com/2016/05/03/nepszavazas-a-betelepitesi-kvotakrol-a-politikai-cinizmus-netovabbja/

 

Békesi László

Az MNB viselt dolgai már a büntetőjogi kategóriába tartoznak, mondta Békesi László az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A volt pénzügyminiszter szerint az MNB sikerét sokféleképpen lehet mérni. Ha a legfontosabb kritériumokat nézzük, mondta, akkor először is a monetáris politika sikerét kell vizsgálni. Békesi szerint a jegybanknak monetáris politikája gyakorlatilag nincs, de elviseli, hogy sokat romlott a forint, sőt szerintük ez kifejezetten hasznos, mondta, mert az exportőröket ösztönzi, de ez akkor sem siker, tette hozzá a volt pénzügyminiszter. „Matolcsy Györgyöt sokan azért támadják, mert sikeres jegybankelnök, s a tevékenysége az ország javát szolgálja.”- ezt Rogán Antal mondta.

atv.hu

 

http://www.atv.hu/videok/video-20160503-bekesi-laszlo

 

 

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.