2016.május 4. Sajtószemle

 

Orbán Viktor szélesen molyosog, a nép integet, a nap süt. A tervezettnél egy nappal korábban, szombaton elindult a felscsúti kisvasút. A felcsúti stadiontól az alcsútdobozi arborétumig lehet utazni a pár éve leállított nyíregyházi kisvasútról elhozott és felújított kocsikkal. A sajtót nem engedték közel a vonathoz, de messziről azért készíthettünk fotókat.

http://hvg.hu/itthon/20160430_Elindult_felcsuti_kisvasut_orban_viktor

 

„Orbán hobbija miatt mi szívunk” – a kert végében dudál a kisvasút

Ami a miniszterelnöknek öröm, az néhány felcsútinak maga a pokol. A május elsejével elindult felcsúti kisvasút zártkörű avatójának szünetében a miniszterelnök épp a cinizmussal szembeni ellenállásról beszélt, miközben a település polgármestere nem tekinti saját ügyének a felcsútiak panaszát.

  http://nol.hu/belfold/orban-hobbija-miatt-mi-szivunk-a-kert-vegeben-dudal-a-kisvasut-1613773

 

Rab László Erről álmodik Kövér László, de soha nem fogja megkapni

Régi május elsejéket nézegettem, zászlós fiatalokat láttam Makóról, 23 éve történt, vad vonulás kezdődött a csongrádi városban, céltalan keringőzés Marx-Engels-Leninsz-táblák nélkül, az egyenvilágra csak a matrózblúzok emlékeztetnek.

Hatvannégyben vagyunk Budapesten. Irdatlan tömeg, eszement boldogság, profi, aktív tévés képek, tombol a KISZ, a jelszavunk munka és béke. Amnesztia után vagyunk, Kádár megbocsátott az 56-os disszidenseknek, zavarják is egy pillanatra a kenetteljes főtitkárt. A régi Május 1 meg a mai sokmindenben különbözik egymástól - mondja Kádár et. -, azok kisebbek voltak, az ellenséggel való harc közben zajlottak, és a többi, és a többi. A munkásosztály, a dolgozó nép ügyének előrevitele a következő passzus, naná hogy azért örül nagyon, mert látja az emberek jókedvét (Orbán ma ugyanezt várta volna el Felcsúton kisvasút-avatás közben, de nem jött össze). A legszebb a riporter levezető kérdése, ilyenről álmodik ma Kövér László, remélem, soha nem kapja meg.

http://nol.hu/belfold/enekszo-es-dal-koszontse-1613757

 

Rétvári valamit nagyon elhallgatott a gyógyszerekről

Öt év alatt több mint tízmilliárd forint maradt a betegek zsebében a gyógyszerkassza átalakítása miatt – közölte szombaton Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Hozzátette: két év alatt több lépcsőben 760 gyógyszer lett olcsóbb a vaklicitek következtében. Hogy más okokból mennyié lett több, arról Rétvári nem beszélt. Valójában azonban infláció felett emelkedett a gyógyszerek fogyasztói átlagára.

http://nol.hu/belfold/retvari-valamit-elhallgatott-a-gyogyszerekrol-1613795

 

Orbán szerint a homoszexuálisok nem ápolják a több ezer éves magyar hagyományt

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a portugál Expresso lapnak adott interjút. A kormányfő ismét védelmébe vette Magyarország alaptörvényét és hazánk menekültekről alkotott álláspontját. Mindemellett azt mondta, a a homoszexuálisok csinálhatnak, amit akarnak, de nem köthetnek az állam által elismert házasságot.

http://nol.hu/belfold/orban-szerint-a-homoszexualisok-nem-apoljak-a-tobb-ezer-eves-magyar-hagyomanyt-1613781

 

Lengyel László Halott ország

Magyarországot politikailag megbénítja, hogy szétesett elitje a bizonytalan és ugyanakkor félelmetesen kiismerhetetlen társadalomra vár, hogy kijavítsa az elit hibáit, sőt bűneit. A megosztott és minden hitében csalódott társadalom pedig egy új, tiszta és hiteles elitre vár, amely elhozza végre a tartós nyugalmat, békés rendet és a gazdasági felemelkedést.

http://nol.hu/velemeny/halott-orszag-1613687

 

Vona mutatványa

Szerető Szabolcs, Magyar Nemzet

A Jobbiknak a néppárti stratégia eddig nem sokat hozott a konyhára. A nemzetközi elszigeteltség sem látszik oldódni. Vona Gábor okkal feltételezheti, hogy most érdemes kockáztatnia. Nem is az a legfontosabb kérdés, hogy a pártja, hanem hogy a szavazók mit szólnak az irányváltáshoz. Hogy mi marad a Jobbikból, ha ígérete szerint az elnök lenyesegeti a vadhajtásokat? Kis rosszindulattal azt is gondolhatjuk, hogy Vona csak szalon-, vagyis koalícióképessé tenné a pártját. A váltópárti státus elérése még messze van, a hozzá vezető út buktatókkal teli. De érdemes-e kisebb célokért politikai pályára lépni?

http://mno.hu/vezercikk/vona-mutatvanya-1340291

 

Bebörtönözné a fideszeseket az MSZP

Az elmúlt két év azt igazolja, hogy most van igazán szükség az igazi baloldalra, mondta az MSZP majálisán Tóbiás József, aki a társadalommal kötne szövetséget a Fidesz leváltásáért. Kunhalmi Ágnes elszámoltatná és bebörtönözné az urizáló és lopó fideszeseket.

http://mandiner.hu/cikk/20160501_mszp_most_kell_csak_igazan_baloldal

 

Majális 2016: magukat is megunták a szocialisták

Bucsy Levente,

Hitehagyott MSZP-s vállvonogatás a Városligetben – a baloldal újjászületése érdeklődés híján elmarad. Kóstoljon bele a ligeti hangulatba képgalériánk segítségével: sör, virsli, lufi és politikusok.

Újságírók egymás között sok-sok éve már csak „katasztrófaturizmusként” emlegetik a május elsejei ligeti tudósításokat. 2006 óta, amióta az őszödi beszéd megroppantotta baloldalt, már nincsenek önfeledt, felszabadult és tömeges ligeti majálisok, a 2016-os pedig az e folyamatot betetőző, unalmas lézengés volt már a verbálisan hiába agyonvédett Városligetben. A kormánykritikus gondolkodó akár azt is hihette volna, hogy a ligeti sör-virslizés is egyszer olyan lesz, amit majd a Fidesz-garnitúra a saját képre formál, és kitúrja belőle a baloldal maradékát, a szakszervezetekkel együtt. De ezzel a majálissal már kár foglalkoznia, önnön unalmasságába és érdektelenségébe fullad lassanként.

2016. május elseje, ahogy mi láttuk – íme a részletek!

http://mno.hu/belfold/majalis-2016-magukat-is-meguntak-a-szocialistak-1340257

 

Városliget - Karácsony mégsem szólalt fel az MSZP majálisán

Május elsején a legtöbb párt a hagyományokhoz híven megtartotta saját majálisát. A PM ünnepi kitelepülésén a Magyarországon élők létbizonytalanságáról volt szó, az LMP sajtótájékoztatóján a közszféra béreinek nagyobb mértékű emelését sürgették. Bár a DK a Városliget Zrt. által háromszorosára emelt árak miatt lefújta a rendezvényüket, de Gyurcsány Ferenc azért tartott sajtótájékoztatót a Városligetben, amin a párt elképzeléseit vette sorba. A hagyományosan baloldali ünnep ellenére a Jobbik a Hajógyári-szigeten két napos "nemzeti majálist" tartott, az Együtt pedig a Szabadság téren ünnepelt. A korábbi hírekkel ellentétben Karácsony Gergely, Zugló polgármestere mégsem szólalt fel az MSZP városligeti színpadán.

http://nepszava.hu/cikk/1092778-varosliget---karacsony-megsem-szolalt-fel-az-mszp-majalisan

 

Itt az újabb Orbán-kastély?

A miniszterelnök édesapja, id. Orbán Győző bukkant fel a turai kastélyban néhány hete, s a helyiek már kész tényként kezelik, hogy az épület és a hozzá tartozó tízhektáros park a kormányfő családjának tulajdonába került - írta a Bors. A lap riporterét nem engedték be a kastélyba, már a kapuban azzal utasították el, hogy filmforgatás miatt nem léphet be, azt követően pedig felújítás miatt lesz korlátozott a látogatás. 

http://nepszava.hu/cikk/1092846-itt-az-ujabb-orban-kastely

 

Menedzserek veszik át a Kliket

A szakmai szervezetek, a szakszervezetek, a civilek érveivel, kritikáival szembemenve a kormányzat az iskolák teljes államosítását tűzte célul, a Klebelsberg Intézményfenntartót megszüntetés helyett "menedzsment szemlélettel" vértezik fel. Ma kezdődnek az érettségi vizsgák, a tiltakozó megmozdulások - egy időre - csillapodnak.

http://nepszava.hu/cikk/1092845-menedzserek-veszik-at-a-kliket

 

Őry MariannAz irány jó!

Álláspont. „Werner, der Kurs stimmt!”, vagyis, Werner, az irány jó! – Így biztatták Werner Faymann osztrák kancellárt a tegnapi május elsejei szociáldemokrata ünnepségen.

Őry Mariann Magyar Hírlap 

Mármint voltak, akiknél ilyen táblák voltak, másoknál lemondást követelő transzparensek díszlettek, és közülük elég sokan ki is fütyülték a kormányfőt. Ilyenre – ahogy arra az osztrák sajtóban széles körben rámutattak – még nem volt példa a szociáldemokrata majálisokon.

Ausztria kancellárja nincs könnyű helyzetben, sőt roppant kellemetlen helyzetben van, hiszen szembesülnie kell tettei következményeivel. Az osztrák szociáldemokraták – ahogy annyi kollégájuk Európa-szerte – tavaly ősszel teljes mellszélességgel beleálltak a bevándorláspárti politikába. Faymann egyedi döntést hozott, amikor szeptemberben Angela Merkel mellé állt a vélt erkölcsi magaslatra, és megnyitotta a határt a Magyarországon, sajtója szerint „pokoli kínokon” keresztülment migránsok előtt. Az osztrák kancellár csak azt tette, amit az Európai Parlamentben szociáldemokrata, zöldpárti és liberális barátai hónapok óta szajkóztak: befogadás, szolidaritás, nyitott kapuk, legális utak. Nagy volt a tülekedés az erkölcsi magaslaton, Zoran Milanovic akkori horvát szociáldemokrata miniszterelnök is helyet akart szerezni magának: „Mindenki magának választ társaságot, az enyém Angela Merkel, Faymann és Cerar” – mondta akkor, a német és az osztrák kancellár mellett Miro Cerar szlovén kormányfőre utalva.

http://magyarhirlap.hu/cikk/54130/Az_irany_jo

 

Mandiner A Felcsút-szindrómáról

Mindaz, amin Felcsúton történik, az értelmes, támogatható, szimpatikus kezdeményezések nyilvánvalóan hatalmi szándékokból és egyéni vágyakból történő aránytalan, mértékvesztett és fölösleges túlméretezése.

http://mandiner.hu/cikk/20160501_rajcsanyi_gellert_a_felcsut_szindromarol

 

Nem ez volt az az év, amikor a szurkolók megrohanták a stadionokatEnnyien néztek átlagosan egy magyar bajnokit a helyszínen a most zárult a szezonban. Mi a siker, ha nem az, hogy ez - a Nemzeti Sport adatai szerint - majdnem kereken 300-zal több, mint tavaly?

http://444.hu/2016/05/01/nem-ez-volt-az-az-ev-amikor-a-szurkolok-megrohantak-a-stadionokat

 

Vízágyú és oszlatás kísérte máshol május elsejét

Világszerte megemlékeztek vasárnap a munka ünnepéről. Budapesten aszokásos városligetes majális mellett repülők repkedtek még a belváros felett, de a világ más helyein a klasszikus májusegyes hangulatot hozó tömegtüntetések és néhol rendőrökkel zajló összecsapások is voltak.

Könnygázos, vízágyús összecsapásba torkollott tüntetők és rendőrök között a május elsejei felvonulás Isztambulban, és haláleset is történt: egy embert elgázolt egy vízágyús jármű.

http://kepek.444.hu/2016/05/01/vizagyu-es-oszlatas-kiserte-mashol-majus-elsejet

 

100 ezer menekült jöhet idén Líbiából, a dzsihádisták uralják a partvidék egy részét

Elég fenyegető dolgokat mondott Líbiáról Martin Kolber, az ENSZ különmegbízottja a Welt am Sonntagnak adott interjújában.

Például arról beszélt, hogy Líbiában nem működik az állam, a legstabilabbak pedig a Iszlám Államhoz kötődő dzsihádisták által ellenőrzött területek. Ilyen a partvidék 300 kilométeres része, ahonnan tízezer-számra indulnak az emberek Európa felé.

http://444.hu/2016/05/01/100-ezer-menekult-johet-iden-libiabol-a-dzsihadistak-uraljak-a-partvidek-egy-reszet

 

Nem mondod, hogy ez a pirinyó csomag a menzareformált magyar közétkeztetés alternatív valóságában tényleg létezik

Körülbelül ez volt az első reakcióm, amikor megláttam ismerősöm, Zsoltfotóját. Na jó, nem, ennél sokkal durvább, észrevehető mennyiségben használtam, ahogy mondani szokás, vaskos kifejezéseket, csak anyukám is olvas, és ő ezeket rosszabbul viseli, mint Rogánné Cili asszony a vásárlás nélkül eltelt órákat.

Mert oké, hogy Gyulán sincs kolbászból a kerítés csak azért, mert Gyula és kolbász; értik. De hogy ez komolyan egy úgynevezett uzsonna legyen a város egyik óvodájában, az olyan elképesztő, hogy egy pörköltfesztiváladja a másikat.

http://index.hu/mindekozben/poszt/2016/04/30/uzsonna/

 

Vigyázat, csalás! - Újraolvastuk Matolcsy 644 oldalas öndicséretét

Bár a pénzügyi kultúra fejlesztésére szánta könyvét Matolcsy György, oktatási célokra a kötet teljességgel alkalmatlan. Legfeljebb a tények semmibevételét, a folyamatok egyoldalú bemutatását, az elhallgatásokat lehetne tanítani belőle. A HVG újraolvasta a jegybankelnök gondolatait.

Tudománynak álcázott tárgyat eszkábált önmaga agyonünneplésére Matolcsy György, aki gazdaságtörténeti jelentőségű sikerként könyveli el a saját működését. És mindjárt két minőségben is: nemzetgazdasági miniszterként és jegybankelnökként. Az Egyensúly és növekedés című, a „pénzügyi tudás gyarapítása érdekében” írt, 644 oldalas könyvében az elragadtatás hangján, kritikátlanul dicséri saját konszolidációs és stabilizációs politikáját.

Fizetésének ötmillió forintra emelését is azzal indokolta az Országgyűlésben, hogy az állam vezetői, köztük a Magyar Nemzeti Bank elnöke – vagyis ő maga – olyan bravúros gazdaságtörténelmi tetteket hajtottak végre, hogy meg kell őket fizetni.

http://hvg.hu/gazdasag/201618__matolcsykonyv__664_oldalondicseret__hazugsagok_es_elhallgatasok__vigyazat_csalas

 

224 magyar facebookozóról kértek ki adatokat Orbánék A Facebook egyre nagyobb arányban teljesíti a magyar kormányzati szervek kéréseit. Személyes adatokat, IP címet és üzeneteket is kiadnak.

Egy korábbi cikkünkben megnézheti, milyen értesítést mutat a Facebook annak, akinek a fiókját valamilyen kormányzati szerv megfigyeli, illetve próbálja feltörni.

http://hvg.hu/tudomany/20160429_facebook_magyar_kormanyzati_szervek_adatkeres_atlathatosagi_jelentes

Botrány a Felcsúton – Politikusok feküdtek Orbán kisvasútja elé

 

Nem indulhatott el a Felcsút és Alcsútdoboz között közlekedő kisvasút a hivatalos átadás utáni napon, mert ketten a sínekre települtek.

A magyarnarancs.hu-nak Földi Judit elmondta, elegük van abból, hogy a kormány stadionokra és értelmetlen beruházásokra szór el rengeteg pénzt akkor, amikor például az egészségügy az összeomlás szélén van. „Szeretnénk megakadályozni, hogy Orbán hobbiőrülete elinduljon. Az ellenzék már ezerszer próbálta elmagyarázni, hogy a társadalomnak nem erre lenne szüksége, de ez nem hatotta meg a kormányt, ezért kellett a tiltakozás drasztikusabb formáját választanunk” – hangsúlyozta a fehérvári politikus. Amikor felvetettük nekik, hogy minden bizonnyal a rendőrségen végzik, azt reagálták: abban bíznak, hogy nem lesz különösebb hatósági fellépés velük szemben, hiszen ők csak a „köz pénzét védik”.

http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/botrany-a-felcsuton-aktivistak-fekudtek-orban-kisvasutja-ele-99196

 

Hiába adták ingyen a jegyeket a Felcsút meccsére, üres sorok a hazai oldalon

http://444.hu/2016/04/30/hiaba-adtak-ingyen-a-jegyeket-a-felcsut-meccsere-ures-sorok-a-hazai-oldalon?fbfanpage444+20160430+1734

 

Balog Zoltán: 2017 nagy nyertese az oktatás és az egészségügy lesz

Szavai szerint oktatásra 270 milliárd forint, egészségügyre 167 milliárd forint, a társadalombiztosítási és jóléti szférára 155 milliárd forint, a kulturális tevékenységekre 66 milliárd forint, a sport és szabadidős ágazatokra pedig 22 milliárd forint többletforrás jut jövőre.

Balog Zoltán hangsúlyozta, a nagyobb anyagi lehetőségek nemcsak az egyes területek működtetését teszik könnyebbé, hanem lehetőséget teremtenek a béremelésekre is.

Szeretnénk azoknak, akik az oktatásban, az egészségügyben, a szociális és a kulturális szférában dolgoznak, a bérét úgy emelni, hogy végre közelítsünk ahhoz a mértékhez, ami a munkájuknak valóban a megfelelő ellentételezése

- mondta – elismerve ezzel, hogy mégsem keresnek eleget a magyar munkavállalók.

http://propeller.hu/itthon/3213834-balog-zoltan-2017-nagy-nyertese-oktatas-az-egeszsegugy

 

Az MNB alapítványai kivonják magukat a közbeszerzés és a nyilvánosság alól – de sikerült?

Messze még a vége, a nagyvonalú törvényalkotás által támogatott MNB veresége még nem teljes. Pontokba szedtük, hogy miért jó a hatályos törvények alapján a jegybanknak, hogy lett neki hat szépen felhizlalt alapítványa.

https://atlatszo.hu/2016/04/30/az-mnb-alapitvanyai-kivonjak-magukat-a-kozbeszerzes-es-a-nyilvanossag-alol-de-sikerult/

 

KIESETT A FELCSÚT, MEGDŐLT A BUNDAVÁD

Magyar Idők

Kiesett a Felcsút az NB I-ből, elnémultak azok a hangok, amelyek sunyin arra célozgattak, hogy Puskás Akadémia megvette a bennmaradást. Az Index már az MTK elleni győzelem miatt is arra utalgatott, hogy Orbán és Deutsch levajazta a meccset.

Közben az előző fordulóban aztán a PAFC sorsdöntő meccset vesztett a Vasas ellen, így minimálisra csökkentek az esélyeik a bentmaradásra, de az összeesküvés-elméletek táplálása tovább folytatódott.

444.hu azt sugallta, hogy a Vasas-MTK találkozót azért vitte Dunaújvárosba az MLSZ, hogy a Felcsútnak kedvezzen.

Majd hosszú elemzésben kavarták még a témát azon a portálon, ahol egyébként sportrovat sincs.

De most legalább vége. A Felcsút kiesett, a felszabaduló újságírói energiát lehet a kisvasútra fordítani.

http://magyaridok.hu/sport/kiesett-felcsut-megdolt-bundavad-629929/

 

KOLLABORÁNSOKRA SZÁLLT RÁ AZ ELLENZÉKI SAJTÓ

Szikszai Péter Magyar Idők

Nem tűri a fideszes elhajlást a liberális média. Retteghetnek az opportunisták és az eszme árulói. Beindult a libero ÁVH, nemrég a 444.hu szólt be a vs.hu-soknak, aztán a főszerkesztő, Uj Péter írt igazságszérum hatása alatt korábbi munkahelyének, az Indexnekkorrupciós hajlamáról.

Most meg az Origo új főszerkesztője kapott rövid időn belül két maflást korábbi elvbarátaitól. Egyet a hvg.hu vitt be. Egyet pedig a444.hu.A nem bigott jobboldaliságáról ismert György Bencét azért tartja kollaboránsnak a liberális újságíró elit, mert egy fideszes médium vezetője lett. (Az online portált megvásárló cégnek az állami tulajdonú MKB adott hitelt az üzlethez.)

http://magyaridok.hu/belfold/kollaboransokra-szallt-ra-az-ellenzeki-sajto-629122/

L. Simon László és Magyarország legdrágább biciklitárolója

Elkezdődött az L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár családi borászatához és panziójához vezető út felújítása. Az Agárd és Zichy­új­falu közti szakasz mintegy 800 millió forintért újul meg.

A miniszterelnökségi államtitkár a Fejér Megyei Hírlapban egy önálló cikk szerzőjeként jelentkezett be.

Az írásban L. Simon a Velencei-tó diadalos projektjeit sorolja fel, a felújított Budapest–Székesfehérvár-vasútvonaltól a Dinnyés és Velence közti bicikliúton át a vízisport-iskola kétmilliárdos fejlesztéséig terjed a skála. „Folytathatnánk a sort – említi meg szerényen L. Simon –, de inkább előre kell néznünk: mire van szükségünk, mit tudunk az Orbán Viktor vezette kormány segítségével megvalósítani az előttünk álló években.” A kollektivizmus éveit idéző szövegből kiviláglik, hogy „a gárdonyi rendőrkapitányság épülete sem felel már meg az elvárásoknak, szerencsére Pintér Sándor belügyminiszter úr támogatja egy korszerű épület felépítését”.

http://nol.hu/belfold/l-simon-laszlo-avagy-magyarorszag-legdragabb-biciklitaroloja-1613563

 

Számvetés: Aczél elvtárs gyere vissza, minden meg van bocsátva!

Ha tetszik, ha nem, a kutúrát a magyar nép legszélesebb rétegei számára a szocializmus átkos évei hozták el, hiszen az áldott emlékű Horthy-világban az átlagember nemigen álmodhatott színházról, ahhot minimálisan is kispolgárnak kellett lennie, vagy valamelyik szakszervezeti dalárdában énekelnie. A könyv úri huncutság volt, a négy meg hat osztályt végzett gyerekek megtanultak írni meg olvasni, aztán szép lassan elfelejtették mindkettőt. Érdekes - vagy talán törvényszerű - hogy ahol a baloldal jut hatalomra, ott azonnal fontos lesz a kultúra, és ha voltak is vicces vadhajtásai a létező szocializmus kultúrpolitikájának, de egy idő után kiforrta magát és felemelte a társadalmat - volt a rendszerváltás után honnan alázuhanni.

A Kádár kor emblematikus kultúrpolitikusa Aczél György volt, ő volt a mindenkori kultúráért felelős miniszter első felettese a korabeli bon mot szerint. Véleményem szerint nem jártunk rosszul vele. Igaz, a diktatúra képviselője volt, de megérne egy beszélgetést az, hogy ez a komoly műveltségű kultúrpolitikus képviselte diktatúra volt jobb, vagy a pénz diktatúrája, mely együtt jár némi ízlésdiktatúrával is.

http://nol.hu/pupublogja/aczel-elvtars-gyere-vissza-minden-meg-van-bocsatva-1613705

 

Kovács Klára Tizenöt év múlva Felcsút az önkény lepusztult szimbóluma lesz

- A kisvasutat keressük! – nyit be Felcsút egyik presszójába egy középkorú pár. - Ma még csak az urakat viszi – mutat kezével Alcsútdoboz irányába a pultos. - Akkor is megnéznénk, mert 15 év múlva ez itt úgyis az önkény lepusztult szimbóluma lesz. Az a baj, hogy gyorsan elfelejtették a Ceausescu-érát – zárja be maga mögött az ajtót a férfi és már ül is a kocsiba, hogy a központi állomástól nem messze, a villanysorompónál meglesse a mozdonyt.

http://nol.hu/belfold/egesz-gyerekkoromban-arrol-almodoztam-hogy-egyszer-en-is-hajtanyolhatok-1613661

 

Mégis földről tárgyalt Mészáros Lőrinc az államtitkárral?

Néhány órával azután, hogy a felcsúti polgármester együtt kávézott Budapesten Bitay Márton Örssel a Gresham-palotában, a Nemzeti Földalap visszavont három földárverési hirdetményt.

Kedden munkatársaink szúrták ki, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, Orbán Viktor miniszterelnök barátja Bitay Márton Örssel, a Vidékfejlesztési Minisztérium földügyekért felelős államtitkárával tárgyal a Gresham-palotában, a Four Seasons Hotel kávézójában. Kérdésünkre akkor Mészáros csak annyitmondott, hogy kávéztak, semmiről nem beszélgettek, Bitay pedig később úgynyilatkozott, a futballról folytattak eszmecserét, és az NB I-ben a kiesés szélén álló Felcsút kálváriájáról váltottak pár szót.

http://nol.hu/belfold/megis-foldrol-targyalt-meszaros-lorinc-az-allamtitkarral-1613653

 

ÖRÜLNEK AZ MTK ULTRÁI, VÁRATLANUL KIKAPOTT A CSAPATUK

Magyar Idők

Lezárult az OTP Bank Liga idei szezonja, az utolsó fordulóban választ kaptunk a még nyitva maradt kérdésekre. A játéknap előtt különböző összeesküvés-elméletek láttak napvilágot, amelyeknek a lényege az volt, hogy a jól értesültek szerint a „Felcsút”, vagyis a Puskás Akadémia nem eshet ki, hiszen Orbán Viktor kedvenc csapataként ezt „elintézik” a futballfejesek.

A PAFC-Honvéd meccs előtt a miniszterelnök is megszólalt, az élet rendjének nevezte az általa a Gyurcsány-korszak kellős közepén alapított akadémia felnőtt csapata iránt támadt ellenszenvet.

http://magyaridok.hu/poszt-trauma/orulnek-az-mtk-ultrai-varatlanul-kikapott-csapatuk-630352/

 

MERKEL-TERV = SOROS-TERV

MTI MAGYAR IDŐK Szikszai Péter

888.hu sajtószemléjében is helyet kapott William Engdahl a forró kását nem nagyon kerülgető cikke, amely olyan megállapításokat tartalmaz, mint „az iszlám államból érkező háborús menekültáradat a II. világháború óta számos uniós országban a társadalmi rend legnagyobb megbomlását okozta és az az európai civilizáció magjának elpusztításával fenyeget.” A New Eastern Outlookban publikált írás szerint Merkel a migrációs problémákat az Európai Stabilitási Kezdeményezés (ESI) által létrehozott terv alapján kívánja megoldani, amely egyet jelent azzal, hogy Németországnak (a tavaly befogadott 1 millió menekültön túl) 2016-ban még fél millió szíriait kell letelepítenie. A német kancellár által favorizált terv készítői több szálon kötődnek a Soros György által létrehozott intézetekhez.

http://magyaridok.hu/kulfold/merkel-terv-soros-terv-629656/

 

Lefotózták a lábadozó Simicskát kedvenc csapata meccsén

http://hvg.hu/gazdasag/20160502_simicska_kezilabda

 

"Ha azt kérik, menjünk le kutyába, nemet mondunk" - vége egy 49 éves folyóiratnak

 A csaknem fél évszázada megjelenő Színház című folyóirat utolsó számát készítik, mert csak fél évre volt elég az állami támogatás - mondja Tompa Andrea főszerkesztő. Az elmúlt években folyamatosan faragtak a költségekből, de már nincs hová hátrálni.

Hvg.hu: Nem épp azt akarja a Magyar Művészeti Akadémia, amely januártól átvette a hatalmat a NKA-nál, hogy feladják? Vidnyánszky Attila sem csinált titkot abból, hogy utálja magukat, mert szerinte nem eléggé értékelték a művészetét korábban.

T.A.: Nyilván vannak politikai dimenziói is a mostani helyzetnek, de nemcsak az MMA-ról van szó, hanem hogy nem írják ki a pályázatokat időben, nem csak a folyóiratok esetében, ugyanezt tették a független színházakkal is. Ez demoralizáló, az a célja, hogy menjen el a kedved, másrészt ezzel üzenik, hogy nem vagy fontos, hogy tök rendben van, ha hónapokig nem kap a színész, a szerkesztő fizetést, hogy úgy kötsz szerződést, hogy nincs rá fedezet. És valóban eljön egy pont, különösen a középgenerációnál, amikor végiggondolja, akarja-e az életét egy ilyen megalázó szélmalomharcnak szentelni? Nálunk, nálam, most van ez a pillanat.

http://hvg.hu/kultura/20160501_interju_tompa_andrea_szinhaz_foszerkeszto_nka

 

Kész a halállista

Tavaly óta tart a folyóiratok csuklóztatása. A Színház, a Muzsika és a 2000 című folyóirat megszűnik; a már csak online megjelenő Beszélő honlapját pedig úgy sikerült megmenteni a kikapcsolástól, hogy a szerkesztők dobták össze a pénzt a tárhelyre.

 http://hvg.hu/itthon/20160501_Kesz_a_halallista

 

Orbán sehová nem vezető sínre tette az országot

Kolozsvári Szalonna

Egy tetves, nyugodt szombatja nem lehetett az embernek, az meg a vasárnapot is képes elrontani. Ha nem stadion, akkor kisvasút. A lényeg, hogy fel kell avatni, át kell adni és általában ez soha nem elég: mellé bőszen pofázni is kell. Mert ha valami veretesen ócska duma nem hangzik el a megingathatatlan szurkolók lelki orgazmusa érdekében, akkor nagyon felkelni se lenne érdemes.

Mivel erre a hétvégére nem volt beiktatva egyetlen multifunkcionális sportlétesítmény felavatása sem, Orbán Viktor kockás ingben adta át szombaton a Vál-völgyi kisvasutat. Ennek örömére prédikációt is tartott a baráti és nem baráti szaksajtónak:

http://kolozsvaros.com/2016/05/01/orban-sehova-nem-vezeto-sinre-tette-az-orszagot/

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.