2016.május 4. Sajtószemle

A fát a Bécsi úton, az Óbudai Egyetemmel szemben lévő parkban ültette el kedden a Magyar Köztársaság 1990 és 2000 között hivatalban lévő hajdani államfőjének emlékére a Göncz Árpád baráti társaság.  Beszédet Schiffer János volt főpolgármester-helyettes mondott, felidézte a hajdani köztársasági elnökkel kapcsolatos hétköznapi, ugyanakkor nagyon is emberi történeteket.

Emlékfa Göncz Árpád tiszteletére

A fát a Bécsi úton, az Óbudai Egyetemmel szemben lévő parkban ültette el kedden a Magyar Köztársaság 1990 és 2000 között hivatalban lévő hajdani államfőjének emlékére a Göncz Árpád baráti társaság.  Beszédet Schiffer János volt főpolgármester-helyettes mondott, felidézte a hajdani köztársasági elnökkel kapcsolatos hétköznapi, ugyanakkor nagyon is emberi történeteket.

http://nepszava.hu/cikk/1092967-emlekfa-goncz-arpad-tiszteletere

 

Péter, gyógyulj! - üzeni a magyar Íróválogatott Esterházy Péternek

 Egymás ellen játszott a Magyar Íróválogatott és a Magyar Művészválogatott Esterházy Péter tiszteletére, aki egyébként korábban maga is az Íróválogatottban játszott. A meccs előtt kifeszítettek egy feliratot is:

PÉTER, GYÓGYULJ!

hogy támogatásukról biztosítsák a rákbeteg írót. 

 

 http://index.hu/mindekozben/poszt/2016/05/03/gyogyulj_peter_-_uzeni_a_magyar_irovalogatott_esterhazy_peternek/

 

Tényleg megcsinálták: itt a törvényjavaslat, ami alapján bármit el lehet titkolni

 

Váratlan ajándékot rejtett el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2017-es költségvetést megalapozó törvényjavaslatban. A 99-es paragrafus szerint

nem ismerhető meg „köztulajdonban álló gazdasági társaság, valamint az általa irányított vállalkozás üzleti tevékenységével kapcsolatos azon adat”, amelynek nyilvánossága a vállalat számára piaci sérelmet okozna.

Így, általánosságban, köztulajdonban álló gazdasági társaság van a szövegben. 

Néhány héttel ezelőtt pontosan így próbálta titkosítani Németh Szilárd törvényjavaslata a magyar posta üzleti adatait. A gyanúsan alkotmányellenesjavaslat a parlamenten csont nélkül átment, Áder János köztársasági elnök viszont nem írta alá, az Alkotmánybíróság végül rábólintott. Igaz, ez akkor kevesebb figyelmet kapott, mert a döntés éppen egybeesett azzal, hogy az MNB-titkolózást viszont alkotmányellenesnek mondták ki. Ami akkor nagyobb falatnak látszott. 

 

http://444.hu/2016/05/03/tenyleg-megcsinaltak-itt-a-torvenyjavaslat-ami-alapjan-barmit-el-lehet-titkolni?fbfanpage444+20160503+2021

 

A Klik nevet is eltörlik, menedzserek veszik át a hatalmat az oktatásban

 

Hatalmas átalakításokra készül a kormány az oktatásban. Az önkormányzatoktól elveszik az összes iskolát, és az intézményeket úgynevezett menedzsmentközpontok alá szervezik. Az országos mamutszervezet helyett 60-70 kisebb, önálló költségvetéssel rendelkező egység jön létre, és az iskolaigazgatók is nagyobb pénzügyi mozgásteret kapnak. A Kliket annyira átalakítják, hogy a nevét is megszüntetik.

Nézzük egyenként, mit sikerült megtudnunk a tervezett átalakításról.

 

http://index.hu/belfold/2016/05/03/a_klik_nevet_is_eltorlik_menedzserek_veszik_at_a_hatalmat_az_oktatasban/

 

Így szikrázott a levegő a földügyi államtitkár sajtótájékoztatóján

Gyurcsánnyal példálózott a földügyi államtitkár, amikor arról kérdezte a Népszabadság munkatársa, hogy talál-e abban kivetnivalót, hogy a földárverések legnagyobb nyertesével, Mészáros Lőrinccel találkozott nyilvános helyen. Bitay Márton Örs és az újságíró között éles vita alakult ki a sajtótájékoztatón.

 

http://nol.hu/video/igy-szikrazott-a-levego-a-foldugyi-allamtitkar-sajtotajekoztatojan-1614061

 

Így tiltaná be az Ubert a magyar parlament

 

A javaslat szerint az engedély nélkül végzett személyszállítási szolgáltatatás esetén a járművezetőt 9 büntetőponttal, majd ismételt szabályszegés esetén újabb 9 hibaponttal büntetik, az így összegyűlt 18 pontnál a vezetői jogosítványt hat hónapra visszavonják. A járművet első alkalommal fél évre, ismételt szabályszegés esetén pedig három évre kivonhatják a forgalomból.

 

http://nol.hu/belfold/igy-tiltana-be-a-ubert-a-magyar-parlament-1614079

 

Matolcsy fejét követelik

Matolcsy György elmúlt hetekben feltárt botránysorozata hasonlít A Wall Street farkasa című amerikai film történetéhez, azzal a különbséggel, hogy Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványai az adófizetők és a kirabolt devizahitelesek pénzét költik - fogalmazott tegnap a Házban napirend előtt Tóth Bertalan. Az MSZP-s politikus perelte ki a jegybank által alapított egyik alapítvány iratait, amelyekből kiderült, hogy Matolcsy kuratóriumi elnökként személyesen döntött befektetésekről és a milliárdos összegek legtöbb esetben az unokatestvére érdekeltségében lévő banknál landoltak. Matolcsy adott beszélnivalót a Háznak.

 

https://nepszava.hu/cikk/1092938-matolcsy-fejet-kovetelik

 

Offshore-botrány - Újabb leleplezésekre készülnek

Egyszerre több tucat történet szálait követik a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda kiszivárogtatott iratait feldolgozó újságírók, és már a jövő héten újabb ügyekkel állnak elő - hangsúlyozta kedden Berlinben a munka egyik vezetője, Frederik Obermaier, a Süddeutsche Zeitung című német lap oknyomozó újságírója.

 

http://nepszava.hu/cikk/1092993-offshore-botrany---ujabb-leleplezesekre-keszulnek

 

Orbán nyerne, de Budapesten megizzasztanák

 

Fidesz-KDNP-nek lenne a legtöbb képviselője az Országgyűlésben az Origo mandátumbecslése alapján. A baloldal csak Budapesten és Szegeden tudná megszorongatni a kormánypártokat. Érdekesség, hogy van olyan felmérés, amely szerint négy évvel ezelőtt feleakkora volt a Fidesz támogatottsága, mint napjainkban.

 

http://www.origo.hu/itthon/20160502-orban-viktor-fidesz-kdnp-mandatumbecsles-kozvelemeny-kutatas.html

 

Gazdagon, de tisztességtelenül

Gyurcsány Ferenc megint rögtönzött, talán nem is tudja, miket beszélt

Lukács Csaba, Magyar Nemzet

A DK-nak állítólag immár 13-14 millió forintnyi adóssága van, és ezt nem akarták növelni. Eddig még nincs is baj ezzel, de amivel folytatta Gyurcsány, attól kinyílik a bicska az ember zsebében. Az egyik leggazdagabb magyar politikus ezt bírta mondani: „A tisztességnek időnként a lemondás az ára, és én inkább ezt választom, inkább maradok tisztességes és szegény, mint hogy urizáljak mások pénzéből.”

 

http://mno.hu/velemeny/gazdagon-de-tisztessegtelenul-1340532

 

Fedőneve: TTIP

Facsinay Kinga, Magyar Nemzet

 

Kevés dolog lehet ártalmasabb az európai, így a magyar lakosság egészségére, mint a semmitmondó nevű transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerség (TTIP), az átlagpolgár mégis méltatlanul keveset tudott eddig a formálódó paktumról. A megegyezésben érdekelt köröknek ez így volt jó, hiszen kinek van kedve demokratikus vitát folytatni az utóbbi idők legjelentősebb világgazdasági kezdeményezéséről? A TTIP örve alatt arra készül az Egyesült Államok és az Európai Unió, hogy piacai összenyitásával alapvetően megváltoztassa 800 millió ember mindennapjait. Ahhoz képest azonban, hogy milyen nagy horderejű változásokat hozhat a megállapodás, elejétől fogva nagy volt a titkolózás körülötte.

Ha valaki eddig csak legyintett volna erre az apokaliptikus látomásra, mostantól aligha teheti meg: a Greenpeace környezetvédő szervezet hétfőn 250 oldalnyi bizalmas dokumentumot tett fel az internetre, amely az Európai Bizottság és az amerikai kormány képviselői által folytatott titkos tárgyalások áprilisi állását mutatja be 13 témakörben. Igaz, hogy ezek nem a végleges szövegek, de a tárgyalási álláspontokból kitűnik, hogy Brüsszel a kényes területeken hajlik az engedményre. Így a szerződés – ha létrejön – tényleg megnyitja az utat az amerikai nagyvállalatok környezet-, illetve fogyasztóvédelmi szempontokon átgázoló érdekeinek európai érvényesítése előtt. Cserébe az uniós – főleg a német – járműipar teret nyerhet az Egyesült Államokban.

 

http://mno.hu/vezercikk/fedoneve-ttip-1340653

 

A tanulatlan Orbán Viktor

Gazda Albert, Magyar Nemzet

Aki nem Budapesten született, bugris. Aki nem bírja perfektül az angolt, bugris. Aki hisz bármelyik istenben – pláne, ha katolikus is –, még bugrisabb. Aki nincs velünk, az ellenünk van, és bugris. És így tovább. (Hogy a túloldalon mindenki nemzetrontó komcsi, az a másik fele, de most nem arról van szó, rendben?) El ne felejtsem: aki bugris, annak kisebbrendűségi komplexusa is van. Ugyanis olyan szeretne lenni, mint amilyenek mi (ők), nem bugrisok vagyunk, de hiába próbálkozik a féreg, minthogy bugris, esélye sincs nem bugrisnak lennie. Egyszerű, mint a kétszerkettő.

Így minden, amit Orbán Viktor tesz – vagy nem tesz –, visszakézből megmagyarázható. Az is megmagyarázható volt a képlet szerint egykor, amit az első rendszerváltás utáni magyar kormány tett. Nem fogadták be őket a pesti liberálisok – mert tanulatlanok voltak! –, kis lenézés is jutott nekik osztályrészül, megsértődtek. Azóta nincs más céljuk, mint hogy bosszút álljanak a sérelmeikért. Ilyen ez a kisebbrendűségi komplexum!

http://mno.hu/gkozep/a-tanulatlan-orban-viktor-1340459

Szajlai CsabaÉrettségi matekból

Álláspont. Megkaptuk a gazdaságpolitikai bizonyítványt Brüsszelből, méghozzá a matematikai érettségi napján.

Szajlai Csaba Magyar Hírlap 

Optimistább növekedési előrejelzés, csökkenő munkanélküliség, lassan emelkedő infláció, felfelé mutató - vagyis pozitív - bővülési kockázatok, az éves gazdasági teljesítmény (GDP) arányában vett két százalék körüli költségvetési hiány és mérséklődő államadósság. Röviden, tömören így látják az Európai Bizottság szakértői Magyarországot, a magyar makrogazdasági pálya le- és felfutását az Európai Unió fővárosából.

Ebből is talán a legfontosabb – figyeljetek csak baloldali és liberális barátaink! –, hogy nem pusztán fenntarthatónak tűnik a gazdasági növekedésünk üteme, hanem annak mértéke magasabb, mint amire az idén februárban számítottak Brüsszelben a közgazdászok. Persze fővárosunk ördögien kreatív „rendezői” tartják azért bennünk a lelket, mármint a lélek rombolását - hiszen kit érdekelnek a makroszámok?

http://magyarhirlap.hu/cikk/54340/Erettsegi_matekbol

 

ROGÁN ANTAL: NEM BRÜSSZEL DÖNTI EL, KIVEL AKARUNK EGYÜTT ÉLNI

 

A kormány álláspontja szerint Brüsszel helyett csak a magyarok dönthetik el, hogy kivel akarnak egy országban élni – mondta Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter budapesti sajtótájékoztatóján a Kúria keddi döntésére reagálva, amely alapján lehet népszavazást tartani a kormány kezdeményezésére a kötelező betelepítési kvóta ügyében.

 

http://magyaridok.hu/belfold/rogan-antal-nem-brusszel-donti-el-kivel-akarunk-egyutt-elni-636211/

 

MEDGYESSY, AZ ALSTOM-PÉNZEK, A SZOCIALISTÁK ÉS A KORRUPCIÓ

Fricz Tamás Magyar Idők

A szocialisták az utóbbi időszakban ádáz küzdelmet folytatnak a kormány állítólagos korrupciós ügyei ellen. De vajon kitől és mennyiben hiteles a korrupcióval szembeni fellépés?

http://magyaridok.hu/velemeny/medgyessy-az-alstom-penzek-a-szocialistak-es-a-korrupcio-632554/

 

Közmédia helyett kormánymédia van Magyarországon

 

„Megbízható” szerkesztők felső utasításra alakították a brüsszeli híreket, mondta a távirati iroda volt munkatársa.

A közmédia hatékonyan propagálja a kormány üzeneteit Magyarországon, mondta Kárpáti János, a Magyar Távirati Iroda idén elbocsátott EU-s tudósítója egy öncenzúráról szóló brüsszeli konferencián. Az MTVA-ban dolgozóknak ajánlatos a feletteseikkel előre egyeztetni arról, hogy milyen kérdéseket tesznek föl a kormány tagjainak.

Kárpáti csak találgatni tud arról, hogy mi volt az oka a kirúgásának, de feltűnő, hogy egy tavaly májusi sajtótájékoztató után a szerkesztői úgy osztották be a munkaidejét, hogy ne mehessen el többször Orbán Viktor brüsszeli sajtómegjelenéseire.

„Föltettem egy kérdést, amit nem egyeztettem a főnökeimmel” – mondta. A miniszterelnök a halálbüntetéssel kapcsolatos megjegyzése, és a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció miatt vett részt egy vitán az Európai Parlamentben Strasbourgban, ahol kemény kritikát kapott liberális, szocialista és konzervatív képviselőktől egyaránt. Zárt ülésen a saját EP-frakciójában is kikeltek Orbán lépései ellen, elsősorban amiatt, mert 2015. április végén azt mondta: napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését.

„Láthatóan nagyobb kritikát kap az álláspontja miatt ebben a kérdésben a saját pártcsaládjából is. Hogyan látja a Fidesz helyzetét az Európai Néppárton belül? – kérdezte Kárpáti angolul. – A miniszterelnök válaszolt, hogy nem félnek a vitáktól” – emlékezett vissza.

 

http://index.hu/kulfold/eurologus/2016/05/02/nem_tehettem_fol_tobb_kerdest_orban_viktornak/

Fideszes forrás: kockázatos, ha Matolcsy nincs gyámság alatt

 

Kormányzati forrásainkkal és a Fidesz-KDNP frakcióhoz tartozó képviselőkkel beszélgetve úgy tűnik, a kormány egyelőre nem lát akkora kockázatot az MNB-alapítványok több száz milliárdos pénzköltése kapcsán kerekedett botrányban, hogy új, külön erre fókuszált kommunikációs stratégia kidolgozását rendelje el.

A legnagyobb problémának azt érik kormányberkekben az ATV forrása szerint, hogy megint kiderült, mekkora kockázatot hordoz magában, ha Matolcsy György „nincs gyámság alatt.”

Egy másik megszólaló arról beszélt, hogy vállalhatatlanul ciki az MNB-alapítványok körüli botrány, és gyorsan ki kellene találni valami ellenszérumot, mert ha az ellenzék még sokáig sulykolja a témát, akkor "a végén még megértik az emberek".

 

http://www.atv.hu/belfold/20160502-az-emberek-ugy-sem-ertik-nem-izgul-az-fidesz-hogy-raeg-az-mnb-botrany

 

Az MVM megfordította Közép-Európa legnagyobb folyójának folyásirányát!

Talán még a legfigyelmetlenebb néző is azonnal érzi, hogy valami nagyon nincs rendben a 48. másodpercnél kezdődő képsorral. A kicsit figyelmesebb pedig rögtön kiszúrhatja, hogy

az MVM megfordította Közép-Európa legnagyobb folyója, fő vízi útvonala, Magyarország legfőbb vízforrása, a Duna folyását.

A Budapest hangulatát, képét leginkább meghatározó Duna előbb a Gellért-hegy lábánál kanyarog délről északra, majd konzekvensen folytatja útját a Lánchídtól a Margitsziget felé. Nem mondom, hogy nincs ráció az ötletben, így próbálják elterelni Dunacsúnynál a folyót a szlovákok a szar bősi erőművükhöz, aminek kiiktatásával az MVM máris jelentősen javítaná stratégiai pozícióit a közép-európai árampiacon!

http://444.hu/2016/05/03/az-mvm-megforditotta-kozep-europa-legnagyobb-folyojanak-folyasiranyat

 

Rogánék a nagy gyurcsányozásban elfelejtették megemlíteni, hogy messze többet költöttek már hirdetésekre a szocialistáknál

 

A Miniszterelnökség 8,2 milliárd értékű reklámfelületet vásárolt tavaly. Ezzel az állami szférában kenterbe vernek mindenkit, a 8,2 milliárd a duplája annak, mint amit a híresen sokat költő Szerencsejáték Zrt. vett meg.

Azután néztük meg az adatokat, hogy lassan nem telik el úgy nap, hogy Rogán Antal propagandaminisztériuma arra az egyszerű kérdésre, hogy mennyiért hirdet az állam kormányközeli médiumokban, illetve a kormány mennyi költ az olyan típusú kampányokra, mint a „Magyarország erősödik”, a „Magyar reformok működnek” vagy a „Megvédjük az országot”, ne azt válaszolná, hogy :Továbbra is biztosíthatom, hogy a jelenlegi kormány kevesebbet költ hirdetésekre, mint a Gyurcsány-Bajnai-kormányok. Emlékszünk még a 2006 és 2010 közötti időszakra, amikor az állam 84 milliárdot költött reklámcélokra.”

Ez a szép csúsztatás az állandó válasz minden hasonló kérdésre. 

http://444.hu/2016/05/03/roganek-a-nagy-gyurcsanyozasban-elfelejtettek-megemliteni-hogy-messze-tobbet-koltottek-mar-hirdetesekre-a-szocialistaknal

 

Kedves olvasók, ne higgyenek a szemüknek! Ez az üres ülésterem valójában nem is üres!

 

Bár az üres parlamenti ülésterem annyira szokványos látvány, hogy Botos Tamás kollégám rendszeres rovatot csinált a kihalt teremről készült fotókból, a parlament hivatalos adatai szerint szinte sosincs hiányzó. Legalábbis az elmúlt két évben, amióta az új házszabály fizetéselvonással szankcionálja a lógást, a Blikk értesülései szerint még soha senkit sem szankcionáltak a hiányzás miatt.

 

http://444.hu/2016/05/03/kedves-olvasok-ne-higgyenek-a-szemuknek-ez-az-ures-ulesterem-valojaban-nem-is-ures

Talán minket ölnek meg, ha nem jön ide ez a migráns

 

Egy hete brutálisan meggyilkoltak egy izraeli férfit Tiszakécskén. Végigjártuk a tragédiához vezető utat, amiben sajátosan keveredik családi dráma, magyarságkeresés, a börtön utáni élet nehézsége, a vidéki Magyarország nyomora és a menekültválságot tematizáló kormányzati beszédmód.

Gross Ofir március elején érkezett Magyarországra autóstoppal. Kimerülten, ápolatlanul, egy nagy guruló bőröndre erősített sátorral állt Kecskemét határában egy benzinkútnál. Magyarul egy szót sem tudott, de a városban már volt egy magyar nő, aki várta őt.

Az izraeli férfi azt mondta Edinának, hogy Németországban tanult orvosi műszerésznek, de otthagyta az egyetemet. Állítása szerint azért jött Magyarországra, mert nagyszülei Keresztúrról származnak, ő is szeretett volna megtanulni magyarul, majd letelepedni valahol a magyar tanyavilágban. 

 

http://index.hu/belfold/2016/05/03/az_izraeli_ferfi_halala_tiszakecsken/

Lehet népszavazást tartani a betelepítési kvótáról

 

A Kúria nem találta szabályellenesnek a kormány népszavazási kezdeményezését a betelepítési kvótáról, jogerősen átengedte a kérdést. Bár a Liberálisok már jelezték, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak, valószínűbb, hogy kora ősszel szavazni fogunk az uniós kvótáról. Rogán Antal azt mondta, a népszavazással sietni akar a kormány, mert Brüsszelnek egyre "őrültebb javaslatai" vannak.

 

http://index.hu/belfold/2016/05/03/a_kuria_dont_a_kormany_kvotaugyi_nepszavazasarol/

IMF: Az egész világra hatással lesz, ami Kínában történik

 

A térség gazdasági növekedését idén és jövőre is 5,3 százalékra becsülik. Míg az ázsiai régió kiteszi a globális növekedés kétharmadát, a kínai gazdasági váltás kihívásokat jelent több ország számára is.

 

http://index.hu/gazdasag/2016/05/03/lassan_de_biztosan_novekszik_tovabb_az_azsiai_gazdasag/

 Ezért nem lesz Orbánnak soha megértőbb német sajtója

Georg Paul Hefty  Heti Válasz

„A Kohl–Merkel–Orbán-féle háromszögben nemcsak a mai német–magyar viszony jelenik meg, hanem az elmúlt negyedszázad történelme is.”

A németországi sajtóban senki sem szereti Orbán Viktort: ez az április végi Kohl–Orbán-találkozó legfontosabb felismerése. Senki sem kommentálta az alkalmat úgy, mint örvendetes és méltányos eseményt, amelyen egy sikeres európai kormányfő tiszteletét fejezi ki Európa díszpolgárának. Akik a látogatást nem puszta fontoskodásnak ítélték, azt fejtegették, hogy Orbán Kohlt fel akarta használni Angela Merkel kancellár ellen, a CDU volt tiszteletbeli elnökét a kereszténydemokraták jelenlegi vezetőjével szemben.

A hónapok óta hangoztatott kritika ellenére most a sajtó szinte egyöntetűen a kancellár pártját fogta, és megakadályozta, hogy Kohl és Orbán megbeszélése sebet üssön Merkel tekintélyén

http://valasz.hu/publi/ezert-nem-lesz-orbannak-soha-megertobb-nemet-sajtoja-118318

Ha olcsó az olaj, megsarcolják a benzin árát

Egy kétgyermekes családnál 65-80, a nyugdíjasoknál 15-20 ezer forintot hagy évente a kormány a jövő évi adótörvényekben megfogalmazott áfa-csökkentéssel és a személyi jövedelemadó családi adókedvezményének bővítésével – mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára mai sajtótájékoztatóján.

A magánszemélyek 200 ezer forintos tartozásig automatikus 6 hónapos részletfizetési kedvezményt vehetnek majd igénybe – csak kérelmezni kell majd.

Beruházást támogatna az adó

http://valasz.hu/uzlet/ha-olcso-az-olaj-megsarcoljak-a-benzin-arat-118411

Kapaszkodjon erősen: Gyurcsányban öltött testet minden antifasiszta rémálma

Megzavarodott DK-sok tömegei özönlik el Vona Gábor Facebook-lapját, Novák Előd Vadai Ágnest ábrázoló pólót készíttet, Dániel Péter visszavonja karizmatikus-nyilatkozatát, majd nyílt fegyverkezésbe kezd – talán nem is túl távoli víziók az országból, ahol Gyurcsány Ferenc komolyan felvetette az összefogást a Jobbikkal a 2/3-os Fidesz-világ 2018 utáni lebontása érdekében.

Idézet következik Gyurcsány Ferenc május elsejei sonline-os szövegéből, a lényeg félkövérrel:

Bekövetkezhet tehát az, amire nem gondolt Orbán Viktor, hogy a centrális erőtér fölött létrejöhet a bal- és jobboldali összefogás. Előfordulhat, hogy a három nagy blokk – a baloldali ellenzék, a Jobbik és a Fidesz-KDNP – egyike sem szerzi meg a voksok 50 százalékát, s nyílt koalíciót sem köthetnek egymással. Megjegyzem: egyáltalán nem lelkesednék érte, de már nem tudom kizárni, hogy lesz majd olyan jelentős nyomás a szavazópolgárok részéről, hogy a 2/3-os törvények lebontása érdekében összefogjanak a mostani kormányzaton kívüli erők. Lehet, hogy nagyon fura véget ér majd a mai rendszer.”

Ami korábban teljességgel kizárható volt, most egy „egyáltalán nem lelkesednék érte, de” fordulattal felvezetve reális elképzelés lett.

http://valasz.hu/itthon/kapaszkodjon-erosen-gyurcsanyban-oltott-testet-minden-antifasiszta-remalma-118409

Áldozatok vagy eszközök? Tízezrével jöttek a kísérő nélküli gyerekek a Közel-Keletről

Tavaly 88 265 kísérő nélküli kiskorú kért menedéket az Európai Unió valamelyik tagállamában, többségük Afganisztánból érkezett – közölte legfrissebb jelentését az Eurostat uniós statisztikai hivatal hétfőn. Döbbenetes szám; az Unió egyelőre csak ismerkedik a jelenséggel, pedig érdemes felkészülni a gyermek migránsok újabb hullámára.

 

http://valasz.hu/vilag/aldozatok-vagy-eszkozok-tizezrevel-jottek-a-kisero-nelkuli-gyerekek-a-kozel-keletrol-118404

RTL: nem "enyhítenek" a híradón a plusz pénz miatt sem

Nem változik az RTL Klub Híradójának hangneme csak azért, mert a kormány engedélyezte a két vezető kereskedelmi tévének, hogy terjesztési díjat szedjenek a kábelszolgáltató cégektől – ígéri Kolosi Péter, az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese, programigazgatója. A vezérigazgató-helyettes értékeli a most futó műsoraikat és beszél az őszi terveikről: többek között visszajön az X-Faktor, és elindul a Kicsi Óriások.

 

http://nol.hu/belfold/kolosi-az-rtl-klub-soha-nem-csinalt-lejarato-riportokat-1613917

Ez hány fa élete? - Öt mélygarázs szolgálja majd a Vár megközelítését

Öt mélygarázs fogja segíteni a budai Vár megközelítését, ezek közül a Várkert Bazár alatti beruházás már elkészült, a Csikós-udvar alatti Várgarázst pedig júniusban adják át - számolt be a Nemzeti Hauszmann Terv Társadalmi Testületének keddi, hatodik ülésén elhangzottakról az MTI.

 

http://nepszava.hu/cikk/1092972-ez-hany-fa-elete---ot-melygarazs-szolgalja-majd-a-var-megkozeliteset

DK: mindenki maradjon távol a kvóta-népszavazástól

A Demokratikus Koalíció Európa-ellenesnek tartja a Kúria által jóváhagyott kvótareferendumot, ezért az ellenzéki párt - az Együtthöz hasonlóan - bojkottálni fogja a népszavazást és arra szólítja fel a választókat, hogy ne menjenek el voksolni.

 

A KORRUPCIÓ FÉSZKE VOLT AZ MSZP-KORMÁNY

NEM AZ ORSZÁG ÉRDEKEIT SZOLGÁLTÁK AZ UNIÓS FORRÁSOK

Bákonyi, Vincze, Losonczi Magyar Idők

Egyértelműen sikeres volt a támogatások felhasználása és pozitív az elszámolás mérlege azzal az uniós támogatási összeggel, amely igazából Magyarország pénze volt és nem az unióé, hiszen az ország 2007 és 2013 között nettó befizetője volt az EU-nak – mondta vitaindító beszédében Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János szólt arról is: nem tudható még, hogy a jelenlegi után lesz-e újabb kohéziós támogatás, ezért 2020-ra az ország gazdaságát önjáróvá kell tenni. Ennek érdekében szerepel a jövő évi büdzsében 1000 milliárd forintnyi hazai fejlesztési forrás.

 

http://magyaridok.hu/belfold/a-korrupcio-feszke-volt-az-mszp-kormany-634228/

Újabb TV2-es riporter halt meg

 

A 46 éves tévés alapító tagja volt a Tényeknek, az egyik legismertebb arc volt a hírműsorban, akit minden nap láthattunk a csatornán. A halála okát egyelőre nem tudni.

A múlt pénteken munkavégzés közben váratlanul rosszul lett, majd nem sokkal később meghalt az ATV csapatához frissen csatlakozott Szabó Tibor, aki a TV2 Tényektől igazolt az ATV-hez.

 

http://propeller.hu/szorakozas/3214376-ujabb-tv2-riporterhalt-meg#v1597884

 

Nyugdíjemelés – jól érzik az idősek, hogy valami nagyon nincs rendben

Óriási felháborodás és tiltakozás követte, a jövő évre tervezett inflációnak megfelelő 0,9 százalékos nyugdíjemelést. Pedig ez nem valami váratlan és törvénytelen dolog, ugyanis 2010-ben inflációkövető nyugdíjemelésről született törvény. Ezzel kívánták a nyugdíjak értékét megőrizni (amit ma is hangsúlyoznak) és garantálni. Jóllehet már 2009-től (amikor egy rendkívül rossz és értelmetlen döntéssel eltörölték a svájci nyugdíjemelési indexálást) inflációkövető nyugdíjemelést vezettek be, igaz 3% GDP növekedés esetén nyugdíjprémium kiegészítéssel. 2010.-ig még működött a nyugdíjkorrekció rendszere is (a kedvezőtlen időben megállapított nyugdíjak felzárkóztatása), amit leállítottak. A minimálnyugdíj pedig hét éve változatlanul 28500 forint, míg Szlovákiában ugyanez 30 év munkaviszony után 80 ezer forint.

Valami nincs rendben, érzik

2010 óta az akkor hozott törvénynek megfelelően csupán a tervezett inflációnak megfelelően emelkedhetnek a nyugdíjak. A nagy felháborodáshoz vélhetően az is hozzájárul, hogy olyan alacsony az infláció, hogy a 0,9 százalékos nyugdíjemelés semminek tűnik. 10 százalékos infláció esetén 10 százalékos nyugdíjemelés nem váltott volna ki ekkora elégedetlenséget, pedig a helyzet akkor sem lenne jobb.

http://24.hu/fn/penzugy/2016/05/03/nyugdijemeles-jol-erzik-az-idosek-hogy-valami-nagyon-nincs-rendben/

Rogán: az ellenzékiek Brüsszel parancsát követik

 

A kabinetfőnök Rogán Antal szerint nincs ma fontosabb kérdés, mint a kényszerbetelepítésről szóló népszavazás, bár Orbán Viktor önmagában is vétózhatna az EU-ban. Az ellenzékiek Brüsszel mondatait fújják. Rogán megszólalt MNB-ügyben is, szerinte Matolcsyt a sikerei miatt támadják, a vs.hu-t pedig ellenzéki médiumnak titulálta, aminek szétveréséhez gratulált az ellenzéknek.

 

http://hvg.hu/itthon/20160503_Rogan_az_ellenzekiek_Brusszel_parancsat_kovetik

 

Föld S Péter A háttérhatalmak miatt nem jár meccsre a magyar

 

Ha már minden településen lesz stadion, Balatonborzadályon, meg Dunarettentőn is, akkor jöhet a finomhangolás.

Finomhangoláson azt értjük, hogy a ma még üresen kongó stadionokat meg kell tölteni emberekkel. Jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy hiába szökött az egekbe a magyar futball színvonala, hiába lett világverő a bajnokság, az emberek mégsem járnak meccsre. A most magunk mögött hagyott szezonban az átlagos nézőszám 2645 volt. Ez bizony nagyon kevés, főleg, ha beleszámítjuk, hogy Orbán Viktor lélekben minden meccsen ott volt. (Volt, amelyiken kétszer is.)

http://nol.hu/most-itt/a-hatterhatalmak-miatt-nem-jar-meccsre-a-magyar-1613963

 

BARTUS LÁSZLÓ: ÍGY LÁZADTOK TI

Először megörültem, amikor megláttam, hogy a debreceniek végigisszák az 1-es villamos vonalát. Azt gondoltam, mégiscsak van kurázsi, jellem, gerinc ebben a népben. Mégiscsak jó helyre születtem. Minden elismerés, le a kalappal, így kell ezt csinálni! Már kezdtem előkeresni a bő gatyámat, a szentkoronás sörnyitómat és a Nagy-Magyarország térképet, amikor elolvastam, hogyan képzelik ezt.

Azt találták ki, hogy "utazzunk el a Nagyerdőre a Kossuth térről és útközben minden megállónál leszállva a villamos mellett igyunk vizet . Majd szálljunk vissza és utazzunk tovább. (Így nem tudnak büntetni az ellenőrök, mivel a villamos mellett iszunk). Így hívjuk fel az illetékesek figyelmét arra, hogy a jelenlegi szabályozás életszerűtlen". Azt a ravasz mindenit! Hol van ettől az okos lány, aki hozott is, meg nem is! Ez ám a csavaros magyar észjárás.

Mit lehet erre mondani? Ezek jöttek be a Vereckei-hágón? Ezek nyilaztak hátrafelé? Mitől lett ilyen gyáva ez a népség? Nem láttak még tiltakozást a tévében? Ez a tiltakozás, hogy föl-le ugrálnak a villamosról, minden megállóban isznak vizet, majd visszaszállnak? Hát még a Vasas is ki merte ejteni a Felcsútot, kisvonatoztak, és nem kerültek Recskre.

https://nepszava.us/blogs/news/106012486-bartus-laszlo-igy-lazadtok-ti

BKV-ügy: Az igazság odaát van

 

A BKV-per, vagy ha úgy jobban tetszik, a Hagyó-ügy egyike azoknak az eseménysorozatoknak, amelyeknek komoly szerepük volt a Fidesz hatalomra kerülésében. Ily módon a politika és az igazságszolgáltatás szempontjai teljesen összekeveredtek, s ma még, jogerős ítéletek nélkül, különösen nehéz szétbontani, mi miért történt.

Ez a történet azonban jóval bonyolultabb annál, hogy már most, elemzéssorozatunk elején magabiztos kijelentést tegyünk bűnösség vagy ártatlanság kérdésében. Egyet mindenképpen szögezzünk azonban le. Akár ártatlan, akár bűnös valaki, alapvető joga, hogy

a bíróság tisztességes eljárás során döntsön sorsáról, s ne engedjen a politikai nyomásgyakorlásnak,

de még a közvélemény sokszor megalapozatlan, propaganda eszközökkel befolyásolt, érzelmektől vezérelt véleményének se.

Ma már a nyomásgyakorlás, a befolyásolás sokkal kifinomultabb módon történik, ha történik. Sokszor nehéz megvonni a határvonalat a törvénytelen befolyásolás és a „nyomozati taktikai lépések” között.

Hiszen a következőkben hányszor találkozunk majd azzal, hogy a kihallgatottnak, miközben mondjuk a kihallgatására szállították a fogdára, útközben az értésére adták, hogy

sokkal jobb lenne neki, ha erre-arra vallomást tenne.

(És itt gyakran nevek is elhangzottak.) Akkor talán hamarabb szabadulna, nem gyanúsítanák meg több üggyel és így tovább. Ha így történt – persze tanúk nélkül – akkor ez zsarolás, fenyegetés vagy csak a nyomozók szokott módszere beijeszteni a büntetőeljárásokban gyakorlatlan, egy egészen másik világból érkező embereket.

http://egyenlito.blog.hu/2016/05/03/bkv-ugy_az_igazsag_odaat_van

 

Százmilliók egy semmiből jött cégnek az MNB-alapítványoktól

2016 tavaszáig összesen nettó 292 millió forint értékben kötött szerződéseket a jegybank és alapítványai a  made in Heiszler Kft-vel. A három éve alapított cég tulajdonosa ekkorra már kisebb cégtemetőt tudhatott maga mögött; de az MNB-s pénzeső beindulása előtt a made in Heiszler sem muzsikált valami fényesen, 2013-ban mindössze 13 milliós árbevétele volt.

 

http://blog.atlatszo.hu/2016/04/szazmilliok-egy-semmibol-jott-cegnek-az-mnb-alapitvanyoktol/

 

N. Kósa Judit Történelemvizsga

 

A legdemokratikusabb írásjel – ezt írta Csoóri Sándor a „lenézett, meggyanúsított" kérdőjelről. E dupla jelzős szerkezet több tízezer példányban való kinyomtatását akár magyarérettséginek álcázott tömegméretű provokációként is értékelhetnénk, ha a jeles szerző nem 1979-ben vetette volna papírra a fenti megállapítást. De hát akkor írta, a még éppen csak puhulásnak indult kádári diktatúrában. Ami abból is prímán látszik, hogy az esszé következő mondata így hangzik: „aki kérdez, számít mások részvételére, bízik bennük".

Könnyű volt az idei magyarérettségi, legalábbis hétfő délben már országos méretű megkönnyebbült sóhajról számolt be az összes internetes orgánum. Könnyű volt – fűzzük hozzá mi – mint szövegértési, műelemzési vizsga. De könnyű volt-e mint matura? – már ha feltehetünk ilyen fellengzős kérdéseket egy eredeti értelmét rég elveszett megméretéssel kapcsolatban. Az érettségi ma már nem avat „nadrágos emberré", nem jár vele magasabb fizetés vagy párbajképesség. Nem tekinthető az egyetem előszobájának sem, sőt, ha valóra válnak a kormány legújabb, a szakgimnáziumokra vonatkozó tervei, akkor még idegennyelv-ismeretet vagy az általános tudományban való tájékozottságot sem jelent majd, hogy valaki letette az érettségit.

 

http://nol.hu/velemeny/tortenelemvizsga-1613941

5 ok, amiért az MSZP-nek öngyilkosság lenne újra összeállnia a Gyurcsány-párttal

 Váratlanul jelentős kérdéssé vált az MSZP máskor amúgy papírformaszerű és ennek megfelelően dögunalmas elnökválasztása. Eleve vannak elnökjelöltek. És ami még érdekesebb, politikai stratégiák is versenyeznek.

http://egyenlito.blog.hu/2016/05/02/5_ok_amiert_az_mszp-nek_ongyilkossag_lenne_ujra_osszeallnia_a_gyurcsany-parttal

 

Tamás Ervin BFZ

 

Kialakulhatna egy értelmes vita arról, hogy sok vagy kevés a támogatás, amit a Budapesti Fesztiválzenekar kap. Mert sok. Mert kevés. És mert minden sok. És mert minden kevés. Legalábbis azok számára, akik adják meg akik kapják. És mert sok értelmes célra fordítunk keveset, értelmetlenekre a kelleténél többet. Csakhogy arról szintén lehetne érdemi polémia, hogy mint válik idehaza minden értelmes egy kurzusváltás nyomán értelmetlenné, és fordítva.

Sajnos ez az átkozott szimptóma követhető nyomon a Fischer Iván vezette zenekar esetében is. A tetemes állami támogatás tudatában a főváros jelentősen csökkentette a saját szponzorációs összegét, mire a művész a tőle megszokott módon, kemény szavakkal reagált – divatos megfogalmazással élve kissé túltolta. Tarlós Istvánnak sem kellett messzire mennie dühödt válaszért: „Gyalázni ingyen is lehet minket, ahhoz nem kell 60 milliós támogatást kapni” – jelentette ki nem valami diplomatikusan. Ahelyett, hogy egy mindkét oldal szempontrendszerét józanul számba vevő vita érlelne kompromisszumot, amelyet, ha valahol, hát az úgynevezett magas kultúra vidékein be lehetne mérni, egykettőre ugyanabban az indulati vadonban találjuk magunkat, mint bárhol bármilyen témában.

 

http://nol.hu/velemeny/bfz-1613803

 

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.