2016.május 24. Sajtószemle

A németek 61 százaléka egyáltalán nem, vagy csak kissé aggódik amiatt, hogy a menekültek beáramlása jelentősen megváltoztathatja az ország lakosságának együttélését és veszélyeztetheti az értékeket. A felmérésben részt vevők 69 százaléka helyesnek tartaná, ha pénzügyi szankcióval sújtanák a menekültkvótától elzárkózó országokat, így például Magyarországot.

A németek többsége helyesnek tartaná, ha pénzügyi szankció sújtaná a menekültek befogadásától elzárkózó európai uniós tagországokat - mutatta ki egy hétfőn ismertetett felmérés.

http://hvg.hu/vilag/20160523_nemet_felmeres_menekultek_bevandorlok_menekultkvota_elutasitasa?s=hk

Egy rakás zenész a világ minden részéről adja elő a Rolling Stones Gimme Shelter című dalát

http://444.hu/2016/05/23/egy-rakas-zenesz-a-vilag-minden-reszerol-adja-elo-a-rolling-stones-gimme-shelter-cimu-dalat

Felavatták Göncz Árpád emléktábláját

A hétfői megemlékezésen Rainer M. János történész hangsúlyozta, Göncz Árpád megtette, amit lehetett "1956-ban, a 80-as években, 1989-ben és utána is".  Bús Balázs (Fidesz-KDNP), a III. kerület polgármestere úgy fogalmazott, olyan emberre emlékeznek, akit noha komoly kihívások elé állított az élet, mindig képes volt emberségét megtartani.  Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, hogy a néhai államfő életének legfontosabb eseményei kötődnek a Bécsi úti házhoz.

 

http://nepszava.hu/cikk/1094722-felavattak-goncz-arpad-emlektablajat

 

Mégsem törtek át Ausztriában: nem lett szélsőjobbos elnök az EU-ban

 

Ilyen még sosem volt Ausztriában: ennyire szoros választási eredmény, az, hogy a levélszavazatok döntsenek, vagy hogy ilyen kevésen múljon, hogy egy jóléti ország köztársasági elnöke egy szélsőjobboldali párt jelöltje legyen. Bár végül az osztrák Szabadságpárt vesztett, a történelmi néppártoknak lépniük kell, ha nem akarnak eltűnni a politikai térképről. Wolfgang Sobotka belügyminiszter nem sokkal háromnegyed öt előtt jelentette be, hogy Van der Bellen a szavazatok 50,3, Hofer pedig 49,7 százalékát szerezte meg. A győztes 31 026-tal több voksot gyűjtött. Hofer már a hivatalos bejelentés előtt elismerte vereségét.

http://hvg.hu/itthon/20160523_Ausztria_FPO_koztarsasagi_elnok_Norbert_Hofer_Zoldek_Alexander_Van_Der_Belllen_EU

 

 

Fordulat: Nyomozás indult a tanártüntetéseket szervező iskolaigazgató, Pukli István ellen!

Az a Tényi István, belvárosi Fidesz tag jelentette fel, aki eddig is sok ellenzéki szervezetet és nem kormánypárti sajtóterméket is feljelentett már. Most a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója került sorra, a rendőrség pedig megalapozottnak találta a bejelentést

Tényi "minősülő közfeladati helyzettel visszaélés bűntett gyanújával" fordult a rendőrséghez. A bejelentés szerint ugyanis az igazgató tevékenysége miatt kellett felmondania az egyik tanárnak.

Amikor ugyanis Pukli a kormány oktatáspolitikája miatt polgári engedetlenséget hirdetett, nem kérte ki a tantestület véleményét.

http://www.blikk.hu/aktualis/politika/fordulat-nyomozas-indult-a-tanartunteteseket-szervezo-iskolaigazgato-pukli-istvan/897hmx2

 

Titkolják, hogy nyomoznak-e Pukli István ellen

kérdést intéztünk a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztályához. Azt kérdeztük, nyomoznak-e vagy sem. Ezt a választ kaptuk.

„A hatóságunkhoz érkezett megkeresésére válaszul tájékoztatom, hogy az Ön által kért adatok az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény hatálya alá tartoznak, ezért arra nem áll módunkban válaszolni. Tisztelettel: Budapesti Rendőr-főkapitányság.”

http://nol.hu/belfold/pukli-nem-tud-rola-de-feljelentettek-1616659

 

Mást küld maga helyett Magyarországra a pápa

 

Ferenc pápa nem jön Magyarországra a Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából tartandó szentmisére, a Vatikánt Dominik Duka bíboros fogja képviselni.

 

http://www.origo.hu/nagyvilag/20160521-ferenc-papa-a-pragai-erseket-kuldi-a-szent-marton-ev-kozponti-esemenyere.html

 

Miért nem jön a pápa Szombathelyre?

 

Három évvel ezelőtt Ferenc pápa elfogadta Áder János köztársasági elnök 2016-ra, a Szent Márton-év eseményére történő meghívását, a katolikus egyházfő mégsem látogat el Magyarországra. 

 helyzet mára

Magyarország migrációval kapcsolatos álláspontja miatt alaposan megváltozott.

gépnarancs blog szerint egyáltalán nem véletlen, hogy végül a pápa nemet mondott a meghívásra. „Az ugyanis egészen nyilvánvaló, hogy számos emberiességi kérdésben más a véleménye a pápának, és más a véleménye a magyar kormánypolitikusoknak. Akkor is, ha az utóbbiak előszeretettel emlegetik Jézust, és a keresztény értékeket. A legjobb példa erre a menekültek kérdésének kezelése (Erdő Péter nyilatkozata itt olvasható).

 

http://nol.hu/belfold/miert-nem-jon-a-papa-szombathelyre-1616635

 

Téves adatokkal villogott Balog Zoltán

 

A statisztikai adatok nem igazolják azt, amit Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője mondott a magyarországi szlovákság oktatási mutatóiról a nemrégiben lezajlott budapesti könyvfesztiválon.

 

http://nol.hu/belfold/balog-zoltan-bloffolt-az-adatokkal-1616577

 

Pintér Sándort is fúrják a Fideszben

 

Példátlan, hogy egy hónapokon keresztül több körben pontonként egyeztetett és végül konszenzussal elfogadott törvényjavaslatot holmi párton belüli cicaharc miatt egyetlen tollvonással levegyenek a napirendről – mondta lapunknak Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője azt követően, hogy a Törvényalkotási Bizottság (TAB) ülésén Gulyás Gergely – állítólag kifejezetten Lázár János kérésére – levetette a napirendről a Belügyminisztérium terrortörvény-csomagját.

A Népszabadság információja szerint egyes fideszes körökben már az is felvetődött, „ha nem kerülhet Lázár felügyelete alá, inkább ne is legyen a TIBEK”. Túl nagy információs hatalom összpontosulna Pintér kezében.

 

http://nol.hu/belfold/pinter-sandort-is-furjak-a-fideszben-1616553

 

Fidesz: Simor idején „korrupt, törvénytelenül működő és veszteséges” volt a jegybank

Az MSZP elnök-frakcióvezetője hétfőn arról beszélt, szerinte nem blöff, hogy Matolcsy György jegybankelnök el akarta titkolni, mire költenek 260 milliárd forint közpénzt. A Fidesz-frakció azonnal reagált. A korábbi jegybankelnököt, Simor Andrást kezdte sározni.

 

http://nol.hu/belfold/fidesz-simor-idejen-korrupt-torvenytelenul-mukodo-es-veszteseges-volt-a-jegybank-1616637

 

A DK tiltakozik a „kötelező szülőtartás” ellen

 

A Demokratikus Koalíció tiltakozik a „kötelező szülőtartásról” szóló fideszes indítvány ellen. Szerintük a kormány a fiatalokra terhelné az idősebbek eltartási költségeit, miközben a nyugdíjvagyon einstandolása helyett a megélhetéshez elegendő nyugdíjat kellene biztosítson.

 

http://nol.hu/belfold/a-dk-tiltakozik-a-kotelezo-szulotartas-ellen-1616613

 

Bloomberg: Kelet-Európához képest is túlzás, ami az MNB körül történik

Matolcsy György átírja a jegybanki szabályokat családja és barátai kedvéért - írta a Bloomberg a Magyar Nemzeti Bankról szóló cikkében. Ami az MNB körül történik, az még a kelet-európai mérce szerint is túlmegy a haveri kapitalizmuson - mondta a hírügynökségnek Otilia Dhand politikaikockázat-elemző.

 

http://www.vg.hu/penzugy/bloomberg-kelet-europahoz-kepest-is-tulzas-ami-az-mnb-korul-tortenik-470363

 

Tamás Pál Ki kell ebből lépni

 

Nincs rosszabb, mint beleszeretni egy politikai ötletbe. Különösen nehéz megőrizni a higgadtságunkat, ha a projekt egyébként rokonszenves és kivitelezhetőnek is tűnik. Pél­dául egy népszavazás. Nem itt és nem most érdemes megvitatni, hogy milyen esetekben, milyen helyzetekben érdemes a közvetlen népakaratot működtetni, s mikor kifizetődőbb a hagyományos képviseleti rendszerek használata. Van itt is értelme a teóriának, de a magyar vélemény­piacokon most forgalmazott két népszavazási javaslattal kapcsolatban én ezeket most félreraknám, és véresen gyakorlati megfontolásokra összpontosítanék.

Valamit tenni kell a menekült­ellenes hangulat kordába terelése ügyében, és meg kellene fontolni, hogy érdemes-e mesterséges lélegeztetéssel életben tartani a vasárnapi nyitva tartás okafogyott népszavazását.

 

http://nol.hu/velemeny/ki-kell-ebbol-lepni-1616599

 

N. Kósa Judit Ten Years After

 

Csak a Gyurcsány-kormány 2004-es határozatát hajtják végre – indokolta Lázár János, miért kell arany­áron megtömni kormányzati intézményekkel a budai Várat. A mellékelt rodolfói mosoly („Vigyázat! Csalok!”) eleve sok mindent elmondott a szöveg igazságtartalmáról, de azért vegyük sorra, hány ponton téves ez az egyetlen kijelentés. 1. 2004 első felében Medgyessy Péter kormánya volt hatalmon, és ők éppenséggel arról döntöttek, hogy a Vár maradjon a kultúra fellegvára. 2. Erre azért volt szükség, mert 1999-ben az első Orbán-kormány úgy határozott, a miniszterelnök számára állítja helyre a Sándor-palotát. 3. 2006-ban a Gyurcsány-kormány valóban eldöntötte, hogy új kormányzati negyedet hoz létre, a miniszterelnök pedig kiköltözik a Parlamentből. A tárcák a Nyugati pályaudvar mögé, a kormányfő a Földművelésügyi Minisztérium Kossuth téri épületébe került volna.

A Nyugati pályaudvar mögé, mondom. Tudják, az az a kietlen környék, ahová most sínek fölött húzódó parkot álmodik Lázár János 215 milliárdért, hogy így tömje be azok száját, akik a Városliget múzeumokkal való teleépítése ­miatt háborognak

 

http://nol.hu/velemeny/ten-years-after-1616549

Álláspont. Jaj de jó, mégsem vagyunk nácik! – söpört végig a megkönnyebbülés tegnap Ausztria baloldali és liberális szavazóin, legalábbis a közösségi média alapján.

Magyar Hírlap 

Diadalmas győzelemről aligha lehet beszélni annak fényében, hogy a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen 0,6 százalékkal, azaz valamivel több mint harmincegyezer szavazattal előzte meg a szabadságpárti Norbert Hofert.

Azt a Norbert Hofert, aki az első fordulóban harmincöt százalékot szerzett, miközben Van der Bellen huszonegyet, a többiek pedig még kevesebbet – a néppárti-szociáldemokrata kormány­koalíció jelöltjeiről beszélni sem érdemes, együtt sem kapták meg a szavazatok negyedét. Hofer sikeréhez sok minden hozzájárult, negyvenhat éves, a többieknél fiatalabb, dinamikusabb és szimpatikusabb jelöltről van szó – ezt értékelték benne leginkább a választók a felmérések szerint, no meg azt, hogy a Szabadságpárt hitelesen hirdeti évek óta azt a bevándorláspolitikát, amelyet a kormány most csak a választási vereség elkerülése érdekében próbált átvenni. 

Az első fordulót hisztéria követte, a belbécsi liberális értelmiség alighanem remegve szorongatta a bőröndjeit a végleges eredményre várva – kell-e menekülni a barna rettenettől, vagy sem? Van helye a szarkazmusnak, nehéz máshogy reagálni arra, amikor új vészkorszak jelenik meg egyesek lázálmaiban attól, hogy az évek óta stabilan erősödő Szabadságpárt jelöltje olyanokat mond, hogy védjük meg a határt, ne engedjünk be számolatlanul bevándorlókat, és tartsunk több népszavazást. Hát hová vezetne ez?

http://magyarhirlap.hu/cikk/56162/Vegjatek

Új jogegységi döntés várható devizaügyben

Wellmann György nem ítéletet, közleményt vetetett le a Kúria honlapjáról

Magyar Hírlap

A bíróságok szervezetéről és irányításáról szóló törvény nem rendezi azt a kérdést, ki jogosult megállapítani azt, hogy a Kúria eseti döntése ellentétes-e egy jogegységi határozattal – írta a Wellmann-ügyben lapunknak küldött válaszában Darák Péter, a legfőbb bírói fórum elnöke.

Válaszolt lapunk kérdéseire Darák Péter, a Kúria elnöke, akit az úgynevezett Wellmann-ügy kapcsán kerestünk meg. Ismert, áprilisban a legfőbb bírói fórum tanácsa egy devizahiteles perben az ügyfélnek adott igazat a bankkal szemben, az ítéletet követően pedig a Magyar Bankszövetség levélben „kérte számon” a Kúria polgári kollégiuma vezetőjénél a döntést. Erre Wellmann György azt válaszolta, nem tartja irányadónak a Kúria vonatkozó ítéletét, sőt, intézkedett arról, az ne szerepeljen már a Kúria honlapján, mondván, ellentétes egy korábbi jogegységi határozattal. „A válaszlevél nyilvánosságra hozatala, az arra érkezett első reakciók után haladéktalanul tájékozódtam a levél kiadásának körülményeiről. A kollégiumvezető úr nem az ítélet, hanem az arról szóló közlemény honlapról történő levétele iránt intézkedett” – írta Darák Péter írásban megküldött válaszában.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/56161/Uj_jogegysegi_dontes_varhato_devizaugyben

Semmi sincs rendben

Kuthi Áron Magyar Nemzet

Először még csak fárasztó, aztán már unalmas volt olvasni azokat a lapkommentárokat, amelyek az utóbbi egy hónapban Norbert Hofer osztrák szabadságpárti államfőjelölt esetleges hatalomra kerülésétől óvtak, és vészhelyzeti riasztásokat adtak le a szélsőjobb Európa-szintű előretöréséről. Ma még csak Ausztria, holnap Franciaország Le Penékkel és Hollandia Geert Wildersszel, nem is beszélve Magyarországról és Lengyelországról, amelyek rég túlszaladtak a politikailag tolerálható tartományon, és menthetetlenül menetelnek Brüsszel és a többi tagállam ellenében, csak azért is alapon. Különösen kiemelkedő teljesítmény e sorban a Der Standard liberális napilap tegnapi számában megjelent cikk, amely hazánkat kísérleti laborhoz hasonlítja, ahol megfigyelhető, hogy milyen az élet egy jobboldali populista kormány vezetése alatt.

 

http://mno.hu/vezercikk/semmi-sincs-rendben-1343656

Doppingharc: akár csonka olimpia is lehet belőle

Szigorú doppingellenőrzés az olimpia előtt, avagy „még mindig jobb, ha itthon kapjuk el őket”

Alig van már pár hónap az olimpiáig, és – ahogy ilyenkor mindig – egymást érik a doppingesetek. Bár ez megszokottnak mondható, hiszen a csaló sportolók és az ellenőrök soha véget nem érő macska-egér harcot vívnak egymással, most egy rég hallott, világraszóló botrány is beárnyékolhatja a riói játékokat. A nemzetközi doppingellenes hatóság a megszámlálhatatlan vétség miatt az összes orosz atléta versenyjogát felfüggesztette. A helyzet végső esetben akár csonka olimpiával is fenyegethet.

Boldogan tekintünk a további együttműködés elébe – adott ki hasonló helyzetben igen szokatlan, a doppingellenőrökkel szembeni egyértelmű állásfoglalásként értelmezhető nyilatkozatot a teniszfelszereléseket gyártó Head cég. Az együttműködésben részt vevő másik fél az orosz Marija Sarapova, aki a világ legjobban fizetett női sportolójaként általános megdöbbenést keltett azzal, hogy nemrégiben megbukott a doppingellenőrzésen. A Forbes kimutatása szerint tavaly 29,5 millió dollárt keresett pénzdíjakból és reklámból (ezzel azonban csak 26. az összes sportoló kereseti listáján, előtte mind férfiak vannak). Sarapovának számos vállalkozása is van, árul cukorkát, parfümöt, és modellkedik is.

 

http://mno.hu/hetvegimagazin/doppingharc-akar-csonka-olimpia-is-lehet-belole-1343255

A törékeny magyar lány, aki Hosszú Katinkánál is gyorsabb

 

Londonban kiderült, hogy Kapás Boglárka Európa leggyorsabb úszónője. Hosszú Katinka is négy aranyérmet – és egy ezüstöt – nyert az Eb-n, de a 23 éves újpesti sportoló a gyorsúszószámok négyszeres aranyérmes európai királynője lett. 400-on, például, két másodperccel megjavította az Iron Lady országos csúcsát. Ha tartja a formáját, az olimpián akár kétszer is dobogóra állhat.

 

http://www.origo.hu/sport/uszas/20160523-villamportre-kapas-boglarkarol.html

 

Máris kiszivárgott Gyurcsány döbbenetes videójának őszinte verziója

 

Gyurcsány Ferenc és a DK hátborzongatóan talányos, a Facebookra hétfőn este kiposztolt kisfilmje annyira kemény dió, hogy még kollégánk, Közéleti Bence is csak ennyit tudott kinyögni, miután végignézte:

A videó, amire nem számítottál volna 2006 végén, hogy majd tíz év múlva látni fogod. Nagyjából ezt lehet elsőre gondolni arról az alkotásról, ami felbukkant hétfő este Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán és aminek elemzéséhez én most kevés vagyok

Bence nem szerénykedett, erről győzödj meg a saját szemeddel, itt a film, nem lesz hosszú:

Aztán, amikor már tényleg lemondtunk volna arról, hogy megértsük, mi ez az egész, a kompromisszumentes tényfeltárás és a vakszerencse keverékének köszönhetően megtaláltuk a szerkesztőség ajtókilincsére akasztott zacskót, benne a nagyalakú borítékkal, amibe egy pen drive-ot csomagoltak. Amin az Őszöd-film vágatlan változata foglalt helyet!

Hála istennek ezek után már nincs is szükség az elemezgetésre:

 

http://444.hu/2016/05/23/maris-kiszivargott-gyurcsany-dobbenetes-videojanak-oszinte-verzioja

 

Negatív csúcson az M1 Híradó

Csupán 90 ezer néző volt kíváncsi a köztévé esti, 55 perces híradójára pénteken - írta a 444.hu a nézettségi adatok alapján.

 

http://nepszava.hu/cikk/1094785-negativ-csucson-az-m1-hirado

 

Szijjártó benyomta Orbán tervének említését egy EU-s dokumentumba!

 

Sikerként értékelte Szijjártó Péter külügyminiszter, hogy a magyar kormány javaslatai bekerültek egy migrációs válsággal foglalkozó dokumentumba.

Április közepén hirdette meg a magyar kormány azt a programot, ami alapján szerintük a menekültválságot kezelni kellene. Nemzetközi fogyasztásraSchengen 2.0 a címe, a hazai közönségnek inkább Orbán Viktor tízpontos akcióterve néven reklámozzák.

a magyar diplomatáknak határozottan kiadták, hogy aSchengen 2.0-s tervet be kell nyomni az európai közbeszédbe, legyen szó róla a sajtóban és a politikai vitákban is. Orbán Viktor legutóbbi németországi látogatásának is ez volt az egyik fő célja, hogy témává tegye a javaslatát a menekültügyben leginkább érintett tagállamban. Csakhogy eddig nem sok sikert ért el a magyar kormány ezen a vonalon, és Orbán németországi útján is csak azzal foglalkoztak, hogy Helmut Kohl egykori kancellárral beszóltak-e Angela Merkelnek, vagy nem szóltak-e be. A Schengen 2.0 nem hozta lázba Európát.

http://444.hu/2016/05/23/szijjarto-benyomta-orban-tervenek-emliteset-egy-eu-s-dokumentumba

De most leírták, hogy majd vizsgálják

Most hétfőn viszont Szijjártó Péter megmondta a külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásán, hogy addig nem tudja elfogadni a záródokumentumot, ameddig bele nem kerül a Schengen 2.0. Ez a dokumentum arról szól, hogy a júniusi EU-s csúcson mivel foglalkozzanak majd a tagállamok vezetői, és azon belül is az EU-n kívüli országok tekintetében szedi össze a tennivalókat.

http://444.hu/2016/05/23/szijjarto-benyomta-orban-tervenek-emliteset-egy-eu-s-dokumentumba

Class-húzás Simicskától?

A Sláger és a Danubius rádiók korábbi tulajdonosai közösen vették meg a Class FM-et üzemeltető Advenio Zrt.-t Simicska Lajos üzleti körétől. A rádió jogi képviselője szerint ugyanakkor a Médiatanács korábban kiszabott büntetései megmaradnak, noha Nagy Ajtony Csaba hozzátette, nem látja jogi akadályát annak, hogy a Médiatanács meghosszabbítsa a Class novemberben lejáró frekvenciaengedélyét. Az új tulajdonos állítja: az üzlet előtt egy politikai szereplővel sem tárgyaltak.

 

http://nepszava.hu/cikk/1094794-class-huzas-simicskatol

Mintha őrület vezetné a kormányt

A biciklit annyira túltolták a közoktatásban, hogy már le sem bírnak állni vele: az egyre nagyobb elégedetlenség, tiltakozások ellenére tovább száguldanak a szakadék felé, a hónapok óta tartó egyeztetéseknek nincs is érdemi eredménye. Sőt, sokkal inkább úgy látszik, a tiltakozások visszafelé sültek el, és továbbra sincs olyan erős társadalmi nyomás, amely megkövetelné a kormánytól, hogy erős, minőségi állami oktatást csináljon.

 

http://nepszava.hu/cikk/1094802-mintha-orulet-vezetne-a-kormanyt

 

Fideszes politikustól kérdezett az RTL riportere, kitiltották a Parlamentből

 

Az RTL Klub stábja csütörtökön a Törvényalkotási Bizottság ülése előtt forgatott. A riporter, Szondi Vanda egy fideszes politikustól, Vas Imrétől akarta megkérdezni, mit mondott neki Rubovszky György egy héttel korábban.

Vas Imre volt ugyanis az a képviselő, akivel a KDNP-s Rubovszky egy teremben ülve közölte, hogy nem fogják újraválasztani Áder Jánost köztársasági elnöknek, mert "a Viktor nem engedi meg". Bár a jelenetet rögzítette a Hír Tv kamerája, Rubovszky később mégis letagadta, hogy erről beszélt volna. Ezért akarta megkérdezni az RTL Vastól, hogy miről is volt szó.

De mire a terem elé értek, Vas már bennült, ugyanakkor a teremőr azt mondta nekik, hogy benn is forgathatnak, amíg nem kezdődik az ülés. Ezért bementek, és megkérdezték Vast, aki egy 30 másodperces interjúban elmondta, hogy szerinte egyértelmű, mi hangzott el. Utána az újságírók kijöttek.

Hétfőn tudták meg, hogy a stáb ki van tiltva, az Országgyűlés Sajtószolgálata szerint a teremben csak vágóképet lehetett volna rögzíteni. Hétfőn Gulyás Gergely fideszes politikus arról beszélt, hogy anarchiához vezetne, ha újságírók bárhol kérdezhetnének.

http://444.hu/2016/05/23/fideszes-politikustol-kerdezett-az-rtl-riportere-kitiltottak-a-parlamentbol

 

Batka Zoltán Soros tévedései

 

Két dolog biztos: 1. Átlagos jobboldali szavazónak halvány gőze nincs Soros György filozófiai, gazdasági-politikai elméletéről, monumentális életművéről. 2. Orbán Viktor, a (Soros-pénzen is) képzett politikus pontosan ismeri a filozófusból lett pénzember nézeteit. Éppen ezért ütött meg ilyen agresszív hangot: a mára magába fordult, bezárkózó orbáni államkísérletre nincs veszélyesebb, mint Soros és mestere, Karl Popper elképzelése a „nyitott társadalomról”.

"A helyzet fonákja tehát, hogy az Orbán és követői által gyakran „neoliberálisnak” bélyegzett, „háttérhatalom magányos urának” lefestett Soros sok minden, csak nem neoliberális, továbbá mélységesen hisz abban, hogy a társadalom minél szélesebb rétegei belevonhatóak (és be is kell hogy vonassanak) a döntéshozatalba."

 

http://nol.hu/velemeny/soros-tevedesei-1616545

Így kell polgármestert alázni

Másfél év alatt a baloldali mintaprojektnek szánt kerület gyakorlatilag eljutott odáig, hogy a helyi MSZP és a Fidesz minden korábbi ellentétet félretéve bármilyen döntést átvernek vagy megakasztanak, ha akarnak. A legutóbbi testületi ülésen, csütörtökön Karácsonynak már egy olyan jelképes jelentőségű javaslatot sem sikerült átvinnie a két nagy párton, hogy a kerület csaltakozzzon a Százszázalékos Önkormányzatok Klubjához.

A kerületi harc egyik leglátványosabb állomása volt, amikor idén április végéna két nagy párt összezárt, és a Liget Projektet élből elutasító polgármestert arra kötelezzék, hogy tárgyaljon a Városligetbe tervezett múzeumi negyedről Baán Lászlóékkal. Az első próbálkozás után Karácsony hiába vétózta meg a nagykoalíció döntését, egy héttel később újra összeállt a két párt, és a határozat gond nélkül átment. Ezzel gyakorlatilag a Zugló elfogadta a Városliget Zrt. játékszabályait, és beállt a projekt mögé.

http://444.hu/2016/05/23/meg-akarta-ujitani-a-baloldalt-aztan-belefutott-a-letezo-mszp-be

Lázár János lerántotta a leplet Habonyékról

Mi történik, ha közvetve a kormány létrehoz egy bulvárhetilapot, amiben értelmezhető tartalom nem nagyon akad, ugyanakkor a 24 oldalas újság fele állami reklám, majd ezzel a finoman fogalmazva is nem átlagos „teljesítménnyel” szembesítik a kormány második emberét?

Nagy büdös semmi történik. Sőt, szemberöhögés történik.

Na, de kezdjük az elejéről.

Bódis András írta meg még szerdán, hogy Habony Árpád Lokálját mennyire szeretik az állami hirdetők. A részletes lista itt!

Ezzel az állami pénzcunamival szembesítették Lázár Jánost a jubileumi, ötvenedik kormányinfón. Úgymint:

„Mennyire tartja tisztességesnek a Habony Árpád lapjában megjelenő állami hirdetések arányát?”

Lázár János elmagyarázta, hogy a kormánynak sok a mondandója, a Lokálnak pedig nagy a példányszáma, úgyhogy nem túlzás a megjelenés per ötven százalék állami hirdetés.

http://valasz.hu/itthon/lazar-janos-lerantotta-a-leplet-habonyekrol-118719

Így örült az MSZP a felminősítésnek

Szóval mondhat bárki bármit, az MSZP például azt, hogy az MSZP kormányzása idején Magyarország végig befektetői kategóriában volt – így reagálta a szocialista párt. Az MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György jegybankelnök kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája miatt került a bóvli kategóriába az ország. Hozzátették, hogy az ország mindezért "óriási" árat fizetett, hisz ma már több mint négymillió magyar ember él a létminimum alatt.

"Úgy fogalmazunk, hogy Orbán Viktor is értse: miért kellene annak örülni, hogy Magyarország, amely 2010-ben gazdasági értelemben az első osztályban játszott, most 6 évvel később feljutott a harmadosztályba" - fogalmazott az MSZP.

http://valasz.hu/itthon/igy-orult-az-mszp-a-felminositesnek-118721

 

HÁROMBÓL EGY

Deák Bálint Magyar Idők

Újra befektetési kategóriába emelte Magyarországot a Fitch. A hír egyértelműen pozitív, ennek ellenére érthetetlen módon sokan megint csak fintorogni tudnak. Abban kétségtelenül van igazság, hogy ez önmagában kevés az igazi bóvli elkerüléséhez, hiszen a háromból legalább még egy hitelminősítőnek kellene egy kategóriával feljebb léptetnie hazánk minősítését.

http://magyaridok.hu/ahelyzet/harombol-egy-687007/

 

SZIJJÁRTÓ PÉTER: MAGYARORSZÁG CSAK A BEVÁNDORLÁST CSÖKKENTŐ UNIÓS HATÁROZATOT TÁMOGAT

MTI

Magyarország kizárólag a bevándorlás csökkenését célzó uniós határozatot tud támogatni, az unió bevándorlással kapcsolatos javaslata azonban inkább ösztönzi a migrációt, ahelyett hogy arról szólna, hogyan csökkentsük az Európába való bevándorlás mértékét – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, az uniós tagországok külügyminisztereinek brüsszeli találkozója előtt.

 

http://magyaridok.hu/kulfold/szijjarto-peter-magyarorszag-csak-bevandorlast-csokkento-unios-hatarozatot-tamogat-689065/

 

ADÓSSÁGBAN FULDOKLIK A BALOLDAL

Bákonyi Ádám Magyar Idők

Nemcsak a támogatottság hiányával, hanem súlyos adósságokkal is küzd az egykor eredményesebb napokat megélt baloldal. A csúcsot az elmúlt években kétmilliárdos adósságot felhalmozó MSZP tartja, a milliárdos Gyurcsány Ferenc pártja, a DK pedig egy magánszemélytől kapott 15 milliós kölcsön miatt mondta le idén a majálist. Az Együtt még most is a 2014-es önkormányzati kampány hitelét nyögi.

 

http://magyaridok.hu/belfold/adossagban-fuldoklik-baloldal-687100/

Nem lesz dugódíj Budapesten

 

A 2018-as országgyűlési választások előtt szinte biztosan nem vezetik be Budapesten a dugódíjat, tudta meg az Origo. A kormánypártok attól tartanak, hogy nagyon súlyos politikai károkat okozna nekik a dugódíj bevezetése, így a büntetést is hajlandók kifizetni. Tarlós István főpolgármester korábban arról beszélt, hogy ő biztosan nem kezdeményezi majd a parlamentnél a díj bevezetését.

 

http://www.origo.hu/itthon/20160520-dugodij-budapest-fidesz-kdnp-tarlos-istvan-4-es-metro.html

Bejelentkezett Bin Laden fia az al-Kaida vezetéséért

 

Több hónapos csend után visszatért Oszama bin Laden fia és kijelölt örököse, aki hangüzenetben szólította fel a szíriai dzsihádistákat, hogy egyesüljenek, és „szabadítsák fel Palesztinát”. Jelentkezésével újra felerősödtek a találgatások, hogy a fiatalember átveszi-e az al-Kaida irányítását.

 

http://www.origo.hu/nagyvilag/20160512-bejelentkezett-bin-laden-fia-az-al-kaida-vezeteseert.html

 

Megint tüntettek a tejtermelők

 

Újra demonstrálnak tejtermelők Budapesten a tovább csökkenő felvásárlási árak és a feldolgozott tejtermékek áfacsökkentésének elmaradása miatt; a tüntetők mintegy 50 tehénnel a Margit híd pesti hídfőjénél gyülekeztek hétfőn délelőtt. A gazdák a Miniszterelnöki Hivatalhoz vonulnak, ahol petíciót akarnak átadni Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek. 

 

http://mandiner.hu/cikk/20160523_megint_tuntettek_a_tejtermelok

 

Varga szerint semmi kétség, hogy nem a bóvli dukál nekünk, egyébként meg Gyurcsány a hibás

Magyarországnak a befektetésre ajánlott kategóriában van a helye mindenhol – mondta aVilággazdaságnak adott exkluzív interjújában Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, miután a Fitch Ratings felminősítette az országot.

Varga szerint azért kellett több mint négy évet várni a felminősítésre, mert a hitelminősítők elszakadtak a valóságtól, miközben a befektetők már sokkal hamarabb meghozták pozitív ítéletüket. Ez utóbbi “felminősítést”, mint mondta, az elmúlt években felmutatott 20 százalékos beruházási ráta is jól mutatott. Úgy véli, az a nyomás szakadt most át, ami már évek óta volt a hitelminősítőkön.

http://24.hu/fn/gazdasag/2016/05/23/varga-szerint-semmi-ketseg-hogy-nem-a-bovli-dukal-nekunk-egyebkent-meg-gyurcsany-a-hibas/

 

Hatalmas bukta eddig az államnak a MOL-pakett

 

Közel 76 milliárd forintot bukna az állam az orosz Szurgutnyeftyegaztól öt éve megvásárolt Mol-pakettjén, ha azt most eladná. Még úgy is, hogy eddig már 56 milliárdnyi osztalékot kapott.

 

http://www.vg.hu/penzugy/az-allam-a-molban-nyeretlen-oteves-470357

 

 „A kórházak azokat a betegségeket jelentik le, amelyekre nagyobb a támogatás” – egy orvos a kórházi fertőzésekről

 

Miután több horrorisztikus kórházi fertőzéses esetről is beszámoltunk, egy ma már Svédországban dolgozó magyar orvos neve elhallgatását kérve megosztotta velünk itthoni és kinti tapasztalatait is. Tudtommal nincs ilyen rubrika a zárójelentésekben, hogy „kórházi fertőzésben szenvedett”, de a dokumentumokban általában szerepel, ha pozitív tenyésztési lelete volt a betegnek – írta a kórházakat az esetek eltussolásával vádoló cikkünkre reagálva. Interjúalanyunk több mint húsz éve végzett, jelenleg Svédországban egy központi patológián dolgozik, munkája 90 százalékát kórszövettan teszi ki, de boncesetekkel is találkozik.

 

https://atlatszo.hu/2016/05/23/a-korhazak-azokat-a-betegsegeket-jelentik-le-amelyekre-nagyobb-a-tamogatas-egy-orvos-a-korhazi-fertozesekrol/

Matolcsyék nem kíváncsiak Schmidt Máriáék bizniszére

 

Az MNB nem tartja szükségesnek megvizsgálni, milyen körülmények közt vásárolt meg Schmidt Mária családi cége egy állami tulajdonú részvénycsomagot, amit még a magánnyugdíj-pénztári vagyonnal vettek el. A hvg.hu korábban a verseny nélkül lebonyolított üzlet több furcsa részletét feltárta.

http://hvg.hu/itthon/20160521_matolcsy_gyorgy_mnb_bif_schmidt_maria

Újra hozzányúl a Fidesz ősszel a választási törvényhez

 

A tavaszi ciklusban már nem, de az ősszel várhatóan benyújtja a Fidesz a választási törvény módosítására vonatkozó javaslatát – mondta Gulyás Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese a Magyar Hírlapnak.

A módosítás elsősorban a külhoni magyarok választási regisztrációját és a pártok kampányfinanszírozását érintené.

Mivel a külhoni magyarok regisztrációja tíz évre szól, előfordulhat, hogy időközben elhunyt választóknak is küldenek szavazócsomagot. A hiteles külhoni választói névjegyzék megoldásaként felvetődött, hogy a választásra korábban regisztrálók kapjanak egy adatlapot, amelyen jelezhetik adatváltozásaikat, illetve megerősíthetik regisztrációjukat – közölte Gulyás Gergely.

A módosítás másik sarkalatos pontjaként a pártok kampányfinanszírozását említette a fideszes politikus, aki azt javasolja, hogy a kétszázalékos eredményt el nem érő pártok az egyéni jelöltekhez hasonlóan fizessék vissza az állami támogatást.

http://hvg.hu/itthon/20160523_valasztasi_torveny_fidesz

Törés a magyar gasztroforradalomban: „Megjelent az állami pénz körüli tülekedés”

 

Az állami pénz mellett megjelent a bennfentesség is, és a rendszereken átívelő szakértők, akik minden körülmények közt tudnak építkezni – mondta Molnár B. Tamás a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) elnöke a Chef&Pincér című szaklapnak.

„Ami nem marad egyben, az nem marad egyben. Megjelent a területen az állami pénz, és az e körüli tülekedés, megjelent a bennfentesség, és nyilvánvaló, hogy e területen vannak rendszereken átívelő szakértők, akik minden körülmények közt tudnak építkezni. Építkeztek, építkeznek és fognak építkezni.” – mondta a Chef&Pincérnek a hazai gasztronómiai forradalom meghatározó szereplője.

 

http://hvg.hu/elet/20160523_Tores_a_magyar_gasztroforradalomban_Megjelent_az_allami_penz_koruli_tulekedes

 

BARTUS LÁSZLÓ: ELBOCSÁTÓ SZÉP ÜZENET

Olvasom Bruck András Facebook-bejegyzését, ahogy mentegetőzni kényszerül saját olvasótábora előtt, akik rendre utasítják Magyarország legtisztánlátóbb emberét, aki mintha egyedül érezne felelősséget az országért és a jövőért, és egyedül szenvedne mindenki helyett. Azt követelik tőle, hogy ne csak diagnózist adjon, hanem "megoldást".

Levegő után kapkod az író, mit mondhatna, hiszen minden cikke a megoldásról szól. "Józan ész, életösztön, állampolgári büszkeség – ez volna a megoldás", mondja, de azt nem hallják meg ezek az emberek. Aztán azt mondja, mentegetőzésképpen, hogy azért ír a helyzetről, hátha áttörnek szavai a közöny falán, és önérzetre ébred az olvasó. Azt mondja, Bruck András, hogy "azokhoz beszélek, akik még mindig nem látják. Akik még mindig nem fogták fel".

 

https://nepszava.us/blogs/news/111389830-bartus-laszlo-elbocsato-szep-uzenet

 A hét, amikor Orbán Viktor megszüntette a magyar külpolitikát

Panyi Szabolcs

Példátlannak tűnő ámokfutásba kezdtek a múlt héten a magyar kormány vezetői, és egy nyugdíjas exelnök megjegyzéseiből kiindulva pár napon belül már Barack Obamát vádolták meg azzal, hogy muszlimokkal akarja megtölteni Európát, és minden mögött Soros György áll. A teljes őrülethez azonban logikus és hosszú út vezetett, a jelenség korántsem új. A magyar külpolitika alakításának bizánci rendszerében nem látni, kinek a feladata lenne az amerikai viszony valódi javítása. Hogy a rombolása kinek, az igen.

 

http://index.hu/belfold/2016/05/23/a_het_amikor_megszunt_a_magyar_kulpolitika/

 

Olvasói levél Angliából:Üzenem a Kövér Lacinak, hogy ne ugasson

Olvastam 2016.05.20-ai „Megkerestük Kövér Lászlónak a magyar kisgyermekeket. Angliában vannak” c. cikkét. Mivel a cikk végén megemlíti, hogy a témába vágó leveleket vár, így billentyűzetet ragadtam.

Yorkshire-ben élünk egy kisvárosban (Rotherham) két gyermekünk van 4 és 11 évesek. Édesen törik a yorkshire-i dialektust. Én villamosmérnök vagyok, két nyelven beszélek a magyaron kívül, a feleségem az egészségügyben dolgozott. Én egy éve jöttem ki, a család fél éve van itt. 30 mérföldes sugarú körben még két magyar családról tudunk és ismerünk egy egyedülálló magyar fiatalembert, aki szintén itt él. Szóval Londontól északabbra is élnek magyar családok.

Hogy miért jöttünk ki? A feleségem 15 év közalkalmazotti jogviszony után 100 ezer forintot tudott keresni a magyar egészségügyben úgy, hogy röntgenben dolgozott és járt neki a veszélyességi pótlék. A két diploma és a két nyelv nekem arra volt elég, hogy átlagban 2,5 évente 4-9 hónapig voltam munkanélküli, ezért a végén „kicsit összecsaptak a fejünk felett a hitelek”. Nekem meg – finoman fogalmazva – tele lett a hócipőm a magyarországi állapotokkal.

http://kolozsvaros.com/2016/05/22/olvasoi-level-angliabol-uzenem-a-kover-lacinak-hogy-ne-ugasson/

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.