2016.május 23. Sajtószemle

Soros György azt mondta nekem tíz éve, hogy nagyon is támogatja a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését

– mondta a brit Guy Standing professzor, az Egyetemes Feltétel Nélküli Alapjövedelem Hálózat (BIEN) társelnöke egy budapesti konferencián, szombaton. Bár a brit professzor valószínűleg nem sejthette, hogy néhány napja Soros György az új ördög Magyarországon (legalábbis Orbán és Putyin híveinek körében), az alapjövedelem témája alighanem messze túlmutat Soros személyén vagy bármiféle politikai ideológián.

http://24.hu/fn/gazdasag/2016/05/21/meg-soros-gyorgy-is-tamogatja-az-alapjovedelmet/

Ilyen ország nincs: lopott egy kakaós csigát, hét hónapja van előzetesben

Béla több mint fél éve ül börtönben. Anyja ott volt vele a tárgyalásán, miközben lánya nemrég meghalt, párja börtönben, és házukat is kezdik széthordani. Megnéztük, hol élt a család. Pillanatkép a mélyszegénységből.

 

http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/ilyen-orszag-nincs-lopott-egy-kakaos-csigat-het-honapja-van-elozetesben-99428

 

ORBÁN VIKTOR: A MAGYAR REFORMÁTUS ÖRÖKSÉG ÚJRA ÉS ÚJRA JELENTSEN ERŐFORRÁST!

Magyar Idők

A reformáció kezdetének ötszázadik évfordulója küszöbén érdemes felidéznünk, hogy a vallási megújulás ügye, a magyar nyelv megőrzése és a magyar mivoltunk megerősítése milyen szorosan kapcsolódott össze az elmúlt évszázadokban – írta Orbán Viktor miniszterelnök a magyar református egység napját ünneplő gyülekezeteknek.

http://magyaridok.hu/belfold/orban-viktor-magyar-reformatus-orokseg-ujra-es-ujra-jelentsen-eroforrast-686752/

Matolcsy körül forr a levegő

A megkérdezettek kétharmada hallott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és alapítványai körüli, mintegy 260 milliárd forint közpénzt érintő botrányról, és azok körében, akik hallottak róla, kétharmaduk felháborítónak tartja az ügyet. Az alapítványok pénzszórását minden hatodik megkérdezett korrupciónak gondolja, és csak 14 százalék gondolja úgy, hogy nem az. 

 

http://nepszava.hu/cikk/1094676-matolcsy-korul-forr-a-levego

 

2013-as cikk

Nemtelen támadások Soros ellen (1992)

 

Megdöbbenéssel figyeljük mind a Soros Alapítványt, mind pedig Soros György személyét az utóbbi időben ért nemtelen támadásokat.

Megdöbbenéssel figyeljük mind a Soros Alapítványt, mind pedig Soros György személyét az utóbbi időben ért nemtelen támadásokat. A fiatal nemzedék és a szakkollégiumi mozgalom támogatásával aktívan járult hozzá egy szabadabb és nyitottabb szellemi légkör kialakulásához Magyarországon.

 

http://mandiner.hu/cikk/20130218_fidesz_nemtelen_tamadasok_soros_ellen_1992

 

Kísérleti történelemkönyv: A liberalizmus téves eszme

 A kilencedikes kísérleti történelemkönyv után a tizedikesről is kiderült, hogy világnézeti téren elfogult és tele van hibával. A 32 ábrákból mindössze kettő (!) hibátlan. A térképeknél kicsivel jobb a helyzet: ott 75-ből „csak” 44-el akadnak gondok. A szakmai vitára a hivatal munkatársai nem mentek el.

http://www.168ora.hu/itthon/tizedikes-tankonyv-liberalizmus-teves-eszme-145758.html

NAV-ellenőröket ejtett foglyul egy pánikba esett uberes Budapesten

Az eset május 11-én történt.

Az Ubernek dolgozó férfi felvett két utast, akikről útközben kiderült, hogy NAV-ellenőrök, ezért nem akarta befejezni a fuvart, hiába mondták a fináncok, hogy így nem kap értékelést.

A gépkocsivezető ekkor blokkolta az ajtókat, elindult és az ellenőrök kérdésére csak annyit mondott, „jó helyre” viszi őket. Útközben rádión leadta kollégáinak a két revizor személyleírását.

A férfi attól félt, hogy leveszik a rendszámát. A kormány a múlt héten tiltotta be az Ubert, azaz hozott az amerikai cég tevékenységét ellehetetlenítő szabályozást. (Kormany.hu)

http://444.hu/2016/05/22/nav-ellenoroket-ejtett-foglyul-egy-panikba-esett-uberes-budapesten

Kövér: Szisztematikus lélektani-politikai háború folyik

 

Egy csónakban evezünk a nemzetiségekkel, amit megpróbálnak elsüllyeszteni különböző erők, ezért érdemes lenne komolyabban venni ezt a sorsközösséget,

mondta Kövér László házelnök a Kossuth Rádiónak a Nemzetiségi Kultúrák Napja alkalmából adott, vasárnap reggel sugárzott interjúban.

Az MTI összefoglalója szerint Kövér azt mondta: szisztematikus lélektani-politikai háború folyik a világot eddig összetartó identitásokkal szemben, a tömeges migráció egyes felfogások szerint háború Európával, az európai országokkal szemben, és egy kultúráját vesztett, homogenizált európai populáció létrehozását szolgálja.

Szerinte az erdélyi magyarságnak és az erdélyi románságnak is az elgyökértelenítés veszélyével kell szembenéznie. A Magyarországon élő nemzetiségek és a Romániában, Szlovákiában élő magyarok támogatása európai gyökereik erősítésében akkor lesz igazán fontos, amikor ezeket a nemzeti kultúrákat még nagyobb támadásoktól kell majd megvédeni, mondta.

 

http://index.hu/belfold/2016/05/22/kover_laszlo_rombol_a_globalizacio/

Magyarország pénzügyeit Londonból irányítják

Joris Luyendijk a bankárok erkölcsnélküliségéről, a Magyarországról meghozott londoni döntésekről és Bernie Sandersről

A holland újságíró, Joris Luyendijk 2011-től két éven keresztül blogot írt a The Guardian című lapnak Európa pénzügyi központja, a londoni City működéséről. Amikor odaköltözött, még hitt a globalizációban, mire végzett, már egyáltalán nem: az emberek, akik a világot irányítják, nem ijesztőek, de maga a rendszer rémisztő, és bőven benne van egy újabb gazdasági világválság kockázata – véli Luyendijk, akivel budapesti látogatásán beszélgettünk.

 

http://mno.hu/nagyinterju_magazinban/magyarorszag-penzugyeit-londonbol-iranyitjak-1343225

 

CSAK EZ NE LEGYEN!

Présházblues

Gazdasági menekültek Pilisen

Falusy Zsigmond Magyar Nemzet

Akár háromezren is lehetnek azok a budapestiek, akik a munkanélküliség, a devizahitelek vagy éppen az általános kilátástalanság miatt a Pest megyei Pilis présházaiba és gazdasági épületeibe költöztek. A komfort nélküli épületekben, víz és olykor villany nélkül, ősszel sárban, nyáron porban próbálnak alámerülni, hogy kibekkeljék a kibekkelhetetlent.

 

http://mno.hu/hetvegimagazin/preshazblues-1343204

Morvai: Politikusbűnözők ülnek az EP-ben

MNO, 2016. május 22., 16:38 

Az Európai Parlament végre napirendjére vette a devizahitelek kérdését, Morvai Krisztina az Európai Parlament független képviselője megdöbbenésének adott hangot, miszerint kötelességszegési eljárást indítanak Horvátország ellen, mert az az adósok oldalára állt.

 

http://mno.hu/belfold/morvai-politikusbunozok-ulnek-az-ep-ben-1343444

Ultimátumot kapott a MÁV

 

Érdemi tárgyalásokat követel a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) a MÁV vezetésétől a vasútnál kialakult krízishelyzet megoldása érdekében – közölte a szakszervezet az MTI-vel vasárnap.

A VSZ közleményében azt írta: amennyiben július 9-ig, a Vasutasnapig a cégvezetés nem reagál követelésükre, országos figyelemfelkeltő akciósorozatot indítanak a vasútnál. Erről a VSZ kongresszusa döntött szombati ülésén.

 

http://mno.hu/belfold/ultimatumot-kapott-a-mav-1343421

Kapás Boglárka örömúszással negyedik Eb-aranyát nyerte

 

A londoni úszó Európa-bajnokság utolsó napján Szilágyi Liliána hiába hajrázott nagyon jól 200 pillangón, nem sikerült a benyúlása. Egy századdal kikapott. Verrasztó Dávid nagyon simán nyerte a 400 vegyest. Kapás Boglárka negyedik aranyérmét nyerte. A magyar válogatott összesen tíz aranyat nyert. Ez minden idők legeredményesebb Eb-je.

 

http://index.hu/sport/uszas/2016/05/22/uszo_eb_zaronap_dontok_400_vegyes_verraszto_david_szilagyi_liliana_kapas_boglarka/

Butí-tani - magániskolák einstandolására készül a kormány

 

Szemet vetett a kormány az alapítványi iskolákra: az alternatív szakképzők már megkapták a diktátumot, a sort rajtuk kezdik. Ha a kormány célt ér, milliárdos vagyonok elkobzása kezdődhet meg. A közismereti tárgyak tervezett ritkítása is tovább rontja az oktatás színvonalát.

 

http://hvg.hu/itthon/201621__alapitvanyi_iskolak__allamositas__szakkepzes__butitani

N. Kósa Judit Pusztító győzelem

A mostani támadás a dolog leglényegét mutatja: a csúsztatást, az indulatkeltést, az ártó szándékot. Az érv, hogy pénzt csak az az iskola kérhessen, amely „többletszolgáltatást” nyújt, alkalmas a hagyományosan félinformációkból tájékozódó többség félrevezetésére. Lám, csak a rezsicsökkentés egyik oldalindáját látjuk itt, a kormány spórol a pénzünkkel, milyen kedves. Hogy az alternatív iskola nem több, hanem más, és azért kerül pénzbe, mert a jobbat nem fedezi az adónkból e célra kiszorított fejkvóta, arra ezután már alig figyel valaki. Annyi ragad meg, hogy ez valami úri huncutság, kár is rá szót vesztegetni. És amikor majd eljön a pillanat, és a kormány valami salátatörvénybe rejtve vezényszóra megszavaztatja az iskolatípus teljes ellehetetlenítését – nem károgok: tessék csak emlékezni, hogyan mentek neki nemrég a bejegyzett élettársak jogegyenlőségének a költségvetési törvényben elrejtett javaslattal, hogy egy hét évvel ezelőtt elfogadott jogszabályból vegyünk ki egy e betűt –, a társadalom zöme még csak a vállát sem fogja rándítani.

 

http://nol.hu/velemeny/pusztito-gyozelem-1616319

Fotók: Így ült el Vona Gáborék mellől az izraeli nagykövet

 

Az izraeli nagykövet nem sokáig bírta, hogy őt és Vona Gáborékat egymás mellé ültették a magyar-elefántcsontparti válogatott meccsen, és kicsit odébb ült. Itt megnézheti, hogyan történt.

 

http://hvg.hu/itthon/20160521_vona_gabor_ilan_mor_izraeli_nagykovet_magyar_elefantcsontparti_groupama_arena

 

Senki nem marad takarásban - A Narcisztikus Együttműködés Rendszeréről Bánki Györggyel beszélgettünk

Szerző: Kertész Anna | Megjelent a 2016. május 21.-i lapszámban

A Fidesz-hatalomnak súlyos narcisztikus jellemzői vannak: mindent kontrollál, nem szolgálatot nyújt, hanem tulajdonaként tekint az országra, az egyes ember nem érdekli. Bánki György pszichiáterrel arról beszélgettünk, milyen az egyén és a hatalom viszonya a NER-ben, a Narcisztikus Együttműködés Rendszerében.

 

http://www.vasarnapihirek.hu/friss/senki_nem_marad_takarasban

ITTHON

Simicskával támadja Novák Előd a Jobbik elnökét

 

Magát vészharangként jellemzi a Vona Gábor elnök képviselte Jobbik-irányvonallal az utóbbi időben többször élesen ütköző Novák Előd abban a belső levélben, Amelyet alelnökjelöltként írt a párttagoknak, holott biztos benne, hogy Vona vétója miatt nem tud újraindulni a tisztújításon. Novák a Simicska-ügyek elhallgatásától kezdve egy zavaros ingatlanügyletig sok mindent Vona szemére vet.

Figyelmeztetésként a tagságnak, de nem a nyilvánosságnak szánta Novák Előd, a Jobbik alelnöke terjedelmes, a párt múltjáról, jelenéről és jövőjéről is elmélkedő, Vona Gábor pártelnököt bíráló írását. 

Az elnökségben szerinte a jövőben aligha lesz tere a konstruktív vitáknak, de ettől még a problémákat sem lehet a szőnyeg alá seperni. Novák emlékeztetett: belső körben, ha kisebbségben maradt is, de eddig vitába szállhatott, például ilyen témákban: 

·         Miért nem számoltathatjuk el Simicskát? 

·         Miért akar Vona Gábor kormányfőként még újabb holokauszt-emlékműveket avatni? 

·         Miért szerveztek ki egy százmilliós székházat magántulajdonba jobbikos pénzből? 

http://www.origo.hu/itthon/20160522-ujabb-frontot-nyitott-novak-elod-a-jobbik-csataban.html

 

Szellemi alultápláltak hátán felvergődni a trónra

A Fidesz és az ő híveik. Lehet, hogy naív voltam, ezért kerestem a válaszokat. Pedig a megoldás ott van. Ott is volt. A Fidesz nem akar senkit semmiről meggyőzni. Leszarják, hogy mi van az országban élő emberekkel. Nincs is szükség rájuk, a hatalomhoz nincs. Nekik csak az a másfél millió hívő kell, akik tömött sorokban ott bégetnek a szektavezér seggében. Velük le lehet nyomni az országot, meg lehet tartani a hatalmat.

Bizonyára sokan látták a körmendi lakossági fórumon készült videót, de azért ide rakom. Az érdekes rész 23.20-nál kezdődik. Érdemes megnézni, ha valaki lemaradt róla.

http://kolozsvaros.com/2016/05/22/szellemi-alultaplaltak-hatan-felvergodni-a-tronra/

 

A vészféket behúzták, most lélegzetvisszafojtva figyelnek

 

Vasárnap este sokáig kimutathatatlan volt a különbség az osztrák elnökválasztás második fordulójába jutott jelöltek között. Végül 144 ezer szavazattal elhúzott a szabadságpárti Norbert Hofer, ám Alexander Van der Bellen bízhat a fordításban. 900 ezer levélben feladott voksot ma bontanak fel.

 

http://nol.hu/kulfold/a-veszfeket-behuztak-most-lelegzetvisszafojtva-figyelnek-1616557

„Orbán és kormánya ismét átlépett egy határt”

Keményen beszólt Bokros Lajos Orbánnak, Lázárnak és a Fidesznek, nem kevesebbet állítva, mint hogy amit most művelnek azzal az orosz birodalmi érdekek propagandáját szolgálják. A „háttérhatalmak" gerjesztette migráció pedig az első világháború után Németországban eluralkodott felelősségáthárításhoz fogható, amely végül Hitler hatalomra jutásához vezetett.

Orbán és kormánya ismét átlépett egy határt – áll Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom elnökének vasárnapi közleményében. Emlékeztetet rá, hogy csütörtökön Lázár János vezette fel, pénteken maga a miniszterelnök erősítette meg, miszerint az Egyesült Államok gerjeszti „Soros György segítségével", a „Soros-féle közép-európai háttérhatalom védelmében" a menekülthullámot, és az „iszlámosítással" Európa gyengítésére tör.

Ez természetesen ostobaság – írja Bokros, rámutatva, hogy Soros György minden földi vagyona kevesebb, mint Magyarország kormányának egyetlen évi költségvetése; amit pedig vagyona terhére egyetemek és a „nyílt társadalom" értékeit terjesztő alapítványok támogatására költhet kevesebb, mint amennyit a magyar kormány csak önmagát dicsérő propagandára.

http://nol.hu/belfold/ez-termeszetesen-ostobasag-1616501

 

Elvitték a nyomozók a Liga szerverét

Többen is érintettek lehetnek a TÁMOP-os ügyben az elnökjelöltek közül – Elszámoltatná Gaskó Istvánt a vasutas-szakszervezet

Korompay Csilla – Magyar Hírlap 

Már tíz hónapja folyik a nyomozás a Liga Szakszervezetek Gaskó István elnöksége alatti ügyeiben, időközben két házkutatás is volt. Két eljárás zajlik párhuzamosan: az uniós támogatású projekteket a NAV vizsgálja, míg a VDSZSZ Szolidaritás, a VDSZSZ Szövetség és a Liga közötti pénzmozgásokat a BRFK korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya.

A nyomozást annak idején elindító bejelentés szerint a résztvevők feladatait „szándékosan összekeverték, így a tevékenységek gyakorlatilag ellenőrizhetetlenek” voltak, például olyanokkal végeztettek tagszervezést, akik papíron más feladaton dolgoztak. A lapunk birtokába került dokumentumok alapján nemrég megírtuk azt is, komoly problémákat tárt fel a projektek keretében a konföderáció által a Gablini Kft.-től bérelt, összesen harminchat Nissan útnyilvántartásának belső ellenőrzéséről szóló jelentés is. Sok gépkocsinak nem volt rendben az útnyilvántartása az ellenőrzött időszakban, három autó nulla kilométert futott, közülük egy „olyan munkavállalónak került átadásra, aki nem rendelkezett jogosítvánnyal”. A havi bruttó kétszázharmincötezer, illetve kétszázezer forintért bérelt járművek átlagos kihasználtsága alig haladta meg az ötven százalékot a tervezetthez képest. Gaskó István, a Liga akkori elnöke látta el a projektmenedzseri, míg felesége a szakmai vezetői feladatokat, hatszáz- és négyszázezer forintos munkabérért, amit később fejenként háromszázezerrel megemeltek.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/56056/Elvittek_a_nyomozok_a_Liga_szerveret

Szánthó MiklósNépszavazás, de miért?

Még mindig sokan teszik fel a címben szereplő kérdést a kvótareferendum kapcsán

Magyar Hírlap

Civil jogvédők” és ellenzéki politikusok kötik az ebet a karóhoz, és próbálják úgynevezett „szakmai”, jogászi mederbe terelni a vitát. Tipikus példája ez a politika depolitizálásának, amiről ezen lap hasábjain nem is olyan régen írtam: azaz annak, hogy valódi, igazi politikai vitákat, problémákat megpróbálnak „szakmainak” feltüntetett érvekkel elkendőzni, illetve azok megoldását ellehetetleníteni. (A politika kiszervezése, 2016. április 4.) 

Pedig a népszavazás inkább politikai, semmint jogi intézmény. Mindig van ugyanis az adott ügynek egy olyan áttételes tartalma – jelen esetben ez: milyen Európát szeretnénk negyven-ötven év múlva látni? –, ami messzemenőkig túlmutat a konkrét kérdésen. Természetesen, a „kényszerbetelepítéses” referendum nem csak arról szól, hogy az Országgyűlés milyen uniós aktushoz járulhat hozzá és milyenhez nem – hanem szól szuverenitásról, nemzeti identitásról, a toleranciamánia elutasításáról. És persze a jelenlegi EU-ról, mint politikai tüneményről.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/56043/Nepszavazas_de_miert

 

A SUNYISÁG KORA

Somogyi János Magyar Idők

Virul a sunyiság a világban. Napjaink a sunyiság, az álcázott mögöttes szándék, a képmutatás, az alattomos, rejtett rosszindulat, a sumákság kora.

Sunyi az egész európai uniós bürokrata elit menekültprobléma-kezelése. Képmutató módon keresik a megoldást az illegális bevándorlás szabályozására, állítólagos megállítására, miközben folyamatosan, ellenőrizetlenül áradnak az idegenek Európába, anélkül, hogy bármi érdemlegest tennének ellene. Pusztán azon meditálnak, hogy milyen módon, hogyan teríthetnék szét az egész kontinensen a betolakodókat.

Hamisságukat mi sem bizonyítja jobban, mint hogy következetesen menekülteknek nevezik a többnyire ide irányított vagy a munka nélkül való jólét reményében idetolakodottakat.

 

http://magyaridok.hu/kulfold/a-sunyisag-kora-663277/

 

FIDESZ: A SZOCIALISTA KORMÁNYOK TETTÉK TÖNKRE AZ OKTATÁST

MTI

A nagyobbik kormánypárt Kunhalmi Ágnes szocialista politikus, az Országgyűlés kulturális bizottsága alelnökének kijelentésére reagált, aki arról beszélt, hogy a kormány ebek harmincadjára juttatja az oktatást a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 

http://magyaridok.hu/belfold/fidesz-szocialista-kormanyok-tettek-tonkre-az-oktatast-687853/

Quaestor-ügy - Komoly lyukak a nyomozásban

Az Együtt szerint a Quaestor-ügy fordított koncepciós per, mert az a cél, hogy ne ítéljék el a döntően Fideszhez köthető állami vezetőket és politikusokat, akik nyilvánvalóan tettestársai Tarsoly Csabának - mondta Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke a párt vasárnapi sajtótájékoztatóján.

 

http://nepszava.hu/cikk/1094620-quaestor-ugy---komoly-lyukak-a-nyomozasban

Szanyi elnökjelölt - Megvan az 1500 aláírás

"The show must go on" - Az MSZP elnöki tisztségéért zajló versenyben ma meghaladtam a formális jelöltséghez szükséges, 1.500 párttagunk támogató aláírását jelentő küszöböt - írja közleményében Szanyi Tibor EP képviselő. 

 

http://nepszava.hu/cikk/1094634-szanyi-elnokjelolt---megvan-az-1500-alairas

Ankara kijátssza az uniós egyezményt

Az Európai Unióban meglehetősen dühösen vették tudomásul, hogy Törökország az Unióval kötött megállapodás ellenére nem engedi az EU-ba a magasan kvalifikált személyeket. A Der Spiegel közlése szerint több uniós tagország panaszkodott arra, hogy Törökországból igen sok rossz egészségi állapotú, vagy alacsonyan kvalifikált személy érkezik. Egybehangzó német, holland és luxemburgi közlések szerint nem egyszer fordult elő, hogy Ankara az utolsó pillanatban dönt úgy, hogy mégsem engedélyezi az adott személy EU-ba való utazását – írja a Spiegel. 

 

http://nepszava.hu/cikk/1094663-ankara-kijatssza-az-unios-egyezmenyt

Németh Péter Szombati 7-es - Blöff, you know

A Magyar Nemzeti Bank elnökének megint sikerült valami örökzöldet alkotni, a fenéken a piros pötty, vagy a package, you know (mert angolul elegánsabb) és még számtalan kiszólás után a blöff, blöff, blöff vonulhat be a politikai folklór szövegkönyvébe. És az a szép a dologban, hogy Matolcsy voltaképpen nem is akar ennél többet. Eszébe nem jut komoly választ adni a komoly kérdésekre, netán megmagyarázni, tényeket sorolni, miért is tekinti ő a sajátjának azt, ami nem az övé, miért gondolja úgy, hogy arra költ és annyit, amennyit akar. Matolcsy pontosan tudja, hogy gúnyolni fogják, hogy publicisztikákban fognak róla megemlékezni, hogy az ellenzék majd a fejét követeli, de egy idő után minden elcsendesül. Így aztán felesleges neki idegeskedni azon, hogy majd súlyosabb számonkérések is következhetnek, hogy esetleg az ügyészség, vagy a számvevőszék mélyebb vizsgálatot indít, tudja, hogy nem fog. Vagyis bármit is írnak róla, az nem lesz több falra hányt borsónál. Vagy maradjunk Matolcsynál: blöff, you know.

Illetve.

Magamban odáig jutottam, hogy a falra hányt borsó az már egy szép eredmény. Annyit jelent csak, hogy bármit nyugodtan szóvá tehetünk, bírálhatunk, annak úgy sem lesznek következményei.

http://nepszava.hu/cikk/1094506-szombati-7-es---bloff-you-know

Váratlan felminősítés

Wiedemann Tamás, Magyar Nemzet

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő péntek éjszaka hozta nyilvánosságra, hogy ismét befektetésre ajánlott kategóriába sorolta hazánkat, vagyis nála a magyar államadósság kikerült a bóvli kategóriából. Ez vitathatatlanul jó hír. Ám a jelek szerint a kormányzat mást várt, így a kommunikációs csapat csak loholt az események után. A meglepő döntés Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétvégi programját is átírta, gyorsan kellett összehívni szombat reggelre egy sajtótájékoztatót, ahol elhangzott: meghozták az eredményt a kormány 2010-ben indított gazdasági átalakító intézkedései.

Az eufória elmaradt, aminek több oka van. A Fitch, a Standard & Poor’s és a Moody’s, vagyis a három nagy angolszász hitelminősítő nyolc éve nullázta le a szakmai tekintélyét. A 2008-as gazdasági válság kirobbanásában ugyanis komoly szerepet játszottak azzal, hogy a legnagyobb amerikai befektetési bank, a Lehman Brothers kötvényeit nem sokkal a bedőlése előtt is még a legjobbak közé sorolták. A pénzintézet csődbe ment, ezt követően dominószerűen omlott össze a világ ingatlan-jelzálog piaca, amely mélyebb gazdasági válságba torkollott. Ennek ellenére a hitelminősítők véleménye ma is meghatározza a befektetők döntéseit, kétségtelen ugyanakkor, hogy a piaci folyamatok már előrevetítették a felminősítést. A magyar állampapírok után fizetett kamatok jelentősen csökkentek az elmúlt években, vagyis a piacok már régen befektetésre alkalmasnak találták a magyar kötvényeket. A legutóbbi időkig a kormány is azt hangsúlyozta, hogy megérett az ország a felminősítésre.

http://mno.hu/vezercikk/varatlan-felminosites-1343488

 

Soros György nem hajlandó megvásárolni Mészáros Lőrinc sertésüzemét

Magyarországon már győzött a szélsőjobb, Ausztriában még nem biztos. A hétvége hírei.

 

http://magyarnarancs.hu/hirnarancs/hetvegi-hirek-99437

 

Öngondoskodás, de szó szerint - Fideszes politikus egymilliárdos „programja” Dél-Békésben

Egy olyan súlyosan veszteséges programra szórt el csaknem egymilliárd forintot a magyar állam, amelyből a legnagyobb haszna az ötletgazda Simonka Györgyhöz köthető cégeknek és személyeknek lett. A politikus „sofőrje” újra képben!

A 42 éves Simonka az a típusú vidéki politikus, aki stílusát és módszerét sokszor nem válogatja meg, és ezt nem is kívánja leplezni. Egy igazi kijáróemberről van szó. Képességeiből adott némi ízelítőt az a március eleji eset, amikor a Népszabadság arról számolt be, hogy több békési – köztük fideszes – polgármester tiltakozott a megyei közgyűlés vezetőjénél, miután a megyébe érkező 58 milliárd forintnyi fejlesztési pénzből 38 Simonka orosházi körzetének jut, ami súlyosan aránytalan, hiszen az mégiscsak egy körzet a négy közül. A tiltakozók vélelmezték, hogy a pénzek elosztását igazából maga Simonka, a Fidesz Békés megyei elnöke intézte így. Az pedig még februári történet volt, hogy Gőgös Zoltán tájékoztatása szerint Simonka sofőrje 100 millió forintért vett földet Mezőhegyesen – a szocialista politikus vélelme szerint nem magának. (Nem találtuk nyomát, hogy Simonka cáfolta volna az állítást, igaz, a „sofőr” megszólalt, de róla hamarosan lesz még szó.)

A legmagasabb iskolai végzettségét, azaz az érettségijét 28 éves korában megszerző, korábban szerelőként és hegesztőként jeleskedő Simonka 2006-ban lett Pusztaottlaka polgármestere, majd 2010-ben a parlamentbe is bekerült. A korábban komoly cégbirodalommal rendelkező és dinnyekartellezésbe keveredő Simonka (erről bővebben keretes írásunkban olvashat) politikusi ténykedését jól mutatja a szemfényvesztő, a saját környezetét állami százmilliókból gazdagító pilotprogram.

 

http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/ongondoskodas-de-szo-szerint-98863

 

Brüsszel titkai

szerző

Kálmán C. György

 

Megtudhattuk: ha kerülnek, lenéznek, kinevetnek, furcsállkodnak – a mögött rejtett csodálat van. A brüsszeli ilyen; nem mutatja ki az érzelmeit.

Mindig is tele volt rejtélyekkel Brüsszel.

Emlékszem, micsoda titkokat szivárogtatott ki annak idején Orbán Viktor, amikor arról beszélt, milyen szörnyűségeket suttognak a sötét, dohos brüsszeli folyosókon a magyar szocialistákról és kormányukról; aztán Kovács Lászlót is hallhattuk, aki valahogy mindig olyanokba ütközött a fent említett folyosókon, akik értetlenkedtek a fideszes politikusok tettei és hazánk állapota miatt; egyáltalán, bárki csak megfordult Brüsszelben, arról regélt, hogy a folyosókon (esetleg a büfékben, bisztrókban, baráti összejöveteleken) milyen módon ítélik meg az éppen aktuális magyar kormány tevékenységét. De mindez mindig ellenőrizhetetlen, sőt rejtett információ volt, a dolog természetéből fakadóan: ugyan, kit és hogyan is lehetne szembesíteni azzal, amit a folyosón elsuttogott vagy borközi állapotban négyszemközt odavetett?

http://magyarnarancs.hu/elso_valtozat/brusszel-titkai-99414

 

Az új utakat kereső Tőkés László pénzzel szállt be egy magyar politikai pártba

Jól mehet a sora az Európai Parlament képviselőjének.

Az állami támogatás mellett nagyrészt a magánadományozóknak is köszönheti a KDNP, hogy takarékoskodni tudott tavaly, és még csaknem 20 milliós hitelt is törlesztett. Egy évvel korábban még többet költöttek, mint amennyi bevételük volt, tavaly ez megfordult.

Tőkés László, a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP) képviselője - akit a Fidesz javaslatára választottak az EP alelnöki posztjáról leköszönő Schmitt Pál utódjául 2010-ben - 1,1 millió forinttal járult hozzá a kereszténydemokrata néppárt költségeihez.

 

http://www.origo.hu/itthon/20160521-meghuzta-a-nadragszijat-a-kdnp-tavaly.html

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.