2016.május 20. Sajtószemle

Már Barack Obama egyes számú szóvivőjéig is eljutott a hír, hogy a magyar kormány intenzív sorosozásba kezdett, sőt azzal vádolja az amerikai elnököt, hogy minél több muszlimot szeretne látni Európában. Josh Earnest röviden és visszafogottan reagált.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón váratlanul kemény szavakkal szólt be Barack Obama amerikai elnöknek és még egy összeesküvés-elméletbe is belekeverte.

osh Earnest, a Fehér Ház szóvivője az AP hírügynökség kérdésére tudósításuk szerintcsütörtökön azt mondta, nem hallott Lázár János megjegyzéseiről, majd a következőképpen reagált:

Nem vagyok benne biztos, hogy ez méltó a válaszra.  (I'm not sure they're worthy of a response.)

A Fehér Háznak több szóvivője is van, köztük az első számú az a Josh Earnest, aki a legfontosabb ügyekben szokott megszólalni.

 

A természet a legjobb rendező: fényképek, amikhez nem volt szükség Photoshopra

Vannak olyan képek, amiket nem kell utólagosan feljavítani, mert úgy tökéletesek, ahogy vannak. A természet, a fizika, a véletlen rendezte meg őket, a fotós pedig épp jókor volt jó helyen.

http://lemon.hu/2015/11/23/a-termeszet-a-legjobb-rendezo-fenykepek-amikhez-nem-volt-szukseg-photoshopra/

 

Négy aranyat zsebeltünk be a vizes Eb-n

 

http://nol.hu/sport/mar-harom-aranyat-zsebeltunk-be-a-vizes-eb-n-1616199

 

Lázár János szerint a körök közepén Soros György áll

kormányinfo percről-percre

Orbán Viktor a Fidesz elnökeként 2017 februárjában folytat tárgyalásokat az új köztársasági elnökről – hangzott el Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Kovács Zoltán kormányszóvivő oldalán tartott, jubileumi, 50. Kormányinfóján. A migrációt támogató „bizonyos amerikai körök” közepén Soros Györgyöt látja. Lánczi András korrupcióvédő álláspontját azért nem kommentálja, mert a kormány nem véleményezheti „a tudományos kutatásokat”. Soros György neve amúgy olyan sokszor hangzott el a Kormányinfón, hogy azt egy külföldi akár magyar kötőszónak is hihetné.

http://nol.hu/belfold/jubileumi-kormanyinfo-lazar-janossal-1616151

 

 
http://index.hu/kulfold/usa/feher_haz/2016/05/19/megszolalt_a_feher_haz_es_lesajnalta_lazar_janost_miutan_az_beleszallt_obamaba/

 

Üvöltve, bilincsben vitték el a halálra éheztetett gyöngyösi kislány szüleit

 

Az Index úgy tudja, J. M.-nek a másfél  évesen halálra éheztetett kislány már a harmadik gyermeke volt. Az elsőt veszélyeztetés – a mostani esethez hasonló éheztetés – miatt elvették tőle, de komolyabb következménye nem lett az ügynek, mert várandós lett a most már 4 és fél éves a kislánnyal. Az ő alultápláltsága miatt szintén indult egy eljárás.

 

http://nol.hu/belfold/uvoltve-bilincsben-vittek-el-a-halalra-eheztetett-gyongyosi-kislany-szuleit-1616173

 

Hónapokig tárgyaltak a tanárok, végül átverték őket

 

Sajátosan időzített Balog Zoltán erőforrás-miniszter, amikor úgy döntött, kedden nyújtja be a parlamentnek az oktatási törvényeket módosító csomagot. Két nappal későbbre, csütörtökre invitálták ugyanis újabb egyeztetésre a pedagógusok sztrájkbizottságát, hogy a tervezett változtatásokról egyeztessenek.

Noha ez kevéssé barátságos lépés, Szüdi János, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) oktatási szakértője úgy véli: az időzítéssel van a legkevesebb baj, sokkal nagyobb gond az, ami a módosítások között szerepel, s mindaz, ami hiányzik a csomagból.

 

http://nol.hu/belfold/honapokig-targyaltak-a-tanarok-vegul-atvertek-oket-1616153

 

Szemlesütve” szavazta le a Fidesz az életmentőnek mondott ellenzéki javaslatot

 

„Arról kell szavaznunk, hogy megmentjük-e évi tízezer ember életét” – ezzel a mondattal indokolta a költségvetési törvényjavaslathoz előterjesztett módosító javaslatát Sallai R. Benedek, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának LMP-s elnöke. A Levegő Munkacsoport kezdeményezésére készült javaslat a kormány által előirányzott 30 millió forint helyett 20 milliárd forintot szánt volna a levegő részecskeszennyezésének (PM10) csökkentésére.

A bizottság ülésén felszólalt Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke, aki idézte az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2015 novemberében megjelent jelentését, amely szerint Magyarországon évente közel 13 000 ember veszti el idő előtt az életét a részecskeszennyezés miatt. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, mivel a légszennyezés okozta megbetegedések száma százszor-ezerszer több, mint az elhalálozásoké.

http://nol.hu/belfold/szemlesutve-szavazta-le-a-fidesz-az-eletmentonek-mondott-ellenzeki-javaslatot-1616195

 

Kiderült, melyik londoni luxushotelben szállt meg Lázár János

 

Egy két Michelin-csillagot is viselő étterem. Egy exkluzív wellness részleg. Világhírű tervezők által kialakított szobák és lakosztályok. És mindez London szívében, az elegáns Mayfair negyedben, néhány perc sétára a Hyde Parktól.

Ezekkel hirdeti magát a több mint 200 éve működő, ötcsillagos Connaught hotel, ahol Lázár János 2012 novemberében eltöltött két éjszakát egy munkatársával. A hotel neve annak a pernek az eredményeként került nyilvánosságra, amelyet a Direkt36 munkatársa indított a Miniszterelnökséget vezető miniszter több, szokatlanul magas hotelszámlát eredményező útja miatt.

 

http://www.direkt36.hu/2016/05/19/kiderult-melyik-londoni-luxushotelben-szallt-meg-lazar-janos/

 Már készítik az utat, Schmitt Pál visszatérne

 Az ötkarikás projekt keretében mindent lehet – erről szól a Fidesz olimpiai törvényről szóló javaslata. A meghökkentő részletekkel terhelt szöveg szerint egy szinte mindenható Olimpiai Megvalósítási Hatóságot hoznának létre, Schmitt Pál pedig kiemelt szerepet kapna az előkészítésben.

 

http://nol.hu/belfold/olimpia-torvenyt-bont-1616093

Őry MariannSzól a harang

Álláspont. Az orbáninak nevezett migrációs politika sikere és népszerűsége keserű pirula a nyugati elitnek

Őry Mariann Magyar Hírlap 

Déjà vu érzésem volt – mondta Ryszard Czarnecki, a lengyel Jog és Igazságosság európai parlamenti képviselője, amikor Strasbourgban az országa elleni bírálatokról kérdeztem. Nekem akkor volt ilyen érzésem, amikor a távirati iroda jelentésében olvastam, hogyan reagáltak Lengyelországban Bill Clinton hétvégi bírálatára: „Lengyelországban számos kormánypárti politikus tiltakozott, viszont megelégedéssel fogadta Clintont az ellenzék.” Jó, hogy megelégedéssel fogadta. Európának ezen a részén sokan úgy vannak vele, hogy hanyatt esnek, ha tőlünk nyugatabbra egy politikus véleményt mond országunkról, legyen az dicséret vagy elmarasztalás.

Ez azért érdekes, mert amekkora figyelmet kap az, hogy valaki Magyarországon köszörüli a nyelvét, akkora hallgatás tudja övezni azt, ha a nyugati reakció nem kevesebb, mint bizonyos magyar politikai minták átvétele, alkalmazása. 

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/55829/Szol_a_harang

Tanár–diák meccs?

Erdősi Csaba, Magyar Nemzet

Sok minden juthat eszünkbe, ha az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti transzatlanti egyezményről (TTIP) folyó tárgyalások részleteiről olvasunk. Egy dolog aligha: hogy a világ legerősebb gazdasági közössége tárgyal a második legerősebbel. És félreértés ne essék, a legerősebb gazdaság nem az Államoké, hanem az EU-é. Évi bő ezermilliárd dollárnyi bruttó hazai termék az előnye, mégis úgy látszik, hogy a tempót és a feltételeket a tengerentúlon diktálják, a vén kontinens döntéshozói pedig idomulnak ehhez.

Mint arról már számtalanszor beszámoltunk, az egyezmény, túl azon, hogy a felek kinyitják egymásnak a piacaikat, s elősegítik a beruházások kölcsönös megvalósulását, egy olyan pontot is tartalmaz, amely gyökeresen változtatja meg szuverén államok és cégek viszonyát. Jelen állás szerint a TTIP hatálybalépése nyomán országokat lehet majd választott bíróság elé citálni, s ne higgyük, hogy az óriásvállalatoknak gátlásaik lesznek majd e tekintetben.

De nem csak a cégek és államok viszonya, egy sor egyéb körülmény is megváltozhat majd. Sérülhetnek a környezet- és fogyasztóvédelmi szempontok, kukába dobhatjuk a klímavédelmi célkitűzéseket – az egyezmény tiltaná a fokozott szén-dioxid-kibocsátással járó fosszilis energiahordozók, például az amerikai palaolaj importjának korlátozását –, és egész ágazatok szorulhatnak perifériára az eddigi centrumból. Mindezeket jórészt csak azért tudjuk, mert a környezetvédő Greenpeace civil szervezet német aktivistái nem törődtek a tiltással, és kiszivárogtattak pár száz oldalnyi dokumentumot.

http://mno.hu/vezercikk/tanardiak-meccs-1343111

 

Betett Simicskának, most kártérítést fizethet a köztévé

 

Pert nyert a köztévé ellen a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó műsorgyártó cég, amellyel még tavaly, a G-nap után bontottak szerződést – értesült a NOL.

A Hung-Ister Zrt. volt korábban a köztévé egyik legnagyobb beszállítója, ez a társaság gyártotta többek között a Magyarország, szeretlek! című műsort és A Dalt. De egy héttel azután, hogy Simicska Lajos nyíltan szakított a korábbi szövetségesével, régi barátjával, Orbán Viktorral – több interjúban nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illette a miniszterelnököt – a közmédia fenntartója, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a hvg.hu akkori beszámolója szerint hirtelen vizsgálni kezdte, hogyan lehetne szakítani a Hung-Isterrel.

 

http://nol.hu/belfold/betett-simicskanak-most-karteritest-fizethet-a-kozteve-1616161

Orbán beígérte: 5 százalékos lehet az internet áfája 2018-ra

A GDP adatok függvényében 2018 januárjától 5 százalékra csökkenhet az internet áfája, ami komoly támogatást jelentene az iparágnak - mondta Orbán Viktor a Műegyetemen tartott, a Jövő autói című konferencián csütörtökön.

 

http://nepszava.hu/cikk/1094364-orban-beigerte-5-szazalekos-lehet-az-internet-afaja-2018-ra

Tanítanék: folytatódik a totális államosítás

A Tanítanék mozgalom szerint folytatódik az oktatás totális államosítása, a kormány nem nyitott az egyeztetésre - mondta Törley Katalin, a mozgalom képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Törley Katalin kifejtette: több hónapja küzdenek a közoktatás megújításáért, az iskolai autonómia visszaállításáért, de úgy tűnik, az autonómia "szitokszó" a kormánynak, amely a szakmai érveket és a tapasztalatokat félresöpörve fokozni akarja az iskolarendszer központosítását. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) helyett újonnan létrehozandó központ pedig még távolabb kerül az iskoláktól, az önkormányzatoktól elveszi az iskoláik üzemeltetési jogát, ellehetetlenülnek az alternatív iskolák - vélekedett.

 

http://nepszava.hu/cikk/1094424-tanitanek-folytatodik-a-totalis-allamositas

TV2 - Újabb riporterek távoznak a Tényektől

Meg nem erősített információink szerint felállt a hosszú évek óta csatornánál dolgozó Ludmán Kata riporter, aki valószínűleg egy konkurens tévéhez igazol. Rajta kívül távozik Komár Tamás és Lapat Dániel, akik korábban az Aktív című műsorban dolgoztak, majd a Tények kibővítésével és bulvárosításával már a hírműsorban volt rájuk szükség.

A hvg.hu-nak Komár Tamás és Lapat Dániel is megerősítette, hogy valóban elhagyják a szerkesztőséget. A lap információi szerint mindhárman maguk mennek, szakmai, illetve morális okokra hivatkozva. 

http://nepszava.hu/cikk/1094381-tv2---ujabb-riporterek-tavoznak-a-tenyektol

Tessék tovább menni!

Nincs itt semmi látnivaló! Ezzel küldik odébb a rendőrök a bámészkodó járókelőket, ha valami olyan „látnivaló” miatt intézkednek, amiről úgy gondolják, számunkra nem látnivaló.

Ilyen az a választási irodában történt atrocitás is. Összeült a bizottság, megbeszélték, mi is történt valójában. A kamerák felvételeit egy időre eldugták, mondván, nincsen azokon semmi látnivaló. Legalábbis addig, amíg eldöntötték, hogy nem láttak semmit, minden szabályos volt. Az ügy nyomozója is látta a felvételeket, de szerinte sincs azokon semmi látnivaló. Mondja el szépen a sértett: milyen tetkók voltak az őt akadályozó embereken, mi a nevük, anyjuk neve, személyi számuk… Ha ezeket a tanú nem bocsátja a hatóság rendelkezésére, őket ne hibáztassa senki, amiért nem zárják le törvényes időben a nyomozást!

http://nepszava.hu/cikk/1094372-tessek-tovabb-menni

 

Palkovics László

A Tanítanék Mozgalom csupa olyan iskolából áll, amelynek nem a KLIK volt a működtetője, mondta Palkovics László az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Az oktatásért felelős államtitkár azt mondta, egységesíteni szeretnék a rendszert. A Klik Klebesberg Központ néven megmarad, kialakítanak 56 tankerületi központot, viszont egyetlen iskola sem maradhat az önkormányzatoknál.

 

http://www.atv.hu/videok/video-20160519-palkovics-laszlo-eb

 

Gémesi György

Nem véletlen, hogy a fideszes Szita Károlyt, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökét hívták meg az oktatási kerekasztalhoz, mondta Gémesi György az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A kormányhoz közelebb állók lojalitása nyilván nagyobb, tette hozzá az önkormányzatok szövetségének elnöke. Teljes káosz lesz az ősszel életbe lépő új oktatási rendszer – véli az önkormányzatok szövetségének elnöke. Gémesi György szerint nem igaz, hogy az önkormányzatok az iskolák miatt halmoztak volna fel adósságokat az elmúlt években, az állami fenntartásban viszont, úgy véli, teljes lesz a káosz. Azt mondta: „Azoknál az iskoláknál, amelyeket az állam egymaga működtetett és fenntartott, komoly gondok voltak a működtetéssel is. Kifizetetlen energia-, gáz- és villanyszámlák voltak”. Gémesi szerint nem a vegyes rendszer, hanem a KLIK bukott meg. A MÖSZ szeretne tárgyalni, de senki nem áll szóba vele, hangsúlyozta Gémesi György.

 

http://www.atv.hu/videok/video-20160519-gemesi-gyorgy-eb

 

FIDESZ: MEGBECSÜLJÜK AZ IDŐSEKET

MTI

A Fidesz megbecsüli az időseket, 2010 óta garantált a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzése, ezen túl pedig minden évben volt nyugdíjemelés.

 

http://magyaridok.hu/belfold/fidesz-megbecsuljuk-az-idoseket-681796/

Rogán szomszédjának ad milliárdokat a kormány, hogy Brüsszelnek üzengessen

kreativ.hu

A Kormányzati Tájékoztatási Központ felvilágosítása szerint az Affiliate Network és a Network 360 közösen készíti a kormány kényszerbetelepítés elleni népszavazást népszerűsítő kampányát.

 

http://www.kreativ.hu/cikk/veluk_uzenget_brusszelnek_a_kormany

Trump meglepetésre két felmérésben is előzi Clintont

 

Donald Trump két felmérésben is megelőzte országosan a demokraták várható elnökjelöltjét, Hillary Clintont. A Rasmussennél 42-37-re vezetett a milliárdos, míg a Fox News polljában 45-42 volt az állás a republikánus jelölt javára.

 

http://index.hu/kulfold/usa/feher_haz/2016/05/19/trump_ket_felmeresben_is_elozi_clintont

 

/Németh Szilárd folytatja durvuló magánháborúját

 

Ha nem megy törvénnyel a megszerzése, véreztessük ki! Hoppál Péter kulturális államtitkár – aligha függetlenül Németh Szilárd rezsiharcos magánháborújától – megfelezte a Csepeli Munkásotthon támogatását – értesült a Népszabadság.

Június elején érkezett volna meg a Területi Művelődési Intézmények Egyesületének (TEMIE) évről évre osztott támogatása a Csepeli Munkásotthonhoz. De az idén hiába várják. A TEMIE elnöke levélben tudatta Nagy Józseffel, a munkásotthon kuratóriumi elnökével, hogy Hoppál Péter kulturális államtitkár – a hatvan támogatott intézményből egyedüliként – megfelezte a csepeli kultúrház támogatását.

 

http://nol.hu/belfold/nemeth-szilard-maganhaboruja-1616073

 

Matolcsy miatt haragszik Orbán a titkosítást megakadályozó Áderre

 

Áder János másodszor is kegyvesztetté válhat Orbán Viktor szemé­ben – mondta munkatársunknak egy olyan forrás, aki a miniszterelnökhöz és a köztársasági elnökhöz is közel áll. Értékelésével a két politikus 2006-os elhidegülésére utalt. Ekkor a Magyar Nemzet azzal vádolta meg Ádert, hogy a második elveszített választás után Orbán félreállítását tervezi. A kormányfő mostani eltávolodása egykori harcostársától azt eredményezheti, hogy Áder jövőre, ötéves elnöki ciklusának lejárta után kiköltözhet a Sándor-palotából, mert Orbán új államfőt kíván látni az ország élén.

A kormányfőnek a hírek szerint nem tetszett az, hogy Áder nem írta alá a jegybanktörvény módosítását. Az általa kért alkotmánybírósági normakontroll vezetett ahhoz, hogy a bírói testület megtiltotta az MNB-alapítványok közpénzkezelésének titkosítását. „Ami ez után következett, vesszőfutás volt Matolcsy György, de a miniszterelnök számára is" – mondta egy forrásunk, aki szintén úgy tudja, nem a pénzek elherdálója ellen fordult Orbán, hanem a titkok felfedéséhez hozzájáruló Áder ellen. A kormányfő ugyanis a lojalitás hiányát látta a történtekben. Igaz, egy informátorunk szerint később belátta, hogy „Áder nem járhatott el másképp".

 

http://nol.hu/belfold/matolcsy-miatt-haragszik-orban-a-titkositast-megakadalyozo-allamfore-1616091

A kommunisták se biztos, hogy többet loptak?

 

Lánczi szerint a Századvég szabályosan működik, és nincs botránya. Hogy igazát kidomborítsa, felteszi a szónoki kérdést:

"Mit sikerült rábizonyítani, ami botrányos lehet?"

Ha ez nem egy lapszemle lenne, ki lehetne térni rá, hogy az évekig tartó pereskedés eredményeként nemrég megismerhetővé vált, kormányzati megrendelésre készített tanulmányok milyen érdekes fényben tüntették fel a Századvégre költött közpénzhegyek hasznosulását, de mivel ez egy lapszemle, nem térek ki rá.

Lánczit a Figyelő az MNB alapítványairól is kérdezte – és milyen jól tette! A rendszerideológia mellett a rendszerapológia terén is nagyot villantó konzervatív politikatudós ugyanis azt mondja, hogy

sehol nincs leírva, hogy a jegybank az alapítványi pénzeket ne fordíthatná azokra a célokra, amiket az ellenzék kifogásol.

Milyen mélyen igaz. Hiszen ha az ember átlapozza a jegybanktörvényt és a többi jogszabályt, valóban semmit nem talál arról, hogy az MNB elnöke ne ültethetne rokonokat az MNB-alapítványok vezetésébe, hogy ne adhatna pénzt rokonok cégeinek vagy a rokonok bankjainak, hogy azok e rokonokhoz köthető cégeket hitelezzék. Ahogy arról sincs egy szó sem a jogszabályokban, hogy az MNB-alapítványok ne fordíthatnának le és jelentethetnének meg mindenféle nyelveken magyar jegybankelnökök tetteit dicsőítő könyveket.

 

http://index.hu/belfold/2016/05/19/lanczi_andras_figyelo_interju/

Gyűlöletkeltés miatt elmeszelték Bayer Zsoltot

 

Gyűlöletkeltő és kirekesztő tartalomnak ítélte meg a Médiatanács Bayer Zsolt tavaly novemberi cikkét, amiben minden 14 évesnél idősebb menekültet potenciális gyilkosnak nevezett. A népszerű kormánypárti publicista uszító cikke miatt 250 ezer forintra büntette az írás lehozó Magyar Hírlapot, a cikk haladéktalan eltávolítására kötelezte a céget, és kötelező lesz megjelentetniük az újságban, hogy jogsértést követtek el, és legalább egy hétig kell szerepelnie a hírnek a nyitóoldalon.

http://index.hu/kultur/media/2016/05/19/gyuloletkeltes_miatt_elmeszelte_a_mediatanacs_bayer_zsoltot/

Pár milliárdból fel lehetne számolni a mélyszegénységet Magyarországon

 

A magyar GDP 0,01 százalékából, vagyis nagyjából 3,4 milliárd forintból fel lehetne számolni a mélyszegénységet Magyarországon az ENSZ munkaügyi szervezete, az ILO számításai szerint. Ennyit kellene átcsoportosítani ahhoz, hogy ne legyen olyan ember Magyarországon, akinek a jövedelme  vásárlóerő-paritáson naponta kevesebb mint 3,1 dollár, vagyis nagyjából napi 870 forint.

http://index.hu/gazdasag/2016/05/19/ilo/

Hát persze, hogy ezért bünteti Orbán Ádert!

Dévényi István Heti Válasz

Amellett most elegánsan haladjunk tova, hogy Rubovszky György, a KDNP politikusa megnézi saját magát a tévében, amint saját maga szájával mond valamit, aztán kijelenti, hogy ő nem mondott olyat, sőt, nem is volt ilyen beszélgetés, bár annyit azért mégis, hogy ez vajon mennyire keresztény és demokrata?

És inkább foglalkozzunk az igazán fontos dolgokkal. Miszerint Áder János igen nagy bizonyossággal nem lesz duplázó köztársasági elnök. Mert – ahogy azt Rubovszky György kamerák előtt nem mondta – a Viktor nem akarja.

Meg is érkeztünk. Illúzióink persze nem voltak, de mégis csak más ez így, kimondva (ja, nem, mindig elfelejtem, hogy nem Rubovszky Györgyöt látjuk a felvételen, ahol nem Rubovszky György nem mond semmit), feketén-fehéren, koppanósan. Ami azért emeli a gyakorlat pontértékét - már azon túl, hogy amúgy a legfőbb közjogi méltóságról, a nemzet egységének kifejezőjéről lenne szó -, az a nem akarás oka. Tudniillik, hogy Orbán Viktor azért orrolt meg ismét Áder Jánosra, mert az államfő nem írta alá a Magyar Nemzeti Bank gazdálkodásáról szóló törvényt. Mert nem volt lojális.

http://valasz.hu/itthon/hat-persze-hogy-ezert-bunteti-orban-adert-118673

Spártai mondással bratyizott Orbán az EU-val

 

Ahogy egy konferencián illik, diplomatikusan hízelgő beszédben ezúttal méltatta a határokat eltüntető Európai Uniót Orbán Viktor, akitől azt is megtudhattuk, hogy nekünk magyaroknak mindig valaminek a története a fontos. És ha már a jövő autói voltak a téma, Varga Mihály szakminiszterrel együtt kinyilvánították: nagyon nem kéne lemaradni a jövő járműipari innovációiból.

Beszédének elején a kormányfő tartott egy kis ízelítőt abból, „amit magyar karakternek nevezünk” a díszvendég Günther Oettingernek, az Európai Bizottság digitális gazdaságért és társadalomért felelős tagjának. Mindezt onnan indította, hogy a konferenciának helyt adó Műegyetem volt az egyik központja az 1956-os forradalomnak, majd innen került ki sok olyan fiatal is, akik részt vettek a rendszerváltás megvalósításában, a kommunista rendszer felszámolásában. Mindez pedig azért fontos, mert szerinte „segít megérteni egy európai vendégnek, hogy a magyarok számára mindig valaminek a története a fontos”. „Szeretjük azt a spártai mondatot, hogy ’vagyunk, akik voltunk’” – sommázta Orbán.

http://hvg.hu/itthon/20160519_orban_viktor_varga_mihaly_jarmuipar_innovacio

Brit nagykövet: A magyarok reménykedjenek, hogy nem lépünk ki

 

A Külügyi- és Külgazdasági Intézetben tartott előadást Iain Lindsay brit nagykövet a Brexit lehetséges következményeiről, de leginkább a maradás jótékony hatásairól. Az előadás után megkérdeztük, mit üzen a londoni magyaroknak, beindul-e a kilépési dominó és hogy lesz-e mit szavalnia a közeljövőben.

 

http://hvg.hu/itthon/20160519_brit_nagykovet_iain_lindsay_brexit_nagy_britannia_anglia

Megint parádés a belső kommunikáció az MSZP-ben

 

Az MSZP elnökhelyettese, Gőgös Zoltán a Magyar Időknek azt mondta, a vasárnapi boltzáras aláírásgyűjtéssel már 2-3 hete leálltak, miután már látnak garanciát arra, hogy a kormány nem vonja vissza a vasárnapi nyitvatartást.

Burány Sándor szocialista politikus az ATV reggeli műsorában tudta meg, hogy változott az álláspont. Azt mondta, neki erről senki sem szólt, a kispesti aktivistái még szerda délután is gyűjtötték az aláírásokat.

Itt nézheti meg Burány Sándor arcát:

http://hvg.hu/itthon/20160519_Megint_parades_a_belso_kommunikacio_az_MSZPben

45 ezer forintos cipő dukál a parlagfűirtáshoz

 

Kikértük azokat a minisztériumi dokumentumokat, amelyekből kiderült, hogy mire költötték el az adózók 1 százalékaiból összejött parlagfűpénzt. Dilettánsnak tűnő egyesületi beszámolókat találtunk. A parlagfűirtásokkal bemondásra számoltak el, és olyan egylet is volt, amely ennek bizonyítására becsatolt egy pázsitfűfotót az allergén gyom helyett.

Fotó egy zsír új kistraktoron pózoló férfiról, fotó egy dzsumbujos kertről és az út szélén ácsorgó közmunkásról, akinek a kezében fűkasza van – a többi közt ilyen képekkel támasztották alá civil szervezetek, hogy az általuk parlagfűirtásra kapott összesen 540 millió forintért keményen dolgoztak az allergiások érdekében. A hvg.hu kikérte azokat a minisztériumi beszámolókat, amelyekkel a könnyen jött, vissza nem térítendő közpénz elköltését bizonyították, de meglepődnénk, ha ezek alapján komolyan gondolja a kormányzat, hogy így kell megoldani a több millió allergiás életét megkeserítő problémát.

http://hvg.hu/itthon/20160519_parlagfu_parlagfuirtas_allergia_szja_1_szazalek_pollen_civilek_egyesuletek

PDSZ: "Brutális nyíltsággal" int be a kormány a tanárok ügyének

 

A pedagógus-szakszervezet szinte szóhoz sem jut az után, hogy a kormány ismertette újabb iskolaállamosítási terveit. A szakszervzet úgy látja, a kormány nagyon várt a tanárlázadás elcsendesedésre, hogy aztán "brutális nyíltsággal tegye egyértelművé: esze ágában sincs engedni a követeléseknek, esze ágában sincs az ország valódi érdekeinek megfelelően átszervezni a közoktatást. Egy dolog számít csupán, hogy mit akar a hatalom." Decentralizáció helyett további központosítás jön - állapítja meg a PDSZ.

 

http://hvg.hu/itthon/20160518_PDSZ_kozlemeny_iskolaallamositas

Habony újságjának fele állami reklám

 

A miniszterelnöki főtanácsadó Lokál című hetilapjában a Szerencsejáték Zrt. a legnagyobb hirdető. A 24 oldalas újság fele állami reklám, a saját tartalom szűk 6 oldal. Megszületni nyilván nehéz volt.

Egy hete jeleztük: alighanem azért kell Habony Árpád kormányfői tanácsadó bulvárújságját napilaposítani, hogy legyen hol elkölteni a reklámra szánt állami milliárdokat. A Lokál jelenleg szűk felület, ritka megjelenéssel; egyszerűen nem fér el annyi állami reklám, amennyit szeretnének elhelyezni benne.

Aztán megjelent a Lokál legfrissebb száma (innen letölthető). A 24 oldalas újság az alábbi anyagokat tartalmazza:

http://valasz.hu/itthon/habony-arpad-oriasit-nyert-a-lotton-118619

 

SZCIENTOLÓGIA AZ ISKOLÁKBAN

 

A szcientológus egyház támogatja az egyik alapítványt, amelyik magyar iskolákban tart drogprevenciós előadásokat. A Klik értesítette az iskolaigazgatókat, hogy az előadók között lehetnek szcientológusok is. A drogmegelőzéssel foglalkozó alapítvány vezetője állítja, hogy nem aggitálnak senkit, csupán segítenek a diákoknak.

 

http://tenyek.hu/tenyek/211086_szcientologia-az-iskolakban.html

London új muszlim polgármestere kitűzte a szivárványzászlót a városházán a homofóbia elleni világnapon

Május 17-én, azaz kedden ünnepelte a világ a nemzetközi homofóbia és transzfóbia ellenes küzdelem napját. London alig két hete megválasztott muszlim polgármestere, Sadiq Khan is jól láthatóan ki akart állni az ügy mellett, ezért kitűzette a szivárványzászlót a városháza előtt lobogó brit és uniós zászló mellé.

Khan a szigetország leginkább melegbarát politikusaként ismert. Korábban nyilatkozott arról, hogy súlyos fenyegetéseket kapott szélsőséges iszlamistáktól, amiért muszlim létére 2013-ban szavazatával támogatta az azonos neműek házasságának intézményét.

http://444.hu/2016/05/18/london-uj-muszlim-polgarmestere-kituzte-a-szivarvanyzaszlot-a-varoshazan-a-homofobia-elleni-vilagnapon

Kálnoky Orbánéknak: „Téved, aki azt hiszi, ezt a magyarok elfogadják”

A szívére hallgatva jött Magyarországra 1993-ban Kálnoky Borisz, hogy visszatanulja főnemes ősei nyelvét. A német Die Welt munkatársa a 2006-os őszödi botrány után kezdte megérteni, hogy a felzárkózás a Nyugathoz nem lesz egyszerű. Érthetőnek tartja a Fidesz államközpontúságát, de figyelmeztet a holdudvarépítés veszélyeire. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

A 15 év című sorozatunkban nyilatkozó újságíró szerint érthető, hogy 2010 után a korábban sikertelen államszervezési kísérlettel szemben határozta meg magát a Fidesz, de hozzáteszi: a kormány hisz az erős államban, vigyáznia kell, nehogy olyat építsen, amelyiktől félnek az emberek és utálják. „A diktatúra idején kétfajta ember létezett Magyarországon: a hétköznapi meg a fontos. Az utóbbira más szabályok vonatkoztak, mint az előbbire, és ez hihetetlen ellenérzéseket keltett. A legnagyobb veszélynek azt látom, hogy a mostani erős államban a kormánypárti politikus vagy a holdudvarbeli ember ismét kiváltságos kasztba kerül. Téved, aki azt hiszi, ezt a magyarok elfogadják” – mondja lapunknak Kálnoky Borisz.

 

http://valasz.hu/itthon/kalnoky-orbaneknak-teved-aki-azt-hiszi-ezt-a-magyarok-elfogadjak-118633

Ezt üzenjük Brüsszelnek

Megszámlálhatatlan pályamű érkezett a brüsszeles plakátátíró pályázatra, de a zsűri a helyén volt. Itt vannak a nyertesek

 

http://444.hu/2016/05/19/ezt-uzenjuk-brusszelnek

A Matolcsy György vezette felügyeletnél nem látják úgy, hogy Matolcsy György unokatestvére törvényt sértene

Feltettem a kérdést a Magyar Nemzeti Banknak, hogy nem látják-e problémásnak, hogy a Szemerey Tamás tulajdonában álló Növekedési Hitel Bank a Szemerey Tamás tulajdonában álló Bankonzult Energy nevű céget hitelezi. A százmillió forintos hitelről szóló szerződést tavaly novemberben kötötték. Ez nekem elsőre és másodikra úgy tűnt, hogy ellentmond a hatályos hitelintézetekről szóló törvény következő rendelkezésének, miszerint, idézet a törvényből:

 

http://444.hu/2016/05/19/a-matolcsy-gyorgy-vezette-felugyeletnel-nem-latjak-ugy-hogy-matolcsy-gyorgy-unokatestvere-torvenyt-sertene

Rogán Antal sajnos pont nem fog ráérni akkor, amikor Portik Tamással szembesítenék

Szerdán még arról számoltam be, hogy 2016. június 17-én, 10 órakor nem mindennapi találkozó lesz a Gyorskocsi utcában, mert aznapra idézte be a bíróság

Rogán Antalt, hogy szembesítsék Portik Tamással.

Rogán Juhász Péter elleni személyiségi jogi perében a bizonyítás részeként szembesítették volna Rogánt és a maffiaügyekben vádlott Portikot, mert míg az előbbi tagadta, hogy valaha találkoztak volna, az utóbbi határozottan állítja ugyanezt.

De Rogán azóta közölte, hogy egyéb elfoglaltsága miatt nem tud jelen lenni a június 17-i szembesítésen. Ügyvéde még azt is elpanaszolta, hogy a bíróság

nem egyeztetett előzetesen időpontot Rogánnal arról, hogy mikor kéne megjelennie egy idézésen.

http://444.hu/2016/05/19/rogan-antal-sajnos-pont-nem-fog-raerni-akkor-amikor-portik-tamassal-szembesitenek

LMP: EU-s pénzekkel csalt a református egyház

 

Hadházy Ákos csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: a református egyház beszerzéseit vizsgálva talált "horribilis árú tanulmányokat", "érthetetlen áron" megvalósított rendezvényeket, illetve olyan képzéseket, amelyeknek nem nagyon látszik a célja.

Ezek a beszerzések ellentmondanak a protestánst puritanizmusnak és sok esetben "súrolják a költségvetési csalás tényállását" – értékelte az LMP-s politikus.

Hadházy Ákos példaként hozta a debreceni nagyerdei gyülekezetet, amely egy – párkapcsolati tanácsadási rendezvénysorozatra kapott – 40 millió forintos uniós támogatásból 30 milliót egy budapesti projektmenedzser- és tanácsadó cégnek adott.

 

http://propeller.hu/itthon/3218341-lmp-eu-penzekkel-csalt-reformatus-egyhaz

 

SZABAD A TAXI?

Jámbor Gyula Magyar Idők

A repülőtérre kellett kijutnom néhány napja, és túl korán reggel ahhoz, hogy vállaljam a tömegközlekedés nyűgeit. Emiatt alaposan feltérképeztem az utazási lehetőségeket.

Van abban valami vicces, hogy annak a foglalkozási körnek a képviselői kiáltanak adóellenőrért, akik nem éppen az aggályoskodó szabálykövetésükről híresek. De változik a világ, és a technológia nemcsak az utasok, de a hatóságok felől is utoléri a „személyszállító kisiparosokat”. Ha igaz, jövő januártól a taxikban is ott lesz az online pénztárgép.

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/szabad-a-taxi-677965/

 

A fővárosiak félnek a kéményellenőrzések ritkítása miatt

A budapesti lakosság 84 százaléka szerint a kéményellenőrzések tervezett ritkításával nem lesz garantálható a kémények biztonságos működése. Az április és május fordulóján végzett reprezentatív közvélemény-kutatás adataiból az látszik, hogy a megkérdezettek szerint a tervezett változtatások rossz hatással lesznek a szén-monoxid mérgezések megelőzésére.

 

http://24.hu/fn/gazdasag/2016/05/19/a-fovarosiak-felnek-a-kemenyellenorzesek-ritkitasa-miatt/

Európa és a felebaráti szeretet

Erdő Péter és Köves Slomó párbeszéde

„Tóra, Evangélium, Európa” címmel szervezett nyílt beszélgetést a Párbeszéd Házában az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) és az EMIH ifjúsági szervezete, az ÁTID. A két meghívott egyházi vezető, Erdő Péter bíboros és Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija a zsidó-keresztény hagyomány szerepét, a közös örökség megőrző erejét hangsúlyozta. A modern jóléti társadalomról mindketten lesújtó véleménnyel voltak, a menekültválság kapcsán pedig ugyanúgy a felebaráti szeretet elsőbbségét említették.

http://www.168ora.hu/itthon/europa-es-felebarati-szeretet-145700.html

Fidelitas: Botrányok a szervezetben, gyanús ügyletek a környékén

A szervezett tagok nemcsak az a Fidesz által kijelölt ellenzéki politikusokat, hanem olykor egymást is aprítják. A Fidelitas néhány volt tisztségviselője úgy szórja az uniós forrásokat, hogy arra már Brüsszel is felfigyelt.

A fideszesek vagy nem tudják, vagy nem is érdekli őket, hogy kik ténykednek a párt politikuskeltetőjében, amely Rogán Antal és Szijjártó Péter óta nem tudott kibocsátani meghatározó arcokat. Megkérdeztük majdnem az összes fideszes képviselőt, mit gondolnak a Fidelitasról, ám töredékük válaszolt, és ők is többnyire udvarias semmitmondással reagáltak, vagy – mint például L. Simon László és Bencsik János – egyenesen megmondta, hogy nincs rálátása az ifjúsági szervezet működésére. Föltűnő viszont, hogy a válaszolók egyike sem említett olyan fidelitasost, akit tehetséges politikuspalántának tartana.

Van viszont rakás botrány az ifjak körül. Cikkünk a már megismert, nemegyszer a kabaré és / vagy a jóízlés határát súroló esetek ("provokátorfigyelő", verekedés a wellness-disznóvágáson, lájkgyűjtés egy kisgyerek súlyos betegségét kihasználva) mellett a Fidelitas környéke felé bőséggel áradó HUF-okat is számba veszi. 

 

http://magyarnarancs.hu/belpol/fidelitas-botranyok-a-szervezetben-korulotte-meg-gyanus-ugyletek-99417

Bihari Tamás Szakadékban

Ha egy országba működő tőke nem jön be, viszont a képzett munkaerő java kivonul, a befektetési környezet bizonytalan, a gazdaságpolitika kiszámíthatatlan, az egészségügy, oktatás romokban, a szakképzés a szakadék felé tart, ott a gazdasági növekedés legföljebb a miniszterelnök hagymázas álmaiban szárnyal. A kormányzati propaganda továbbra is harsogja, hogy Magyarország jobban teljesít és hogy a reformok működnek. Ha mégsem így van, annál rosszabb a makacs tényeknek.

 

https://nepszava.hu/cikk/1094263-szakadekban

Kovács, te magyarok szégyene

Kovács De sikerült? Zoltánnál – aki magyarországi viszonylatban teljesen érthető okokból még mindig kormányszóvivő – ma szerintem már senki nem fog épületesebb, nevetségesebb, az arcomat torz vigyorba rángató mondanivalóval előrukkolni, ezért róla vagyok kénytelen megemlékezni az alábbiakban.

Kovács Zoltán íródeáknak és titkárnőnek állt, újabban brüsszeli lapoknak küldözget olvasói leveleket. Nem inkognitóban, hanem névvel és arccal, hogy aki eddig még nem röhögött, az majd most.

http://kolozsvaros.com/2016/05/18/kovacs-te-magyarok-szegyene/

Amikor azt hinné az ember, nincs lejjebb, akkor ott van ez a két pofátlan gazember

Végül is beszélhetnék arról, hogy kinyílott a Kerényi-féle elszáradt pitypang és azt is mi fizetjük tízmilliós nagyságrendben; hogy a túlárazott stadionépítésekre szánt milliárdok mellett már külön tízmilliókért reklámozzák is az épülő betonrengetegeket; hogy a vizes vébé kábé dupa annyi milliárdba (90) fog kerülni ahhoz képest, amiről eddig szó volt, amivel eddig etettek (50); hogy miként trükközik a kormány az államadósságal, hogy kevésbé tűnjön büdösnek a trágya; hogy miután szétverték a magyar oktatást köznevelési államtitkárokon átívelően, most hogyan államosítják tokkal-vonóval az egész rendszert.

Bármiről beszélhetnék, soha nem érnék a végére, vagy mire a végére érnék, kezdhetném máshonnan és elölről. De az, ami ma a parlamentben történt Polt-Matolcsy vonalon, az előrébb kívánkozik a rangsorban. Próbálom visszafogni az öncélú kurvaanyázást is, igen.

http://kolozsvaros.com/2016/05/17/amikor-azt-hinne-az-ember-nincs-lejjebb-akkor-ott-van-ez-a-ket-pofatlan-gazember/

 

Pénzmosás, járulékcsalás, számlagyártás, szoftverkalózkodás – nyomtalanul eltűnt strómanok, 2. rész

Milliárdokat, százmilliókat keresnek nyomtalanul eltűnt embereken, akik nagy összegek tisztára mosásában működhettek közre. A milliárdos adócsalásba keveredett Eclipse strómanjának tartott Katzenbach Imre rettegésben élt, és végül mindent hátrahagyva tűnt el hat éve. Idén januárban egy önkormányzati szocialista politikusnak, Sápi Attilának veszett nyoma. Szerencsésnek mondhatja magát a stróman, ha börtönbüntetéssel megússza a kalandot lebukás után.

 

https://atlatszo.hu/2016/05/19/penzmosas-jarulekcsalas-szamlagyartas-szoftverkalozkodas-nyomtalanul-eltunt-stromanok-2-resz/

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.