2016.május 18. Sajtószemle

A kedden ismertetett tervek szerint Klebelsberg Központ néven marad a Klik és 56 tankerületi központ is lesz, de semmilyen iskola nem maradhat az önkormányzatoknál, mert a kormány szerint ez okozott problémákat. Az igazgatóknak csak egyetértési joga lesz a tanárok kinevezésében.

Az állam lesz a közoktatási intézmények működtetője és fenntartója az Országgyűlésnek kedden benyújtandó törvényjavaslat értelmében. Sipos Imre a köznevelési kerekasztal keddi budapesti ülése után közölte: egyértelmű felelősségi viszonyokat kell biztosítani, ezt szolgálják a változtatások.

http://hvg.hu/itthon/20160517_koznevelesi_kerekasztal_allamositas_klik

Rubovszky: Viktor nem engedi, hogy Ádert újraválasszák

 

Különös jelenetet rögzített a Hír TV kamerája a parlament Igazságügyi Bizottságának múlt heti ülése előtt. A ma este publikált felvételen Rubovszky György, a bizottság KDNP-s elnöke azt mondta Vas Imrének, a bizottság fideszes alelnökének, hogy 

közölték, hogy nem létezik, hogy újraválasszák, a Viktor nem engedi.

Rubovszky nem mondja ki, de vélhetően Áder Jánosról beszél, akinek jövőre jár le köztársasági elnöki mandátuma, és a sajtóban már megkezdődött a találgatás, hogy újrajelöli-e a Fidesz, vagy nem ő lesz a kormánypárti jelölt. 

Azért is valószínű, hogy a KDNP-s képviselő Áderről beszél, mert Hír TV által bemutatott felvételen később azt mondja, hogy "ennél ügyesebben... egyetlen egy lényeges kérdést nem adott vissza úgy, hogy megakadályozta volna."

 

http://index.hu/belfold/2016/05/17/rubovszky_viktor_nem_engedi_hogy_valakit_ujravalasszanak/

 

Loptok, csaltok, hazudtok – fizettek

 

A magyar állam megsértette azoknak a képviselőknek a szólásszabadsághoz való jogát, akiket 2013-ban megbüntettek, amiért a parlament üléstermében molinókkal tiltakoztak a nekik nem tetsző törvények elfogadása ellen. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) nagykamarája ma a lényeget tekintve  egyhangúlag megerősítette a bíróság másfél évvel ezelőtti döntését.

A renitens képviselők tiszteletdíjából egy 2013 januárjában hatályba lépett házszabály-módosítást kihasználva jelentős összegek letiltását javasolta a házelnök Kövér László, és indítványait a kormánypárti képviselők szavazataival a parlament el is fogadta.

·         2013 áprilisában a trafiktörvény ellen tiltakozva Karácsony Gergely és Szilágyi Péter (PM) egy „FIDESZ Loptok, csaltok, hazudtok” feliratú táblát emelt fel. Összesen 235 ezer forintos büntetést kaptak.

 

http://index.hu/belfold/2016/05/17/loptok_csaltok_hazudtok_-_fizettek/

 

Orbán Viktor hasonló okokból nézheti nyugodtan az ország szétlopását, mint Vlagyimir Putyin

Miért nézi el Putyin a korrupciót?"

Ezzel a címmel írt véleménycikket a New York Timesba a hétvégén Ivan Krastev bolgár politológus, korrupciókutató és Oroszország-szakértő.

Krastev az orosz és a kínai vezetés korrupcióellenes politikáját hasonlítja össze, és azt boncolgatja, milyen érvek szólhatnak a korrupció visszaszorítása mellett és ellen Putyin rendszerében.

http://444.hu/2016/05/17/orban-viktor-hasonlo-okokbol-nezheti-nyugodtan-az-orszag-szetlopasat-mint-vlagyimir-putyin

 

Matolcsy György: Blöff, blöff és blöff

 

Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, a jegybank által létrehozott egyik alapítvány kuratóriumának elnökét arról kérdezték ma a parlamentben, azután, hogy kiderült, hogy a jegybank által elköltött közpénzek látványosan a hozzá, illetve rokonaihoz köthető ügyekre mentek, plusz a róla szóló könyv kiadására, sőt, azok felvásárlására is, nem gondolja-e, hogy le kellene mondania.

Blöff, blöff és blöff

− válaszolta erre Matolcsy György, majd kifejtette: a balliberális ellenzék három hónapja visz támadást a jegybank ellen, ami botrányos. A politikai támadás alatt pedig blöfföket alkalmaznak. Az is blöff, hogy vagyon tűnt volna el, de miután elfogytak az első blöffök, hiába vették elő a jegybank elnök családját, azok a vádak is mind blöffök. Például az is kiderült, hogy nem Szemerey tulajdonában van a VS, az sem igaz, hogy Matolcsy unokatestvére közpénzt helyezett volna ki hitelbe a saját cégeihez, mivel minden bank a saját pénzét adja oda hitelbe bármire. A kuratóriumok által elköltött pénzek pedig több száz minőségi kutatást, projektet támogattak.

Matolcsy szerint minden csak egy politikai hadjáratnak a része, minden csak blöff.

 http://index.hu/belfold/2016/05/17/matolcsy_gyorgy_bloff_bloff_es_bloff/

 Bill Clinton: Magyarország úgy döntött, Putyin-féle diktatúrát akar

 

A volt amerikai elnök szerint a lengyelek és a magyarok az USA-nak és a hidegháborúnak köszönhetik szabadságukat, most mégis elegük lett a demokráciából és tekintélyelvű diktatúrát akarnak - és persze nem kérnek a külföldiekből. Bill Clinton ezzel Donald Trumppal állította párhuzamba Orbánékat.

Az Egyesült Államok volt elnöke és jó eséllyel leendő First Husbandje, Bill Clinton egy hétvégén tartott kampánybeszédében váratlanul Magyarországról (és a lengyelekről) kezdett el beszélni. Clinton május 13-án a College of New Jersey-ben kampányolt feleségének, a demokraták szinte-már-biztos elnökjelöltjének, Hillary Clintonnak, itt került szóba a szerinte putyinizálódó Magyarország:

 

http://index.hu/kulfold/usa/feher_haz/2016/05/16/bill_clinton_magyarorszag_ugy_dontott_putyin-fele_diktaturat_akar/

Bayer ZsoltNyílt levél Bill Clintonnak

Álláspont. Mr. Bill, ha a gyakornoklány, aki tehát függőségi viszonyban áll velem, orálisan kielégít az irodámban, az nem szexuális viszony Clinton elnök úr részére!

Nézzük először ezt a szabadság dolgot, orális elnök úr. Végül is, ebben van valami igazsága önnek, de azért véletlenül se vegyen magára semmit ebből a dicsőségből! Mert hát azt a bizonyos hidegháborút a republikánus Reagan nyerte meg (ő volt az Egyesült Államok legutolsó, értékelhető teljesítményt nyújtó elnöke amúgy), ha úgy tetszik, a demokraták ellenére. (Apropó! Hidegháború! Mondja, orális elnök úr, amikor Hruscsov atomfegyvert, illetve egyáltalán FEGYVERT akart telepíteni az önök hátsójába, Kubába, majdnem kitört a harmadik világháború, ugyanis önök akkor – teljes joggal! – tiltakoztak ez ellen, és értésre adták, hogy ezt bármi áron meg fogják akadályozni. Mondja, orális elnök úr, miért képzelik maguk azt, hogy Putyinnak kötelessége eltűrni azt az amerikai agressziót, amely fegyvereket telepít Oroszország hátsójába, Ukrajnába, és egyéb helyekre is? Csak azért, mert maguk úgy gondolják, hogy Amerikának mindent szabad?)

Jó lenne, ha tudomásul vennék végre, hogy amit Reagan teljes joggal tett, arra maguknak nincsen semmilyen felhatalmazásuk. És ideje azt is felfogniuk, hogy Oroszország nem azonos a Szovjetunióval – és nem is volt azonos soha.

http://magyarhirlap.hu/cikk/55597/Nyilt_level_Bill_Clintonnak

Szijjártó kiakadt: "Még Bill Clinton sem engedheti meg magának"

 

Kemény hangú nyilatkozatban reagált a Külügyminisztérium Bill Clinton szavaira, aki felesége kampányrendezvényén autokrata diktátornak nevezte a lengyel és a magyar kormány vezetőit.

 

http://hvg.hu/itthon/20160517_Szijjarto_kiakadt_Meg_Bill_Clinton_sem_engedheti_meg_maganak

Máté T. GyulaKöszönjük, Elnök úr!

Elnök úr, kedves Bill! Tudja, hálátlan egy nemzet vagyunk mi, magyarok.

Máté T. Gyula – 2016.05.18. 00:39 

Nem tudjuk elégszer megköszönni az Egyesült Államoknak, hogy az első világégés után a nagyszerű wilsoni elvek mentén semmibe vették a magyarok önrendelkezési jogait. Arra sincs megfelelő hálaszavunk, hogy a második világháború után árunak használtak minket a Sztálinnal való alkudozásban. S igen, köszönjük, nagyon köszönjük 1956-ot is. Önnek személyesen is thank you-t mondunk, elnök úr Vajdaság felszabadító bombázásért, a lerombolt újvidéki hidakért. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/55595/Koszonjuk_Elnok_ur

 

KI ÓBÉGAT SOROS ZSEBÉBŐL?

Teveli Zoltán Magyar idők

Bill Clinton most találta a legalkalmasabbnak a pillanatot, hogy belerúgjon egyet Magyarországba. Azért vannak tippjeink, ki súghatott neki.

Az egykori amerikai elnök komoly támogatója volt Soros György, aki Hillary Clinton kampányának is juttat pénzt bőven.

Soros György neve a migránsválság kapcsán is sokszor felbukkant,maga sem titkolta, célja, hogy elárassza Európát a migránsok tömegével.

Aki ennek a tervnek ellentmond, azt Soros támadja, ahogy csak tudja. Most éppen egy volt amerikai elnökön, Bill Clintonon keresztül.

Teszik mindezt a demokrácia, a humanizmus és más magasztos elvek nevében, jól kidolgozott stratégia mentén.

 

http://magyaridok.hu/belfold/ki-obegat-soros-zsebebol-2-675637/

 

Clinton-Fidesz-Gyurcsány

A nagyobbik kormánypárt arra reagált, hogy az Index hétfő este megjelent cikke szerint az Egyesült Államok volt elnöke egy hétvégén tartott kampánybeszédében azt mondta, a lengyelek és a magyarok az Egyesült Államoknak és a hidegháborúnak köszönhetik szabadságukat, most mégis úgy döntöttek, a demokráciával túl sok a baj, ezért tekintélyelvű, Putyin-féle vezetést akarnak.

A Fidesz közleményében az áll: Bill Clinton vagy nem jól ismeri a történelmet, vagy alábecsüli az 1956-os magyar forradalmat, amely alatt a magyarok saját erejükből megmutatták, hogyan lehet küzdeni a kommunista diktatúra ellen. Most nem a polgári kormánytól kell féltenie a demokráciát - tették hozzá.

A nyugati baloldal egyszer sem szólalt meg, amikor 2006-ban "Gyurcsányék a békésen demonstráló tömeg ellen bevetették a rendőrséget" - jegyezték meg.

http://nepszava.hu/cikk/1094188-clinton-fidesz-gyurcsany

 

A francia elnök is beszólt Magyarországnak

Francois Hollande francia államfő vitába szállt Nicoals Sarkozy volt elnökkel, aki korábban a Le Monde-ban védelmébe vette Magyarországot és Lengyelországot, és egyebek mellett azt írta: "ötven évnyi kommunista iga után ezek az országok működőképes demokráciák", és most rendkívül erős migrációs nyomás nehezedik rájuk.

Hollande kedden az Europe 1 rádióadónak adott interjút, amelyben a közel-keleti békekonferencia elhalasztásáról beszélt, majd a Sarkozyvel kapcsolatos kérdésre azt mondta, Láttam, hogy egy volt köztársasági elnök remeknek találta, ami Magyarországon és Lengyelországban folyik. Nos, én nem szeretnék ilyen társadalmat - jelentette az MTI.

http://nol.hu/kulfold/a-francia-elnok-is-beszolt-magyarorszagnak-1615937

Amnéziás a nemzetgazdasági miniszter?

 

Mintha nem ugyanazon az eseményen ült volna a nemzetgazdasági miniszter és a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. A tárcavezető a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma keddi tanácskozása után a résztvevőknek a munka törvénykönyvével kapcsolatos álláspontjáról nyilatkozott, csakhogy ezt a napirendi pontot az érdekvédő szerint nem tárgyalták.

http://nol.hu/belfold/amnezias-a-nemzetgazdasagi-miniszter-1615927

Colleen Bell szerint aggasztó, ha közpénzen rokonok zsebét tömik

 

Ha az amerikai nagykövet megjelenik valahol, a közönség és a sajtó nagy részét csak az érdekli, mit mond az elmúlt években botrányokkal sújtott amerikai–magyar kapcsolatokról. Így volt ez kedden a Közép-európai Egyetemen is, ahol Colleen Bell „Az Egyesült Államok álláspontja a migrációról, biztonságról és külpolitikáról” címmel tartott előadást. A nagykövet a magyar ügyekre ezúttal csak érintőlegesen tért ki, ám a korrupcióról és a migrációról elmondott szavait nehéz volt nem a magyar kormánynak (is) szánt üzenetként értelmezni.

 

http://nol.hu/belfold/colleen-bel-szerint-aggaszto-ha-kozpenzen-rokonok-zsebet-tomik-1615907

Makk Károly igazi hősként tért vissza Cannes-ba

 

Vasárnap este vetítették a ­cannes-i filmfesztiválon Makk Károly Szerelem című filmjének digitálisan felújított változatát. Az 1971-ben három cannes-i díjat nyert mű rendezője igazi hősként tért vissza a Croisette-re, nagy kedvvel mesélt korábbi élményeiről a Népszabadságnak.

ű

http://nol.hu/kultura/makk-karoly-igazi-hoskent-tert-vissza-cannes-ba-1615811

Nem engedett a kormány, tényleg kinyírják az Ubert

Legfeljebb 365 napig ideiglenesen blokkolhatók lennének azok az internetes oldalak, amelyek jogellenesen működő taxiszolgáltatást kínálnak – ismertette a személyszállításról szóló törvény módosítását kedden a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.

Fónagy János elmondta: a javaslat a tevékenységet legálisan végző adófizető taxisok érdekében kezdeményezi a szankciók szigorítását, amelyek szerint a jogellenes tevékenységre használt személygépkocsit elsőként hat hónapra, később akár három évre ki lehetne vonni a forgalomból. A közúti közlekedési előéleti pontrendszerben 9, majd újabb 9 büntetőpont járna az engedély nélküli sofőrnek, így tőle ismételt jogsértés esetén fél évre elvehetnék jogosítványát.

http://nol.hu/belfold/nem-engedett-a-kormany-tenyleg-kinyirjak-az-ubert-1615895

Lakner Zoltán Népszavazási csapdák

 

nagy jelentősége van annak, hogy a magyar gazdaság az első negyedévben megtorpant. Bár ez valószínűleg csak átmeneti zavar, annak azért elég súlyos. Alapjaiban érinti a kormány politikai stratégiáját az, ha nincs mit elosztani. Közben hosszabb hallgatás után folytatódni látszanak a tanári tiltakozások, amelyeknek egyebek mellett az a fő üzenetük, hogy a kormány nem szavahihető, ami kikezdi egyéb ígéreteinek hitelességét is. Ha a kormányzás hiányának következményei és a politikai céllá vált korrupció a kirakatban maradnak, elfordulhat az érdeklődés a „kötelező betelepítési kvótától”. Akkor, de csakis akkor, a kormánypárt a maga állította népszavazási csapdába eshet. 

 

http://nol.hu/velemeny/nepszavazasi-csapdak-1615801

Tamás Ervin Fitten

 

Mióta Németh Szilárd mint birkózószövetségi elnök egymilliárd forintért szeretne Csepelen birkózó-akadémiát csinálni, sejtem, hogy a magyar sport akadémiai szintre emelése nem áll meg a futballnál és a kézilabdánál. Igaz, hogy egykoron akadémiai háttér nélkül is birkózó-nagyhatalom voltunk, most pedig közel sem – az újbóli kiugráshoz áldozni kell.

A televíziók sportcsatornái is osztódással szaporodnak, van úgy, hogy ugyanazt a meccset akár két adón is nézhetjük, nincs az a jogdíj, amely közpénzből ki nem gazdálkodható.

Én a TV2 terjeszkedésének költsé­geit is a közpénz-kategóriába sorolom, hiszen Vajna mester kizárólag államinak tekinthető hitelből finanszírozta a vételt, és feltehetően szintén adóforintok találják majd meg az utat reklámok formájában hozzá, hogy törleszteni tudjon. Nyüzsögnek az adakozók a sport körül, egyrészt az igénybe vehető kedvezmények, másrészt a vár­ható előnyök reményében. Elég egy jó helyről jó helyre irányzott telefon az önzetlenség szárba szökkenésére.

 

http://nol.hu/velemeny/fitten-1615799

 

FÖLDI LÁSZLÓ: A MIGRÁCIÓ EGY „TERRORTÁMADÁS”

MTI

Földi László titkosszolgálati szakértő szerint a menekülthullám maga egy terrortámadás méghozzá az európai léttel szemben.

A szakértő az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában hangsúlyozta: az Európában „turistaként” viselkedő migránsokat nagyon kemény szabályok közé kell szorítani.

http://magyaridok.hu/belfold/foldi-laszlo-migracio-egy-terrortamadas-676198/

 

Trükközés után nőtt az államadósság

Az államháztartás úgynevezett maastrichti adóssága március végére a bruttó hazai termék (GDP) 76,9 százalékára emelkedett a tavaly év végi 75,3 százalékról - jelentette kedden a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A névértéken számításba vett konszolidált bruttó adósság idén eddig 1633 milliárd forinttal nőtt, március végén már 26 147 milliárd forint volt. Az adósság növekedésében az árfolyamváltozás hatása elenyésző.

 

http://nepszava.hu/cikk/1094218-trukkozes-utan-nott-az-allamadossag

 

Legyőzi-e a józan ész a politikát?

Dr. Török Ferenc olimpiai bajnok írása a Népszavának

Komoly vita alakult ki az oktatásról a pedagógusok és a kormány között. E vita része a testnevelés-oktatás állapota is. Az iskolai testnevelés az egyik olyan terület, amely az egyes tantárgyakhoz képest a legrosszabbul és legeredménytelenebbül működik. Az igazi problémák akkor jelentkeztek, amikor kötelező elemként, átgondolatlanul bevezették a mindennapos testnevelés.

 

http://nepszava.hu/cikk/1094180-legyozi-e-a-jozan-esz-a-politikat

 

Blöff

Szerető Szabolcs Magyar Nemzet

Igaza van G. Fodor Gábornak, a konzervatív mindenkinek megadja, ami jár. Matolcsy György szerintem is sokkal jobb elnök, mint elődje volt, az alapkamat csökkentése és a banki hitelezés ösztönzése helyes célt szolgált. És félreértés ne essék: azt is csak üdvözölni lehet, ha a kormány és a jegybank egyfelé húz (az MNB feladatai között a kormány gazdaságpolitikájának a saját eszközeivel történő támogatása is szerepel). Mindezek az erények azonban semmilyen területen nem mentesítik a Matolcsy-féle vezetést a szigorúan törvényes, ésszerű, erkölcsös és átlátható működés követelménye alól. Az intézménynek és vezetőjének hitelessége most csorbát szenved, amin a legkevésbé sem segít, ha Matolcsy György a tényeken alapuló kritikát, támadást is blöffnek nevezi, mint tette azt tegnap a parlamentben, illetve korábban a lapunknak adott interjújában.

http://mno.hu/vezercikk/bloff-1342769

 

Túlmért és túlméretezett

Ugró Miklós, Magyar Nemzet

A közvélemény-kutatók jó ideje átvették a Patyolat társadalmi funkcióját. Míg a létező szocializmusban a ruhatisztító üzemeket lehetett minden kockázat nélkül kritizálni, addig itt, a kapitalizmusban szegény közvélemény-kutatókra kaptak rá azok, akik következmények nélkül szeretik kifejteni bírálatukat. Tény, hogy a kutatási eredményekkel mindenkinek baja van. Túl kedvező, vagy épp ellenkezőleg, túl lesújtó képet festenek; az ellenzékiek szerint a kormány manipulálja az eredményt, a kormány szerint az ellenzék; az érdektelenek szerint mindkét fél átveri a polgárokat.

Ám amikor a napokban Tölgyessy Péter arról beszélt az Info Rádióban, hogy a közvélemény-kutatók 2002 óta rendszeresen túlmérik a Fideszt, nem az intézetek megbízhatatlanságára utalt. Hiszen a különböző kormányközelinek, illetve ellenzékinek mondott cégek majdnem azonos eredményeket mérnek, s hogy kartelleznének, azt nem feltételezzük. A politikai elkötelezettségnek néhány billegő kérdés eldöntésénél lehet szerepe, a tudatos hamisítás fel sem vetődhet. Ugyanakkor a kormánypárt túlmérése bizony a hatalom érdekében álló tévedés, ugyanis a bizonytalanok gyakorta a győzteshez húznak. Így ha egy választás lefutottnak látszik, az pluszszázalékokat hozhat az esélyesnek. Bár az is megeshet – miként volt már rá példa –, hogy a túlértékelt párt elkényelmesedik, és elhanyagolja a kampányt. Ahogy tette ezt a Fidesz 2002-ben, úgyhogy ezt a hibát még egyszer nem követi el. (Az más kérdés, 2006-ban olyan ostoba kampányt erőltetett, melynél az is jobb lett volna, ha elbízza magát.)

http://mno.hu/fabula_rasa/tulmert-es-tulmeretezett-1342630

 

Milliárdokat költünk Szijjártó embereire

 

A külgazdasági attasék hálózatának bővítése és működtetése évente több mint hatmilliárd forintba kerül. Márciusig 126 attasé foglalta el állomáshelyét, az év folyamán pedig további 16 fő - derül ki Szijjártó Péter válaszából.

Napi.hu

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/milliardokat_koltunk_szijjarto_embereire.614783.html

 

Bóvliban maradhat Magyarország

Világgazdaság

Tavaly novemberben még úgy látta a Fitch Ratings, Magyarországnak nagy esélye van arra, hogy kikerüljön a befektetésre nem ajánlott, azaz a bóvlikategóriából, azóta azonban minden bizonnyal megváltozott a hitelminősítő véleménye. Ez év elején a legtöbb elemző még azt gondolta, 2016 lesz az az esztendő, amikor legalább két cég felminősít, most viszont inkább kételyeiknek adnak hangot. (Magyarország osztályzata mindhárom nagy hitelminősítőnél eggyel a befektetésre ajánlott kategória alatt van. A Fitch egy éve tart érvényben pozitív kilátást a besorolás mellett, és náluk átlag ennyi idő alatt megérkezik a felminősítés.)

 

http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/bovliban-maradhat-magyarorszag-470155

 

Fakitermelésbe fogtak az MNB-alapítványok

Világgazdaság

Több száz fát vágatott ki és lesz kénytelen újratelepíteni az MNB fél tucat alapívtányának tulajdonában lévő cég.

 

http://www.vg.hu/penzugy/fakitermelesbe-fogtak-az-mnb-alapitvanyok-470156

 

Veszélyes politikai kísérletek a nyugtalan Európában

Az Európai Parlament Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) elnöke, Gianni Pittella a 168 Órának exkluzív interjút adott. Arról is beszél: Európa válságban van. Kiút csak a szolidaritáson és közös felelősségvállaláson alapuló politika lehet. Szerinte veszélyes politikai kísérlet Európa mini-Schengenné zsugorítása.

http://www.168ora.hu/globusz/gianni-pittella-europai-unio-vilaggazdasag-vilagpolitika-migransok-145006.html

 

Martin Schulz a nacionalistákról: Példátlan cinizmus!

 

"A nemzeti kormányok ugyanazt a stratégiát követik: a siker mindig az övék, ha meg valami nem sikerül, akkor az Európa kudarca. Ez az egyik legnagyobb probléma."

 

http://hu.euronews.com/2016/05/12/martin-schulz-a-nacionalistakrol-peldatlan-cinizmus/

Egy távolba szakadt hazafi tanácsai

Hazám fiai, drága visszamaradott testvéreim a Balaton partján!

Látom, mennyire szenvedtek, ezért írok nektek levelet. Mert segíteni akarok az óhazában élő szerencsétleneken, véreimen. Yes! Még jó, hogy feltaláltuk mi itt az internetet, mert nélküle azt se tudnám, hogy bajban vagytok. Amikor otthon vagyok – mert az nekem mai napig otthon, az óhaza – akkor nem látom a sok bajt. A szállodában mindig kifogástalan a kiszolgálás, jó a koszt, a személyzet is tudja a dolgát. Azt hittem, minden rendben van. De nem.

Ti szenvedtek! Ne is tagadjátok, látom én. Meg is mondom, mit kell csinálnotok, hogy ott nektek jó legyen. Yes.

http://kolozsvaros.com/2016/05/16/egy-tavolba-szakadt-hazafi-tanacsai/

Mindent eldönthetnek a határon túli szavazatok

 

Mivel nincs menekült Magyarországon, nem biztos, tud-e a kormány elég embert mozgósítani a kvótanépszavazáshoz, ráadásul további bizonytalanságot teremt a kettős állampolgárok részvételi hajlandósága. Abban, hogy a népszavazás érvényes lesz-e, kulcsszerepe lehet annak, közülük hányan regisztrálnak a választási névjegyzékbe, s végül mennyien voksolnak. Az Alkotmánybíróság viszont ígéri, jogilag tiszta viszonyokat teremt.

 

http://nol.hu/belfold/mindent-eldonthetnek-a-hataron-tuli-szavazataok-1615833

Magas labda volt az "Üzenjünk Brüsszelnek" a mémgyárosoknak - ömlenek a népi variáció 

Ismét sötétkéklenek a kormány kampányplakátjai a magyar utcákon. A menekültkvótás népszavazást beharangozó Üzenjünk Brüsszelnek felütés szinte provokálja, hogy a népművészek akcióba lendüljenek. Köztéren és számítógépen is készültek továbbgondolt változatok.

 

http://hvg.hu/itthon/20160517_uzenjuk_brusszelnek_memek_kormany_plakat_nemzeti_konzultacio_menekultkvota_nepszavazas

MNB-pénzből írják, hogy minden nagyon jó

Az űrlap teteje

Az MNB tavaly 30 millió forinttal támogatta a Bencsik Gábor és Kerényi Imre nevével fémjelzett Magyar Krónikát, idén az MVM-től kapott 10 millió forintot a jó dolgokról író lap. Az összes szépirodalmi lap támogatására idén 144 millió forintot szán az állam.

http://hvg.hu/itthon/20160517_magyar_kronika_mnb_tamogatas_mvm_tamogatas

Unortodox sereghajtók

 

Az igazi botrány a nemzetközi összehasonlításban rejlik. 2016 elejére a magyar gazdaság az unió sereghajtójává vált, még a súlyos válsággal küzdő Görögország sincs mögöttünk.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20160517_unortodox_sereghajtok_novekedes_lemaradas_dedak

Aknamezőn robbant a röszkei fordításbotrány

 

Nem sokkal a 18 hónapos eltiltásának a lejárta után indult el a Csongrád megyei ügyészség közbeszerzésén a Szituációs Nyelviskola Kft., amelytől a röszkei tömegzavargási ügy perében előkerült, hozzáköltésekkel teli fordítást megrendelték. Az eltiltást azért kapták, mert egy pályázatban olyan fordítókat, tolmácsokat tüntettek fel partnerükként, akiknek erről fogalmuk se volt. Hogy a munkát ténylegesen ki végezte volna el, ha ők nem, nem tudni. Az NNI nemrég zárta le vádemelési javaslattal azt a nyomozást. A röszkei botrány kihozta a szakmán belüli elégedetlenséget és aggodalmakat. A problémák túlmutatnak ezen az egy cégen - 1988 óta csak tizenegyen tettek tolmács- és hatan szakfordítói vizsgát arab-magyar nyelvpárból. Ki fordít a több ezer menekült hivatalos eljárásaiban?

 

http://index.hu/belfold/2016/05/17/forditas_tolmacsolas_aknamezon_robbant_a_roszkei_forditasbotrany/

Nagyon kell a pénz, újra nekimegyünk Brüsszelnek

 

Nem mond le a gyors pénzlehívási tervéről a kormány, sőt akár szembe is megy az adott keretrendszeren belül az Európai Bizottság szándékaival, amennyiben azok ellentétesek a magyar állam és a hazai vállalkozások érdekeivel - összegezte a kabinet 2014-2020-as uniós időszak egyeztetéseivel kapcsolatos „testtartását” Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese.

 

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/csepreghy_ameddig_lehet_elmegyunk_akar_a_falig.614377.html

Már három és félszeres költségnél jár a vizes vb

 

A pályázat idején bedobott összeg több mint tízszeresére rúghatnak végül a jövő évi budapesti vizes-vb rendezésével kapcsolatos kiadások. A vizes-vb tényleges költségeit illetően rengeteg pontatlan becslés kering a sajtóban: a káosz részben a zavaros kormányzati kommunikáció eredménye, tucatnyi jogszabályba dugta el ugyanis a kormány a finanszírozás különböző tételeit. Kibogarásztuk az elmúlt három év vb-re vonatkozó döntéseit, ezek alapján a rendezés tényleges költsége legalább 89,843 milliárd forint lesz. A legtöbb pénzt idén költik el, összesen több mint 52 milliárdot, de még 2017-ben is legalább 25 milliárdot fordítanak a projektre. A kormány azzal érvel, hogy ezek jelentős részben olyan beruházások, amelyekre a vb-től függetlenül is szükség van, az összesítésben ezért mi is csak a kormány határozatai szerint a világbajnokság megrendezéséhez szükségesek tételekkel számoltunk.

 

https://atlatszo.hu/2016/05/17/90-milliard-forintba-fog-kerulni-a-2017-es-vizes-vb-kiszamoltuk-a-kormany-helyett/

 

Ingatlanmutyitól féltik szakmabeliek a titkosszolgálat Falk Miksa utcai székházát

Ingatlanbizniszt sejtenek titkosszolgák, illetve már nyugdíjas szakmabeliek amögött, hogy a titkosszolgálati és a kormányzati adatközpontot egy XI. kerületi irodaházba költöztetik. A világon mindenütt máshol ugyanis az ilyen létesítmények elkülönülve, azaz saját objektumokban dolgoznak.

 

http://blog.atlatszo.hu/2016/05/ingatlanmutyitol-feltik-szakmabeliek-a-titkosszolgalat-falk-miksa-utcai-szekhazat/

 

OFF-SOROS GYÖRGY

Szikszai Péter Magyar Idők

 A mandiner.hu írja a Fox News alapján, hogy a ballib oldal kedvenc tőzsdespekulánsa, Soros György is optimalizálgatta néha az adóját. A hírt a Sorossal nem annyira baráti Fox News kürtölte világgá. Mindez főleg azért érdekes, mert a Soros-féle Nyílt Társadalom Intézet finanszírozta azokat az oknyomozó újságírókat, akik a Panama-iratokat kutatják. Ők persze eddig nem vették észre az amerikai oligarcha cégeit a dokumentumokban. Kis nyalánkság még, hogy gyaníthatóan a szaúdi Bin Laden család is bejön a képbe a magyar származású üzletember bizniszeivel kapcsolatban.

 

http://magyaridok.hu/belfold/off-soros-gyorgy-673711/

 

IMPOZÁNS TÁRSASÁGBA VEZÉNYELTE BE MAGÁT FISCHER IVÁN

Csépányi Balázs Magyar Idők

Idén is méltó helyre került a Sánta Kutya díj.

A Sánta Kutya díjat 1996 óta azok kapják, akik a Magyar Cenzúra Napjának Ünnepélyét Szervező Bizottság szerint félrevezetik az országot. A bizottság minden péntek 13-án ítéli oda a díjat.

http://magyaridok.hu/belfold/impozans-tarsasagba-vezenyelte-magat-fischer-ivan-671971/

 

ISMERJE MEG SOROS GYÖRGY TITKOS ÜZLETEIT!

FOX NEWS

Magyar Idők Online

Titkos cégek, milliárdok elrejtése, fegyverkereskedelem, üzletelés a szaúdi Bin Laden családdal. A Fox News alapos munkát végzett Soros György ügyében.

Amikor Soros György az ICIJ, azaz az oknyomozó újságírók nemzetközi szervezetét elkezdte pénzelni, majd elkezdtek kiszivárogni az úgynevezett Panama-iratok, aligha gondolta, hogy elveszíti a kontrollt a botrány irányítása felett. Nos, elveszítette. AFox News addig kutakodott a 11,5 millió dokumentum között, amíg szép számban talált olyanokat is, amelyek bizonyítják, hogy Soros György az offshore lovagok között is elsők közé tartozik.

http://magyaridok.hu/kulfold/sorosra-borultak-panama-iratok-673534/

 

Gigantikus flódni nyerte a Néprajzi Múzeum tervpályázatát

 

Néhány látványterv alapján nem lehet megjósolni, hogy erre a múzeumra mit fognak mondani, de egy garantált: az "unalmas" jelző itt nem rúg labdába. 

Az épület a grafikák alapján ugyanis egy olyan gigászi flódniszeletre emlékeztet, amit a Seregek Ura előbb lepottyantott a felhők közül, majd hegy méretű mutatóujjával a közepénél belenyomott a talajba. Vagyis, jobban megnézve a dolgot, inkább az történhetett, hogy az Úr ledobta a sokrétegű édességet, aztán megfeledkezett róla, hogy ez nem dizájnbútor, hanem ennivaló, és ráült. Csakhogy, mivel a sütit pont az 56-os emlékműre ejtette rá, a kiálló rozsdás vasak a ráüléskor megszúrták a Teremtő fenekét, aki sziszegve pattant fel, de már késő volt. Addigra ez lett a flódniból:

 

http://444.hu/2016/05/17/gigantikus-flodni-nyerte-a-neprajzi-muzeum-tervpalyazatat

 

Most mi lesz? Hörcsik Richárd fideszes képviselő sárga lapot mutatott Brüsszelnek

 

A kvótaellenes népszavazásról szóló vitában mondta el, hogy szerinte „az Unió egységére a legnagyobb veszélyt épp az Európai Bizottság jelenti”. Hörcsik egyébként nagy laplobogtató, pár évvel ezelőtt már mutatott sárga lapot Brüsszelnek, amikor létre akarták hozni az európai ügyészséget. AZ Európai Unió azóta sem tért magához.

 

http://444.hu/2016/05/17/most-mi-lesz-horcsik-richard-fideszes-kepviselo-sarga-lapot-mutatott-brusszelnek

Lefulladt a londoni taxispiac az Uber miatt

 

Teljesen lefulladt a hagyományos brit taxispiac a mobilalkalmazásra épülő Uber térhódítása miatt - írta a Financial Times. Budapesten ma azért tüntetnek a taxisok, mert az Uber szerintük szabálytalanul működik és bevételeket visz el tőlük. 

 

http://www.origo.hu/gazdasag/20160517-uber-london-taxi-szemelyszallitas.html

 

„Túl sokáig biztatták” - Élet a sclerosis multiplexszel és a méltányossági jog hiányával

Takács Tímea a jobb kezét nem tudja mozgatni, a beszéde akadozik, járni nem tud, kerekes székhez kötött. Orvosa szerint ez így is marad. Rokkantsági ellátásban azért nem részesül, mert két évbe telt, hogy betegségéről pontos diagnózist kapjon, viszont addig nem adhatta be kérelmét.

 

http://magyarnarancs.hu/riport/tul-sokaig-biztattak-99147

Orbán "kiszolgálja" az oligarchák érdekeit

Ikotity István (LMP) szerint a szakképzés átalakítása azt jelzi, Orbán Viktor leszorított bérekkel és lebutított oktatással akarja kiszolgálni a multik, az oligarchák érekeit. 

 

http://nepszava.hu/cikk/1094148-orban-kiszolgalja-az-oligarchak-erdekeit

 

Irgalmatlanul ostobán vernek el 8 milliárdot

 

Valahogy kezd az az érzése lenni az embernek, hogy az egészségügyhöz lassan többen értenek, mint a focihoz.

 

 Így aztán az élelmesebb kibicek bele-belenyúlnak az egészségügy - amúgy szánalmasan keserű és száraz - mézescsuprába, hátha akad ott még valami. Rendszerint akad is, bár annak a valaminek már régen nem ott volna a helye, hanem a dolgozók zsebében.

Így fordulhat elő a legújabb nagyvonalú fosztogatás osztogatás, aminek mostani kedvezményezettje, a Betegápoló Irgalmasrend Kórházai, az elkövetkező évben 8.1 milliárd forint többlettámogatást kapnak. Mellékesen megjegyezve, az egyházi fenntartású intézmények ugyanazt a finanszírozást kapják az OEP-től, mint bármely állami intézmény. Ezenfelül a jövő évi költségvetésben még 300 milliárdforint kiegészítő támogatásra, valamint a saját egyházak támogatására is szert tesznek. Igaz ez annak ellenére, hogy az Irgalmasok honlapján ennek az ellenkezőjét olvashatjuk: 

 

http://rontgen.reblog.hu/igy-pattints-el-8-milliardot

A börtön elől menthette embereit Farkas Flórián

Hírtv

A börtöntől menthetett meg több ORÖ-s képviselőt Farkas Flórián miniszterelnöki megbízott a szervezet korábbi elnökének megbuktatásával. A Romnet birtokába került hangfelvételen a fideszes országgyűlési képviselő, a Lungo Drom elnöke arról beszél, hogy az Országos Roma Önkormányzat több képviselője 18-20 millió forintot vett fel a szervezettől, és emiatt már börtönbe is kerülhettek volna, ha a Hegedüs István vezette önkormányzat tovább vizsgáltatta volna ezeket a pénzköltéseket.

 

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/farkas-florian-borton-elol-menti-az-embereit-1342532

Nem engedték be a Pancho Arénába a Hír TV-t

Bár regisztrálták a Hír TV stábját, mégsem forgathattak a felcsúti Pancho Arénában megrendezett Puskás Suzuki Kupán.

Kollégáink az utánpótlástornáról akartak tudósítani, de a parkolóban visszafordították őket. A szervezők azt nem indokolták meg, hogy a stáb miért nem mehet be a mérkőzésre.

 

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/nem-engedtek-be-a-pancho-arenaba-a-hir-tv-t-1342571

Ebben a kérdésben teljes egyetértés van a DK és a Jobbik között

Habár a Jobbik és a Demokratikus Koalíció elnöke is barátságos hangnemben nyilatkozott a másik táborról, a pártok képviselői az ATV Start ma reggeli adásában ennek teljes ellentétében értettek maximálisan egyet.

Gyurcsány Ferenc a közelmúltban azt találta mondani a Jobbikról, hogy amennyiben egy teljesen vállalható mérsékelt párttá válna, akkor azzal neki nincsen baja. "Lehet, hogy lehet a kutyából szalonna, nem?" - tette fel a kérdést a DK elnöke. 

 

http://www.atv.hu/belfold/20160517-ebben-a-kerdesben-teljes-egyetertesben-van-a-dk-es-a-jobbik

 

Üzleteljünk-e az ügyészséggel?

 

Az előző rész tartalmából:

·         A vádlottak állítják, rávették őket a nyomozás során arra, hogy hamis vallomásokat tegyenek.

·         Már a nyomozás során változtak a vallomások, a nagy részüket a tárgyaláson visszavonták.

·         A nagy kérdés: melyik verziónak higgyünk?

·         Sok jel utal arra, hogy átejtették a tanúk, gyanúsítottak egy részét azzal, hogy azt ígérték nekik, jobban járnak, ha vallanak.

Azóta tudom, hogy tizenötmillió fér el egy Nokia-dobozban, mert egyszer például abban adtam át az összeget

– mondta Balogh Zsolt, a BKV korábbi megbízott vezérigazgatója egy, az akkor még Fidesz-közeli Magyar Nemzetnek adott interjújában, amely 2010. március 6-án jelent meg.

http://b1.blog.hu/2016/05/17/uzleteljunk-e_az_ugyeszseggel

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.