2016.május 17. Sajtószemle

Már kedden betilthatják az Ubert

Kedden és szerdán ülésezik az Országgyűlés, és a tervek szerint szó lesz az Uber betiltásáról is. A képviselők Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztertörvényjavaslatát fogják megtárgyalni, ami lehetővé tenné, hogy a hatóságok blokkolják az alkalmazást, és hogy elvegyék az uberes sofőrök jogosítványát.

A törvényjavaslat indoklása alapján a fővárosi és a megyei kormányhivatalok rendelhetnék el az olyan netes tartalom blokkolását, ami hozzáférést biztosít az olyan diszpécser-szolgáltatásokhoz, mint amilyen például az Uber. A javaslat szerint a blokkolás végrehajtásáról – a büntetőügyekben és a tiltott szerencsejátékhonlapok esetében kialakított megoldást alkalmazva – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság gondoskodna (ennek esetleges technikai részleteiről itt írtunk.) 

 

http://index.hu/gazdasag/2016/05/16/mar_kedden_betilthatjak_az_ubert/

 

Újhelyi István Brüsszel üzeni: pontosan érti, hogy Orbán mit művel

 

A kvótanépszavazás nem több habonyi provokációnál. Eredménye ugyanis jogilag közömbös, az uniós döntéshozatal szempontjából érdemi jelentősége nincs.

 

http://migracio.mandiner.hu/cikk/20160514_ujhelyi_istvan_brusszel_uzeni_pontosan_erti_hogy_orban_mit_muvel

Ütős magyarázat a kormánynak, miért katasztrófa a szakképzés átalakítása

 

„Mit kezdünk azokkal a fiatalokkal, akik szellemi kövületek parancsára a 20. század eleji szemléletnek megfelelően rendkívül nagy szaktudással rendelkeznek majd egy-egy szakmában, és mire elhagyják a szakbarbárképzőt, már a robotok el is vették a munkájukat? Esetleg majd robotokat rongálnak, és tüntetnek, hogy azonnal álljon le a világ a robotok gyártásával?”- teszi fel a kérdést Gyarmathy Éva a Hivatlanul oldalán.

http://hvg.hu/elet/20160516_szakkepzes_atalakitasa_Gyarmathy_Eva_oktatas_oktataspolitika

Ha Magyarországon él, jó esély van arra, hogy az ön számítógépe is vírust terjeszt

 

Egyre könnyebben lehet elérni a kibertámadásokhoz szükséges eszközrendszereket, a hálózatba kapcsolt digitális világ, valamint a szakemberhiány következtében kiszolgáltatottabbak lettünk. A lakosság alacsony biztonságtudatossága miatt Magyarország globálisan előkelő helyen szerepel a felhasználók tudtán kívül megfertőzött, és ezáltal külső fél számára kibertámadás végrehajtására alkalmas számítógépek számát tekintve – véli a Deloitte piackutató cég kiberbiztonsági szakértője.

 

http://hvg.hu/tudomany/20160516_kiberbiztonsag_zombigepek_botnet

Hosszú Katinka nagyon megvert mindenkit

 

Négy döntőben egy arany- és két bronzérem a magyar termés a londoni vizes Európa-bajnokság első úszónapja után: Hosszú Katinka elsősége mellett Jakabos Zsuzsanna és Bernek Péter is bronzérmet szerzett. A keddi döntőkben legalább négy magyar úszóért szoríthatunk, köztük Cseh Lászlóért is.

http://nol.hu/sport/hosszu-katinka-nagyon-megvert-mindenkit-1615777

A magyar haza szakértője keményen kiosztotta a manchesteri rendőrfőnököt

Nógrádi szakértőként és elemzőként ismét osztotta az észt a közszolgálatinak nevezett televízióban. Olyan eredeti megállapításokat tett, hogy nincs tökéletes biztonság, s minden helyet, ahol a turisták megfordulnak, nem lehet megvédeni az esetleges terrortámadásoktól.

A házi szakértő nem kímélte a manchesteri rendőrfőnököt sem. Ismeretes, hogy Manchesterben kiürítették a futballstadiont, mert pokolgépnek vélt csomagot találtak, így a mérkőzés is elmaradt. A tűzszerészek azonban nem találtak robbanóanyagot. A magyar elemző szerint ilyen tévedésért fejeknek kellene hullani.

http://nol.hu/belfold/a-magyar-haza-szakertoje-kemenyen-kiosztotta-a-manchesteri-rendorfonokot-1615729

Tömeges lehallgatás lehet a jövő slágere

Veczán Zoltán Magyar Nemzet

Nagy vihar tombol a brit közéletben: kiperelt iratokból kiderült, hogy másfél-két évtizede válogatás nélkül szinte mindenkit megfigyeltek a titkosszolgálatok. Szakértő szerint a magyar hírszerzés is bármikor képes lenne hasonlóra, és a jelek szerint a kormány sem biztos, hogy önmérsékletet gyakorolna.

A brit eset tanulsága, hogy a titkosszolgálatok és a kormányok is egyre inkább belátják: a jövő slágere a szigetországbelihez hasonló tömeges adatbányászat lesz – mondta el Balogh Zsolt György, a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Azaz a titkosszolgálatok mindenki megfigyeléséből merítenek adatokat, és következtetnek arra, hogy kit érdemes operatív megfigyelés alá vonni. Hozzátette: Edward Snowden szivárogtatásai óta sejthető, hogy nagyüzemben megy a lehallgatás a világ számos országában, mégis megdöbbentő, hogy a hatóságok a célszemélyek között nem is válogatnak, hanem mindenki bekerül a hálóba, és csak utólag rostálják őket. 

 

http://mno.hu/belfold/tomeges-lehallgatas-lehet-a-jovo-slagere-1340579

Németh Szilárd: Kihallgatószobában éreztem magam

Az Együtt-elnök provokációja az ATV vitaműsorában

Bán Károly – Magyar Hírlap 

Úgy gondolom, ez nem a Szabad szemmel, hanem a csukott szemmel című műsor volt – így reagált lapunknak Németh Szilárd arra az incidensre, amelynek nyomán az ATV-ben vita közben felállt, és elhagyta a tévéstúdiót. Majd még hozzátette, nem politikai vitaműsorban, hanem egy kihallgatószobában érezte magát.

A Fidesz alelnöke az ATV péntek esti élő műsorában Szigetvári Viktorral, az Együtt elnökével a menekültkvótáról folytatott vitát. Az incidens közvetlen előzménye az volt, amikor a műsorvezető a Politico cikkét hozta szóba, amely szerint „páriák a Brüsszelben uniós munkakörökben dolgozó magyarok Orbán Viktor nacionalizmusa és bevándorlásellenessége miatt”. 

A Fidelitas döbbenten nézte Szigetvári Viktor és Németh Szilárd közötti vitát az ATV-n. Szigetvári Viktor elképesztő emberi mélységről tett tanúbizonyságot, amikor el nem hangzott zsidózással vádolta meg a Fidesz alelnökét – reagált közleményében a Fidelitas. Megértjük, hogy Szigetvári nem létező, nulla százalék körül mozgó pártja, Bajnai Gordon csontvázként kieső offshore-ügyei és Juhász Péter rózsadombi lakhatási problémái miatt roppant frusztrált – írják, s hozzáteszik, Szigetvári „jöjjön le az SZDSZ-es tempóról, és ha elfogytak az érvei, ne kezdjen el antiszemitázni”. 

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/55488/Nemeth_Szilard__Kihallgatoszobaban_ereztem_magam

 

Lovas IstvánMerkel bezöldül

Merkel pályáját jelentősen befolyásolhatja hamarosan sorra kerülő törökországi látogatása urához, a despota Erdoganhoz...

Magyar Hírlap

Ez a hasmánt csúszás az ankarai szultán előtt az Európai Unióra erőltetett migránsmegállapodás érdekében nem látszik kifizetődőnek. Ha Erdogan elnök úgy dönt, hogy nem teljesíti a törökök vízummentes utazásához szükséges feltételeket, és nem reszeli le terrorellenes törvénye fogazatát, akkor az uniós–török megállapodás nem lép életbe, és újabb áradat zúdulhat Európa nyakára.

Egy olyan kultúrából, ahol a lakosság a vízöblítéses vécének hírét sem hallotta, és az ahhoz való integrálódással is elég nehezen birkózik meg, mint annak fizikai nyomait és így bizonyítékát láthatja bárki az ezen országok reptereibe plántált, európai szabványok szerint elkészített mosdókban. Ahová érdemes lenne jó időre, netán örökre bezárni „a másság szép” hirdetőit.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/55478/Merkel_bezoldul

ORÖ-botrány - Az elnök Farkas strómanja

"Tudjátok nagyon jól, hogy a képviselők eleve az önkormányzatból nem is finanszírozhatók, mert ezt a törvény sem engedi. Innentől kezdve egyedül az intézményhálózat volt, van és lesz, aki benneteket fog tudni foglalkoztatni törvényesen, biztonsággal" – a RomNet hírportál hozta nyilvánosságra azt a hanganyagot, amelyen a Farkas Flórián elnöksége idején gazdasági vezetőként dolgozó Bence Gáborné beszél arról, hogy az intézményhálózaton keresztül szerveznék ki az állami támogatást a volt vezető, jelenlegi miniszterelnöki biztos híveihez.

A felvételt az ORÖ két képviselője Vajda László és Lakatos Oszkár mutatta be. A roma önkormányzat képviselői szerint megbízási szerződések és irodabérlés jogcímen történtek a kifizetések. Olyan megyékben is költöttek ilyesmire, ahol az ORÖ-nek irodája sincs – állították.

„Balogh János, a jelenlegi Országos Roma Önkormányzat elnöke strómanja Farkas Flóriánnak, aki végrehajtja mindazokat a feladatokat, hogy a költségvetést kiszervezzék, és a költségvetést Farkas Flórián és Bence Gáborné jóvoltából próbálják hasznosítani és felhasználni” – jelentette ki Vajda, hozzátéve: feljelentést tettek az ügyben, amelyben a RomNet szerint már az adóhatóság is nyomoz. „Az általunk megbecsült jogosulatlan kifizetések február–márciusra elérték az 50 millió forintos nagyságrendet, amely különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás alapos gyanúját vonhatja maga után” – ezt már Lakatos Oszkár közölte.

http://nepszava.hu/cikk/1094072-oro-botrany---az-elnok-farkas-stromanja

 

ORBÁN VIKTOR: VISSZA FOGUNK KAPASZKODNI A NEMZETKÖZI FUTBALLBAN

MTI Magyar Idők

Vissza fogunk kapaszkodni a nemzetközi futballban, nemcsak a válogatott, hanem a klubok is sikeresek lesznek – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Felcsúton, a Puskás Suzuki Kupa döntője után.

A tornát tizenegyesekkel (1-1 lett a rendes játékidőben a végeredmény) a címvédő Budapest Honvéd nyerte a Puskás Akadémia ellen. A díjakat Orbán Viktor, a Puskás Akadémia alapítója adta át.

A döntő után a miniszterelnök az M1 aktuális csatornának elmondta: természetesen örült volna a hazai győzelemnek, de számukra a gyerekek a legfontosabbak, akik semmivel sem maradtak el a Honvédtól.

 

http://magyaridok.hu/belfold/orban-viktor-vissza-fogunk-kapaszkodni-nemzetkozi-futballban-672367/

 

Matolcsy megint vett valami fölöslegeset, de legalább nagyon drága volt

Bogányi Gergely csodazongoráját még tavaly mutatták be. Ennek elkészítését 60 millióval támogatta akkor az MNB. Most viszont kiderült, az MNB nem szűkmarkú, ha hangszerek vásárlásáról van szó.

A Matolcsy vezette Pallas Athéné Domus Animae ugyanis most épp magának

vesz egy Steinway zongorát 121 ezer dollárért, azaz 32 millió forintért

–tudta meg az RTL Híradó.

Az MNB legújabb szerzeményét a Matolcsy által megvásárolt Lónyay-villában helyeznék el az ide tervezett zenei és kulturális programokhoz.

http://24.hu/belfold/2016/05/13/nem-talalod-ki-most-epp-mire-szorta-el-a-kozpenzt-matolcsy/

Lendvai Ildikó Gyerektől lopni

Jövőt lopni a gyerekektől kicsit bonyolultabb, mint pénzt. Két minisztérium is kellett hozzá: az emberügyi meg a gazdaságfejlesztési. Az ő kezükben van a középiskolások kétharmadának, a szakképző intézményekbe járóknak a sorsa. Nagy felelősség, ezért bevonták a Kereskedelmi és Iparkamarát is. A kamara elnökéről mindaddig nem tudtuk, hogy ő az egyik fő-fő oktatási guru is, amíg 2011-ben el nem dicsekedett vele: „Mi javasoltuk a tankötelezettség lecsökkentését.” Őt még csak-csak értem: minél olcsóbb, minél kiszolgáltatottabb munkaerővel akar dolgoztatni, ezért méltatta a kormány szociálpolitikáját is: „A szakképzésben azt csinálták, amit kértünk. A felsőoktatásban is” - nyugtázta.

A főpróba a szakiskolák lebutítása, inas- és cselédképzővé tétele volt. Ez még „csak” a fiatal generációk 20-25 százalékát tette jövőtlenné. A közismereti tárgyakat minimálisra csökkentették, heti 1-1 órában tanulhatnak magyart és matekot. Ide járnak - ha járnak - a nehezen élő, kis keresetű családok gyerekei. Miért vigyék többre, mint apjuknak-anyjuknak sikerült?

https://nepszava.hu/cikk/1093922-gyerektol-lopni

72 évvel ezelőtt indult az első vonat Auschwitzba

 1944. május 14-én indultak el az első vonatok Nyíregyházáról az auschwitzi koncentrációs táborba, ezzel megkezdődött a vidéki zsidók deportálása Magyarországon. Ezen a napon Nyíregyházáról 3200, Munkácsról 3169 embert szállítottak el haláltáborba.

http://www.168ora.hu/itthon/72-evvel-ezelott-indult-elso-vonat-auschwitzba-145590.html

BRUCK ANDRÁS: MIBEN BÍZNAK?

Van egy kérdés, amit újra és újra felteszek magamnak: hogyan mernek mindennap tovább fosztogatni?
Hogyan merik szállodával, birtokkal, kastéllyal, gyárral, bankkal megajándékozni saját magukat, családtagjaikat, fiukat, lányukat, rokonságukat?
Hogyan mernek tíz- és százmilliókat, milliárdokat haveroknak kiutalni, nem ritkán elvégzett munka, az ország számára hasznos teljesítmény nélkül? 
Hogyan mernek orbitális számlákat bemondani, s a magyar adófizetőkkel kifizettetni? Hogyan mernek mindent a lopásaikhoz, rablásaikhoz igazítani, s az újabb és újabb törvényeket is ellenünk fordítani?
Vajon, mitől ilyen magabiztosak?

 

https://nepszava.us/blogs/news/109237894-bruck-andras-miben-biznak

 

Hé Brüsszel! Ezt üzenjük nektek!!

 

A kormány legújabb propagandakampányáról elkészíthető talán legtökéletesebb képet sodaandscotch tumblr készítette.

 

http://444.hu/2016/05/14/he-brusszel-ezt-uzenjuk-nektek

Tölgyessy: A Fidesz-rendszer nem szavazócédulával bukik meg

 

Mi van a baloldalon? Mitől tarthat leginkább Orbán? Hogyan lett trendindító Európában az Orbán-rezsim? Az Infórádió közzétette a Tölgyessy Péter politológussal készült kétrészes beszélgetés második részéből az eddig még nem közöltek leiratát.

 

http://hvg.hu/itthon/20160514_Tolgyessy_Peter_Inforadio_Orban_rezsim?s=hk

 

Stumpf István Jól tette Németh Szilárd, hogy kivonult

 

Szigetvári Viktor a legundorítóbbat vetette be vele szemben. Leantiszemitázta. Erre válaszolni nem lehet és nem is szabad.

„Mielőtt nagyon beindulna a közös röhögés Németh Szilárd kivonulásán, jelezném: jól tette. Amikor (gyakran) nem képes egyenes kérdésekre értelmesen válaszolni, azon lehet jóízűt hahotázni, abban viszont nagyon is igaza volt, hogy most felállt és kiment. Szigetvári Viktor a legundorítóbbat vetette be vele szemben. Leantiszemitázta. Erre válaszolni nem lehet és nem is szabad. Az ilyenen, amilyen Szigetvári (aki még büszke is Marsovszky Magdolna-mélységű gondolatmenetére), nem lehet segíteni. Faképnél kell hagyni.”

http://mandiner.hu/cikk/20160514_stumpf_andras_jol_tette_nemeth_szilard_hogy_kivonult

 

Schiffer András Attól, mert valaki bunkó és rágalmaz, még nem antiszemita

 

Ha leantiszemitázunk valakit csak azért, mert egy geopolitikai sakkjátszma leágazásait Magyarországon is felfedezni véli, éppenséggel az antiszemiták érvelését segítjük.

 

http://mandiner.hu/cikk/20160514_schiffer_andras_attol_mert_valaki_bunko_es_ragalmaz_meg_nem_antiszemita

 

Stumpf András Kiss László, a megbűnhődött bűn és a verbális lincselés

 

Kiss László nyilvános megsemmisítése nem az igazság utólagos diadala, hiszen az igazságszolgáltatás 54 éve megtörtént. Amit ebben az ügyben láthattunk, az jórészt a tömegek lelki önkielégítése volt.

Ha azzal jönne bárki, hogy a közvélemény megtévesztése az ok, amiért Kiss már nem méltó arra, hogy uszoda viselje a nevét, hogy alpolgármester legyen és szövetségi kapitány, azzal nehéz lenne vitatkozni. Kiss László nyilvános megsemmisítése ennek ellenére sem az igazság utólagos diadala, hiszen az igazságszolgáltatás 55 éve megtörtént. Amit ebben az ügyben láthattunk, az jórészt a tömegek lelki önkielégítése volt. Könnyű és kényelmes útja az önigazolásnak. Gyorsan a gonosz szimbólumát faragjuk valakiből, aztán hangosan, együtt kiabáljuk, hogy le vele!

Hadd lássa mindenki, hogy mi annyira, de annyira nagyon jók vagyunk!

A végén talán magunk is elhisszük.

http://mandiner.hu/cikk/20160514_stumpf_andras_kiss_laszlo_a_megbunhodott_bun_es_a_verbalis_lincseles

 

N. Kósa Judit Frontvonalban

 

Aki munkadarabot lát a gyerekben és ellenséget a pedagógusban, az bizonyosan nem ért egy szót sem Sulyok Blanka magyartanár nyílt leveléből, amelyben azt próbálja elmagyarázni, éppen ez az elit gimnáziumok alatti világ az, ahol nagyon nagy szükség lenne a képességfejlesztésre, az általános műveltség hézagainak bestoppolására, az élethosszig tartó tanulásra való igény megteremtésére és módszerei elsajátíttatására. Aki itt akar ész nélkül új tantervet fabrikálni és sürgősséggel be is vezeti, csak mert megmondta, az nem egyszerűen felelőtlen, hanem szándékosan okoz kárt. Pár év múlva mondhatja majd, hogy pardon, túltoltuk a biciklit, de a gyerekek eltolt éveit senki sem tudja visszaadni.

 

http://nol.hu/velemeny/frontvonalban-1615391

 

A film, amit te soha nem láthatsz!

 

Mi mással lehetne jobban feltüzelni egy filmrajongót, mint azzal, hogy érkezik egy alkotás, amit ő már egészen biztosan nem láthat? Nos, John Malkovich és Robert Rodriguez bátorkodott előhozakodni egy olyan filmmel, amit  100 év múlva, 2115. november 18-án lehet csak megtekinteni. Az alkotást egy biztonsági program őrzi a kíváncsi szemek elől, és csak a premier napján hajlandó elérhetővé tenni a filmet. Egyébként egy sci-firől van szó, amit a cannes-i filmfesztiválon is erősen promóznak már. Íme az előzetese a filmnek, amit soha nem fogsz megnézni!

 

http://librarius.hu/2016/05/13/a-film-amit-mi-soha-nem-fogunk-latni/

Együtt: "Orbán Viktor a leggazdagabb magyar"

 

Strómanjain keresztül Orbán Viktor miniszterelnök a leggazdagabb magyar, 205 milliárd forintos vagyonával - mondta az Együtt elnöke szombati, budapesti sajtótájékoztatóján.

Szigetvári Viktor közölte, a héten jelent meg a száz leggazdagabb magyarról szóló kiadvány, de az Együtt elvégezte azt a munkát, amit a kiadvány szerkesztői nem, és összeadták Orbán Viktor vagyonát, "amelyet strómanok kezelnek", többek között a médiaiparban és az építőiparban. 

 

http://www.atv.hu/belfold/20160514-205-milliard-forintos-vagyonaval-orban-viktor-a-leggazdagabb-magyar

Több mint 5 milliárd jut a kárpátaljai gazdaságfejlesztésre

 

Nyárra várhatóak a kárpátaljai gazdaságfejlesztési program első pályázatai, amelyek prioritásai között a turizmus fejlesztése, a mezőgazdasági termelés növelése, valamint a kis- és középvállalkozások erősítése szerepel - közölte Grezsa István.

A területért felelős kormánybiztos kifejtette: az első meghirdetett pályázatok nyárra várhatók, szeptembertől megindulhatnak a kifizetések. Idén 2 milliárd forint költségvetési forrás mellé 20 milliárd forint Eximbank-hitel társul, 2017-ben a program tervezett költségvetési forrásigénye 5,2 milliárd forint. Hozzátette: az Egán Ede-tervre alapozott elképzeléseket 2018-ban szeretnék befejezni, így a végleges keretösszeg 12+20 milliárd forint.

 

http://www.hirado.hu/2016/05/15/tobb-mint-5-milliard-jut-a-karpataljai-gazdasagfejlesztesre/

 

Sötétek az utcák, lecsukták a képviselőt, de így is a Fidesz győzelmére számítanak

 

 A Fidesz fog nyerni. Pedig a városban mindenki azt mondja, azért sötétek az utcák, mert ellopták a pénzt, ráadásul a Fidesz képviselője börtönben! Mégis ők nyernek, mert a balosok széthúznak. A Karcsiként bemutatkozó nyugdíjas kohász foglalja így össze, milyen eredményt vár a dunaújvárosi 4-es körzetben június első vasárnapjára kiírt önkormányzati választáson.

 

http://nol.hu/belfold/sotetek-az-utcak-letartoztattak-a-kepviselot-de-igy-is-a-fidesz-gyozelmere-szamitanak-1615559

 

A SZABADSÁG HATÁRAI

Sitkei Levente Magyar Idők

Hát persze, hogy vannak határai a szólásszabadságnak! – mondta a diplomata, olyan tekintettel, amilyennel a tanár magyarázza a felzárkóztató csoport egyik diákjának, hogy bizony, Magyarország fővárosa Budapest.

A gyanú szerint a Facebook, a legnagyobb közösségi hálózat rejtélyesen működő szűrője nem pártatlan, erősen liberális oldalra húz, s ezt tovább erősítik a cég alkalmazottjai, akik konkrétan beleszólnak, mi lesz hír és mi marad kevesek szórakoztatása.

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/a-szabadsag-hatarai-667702/

 

AZ ÖRÖKKÉ „TISZTESSÉGES” GYURCSÁNY

A BUKOTT MINISZTERELNÖK A PÉLDA ARRA, HOGYAN NEM ERKÖLCSÖS POLITIKÁT CSINÁLNI

Fricz Tamás Magyar Idők

Gyurcsány Ferenc, még mint miniszter, 2004-ben a magyar parlamentben így válaszolt arra az interpellációra, amelyben a balatonőszödi kormányüdülő gyanús megszerzését kérték rajta számon: „Mi az, hogy! Nagyon is! Törvényesen és tisztességesen!” És ugyanez a Gyurcsány Ferenc 2016. május elsején, immáron mint az ellenzéki Demokratikus Koalíció vezetője, így fogalmazott: „Inkább maradok tisztességes és szegény, mint hogy urizáljak más pénzéből vagy lopott közpénzből.”

http://magyaridok.hu/velemeny/az-orokke-tisztesseges-gyurcsany-653422/

 

Matolcsy embere teljesen nyíltan beszél arról, hogy a Fidesz választási sikeréhez van szükség a Matolcsy-alapítványokra

 

Újra a tévében járt Lentner Csaba, a Matolcsy-alapítványok kurotóriumi tagja, aki legutóbb a HírTévében vezette le, hogy igazából nem is közpénz az MNB pénze, és nem is azzal volt baj, ahogy ezt baráti zsebekbe folyatták, hanem azzal, hogy ez kiderült (azt is elmondta akkor, hogy az Alkotmánybíróság hátbadöfte Matolcsy Györgyöt).

Most viszont még súlyosabbakat mond, mivel ezúttal az Echo tévés baráti közegbe ment.

Lentner, mint elmondja, minden egyes egyetemi oktató és hallgató fejébe bele szeretné verni azt a káoszt, amit ő gondol a világról. És azt gondolja, ehhez azért van szükség, hogy a Fidesz 2018-ban nyerni tudjon. Ezért van szükség arra, hogy a Matolcsy-alapítványok azt a pénzt, amit nem lopnak el a 265 milliárd forintunkból, ideológiai munkára költsék, derül ki vallomásából.

http://444.hu/2016/05/15/matolcsy-embere-teljesen-nyiltan-beszel-arrol-hogy-a-fidesz-valasztasi-sikerehez-van-szukseg-a-matolcsy-alapitvanyokra

 

Ideje tisztázni a csíksomylói búcsú valódi történetét

 

Minden évben pünkösdkor búcsút járnak Csíksomlyón. Ez pedig az elmúlt években össznemzeti eseménnyé vált, a magyarság összetartozásának egyik kifejezéseként tekint rá, legalábbis a magyarság egy politikai hovatartozása szerint körülírható része.

És bár így a búcsú kiemelt jelentőségű esemény lett, eredettörténete elég zavaros. A legnépszerűbb teória szerint a csíksomlyói búcsújárással egy 1567-es csata emlékét ápolják a katolikus székelyek, a történet szerint abban az évben próbálta őket János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel unitárius hitre téríteni.

A sztorival több baj is van, amiket Marosi György ügyvéd az uh.ro-nak írt olvasói levelében vett számba:

http://444.hu/2016/05/15/ideje-tisztazni-a-csiksomyloi-bucsu-valodi-tortenetet

Tapsvihar közepette csatlakoztak a diákok a tanártüntetéshez

Országos diákfórumot hirdetett május 14-re a Független Diákparlament a budapesti Teleki Blanka Gimnáziumba. Az ország minden részéről érkeztek lelkes résztvevők, hogy megvitassák követeléseiket az oktatás megreformálásáért.

A budapesti Teleki Blanka Gimnázium kapuja kivételesen szombaton is nyitva volt: itt rendezték meg a Rendkívüli Országos Diákfórumot. Csillogó szemek, lelkes arcok mindenütt, a tenni akarás szinte szétfeszítette a díszterem falait. Nyoma sem volt az olyannyira hangoztatott Z generációs nihilnek, csak úgy röpködtek a pro és kontra érvek.

Az egész napos fórum elsődleges feladataként olyan pontok összeírását tűzték ki, melyekkel már kiállhatnak nemcsak a nyilvánosság, hanem a törvényhozók elé is. Ehhez a diákok munkacsoportokban dolgozták ki az általuk legfontosabbnak ítélt területek lépéseit, majd szavazáson döntöttek arról, melyek kerüljenek követeléseik végső listájára.

http://mno.hu/belfold/tapsvihar-kozepette-csatlakoztak-a-diakok-a-tanartunteteshez-1342390

Brit kilépési kampány: EU = Hitler

A britek EU-kilépése mellett kampányoló konzervatív politikusok látszólag már annyira nem tudják, mivel riogassanak, hogy eljutottak a végső érvig, miszerint az unió ugyanazt akarja, mint Hitler. 

Legalábbis erről beszélt Boris Johnson londoni expolgármester, aki a Konzervatív Párt elnöki tisztségére pályázik, és vélhetően ennek érdekében az utóbbi időben a kilépési kampány arcává tette magát.

http://index.hu/kulfold/2016/05/15/boris_johnson_eu_hitler_brexit/ű

Soltész: Másfél milliárd a Székelyföldi Jégkorong Akadémiának

Másfél milliárd forintot tol a Székelyföldi Jégkorong Akadémiába a magyar állam.

Székelyföldi Jégkorong Akadémia létrehozását és magyarországi támogatását jelentették be vasárnap délelőtt egy csíkkarcfalvi (Carta) sajtótájékoztatón Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Kelemen Hunor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke-írja az MTI.

http://hvg.hu/gazdasag/20160515_Soltesz_Masfel_milliard_a_Szekelyfoldi_Jegkorong_Akademianak

Tóbiás elnökségét Gyurcsány mentheti meg

Tóbiás Józsefet, az MSZP újrázni akaró elnökét Molnár Gyula hozta vissza a versenybe: Újbuda korábbi polgármestere a június 25-i tisztújító kongresszus előtt azzal rontotta esélyeit, hogy azt mondta a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióról, legalább a vasárnapi ebédre illene újra összeülniük, amit többen kéznyújtásnak értelmeztek. A lap szerint Ujhelyi István neve elnökhelyettesként, Hiller Istváné pedig választmányi elnökként merült fel. Hiller ezen a poszton Botka Lászlót ütné ki a nyeregből, aki, ha vállalja, miniszterlenök-jeöltként vigasztalódhatna. Az alkalmi szövetségek nem tűnnek túl erősnek, egy MSZP-s országgyűlési képviselő szerint egyetlen elnökjelölt sincs abban a helyzetben, hogy nagyon ragaszkodjon valakihez.

http://hvg.hu/itthon/20160514_MSZP_tisztujitas_Tobias_Jozsef_Molnar_Gyula

"Vasárnap bezárok. Örökre"

Barna Illés cukrászmester 50 évvel ezelőtt nyitotta meg cukrászdáját Gödöllőn. 2016. május 11-én a Nébih lakossági bejelentést követően ellenőrzést tartott az üzletben. Határozatukban 2016. május 15-ével bezárásra kötelezték a tulajdonost.

Idejött egy nő meg egy férfi, az egyik állatorvos, a másik meg állítólag a főnöknő. Azt mondták, hogy engem a zöld számon bejelentettek, hogy itt nincsenek rendben a dolgok, ezért jöttek ellenőrizni. Aztán abba maradtunk, hogy inkább bezárok, mert plafonig akarták csempéztetni a helységet, meg át kellene építtetni ezt az öreg házat. De ehhez már hozzá sem lehet nyúlni. A gépeket és az eszközöket modernre kellene cserélni, mert szerintük elavultak. Az ötven év alatt nem fordult elő, hogy visszahozott volna valaki egy süteményt. Vagy panaszkodott volna fagylaltra. Soha. De nem csak itt, sehol! Sehol sem, ahol eddig dolgoztam! És erre büszke vagyok!

Udvariasak voltak velem, én is ő velük; ha ez a kívánságuk, akkor én bezárok. Én 50 évig szolgáltam Gödöllőt, soha semmi probléma nem volt. Csak van valaki jóakaróm. Mást nem tudok mondani. De ilyet nem szabadna csinálni, hogy valakinek a rosszindulata egy embert tönkretesz! Ez olyan, mintha én most betelefonálnék a maga munkahelyére, hogy rúgják ki, mert ez meg az van. És akkor magát tönkretettem. Miközben azt sem tudom, kicsoda. Krémest tetszik kérni?

http://faktor.hu/faktor-barna-illes-cukraszmester-godollo

A londoni magyar osztályfőnök 27 tanulója 26 országból származik

 

Békési Kálmán oktatáskutató egy ideje Londonban él és tanít, osztályfőnök egy iskolában. A héten a bevándorlásról tartott órát osztályának egy kollégája, Ms. E., aki előadása közben hirtelen ötlettől vezérelve végigkérdezte a tanulókat, hogy ki milyen családból származik. A válaszok még Békésit is meglepték, mert kiderült, hogy

27 fős osztálya 26 különböző országból származó gyerekből áll össze. Angolnak csak egy diák vallotta magát.

http://444.hu/2016/05/15/a-londoni-magyar-osztalyfonok-27-tanuloja-26-orszagbol-szarmazik

Az egymilliárdért épített hatvani kerékpárút újabb csodája

Előbb hosszában végigrepedt, aztán szurokkal próbálták elfedni a hézagot, erre nem kinőtt a fű rajta? Zokoghat az EU az erre kiadott rengeteg pénz miatt.

http://444.hu/2016/05/15/az-egymilliardert-epitett-hatvani-kerekparut-ujabb-csodaja

„Amikor akcióznak a taxisok, megugrik a rendelések száma” – Az Uber magyarországi vezetőjét kérdeztük

Interjút adott lapunknak Fekete Zoltán, az Uber magyarországi operatív vezetője.

http://magyarnarancs.hu/belpol/amikor-akcioznak-a-taxisok-megugrik-a-rendelesek-szama-az-uber-magyarorszagi-vezetojet-kerdeztuk-99366

Megvan, hogyan lehetetlenítenék el az alternatív iskolákat

 

Tetszés szerint alakítható gumiszabállyal dönthetne a kormány az alternatív iskolák sorsáról, olyan többletszolgáltatásokat elvárva tőlük, amelyeket nem tudnak teljesíteni.

"Nem többletszolgáltatásra vállalkoztak az alternatív iskolák, hanem egyéni kerettantervekre" – mondja Horn György, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke, aki szerint a módosítás gumiszabálynak is beillik. Az alternatívok mondhatják ugyan, hogy a kerettantervük többletszolgáltatás, de mire mennek vele, ha az engedélyről döntő máshogy gondolja – teszi fel a kérdést Horn.

„Erre bárki mondhatja, hogy 1 nyelv tanítása nem többletszolgáltatás, csak 2, és még lovaglás is kell hozzá. A jogszabály teljesen értelmetlenül szabályozza, nem tudjuk, mi a többletszolgáltatás. Több óra, figyelem vagy tananyag?

http://hvg.hu/itthon/20160514_alternativ_iskolak_oktatasi_jogok_biztosa_waldorf_akg

 

Kijutott az olimpiára a sportszerűségéről híres Sárosi Laura

 

Kvótát érő helyen zárt a tollaslabdázók világranglistáján, így indulhat a riói olimpián Sárosi Laura.

Sárosi nevét nemrég minden sportbarát megismerhette:

ritka sportszerűen viselkedett egyik utolsó világkupaversenyén.

A torna negyedik helyén kiemelt német riválisával, Karin Schnaaséval játszott épp, amikor annak elszakadt a cipője. Schnaasénak nem volt váltócipője, a szabályok szerint pedig nem hagyhatta el a pályát, de a meccset se tudta volna folytatni fél pár cipőben.

http://444.hu/2016/05/15/kijutott-az-olimpiara-a-sportszerusegerol-hires-sarosi-laura?fbfanpage444+20160515+1350

 

ÁRNYÉKBOKSZOLÁS

ORVOSLÁS – BOLDOGKŐI ZSOLT AZ ÁBRÁNDKERGETÉSRŐL, A „TRENDI” ÉTRENDEKRŐL ÉS AZ ISTENHITRŐL

Haiman Éva Magyar Idők

Korunkra a tudomány nagy ívű szárnyalása jellemző, a tudományos alapokra épülő orvoslás presztízse mégis soha nem látott mélységek felé zuhan, az alternatív módszerek pedig egyre népszerűbbek. Míg a tudósok többsége legfeljebb bosszankodik mindezen, Boldogkői Zsolt, a szegedi orvosi kar biológiai intézetének intézetvezető igazgatója minden lehetséges fórumon küzd a vitatott gyógymódok ellen. Legújabb, meglehetősen provokatív című könyve, a Hiénák a betegágy körül a közelmúltban jelent meg az Akadémiai Kiadónál, ez alkalomból beszélgettünk vele.

http://magyaridok.hu/lugas/arnyekbokszolas-660376/

Csúfos kudarcba fulladhat a magyar bankok kipucolása

 

 Hitelezési konferenciánk pénzügyes közönségének 70%-a szerint jó lépés volt a hitelközvetítői jutalékok korlátozása. A nem teljesítő jelzáloghitelek piacának érdemi beindulására csak a kisebbség számít, és a MARK Zrt. programjának várható sikerével kapcsolatban is szkeptikusak a szakmabeliek. A bankok lakossági portfóliótisztítását a leginkább a piaci követelésvásárlás szabályozói ösztönzésével, és a végrehajtások olcsóbbá, egyszerűbbé tételével lehetne felgyorsítani a szavazatok alapján.

 

http://www.portfolio.hu/finanszirozas/hitel/csufos_kudarcba_fulladhat_a_magyar_bankok_kipucolasa.1.231861.html

Apám, a náci

KOLOZSI ÁDÁM

Martin Pollacknak hatvan év kellett hozzá, hogy képes legyen megírni apja, dr. Gerhard Bast egykori SS-Sturmbannführer és Gestapo-vezető történetét, és vele együtt a családja és hazája nemzetiszocialista múltját. Könyve, az eredeti megjelenés után 12 évvel most már magyarul is olvasható Halott a bunkerban annak a története, ahogy egy polgári család nácivá válik, majd évtizedeken át igyekszik elhallgatni a múltját.

Nálunk senki sem kérdezett, ez volt a probléma

A Wehrmacht-játékkatonákat csak kivételes alkalmakkor vették le a szekrény tetejéről az ötvenes években. Ebben a családban félmondatokban se sokat beszéltek a múltról, pedig lett volna miről: az ügyvéd nagyapa már akkor belépett az NSDAP-be, amikor középosztályi körökben egyébként még bőven lenézték a hőzöngőnek tartott nácikat, és az apa útja szintén korán a nemzetiszocialistákhoz vezetett.

Hogy hogyan lehet elszámolni a családi múlttal? Passz. Ezt Pollack amerikaiasan csupasz, visszafogott szövege szemérmesen rejtve hagyja, vagy ha úgy jobban tetszik, az olvasóra hagyja az ítélkezést. Azt mondja, neki is vérévé vált a családi beidegződés, hogy az érzelmeket nem mutatjuk ki. Akkor sem, ha egyébként ez az egész történet az örökölt tabukkal való szakításról szól.

 

http://index.hu/tudomany/tortenelem/2016/05/16/apam_a_naci/

 

BARTUS LÁSZLÓ: A HIT GYÜLEKEZETE, AZ SZDSZ ÉS A FRÁNYA TITKOSSZOLGÁLAT

Újabb csemegével örvendeztette meg a Hit Gyülekezete sajtója rajongóit, amely egyben édes bosszú a magát kereszténynek nevező vezető lelkész részéről az Amerikai Népszava legutóbbi cikkei miatt. A hitgyülis vigyázó.blog.hu szellőztette meg a bombasztikus hírt, hogy a gyülekezet Új Exodus című teológiai (!) folyóirata szerint "titkosszolgálati akció miatt szakított az SZDSZ és a Hit Gyülekezete".

A félelmetes sztori a nyolcvanas évekbe vezeti vissza az olvasót. Az állambiztonság boszorkánykonyhájában ekkor dolgozták ki "a hálózatok azt az operatív műveletet, amellyel a földalatti keresztény mozgalmak és az ellenzéki csoportok közötti kapcsolatokat igyekeztek megakadályozni". Majd egy logikai ugrással úgy folytatódik a történet, hogy "a titkosszolgálat a rendszerváltás után a legnagyobb veszélyt a Szabad Demokraták Szövetsége és a Hit Gyülekezete politikai kapcsolatában látta, ezért nagyszabású akciót indított ennek szétverésére".

 

https://nepszava.us/blogs/news/109649926-bartus-laszlo-a-hit-gyulekezete-az-szdsz-es-a-franya-titkosszolgalat

A Vár és az eklektika

Schneller István építész-urbanista, Budapest volt főépítésze

Civilizációk, kultúrák, birodalmak fejlődéséről, fellendüléséről, stagnálásáról, hanyatlásáról és felbomlásáról megannyi elmélet született már. Közhely, hogy vannak ilyen fázisok, bár ezeket elsősorban a tőlünk időben távol eső esetekben szoktuk belátni. Ki vitatná, hogy a Római Birodalom bukását hosszú hanyatlás előzte meg.

 http://nol.hu/velemeny/a-var-es-az-eklektika-1615577

 Megyesi Gusztáv Nem hazudik

 Ha jól látjuk, akkor az utóbbi időben újabb minőségi szintet ugrott a kormánykommunikáció. A múlt héten, példának okáért, Lázár miniszter a szokásos heti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Körmenden migránsok egy csoportja betörte a helyi szakközépis­kola tornatermének ablakát, molesztálta és zaklatta az ott tréningező női kézilabdacsapat tagjait, akiknek aztán abba is kellett hagyniuk az edzést.

Aki élő műsorban, ártatlan képpel ilyeneket tud mondani, az egyszer még akár vallási révületbe is taszíthatja a népességet. Ezt azért mondjuk így, mert az utóbbi időben Kovács szóvivő egyébként is annyira belemerült a migráns terroristák elleni harcba, hogy már kezdett külsőleg a fiatal Omár mollához hasonlítani. Az az ember viszont, aki arra alapozza pártja rendíthetetlen jó hírnevét, hogy Magyarországon csak minden tizedik ember tudja, hogy mik azok az MNB-alapítványok, és nem is hallott Matolcsy ügyeiről, sokkal magasabb hivatalok betöltésére hivatott, mi pedig meg fogjuk őt érdemelni.

 http://nol.hu/velemeny/nem-hazudik-1615547

 

 

 

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.