2016.május 13. Sajtószemle

Orbán tavaly ultimátumot kapott európai szövetségeseitől

A Figyelő hetilap mai számában egy néppárti forrásra hivatkozva azt állítja, hogy tavaly májusban Orbán Viktor teljesen kiakasztotta az Európai Néppárt (EPP – e formáció tagja a Fidesz is) képviselőit Strasbourgban. Ez akkor történt, amikor az Európai Parlamentben a magyar miniszterelnököt a halálbüntetés napirenden tartásának szükségességéről szóló április végi bejelentéséről és a bevándorlásról szóló, a menekültek elleni gyűlöletkeltésre alkalmas nemzeti konzultációs kérdőívekről hallgatták meg.

 

http://index.hu/belfold/2016/05/12/figyelo_orban_tavaly_ultimatumot_kapott_europai_szovetsegeseitol/

 

Azért nem utazhatnak a diákok kedvezménnyel a vonatokon az osztálykirándulások idején, mert... mert akkor vannak az osztálykirándulások

 

Olyat válaszolt Fónagy János egy parlamenti írásbeli kérdésre, hogy egy MÁV-Start szerelvény adja a másikat.

Egy jobbikos képviselő tette fel a kérdést, miszerint „milyen megfontolások alapján nem tudnak az országházi látogatásra készülő diákok utazási kedvezményt igénybe venni a május 4-13-ig terjedő időszakban?

 

http://444.hu/2016/05/12/azert-nem-utazhatnak-a-diakok-kedvezmennyel-a-vonatokon-az-osztalykirandulasok-idejen-mert-mert-akkor-vannak-az-osztalykirandulasok

 

Lázár az EU pénzét is visszakérné a szegényektől, ízekre szedték, amit mondott

 

A kormány csakis „visszatérítendő támogatást”, vagyis kamatmentes hitelt hajlandó biztosítani az EU-keretből a lakossági energiahatékonysági felújításokra – erősítette meg újfent Lázár János a Kormányinfón. A szakértő tételesen cáfolja a Miniszterelnökséget vezető miniszter érveit.

 

http://nol.hu/gazdasag/a-lakossagnak-csak-azert-is-vissza-kell-adnia-az-energiatakarekossagi-tamogatast-1615359

 

Lázár bocsánatot kért a migránsoktól

 

„Jobb félni, mint megijedni. Nekem az a feladatom, hogy megvédjem a magyarokat egy kölni helyzet kialakulásától” – ezzel indokolta a 49. kormányinfó sajtótájékoztatón Lázár János, hogy a múlt héten egy – mint később kiderült, nem is létező – jelentésre hivatkozva azt mondta a sajtótájékoztatóján, a körmendi ideiglenes befogadóállomáson lévő migránsok zaklatták a helyi kézilabdacsapat lány tagjait. Az állítást még akkor délután cáfolta a Vas megyei rendőrfőkapitány. Most a miniszter azt mondta, egy hete több jelentést is olvasott, a sajtótájékoztatója előtt és utána is.

Mindenesetre Lázár bocsánatot kért azokkal a migránsoktól, akiket múlt heti szavai megsértettek.

http://nol.hu/belfold/lazar-bocsanatot-kert-a-migransoktol-1615345

 

Lázár a buszgyártást támasztaná fel, nem a metrót

 

Reális a lehetőség arra, hogy a kormány komoly előrelépést tegyen a nemzeti buszipar feltámasztására, és visszahelyezze azt Európa térképére – mondta Lázár János a 49. kormányinfó sajtótájékoztatón

 

http://nol.hu/belfold/lazar-a-buszgyartast-tamasztana-fel-nem-a-metrot-1615341

 

Tönkrevágnák az Orbán-kormány vakációját

 

„Minden erőnkkel küzdünk tovább a rendszerszintű ámokfutás ellen” – mondta Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom és a Civil Közoktatási Platform szóvivője, mielőtt bejelentette, hogy június 11-én tömegtüntetéssel zárnák le a tanévet.

 

http://nol.hu/belfold/tonkrevagnak-az-orban-kormany-vakaciojat-1615381

 

Révész Sándor Titok és okozat

 

Most már jó sokat tud az olvasó arról, mit művel a jegybank a pénzünkkel, mert jeles kollégáim naponta zúdítják rá az elképesztő részleteket. Arról is rengeteget írunk, miként sodródunk kifelé a jogállamból. De azért hadd emlékeztessünk arra is, hogy ez a cikkfolyam nem létezhetne, ha nem élnénk részben mégis jogállamban, ha nem működnének a jogállam egyes fontos elemei. Ezeket annak a rendszerváltásnak köszönhetjük, amelynek egyre többen nem akarnak köszönni semmit.

 

http://nol.hu/velemeny/titok-es-okozat-1615271

Máté T. GyulaEuro-tanga

Álláspont. Tetszenek nézni az Eurovíziós Dalfesztivált?

Magyar Hírlap

Nem? Ne keseredjenek el egy percre sem, sokat nem veszítenek vele. Az egész olyan, mintha egy szupermarketben a chipsek között válogatnánk. Aztán ha találunk egy magyarországi gyártóhelyűt, akkor harsány „ria-ria, hungáriázásba” kezdünk. A nagyszerű stockholmi esemény művészeti értékének megítélése természetesen nem ezen írás feladata, s a „mi fiúnknak”, a jó Freddie gyereknek is lelkesen szurkolunk. Most tehát nem is a dalok minőségéről van szó, mindössze egy érdekes, ám talán igen jellemző momentumról.

Amíg az európai plebsz szavazott, kedvenceire szánva telefonköltségét, addig a bájos svéd műsorvezető páros felvezetett egy másik produkciót. Az igen érdekes performance azt volt hivatott jelképezni, hogy Európa dolga befogadni az elesetteket. A színpadon tényleg roppant elesettek voltak, meg szimbolikusan szürkék, de amint rituálisan arcot mostak, kiderült, hogy ugyanolyanok, mint mi. Innentől kezdve a nézőtéren tízezernyi Conchita Wurst igyekezett magához ölelni őket. Mármint a művészeket, nem a műsorvezető által felkonferált sokmilliónyi migránst. 

Pedig hát, kedveskéim, ha komolyan vesszük a píszi ideológiát, no meg mindent, ami ezzel jár, akkor tessék holnap reggel azonnal kiüríteni a nagyszobát egy kedves afgán család több generációja számára

http://magyarhirlap.hu/cikk/55244/Eurotanga

 

INTERJÚ

Szijjártó Péter: Az Európai Unió belehalhat a képmutatásba

A miniszter szerint a magyar kormány biztosan nem enged kvótaügyben a brüsszeli zsarolásnak Magyar Nemzet

A nyugat-európai politikusok továbbra sem tudnak jobb megoldást a migráció megfékezésére a kerítésnél, az ellenőrizetlen bevándorlás visszaszorításával pedig jelentősen csökkent Magyarország terrorfenyegetettsége – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a brüsszeli politikusok mindig a demokrácia fontosságáról beszélnek, majd amikor egy kormány fontos kérdésben az emberek véleményét kéri ki, akkor a legdemokratikusabb eszközt, a népszavazást kérdőjelezik meg. A tárcavezető Costa Rica-i látogatása végeztével a tengerentúlról nyilatkozott lapunknak.

 

http://mno.hu/belfold/szijjarto-peter-az-europai-unio-belehalhat-a-kepmutatasba-1342131

Konstruktív oppozíció

Ugró Miklós, Magyar Nemzet

 

Nyilván valamikor szeptember második felében vagy október elején kéne népszavaztatni, de ehhez az ellenzék szokásos kormányellenes előítéletességére, butaságára, népellenes indulatosságára lenne égető szükség.

a népszavazást elrendelő határozat ellen 15 napon belül kéne fellebbezni, majd az Alkotmánybíróságnak 30 napja van annak elbírálására. Ez a másfél hónapnyi törvényes huzavona biztosíthatná, hogy a kormány által kicsikart népszavazás győzelmi esélyekkel tartassék meg. A kormányoldal eleve az ellenzék tiltakozására számított a javaslat ellen. Eljött a pillanat, amikor az ellenzéki konstruktivitás jelentené az igazi oppozíciót. Ha ezt Mikszáth Kálmán megélhette volna!

 

http://mno.hu/vezercikk/konstruktiv-oppozicio-1342123

Élesen bírálja a kormányt az ENSZ

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) tegnap közzétette legújabb Magyarországról, az ország menekültügyi helyzetéről szóló jelentését. Az elemzés a 2015 júliusa és 2016 márciusa közötti időszakban született vonatkozó új jogszabályokat, jogszabály-módosításokat, valamint azoknak megvalósulását és következményeit veszi górcső alá.

 

http://nepszava.hu/cikk/1093861-elesen-biralja-a-kormanyt-az-ensz

Lázár a szép új Fidesz-világról

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő a már szokásosnak mondható késéssel vágott bele e heti sajtótájékoztatójába, ahol rögtön közölte a "rossz hírt": nem ünneplik meg jövő héten a jubileumi Kormányinfót. A miniszter a kvótareferendum és a menekültkérdés témájával indított, majd az oktatásra tért át, részletezve az átalakítás terveit. Ami a lényeg, megvédenek minket, meg úgy általában jó lesz nekünk a Fidesz-KDNP kormány jóvoltából. 

http://nepszava.hu/cikk/1093802-lazar-a-szep-uj-fidesz-vilagrol

10 fontos mondás a csütörtöki Kormányinfóról

 

Megtartotta a szokásos, csütörtöki Kormányinfót Lázár János, ahol Kovács Zoltán kormányszóvivővel együtt újra azt magyarázták, mit miért tesz a kormány. A sajtótájékoztatóról szóló percről-percre-tudósításunkat itt olvashatja

 

http://index.hu/gazdasag/2016/05/12/10_fontos_mondas_a_csutortoki_kormanyinforol/

Többmilliárdos gyűlöletkampány jön?

Minden jel arra utal, hogy újabb menekültellenes kampányra készül a kormány a kvótareferendum kapcsán. Lázár János kancelláriaminiszter szerint nem kampányra, hanem tájékoztatásra van szükség. Hogy ez mennyibe kerül, arra a Népszava nem kapott választ. Számításaink szerint mindennel (a megrendezéssel és a kampánnyal) együtt, úgy 7-8 milliárdba.

 

http://nepszava.hu/cikk/1093835-tobbmilliardos-gyuloletkampany-jon

Agyonhajszolt dolgozók, mint sakkfigurák? - Zavaros egészségügy

Követhetetlen helyekre eldugva, de talán megvan az ígért 166 milliárdos pluszforrás az egészségügy jövő évi finanszírozására, bár még mindig nem lehet pontosan tudni ki és mekkora béremelésre számíthat. Jövő év elején szűnhet meg az egészségbiztosító, a háttérintézmények ledózerolása azonban csak 32 milliárdot javít a költségvetésen. Az egyre nagyobb ápolóhiányt veszélyhelyzetben más városokból átirányított szakemberekkel oldaná meg a kormány, de lehet, hogy ezt az agyonhajszolt dolgozók már nem bírják el.

 

http://nepszava.hu/cikk/1093871-agyonhajszolt-dolgozok-mint-sakkfigurak---zavaros-egeszsegugy

A KGB cserélte ki az orosz olimpiai bajnokok doppingmintáit

 

A The New York Times információi szerint több tucat olyan orosz sportoló vett részt a 2014-es szocsi téli olimpián - köztük legalább 15 érmes -, aki az államilag irányított doppingprogram részese volt, közölte az MTI.

Az amerikai lap csütörtöki cikkében Grigorij Rodcsenkovnak, az olimpia idején az orosz doppingellenőrző labor vezetőjének állításaira hivatkozva írt arról, hogy tökéletesen működő rendszer segítségével látták el teljesítményfokozó szerekkel a sportolókat, azzal a céllal, hogy a téli játékokon a lehető legtöbb érmet, lehetőleg aranyat, szerezzenek.

 

http://index.hu/sport/2016/05/12/a_kgb_cserelte_ki_az_orosz_olimpiai_bajnok_doppingmintait/

 

Fogászati mutyi: 318 millió nem működő cégeknek?

 

A jobbikos Lukács László György szerint a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) tisztáznia kell, hogy milyen szerepe volt az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. (OTI) tulajdonosának egy “gyanús” fogászati turisztikai pályázatban, amelyben tizenegy cég elnyert 318 millió forintot, miközben “úgy tűnik, érdemi tevékenységet nem végez”.

Az ellenzéki országgyűlési képviselő emlékeztetett: a kormányzat 2011 körül kiemelt célként kezelte a fogászati turizmus fellendítését, a koncepció kidolgozására “Orbán Viktor fogorvosa”, Bátorfi Béla, illetve a hozzá csatolódó cégek kaptak felkérést, és alakították ki az Orvosi Turizmus Irodát, az OTI Zrt.-t, amelynek tulajdonosa – cégen keresztül – maga Bátorfi Béla. Hozzátette: ez a céghálózat dolgozott ki egy fejlesztési programot, amelyre pályázni lehetett, azért, hogy mintegy ötezer új munkahelyet hozzanak létre és az egyébként jó helyzetben lévő magyar fogászati turizmust világszinten is vezetővé tegyék.

A jobbikos politikus szerint ezen a pályázaton feltűnt tizenegy “igen gyanús cég”, amelyek pár héten belül alakultak meg, egy budapesti II. kerületi ingatlanba vannak bejegyezve, és közös az ügyvezetőjük. Úgy fogalmazott: a cégek összesen 318 millió forint pályázati pénzt nyertek el. A párt azt feltételezi, hogy a vállalkozások érdemi tevékenységet nem végeznek a II. kerületi helyszínen, és a közös ügyvezető is inkább a pályázatnál felmerülő “furcsa egybeeséseket” erősíti meg.

http://24.hu/fn/gazdasag/2016/05/12/fogaszati-mutyi-318-millio-nem-mukodo-cegeknek/

 

RIASZTÓ BIZTONSÁGI KOCKÁZATOK

Papp Viktor Magyar Idők

Európa vezető politikusai szent küldetésként élik meg szülőhazájuk és az Európai Unió tönkretételét. Annak a közösségnek a sorsáról van szó, amelynek születésénél az alapító atyák a kereszténységet, a keresztény értékrendet zsinórmértéknek tekintették.

http://magyaridok.hu/velemeny/riaszto-biztonsagi-kockazatoriaszto-biztonsagi-kockazatok-632587/

 

DÉMONIZÁLT APÁK AZ UNICEF PROGRAMJÁBAN

Nagy Áron Magyar Idők

Furcsa egy társaság ez az Egyesült Nemzetek Szervezete, amely a háborúk és népirtások megakadályozásában nem túl sok eredményt volt képes felmutatni a megalakulása óta eltelt hetven évben, ugyanakkor „szakosztályai” jobbnál jobb ötleteket gyártanak annak érdekében, hogy a világ boldogabb hely legyen.

http://magyaridok.hu/velemeny/demonizalt-apak-az-unicef-programjaban-650401/

Harminc kisfiút erőszakolt meg egy férfi egy török menekülttáborban

 

Harminc kisfiút erőszakolt meg egy takarító egy délkelet-törökországi, 14 ezer férőhelyes menekülttáborban, írja az MTI a BirGün nevű török lap információira hivatkozva. Az áldozatok 8 és 12 év közöttiek.

A 29 éves vádlottat tavaly szeptemberben tartóztatták le, miután beismerte tettét. A Habertürk hírtévé úgy tudja, az ügyészség 289 év börtönbüntetést kért az elkövetőre.

 

http://index.hu/kulfold/2016/05/12/harminc_kisfiut_eroszakolt_meg_egy_ferfi_egy_torok_menekulttaborban/

 

 

 Megszülte a válaszát az MSZP a kormány népszavazására: távolmaradás

 

Az MSZP-nek jobb programja is lesz, mint részt venni egy bohócnépszavazáson - ez a szocialisták tömör válasza arra, mit kezdenek a kormány kvótaügyi népszavazásával. Azt ígérik, összegyűjtik az aláírásokat a saját népszavazásaikhoz, és arról fognak beszélni inkább.

 

http://index.hu/belfold/2016/05/12/megszulte_a_valaszat_az_mszp_a_kormany_nepszavazasara_tavolmaradas/

888

Lánczi: "A gonosszal állandóan foglalkozni kell"

Rendhagyó beszélgetés Lánczi Andrással, a Corvinus Egyetem újonnan megválasztott rektorával az egyetem eszméjéről, a tudásról, szabadságról, jobboldaliságról, pragmatizmusról

Egy másik lényeges ponthoz érkeztünk. Ez az egész akörül forog, hogy van-e haladás vagy nincs, mert minden erről szól. A baloldal morális tartását az adja, hogy ők képviselik a haladást. A  progresszió képzete azonban nem létezett a 18. század előtt. Most akkor Dante, Shakespeare és mondhatom sorba a neveket, ők haladóak voltak, vagy sem? Ma egy elvont haladás-eszme uralma alatt élünk. Minden pillanatban a rádióból, tévéből ez jön becsomagolva, azt zúdítják ránk például, hogy „a 21. században ilyen már nem lehet” és más hasonló árulkodó megfogalmazások hangzanak el. Hát miért ne lehetne? A progresszivista azt hiszi, hogy ami volt, azt ő ismeri és tudja mi az és mindenre, amit újonnan tapasztal, ráhúzza a haladás sémáit, mert végleges válaszai vannak az emberiség nagy kérdéseire. A migránskérdésnél is ez bukott ki. Merkelről kiderült, hogy ő aztán igazán zárt gondolkodású, nem tud reagálni a változó világra, a haladás eszméje rabul ejtette.

 

http://888.hu/article-lanczi-a-gonosszal-allandoan-foglalkozni-kell

 

Botrányos 888-interjú: a Corvinus új rektora "bazmeg" helyett is Sorost mond

 

Gábor György elolvasta a Corvinus egyetem frissen kinevezett rektora, a Fidesz-közeli Lánczi András interjúját a 888-on. Miután magához tért a kábulatból, gondolatait megírta a Nyugati Fénynek.

Sok szép és nagy igazság árad a beszélgetésből, akár egy-két gusztán hímzett falvédőről a sparhelt fölül. Hogy mindig láthassa és olvashassa, újra és újra, egy életen át az, ki szépre és jóra vágyódik, ércnél maradandóbb igazság után epekedve, nagy szükségében, kavarja akár a rántást, szaggassa bár a tésztát, vagy csak úgy, a resztelt máj kanalazgatása közben, meg-megállva, el-eltűnődve. Mert így tetsző a léleknek, has és szellem egymásba ölelkező dialektikája.  

Nézze el a nyájas Olvasó esetlen recenzorának, hogy csak csipegetni kész az opusból (melynek Köchel-jegyzék száma egy a nulladikon), s csak morzsalékokkal hozzájárulni bölcseletre kiéhezett felebarátjának szomját csillapítandó.

Mert Lánczi Andrásból feltartóztathatatlanul áradnak a szárnyas szavak. Azt mondja például, ő, Lánczi András, aki az idők végezetéig leszögezte, hogy a korrupció nemzeti ügy, a Fidesz legfőbb politikája, ő, aki a miniszterelnök baráti unszolására adta be a rektori pályázatát (egyedüli indulóként),  ő, aki a Századvég élén tán el is olvashatta azokat a gazdagon honorált szellemi nihiliádákat, szóval azt mondja a mi emberünk, hogy „most rakjuk le az új rend morális alapjait.”

http://nyugatifeny.blog.hu/2016/05/12/botranyos_888-interju_a_corvinus_uj_rektora_bazmegolas_helyett_is_sorosozik

2017-től lemond a NAV az értelmetlen tartozások beszedéséről

 

Először is a javaslat alapján az adótartozás végrehajtáshoz való jog elévülési ideje 5 évről 4 évre csökken. A 10 000 forintot meg nem haladó tartozást behajthatatlanság címén véglegesen törölni kell, ha az adós bankjánál vezetett fizetési számlájára kivetett inkasszó eredménytelen volt. A 100 000 forintot meg nem haladó tartozásokat behajthatatlanként véglegesen törölni lehet, amennyiben a NAV a végrehajtás érdekében minden intézkedést megtett, de az eljárás végrehajtható vagyon hiányában nem vezetett eredményre. Ezeket a tartozásokat a NAV a továbbiakban már nem tarja majd nyilván.

A 100 000 forintot elérő tartozást a NAV az eddigi gyakorlatnak megfelelően végrehajtható vagyon hiányában behajthatatlannak minősíti és a végrehajthatóvá válásáig, illetve a végrehajtáshoz való jog elévüléséig nyilvántartja. Az önkormányzatok a korábbi 10 000 forint helyett, már csak az 50 000 forintot meghaladó köztartozások esetén kereshetik meg a NAV-ot adóként történő behajtás érdekében. Gépjárműfoglalás esetén lehetősége lesz az adóhatóságnak tárgykörözést elrendelő határozatot kiadni, és így a rendőri szervet bevonni a lefoglalt, de nem fellelhető gépjármű előkerítésére.

 

http://index.hu/gazdasag/2016/05/12/2017-tol_lemond_a_nav_az_ertelmetlen_tartozasok_beszedeserol/

Egyre többet bukunk a Rogán-féle letelepedési kötvényen

 

Áprilisban 714 darab 50 ezer eurónyi (összesen 11,2 milliárd forintnyi)  Rogán-féle letelepedési kötvényt adott el a magyar állam, írja a Világgazdaság. Ez nagyjából újabb 119 unión kívüli kérelmezőt jelezhet, akik a kiárusított magyar papírokkal szabadon utazgathatnak az EU-ban a családtagjaikkal együtt. Korábban itt írtunk a program lényegéről és hogy messze a legnagyobbat Rogán "impozáns" ismerősei keresnek az egészen.

 

http://index.hu/gazdasag/2016/05/12/egyre_tobbet_bukunk_a_rogan-fele_letelepedesi_kotvenyen/

Bűnös a gyermekét halálra éheztető agárdi család

 

Bűnösnek találta első fokon a székesfehérvári bíróság annak az agárdi kisfiúnak a szüleit és nagyszüleit, aki másfél évesen lényegében éhen halt a mindenkitől rejtőzködve elő család gazdagon felszerelt otthonában. A helyszinen elrndelték a négy vádlott előzetes letartóztatását.

A bíróság szerint a másfél évesen is alig négy és fél kilós kilós kisfiú hosszas szenvedés után halt meg, amikor keringése összeomlott 2013. április 14-én. A boncolást végző orvos szerint a kiszáradt gyermek holttestéből vért sem tudtak venni, mert szinte már nem is maradt benne, izmai elsorvadtak, zsírszövete nem volt. Súlyos soványság, fehérjehiány és kiszáradás alakult ki az éheztetés miatt, a testén vitaminhiány miatt pontszerű bevérzések voltak, arcsorvadása lett, agykamratágulat és agysorvadás lépett fel.

A család a kisfiú ellátását, táplálását nem biztosította, az álorvos – a perben őt nevezik természetgyógyásznak – felismerve a bajt rossz tanácsokat adott, a körzeti orvos pedig passzív volt, nem tett meg mindent, hogy Benjámin kórházba kerüljön, így ő foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetéssel került bíróság elé. A hónapokig haldokló, de sokáig megmenthető kisfiúval szemben így valósult meg a "különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette".

 

http://index.hu/belfold/2016/05/12/fenyevo_per_agard/

 

NYÁRON MEGALAKUL AZ ALSTOM-BIZOTTSÁG

Baranyai Gábor

Legkésőbb a júniusi rendes ülésén döntést hozhat a Fővárosi Közgyűlés az Alstom-vizsgálóbizottság felállításáról. A Demszky Gábor főpolgármestersége idején, 2006-ban a metrókocsik szállításáról szóló korrupciógyanús szerződésekkel kapcsolatos sok ezer oldalnyi dokumentumot december 31-ig nézné át a testület. A fővárosi képviselők döntő többsége vizsgálatot akar.

http://magyaridok.hu/belfold/nyaron-megalakul-az-alstom-bizottsag-660952/

 

HANDÓ TÜNDE: NINCS ÜGYHÁTRALÉK-FELHALMOZÁS A BÍRÓSÁGOKON

MTI

Tavaly 1,5 millió ügy érkezett az ország bíróságaira, amelyek 2015-ben ennél többet dolgoztak fel, ami azt jelenti, hogy nincs ügyhátralék-felhalmozás – közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke csütörtökön Debrecenben.

 

http://magyaridok.hu/belfold/hando-tunde-nincs-ugyhatralek-felhalmozas-birosagokon-663409/

 

ÜTKÖZIK A MŰVÉSZ ÉS A FŐPOLGÁRMESTER

Pelle János Magyar Idők

Úgy tűnik, kettős tussal maradt abba a Fischer Iván és Tarlós István közötti, vég nélküli csörte. A főpolgármester fenntartja a hatvanmilliós támogatást, amelyet az itthon és külföldön egyaránt ünnepelt Budapesti Fesztiválzenekarnak szavazott meg a közgyűlés, a karmester pedig, miután a Vörösmarty téren tiltakozó zenélést, „protestperformance”-ot szervezett, elfogadja a csökkentett szubvenciót.

De mi olyan botrányos az ügyben, hogy a napilapokban és az internetes portálokon sistergő publicisztikákat szenteljenek neki? A história valóban nem egyszerű, ráadásul egy külföldinek nehezen érthető.

A szenvedélyes diskurzus során a hagyományos magyar ellentmondásokhoz nemzetközi dimenzió is társult, az iszlám fenyegető terjeszkedése Európában. Ennek jeleként egy radikális munkáspárti mohamedán emberjogi ügyvédet, Sadiq Khant választották meg London polgármesterévé.

Ugye, hogy egy pillanat alatt milyen messzire jutottunk az epés közbeszólásokkal tarkított április végi fővárosi közgyűléstől, ahol Tarlós bejelentette a főváros részéről folyósított támogatás csökkentését?

Sokatmondó tény viszont, hogy nem sokkal ezután a The Times publicistája, Richard Morrison leszögezte: „A Budapesti Fesztiválzenekar több elismerést hozott Budapestnek, mint a város összes többi kulturális eseménye együtt.”

A tekintélyes londoni lap a fővárosi mecenatúra csökkentését politikai kérdésként vetette fel, s ebben az összefüggésben Fischer Iván nemzetközileg elismert művészi kvalitásain kívül már szerepet kap az is, hogy a karmester zsidó, és a jelenlegi magyarországi ellenzék prominens alakjának számít.

Vajon a fővárosi szubvenció lefaragása az ellenzék elhallgattatását szolgálja, és a látens antiszemitizmus kifejeződése? A nyugati közvélemény előszeretettel firtatja ezeket a kérdéseket, feltételezve, hogy a két világháború közötti korszak konfliktusai „egy az egyben” továbbélnek a mai Magyarországon is.

 

http://magyaridok.hu/velemeny/utkozik-a-muvesz-es-a-fopolgarmester-659890/

 

"Nagy múltú, értékes folyóiratok sora lehetetlenül el"

A színházi szervezetek felszólítják az NKA-t és a minisztériumot, hogy hozzák helyre, amit elrontottak.

A NKA-nak és az EMMI-nek megoldást kell találnia az irodalmi és művészeti folyóiratok ez évi támogatására, valamint felül kell vizsgálnia pályázati rendszerét és annak elbírálását.

Súlyos aggodalommal tölt el bennünket, hogy a Nemzeti Kulturális Alap működése nyomán nagy múltú, értékes folyóiratok sora lehetetlenül el és szűnik meg. A színházi szaklapok sorsát különösen kedvezőtlenül érinti, hogy az NKA megváltozott kollégiumi rendszerében a kiemelt színházi lapok (mint például a Színház, az Ellenfény) hároméves támogatását eltörölték, más lapok már korábban hátrányba kerültek (mint például a Criticai Lapok), valamint hogy folyóirat-kuratórium híján az összművészeti orgánumok, kritikai fórumok (mint például a Revizor, azArt7.hu) pályázatát nem művészeti főtematikájú kollégiumok bírálták el, hiszen a több műfajú kritikai fórumoknak nem volt hová pályázniuk. Ez azt mutatja, hogy szükség van olyan kollégiumra – még ha az egyes műfajok kollégiumaiból tevődnek is össze a tagjai –, amely szakszerűen tud dönteni a több művészeti ággal is foglalkozó kulturális orgánumok támogatásáról.

Színházi Kritikusok Céhe
Színházi Dramaturgok Céhe
Független Előadó-művészeti Szövetség
Magyar Színházi Társaság

 

http://magyarnarancs.hu/szinhaz2/nagy-multu-ertekes-folyoiratok-sora-lehetetlenul-el-99346

Gyárfás nem kérdezte Kisstől, miért hazudott eddig – interjú

 A múlttal való szembenézés helyett a prevencióra koncentrálna a Magyar Úszószövetség, amely csütörtöki sajtótájékoztatóján gyermekvédelmi programot jelentett be. A hvg.hu felvetette, hogy miért nem áll fel olyan független grémium, ahová áldozatvédelmi program keretében fordulhatnának korábbi esetek sértettjei – ez segítené a múlttal való szembenézést.

http://hvg.hu/itthon/20160512_Gyarfas_Tamas_Kiss_Laszlo_gyermekvedelmi_program_bantalmazas

 

Darabjaira szedte Péterfalvi a kormány legújabb titkosítási terveit

Az adatvédelmi biztos 14 oldalon keresztül sorolja, mi a baj a kormány újabb lopáskönnyítő tervével.

Az adatvédelmi biztos szerint alkotmányellenes az a törvényjavaslat, mely tovább szűkítené a közérdekű adatok megismerhetőségét.

A 2017-es költségvetést megalapozó törvényjavaslatba tette bele a kormány azt a passzust, mely gyakorlatilag az összes állami és önkormányzati vállalatot kivonná az információszabadság hatálya alól. A beadvány kimondja, hogy mostantól nem ismerhető meg az állami cégek egyetlen olyan adata sem, mely „sérti vagy veszélyezteti a köztulajdonban álló gazdasági társaság, vagy az általa irányított vállalkozás jogos pénzügyi, gazdasági vagy piaci érdekeit”. A törvény az állami energetikai cégek esetében még tovább megy. Ezeknél a cégeknél ugyanis semmilyen szerződés, vagy ahhoz kapcsolódó döntés-előkészítő adat nem ismerhető meg a szerződés hatálya alatt, és onnantól még legalább öt évig. Ráadásul, ha a cég úgy érzi, hogy különösen érzékeny adatról van szó,

akár 30 évre is „titkosíthatja” azt.

 

http://magyarnarancs.hu/belpol/darabjaira-szedte-peterfalvi-a-kormany-legujabb-titkositasi-terveit-99285

 

Mészáros Lőrincék is beszálltak a felcsúti kisvasút működtetésébe

A milliárdos polgármester cége, a Mészáros és Mészáros Kft. üzemelteti azt a kávézót, amely a kisvasút középső állomásánál várja a vendégeket.

Működése második hétvégéjén mi is kipróbáltuk a Felcsút és Alcsútdoboz között zakatoló kisvonatot. Az élménytől nem voltunk elragadtatva, a hat kilométeres szakasz megtétele roppant unalmas lehet azoknak, akik nem akarnak a három megálló valamelyikén útközben leszállni, és onnan csak később visszaindulni. Ha a Pancho Arénától néhány száz méterre található megállóból indulunk, akkor nagyjából 35 perc alatt érünk át az Alcsúti Arborétumhoz. A hat kilométer megtétele azért ennyire lassú, mert a több helyen érvényben lévő 15 kilométer per órás korlátozások miatt csak döcögve halad a szerelvény, amely minden megállóban várakozik 10 percet. Így az, aki úgy próbálná ki a kisvasutat, hogy közben nem száll le egy kávéra a középső állomáson, és nem akarja bejárni a stadiont vagy az Alcsútdoboz melletti arborétumot, annak egy oda-vissza út majdnem másfél órájába telik majd, miközben még azt sem lehet mondani, hogy legalább a tájban gyönyörködhet, hiszen a felcsúti élmény meg sem közelíti az erdei kisvasutakét. Több szakaszon kimondottan lehangoló a gazos erdőszél, a kertek végei vagy az olyan magas töltések, amelyek miatt akkor se tudnánk bámészkodni, ha nagyon szeretnénk.

 

http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/meszaros-lorincek-is-beszalltak-a-felcsuti-kisvasut-mukodtetesebe-99317

 

Továbbfejlesztettük az EU-támogatás térképet, és nem lennénk most a független polgármesterek helyében

Látványos, hogy a 2007-2009-es, szocialista kormányzás és a 2010 utáni első, illetve második Fidesz-kormány alatt hogyan változott meg az uniós források felhasználása Magyarországon. Térképünkön az is vizsgálható, mennyiben befolyásolta a település polgármesterének párt szerinti politikai hovatartozása a település által az egyes kormányzási ciklusokban lehívott támogatások mértékét. Újabb funkciókkal bővült az Átlátszó interaktív EU-támogatás térképe.

 

https://atlatszo.hu/2016/05/12/tovabbfejlesztettuk-az-eu-tamogatas-terkepet-es-nem-lennenk-most-a-fuggetlen-polgarmesterek-helyeben/

„Ez rémálom, 78 millió török fog Európára zúdulni!”

Vagy mégsem?

Törökország a szír menekülteket letelepíti, és multikulturális társadalmat épít. Ankara a migránsáradat megfékezésének fejében nem köt kompromisszumot, ragaszkodik ahhoz, hogy az EU adja meg polgárainak a vízummentességet. A Heti Válasz a helyszínen járt utána annak, hogy a korlátozás eltörlésével elindulnának-e törökök tömegei az EU-ba.

http://valasz.hu/vilag/ez-remalom-78-millio-torok-fog-europara-zudulni-vagy-megsem-118578

Lelépési pénzt az államtól? 220 ezer közmunkásból 500 ugrott a lehetőségre

Három hónappal a bevezetése után alig 500 közmunkás kért lelépési pénzt az államtól. A Magyar Nemzet szerint ez kevés. Szerintünk is: ha az állam adni akar, miért köti gúzsba az emberek kezét?

Friss adataink nincsenek arról, hány közmunkásnak sikerül átlépni a munkaerőpiacra, de az tudható, hogy a 2012. évben a közmunkaprogramból kilépők közül 180 nap múlva még 32 243 fő dolgozott, vagyis az összes rendszerből kilépő 13 százaléka. Egy évvel később ez utóbbi adat 11,5 százalékos volt, vagyis sokszorosa annak, amit most a Magyar Nemzet ír. Az 500 fős szám valóban nagyon alacsony, csak éppen másról szól; nem ennyien léptek át piaci munkakörbe, csak ennyien kaptak lelépési pénzt.

Kétségbe kell-e esni az alacsony összegtől? A közmunkaprogram csődjét jelzi, vagy valami mást?

Szerintünk mást, például azt, hogy a zömmel nyolcosztályos képzettséggel sem rendelkező emberek között nem ismert még ez a lehetőség, vélhetően nem olvassák a Magyar Közlönyt.

 

http://valasz.hu/itthon/lelepesi-penzt-az-allamtol-220-ezer-kozmunkasbol-500-ugrott-a-lehetosegre-118572

Belekeveredett az ELTE-ÁJK a Panama-botrányba

 Az egyetemnek fogalma nincs, hogyan került a címe az offshore adatbázisba. Erre a társaság alapításában közreműködő Bálint, Kállai és Kende Ügyvédi Iroda jogutódja sem tudja a választ, de dokumentumai alapján állítja, a cím téves.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20160512_ELTEAJK_Panamabotrany_Balint_Kallai_Kende_Ugyvedi_iroda

Tudja, ki a Fidesz legnagyobb támogatója?

Az űrlap teteje

Közzétette a Fidesz a 2015-ös gazdálkodásáról szóló adatokat, amelyekből kiderül, mennyit kapott magánszemélyekről.

A szabályok szerint a fél millió forintnál magasabb támogatást adókat nevesíteni kell, így kiderült, hogy a párt legbőkezűbb támogatója Kukoda Nándor volt, aki 1,2 milliót adományozott a Fidesznek. Ha minden igaz, ez a Kukoda Nándor nem más, mint a "VKSZ" Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. igazgatóságának elnöke, illetve a Séd-Coop 2000 Zrt. elnök-igazgatója, résztulajdonosa, aki 2013-ban Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehetett át Navracsics Tibor szintén veszprémi illetőségű akkori miniszterelnök-helyettestől, közigazgatási és igazságügyi minisztertől.

Az EP képviselők sem voltak szűkmarkúak: Kósa Ádám, Schöpflin György és Deli Andor 7-900 ezer között összegeket fizetett a pártkasszába. Illés István, Petricsevics István, Pollák Attila Róbert és Szabó Sándor is fél milliónál magasabb összeggel támogatta a Fideszt.

 

http://hvg.hu/itthon/20160512_Fidesz_tamogato_gazdalkodas_egymilliard

Nyomoznak a földbotrányban

Szinte minden szabályt áthágtak a hortobágyi legelők bérbeadásakor

Egy magánszemély feljelentése után indult nyomozás a Hortobágyon bérbe adott legelők kapcsán. Több esetben ugyanis kiderült, olyan pályázó is nyert, aki nem is tartott legelő jószágot. Bár volt vizsgálat, nincs nyoma, hogy a szaktárca emiatt lépett volna.

Több mint százötven pályázatot minősített érvénytelennek a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) azokból a termőföld-haszonbérleti pályázatokból, amelyeket a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) kötött még 2013-ban – derül ki a Kehi „A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság termőföldek haszonbérbe adására irányuló tevékenységének ellenőrzéséről” című, 2014 augusztusában készült vizsgálati jelentéséből. Az ellenőrzés alapján a Kehi ajánlásokat fogalmazott meg a szaktárcának, de annak már nincs nyoma, hogy a minisztérium lépett volna a szabálytalanságok megszüntetéséért. Abból pedig akadt bőven, hiszen olyan pályázó is jutott legelőhöz, aki csak papíron tudott jószágot felmutatni, és előfordultak egyéb szabálytalanságok is. Feljelentést mégsem tett sem a Kehi, sem a minisztérium, így most egy magánszemély beadványa nyomán indított nyomozást az ügyben a Nemzeti Nyomozóiroda szervezett bűnözés elleni főosztálya.

 

http://mno.hu/gazdasag/nyomoznak-a-foldbotranyban-1341928

 

Andor Mihály KIESÜNK A VILÁGBÓL,

avagy az Orbán-kormány energiapolitikája.

 

Van azonban egy terület, ahol könnyebb megérteni, mi is történik. Csak néhány vitathatatlan tényt kell figyelembe venni, és máris belátható: Orbán Viktor az egész ország jövőjét hajlandó eljátszani, csak hogy néhány magánzsebet megtömhessen. Ez a terület az energiapolitika. A technikai fejlődés szédületes iramában ritkán adódik olyan pillanat, amikor meg lehet jósolni, hogy mi lesz tíz év múlva. Az energiatermelés terén most itt van ez a ritka pillanat. Nem véletlen, hogy a világon az atomerőmű építés nagyjából leállt, hogy már előfordul, hogy újonnan épített atomerőművet be sem indítanak, és  működő erőműveket leállítanak.  Ezzel szemben szédületes tempóban nő a megújuló energia termelése, terjednek a szél- és a naperőművek.

http://gepnarancs.hu/2016/05/kiesunk-a-vilagbol/

Értelmezze az alábbi Fekete György-mondatot!

A világraszóló építészeti egységek léte és hatása mindennapi életünk szövetének egyik legfontosabb szála, visszaszövése a budai Vár esetében a nemzet egységének és szellemi erejének történelmi jelentőségű gesztusa.

A Budai Vár  felújításáról szóló konferencián elhangzott mondat annyira magyartalan, mintha egy rendőrségi híradásból másolták volna ki, nem pedig a magyar kultúra vezére nyilatkozta volna. Az  ország kulturális életét maga alá gyűrő, magát antidemokratikus, és vallásilag elkötelezett szervezetként definiáló Magyar Művészeti Akadémia elnöke  naiv olvasatban azt akarta mondani:

 

http://index.hu/mindekozben/poszt/2015/05/11/ertelmezze_az_alabbi_fekete_gyorgy-mondatot/

Oktatási cégét is magánosította a Magyar Posta

A pénzszállító cég után oktatási cégét is magánosította az állami tulajdonú Magyar Posta – tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap úgy tudja: a társaságot a Spéder Zoltán vállalkozóhoz köthető üzleti körök szerezték meg. A Magyar Nemzet szerint a posta vagyonkezelője október végén adta el a munkatársak képzésével foglalkozó kft. felét – a vételár nem nyilvános. Egy 40 százalékos tulajdonrész a Takarékbankhoz, míg a fennmaradó 10 százalék a Dom-P Zrt.-hez került. A vagyonkezelő így elvesztette irányító befolyását a cégben – a vezérigazgatót is a Takarékbank jelölheti.

 

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/oktatasi-ceget-is-maganositotta-a-magyar-posta-1341954

Kétszer hozták ki a menekülttáborból, most a város legmenőbb szakállait vágja

http://444.hu/2016/05/09/ketszer-hoztak-ki-a-menekulttaborbol-most-a-varos-legmenobb-szakallait-vagja

Felzárkózás a Nyugathoz: mit tehet a magyar elit?

 

Hét állítás a felzárkózás lehetőségéről, valamint a magyar elit felelősségéről és feladatáról

(A szöveg az Elit2020 konferencián, április 23-án, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen elhangzott előadás szerkesztett változata.)

 

http://tldr.444.hu/2016/05/12/felzarkozas-a-nyugathoz-mit-tehet-a-magyar-elit

 

Értetlenül fogadták az új rendeletet a piacon

 

Meglepetésszerűen érte az árusokat, de még a szolnoki csarnok vezetőjét is a krumplirendelet, ami meghatározza, hogyan kell kinéznie és milyennek kell lennie egy burgonyának a pultokon.

 

http://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kozelet/ertetlenul-fogadtak-az-uj-rendeletet-a-piacon-664640

 

BARTUS LÁSZLÓ: NÉMI ERŐSZAK

2010 óta a Kiss László-ügy a magyar társadalom első pozitív megnyilvánulása. Az első alkalom a morális megújulásra, az önbecsülés és az önérzet visszaszerzésére. Az emberek többsége elítélte a nemi erőszakot. Az össznemzeti felháborodás hosszú idő után állította újra igaz ügy mellé a magyarokat, és ez valóságos katarzist eredményezett. Embernek érezhették végre magukat.

.https://nepszava.us/blogs/news/108607750-bartus-laszlo-nemi-eroszak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.