2016.május 11. Sajtószemle

Indul Habonyék ingyenes napilapja, amivel lenyomnák a Simicska-féle Metropolt

Mindenhol a print média visszaszorulásáról volt szó, mégis új nyomtatott lap elindulását jelenteném be” – hangzott el a Media Hungary 2016 konferencián a siófoki Azúr Hotelben Keresztesi Pétertől, a Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadóhoz is köthető, a Lokál című hetilapot és a 888.hu heccportált működtető Modern Media Group (MMG) Zrt. vezérigazgatójától. (Keresztesi egyébként nemrég még a kormányközeli Századvég Gazdaságkutató Zrt. kommunikációs és marketingigazgatójaként dolgozott, azzal párhuzamosan pedig mintegy másfél évig a Századvég tulajdonában álló Napi Gazdaság Kiadó Kft. ügyvezetői tisztségét is betöltötte.) Elmondta, június 6-án indítják útjára szintén Lokál címmel ingyenes bulvárnapilapjukat, amely mellett megtartják a már korábban startolt hetilapot is. „Egyszereplős volt a piac eddig” – utalt nevének kimondása nélkül a lapunkkal azonos tulajdoni körbe tartozó Metropolra, kifejtve, hogy szeretnének ők is felzárkózni a versenytárshoz.

A lapot 150 ezer példányban terjesztik majd 300 ponton, elérhető lesz metrókon, egyéb közterületeken is. „Gusztusos lapot tervezünk” – jelentette ki, miközben mögötte megjelent képként a Lokál egyik menekültes címlapja, „Egy MIGRÁNS lőtt a rendőrökre” felirattal.

http://mno.hu/media/habonyek-elinditjak-ingyenes-napilapjukat-1341681

A New York-i felhőkarcolók stílusa Magyarországon

Gyönyörű letölthető album jelent meg a hazai art decóról

 

http://index.hu/urbanista/2016/05/10/a_new_york-i_felhokarcolok_stilusa_magyarorszagon/

 

Breaking: 10 magyar mű a Sotheby’s Contemporary East árverésén

 

Nem a tutitra megy az aukciósház, hanem az új, befektetési szempontból is ígéretes felfedezések élményét ígérik. Kilenc művész tíz műve Londonban.

Kepes György, Maurer Dóra, Szűcs Attila, Reigl Judit, El Kazovszkij, Kicsiny Balázs, Tót Endre, Nádler István és Havadtőy Sámuel:  kilenc magyar művész tíz művel szerepel a Sotheby’s június 7-i londoni Contemporary East árverésén.

A legutóbbi hasonló aukció 2013 novemberében magyar szempontból rosszul sikerült, amiből úgy tűnik, az aukciósház is levonta a tanulságokat.

Az árverés koncepciója módosult a két és fél évvel ezelőttihez képest: míg akkor a régió ismert sztárművészeire helyezték a hangsúlyt, most az új, befektetési szempontból is ígéretes felfedezések élményét ígérik. Zömmel olyan művészeket szerepeltetnek, akik hazájukban már komoly megbecsülésnek örvendenek, de nagy nemzetközi aukciókon eddig még csak ritkán vagy egyáltalán nem bukkantak fel. Persze azért nemzetközileg ismert nevekben így sincs hiány; az árverés előzetes sajtóanyaga a magyarok közül Reigl Judit, Tót Endre és Maurer Dóra munkáit említi a kiemelt tételek között

 

http://artportal.hu/magazin/mugyujtes/breaking-10-magyar-mu-a-sotheby-s-contemporary-east-arveresen

 

 

Orbán: Tisztázni kell, hogy mi az a kreatív ipar

Orbán Viktor a Modern Városok program keretében kedden Veszprémbe látogatott, ahol szokásához híven több fejlesztést is bejelentett. A sajtótájékoztató 1,5 órát késett, amiért Orbán elnézést kért, de azt mondta, szerteágazó javaslatok között kellett rendet vágni. A miniszterelnök annyi mindent jelentett be, hogy a végén össze sem merte adni a milliárdokat, mert "Varga Mihály a holnapi kormányülésen a kardjába fog dőlni" - mondta mosolyogva. A beígért fejlesztések szép sorban: 

·         Rendezik a repülőtér tulajdonosi hátterét, ezzel együtt fejlesztik a helyi légi közlekedést (4 milliárd forint)

·         Lesz egy iparos park, ami magába foglal egy szakképzési központot

·         Aranyosvölgyi tudáspark. "Tisztázni kell ennek tartalmát, mert van itt ez a kreatív ipar, amivel vannak jó és rossz tapasztalataink is. Nem zárkózunk el ettől a fejlesztéstől, de tisztázni kell, hogy pontosan mit is jelenet a kreatív ipar" - kommentálta Orbán. 

·         Épül egy új völgyhíd, 3 milliárd forintból, "ha lesznek tervek" - mondta a miniszterelnök, aki szerint egy útépítés is társulhat ehhez, összesen 6 milliárd forintért. 

·         Három irányba fejlesztenek bicikliutat, összesen 1,5 milliárdért. 

·         2,5 milliárdért bővítik-fejlesztik az állatkertet

·         762 millióból újítják fel belül a zeneiskolát

·         A polgármester 12 milliárd forintot kért a Petőfi Színház felújítására. Orbán szerint ebben nem tudtak megegyezni, a város vezetőjének ceruzája "megbicsaklott", mert szerinte ennél kevesebből is kijön a színház felújítása. 

·         A stadiont is felújítják, ami inkább atlétika pálya = 1,2 milliárd. 

·         Lesz uszoda és jégcsarnok is. 

·         8000 fősre bővítik az Arénát, ahol a kézicsapat játszik. Erre 3 milliárdot adott a miniszterelnök.

 

http://index.hu/belfold/2016/05/10/orban_veszprem_modern_varosok/

 

Isaura TV-t indít az Andy Vajna-féle TV2

Isaura TV néven telenovella-adót indítanak, új gasztrocsatornájuk a Chili TV lesz; elindul Zenebutik, a Joy TV életmód-csatorna, a FEM3-at Prime TV néven pozicionálják át, jön a meséket kínáló Kiwi TV, a PRO4 M+ néven "elképesztő mennyiségben vásárolt" mozifilmeket kínál, valamint nemsokára bejelentenek két újabb csatornát.

Épp a héten derült ki, hogy az eredetileg külföldi kereskedelem támogatására létrehozott állami Eximbank nem csak a TV2 felvásárlásához, de már a működéshez is hitelt adott az Andy Vajna kezébe került csatornának.

http://444.hu/2016/05/10/isaura-tv-t-indit-az-andy-vajna-fele-tv2

 

Egy üdvözlendő javaslat

Körmendy Zsuzsanna, Magyar Nemzet

Jól tette az LMP, hogy törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek határozott igényekkel, amelyekben az állampolgárok azon része, amelyik gyermekeket nevel, bizonyára osztozik. A javaslat lényege: a törvény ne adjon lehetőséget arra, hogy kiskorúak terhére elkövetett szexuális bűncselekmények tettesei olyan foglalkozást űzhessenek, amely során gyerekekkel kerülnek kapcsolatba. Tehát akit erőszakért, fajtalankodásért elítéltek, ne lehessen tanár, orvos vagy edző.

 

http://mno.hu/vezercikk/egy-udvozlendo-javaslat-1341736

 

A jegybank cáfolja Orbánt

2016. május 10., kedd 20:25 

Másfél éve a kormányfő még arról beszélt, hogy az MNB nem fizetheti be nyereségét a költségvetésbe. A jegybank viszont a napokban bejelentette, hogy 50 milliárd forint osztalékot utal. Az MNB 3 éve nyereséges, de csak most először jut ebből pénzhez az államkassza.

„Olyan szabályok léteznek például Magyarországon, hogy a jegybank a nyereségét nem fizetheti be a költségvetésbe, ha azonban vesztesége van, akkor azért a költségvetésnek kell helytállnia” – tavaly év elején magyarázta így a miniszterelnök a Kossuth rádióban azt, hogy a nyereségét az MNB miért tartja meg magának.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/a-jegybank-cafolja-orban-szavait-1341722

Előre kijelölt szereplők nyertek a pályázatokon?

 

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentése is igazolja, hogy a hortobágyi legelőpályázatokon valódi állattartók helyett előre kijelölt szereplők nyertek – Gőgös Zoltán szerint.

Az MSZP elnökhelyettese a pályázatok iratait kiperelte, majd feltöltötte a párt honlapjára. Gőgös Zoltán szerint az iratokból kiderül, hogy futószalagon bírálták el a pályázatokat. Olyanok is nyertek, akik bérbe vett állatokkal szereztek meg földterületet – éppen az állatok tulajdonosai elől. Bár legelőket hirdettek meg, olyan nyertesek is akadtak, akiknek csak sertésük vagy szárnyasuk volt. Egy pályázó pedig 50 darab fehér kacsa, azaz víziszárnyas révén jutott legelőhöz. Az 1600 pályázatot egyébként négy alkalmazott és egy ügyvéd értékelte 60 nap alatt – a pályázatok valóságtartalmát nem kellett ellenőrizniük.

„Világosan látszik, hogy ez szervezett buli volt, előre le volt játszva, hogy ki fogja nyerni ezeket a földeket, meg tudták szervezni, hogy valamilyen szinten csak legyen bérbe állat szerződéssel. Állatokat béreltek, de csak arra az időre, amíg tartott a pályázat, lehetett nyerni mondjuk 50 fehér kacsával, 60 hektár legelőt, és nagyon sokan olyanok nyertek, akiknek csak baromfija meg sertése volt. Olyanok nyertek legelőt, és ennek látjuk a következményeit, hogy elhanyagolták ezeket a legelőket, mert hát nincs mivel legeltetni” – mondta Gőgös Zoltán.

 

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/elore-kijelolt-szereplok-nyertek-a-palyazatokon-1341686

 

Mitológiai léptékű injekciós tűket ejtettek a felújított Széll kálmán térre

 

A sok évtizedes kuplerájnak ezennel vége, a felújított Széll Kálmán téren immár Tarlós István-i rend honol. A táj ebből adódóan persze nem lett sokkal barátságosabb egy rendező pályaudvarnál, de a jó öreg idő ezen még javíthat némileg, avagy ronthat. A kiváló Hatkor a Moszkván című blogot jegyző Kabai Józseffel terepszemléztünk a nem ünnepélyes keddi átadás apropóján.

 

http://nol.hu/belfold/vege-a-kuplerajnak-a-moszkva-teren-vagy-csak-most-kezdodik-1615053

 

Törvénysértő, ha a haverom beszáll a benzinpénzbe? Igen!

Harmadik alkalommal bénították meg a városban közlekedők életét a taxisok. Most a repülőtérre vezető úton akadályozták a forgalmat. Egyikük szerint nemcsak az Uber és a közösségi fuvarozó cégek károsítják őket, de akár az is csökkentheti a forgalmukat, ha egy magánszemély nem a taxisrendeletnek megfelelően viszi el a barátját valahova.

 

http://nol.hu/video/torvenyserto-ha-a-haveromat-elviszem-igen-1615045

 

Orrba verte a Fideszt a nép

 

Tanács István, Lakitelek

Elsöprő győzelmet aratott a lakiteleki időközi választáson Zobokiné Kiss Anita független polgármesterjelölt és csapata. Nem kértek semmilyen pártból – mert akkor a pártok is kérnének tőlük.

Én nem mentem volna el szavazni, ha nem így bánnak Anitával

– mondja egy idősebb asszony a lakiteleki községháza előtt. – Gonosz emberek ezek. Megunta a nép, és orrba verte őket – az asszony arra utal, hogy a kampányban azt terjesztették a független Zobokiné Kiss Anitáról, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök szövetségese, ha megválasztják, elveszi a nyugdíjakat, és migránsokat telepít Lakitelekre.

 

http://nol.hu/belfold/orrba-verte-a-fideszt-a-nep-1614935

A teljes ellenzék tapsolt Illés Zoltánnak a fideszesek gumiégetője miatt

Somogy megyében a Jobbiktól az LMP-ig egységbe kovácsolta az ellenzéket a Kaposvárra tervezett gumihulladék-égető. Egy lakossági fórumon megtapsolták Illés Zoltánt, aki a dioxinszennyezés veszélyeiről beszélt. A kaposvári Fidesz szerint az ellenzék mindent ellenez, ami jó.

 

http://nol.hu/belfold/a-teljes-ellenzek-tapsolt-illes-zoltannak-a-fideszesek-gumiegetoje-miatt-1615047

 

Fölbosszantotta a kormány az orvosokat

 

Elfogadhatatlannak tartja Éger István, az orvosi kamara elnöke, hogy a háziorvosoknak szánt tízmilliárdért bármit is kérjen cserébe a kormányzat. Az orvosi kamara elnöke szerint: ez a pénz jár!

Meglepte a Magyar Orvosi Kamara elnökét, Éger Istvánt a háziorvosoknak az idei évre ígért 10 milliárd forint szétosztásáról készült jogszabálytervezet. A közigazgatási egyeztetésre bocsátott javaslat szerint az alapellátásnak juttatandó plusz tízmilliárd forintból nemcsak a háziorvosok, hanem a védőnők és az alapellátásban dolgozó fogorvosok is kapnak, és a fennmaradó 5,9 milliárdot osztanák szét a háziorvosoknak. Ezt is csak úgy, ha havonta megújítják a beteg-törzskartonok legalább két százalékát. (Ez a praxis nagyságától függően havonta 30-40 páciens adatainak frissítését jelentené.) 
A dokumentumtervezet szerint az 5,9 milliárd praxisonként 75 ezer forint pluszforrást jelentene, amiből 25 ezret fixen megkapna az orvos, a fennmaradó 50 ezer forintért kellene plusz munkát elvégezni.

 

http://nol.hu/belfold/sikerult-a-kormanynak-folbosszantania-az-orvosokat-1615039

„Berlin szembemegy a népakarattal”

Marcus Pretzell: Ironikus volt, hogy Angela Merkel azért bírálta a magyar kormányt, mert eleget tett az uniós kötelességeinek

Őry Mariann Magyar Hírlap 

Öt év múlva Németország legerősebb pártja akar lenni a rohamosan erősödő Alternatíva Németországnak (AfD). A bevándorlásellenes, euroszkeptikus párt európai parlamenti képviselője, Marcus Pretzell lapunknak a német migrációs helyzetről és a magyar kormány megítéléséről is beszélt.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/55004/Berlin_szembemegy_a_nepakarattal

Bayer Zsolt Néhány hír

Álláspont. Ideje, hogy Közép-Európa még jobban összeszedje magát, még inkább szorosra fonja a szövetséget, és felkészüljön a jövőre.

Valaki akasszon már ki egy táblát Európa kapujára, ezzel a szöveggel: „Életerős, fiatal terroristák és gyilkosok kényelmes otthonra lelnek, ha menekültként jelentkeznek valamelyik nyugat-európai országban! Különösen brutális, iszlamista állatok számára kedvezmény! Miniszterelnöki, kancellári, bírói és véleményvezéri rangban sürgölődő idióták! Mindenkit megvédünk, kivéve az elhülyült őslakókat!”

Nagyjából így.

Ideje, hogy Közép-Európa még jobban összeszedje magát, még inkább szorosra fonja a szövetséget, és felkészüljön a jövőre.

Európa ma itt van, Közép-Európában. És úgy tűnik, nekünk kell megóvnunk, megvédenünk és átadnunk a jövőnek. Ha egyáltalán lesz mit.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/55007/Nehany_hir

 

Kivinnék az országot az Unióból?

 

Elrendelte kedden az Országgyűlés a kötelező betelepítési kvótáról szóló országos népszavazást, amelyet a kormány kezdeményezett. A Parlament egyúttal arról is döntött, hogy könnyít a népszavazási kérdések benyújtásának szabályain. A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktor ki akarja vezetni Magyarországot az Európai Unióból.

 

http://nepszava.hu/cikk/1093618-kivinnek-az-orszagot-az-uniobol

 

Megüti a bokáját Várhegyi?

 

Feljelentéskiegészítést rendelt el az ügyészség egy magánszemély feljelentése nyomán indult vizsgálatban, amelyben előkerült Várhegyi Attila neve is, hiszen egy, a nevéhez köthető cég több mint 100 millió forintos megrendelést kapott a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól (MTVA). A Direkt36 írta meg korábban, hogy a közmédia 2014. májusában, az Új Média és Teletext Kft.-n keresztül 120 millióért vett meg 110 internetes oldalt és domainnevet a Magyar Híradó Kft.-től, amely a megrendelés idején Várhegyi családtagjai birtokában volt. Az összeg meglehetősen nagynak tűnik, különösen úgy, hogy a Direkt36 szerint a nevekhez (a példa: kiskunhalashirado.hu) ingyen, vagy pár százezer forintért is hozzá lehet jutni. Az oldalak megvásárlásával a nagyobb városok legtöbbjének jutott egy hirado.hu tipusú oldal, amelyeken viszont a mai napig nagyjából ugyanaz a tartalom olvasható, a látogatottságuk pedig kimutathatatlan. A portál megkeresésére az Új Média közölte: "költséghatékonysági okokból" nem mérik az oldalak látogatottságát, a nyilvános látogatottságmérő oldalak szerint azonban az mérhetetlenül alacsony.

Hogy erre miért kellett 120 millió forintot elkölteni, az nem világos. 

http://nepszava.hu/cikk/1093552-meguti-a-bokajat-varhegyi

Sebes György Összjáték

Ha valaki még figyel a parlament üléseire, olyan összjátéknak lehet tanúja, amit még a legjobb futballcsapatok is megirigyelhetnek. Tény, a házszabály lehetővé teszi, de a hatalom képviselői maximálisan ki is használják. A lényeg, hogy - napirend előtt - felszólal egy kormánypárti, majd erre válaszol a kormány embere. Mit válaszol, rátromfol, felerősíti a mondanivalót. A cél az, hogy a közönségben megerősítsék, amit eddig is minden erejükkel hangoztattak. Először is, hogy népszavazást muszáj tartani, mert e helyről is figyelmeztetni kell Brüsszelt, velünk nem lehet kukoricázni. Másodszor pedig - ezzel szoros összefüggésben - lehetetlenné kell tenni a gaz ellenzéket, mindenekelőtt a népnyúzó szocialistákat, akik jelen helyzetükben is csak a zemberek vérét szívnák.

 

http://nepszava.hu/cikk/1093497-osszjatek

 

Szijjártó New Yorkban magyarázkodik

 

A magyar-amerikai kapcsolatok biztos alapokon nyugszanak, s bár terhelik feszültségek, a gazdasági együttműködés kiváló, és hasonlóképpen jó a transzatlanti együttműködés keretében végzett közös munka - jelentette ki kedd este Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban, a Harvard Klubban tartott előadásán. Szijjártó kétnapos látogatásra érkezett New Yorkba, ahol felszólal az ENSZ-közgyűlés békéről és nemzetközi biztonságról rendezendő vitájában, majd még tovább utazik Costa Ricába.

 

http://nepszava.hu/cikk/1093644-szijjarto-new-yorkban-magyarazkodik

 

AZ RTL IGAZ HÍREKET SZOLGÁLTAT

Szikszai Péter Magyar Idők

 Kotroczó Róbert, az RTL hírigazgatója mondta a kedden kezdődött Média Hungary konferencia egyik eszmecseréjén:

Az RTL Híradójába nem kerülnek be „hírnek látszó tárgyak”. „A Majdnem meghalt-rovat a Tények-ben van”- jelentette ki, műhírekre nincs szükségük a nézőknek.

 

http://magyaridok.hu/belfold/az-rtl-igaz-hireket-szolgaltat-658894/

 

ORBÁN VIKTOR EURÓPA JÖVŐBELI VEZETŐJE LEHET

MANDINER.HU

Magyar Idők Online

A nemrég Angela Merkelnek a migrációs politika miatt nagy hatást kiváltó nyílt levelet író Jozef Banášt a kommunizmus örökségéről, a szabadság terhéről, a szlovák és közép-európai öntudatról, s az európaiság mibenlétéről kérdezte a Mandiner.hu. „Mi, magyarok, csehek, szlovákok, lengyelek érzékenyebben reagálunk és jobban észrevesszük az agymosást” – állítja a szlovák író, aki „egyértelműen támogatja” Orbán Viktort.

http://magyaridok.hu/belfold/orban-viktor-europa-jovobeli-vezetoje-lehet-657496/

 

Szemereyné: nem aggályos a férjem 400 milliós MNB-hitele

 

A kecskeméti polgármester szerint nem aggályos, hogy férje cége 400 milliós kedvezményes hitelhez jutott, amelyet unokatestvérei Matolcsy György és Szemerey Tamás folyósítottak neki. Szemereyné Pataki Klaudia polgármestert Kecskeméten értük utol, ahol rövid interjút adott a 24.hu-nak az ügyről.

 

http://24.hu/fn/penzugy/2016/05/10/szemereyne-nem-aggalyos-a-ferjem-400-millios-mnb-hitele/

 

Itt a bizonyíték: adósságcsapdába kergeti a paksi bővítés Magyarországot

A költségvetés kapcsán kötelezően publikált hosszabb távú költségvetési mérlegében a kormány elismerte, hogy a paksi bővítés súlyos adósságcsapdába kergeti Magyarországot – írta közleményében az LMP.A beruházás a 2020-ig terjedő időszakban még a kormány saját becslése szerint is több száz milliárd forinttal rontja az államháztartás egyenlegét, megszorításokat és növekvő államadósságot hozva magával.

 

http://24.hu/fn/gazdasag/2016/05/10/itt-a-bizonyitek-adossagcsapdaba-kergeti-a-paksi-bovites-magyarorszagot/

 

Tarlós belengette, csúszhat a metrófelújítás

 

Akár csúszhat is a 3-as metróvonal felújításának novemberi kezdete Tarlós István főpolgármester szerint, ha a rekonstrukció ideje alatt szükségessé váló járműpótlást nem buszvásárlással, hanem szolgáltatásmegrendeléssel oldanák meg.

Tarlós Istvánt kedden a HírTV Magyarország élőben című műsorában kérdezték arról, hogy a járműpótlásról szóló döntés mennyiben befolyásolhatja a 3-as metró felújítását. A főpolgármester azt mondta, a szolgáltatási szerződés akkor jöhet szóba, ha a kormány garanciát vállal a többletköltségek megtérítése, de akkor is "lehet időbeni probléma, csúszás". Nem biztos, hogy azok a buszok ide fognak érni novemberig - jegyezte meg.

 

http://index.hu/belfold/2016/05/10/tarlos_belengette_csuszhat_a_metrofelujitas/

Végképp kitörli Kiss László nevét Százhalombatta

 

Most már egészen biztos, hogy szerdán délután egy órakor rendkívüli testületi ülést tartanak Százhalombattán, ahol nemcsak Kiss László díszpolgári címéről döntenek majd, hanem a városi uszoda átnevezéséről is.

A város polgármesterének sajtósa, illetve az egyik önkormányzati képviselő ma megerősítette a tegnapi értesüléseket. A Hvg.hu-nak ugyanis tegnap úgy nyilatkozott a város egyik fideszes képviselője, hogy „a hétvégi interjú után többé nincs szükség városi közvélemény-kutatásra, ez egy sakk-matt helyzet. A képviselő-testületnek döntenie kell, méghozzá remélem, hogy egységesen a díszpolgári cím visszavonása, illetve az uszoda nevének megváltoztatása mellett.”

 

http://index.hu/belfold/2016/05/10/vegkepp_kitorli_kiss_laszlo_nevet_szazhalombatta/

 

Mással is erőszakoskodott Kiss László, ezért kapott szigorúbb büntetést

 

F. Marianna még nem volt 18 éves, amikor Kiss László és két társa letámadta az uszodában – ezt az információt is tartalmazza a Magyar Úszó Szövetség 1961-es határozata, amellyel a későbbi mesteredzőt egy időre kizárták a válogatottból és az ország összes uszodájából csoportos nemierőszak-kísérlet miatt. Ezt az esetet is számba vette a bíróság, amikor Kiss súlyosabb büntetést kapott a Takáts Zsuzsanna elleni nemi erőszak miatt. Népszabadság-információ.

 

http://nol.hu/belfold/viz-ala-nyomott-mult-1614913

 

"Kósa Lajos szerint a versenysportba belefér a nemi erőszak"

 DK tegnap bejelentette, hogy parlamenti vizsgálóbizottságot állítana fel a versenysportban tapasztalható bántalmazások és szexuális bűncselekmények kivizsgálására. A vizsgálóbizottság létrehozását az MSZP, az LMP, és a független képviselők is támogatták. Ekkor még joggal hihettük, hogy a fiatalok megóvása a szexuális erőszaktól egy pártpolitikán felül álló kérdés.

Kósa Lajos erre rácáfolt, és a következőképpen reagált a vizsgálóbizottság ötletére az RTL Híradóban: "Bármilyen esetben, ha ön egy földön fekvő emberbe belerúg, akkor a rendőrség letartóztatja könnyű testi sértésért minimum. De egy labdarúgó meccsen, adott esetben ezért lehet, hogy még szabadrúgás sem jár. Mert a bíró úgy ítélte meg, hogy az eset olyan, ami miatt mehet tovább a játék." Nehéz ezt nem úgy érteni a Kiss László-ügy kapcsán, hogy Kósa szerint a versenysportba - a sport szabályai szerint - beleférhet a csoportosan elkövetett szexuális erőszak. Mára közben kiderült, hogy Kiss Lászlónak is azt mondták fél évszázaddal ezelőtt, hogy "mehet tovább a játék", ezért több hasonló bűncselekményt is elkövethetett abban az időben.

 

http://magyarnarancs.hu/belpol/kosa-lajos-szerint-a-versenysportba-belefer-a-nemi-eroszak-99292

 

Hatvanmilliót már ráköltöttek, de nem épül meg a stadion Kecskeméten

 

A jelek szerint Kecskemét lesz a harmadik város, amelyik bukja a stadionfejlesztést. Egy közgyűlési kérdésre adott válaszban Szemereyné Pataki Klaudia polgármester azt mondta, 80 százalék, hogy nem valósul meg a tervezett fejlesztés. Eredetileg 800 millió forint, a legutóbbi állapot szerint 560 millió forint állami támogatás ment volna a jelenleg megyei I. osztályú csapat pályájára. Maradtak a látványtervek 60 millió forintért, 140 millió forintot vissza kell fizetnie a városnak. Mégsem marad stadionfejlesztés nélkül a környék: a harminc kilométerre fekvő Tiszakécskén 1,5 milliárd forintot költenek a Duna Aszfalt nevét viselő, szintén megyei I.-es futballcsapat otthonára.

 

https://blog.atlatszo.hu/2016/05/hatvanmillio-forintot-koltottek-a-fel-nem-epulo-kecskemeti-stadion-terveire/

A kormány eltüntette az internetről az elmúltnyolcév elszámoltatásának nyomait

 

Váratlanul eltűnt az internetről az elszamoltatas.kormany.hu. Budai Gyula egy 2010 decemberében keletkezett jelentését kerestem, amikor azzal a szomorú látvánnyal szembesültem, hogy nem elérhető a keresett dokumentum, de az egész oldal sem. 

Budai több mint ezer jelentést készített, ennek töredéke jutott el bíróságig, ahol általában felmentették a vádlottakat. 2012 augusztusában azt írtuk, hogy egyetlen általa vizsgált ügyben sem született ítélet. Fontos azért kiemelni, hogy az igazságszolgáltatás elvileg a kormányzástól függetlenül működő hatalmi ág. 

 

http://index.hu/belfold/2016/05/05/eltuntettek_az_internetrol_az_elmultnyolcev_elszamoltatasanak_nyomait/

 

Négyszázezer forint felett az átlagfizetés a közmédiánál

Világgazdaság

Az állami cégek vezetőihez képest nem emelkedett idén az MTVA megbízott vezérigazgatójának bére, Vaszily Miklós ugyanis idén az első negyedévben is ugyanannyi, hatmillió forint fizetést kapott, mint tavaly az utolsó három hónapban – olvasható az MTVA honlapján. Vaszily fizetése nemcsak önmagához képest nem változott az utóbbi időben, de elődje béréhez képest sem, hisz Szabó László Zsolt az MTVA vezérigazgatójaként szintén hatmillió forint fizetést kapott 2015 első negyedévében.

A két vezető egyéb juttatása is azonos, vagyis ahogyan Szabót, úgy Vaszilyt is  megilleti a vállalati gépjármű, a mobil eszközök korlátlan használata, és évente legfeljebb öthavi prémium. A prémium az MTVA-ban nem jár alanyi jogon – tájékoztatták a Világgazdaságot, hozzátéve, hogy a juttatás éves átlaga egy főre vetítve 2,85 havi bérnek felel meg.

http://www.vg.hu/vallalatok/reklam-es-media/negyszazezer-felett-az-atlagber-a-kozmedianal-469838

Mire megy el a közmédia 80 milliárdja?

Lakner Dávid, Magyar Nemzet

 

Részletesen igyekezett számot adni Vaszily Miklós vezérigazgató a Media Hungary 2016 konferencián arról, miért szükséges nyolcvanmilliárdot elkölteni a közmédiára.

 

http://mno.hu/media/mire-megy-el-a-kozmedia-80-milliardja-1341658

 

Tamás Ervin A kancelláriák országa

 

Most, hogy a kórházak is már egyszer használatos gumikesztyű helyett kancelláriákat kapnak, elmondhatjuk, hogy Magyarország a kancelláriák országa lett. Ahogy annak idején a decentralizáció forradalmasította a gazdálkodást, úgy töri át a régimódi szisztémát az új központosítás: egyik felügyeletet felügyel egy újabb felügyelet. Kielégítő magyarázatok szolgálnak mindig a változásra, érdekes módon az érvek nem is nagyon különböznek egymástól, mindkét út a helyes, takarékos döntéseket szolgálja. Az egyik azért, mert helyben jobban tudják, mi, mikor és miért kell, körülhatároltabb a felelősség, a másik azért, mert nagy tételben jobb az alkupozíció, nagyobb a rálátás a területre. Később kiderül, hogy valamiért sem ez, sem az nem működött ideálisan, rengeteg pénz folyt el, nem csökkent a bürokrácia, újra halmozódnak a tartozások, ismét változásra érett a helyzet. ­Felelősök, pontos válaszok a miértekre nincsenek.

Szóval mindkét verziónak vannak hívei és ellenzői, de istenigazából még soha nem derült ki, hogy jól jön-e ki az állam, ha minden általa működtetett, netán az önkormányzatok uralta területen furtonfurt elvesz hatásköröket.

 

http://nol.hu/velemeny/a-kancellariak-orszaga-1614959

 

Hihetetlen mélyrepülésben van a köztévé fél nyolcas Híradója

 

Ha így folytatódik, még a végén elfogynak a köztévé információs csúcsfegyverének, a fél nyolcas híradónak a nézői.

Azon a héten, amikor tavaly március 15-én elindult a hírcsatornává alakított M1

még 332 ezren nézték a klasszikus nagyhíradót.

Előtte ennél is többen, de legyen most ez az alap.

A szeptember nézettségét nagyon megdobta a menekültválság, aztán ez a hatás elmúlt, mostanra pedig olyan alacsony, mint még soha.

Most áprilisban a félnyolcas híradó átlagnézettsége 

már nem érte el a 137 ezret.

http://444.hu/2016/05/10/hihetetlen-melyrepulesben-van-a-kozteve-fel-nyolcas-hiradoja

 

Hajdu János és Mága Zoltán közösen ünnepelte meg a nagy Szovjet Győzelem Napját

Helyi idő szerint 1945. május 9-én fejeződött be a második világháború, ekkor tették le a fegyvert a nácik a szövetséges haderőkkel szemben, ezt ünneplik meg minden évben a Szovjetunióban és annak utódállamaiban. (Európa többi országában egy nappal korábban, május 8-án emlékeznek a náci Németország legyőzésére.)

Az orosz nagykövetség idén is nagyszabású ünnepi rendezvényen emlékezett meg a napról, és nem felejtették el meghívni a magyar közélet kiválóságait sem, köztük a képen látható Mága Zoltán hegedűművészt és a terrorelhárítás rettenthetetlen vezetőjét, Hajdu Jánost.

http://444.hu/2016/05/10/hajdu-janos-es-maga-zoltan-kozosen-unnepelte-meg-a-nagy-szovjet-gyozelem-napjat

 

Eddig egyetlen migránssal szemben sem kellett a rendőröknek intézkedniük Körmenden

 

Körmend polgármestere, a megye rendőrfőkapitánya és a bevándorlási hivatal illetékese közösen tartott sajtótájékoztatott kedden a városban. Tiborcz János, Vas megye rendőrfőkapitánya kijelentette, hogy eddig

"egyetlen migránssal szemben sem kellett rendőröknek intézkedniük Körmenden, a Rába-parti városban élők ugyanolyan biztonságot élvezhetnek, amilyet az ideiglenes befogadótábor megnyitása előtt."

 

http://444.hu/2016/05/10/eddig-egyetlen-migranssal-szemben-sem-kellett-a-rendoroknek-intezkedniuk-kormenden

Lázár: Semmit nem fog zavarni Orbán erkélye a Várban

 

Lázár János szerint sem az épületen, sem a látképen nem változtat semmit az, hogy egy 100 négyzetméteres Dunára néző erkélyt építenek hozzá a Várban a Karmelita kolostorhoz.

 

http://hvg.hu/itthon/20160510_Lazar_orban_erkely_var_muemlek

 

Féláron visz ma a reptérre az Uber

 

Így válaszolnak a gyorsforgalmi utat megbénító taxisoknak.

Ma 14 és 19 óra között 50 % kedvezménnyel szállítja az utasokat az Uber a Liszt Ferenc repülőtérre. Az akció nyilván az ugyanekkorra meghirdetett taxistüntetésre adott válasz. "Amíg mások blokkolják a várost, mi továbbra is segítünk mozgásban tartani Budapestet" – írja a cég a Facebookon.

http://hvg.hu/kkv/20160510_Felaron_visz_ma_a_repterre_az_Uber

 

Herceghalmi agrárcégben tűnt fel tulajdonosként Török Gábor

 

Török Gábor politológus neve is feltűnik egy herceghalmi agrárcég, illetve egy ingatlanfejlesztő vállalkozás tulajdonosi körében.

Résztulajdonos lett egy herceghalmi ingatlan- és agrárcégben Török Gábor politológus – írja a Világgazdaság.

A lap szerint Török Kenyeres Sándor üzletember, a Talentis Group volt tulajdonosának egyik cégében, a TMP Ingatlanhasznosító Zrt.-ben szerzett részt. Török ugyanis Kenyeres és a Talentis két volt embere, Takács Ernő és Novák Ákos mellett tulajdonos egy tavaly év végén alapított társaságban, a Soldus Development Ingatlanfejlesztő Kft.-ben, a TMP-t pedig ez a cég szerezte meg a ciprusi Natgold Ltd.-től.

Török a lapnak azt mondta, Takács Ernő régóta a barátja, ezért az ő invitálására lett társtulajdonos az ingatlanos cégben. Török Gábor azt is elmondta, nincsenek üzleti ambíciói, marad a politikai elemzésnél.

http://hvg.hu/gazdasag/20160510_Herceghalmi_agrarcegben_tunt_fel_tulajdonoskent_Torok_Gabor

 

Déli pályaudvar: sok pénzt fogunk elkölteni, de kérdés, megéri-e

 

Nem szűnik meg a Déli pályaudvar, csak a rozsdaövezeti részek, viszont Kelenföldet elkezdhetik átépíteni – egyelőre ennyi tűnik biztosnak a fejlesztési tárca terveiből. Vitézy Dávid a koncepció kiérleléséről beszél, de őszre eldől minden. Más szakértők úgy látják, a beruházó cégeken kívül mindenki rosszul jár.

 

http://hvg.hu/itthon/20160510_deli_palyaudvar_felujitasa_vitezy_david

 

Tölgyessy Péter: A Fidesz ma is a legjobban szervezett kisebbség

 

A Fideszt 2002 óta rendszeresen túlmérik a közvélemény-kutatások – mondta Tölgyessy Péter politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában.

2. rész

„2002-ben 12 százalékpontos előnyt mutattak a közvélemény-kutatások, a Fidesz mégis elvesztette a választást. Most szerintem minden korábbinál nagyobb ez a túlmérés, az időközi választások is ezt mutatták” - hívta fel a figyelmet Tölgyessy Péter.

„Az ellenzék többsége börtönben vagy külföldi emigrációban szeretné látni a Fidesz politikusait, ezt a kockázatot nem vállalhatják. A Fidesz nem fog békésen belemenni a késbe, ahogy 2002-ben belement. Ezért a Fidesz mindent fel fog használni a győzelem érdekében, a politikai ellenfelek támadását és a más pénzéből való költekezést is” - tette hozzá Tölgyessy Péter az InfoRádió Aréna című műsorában.

 

http://inforadio.hu/belfold/2016/05/09/tolgyessy_arena_2._resz/

Egy pillanat: Putyin pénzt adott KGBélának?

 Hétfőn is hallottuk, de nem először és nyilván nem utoljára történt meg, hogy a Fidesz egy igen érdekes dolgot lebegtet a Jobbikkal kapcsolatban. Most azzal szoros összefüggésben nyilvánult meg a miniszterelnök, hogy nem bírja elviselni a kritikát, ilyenkor nyomban gyorsan vissza kell vágnia (Török Gábor nevű kedves olvasónk kedvéért: ügyesen riposztoznia), de ugye nem mindegy, mivel vágunk vissza.

Történt, hogy amikor Gyöngyösi Márton, a parlamenti zsidólista korábbi ötletgazdája egy, az FBI körözési listáján is szereplő sajátos szaúdi üzletember magyarországi kapcsolatairól kérdezte a miniszterelnököt, Orbán Viktorból úgy spontán ez jött elő: "Nem tudom, önnek ki áll a hátterében, azt sem tudom, hogy ön kitől kapta az információkat, azt sem tudom, hogy önt ki pénzeli és hogy az ügy felvetése mögött milyen szempontok húzódnak meg..." Állj.

A "kitől kapta az infót" teljesen jogos felvetés, nem kell mindent komolyan venni. De hogy jön ide az "azt sem tudom, hogy önt ki pénzeli"? Értsd: tudom, hogy valaki pénzeli önt. Függetlenül attól, hogy igen ügyetlen elterelés a "kinek áll érdekében" csapásirány, mi alapján állítja itt Orbán tényként a jobbikos politikus külföldi finanszírozását, csupán a támogató személyét nyitva hagyva?

http://hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20160510_Putyin_Jobbik_Kovacs_Bela_partfinanszirozas_

 

Nagyot koppintott az adatvédelmi hivatal orrára a Kúria

 

A Kúria továbbra sem engedi meg a hatóságoknak, hogy a hazai kis- és középvállalkozások védelméről szóló törvényt (és az abban foglalt kedvezményeket) szűken értelmezzék.

A kis- és középvállalkozásokról szóló törvény (Kkv tv.) egyik rendelkezése szerint a magyar hatóságoknak a kis- és középvállalkozásokkal szemben az első esetben előforduló jogsértés esetén bírság kiszabása helyett figyelmeztetést kell alkalmazniuk. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság több határozatában sem alkalmazta ezt a szabályt. A Kúria múlt héten hozott ítélete egyértelművé tette, hogy nem lehet szűkítően értelmezni a Kkv tv. mentesítő rendelkezését – írta közleményében Ormós Zoltán, a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület (SzEK.org) elnöke.

http://hvg.hu/kkv/20160510_kuria_birsag_adatvedelmi_hivatal_kkv_torveny_

 

A Főtaxi nem ért egyet a tüntetéssel

 

A Főtaxi azt kéri a taxisoktól, hogy ne vegyenek részt azon a demonstráción, amit budapesti taxisok szerveznek a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér felé vezető gyorsforgalmi úton. Az Uber ellen tüntető taxisok ma délután fél Budapestet megbéníthatják demonstrációjukkal.

 

http://www.origo.hu/gazdasag/20160510-uber-taxisdemonstracio-vonulas-gyorsforgalmi-ut.html

 

Viszlát, Erdősiné, viszlát, kigyúrt férfiak

 

Könnyített a népszavazás kezdeményezésének benyújtási moratóriumán az Országgyűlés, lehetővé téve a párhuzamos aláírásgyűjtést az azonos témájú indítványok esetén. Korábban a vasárnapi boltzár miatt akart kérdést benyújtani párt és magánszemély; ennek egyik legemlékezetesebb momentuma volt az, amikor a választási iroda előterében férfiak csoportja akadályozta a szocialista Nyakó Istvánt.

 

http://www.origo.hu/itthon/20160510-nepszavazasi-torveny-parhuzamossag.html

 

A Fidesz és a Klik megint egy jól működő gimnáziumot készül szétbombázni

Kiskunhalason a tanárok ellenében akarnak kinevezni egy óraadót a patinás intézmény élére. A Fidesz támogatja a jelöltet, aki forrásaink szerint nem illik a Bibó szellemiségébe.

„Sértő; nem ismeri az iskolát, ahol tanít; nem élvezi az érintettek – vagyis a tantestületi és más iskolai kollégák, a szülők és a diákok – támogatását; alkalmatlan arra, hogy a Bibót sikeressé és népszerűvé tévő hagyományokat hűen megőrizve folytassa.” Lényegében ezeket vetik a kiskunhalasi Bibó István Gimnázium vezetésére egyedül pályázó Csorba Imre szemére avéleményező testületek.

 

http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/a-fidesz-es-a-klik-megint-egy-jol-mukodo-gimnaziumot-keszul-szetbombazni-99286

 

Dörner György újra pályázni fog az Újszínházra

Az igazgató nyíltan beszélt a teátrumról, majd le akarta tiltatni a vele készült interjúnkat

Makrai Sonja, Magyar Nemzet

A művészet magasabb rendű, mint a politika, és ha egy előadás aktuálpolitizál, az szellemtelenségre utal – véli Dörner György, az Újszínház igazgatója. A direktorral készítettünk egy interjút, amelyben elmondta, hogy a látogatottsági adatok másodlagosak, a legfontosabb célja pedig az, hogy a nézők jobb emberként távozzanak a színházból. Miután elárulta azt is, hogy újra pályázik a színház igazgatói posztjára, a neki visszaküldött interjút letiltotta, mert szerinte a kérdések túlságosan támadók voltak. Ennek ellenére közöljük a szöveget – mivel egy interjúalanynak nincs jogi lehetősége az elkészült beszélgetéstől utólag elállni.

 

http://mno.hu/grund/dorner-gyorgy-ujra-palyazni-fog-1341424

 

Fischert nem érdeklik mások szempontjai

Kiss Eszter Veronika, Magyar Nemzet

 

Budapest szempontjai persze csöppet sem izgatják Fischer Ivánt. – A támogatásokat Európában a hasznossággal mérik össze – hangoztatja a zenekarvezető, érvelését alátámasztva egy olyan kimutatással a világ legjobb zenekarairól, amellyel még nemzetközi zenei körökben sem értettek egyet, sőt amelyet kifejezetten

manipulatívnak és lobbiszagúnak

tart a szakma.

Ez a brit Gramophone magazinban 2008-ban megjelent, tizenegy kritikus véleményét tükröző rangsor, amelyben a legjobb tíz szimfonikus zenekar között szerepel a Budapesti Fesztiválzenekar. A rangsor szakmaiatlan volta miatt soha azelőtt és soha azóta nem jelent meg. Kizárólag akkor, amikor a pletykák szerint a fesztiválzenekar agytrösztjének kínos lett, hogy Budapesten állandóan Kocsis Zoltán zenekarához mérték az együttest, és úgy döntöttek: hasznos lenne, ha készülne egy nemzetközi számvetés, melyben igen jó helyen szerepelne a BFZ, amire aztán lehet hivatkozni Kocsisékkal szemben.

http://mno.hu/grund/fischert-nem-erdeklik-masok-szempontjai-1341600

 

Hazudni hazai pályán – Uj Péter, a születésnapos 444 és a baráti sajtó

Mandiner Írta: Balogh Ákos Gergely

 

Miért szégyen, ha ugyanaz a Soros-alap az egyik tulajdonosunk, mint a Magyar Narancsnak? Mióta rendelkeznek jótékonysági státusszal az amerikai befalapok? Miért nem szembesítette mindezzel a baráti sajtó az elmúlt két évben a rendkívül magas erkölcsiségű 444-et?

Születésnapi interjút adott a Kreatívnak Uj Péter, a 444 főszerkesztője. A három éve indult lap alapítójával készült beszélgetést akár a köztévé is készíthette volna tetszőleges Fidesz-politikussal – vagy a fénykorát élő Nap-kelte az MSZP vagy az SZDSZ bármely jeles képviselőjével. Ehhez hasonló feladatokkal kellett megbirkóznia az interjúalanynak:

·         Melyik anyagokra vagy a legbüszkébb az elmúlt három évből?

·         A 444 megváltoztatta a tartalomelőállítási szokásokat?

·         Nekem kívülről úgy tűnik, hogy a 444 mint orgánum, gyűlöletcéltáblává vált.

Becsúszott azért egy – a 444 indulásának pénzügyi hátterére vonatkozó – félkemény kérdés is, ezt a válasszal együtt érdemes idézni:

http://media.mandiner.hu/cikk/20160510_balogh_akos_gergely_hazudni_hazai_palyan_uj_peter_a_szuletesnapos_444_es_a_barati_sajto

 

KI PÉNZELI A 444.HU-T?

Szikszai Péter Magyar Idők

mandiner.hu foglalta össze, hogy ki finanszírozza a 444.hu-t. És a szálak nagy döbbenetemre Soros Györgyhöz vezetnek. Eddig abban a sziklaszilárd meggyőződésben éltem, hogy a 444.hu egy teljesen független, a lakosságot félrevezető politikától mentes, zord piaci körülmények között és erős kormányzati ellenszélben is derekasan működő, megalkuvást nem ismerő orgánum.

Most meg csak pislogok, mint aktivista lány a kukkoló migránsra. Soros György? Most komolyan? A vadkapitalista Teréz anya? A valutaspekulálás jószolgálati nagykövete?

 

http://magyaridok.hu/belfold/ki-penzeli-444-hu-t-656989/

 

FIDESZ: NE TÁMADJÁK MEG A BALLIBERÁLISOK A PARLAMENT DÖNTÉSÉT!

MTI

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője arra szólította fel a balliberális oldalt, hogy ne támadja meg az Alkotmánybíróságon a parlament keddi döntését a kvótareferendum elrendeléséről.

http://magyaridok.hu/belfold/fidesz-ne-tamadjak-meg-balliberalisok-parlament-donteset-656995/

NÉGYMILLIÁRDOS TÁMOGATÁS A GYÓGYSZERCÉGEKTŐL

Haiman Éva Magyar Idők

A gyógyszer- és orvostechnikai cégek mintegy négymilliárd forinttal támogatták tavaly a különféle magyarországi szakmai rendezvényeket, illetve magyar doktorok részvételét külföldi orvoskongresszusokon. Hamarosan az orvosoknak, orvosvállalkozásoknak kifizetett szponzorációk is teljes nyilvánosságot kapnak.

http://magyaridok.hu/belfold/negymilliardos-tamogatas-gyogyszercegektol-653857/

 

Ti mit csináltok? Mit tesztek velünk?

Nem a Kiss László ügyről fogok írni, hanem arról, amit ez a botrány a felszínre kavart. Arról, hogy döbbenetes ez a társadalom, vagyis annak egy része. Mert vannak jóérzésű, becsületes férfiak és akarom hinni, hogy ők vannak többségben.

De vannak olyanok, akik nem értik. Semmit nem értenek ebből az egészből. Abból, hogy egy 73 éves asszony vállalja a nyilvánosságot, kiáll és elmondja.

Sorra, naponta írják le magukat a rendes emberek listájáról olyanok, akikről nem gondoltam volna. Csalódás ez, veszteség.

http://kolozsvaros.com/2016/05/10/ti-mit-csinaltok-mit-tesztek-velunk/

Le kéne szokni Kádár Jánosról

Ceglédi Zoltán Le kéne szokni Kádár Jánosról

Ha ön még emlékszik Kádár János sajátos hanghordozására, most mondja ki Kádár-hangon: rezsicsökkentés! Keményen dolgozó kisemberek! Ugye, mennyire természetesnek hat?

Kezdve egy személyes elemmel: ha én ugyanezt, sőt a mai kormánykritikus közéleti tevékenységemnek csak a tizedét próbáltam volna meg előadni a szocializmus évei alatt, hát, igen nagy bajom lett volna belőle (11 éves voltam a rendszerváltáskor, ezért a „ha”). A korai Kádár internálótáborba záratott volna, a kései „csak” nem engedné, hogy rendes munkát végezzek, folyamatosan megfigyeltetne, lehallgatna, rendőrökkel zaklattatna. Nem lett volna olyan tévé vagy rádió, ahol elmondhatom, amit gondolok, nem lett volna újság, ahol leírhatom (pláne pénzért!), hogy mi a bajom ezzel vagy azzal a párttal. Pártok se voltak, ugye, csak az az egy, ami rátehénkedett mindenre.

Ez jut mindig először eszembe, amikor végtelen vitákat kell folytatnom magukat egyébként ellenzékinek (demokratának, hahh!) mondó, jellemzően nyugdíjasokkal, tehát a szocializmust is megélt emberekkel, arról, hogy szerintük Kádár Jánost nem szabad bántani, és hogy mennyivel jobb volt, mint Orbán Viktor. Természetesen nem a saját közéleti működésem sajtószabadságot megtestesítő fontossága, hanem az éles memória mellett érvelek, méghozzá kormánypárti és ellenzéki szavazók számára is.

http://hvg.hu/velemeny/20150505_Le_kene_szokni_Kadar_Janosrol

 

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.