2016.június 9. Sajtószemle

Szerdán késő este zajló egyeztetésen az érdekvédők és a kormányzati tárgyalódelegációt vezető Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár megállapodott az egészségügyben dolgozók béremeléséről – tudta meg a Népszabadság.

Eszerint szeptember elsejétől az egészségügyi szakdolgozóknak átlagosan valamivel több, mint 25 százalékkal – végzettségtől, pályán eltöltött időtől függően bruttó 10-30 ezer forinttal, az orvosoknak bruttó 107 ezer forinttal nő havonta a jövedelmük. A béremelés jövőre is folytatódik, az ápolók két év alatt 50 százalékos, az orvosok pedig 2017 szeptemberétől újabb 100 ezer forintos emelést kapnak. 

 

http://nol.hu/belfold/breaking-megallapodtak-az-egeszsegugyben-dolgozok-beremeleserol-1618827

 

Orbán hónapok óta hezitál, nem tudnak üzletet kötni

 

Az állami rezsicég, az ENKSZ 121 milliárdot fizetne az EDF Démászért. A kormányfő ingadozik.

A gázpiac után ismét közel került a magyar állam ahhoz, hogy az áramszolgáltatók területén is elkezdje magáncégek bekebelezését. Vételre kész ugyanis az EDF Démász: a Népszabadság értesülései szerint az állami rezsicég, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató 121 milliárd forintot fizetne a 740 ezer ügyfelet kiszolgáló vállalatért a dél-magyarországi áramszolgáltatót irányító francia tulajdonosnak. A vételár kisebb a 140 milliárd forintra rúgó eszközértéknél.

Az EDF párizsi központja állítólag az ügylet lezárását ez év második negyedévére ígérte. Ennek betartásához már csak három hét áll rendelkezésükre. Ám a vételi előterjesztés többedszerre se jut be a kormányhoz: a kész anyag beadását a Miniszterelnökségen rendre az utolsó pillanatokban lefújják.

 

http://nol.hu/belfold/orban-honapok-ota-hezital-nem-tudnak-uzletet-kotni-1618775

 

Ennyi volt: Novák Elődöt földbe döngölték

 

Szeretné lezártnak tekinteni a személyi kérdéseket Vona Gábor, a Jobbik elnöke. A parlamentből kigolyózott Novák Előd viszont felkészült rá, hogy a pártból is megpróbálják eltávolítani.

 

http://nol.hu/belfold/ennyi-volt-novak-elodot-foldbe-dongoltek-1618767

 

Beszakadt a tőzsdén Spéder FHB-ja

Percek alatt 15 százalékot estek a tőzsdén az FHB részvényei. Egy nappal korábban az MNB 105 millió forintra bírságolta az FHB-t egy 2012-es ügy miatt; a tőzsde ideiglenesen felfüggesztette az FHB-papírok kereskedését. 

Szűk fél óra alatt 15 százalékot zuhantak az FHB részvényei június 8-án a Budapesti Értéktőzsdén. Az előző napi 680 forintos záróár után a papírok 600 forinton kezdték a kereskedést reggel 9-kor, majd 20 perc alatt 580 forint alá estek. Az áruk egy ideig 580 és 590 forint között ingadozott, 11 órára 578 forintra állt be.

http://www.investor.hu/news/20160608-fhb-reszveny-tozsde.html

 

A MAGYAR NEMZETI BANK SZERINT FÉLREVEZETTE A BEFEKTETŐKET A PÉNZINTÉZET

Magyar Idők

Tiltott piacbefolyásolás miatt százmillió forintot meghaladó büntetést kapott kedden az FHB Bank, miután a piacfelügyelet szerint félrevezető információkat tett közzé egyes kötvényeiről. A pénzintézet értékpapírjainak tőzsdei kereskedését is felfüggesztették. Az FHB vizsgálja, hogy élni kíván-e a határozattal szemben bírósági felülvizsgálattal.

http://magyaridok.hu/gazdasag/szazmillios-birsagot-kapott-az-fhb-731854/

 

A Tv2 keddi Spéder-„riportjának” tanulságai

 

Hogy mi történt Spéder Zoltán és a kormány, azaz Orbán Viktor között, egyelőre nem tudni. A keddi Tények azonban mérföldkő a magyar sajtóban.

A kiinduló helyzet egyelőre nagy titok. Nem tudjuk ugyanis, hogy Spéder Zoltán rontott-e el valamit nagyon, és mondjuk továbbnyújtózott, mint ameddig a takarója ért, esetleg egyszerűen túl sok ellensége lett a kormányon belül (és körül), vagy ez, ami épp a szemünk előtt folyik napok óta a kormány Magyar Időktől a Tv2-ig, illetve az Origóba oltott Lokálig tartó, beolajozott propagandagépezetében, nem más, mint nagyon kemény zsarolás, ami arra irányul, hogy Spéder adja már el az Indexet – vagy valami mást. Szóval, hogy mi is itt a tét, és mi a kiváltó ok vagy személy, arról jelen pillanatban lövésünk sincs, csak spekulálhatunk rajta.

De találgatni per pillanat nem akarunk.

Csak megjegyeznénk, hogy ami tegnap este történt a Tv2 Tényeknek nevezett műsorában, az valami új és egészen dermesztő jelenség.

A Rejtőzködő milliárdosokban ugyanis pont az össztűz alá került Spéder Zoltán került terítékre, és olyan módszereket vetettek be ellene, amit eddig még Gyurcsány Ferenc vagy Bajnai sem kapott a Fidesztől (Juhász Péternek jutott valami hasonló nemrég). Mármost Spéderrel kapcsolatban mindez már csak azért is meglepő, mert itt nem valami felforgató, politikai ambíciókat dédelgető ellenzéki figuráról van szó, hanem Orbán jó kapcsolatáról, Schmidt Mária és Lázár János barátjáról, a Fideszbe többszörösen bekötött milliárdosról, az első Fidesz-frakció gazdasági tanácsadójáról, a takarékszövetkezetek integrációjáért felelő agyról – és így tovább.

                              

http://magyarnarancs.hu/narancsblog/a-tv2-keddi-speder-riportjanak-tanulsagai-99664

 

„2014-ben szavaztam utoljára a Fideszre, ha ez így marad”

 

A Fideszben már érzik: visszaüthet a 176 milliárdos agrártámogatás újraosztása. Főleg Soltvadkerten tartják magukat vesztesnek a borászok. A csata elérheti a nagypolitikát.

A járandóság „részünkre történő esetleges elmaradása súlyos környezetvédelmi, gazdasági (és politikai) károkat okozna Magyarország legnagyobb szőlőtermő területének” – figyelmeztette a Soltvadkerti Gazdakör Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert arra, hova vezethet a hosszú évek óta környezetkímélő gazdálkodást folytató gazdák támogatásának megvonása.

 

http://nol.hu/belfold/2014-ben-szavaztam-utoljara-a-fideszre-ha-ez-igy-marad-1618691

 

Solymosi Frigyes Szükség van-e kritikus értelmiségre?

 

Közírói ténykedésemet figyelemmel kísérő barátom a közelmúltban figyelmeztetett: nehogy azt gondoljam, hogy javaslataim közül Orbán Viktor bármit megfogad, sőt azt se higgyem, hogy egyáltalán belenéz írásaimba. Más szavakkal azt javasolja: töltsem hasznosabban a szabadidőmet. Tapasztalataim alapján barátom nézetét meg tudom erősíteni, kiegészítve azzal, hogy a miniszterelnököt a kritikai jellegű eszmefuttatások különösképpen nem érdeklik. Ám ez nem jelenti azt, hogy ne szerezne tudomást róla, kik írnak baráti hangnemben róla és kik a kritikusai.

(Az írás megjelentetését Soros György nem támogatta.)

HIRDETÉS

A szerző akadémikus

 

http://nol.hu/velemeny/szukseg-van-e-kritikus-ertelmisegre-1618747

 

Cser Ágnes odalibben

 

Ha valakinek kétsége lett volna eddig afelől, hogy Magyarországon kultúrnemzetek módjára intéződnek-e a közügyek, az egri kórház cafeteriamegállapodásának megkötése után nem lesz benne a kételynek még a szikrája sem.

Történt, hogy a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) öt dolgozó nevében pert indított azért a pénzért, amelyet a (történetesen fideszes) megyevezetés által kinevezett kórházigazgató egy tollvonással elvett a dolgozóktól. Az éhbérért foglalkoztatott ápolónőktől, a még kevesebbért túlterhelt takarítóktól és a jól-rosszul kereső orvosoktól is. Több mint ezerháromszáz embertől.

A pert megnyerték, a kórház fizetett. Az MSZSZ pedig tovább ütötte a vasat, elvégre az a pénz nemcsak annak az öt embernek, hanem a kórház többi dolgozójának is jár. Nem kegy, nem alamizsna.

 

http://nol.hu/velemeny/cser-agnes-odalibben-1618733

 

Orbán Viktort beperelte Volner János

Polgári pert indít a Jobbik frakcióvezetője Orbán Viktor kormányfő ellen - ezt Volner János mondta a Népszavának arra a kérdésre: mit lép azután, hogy a miniszterelnök hétfőn a parlamentben adócsalónak nevezte. 

A frakcióvezető arról érdeklődött azonnali kérdésében, hogy „Kicsoda Habony Árpád?”, a kormányfő pedig válaszában csak annyit mondott, nem tartja illetékesnek magát, de ami ennél is fontosabb, hozzátette: a kérdező „adócsaló”.Volner erre annyit jegyzett meg, nem igaz, amit Orbán állít.

 

https://nepszava.hu/cikk/1096380-orban-viktort-beperelte-volner-janos

 

A kormány áll a civilek elleni támadások mögött

Több hazai civil szervezet tavalyi mérlegét is átnézte a kormánypárti Magyar Idők, majd címlapsztoriként közölte, "ömlik Soros György pénze a liberális álcivilekhez". A Magyar Helsinki Bizottság szerint a lap a Soros-alapítványok mellett ENSZ- és EU-szervezeteket is a "háttérhatalmakhoz" sorolt. Eközben a kormány kedvenc civil szervezetéről, a CÖF-ről nem tudni, pontosan miből működik.

 

http://nepszava.hu/cikk/1096401-a-kormany-all-a-civilek-elleni-tamadasok-mogott

 

Cafeteria: száműzik az öngondoskodást

Lemondott a kormány az irányított fogyasztás ösztönzésről a cafeteria rendszer átalakításával. Hosszabb távon sokba kerülhet a társadalomnak akár az önkéntes egészségpénztári, akár a nyugdíjpénztári befizetések ellehetetlenítése.

 

 

http://nepszava.hu/cikk/1096423-cafeteria-szamuzik-az-ongondoskodast

 

Városliget, fakivágások - Tiltakozásba fulladt a Fővárosi Közgyűlés

 

A Ligetvédők nevű civil mozgalom tiltakozó akciója zavarta meg a Fővárosi Közgyűlés mai ülését, akik szerint a budapesti városvezetés legalább kétezer fa kivágását tervezi a közeljövőben, ez pedig környezeti katasztrófával ér fel. Az aktivisták egy városligeti levegővel teli befőttesüveget is átnyújtottak jelképesen Tarlós István főpolgármesternek és a jelen lévő képviselőknek, akik ezután a 2017-es vizes vb-hez szükséges fejlesztésekről, a 3-as metró pótlásának megoldásáról és az Alstrom-üggyel kapcsolatban is döntést hoztak.

 

http://nepszava.hu/cikk/1096352-varosliget-fakivagasok---tiltakozasba-fulladt-a-fovarosi-kozgyules

 

Németh Péter Orbán G-napjai

Nem lehet nem észrevenni azt a stílusváltást, amely Orbán Viktor parlamenti reakcióit jellemzi. A miniszterelnök, az azonnali kérdésekre válaszolva, a korábbi helyenként szellemes, sokszor ironikus és csaknem mindig dupla fenekű mondatok után áttért a személyeskedő, nyers válaszokra, amikor is az őt kérdezőt becsületében igyekszik lejáratni, horribile dictu, bűncselekménnyel vádolni. Egy hónappal ezelőtt Harangozó Tamásnak támadt neki; a szocialista képviselő Matolcsy ügyeiről faggatta volna a kormányfőt, aki - többek között - azzal válaszolt, hogy Harangozónak semmi erkölcsi alapja ilyen kérdéseket firtatni, mivel - évekkel korábban - a Paksi Atomerőműtől havonta pár százezer forint juttatást kapott. (Csak emlékeztetőül: Matolcsy esetében több mint kétszázmilliárd forintról beszélünk…)

Hétfőn Orbán még brutálisabb módon fogalmazott; a Jobbik új frakcióvezetőjét egyenesen adócsalónak nyilvánította. Láthatóan alaposan felkészítették a miniszterelnököt Volner Jánosból, aki arra lett volna kíváncsi, hogy kicsoda is Habony Árpád. A kérdésre természetesen, nem kapott választ - "a szóban forgó személy egyik állami intézmény fizetési listáján sincs rajta" -, viszont levezette, hogy Volner miért adócsaló, illetve hogy képesítését egy oroszországi kamuegyetemen szerezte. Aztán Orbán újra zsúrpubiknak nevezte a Jobbik-frakció tagjait; szerinte eltűnt a párt izmos férfias jellege.

http://nepszava.hu/cikk/1096285-orban-g-napjai

 

Bayer ZsoltÖsztönök

Álláspont. Európa elveszítette fajfenntartó, önfenntartó ösztöneit, és elveszítette a territoriális védelem ösztönét is.

Az ukrán határon elfogtak egy terroristát, aki több mint száz kiló robbanóanyaggal, lőfegyverekkel tartott Párizsba, hogy merényletet kövessen el az európai fociünnepen.

Törökországban ismét pokolgép robbant, most a forgalmas, turistákkal teli isztambuli belvárosban, rendőrségi buszok mellett. Hét halott rendőr, négy halott civil, több mint harminc sebesült, kettejük állapota válságos.

Kéthavonta lezuhan egy repülő az égről, a feketedobozok nem kerülnek elő – lehet, hogy rosszul emlékszem, de régen többnyire előkerültek –, és mindig felmerül a merénylet lehetősége. Ami aztán vagy bebizonyosodik, vagy nem, de a tehetetlenség, a bizonytalanság érzése állandósul, a félelem állandósul.

A külügyminisztérium arra kér minden magyar állampolgárt, hogy regisztráljon, ha Törökországba utazik, és legyen óvatos.

A külügyminisztérium arra kér minden magyar állampolgárt, hogy regisztráljon, ha Franciaországba utazik, és legyen óvatos.

Legyünk óvatosak, ha Franciaországba utazunk!

Ide jutottunk.

Oda jutottunk, hogy ha ma Európában utazgatunk, nem tudhatjuk, hol tesznek le mellénk egy bombát, hol áll mellénk egy robbanómellényes iszlamista, hogy kioltsa az életünket, valami megmagyarázhatatlan, elképzelhetetlen eszme, vágy, cél és főleg gyűlölet nevében.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/57824/Osztonok

A Bilderberg-baldachin

Körmendy Zsuzsanna, Magyar Nemzet

 

Nem is tudom, mi lesz velünk, magyarokkal: utoljára Bajnai Gordon (előtte Martonyi János) kapott meghívást a Bilderberg-csoport összejövetelére. Azóta senki. Lehet így élni? Idén Drezdában jönnek össze a világ vezető multinacionális cégeinek képviselői, bankárok, magas rangú politikusok, néhány vezető újságíró, akik már az ajtóban tudomásul veszik a titkosságot, és hivatásukat megtagadva hallgatnak a hallottakról, mint a sír. Nem néznek a Bilderberg-baldachin mögé, hátha nász van.

 

http://mno.hu/vezercikk/a-bilderberg-baldachin-1346248

 

A nép ellensége

Gazda Albert Magyar Nemzet

 

Ennek a cikknek az lett volna a címe eredetileg, hogy: Szárítsátok fel Spéder Zoltán könnyeit! Arra gondoltam bő egy hete, hogy szegény kis Illés bácsi és a rettenetes giccsriporter után egy igazi nagyágyúval lehetne teljes a minilistám. Akkor gondoltam erre, amikor már eléggé látszott, hogy az eredetileg a második–harmadik Orbán-korszak nyertesének tartható bankvezér-médiatulajdonosnak elkezdték ráncigálni a bajszát a még nagyobb nagyfiúk. Ezt eleinte csakis bizonyos kajánságok közepette lehetett megfigyelni bizonyos körökben. Beszélgettünk is róla régi barátommal, exkollégámmal, hogy sose tudni, mikor, honnan, miért zuhannak korábban magabiztos arcokra a mind nagyobb pofonok.

 

http://mno.hu/gkozep/a-nep-ellensege-1346165

 

INTERJÚ

A Libanonban élők fele menekült

A közel-keleti ország nem bírja már kezelni a menekültáradatot · Egyre kevesebb a keresztény · Az iskoláztatás, a szemétszállítás sem megoldott

A szíriai menekültek többségének gyermekei koldulnak vagy a földeken dolgoznak, halottaikat sokszor csak a fák tövébe temetik, házakat, épületeket foglalnak el, máskor a hegyekben, a mezőkön, a szabad ég alatt vándorolva tengődnek – festette le a szíriai háború nyomán Libanonban kialakult állapotokat lapunknak adott interjújában Paul Karam, a Caritas Lebanon igazgatója. Az Erdő Péter bíboros meghívására a múlt héten Magyarországon járó keresztény pap elmondta, a szakértelmet nem igénylő munkahelyekről a háború elől menekülő szíriaiak kiszorították a helyieket, mert olcsóbban dolgoznak.

 

http://mno.hu/belfold/a-libanonban-elok-fele-menekult-1346072

 

Nem hallgat Tóbiásra a dunaújvárosi MSZP

Egyhangúlag megerősítette elnöki tisztségében a dunaújvárosi MSZP-szervezet tagsága szerdán Pintér Attilát, akit a vasárnapi dunaújvárosi időközi önkormányzati képviselő-választás kudarca miatt lemondásra szólított fel Tóbiás József pártelnök.

Pintér Attila az MTI-nek azt is elmondta, hogy a taggyűlésen nemcsak ő, hanem Selyem József képviselőjelölt, egyben a szervezet alelnöke is felajánlotta lemondását. A taggyűlés azonban egyikükét sem fogadta el, a bizalmi szavazáson egyhangúlag megerősítették őket tisztségükben. Az ügyet ezzel lezártnak tekintik – tette hozzá.

 

http://mno.hu/belfold/nem-hallgat-tobiasra-a-dunaujvarosi-mszp-1346247

 

TANÁRVERÉS: ILYENKOR HOL VANNAK A JOGVÉDŐK?

Szikszai Péter Magyar Idők

Erre a Soros nem ad pénzt.

 

Kíváncsiságból megnéztem, hogy van-e véleménye az ügyről a Társaság A Szabadságjogokért szervezetnek, de a honlapjukon nincs erre vonatkozó információ.

Ezért ellátogattam a Helsinki Bizottság oldalára. A civil szervezet ugyanis „az emberi méltóságot védelmezi a jog és nyilvánosság eszközével”. Egy tanárnak is van emberi méltósága, azt is védhetnék, de ők most inkább a menekültekkel foglalkoznak, illetve a börtönök zsúfoltságával.

Meglepetésre az Amnesty International sem védi a megvert tanárt, a honlapjukon szó sem esik a tanárok elleni inzultusokról, ellenben foglalkoznak a roma gyerekek elkülönített oktatásával.

De ne kerülgessük a lényeget! Miután megnéztem a verésről készült videót, alapos okom volt felkeresni a romnet.hu-t is, de a tanár bántalmazása ott sem volt hírértékű, ellenben voltak cikkek a gyűlöletbeszéd elleni fellépésről, illetve Osztolykán Ágnesről, az EMMI romaügyi tanácsadójáról.

Apropó akár neki is lehetne véleménye a súlyos esetről. Vagy nincs?

 

http://magyaridok.hu/belfold/tanarveres-ilyenkor-hol-vannak-jogvedok-734281/

 

20 százalékkal csökkenhet a nyugdíj, és nem is panaszkodhatunk

 

Meglepő, de a Magyarországon a fizetésekhez képest magasabb a nyugdíj, mint számos sokkal fejlettebb országban. Megint oda jutottunk, ahova mostanában minden út vezet: a fizetések borzasztóan alacsonyak, és ez okozza a problémákat. A Bankmonitor.hu elemzése ismét rámutat: elkerülhetetlen, hogy mindenki előre gondoljon a nyugdíjas éveire.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20160608_nyugdijak_helyettesitesi_rata_magas_bankmonitor_elemzes

 

Orbán újabb európai válságokat lát, a nyugati elitet hibáztatja

 

A nyugati elit nem tudja igazolni a politikáját, ezért legitimációs válság alakult ki Európában – jelentette ki Orbán Viktor Prágában, a négy visegrádi ország miniszterelnökének a Prague European Summit elnevezésű vitafórumon tartott beszélgetésén. A magyar kormányfő szerint válságban van a nyugati demokrácia és kudarcot vallott az európai külpolitika is.

 

http://hvg.hu/itthon/20160608_orban_v4_csucs

 

Ultraortodoxnak öltözve lövöldöztek Tel-Avivban

 

Több ember meghalt és sokan megsérültek Tel-Aviv központjában szerda este, amikor lövöldözés tört ki a Sarona bevásárlóközpontban - közölték izraeli lapok. A beszámolók szerint terrortámadás történhetett.

 

http://hvg.hu/vilag/20160608_tel_aviv_izrael

 

52

Ujhelyi: a magyar reformok működnek, a magyar fiatalok meg elmenekülnek

 

Eddig összesen száz magyar fiatalt sikerült hazacsábítania az Orbán-kormánynak Angliából a több mint egy éve indított, százmilliós költségvetésű állami program keretében. Ezzel a tempóval már “csak” nagyjából hatezer évre van tehát szükség ahhoz, hogy minden, a szociális kilátástalanság elől külföldre menekülő magyar fiatal újra szülőföldjén találhassa meg a boldogulását. Tudjuk, írja közleményében Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, az MSZP alelnöke, hogy Orbán Viktor és a fideszes rezsim még hosszú évekre szeretné bebetonozni magát a hatalomban, de a magyar társadalomnak nincs ennyi ideje. Egy modern, újkori Trianon felé robogunk szerintük, ezért kormányzati közöny és kirakat-programok helyett átfogó válságtervre és stratégiai lépésekre van szükség.

 

http://24.hu/fn/gazdasag/2016/06/08/ujhelyi-a-magyar-reformok-mukodnek-a-magyar-fiatalok-meg-elmenekulnek/

 

Kövér: 700 törvényt hoztunk, egyik sem volt elhamarkodott

 

Az első négy évben 700 törvényt fogadott el az Országgyűlés, és ezek között egy sem akadt, amelyről időközben kiderült volna, hogy elhamarkodott

- jelentette ki Kövér László az Országgyűlés elnöke a Nemzeti Fórum Kölcsey Körének rendezvényén szerdán. Szerinte ez igaz az oktatási rendszer átalakításáról szóló törvényre is.

 

http://index.hu/belfold/2016/06/08/kover_laszlo_elhamarkodott/

 

Tévéket adományozott volna a kórházaknak, ekkora pofonra nem számított

 

Nem várt reakciót kapott Ellenbacher Attila tévészerelő két kórháztól, amikor felajánlotta, nekik is javítana és adna néhány tévét. Teljesen ingyen. Az Országos Onkológiai Intézet és az ORFI is szívesen fogadott volna 48, illetve 40 tévét, ám az intézmények válaszlevelükben garanciát is kértek az ingyen tévékre. A tévészerelő nem érti a dolgot.

 

http://index.hu/belfold/2016/06/08/teveket_adomanyozott_volna_a_korhazaknak_ekkora_pofonra_nem_szamitott/

15 millió dollárnyi tartozást engedett el a műsorvezető

 

John Oliver amerikai showman egyik műsora alatt kilencezer ember egészségügyi költségekkel kapcsolatos tartozását engedte el. Mindezt azért tette, hogy bizonyítsa: lehet emberségesen is viselkedni. És persze mindezzel megdöntötte Oprah rekordját.

A műsorvezető és csapata nem állt meg a kutatásban, és maga is alapított egy követeléskezelő céget pusztán azért, hogy megmutassa, mennyire könnyen megy. Vannak államok, ahol még engedély sem kell hozzá. Ahogy Oliver fogalmaz, az ország egyes részein komolyabb papírmunkát jelent, ha valaki horgászni akar egy tóban, mint ha követeléskezelő céget szeretne üzemeltetni.

Következő lépésként pedig vett is egy követeléscsomagot. Egy közel 15 millió dollárnyi tartozást magába foglaló kintlevőséget. Emellé megkapta a kilencezer adós adatait. Az arányok érzékeltetésére: mindössze 60 ezer dollárért (16 millió forintért) vásárolták meg a fenti tartozástömeget.

 

http://nol.hu/mozaik/15-millio-dollarnyi-tartozast-engedett-el-a-musorvezeto-1618563

Most látszik igazán, mennyire sérülékeny a magyar gazdaság

 

Valami történt a magyar gazdasággal 2016 elején: a 2013 óta töretlenül zakatoló magyar GDP növekedése idén az első három hónapban 3,8 százalékról 0,9 százalékra esett vissza. Pedig az Orbán-kormány évek óta azzal verte a mellét, hogy Magyarország lekörözte Európát, az EU élvonalába vezették az országot. A GDP számait elemezve viszont nagyon érdekes és pontos képet kaphatunk a magyar gazdaság szerkezetéről és helyzetéről, és kiderül az is, hogy mi hajtotta eddig a magyar gazdasági növekedést, és mi nem az év első három hónapjában.

http://index.hu/gazdasag/2016/06/08/novekedes_gdp_autoipar_unios_penz/

Ez Magyarországon nem történhetne meg

 

Michel Temer ügyvezető elnök szövetségeseinek számító, vezető brazil politikusok letartóztatását kezdeményezte a latin-amerikai ország főügyésze, azzal vádolva őket, hogy akadályozzák a Petrobras olajipari vállalat kiterjedt korrupciós botrányának vizsgálatát – írja az MTI a TV Globo hírcsatorna értesülésérehivatkozva.

 

http://index.hu/kulfold/2016/06/08/ez_magyarorszagon_nem_tortenhetne_meg/

Több tízezres szervezési díjat is elkérhetnek a lakáslottós cégek

 

Megjelent a keddi Magyar Közlönyben a kormányrendelet a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló törvény végrehajtásának szabályairól. A rendelet alapján a Magyar Nemzeti Bank felügyeli a nokokat, és részleteiben rögzítésre kerültek benne az engedélyezési szabályok, a nyilvántartásba vétel, a közösségek gazdálkodása, tagtoborzás és a megszűnés körülményei. 

Eldőlt, hogy a lakáslottós befizetést csak az igazolt jövedelem 50 százalékáig lehet vállalni, ezt a tagok fizetőképességének ellenőrzése garantálja. Ha valaki nem fizet, 20 százalékos csökkentést kérhet, de ha így is képtelen fizetni, kizárhatják a közösségből.

 

http://index.hu/gazdasag/2016/06/08/tobb_tizezres_szervezesi_dijat_is_elkerhetnek_a_lakaslottos_cegek/

Milliárdos beruházások készülnek Matolcsy feleségének falujában

 

Alig több mint két éve vált külön Balatonkenesétől Balatonakarattya, de úgy tűnik, máris repülőrajtot vesz. AMatolcsy György jegybankelnök felesége által vezetett helyhatóság költségvetése az idén durván 350 millió forint, jövőbeni beruházási-beszerzési tervei azonban ennél nagyságrenddel nagyobbak. Az idei évre előrevetített közbeszerzései megközelítik a kétmilliárd forintot – derül ki az önkormányzat honlapjáról. Ez annál is több, mint amit a Magyar Nemzeti Bank alapítványai fektettek be a vízparti településen. Az egykori MÁV-üdülőt 1,13 milliárd forintért vették meg azzal a céllal, hogy a több mint hathektáros ingatlan épületeit felújítják, és utána oktatási és konferenciacélokra használják.

 

http://www.vg.hu/gazdasag/onkormanyzatok/uj-ceget-alapitott-matolcsy-felesege-milliardos-tervek-balatonakarattyan-471033

Vérfagyasztó videóval támad a Vajna-rádió

 

A slágercsatorna a Facebookon tette közzé kampányvideóját, amellyel elhelyezi magát a tágabb kontextusban: eszerint eddig a gonosz Simi-birodalom – Simicska Lajos kegyvesztett oligarcha Class FM, illetve Music FM nevű rádiói – "gonosz zenegyilkosokként" tevékenykedtek, de most a rendes fiúk, vagyis Vajna csapata visszaadják az "Igazi Mai Slágereket". A 444-en felkapott film készítői egyértelműen úgy látják, hogy Andy Vajna sokkal szimpatikusabb oligarcha, mint Simicska Lajos volt, úgyhogy érdemes ezzel reklámozni az új rádiót.

 

http://hvg.hu/kkv/20160608_Verfagyaszto_videoval_tamad_a_Vajnaradio

 

Professzionális poloskát találtak az Eötvös Intézet irodájában

 

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet a Facebook-oldalán jelentette be, hogy gyanús elektronikai eszközt találtak a szervezet irodájában.

Somody Bernadette, az intézet igazgatója az Indexnek elmondta, hogy egyelőre nem tesznek feljelentést. Az eszközt egy, a kimenő kábeleket egyesítő dobozban találták, és az egy egyszerű, filléres kábelárnyékolónak van álcázva, valójában azonban áramköröket tartalmaz, amelyek fekete, ragacsos anyagba vannak süllyesztve. Az eszközt egy anonimitást kérő szakértővel megvizsgáltatták, aki szerint adattovábbításra alkalmas, (a nyílt piacon) nehezen beszerezhető eszközről van szó. Az eszköz a szakértő alkalmasnak tűnik a belső és a kimenő telefon- és adatforgalom, illetve az irodában elhangzó beszélgetések továbbítására.

Somody szerint azután döntöttek az átvizsgálás mellett, hogy a kormány bejelentette, a civilekről szóló titkosszolgálati bejelentések vannak a birtokában. Somodyéknak ugyanakkor Konkrét okuk nem volt a gyanakvásra. Az intézet szerint fogalmuk sincs, kié a szerkezet és hogyan került az irodába.

 

http://index.hu/belfold/2016/06/08/professzionalis_poloskat_talaltak_az_eotvos_intezet_irodajaban/

 

A Waberer's kibulizott magának egy durva adókedvezményt

 

Illetékmentesek lesznek a lízinggel megszerzett kamionok, áll az új, 1269/2016-os kormányhatározatban a legfrissebb Magyar Közlöny szerint. Illetve egészen pontosan még nem lépett hatályba, de rendeleteben utasította Orbán az NGM-et, hogy lépjenek az ügyben. 

Ez egyebek mellett azért furcsa, mert Wáberer György a közúti fuvarozás fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízott. Tehát ehhez a szabályozási változtatáshoz szinte biztosan volt köze. Ugyanakkor ez neki személyesen is komoly gyarapodást fog hozni, a hitelbiztosítéki nyilvántartás alapján legalább nagyjából 2500 lízingelt kamionja lehet. 

 

http://index.hu/gazdasag/2016/06/08/a_waberer_s_kibulizott_maganak_egy_durva_adokedvezmeynt/

 

VÉGE AZ AGRÁRNAGYÜZEMEK ÉS ZÖLDBÁRÓK VIRCSAFTJÁNAK

Vass Krisztián Magyar Idők

Az új földtörvény gátat szabott az európai uniós tagállami polgárok magyarországi birtoképítésének.

http://magyaridok.hu/velemeny/vege-az-agrarnagyuzemek-es-zoldbarok-vircsaftjanak-711241/

SZÁZMILLIÓS BÍRSÁGOT KAPOTT AZ FHB

Üstökösszerű karriert futott be a közbeszerzési piacon 2010 óta a Századvég-csoport

A kormányközeli szellemi műhelyként számon tartott Századvég Politikai Iskola Alapítvány és Századvég Gazdaságkutató Zrt. a Fidesz 2010-es kormányra kerülése óta összesen 12 milliárd forint értékű közbeszerzésen lett nyertes egyedül vagy konzorcium tagjaként. Az összeg nagy részét az MNB, a Miniszterelnökség, és az NFM milliárdos megbízásai teszik ki.

https://atlatszo.hu/2016/06/08/ustokosszeru-karriert-futott-be-a-kozbeszerzesi-piacon-2010-ota-a-szazadveg-csoport/

 

Uniós támogatások: minden kormánynak maga felé húz a keze

Lehet-e összefüggés a települési önkormányzatok politikai irányultsága és a településeknek nyújtott uniós támogatások között? Milyen csalást leplezett le az Európai Unió csalás elleni hivatala? Erről beszélt az Átlátszó újságírója a Civil Rádióban.

 

http://radio.atlatszo.hu/2016/06/08/unios-tamogatasok-minden-kormanynak-maga-fele-huz-a-keze/

 

Szijjártó: A Bizottság Európa vesztét akarja

 

Megdöbbent Szijjártó Péter azon, hogy Dimitrisz Avramopulosz uniós biztos szerint a migránsáradat arra készteti az uniót, hogy megteremtse a legális bevándorlás feltételeit mindazok számára, akik munkához akarnak jutni a kontinensen. Szijjártó elmondta: a Bizottság „egyre inkább azt a benyomást kelti, mintha Európa vesztét akarná”. A magyar kormány elutasítja a javaslatot.

 

http://migracio.mandiner.hu/cikk/20160608_szijjarto_a_bizottsag_europa_vesztet_akarja

„Ebben az országban nem számítanak a tények” – interjú Alföldi Róberttel

 

Visszatér a Nemzeti Színházba annak ünnepelt korábbi igazgatója. Alföldi Róbert úgy véli, Magyarországon a viszonyok a Kádár-kort idézik. Megpályázza-e még egyszer a Nemzeti igazgatói posztját? Mi a különbség Szöul és Magyarország között? Miért könnyű a populistáknak? Interjú.

 

http://hvg.hu/kultura/20160608_alfoldi_robert_interju_nemzeti_szinhaz_visszateres

 

Megjöttek a bankok uberjei? Mi lesz itt?

 

A következő két-három évben komoly változások jönnek a bankolásban, a digitalizáció elérte a pénzügyi szektort is. Aki nem lép időben, az hamar a partvonalon kívül találhatja magát. A Napi.hu Hetényi Márkkal, az MKB Bank lakossági és digitális vezérigazgató-helyettesével beszélgetett.

 

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/megjottek_a_bankok_uberjei_mi_lesz_itt.615877.html

 

Így kergeti el a politika a pénzt Magyarországról

 

Befolyásolja-e a politikai populizmus terjedése a befektetési lehetőségeket a régióban – erre a kérdésre keresték a választ a HVCA és a Portfolio közös szervezésű CEE Private Equity, Venture Capital and Corporate Finance 2016 konferenciáján.

 

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/igy_kergeti_el_a_politika_a_penzt_magyarorszagrol.615883.html

 

Naponta 2 milliárd forint jött Magyarországra az elmúlt 12 évben. Hol van?

 

·         Legalább tízezermilliárd forint érkezett az EU-tól Magyarországra az elmúlt 12 évben. Ez naponta 2,2 milliárd forint. Csodát várt ettől a pénztől az ország.

·         De nincs sok látszatja ennek a rengeteg pénznek a magyar gazdaságban.

·         Ahogy néhány hónapra leálltak a kifizetések, a magyar növekedés is megbicsaklott, egyszerű lélegeztetőgépe lett az uniós apanázs a magyar gazdaságnak.

·         Arra viszont jó volt a rengeteg pénz, hogy a politika új tőkés elitet hozzon létre maga körül.

·         A támogatások jelentős részét feléltük. A végső mérleg valamivel több csak a nullánál. Történelmi lehetőség maradt ki.

 

Tizenkét éve, amikor Magyarország az Európai Unió tagja lett, és éppen Medgyessy Péter volt a miniszterelnök, nagyon komolyan arról beszéltek a politikusok mindegyik oldalon, hogy aki a 2006-os választást megnyeri, az onnantól kezdve legalább 12 évig kirobbanthatatlan lesz a hatalomból, annyi sok pénz jön majd uniótól. Aztán pedig arról beszéltek fejlesztéspolitikával foglalkozó szakemberek, hogy ennyi pénzt tulajdonképpen el se lehet költeni, és akármilyen abszurdul hangzik, valós probléma, hogy nem találnak majd helyet minden eurónak.

FELFOGHATATLAN MÉRETŰ ARANYESŐ LÁZÁBAN VOLTAK SOKAN, ÉS ARRÓL SZÓLTAK A VÁRAKOZÁSOK, HOGY MAGYARORSZÁGRA SOSEM LÁTOTT FEJLŐDÉS KÖSZÖNT.

 

http://tldr.444.hu/2016/06/08/naponta-2-milliard-forint-joett-magyarorszagra-az-elmult-12-evben-hol-van

 

Tovább szürkülhet a Liget-projekt, Tarlós szerint ők csak politikai érdekeket képviselnek

 

Nem lesznek zöldfelületek a Városligetbe épített múzumépületek lapostetőin, illetve az egész Városligetre kiterjesztették a kiskereskedelmi tevékenység végzését, döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés.

Bár a döntéshozók szerint „nem módosult hátrányára” a Liget-projekt (Szalay-Bobrovniczky Kristóf fogalmazott így), a beruházás kritikusai szerint pont az történik, amiről hónapok óta beszélnek.

http://444.hu/2016/06/08/tovabb-szuerkuelhet-a-liget-projekt-tarlos-szerint-ok-csak-politikai-erdekeket-teljesitenek

 

A Felcsúti Hírlap megköszönte Mészáros Lőrincnek, hogy a _saját vagyonából_ varázsolt színterápiát a helyi ovisoknak

 

Néhány napja jelent meg a Felcsúti Hírlap júniusi száma, aminek a vezető híre, hogy Erdélyből, a parajdi sóbányából szállították a sót a felcsúti Kastély Óvodába – amit ősszel Orbán is meglátogatott –, hogy a tornaszobában sófalat állítsanak fel.

A hírlap a képviselő testületnek ezért köszönetet is mondott, és a cikkből kiderül, hogy a sófal átadóünnepségén még egy kisebb műsort is tartottak, mint írják:

„Az ünnepségen a nyugalmat árasztó zene (Óz a csodák csodája: Szivárványdal), a szivárványszínek és a fények elvarázsolták a gyerekeket, a felnőttek szemébe pedig könnyeket csaltak. Nehéz szavakba önteni az átélt pillanatot.”

A hírlap utolsó cikkében Bárányos Gáborné óvodavezető fel is fedi, hogy a páratlan színterápiát Mészáros Lőrinc a saját vagyonából finanszírozta:

„Péntek reggel Mészáros Lőrinc polgármester úr átadta a sószobát – köszönjünk, hogy saját vagyonából az egészséges környezet mellé a színterápiát is meg tudtuk valósítani!”

 

http://444.hu/2016/06/08/a-felcsuti-hirlap-megkoeszoente-meszaros-lorincnek-hogy-a-sajat-vagyonabol-varazsolt-szinterapiat-a-helyi-ovisoknak

 

Felvet bizonyos kérdéseket, ha Orbán Viktor barátja a külkereskedelem támogatására létrehozott állami bank hiteléből óriási ingatlanberuházást hajt végre a Kopaszi-gáton, amit a kormány kiemelt jelentőségűnek minősít

 

Van az a gigaprojekt, amivel Garancsi István, Orbán Viktor barátja és a katariak elhozzák ide nekünk Dubajt, intelligens felhőkarcolókkal.

Ehhez csak annyi kellett, hogy Garancsi pont akkor vegye meg az 56 hektáros területet a Kopaszi-gátnál és kezdjen ingatlanfejlesztésbe, amikor az állami megtolja a jómódű családok lakáshoz jutást, ehhez a projekthez adjon 16,5 milliárdos hitelt az eredetileg a külkereskedelem támogatására létrehozott, de szükséges esetén tévécsatornavásárlásban Andy Vajnát megsegítő Eximbank, kerüljön elő egy katari befektető és a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt projektté nyilvánítsa az építkezéseket.

http://444.hu/2016/06/08/felvet-bizonyos-kerdeseket-ha-orban-viktor-baratja-a-kuelkereskedelem-tamogatasara-letrehozott-allami-bank-hitelebol-oriasi-ingatlanberuhazast-hajt-vegre-a-kopaszi-gaton-amit-a-kormany-kiemelt-jelentosegunek-minosit

 

Szuperkórház lehetne a Szent Imre is

 

Pár száz méterre áll a Szent Imre Kórház attól az üres telektől, ahova új szuperintézményt tervez az egészségügyi államtitkár – bár az sem egyértelmű, hogy tényleg itt lesz a körzet egészségügyi központja. Újbuda lelkesedik, pedig a meglévő kapacitásokat is szuperré tehetnék.

 

http://www.origo.hu/itthon/20160608-szuperkorhazza-lehetne-pofozni-a-szent-imret-is.html

 

 

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.