2016.június 8. Sajtószemle

A bíró azzal indokolt, hogy szerinte a fiú nem éhség miatt lopott, ezért kell fogházba mennie. Magyarországon vagyunk, 2016-ban.

http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/no-comment-egy-ev-es-harom-honap-foghazat-kapott-a-fiu-mert-kakaos-csigat-lopott-tavaly-99623

 

Plágiumkönyveket gyártottak az Emminek, de ez nem bűn

 

Nem talált semmilyen bűncselekményre utaló jelet a BRFK korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya a pennsylvaniai állami egyetem kiadványaiból koppintott magyar mezőgazdasági oktatási könyvek ügyének kivizsgálása során. Megszüntették a nyomozást.

 

http://nol.hu/belfold/plagiumkonyveket-gyartottak-az-emminek-de-ez-nem-bun-1618635

Fordulat a kitiltási ügyben: valaki áll a háttérben

 

Mégsem igaz, hogy a kitiltási botrány csak egyetlen kívülálló, senkihez nem köthető simlis vállalkozó hazugsága miatt robbant ki. A bíróság most lesöpörve az ügyészség álláspontját első fokú ítéletében kimondta, a vádlott csak közvetítő és bűnsegéd volt a történetben, és egy valódi 2 milliárdos korrupciós ajánlatot közvetített. De hogy kinek az ajánlatát, nem lehet tudni.

Nem vette be a bíróság az ügyészség verzióját, ami szerint Tábor Viktor csak úgy csinált, mint ha befolyásos ismerősei lennének, és el tudna intézni dolgokat a kormánynál a Bunge nevű amerikai étolajos cégnek 2 milliárd forintért cserébe. Ehelyett keddi első fokú ítéletében a bíróság azt mondta ki, hogy Tábor Viktor ajánlata 

nem színlelt volt, hanem valós, ő csak egy közvetítő bűnsegéd volt a történetben.

De akkor ki volt a valós megbízó, aki pénzért áfacsökkentést ígért és még azt is elintézte volna a NAV-nál, hogy a Bunge versenytársának áfaigénylését visszatartsák? A háttérbe álló megbízót a bíróság egyelőre nem nevezte meg, csak annyit jelentett ki, hogy Tábor valós ajánlatot közvetített, a valós ajánlattevő pedig ismeretlen. Tehát ezt a szálat egyelőre még nem sikerült kibogozni.

 

http://index.hu/gazdasag/2016/06/07/fordulat_a_kitiltasi_ugyben_valaki_all_a_hatterben/

Lázár embereinek kisöprését alapozta meg Orbán törvénye

 Befolyásos bankárok sora roggyanhat bele abba a törvénybe, amelyet az Országgyűlés gyakorlatilag 24 óra alatt fogadott el a takarékszövetkezeti integráció szabályozásának módosításáról. Az egyik kárvallott a Spéder Zoltánhoz köthető FHB-bankcsoport lehet, a parlamenti szavazás után a tőzsdén szinte azonnal felfüggesztették a kereskedést az FHB Jelzálogbank papírjaival. Cikkünk megjelenése óta pedig lefújták a Takarékbank jövő hétre meghirdetett közgyűlését is, amelynek napirendje Orbán Viktor szemét is szúrta.

Befolyásos bankárok sora roggyanhat bele abba a törvénybe, amelyet az Országgyűlés gyakorlatilag 24 óra alatt fogadott el a takarékszövetkezeti integráció szabályozásának módosításáról. A Spéder Zoltánhoz köthető FHB-bankcsoport ugyanis olyan versenyelőnyökre tett szert az elmúlt években, hogy azzal már egységfrontba tömörítette versenytársait. Orbán Viktornak ezúttal akár kapóra is jöhetett az alkalom, hogy egy cseppet visszafogja a Miniszterelnökséget vezető Lázár János nagyratörő álmait. Alighogy megszületett a parlamenti döntés, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) felfüggesztette az FHB Jelzálogbank részvényeinek, jelzálogleveleinek és kötvényeinek kereskedését a nap hátralévő részére. Igaz, hogy közben az FHB-t megbírságolta a jegybank is egy régi ügy miatt (a részleteket lásd alább).

 

http://hvg.hu/gazdasag/20160607_lazar_embereinek_kisopreset_alapozta_meg_orban_torvenye

 

A jegybank felügyelete alá került a takarékszövetkezeti rendszer

Az intézkedés célja az átláthatóság és stabil gazdasági működés

Magyar Hírlap 

Az Országgyűlés kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bankfelügyeleti ellenőrzése alá helyezte a teljes takarékszövetkezeti rendszert.  

Varga Mihály a változtatásokat azzal indokolta, hogy a kormány továbbra is stabil, versenysemleges, a gazdaság érdekeit megfelelően szolgáló hitelintézeti és bankrendszert szeretne. Jelezte, a felügyelet nemcsak ellenőrizhet, hanem menet közben beavatkozhat, például a takarékszövetkezeti integráció központi bankját átfogó vizsgálat indítására kötelezheti.

http://magyarhirlap.hu/cikk/57650/A_jegybank_felugyelete_ala_kerult_a_takarekszovetkezeti_rendszer

Vekerdy: azt csinálják az oktatással, amit a felcsúti kisvasúttal

 

Kemény kritikát mondott a mai oktatási rendszerről Vekerdy Tamás, aki ezért azt tanácsolná a szülőknek: keressenek alternatív iskolát, vagy legyen a gyerek magántanuló. Miközben gyerekközpontúság nincs, csak a tananyag erőltetése, a lengyelek, a szlovákok és a csehek is elhúztak mellettünk.

 

http://hvg.hu/itthon/20160607_Vekerdy_olyan_az_oktatas_mint_a_felcsuti_kisvasut

 

Szájer József csúnyán beszólt főnökei

 

Valaki elfelejtett szólni a fideszes EP-képviselőnek. Szent-Iványi István véleménye.

Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője néhány napja aNépszabadság kérdésére, miszerint hajlandó-e visszafizetni a Soros Alapítványtól kapott támogatást, az alábbi ütős választ adta:

Aki felteszi azt a kérdést, kész vagyok-e az egykori támogatási összeget visszafizetni, az még mindig nem sajátította el a demokrácia és a polgári szabadságjogokra alapozott társadalom, a szabad gondolkodás leglényegesebb gondolatait sem.

Nincs is semmi bajunk ezzel a válasszal. De vajon tudatában volt-e Szájer annak, hogy ezzel mit üzent főnökeinek?

 

http://hvg.hu/velemeny/20160607_Szajer_Jozsef_Soros_demokracia

 

Elfogadták az 2017-es adócsomagot

 

http://index.hu/gazdasag/2016/06/07/igy_valtozik_az_adozas_jovore/

Tarsolyék 7,5 milliárdot vehettek ki a Quaestorból

Szinte napi rendszerességgel vették ki a tízmilliókat a Quaestor pénztárából a vezetők - írja a Blikk a több ezer oldalnyi nyomozati irat alapján. A lap szerint nem csak Tarsoly Csaba, de a kollégái is szépen dézsmálták a cég készpénzállományát: 2014 végéig több mint 7,5 milliárd forintot vettek ki a pénztárból.

Sokszor még a bizonylatot sem fűzték le, de ha le is fűzték, csak a legritkább esetben volt az aláírva. 2010-től ugrott meg a pénztárból való pénzfelvétel: addig csak pár százmilliót vettek ki ily módon évente a Quaestorból, utána pedig 1-1,5 milliárdot.

 

http://nepszava.hu/cikk/1096237-tarsolyek-75-milliardot-vehettek-ki-a-quaestorbol

A Szent János telke kell? - Jövőtlen kórházi jövőkép

A fővárosi egészségügyi átszervezések kidolgozatlan tervei csak arra jók, hogy eltereljék a figyelmet az ágazat valódi bajairól – állítják ellenzéki egészségpolitikusok. A bezárásra ítélt Péterfy kórház főigazgatója a sajtóból tudta meg a kormány pénteki döntését, de konkrét válaszokat másoktól sem kaptunk arra a kérdésre, mi történik az egyes intézményekkel és honnan lesz pénz a fejlesztésekre.

 

http://nepszava.hu/cikk/1096206-a-szent-janos-telke-kell---jovotlen-korhazi-jovokep

A Jobbikkal lett kétharmad

Jobbikos segédlettel módosította tegnap immár hatodjára a "gránitszilárdságú" alaptörvényt a kormánypárti többség. Ezzel lehetővé tették, hogy bizonyos időre az Országgyűlés kétharmaddal gyakorlatilag teljhatalmat adjon Orbán Viktoréknak. Miután az alkotmány megváltoztatásához is kétharmad kellett, a kormány joggal bízhat abban, hogy adott esetben a rendkívüli állapot kihirdetéséhez is megkapja a szükséges parlamenti támogatást. Az előterjesztésre az LMP és a függetlenek nemet mondtak, az MSZP tiltakozásul nem vett részt a szavazásban. Öt szocialista, illetve LMP-s képviselő közösen ellen-módosítást is benyújtott a Háznak.

 

http://nepszava.hu/cikk/1096320-a-jobbikkal-lett-ketharmad

Pintér-csomag elfogadva - Ismét átírják az alaptörvényt

Elfogadta a parlament kedden a Belügyminisztérium (BM) terrorellenes csomagját. Az Országgyűlés mai ülésén döntöttek arról is, hogy újra - 2012 óta hatodszor - módosítják az alaptörvényt, kiegészítve a különleges jogrendre vonatkozó szabályozást a terrorveszélyhelyzet kategóriájával.

 

http://nepszava.hu/cikk/1096231-pinter-csomag-elfogadva---ismet-atirjak-az-alaptorvenyt

 

Magyarország bármit megtehet a schengeni határt átlépő emberekkel

 

Nem lehet mindenkit szabadságvesztésre ítélni csupán azért, mert illegálisan lépett be egy uniós tagállam területére – így döntött az Európai Unió Bírósága. Vannak azonban kivételek: ha valaki a schengeni határokon át jön jogellenesen a közösség területére, az érintett tagállam ezt már bűncselekménnyé nyilváníthatja.

Civilizált államokban nem illik becsukni valakit pusztán azért, mert egy schengeni határt átlépve jogellenesen keveredett az adott ország területére – mondta ki az Európai Unió Bírósága kedden. Az ügy előzménye, hogy a rendőrök még 2013 márciusában leszállítottak egy ghánai férfit a belgiumi Gentből Londonba tartó autóbuszról a La Manche-csatorna alatti alagút bejáratánál. Az intézkedés oka az volt, hogy az utas nyilvánvalóan más személy számára kiállított belga útlevéllel igazolta magát, más okmánya pedig nem volt.

 

http://nol.hu/kulfold/magyarorszag-barmit-megtehet-a-schengeni-hatart-atlepo-emberekkel-1618677

 

„Nem adom a lelkemet!” – így tiltakoztak az iskolák államosítása ellen

 

A budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanárai és a szülők az iskolák totális államosítása ellen tiltakoztak. A városháza előtti placcon ötszáz tüntető üzente a kormánynak, nem hagyja, hogy sárba tiporják az önrendelkezést és a rendszerváltás legnagyobb adományát: az önkormányzatiságot.

 

http://nol.hu/belfold/nem-adom-a-lelkemet-igy-tiltakoztak-az-iskolak-allamositasa-ellen-1618671

 

Jogerősen elmeszelték Magyarországot a TEK teljhatalma miatt

 

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) öttagú tanácsa kedden elutasította a fellebbezést abban az ügyben, amelyben a törvényszék januárban, első fokon elmarasztalta Magyarországot a magyar terrorelhárító szervek (TEK) számára bírói engedély nélküli titkos megfigyelést biztosító törvény miatt. Ezzel az elmarasztaló ítélet jogerőre emelkedett.

 

http://nol.hu/belfold/jogerosen-elmeszeltek-magyarorszagot-a-tek-teljhatalma-miatt-1618657

 

„Fekve írom, hősugarak alatt"

 

A könyvhétre jelenik meg Esterházy Péter új könyve, a Hasnyálmirigynapló. Most is teszi a dolgát: naplószerűen meséli el munkaidejének rövidülését.

„Az emberiség leginkább két betegséget terhelt meg a metafora díszei­vel, méghozzá egymáshoz igen hasonló módon és látványosan: a tuberkulózist és a rákot" – írja Susan Sontag.

Esterházy Péter ezt a Sontag-­esszét olvassa, miközben az első kemoterápiájára várakozik. Erről a jellegzetes értelmiségi attitűdről (hozzáolvasunk a „témához") maga a szerző számol be új köny­vében, mely hasnyálmirigyrákjának diagnosztizálásával kezdődik, s naplószerűen rögzíti mindazt, amit a betegség tudatosulása elindított. Mindazt, ami ezzel fokozatosan megváltozott. Mert itt új időszámítás kezdődött: szinte semmi sem maradt úgy, ahogyan korábban volt.

 

http://nol.hu/kultura/fekve-irom-hosugarak-alatt-1618597

 

„Ha szerencséje van, szétrobban a lába” – megjártam a szakrendelők poklát

 

– Jó napot kívánok! – köszöntem lelkesen a kissé mufurcnak tűnő orvosnak.

– Maga kijátszotta az egészségügyet!

– emelte meg a hangját köszönés nélkül. Hirtelen azt hittem, rossz helyen járok, és szakrendelés helyett a rögtönítélő bíróságra tévedtem, de az igazi fejmosás csak ezután következett. – Tudom ám én, miért ment a sebészetre, az ön fajtája ilyen. Azért, mert tudta, hogy akkor azonnal kap időpontot az ortopédiára, és nem kell várnia heteket. Megkerülte a háziorvost. Miért nem oda ment? Hát nem az az alap?

– A háziorvosom eredetileg kardiológus, a szív azért elég messze van a lábtól – próbáltam tréfával oldani a feszült helyzetet, de ez csak olaj volt a tűzre.

– Maga azt hiszi, mindent lehet? Hogy mi viccből vagyunk itt? Hogy mi csak azért vagyunk, mert az ilyen kerülőúton előretolakodókat várjuk? – zihált az orvos hasa az idegességtől, a szőrös köldök pedig megértően rám kacsintott a gomblyukak között szétfeszülő ing alól.

 

http://nol.hu/velemeny/ha-szerencseje-van-szetrobban-a-laba-megjartuk-a-szakrendelok-vilagat-1618479

 

Mándy Gábor Gyurcsány nem tanul

 

Sokan sokszor ajánlották neki, hogy húzódjon hátrább a DK-ban, népvezér helyett legyen ötletgazdag tanácsadó és alkalmi tüzes szónok. Úgy tűnik, ezt a szerepet túl kevésnek találja. Nem nyugszik, amíg a hebehurgyaságával végleg el nem koptatja a demokrata oldal esélyét a visszatérésre. És akkor majd joggal kérdezhetjük meg: Cui prodest? Kinek használ?

 

http://nol.hu/velemeny/gyurcsany-nem-tanul-1618545

Németh Péter Gyilkosság, öngyilkosság

Szocialistákhoz közel álló körök szerint nagyon rosszul jött Tóbiás Józsefnek a dunaújvárosi választási eredmény. Jóllehet a szocialisták elnöke többször is kijelentette, hogy nem az országos elnökség döntött arról, hogy saját jelölttel szállnak harcba az önkormányzati képviselői helyért, hanem az MSZP szabályainak megfelelően a helyi szervezetet illette a jog, mégis a funkcióban lévő elnökön kérik számon a kudarcot. Merthogy nem is egyszerű bukásról van szó, nem egy simán elvesztett időközi választásról, az már az előcsatározásokból is kiderült; maguk a szocialisták és a Fidesz is magasra tették a lécet. 

A szocialisták nem egészen három hét múlva választanak maguknak új elnököt. Erőteljes jóindulat kell hozzá, hogy azt higgyük, képesek lesznek élni az új eséllyel.

 

http://nepszava.hu/cikk/1096215-gyilkossag-ongyilkossag

Szajlai CsabaTükröm, tükröm

Álláspont. Amikor eltékozolt évekről beszél a túloldal, az rájuk is vonatkozik.

Magyar Hírlap

Ha a kormány lazít, az a vád ellene, hogy választási költségvetést készít, amennyiben pedig szorosabbra húzza a gyeplőt - miként tette az elmúlt években –, „tulajdonképpen” megszorít. 

Ez a van rajta sapka, nincs rajta sapka tipikus esete. 

Tudniillik a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon, valamint az Európai Unió–IMF duetten kívül aligha örül más az alacsony költségvetési hiánynak, sőt az utca manipulált népe sokkal inkább arra kíváncsi: ha ennyire jól állunk – mármint makrogazdasági számokban –, akkor ezt miért nem érezzük a zsebünkben. 

Hagyjuk tehát a hókuszpókuszt – az éves GDP, az adósságráta, az államháztartási hiány vagy éppen az állampapírhozamok –, nézzük, hogy jön ki a „háztartási matek” jövőre. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/57720/Tukrom_tukrom

 

A menekültválság 5-10 év múlva érezteti majd a hatását

 

Kiélezett versenyben a Zöldek (Die Grünen) által támogatott politikus, Alexander Van der Bellen nyert, néhány tízezer szavazat előnnyel az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje, Norbert Hofer előtt a május 22-i osztrák elnökválasztáson. A szavazatszámlálást Brüsszelben is lélegzetvisszafojtva figyelték, mert még nem volt rá példa, hogy egy zöld és egy radikális jobboldali párt versenyezzen a legmagasabb közjogi méltóságért egy uniós tagállamban. Ulrike Lunacek, a Zöldek európai parlamenti alelnöke, és Harald Vilimsky, a Szabadságpárt EP-frakcióvezető-helyettese válaszolt a kérdéseinkre.

 

http://index.hu/kulfold/ep/2016/06/07/piros-feher-piros_csodaban_bizom

 

Novák: Vona kivégzett

 

Az atv.hu-nak sikerült megszólaltatnia a Jobbikból tegnap kizárt Novák Elődöt, aki politikai kivégzésként élte meg a pártvezetés döntését. Pártot viszont nem kíván alapítani, a Jobbikot a saját gyermekének tekinti.

 

https://www.youtube.com/watch

 

SZAVAK HÁBORÚJA

Kő kövön nem marad Amerikában

Magyar Nemzet

Kifejezetten személyeskedő, durva hangvételű kampányra számíthatunk azok után, hogy egyre valószínűbb, a republikánus Donald Trumppal a demokrata párti Hillary Clinton fogja felvenni a versenyt az őszi amerikai elnökválasztáson. Szakértőket kérdeztünk arról, hogy ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

 

http://mno.hu/kulfold/ko-kovon-nem-marad-amerikaban-1345989

 

Végítélet

Hajdú Péter Magyar Nemzet

 

Egy biztos, a kormánynak hatalmas adóssága van a devizahitelesek felé. Hisz a 2010-es kormányváltás után még a folyamatos forintgyengítő gazdaságpolitika beindítása előtt is megmenthették volna a devizahiteleseket. Ráadásul akkor sokkal kevesebb pénzre lett volna szükség ehhez, hiszen az árfolyamveszteség jóval kisebb volt, mint később. S pénz is volt: például a Mol-tulajdonrész megvásárlására költött 500 milliárd forint. A mentőcsomag akkor elmaradt, így a gyenge forint terheit az adósok viselték, s csak az egyoldalú szerződésmódosítás miatt kaptak később valamiféle kárpótlást. A legutóbbi napok eseményeiből úgy tűnik, hiába reménykednek, a kormány végleg magára hagyta a devizahiteleseket. Legalábbis erre lehet következtetni, hogy a Kúria felháborító jogegységi döntése nem érte el a kormány ingerküszöbét: Orbán Viktor kormányfő a Népszabadságnak nyilatkozva kijelentette, ott lesz a magyar futballválogatott bourdeaux-i mérkőzésén, mert nincsenek olyan fontos törvényjavaslatok a kormány asztalán, amelyek miatt rendkívüli nyári ülésszakot kellene elrendelni.

 

http://mno.hu/vezercikk/vegitelet-1346049

Földalatti felszín

Fabula rasa

Ugró Miklós, Magyar Nemzet

 

Néhány éve hatalmas nemzetközi botrány kerekedett abból, hogy a Siemens céget megvádolták: úgy jutott nagy összegű megrendelésekhez, hogy csúszópénzekkel ösztönözték a döntéshozókat ajánlatuk elfogadására. Csak úgy röpködtek a tíz- és százmilliók, amennyivel állítólag megkenték a megrendelőket, akik nyilván nem lehettek holmi olcsójánosok. Ez a szörnyűséges korrupciósorozat pont azokban az időkben történt, amikor a magyar főváros a Combino villamosokat vásárolta a Siemenstől, ám abban az ügyletben a korrupció gyanúja nem merült fel. A magyar üzletkötőket nem kellett megkenni ahhoz, hogy villamos címén olyan járművet vegyenek, amely rendkívül drága volt, eredetileg nem villamosnak készült, s megvásárlása után komoly költségen kellett átalakítani a fél várost – a síneket, a megállókat, a közvilágítást –, de magukat a járműveket is, hogy beállíthassák őket a forgalomba. Mint említettem, a korrupció gyanúja fel sem merült, így a főváros és a BKV akkori illetékeseinek híresen patyolattiszta becsületén, legalábbis a Combino-biznisz kapcsán, nem esett folt.

 

http://mno.hu/fabula_rasa/foldalatti-felszin-1345917

 

TÓBIÁS A KAPUK ELŐTT

Néző László Magyar Idők

Baj van az MSZP háza tájékán. Nagyon kikapott a jelöltjük Dunaújvárosban a vasárnap tartott időközi választáson. Igaz, ebbe a bajba saját magát keverte a szocialista párt, meg úgy az egész baloldal. Túlságosan nagy jelentőséget tulajdonítottak ennek a választásnak, s többen jó előre ittak a Fidesz-medve bőrére. Most aztán valahogyan meg kellene magyarázniuk, hogy hol is az elejtett vad, s kinek a puskája hordott félre, vagy ki lövöldözött közülük vaktölténnyel. Vagy éppenséggel ki volt az, aki sunyiban inkább a vadásztársára célzott, mint a képzelt medvére.

Szóval a dunaújvárosi kis önkormányzati képviselői választókörzet mindenkinek megadta, amire éppen szüksége volt. Kivéve az MSZP-t. Ők csak azt kapták, amit érdemeltek.

Annyira összezavarodott a szocialisták vezetése, hogy rögvest el is felejtettek mindent, amit eddig mondtak, nem mintha annak bármi értelme lett volna. Hirtelen a helyi szervezetet tették a kudarcért felelőssé, s már azt mondja Tóbiás pártelnök, hogy a jövőben majd felülről eldöntik, ki indulhat a választásokon egy-egy körzetben, nem ám a helyi „elitre” hallgatnak.

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/tobias-kapuk-elott-728644/

 

BALOG ZOLTÁN: A PEDAGÓGUSOK MUNKÁJA NÉLKÜL EGY ORSZÁG SEM LEHET SIKERES

MTI

A kormány célja, hogy összekösse a versenyképes oktatást és az értékalapú nevelést, amelyek nem kizárják, hanem jó esetben támogatják egymást – hangoztatta az emberi erőforrások minisztere a pedagógusnap alkalmából tartott díjátadón, kedden a Pesti Vigadóban.

A köznevelési rendszer átalakításáról szólva azt mondta, ez nemcsak azt jelenti, hogy valami rosszat megjavítanak, hanem azt is, hogy lépést tartanak a világgal. Akkor lehet a köznevelés rendszerét újrarendezni, ha sikerül megegyezni a célokban.

Ez a cél pedig a gyermekek érdeke, az egész rendszernek értük kell dolgoznia – fogalmazott a miniszter.

http://magyaridok.hu/belfold/balog-zoltan-pedagogusok-munkaja-nelkul-egy-orszag-sem-lehet-sikeres-731797/

 

Hogy mondják brüsszeliül, hogy közlekedési csomópont?

 

Orbán Viktor miniszterelnök, a nép egyszerű fia nem tűri a sznoboskodást, a külföldieskedést, és körbekergeti az országon a beszivárgó brüsszeli tolvajnyelvet. IN-TER-MO-DÁ-LIS!!!! NORMÁÁÁLIS?!

 

http://444.hu/2016/06/07/hogy-mondjak-bruesszeliuel-hogy-koezlekedesi-csomopont

 

Schiffer: Virágozzék minden kultúra ott, ahol keletkezett

Schiffer azt mondta: egy zöld párt alapvetése, hogy mindenkinek joga lehessen az emberhez méltó élethez, lehetőleg a saját szülőföldjén. A másik alapvetés pedig szerinte az, hogy egy zöld párt elkötelezett a kulturális sokféleség mellett.

„De ez nem a kultúrák végtelenített összekeveredését jelenti, hanem azt, hogy minden kultúra a keletkezési helyén tudjon virágozni és fejlődni.”

 

http://444.hu/2016/06/07/schiffer-viragozzek-minden-kultura-ott-ahol-keletkezett

 

Az EU közel-keleti és afrikai országoktól is venne át menekülteket

 

Az Európai Bizottság a nemzetközi menekültválság közös kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodás gondolatára építve a többi között menekültek és gazdasági bevándorlók legális befogadásának lehetőségéről szóló partneri kapcsolatot ajánl közel-keleti és afrikai országoknak - mondta Dimitrisz Avramopulosz, a brüsszeli testület migrációs ügyekért felelős tagja a Die Welt című lapnak.

LENNE VISZONT UNIÓS KÉK KÁRTYA, HOGY LEGÁLISAN VÁLLALHASSANAK MUNKÁT.

 

http://index.hu/kulfold/2016/06/07/eu_migracio_kozel-kelet_afrika/

A válság óta nem volt ilyen kevés tartalékunk

 

Májusban ismét jelentősen, 971 millió euróval csökkentek a Magyar Nemzeti Bank nemzetközi tartalékai. Ez egyben azt is jelenti, hogy egy év alatt már  11,686 milliárd folyt ki az MNB-ből, azaz a devizatartalék harmada elfogyott. Ilyen kevés dugipénze pedig legutóbb a világválság kitörésekor, 2008 májusában volt az országnak - derült ki az MNB adataiból.

Egész pontosan 25,462 milliárd euró maradt a kasszában.

Már a márciusi 4,164 milliárd eurós csökkenéssel is hétéves mélypontra esett a devizatartalék szintje, áprilisban pedig további 1,118 milliárddal csökkent.

 

http://index.hu/gazdasag/2016/06/07/csunyan_megcsappant_a_devizatartalek/

A nem foglalkoztatható embereket is hadra fogná a kormány

 

Hétfőn a Magyar Közlönyben Orbán Viktor aláírásával megjelent egy kormányhatározat "a mentális, szociális vagy egészségügyi okból foglalkoztatásba be nem vonható álláskeresők foglalkoztathatóságának növelését szolgáló" intézkedésekről – vagyis arról, hogy hogyan lehet dolgoztatni azokat, akiket egyébként nem lehet dolgoztatni.

 

http://hvg.hu/itthon/20160607_A_nem_foglalkoztathato_embereket_is_hadra_fogna_a_kormany

 

Kisvárdán sem aprózzák el: Seszták miniszter bemutatta a másfélmilliárdos stadion látványterveit

 

A vasárnapi bajnoki meccs szünetében Seszták Miklós miniszter bemutatta a Kisvárdára tervezett futballstadion terveit. Igazi sportpanellel azt mondanánk, ékszerdobozt kap az NB II.-es csapat, csakhogy másfél milliárd forint állami támogatásból épül meg a 2500 fős aréna.

 

http://blog.atlatszo.hu/2016/06/kisvardan-sem-aprozzak-el-sesztak-miniszter-bemutatta-a-masfelmilliardos-stadion-latvanyterveit/

 

Különös dolgok történtek az állami vagyonkezelő vezérigazgatójával

 

Tiborcz Istvánnal ebédelt, majd pár nappal később eladta a tulajdonrészét egy kastélyban.

Történetünk egyik szereplője Tiborcz István, aki az aktuális Narancs címlapján együtt szerepel feleségével, apósával, illetve Adnan Polat török milliárdossal. Ahhoz a cikkhez készült egy kapcsolati háló is (ide kattintva nagyban is látható), amelyből jól látszik, hogy a Tiborczhoz köthető BDPST Zrt. egyaránt kapcsolatban áll Adnan Polat cégeivel, illetve a két jordán, Ammar Abu Namous és Zaid Naffa körül terebélyesedő cégbirodalommal is.

 

http://magyarnarancs.hu/belpol/szivek-norbert-tiborcz-istvan-99603

 

A kormány 71 millióért rendel Rákay Philip könyveket

 

A hétfői Magyar Közlönyben jelent meg, hogy a kormány összesen

71,3 millió forintot csoportosított át,

hogy Rákay Philip a Szabadság tér '89 – a rendszerváltoztatás aktái című köztévés műsorából készített kétrészes könyveiből vásároljon. A műveket iskolákba, és könyvtárakba szánják.

 

http://444.hu/2016/06/07/a-kormany-71-millioert-rendel-rakay-philip-koenyveket?fbfanpage444+20160607+0951

 

Elegük lett a fideszes polgármester meredek kavarásaiból, és satuféket nyomtak a civilek

Csepregen feloszlatta magát a függetlenekből álló testület, mert a Fidesz polgármestere zavaros pénzügyi manőverekben utazott, ehhez pedig a többség nem akart asszisztálni. Riport.

 

http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/eleguk-lett-a-fideszes-polgarmester-meredek-kavarasaibol-es-satufeket-nyomtak-a-civilek-99608

 

Frappánsan alázza az Orbán-kormányt a vagány budaörsi gimnázium

Tiltakoznak az oktatás államosítása ellen, de még hogy! Holnap tüntetés, ott lesz fél Budaörs, persze a polgármester is, de addig is itt a saller a kormánynak címezve.

Tiltakozó közleményt juttatott el szerkesztőségünknek a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, amit változtatás nélkül közlünk. De előtte jöjjön az üzenet, HOGY ŐK IS MEGÉRTSÉK:

 

http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/frappansan-alazza-az-orban-kormanyt-a-budaorsi-gimnazium-99609

Vizoviczki ligájában nem számítottak a pártok, az ő pénzéből mindenki akart

 Rogánig ér a Vizoviczki-ügy?

 

Vizoviczki László csápjai mindenkit elértek az V. kerületben. 2012-ig nem volt olyan polgármestere a kerületnek, akinek az idején ne kapott volna valamilyen engedményt a Vezér birodalma, és a Belváros nélkül Vizo soha nem is tudott volna ennyire megerősödni. Az ügyészséget ez mégsem érdekli.

„Ja, hogy a Vizoviczki Laci maffiózó? És ez 2012-ig nem tűnt fel senkinek? Ne röhögtessenek már! Tudott erről mindenki. Ilyen szintre nem lehet úgy eljutni, hogy a rendőrség, az önkormányzatok vagy a kormány az ellenséged legyen. Azért nem tett senki semmit, mert mindenki jól járt a Laci pénzgyárával.”

 

http://tldr.444.hu/2016/06/07/vizoviczki-ligajaban-nem-szamitottak-a-partok-az-o-penzebol-mindenki-akart

A debreceni önkormányzat kétmillióért vett lézerdetektorokat, de azt állítják, csak parkolni akarnak velük

Az RTL Klub Híradója megnézte a debreceni önkormányzat hivatali autóit, amiken jól látszott, hogy gondosan felszerelték őket olyan lézerdetektorokkal is, amik meglepően hasonlítanak az illegális lézerblokkolókra is.

 

http://444.hu/2016/06/06/a-debreceni-oenkormanyzat-ketmillioert-vett-lezerdeteltorokat-de-csak-parkolni-akarnak-veluek

Mészáros Lőrinc tanítja az osztrákokat

 

Bár az építőipar nem muzsikál valami jól, a szektor legnagyobb cégei nem panaszkodhattak tavaly: két kivétellel mindegyikük növelte árbevételét, és az év végén zsíros osztalékokat vihettek haza. A Duna Aszfalt az új Közgép, de a régi is jól tartja magát. A legsikeresebb építőipari nagyvállalkozó Mészáros Lőrinc, a legbénább Garancsi István. A magyar cégek jövedelmezőbbek a külföldieknél, de azért a multik is ezerrel lapátolják ki a pénzt az országból. Ezek derültek ki az építőipari cégek pénzügyi beszámolóiból.

 

http://index.hu/gazdasag/2016/06/07/epitoipar_beszamolok_meszaros_lorinc_garancsi_kozgep_market_strabag_swietelsky/

Országos akcióvá nő Pukliék tanévzáró tiltakozása

 

Hat városból jelezték eddig, hogy helyi tüntetéssel csatlakoznak a Tanítanék mozgalom szombati budapesti tanévzáró demonstrációjához, közölték a szervezők az Indexszel.

A fővárosban a Március 15. térről a Várkert Bazárhoz vonulnak majd a tüntetők, hogy tiltakozzanak a kormányzat oktatási döntései ellen és osztályozzák a kormány teljesítményét. Emellett Békéscsabán, Szegeden, Miskolcon és Pécsen kora délutánra hirdettek demonstrációkat a belvárosi terekre, Győrben pedig délelőtt gyűlnek össze a Klauzál téren. Debrecenben pénteken tartják a demonstrációt.

A miskolciak úgy hirdetik a saját akciójukat, hogy "léggömbökön eresztik el a kormány be nem váltott ígéreteit", illetve az adományozók is felküldhetik saját üzeneteiket a lufikkal.

 

http://index.hu/belfold/2016/06/07/orszagos_akciova_no_pukliek_tanevzaro_tiltakozasa/

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.