2016.június 16. Sajtószemle

A magyarok elleni vereségből csinált reklámfilmet az osztrák vasúttársaság

Az OBB amolyan sírvavígadós reklámot töltött fel szerdán a Facebook-oldalára, amiben a vonatokon elérhető szupergyors internetet ajánlják, de a hozzá készült történet a keddi meccsről szól. Egy osztrák úr és a mellé csatlakozó (természetesen gulyást fogyasztó) magyar férfi nézi közösen a meccset, közben cukkolják egymást, majd a végén az osztrák gratulál a magyarnak. Na erre ki számított volna.

http://444.hu/2016/06/15/a-magyarok-elleni-veresegbol-csinalt-reklamfilmet-az-osztrak-vasuttarsasag

 

Nincs megállás: újabb kastélycéget alapított a Tiborcz-kör

Újabb ingatlancéget jegyeztetett be BDJK-Real Estate Kft. néven a kormányfő vejéhez köthető érdekcsoport. A társaságba rögtön apportálták a felújítandó bodajki Hochburg–Lamberg-kastélyt – értesült a Válasz.hu.

Szűk egy év alatt tehát négy villa vagy kastély „ment át” a BDPST-érdekkör keze alatt, és közben a Tiborczékkal együttműködő török és szaúdi szupergazdagok újabb és újabb ingatlankezelő társaságokat alapítanak. Alighanem arról van tehát szó, hogy a BDPST felhajt relatíve olcsón megszerezhető, lerobbant – ámde patinás – épületeket, ezeket „projektesíti” (vállalja, hogy EU- és hazai forrást szerez a felújításhoz, illetve gyors ütemben beszerzi az átalakításhoz szükséges engedélyeket), és megtartja, vagy gigahaszonnal továbbadja a felértékelődött ingatlanokat, melyekből később szállodák, zártkörű klubok vagy magánlakások lehetnek.

http://valasz.hu/itthon/nincs-megallas-ujabb-kastelyceget-alapitott-a-tiborcz-kor-119078

 

A Népszabadságról tárgyal Orbán?

Találkozót kért Orbán Viktor miniszterelnöktől a Népszabadságot is birtokló Vienna Capital Partners (VCP) főtulajdonosa - értesült lapunk. Az egyelőre meg nem erősített tárgyalás témája a politikai napilap sorsa lehet, forrásaink szerint ugyanis Heinrich Pecina osztrák üzletember a Népszabadság eladásáról kíván tárgyalni a kormányfővel. Úgy tudjuk, a vevő Habony Árpád - vagy valamilyen érdekeltsége - lehet. A 168 óra közben azt írja: Simicskáé lehet az Index, Mészáros Lőrincé a Népszabadság.

Megírtuk, korábban több alkalommal is felmerült a sajtóban, hogy miután tavaly nyáron lezárult a Népszabadság Zrt. többségi tulajdonosának felvásárlási akciója, a VCP egyik leányvállalata pedig 99,88 százalékos tulajdonosa lett a Népszabadság Zrt.-nek (0,12 százalék szerkesztőségi közös tulajdonban van), Pecina mégis megválna a laptól. Sőt, egyes források folyamatosan arról számoltak be: Spéder Zoltán, valamint Habony Árpád is feltűnt kérőként.

http://nepszava.hu/cikk/1096992-a-nepszabadsagrol-targyal-orban

 

Simicskáé lehet az Index, Mészáros Lőrincé a Népszabadság

A Spéder Zoltánra kiadott kilövési engedély után azonnal megindult a helyezkedés a hozzá köthető sajtótermékek körül, így célkeresztbe került az Index és a többek között a Népszabadságot és Nemzeti Sportot kiadó Mediaworks is.

Azután, hogy Spéder elveszítette Orbán Viktor bizalmát, egyre nagyobb a nyomás: gazdasági érdekeltségeitől is váljon meg. És a vevők sorban állnak. Az Indexre Orbánék számára az optimális vevő a Habony Árpád–Andy Vajna-kör volna, de a 168 Óra több forrásból is úgy tudja, akár a közeljövőben már Simicska Lajosé lehet a portál. A médiaportfólióját épp megtisztító – a veszteséges Metropolt megszüntető, a Class FM-et eladó – Simicskának ugyanis információink szerint komoly opciós szerződése van a vásárlásra.

Mészáros Lőrinc és üzleti köre a Spéder-barát Heinrich Pecina-féle Mediaworks iránt érdeklődik komolyan, e cégé többek között a Népszabadság és a Nemzeti Sport. Az előkészítés már zajlik. Informátorunk szerint a Mediaworks végső vevője a Duna Aszfalton keresztül az idén tavasszal, 20 millió forint jegyzett tőkével alapított Opimus Press Zrt. lenne. A Mészáros Lőrinchez és családjához sok szálon kötődő Opimus Group Nyrt. tulajdonában lévő, idén év elején létrehozott kft. áprilisban 20 millió euró (6,2 milliárd forint) zártkörű sikeres kötvénykibocsátást hajtott végre.

Részletek a csütörtökön megjelenő 168 Órában.

http://www.168ora.hu/itthon/simicskae-lehet-index-meszaros-lorince-nepszabadsag-146496.html

 

Simicska osztozkodik a Fidesszel?

Orbán Viktor és a vele háborúzó egykori jóbarát az Index és a Népszabadság küszöbén.

Simicska Lajos közeli forrásunk lényegében megerősítette, hogy az Orbán Viktorral másfél éve háborúban álló nagyvállalkozó pályázik az Indexre, miután a 168 Óra megírta, a Fidesz egykori gazdasági háttérembere köreinek komoly vásárlási opciója lehet a portálra, amelynek mai tulajdonosa, Spéder Zoltán kormányzati össztűz alá került. Eközben a Népszabadság eladása körül is forr a levegő, hiszen lapunk idevágó, Orbán Viktor és a Népszabadságot és a Nemzeti Sportot is kiadó vállalatot tulajdonló Heinrich Pecina találkozóját érintő információját egyik fél sem cáfolta, sőt, újabb sajtóinformációk szerint a Mediaworks nem is Habony Árpád, hanem egyenesen Mészáros Lőrinc kezébe kerülhet.

http://nepszava.hu/cikk/1097115-simicska-osztozkodik-a-fidesszel

 

 

Na, hol épül Andy Vajna feleségének a fánkozója?

nol.hu információi szerint a filmügyi kormánybiztos felesége az V. kerület turisztikai szempontból legmenőbb utcájában csípett meg egy megfelelő méretű ingatlant a nyár közepén startoló üzletéhez.

Vajna azt is elárulta, hogy az üzlet mellett kocsikat is futtatnak majd a fővárosban.

Mindig is szerettem a finomságokat, és az üzlettársam azt mondta, hogy vágjunk bele.

Vajna Tímea az interjúban cégnevet még nem említett, a Mr. Funk facebookos promóciója viszont párhuzamosan már április elején megkezdődött. Az oldalon viszont nem fedték fel eddig a tulajdonosok nevét.

Az V. kerületi önkormányzat a nol.hu kérdésére közölte, hogy az Október 6. utcai épületben nem volt üzlethelyiségük, így a fánkkereskedés gyors ingatlanhoz jutásához nincs közük.

http://nol.hu/belfold/na-hol-epul-andy-vajna-felesegenek-fankozoja-1619733

 

 

Méretes baromsággal vágott vissza Clintonnak Balog Zoltán

„Lengyelország és Magyarország – két ország, amely nem lenne szabad az Egyesült Államok és a hosszú hidegháború nélkül – most úgy döntött, hogy a demokráciával túl sok a baj, ezért most egy Putyin-féle vezetést akarnak. Jöjjön csak egy tekintélyelvű diktatúra, és ne engedjék be a külföldieket!” – ezt még május elején mondta egy kampányrendezvényen Bill Clinton, az Egyesült Államok volt elnöke. 

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter úgy felszívta magát ezen a nyilatkozaton, hogy egy hónap elteltével, a 888.hu nevű kormánybarát „hírportálnak” adott interjújában is felemlegette. Nem is akárhogyan.

„...Ostobaság, amit nemrég Clinton mondott, hogy Amerika adta ajándékba a demokráciát Lengyelországnak és Magyarországnak. Miközben Amerikában még javában feketéket ostoroztak és rabszolgákat tartottak, Lengyelországban már-már olyan demokrácia volt, hogy csak na, nem beszélve a magyarokról. Mit gondolnak rólunk, hogy ők harcolták ki nekünk a szabadságot...?!” – fakadt ki Balog.

Az interjút lapunk is szemlézte, ami viszont egy olvasónkat háborította fel, mégpedig Balog méretes öngólja miatt. Olvasónk a következőket írta:

„A történelemtanárok nagyfőnöke elfeledkezik arról, hogy az amerikai polgárháború előtti években Magyarország a Habsburg birodalom egyik tartománya, és 1848-ig feudális, rendi társadalom volt, Lengyelország pedig egy időszakban nem is létezett (1793–1918 között).”

Balog Zoltán ugyan nem konkretizálta, melyik korszakra gondol, de a szavaiból (miszerint az USA-ban „még javában” rabszolgatartás volt), kikövetkeztethető, hogy a 19. századra utalt (már csak azért is, mert előtte aztán végképp nem volt nálunk demokrácia, utána – a 20. században – pedig már nem volt rabszolgatartás az USA-ban).

http://nol.hu/belfold/meretes-csusztatassal-vagott-vissza-clintonnak-balog-zoltan-nincs-kesz-1619647

 

 

Orczy-kert - Nem állnak le a fakivágások

Apró siker: a kormány "magánegyeteme", a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika campusának terjeszkedése miatt halálra ítélt - és még elő - fák negyede megmenekülhet az Orczy-kertben, a korábban tervezett 135 helyett most "csak" 101-et irtanának ki - derült ki azon a kedd esti lakossági fórumon, amit a helyi lakosok és civil környezetvédők kényszerítettek ki a kerület és az NKE vezetésétől. A három éve indult építkezés és fapusztítás ideje alatt ez volt az első alkalom, hogy közmeghallgatást rendeztek.

http://nepszava.hu/cikk/1097103-orczy-kert---nem-allnak-le-a-fakivagasok

 

 

Halállista az egészségügyben - Fokozódik a káosz

A humántárca, ezen belül is az egészségügy megcsonkítását jelenti a minisztériumi háttérintézmények hétfőn megjelent halállistája - értékelik a döntést szakértők. Közülük néhányan nem zárják ki, hogy az ágazat átalakítási terveihez ígért támogatás és a béremelések fedezetének fejében nyelte le az államtitkárság, hogy mindössze három intézményének önállósága maradhat meg. 

http://nepszava.hu/cikk/1097099-halallista-az-egeszsegugyben---fokozodik-a-kaosz

 

Lovas István: A hazai ellenségimádók vége

A mai liberális világrendszer globálisan omlik össze.

Magyar Hírlap 

Van egy hatalmas különbség az osztrák Weekend Magazin kedd esti magyar–osztrák Eb-focimeccs előtti magyarellenes gyűlöletkeltése és a hazai „demokratikus oldali” gyűlöletkeltők azonos üzenete között. Az, hogy az ottani balliberálisok hazájuk ellenlábasa, az itteniek a saját lakóterületük szerint illetékes nép és válogatottja ellen keltettek gyűlöletet. 

Miután mindennek van „másik oldala”, ennek is. Mégpedig igencsak örömteli: hála nekik, most már tényleg eljött az a pillanat, amikor végre azok is világosan látnak, akik átaludták az elmúlt huszonhat évet. Azt, hogy a világon olyan „csapat” nincs, mint nálunk, azaz olyan, amely mindenfajta konfliktusban az ellenfélnek/ellenségnek/ellenlábasnak szurkol. Klubrádióstól, DK-stól, Indexestől, Farkasházystól, Amerikai Népszavástól („Miért nem szurkolunk a magyar válogatottnak?”) és a hazai Népszavástól („Kezdődik a magyaroknak az Európa-bajnokság, vége is a parlamenti ülésszaknak”). Ehhez képest igazán üde színfolt osztrák szemmel nézve a hazájának drukkoló, magyarokat rühellő osztrák sajtó, vagy akár az etnikai alapon a német ajkú Ausztriát éltető, a fociellenfelet „kívülállónak”, „hátrányos helyzetűnek”, „alsóbb osztályúnak” nevező Oliver Schmidt német közszolgálati (ZDF) tévériporter. Akinek, ha lett volna magyar megfelelője, azt az osztrákokat éltető hazai közvéleménybe rondító gépezet azonnal nácinak kiáltott volna ki. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/58479/A_hazai_ellensegimadok_vege

 

„Magyarországnak magának kell eldöntenie, kivel akar együtt élni”

Pogácsás Tibor: a migrációs probléma nem lesz rövid távú

Magyar Hírlap

Magyarországnak saját magának kell eldöntenie, kikkel kíván együtt élni - jelentette ki a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára szerdán Békéscsabán.

Pogácsás Tibor a III. Információ, szakma, képzés, élvonalban a biztonság című kétnapos konferencia nyitónapján mondott köszöntőjében hangsúlyozta: a döntési potenciál megőrzéséhez szükség van az ország és Európa külső határainak megvédésére. Hozzátette, hogy véleménye szerint a gazdasági menekülteket nem szabad beengedni Európába, és aki védelemre szorul, azt lehetőség szerint a lakóhelyéhez a legközelebb kell elhelyezni. Megjegyezte: a migrációs probléma nem lesz rövid távú, egyrészt mert a kiváltói okai is szerteágazóak, másrészt mert az európai vezetők között sincs egyetértés a kezelésről.  

http://magyarhirlap.hu/cikk/58432/Magyarorszagnak_maganak_kell_eldontenie_kivel_akar_egyutt_elni

 

Bíróság: Nem az nyerte a Várkert Bazár projektet, akinek kellett volna

Nem annak az építészirodának kellett volna megnyernie a Várkert Bazár tervezésére kiírt közbeszerzést, amelyik végül megnyerte – mondta ki jogerős ítéletében a  Főváros Törvényszék. Mint arról az Építészfórum.hu beszámolt: a projektet a Közti Zrt. nyerte, ám a bíróság ítélete szerint nem ez a cég adta be a legkedvezőbb ajánlatot a felhívás és dokumentáció szerinti értékelési szempontrendszer alapján, hanem a Bánáti és Hartvig Építész Iroda. Vagyis

a pályázatok elbírálásánál a Bánáti és Hartvigot kellett volna első helyre sorolniuk a bírálóknak.

A Közti honlapján található projektleírás szerint a Várkert Bazár felújítása 10 milliárd forintos projekt volt. 

http://index.hu/gazdasag/2016/06/15/birosag_nem_az_nyerte_a_varkert_bazar_projektet_akinek_kellett_volna/

 

 

Előállították a Panama-iratok feltételezett szivárogtatóját

Őrizetbe vették szerdán a Mossack Fonseca ügyvédi iroda egyik informatikusát Genfben miután azzal gyanúsítják, hogy ő szivárogtatta ki a cég több ezer dokumentumát az ICIJ nevezetű nemzetközi oknyomozó újságírókat tömörítő szervezetnek, írja a Reuters a Le Temps svájci lapra hivatkozva.

A genfi ügyészi hivatal nem kommentálta a lap értesülését, de azt megerősítették, hogy az ügyben nyomoznak. A Le Temps szerint a gyanúsított tagadta az ellene felhozott vádakat miszerint a rábízott adatokat jogosulatlanul használta volna fel. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy valóban az informatikus szivárogtatta volna ki az offshore-cégekről szóló bizalmas iratokat.

A nevét fel nem vállaló, dokumentumszöktető korábban a sajtóban elmondta, hogy együttműködne a hatóságokkal, ha cserébe megfelelő forrásvédelmet kap. 

http://index.hu/kulfold/2016/06/15/mossack_fonseca_panama-papirok_offshore/

 

Őrizetbe vettek egy magyar ultrát Bordeaux-ban

Egy 27 éves budapesti férfit még a meccs előtt kapcsoltak le a francia rendőrök, egy boxert próbált bevinni a stadionba.

http://hvg.hu/itthon/20160615_Orizetbe_vettek_egy_magyar_ultrat_Bordeauxban

 

FELTÁRUL A KÉK FÜZET TITKA

Baranyai Gábor

Az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorló gépezet kulcsszereplőinek, a Nagy Imre-pert előkészítő, úgynevezett K részleg belügyeseinek nevét tartalmazó listát hoz nyilvánosságra a Nemzeti Emlékezet Bizottsága. A Nagy Imre miniszterelnök kivégzésének és újratemetésének emléknapjához kapcsolódva bemutatandó Kék füzet pontos képet ad a Kádár-rezsim legmegbízhatóbb elvtársainak életútjáról.

http://magyaridok.hu/belfold/feltarul-kek-fuzet-titka-751033/

 

 

Figyelmeztet Magyarország megmentője: a politikusok dönthetik romba a világot

A politikai populizmus terjedése Európában és a világ más részein a gazdaság lassulásával fenyeget - mondta Michael Hasenstab, a Franklin Templeton alelnöke egy hétfői rendezvényen. A szakember az utóbbi években jelentős magyar kötvényportfóliót is kezelt, melyet mostanra szinte teljesen leépített, ugyanakkor sokan a mai napig Magyarország megmentőjeként említik, mivel akkor vette meg a magyar állampapírokat, amikor senki más nem akart beszállni. 

http://www.portfolio.hu/gazdasag/figyelmeztet_magyarorszag_megmentoje_a_politikusok_donthetik_romba_a_vilagot.2.233411.html

 

Az örmény népirtás és tagadói

Karsai László, Magyar Nemzet A szerző történész, egyetemi tanár

Sakir Fakili magyarországi török nagykövet szerint nem volt örmény népirtás. Téved vagy szándékosan hazudik, történelmet hamisít. Több évszázad csalódásai, megaláztatásai vezettek az 1915-ös örmény népirtáshoz. A belső reformokra, megújulásra képtelen szultáni birodalomban, amely hatalmas területeket veszített el a XVII–XIX. század folyamán, a politikai és vallási elit hangadói – és hatásukra széles néptömegek – hajlamosak voltak a bűnbakkeresésre. Már a XIX. század utolsó harmadában elkezdték a keresztényeket, főleg az örményeket belső ellenségnek, árulásra kész elemeknek tekinteni.

Sakiri Fakili nagykövet elhallgatta, hogy a török levéltárakban nem lehet az 1915-ös örmény népirtással kapcsolatos dokumentumokban kutatni. Az örmény népirtást tagadók nagy bánatára bőségesen állnak ennek ellenére a rendelkezésünkre dokumentumok, cáfolhatatlan értékű források. Az első világháború első éveiben az Amerikai Egyesült Államok még „semleges” volt, diplomatái, konzuljai birodalomszerte, de még a szomszédos országokban is értesültek arról, miket művelnek a törökök és cinkosaik. Bármennyire is sajnálja a nagykövet úr, csak a Német Császárság és az Osztrák–Magyar Monarchia akkoriban az Oszmán Birodalomban szolgáló diplomatáinak 1915-ös jelentéseiből, amelyek az örmények szervezett, előre kitervelt és brutális kegyetlenséggel végrehajtott lemészárlásáról szólnak, vaskos köteteket lehetett szerkeszteni és kiadni. Azt sem említette meg Sakir Fakili, a szólásszabadság nagy barátja, hogy aki ma Törökországban azt merészeli állítani, hogy volt örmény népirtás, három év börtönnel büntethető. Egy dologban viszont igaza van: a történelmet a történészekre kell bízni. Diplomaták, mint ő is, legfeljebb ügyetlen történelemhamisítók lehetnek.

http://mno.hu/velemeny/az-ormeny-nepirtas-es-tagadoi-1347371

 

ANGOLOSAN TÁVOZNAK?

Sokan rosszul járnának, mégis leléphetnek a britek

Ruzsbaczky Zoltán, Magyar Nemzet

Mit jelentene az Európai Uniónak az Egyesült Királyság távozása? Kik járnának vele rosszul, és kik nagyon rosszul? És egyáltalán miért akarnak kilépni a britek? Összeszedtük, amit eddig tudni lehet.

http://mno.hu/kulfold/sokan-rosszul-jarnanak-megis-lelephetnek-a-britek-1347081

 

Kiderült, hogy az Uber több adót fizet a sárga taxiknál

Egy tanulmány szerint az árbevételt tekintve kevesebb társasági adót fizetnek a normál taxitársaságok, mint az Uber. A taxisszakma válasza: sofőrjeik egyéni vállalkozók, így az adókat, járulékokat saját maguk után fizetik.

http://mno.hu/gazdasag/uber-kontra-taxicegek-ki-a-jobb-adozo-1347210

 

"Súlyos megalapozatlanság" – újratárgyalják a vörösiszappert?

Újratárgyalná első fokon a súlyos hibák miatt a vörösiszappert a fellebbviteli főügyészség – tudta meg hatósági forrásból a Magyar Idők. A kormánypárti napilap információi szerint a Győri Ítélőtábla várhatóan az őszre tűzi ki az ügy tárgyalását.

A lap emlékeztet rá, hogy a Veszprémi Törvényszék idén januárban valamennyi vádlottat felmentette a 2010. október 4-én történt, tíz ember életét követelő, közel 40 milliárd forintnyi kárt okozó katasztrófa miatt indult bűnvádi eljárásban. A határozat óriási felháborodást váltott ki: egy héttel később az érintett települések lakói a bíróság előtt tartottak demonstrációt, míg a parlamenti pártok képviselői az Országházban vitáztak a döntésről.

A főügyészség ezért most "súlyos, másodfokon orvosolhatatlan megalapozatlansága" miatt kezdeményezi a Veszprémi Törvényszék nem jogerős ítéletének hatályon kívül helyezését és új elsőfokú eljárás lefolytatását.

http://hvg.hu/itthon/20160615_Kolontar_ujratargyaljak_vorosiszapper_

 

Paks II.: A túlköltés akár 50-100 százalékos is lehet

Május végén mutattak be egy a Greenpeace felkérésére készített tanulmányt a paksi bővítés pénzügyi megtérüléséről. A friss Magyar Narancs interjút közöl a dokumentum egyik szerzőjével.

Május végén mutatták be a Candole Partners – a Greenpeace felkérésére készített – tanulmányát a paksi bővítés pénzügyi megtérüléséről. A kormány megrendelésére viszont a Rothschild-bankház írt tanulmányt. Míg az utóbbi szerint Paks II megtérülése nem kérdés, addig a Candole lesújtó képet fest a beruházás gazdasági vonatkozásairól és piacra gyakorolt hatásáról. E tanulmány egyik szerzője, Jan Ondřich energetikai közgazdász nyilatkozott a Magyar Narancsnak. Részletek a lapból:

Magyar Narancs: A magyar kormány szerint azért is éri meg a paksi beruházás, mert az orosz fél nyújtotta finanszírozási konstrukció nagyon kedvező.

Jan Ondřich: Nincs tudomásom egyetlen olyan elemzésről sem, ami alátámasztaná azt a kijelentést, hogy a Roszatom nyújtotta feltételek kedvezők lennének. Nem tudjuk, hogy mennyibe kerülne a finanszírozás, ha más adna pénzt Paks II-re, s hogy viszonyulnak a jelenlegi feltételek alternatív beruházásokhoz, például azonos kapacitásra képes szélerőművek finanszírozásához képest. Az egyetlen támpont, hogy a magyar kormány fizette Rothschild-tanulmány 7 százalékos finanszírozási költséggel számol. Véleményünk szerint ez a szám alulbecsült, de a tanulmányunkban mi is ezzel kalkuláltunk, és még úgy sem tudtunk olyan forgatókönyvet találni, amiből az jött volna ki, hogy Paks II kitermelné a költségeit.

http://magyarnarancs.hu/belpol/paks-ii-a-tulkoltes-akar-50-100-szazalekos-is-lehet-99749

 

Vajnának nagy éve volt, de Csányi nyomába se ért

A magyar cégeknek a hónap elejéig kellett leadniuk éves pénzügyi jelentéseiket, amelyek ritka alkalmat jelentettek arra, hogy egy kicsit betekintsünk néhány, a kormányhoz elég közel álló üzletember üzleti ügyeibe. Korábbi cikkeinkből kiderült, hogy

·         Simicska Lajos a Fidesz farvizén felépített média- és reklámbirodalmát eléggé megtépázta az Orbánnal való szakítás, de a Közgépnek azért még mindig elég jól megy.

·         Nem nagyon jut az egyről a kettőre az ismét megerősödött befolyású Csányi Sándor OTP-vezér agrárbiznisze. (Csányinak persze sok más érdekeltsége is van, de itt csak agrárügyeivel foglalkozunk, mert ezeket lehet egyértelműen kihámozni a cégbeszámolókból.)

·         Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester viszont duplázott a cégein, és ő a nemzetlegtehetségesebb építési vállalkozója.

·         Szintén nagyot szakított Andy Vajna, aki budapesti kaszinómonopóliuma mellé megkapta a TV2 kormánypártivá varázslását is.

·         Matolcsy György MNB-elnök unokatestvére, Szemerey Tamás a jegybank nagyvonalúságán és az önhitelezésen gazdagodik.

·         Mészárossal szemben azonban elég gyengén muzsikálnak Orbán Viktor másik barátjának, Garancsi Istvánnak az üzletei.

Ezeknek a kormányközeli oligarcháknak foglaltuk össze a tavalyi üzleti eredményeit az alábbi grafikonon, amely megmutatja, hogy milyen szektorokban, milyen cégeken keresztül és mennyit szakítottak.

http://index.hu/chart/2016/06/15/csanyi_meszaros_garancsi_simicska_vagyon_penz_bevetel_profit_kormanykozeli_oligarchak/

 

Schiffer András azért szállhatott ki, mert 2022-re készül

Példátlan a rendszerváltozás utáni magyar politikában Schiffer András két héttel ezelőtti döntése. Pártvezetők ciklus közepén, önszántukból, külső kényszer – leginkább vereség vagy puccs – nélkül nem nagyon szoktak lemondani és hátralépni. Talán Antall József volt az utolsó, akit nem egy politikai bukás távolított el pártja éléről – a néhai miniszterelnökkel szemben azonban Schiffer egészséges, legfeljebb kissé ki van égve, saját kifejezéseivel a napi darálótól és a szarszippantástól. A lépés annyira szokatlan, hogy nem véletlenül született a távozó pártelnök valódi motivációiról rengeteg elmélet, melyek szerint

http://index.hu/belfold/2016/06/15/schiffer_andras_azert_szallhatott_ki_mert_2022-re_keszul/

 

A MÁV hangosbeszélőn keresztül toborozza a mozdonyvezetőket

A Népszabadság szerdai száma szerint a Keleti pályaudvaron hangosbeszélő buzdítja arra az utasokat, hogy csatlakozzanak a MÁV-hoz, és az állami nagyvállalat szórólapokon is toborzásba kezdett.

A szórólapok szerint számos munkakörbe keresnek embert, szükség lenne Flirt motorvonatot vezető gyakornokra, vezető jegyvizsgálóra, járműszerelőre, telepi rendezőre, váltókezelőre, forgalmi szolgálattevőre, de keresnek többek között felsővezeték-szerelőt, pályamunkást, kocsirendezőt, biztonsági őrt, villamosmérnököt, beszerzési munkatársat és számviteli szakelőadót is.

Csakhogy a vasúttársaság munkaerő-hiányának oka a szakszervezetek szerint pont az, hogy nagyon alacsony béreket kínál. Egy kezdő mozdonyvezető például pótlékokkal együtt havi nettó 160-190 ezer forint között kereshet, magáncégeknél azonban ennek akár a dupláját is megkaphatja, külföldön pedig még ennél is többet. Ráadásul a mozdonyvezető-hiány miatt a beosztás is sűrűbb, mint pár éve, azaz a kevesebb pénzért többet kell dolgozni.

http://index.hu/gazdasag/2016/06/15/mav_keleti_palyaudvar_munkasok_toborzas/

 

Egymillió eurót ért a tegnap esti győzelem

A franciaországi Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában elért győzelemért

egymillió eurót kap Magyar Labdarúgó Szövetség.

Az UEFA az Eb-re kijutott 24 csapatnak 8-8 millió eurót (körülbelül 2,5 milliárd forint) adott, a csoportkörben győzelmet elért győzelem egy-, míg a döntetlen félmillió eurót (körülbelül 156,5 millió forint) ér.

http://444.hu/2016/06/15/egymillio-eurot-ert-a-tegnap-esti-gyozelem

 

Elintézte Hómant az MTA, a politika sem moshatja tisztára

lkészült a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) állásfoglalása Hóman Bálintról. Az MTA nem bánt kesztyűs kézzel a Horthy-korszak kultuszminiszterével.

Jelentős történetíró volt, és egyes tudományos munkái kiállták az idők próbáját. Ugyanakkor szakpolitikusi tevékenységén túlmenően „felelős szerepet játszott Magyarországnak (...) a nemzetiszocialista Németországgal való kapcsolata megalapozásában és végzetes felerősítésében, az ezzel is együtt járó faji diszkrimináció végletes elmélyítésében” – hangsúlyozza a Hóman Bálintról szóló állásfoglalásában a Magyar Tudományos Akadémia.

http://nol.hu/belfold/elintezte-homant-az-mta-a-politika-sem-moshatja-tisztara-1619637

 

Iszonyat, amit művelnek, bosszúra használják az új Kliket

Egészen elképesztő alakzatot mutat a Békés megyében létrejött két új tankerület. A békéscsabai központhoz tartozik az orosházi és a szarvasi járás is. Az összes többi – a mezőkovácsházi, a gyulai, a sarkadi, a békési, a szeghalmi és a gyomaendrődi járás – tankerületi központja a Békéscsabához nagyon közel fekvő Gyulán lesz, miközben a jelentős kistér­ségi központ, Orosháza Klik nélkül marad.

A Békés megyei hatalmi viszonyok ismerői a döntést úgy értelmezik: a Fideszen belül most éppen vesztésre álló Simonka Györgyöt büntették azzal, hogy választókerületét szétdarabolták, a mezőkovácsházi járás iskolái Gyulához, az orosházi járáséi Békéscsabához tartoznak ezentúl.

http://nol.hu/belfold/iszonyat-amit-muvelnek-bosszura-hasznaljak-az-uj-kliket-1619633

 

Megint kéne 60 milliárd a kórházaknak

A beszállítók újabb konszolidációt sürgetnek.

Több mint ötvenmilliárd forint a kórházak adóssága az áprilisi adatok szerint, ez nagyjából annyi, mint a tavalyi hatvanmilliárdos konszolidáció, és jól látszik, hogy még mindig a beszállítók finanszírozzák az egészségügy egy részét – mondta az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének (ETOSZ) igazgatója egy budapesti háttérbeszélgetésen.

Holchacker Péter közölte, a kórházi tartozás összege havonta 3-4 milliárd forinttal nő, így az év végére elérheti a 60-70 milliárdot. Az újra megjelenő eladósodásra magyarázat az is – mondta –, hogy a hbcs (homogén betegségcsoportok) reálértéke 2007-hez képest csaknem egyharmadával csökkent.

Ugyanakkor elismerik, hogy jelentős többletforrást sikerült az egészségügynek kiharcolnia a 2017-es költségvetésben, és folyamatosan nőtt 2007 óta mind a gyógyító-megelőző, mind az összevont szakellátási kassza. A kassza struktúrája azonban átalakult – tette hozzá –, dologi költségekre arányaiban kevesebb jut, mint nyolc éve, így a büdzsé összegének növekedése ellenére ma kevesebb jut a kórházakban a működésre, a dologi kiadásokra.

http://nol.hu/belfold/megint-kene-60-milliard-a-korhazaknak-1619651

 

Mindenki nyugodjon le! Farkasházy is a magyaroknak szurkolt!

 Írta: Stumpf András

A humorista mindig a magyaroknak drukkol, csak éppen az atv.hu elferdítette tavaly őszi nyilatkozatát, azért terjedt el, hogy annak örül, ha veszítünk. Utánajártunk a kérdésnek.

Rengetegen osztották meg a közösségi oldalakon a magyar válogatott Eb-győzelmét megelőzően és az után is Farkasházy Tivadar tavaly őszi nyilatkozatának linkjét az atv-ről.„Boldoggá tesz mindig, amikor a magyar válogatott kikap, mert ez is mutatja Orbán Viktor labdarúgással kapcsolatos elhibázott politikáját – erről Farkasházy Tivadar beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában” - áll a híradás bevezetőjében. Ezt látva felhívtuk Farkasházyt, hogy megtudjuk, örül-e a válogatott Ausztria elleni 2-0-ás győzelmének vagy sem. 

A humorista magából kikelve kérte ki magának a kérdést és felhívta figyelmünket: mást mondott, mint amit az atv.hu, majd nyomában a Blikk és megannyi sajtótermék leírt.

http://mandiner.hu/cikk/20160615_mindenki_nyugodjon_le_farkashazy_is_a_magyaroknak_szurkolt

 

Fidesz-alelnök: „Felfordul a gyomrom a TV2 Spéder-riportjától”

„Felfordul a gyomrom” – így kommentálja Gulyás Gergely parlamenti alelnök a TV2 riportját, amely a kormányzati célkeresztbe került Spéder Zoltán nagyvállalkozóról szólt. A Fidesz alelnöke beszél továbbá visszavonulási gondolatairól és arról, a nemzeti nagytőke megteremtése nem csak egy fedőtörténet-e. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

http://valasz.hu/itthon/fidesz-alelnok-felfordul-a-gyomrom-a-tv2-speder-riportjatol-119070

 

BÜNTETIK A MAGYAR IDŐKET

Szikszai Péter Magyar Idők

A Libri kiadó diszkriminál.

Történt ugyanis, hogy munkatársunk recenziós köteteket kért a Libri-Shopline kiadótól, hogy írjon róluk lapunkban, a Magyar Időkben. Nem elhanyagolandó az sem, hogy Nádas Péter: Az élet sója és Tolnai Ottó: Világpor című kötetét szerette volna szemlézni. Ám a Libri sajtóreferense a következő választ küldte:

„Neked szívesen adnék recenziós példányokat, ha bármilyen más fórumon jelennének meg az írások, de a Magyar Idők szellemiségével, sajnos, oly mértékig nem ért egyet a kiadó, hogy ennek az orgánumnak nem tudok adni.”

http://magyaridok.hu/belfold/buntetik-magyar-idoket-2-753154

 

Gazdaságilag az Unió legnyomorultabb negyedébe tartozunk

Óriási a különbség az Európai Unió leggazdagabb és legszegényebb országa, Luxemburg és Bulgária között: vásárlóerő-paritáson számolva az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) az uniós átlag 271, illetve 46 százalékát tette ki tavaly, az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztásé (AIC) pedig 137, illetve 51 százalék volt – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által szerdán kiadott jelentésből, amely a 2015-re vonatkozó első becslést tartalmazza.

http://propeller.hu/nagyvilag/3224778-gazdasagilag-unio-legnyomorultabb-negyedebe-tartozunk

 

„Ave Lázár!” Köszöntik a minisztert “a halni készülők”

Ha már miniszteri biztosa felügyeli a Római Birodalom határait. Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) ironikus közleményben tudatta, mekkora örömmel fogadta a hírt, hogy Lázár János miniszter figyelmét, még a bürokrácia csökkentésért folytatott harcban sem kerüli el az egykori római birodalom határainak a védelme. Örülünk, hogy az OEP kettéosztása, az Országos Vérellátó Szolgálat minisztériumba olvasztása, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet megszüntetése és sok egyéb fontos intézmény átalakítása mellett, jutott figyelem egy kiemelten fontos témában miniszteri biztost kinevezni!

http://propeller.hu/itthon/3224777-ave-lazar-koszontik-minisztert-halni-keszulok?all#c1628024

 

Rászállt Matolcsyék alapítványaira az ECB

Ismét válaszolt Molnár Csaba EP-képviselő kérdésére Mario Draghi ECB-elnök a magyar jegybanki alapítványok ügyében. A jegybankelnök egyértelműen fogalmaz levelében.

Rászállt Matolcsyék alapítványaira az ECB

Ismét válaszolt Molnár Csaba EP-képviselő kérdésére Mario Draghi ECB-elnök a magyar jegybanki alapítványok ügyében. A jegybankelnök egyértelműen fogalmaz levelében.

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/raszallt_matolcsyek_alapitvanyaira_az_ecb.616222.html

 

Már az ÁKK is készül a Brexitre

A magyar forint- és állampapírpiac ellenálló az esetleges Brexit okozta piaci zavarokkal szemben - mondta Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. vezérigazgatója a Reutersnek.

Az ÁKK-nak a GDP mintegy 1 százalékát kitevő finanszírozási puffere van, amely növelhető egy esetleges Brexit nyomán fellépő piaci turbulenciák esetén - közölte Barcza György a Reuters azon kérdésére, melyben a britek EU-ból való kilépéséből fakadó kockázatok növekedéséről kérdezték.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/mar_az_akk_is_keszul_a_brexitre.616218.html

 

Vitézy Tamás cégének is adott kölcsön festményeket Baán László

A 2008-as szerződések szerint az Adriatiq Islands Group Hungary Kft. három évre kapott kölcsön hét darab 1600-1700-as évekbeli festményt, melyeknek darabjáért havi nettó 10 ezer forint kölcsönzési díjat kért a Szépművészeti. A megállapodást az Adriatiq részéről a ma már századvéges Szalay-Bobrovniczky Kristóf írta alá, de Habony Árpád is a cég ügyvezetője volt a kölcsönzés idején.

http://blog.atlatszo.hu/2016/06/vitezy-tamas-cegenek-is-adott-kolcson-festmenyeket-baan-laszlo/

 

Sebes György Megfelelni

együk fel, hogy a Fidesz frakcióvezetője nem teljesen hülye. Tegyük fel, hogy nem azért beszél egyre gyakrabban bornírt zagyvaságokat, mert így áll össze a fejében a világ. Tegyük fel, hogy a fejéből kiáramló zavaros gondolatokban lehet valami rendszer. Persze egyáltalán nem könnyű mindezt feltételezni. Kósa Lajos ugyanis szinte keresi magának a bajt. Mióta pártja ügyvezető alelnöki posztját felcserélte a képviselőcsoport vezetésére, nem elég, ha feláll a parlamentben, még fel is szólal.

Legújabban az orlandói tragédia, ötven ember lemészárlása kapcsán jutott el a liberális és a baloldali eszmék teljes tagadásáig. A világ összes bajáért bűnbaknak kiáltva ki nemcsak ezeket, hanem a bevándorlókat is. Akiket inkább hagyni kellene a vízbe fulladni, nem kimenteni a tengerből (s ezt gyönyörűen továbbfűzte a kormány házi tévéje, amelyet egykor közszolgálatinak neveztek). Vagyis mindebből az következik, hogy szükség van a kvótaellenes népszavazásra, nehogy kényszerűen betelepítsenek akár egyetlen szerencsétlent is szép hazánkba.

http://nepszava.hu/cikk/1096973-megfelelni

 

Hajdúné és Rogánné, a barinők

Föld S. Péter

Kevés a nő közéletben, a kormányban például egyáltalán nincsenek nők. Ezt halljuk, látástól mikulásig, ezt zúdítják ránk információként és gyanánt. Éjjel, nappal, minden hullámhosszon.

Persze, hogy nincsenek. Mitől is lennének, hülyék volnának lenni, amikor elszipkázza őket az üzleti élet. Ott ugyanis nagyon jelen vannak. Ha eldobsz egy követ, szinte biztos, hogy egy üzleti életben jeleskedő nőt találsz.

Tanulság: ne dobálózzunk kövekkel!

A harmadik barinő, Vajnáné egyelőre nem szerepel a történetben. Csak remélni merjük, hogy nem valamilyen sértődés áll a távolmaradás hátterében.

Addig is örüljünk, hogy igenis, vannak nők a közéletben. Ami azt bizonyítja, hogy a parlamenten kívül is van élet. Sőt, a kormányon túl is.

http://nol.hu/most-itt/hajdune-es-roganne-a-barinok-1619745

http://nol.hu/most-itt

 

Matolcsy átutalta a kormánynak az 50 milliárd forintot, amit megígért

Az MNB utoljára 2002-ben fizetett a magyar költségvetés számára osztalékot. A közlemény szerint a rekordméretű befizetést a 2015-ben elért kiemelkedő, közel 95 milliárd forintot kitevő nyereség tette lehetővé.

Hozzátették, hogy a jegybank eredménytartaléka az osztalékfizetés mellett is magas, meghaladja a 100 milliárd forintot, amely az esetlegesen felmerülő jövőbeli kockázatokra elegendő fedezetet nyújt.

http://24.hu/fn/gazdasag/2016/06/15/matolcsy-atutalta-a-kormanynak-az-50-milliard-forintot-amit-megigert/

 

Ötből ketten digitális analfabéták
Marianne Thyssen - Navracsics Tibor

A technológiai fejlődés és a globalizáció világszerte változásokat idéz elő a mindennapokban, a tanulás, a munka világában és az üzleti életben egyaránt. Európa jövőbeli versenyképessége és növekedése a munkavállalók képességein áll vagy bukik. A magabiztos és elkötelezett polgárokra épül társadalmunk jövője. Földrészünk azonban ezen a téren nagy nehéz­ségekkel küzd. Az európai felnőttek ötöde nem tud rendesen írni és olvasni, a számolási készségek terén pedig még ennél is rosszabb a helyzet. Ötből két felnőtt digitális analfabéta.

Magyarországon a 16–74 évesek felénél hiányoznak az alapvető digitális készségek. Őket fokozottan fenyegeti a munkanélküliség, a szegénység és a társadalmi kirekesztődés.

Ugyanakkor az is igaz, hogy rengetegen dolgoznak hosszabb távon is olyan állásokban, ahol nem tudják kamatoztatni a tehetségüket

http://nol.hu/velemeny/otbol-ketten-digitalis-analfabetak-1619669

 

Révész Sándor A jó gyilkos meg a rossz

Az USA a melegek gyilkosainak szövetségese. Szüksége van rájuk. Sokan vannak ezzel így. A homoszexua­litás halállal büntethető például Szaúd-Arábiában, ahol tömegesen végeznek ki, olykor fejeznek le vagy korbácsolnak meg embereket, köztük melegeket. „Minden különbség ellenére Szaúd-Arábia és az USA nem válik. Szükségünk van egymásra.” Szögezte le Bruce Riedel, a veterán, hétpróbás nemzetbiztonsági tanácsadó Obama tavaszi szaúdi látogatása kapcsán.

A Bahreini Királyság is a melegségük miatt ölt meg embereket, miként Omar Mateen Orlandóban. Csak Omar Mateen nem tud az USA számára helyet biztosítani haditengerészeti bázisnak stratégiailag fontos ponton, ezért nem szövetséges, hanem szörnyeteg.

A volt londoni polgármester, a nagyon baloldali Ken Livingstone folytatólagosan kiáll a melegek jogai mellett és a homofóbia ellen, s ugyanilyen folytatólagosan áll ki az általa haladó szelleműnek vélt, a muszlim fiatalokat a radikalizálódástól szerinte megóvó Juszuf al-Karadavi hitszónok mellett, aki viszont folyvást azt hirdeti, hogy érvényes a homoszexualitás „bűnére” és egyéb perverziókra a szentírás(ok)ban kimondott, Mózes, Jézus és Mohamed által egyaránt megerősített halálos ítélet.

http://nol.hu/velemeny/a-jo-gyilkos-meg-a-rossz-1619663

 

Szerző Amerikai Népszava 

AZ ÉV VÉGÉIG "LERENDEZIK" A SAJTÓT?

A Népszabadság is Orbán Viktor befolyása és Habony Árpád érdekeltségébe kerülhet, adta hírül a Népszava és annak nyomán több lap. A Népszabadság tulajdonosa Orbánnal tárgyal, ami mindenféle álca nélkül mutatja, hogy kivel kell ebben az országban tárgyalni bármilyen tulajdonról. Volt idő, amikor elképzelhetetlen lett volna, hogy a baloldal emblematikus lapja a jobboldali diktatúra kezébe kerüljön, de ma már ez a hír nem is okoz különösebb feltűnést vagy fájdalmat.

Ezek a fejlemények arra utalnak, hogy igazak azok az Orbán közeléből származó hírek, miszerint Orbán megelégelte a még mindig túl szabad és független sajtó hangját, és év végéig adott határidőt arra, hogy az ellenzéki sajtót lerendezzék. Mindez a rendszer szisztémájából fakadóan nem úgy zajlik, mint Mussolini Olaszországában és más nyílt diktatúrákban. Nem zárnak be szerkesztőségeket, nem rohanják le az ellenzéki lapok irodáit, nem börtönöznek be főszerkesztőket, hanem megveszik őket.

A "megvétel" alatt természetesen nem azt kell érteni, hogy piaci alapon szereznek nagyobb részesedést, hanem maffiamódszerekkel kicsavarják a tulajdonosok kezéből a kiszemelt médiumokat. Az egyik ellen eljárást indítanak, a másik maga jön rá, hogy jobban jár, ha felajánlja az egészet Orbánnak. Akik még nem vették észre, mi zajlik, azoknak majd szólnak. Simicska megmaradó médiumait ne tekintsék klasszikus értelemben ellenzéki sajtónak, az csak egy maffiaháború része.

A Népszava helyzete is inog, bekerülhet a Köves Slomó nevével fémjelzett tulajdonosi kör portfoliójába, s ezzel szintén az Orbánhoz közelálló, de a demokratikus látszatot fenntartó médiabirodalom része lehet. Orbán rendszere nem szorul semmiféle nyílt diktatúrára és erőre, a propaganda helyettesíti a fegyvereket és a börtönöket, a sajtót teljes mértékben a kezébe kaparintja, és ezzel az ország gondolkodását is irányítja.

 

...

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.