2016.június 15. Sajtószemle

Videó: megbénult Budapest a magyar válogatott győzelme után

Örömittas szurkolók ezrei lepték el Budapest belvárosának utcáit, megbénítva a közlekedést, miután magyar válogatott Szalai és Stieber góljaival 2-0-ra nyert az osztrákok elleni Eb-meccsen.

http://hvg.hu/itthon/20160614_Video_megbenult_Budapest_belvarosa_a_magyar_valogatott_gyozelme_utan

 

Így ünnepelt Orbán és a magyar elit Videó

http://index.hu/video/2016/06/14/igy_unnepelt_a_magyar_elit/

 

Meddig durvul a Zsolnay-háború? Rálőttek a többségi tulajdonos irodájára

A szír-svájci üzletember felesége, a Zsolnay Zrt. igazgatóságának elnöke azt mondta, szerintük az esetnek köze van ahhoz, hogy ők már tegnap bejelentették, hogy nemzetközi sajtótájékoztatóra készülnek kedden, és ott komoly bejelentéseket is kívánnak tenni a Zsolnay-gyár körül kialakult helyzetről. Figyelmeztetésnek tekintik tehát az esetet.

Miután éjjel történt az eset, senki sem volt az irodában, így senki nem sérült meg a lövéstől, amely miatt a tulajdonosok feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen.

Eközben egy állítólag titokban rögíztett telefonbeszélgetést juttattak el a Pécsi Újság.hu szerkesztőségébe ismeretlenek. A felvételen állítólag a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. egyik vezetője, valamint egy ismeretlen telefonáló nő beszélget arról, hogy lehetséges-e – és ha igen, akkor miképpen – számla nélkül is Zsolnay-porcelánokat vásárolni a gyárban, és szállítói papírok nélkül kivinni azokat.

http://propeller.hu/itthon/3224313-meddig-durvul-zsolnay-haboru-ralottek-tobbsegi-tulajdonos-irodajara

 

Fideszhez közeli cég állhat a Zsolnay ellehetetlenítése mögött

A Zsolnay körül kialakult, már-már krimibe illő fordulatok és viták hátterét – persze saját szemüvegen keresztül – kedden Bachar Najari mutatta be sajtótájékoztatóján. A szír származású svájci állampolgár és Cséplő Petra nem is köntörfalazott. Véleménye szerint a társaság körül kialakult zavarkeltés, bizonytalanságteremtés mind arra vezethető vissza, hogy a Zsolnayt ellehetetlenítsék. Ennek oka, jelentette ki határozottan: a cég most jut olyan helyzetbe, hogy egyes érdekcsoportok számára vonzó célponttá váljon. Ez a kör azért kívánja megszerezni a vállalkozást, mert

olyan uniós támogatások érkezhetnek – régi épületek felújítására – Magyarországra, amelyek segítségével a Zsolnay ismét jól menő vállalat lehet.

http://nol.hu/gazdasag/mostanra-lett-kivanatos-a-porcelan-1619595

 

Kész kérdése a parlament elé kerülhet

Az aláírásgyűjtő ívek nem egészen harmadának ellenőrzése alapján nagyjából tény, hogy Kész Zoltánnak az állami cégvezetők kétmilliós fizetési plafonjáról szóló népszavazási kérdéséről tárgyalnia kell a parlamentnek, mert meglesz a százezer érvényes aláírás. A referendumról így a Ház dönthet, de azért nagy meglepetés nem várható.

http://nol.hu/belfold/mar-biztos-hogy-kesz-kerdese-a-parlament-ele-kerul-1619591

 

Semjén vezetésével Nemzeti Címer Bizottságot hoz létre a kormány

A helyi önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati címerek szakszerű és a címertani hagyományoknak megfelelő megalkotásának elősegítése érdekében Nemzeti Címer Bizottságot hoz létre a kormány. Az erről szóló rendelet a Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg.

http://hvg.hu/itthon/20160613_Semjen_vezetesevel_Nemzeti_Cimer_Bizottsagot_hoz_letre_a_kormany

 

Még nem tudni, bűnös volt-e az MSZP-s honvédelmi miniszter

Kedden megkezdődött a büntetőper harmadfokú tárgyalása, és jövő hétfőn ítélethirdetés várható.

Az MSZP-s politikust és az általa vezetett tárca volt államtitkárát egy 2006-os ügy miatt hűtlen kezeléssel vádolták, mert Fapál a minisztere engedélyével a piaci ár harmadáért vásárolhatta meg az alig egy évvel korábban számára kiutalt zuglói szolgálati lakást. Az államtitkár pedig felbujtó volt azzal, hogy az ingatlan megvételére vonatkozó kérelmét előterjesztette. Juhász – akit Budai Gyula korábbi elszámoltatási kormánybiztos jelentett fel még 2011-ben – ezzel állítólag megszegte a vagyonkezelési szabályokat. Apró szépséghiba, hogy Budai még katonai ügyészként maga is kedvezményes áron jutott szolgálati lakáshoz.

Az ügyészség álláspontja, hogy Fapál állami vezetőként kizárólag határozott időtartamra – a megbízatásának idejére – lett volna jogosult szolgálati lakásra, amit a Miniszterelnöki Hivatal utalhatott ki. Ezzel szemben Juhász egy, az egyenruhásokra vonatkozó honvédelmi miniszteri rendelet alapján engedélyezte 2005-ben, hogy államtitkárával – aki hivatásos szolgálati jogviszonyát csaknem mindvégig megőrizte – határozatlan idejű lakáshasználati szerződést kössenek. Ezt a lakást vette meg az akkor hatályos szabályok szerint jelentős kedvezménnyel a volt államtitkár, miután 2006 tavaszán – a kormányváltás előtt – a nyugdíjazását kérte.

http://nol.hu/belfold/bunos-e-a-volt-mszp-s-honvedelmi-miniszter-1619529

 

Büntetett előéletű a vezérigazgató

Büntetett előéletű a Kaposvárra tervezett gumihulladék-feldolgozó cég vezérigazgatója.

István Gábort 2003-ban folytatólagosan elkövetett csalásban, okirat-hamisításban és hűtlen kezelésben találták bűnösnek.

A Homatech Zrt. mostani vezetője 13 éve egy faipari cégnél dolgozott vezető beosztásban, a tulajdonosok pedig az alkalmazott technológia egy részét törvénybe ütköző módon külföldre mentették. A bűncselekmény elkövetése óta több mint 10 év telt el, ezért polgári jogi szempontból büntetlen, büntetőjogi szempontból viszont büntetett előéletűnek számít a vezérigazgató. A gumihulladék-feldolgozó üzem 2018-ra készül el, az építő cég Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségébe tartozik.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/buntetett-eloeletu-a-vezerigazgato-1346758

 

Indulhat a tervezés a britek nélküli unióra

Rendkívüli találkozók kilátásban a jövő pénteki brit népszavazás után. Felmérések alapján valószínű a kilépés.

A brit kilépés az Európai Unióból egyre inkább valós lehetőségnek tűnik. Eddig brüsszeli és londoni köztisztviselők rémálmaiban került csak elő, a YouGov hétfői közvéleménykutatása viszont 46 százalékra mérte a kilépő tábort, 39-re a maradókét és 11 százalékra a bizonytalanokat. Szinte mindegyik, az elmúlt két hétben végzettkutatás a kilépők győzelmét valószínűsíti, csak az arányokban mérnek eltérést.

http://index.hu/kulfold/eurologus/2016/06/14/indulhat_a_tervezes_a_britek_nelkuli_uniora/

 

Három hete esküdött fel az Iszlám Államra a rendőrparancsnok gyilkosa

„SAJÁT OTTHONAIKBAN VÉGEZZENEK A HITETLENEKKEL” – HIRDETI A TERRORSZERVEZET. ENNEK TETT ELEGET.

A túszdráma közben az elkövető a tárgyalóknak azt mondta, hogy gyakorló muzulmán, tartja a ramadánt és alig három hete felesküdött Abu Bakr al-Bagdadinak. 

http://index.hu/kulfold/2016/06/14/harom_hete_eskudott_fel_az_isis-nak_a_francia_rendorgyilkos/

 

Lakner Zoltán Merülés

Spéder Zoltánon átgyalogolt a parlament, az adóhatóság meg a közpénzen vett televíziós zsoldoshadsereg anélkül, hogy az érintett szólt volna néhány keresetlen szót, mint Simicska Lajos. Orbán megmutatta, hogy elveheti, amit eddig megszerezni engedett. Nem mellesleg a média-tulajdonviszonyok újabb átrendezése is napirendre kerül. Spéder talán abban reménykedik, hogy ha késve is, de igazodik, akkor száműzetése csak időleges lesz.

A miniszterelnök már hónapokkal korábban rosszallta, hogy Spéder kihagyta az államot az FHB tőkeemeléséből. Júniusban pedig úgy vélte, gesztust tehet a takarékszövetkezetek kapcsán Spéderrel szemben Demján Sándornak. Vagy úgy tehet, mintha gesztust tenne, mert Demján ettől nem kapja vissza a korábbi befolyását a takarékszövetkezeti szektorban. Spéder egyensúlyának kibillentése Csányi Sándornak sincs ellenére. Orbán és Csányi továbbszövik a kölcsönös alkuk sűrű szálait.

http://nol.hu/velemeny/merules-1619511

 

Ha nem szeret Orbán, nem adja könnyen a milliárdokat

Bár a miniszterelnök nagyon szeret vidékre járni, úgy tűnik, hogy nem mindegyik település egyformán kedves a szívének. A szocialisták által vezetett megyei jogú városokkal például nem siet megkötni a megállapodást, ami megnyitná helyben a pénzcsapot és komoly fejlesztéseket hozna. De Győr is számkivetettnek számít Orbán modern városai között, amiben vastagon benne van a Quaestor-bűnbak és a polgármester, aki hazugnak nevezte Lázár Jánost. A fekete ló éppen Lázár Hódmezővásárhelye, ahol már egyszer beharangozták Orbánt, de a kormányfő mégse ment el.

Elkülönítettünk összegeket, elég jelentős összegeket. 1200 milliárd forintot. Ez egy akkora szám, hogy hirtelen el sem tudom magyarázni. Az asztalon, sőt két asztalon sem férne el ennyi pénz

– érzékeltette a miniszterelnök tavaly az Eger Televíziónak adott interjújában, hogy mennyire sok pénzt oszt szét a kormány uniós forrásból a megyei jogú városok és a megyék között.

http://index.hu/belfold/2016/06/14/ha_nem_szeret_orban_nem_adja_konnyen_a_milliardokat/

 

N. Kósa Judit És itt a Népfront

Az ember már tényleg nem tudja, sírjon-e vagy nevessen, amikor 2016 nyárelőjén Magyarország oktatási kormányzata egyszer csak feltalálja a Hazafias Népfrontot. Hiszen mi másnak lehetne értékelni a semmiből előkerült „tankerületi tanácsokat", amelyek létrehozását Palkovics államtitkár a pedagógustüntetés másnapján lapunknak adott interjújában jelentette be? Ahogy '56 után az egypártrendszerbe beletörődni kénytelen ország megnyugtatására a hatalom megszülte a népfrontot, ugyanúgy került most elő a cilinderből a tanács. Konzultációt akartok? Hát tessék. Ahány Klik, annyi tankerületi tanács, csak győzzétek székkel.

http://nol.hu/velemeny/es-itt-a-nepfront-1619515

 

Bayer ZsoltTűrhetetlen (22.)

Álláspont. Új hír jött. Az emberi ostobaság ismét két vállra fektette az emberi szellemet, a sötétség ismét meggyújtott egy fekete gyertyát, és mélyen meg volt róla győződve, hogy ő a fény.

Ez a hír jött: „A német Zöldek ifjúsági tagozata szerint a mostani futball-Európa-bajnokságon a német szurkolóknak nem kellene a német zászlót lobogtatniuk, mert az nacionalizmus, ami rossz és veszélyes dolog. Úgy vélik, a meccseken tapasztalható »party-patriotizmus« erőszakot szül. (…) »A nacionalizmus a patriotizmus egy formája. Aki hazafinak határozza meg magát, az kirekeszt másokat. A patriotizmus hatásának mindig vannak következményei, különösen ott, ahol agresszívabb formában jelenik meg, és a másikat ellenségként bélyegzi meg. A futball-Európa-bajnokság alkalmából minden szurkolót arra szólítunk fel, hogy ne adjanak teret a nacionalista gondolatiságnak! Futballszurkolók, le a zászlókkal!« – közölte a szervezet. A berlini ifjú zöldek is megszólaltak: szerintük a focieseményeken tapasztalható »party-patriotizmus« nacionalista gondolkodáshoz és erőszakhoz vezet.”

Hát ez a hír jött. És a hírrel együtt betoppant hozzám Ortega is, hogy segítsen megérteni az érthetetlent, és artikulálja helyettem mindazt, amitől csak őrjöngeni lehet, és akarni ölni. Ami szégyen.

„A biológiai tudományokhoz hasonlóan a történelemben is van egy szörnyeknek fenntartott – teratológiai – terület” – írja Ortega a Korunk feladata című esszékötetben.

http://magyarhirlap.hu/cikk/58375/Turhetetlen_22

 

Szeptemberben újrakezdik?

Pápay György Magyar Nemzet

Az iskolaév végeztével tehát sem a kormányzat, sem az érdekvédők nem mutathatják fel a győzelem V betűjét. Szeptemberben újrakezdik? Meglehet. De mindkét félnek gondolnia kell arra, hogy nem az ő győzelmük fontos ebben a történetben. Olyan kompromisszumra van szükség, amin a társadalom egésze nyerhet. Továbbá arra, hogy ne csak a viccbéli három érv szóljon amellett, hogy egy szépreményű fiatal a tanári pályát válassza.

http://mno.hu/velemeny/szeptemberben-ujrakezdik-1347209

 

„Nem német bérekről beszélünk”

Nem tartja elégségesnek a kormány napokban bejelentett egészségügyi béremelését a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete – erről Dénes Tamás, a szervezet elnöke beszélt Magyarország élőben című műsorunkban.

Az érdekvédő szerint bár az utóbbi hat évben volt az előző 25 év legnagyobb bérfejlesztése, a magyar bérek így sem közelítik meg a kelet-közép-európai országok szintjét.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/nem-nemet-berekrol-beszelunk-1347064

 

Karsay: Cinikus a kormány álláspontja

HÍRTV

Cinikus az a kormányzati álláspont, hogy az önkormányzatok azután is költhetnek saját forrásból az iskolákra, hogy az állam teljesen átveszi majd azok működtetését is – mondta Magyarország élőben című műsorunkban Karsay Ferenc.

Budafok-Tétény fideszes polgármestere szerint „az iskolafenntartás komoly feladat”, és eddig semmi nem történt, ami meggyőzte volna, hogy az állam erre jobb minőségben képes, mint az önkormányzatok.

 

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/karsay-cinikus-a-kormany-allaspontja-1347193

 

Bod Péter Ákos: Ez régiós átlagban is rossz

HÍRTV

A magyar gazdaság az elmúlt bő tíz évben átlagosan 1-1,5 százalékos növekedésre volt képes, ez régiós átlagban is rossz eredmény – mondta Magyarország élőben című műsorunkban Bod Péter Ákos.

A Magyar Nemzeti Bank volt elnöke szerint még közgazdászkörökben is vita folyik arról, hogy miért nem javították a magyar növekedést az uniós források, hogy „hova tűnt a pénz”. Bod Péter Ákos azt mondta, Magyarországnak szüksége van külső befektetőkre.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/bod-peter-akos-ez-regios-atlagban-is-rossz-1347192

 

Félmillárd Orbán protokolljára

A Magyar Közlöny szerint a miniszterelnök arra kérte fel Varga Mihályt, hogy a nemzetgazdasági miniszter biztosítson a külképviseleteknek 105, Orbánnak magának pedig 385 millió forintot erre a célra. Idén mintegy egymilliárd megy el kormányfői protokollra, hiszen a 2016-os költségvetésben egyébként is 500 milliót szántak erre.

http://nepszava.hu/cikk/1096984-felmillard-orban-protokolljara

 

Gallóné szerint semmi sem változik

Az állami intézményfenntartás átszervezésével a lényeg továbbra sem változik: ezentúl is központi lesz az irányítás és a finanszírozás a közoktatásban - közölte Galló Istvánné tanévzáró sajtótájékoztatóján. 

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke felidézte: a problémák novemberben kerültek felszínre, amikor a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elérkezett a működőképesség határára, hónapokkal csúsztak a bérek, az érettségi vizsgadíjak, nőttek a kifizetetlen számlák. A PSZ a megoldandó problémákra javaslatcsomagot dolgozott ki, ám ezek nem kerültek bele a módosított köznevelési törvénybe. A pedagógusok bérfejlesztésével kapcsolatban elmondta: a törvénymódosítás alapján az utolsó béremelés összegét differenciáltan lehet majd odaadni, azaz lesz, aki kap, és lesz, aki nem. Ez akár egy alkotmánybírósági beadványt is megér majd, ezt fontolóra veszik - jelezte.

http://nepszava.hu/cikk/1097006-gallone-szerint-semmi-sem-valtozik

 

Egész Európában látom a veszélyeket

Fischer Ádám nemzedéke feladatának tartja, hogy az alapértékekre - így a parlamentáris demokráciára, az emberi jogokra - felhívja a fiatalok figyelmét, mert ők nem becsülik eléggé ezeket. A világhírű karmesterrel abból az alkalomból beszélgettünk, hogy tizedik születésnapját ünnepli a Művészetek Palotája, a Müpa egyik legsikeresebb fesztiválja, a Budapesti Wagner-napok, amelynek ő a művészeti vezetője és karmestere. Az idei programsorozat holnap kezdődik: a világhírű tetralógia, A Nibelung gyűrűje mellett ezúttal A nürnbergi mesterdalnokok kerül színre. Fischer Ádámot ugyan a munkája jórészt Bécshez, New York-hoz, Düsseldorfhoz és Koppenhágához köti, azért figyel a hazai politikára is.

http://nepszava.hu/cikk/1096890-egesz-europaban-latom-a-veszelyeket

 

Az Iszlám Államra hivatkozott a francia rendőr és felesége gyilkosa

Egy francia rendőrt és a túszul ejtett feleségét gyilkolta meg egy 25 éves férfi hétfőről keddre virradóra. Larossi Abballát, akit a rendőrök agyonlőttek, 2013-ben három év börtönre ítélték, mert kapcsolatban volt merényletekre készülő dzsihadista szervezettel.

Egy francia rendőrparancsnok, a felesége, valamint a támadó vesztette életét abban a túszdrámában, ami a Párizstól 55 kilométerre északnyugatra fekvő Magnanville-ben történt. A hatóságok terrorcselekménynek minősítették a történteket.

http://index.hu/kulfold/2016/06/14/az_iszlam_allamra_hivatkozott_a_francia_rendor_es_felesege_gyilkosa/

 

6 év alatt 64 milliót vitt haza a néma fideszes képviselő

Bíró Márk 2010 óta ül a parlamentben, azóta a fideszes képviselő

egyetlen egyszer sem szólalt fel.

A parlament honvédelmi bizottságának tagjaként a 2015-ös ülésszak 23 bizottsági üléséből mindössze 5-ön vett részt.

Mivel a Fidesz országos listájáról került a parlamentbe, köteles lenne képviselői fogadóórát tartani, de a Bors nem találta nyomát a részvételével zajló lakossági fórumnak sem.

http://index.hu/belfold/2016/06/14/biro_mark_nema_kepviselo_parlament/

 

Milliárdos költségvetési csalást leplezett le, aztán sittre került a stróman

Köpött a hatóságoknak, ezért bosszút álltak rajta. Ez a meggyőződése K. Attilának, akit miután milliárdos kárt okozó járulékcsaló bandáról osztott meg információkat a rendőrséggel, elítéltek sikkasztás miatt. A férfi úgy véli, hogy emögött az a vagyonvédelemmel és takarítással foglalkozó milliárdos vállalkozás állhat, amelynek alvállalkozóit felnyomta a hatóságoknál. Az érintett céggel, a T.O.M Controll 2001 Zrt-vel szemben most is költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

https://atlatszo.hu/2016/06/14/milliardos-koltsegvetesi-csalast-leplezett-le-aztan-sittre-kerult-a-stroman/

 

35 millió Matolcsy-forint a fideszes álcivil Alapjogokért Központnak, titok hogy mire

A Fidesz pártalapítványa által tízmilliókkal kitömött Alapjogokért Központról már többször írtunk. A szervezet honlapjáról máig nem derül ki, hogy pontosan ki, milyen tevékenységüket és mennyivel finanszírozza, sőt az sem, hogy kik dolgoznak ott.  Az Átlátszó viszont megtudta, hogy a Központ mögötti nonprofit cégnek egy jegybanki alapítvány tudományos kutatás céljából 35 milliós támogatást adott. De Szánthó Miklós ügyvezető szerint a támogatás költségvetése üzleti titok. Vagyis az adófizetőkre nem tartozik, hogy mire használja fel a pénzüket egy fideszközeli, magát jogásznak és civilnek mondó csapat.

http://blog.atlatszo.hu/2016/06/35-millio-matolcsy-forint-a-fideszes-alcivil-alapjogokert-kozpontnak-titok-hogy-mire/

 

Spéder Zoltánt felfújták és most kipukkasztják

Nagyon tömören összegezve az történt, hogy Spéder Zoltán már régen útban volt Csányi Sándor OTP-vezérnek, és mostanra útját állta Matolcsy György jegybankelnök és Orbán Viktor miniszterelnök újabb törekvéseinek is. És az is számított, hogy megtámadásával Lázár Jánosra is rá lehetett ijeszteni.

Spéder Zoltán legfőbb ellenlábasának már tíz éve Csányi Sándort tartják. A mostani helyzetben ezért Csányinak egyáltalán nincs ellenére az FHB gyengülése, de a közelében lévők szerint a Spéder ellen sajtóhadjárat stílusa már nem tetszett neki.

A kettejük közti évtizedes viszály miatt különösen érdekes, hogy múlt csütörtökön egy Normafánál lévő cukrászdában találkoztak, egy nappal azután, hogy nyomozók tartottak házkutatást az FHB irodáiban. Nem tudjuk, hogy ki kezdeményezte a találkozót, de az egyértelmű, hogy Spédernek lehetett sokkal kellemetlenebb a kávézás.

http://444.hu/2016/06/14/speder-zoltant-felfujtak-es-most-kipukkasztjak

 

Kizárták az oroszokat az EB-ről, de felfüggesztették a büntetést

Felfüggesztett kizárásra ítélte az orosz válogatottat szurkolóik rendbontásai miatt az UEFA. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha még egy balhét csinálnak az orosz szurkolók, azonnal kizárják az EB-ről az orosz válogatottat.

Az UEFA emellett 150 ezer eurós pénzbírságra is büntette az Orosz Labdarúgó Szövetséget.

http://444.hu/2016/06/14/kizartak-az-oroszokat-az-eb-rol-de-felfueggesztettek-a-buentetest

 

Üzenjük az osztrákoknak: „Conchita, ne vetkőzz!”

Humorban, alázásban, jó ízlésben már megvertük az osztrákokat.

http://444.hu/2016/06/14/uezenjuek-az-osztrakoknak-conchita-ne-vetkozz

 

Átrendezi a magyar médiapiacot az állami buldózer

Az elmúlt néhány évben látványossá vált a jobboldali építkezés a médiapiacon, ami jócskán át is rendezte a korábban beállt egyensúlyi állapotot. Újságokat, tévéket, rádiókat vásároltak fel és adtak el, teljesen új lapokat alapítottak kormányközeli oligarchák, amelyek nagy része egyelőre az állami hirdetések köldökzsinórján csüng. Közben a médiamágnásként is jelentős Simicska Lajos pálfordulása is borzolta a kedélyeket, amit mindkét oldal megsínylett a maga módján. Médiapiaci körképünkből – aminek külön aktualitást ad, hogy az ingyenes terjesztésű Metropol épp ma jelent meg utoljára – kirajzolódik, hogy a negyedik hatalmi ágba beszállni alig néhány befektetőnek éri meg pusztán üzleti céllal, közpénzből viszont bőséges forrást biztosítanak a jóbarátoknak.

A céges beszámolókból arról is képet kaphatunk, hogyan teljesített az elmúlt évben a hatalmas viharokon átesett magyar médiapiac. Ezt nem olyan egyszerű megmondani, mint amilyennek hangzik, mivel a sajtótermékek esetében a sikerességnek többféle mércéje is elképzelhető, a tulajdonosok más-más helyzetből, lehetőségekkel és célokkal indulnak.

http://index.hu/gazdasag/2016/06/14/magyar_mediapiac_2015/

 

A PM belengette az előválasztást a baloldalon

A Párbeszéd Magyarországért (PM) azt javasolja a demokratikus ellenzék szervezeteinek, hogy 2017 végéig rendezzék meg az országgyűlési képviselőjelölteket és a miniszterelnök-jelöltet kiválasztó előválasztást.

http://propeller.hu/itthon/3224557-pm-belengette-elovalasztast-baloldalon

 

Matolcsy olyan ámokfutásba kezdett, amire senki sem számított

Valószínűleg ez lesz az utolsó cikkünk a Matolcsy-Trócsányi unokatestvér-ügyben

A jegybak elnök azzal példálózott, hogy ennyi erővel Trócsányi miniszteri kinevezésével is támadhatnák, hiszen az igazságügyi miniszter is az ő unokatestvére.

Trócsányi László erre azt közölte, hogy nem, ők nem unokatestvérek.

Mire Matolcsy üzent, hogy dehogynem, hiszen éppen Trócsányi mondta ezt neki még 2013-ban Párizsban.

Erre most a miniszter újra üzent, a hvg.hu-nak küldött levélben vázolta a helyzetet:

„Párizsi találkozásunk alkalmával Matolcsy György elnök úrral azt rögzítettük, hogy az azóta elhunyt nagybátyám özvegye (aki tehát nem rokonom) vélhetőleg távoli, oldalági rokoni kapcsolatban állhatott Matolcsy felmenőkkel. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy unokatestvéri, illetve rokoni kapcsolatban állnék az általam igen tisztelt Jegybankelnök úrral.”

http://hvg.hu/itthon/20160614_trocsanyi_laszlo_matolcsy_gyorgy_unokatestverek

 

Úristen! Mit vett magára L. Simon László!?

Átadták kedden a Baranya megyei Szászvár több mint 600 millió forintos beruházással felújított várkastélyát. Eközben L. Sinom László átöltözött.

L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára középkori harci öltözéket próbál - írja az MTI:

http://propeller.hu/itthon/3224559-uristen-mit-vett-magara-simon-laszlo

 

Nyomorult, tetves egy ország az, ahol a magatehetetlen embereken spórol a kormány

Még mindig nem hagy nyugodni a kormány (egyik) aktuális szemét húzása, azoknak az idős embereknek a kilökése az ellátórendszerből, akik nem tudják megfizetni az emberhez méltó gondoskodást.

Ehhez kapcsolódó intézkedés, hogy az önmagát eltartani nem képes idősek gyermekei, rokonai perelhetőek lesznek, jogi úton kikényszeríthető lesz, hogy támogassák anyagilag a rászoruló hozzátartozóikat. Ráadásul már nem csak az idősotthoni ellátás, az oda fizetendő térítési díj perelhető, hanem az eddig a kórházak működtetésében lévő krónikus osztályokat (elfekvőket) is kiszervezi a kormány és ezzel párhuzamosan fizetőssé teszi.

Szeretnék annak az embernek a szemébe nézni, aki részt vesz ebben és a többi, hasonlóan aljas húzásban.

http://kolozsvaros.com/2016/06/13/nyomorult-tetves-egy-orszag-az-ahol-a-magatehetetlen-embereken-sporol-a-kormany/

 

Lefitymálóan beszélt Kósa Lajos a pedagógustüntetőkről

A pedagógustüntetéseket Kósa Lajos úgy értékelte, hogy azoknak minimális számú résztvevője volt. Véleménye szerint érthetetlen, hogy miért követel a Tanítanék mozgalom szabad oktatást, mert ez most is megvan.

A Fidesz célja az, hogy tovább erősítse a területet, és versenyképes tudást biztosítson a diákoknak – emelte ki.

http://propeller.hu/itthon/3224446-lefitymaloan-beszelt-kosa-lajos-pedagogustuntetokrol

 

Feszült viszony: lemondott az EU törökországi nagykövete

Hivatali okokból lemondott az Európai Unió törökországi nagykövete, Hansjörg Haber, aki többször bírálta a török hozzáállást az unióval kötött menekültügyi egyezményhez.

http://mandiner.hu/cikk/20160614_lemondott_az_eu_torokorszagi_nagykovete

 

A LELKÉTŐL MEGFOSZTHATATLAN AZ EMBER

Czakó Gábor Magyar Idők

A világelfogyasztói társadalom mai, túlérett állapotában szinte minden testi igény kielégülhet, bármennyire nyersek és önzők a kívánságok. Régi tapasztalat, hogy az önző rendszerint elvadul, mert önmagát tekinti a mindenség középpontjának, következésképpen ami nem ő vagy élesebben: nem az övé, az vagy megkaparintandó bármi áron, vagy szemétre vele!

A „nem-enyém” világgal szemben egyre otrombább és durvább lesz, akár még a megszerzésére, akár már az elvetésére törekszik.

Ez nem európai jelenség. Jól példa erre az úgynevezett migránsok, helyesebben és értékítélet nélkül: a beáramlók viselkedése. Nem tesznek egyebet, mint követik az itteni élettechnikát, mintát, amelybe már odahaza belekóstoltak, természetesen a maguk külsőségei szerint.

A gazdaságkori homo ateista járhat olykor templomba, végezhet imákat, lehet egyházközségi elöljáró. Mégis a világ teljességét a mennyel együtt, szóval, tettel vagy jogászi kifejezéssel: ráutaló magatartásával nem létezőnek tekinti. Miért? Az ok napnál világosabb: aki az életét önmaga hizlalására fordítja, annak számára aljas és gyilkos támadás minden olyasminek a léte, mi több, virulása, amit ő nem kaparinthat meg. Abból ő ki van zárva. 
http://magyaridok.hu/velemeny/lelketol-megfoszthatatlan-az-ember-740152

 

EZ NAGYON NEM MEGY A BALOS VÁROSVEZETŐNEK

MTI

A bérplafonról szóló népszavazáshoz összegyűjtött aláírások 14 százaléka minősült eddig hibásnak az ellenőrzés során – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az NVI elnöke a Kész Zoltán független képviselő által kezdeményezett népszavazáshoz összegyűjtött aláírások ellenőrzéséről tartott sajtótájékoztatót.

Az aláírások ellenőrzése során keddig 44 962 hiteles aláírást találtak, az érvénytelen aláírások száma 7378, vagyis a benyújtott aláírások 14 százaléka érvénytelen. Az érvénytelenség 994 esetben abból adódott, hogy a választópolgár többször is aláírta az ívet, 6384 esetben pedig abból, hogy vagy hiányosan töltötte ki az adatait, vagy pedig a beírt adatok alapján nem volt egyértelműen beazonosítható – ismertette az NVI-elnök.

http://magyaridok.hu/belfold/nepszavazashoz-osszegyujtott-alairasok-14-szazaleka-hibas-750250/

 

TUSK: KÖZEL A TÖRÖK VÍZUMMENTESSÉG

A BRIT DIPLOMATÁK KORLÁTOZOTT LIBERALIZÁCIÓT JAVASOLNAK

Bakodi Péter

Az Európai Unió közelebb került ahhoz, hogy vízummentességet adjon a török állampolgároknak, ám a tárgyalások októberig még biztos el fognak húzódni – mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a Bild című német napilapnak adott interjújában.
http://magyaridok.hu/kulfold/kozeleg-torok-vizummentesseg-747262/

 

Trump: Ez a borzalom azért történt, mert beengedtük a családját

Ez a borzalom azért történt, mert mi beengedtük ennek az embernek a családját – jelentette ki Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns az orlandói tömegmészárlás kapcsán. Ezzel szemben Hillary Clinton óva intett a muszlimok démonizálásától.

http://mandiner.hu/cikk/20160614_trump_ez_a_borzalom_azert_tortent_mert_beengedtuk_a_csaladjat

 

 

Újabb 175 milliárddal segítettük ki Orbánékat

A lakossági állampapírok állománya 174,7 milliárd forinttal emelkedett májusban, a legkeresettebbek a kamatozó és a féléves kincstárjegyek voltak - közölte az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK).

http://24.hu/fn/penzugy/2016/06/14/ujabb-175-milliarddal-segitettuk-ki-orbanekat/

 

„Kinyírjuk magunkat és a szakmát”

A jelenlegi Nemzeti Színházról, a POSZT-ról, Vidnyánszkyról és Alföldiről is kérdeztük a Nemzeti friss Farkas-Ratkó-díjas, Sinkovits-díjas színművészét, Fehér Tibort.

– Három éve van együtt ez a társulat: ön szerint – aki Alföldi Róbert távozása után itt maradt Vidnyánszky Attila színházában – milyen a mostani Nemzeti? Hogyan éli meg, hogy még mindig van egy eltartás a színházzal szemben?

– Borzasztóan! Ennek a politikai megosztottságnak mi, színészek isszuk meg a levét. Akik ide jártak az Alföldi-éra alatt, most azt mondják, hogy nem teszik be ide a lábukat. Ami nekem nagyon fájdalmas. Úgy véleményt alkotni, hogy nem jössz el és nem nézed meg, nem fair. Találkoztam nemrég egy régi kollégával, aki az Alföldi-féle Szent Johannában statisztált. Mondtam neki, hogy gyere el, és nézd meg a Cyranót. Azt válaszolta, hogy ő ide be nem teszi a lábát. Mondtam, hogy akkor nekünk nincs miről beszélgetnünk, szervusz!

http://valasz.hu/kultura/kinyirjuk-magunkat-es-a-szakmat-119061

 

Most akkor mit mond a kormány: ellenség vagy barát az iszlám?

Jeszenszky Géza

Egyiptom tábornokból lett elnöke, Abdel Fattáh esz-Szíszi tavaly júniusi budapesti látogatásán Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az iszlám világvallás, az emberi kultúra egyik nagy szellemi alkotása.

http://valasz.hu/publi/most-akkor-mit-mond-a-kormany-ellenseg-vagy-barat-az-iszlam-118975

 

Novák politikai kivégzésről beszél - vajon mit lép a kuruc.info?

Mi lesz így velünk? Az ember csak tanácstalanul téblábol, miközben a tévékamerák előtt a saját nagyszerűségétől megrendült Novák Előd arról beszél, „esküjéhez híven” visszaadja parlamenti mandátumát. Kíváncsi voltam, vajon mit ír erről az a portál, amelynek természetesen semmi köze a Jobbik volt alelnökéhez.

http://valasz.hu/publi/novak-politikai-kivegzesrol-beszel-vajon-mit-lep-a-kurucinfo-118942

 

Bordeaux legdrágább éttermében, Ramsaynél melegített a meccsre Rogán és Seszták

A meccsre rengeteg magyar szurkoló érkezett a városba, és mint várható volt, az osztrákok elleni fellépést a VIP-páholyra esélyes politikusok sem hagyják ki.

http://nol.hu/mozaik/bordeaux-legdragabb-ettermeben-ramsaynel-melegitett-a-meccsre-rogan-es-tallai-1619581

 

Keresik a fogást Demszkyéken, de alig döcög az elszámoltatás

Soványka eredményt hozott az előző városvezetés számonkérése. Az ügyek harmadát vádemelés nélkül lezárták, a többiben nyomoznak.

Mellébeszélés nélküli válaszokat várt Tarlós István főpolgármestertől Tokody Marcell jobbikos fővárosi képviselő a korábbi városvezetés – sokszor ígért – elszámoltatását firtató kérdéseire. Először egy 2014. decemberi közgyűlésen vetette fel, hogy míg kormányzati szinten legalább formálisan megtörtént az elszámoltatás, a fővárosban ennyi sem történt. A főpolgármester azt válaszolta, hogy ez nem igaz, s a képviselő kap egy elszámoltatási listát. Azután fél évig nem történt semmi.

http://nol.hu/belfold/keresik-a-fogast-demszkyeken-de-alig-docog-az-elszamoltatas-1619505

 

Szülőtartás: melléfogott a jogalkotó?

„A nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni” – erősít rá a parlament a polgári törvénykönyv (Ptk.) módosításával az alaptörvényben egyébként is szereplő, szó szerint így megfogalmazott rendelkezésre. Ezzel együtt a jogszabály új ponttal egészül ki, amelynek alapján aki a szülőről ténylegesen gondoskodik, az a költségei megtérítését egyéves jogvesztő határidőn belül a kötelezettől – tehát a gyerektől – követelheti.

Nem biztos, hogy a jogalkotó szerencsés kézzel nyúlt a Ptk.-hoz – állítja Magyar Gábor ügyvéd. Annak ellenére vélekedik így, hogy az ügyfelei között van olyan idősotthon, amely fut a pénze után, mert a hozzátartozók nem fizetik az ellátott nyugdíja és a gondozási díj közötti különbséget. Mégis azt állítja, hogy ez a szabályozás visszaélésekre ad lehetőséget, mert szinte bárki előállhat akár jogtalan igénnyel is. Magyar álláspontja: a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló törvénybe kellett volna belefoglalni, hogy kinek kell fizetnie. Ez szerinte megoldást jelentett volna arra, hogy a szociális intézmények behajtsák jogos követeléseiket. Például egy hódmezővásárhelyi idősotthon három esztendeje kezdeményezett pert a szülőtartás érdekében, mert az ott gondozott asszony nyugdíja már nem fedezte a térítési díjat. A bíróság viszont kimondta, hogy a peres felek – tehát az otthont fenntartó kistérségi társulás és a gondozott gyermekei – között nincs semmiféle olyan jogviszony, amelynek alapján fizetési kötelezettséget állapíthatnának meg.

Az efféle esetekre az ügyvéd szerint a szociális törvény korrekciója a helyes válasz, mert maga sem vitatja, hogy a gyermekek egy része nem tesz eleget a tartási kötelezettségének.

http://nol.hu/belfold/szulotartas-mellefogott-a-jogalkoto-1619501

 

Németh Péter Lopják a pénzünket

Valamikor volt médiaháború. Hatalmas küzdelem a befolyásért; jobb és baloldal csatája az állami, majd a kereskedelmi televíziókért, a rádiófrekvenciákért. Különféle intézetek számolták, mérték, ki mennyi időt, felületet kap, hányszor szólalhat meg a közrádióban, köztévében a politikai bal, vagy a jobb oldal.

Ma nincs háború. A média, pestisen szólva, le van nyúlva, szinte minden a Fideszé. Teljesen felesleges immár számolgatni; övék az állami rádió, övék az állami tévé. Már kérdőjelek sincsenek ekörül; hajdanában, ha megszólalt – rendszeres „műsora” volt Gyurcsány Ferencnek, muszáj volt időt biztosítani Orbán Viktornak is. Ma már ilyesmi szóba se kerül, Orbán annyiszor és akkor, és persze ott szólal meg, ahol és ahányszor akar, az ellenzéknek nincs lehetősége reagálni, de ahogy érzékelem, nem is nagyon akar. Egyszerűen beletörődött abba, hogy kiszorították, és büszke arra, ha mégis megszólítják, behívják egy-egy képviselőjét. A Fidesz a szemünk láttára sajátította ki a médiát és tette zárójelbe az ellenzéket.

http://nepszava.hu/cikk/1096850-lopjak-a-penzunket

 

 A MAGYAROK ELLEN SZURKOL AZ INDEX

Magyar Idők

Perszehogy! Ezeket az írásokat nyilván provokációnak szánják, hogy felhúzzuk magunkat. Nincs is annál jobb móka, mint nemzeti érzésében sértegetni valakiket.

Annyira tudtam, hogy az Index belekeveri a magyar válogatott Eb szereplésébe Orbán Viktort!

Ilyeneket írnak; „végső soron minden egyes Eb-pont a fideszes elit hamis önigazolását szolgálja”

meg; „2016 Magyarországán mégis méltányolható, ha valaki a válogatott ellen szurkol”

Ezt a meccset Farkasházy kezdőrúgása indította el még tavaly, akkormegírtam mit gondolok erről a magatartásról. Akik szerint bármelyik meccs az éppen aktuális miniszterelnökről és politikájáról szól, azok egyszerűen ostobák.

http://magyaridok.hu/sport/magyarok-ellen-szurkol-az-index-751648/

 

Mellékletek terület

 

YouTube-videó (Fogadóóra - 2015.04.13.) előnézete

 

 

Fogadóóra - 2015.04.13.

 

 

 

 

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.